Ko daje više za Kliperse?

Los Anđeles Klipersi će definitivno morati da menjaju vlasnika, a spisak zainteresovanih kupaca iz dana u dan raste.

Izvor: SV

Sreda, 30.04.2014.

14:52

Default images

Posle odluke prvog čoveka NBA lige Adama Silvera da zbog rasističkih komentara doživotno suspenduje vlasnika Donalda Sterlinga, on će morati da proda franšizu, a među potencijalnim vlasnicima su ozbiljni biznismeni, a i nekadašnji sportisti, poput Medžika Džonsona i Oskara de la Hoje.

Prvi je interes za kupovinu Klipersa pokazao suosnivač filmskog studija Drimvorks Dejvid Gefen, koji je još 2010. godine bio na pragu ulaska u klub. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 6,2 milijarde dolara, a ima 71 godinu.

Voljan da unese novac u klub je i najbogatiji čovek u Los Anđelesu, Patrik Sun-Šijong, 62-godišnji biznismen koji je bogatstvo stekao baveći se farmacijom.

Ipak, najozbiljniji kandidat je Leri Elison, peti najbogatiji čovek na svetu, procenjeno je da poseduje imovinu u vrednosti od gotovo 50 milijardi dolara. Elison je vlasnik programerske kompanije Orakl, koja je bila sponzor izgradnje hale gde su domaći tim Voriorsi.

Elison je u nekoliko navrata pokušao da kupi Golden Stejt, međutim postoji jedna prepreka u slučaju njegovog posla sa Klipersima. Naime, on želi da klub preseli u San Hoze, što će biti teško izvodljivo s obzirom na finansijsku stabilnost Klipersa u Los Anđelesu, veliki broj navijača, te već plaćeno desetogodišnje iznajmljivanje Stejpls centra.

Grupu biznismena spremnih za ulaganje u Kliperse okuplja Rik Karuso, čovek koji je nedavno želeo da kupi LA Dodžerse, a prema listi Forbsa, njegovo bogatstvo se ne procenjuje na dovoljno za vlasništvo jedne NBA franšize.

U priču se navodno uključio i Oskar de la Hoja, nekadašnji bokserski šampion, koji bi u tandemu sa kolegom Flojdom Mejvederom želeo da se oproba u funkciji vlasnika kluba.

Ja već imam određeni vlasnički udeo u MLS klubu Hjuston Dinamo, kao i većinsko vlasništvo u promoterskoj kući Golden boj. Bilo bi sjajno kada bih ujedinio tri omiljena sporta, fudbal, boks i košarku“, rekao je De la Hoja.

Zanimljivo je da je i Medžik Džonson navodno zainteresovan za ulazak u Kliperse, iako je on jedan od razloga za rasistički ispad Sterlinga. Njegova devojka je na društvene mreže postavila fotografije sa bivšim igračem Lejkersa, posle čega ju je Sterling upozorio da ne dovodi „crnce“ u Stejpls centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: