Poništen rekord Boba Sure, igrač se izvinio

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2004.

18:31

Default images

Košarkaš Atlanta Hoksa Bob Sura postao je slavan u Americi, ali ne iz pravih razloga. Sura je fantastično završio sezonu, postigavši dva uzastopna tripl-dabla, a u velikoj pobedi Hoksa nad Nju Džersijem (129:107) bio je na korak od trećeg. Suri je u poslednjim sekundama nedostajao jedan skok za izjednačenje Grent Hilovog rezultata iz 1997. godine (tripl dabl u tri uzastopna meča), pa se poslužio trikom – istrčao je kontru, a zatim uputio šut u donju ivicu obruča, ne bi li promašio i zabeležio još jedan skok. Tako je došao do desete uhvaćene lopte, tripl-dabla i izjednačenja rekorda.

Tako je bar mislio u naredna 24 časa. Tada je NBA liga rešila da mu poništi taj šut, uz obrazloženje da se namerni promašaji ne mogu računati. Samim tim, nije zabležen ni skok, pa je Sura ostao na 22 poena, 11 asistencija, 9 skokova.

Sura nije prvi igrač koji je pokušao da se sitnim prevarama domogne statističkog učinka. Igrač Bostona Riki Dejvis došao je sukob sa upravom Klivlenda i navijačima tog kluba, što je dovelo do njegovog trejda u Seltikse, jer je šutirao na svoj koš, da bi zabeležio skok, koji mu je nedostajao za prvi tripl-dabl u karijeri. Međutim, po pravilima lige, nije dozvoljeno namerno šutirati na svoj koš, pa je i ovaj pokušaj poništen. Međutim, upravo Kavalirsa kaznila je Dejvisa, a navijači mu nikad nisu oprostili, pa je sada atraktivni košarkaš najomraženija ličnost u severnom Ohaju.
On nije bio prvi. Šest godina ranije tadašnja zvezda Univerziteta Konektikat (trostruke uzastopne šampionke NCAA 2002-04) Najkiša Sejls, koja je zbog pokidane ahilove tetive propustila drugu polovinu sezone, ušla je u teren u poslednjem meču i bez odbrane postigla koš, čime je postavila rekord univerziteta.

Za varanje je optužen i veliki Bret Favr, kvoterbek Grin Bej Pekersa, koji je u sezoni 2001/02 navodno namerno pao u duelu sa Njujork Džajantsima, da bi defanzivac Majkl Strahan postavio rekord. Oba igrača porekla su optužbe. Još drastičniji slučaj dogodio se kada je kvoterbek Univerziteta Ilinoj Nejt Hasis zahtevao poništavanje sopstvenog pasa, kojim je oborio rekord, jer se njegov trener dogovorio sa protivničkom odbranom da dozvoli kompletiranje pasa. Rekord je poništen, a trener je pod pritiskom javnosti podneo ostavku.
Reakcija Boba Sure na odluku lige da poništi skok protiv Netsa smešta bivšeg igrača Pistonsa u istu kategoriju sa Nejtom Hasisom.

Žao mi je što je moj pokušaj da ostvarim tripl-dabl izazvao toliko kontroverze. Nije mi bila namera da napravim sprdnju od ovog sporta, ili da skrenem pažnju javnosti sa naše sjajne pobede nad Netsima. Ako je moj potez nekog uvredio, najiskrenije se izvinjavam”, rekao je Sura po dolasku u Boston, gde će Atlanta u noći između srede i četvrtka završiti sezonu, petu uzastopnu bez plej ofa.

Svi saigrači su me bodrili da to uradim, pa sam i uradio”.

Izvinjenje Boba Sure dočekano je velikom podrškom u američkoj javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: