Dejvid Robinson - Admiral u penziji

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2003.

11:20

Default images

Igrač San Antonio Sparsa Dejvid Robinson najavio je da će se povući odmah po završetku ovogodišnjeg plej ofa NBA lige. Robinson je svih 14 godina karijere proveo u San Antoniju, sa kojim je osvojio jedinu klupsku titulu u istoriji – 1999. godine.

Popularni «Admiral» bio je simbol svog kluba u nizu uspešnih sezona za teksaški klub, a nadimak je dobio studiranjem na Vojnoj pomorskoj akademiji. Zbog toga je u NBA ligu ušao tek dve godine pošto je draftovan.

«Ovo je izvanredno. Nalazim se u timu koji je nadomak osvajanja titule. Da li je neko mogao da napiše bolji scenario», oduševljeno pita Robinson. «Uživao sam u ovome. Ne razmišljam o tome kako ću se osećati kad okončam karijeru».

Drugi toranj Sparsa, i vladajući MVP lige Tim Dankan, naučio je mnogo od Robinsona i srećan je što ga na ovaj način ispraća u penziju.

«Osvojiti prsten za Dejva... to je dodatan motiv u ovoj sezoni. Imamo dobar tim i igramo odlično, ne smemo ispustiti priliku».

Veteran Stiv Ker, vlasnik 4 prstena (tri sa Bulsima, jednog sa Sparsima), našalio se:

«Svi pričaju o Dejvu. Ali, meni treba prsten za palac».
Dejvid Robinson je bio najbolji igrač lige 1995. i nastupao u 10 All Star utakmica. Međutim, spisak njegovih uspeha tokom karijere je izuzetno dug. Robinson je biran u prvu petorku NBA lige '91, '92, '95 i '96, u drugu petorku lige '94 i '98, a u treću petorku '90, '93 i 2000. U prvoj defanzivnoj petorci bio je '91, '92, '95 i '96, a u drugoj '90, '93, '94 i '98. Tako je postao jedini igrač u istoriji koji je u prvih 7 sezona ulazio i u najbolje petorke i defanzivne petorke lige (od 1968, kada su prvi put birane defanzivne petorke).

Robinson je 1990. izabran za najboljeg rukija lige, a 1992. U 1991. bio je najbolji skakač lige, sledeće sezone najbolji bloker, a 1994. najbolji strelac, postavši tako prvi igrač posle Karima Abdul Džabara kome je pošlo za rukom da pobedi u sve te tri kategorije. Kada je NBA 1996. birala 50 najboljih igrača svih vremena, na spisku se našao i Admiral. 15 puta je bio igrač nedelje, a 4 puta igrač meseca.

U istoriji svog kluba Robinson je prvi u istoriji u sledećim kategorijama: utakmice, skokovi, blokade, asistencije, slobodna bacanja (broj pokušaja i broj pogodaka), a drugi je po broju poena, kao i u šutu iz igre (broj pokušaja i broj pogodaka).

Uz to, Robinson je i veteran američke reprezentacije. On je osvojio dva olimpijska zlata pod prugama i zvezdama, u Barseloni i Atlanti (najbolji strelac) i bronzu u Seulu, uz zlato na Svetskom prvenstvu u Madridu '86 i srebro na Panameričkim igrama u Indijanapolisu '87. Najbolji je strelac, skakač i bloker u istoriji olimpijskog tima SAD.

Podsetimo, San Antonio u finalnoj seriji vodi protiv Nju Džersija sa 3:2, a prvu priliku da osvoje titulu Sparsi će imati u noći između nedelje i ponedeljka od pola tri, uz direktan prenos na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: