Ubedljiva pobeda i titula Sparsa

Košarkaši San Antonio Sparsa osvojili su petu titulu u istoriji, pobedivši u reprizi prošlogodišnjeg finala Majami Hit 4-1.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2014.

04:47

Default images

U petom meču finala Sparsi su pred svojom publikom pobedili 104:87 i potvrdili superiornost u ovogodišnjem plej-ofu.

Za trenera Grega Popoviča i Tima Dankana to je peta, za Tonija Parkera i Manua Đinobilija četvrta titula u teksaškom klubu, koji se tako izjednačio sa Lejkersima kao najuspešnija ekipa u ovom veku, sa po 4 titule. Oni su prvi tim koji je titulu uzeo sa 9 igrača rođenih van SAD.

Utakmica nije donela kvalitet vredan finala, osim u trouglu Lenard - Mils - Lebron. Sparsi su u prvoj četvrtini gađali 25 posto iz igre, a osim Hita u uvodnih deset minuta nijedan od timova nije prelazio 40 posto.

Parker je prvi koš ubacio tek iz 11. pokušaja, u poslednjem minutu treće četvrtine, Alen i Vejd su se ispucavali ubacujući jedan od četiri i po šuta, a samo su Boš i Dankan ispunjavali očekivanja i proseke.
Beta/AP
Ono što nismo dobili od mnogih zvezda, dali su nam heroji prethodna dva meča Lenard i Mils, pogotovo Australijanac, koji je slomio otpor Hita sa tri trojke i 11 poena za samo dva minuta, tokom kojih je razlika od 12 skočila na 20 poena.

On je bio ključni čovek trojkaške prednosti San Antonija (12/26) nad Hitom, koji je krenuo 4/8, a posle toga šutirao 2/14. Sparsi su iz igre šutirali 47.4 posto, naspram 40 posto Hita.

Prednost domaćih u asistencijama na kraju je bila standardna (25-14), a Hit je na kraju imao skok više (41-40). Timovi su imali po 5 ukradenih lopti i po 4 blokade, a Majami je izgubio dve lopte više (10-8).

Kavai Lenard je opet statistički dominirao u Sparsima (22p, 10s, 7/10 iz igre, 3/4 za 3), iako je naglo ušao u probleme sa faulovima i izašao nekoliko minuta pred kraj, kad je pobednik već odavno rešen. Za tu i prethodne dve partije Lenard je izabran za najboljeg igrača finalne serije, više nego zasluženo.

Dankan je ubacio 14+8, Đinobili 19+4+4, Parker je na kraju stigao do 16 poena (7/18). Boris Dijao je imao 5+9+6, a heroj poslednja dva meča Pati Mils nagovestio da bi možda i on napao MVP nagradu da je serija potrajala. On je ubacio 17 poena (5/8 za tri), za samo 17 minuta na terenu.
Beta/AP
Lebron je opet bio bukvalno sâm, ubacio je 31 poen, uz 10 skokova, 5 asistencija i samo 1 izgubljenu loptu. Džejms je prvi put u finalu šutirao ispod 50 posto (10/21), ali je šutirao za 10 posto bolje od timskog proseka.

Kris Boš je ubacio 13 poena uz 7 skokova, ali i 0/5 za tri. Vejd je imao 11, a Alen 5 poena, ali im je procenat bio strašan (4/12 i 1/8 iz igre), uz ukupno 3 asistencije i 7 izgubljenih lopti. Mario Čalmers i Majkl Bizli, igrajući samo garbage time, sakupili su 17 poena.

Jedini put u seriji Hit je dobio uvodnu četvrtinu posle izvanrednih 7 minuta, tokom kojih je ubacila 22 i svela Sparse na 6 poena. Tog trenutka na klupu su otišli Dankan i Parker, na teren je izašao Manu Đinobili i tok meča se nepovratno promenio.

Manu je seriju pokrenuo, zatim je pod oba koša kontrolu preuzeo Kavai Lenard, koji je brzo stigao do dvocifrenog broja poena i konačno zaustavio Lebrona Džejmsa, koji je početkom drugog perioda već imao 20 poena.
Beta/AP
Sparsi su zategli odbranu, Hit je za sedam minuta dao 22 poena, a za sledeća 22 trebala su im puna 24 minuta. Treba primetiti da se i kriterijum suđenja malo promenio - u prvoj četvrtini Sparsi su imali 6, a Hit 5 prekršaja, a onda je u osamnaest minuta domaćima suđeno 4, a gostima 13 faulova, od čega 5 u napadu.

San Antonio nije brzo uhvatio priključak - iako su gosti u priličnoj meri usporili već od osmog minuta, Hit je prvi put do vođstva stigao tek u dvadesetom, trojkom Lenarda. Bila je to sredina serije 14-0, koju je otvorio (opet) Belineli, nastavio Dankan (prvi put sa niskog posta na meču), a okončao Đinobili briljantnim zakucavanjem.

Od tog trenutka Sparsi nisu ispuštali vođstvo, a na odmor su otišli sa plus 7 (47:40). Početak drugog poluvremena bio je najslabiji period na obe strane - više od četiri minuta nije bilo koša iz igre, Sparsi su bar ubacili tri od četiri bacanja, Hit nije imao nijedno (u centralnih 16 minuta utakmice šutnuli su samo dva bacanja).

Onda je Mils ušao u zonu i razbio Hit za samo dva minuta, počevši iznuđenim faulom Alena u napadu, nastavio odmah košem na drugi obruč, i krunisao sa tri brze trojke, između kojim je jednu dodao i Manu.
Beta/AP
Majami nije znao šta se događa, a dno su dotakli kada je Tijago Spliter opalio takvu "dandaru" Dvejnu Vejdu, da je sve drugo na terenu palo na neko vreme u drugi plan.

Spolstra je uzalud potrošio 2 tajm-auta, jer ništa nije promenio, a samo su se Džejms i Boš odupirali. Minut pred kraj treće bilo je +22 (75:53, Parker se još nije upisao u strelce).

U poslednjoj četvrtini na teren su izašli Bizli i Ćalmers, koji je neočekivano pokrenuo pokušaj povratka sa 4 brza poena, razlika je pala na 63:77, a Kavai Lenard je brzo sa dve došao do pet ličnih, ali je serija početničkih grešaka (od promašenih bacanja do promašenih zakucavanja) sprečila Hit da bar unese neizvesnost.

Do kraja se igralo opušteno na obe strane, Lebron je izašao 6 minuta pred kraj, a Parker se posle 0 od 10 potpuno raspucao i ubacio 7 vezanih šuteva.
Beta/AP
Na kraju je najzabavnije bilo kada je Popovič na svakom prekidu vadio jednu po jednu superzvezdu, da bi Tim, Manu, Bobo i Toni dobili ovacije u AT&T centru.

San Antonio je potpuno nadigrao Oklahomu u finalu Zapada, ali su razmere trijumfa nad Hitom u finalu, gde su ih četiri puta ubedljivo pobedili, šokirale svet.

Ovo je trijumf i stare i nove generacije Sparsa i još jedan dokaz da je Kouč Pop najbolji trener NBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: