Sijetl okončao post dug 35 godina

Ekipa Sihoksa donela je gradu Sijetlu prvu titulu u nekom od američkih profesionalnih sportova od 1979. godine.

AKIzvor: B92 SAD
Podeli

Poslednju titulu Sijetlu pre Superboula osvojili su Supersoniksi 1979. godine u NBA ligi, tim koji je 'nestao' 2008. godine.

Soniksi iz 1979. godine (u finalu pobedili aktuelnog šampiona Vašington Buletse, čime su im se osvetili za poraz iz prethodne sezone) i Sihoksi iz 2014. imaju mnogo zajedničkih tačaka, ali je bitna samo jedna - obe ekipe su te sezone imale najbolju odbranu u ligi.

Druga sličnost je selekcija igrača. I Soniksi i Sihoksi su u svom sastavu imali uglavnom igrače koji nisu bili zvezde na draftovima, moglo bi se reći da su bili "autsajderi".

U trenutku kada su Supersoniksi osvojili titulu, Sihoksi su igrali svoju tek treću sezonu u NFL-u, a prvo finale igrao je tek 2006. godine. Ove godine Sihoksi su osvojili prvu titulu u istoriji.

Pored ove dve titule, Sijetl poseduje još samo jednu kada su u pitanju najpopularniji sportovi SAD (NFL, NBA, MLB i NHL), trofej koji su u Stenli kupu (finale NHL-a) osvojili Metropolitensi davne 1917. godine. Oni su tada postali prvi američki tim koji je osvojio NHL.

Posebna priča kada je u pitanju Sijetl su navijači. Fanovi Sihoksa su poznati kao verovatno najbolji u NFL-u. Ponosno nose nadimak "12. igrač", a nedavno su oborili i rekord po buci na otvorenom stadionu.

Jednako verni su bili i navijači Soniks u šampionskoj sezoni. Njih je na četvrtom meču NBA finala 1978. godine bilo čak 39.457 u Kingdomu, što je rekord profesionalne košarkaške utakmice.

Sledeće godine u trećem meču finalne serije bilo ih je 35.928. Sijetl je imao prosek od 21.725 navijača po meču u sezoni 1979/1980, što je NBA rekord.

Supersoniksi su i dalje poslednji tim koji je osvojio NBA titulu pobedom na gostovanju u sedmom meču finalne serije.

NBA

strana 1 od 624 idi na stranu