Ori doveo Sparse na korak od titule

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2005.

06:35

Default images

Košarkaši San Antonija pobedili su kao gosti Detroit 96:95 posle produžetka (89:89) poveli sa 3:2 u velikom finalu, i tako došli na korak od novog šampionskog prstena.

Najefikasniji kod Sparsa bio je Tim Dankan sa 26 poena i 19 skokova, ali veliki junak utakmice bio je fenomenalni Robert Ori koji je postigao 21 poen od toga pet trojki, ali je pogadjao ključne koševe za svoj tim, uključujući i trojku za pobedu 5 sekundi pre kraja utakmice.

Kod Detroita najbolji na parketu bio je Čonsi Bilaps sa 34 poena, ali je u završnim sekundama regularnog dela utakmice i produžetka promašio dva šuta za pobedu.

Utakmica broj 5 donela je prema očekivanju vrlo čvrstu košarku, a kasnije će se ispostaviti, treneri su u „rotaciji vrteli“ samo po 7 igrača, od kojih su kod Detroita Mek Dajs i Hanter igrali samo po 15-k minuta, dok je Braun proveo na parketu samo 4 minuta, što praktično znači da su Pistonsi odigrali dramatičan meč sa 5 igrača, a Sparsi sa 6 jer je Beri igrao sredinom utakmice.

Sparsi su posle dva katastrofalna izdanja uspeli da amortizuju početne nalete Pistonsa, ponajviše zahvaljujući dobroj igri tandema Dankan (8 poena i 6 skokova) i Djinobilija (7 poena). Argentinac je koristio i najmanji prostor za prodore, dok je Dankan zatvorio reket, ali je bio i vrlo produktivan u igri „ 1 na 1“. Sa druge strane, domaći su igrali timski ( po 5 poena Hamiltona,Bena Valasa) ali je bila primetna bezidejnost u napadu (Hanter zaustavljen, a Rip Hamilton je igrao pod velikim pritiskom Brusa Bouena).

Do prve veće prednosti došli su gosti početkom druge četvrtine. Razigrao se Toni Parker ( 4 vezana poena), Bouen je pogodio trojku iz ugla, nešto kasnije isto je učinio i Brent Beri, pa je posle 6 minuta igre u drugoj deonici i rezultatu 28:37, Leri Braun morao da zatraži tajm aut i konsoliduje igru svog tima koja je počela da se raspada. Sparsi su imali čak 7 skokova više i 5 asistencija više.

Odmor je doneo mnogo bolju igru domaćih prvenstveno u odbrani pošto je samo Robert Ori izgubio 3 lopte do kraja poluvremena. U napadu Detroita koji je i dalje „škripao“ proradio je Bilaps, dobio je i pomoć od Bena Valasa, pa se na odmor otišlo rezultatom 42:42 ( Valas 11 i Bilaps 11, Hamitlon 7 - Parker 12, Dankan 11, Djinobili 10). U nastavku, 5 minuta se igralo „koš za koš“ ali je tu ravnotežu narušio Brus Bouen trojkom za 48:53, a Braun je odmah reagovao i zatražio tajm – aut. Do tog trenutka dobru mini rolu odigrao je Nazr Mohamed sa 4 vezana poena i nekoliko skokova, dok su Pistonsi do koša protivnika dolazili spuštanjem lopte u reket ( poeni Bena Valasa) ali i prodorima Bilapsa. Medjutum, Hamilton je i dalje bio u „kontra ritmu“ jer je nastavio da gubi lopte ( čak 5 ).

Ponovo je pojačao Bilaps, Parker je izgubio nekoliko lopti i Pistonsi su ponovo stigli do izjednačenja. Ipak pred poslednju četvrtinu Sparsi odlaze sa poenom prednosti jer je Robert Ori pogodio trojku u poslednjoj sekundi četvrtine za 63:64.

Poslednja deonica počela je onako kako se završila i prethodna, trojkom Orija. Igra u periodu od 36. do 41.minuta predstavljala je ono što mnogi zovu „plej of pravilima“. Mnogo kontakata, grube igre u kojoj odgovornost na sebe preuzimaju najbolji.

Dankan je vratio Sparse u "egal" posle sjajne serije domaćina koju je vodio najraspoloženiji igrač Detroita Bilaps. Pri rezultatu 71:69 za Detroit ( asistencija Hamiltona za polaganje Mek Dajsa, dva pogotka Prinsa) centar San Antonija postigao je 4 vezana poena (ali i promašio dva slobodna bacanja) pa se u poslednjih 7 minuta ušlo sa 73:74 za goste.

Prva neizvesna utakmica u finalu došla je do svog vrhunca posle pogodaka Bilapsa, Prinsa, Dankana, Djinobilija i Parkera.

2,43 pre kraja Detroit je vodio 83:81, a onda je ulogu junaka „zaradio“ Robert Ori koji je postigao 7 uzastopnih poena za Sparse. Pri rezultatu 89:88 za Detroit ( 32 poena Bilapsa), Dankan je pogodio jedno od dva slobodna bacanja ( do tog trenutka promašio je 6 penala uzastopno). U poslednji napad domaći su krenuli preko raspoloženog Bilapsa, ali je kapiten Pistonsa bio „uatvoren“ od strane Bouena. Poslednji napad na meču pokušao je da završi Djinobili, ali je njegovo polaganje bilo kratko, a Dankan usamljen ispod koša odbojkom nije uspeo da poentira – meč je otišao u produžetak.

Usledili su koševi Prinsa, 2 uspešna slobodna bacanja Bilapsa, kasnije i pogodak Parkera posle prodora, pa spektakularno zakucavanje Orija, pogodak Rašida Valasa iz okreta preko Dankana, i onda je usledio ključni trenutak. Bilaps je pokušao ulazom da reši meč, ali je Bouen uz pomoć još dva igrača uspeo da ga zaustavi. Dankan je zatražio tajm-aut, a posle brze kombinacije Djinobilija i Orija ( koji je i izveo aut) veteran sa 5 titula je pogodio trojku, da bi u poslednjih 5 sekundi Hamilton uz dva nedosudjena faula u napadu šutirao preko Parkera i promašio... 

Detroit: Bilaps 34, Hamilton 15 , Hanter 2 ,R.Valas 12 , B.Valas 13+12 skokova , Prins 10 ,Mek Dajs 9, Arojo 0, Miličić 0 .

San Antonio: Dankan 26 + 19 skokova,Parker 14 ,Djinobili 15 ,Braun 1,Bouen 10 ,Ori 21 ( 5 trojki) ,Udrih 0, Mohamed 6,Beri 3.

Šesta utakmica igra se u noći izmedju utorka i srede u San Antoniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: