Gasol oteo Božić šampionima

Košarkaši Lejkersa savladali su Boston sa 92:83 u reprizi prošlogodišnjeg finala NBA lige.

Izvor: B92

Petak, 26.12.2008.

09:34

Default images

Najzaslužniji za pobedu bili su Kobe Brajant sa 27 i Pau Gasol sa 20 poena, od čega je sedam postigao u poslednja tri minuta. U ostalim mečevima odigranim u četvrtak uveče, Orlando je pobedio Nju Orleans sa 88:68, a Predrag Stojaković nije igrao zbog povrede. San Antonio bio je bolji od Finiksa 91:90, Klivlend od Vašingtona 93:89, dok je Dalas pobedio Portland sa 102:94.

Šest meseci posle poraza u finalu, Lejkersi su uspeli da ostave taj neuspeh za sobom. Losanđeleski tim uspeo je tako da prekine niz od 19 uzastopnih pobeda aktuelnog šampiona NBA lige. Kobe Brajant je meč završio sa 27 poena, devet skokova i pet asistencija. Pau Gasol je postigao 20 poena, ali je čak sedam postigao u poslednja tri minuta, čime je praktično doneo pobedu Lejkersima. Takođe, to je bila hiljadita pobeda Fila Džeksona kao trenera, čime je postao šesti trener u NBA koji je stigao do četvorocifrenog broja trijumfa. Džekson, koji sada ima 1.000 pobeda i 423 poraza, postao je trener koji je najbrže stigao do tog jubileja, prestigavši Peta Rajlija kome je za hiljadu pobeda bilo potrebno 11 mečeva više.

Seltiksi su imali dobar rezultat nepuna četiri minuta pre kraja i rezultat 81:79. Ipak, Lejkersi su napravili furioznu seriju od 13-2 i došli do pobede.

Lejkersi su odličnom odbranom zaustavili Seltikse na samo šesnaest poena u poslednjoj četvritni, kada je Boston imao šut 8-9, od čega 0-7 za tri poena.

Na 2:48 do kraja Pau Gasol je šutem sa četiri i po metra izjednačio na 81:81, a odmah zatim i doveo u vođstvo. Rej Alen je promašio šut za tri poena i Gasol je postigao koš iz reketa, uz asistenciju Brajanta na dva minuta pre kraja, čime su Lejkersi došli u vođstvo od četiri poena. Garnet je odmah uzvratio, ali su Gasolova tri poena (dva iz igre i dodatno bacanje) na 1:28 do kraja dovela Lejkerse u prednost od pet poena – 88:83. Gasol je zatim blokirao Alenov pokušaj za tri poena i asistirao Trevoru Arizi za vođstvo od sedam poena na minut i dvanaest sekundi do kraja. Posle toga, Brajant postavlja konačan rezultat.

Vladimir Radmanović u igri je proveo samo 41 sekundu, bez učinka. U ekipi Bostona, najbolji su bili Kevin Garnet sa 22 poena i devet skokova i Pol Pirs sa 20 poena i deset skokova. Pirs u poslednjoj četvrtini nije uspeo da se upiše u strelce. Istakao se i Radžon Rondo sa 12 asistencija.
Beta
U uzbudljivom finišu, San Antonio je došao do pobede nad Finiksom 91:90 trojkom Rodžera Mejsona uz zvuk sirene. Pre toga je Finiks nadoknadio zaostatak od četiri poena na 3:27 do kraja. Prvo je Kvetin Ričardson pogodio trojku, a zatim je Stiv Neš ubacio slobodno bacanje. Posle polaganja Grenta Hila na četiri sekunde pre kraja za vođstvo Finiksa od 90:88, činilo se da je utakmica rešena. Ipak, Mejson, koji je prvi put u četvrtoj četvrtini ušao u igru na 4.3 sekunde do kraja, pogodio je iz ugla trojku uz zvuk sirene i doneo pobedu San Antoniju. Sjajan u ekipi Spursa bio je Tim Dankan sa 25 poena i čak 17 skokova. Efikasniji od njega bio je Toni Parker sa 28 poena i osam asistencija. Odlične partije u ekipi Sansa pružili su Šekil O’Nil (23 poena, 12 skokova) i Amare Stodemajer (25 poena, 13 skokova). Meč će ostati upamćen i po tome što je Šekil O'Nil na njemu promašio svoje petohiljadito slobodno bacanje. Centar Finiksa je sa 5.002 promašena slobodna bacanja postao drugi igrač posle Vilta Čembrlena kome je to pošlo za rukom. Čembrlen se i dalje nalazi na prvom mestu liste sa 5.805 promašenih penala.

Orlando Medžik lako je savladao Nju Orleans, oslabljen neigranjem Predraga Stojakovića, sa 88:68. Dvajt Hauard pružio je odličnu partiju sa 12 poena i 15 skokova, uz tri blokade. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Hidajet Turkoglu sa 20 poena, a pratio ga je Rašard Luis sa 18. U izuzetno slabom izdanju Hornetsa, nešto bolji od drugih bio je Dejvid Vest sa 13 poena i sedam skokova.

Klivlend je bio bolji od Vašingtona rezultatom 93:89. Moris Vilijams je meč završio sa 24 poena i šest asistencija, a LeBron Džejms imao je 18 poena, pet skokova i šest asistencija. Dobru partiju prikazao je i Anderson Varežao sa 13 poena i isto toliko uhvaćenih lopti. Saša Pavlović je u igri bio dva minuta, bez učinka. Kod Vizardsa, odlični su bili Entaun Džejmison sa 28 i Majk Džejms sa 26 poena.

Dalas je do pobede nad Portlandom od 102:94 došao najviše zahvaljujući 30 poena Dirka Novickog. Nemac je odličnog partnera imao u Džejsonu Kidu, koji nije bio previše efikasan sa šest poena, ali je plejmejker Maveriksa zabeležio 10 asistencija i 12 skokova. Kod Portlanda, najefikasniji bio je Brendon Roj sa 22 poena.

Orlando - Nju Orleans 88:68
Finiks - San Antonio 90:91
L.A. Lejkers - Boston 92:83
Klivlend - Vašington 93:89 i
Portland - Dalas 94:102

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: