Majkl Džordan: Bio sam rasista

Najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan otkrio je u poslednjoj autobiografiji da je kao dete bio rasista.

Izvor: AK

Sreda, 07.05.2014.

12:56

Default images

Džordan je odrastao u Severnoj Karolini, gde je u to vreme dominantan bio ozloglašeni rasistički pokret Ku Kluks Klan.

On je u novoj biografiji "Majkl Džordan: Život" otkrio da je bio protiv belaca u to vreme, pa je logično prvi podigao glas protiv Donalda Sterlinga, vlasnika LA Klipersa koji je skoro izneo rasističke stavove.

Čovek koji je obeležio poslednjih 30 godina u NBA ligi je 1977. bio suspendovan iz škole jer je bacio sok na devojčicu koja ga je nazvala "crnčugom".

"Bio sam pobuljenik u to vreme. Smatrao sam sebe rasistom. U suštini, bio sam protiv svih belaca", rekao je Džordan u novoj autobiografiji.

Zvezda Čikago Bulsa je istakao da je rasne odnose počeo da shvata tek gledajući kritikovanu mini-seriju "Koreni", a autor njegove biografije Ronald Lezenbi ističe da se Džordanova priča može okarakterisati kao "priča o crnoj moći", jer je rasizam uticao na ekonomsku situaciju njegove porodice i kasnije ga uokvirio kao čoveka koji je slavljen zbog svojih sportskih mogućnosti.
Beta/AP Photo
"Dok sam istraživao, shvatio sam da mi ne gledamo Majkla Džordana u tom smislu. Bio je u centru pažnje jer je bio fenomenalan igrač, pa bez obzira šta je radio, ljudi nisu mogli da budu razočarani. To je priča o siromaštvu, priča o crnoj moći. To ne dolazi iz politike ili protesta, dolazi iz Afro-američkog iskustva iz Severne Karoline", kaže Lezenbi.

U to vreme, Ku Kluks Klan je bio važan faktor u zajednici, kupovao je dresove za spotske klubove, obezbeđivao Biblije za škole, delovao je kao privredna komora, ali je bio odgovoran i za veći deo nasilja, istakao je Lezenbi.

Džordan je bio jedan od prvih koji je kritikovao vlasnika Los Anđeles Klipersa Donalda Sterlinga zbog njegovih otvorenih rasističkih stavova.

"Nema mesta u NBA, niti bilo gde drugo, takvoj vrsti rasizma i mržnje koju je gospodin Sterling izrazio. Ja sam užasnut zbog saznanja da takva vrsta neznanja i dalje postoji u našoj zemlji, i to na najvišem nivou našeg spota. U ligi gde su većina igrača Afro-amerikanci, mi ne možemo i ne smemo da tolerišemo takvu diskriminaciju", rekao je Džordan.

Kada je komesar NBA Adam Silver odlučio da Sterlinga doživotno izbaci iz NBA lige, Džordan ga je pohvalio.

"Aplaudiram Adamu Silveru na brzom i odlučnom odgovoru. Poslao je snažnu poruku da će biti nulte tolerancije za rasizam i mržnju u NBA. Uveren sam da će liga, naši igrači i navijači nastaviti dalje jači i ujedinjeniji", rekao je vlasnik Šarlot Bobketsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: