Rej Alen izborio majstoricu za Hit

Košarkaši Majami Hita dobili su posle produžetka dramatičnu šestu utakmicu finalne serije sa San Antonijom - 103:100.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

05:44

Default images

Ekipa Grega Popoviča ispustila je sjajnu priliku da stigne do pete titule u klupskoj istoriji, a majstorica će se igrati u Majamiju u četvrtak.

Heroj utakmice bio je Rej Alen, koji je najpre iz teške situacije ubacio trojku za izjednačenje pet sekundi pred kraj regularnog dela, a zatim zaustavio Manua Đinobilija u napadu za pobedu Sparsa na kraju produžetka.

Ogroman doprinos u ključnim trenucima imao je i Kris Boš, čiji je skok u napadu omogućio Alenu pomenutu trojku, da bi u produžetku dve njegove rampe zaustavile ključne pokušaje Sparsa da prelome meč trojkom.

Najbolji igrač Sparsa bio je Tim Dankan, koji je do poluvremena već dao 25 poena, ali je ključnu ulogu odigrao Toni Parker, čijih je pet vezanih poena na ulasku u poslednji minut preokrenulo rezultat u korist Teksašana i umalo donelo titulu.



Sparsi su u šestom meču serije vodili tokom gotovo celog meča, u trećoj četvrtini imali i dvocifrenu razliku, ali su je slabim ulaskom u završni period ispustili.

Do tog trenutka nedovoljno dobri Lebron Džejms je tada bukvalno eksplodirao, doneo svom timu preokret, ali nedovoljnu za pobedu. Sparsi su u poslednjih pola minuta imali i plus 5 posle Džejmsove tri vezane greške, ali je najpre LBJ trojkom vratio Hit u život, a promašena bacanja Đinobilija i Lenarda omogućila su herojsku trojku Alena.

U produžetku su se obe ekipe mučile sa realizacijom (6:5 do bacanja 2 sekunde pred kraj), da bi Đinobili u poslednjem napadu, koji je trajao nešto preko 10 sekundi, potvrdio epitet tragičara i sedmom izgubljenom loptom potvrdio majstoricu.

Lebron je meč završio sa tripl dablom (32p, 11a, 10s) za 50 minuta igre, Čalmers je posle liderske uloge u prvom poluvremenu dao 20 poena, Vejd 14 (pres, a Boš 10, uz 11 skokova.

Dankan je zabeležio 32 poena i 17 skokova, odlični Kavaj Lenard imao je 22+11, a Toni Parker je uz 19 poena imao 8 asistencija.

Junak i tragičar meča Alen i Đinobili dali su po 9 poena.

U tipičnom finalnom meču Spolstra je upotrebio samo 8 igrača, a Popovič 9, a od epizodista odličan je bio Kris Andersen, koji je konačno presekao tok lopte ka u prvom poluvremenu nezaustavljivom Dankanu.

Dosadašnji heroj finalne serije Deni Grin je potpuno podbacio - šutirao je iz igre 1/7, a za 41 minut daoje 3 poena uz 4 skoka.

Odluka pada u četvrtak, a istorija je na strani branioca titule - sedmi meč finalne serije gost je poslednji put dobio još 1978, kada je Vašington izboriotitulu pobedom u Sijetlu 105:99.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: