ESPN u raljama srpskog basketa i roštilja

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2002.

11:34

Default images

“Njihova igra je tako fantastično jednostavna, pa oni skoro da ne spuštaju loptu na parket, sve je podredjeno timu”- napisao je u svojoj kolumni u ponedeljak posle gledanja treninga FMPa u Železniku, američki novinar Čed Ford.

Ovo je samo jedan od nekoliko desetina sličnih komentara, bolje reći hvalospeva, koje ovih dana iz Beograda u svojim izveštajima piše novinar jedne od najpoznatijih svetskih sportskih kuća, američke TV ESPN.

Ford i jedan od skauta Toni Ronzone, došli su u Beograd, kako bi lično proverili priče o igračima kao što su, pre svih, Darko Miličić iz Hemofarma, Ognjen Aškrabić iz FMPa i drugi (treba reći, igrači menadžera Dragana Delića)…

U dnevnim reportažama, u kojima se prepliću putopis i sportsko novinarstvo, Ford opisuje Beograd i Srbiju, kao siromašnu zemlju , namučenu stradanjima, sa “najgostoprimljivijim ljudima na svetu” i fantastičnom košarkom.

Fokus novinara ESPNa je naravno Darko Miličić, sa kojim provodi najveći deo svog vremena – posmatra ga na treninzima i utakmicama, ukratko, Ford je fascinaran posle meča Hemofarma i Budućnosti.

“Darko Miličić je možda već veliko ime u NBA krugovima, ali ne i u Jugoslaviji.Njegov klub nema publicitet kao recimo Partizan i Crvena zvezda, on dobija aplauz kada izadje na teren, ali čini se da navijači ne znaju koliko je stvarno on dobar, njegov trener ga koristi u igri, ali se igra ne bazira na njemu.”, piše Ford i počinje tekstualni prikaz utakmice:

“U prvom napadu, Miličić lupa bananu protivničkom igraču, a u kontranapadu on lagano poentira, vraća se u odbranu i beleži skok. I tako u krug. Posle 5 minuta jasno je zašto se skauti tuku oko ovog momka (utakmici prisustvovalo desetak NBA skauta).”, piše Ford i dodaje da se Miličić oseća dobro u reketu, ne plaši kontakta a njegov rad nogu opisuje kao najimpresivniji od “pronalaska" Tima Dankana.

Ford zapisuje: na kraju prve četvrtine Miličić ima učinak od 8 poena, 6 skokova, 4 blokade i 3 asistencije!
Ford je imao šta da vidi u hali Milenijum u subotu.

On zaključuje da Darko Miličić, kao i drugi jugoslovenski igrači “osećaju košarku, vole da asistiraju, imaju sjajan šut, mnogo treniraju i igraju pre svega za tim".

Prema Fordu, Darko Miličić je sigurno 2.pik na sledećem NBA draftu, ako mu liga dozvoli da se prijavi pošto će još uvek imati 17 godina, i dodaje “da nema Lebrona Džejmsa, bio bi pik broj jedan”.Miličić će tako ući istoriju NBA, najbolje rangirani evropski igrač ikada.

U sledećem tekstu, slične epitete dobija i centar FMPa Ognjen Aškrabić.

Američki novinar opisuje Aškrabića kao jednog od najbolji igrača u Jugoslaviji, snažnog, inteligentnog sa fantastičnim šutem.

On dodaje da su centra FMPa već gledali skauti LA Lejkersa, LA Klipersa, Denvera i Toronta, i predvidjada će on kao slobodni agent vrlo brzo igrati sa uspehom u NBA ligi.Aškrabić medjutim kaže da je najbliži Dalasu i Sakramentu.

Kako bio dobio komletan prikaz jugoslovenske škole košarke, Ford odlazi i na utakmicu juniora Zvezde i Partizana.

“Ti dečaci izgledaju kao pravi igrači.Školska sala je premala za njih.Oni igraju disciplinovano,bekovi skaču a centri pucaju trojke, svi oni skoro da ne promašuju – igraju neverovatnu košarku", navodi Ford.

Ford se osvrće I komentare koje čuo u Beogradu, od ljudi koji nisu presrećni što već sledeće sezone, ili za dve u NBA otići mladi igrač poput Miličića, Aškrabića, Vujanića, Krstića…

»Ovdašnji igrači ne zaboravlju jugoslovensku košarku – ako ništa drugo uvek je tu želja da rasture američku reprezentaciju«, piše autor.

Za kraj, recimo i to da su američki novinari i NBA skaut u hvalospevima pisali i o Beogradu - ali tek pošto su, kako sami kažu “prošli horor Skadarlije”, gde su u restoranu “Šešir moj”, u “nenormalnim količinama obasipani roštiljem i odličnim vinom”, i gde su veče završili sa gazdom restorana (čijeg sina poznaju u SAD) – uz cigansku muziku na stolicama i stolovima…

Basket i roštilj – pa to stvarno valja ovde, zar ne?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: