Medžik, Dražen i Gloubtrotersi u Kući slavnih

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2002.

09:24

Default images
U noći između četvrtka i petka nova generacija košarkaških legendi uvrštena je u Kuću slavnih (Hall of fame). Uz nove članove, Kuća je dobila i nove prostorije, vredne 36 miliona dolara.

Najveća zvezda ovogodišnjeg izbora svakako je Irvin »Medžik« Džonson. Jedan od najvećih (za potpisnika ovih redova upravo najveći) košarkaša svih vremena osvajao je trofeje u svim konkurencijama, od srdnje škole do Olimpijade. Štaviše, u različitim situacijama igrao je na svim pozicijama, od 1 do 5, i to veoma uspešno. Medžika je, kako i priliči, predstavio njegov najveći rival, još od vremena kada su se borili za prvo mesto na draftu, Lari Bird.

»Hvala vam što ste mi omogućili da 12-13 godina budem dečak. Mogao sam da se igram svoje omiljene igre«, rekao je Medžik, prekidan ovacijama.

Bird, koji je protiv Medžika igrao u finalu NCAA 1979, a zatim tri puta u finalima NBA, bio je Medžikov izbor, u skladu sa pravilom da svakog novog člana predstavlja jedan stari član Kuće.

»Želeo sam da govorim iz srca«, rekao je Bird, » ali ga je Medžik toliko puta slomio, da ne znam je li nešto ostalo.« Uz dvoje univerzitetskih trenera, Luta Olsona iz Arizone i Kej Jau sa Severne Karoline, jedinu ženu među odabranima, u Kuću je primljen trener Filadelfija 76ersa Leri Braun. Mesto je našao i legendarni klub – Harlem Gloubtroters – koji je širio slavu košarke svuda po svetu.

Konačno, šesti diplomac je Dražen Petrović. Legendarni reprezentativac SFRJ i Hrvatske poginuo je pre 9 godina, ali je već pre toga uspeo da ostavi dubok trag i u NBA, nakon što je napustio Evropu kao nedvosmisleno najbolji igrač na kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: