Štern: NBA u Evropi do 2010.godine

Izvor: B92 Srbija i Crna Gora
Podeli

NBA bi mogla da se proširi izvan granica Severne Amerike do kraja decenije, najverovatnije u Evropu, izjavio je u Parizu komesar NBA lige Dejvid Štern. On je na konferenciji za novinare ocenio da su dolazak mnogobrojnih stranih igrača u ligu, šira televizijska pokrivenost i igranje profesionalaca na Olimpijadi, doprineli da košarka postane internacionalniji i popularniji sport.

Štern je ipak napomenuo da bi za širenje lige u inostranstvu bili neophodne nove hale i podrška navijača u zemljama u kojima bi bili osnovani klubovi. Na pitanje da oceni na skali od jedan do deset da li postoje uslovi za širenje NBA, komesar lige je rekao da se sada nalazimo na petici i da se penjemo svake godine, te da bi prvi neamerički NBA klub mogao biti osnovan krajem dekade.

Kao prelazno rešenje predvidja se davanje mogućnosti NBA timovima da organizuju trening kampove van Amerike. Do četiri kluba bi mogla da treniraju u Evropi i igraju protiv drugih NBA timova i evropskih ligaša, rekao je Stern pre egzibicione utakmice San Antonio-Memfis u Parizu.

On je napomenuo da bi taj koncept mogao da zaživi već 2005 ili 2006. "To ne bi bilo proširenje lige, ali bi nam omogućilo neku vrstu prisustva u Evropi na kratko vreme", ocenio je Štern. "Imamo u vidu da će sledeće godine dvadeset odsto naših igrača biti inostranog porekla...to čini ligu jačom, podiže nivo takmičenja i proširuje ligu na više tržišta", dodao je Štern.

On je najavio mogućnost odigravanja egzibicione utakmice izmedju američkih NBA igrača i ostatka sveta ili Evrope, ali ne u okviru Ol star utakmica."Struktura Ol star vikenda je zadovoljavajuća i za sada ne želimo da je remetimo", zaključio je komesar.

strana 1 od 14 idi na stranu