Prvi gej NBA košarkaš se povlači

Džejson Kolins, koji je bio prvi aktivni američki profesionalni sportista koji je objavio da je homoseksualac, odlučio je da završi karijeru.

Izvor: JT

Četvrtak, 20.11.2014.

00:30

Default images

35-godišnji Kolins je odluku o kraju karijere saopštio u okviru priče koju je napisao za “Sports Ilustrejted”, u kojoj je rekao i da mu je košarka spasla život.

Kolins je otkako je objavio da je gej igrao za Bruklin Netse od februara prošle godine na 22 utakmice, ali ove sezone nije bio u timu.

Kolins je tokom karijere nastupao za Nju Džersi od 2001. do 2008. godine, a zatim za Memfis Grizlise, Minesota Timbervulvse, Atlanta Houkse, Boston Seltikse i Vašington Vizardse.

Osećaj je sjajan biti deo istorijskih trenutaka za sport i za prava homoseksualaca, i što sam dobio podršku javnosti, trenera, igrača, lige i istorije”, rekao je Kolins.

Kolins je tokom prošle sezone nosio dres sa brojem 98, u znak sećanja na Metjua Šeparda, gej studenta, koji je 1998. godine ubijen u Vajomingu. On je istakao da jednog dana to što je neki sportista homoseksualac više neće biti toliko velika stvar. Kolin se posebno osvrnuo što još nema otvoreno gej igrača u najpopularnijim sportovima, kao što su američki fudbal (NFL), hokej na ledu (NHL) i bejzbol (MLB).

Verujte mi, oni postoji. Svaki profesionalni sport ima gej sportiste. Neke znam i lično. Kada dođemo do trenutka da gej profesionalni sportista više ne mora da živi u strahu od toga da će biti izopšten od strane saigrača ili tabloida, kada njihove drage osobe mogu da borave u porodičnim ložama, kada ne budu morali da kriju svoje pravo ja i budu mogli da vode svoj život, onda to više neće biti toliko velika stvar. Ali, još nismo stigli do toga”, istakao je Kolins.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: