Utorak, 15.07.2014.

08:19

Analiza SP, Vol. 4: Dometi bunkera

Izvor: B92

Analiza SP, Vol. 4: Dometi bunkera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Rade Kornjača

pre 9 godina

Molim poznavaoce raznih jezika da razlikuju izgovor i trenskripciju. Tako da izgovor nečijeg imena može da se razlikuje od transkripcije u srpskom.

espanola

pre 9 godina

Za komentatora "d", koji se iscudjava transkribovanju prezimena "Suares" (?!?!?!?!?!) - u spanskom jeziku prilikom čitanja ne postoji slovo "z". Naprosto ne postoji. Ne čita se. Nikada. Nikada. Nikada. Kao što je lanac prodavnica "Sara", a ne "Zara", jer je izgovor takav da ne postoji "z". Dakle, nanovo, zaboravite "z" u čitanju spanskog. Nema ga. Nikad. Nikad. Nikad.

Aca

pre 9 godina

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.
(Novosadjanin., 15. jul 2014 19:16)

@izgovara se Dirk Kiyaut!
(Benny Hill, 15. jul 2014 16:56)
Izgovara se "Kaut", pametnjakoviću.
(Pike i Hame, 16. jul 2014 03:43)


Je l ovo neka zarazna bolest?
Fudbal izgleda da više niko i ne doživljava kao sport, sve sami analitičari, statističari, kladioničari i lingviste

Forever Young

pre 9 godina

Pred početak prvenstva nameravao sam da navijam za Argentinu, sećao se velikog Marija Kempesa, Lukea,Pasarele, Tarantinija i te "kosate" generacije iz 78g. zatim još većeg Dijega, Buručage, Valdana, kasnije Batistute, Redonda,Kaniđe i nadao se da sa Mesijem mogu da, prvo naprave igru, a zatim i rezultate u kojima bih uživao kao decenijama ranije...ali,ali,ali.Ništa od toga. O.K.rezultat, finale, ali osećam se prazno, razočarano. Svaka čast Mesiju, Di Mariji, Maskerano, međutim, iz ovih, ili onih razloga, daleeeko, daleko je to od "onog".Kao što autor kaže za Brazil da treba da se vrati korenima, tako i "gaučosi" treba da se vrate onom njihovom fudbalu, koji je uvek bio negde između brazilskog i evropskog, sa mnogo specifičnosti i sa prepoznatljivim igračima.

draganbb

pre 9 godina

Po meni Argentina ne zaslužuje da bude prvak do 2086. god zbog stogodišnjeg proklestva igranja rukom (Bog ipak ne gleda blagonaklono na varanje i pozivanje da On to odobrava). Nešto kao Hrvatsko košarkaško prokletstvo silaska sa trona. Još jasnije je kada se pogleda prethodno prvenstvo igrano kod njih gde je bilo nameštanja rezultata i termina igranja.

dan

pre 9 godina

Krah Brazila na ovo prvenstvu se najbolje može objasniti poređenjem sa njihovim uspjehom iz 2002. godine. Mislim da je suština u sljedećem: uporediti šta su radili na terenu i kako su igrali Marcelo i Alves/Maicon sa onim šta su radili Carlos i Cafu. Hajd na stranu što nije bilo u ekipi ni Ronaldina, ni Ronalda, ni Rivalda. Mislim da je najveći problem bio taj što nije bilo nekog sličnog Edmilsonu.

Dozvolićete

pre 9 godina

@Bogdan

Nije loš koncept, samo ima jednu sitnu manu - ima 11 igrača u polju. No dobro, nešto slično je Živa predlagao na Sosku pred tekmu sa Nemcima 2010 - 4-4-2 sa još jednim pojačanjem između desnog beka i krila.

zoran

pre 9 godina

Našao sam ovaj komentar na staru vest od prošle godine, kad je Brazil osvojio Kup konfederacija pobedivši Španiju sa 3:0 u finalu, koji se ispostavio kao proročki..:) Svaka čast mom imenjaku..;)
"Ma, kakav Brazil...kako ce Nemci to da gaze, bice prosto smeshno....ako im predju pola terena ima da slave...kpme se igralo na ovom totalno promasenom turniru...???
(zoran, 1. jul 2013 10:16)"

Zlatko

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!
(RiValdo, 15. jul 2014 18:49)

Pročitaj ponovo tekst. Autor je rekao "cilj opravdava sredstvo; nema cilja- nema opravdanja". Iskreno, ne sećam se šta je kod onih 6:1 krenulo po zlu, ali šta imamo od toga što smo dve godine ranije izgubili samo sa 2:1? Uostalom, to je prošlo jednom (Grci 2004.) i nikad više. Ja znam da nas to boli, da bismo mi sve dali da takvim bunkerom postanemo šampioni, ali to nije fudbal. A spomenuo si nas. Evo ti i najsvežiji primeri iz poslednjih kvalifikacija. Kad smo igrali fudbal i davali smo (Vels, NS) i primali smo (Belgija, BG) golove. Kad nismo igrali fudbal uglavnom smo primali golove (Hrvatska i Makedonija na strani) ili igrali 0:0 (Škotska). Kasnije, u drugom delu kad smo počeli da igramo fudbal bilo je već kasno.

Bogdan

pre 9 godina

Dosta se slazem sa analizom. Brazil ima jednog vrhunskog plejmejkera, a to je Kutinjo, Moura se takodje ne znam zasto cesto ne spominje. Sandro iz Tott je isto zver od igraca, po mom misljenju bolji i od Ramiresa i od Paulinja. Po mom laickom misljenju Brazil treba da igra sa 2 centralna Silva kao stub i Dante kao limited deffender, Felipe Luis i Markinjos bekovi, sredina, Sandro, Gustavo sa defanzivnim ulogama i Oscar kao plej, Neimar levo krilo koje ide ka golu(insade forward), dok desno krilo Moura ide duz linije i centrira, u centru Coutinho kao glavni kreativac, dok kao spic moze da posluzi Hulk jer oni nemaju nikakvog spica.

das ist Mile

pre 9 godina

Fino da se malo pise na b92 a malo manje prepisuje.
Pohvale za teskst autoru direktno, posebno me nasmejalo:
"ali da im je odbrana slaba strana (ne samo zato što im nedostaje kubni metar kose da bi ličili na prethodnike)"

:) Ziveo!

Novosadjanin.

pre 9 godina

Nisam morao da citam komentare da znam da ce se pojaviti neko ko je od ovako iscrpne i detaljne analize primetio samo kako se izgovara ime Dirka Kajta *kauta, kako god...) Medjutim ono sto me je iznenadilo jeste da je bilo vise od 50% komentara. Razumem da je u Srbiji 70-80% funkcionalno nepismeno (procitati tekst ume, ali da ga razume ne, ne daj boze preprica...) ali ovo je prevrsilo svaku meru. Kako vas ne mrzi da iznova i iznova ponavljate jedan isti maloumni dosadni fazon kako se izgovaraju imena? Da li je moguce da postoje neki kojima je to zanimljivo? Ajde neki, ali 50-60% koji ostavljaju komentare. Zalosno. Ako vec ne umete da ostavite nesto o taktici, o necemu sta ste primetili tokom igre, nemojte ostavljati ni svoja ''saznanja'' o tome kako se izgovaraju imena fudbalera onako kako su vas ucili vrsni komentatori koji su se internetom upoznali mozda tek prosle godine (ako i tada). Za kraj citiram u celosti najpopularniji komentar vecine ''zaljubljenika'' u fudbal.

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.

Navijam za Srbiju

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo Argentina je slabiju odbranu nadoknadila tako sto je igrala sa 7 defanzivnih igraca. Velika nauka! U tome su svakako uspeli,odbranu su odigrali maestralno. Da li je organizacija igre u napadu trpela zbog toga? Jadna je ekipa u kojoj igru organizuju Bila,Maskerano i Perez. U napadu su se menjali Iguain,Laveci,Aguero i Palasio koji su zajedno uspeli da postignu ceo jedan gol na prvenstvu. I onda je Mesi kriv za nesto? Postigli su 8 golova(1 autogol). Covek je direktno ucestvovao u 5 od 7 golova Argentine i pri tom bio najkreativniji igrac prvenstva(napravio najvise sansi). Za "neuspeh" Argentine pre svega treba kriviti kukavicku i ultradefanzivnu taktiku Sabelje,pa ovu paklenu i ubitacnu cetvorku u napadu sto nije mogla kucu da pogodi i tek na kraju Mesija! Maskeranu svaka cast na svemu sto je uradio u odbrani,Di Mariji takodje,igrao je odlicno i prava je steta sto se povredio,mozda bi sa njim na terenu bila malo drugacija prica. Ovo je akcija posle koje se Di Marija na zalost povredio a koja prikazuje kako saradjuju dva majstora fudbala https://www.youtube.com/watch?v=emZk81mJOf8 Nepravda bi i bila da su pobedili Nemacku,kada pogledam imena od Nojera do Klosea i Milera,nacin na koji igraju,pozrtvovanost i organizaciju mislim da bi opusteno mogli da se nadigravaju sa Zidanovom Francuskom ili Ronaldovim Brazilom.

Šavija Alonso

pre 9 godina

Dobar tekst. Zaista je interesantno kakva tri napadačka tima su igrala manje-više klasičan bunker u nadi da će se na taj način okititi titulom svetskog prvaka. Brazil - po prvi put u istoriji igra tako, i ne samo to, nego je svesno izabrao tim za tu vrstu taktike, i naravno surovo platio. Holandija - kukavički odigrala kad je bilo najvažnije protiv isto tako kukavičke Argentine. Velika greška Van Gala i prokockana šansa za finale koja se još za dugo neće ukazati. Argentina - klasičnim bunkerom od Bosne pa do Nemačke praktično žrtvovala Mesija jer on ne može ništa uraditi kad dobije svega nekolike lopte u 90 minuta. Srećom po fudbal, tu je bila Nemačka, i pokazala da još vredi igrati visoki presing, da se još isplati napadati, da je još bolje tražiti gol umesto čekanja penala.

dzukac

pre 9 godina

Odlične analize, samo se pitam zašto ste podlegli opštem trendu pitanja šta bi bilo sa Španijom da David Silva nije promašio 100% šansu?
Ne vidim neku veliku svrhu tih ''šta bi bilo, da je bilo'' razmišljanja, promašio je i gotovo.
Uostalom, koliko mogu da primetim, niko se ne pita šta bi bilo da sudija nije svirao najblaže rečeno diskutabilan (a realno rečeno nepostojeći) penal iz kog je Španija povela?

RiValdo

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!

Li Osvald

pre 9 godina

Tacna su zapazanja autora sto se Brazila tice, ali ne delim njegovo misljenje kada se radi o Nejmaru. On se ni u jednom elementu igre nije dokazao! A kamoli da se moze porediti sa Ronaldom , Ronaldinjom, Romariom... On je slican Robinju i mislim da je limitiran igrac, posebno fizicki, što je danas ogroman hendikep.

Nes

pre 9 godina

Alo brate, sve uredno...ali daj nam malo opisi gdje je Srbija u poredjenju sa ucesnicima Mundijala...alo ima li u nas imalo cileanske krvi...argentinskoga inata...holandske brzine....ili njemacke cjeline...?? Aloo ima li nas igdje

Šavija Alonso

pre 9 godina

Dobar tekst. Zaista je interesantno kakva tri napadačka tima su igrala manje-više klasičan bunker u nadi da će se na taj način okititi titulom svetskog prvaka. Brazil - po prvi put u istoriji igra tako, i ne samo to, nego je svesno izabrao tim za tu vrstu taktike, i naravno surovo platio. Holandija - kukavički odigrala kad je bilo najvažnije protiv isto tako kukavičke Argentine. Velika greška Van Gala i prokockana šansa za finale koja se još za dugo neće ukazati. Argentina - klasičnim bunkerom od Bosne pa do Nemačke praktično žrtvovala Mesija jer on ne može ništa uraditi kad dobije svega nekolike lopte u 90 minuta. Srećom po fudbal, tu je bila Nemačka, i pokazala da još vredi igrati visoki presing, da se još isplati napadati, da je još bolje tražiti gol umesto čekanja penala.

Li Osvald

pre 9 godina

Tacna su zapazanja autora sto se Brazila tice, ali ne delim njegovo misljenje kada se radi o Nejmaru. On se ni u jednom elementu igre nije dokazao! A kamoli da se moze porediti sa Ronaldom , Ronaldinjom, Romariom... On je slican Robinju i mislim da je limitiran igrac, posebno fizicki, što je danas ogroman hendikep.

Navijam za Srbiju

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo Argentina je slabiju odbranu nadoknadila tako sto je igrala sa 7 defanzivnih igraca. Velika nauka! U tome su svakako uspeli,odbranu su odigrali maestralno. Da li je organizacija igre u napadu trpela zbog toga? Jadna je ekipa u kojoj igru organizuju Bila,Maskerano i Perez. U napadu su se menjali Iguain,Laveci,Aguero i Palasio koji su zajedno uspeli da postignu ceo jedan gol na prvenstvu. I onda je Mesi kriv za nesto? Postigli su 8 golova(1 autogol). Covek je direktno ucestvovao u 5 od 7 golova Argentine i pri tom bio najkreativniji igrac prvenstva(napravio najvise sansi). Za "neuspeh" Argentine pre svega treba kriviti kukavicku i ultradefanzivnu taktiku Sabelje,pa ovu paklenu i ubitacnu cetvorku u napadu sto nije mogla kucu da pogodi i tek na kraju Mesija! Maskeranu svaka cast na svemu sto je uradio u odbrani,Di Mariji takodje,igrao je odlicno i prava je steta sto se povredio,mozda bi sa njim na terenu bila malo drugacija prica. Ovo je akcija posle koje se Di Marija na zalost povredio a koja prikazuje kako saradjuju dva majstora fudbala https://www.youtube.com/watch?v=emZk81mJOf8 Nepravda bi i bila da su pobedili Nemacku,kada pogledam imena od Nojera do Klosea i Milera,nacin na koji igraju,pozrtvovanost i organizaciju mislim da bi opusteno mogli da se nadigravaju sa Zidanovom Francuskom ili Ronaldovim Brazilom.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Nisam morao da citam komentare da znam da ce se pojaviti neko ko je od ovako iscrpne i detaljne analize primetio samo kako se izgovara ime Dirka Kajta *kauta, kako god...) Medjutim ono sto me je iznenadilo jeste da je bilo vise od 50% komentara. Razumem da je u Srbiji 70-80% funkcionalno nepismeno (procitati tekst ume, ali da ga razume ne, ne daj boze preprica...) ali ovo je prevrsilo svaku meru. Kako vas ne mrzi da iznova i iznova ponavljate jedan isti maloumni dosadni fazon kako se izgovaraju imena? Da li je moguce da postoje neki kojima je to zanimljivo? Ajde neki, ali 50-60% koji ostavljaju komentare. Zalosno. Ako vec ne umete da ostavite nesto o taktici, o necemu sta ste primetili tokom igre, nemojte ostavljati ni svoja ''saznanja'' o tome kako se izgovaraju imena fudbalera onako kako su vas ucili vrsni komentatori koji su se internetom upoznali mozda tek prosle godine (ako i tada). Za kraj citiram u celosti najpopularniji komentar vecine ''zaljubljenika'' u fudbal.

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.

das ist Mile

pre 9 godina

Fino da se malo pise na b92 a malo manje prepisuje.
Pohvale za teskst autoru direktno, posebno me nasmejalo:
"ali da im je odbrana slaba strana (ne samo zato što im nedostaje kubni metar kose da bi ličili na prethodnike)"

:) Ziveo!

RiValdo

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!

dzukac

pre 9 godina

Odlične analize, samo se pitam zašto ste podlegli opštem trendu pitanja šta bi bilo sa Španijom da David Silva nije promašio 100% šansu?
Ne vidim neku veliku svrhu tih ''šta bi bilo, da je bilo'' razmišljanja, promašio je i gotovo.
Uostalom, koliko mogu da primetim, niko se ne pita šta bi bilo da sudija nije svirao najblaže rečeno diskutabilan (a realno rečeno nepostojeći) penal iz kog je Španija povela?

Zlatko

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!
(RiValdo, 15. jul 2014 18:49)

Pročitaj ponovo tekst. Autor je rekao "cilj opravdava sredstvo; nema cilja- nema opravdanja". Iskreno, ne sećam se šta je kod onih 6:1 krenulo po zlu, ali šta imamo od toga što smo dve godine ranije izgubili samo sa 2:1? Uostalom, to je prošlo jednom (Grci 2004.) i nikad više. Ja znam da nas to boli, da bismo mi sve dali da takvim bunkerom postanemo šampioni, ali to nije fudbal. A spomenuo si nas. Evo ti i najsvežiji primeri iz poslednjih kvalifikacija. Kad smo igrali fudbal i davali smo (Vels, NS) i primali smo (Belgija, BG) golove. Kad nismo igrali fudbal uglavnom smo primali golove (Hrvatska i Makedonija na strani) ili igrali 0:0 (Škotska). Kasnije, u drugom delu kad smo počeli da igramo fudbal bilo je već kasno.

Nes

pre 9 godina

Alo brate, sve uredno...ali daj nam malo opisi gdje je Srbija u poredjenju sa ucesnicima Mundijala...alo ima li u nas imalo cileanske krvi...argentinskoga inata...holandske brzine....ili njemacke cjeline...?? Aloo ima li nas igdje

Aca

pre 9 godina

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.
(Novosadjanin., 15. jul 2014 19:16)

@izgovara se Dirk Kiyaut!
(Benny Hill, 15. jul 2014 16:56)
Izgovara se "Kaut", pametnjakoviću.
(Pike i Hame, 16. jul 2014 03:43)


Je l ovo neka zarazna bolest?
Fudbal izgleda da više niko i ne doživljava kao sport, sve sami analitičari, statističari, kladioničari i lingviste

zoran

pre 9 godina

Našao sam ovaj komentar na staru vest od prošle godine, kad je Brazil osvojio Kup konfederacija pobedivši Španiju sa 3:0 u finalu, koji se ispostavio kao proročki..:) Svaka čast mom imenjaku..;)
"Ma, kakav Brazil...kako ce Nemci to da gaze, bice prosto smeshno....ako im predju pola terena ima da slave...kpme se igralo na ovom totalno promasenom turniru...???
(zoran, 1. jul 2013 10:16)"

Forever Young

pre 9 godina

Pred početak prvenstva nameravao sam da navijam za Argentinu, sećao se velikog Marija Kempesa, Lukea,Pasarele, Tarantinija i te "kosate" generacije iz 78g. zatim još većeg Dijega, Buručage, Valdana, kasnije Batistute, Redonda,Kaniđe i nadao se da sa Mesijem mogu da, prvo naprave igru, a zatim i rezultate u kojima bih uživao kao decenijama ranije...ali,ali,ali.Ništa od toga. O.K.rezultat, finale, ali osećam se prazno, razočarano. Svaka čast Mesiju, Di Mariji, Maskerano, međutim, iz ovih, ili onih razloga, daleeeko, daleko je to od "onog".Kao što autor kaže za Brazil da treba da se vrati korenima, tako i "gaučosi" treba da se vrate onom njihovom fudbalu, koji je uvek bio negde između brazilskog i evropskog, sa mnogo specifičnosti i sa prepoznatljivim igračima.

Bogdan

pre 9 godina

Dosta se slazem sa analizom. Brazil ima jednog vrhunskog plejmejkera, a to je Kutinjo, Moura se takodje ne znam zasto cesto ne spominje. Sandro iz Tott je isto zver od igraca, po mom misljenju bolji i od Ramiresa i od Paulinja. Po mom laickom misljenju Brazil treba da igra sa 2 centralna Silva kao stub i Dante kao limited deffender, Felipe Luis i Markinjos bekovi, sredina, Sandro, Gustavo sa defanzivnim ulogama i Oscar kao plej, Neimar levo krilo koje ide ka golu(insade forward), dok desno krilo Moura ide duz linije i centrira, u centru Coutinho kao glavni kreativac, dok kao spic moze da posluzi Hulk jer oni nemaju nikakvog spica.

Dozvolićete

pre 9 godina

@Bogdan

Nije loš koncept, samo ima jednu sitnu manu - ima 11 igrača u polju. No dobro, nešto slično je Živa predlagao na Sosku pred tekmu sa Nemcima 2010 - 4-4-2 sa još jednim pojačanjem između desnog beka i krila.

draganbb

pre 9 godina

Po meni Argentina ne zaslužuje da bude prvak do 2086. god zbog stogodišnjeg proklestva igranja rukom (Bog ipak ne gleda blagonaklono na varanje i pozivanje da On to odobrava). Nešto kao Hrvatsko košarkaško prokletstvo silaska sa trona. Još jasnije je kada se pogleda prethodno prvenstvo igrano kod njih gde je bilo nameštanja rezultata i termina igranja.

dan

pre 9 godina

Krah Brazila na ovo prvenstvu se najbolje može objasniti poređenjem sa njihovim uspjehom iz 2002. godine. Mislim da je suština u sljedećem: uporediti šta su radili na terenu i kako su igrali Marcelo i Alves/Maicon sa onim šta su radili Carlos i Cafu. Hajd na stranu što nije bilo u ekipi ni Ronaldina, ni Ronalda, ni Rivalda. Mislim da je najveći problem bio taj što nije bilo nekog sličnog Edmilsonu.

espanola

pre 9 godina

Za komentatora "d", koji se iscudjava transkribovanju prezimena "Suares" (?!?!?!?!?!) - u spanskom jeziku prilikom čitanja ne postoji slovo "z". Naprosto ne postoji. Ne čita se. Nikada. Nikada. Nikada. Kao što je lanac prodavnica "Sara", a ne "Zara", jer je izgovor takav da ne postoji "z". Dakle, nanovo, zaboravite "z" u čitanju spanskog. Nema ga. Nikad. Nikad. Nikad.

Rade Kornjača

pre 9 godina

Molim poznavaoce raznih jezika da razlikuju izgovor i trenskripciju. Tako da izgovor nečijeg imena može da se razlikuje od transkripcije u srpskom.

Nes

pre 9 godina

Alo brate, sve uredno...ali daj nam malo opisi gdje je Srbija u poredjenju sa ucesnicima Mundijala...alo ima li u nas imalo cileanske krvi...argentinskoga inata...holandske brzine....ili njemacke cjeline...?? Aloo ima li nas igdje

Li Osvald

pre 9 godina

Tacna su zapazanja autora sto se Brazila tice, ali ne delim njegovo misljenje kada se radi o Nejmaru. On se ni u jednom elementu igre nije dokazao! A kamoli da se moze porediti sa Ronaldom , Ronaldinjom, Romariom... On je slican Robinju i mislim da je limitiran igrac, posebno fizicki, što je danas ogroman hendikep.

Novosadjanin.

pre 9 godina

Nisam morao da citam komentare da znam da ce se pojaviti neko ko je od ovako iscrpne i detaljne analize primetio samo kako se izgovara ime Dirka Kajta *kauta, kako god...) Medjutim ono sto me je iznenadilo jeste da je bilo vise od 50% komentara. Razumem da je u Srbiji 70-80% funkcionalno nepismeno (procitati tekst ume, ali da ga razume ne, ne daj boze preprica...) ali ovo je prevrsilo svaku meru. Kako vas ne mrzi da iznova i iznova ponavljate jedan isti maloumni dosadni fazon kako se izgovaraju imena? Da li je moguce da postoje neki kojima je to zanimljivo? Ajde neki, ali 50-60% koji ostavljaju komentare. Zalosno. Ako vec ne umete da ostavite nesto o taktici, o necemu sta ste primetili tokom igre, nemojte ostavljati ni svoja ''saznanja'' o tome kako se izgovaraju imena fudbalera onako kako su vas ucili vrsni komentatori koji su se internetom upoznali mozda tek prosle godine (ako i tada). Za kraj citiram u celosti najpopularniji komentar vecine ''zaljubljenika'' u fudbal.

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.

Navijam za Srbiju

pre 9 godina

Ako sam dobro razumeo Argentina je slabiju odbranu nadoknadila tako sto je igrala sa 7 defanzivnih igraca. Velika nauka! U tome su svakako uspeli,odbranu su odigrali maestralno. Da li je organizacija igre u napadu trpela zbog toga? Jadna je ekipa u kojoj igru organizuju Bila,Maskerano i Perez. U napadu su se menjali Iguain,Laveci,Aguero i Palasio koji su zajedno uspeli da postignu ceo jedan gol na prvenstvu. I onda je Mesi kriv za nesto? Postigli su 8 golova(1 autogol). Covek je direktno ucestvovao u 5 od 7 golova Argentine i pri tom bio najkreativniji igrac prvenstva(napravio najvise sansi). Za "neuspeh" Argentine pre svega treba kriviti kukavicku i ultradefanzivnu taktiku Sabelje,pa ovu paklenu i ubitacnu cetvorku u napadu sto nije mogla kucu da pogodi i tek na kraju Mesija! Maskeranu svaka cast na svemu sto je uradio u odbrani,Di Mariji takodje,igrao je odlicno i prava je steta sto se povredio,mozda bi sa njim na terenu bila malo drugacija prica. Ovo je akcija posle koje se Di Marija na zalost povredio a koja prikazuje kako saradjuju dva majstora fudbala https://www.youtube.com/watch?v=emZk81mJOf8 Nepravda bi i bila da su pobedili Nemacku,kada pogledam imena od Nojera do Klosea i Milera,nacin na koji igraju,pozrtvovanost i organizaciju mislim da bi opusteno mogli da se nadigravaju sa Zidanovom Francuskom ili Ronaldovim Brazilom.

Šavija Alonso

pre 9 godina

Dobar tekst. Zaista je interesantno kakva tri napadačka tima su igrala manje-više klasičan bunker u nadi da će se na taj način okititi titulom svetskog prvaka. Brazil - po prvi put u istoriji igra tako, i ne samo to, nego je svesno izabrao tim za tu vrstu taktike, i naravno surovo platio. Holandija - kukavički odigrala kad je bilo najvažnije protiv isto tako kukavičke Argentine. Velika greška Van Gala i prokockana šansa za finale koja se još za dugo neće ukazati. Argentina - klasičnim bunkerom od Bosne pa do Nemačke praktično žrtvovala Mesija jer on ne može ništa uraditi kad dobije svega nekolike lopte u 90 minuta. Srećom po fudbal, tu je bila Nemačka, i pokazala da još vredi igrati visoki presing, da se još isplati napadati, da je još bolje tražiti gol umesto čekanja penala.

RiValdo

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!

das ist Mile

pre 9 godina

Fino da se malo pise na b92 a malo manje prepisuje.
Pohvale za teskst autoru direktno, posebno me nasmejalo:
"ali da im je odbrana slaba strana (ne samo zato što im nedostaje kubni metar kose da bi ličili na prethodnike)"

:) Ziveo!

draganbb

pre 9 godina

Po meni Argentina ne zaslužuje da bude prvak do 2086. god zbog stogodišnjeg proklestva igranja rukom (Bog ipak ne gleda blagonaklono na varanje i pozivanje da On to odobrava). Nešto kao Hrvatsko košarkaško prokletstvo silaska sa trona. Još jasnije je kada se pogleda prethodno prvenstvo igrano kod njih gde je bilo nameštanja rezultata i termina igranja.

dzukac

pre 9 godina

Odlične analize, samo se pitam zašto ste podlegli opštem trendu pitanja šta bi bilo sa Španijom da David Silva nije promašio 100% šansu?
Ne vidim neku veliku svrhu tih ''šta bi bilo, da je bilo'' razmišljanja, promašio je i gotovo.
Uostalom, koliko mogu da primetim, niko se ne pita šta bi bilo da sudija nije svirao najblaže rečeno diskutabilan (a realno rečeno nepostojeći) penal iz kog je Španija povela?

Bogdan

pre 9 godina

Dosta se slazem sa analizom. Brazil ima jednog vrhunskog plejmejkera, a to je Kutinjo, Moura se takodje ne znam zasto cesto ne spominje. Sandro iz Tott je isto zver od igraca, po mom misljenju bolji i od Ramiresa i od Paulinja. Po mom laickom misljenju Brazil treba da igra sa 2 centralna Silva kao stub i Dante kao limited deffender, Felipe Luis i Markinjos bekovi, sredina, Sandro, Gustavo sa defanzivnim ulogama i Oscar kao plej, Neimar levo krilo koje ide ka golu(insade forward), dok desno krilo Moura ide duz linije i centrira, u centru Coutinho kao glavni kreativac, dok kao spic moze da posluzi Hulk jer oni nemaju nikakvog spica.

Zlatko

pre 9 godina

Bravo za autora, kompetentan tekst. Sjajna fotografija sa nezainteresovanim Mesijem i komandantom fenomenalnim Maceranom.
Mala kritika oko stalnog kritikovanja defanzivnog fudbala. Ofanzivni jeste lepsi, a i lako je posle bitke biti pametan. Samo jedno poredjenje iz srpske istorije: Santraceva kilava defanziva i 2:1 protiv Holandije je ipak na kraju bila bolja nego katastrofa 6:1 protiv Holandije! Lako je zeleti ofanzivu treba to i izgurati!
(RiValdo, 15. jul 2014 18:49)

Pročitaj ponovo tekst. Autor je rekao "cilj opravdava sredstvo; nema cilja- nema opravdanja". Iskreno, ne sećam se šta je kod onih 6:1 krenulo po zlu, ali šta imamo od toga što smo dve godine ranije izgubili samo sa 2:1? Uostalom, to je prošlo jednom (Grci 2004.) i nikad više. Ja znam da nas to boli, da bismo mi sve dali da takvim bunkerom postanemo šampioni, ali to nije fudbal. A spomenuo si nas. Evo ti i najsvežiji primeri iz poslednjih kvalifikacija. Kad smo igrali fudbal i davali smo (Vels, NS) i primali smo (Belgija, BG) golove. Kad nismo igrali fudbal uglavnom smo primali golove (Hrvatska i Makedonija na strani) ili igrali 0:0 (Škotska). Kasnije, u drugom delu kad smo počeli da igramo fudbal bilo je već kasno.

zoran

pre 9 godina

Našao sam ovaj komentar na staru vest od prošle godine, kad je Brazil osvojio Kup konfederacija pobedivši Španiju sa 3:0 u finalu, koji se ispostavio kao proročki..:) Svaka čast mom imenjaku..;)
"Ma, kakav Brazil...kako ce Nemci to da gaze, bice prosto smeshno....ako im predju pola terena ima da slave...kpme se igralo na ovom totalno promasenom turniru...???
(zoran, 1. jul 2013 10:16)"

dan

pre 9 godina

Krah Brazila na ovo prvenstvu se najbolje može objasniti poređenjem sa njihovim uspjehom iz 2002. godine. Mislim da je suština u sljedećem: uporediti šta su radili na terenu i kako su igrali Marcelo i Alves/Maicon sa onim šta su radili Carlos i Cafu. Hajd na stranu što nije bilo u ekipi ni Ronaldina, ni Ronalda, ni Rivalda. Mislim da je najveći problem bio taj što nije bilo nekog sličnog Edmilsonu.

espanola

pre 9 godina

Za komentatora "d", koji se iscudjava transkribovanju prezimena "Suares" (?!?!?!?!?!) - u spanskom jeziku prilikom čitanja ne postoji slovo "z". Naprosto ne postoji. Ne čita se. Nikada. Nikada. Nikada. Kao što je lanac prodavnica "Sara", a ne "Zara", jer je izgovor takav da ne postoji "z". Dakle, nanovo, zaboravite "z" u čitanju spanskog. Nema ga. Nikad. Nikad. Nikad.

Dozvolićete

pre 9 godina

@Bogdan

Nije loš koncept, samo ima jednu sitnu manu - ima 11 igrača u polju. No dobro, nešto slično je Živa predlagao na Sosku pred tekmu sa Nemcima 2010 - 4-4-2 sa još jednim pojačanjem između desnog beka i krila.

Forever Young

pre 9 godina

Pred početak prvenstva nameravao sam da navijam za Argentinu, sećao se velikog Marija Kempesa, Lukea,Pasarele, Tarantinija i te "kosate" generacije iz 78g. zatim još većeg Dijega, Buručage, Valdana, kasnije Batistute, Redonda,Kaniđe i nadao se da sa Mesijem mogu da, prvo naprave igru, a zatim i rezultate u kojima bih uživao kao decenijama ranije...ali,ali,ali.Ništa od toga. O.K.rezultat, finale, ali osećam se prazno, razočarano. Svaka čast Mesiju, Di Mariji, Maskerano, međutim, iz ovih, ili onih razloga, daleeeko, daleko je to od "onog".Kao što autor kaže za Brazil da treba da se vrati korenima, tako i "gaučosi" treba da se vrate onom njihovom fudbalu, koji je uvek bio negde između brazilskog i evropskog, sa mnogo specifičnosti i sa prepoznatljivim igračima.

Aca

pre 9 godina

''Šavi i Iniješta'' To je to. To je najbolje sto mogu da napisu.
(Novosadjanin., 15. jul 2014 19:16)

@izgovara se Dirk Kiyaut!
(Benny Hill, 15. jul 2014 16:56)
Izgovara se "Kaut", pametnjakoviću.
(Pike i Hame, 16. jul 2014 03:43)


Je l ovo neka zarazna bolest?
Fudbal izgleda da više niko i ne doživljava kao sport, sve sami analitičari, statističari, kladioničari i lingviste

Rade Kornjača

pre 9 godina

Molim poznavaoce raznih jezika da razlikuju izgovor i trenskripciju. Tako da izgovor nečijeg imena može da se razlikuje od transkripcije u srpskom.