Ponedeljak, 29.12.2014.

14:09

Hrvati bi i ABA i domaću ligu

Košarkaški kubovi Cibona i Zadar žele da od sledeće sezone igraju domaće prvenstvo od početka, ali i da ostanu u ABA ligi, piše „Slobodna Dalmacija“.

Izvor: JT

Hrvati bi i ABA i domaæu ligu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Нико не може да забрани дукљанину да кмечи

pre 9 godina

Наравно да нема ! Данас је ово демантовано ! Задар је изјавио да су задовољни у АБА лиги !

JA

pre 9 godina

Za mene je ABA liga prestala da postoji onog trena kada su je napustili klubovi tipa Bosna a ukljucili se u nju neki tamo Ceski, Madjarski, Izraelski pa sad i Bugarski klubovi. Svakako da je ligu trebalo prosiriti i na Makedoniju ali dalje od toga nikako. Ova liga je trebala da finansijski stabilizira najpopularnije jugoslovenske klubove a ne da ih u grob odvede. I sta imamo danas, pola klubova nam je ugaseno ili svedeno na amaterski nivo, dok drugo pola ceka datum da krene putem prvih pola.

provokator

pre 9 godina

ja sam ka prvo da se bugari i madari lipo pozdrave i napuste aba ligu.
triba se napravit aba liga 2 a nacionalne lige da budu trece lige.
ili ovako ili ukini aba ligu

KK Split

pre 9 godina

Napravit prvu i drugu ABA ligu (profesionalne), trecu poluprofesionalnu ligu. Samo ex-YU klubovi, napraviti vrstu salary cap-a (uredjuje vijece svih klubova ravnopravno bez uplitanja pojedinaca). Vijece ce se sastojati od jednog covjeka iz svakog kluba. SRB i HR po 4, CG i BiH po 2, SLO po 2 i Makedonija 1 klub. Recimo da liga ima 15 klubova, to ce biti samo u prvoj sezoni, ili da se SRB ili HR mora odreknuti jednog kluba koji bi startao u drugoj ABA ligi (da bi bila okrugla brojka tj. 14 klubova). Ukupno, 2. liga bi imala isto 14 klubova (po istom kljucu kao prva sto se tice broja ucesnika po drzavama), ali bi se i treca liga formirala i tako bi vec od druge sezone samo najbolji zasluzili EL, EK itd., bez obzira na nacionalni kljuc. Samo da je sponzora a vjerujem da bi ih bilo ako bi se krenulo ozbiljno s ovom idejom.

Mirko

pre 9 godina

Ono što bi moglo da se učini u ovom slučaju je kompromis - da ne uslovljavaju Cedevitu, barem ne ove godine kad igra evropska takmičenja. Isto bi važilo i za bilo koji drugi klub koji je u Aba a ima opcije da igra evropska takmičenja.
Za sada bi moglo da ostane tako, pošto nacionalna takmičenja ne daju prohodnost u evropu, ali ako bi se to promenilo, a mislim da će teško da se promeni, pošto El i EK gledaju finansijsko stanje dugoročno i tu nekih promena dramatičnih neće biti sledećih par godina.

Ipak, svi bi dobili sa kompromisom, i košarka i klubovi, navijači, tv, sponzori itd.
Na ABA je da se odluči u ovu korist ili samo svoju, mada, ne vidim da bi tu išta oni mogli da izgube, samo bi mogli da dobiju. Bila bi veća konkurencija, igrači bi imali više iskustva, igrali više utakmica i bili bi definitivno bolji.

Pomislio sam najpre da je taj uslov ABA - da svi moraju da pristanu, neka vrsta ucenjivanja, tj. ograđivanja, gde bi oni rekli: Pa nije do nas - mi smo dozvolili, samo Cedevita neće, i time bi se oprali. Nadajmo se da nisam u pravu.
Jer Hrvati imaju neke veoma dobre košarkaše trenutno, klubovi im generalno ojačavaju u poslednjih godinu dana, možda bi mogli malo i finansijski da se poboljšaju, pa da se takmičimo malo ravnopravnije nego do sada.
Čini mi se da bi i ABA mogla da bude jača i respektabilnija, pa da daje još neku ekipu u evropska takmičenja.

Mirko

pre 9 godina

@(dosta politike, 29. decembar 2014 17:03)

Naravno slažem se sa ovim predlogom, ali postoje dva problema.
Prvi je taj što ove ekipe traže više utakmica, a to sada nemaju, ABA liga im ih ne bi dala, a Kup koji predlažeš, opet ne bi mnogo popravio situaciju jer se igra na ispadanje pa bi mnogi imali samo par utakmica više.

Drugi problem je taj što ne verujem da bi bilo para da te ekipe putuju od Đevđelije do Sežane i da oni ne bi mogli taj finansijski pritisak da izdrže. A i organizacijski - previše putovanja autobusima jer za avione nema para. Zamisli recimo da Konstantin iz Niša krene u Trebinje recimo? Treba mu 12-15 sati da stigne i isto tolko da se vrati!
Možda bi mogla da se podeli ABA 2 regionalno u dva dela, ali to bi bila mala korist, jer recimo sa kime bi mi iz Srbije igrali? Nemamo adekvatnog protivnika, svi u makedoniji ili bugarskoj ili čak i crnoj gori (mada je to dugačak put) bi bili slabiji od naših ekipa.
Na stranu da stavimo to kako bi se nacionalizmi navijača manifestovali, to smo sve zaboravili i ostavili po stranu, ali činjenica je da su trebale godine da se publika malo izšlifuje i da utakmice ne budu borbeno poprište nacionalizama.

Ne znam pravi modus, kažem ni ovo nije idealno, ali može da se razmišlja o tome.

Neko123

pre 9 godina

Da li je moguce i da ovde mnogi spominju Partizan, pa vi stvarno imate problem u glavi. Evo izvinjavam se u ime Partizanovaca, izgleda da smo ekstremno povecali broj korisnika usluga mentalnih institucija u Srbiji. A mogli bi malo i pamcenje da proveravate, kad se posle jedne godine neucestvovanja u EL sprdate sa timom koji je u istoj ucestvovao 13 godina, isao u top16, top8, f4, a vi jednom prodjete u top16 i zaboravite sve.
Pozdrav normalnim navijacima fabrike mentalnih proizvoda

huja

pre 9 godina

Nema nista od ovoga jer Cedevita nece pristati. Logicni su zahtjevi Zadra i Cibone jer realno tesko da ce u Evropu ( Cibona ima sansu) pa pokusavaju da kroz vise utakmica podizu kvalitet svojim mladim igracima ali Cedeviti koja ce i sl.god u Evropu ovo ne odgovara jer bi imala 3 utakmice nedeljno! Drugo lupaju oni koji su protiv ove lige i koji misle da ce biti jaca liga Srbije ako nasi klubovi istupe. Zamislite kako sada Zvezdi ne mogu da pariraju ni klubovi sa tradicijom i budzetima iz hrvatske i slovenije kako bi onda neko iz Srbije ? O uslovima da i ne govorim videli ste salu metalca. ABA liga podize kvalitet nasih klubova sto se najbolje vidi u EL

fafafadaa

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

kao sto ste vi poslednjih 16 godina,uzivajte dok traje,nece jos dugo

panter - dijagnoza!

pre 9 godina

ono kad navijaci kluba koji 2 decenije nije osvojio titulu pricaju o kosarci i nekoga prozivaju...
javite panteroidima da vise nije napad 30 sek, da je pomerena trojka za pola m unazad, da se igraju cetvrtine a ne poluvremena, i da zlatko bolic ima skoro 100 godina!

dosta politike

pre 9 godina

Ma dosta više filozofiranja! Napravite ABA prvu i ABA drugu ligu i obrišite državne granice! Najgore dve ekipe iz prve idu u drugu a najbolje dve iz druge u prvu. I tako svako u svom društvu. A realno mi i nemamo više profesionalnih klubova od 8-9 koji bi igrali u te dve lige. Nacionalna prvenstva bi bila na nivou na kom je nekad bila srpska liga (treća) i gde se igra uglavnom amaterska košarka iz ljubavi sa širokom bazom po zemlji. Ako je Zadru to malo utakmica neka igra Čelendž kup kao Solnok. 7 klubova igra Evropu i neće sigurno pristajati na dodatne utakmice u sezoni (Zvezda će ove godine odigrati NBA sezonu). Sada imamo i jedan apsurd da čak i ako neki klub osvoji ligu može da ispadne iz nje ako napravi nekoliko kikseva u domaćem prvenstvu gde prve 3 ili 4 idu u ABA. Neverovatna glupost. Nema uopšte nikakvog prostora za diskusiju, jedino pravo rešenje je ABA 1 i ABA 2 bez gledanja ko je iz koje države. Za titulu se igra plej of, a ako klubovi koji ostanu bez Evrope hoće još utakmica eventualno da se organizuje Kup ABA gde bi igrali samo oni koji ne igraju Evropu (od ekipa iz prve i druge lige).

plahipla

pre 9 godina

neki su krivo razumjeli ovu inicijativu cibone. ona NE zeli izaci iz aba lige i ici igrati samo domace prvenstvo. nego s obzirom da nemaju novaca (kao ni zadar sto nema) tako sigurno ni sljedece godine nece igrati nikakvu europsku ligu (kao ni ove godine tako i da ove osvoje opet aba ligu nece ici u euroligu) a premalo im je 1 utakmica u tjedan dana onda bi oni htjeli UZ aba ligu igrati i domace prvenstvo od starta a ne ukljucivat se kasnije. no kako cedevita ce i sljedece godine igrati europsku ligu tu je problem posto HKS (savez) bi to omogucio klubovima (da igraju domacu ligu) jedino ako bi sva tri kluba ju igrali od starta. cibona i zadar nece odustati od aba lige. jedino u slucaju da stvarno ostanu bez novaca no u tom slucaju tesko bi i domacu igrali...

baki

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

Zasto bi hrvatski klub igrao kod nas?

biraz

pre 9 godina

Tehnicki jeste moguce da se igraju tri takmicenja, ali je za to potreban roster od 15 igraca+, nesto sto je Prokom radio dok je igrao Evroligu, jedna postavka za VTB, Evroligu, druga za Poljsko prvenstvo. Ali pitanje je koliko je to finansijski isplativo.

Dejanddddd

pre 9 godina

Aba liga uopšte nije kvalitetna i kamo lepe sreće da od sledeće sezone krene naša liga sa Zvezdom, Partizanom, Metalcem, Megom, Vojvodinom, Slogom, Borcem iz Čačka, Nišlijama, Pančevcima, Zrenjanincima i Radničkim iz Kragujevca.

...

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?
(akrobata, 29. decembar 2014 15:25)

Cska igra 3 utakmice nedeljno!

akrobata

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?

GoranNS90

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudi zele toliko domace lige umesto aba lige, da nije aba lige nikada mi ne bi gledali dva nasa tima u evroligi. Evroliga je nas nasankala fino kada su uzeli tri sigurna mesta od hrvatske, slovenije i srbije i za uzvrat nam dala 2 sigurna i jedno kroz kvalifikacije(a videli smo kakve su nam kvalifikacije dali prosle godine). Ako se sada raspadne aba liga nema sanse da ce opet svima dati po jedno mesto, mozda mi i najbolje prodjemo zbog rezultata ali praviti domacu ligu bio bi totalni promasaj jer bi postojale 2-3 dobre utakmice i kome bi to bilo zanimljivo? Takva liga bi bila kontraproduktivna kvalitetu. Aba liga dize svoj kvalitet iz godine u godinu i treba nastaviti sa tim a na celnicima je da se izbore i za trece sigurno mesto u evroligi. Oni koji zele raspad Aba lige neka mi samo kazu sta ce time dobiti.

my way

pre 9 godina

Dzaba Sale i svi pricaju, pre ce Hrvati obnoviti domacu ligu i istupiti iz ABA nego Srbi. Mi bi mogli ovo bez problema, jer bi i Zvezda zbog toga sto navijaci ABA bojkotuju prihvatila, pa makar u pocetku igrala sa Rebicem i klincima.

aleksandar

pre 9 godina

tako razmislja veliki evropski klub.bojkot turske evrolige sve dok se ne postave stvari na pravo mesto,tj.dok evroliga zaista to i bude.sve pare u KK PARTIZAN.podrska ciboni

GoranNS90

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudi zele toliko domace lige umesto aba lige, da nije aba lige nikada mi ne bi gledali dva nasa tima u evroligi. Evroliga je nas nasankala fino kada su uzeli tri sigurna mesta od hrvatske, slovenije i srbije i za uzvrat nam dala 2 sigurna i jedno kroz kvalifikacije(a videli smo kakve su nam kvalifikacije dali prosle godine). Ako se sada raspadne aba liga nema sanse da ce opet svima dati po jedno mesto, mozda mi i najbolje prodjemo zbog rezultata ali praviti domacu ligu bio bi totalni promasaj jer bi postojale 2-3 dobre utakmice i kome bi to bilo zanimljivo? Takva liga bi bila kontraproduktivna kvalitetu. Aba liga dize svoj kvalitet iz godine u godinu i treba nastaviti sa tim a na celnicima je da se izbore i za trece sigurno mesto u evroligi. Oni koji zele raspad Aba lige neka mi samo kazu sta ce time dobiti.

akrobata

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?

baki

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

Zasto bi hrvatski klub igrao kod nas?

biraz

pre 9 godina

Tehnicki jeste moguce da se igraju tri takmicenja, ali je za to potreban roster od 15 igraca+, nesto sto je Prokom radio dok je igrao Evroligu, jedna postavka za VTB, Evroligu, druga za Poljsko prvenstvo. Ali pitanje je koliko je to finansijski isplativo.

provokator

pre 9 godina

ja sam ka prvo da se bugari i madari lipo pozdrave i napuste aba ligu.
triba se napravit aba liga 2 a nacionalne lige da budu trece lige.
ili ovako ili ukini aba ligu

dosta politike

pre 9 godina

Ma dosta više filozofiranja! Napravite ABA prvu i ABA drugu ligu i obrišite državne granice! Najgore dve ekipe iz prve idu u drugu a najbolje dve iz druge u prvu. I tako svako u svom društvu. A realno mi i nemamo više profesionalnih klubova od 8-9 koji bi igrali u te dve lige. Nacionalna prvenstva bi bila na nivou na kom je nekad bila srpska liga (treća) i gde se igra uglavnom amaterska košarka iz ljubavi sa širokom bazom po zemlji. Ako je Zadru to malo utakmica neka igra Čelendž kup kao Solnok. 7 klubova igra Evropu i neće sigurno pristajati na dodatne utakmice u sezoni (Zvezda će ove godine odigrati NBA sezonu). Sada imamo i jedan apsurd da čak i ako neki klub osvoji ligu može da ispadne iz nje ako napravi nekoliko kikseva u domaćem prvenstvu gde prve 3 ili 4 idu u ABA. Neverovatna glupost. Nema uopšte nikakvog prostora za diskusiju, jedino pravo rešenje je ABA 1 i ABA 2 bez gledanja ko je iz koje države. Za titulu se igra plej of, a ako klubovi koji ostanu bez Evrope hoće još utakmica eventualno da se organizuje Kup ABA gde bi igrali samo oni koji ne igraju Evropu (od ekipa iz prve i druge lige).

huja

pre 9 godina

Nema nista od ovoga jer Cedevita nece pristati. Logicni su zahtjevi Zadra i Cibone jer realno tesko da ce u Evropu ( Cibona ima sansu) pa pokusavaju da kroz vise utakmica podizu kvalitet svojim mladim igracima ali Cedeviti koja ce i sl.god u Evropu ovo ne odgovara jer bi imala 3 utakmice nedeljno! Drugo lupaju oni koji su protiv ove lige i koji misle da ce biti jaca liga Srbije ako nasi klubovi istupe. Zamislite kako sada Zvezdi ne mogu da pariraju ni klubovi sa tradicijom i budzetima iz hrvatske i slovenije kako bi onda neko iz Srbije ? O uslovima da i ne govorim videli ste salu metalca. ABA liga podize kvalitet nasih klubova sto se najbolje vidi u EL

plahipla

pre 9 godina

neki su krivo razumjeli ovu inicijativu cibone. ona NE zeli izaci iz aba lige i ici igrati samo domace prvenstvo. nego s obzirom da nemaju novaca (kao ni zadar sto nema) tako sigurno ni sljedece godine nece igrati nikakvu europsku ligu (kao ni ove godine tako i da ove osvoje opet aba ligu nece ici u euroligu) a premalo im je 1 utakmica u tjedan dana onda bi oni htjeli UZ aba ligu igrati i domace prvenstvo od starta a ne ukljucivat se kasnije. no kako cedevita ce i sljedece godine igrati europsku ligu tu je problem posto HKS (savez) bi to omogucio klubovima (da igraju domacu ligu) jedino ako bi sva tri kluba ju igrali od starta. cibona i zadar nece odustati od aba lige. jedino u slucaju da stvarno ostanu bez novaca no u tom slucaju tesko bi i domacu igrali...

...

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?
(akrobata, 29. decembar 2014 15:25)

Cska igra 3 utakmice nedeljno!

my way

pre 9 godina

Dzaba Sale i svi pricaju, pre ce Hrvati obnoviti domacu ligu i istupiti iz ABA nego Srbi. Mi bi mogli ovo bez problema, jer bi i Zvezda zbog toga sto navijaci ABA bojkotuju prihvatila, pa makar u pocetku igrala sa Rebicem i klincima.

Dejanddddd

pre 9 godina

Aba liga uopšte nije kvalitetna i kamo lepe sreće da od sledeće sezone krene naša liga sa Zvezdom, Partizanom, Metalcem, Megom, Vojvodinom, Slogom, Borcem iz Čačka, Nišlijama, Pančevcima, Zrenjanincima i Radničkim iz Kragujevca.

KK Split

pre 9 godina

Napravit prvu i drugu ABA ligu (profesionalne), trecu poluprofesionalnu ligu. Samo ex-YU klubovi, napraviti vrstu salary cap-a (uredjuje vijece svih klubova ravnopravno bez uplitanja pojedinaca). Vijece ce se sastojati od jednog covjeka iz svakog kluba. SRB i HR po 4, CG i BiH po 2, SLO po 2 i Makedonija 1 klub. Recimo da liga ima 15 klubova, to ce biti samo u prvoj sezoni, ili da se SRB ili HR mora odreknuti jednog kluba koji bi startao u drugoj ABA ligi (da bi bila okrugla brojka tj. 14 klubova). Ukupno, 2. liga bi imala isto 14 klubova (po istom kljucu kao prva sto se tice broja ucesnika po drzavama), ali bi se i treca liga formirala i tako bi vec od druge sezone samo najbolji zasluzili EL, EK itd., bez obzira na nacionalni kljuc. Samo da je sponzora a vjerujem da bi ih bilo ako bi se krenulo ozbiljno s ovom idejom.

panter - dijagnoza!

pre 9 godina

ono kad navijaci kluba koji 2 decenije nije osvojio titulu pricaju o kosarci i nekoga prozivaju...
javite panteroidima da vise nije napad 30 sek, da je pomerena trojka za pola m unazad, da se igraju cetvrtine a ne poluvremena, i da zlatko bolic ima skoro 100 godina!

aleksandar

pre 9 godina

tako razmislja veliki evropski klub.bojkot turske evrolige sve dok se ne postave stvari na pravo mesto,tj.dok evroliga zaista to i bude.sve pare u KK PARTIZAN.podrska ciboni

Нико не може да забрани дукљанину да кмечи

pre 9 godina

Наравно да нема ! Данас је ово демантовано ! Задар је изјавио да су задовољни у АБА лиги !

fafafadaa

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

kao sto ste vi poslednjih 16 godina,uzivajte dok traje,nece jos dugo

Neko123

pre 9 godina

Da li je moguce i da ovde mnogi spominju Partizan, pa vi stvarno imate problem u glavi. Evo izvinjavam se u ime Partizanovaca, izgleda da smo ekstremno povecali broj korisnika usluga mentalnih institucija u Srbiji. A mogli bi malo i pamcenje da proveravate, kad se posle jedne godine neucestvovanja u EL sprdate sa timom koji je u istoj ucestvovao 13 godina, isao u top16, top8, f4, a vi jednom prodjete u top16 i zaboravite sve.
Pozdrav normalnim navijacima fabrike mentalnih proizvoda

Mirko

pre 9 godina

@(dosta politike, 29. decembar 2014 17:03)

Naravno slažem se sa ovim predlogom, ali postoje dva problema.
Prvi je taj što ove ekipe traže više utakmica, a to sada nemaju, ABA liga im ih ne bi dala, a Kup koji predlažeš, opet ne bi mnogo popravio situaciju jer se igra na ispadanje pa bi mnogi imali samo par utakmica više.

Drugi problem je taj što ne verujem da bi bilo para da te ekipe putuju od Đevđelije do Sežane i da oni ne bi mogli taj finansijski pritisak da izdrže. A i organizacijski - previše putovanja autobusima jer za avione nema para. Zamisli recimo da Konstantin iz Niša krene u Trebinje recimo? Treba mu 12-15 sati da stigne i isto tolko da se vrati!
Možda bi mogla da se podeli ABA 2 regionalno u dva dela, ali to bi bila mala korist, jer recimo sa kime bi mi iz Srbije igrali? Nemamo adekvatnog protivnika, svi u makedoniji ili bugarskoj ili čak i crnoj gori (mada je to dugačak put) bi bili slabiji od naših ekipa.
Na stranu da stavimo to kako bi se nacionalizmi navijača manifestovali, to smo sve zaboravili i ostavili po stranu, ali činjenica je da su trebale godine da se publika malo izšlifuje i da utakmice ne budu borbeno poprište nacionalizama.

Ne znam pravi modus, kažem ni ovo nije idealno, ali može da se razmišlja o tome.

Mirko

pre 9 godina

Ono što bi moglo da se učini u ovom slučaju je kompromis - da ne uslovljavaju Cedevitu, barem ne ove godine kad igra evropska takmičenja. Isto bi važilo i za bilo koji drugi klub koji je u Aba a ima opcije da igra evropska takmičenja.
Za sada bi moglo da ostane tako, pošto nacionalna takmičenja ne daju prohodnost u evropu, ali ako bi se to promenilo, a mislim da će teško da se promeni, pošto El i EK gledaju finansijsko stanje dugoročno i tu nekih promena dramatičnih neće biti sledećih par godina.

Ipak, svi bi dobili sa kompromisom, i košarka i klubovi, navijači, tv, sponzori itd.
Na ABA je da se odluči u ovu korist ili samo svoju, mada, ne vidim da bi tu išta oni mogli da izgube, samo bi mogli da dobiju. Bila bi veća konkurencija, igrači bi imali više iskustva, igrali više utakmica i bili bi definitivno bolji.

Pomislio sam najpre da je taj uslov ABA - da svi moraju da pristanu, neka vrsta ucenjivanja, tj. ograđivanja, gde bi oni rekli: Pa nije do nas - mi smo dozvolili, samo Cedevita neće, i time bi se oprali. Nadajmo se da nisam u pravu.
Jer Hrvati imaju neke veoma dobre košarkaše trenutno, klubovi im generalno ojačavaju u poslednjih godinu dana, možda bi mogli malo i finansijski da se poboljšaju, pa da se takmičimo malo ravnopravnije nego do sada.
Čini mi se da bi i ABA mogla da bude jača i respektabilnija, pa da daje još neku ekipu u evropska takmičenja.

JA

pre 9 godina

Za mene je ABA liga prestala da postoji onog trena kada su je napustili klubovi tipa Bosna a ukljucili se u nju neki tamo Ceski, Madjarski, Izraelski pa sad i Bugarski klubovi. Svakako da je ligu trebalo prosiriti i na Makedoniju ali dalje od toga nikako. Ova liga je trebala da finansijski stabilizira najpopularnije jugoslovenske klubove a ne da ih u grob odvede. I sta imamo danas, pola klubova nam je ugaseno ili svedeno na amaterski nivo, dok drugo pola ceka datum da krene putem prvih pola.

aleksandar

pre 9 godina

tako razmislja veliki evropski klub.bojkot turske evrolige sve dok se ne postave stvari na pravo mesto,tj.dok evroliga zaista to i bude.sve pare u KK PARTIZAN.podrska ciboni

Dejanddddd

pre 9 godina

Aba liga uopšte nije kvalitetna i kamo lepe sreće da od sledeće sezone krene naša liga sa Zvezdom, Partizanom, Metalcem, Megom, Vojvodinom, Slogom, Borcem iz Čačka, Nišlijama, Pančevcima, Zrenjanincima i Radničkim iz Kragujevca.

my way

pre 9 godina

Dzaba Sale i svi pricaju, pre ce Hrvati obnoviti domacu ligu i istupiti iz ABA nego Srbi. Mi bi mogli ovo bez problema, jer bi i Zvezda zbog toga sto navijaci ABA bojkotuju prihvatila, pa makar u pocetku igrala sa Rebicem i klincima.

GoranNS90

pre 9 godina

Nije mi jasno zasto ljudi zele toliko domace lige umesto aba lige, da nije aba lige nikada mi ne bi gledali dva nasa tima u evroligi. Evroliga je nas nasankala fino kada su uzeli tri sigurna mesta od hrvatske, slovenije i srbije i za uzvrat nam dala 2 sigurna i jedno kroz kvalifikacije(a videli smo kakve su nam kvalifikacije dali prosle godine). Ako se sada raspadne aba liga nema sanse da ce opet svima dati po jedno mesto, mozda mi i najbolje prodjemo zbog rezultata ali praviti domacu ligu bio bi totalni promasaj jer bi postojale 2-3 dobre utakmice i kome bi to bilo zanimljivo? Takva liga bi bila kontraproduktivna kvalitetu. Aba liga dize svoj kvalitet iz godine u godinu i treba nastaviti sa tim a na celnicima je da se izbore i za trece sigurno mesto u evroligi. Oni koji zele raspad Aba lige neka mi samo kazu sta ce time dobiti.

panter - dijagnoza!

pre 9 godina

ono kad navijaci kluba koji 2 decenije nije osvojio titulu pricaju o kosarci i nekoga prozivaju...
javite panteroidima da vise nije napad 30 sek, da je pomerena trojka za pola m unazad, da se igraju cetvrtine a ne poluvremena, i da zlatko bolic ima skoro 100 godina!

fafafadaa

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

kao sto ste vi poslednjih 16 godina,uzivajte dok traje,nece jos dugo

Neko123

pre 9 godina

Da li je moguce i da ovde mnogi spominju Partizan, pa vi stvarno imate problem u glavi. Evo izvinjavam se u ime Partizanovaca, izgleda da smo ekstremno povecali broj korisnika usluga mentalnih institucija u Srbiji. A mogli bi malo i pamcenje da proveravate, kad se posle jedne godine neucestvovanja u EL sprdate sa timom koji je u istoj ucestvovao 13 godina, isao u top16, top8, f4, a vi jednom prodjete u top16 i zaboravite sve.
Pozdrav normalnim navijacima fabrike mentalnih proizvoda

baki

pre 9 godina

I kod nas će Partizan pokrenuti istu inicijativu da ne bi celu sezonu igrao samo jednu utakmicu nedeljno.
(stanko, 29. decembar 2014 15:02)

Zasto bi hrvatski klub igrao kod nas?

JA

pre 9 godina

Za mene je ABA liga prestala da postoji onog trena kada su je napustili klubovi tipa Bosna a ukljucili se u nju neki tamo Ceski, Madjarski, Izraelski pa sad i Bugarski klubovi. Svakako da je ligu trebalo prosiriti i na Makedoniju ali dalje od toga nikako. Ova liga je trebala da finansijski stabilizira najpopularnije jugoslovenske klubove a ne da ih u grob odvede. I sta imamo danas, pola klubova nam je ugaseno ili svedeno na amaterski nivo, dok drugo pola ceka datum da krene putem prvih pola.

KK Split

pre 9 godina

Napravit prvu i drugu ABA ligu (profesionalne), trecu poluprofesionalnu ligu. Samo ex-YU klubovi, napraviti vrstu salary cap-a (uredjuje vijece svih klubova ravnopravno bez uplitanja pojedinaca). Vijece ce se sastojati od jednog covjeka iz svakog kluba. SRB i HR po 4, CG i BiH po 2, SLO po 2 i Makedonija 1 klub. Recimo da liga ima 15 klubova, to ce biti samo u prvoj sezoni, ili da se SRB ili HR mora odreknuti jednog kluba koji bi startao u drugoj ABA ligi (da bi bila okrugla brojka tj. 14 klubova). Ukupno, 2. liga bi imala isto 14 klubova (po istom kljucu kao prva sto se tice broja ucesnika po drzavama), ali bi se i treca liga formirala i tako bi vec od druge sezone samo najbolji zasluzili EL, EK itd., bez obzira na nacionalni kljuc. Samo da je sponzora a vjerujem da bi ih bilo ako bi se krenulo ozbiljno s ovom idejom.

akrobata

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?

...

pre 9 godina

ok, cibona i zadar nemaju love da igraju i evropska takmičenja; barem još sezonu,dve. ali s obzirom da je nivo hrvatske domaće lige - amaterski,prijaće im par lakših trening utakmica kako bi održavali formu. s druge strane,kada bi zvezda ili partizan ovo uradili,to bi bilo 3 utakmice nedeljno / ne znam,da li bi ijedna evropska ekipa mogla da izdrži taj ritam?
(akrobata, 29. decembar 2014 15:25)

Cska igra 3 utakmice nedeljno!

dosta politike

pre 9 godina

Ma dosta više filozofiranja! Napravite ABA prvu i ABA drugu ligu i obrišite državne granice! Najgore dve ekipe iz prve idu u drugu a najbolje dve iz druge u prvu. I tako svako u svom društvu. A realno mi i nemamo više profesionalnih klubova od 8-9 koji bi igrali u te dve lige. Nacionalna prvenstva bi bila na nivou na kom je nekad bila srpska liga (treća) i gde se igra uglavnom amaterska košarka iz ljubavi sa širokom bazom po zemlji. Ako je Zadru to malo utakmica neka igra Čelendž kup kao Solnok. 7 klubova igra Evropu i neće sigurno pristajati na dodatne utakmice u sezoni (Zvezda će ove godine odigrati NBA sezonu). Sada imamo i jedan apsurd da čak i ako neki klub osvoji ligu može da ispadne iz nje ako napravi nekoliko kikseva u domaćem prvenstvu gde prve 3 ili 4 idu u ABA. Neverovatna glupost. Nema uopšte nikakvog prostora za diskusiju, jedino pravo rešenje je ABA 1 i ABA 2 bez gledanja ko je iz koje države. Za titulu se igra plej of, a ako klubovi koji ostanu bez Evrope hoće još utakmica eventualno da se organizuje Kup ABA gde bi igrali samo oni koji ne igraju Evropu (od ekipa iz prve i druge lige).

huja

pre 9 godina

Nema nista od ovoga jer Cedevita nece pristati. Logicni su zahtjevi Zadra i Cibone jer realno tesko da ce u Evropu ( Cibona ima sansu) pa pokusavaju da kroz vise utakmica podizu kvalitet svojim mladim igracima ali Cedeviti koja ce i sl.god u Evropu ovo ne odgovara jer bi imala 3 utakmice nedeljno! Drugo lupaju oni koji su protiv ove lige i koji misle da ce biti jaca liga Srbije ako nasi klubovi istupe. Zamislite kako sada Zvezdi ne mogu da pariraju ni klubovi sa tradicijom i budzetima iz hrvatske i slovenije kako bi onda neko iz Srbije ? O uslovima da i ne govorim videli ste salu metalca. ABA liga podize kvalitet nasih klubova sto se najbolje vidi u EL

provokator

pre 9 godina

ja sam ka prvo da se bugari i madari lipo pozdrave i napuste aba ligu.
triba se napravit aba liga 2 a nacionalne lige da budu trece lige.
ili ovako ili ukini aba ligu

Нико не може да забрани дукљанину да кмечи

pre 9 godina

Наравно да нема ! Данас је ово демантовано ! Задар је изјавио да су задовољни у АБА лиги !

biraz

pre 9 godina

Tehnicki jeste moguce da se igraju tri takmicenja, ali je za to potreban roster od 15 igraca+, nesto sto je Prokom radio dok je igrao Evroligu, jedna postavka za VTB, Evroligu, druga za Poljsko prvenstvo. Ali pitanje je koliko je to finansijski isplativo.

plahipla

pre 9 godina

neki su krivo razumjeli ovu inicijativu cibone. ona NE zeli izaci iz aba lige i ici igrati samo domace prvenstvo. nego s obzirom da nemaju novaca (kao ni zadar sto nema) tako sigurno ni sljedece godine nece igrati nikakvu europsku ligu (kao ni ove godine tako i da ove osvoje opet aba ligu nece ici u euroligu) a premalo im je 1 utakmica u tjedan dana onda bi oni htjeli UZ aba ligu igrati i domace prvenstvo od starta a ne ukljucivat se kasnije. no kako cedevita ce i sljedece godine igrati europsku ligu tu je problem posto HKS (savez) bi to omogucio klubovima (da igraju domacu ligu) jedino ako bi sva tri kluba ju igrali od starta. cibona i zadar nece odustati od aba lige. jedino u slucaju da stvarno ostanu bez novaca no u tom slucaju tesko bi i domacu igrali...

Mirko

pre 9 godina

Ono što bi moglo da se učini u ovom slučaju je kompromis - da ne uslovljavaju Cedevitu, barem ne ove godine kad igra evropska takmičenja. Isto bi važilo i za bilo koji drugi klub koji je u Aba a ima opcije da igra evropska takmičenja.
Za sada bi moglo da ostane tako, pošto nacionalna takmičenja ne daju prohodnost u evropu, ali ako bi se to promenilo, a mislim da će teško da se promeni, pošto El i EK gledaju finansijsko stanje dugoročno i tu nekih promena dramatičnih neće biti sledećih par godina.

Ipak, svi bi dobili sa kompromisom, i košarka i klubovi, navijači, tv, sponzori itd.
Na ABA je da se odluči u ovu korist ili samo svoju, mada, ne vidim da bi tu išta oni mogli da izgube, samo bi mogli da dobiju. Bila bi veća konkurencija, igrači bi imali više iskustva, igrali više utakmica i bili bi definitivno bolji.

Pomislio sam najpre da je taj uslov ABA - da svi moraju da pristanu, neka vrsta ucenjivanja, tj. ograđivanja, gde bi oni rekli: Pa nije do nas - mi smo dozvolili, samo Cedevita neće, i time bi se oprali. Nadajmo se da nisam u pravu.
Jer Hrvati imaju neke veoma dobre košarkaše trenutno, klubovi im generalno ojačavaju u poslednjih godinu dana, možda bi mogli malo i finansijski da se poboljšaju, pa da se takmičimo malo ravnopravnije nego do sada.
Čini mi se da bi i ABA mogla da bude jača i respektabilnija, pa da daje još neku ekipu u evropska takmičenja.

Mirko

pre 9 godina

@(dosta politike, 29. decembar 2014 17:03)

Naravno slažem se sa ovim predlogom, ali postoje dva problema.
Prvi je taj što ove ekipe traže više utakmica, a to sada nemaju, ABA liga im ih ne bi dala, a Kup koji predlažeš, opet ne bi mnogo popravio situaciju jer se igra na ispadanje pa bi mnogi imali samo par utakmica više.

Drugi problem je taj što ne verujem da bi bilo para da te ekipe putuju od Đevđelije do Sežane i da oni ne bi mogli taj finansijski pritisak da izdrže. A i organizacijski - previše putovanja autobusima jer za avione nema para. Zamisli recimo da Konstantin iz Niša krene u Trebinje recimo? Treba mu 12-15 sati da stigne i isto tolko da se vrati!
Možda bi mogla da se podeli ABA 2 regionalno u dva dela, ali to bi bila mala korist, jer recimo sa kime bi mi iz Srbije igrali? Nemamo adekvatnog protivnika, svi u makedoniji ili bugarskoj ili čak i crnoj gori (mada je to dugačak put) bi bili slabiji od naših ekipa.
Na stranu da stavimo to kako bi se nacionalizmi navijača manifestovali, to smo sve zaboravili i ostavili po stranu, ali činjenica je da su trebale godine da se publika malo izšlifuje i da utakmice ne budu borbeno poprište nacionalizama.

Ne znam pravi modus, kažem ni ovo nije idealno, ali može da se razmišlja o tome.