Popovičeva trenerska dinastija

Greg Popovič je jedan od najboljih trenera u istoriji NBA lige, a na osnovima njegove košarkaške filozofije razvija se desetak franšiza u ligi.

Izvor: SV

Subota, 07.06.2014.

17:30

Default images

Najočigledniji primer predstavlja Atlanta, koja je sa tri nekadašnja člana Sparsa umalo stigla do senzacije i eliminacije Indijane u plej-ofu.

Da se Popovičevim kadrovima veruje u tolikoj meri potvrđuju i primeri Breta Brauna i Kina Snajdera, kojima je poveren posao reorganizacije Filadelfije, odnosno Jute.

Majk Budenholzer, trener Atlante, bio je pomoćnik u stručnom štabu Sparsa od 1996. do 2013. godine, a ove sezone je sa, najblaže rečeno, prosečnim sastavom Hoksa umalo eliminisao Indijanu u prvoj rundi plej-ofa.

Predsednik Pejsersa je legendarni Leri Bird, a njegova desna ruka u organizacionim poslovima je Kevin Pričard, do 2004. skaut Sparsa.

Zasluge za uspeh Atlante idu još jednom bivšem članu “Mamuza”, Deni Feri je generalni menadžer Hoksa, a deo igračke karijere (2000-2003) je proveo u San Antoniju. Da se Hoksi mogu smatrati filijalom Sparsa potvrđuje i pomoćni trener Tajlor Dženiks, koji je od 2007. do 2013. godine promenio čak četiri funkcije u stručnom štabu franšize iz Teksasa.

Nju Džersi Netsi su svoje postojanje završili kao jedna od najlošijih franšiza u ligi, selidba u Bruklin je donela povratak na staze stare slave, a udeo u tome imao je Džo Pruniti, asistent glavnog trenera Džejsona Kida, svojevremeno Popovičev pomoćnik (1996-2005).

Do prošle sezone video koordinator Sparsa bio je Bret Brajelmajer, koji je letos u Klivlendu dobio ulogu pomoćnika, dok po završetku sezone na klupu Voriorsa seo Stiv Ker, u dva navrata košarkaš Sparsa, dok je Dok Rivers već nekoliko sezona jedan od najboljih trenera lige, a nekada je bio rezervni plejmejker u San Antoniju.

Riversov pomoćnk u Klipersima je Alvin Džentri, svojevremeno Gregov pomoćnik, a tu ulogu u Milvokiju igra Nik Van Eksel, koji je jednu od poslednjih sezona igračke karijere proveo upravo u Sparsima.

Svojevremeno startno krilo u godinama kada su Dejvid Robinson i Tim Dankan činili tandem tornjeva blizanaca bio je Teri Porter, aktuelni pomoćni trener u Minesoti, dok franšizu Nju Orleans Pelikansa predvodi Monti Vilijams, bivši igrač i član stručnog štaba Sparsa.

Njega je na tu poziciju doveo Del Demps, generalni menadžer ekipe i svojevremeno višestruki funkcioner San Antonija, dok je njegov tadašnji kolega Sem Presti prvi čovek Oklahome, gde su pomoćni treneri bivši igrači Sparsa Mark Brajant i Brajan Kif.

Ni Orlando ne može bez Gregovih kadrova, trener je Žak Von, nekadašnji plejmejker i pomoćnik, njegov asistent je Džejms Borego, takođe nekadašnji Popovičev asistent, dok je generalni menadžer Rob Henigen, bivši član uprave Sparsa.

Reorganizacija Filadelfije i Jute poverena je Bretu Braunu i Kinu Snajderu, pogađate, naravno bivšim Popovim pomoćnicima, dok je generalni menadžer Džezera nekadašnji asistent GM Sparsa Denis Lindzi. Popovu ekipu upotpunjava Don Njumen, njegov pomoćnik do 2012. godine, a sadašnji asistent u stručnom štabu Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: