Trijumf Sparsa u neverovatnom meču

Košarkaši San Antonio Sparsa vratili su brejk i ponovo preuzeli prednost u finalu NBA pobedom 111:92, u odličnoj utakmici broj 3.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

04:16

Default images

Prvo poluvreme donelo je nestvarnu košarku, a gosti iz Teksasa vodili su 71:50! Tokom treće četvrtine Majami je znatno podigao nivo igre, posebno u odbrani, stigao i do minus 7 (74:81).

Dalje nisu mogli, pa su u finišu meča igrale samo rezerve. Sparsi su u prvih 16 minuta iz igre šutirali 19/21 i do kraja poluvremena zadržali preko 75 posto šuta, čime su oborili rekord NBA finala.

Šut gostiju je do kraja stao na 59.4 posto (deset minuta pre kraja bio je i niži), dok je Majami šutirao 51.6 posto. Ključni faktor bile su izgubljene lopte Majamija (20, po 10 u oba poluvremena), koje su u prvih 16 i poslednjih 8 minuta otvorile ogroman prostor San Antoniju za lake poene.

Tokom celog meča Sparsi su više želeli pobedu, dobijali gotovo sve ničije lopte, pa čak i kada su bili potpuno van napadačke igre uspevali su da se održe u pristojnoj prednosti. U nekoliko navrata bacali su se po parketu, a dvaput su čak krali na protivničkoj polovini upravo izgubljene lopte.
Beta/AP
Junak pobede bez dileme je Kavai Lenard, simbol te borbenosti, koji je za prvih šest minuta dao 13 poena (rezultat bio 25:12) i pokrenuo teksašku mašinu, a do kraja briljirao na obe strane terena. Impesivni učinak od 29 poena, 4 skoka, po 2 ukradene lopte, blokade i asistencije ni izbliza ne govori koliko je njegova uloga u trijmfu bila važna, a brutalna odbrana na Lebronu Džejmsu u poslednjoj četvrtini ugasila je svaku nadu Hita.

Uz njega briljirao je Deni Grin, koji je samo dvaput šutirao trojku (jednu dao), ali je serijom prodora i sa čak 5 ukradenih lopti bio nočekivano moćno oružje. Grin je ukupno ubacio 15 poena.

Velika trojka je u dobroj meri iskoristila priliku da se odmori usred naporne serije, mada su svi bili dvocifreni (Parker 15, Đinobili 11, Dankan 14 i samo 6 skokova, ostao izjednačen sa Medžikom na čelu dabl-dabl liste).

Dijao je standardno bio korisniji nego što statistika (9p, 5s, 3a) govori, Spliter (6+4) je imao odlične periode, a čak su i epizodisti imali sjajne momente - Belineli je jedine poene na meču dao trojkom koja je Majami sa -7 (najbliža tačka povratka) oterala na -10, minut i po pred kraj treće; Pati Mils je jedinu ukradenu i jednu od 4 asistencije zabeležio sredinom poslednje četvrtine, kada je definitivno slomio otpor Hita.

U ekipi Majamija Lebron Džejms je odigrao odlične tri četvrtine, ali je izgubio snagu, a jedinu podršku pružao mu je Rašard Luis. Džejms je imao neverovatnu statistiku - 22 poena (9/14 iz igre), 7 asistencija, 7 izugbljenih, 5 ukradenih, 5 skokova, 5 faulova.

Luis je imao 14 poena uz 4 skoka i 4/5 za tri. U drugom poluvremenu znatno se podigao i Dvejn Vejd (na kraju došao do 22 poena), ali je njegovo prvo poluvreme bilo veoma slabo, posebno u odbrani, a 5 izgubljenih lopti do odmora odigralo je veliku ulogu u laganim poenima Sparsa. Rej Alen je dao 11 poena, ali uz 3/8 iz igre. I ostali spoljni igrači Hita opet su podbacili, Kol je nešto i uspevao da uradi ali se ispromašivao u trenucima kada je meč prelomljen, a Čalmersovih 0/5 uz 3 izgubljene lopte teško je i komentarisati.
Beta/AP
Od samog starta meča Sparsi su igrali izvanredno, Majami je jednom vodio (4:2) i poslednji put imao nerešeno na 8:8.

Prvom velikom serijom 9-0 Sparsi su stigli do dvocifrene razlike (22:10, 6. minut, Kavai 13p), a novu seriju napravili su u poslednja dva minuta prve četvrtine: 10-2 za 41:25.

Trojke su dotle već krenule, a Lenard je izjednačio zbir poena sa prethodna dva susreta (18) već u 16. minutu, povećavši prednost na nestvarnih 55:30.

Do tog trenutka promašili su dva šuta iz igre (19 ubačenih, od toga 6/6 za tri) i dva bacanja (13 ubačenih).

Majami je do poluvremena uspeo da dođe do daha, nekoliko puta pretio mini-serijama (stigli do -14), ali su svaku momci Grega Popoviča odbili i na odmor otišli sa plus 21.

Spolstra je zategao ekipu u poluvremenu, pa se igra potpuno promenila, Sparsi su prestali da pogađuju, ali je Hit sporo otkidao razliku rivala - brzo su se spustili na -15, ali su na istom nivou ostali dobrih 6 minuta. Finiš četvrtine probudio je nadu domaće publike, serija 10-0 (6 sa bacanja) za dva i po minuta učinila je da se Majami spusti na -7 u trećem periodu.

Međutim, i u tim trenucima Hit je pravio neverovatne greške i dozvoljavao San Antoniju da ostane na dve cifre pre ulaska u poslednju četvrtinu (86:75). Ispostavilo se da je to bilo sve od Hita.

Lenard je tada zaigrao čvršće na Lebronu, koji je za 5 minuta napravio 3 izgubljene lopte i 2 faula, i u priličnoj meri ispao iz meča. Serija grešaka Hita u napadu ponovo je otvorila mogućnost za mnoge lagane poene Sparsa, koji su već sredinom poslednjeg perioda prelomili i poslali pola hale kući dosta ranije.

Sledeći meč igra se opet u Majamiju u noći između četvrtka i petka, a peti meč na programu je u San Antoniju. Ovo je bila 38.pobeda gostiju u ovogodišnjem plej ofu. Ako prekosutra vidimo još jednu, Sparsi bi do vikenda mogli do pete titule.

Majamiju je ovo bio prvi plej of poraz na domaćem terenu ove sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: