Draft: Barnjani prvi, Perović 38.

Vladimir NovakovićIzvor: B92 SAD
Podeli

Italijan Andrea Barnjani prvi je Evropljanin koji je izabran kao prvi na NBA draftu. Barnjanija, koji je član Benetona iz Treviza, izabrali su Toronto Reptorsi.

Dvadesetogodišnji Italijan je visok 208 centimetara, a zbog odličnog šuta sa distance porede ga sa najboljim evropskim igračem Dirkom Novickim.

Sa drugog mesta Čikago je izabrao krilo Teksasa La Markusa Oldridža (završio u Portlandu), a sa trećeg mesta u Šarlot je stigao Adam Morison sa Gonzage.

Jedini predstavnik SCG bio je centar Partizana Kosta Perović, koji je sa 38. mesta završio u Golden Stejtu.

Najveće iznenađenje na draftu predstavljao je veliki broj trejdova, u koje su uključena čak četvorica od sedam prvih pikova. Bek Vilanove Rendi Foj formalno je izabran kao sedmi, odmah zatim je iz Bostona poslat u Portland, da bi do kraja večeri završio u Minesoti.

Portland je uopšte bio daleko najaktivniji na tržištu – najpre je dao Sebastijana Telfera i Tia Retlifa za pomenutog Rendija Foja, Dena Dikaua, Raefa La Frenca i novac. Zatim je Rendija Foja poslao u Minesotu za Brendona Foja (šesti pik) i konačno dao Viktora Hrjapu i prava na Tajrusa Tomasa (četvrti pik) Čikagu u zamenu za La Markusa Oldridža. Na osnovu trejdova iz prethodnih dana, Blejzersi su razmenili još dva igrača sa drafta (stigao Serhio Rodriges, otišao Džejms Vajt).

Novi propisi zabranili su dovođenje igrača direktno iz srednjih škola, koji su u prethodnih desetak godina često privlačili najviše pažnje.

U prvom krugu drafta izabrano je još pet igrača iz ostatka sveta: Saer Sene (Senegal, 10, Sijetl), Tabo Sefološa (Švajcarska, 13, Filadelfija – Čikago), Oleksij Pečirov (Ukrajina, 18, Vašington), Serhio Rodriges (Španija, 27, Finiks – Portland) i Džoel Friland (Velika Britanija, 30, Portland).

U drugoj rundi je, pored Perovića (jedini stranac od 31. do 42. mesta), izabrano još devet stranaca, mešu kojima Edin Bavčić iz BiH (56. pik, Toronto, pa Majami) i Cibonin Damir Markota (59. pik, San Antonio, pa Milvoki).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu