Utorak, 10.06.2014.

08:47

Nadal: Nadam se dobrom Vimbldonu

Posle osvajanja devete titule na Rolan Garosu, Rafael Nadal nada se da će odigrati dobro i na Vimbldonu.

Izvor: SO

Nadal: Nadam se dobrom Vimbldonu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Sale

pre 9 godina

Svaka polemika oko toga ko je bolji je suvisna, brojke SVE govore. Rafa ce verovatno u gotovo svemu prevazici RF. SVAKA CAST NA TOME! Nego, razumem da neko za nekog navija, ali da se to pretvori u ovoliku "Novakomrznju", ne razumem. Onaj ko se usudi da rec prigovori Novaku, govori samo o sebi i sa njim se slazu samo isti takvi. Ljudi, volite vi Rafu (i ja ga volim), ali Novaka ostavite na miru! On je ziva legenda ove zemlje, uzor svakom coveku. Ne mora vise nista da osvoji, to ce ostati tako. On svojoj zemlji nije duzan, NAPROTIV! Zivelo rivalstvo RAFA-NOLE jos mnogo godina! Kako bih voleo takvo finale Vimbldona, pa ko pobedi!

Negativni

pre 9 godina

Vidim da se i dalje "frljamo" sa statistikom i prepucavamo ko je bio povredjen a ko ne. Prvo, reći da je Vavrinka razbio Nadala smešno je i tužno. Svima koji tako misle, ubuduće preporučujem da prenos slušaju na BBC-ju ili Eurosportu jer su engleski komentatori duplo pametniji i deset puta više znaju o tenisu nego naši. Vavrinka se toliko oduzeo od straha kada je izašao pred Rafu da je sve svoje prve servise odmah narokao u mrežu a Rafa nije uspeo ljudski da vrati loptice nego su sve padale u servis polje. Posle prvih pet poena engleski komentator je rekao "something is wrong with Rafa..." Znači, svima koji ozbiljno prate tenis bilo je jasno sve posle prvog gema. Rafa je dobio jedan set samo zato što je Vavrinka želeo da finale ne bude smešno. To je, takodje, deo teniskog fer-pleja i ne dešava se prvi put.
Što se statistike tiče, kada poredimo Rafu i Federera treba da znamo dve stvari. Prvo, Federer je stariji pet godina. Drugo, kada je bio u najboljoj životnoj formi, od 2004-2008, Rafa nijednom nije uspeo da dodje do njega na US openu ili Australian open-u, dok je Federer redovno dolazio u finala na šljaci pa je skor zato nerealan. Borg i Mekinro imaju skor 11-11 a da pri tom nijedan meč nisu odigrali na šljaci gde bi ga Borg odrao bez većih problema. Mekinro ima skor sa Borgom 3-1 na GS turnirima ali to je zato što je Borg redovno igrao finala i polufinala na svim podlogama. Statistika je okej stvar ali nije glavno merilo.

Enciklopedija

pre 9 godina

"Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac"

Slaba informisanost. Pogledati link

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx

cinjenice

pre 9 godina

@nikolavr Ti nisi ni gledao Australiju, jer Nadal sigurni nije igrao kao lud u trecem setu, vec je Vavrinka bukvalno sve izbacio u aut. Nadal u Australiji nije mogao da se pomeri. Ti to hoces da kazes da se Nadal uplasio od Vavrinke kojeg je prethodno pobedio 12 puta na svim pidlogama bez izgubljenog seta?! Nadalovi problemi u Australiji su bili vise nego ocigledni, samo zloban ih ne bi video. Noletovi problemi u trecem setu garosa su takodje bili ocigledni, ali u cetvrtom je Novak bio u mnogo boljem fizickom stanju od Nadala sto se jasno vidi po brzini servisa. Novakov najsporiji servis u poslednjem gemu bio je cak 196 na sat, ostali su isli preko 200, Nadalov najbrzi u devetom gemu je bio 165, najsporiji 125..

ipak je mnogo

pre 9 godina

@nije Broj nedelja provedenih na vrhu atp liste je potpuno nebitan u prici oko najboljeg u istoriji. Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac. 2005 kad je Rafa poceo da pobedjuje Federer je vec bio u trecoj godini svog vladanja atp listom. Takodje i sistem bodovanja se kasnije menjao. Tenis je u periodu od 2002/3 do 2005/6 bio u velikoj krizi, Sampras i Agasi su otisli u penziju, Rodik, Safin i Hjuit bi bljesnuli na momente, atp se bukvalno slepao uz wta koji je tada imao mnogo vecu gledanost zbog sestara Vilijams, Klajsters, Enan,pojave Sarapove.. Federer u prvim godinama dominacije nije ni imao velike rivale, jer Filipusis, Ljubicic i Hjuit nisu teniseri ranga Djokovica i Nadala, pa ni Mareja. U konkurenciji kakva je poslednjih 5 godina biti prvi je mnogo teze nego u periodu pre toga. Nadal je vise puta na delu dokazao da za Federera ima resenje na svakoj podlozi, ta prica je sto se mene tice jasna. Vi imate pravo na svoje misljenje. A Federer da je bolji nasao bi nacin da cesce pobedjuje Nadala, 24-10 je ipak mrlja na njegovoj blistavoj karijeri.

milan

pre 9 godina

Placa svojoj zemlji porez. Kao pravi Spanac navija za Real Madrid a ne za Barselonu. Vamos Rafa!
(Antijugosloven, 10. jun 2014 14:22) Pravi Španci su upravo Katalonci,koji su potomci starih Ibera,dok ovi u Kastilji(Madrid) vode poreklo od Vizigota.

nikolavr

pre 9 godina

Kad cujem sve vase kritike na to sto je Novak imao zdravstvenih problema,samo se setite fina AO ove godine,i kao povrede ledja Nadala.Wawrinka ga je razneo,a ovaj odmah posle prvog seta zakukao.Pa onda igro ko lud u trecem.Tako da ne pricajte gluposti.

Aki

pre 9 godina

@dragan A ti si vidovit, pa znas da Nadal nije bio povredjen. Uvek neke teorije zavere. Momak na terenu pokazuje svoju velicinu i tu nema nikakve filozofije. Ko je bolji pobedjuje. Tenis nike fudbal gde se moze pobediti iz jedne kontre. Svako ko prati tenis zna da Nadalovo telo pati zbog stila igre, a najvise stradaju kolena. Evo i u mecu protiv Novaka su mu pri kraju seta "proradila" ledja, ali Nole to nije iskoristio. Momak igra citav zivot, trosi se vise nego svi ostali, naravno da telo trpi. Nik Bolitjeri je prosle sezone dosao u London da malo radi sa Rafom pre Vimbldona. Nakon prvog treninga izjavio je da Rafa nece uraditi nista u Londonu, jer ima neverovatan strah od povrede, na treningu je pao nekoliko puta. To je psiha. Covek voli svoj posao i ne zeli da propusti priliku da osvaja trofeje, zato malo spusta gas na Vimbldonu, jer radje ce zrtvovati jedan turnir nego citavu sezonu. Ali verujem da mu je ove godine motivacija i zelja jaca od straha, treba stici Federerovih 17 gren slemova. Sve je to u glavi.

tenis tenis

pre 9 godina

@zoran Nadalovo telo je isto godinama, jedino je mrsaviji bio 2009 kada je pauzirao, ali tada je imao dosta privatnih problema. I nas Nole je imao ozbiljnu transformaciju nakon 2010, pa? Je li i to rezultat dopinga? Naravno da ne. Kazes bavio si se sportom, jesi u amaterskoj ligi Srbije. Ovi momci su profesionalci sa najboljim timovima oko sebe, treniraju svakodnevno satima, i tako to traje godinama. Normalno da su jaki. Uvek isticete Nadala, naravno zbog misica. Ali gotovo svi drugi igraci igraju maratonske meceve, pa ih ne prozivate. Jer ste robovi predrasuda, jer ne znate sta je tezak rad, treniranje satima, zrtvovanje svega. Ali bitno da imate net da "pljucnete" sampione iz fotelje dok cekate da mama da pare za pivo..

rafa!!!

pre 9 godina

izjave Ja navijam da ispadne Nadal su krajnje glupe. pa valjda zelis da tvoj miljenik dokaze da je najbolji a ne da se lozite pricama da je Nadal pobegao od susreta s njim

pragmatik

pre 9 godina

Nadal nejvece sanse ima da ispadne u prvoj nedelji. Ako to pregura, eto ga u zavrsnici. Ja naravno navijam da ispadne, mozda nije sportski, ali bas me briga. Ako se Novak provuce do finala, najmanje sto mu treba je Nadal preko puta.

Werewolf

pre 9 godina

(!, 10. jun 2014 13:55)

Upravo tako,konacno da neko kaze!Svaka cast,nekoliko puta sam hteo da skrenem paznju na ovo ali me je mrzelo da pisem.
Sljaka(engleski-clay),a kod nas pogresno prevedeno zemlja,i zemlja koja se nalazi ispod trave(enlgeski-dirt)nije isto.
Zmelja na Vimbldonu koja je ispod trave je nabijena i utabana kao na poljancetu ispred svake zgrade,nekada kad su(smo) se klinci igrali napolju,a ne online.
Trava se sadi na klasicnoj zemlji koje ima svuda,a kada se utaba cvrsta je kao kamen.I dosta brza,jedino sto je visi odskok.

coka@haha

pre 9 godina

Nadal na travi moze podjednako da bude opasan kao na betonu,samo je pitanje zelje, motivacije i volje, ako to bude imao i ako bude bio 100% zdrav bice ga tesko dobiti prosle godine mu je prioritet bio beton,ove godine sigurno nije tako,dace sve od sebe da napravi dobar rezultat na Vimbldonu,u ostalom videce se,ako bude usao u drugu nedelju,bice veoma opasan.

Garo Tz

pre 9 godina

Vamos Rafa vrati duge hlače i atlet majicu i pokaži onaj tenis sa Vimbldona 2008 kad si prekinuo dominaciju Rogera Federera a sebi omogućio put i šansu da budeš najbolji svih vremana

!

pre 9 godina

@Styx river
Au brate, stvarno bez lose namere moram da ti kazem da nista smesnije odavno procitao nisam.
Pa kako mozes da uporedis zemlju oko osnovne linije sa sljakom!?
Nikakve veze nema, veruj mi.
Ona zemlja koja se pojavi kada se trava "istrosi" je, da tako kazem, tvrda, ravna i veoma "brza".
Nema to veze sa sljakom. Sljaka je u osnovi nesto kao nabacan sitan pesak, tj. izmrvljena cigla koja je najsporija, tako da stvarno cak i ne lici na ono sto vidis na Vimbldonu.

Styx river

pre 9 godina

Rafa ako ispadne sa Wimbledona, ispasce u ranijoj fazi turnira, jer se posle nedelju dana ona trava na centralnom terenu pretvara u zemlju i dobija slicne karakteristike kao sljaka (makar oko osnovne linije), sto Rafi odgovara. Novak samo da u zrebu do finala izbegne mocne servere, ali se posle RGa moramo zapitati: Sta ako na Wimbledonu bude 30-tak stepeni? Novak polako opet postaje osetljiv na vremenske uslove, ako mu je onaj doktor Cetojevic 2011 pomogao da to resi, onda bi Nole trebao podhitno ponovo da ga angazuje, da u eventualnom polufinalu, finalu ne gledamo u nebo,(zbog sunca i toplote ne verujem da zatvaraju centralni teren).

RF

pre 9 godina

Finale Novak- Federer.
Nadal ce opet da ispadne ranije ali ce zato da se spremi za beton.... to je radio 2012 i 2013. Ima 2 Vimbldona, nema tu vise ni motivacije a ni snage da juri po terenu i vraca loptice koje duplo brze odskacu nego na sljaci.
Ovi sto otpisuju RF na Vimbldonu su verovatno isti oni koji su do pre nekoliko dana pricali kako Nadal ne moze pobediti Ferera na RG.

ok

pre 9 godina

@roger.ch Šta ja lupam ? Ja pitam da saznam . Gomila komentatora lupeta,ne zna ništa o sportu, jedno te isto pišu, a ja pitam za informaciju i lupam??? Bolje pitati nego skitati.

zoran

pre 9 godina

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.
(dime, 10. jun 2014 11:05)

Ja sam se sportom bavio prfesionalno, za tvoju informaciju. Nije mi teshko da prepoznam kada neko uzima neshto, ali za tebe je to ocigledno problem, jer ne znas kako se manifestuju negativni efekti te hemije.Uzivaj u sportu i zavaravaj se kako je sve super i chisto.
Samo cu ti reci da su reporteri na SKY TV - U.K - posumnjali u ispravnost mecha i moguce nameshtanje na Wimbldonu kada je Endi pobedio Novaka. Kad Englez to kaze za svog sunarodnika, pa makar on bio i Shkot, treba dva puta razmisliti. Ne zaboravi da ATP obrce 3-4 milijarde evra godishnje od ovih turnira. Toliko cela Srbija nema u svom budzetu.
Kada sam rekao 40% to je vishe metaforichno, ako toliko bukvalno razumesh, eto da objasnim.

sasa

pre 9 godina

Drug mi je pokazivao Madridski portal za vreme meča na Garosu, od jedno 2000 komentara samo su jedan ili dva bili protiv Rafe, Ja prosto ne mogu da verujem da ovde skoro polovina navija i to još euforično protiv svog tenisera, e zato smo tu gde jesmo.

ZLOBEX

pre 9 godina

(ok, 10. jun 2014 09:27)

Kralj je Rafa, a RF niko ne pominje, nego momka kome je u nedelju PSIHA bila problem, i koji neki put poseti domovinu Srbiju.

Blop

pre 9 godina

Navise sansi ima Federer.
Tu su uvek Novak i Marej, a Nadal je jedna zver i nikada ga ne treba otpisati iako su njegova sanse manje od gore pomenutih, jer covek ne moze tako brzo da se prilagodi prelasku sa sljake na travu.
Jos valja napimenuti da danasnji Rafa nema onu brzinu kojom moze sve da stize i vraca na travi koja je najbrza od svih podloga.
Federer je mozda stariji, ali na Vimbldonu je to manje vazno. Mecevi traju krace, brze se zavrsavaju setovi jer nema toliko dugih poena zbog same podloge.
Jos ko je gledao Vimbldon 2012 video je kakva je Federer i dalje zver na Vimbldonu. Taj kad je u formi i zdrav napravi maksimalno 4-5 neiznudjenih gresaka po setu, jer na travi niko ne zna da skrati poen i pogodi viner kao on.
Novak je posle Federera najveci favorit, ali opet postoji ta Novakova psiha. Covek ima tremu, nervozu, sta vec kada na Vimbldonu i RG igra protiv RF i Nadala. Jos jedna mala mana kod Novaka - on ne prilagodjava igru travi, igra istu igru, sto je protiv vecine dovoljno, ali kad naleti RF koji je specijalista za travu, onda dolaze problemi.
Nadal ce verovatno opet razocarati, ali ako prodje u 2 nedelju onda ga se svi moraju paziti. I dalje je slabiji od RF na travi, ali ako ga krene, zeznut je. Pitanje je i da li on zeli da forsira kolena toliko u kontinuitetu...
Marej je ja mislim svoje odigrao, tesko da ce opet na VB doci do finala, mada, mnogo zavisi i od zreba.
Ocekujem finale Federer-Novak, bio bi to zanimljiv mec.

dime

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.
(zoran, 10. jun 2014 09:58)

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.

Bjorn Borg

pre 9 godina

Novak vec godinu i po nije b osvojio GS.A od kraja 2011. ima samo Aussie Open.Tako da ne brinite za Rafu uzece on jos GS-ova a i zaslužio je svojon radnom etikom i nepokolebljivom mentalnom snagom.Najveci svih vremena bez ikakve,ali ikakve sumnje. Nadam se jos jednom divnom finalu izmedju njega i Novaka.Pozdrav

milan

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.
(ZLOBEX, 10. jun 2014 08:47) Onda će i Novak da pređe na Majorku,kako bi se bolje osećao.

Noir

pre 9 godina

Frustrirani hejteri mogu samo da se poklone najvecem teniseru svih vremena. Izadjite malo napolje, lep je dan, sirite pozitivne talase umesto negativnih..jedan je zivot.

Uzdravlje

rusty cohle

pre 9 godina

Rafa je izgubio kile i zategao se kao sajla! Ne vidim da se raskrupnjao. Mozda ne vidim dobro...Lepo izgleda a i pozadina mu je manja. J.L. guza!

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Za mene je Nadal prvi favorit i na Vimbldonu! Posle devete titule na R.G. i prekida serije od četiri uzastopna poraza od Novaka psihološki je sigurno najjači!
Novaku su misli van tenisa,fizički i psihološki nespreman.Samo tako se može objasniti razlog i način na koji je brzopleto i totalno dekoncentrisano izgubio drugi i četvrti set u Parizu. Federer više nema snage ni koncentracije da dobije Nadala u pet setova, čak ni na travi. Marej je postigao sve što je hteo od tenisa, tj pobedio na Olimpijadi u Londonu, osvojio Vimbldon i US open. Sada samo odrađuje sponzorske ugovore, stigne ponedkad do polufinala i to mu je dovoljno!
Samo je Nadal i dalje "gladan" pobeda na GS, hoće da stigne i prestigne Federera i postane i zvanično najbolji u istoriji tenisa!

Boki Znalac,bgd

pre 9 godina

Nadal je najveći favorit i na Vimbldonu. Ima veliku želju da pretekne Federera u broju osvojenih GS i bude i zvanično najbolji teniser u istoriji! Marej je već ostvario ciljeve, pobedio na Olimpijadi, osvojio Vimbldon i USO! Federer više nema snage da pobedi Nadala ni na travi. Novak je potpuno fizički i psihološki nespreman, misli su mu van tenisa!Zadnji gemovi drugog i četvrtog seta u finalu RG to najbolje oslikavaju.

aleksa

pre 9 godina

Moje licno misljenje je da Nole od ovog poraza moze samo da postane jaci. Mislim da ce se sad u njemu ipak probuditi inat i da ce konacno trijumfovati na nekom GS a da to nije AO

roger.ch

pre 9 godina

@ok

DA.Federer ima mjesto boravka u Ch, dakle tu zivi

Pomoc cu ti malo, nije prijavljen u Baselu nego u drugom kantonu, ostalo ako te zanima potrazi a nemoj lupat sto pojma nemas

djoshha

pre 9 godina

Postujem sve sto je ovaj decko uradio u karijeri, ali cinjenica je da njegovo telo vise nije kao pre. Nikada on nece moci da igra do 30 i neke godine kao RF. Sam je rekao da vise nije u najboljim teniskim godinama, a RG je osvojio vise na "misice", pritom Novak nije bio ni na 50% svojih mogucnosti osim u prvom setu. Na Wimbledonu moze da dodje sigurno do polufinala, ako ne naleti na nekog servera tipa Raonic, Dmitrov koji ga mogu dobiti sasvim realno. Plasi me jedna stvar koja se ponavljala u mecu sa Novakom, Nadal se previjao po terenu, ali to nije bilo kao kod Novaka (slucaj sa mucninom), Rafa je ostajao bez daha, hvatao se za stomak. On telo gura preko 100% svojih mogucnosti, sto nikako nije dobro(govorim zato sto se bavim sportom svakodnevno). Treba malo da spusti gas, a ukoliko zeli da igra bar jos 3 godine na vrhunskom nivou, mora da promeni stil igre, da olaksa sebi poene. Verujem da ce smanjiti broj turnira na ostalim podlogama, zato sto je sljaka ipak zemljana pa je i po njegova kolena lakse, ali ovako nece moci jos dugo, nazalost. Verujem da Noletovo vreme da osvoji RG, dolazi upravo kada Rafa bude promenio stil igre, tako da nadajmo se da ce Nole to pametno iskoristiti.

Ivan Nk

pre 9 godina

Tek ove godine nema sta da trazi na WB: pa on od US opena 2013-e do RG 2014-e nije nista osvojio (Doha i Rio su smijesni turniri, a Madrid ne bi vidio da se Kei nije ukocio krajem drugog seta).
Osvajanje RG je popravilo utisak, ali sada sledi dio sezone koji mu manje odgovara i sigurno je da ne moze ponoviti rezultat od prosle godine na americkoj turneji.
Cini mi se da je Kafeljnikov u pravu i da bi ovaj RG mogao da bude Nadalova labudova pesma sto se tice GS titula...Pa svi(sem Novaka) su vidjeli da je krajem 4. seta Nadal jako iscrpljen, ali mu je Novak poklonio brejk, samim tim i mec.I ujka Tony je rekao da Nadal ne bi izdrzao 5. set.
Ako je tako na RG, sta onda moze da ocekuje na betonu, travi....????

zoran

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.

ok

pre 9 godina

@z9lobex Rafa je uvek živeo u gradu gde je rodjen.Nije bežao od poreza iako živi u Španiji . Plakao je na himnu i zastavu . Veliki čovek,patriota, nema šta da glumi. Da li RF živi u Švajcarskoj ili je pobegao zbog poreza?

ok

pre 9 godina

Nemoj Rafa. Idi na odmor ( mada već si bio u martu).. Malo devojka,prijatelji,jahta.. Mada ako si bio u martu na odmoru krećes u pohod na Wimbldon. Pazi se povreda!

Teniser

pre 9 godina

Sasvim realno da Nadal ponovo osvoji Vimbledon.Federer ne može više zbog godina.Marej ima pritisak odbrane titule i domaće publike a nisam siguran ni da će se Nole potpuno psihički oporaviti zbog neispunjenog i toliko željenog cilja.
Raonić neće daleko dogurati jer ni vimbldonska trava više nije brza kao nekad a Vavrinka ne predstavlja neku prijetnju na travnatim terenima!
Moja prognoza je da će Nadal ponovo osvojiti Vimbldon jer je parna godina i godina Svjetskog prvenstva(Nadal je trijumfovao na Vimbldonu 2010 kad se održavalo Prvenstvo u Južnoj Africi)

ZLOBEX

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.

Werewolf

pre 9 godina

Mozda nece osvojiti WB,ali ce sigurno stici daleko.1/2 finale je sasvim realno pod uslovom da ne naleti na nekog velikog servera u prvoj nedelji.
Fizicki je mnogo bolje nego prethodnih godina.Zapravo prosle godine i nije toliko bila stvar u kolenima koliko je bio psihicki ispraznjen nakon povratka u Februaru.
Tada je od Februara do Juna odigrao neverovatna 52 meca!48 u singlu i 4 u dublu.
Kako god,dolazi u boljem stanju na WB ove godine nego sto je to bio slucaj prethodnih godina.

Werewolf

pre 9 godina

Mozda nece osvojiti WB,ali ce sigurno stici daleko.1/2 finale je sasvim realno pod uslovom da ne naleti na nekog velikog servera u prvoj nedelji.
Fizicki je mnogo bolje nego prethodnih godina.Zapravo prosle godine i nije toliko bila stvar u kolenima koliko je bio psihicki ispraznjen nakon povratka u Februaru.
Tada je od Februara do Juna odigrao neverovatna 52 meca!48 u singlu i 4 u dublu.
Kako god,dolazi u boljem stanju na WB ove godine nego sto je to bio slucaj prethodnih godina.

ZLOBEX

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.

Noir

pre 9 godina

Frustrirani hejteri mogu samo da se poklone najvecem teniseru svih vremena. Izadjite malo napolje, lep je dan, sirite pozitivne talase umesto negativnih..jedan je zivot.

Uzdravlje

dime

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.
(zoran, 10. jun 2014 09:58)

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.

rusty cohle

pre 9 godina

Rafa je izgubio kile i zategao se kao sajla! Ne vidim da se raskrupnjao. Mozda ne vidim dobro...Lepo izgleda a i pozadina mu je manja. J.L. guza!

Boki Znalac,bgd

pre 9 godina

Nadal je najveći favorit i na Vimbldonu. Ima veliku želju da pretekne Federera u broju osvojenih GS i bude i zvanično najbolji teniser u istoriji! Marej je već ostvario ciljeve, pobedio na Olimpijadi, osvojio Vimbldon i USO! Federer više nema snage da pobedi Nadala ni na travi. Novak je potpuno fizički i psihološki nespreman, misli su mu van tenisa!Zadnji gemovi drugog i četvrtog seta u finalu RG to najbolje oslikavaju.

Teniser

pre 9 godina

Sasvim realno da Nadal ponovo osvoji Vimbledon.Federer ne može više zbog godina.Marej ima pritisak odbrane titule i domaće publike a nisam siguran ni da će se Nole potpuno psihički oporaviti zbog neispunjenog i toliko željenog cilja.
Raonić neće daleko dogurati jer ni vimbldonska trava više nije brza kao nekad a Vavrinka ne predstavlja neku prijetnju na travnatim terenima!
Moja prognoza je da će Nadal ponovo osvojiti Vimbldon jer je parna godina i godina Svjetskog prvenstva(Nadal je trijumfovao na Vimbldonu 2010 kad se održavalo Prvenstvo u Južnoj Africi)

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Za mene je Nadal prvi favorit i na Vimbldonu! Posle devete titule na R.G. i prekida serije od četiri uzastopna poraza od Novaka psihološki je sigurno najjači!
Novaku su misli van tenisa,fizički i psihološki nespreman.Samo tako se može objasniti razlog i način na koji je brzopleto i totalno dekoncentrisano izgubio drugi i četvrti set u Parizu. Federer više nema snage ni koncentracije da dobije Nadala u pet setova, čak ni na travi. Marej je postigao sve što je hteo od tenisa, tj pobedio na Olimpijadi u Londonu, osvojio Vimbldon i US open. Sada samo odrađuje sponzorske ugovore, stigne ponedkad do polufinala i to mu je dovoljno!
Samo je Nadal i dalje "gladan" pobeda na GS, hoće da stigne i prestigne Federera i postane i zvanično najbolji u istoriji tenisa!

Bjorn Borg

pre 9 godina

Novak vec godinu i po nije b osvojio GS.A od kraja 2011. ima samo Aussie Open.Tako da ne brinite za Rafu uzece on jos GS-ova a i zaslužio je svojon radnom etikom i nepokolebljivom mentalnom snagom.Najveci svih vremena bez ikakve,ali ikakve sumnje. Nadam se jos jednom divnom finalu izmedju njega i Novaka.Pozdrav

Ivan Nk

pre 9 godina

Tek ove godine nema sta da trazi na WB: pa on od US opena 2013-e do RG 2014-e nije nista osvojio (Doha i Rio su smijesni turniri, a Madrid ne bi vidio da se Kei nije ukocio krajem drugog seta).
Osvajanje RG je popravilo utisak, ali sada sledi dio sezone koji mu manje odgovara i sigurno je da ne moze ponoviti rezultat od prosle godine na americkoj turneji.
Cini mi se da je Kafeljnikov u pravu i da bi ovaj RG mogao da bude Nadalova labudova pesma sto se tice GS titula...Pa svi(sem Novaka) su vidjeli da je krajem 4. seta Nadal jako iscrpljen, ali mu je Novak poklonio brejk, samim tim i mec.I ujka Tony je rekao da Nadal ne bi izdrzao 5. set.
Ako je tako na RG, sta onda moze da ocekuje na betonu, travi....????

RF

pre 9 godina

Finale Novak- Federer.
Nadal ce opet da ispadne ranije ali ce zato da se spremi za beton.... to je radio 2012 i 2013. Ima 2 Vimbldona, nema tu vise ni motivacije a ni snage da juri po terenu i vraca loptice koje duplo brze odskacu nego na sljaci.
Ovi sto otpisuju RF na Vimbldonu su verovatno isti oni koji su do pre nekoliko dana pricali kako Nadal ne moze pobediti Ferera na RG.

sasa

pre 9 godina

Drug mi je pokazivao Madridski portal za vreme meča na Garosu, od jedno 2000 komentara samo su jedan ili dva bili protiv Rafe, Ja prosto ne mogu da verujem da ovde skoro polovina navija i to još euforično protiv svog tenisera, e zato smo tu gde jesmo.

Garo Tz

pre 9 godina

Vamos Rafa vrati duge hlače i atlet majicu i pokaži onaj tenis sa Vimbldona 2008 kad si prekinuo dominaciju Rogera Federera a sebi omogućio put i šansu da budeš najbolji svih vremana

ok

pre 9 godina

@z9lobex Rafa je uvek živeo u gradu gde je rodjen.Nije bežao od poreza iako živi u Španiji . Plakao je na himnu i zastavu . Veliki čovek,patriota, nema šta da glumi. Da li RF živi u Švajcarskoj ili je pobegao zbog poreza?

zoran

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.

aleksa

pre 9 godina

Moje licno misljenje je da Nole od ovog poraza moze samo da postane jaci. Mislim da ce se sad u njemu ipak probuditi inat i da ce konacno trijumfovati na nekom GS a da to nije AO

!

pre 9 godina

@Styx river
Au brate, stvarno bez lose namere moram da ti kazem da nista smesnije odavno procitao nisam.
Pa kako mozes da uporedis zemlju oko osnovne linije sa sljakom!?
Nikakve veze nema, veruj mi.
Ona zemlja koja se pojavi kada se trava "istrosi" je, da tako kazem, tvrda, ravna i veoma "brza".
Nema to veze sa sljakom. Sljaka je u osnovi nesto kao nabacan sitan pesak, tj. izmrvljena cigla koja je najsporija, tako da stvarno cak i ne lici na ono sto vidis na Vimbldonu.

Blop

pre 9 godina

Navise sansi ima Federer.
Tu su uvek Novak i Marej, a Nadal je jedna zver i nikada ga ne treba otpisati iako su njegova sanse manje od gore pomenutih, jer covek ne moze tako brzo da se prilagodi prelasku sa sljake na travu.
Jos valja napimenuti da danasnji Rafa nema onu brzinu kojom moze sve da stize i vraca na travi koja je najbrza od svih podloga.
Federer je mozda stariji, ali na Vimbldonu je to manje vazno. Mecevi traju krace, brze se zavrsavaju setovi jer nema toliko dugih poena zbog same podloge.
Jos ko je gledao Vimbldon 2012 video je kakva je Federer i dalje zver na Vimbldonu. Taj kad je u formi i zdrav napravi maksimalno 4-5 neiznudjenih gresaka po setu, jer na travi niko ne zna da skrati poen i pogodi viner kao on.
Novak je posle Federera najveci favorit, ali opet postoji ta Novakova psiha. Covek ima tremu, nervozu, sta vec kada na Vimbldonu i RG igra protiv RF i Nadala. Jos jedna mala mana kod Novaka - on ne prilagodjava igru travi, igra istu igru, sto je protiv vecine dovoljno, ali kad naleti RF koji je specijalista za travu, onda dolaze problemi.
Nadal ce verovatno opet razocarati, ali ako prodje u 2 nedelju onda ga se svi moraju paziti. I dalje je slabiji od RF na travi, ali ako ga krene, zeznut je. Pitanje je i da li on zeli da forsira kolena toliko u kontinuitetu...
Marej je ja mislim svoje odigrao, tesko da ce opet na VB doci do finala, mada, mnogo zavisi i od zreba.
Ocekujem finale Federer-Novak, bio bi to zanimljiv mec.

ok

pre 9 godina

@roger.ch Šta ja lupam ? Ja pitam da saznam . Gomila komentatora lupeta,ne zna ništa o sportu, jedno te isto pišu, a ja pitam za informaciju i lupam??? Bolje pitati nego skitati.

Styx river

pre 9 godina

Rafa ako ispadne sa Wimbledona, ispasce u ranijoj fazi turnira, jer se posle nedelju dana ona trava na centralnom terenu pretvara u zemlju i dobija slicne karakteristike kao sljaka (makar oko osnovne linije), sto Rafi odgovara. Novak samo da u zrebu do finala izbegne mocne servere, ali se posle RGa moramo zapitati: Sta ako na Wimbledonu bude 30-tak stepeni? Novak polako opet postaje osetljiv na vremenske uslove, ako mu je onaj doktor Cetojevic 2011 pomogao da to resi, onda bi Nole trebao podhitno ponovo da ga angazuje, da u eventualnom polufinalu, finalu ne gledamo u nebo,(zbog sunca i toplote ne verujem da zatvaraju centralni teren).

tenis tenis

pre 9 godina

@zoran Nadalovo telo je isto godinama, jedino je mrsaviji bio 2009 kada je pauzirao, ali tada je imao dosta privatnih problema. I nas Nole je imao ozbiljnu transformaciju nakon 2010, pa? Je li i to rezultat dopinga? Naravno da ne. Kazes bavio si se sportom, jesi u amaterskoj ligi Srbije. Ovi momci su profesionalci sa najboljim timovima oko sebe, treniraju svakodnevno satima, i tako to traje godinama. Normalno da su jaki. Uvek isticete Nadala, naravno zbog misica. Ali gotovo svi drugi igraci igraju maratonske meceve, pa ih ne prozivate. Jer ste robovi predrasuda, jer ne znate sta je tezak rad, treniranje satima, zrtvovanje svega. Ali bitno da imate net da "pljucnete" sampione iz fotelje dok cekate da mama da pare za pivo..

Aki

pre 9 godina

@dragan A ti si vidovit, pa znas da Nadal nije bio povredjen. Uvek neke teorije zavere. Momak na terenu pokazuje svoju velicinu i tu nema nikakve filozofije. Ko je bolji pobedjuje. Tenis nike fudbal gde se moze pobediti iz jedne kontre. Svako ko prati tenis zna da Nadalovo telo pati zbog stila igre, a najvise stradaju kolena. Evo i u mecu protiv Novaka su mu pri kraju seta "proradila" ledja, ali Nole to nije iskoristio. Momak igra citav zivot, trosi se vise nego svi ostali, naravno da telo trpi. Nik Bolitjeri je prosle sezone dosao u London da malo radi sa Rafom pre Vimbldona. Nakon prvog treninga izjavio je da Rafa nece uraditi nista u Londonu, jer ima neverovatan strah od povrede, na treningu je pao nekoliko puta. To je psiha. Covek voli svoj posao i ne zeli da propusti priliku da osvaja trofeje, zato malo spusta gas na Vimbldonu, jer radje ce zrtvovati jedan turnir nego citavu sezonu. Ali verujem da mu je ove godine motivacija i zelja jaca od straha, treba stici Federerovih 17 gren slemova. Sve je to u glavi.

ok

pre 9 godina

Nemoj Rafa. Idi na odmor ( mada već si bio u martu).. Malo devojka,prijatelji,jahta.. Mada ako si bio u martu na odmoru krećes u pohod na Wimbldon. Pazi se povreda!

djoshha

pre 9 godina

Postujem sve sto je ovaj decko uradio u karijeri, ali cinjenica je da njegovo telo vise nije kao pre. Nikada on nece moci da igra do 30 i neke godine kao RF. Sam je rekao da vise nije u najboljim teniskim godinama, a RG je osvojio vise na "misice", pritom Novak nije bio ni na 50% svojih mogucnosti osim u prvom setu. Na Wimbledonu moze da dodje sigurno do polufinala, ako ne naleti na nekog servera tipa Raonic, Dmitrov koji ga mogu dobiti sasvim realno. Plasi me jedna stvar koja se ponavljala u mecu sa Novakom, Nadal se previjao po terenu, ali to nije bilo kao kod Novaka (slucaj sa mucninom), Rafa je ostajao bez daha, hvatao se za stomak. On telo gura preko 100% svojih mogucnosti, sto nikako nije dobro(govorim zato sto se bavim sportom svakodnevno). Treba malo da spusti gas, a ukoliko zeli da igra bar jos 3 godine na vrhunskom nivou, mora da promeni stil igre, da olaksa sebi poene. Verujem da ce smanjiti broj turnira na ostalim podlogama, zato sto je sljaka ipak zemljana pa je i po njegova kolena lakse, ali ovako nece moci jos dugo, nazalost. Verujem da Noletovo vreme da osvoji RG, dolazi upravo kada Rafa bude promenio stil igre, tako da nadajmo se da ce Nole to pametno iskoristiti.

roger.ch

pre 9 godina

@ok

DA.Federer ima mjesto boravka u Ch, dakle tu zivi

Pomoc cu ti malo, nije prijavljen u Baselu nego u drugom kantonu, ostalo ako te zanima potrazi a nemoj lupat sto pojma nemas

rafa!!!

pre 9 godina

izjave Ja navijam da ispadne Nadal su krajnje glupe. pa valjda zelis da tvoj miljenik dokaze da je najbolji a ne da se lozite pricama da je Nadal pobegao od susreta s njim

coka@haha

pre 9 godina

Nadal na travi moze podjednako da bude opasan kao na betonu,samo je pitanje zelje, motivacije i volje, ako to bude imao i ako bude bio 100% zdrav bice ga tesko dobiti prosle godine mu je prioritet bio beton,ove godine sigurno nije tako,dace sve od sebe da napravi dobar rezultat na Vimbldonu,u ostalom videce se,ako bude usao u drugu nedelju,bice veoma opasan.

zoran

pre 9 godina

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.
(dime, 10. jun 2014 11:05)

Ja sam se sportom bavio prfesionalno, za tvoju informaciju. Nije mi teshko da prepoznam kada neko uzima neshto, ali za tebe je to ocigledno problem, jer ne znas kako se manifestuju negativni efekti te hemije.Uzivaj u sportu i zavaravaj se kako je sve super i chisto.
Samo cu ti reci da su reporteri na SKY TV - U.K - posumnjali u ispravnost mecha i moguce nameshtanje na Wimbldonu kada je Endi pobedio Novaka. Kad Englez to kaze za svog sunarodnika, pa makar on bio i Shkot, treba dva puta razmisliti. Ne zaboravi da ATP obrce 3-4 milijarde evra godishnje od ovih turnira. Toliko cela Srbija nema u svom budzetu.
Kada sam rekao 40% to je vishe metaforichno, ako toliko bukvalno razumesh, eto da objasnim.

milan

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.
(ZLOBEX, 10. jun 2014 08:47) Onda će i Novak da pređe na Majorku,kako bi se bolje osećao.

Werewolf

pre 9 godina

(!, 10. jun 2014 13:55)

Upravo tako,konacno da neko kaze!Svaka cast,nekoliko puta sam hteo da skrenem paznju na ovo ali me je mrzelo da pisem.
Sljaka(engleski-clay),a kod nas pogresno prevedeno zemlja,i zemlja koja se nalazi ispod trave(enlgeski-dirt)nije isto.
Zmelja na Vimbldonu koja je ispod trave je nabijena i utabana kao na poljancetu ispred svake zgrade,nekada kad su(smo) se klinci igrali napolju,a ne online.
Trava se sadi na klasicnoj zemlji koje ima svuda,a kada se utaba cvrsta je kao kamen.I dosta brza,jedino sto je visi odskok.

ZLOBEX

pre 9 godina

(ok, 10. jun 2014 09:27)

Kralj je Rafa, a RF niko ne pominje, nego momka kome je u nedelju PSIHA bila problem, i koji neki put poseti domovinu Srbiju.

pragmatik

pre 9 godina

Nadal nejvece sanse ima da ispadne u prvoj nedelji. Ako to pregura, eto ga u zavrsnici. Ja naravno navijam da ispadne, mozda nije sportski, ali bas me briga. Ako se Novak provuce do finala, najmanje sto mu treba je Nadal preko puta.

cinjenice

pre 9 godina

@nikolavr Ti nisi ni gledao Australiju, jer Nadal sigurni nije igrao kao lud u trecem setu, vec je Vavrinka bukvalno sve izbacio u aut. Nadal u Australiji nije mogao da se pomeri. Ti to hoces da kazes da se Nadal uplasio od Vavrinke kojeg je prethodno pobedio 12 puta na svim pidlogama bez izgubljenog seta?! Nadalovi problemi u Australiji su bili vise nego ocigledni, samo zloban ih ne bi video. Noletovi problemi u trecem setu garosa su takodje bili ocigledni, ali u cetvrtom je Novak bio u mnogo boljem fizickom stanju od Nadala sto se jasno vidi po brzini servisa. Novakov najsporiji servis u poslednjem gemu bio je cak 196 na sat, ostali su isli preko 200, Nadalov najbrzi u devetom gemu je bio 165, najsporiji 125..

ipak je mnogo

pre 9 godina

@nije Broj nedelja provedenih na vrhu atp liste je potpuno nebitan u prici oko najboljeg u istoriji. Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac. 2005 kad je Rafa poceo da pobedjuje Federer je vec bio u trecoj godini svog vladanja atp listom. Takodje i sistem bodovanja se kasnije menjao. Tenis je u periodu od 2002/3 do 2005/6 bio u velikoj krizi, Sampras i Agasi su otisli u penziju, Rodik, Safin i Hjuit bi bljesnuli na momente, atp se bukvalno slepao uz wta koji je tada imao mnogo vecu gledanost zbog sestara Vilijams, Klajsters, Enan,pojave Sarapove.. Federer u prvim godinama dominacije nije ni imao velike rivale, jer Filipusis, Ljubicic i Hjuit nisu teniseri ranga Djokovica i Nadala, pa ni Mareja. U konkurenciji kakva je poslednjih 5 godina biti prvi je mnogo teze nego u periodu pre toga. Nadal je vise puta na delu dokazao da za Federera ima resenje na svakoj podlozi, ta prica je sto se mene tice jasna. Vi imate pravo na svoje misljenje. A Federer da je bolji nasao bi nacin da cesce pobedjuje Nadala, 24-10 je ipak mrlja na njegovoj blistavoj karijeri.

Negativni

pre 9 godina

Vidim da se i dalje "frljamo" sa statistikom i prepucavamo ko je bio povredjen a ko ne. Prvo, reći da je Vavrinka razbio Nadala smešno je i tužno. Svima koji tako misle, ubuduće preporučujem da prenos slušaju na BBC-ju ili Eurosportu jer su engleski komentatori duplo pametniji i deset puta više znaju o tenisu nego naši. Vavrinka se toliko oduzeo od straha kada je izašao pred Rafu da je sve svoje prve servise odmah narokao u mrežu a Rafa nije uspeo ljudski da vrati loptice nego su sve padale u servis polje. Posle prvih pet poena engleski komentator je rekao "something is wrong with Rafa..." Znači, svima koji ozbiljno prate tenis bilo je jasno sve posle prvog gema. Rafa je dobio jedan set samo zato što je Vavrinka želeo da finale ne bude smešno. To je, takodje, deo teniskog fer-pleja i ne dešava se prvi put.
Što se statistike tiče, kada poredimo Rafu i Federera treba da znamo dve stvari. Prvo, Federer je stariji pet godina. Drugo, kada je bio u najboljoj životnoj formi, od 2004-2008, Rafa nijednom nije uspeo da dodje do njega na US openu ili Australian open-u, dok je Federer redovno dolazio u finala na šljaci pa je skor zato nerealan. Borg i Mekinro imaju skor 11-11 a da pri tom nijedan meč nisu odigrali na šljaci gde bi ga Borg odrao bez većih problema. Mekinro ima skor sa Borgom 3-1 na GS turnirima ali to je zato što je Borg redovno igrao finala i polufinala na svim podlogama. Statistika je okej stvar ali nije glavno merilo.

nikolavr

pre 9 godina

Kad cujem sve vase kritike na to sto je Novak imao zdravstvenih problema,samo se setite fina AO ove godine,i kao povrede ledja Nadala.Wawrinka ga je razneo,a ovaj odmah posle prvog seta zakukao.Pa onda igro ko lud u trecem.Tako da ne pricajte gluposti.

milan

pre 9 godina

Placa svojoj zemlji porez. Kao pravi Spanac navija za Real Madrid a ne za Barselonu. Vamos Rafa!
(Antijugosloven, 10. jun 2014 14:22) Pravi Španci su upravo Katalonci,koji su potomci starih Ibera,dok ovi u Kastilji(Madrid) vode poreklo od Vizigota.

Enciklopedija

pre 9 godina

"Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac"

Slaba informisanost. Pogledati link

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx

Sale

pre 9 godina

Svaka polemika oko toga ko je bolji je suvisna, brojke SVE govore. Rafa ce verovatno u gotovo svemu prevazici RF. SVAKA CAST NA TOME! Nego, razumem da neko za nekog navija, ali da se to pretvori u ovoliku "Novakomrznju", ne razumem. Onaj ko se usudi da rec prigovori Novaku, govori samo o sebi i sa njim se slazu samo isti takvi. Ljudi, volite vi Rafu (i ja ga volim), ali Novaka ostavite na miru! On je ziva legenda ove zemlje, uzor svakom coveku. Ne mora vise nista da osvoji, to ce ostati tako. On svojoj zemlji nije duzan, NAPROTIV! Zivelo rivalstvo RAFA-NOLE jos mnogo godina! Kako bih voleo takvo finale Vimbldona, pa ko pobedi!

ZLOBEX

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.

zoran

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.

ok

pre 9 godina

@z9lobex Rafa je uvek živeo u gradu gde je rodjen.Nije bežao od poreza iako živi u Španiji . Plakao je na himnu i zastavu . Veliki čovek,patriota, nema šta da glumi. Da li RF živi u Švajcarskoj ili je pobegao zbog poreza?

Ivan Nk

pre 9 godina

Tek ove godine nema sta da trazi na WB: pa on od US opena 2013-e do RG 2014-e nije nista osvojio (Doha i Rio su smijesni turniri, a Madrid ne bi vidio da se Kei nije ukocio krajem drugog seta).
Osvajanje RG je popravilo utisak, ali sada sledi dio sezone koji mu manje odgovara i sigurno je da ne moze ponoviti rezultat od prosle godine na americkoj turneji.
Cini mi se da je Kafeljnikov u pravu i da bi ovaj RG mogao da bude Nadalova labudova pesma sto se tice GS titula...Pa svi(sem Novaka) su vidjeli da je krajem 4. seta Nadal jako iscrpljen, ali mu je Novak poklonio brejk, samim tim i mec.I ujka Tony je rekao da Nadal ne bi izdrzao 5. set.
Ako je tako na RG, sta onda moze da ocekuje na betonu, travi....????

Teniser

pre 9 godina

Sasvim realno da Nadal ponovo osvoji Vimbledon.Federer ne može više zbog godina.Marej ima pritisak odbrane titule i domaće publike a nisam siguran ni da će se Nole potpuno psihički oporaviti zbog neispunjenog i toliko željenog cilja.
Raonić neće daleko dogurati jer ni vimbldonska trava više nije brza kao nekad a Vavrinka ne predstavlja neku prijetnju na travnatim terenima!
Moja prognoza je da će Nadal ponovo osvojiti Vimbldon jer je parna godina i godina Svjetskog prvenstva(Nadal je trijumfovao na Vimbldonu 2010 kad se održavalo Prvenstvo u Južnoj Africi)

aleksa

pre 9 godina

Moje licno misljenje je da Nole od ovog poraza moze samo da postane jaci. Mislim da ce se sad u njemu ipak probuditi inat i da ce konacno trijumfovati na nekom GS a da to nije AO

Boki Znalac,bgd

pre 9 godina

Nadal je najveći favorit i na Vimbldonu. Ima veliku želju da pretekne Federera u broju osvojenih GS i bude i zvanično najbolji teniser u istoriji! Marej je već ostvario ciljeve, pobedio na Olimpijadi, osvojio Vimbldon i USO! Federer više nema snage da pobedi Nadala ni na travi. Novak je potpuno fizički i psihološki nespreman, misli su mu van tenisa!Zadnji gemovi drugog i četvrtog seta u finalu RG to najbolje oslikavaju.

Noir

pre 9 godina

Frustrirani hejteri mogu samo da se poklone najvecem teniseru svih vremena. Izadjite malo napolje, lep je dan, sirite pozitivne talase umesto negativnih..jedan je zivot.

Uzdravlje

zoran

pre 9 godina

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.
(dime, 10. jun 2014 11:05)

Ja sam se sportom bavio prfesionalno, za tvoju informaciju. Nije mi teshko da prepoznam kada neko uzima neshto, ali za tebe je to ocigledno problem, jer ne znas kako se manifestuju negativni efekti te hemije.Uzivaj u sportu i zavaravaj se kako je sve super i chisto.
Samo cu ti reci da su reporteri na SKY TV - U.K - posumnjali u ispravnost mecha i moguce nameshtanje na Wimbldonu kada je Endi pobedio Novaka. Kad Englez to kaze za svog sunarodnika, pa makar on bio i Shkot, treba dva puta razmisliti. Ne zaboravi da ATP obrce 3-4 milijarde evra godishnje od ovih turnira. Toliko cela Srbija nema u svom budzetu.
Kada sam rekao 40% to je vishe metaforichno, ako toliko bukvalno razumesh, eto da objasnim.

ZLOBEX

pre 9 godina

(ok, 10. jun 2014 09:27)

Kralj je Rafa, a RF niko ne pominje, nego momka kome je u nedelju PSIHA bila problem, i koji neki put poseti domovinu Srbiju.

ok

pre 9 godina

Nemoj Rafa. Idi na odmor ( mada već si bio u martu).. Malo devojka,prijatelji,jahta.. Mada ako si bio u martu na odmoru krećes u pohod na Wimbldon. Pazi se povreda!

sasa

pre 9 godina

Drug mi je pokazivao Madridski portal za vreme meča na Garosu, od jedno 2000 komentara samo su jedan ili dva bili protiv Rafe, Ja prosto ne mogu da verujem da ovde skoro polovina navija i to još euforično protiv svog tenisera, e zato smo tu gde jesmo.

milan

pre 9 godina

Kralju, nema čega da se plašiš, najvažnije je da ti je PSIHA u redu jer ti je mesto boravka Majorka- Španija, i da si čist pred sobom, pred Bogom, i pred ljudima.
(ZLOBEX, 10. jun 2014 08:47) Onda će i Novak da pređe na Majorku,kako bi se bolje osećao.

Bjorn Borg

pre 9 godina

Novak vec godinu i po nije b osvojio GS.A od kraja 2011. ima samo Aussie Open.Tako da ne brinite za Rafu uzece on jos GS-ova a i zaslužio je svojon radnom etikom i nepokolebljivom mentalnom snagom.Najveci svih vremena bez ikakve,ali ikakve sumnje. Nadam se jos jednom divnom finalu izmedju njega i Novaka.Pozdrav

djoshha

pre 9 godina

Postujem sve sto je ovaj decko uradio u karijeri, ali cinjenica je da njegovo telo vise nije kao pre. Nikada on nece moci da igra do 30 i neke godine kao RF. Sam je rekao da vise nije u najboljim teniskim godinama, a RG je osvojio vise na "misice", pritom Novak nije bio ni na 50% svojih mogucnosti osim u prvom setu. Na Wimbledonu moze da dodje sigurno do polufinala, ako ne naleti na nekog servera tipa Raonic, Dmitrov koji ga mogu dobiti sasvim realno. Plasi me jedna stvar koja se ponavljala u mecu sa Novakom, Nadal se previjao po terenu, ali to nije bilo kao kod Novaka (slucaj sa mucninom), Rafa je ostajao bez daha, hvatao se za stomak. On telo gura preko 100% svojih mogucnosti, sto nikako nije dobro(govorim zato sto se bavim sportom svakodnevno). Treba malo da spusti gas, a ukoliko zeli da igra bar jos 3 godine na vrhunskom nivou, mora da promeni stil igre, da olaksa sebi poene. Verujem da ce smanjiti broj turnira na ostalim podlogama, zato sto je sljaka ipak zemljana pa je i po njegova kolena lakse, ali ovako nece moci jos dugo, nazalost. Verujem da Noletovo vreme da osvoji RG, dolazi upravo kada Rafa bude promenio stil igre, tako da nadajmo se da ce Nole to pametno iskoristiti.

Garo Tz

pre 9 godina

Vamos Rafa vrati duge hlače i atlet majicu i pokaži onaj tenis sa Vimbldona 2008 kad si prekinuo dominaciju Rogera Federera a sebi omogućio put i šansu da budeš najbolji svih vremana

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Za mene je Nadal prvi favorit i na Vimbldonu! Posle devete titule na R.G. i prekida serije od četiri uzastopna poraza od Novaka psihološki je sigurno najjači!
Novaku su misli van tenisa,fizički i psihološki nespreman.Samo tako se može objasniti razlog i način na koji je brzopleto i totalno dekoncentrisano izgubio drugi i četvrti set u Parizu. Federer više nema snage ni koncentracije da dobije Nadala u pet setova, čak ni na travi. Marej je postigao sve što je hteo od tenisa, tj pobedio na Olimpijadi u Londonu, osvojio Vimbldon i US open. Sada samo odrađuje sponzorske ugovore, stigne ponedkad do polufinala i to mu je dovoljno!
Samo je Nadal i dalje "gladan" pobeda na GS, hoće da stigne i prestigne Federera i postane i zvanično najbolji u istoriji tenisa!

dime

pre 9 godina

Ja ne znam sta ovaj covek radi sa sobom, niti ga osudjujem, ali nisam slep da vidim kako je njegovo telo izgledalo pre RG i kako je izgledalo u toku mecha sa Novakom, jer ga je kamera chesto prikazivala izbliza.
pa, chovek se raskrupnjao bar 40% vise no sto je bio samo deset dana pre toga.
Ne znam, ali teshko da je neko chist, danas, u danashnjem sportu.
(zoran, 10. jun 2014 09:58)

Jel ti majke ti mislis da postoji doping koje uvecava tijelo za 40% kroz 10 dana?

Tebra, Nadal od 2004. do 2014. ima 85 kg.

Boli me kad citam postove ljudi koji ocigledno nemaju dodirnih tacaka sa sportom... Potpuno je jasno da nikad potrcao nisi, ili ne daj boze, podigao neki teg.

Styx river

pre 9 godina

Rafa ako ispadne sa Wimbledona, ispasce u ranijoj fazi turnira, jer se posle nedelju dana ona trava na centralnom terenu pretvara u zemlju i dobija slicne karakteristike kao sljaka (makar oko osnovne linije), sto Rafi odgovara. Novak samo da u zrebu do finala izbegne mocne servere, ali se posle RGa moramo zapitati: Sta ako na Wimbledonu bude 30-tak stepeni? Novak polako opet postaje osetljiv na vremenske uslove, ako mu je onaj doktor Cetojevic 2011 pomogao da to resi, onda bi Nole trebao podhitno ponovo da ga angazuje, da u eventualnom polufinalu, finalu ne gledamo u nebo,(zbog sunca i toplote ne verujem da zatvaraju centralni teren).

pragmatik

pre 9 godina

Nadal nejvece sanse ima da ispadne u prvoj nedelji. Ako to pregura, eto ga u zavrsnici. Ja naravno navijam da ispadne, mozda nije sportski, ali bas me briga. Ako se Novak provuce do finala, najmanje sto mu treba je Nadal preko puta.

nikolavr

pre 9 godina

Kad cujem sve vase kritike na to sto je Novak imao zdravstvenih problema,samo se setite fina AO ove godine,i kao povrede ledja Nadala.Wawrinka ga je razneo,a ovaj odmah posle prvog seta zakukao.Pa onda igro ko lud u trecem.Tako da ne pricajte gluposti.

Werewolf

pre 9 godina

Mozda nece osvojiti WB,ali ce sigurno stici daleko.1/2 finale je sasvim realno pod uslovom da ne naleti na nekog velikog servera u prvoj nedelji.
Fizicki je mnogo bolje nego prethodnih godina.Zapravo prosle godine i nije toliko bila stvar u kolenima koliko je bio psihicki ispraznjen nakon povratka u Februaru.
Tada je od Februara do Juna odigrao neverovatna 52 meca!48 u singlu i 4 u dublu.
Kako god,dolazi u boljem stanju na WB ove godine nego sto je to bio slucaj prethodnih godina.

rusty cohle

pre 9 godina

Rafa je izgubio kile i zategao se kao sajla! Ne vidim da se raskrupnjao. Mozda ne vidim dobro...Lepo izgleda a i pozadina mu je manja. J.L. guza!

milan

pre 9 godina

Placa svojoj zemlji porez. Kao pravi Spanac navija za Real Madrid a ne za Barselonu. Vamos Rafa!
(Antijugosloven, 10. jun 2014 14:22) Pravi Španci su upravo Katalonci,koji su potomci starih Ibera,dok ovi u Kastilji(Madrid) vode poreklo od Vizigota.

RF

pre 9 godina

Finale Novak- Federer.
Nadal ce opet da ispadne ranije ali ce zato da se spremi za beton.... to je radio 2012 i 2013. Ima 2 Vimbldona, nema tu vise ni motivacije a ni snage da juri po terenu i vraca loptice koje duplo brze odskacu nego na sljaci.
Ovi sto otpisuju RF na Vimbldonu su verovatno isti oni koji su do pre nekoliko dana pricali kako Nadal ne moze pobediti Ferera na RG.

Blop

pre 9 godina

Navise sansi ima Federer.
Tu su uvek Novak i Marej, a Nadal je jedna zver i nikada ga ne treba otpisati iako su njegova sanse manje od gore pomenutih, jer covek ne moze tako brzo da se prilagodi prelasku sa sljake na travu.
Jos valja napimenuti da danasnji Rafa nema onu brzinu kojom moze sve da stize i vraca na travi koja je najbrza od svih podloga.
Federer je mozda stariji, ali na Vimbldonu je to manje vazno. Mecevi traju krace, brze se zavrsavaju setovi jer nema toliko dugih poena zbog same podloge.
Jos ko je gledao Vimbldon 2012 video je kakva je Federer i dalje zver na Vimbldonu. Taj kad je u formi i zdrav napravi maksimalno 4-5 neiznudjenih gresaka po setu, jer na travi niko ne zna da skrati poen i pogodi viner kao on.
Novak je posle Federera najveci favorit, ali opet postoji ta Novakova psiha. Covek ima tremu, nervozu, sta vec kada na Vimbldonu i RG igra protiv RF i Nadala. Jos jedna mala mana kod Novaka - on ne prilagodjava igru travi, igra istu igru, sto je protiv vecine dovoljno, ali kad naleti RF koji je specijalista za travu, onda dolaze problemi.
Nadal ce verovatno opet razocarati, ali ako prodje u 2 nedelju onda ga se svi moraju paziti. I dalje je slabiji od RF na travi, ali ako ga krene, zeznut je. Pitanje je i da li on zeli da forsira kolena toliko u kontinuitetu...
Marej je ja mislim svoje odigrao, tesko da ce opet na VB doci do finala, mada, mnogo zavisi i od zreba.
Ocekujem finale Federer-Novak, bio bi to zanimljiv mec.

roger.ch

pre 9 godina

@ok

DA.Federer ima mjesto boravka u Ch, dakle tu zivi

Pomoc cu ti malo, nije prijavljen u Baselu nego u drugom kantonu, ostalo ako te zanima potrazi a nemoj lupat sto pojma nemas

ok

pre 9 godina

@roger.ch Šta ja lupam ? Ja pitam da saznam . Gomila komentatora lupeta,ne zna ništa o sportu, jedno te isto pišu, a ja pitam za informaciju i lupam??? Bolje pitati nego skitati.

Werewolf

pre 9 godina

(!, 10. jun 2014 13:55)

Upravo tako,konacno da neko kaze!Svaka cast,nekoliko puta sam hteo da skrenem paznju na ovo ali me je mrzelo da pisem.
Sljaka(engleski-clay),a kod nas pogresno prevedeno zemlja,i zemlja koja se nalazi ispod trave(enlgeski-dirt)nije isto.
Zmelja na Vimbldonu koja je ispod trave je nabijena i utabana kao na poljancetu ispred svake zgrade,nekada kad su(smo) se klinci igrali napolju,a ne online.
Trava se sadi na klasicnoj zemlji koje ima svuda,a kada se utaba cvrsta je kao kamen.I dosta brza,jedino sto je visi odskok.

ipak je mnogo

pre 9 godina

@nije Broj nedelja provedenih na vrhu atp liste je potpuno nebitan u prici oko najboljeg u istoriji. Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac. 2005 kad je Rafa poceo da pobedjuje Federer je vec bio u trecoj godini svog vladanja atp listom. Takodje i sistem bodovanja se kasnije menjao. Tenis je u periodu od 2002/3 do 2005/6 bio u velikoj krizi, Sampras i Agasi su otisli u penziju, Rodik, Safin i Hjuit bi bljesnuli na momente, atp se bukvalno slepao uz wta koji je tada imao mnogo vecu gledanost zbog sestara Vilijams, Klajsters, Enan,pojave Sarapove.. Federer u prvim godinama dominacije nije ni imao velike rivale, jer Filipusis, Ljubicic i Hjuit nisu teniseri ranga Djokovica i Nadala, pa ni Mareja. U konkurenciji kakva je poslednjih 5 godina biti prvi je mnogo teze nego u periodu pre toga. Nadal je vise puta na delu dokazao da za Federera ima resenje na svakoj podlozi, ta prica je sto se mene tice jasna. Vi imate pravo na svoje misljenje. A Federer da je bolji nasao bi nacin da cesce pobedjuje Nadala, 24-10 je ipak mrlja na njegovoj blistavoj karijeri.

!

pre 9 godina

@Styx river
Au brate, stvarno bez lose namere moram da ti kazem da nista smesnije odavno procitao nisam.
Pa kako mozes da uporedis zemlju oko osnovne linije sa sljakom!?
Nikakve veze nema, veruj mi.
Ona zemlja koja se pojavi kada se trava "istrosi" je, da tako kazem, tvrda, ravna i veoma "brza".
Nema to veze sa sljakom. Sljaka je u osnovi nesto kao nabacan sitan pesak, tj. izmrvljena cigla koja je najsporija, tako da stvarno cak i ne lici na ono sto vidis na Vimbldonu.

rafa!!!

pre 9 godina

izjave Ja navijam da ispadne Nadal su krajnje glupe. pa valjda zelis da tvoj miljenik dokaze da je najbolji a ne da se lozite pricama da je Nadal pobegao od susreta s njim

Aki

pre 9 godina

@dragan A ti si vidovit, pa znas da Nadal nije bio povredjen. Uvek neke teorije zavere. Momak na terenu pokazuje svoju velicinu i tu nema nikakve filozofije. Ko je bolji pobedjuje. Tenis nike fudbal gde se moze pobediti iz jedne kontre. Svako ko prati tenis zna da Nadalovo telo pati zbog stila igre, a najvise stradaju kolena. Evo i u mecu protiv Novaka su mu pri kraju seta "proradila" ledja, ali Nole to nije iskoristio. Momak igra citav zivot, trosi se vise nego svi ostali, naravno da telo trpi. Nik Bolitjeri je prosle sezone dosao u London da malo radi sa Rafom pre Vimbldona. Nakon prvog treninga izjavio je da Rafa nece uraditi nista u Londonu, jer ima neverovatan strah od povrede, na treningu je pao nekoliko puta. To je psiha. Covek voli svoj posao i ne zeli da propusti priliku da osvaja trofeje, zato malo spusta gas na Vimbldonu, jer radje ce zrtvovati jedan turnir nego citavu sezonu. Ali verujem da mu je ove godine motivacija i zelja jaca od straha, treba stici Federerovih 17 gren slemova. Sve je to u glavi.

coka@haha

pre 9 godina

Nadal na travi moze podjednako da bude opasan kao na betonu,samo je pitanje zelje, motivacije i volje, ako to bude imao i ako bude bio 100% zdrav bice ga tesko dobiti prosle godine mu je prioritet bio beton,ove godine sigurno nije tako,dace sve od sebe da napravi dobar rezultat na Vimbldonu,u ostalom videce se,ako bude usao u drugu nedelju,bice veoma opasan.

tenis tenis

pre 9 godina

@zoran Nadalovo telo je isto godinama, jedino je mrsaviji bio 2009 kada je pauzirao, ali tada je imao dosta privatnih problema. I nas Nole je imao ozbiljnu transformaciju nakon 2010, pa? Je li i to rezultat dopinga? Naravno da ne. Kazes bavio si se sportom, jesi u amaterskoj ligi Srbije. Ovi momci su profesionalci sa najboljim timovima oko sebe, treniraju svakodnevno satima, i tako to traje godinama. Normalno da su jaki. Uvek isticete Nadala, naravno zbog misica. Ali gotovo svi drugi igraci igraju maratonske meceve, pa ih ne prozivate. Jer ste robovi predrasuda, jer ne znate sta je tezak rad, treniranje satima, zrtvovanje svega. Ali bitno da imate net da "pljucnete" sampione iz fotelje dok cekate da mama da pare za pivo..

Negativni

pre 9 godina

Vidim da se i dalje "frljamo" sa statistikom i prepucavamo ko je bio povredjen a ko ne. Prvo, reći da je Vavrinka razbio Nadala smešno je i tužno. Svima koji tako misle, ubuduće preporučujem da prenos slušaju na BBC-ju ili Eurosportu jer su engleski komentatori duplo pametniji i deset puta više znaju o tenisu nego naši. Vavrinka se toliko oduzeo od straha kada je izašao pred Rafu da je sve svoje prve servise odmah narokao u mrežu a Rafa nije uspeo ljudski da vrati loptice nego su sve padale u servis polje. Posle prvih pet poena engleski komentator je rekao "something is wrong with Rafa..." Znači, svima koji ozbiljno prate tenis bilo je jasno sve posle prvog gema. Rafa je dobio jedan set samo zato što je Vavrinka želeo da finale ne bude smešno. To je, takodje, deo teniskog fer-pleja i ne dešava se prvi put.
Što se statistike tiče, kada poredimo Rafu i Federera treba da znamo dve stvari. Prvo, Federer je stariji pet godina. Drugo, kada je bio u najboljoj životnoj formi, od 2004-2008, Rafa nijednom nije uspeo da dodje do njega na US openu ili Australian open-u, dok je Federer redovno dolazio u finala na šljaci pa je skor zato nerealan. Borg i Mekinro imaju skor 11-11 a da pri tom nijedan meč nisu odigrali na šljaci gde bi ga Borg odrao bez većih problema. Mekinro ima skor sa Borgom 3-1 na GS turnirima ali to je zato što je Borg redovno igrao finala i polufinala na svim podlogama. Statistika je okej stvar ali nije glavno merilo.

cinjenice

pre 9 godina

@nikolavr Ti nisi ni gledao Australiju, jer Nadal sigurni nije igrao kao lud u trecem setu, vec je Vavrinka bukvalno sve izbacio u aut. Nadal u Australiji nije mogao da se pomeri. Ti to hoces da kazes da se Nadal uplasio od Vavrinke kojeg je prethodno pobedio 12 puta na svim pidlogama bez izgubljenog seta?! Nadalovi problemi u Australiji su bili vise nego ocigledni, samo zloban ih ne bi video. Noletovi problemi u trecem setu garosa su takodje bili ocigledni, ali u cetvrtom je Novak bio u mnogo boljem fizickom stanju od Nadala sto se jasno vidi po brzini servisa. Novakov najsporiji servis u poslednjem gemu bio je cak 196 na sat, ostali su isli preko 200, Nadalov najbrzi u devetom gemu je bio 165, najsporiji 125..

Enciklopedija

pre 9 godina

"Jer kad je Federer poceo vladavinu 2002 Nadal jos nije ni bio profesionalac"

Slaba informisanost. Pogledati link

http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx

Sale

pre 9 godina

Svaka polemika oko toga ko je bolji je suvisna, brojke SVE govore. Rafa ce verovatno u gotovo svemu prevazici RF. SVAKA CAST NA TOME! Nego, razumem da neko za nekog navija, ali da se to pretvori u ovoliku "Novakomrznju", ne razumem. Onaj ko se usudi da rec prigovori Novaku, govori samo o sebi i sa njim se slazu samo isti takvi. Ljudi, volite vi Rafu (i ja ga volim), ali Novaka ostavite na miru! On je ziva legenda ove zemlje, uzor svakom coveku. Ne mora vise nista da osvoji, to ce ostati tako. On svojoj zemlji nije duzan, NAPROTIV! Zivelo rivalstvo RAFA-NOLE jos mnogo godina! Kako bih voleo takvo finale Vimbldona, pa ko pobedi!