Sparsi na korak od finala

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 29.05.2007.

09:47

Default images

Košarkaši San Antonio Sparsa na korak su od plasmana u veliko NBA finale, pošto su u seriji protiv Jute poveli rezultatom 3-1. Sparsi su u Solt Lejk Sitiju ovog jutra pobedili 91:79, i sada im za plasman u finale nedostaje jš jedan trijumf. Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Manu Đinobili sa 22 poena, dok je Deron Vilijams postigao 27 za Jutu.

San Antonio je u poslednjih devet sezona osvojio tri titule šampiona, i nije izgubio nijedno veliko finale.

Na Istoku Detroit u seriji protiv Klivlenda vodi 2-1.

Meč u Delta Centru protekao je u znaku sudija, koje su bile prilično naklonjene gostima iz Teksasa. Statistika najbolje govori o tome: odnos bacanja bio je 41-20 za Sparse, a gostima je dosuđeno samo 17 faulova na celom meču. Još upadljiviji je podatak o pet tehničkih grešaka za domaćina, koji je ostao bez isključenog trenera Džerija Slouna i beka Dereka Fišera (prvu tehničku na meču dobio je zbog protesta Gordan Giriček, kojem su za samo tri sekunde dodelili dve lične greške).

Upravo je to razdvojilo dve ekipe, jer gosti nisu dominirali ni u jednoj statističkoj kategoriji osim šuta za tri poena (5/15 prema 1/7).

San Antonio je u prvom poluvremenu stekao prednost od osam poena, ali se ona istopila do ulaska u završih 12 minuta. Tada je počelo ono što se retko viđa na NBA terenima – Sparsi su u tom periodu 25 puta bili na liniji bacanja, a nezadovoljna domaća publika na teren je bacala razne predmete, konstantno negodujući.

Pred Džezerima je sada težak zadatak: treba da dobiju sve tri preostale utakmice da bi se izborili za ulazak u veliko finale. Oni u San Antoniju nisu pobedili od 1999. godine (18 utakmica)

Da domaćin nije izgubio meč, heroj bi bio Deron Vilijams. Mladi plej Džezera, kojem mnogi stručnjaci predviđaju blistavu karijeru u NBA, upoređujući ga sa velikim prethodnikom Džonom Stoktonom, dao je 28 poena uz 10 asistencija i 3 ukradene lopte, iako je u prethodna dva dana izgubio četiri kilograma u borbi sa stomačnim virusom.

Ipak, na kraju je slava pripala Argentincu, koji je zablistao u završnom periodu, pokazavši izuzetno jake nerve, i doveo svoj tim na prag velikog finala. Greg Popović se po broju plej of pobeda izjednačio sa Slounom (na 87, dele peto mesto), a Red Ojerbah je na čelu sa 99.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: