Subota, 17.05.2014.

22:59

Rafole 41. put: Predigra za RG

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa dobiće u nedelju 41. epizodu. Rafael Nadal i Novak Đoković sastaju se od 16h u finalu Mastersa u Rimu.

Izvor: B92

Rafole 41. put: Predigra za RG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Swedenonline

pre 9 godina

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija
(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)

I kad nas kazna stigne, bledo gledamo i pitamo se zasto? Tako "nebeski"!

Negativni

pre 9 godina

Mislim da Djoković ima šanse danas i to ne male. Nisu Nadalovi udarci ni blizu onih nekadašnjih, mada on je najveći igrač na šljaci svih vremena i nikada ga ne treba otpisivati.
Sasajokic,
Majstore, nije samo tenis napredovao, već i materijal od koga se prave reketi, patike, loptice a da ne pričam o napretku pilulica za "snagu","osveženje" a o medicini pri povredama da i ne govorim. To što si lupio isto je kao kad kažeš da je Tesla bio glup jer nije imao kompjuter.
To što su igrali asovi kao što su Sampras, Borg ili Federer to više nikad niko neće. Djokoviću i Nadalu je jedina konkurencija Federer koji je šest godina stariji.I tako mator i sa takvim majstorskim stilom igre (um caruje snaga klade valja)umeo je da opegla i jednog i drugog itekako. Nije njegova krivica to što je bio redovno u finalima i polufinalima na svim mogućim podlogama pa mu je statistika tako loša u odnosu na Nadala. Pri tom ladno odere u finalu Vimbldona tadašnjeg br.1 u trideset drugoj! Misli o tome.

Miki

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 18. maj 2014 00:14)

Pariz, 2009. Bilo je 6:4 6:1 za Djokovica. Bio je to prvi turnir Nadala nakon operacije kolena, zato si bio siguran da ce ga Djokovic "odrati". Tad su ga jos, bez problema, pobedjivali Cilic, Ljubicic, Del Potro...

DXY

pre 9 godina

Iskreno plasim se ovog meca jer je ocigledno da Nole nije u punoj formi a kad igras protiv Rafe na sljaci ako nisi u punoj formi sanse su nikakve.Voleo bih da nisam u pravu.

robin hud

pre 9 godina

(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)
Moram da ti odam priznanje na komentaru, ni sam neznam da li bih pronasao bolje reci.Ovde se svi ustvari trude da budu na neki nacin objektivni i da iznesu sto vise cinjenica.Poredjivanje sportista koji su se takmicili u razlicitim vremenima je nemogica misija i uzaludan posao, pri tome je nemoguce biti nepristrasan.Ja takodje nerazumem ljude koji ne vole svoje sportiste i trude se da ih omalovazavaju, mada sam siguran da postoje spanci,svacarci i francuyi koji navijaju za Novaka.

thrillseeker

pre 9 godina

@Bojan
S&V je proizvod drvenih reketa jer sa njima nisi mogao da imas vrhunsku kontrolu loptice sa osnovne linije, nego si morao da juris na mrezu i tako zavrsis poen. Borg je jedini uspevao da generise spin, danas to rade i amateri, kako bi mogao da diktira tempo sa osnovne. Era velikih servera sa kraja 80-ih do pocetka 2000-ih je upravo proizvod napretka u opremi, najvise sintetickih zica i loptica. Podloge su ostale manje vise iste ali su morali da ih uspore jer su "drvosece" pocele da vladaju tenisom i gledanost je bila na istorijskom minimumu. Posebno posle onog debakla na Wimbledonu 2001. kada se donosi odluka da se pogloga uspori. Pojavom Federera, kraj 2004., u Americi nastaje masovna kampanja, Fed se jako forsira i posle finala sa Agasijem 2005. na USO postaje mega zvezda. ATP u saradnji sa TV kucama vidi da kratki poeni ne deluju pozitivno i podloge se dodatno usporavaju. Pa uporedi Novakovu igru sa pocetka karijere i sad. Cak je i reket promenio da bi se prilagodio Rafinom nacinu igre, kombinacija defanzive i napada, umesto dotadasnjeg agresivnog baseliner-a. Zamisli da Rafa ovako igra na brzom betonu, male su sanse da bi ovakvom igrom osvojio USO 2 puta. Ali igras onako kako ti uslovi nalazu, sada cak i beton neverovatno dobro prima spin i odskace kao na sljaci sot ranije nije bio slucaj.
Te price kako bi koji teniser igrao u odredjenoj eri su glupe kao i sama prica o GOAT-u, najtrofejniji da ali GOAT nema parametara za dokazivanje. Sve u svoje vreme.

Ludi Milojko

pre 9 godina

Čekaj Pele,
Reci mi jel sportska karijera bila u boksu pre rekreativnog bavljenja tenisom.
Svidja mi se ovo Klej, tako ga zovu samo stvarno jako dobri poznavaoci boksa koji su ga gledali na olimpijadi u Rimu 1960.
Znaš iz filma "Coming to America" ona ekipa što visi u berbernici i raspravlja kako je to nekad bilo.
U svakom slucaju tebi čestitke zbog načina kako si ovladao internetom u vašim godinama, jer da bi pamtio Kleja 60tih tad si imao bar 15god što nas prostom racunicom dovodi da sada vec gazis 8. deceniju života, a takve kao ti u Srbiji po tom dostignuću možeš da spakuješ u kombi.

Pele

pre 9 godina

@sasa jokic

Brojacemo unforced izlaske na mrezu. Tu ne bi trebalo brojati izlaske iz ocaja, nego planirane. Vidim da se razumes u tenis, pa sam siguran da znas koji su unforced.

PS: igrao 7-8 godina rekreativno, posle uspesne sportske karijere.

Siddhartha

pre 9 godina

@branko: ideja sa ukidanjem drugog servisa je dobra ideja a mislim da je neko od velikana vec zagovarao slicnu ideju (cini mi se da je u pitanju Lendl). Jedan servis pa sta ti bog da pri cemu nema ponavljanja servisa u slucaju da loptica zakaci vrh mreze.

Pele

pre 9 godina

@ludi milojko

Za mene ce uvek veci majtor boksa biti Klej (ili Ali, kako ti draze) nego Tajson ili Klicko. Pa ti reci da je i boks napredovao.

Bojim se da nisi dobro i dosta gledao Samprasa. On je igrao sve udarce. Nije tacno da je samo "istrcavao" na mrezu. To je radio Edberg, ako ga se secas. Tacno je da se Sampras veoma komforno osecao na mrezi.

Ako ne znas sta je "old school" gledaj dedu Hasa, pa ce ti biti malo jasnije.

Za one mladje, RTS je uzivo prenosio sve Grand Slem-ove i na ekranu je bio ispisivan rezultat. Kako bi drugacije gledali Sten Smita, Mekinroa, Konorsa i ostale velikane

Milko

pre 9 godina

Nejasno mi je otkuda novinaru konstatacija da Nadal nije u nekoj dobroj formi. Mečevi protiv Marija i Dimitrova bili su izuzetno kvalitetni a Nadal je prikazao fantastičnu igru i snagu. Teško da se može više od toga.
Nadam se da će Djoković podići nivo svoje igre i u tom slučaju biti ravnopravan rival sa jednakim šansama za pobedu.

riječanin

pre 9 godina

Nadal je zbilja sjajan tenisač sa mnogo rekorda i karme oko njega i možda i najveći uz Federera ali Novak te ljude dobiva pa se pitam šta je Nole onda.

Иван

pre 9 godina

Кад је реч о највећем ривалитету, која су уопште мерила која га одређују? Квалитет игре, популарност актера, неизвесност, разноврсност стилова, број финала, психичке битке...? Мало је ривалстава која имају све те елементе, а Нолетово и Рафино је управо такво. Можда је неком споран квалитет, или разноврсност, али ја мислим да је то најбоље што тенис може да пружи, не само због издржљивости, већ и због невероватно тешких услова (често из дефанзиве, из трка и без времена за намештање за идеалну позицију) под којим се играју изузетно прецизни ударци (дубоки и не много високи). Лепо је имати разорни форхенд/сервис, међутим, данас врло често један разорни ударац није довољан да се добије поен, и само они који су способни да без осцилација ударају врхунски, могу до победе. Ако то није знак да је тенис квалитетнији него раније, не вреди се даље убеђивати. По популарности је у предности био одувек Федал, али је њега та популарност и уништила. Шта би било кад би било не знамо, но велико је питање да ли би Федерер био толико "задрт" у погрешној тактици против Надала да није био у моменту кад му је овај припретио "већи и од самог тениса". Кад си неприкосновени владар, тешко ти је да схватиш како негде треба да се мењаш, а после је касно. Иначе, можда би Фед данас имао 30 слемова? Он је имао среће да кад се појавио није било стабилног, фантастичног играча у пуној снази, што се Рафи и после Нолету није десило, али зато они имају овај ривалитет који ће се још дуго памтити и препричавати.

anfakbls

pre 9 godina

Nadal osvaja bez vecih problema. Nisam Nadalov navijac, ali treba biti realan. Novak jos trazi formu a Nadal zbog RG je ispred njega(po formi). Volio bih da Novak osvoji ali sa igrama do sada prikazanim nema sanse.

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 18. maj 2014 12:03)
ne mozes uzimati Samprasu za zlo sto je igrao tenis koji je tada prolazio.
Stavi Noleta i Nadala da igraju sa reketima 90ih i na podlogama 90ih, ne bi prosli u drugu nedelju Vimbldona, a ovako imaju 3 titule ukupno i jos koje finale pride.
svako vreme ima svoje velikane, i Sampras stoji rame uz rame sa Federerom i Nadalom bez obzira na to sto njegova igra danas ne bi prolazila.
A to da je Federer za klasu ispod Nadala i Noleta je ortodoknsa glupost. Cak i da sudis Federeru po igrama od 2008. do danas (dakle posle dominacije) Federer je tik iza Noleta po uspesima (dakle nikakva klasa razlike ne postoji) i obojica kasne za korak za Nadalom.
Ako gledas od 2012, tu negde su svi.

CP3

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.
(Bože pravde, 18. maj 2014 07:48)

Nadji mesto i zakopaj se.Ako nisi upucen,Novak ima svoju fondaciju,pritom mu posle US Open-a na dobrotvornu veceru dolaze poznate zvezde koje podrzavaju to sto on radi.Tako da tebe treba da bude sramota.Mislis da si ljudina sto si ovde napisao koliko si poruka poslao.Taj isti Novak,ruku mogu da dam,novcano sigurno pomaze samo sto se ne hvali kao neki.Toliko.

sasa jokic

pre 9 godina

Pele@ Ako si stvarno pratio Samprasa, moje pitanje je; da li je kreativnost, servis, trci na mrezu, volej, gotovo?! I tako celi mec.
Tenis je napredovao, tehnika takodje, sportisti su fizicki jaci. Danas bi samprasu zujali pasing shot-ovi, ne bi stigao jedan volej da udari.
Prespostavljam da ne igras tenis, jer da igras, znao bi kakva je tehnika potrebna da se lopta prebaci 20+ puta u tom ritmu, pri tij brzini, i takvim uglovima, koje odigravaju Nike i Rafa.
Ovo je zlatna era tenisa, a njih dvojica su odigrali najveci broj medjusobnih meceva u istoriji, i to uglavnom finala, zasto? Jer su za klasu bolji od ostalih, ukljucujuci i Federera.
To sto Ti nazivas prebacivanje je vrhunski tenis, a zamolio bi Te da izbrojis broj izlazaka na mrezu, i zacudi es se da ih ima podjednako kao i kod drugih, kao i drop shot-ova, i ostalih eniskih poslastica.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Oni koji kazu da nije najvece preporucio bih toplo ponovo da odgledaju ova tri finala Madrid 2010 Australija 2012 Pariz 2013 Nijedno finale nije finale ako ova dva momka ne igraju.Nijedno finale posle njih dvojice nece moci da se poredi jer ce ljubitelji tenisa uvek spominjati Novaka i Rafaela kao najvece.Oni imaju jos najmanje 4 do 5 godina igre a mislim da ih ni posle niko nece moci pobediti.Tomi Has sa 36 igra i to vrhunski pa prema tome uzivajmo u sledecim godinama fantasticnog tenisa.Kad se setim Konorsa Borga Mekenroa i igre servis mreza poen odmah povezem jucerasnji mec i Raonic ili Izner servis poen ili dva tri puta prebacena loptica.Tenis kao i svi sportovi su danas tehnicki fizicki takticki psihicki tri svetlosne godine daleko od 1990 .Danas cemo uzivati bez obzira kako prodje mec jer znam da ce na kraju obojica poslati pomoc nasem narodu u Bosni i Srbiji

Dado

pre 9 godina

Sasa Jokic pokri se po glavi rec da su Rafa i Nole bolji od Fedrera za klasu moze samo jedna velika neznalica i majstore ja ne znam gdje ti vidis ljepotu u tenisu kad Rafa igra to sto Rafa igra je isto Grcka na europskom 2004

llopez

pre 9 godina

Po meni jeste najvece rivalstvo u istoriji tenisa ... Mislim da su Rafa i Nole pocev pogotovo od 2010 finala Us open pomjerili grainice tenisa do neslucenih visina ... mecevi gdje vidimo i po 50 agresivnih prebacivanja ... Federer nazaost iako je veci grac od Nola unistio je skoro svaki duel koji trebao biti epski sa Rafom zbog nikakvog bekhenda ... Kod Nola nema slabih tacaka, kao i kod Rafe - samo neka bude borba, nek pobjedi bolji ...

Nole fan

pre 9 godina

Citajuci komentare ne mogu da se otmem utisku kakav smo mi gadan narod. Svoje mrzimo.Tudje je sladje. Citajuci spanske medije i njihove komentare citalaca nema ni jednog jedinog koji bi naposao Vamos Nole.Primitivna Srbija ne prasta uspeh.Necete naci ni jednog francuza da u nekom mecu gde je njihov igrac da navijaju za protivnika.

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija

Bojan

pre 9 godina

(@ ???, 18. maj 2014 08:29)
najvece je od 2000. naovamo. S tim da je Federer Nole poprilicno blizu, samo sto su se periodi dominacije obojice odvojili (Federer 2004-07, Nadal 08-11, Nole 11-14)
za ovo ranije, imam osecaj kao da je neki drugi sport u pitanju :). Tesko je porediti. Niko ozbiljan nece 100% uzimati u obzir 100+ meceva koje su odigrali Laver i Rosewall, opet, zbog drugacije organizovanosti ATPa neki drugi teniseri nisu ni imali prilike cesce da se srecu tokom 70ih.

Ludi Milojko

pre 9 godina

@ Pele, 18. maj 2014 09:32
Kako volim ove stare znalce.
Kakvo je samo bilo rivalstvo Giljerma Viljasa i Vitasa Gerulajtisa.
Snaga 10% a kreativnost 90%, čudo jedno je to bilo.
Jednom prebace lopticu preko mreže i gotovo, a ne udaraju je uopšte nego prosto je maze, milina za gledanje.
Poene si morao da brojiš jer nije bilo rezultata na ekranu, čekaj u stvari nije tad bilo baš ni prenosa, u stvari ja sam sad toliko mator da sam i posenilio pa se ni ne sećam...

Mićun Vasojević

pre 9 godina

Rafa je mašina! I kada bi se svet rušio, on bi igrao i radovao se svakom poenu čak i kada mu protivnik ćopa. Na drugoj strani, Nole je emotivac i u ovom momentu teško će do pobede! Pa i Endi Mari je rasturio u prvom setu Rafu, pa je izgubi!

Berasategui

pre 9 godina

bice napeto za gledanje kao i uvek jer oni igraju gladijatorski tenis- sa osnovne linije svom snagom po principu ko izadje na mrezu umrla mu keva! i naravno da je najvece rivalstvo tu je parametar broj mecheva i tachka! a sad ko je bolji u kojoj eri o tome se moze prichati ali opet stvar ukusa! zato samo da uzivamo sto zivimo u vremenu ovih shampiona! napred Novak, rasplachi striku i Cisku ;-)

Pele

pre 9 godina

"Javlja mi se" kako ce duel izgledati:

- taktika: obojica "zakucani" za osnovnu liniju,
- izlazak na mrezu samo kad su primorani ili posle izgubljenog prvog seta,
- snaga 90%, kreativnost 10%,
- svaki set ce trajati preko sat vremena,
- besomucno udaranje po lopti,
- skoro svaki poen minimum 20 prebacivanja lopte na drugu stranu,

Uzivace oni koji se odusevljavaju gladijatorskim tenisom, mi ostali cemo da brojimo poene...

Ko je dovoljno mator i/ili ko je pratio tenis i pre pocetka Noletove ere, seca se rivalstva Sampras - Agasi i njihovih vrhunskih duela (snaga 40%, kreativnost 60%).

Ipak, bolje je biti mlad, nego se secati Samprasa...

Picibangos

pre 9 godina

Juče kod nas u CG, kad je Nole pobjedio Raonića, kaže komentator: Iii PRVI TENISER SVIJETA ide u finale sa boljim iz duela.....To mi je tako palo, puno mi srce. A ja reko' 'oće istina na usta. :D
Noka idemo danas po Raficu, za Srbiju, za Bosnu, za ovaj napaćeni narod. Idemo KRALJUUU!

@ ???

pre 9 godina

A koje je to druze moj bilo vece rivalstvo, ciji je odnos pobeda i poraza bio toliko blizu (18:22) i ko je to odigrao vise zanimljivih meceva, 7 uzastopnih finala itd.

jednom recju ne lupetaj...

sasa jokic

pre 9 godina

Samo je jedno danas sigurno - Rafa ne moze da pobedi. Jedina opcija je da Djokovic sam izgubi a sada ima izgovora vise nego ikada: misli u Srbiji, zglob koji jos bolji, Beker koji je baksuz i kao poslednje dobro oprobana varijanta kisa/vetar/teren. Uvek je moguce i da nas iznenadi nepoznavanjem jos nekog teniskog pravila igre na mrezi.

Bože pravde

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.

Djoka

pre 9 godina

@??? 25 godina pratim tenis, a nekih 5 godina citam komentare na b92.net i tvoj komentar je definitivno najbesmisleniji koji sam procitao do sad....u rangu sa onim Bronby tipom!!!!

Goran

pre 9 godina

Za visestrukog upitnika:
Ovo jeste najvece rivalstvo u Open eri, a pogotovo ce biti najvece kada zavrse karijere. Bice toliko superiorno iznad svih ostalih da ga niko nece dovoditi u pitanje kao najvece. Od sutra ce imati ne samo najvise odigranih meceva, nego i najvise odigranih finala u istoriji Open Ere. Posle Rolan Garosa imace i najvise odigranih GS meceva. Ostaje samo da obore rekord sa najvise odigranih GS finala, sto im ne moze izbeci do kraja karijere. Jos postoji jedan uslov koji nije neophodan ali daje tezinu rivalitetu a to je da Novak osvoji jos nekoliko GS titula, sto ce se takodje sigurno desiti.

Milutin

pre 9 godina

@ ???

Nije nego treba tebe da pitaju koje je najveće rivalstvo?

Podatak da će im sutra biti 41-vi susret nije nikakav "proizvoljan podatak" nego činjenica.

A da je bilo "Većih i zanimljivijih rivalstva" je samo tvoje mišljenje i ništa više.

Federer-Nadal ne može da konkuriše kao rivalstvo jer je Nadal čistio pod sa Federerom kad god su se sreli.

Agasi/Sampras, Borg/Mekinro, Beker/Edberg su velika rivalstva ali nijedno od njih nije imalo toliko velikih mečeva, toliko finala i toliko neizvesnosti kad god se i gde god se protivnici sretnu.

ADI

pre 9 godina

Gledam ponudu za sutra na kladionici na Noletu 2.20 kvota ne mogu vjerovat kakvo podcijenjivanje Novaka i kakva poklon kvota na Noleta sutra odigrat na Noleta , Serenu, Erani i Vinci, Nestora i Zimonjica, I Real-Cska 1 kosarka i pare su tu :-D

Пујомир Пујо Шотка

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke. Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo. Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate. (???,17. maj 2014 23:15) Kao recimo Nadal Federer gde se skoro uvek zna ko će pobediti.

Mastoor

pre 9 godina

Ne igra Novak ni u kakvoj promenljivoj formi u Rimu, u Rimu on igra svoj najbolji tenis od prvog do zadnjeg meca, medjutim desava mu se da gubi koncentraciju sto je posledica manjka treninga i meceva u zadnjih par nedelja.

Protiv svog najveceg rivala Novak zna da ne treba da se opusti ni za trenutak, da ne treba da gubi fokus i da jednostavno nema ni vremena ni svrhe da psuje vetar, protivnikovu srecu u pronalazenju linija i sve ostalo sto ne zavisi od njega.

Vazno je da odigra skoncentrisano od pocetka da kraja i da pobedi Nadala po valjda cetvrti put za redom. To ce biti veliki podsticaj pred Pariz i osvajanje te dugo iscekivane titule koja Noletu, a i svima nama njegovim navijacima fali.

budimo ljudi iako smo SRBI!

pre 9 godina

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, a na nasu srecu jedan od viteza je nase gore list.
Moj mozak prosto ne moze da iskalkulise kakvi su to ljudi koji ne mogu da shvate velicinu ovog rivalstva. Pa da se takmice u klikerima, ovo bi bila jedna radosna vest.
Ljudi, ostavite frustracije po strani, shvatite koliko smo mali i kakvim herojstvima smo savremenici.
Novace, neizmerno ti hvala za sve sto si uradio za ovu malu i napacenu zemlju!

magarac

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)


zapravo ovo jeste najvece rivalstvo samim tim sto su odigrali najveci broj meceva. ono sto si ti mislio je verovatno najbolje rivalstvo sto je subjektivni osecaj pojedinca, ali ionako to u tekstu nije pomenuto tako da svakako nisi upravu.

max

pre 9 godina

Nole, Bog ti dao snagu i magiju sličnoj u Rimu iz legendarne 2011 kada je slavni komentator Kenig oduševljeno viknuo na zadnji pobedonosni poen protiv istog rivala "O,Novak Djokovic is the Champion of Rome" !!Samo ovoga puta još da doda - "Yet again " !! Evo opet šampion !!

branko

pre 9 godina

После мечава против Раонића или Изнера, меч са Надалом дође као психичка релаксација. Зашто? Рафа је фантастичан играч, он може увек победити Новака као и он њега али у мечевима против Надала, као и осталих одличних али нормалних играча (Федерер, Мари, Ферер, Бердих, Вавринка, дел Потро .....) игра се за СВАКИ ПОЕН, СВАКИ ГЕМ са обостраним шансама да се освоје. У игри против ''монструма'' нема никакве игре у огромном броју поена . Они унапред припадају противнику и то је ужасно фрустрирајуће. И ја сам имао идеју као и један колега са форума да би можда укидање другог сервиса унапредило тениску игру и у доброј мери елиминисало ову незаслужену предност коју неки играчи добију божјом вољом. Но, сви смо свесни да ће се пре изменити начин избора папе него нешто овако револуционарно у тенису.

CR7 animal

pre 9 godina

Moras zbog Srbije.
I ako je teska situacija kod nas,ocaj,danasnjom pobedom si mi izmammio osmeh na lice,bar na kratko.Nadam se da ces i sutra.A ona tvoja poruka na kameri,sav sam se najezio.

sasa jokic

pre 9 godina

To sto igraju vec 41 medjusobni mec u zlatnoj eri tenisa (po misljenju svih legendi tenisa i strucnjaka) govori koliko su odskocili sa kvalitetom u odnosu na druge igrace. Rodzer je pratio do 2011, ali onda je poceo da posustaje.

za sutrasnje dane

pre 9 godina

Pa najbolje je rekao Rafa.Djokovic je kompletan teniser.Vlada svim udarcima i svim mogucim taktikama.Nekada se opusti i kao da nema motiv.Ali ovo sta nas je zadesilo moze samo da mu da jos vecu volju.I da se bori jos zesce.
Tako da Nole,srecno ti sutra!

Liverpool Man

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.

cacanin

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)

Bitno je da ti ne znas, sedi 1.

1003

pre 9 godina

Mislim da ni jedan ni drugi teniser ne pruzaju svoj najbolji tenis trenutno, nemoguce je bilo koga u takvoj situaciji proglasiti za favorita. Ne verujem da ce ovi teski mecevi koje su igrali u prethodna tri kola imati preveliki uticaj na sutrasnji duel. To su verovatno dva fizicki najspremnija igraca na turu.

777

pre 9 godina

Ja bih rekao i da Rafa igra u promenljivoj formi. Mecevi protiv Simona i Endija. Morao je da dobro zapne, gubio je po set kao i Novak protiv Ferera i Raonica. O igri protiv Nisikorija da ne pricam. Prema tome, ja ne vidim ko je favorit i da je u boljoj formi. Mec protiv Dimitrova i ciscenje sa terena ne zelim ni da racunam. Ako tenis ostaje sutra na ovom igracu..gledacemo bas "zanimljiv tenis". Medjutim, mislim da je Rafa veoma svestan koliko mu je tesko protiv Novaka i kada ga vidi sa druge strane mreze. Da li moze da igra jos bolje, to jos nisam video na sljaci ove sezone. Ono u sta sam siguran je da Novak sigurno moze bolje i da mu je veliki rival na sljaci. Jednostavno, Novak MOZE da ga dobije. Ali sutra o tome. Verujem da ce biti dobar i kvalitetan mec.

simke

pre 9 godina

Ova dvojica gladijatora pomjeraju granice u tenisu...Ocekujem i nadam se da ce Nole dobiti mec.Niko nikada vise nece dostici njihovo rivalstvo,a po broju odigranih meceva sigurno nece.

???

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.

simke

pre 9 godina

Ova dvojica gladijatora pomjeraju granice u tenisu...Ocekujem i nadam se da ce Nole dobiti mec.Niko nikada vise nece dostici njihovo rivalstvo,a po broju odigranih meceva sigurno nece.

Picibangos

pre 9 godina

Juče kod nas u CG, kad je Nole pobjedio Raonića, kaže komentator: Iii PRVI TENISER SVIJETA ide u finale sa boljim iz duela.....To mi je tako palo, puno mi srce. A ja reko' 'oće istina na usta. :D
Noka idemo danas po Raficu, za Srbiju, za Bosnu, za ovaj napaćeni narod. Idemo KRALJUUU!

Milutin

pre 9 godina

@ ???

Nije nego treba tebe da pitaju koje je najveće rivalstvo?

Podatak da će im sutra biti 41-vi susret nije nikakav "proizvoljan podatak" nego činjenica.

A da je bilo "Većih i zanimljivijih rivalstva" je samo tvoje mišljenje i ništa više.

Federer-Nadal ne može da konkuriše kao rivalstvo jer je Nadal čistio pod sa Federerom kad god su se sreli.

Agasi/Sampras, Borg/Mekinro, Beker/Edberg su velika rivalstva ali nijedno od njih nije imalo toliko velikih mečeva, toliko finala i toliko neizvesnosti kad god se i gde god se protivnici sretnu.

Goran

pre 9 godina

Za visestrukog upitnika:
Ovo jeste najvece rivalstvo u Open eri, a pogotovo ce biti najvece kada zavrse karijere. Bice toliko superiorno iznad svih ostalih da ga niko nece dovoditi u pitanje kao najvece. Od sutra ce imati ne samo najvise odigranih meceva, nego i najvise odigranih finala u istoriji Open Ere. Posle Rolan Garosa imace i najvise odigranih GS meceva. Ostaje samo da obore rekord sa najvise odigranih GS finala, sto im ne moze izbeci do kraja karijere. Jos postoji jedan uslov koji nije neophodan ali daje tezinu rivalitetu a to je da Novak osvoji jos nekoliko GS titula, sto ce se takodje sigurno desiti.

@ ???

pre 9 godina

A koje je to druze moj bilo vece rivalstvo, ciji je odnos pobeda i poraza bio toliko blizu (18:22) i ko je to odigrao vise zanimljivih meceva, 7 uzastopnih finala itd.

jednom recju ne lupetaj...

budimo ljudi iako smo SRBI!

pre 9 godina

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, a na nasu srecu jedan od viteza je nase gore list.
Moj mozak prosto ne moze da iskalkulise kakvi su to ljudi koji ne mogu da shvate velicinu ovog rivalstva. Pa da se takmice u klikerima, ovo bi bila jedna radosna vest.
Ljudi, ostavite frustracije po strani, shvatite koliko smo mali i kakvim herojstvima smo savremenici.
Novace, neizmerno ti hvala za sve sto si uradio za ovu malu i napacenu zemlju!

cacanin

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)

Bitno je da ti ne znas, sedi 1.

Пујомир Пујо Шотка

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke. Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo. Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate. (???,17. maj 2014 23:15) Kao recimo Nadal Federer gde se skoro uvek zna ko će pobediti.

???

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.

CP3

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.
(Bože pravde, 18. maj 2014 07:48)

Nadji mesto i zakopaj se.Ako nisi upucen,Novak ima svoju fondaciju,pritom mu posle US Open-a na dobrotvornu veceru dolaze poznate zvezde koje podrzavaju to sto on radi.Tako da tebe treba da bude sramota.Mislis da si ljudina sto si ovde napisao koliko si poruka poslao.Taj isti Novak,ruku mogu da dam,novcano sigurno pomaze samo sto se ne hvali kao neki.Toliko.

Nole fan

pre 9 godina

Citajuci komentare ne mogu da se otmem utisku kakav smo mi gadan narod. Svoje mrzimo.Tudje je sladje. Citajuci spanske medije i njihove komentare citalaca nema ni jednog jedinog koji bi naposao Vamos Nole.Primitivna Srbija ne prasta uspeh.Necete naci ni jednog francuza da u nekom mecu gde je njihov igrac da navijaju za protivnika.

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija

magarac

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)


zapravo ovo jeste najvece rivalstvo samim tim sto su odigrali najveci broj meceva. ono sto si ti mislio je verovatno najbolje rivalstvo sto je subjektivni osecaj pojedinca, ali ionako to u tekstu nije pomenuto tako da svakako nisi upravu.

1003

pre 9 godina

Mislim da ni jedan ni drugi teniser ne pruzaju svoj najbolji tenis trenutno, nemoguce je bilo koga u takvoj situaciji proglasiti za favorita. Ne verujem da ce ovi teski mecevi koje su igrali u prethodna tri kola imati preveliki uticaj na sutrasnji duel. To su verovatno dva fizicki najspremnija igraca na turu.

Mastoor

pre 9 godina

Ne igra Novak ni u kakvoj promenljivoj formi u Rimu, u Rimu on igra svoj najbolji tenis od prvog do zadnjeg meca, medjutim desava mu se da gubi koncentraciju sto je posledica manjka treninga i meceva u zadnjih par nedelja.

Protiv svog najveceg rivala Novak zna da ne treba da se opusti ni za trenutak, da ne treba da gubi fokus i da jednostavno nema ni vremena ni svrhe da psuje vetar, protivnikovu srecu u pronalazenju linija i sve ostalo sto ne zavisi od njega.

Vazno je da odigra skoncentrisano od pocetka da kraja i da pobedi Nadala po valjda cetvrti put za redom. To ce biti veliki podsticaj pred Pariz i osvajanje te dugo iscekivane titule koja Noletu, a i svima nama njegovim navijacima fali.

Djoka

pre 9 godina

@??? 25 godina pratim tenis, a nekih 5 godina citam komentare na b92.net i tvoj komentar je definitivno najbesmisleniji koji sam procitao do sad....u rangu sa onim Bronby tipom!!!!

max

pre 9 godina

Nole, Bog ti dao snagu i magiju sličnoj u Rimu iz legendarne 2011 kada je slavni komentator Kenig oduševljeno viknuo na zadnji pobedonosni poen protiv istog rivala "O,Novak Djokovic is the Champion of Rome" !!Samo ovoga puta još da doda - "Yet again " !! Evo opet šampion !!

branko

pre 9 godina

После мечава против Раонића или Изнера, меч са Надалом дође као психичка релаксација. Зашто? Рафа је фантастичан играч, он може увек победити Новака као и он њега али у мечевима против Надала, као и осталих одличних али нормалних играча (Федерер, Мари, Ферер, Бердих, Вавринка, дел Потро .....) игра се за СВАКИ ПОЕН, СВАКИ ГЕМ са обостраним шансама да се освоје. У игри против ''монструма'' нема никакве игре у огромном броју поена . Они унапред припадају противнику и то је ужасно фрустрирајуће. И ја сам имао идеју као и један колега са форума да би можда укидање другог сервиса унапредило тениску игру и у доброј мери елиминисало ову незаслужену предност коју неки играчи добију божјом вољом. Но, сви смо свесни да ће се пре изменити начин избора папе него нешто овако револуционарно у тенису.

sasa jokic

pre 9 godina

To sto igraju vec 41 medjusobni mec u zlatnoj eri tenisa (po misljenju svih legendi tenisa i strucnjaka) govori koliko su odskocili sa kvalitetom u odnosu na druge igrace. Rodzer je pratio do 2011, ali onda je poceo da posustaje.

777

pre 9 godina

Ja bih rekao i da Rafa igra u promenljivoj formi. Mecevi protiv Simona i Endija. Morao je da dobro zapne, gubio je po set kao i Novak protiv Ferera i Raonica. O igri protiv Nisikorija da ne pricam. Prema tome, ja ne vidim ko je favorit i da je u boljoj formi. Mec protiv Dimitrova i ciscenje sa terena ne zelim ni da racunam. Ako tenis ostaje sutra na ovom igracu..gledacemo bas "zanimljiv tenis". Medjutim, mislim da je Rafa veoma svestan koliko mu je tesko protiv Novaka i kada ga vidi sa druge strane mreze. Da li moze da igra jos bolje, to jos nisam video na sljaci ove sezone. Ono u sta sam siguran je da Novak sigurno moze bolje i da mu je veliki rival na sljaci. Jednostavno, Novak MOZE da ga dobije. Ali sutra o tome. Verujem da ce biti dobar i kvalitetan mec.

za sutrasnje dane

pre 9 godina

Pa najbolje je rekao Rafa.Djokovic je kompletan teniser.Vlada svim udarcima i svim mogucim taktikama.Nekada se opusti i kao da nema motiv.Ali ovo sta nas je zadesilo moze samo da mu da jos vecu volju.I da se bori jos zesce.
Tako da Nole,srecno ti sutra!

CR7 animal

pre 9 godina

Moras zbog Srbije.
I ako je teska situacija kod nas,ocaj,danasnjom pobedom si mi izmammio osmeh na lice,bar na kratko.Nadam se da ces i sutra.A ona tvoja poruka na kameri,sav sam se najezio.

riječanin

pre 9 godina

Nadal je zbilja sjajan tenisač sa mnogo rekorda i karme oko njega i možda i najveći uz Federera ali Novak te ljude dobiva pa se pitam šta je Nole onda.

Pele

pre 9 godina

"Javlja mi se" kako ce duel izgledati:

- taktika: obojica "zakucani" za osnovnu liniju,
- izlazak na mrezu samo kad su primorani ili posle izgubljenog prvog seta,
- snaga 90%, kreativnost 10%,
- svaki set ce trajati preko sat vremena,
- besomucno udaranje po lopti,
- skoro svaki poen minimum 20 prebacivanja lopte na drugu stranu,

Uzivace oni koji se odusevljavaju gladijatorskim tenisom, mi ostali cemo da brojimo poene...

Ko je dovoljno mator i/ili ko je pratio tenis i pre pocetka Noletove ere, seca se rivalstva Sampras - Agasi i njihovih vrhunskih duela (snaga 40%, kreativnost 60%).

Ipak, bolje je biti mlad, nego se secati Samprasa...

sasa jokic

pre 9 godina

Pele@ Ako si stvarno pratio Samprasa, moje pitanje je; da li je kreativnost, servis, trci na mrezu, volej, gotovo?! I tako celi mec.
Tenis je napredovao, tehnika takodje, sportisti su fizicki jaci. Danas bi samprasu zujali pasing shot-ovi, ne bi stigao jedan volej da udari.
Prespostavljam da ne igras tenis, jer da igras, znao bi kakva je tehnika potrebna da se lopta prebaci 20+ puta u tom ritmu, pri tij brzini, i takvim uglovima, koje odigravaju Nike i Rafa.
Ovo je zlatna era tenisa, a njih dvojica su odigrali najveci broj medjusobnih meceva u istoriji, i to uglavnom finala, zasto? Jer su za klasu bolji od ostalih, ukljucujuci i Federera.
To sto Ti nazivas prebacivanje je vrhunski tenis, a zamolio bi Te da izbrojis broj izlazaka na mrezu, i zacudi es se da ih ima podjednako kao i kod drugih, kao i drop shot-ova, i ostalih eniskih poslastica.

Berasategui

pre 9 godina

bice napeto za gledanje kao i uvek jer oni igraju gladijatorski tenis- sa osnovne linije svom snagom po principu ko izadje na mrezu umrla mu keva! i naravno da je najvece rivalstvo tu je parametar broj mecheva i tachka! a sad ko je bolji u kojoj eri o tome se moze prichati ali opet stvar ukusa! zato samo da uzivamo sto zivimo u vremenu ovih shampiona! napred Novak, rasplachi striku i Cisku ;-)

Liverpool Man

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.

ADI

pre 9 godina

Gledam ponudu za sutra na kladionici na Noletu 2.20 kvota ne mogu vjerovat kakvo podcijenjivanje Novaka i kakva poklon kvota na Noleta sutra odigrat na Noleta , Serenu, Erani i Vinci, Nestora i Zimonjica, I Real-Cska 1 kosarka i pare su tu :-D

Ludi Milojko

pre 9 godina

@ Pele, 18. maj 2014 09:32
Kako volim ove stare znalce.
Kakvo je samo bilo rivalstvo Giljerma Viljasa i Vitasa Gerulajtisa.
Snaga 10% a kreativnost 90%, čudo jedno je to bilo.
Jednom prebace lopticu preko mreže i gotovo, a ne udaraju je uopšte nego prosto je maze, milina za gledanje.
Poene si morao da brojiš jer nije bilo rezultata na ekranu, čekaj u stvari nije tad bilo baš ni prenosa, u stvari ja sam sad toliko mator da sam i posenilio pa se ni ne sećam...

llopez

pre 9 godina

Po meni jeste najvece rivalstvo u istoriji tenisa ... Mislim da su Rafa i Nole pocev pogotovo od 2010 finala Us open pomjerili grainice tenisa do neslucenih visina ... mecevi gdje vidimo i po 50 agresivnih prebacivanja ... Federer nazaost iako je veci grac od Nola unistio je skoro svaki duel koji trebao biti epski sa Rafom zbog nikakvog bekhenda ... Kod Nola nema slabih tacaka, kao i kod Rafe - samo neka bude borba, nek pobjedi bolji ...

Bojan

pre 9 godina

(@ ???, 18. maj 2014 08:29)
najvece je od 2000. naovamo. S tim da je Federer Nole poprilicno blizu, samo sto su se periodi dominacije obojice odvojili (Federer 2004-07, Nadal 08-11, Nole 11-14)
za ovo ranije, imam osecaj kao da je neki drugi sport u pitanju :). Tesko je porediti. Niko ozbiljan nece 100% uzimati u obzir 100+ meceva koje su odigrali Laver i Rosewall, opet, zbog drugacije organizovanosti ATPa neki drugi teniseri nisu ni imali prilike cesce da se srecu tokom 70ih.

sasa jokic

pre 9 godina

Samo je jedno danas sigurno - Rafa ne moze da pobedi. Jedina opcija je da Djokovic sam izgubi a sada ima izgovora vise nego ikada: misli u Srbiji, zglob koji jos bolji, Beker koji je baksuz i kao poslednje dobro oprobana varijanta kisa/vetar/teren. Uvek je moguce i da nas iznenadi nepoznavanjem jos nekog teniskog pravila igre na mrezi.

Иван

pre 9 godina

Кад је реч о највећем ривалитету, која су уопште мерила која га одређују? Квалитет игре, популарност актера, неизвесност, разноврсност стилова, број финала, психичке битке...? Мало је ривалстава која имају све те елементе, а Нолетово и Рафино је управо такво. Можда је неком споран квалитет, или разноврсност, али ја мислим да је то најбоље што тенис може да пружи, не само због издржљивости, већ и због невероватно тешких услова (често из дефанзиве, из трка и без времена за намештање за идеалну позицију) под којим се играју изузетно прецизни ударци (дубоки и не много високи). Лепо је имати разорни форхенд/сервис, међутим, данас врло често један разорни ударац није довољан да се добије поен, и само они који су способни да без осцилација ударају врхунски, могу до победе. Ако то није знак да је тенис квалитетнији него раније, не вреди се даље убеђивати. По популарности је у предности био одувек Федал, али је њега та популарност и уништила. Шта би било кад би било не знамо, но велико је питање да ли би Федерер био толико "задрт" у погрешној тактици против Надала да није био у моменту кад му је овај припретио "већи и од самог тениса". Кад си неприкосновени владар, тешко ти је да схватиш како негде треба да се мењаш, а после је касно. Иначе, можда би Фед данас имао 30 слемова? Он је имао среће да кад се појавио није било стабилног, фантастичног играча у пуној снази, што се Рафи и после Нолету није десило, али зато они имају овај ривалитет који ће се још дуго памтити и препричавати.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Oni koji kazu da nije najvece preporucio bih toplo ponovo da odgledaju ova tri finala Madrid 2010 Australija 2012 Pariz 2013 Nijedno finale nije finale ako ova dva momka ne igraju.Nijedno finale posle njih dvojice nece moci da se poredi jer ce ljubitelji tenisa uvek spominjati Novaka i Rafaela kao najvece.Oni imaju jos najmanje 4 do 5 godina igre a mislim da ih ni posle niko nece moci pobediti.Tomi Has sa 36 igra i to vrhunski pa prema tome uzivajmo u sledecim godinama fantasticnog tenisa.Kad se setim Konorsa Borga Mekenroa i igre servis mreza poen odmah povezem jucerasnji mec i Raonic ili Izner servis poen ili dva tri puta prebacena loptica.Tenis kao i svi sportovi su danas tehnicki fizicki takticki psihicki tri svetlosne godine daleko od 1990 .Danas cemo uzivati bez obzira kako prodje mec jer znam da ce na kraju obojica poslati pomoc nasem narodu u Bosni i Srbiji

Bože pravde

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 18. maj 2014 12:03)
ne mozes uzimati Samprasu za zlo sto je igrao tenis koji je tada prolazio.
Stavi Noleta i Nadala da igraju sa reketima 90ih i na podlogama 90ih, ne bi prosli u drugu nedelju Vimbldona, a ovako imaju 3 titule ukupno i jos koje finale pride.
svako vreme ima svoje velikane, i Sampras stoji rame uz rame sa Federerom i Nadalom bez obzira na to sto njegova igra danas ne bi prolazila.
A to da je Federer za klasu ispod Nadala i Noleta je ortodoknsa glupost. Cak i da sudis Federeru po igrama od 2008. do danas (dakle posle dominacije) Federer je tik iza Noleta po uspesima (dakle nikakva klasa razlike ne postoji) i obojica kasne za korak za Nadalom.
Ako gledas od 2012, tu negde su svi.

Milko

pre 9 godina

Nejasno mi je otkuda novinaru konstatacija da Nadal nije u nekoj dobroj formi. Mečevi protiv Marija i Dimitrova bili su izuzetno kvalitetni a Nadal je prikazao fantastičnu igru i snagu. Teško da se može više od toga.
Nadam se da će Djoković podići nivo svoje igre i u tom slučaju biti ravnopravan rival sa jednakim šansama za pobedu.

anfakbls

pre 9 godina

Nadal osvaja bez vecih problema. Nisam Nadalov navijac, ali treba biti realan. Novak jos trazi formu a Nadal zbog RG je ispred njega(po formi). Volio bih da Novak osvoji ali sa igrama do sada prikazanim nema sanse.

Dado

pre 9 godina

Sasa Jokic pokri se po glavi rec da su Rafa i Nole bolji od Fedrera za klasu moze samo jedna velika neznalica i majstore ja ne znam gdje ti vidis ljepotu u tenisu kad Rafa igra to sto Rafa igra je isto Grcka na europskom 2004

thrillseeker

pre 9 godina

@Bojan
S&V je proizvod drvenih reketa jer sa njima nisi mogao da imas vrhunsku kontrolu loptice sa osnovne linije, nego si morao da juris na mrezu i tako zavrsis poen. Borg je jedini uspevao da generise spin, danas to rade i amateri, kako bi mogao da diktira tempo sa osnovne. Era velikih servera sa kraja 80-ih do pocetka 2000-ih je upravo proizvod napretka u opremi, najvise sintetickih zica i loptica. Podloge su ostale manje vise iste ali su morali da ih uspore jer su "drvosece" pocele da vladaju tenisom i gledanost je bila na istorijskom minimumu. Posebno posle onog debakla na Wimbledonu 2001. kada se donosi odluka da se pogloga uspori. Pojavom Federera, kraj 2004., u Americi nastaje masovna kampanja, Fed se jako forsira i posle finala sa Agasijem 2005. na USO postaje mega zvezda. ATP u saradnji sa TV kucama vidi da kratki poeni ne deluju pozitivno i podloge se dodatno usporavaju. Pa uporedi Novakovu igru sa pocetka karijere i sad. Cak je i reket promenio da bi se prilagodio Rafinom nacinu igre, kombinacija defanzive i napada, umesto dotadasnjeg agresivnog baseliner-a. Zamisli da Rafa ovako igra na brzom betonu, male su sanse da bi ovakvom igrom osvojio USO 2 puta. Ali igras onako kako ti uslovi nalazu, sada cak i beton neverovatno dobro prima spin i odskace kao na sljaci sot ranije nije bio slucaj.
Te price kako bi koji teniser igrao u odredjenoj eri su glupe kao i sama prica o GOAT-u, najtrofejniji da ali GOAT nema parametara za dokazivanje. Sve u svoje vreme.

Swedenonline

pre 9 godina

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija
(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)

I kad nas kazna stigne, bledo gledamo i pitamo se zasto? Tako "nebeski"!

Mićun Vasojević

pre 9 godina

Rafa je mašina! I kada bi se svet rušio, on bi igrao i radovao se svakom poenu čak i kada mu protivnik ćopa. Na drugoj strani, Nole je emotivac i u ovom momentu teško će do pobede! Pa i Endi Mari je rasturio u prvom setu Rafu, pa je izgubi!

Siddhartha

pre 9 godina

@branko: ideja sa ukidanjem drugog servisa je dobra ideja a mislim da je neko od velikana vec zagovarao slicnu ideju (cini mi se da je u pitanju Lendl). Jedan servis pa sta ti bog da pri cemu nema ponavljanja servisa u slucaju da loptica zakaci vrh mreze.

Pele

pre 9 godina

@ludi milojko

Za mene ce uvek veci majtor boksa biti Klej (ili Ali, kako ti draze) nego Tajson ili Klicko. Pa ti reci da je i boks napredovao.

Bojim se da nisi dobro i dosta gledao Samprasa. On je igrao sve udarce. Nije tacno da je samo "istrcavao" na mrezu. To je radio Edberg, ako ga se secas. Tacno je da se Sampras veoma komforno osecao na mrezi.

Ako ne znas sta je "old school" gledaj dedu Hasa, pa ce ti biti malo jasnije.

Za one mladje, RTS je uzivo prenosio sve Grand Slem-ove i na ekranu je bio ispisivan rezultat. Kako bi drugacije gledali Sten Smita, Mekinroa, Konorsa i ostale velikane

robin hud

pre 9 godina

(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)
Moram da ti odam priznanje na komentaru, ni sam neznam da li bih pronasao bolje reci.Ovde se svi ustvari trude da budu na neki nacin objektivni i da iznesu sto vise cinjenica.Poredjivanje sportista koji su se takmicili u razlicitim vremenima je nemogica misija i uzaludan posao, pri tome je nemoguce biti nepristrasan.Ja takodje nerazumem ljude koji ne vole svoje sportiste i trude se da ih omalovazavaju, mada sam siguran da postoje spanci,svacarci i francuyi koji navijaju za Novaka.

Pele

pre 9 godina

@sasa jokic

Brojacemo unforced izlaske na mrezu. Tu ne bi trebalo brojati izlaske iz ocaja, nego planirane. Vidim da se razumes u tenis, pa sam siguran da znas koji su unforced.

PS: igrao 7-8 godina rekreativno, posle uspesne sportske karijere.

Negativni

pre 9 godina

Mislim da Djoković ima šanse danas i to ne male. Nisu Nadalovi udarci ni blizu onih nekadašnjih, mada on je najveći igrač na šljaci svih vremena i nikada ga ne treba otpisivati.
Sasajokic,
Majstore, nije samo tenis napredovao, već i materijal od koga se prave reketi, patike, loptice a da ne pričam o napretku pilulica za "snagu","osveženje" a o medicini pri povredama da i ne govorim. To što si lupio isto je kao kad kažeš da je Tesla bio glup jer nije imao kompjuter.
To što su igrali asovi kao što su Sampras, Borg ili Federer to više nikad niko neće. Djokoviću i Nadalu je jedina konkurencija Federer koji je šest godina stariji.I tako mator i sa takvim majstorskim stilom igre (um caruje snaga klade valja)umeo je da opegla i jednog i drugog itekako. Nije njegova krivica to što je bio redovno u finalima i polufinalima na svim mogućim podlogama pa mu je statistika tako loša u odnosu na Nadala. Pri tom ladno odere u finalu Vimbldona tadašnjeg br.1 u trideset drugoj! Misli o tome.

Ludi Milojko

pre 9 godina

Čekaj Pele,
Reci mi jel sportska karijera bila u boksu pre rekreativnog bavljenja tenisom.
Svidja mi se ovo Klej, tako ga zovu samo stvarno jako dobri poznavaoci boksa koji su ga gledali na olimpijadi u Rimu 1960.
Znaš iz filma "Coming to America" ona ekipa što visi u berbernici i raspravlja kako je to nekad bilo.
U svakom slucaju tebi čestitke zbog načina kako si ovladao internetom u vašim godinama, jer da bi pamtio Kleja 60tih tad si imao bar 15god što nas prostom racunicom dovodi da sada vec gazis 8. deceniju života, a takve kao ti u Srbiji po tom dostignuću možeš da spakuješ u kombi.

DXY

pre 9 godina

Iskreno plasim se ovog meca jer je ocigledno da Nole nije u punoj formi a kad igras protiv Rafe na sljaci ako nisi u punoj formi sanse su nikakve.Voleo bih da nisam u pravu.

Miki

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 18. maj 2014 00:14)

Pariz, 2009. Bilo je 6:4 6:1 za Djokovica. Bio je to prvi turnir Nadala nakon operacije kolena, zato si bio siguran da ce ga Djokovic "odrati". Tad su ga jos, bez problema, pobedjivali Cilic, Ljubicic, Del Potro...

???

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.

Bože pravde

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.

Pele

pre 9 godina

"Javlja mi se" kako ce duel izgledati:

- taktika: obojica "zakucani" za osnovnu liniju,
- izlazak na mrezu samo kad su primorani ili posle izgubljenog prvog seta,
- snaga 90%, kreativnost 10%,
- svaki set ce trajati preko sat vremena,
- besomucno udaranje po lopti,
- skoro svaki poen minimum 20 prebacivanja lopte na drugu stranu,

Uzivace oni koji se odusevljavaju gladijatorskim tenisom, mi ostali cemo da brojimo poene...

Ko je dovoljno mator i/ili ko je pratio tenis i pre pocetka Noletove ere, seca se rivalstva Sampras - Agasi i njihovih vrhunskih duela (snaga 40%, kreativnost 60%).

Ipak, bolje je biti mlad, nego se secati Samprasa...

sasa jokic

pre 9 godina

Samo je jedno danas sigurno - Rafa ne moze da pobedi. Jedina opcija je da Djokovic sam izgubi a sada ima izgovora vise nego ikada: misli u Srbiji, zglob koji jos bolji, Beker koji je baksuz i kao poslednje dobro oprobana varijanta kisa/vetar/teren. Uvek je moguce i da nas iznenadi nepoznavanjem jos nekog teniskog pravila igre na mrezi.

anfakbls

pre 9 godina

Nadal osvaja bez vecih problema. Nisam Nadalov navijac, ali treba biti realan. Novak jos trazi formu a Nadal zbog RG je ispred njega(po formi). Volio bih da Novak osvoji ali sa igrama do sada prikazanim nema sanse.

Mićun Vasojević

pre 9 godina

Rafa je mašina! I kada bi se svet rušio, on bi igrao i radovao se svakom poenu čak i kada mu protivnik ćopa. Na drugoj strani, Nole je emotivac i u ovom momentu teško će do pobede! Pa i Endi Mari je rasturio u prvom setu Rafu, pa je izgubi!

simke

pre 9 godina

Ova dvojica gladijatora pomjeraju granice u tenisu...Ocekujem i nadam se da ce Nole dobiti mec.Niko nikada vise nece dostici njihovo rivalstvo,a po broju odigranih meceva sigurno nece.

Dado

pre 9 godina

Sasa Jokic pokri se po glavi rec da su Rafa i Nole bolji od Fedrera za klasu moze samo jedna velika neznalica i majstore ja ne znam gdje ti vidis ljepotu u tenisu kad Rafa igra to sto Rafa igra je isto Grcka na europskom 2004

Picibangos

pre 9 godina

Juče kod nas u CG, kad je Nole pobjedio Raonića, kaže komentator: Iii PRVI TENISER SVIJETA ide u finale sa boljim iz duela.....To mi je tako palo, puno mi srce. A ja reko' 'oće istina na usta. :D
Noka idemo danas po Raficu, za Srbiju, za Bosnu, za ovaj napaćeni narod. Idemo KRALJUUU!

Negativni

pre 9 godina

Mislim da Djoković ima šanse danas i to ne male. Nisu Nadalovi udarci ni blizu onih nekadašnjih, mada on je najveći igrač na šljaci svih vremena i nikada ga ne treba otpisivati.
Sasajokic,
Majstore, nije samo tenis napredovao, već i materijal od koga se prave reketi, patike, loptice a da ne pričam o napretku pilulica za "snagu","osveženje" a o medicini pri povredama da i ne govorim. To što si lupio isto je kao kad kažeš da je Tesla bio glup jer nije imao kompjuter.
To što su igrali asovi kao što su Sampras, Borg ili Federer to više nikad niko neće. Djokoviću i Nadalu je jedina konkurencija Federer koji je šest godina stariji.I tako mator i sa takvim majstorskim stilom igre (um caruje snaga klade valja)umeo je da opegla i jednog i drugog itekako. Nije njegova krivica to što je bio redovno u finalima i polufinalima na svim mogućim podlogama pa mu je statistika tako loša u odnosu na Nadala. Pri tom ladno odere u finalu Vimbldona tadašnjeg br.1 u trideset drugoj! Misli o tome.

Miki

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Liverpool Man, 18. maj 2014 00:14)

Pariz, 2009. Bilo je 6:4 6:1 za Djokovica. Bio je to prvi turnir Nadala nakon operacije kolena, zato si bio siguran da ce ga Djokovic "odrati". Tad su ga jos, bez problema, pobedjivali Cilic, Ljubicic, Del Potro...

Пујомир Пујо Шотка

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke. Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo. Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate. (???,17. maj 2014 23:15) Kao recimo Nadal Federer gde se skoro uvek zna ko će pobediti.

CR7 animal

pre 9 godina

Moras zbog Srbije.
I ako je teska situacija kod nas,ocaj,danasnjom pobedom si mi izmammio osmeh na lice,bar na kratko.Nadam se da ces i sutra.A ona tvoja poruka na kameri,sav sam se najezio.

max

pre 9 godina

Nole, Bog ti dao snagu i magiju sličnoj u Rimu iz legendarne 2011 kada je slavni komentator Kenig oduševljeno viknuo na zadnji pobedonosni poen protiv istog rivala "O,Novak Djokovic is the Champion of Rome" !!Samo ovoga puta još da doda - "Yet again " !! Evo opet šampion !!

sasa jokic

pre 9 godina

Pele@ Ako si stvarno pratio Samprasa, moje pitanje je; da li je kreativnost, servis, trci na mrezu, volej, gotovo?! I tako celi mec.
Tenis je napredovao, tehnika takodje, sportisti su fizicki jaci. Danas bi samprasu zujali pasing shot-ovi, ne bi stigao jedan volej da udari.
Prespostavljam da ne igras tenis, jer da igras, znao bi kakva je tehnika potrebna da se lopta prebaci 20+ puta u tom ritmu, pri tij brzini, i takvim uglovima, koje odigravaju Nike i Rafa.
Ovo je zlatna era tenisa, a njih dvojica su odigrali najveci broj medjusobnih meceva u istoriji, i to uglavnom finala, zasto? Jer su za klasu bolji od ostalih, ukljucujuci i Federera.
To sto Ti nazivas prebacivanje je vrhunski tenis, a zamolio bi Te da izbrojis broj izlazaka na mrezu, i zacudi es se da ih ima podjednako kao i kod drugih, kao i drop shot-ova, i ostalih eniskih poslastica.

Siddhartha

pre 9 godina

@branko: ideja sa ukidanjem drugog servisa je dobra ideja a mislim da je neko od velikana vec zagovarao slicnu ideju (cini mi se da je u pitanju Lendl). Jedan servis pa sta ti bog da pri cemu nema ponavljanja servisa u slucaju da loptica zakaci vrh mreze.

cacanin

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)

Bitno je da ti ne znas, sedi 1.

Liverpool Man

pre 9 godina

Po drugi put sam siguran ce ga Nole odrati,prvi put sam bio siguran 2009 ili 2010 u Parizu kad ga je pobedio u polufinalu 6:1 6:2 ili tako nesto.

sasa jokic

pre 9 godina

To sto igraju vec 41 medjusobni mec u zlatnoj eri tenisa (po misljenju svih legendi tenisa i strucnjaka) govori koliko su odskocili sa kvalitetom u odnosu na druge igrace. Rodzer je pratio do 2011, ali onda je poceo da posustaje.

Djoka

pre 9 godina

@??? 25 godina pratim tenis, a nekih 5 godina citam komentare na b92.net i tvoj komentar je definitivno najbesmisleniji koji sam procitao do sad....u rangu sa onim Bronby tipom!!!!

@ ???

pre 9 godina

A koje je to druze moj bilo vece rivalstvo, ciji je odnos pobeda i poraza bio toliko blizu (18:22) i ko je to odigrao vise zanimljivih meceva, 7 uzastopnih finala itd.

jednom recju ne lupetaj...

Goran

pre 9 godina

Za visestrukog upitnika:
Ovo jeste najvece rivalstvo u Open eri, a pogotovo ce biti najvece kada zavrse karijere. Bice toliko superiorno iznad svih ostalih da ga niko nece dovoditi u pitanje kao najvece. Od sutra ce imati ne samo najvise odigranih meceva, nego i najvise odigranih finala u istoriji Open Ere. Posle Rolan Garosa imace i najvise odigranih GS meceva. Ostaje samo da obore rekord sa najvise odigranih GS finala, sto im ne moze izbeci do kraja karijere. Jos postoji jedan uslov koji nije neophodan ali daje tezinu rivalitetu a to je da Novak osvoji jos nekoliko GS titula, sto ce se takodje sigurno desiti.

Milko

pre 9 godina

Nejasno mi je otkuda novinaru konstatacija da Nadal nije u nekoj dobroj formi. Mečevi protiv Marija i Dimitrova bili su izuzetno kvalitetni a Nadal je prikazao fantastičnu igru i snagu. Teško da se može više od toga.
Nadam se da će Djoković podići nivo svoje igre i u tom slučaju biti ravnopravan rival sa jednakim šansama za pobedu.

branko

pre 9 godina

После мечава против Раонића или Изнера, меч са Надалом дође као психичка релаксација. Зашто? Рафа је фантастичан играч, он може увек победити Новака као и он њега али у мечевима против Надала, као и осталих одличних али нормалних играча (Федерер, Мари, Ферер, Бердих, Вавринка, дел Потро .....) игра се за СВАКИ ПОЕН, СВАКИ ГЕМ са обостраним шансама да се освоје. У игри против ''монструма'' нема никакве игре у огромном броју поена . Они унапред припадају противнику и то је ужасно фрустрирајуће. И ја сам имао идеју као и један колега са форума да би можда укидање другог сервиса унапредило тениску игру и у доброј мери елиминисало ову незаслужену предност коју неки играчи добију божјом вољом. Но, сви смо свесни да ће се пре изменити начин избора папе него нешто овако револуционарно у тенису.

ADI

pre 9 godina

Gledam ponudu za sutra na kladionici na Noletu 2.20 kvota ne mogu vjerovat kakvo podcijenjivanje Novaka i kakva poklon kvota na Noleta sutra odigrat na Noleta , Serenu, Erani i Vinci, Nestora i Zimonjica, I Real-Cska 1 kosarka i pare su tu :-D

budimo ljudi iako smo SRBI!

pre 9 godina

Najvece rivalstvo u istoriji tenisa, a na nasu srecu jedan od viteza je nase gore list.
Moj mozak prosto ne moze da iskalkulise kakvi su to ljudi koji ne mogu da shvate velicinu ovog rivalstva. Pa da se takmice u klikerima, ovo bi bila jedna radosna vest.
Ljudi, ostavite frustracije po strani, shvatite koliko smo mali i kakvim herojstvima smo savremenici.
Novace, neizmerno ti hvala za sve sto si uradio za ovu malu i napacenu zemlju!

CP3

pre 9 godina

Poslao sam 5 poruka na 1003 i dao 500 din., a danas ću još 500, za pomoć ugroženima od ove katastrofe, ali i to je više od hiljadu puta više nego što ih je Novak Đoković dosad novčano pomogao. On i ostali naši teni seri i teniserke mogu izgleda da samo apeluju za pomoć Srbiji (na koga?) i pruže tople ljudske reči utehe. Hvala u ime mojih sugrađana koji su izgubili bližnje, koji su izgubili kuće, imovinu, stoku, letinu... topla ljudska reč i moralna podrška im jedino potrebna.
(Bože pravde, 18. maj 2014 07:48)

Nadji mesto i zakopaj se.Ako nisi upucen,Novak ima svoju fondaciju,pritom mu posle US Open-a na dobrotvornu veceru dolaze poznate zvezde koje podrzavaju to sto on radi.Tako da tebe treba da bude sramota.Mislis da si ljudina sto si ovde napisao koliko si poruka poslao.Taj isti Novak,ruku mogu da dam,novcano sigurno pomaze samo sto se ne hvali kao neki.Toliko.

za sutrasnje dane

pre 9 godina

Pa najbolje je rekao Rafa.Djokovic je kompletan teniser.Vlada svim udarcima i svim mogucim taktikama.Nekada se opusti i kao da nema motiv.Ali ovo sta nas je zadesilo moze samo da mu da jos vecu volju.I da se bori jos zesce.
Tako da Nole,srecno ti sutra!

Nole fan

pre 9 godina

Citajuci komentare ne mogu da se otmem utisku kakav smo mi gadan narod. Svoje mrzimo.Tudje je sladje. Citajuci spanske medije i njihove komentare citalaca nema ni jednog jedinog koji bi naposao Vamos Nole.Primitivna Srbija ne prasta uspeh.Necete naci ni jednog francuza da u nekom mecu gde je njihov igrac da navijaju za protivnika.

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 18. maj 2014 12:03)
ne mozes uzimati Samprasu za zlo sto je igrao tenis koji je tada prolazio.
Stavi Noleta i Nadala da igraju sa reketima 90ih i na podlogama 90ih, ne bi prosli u drugu nedelju Vimbldona, a ovako imaju 3 titule ukupno i jos koje finale pride.
svako vreme ima svoje velikane, i Sampras stoji rame uz rame sa Federerom i Nadalom bez obzira na to sto njegova igra danas ne bi prolazila.
A to da je Federer za klasu ispod Nadala i Noleta je ortodoknsa glupost. Cak i da sudis Federeru po igrama od 2008. do danas (dakle posle dominacije) Federer je tik iza Noleta po uspesima (dakle nikakva klasa razlike ne postoji) i obojica kasne za korak za Nadalom.
Ako gledas od 2012, tu negde su svi.

Milutin

pre 9 godina

@ ???

Nije nego treba tebe da pitaju koje je najveće rivalstvo?

Podatak da će im sutra biti 41-vi susret nije nikakav "proizvoljan podatak" nego činjenica.

A da je bilo "Većih i zanimljivijih rivalstva" je samo tvoje mišljenje i ništa više.

Federer-Nadal ne može da konkuriše kao rivalstvo jer je Nadal čistio pod sa Federerom kad god su se sreli.

Agasi/Sampras, Borg/Mekinro, Beker/Edberg su velika rivalstva ali nijedno od njih nije imalo toliko velikih mečeva, toliko finala i toliko neizvesnosti kad god se i gde god se protivnici sretnu.

Mastoor

pre 9 godina

Ne igra Novak ni u kakvoj promenljivoj formi u Rimu, u Rimu on igra svoj najbolji tenis od prvog do zadnjeg meca, medjutim desava mu se da gubi koncentraciju sto je posledica manjka treninga i meceva u zadnjih par nedelja.

Protiv svog najveceg rivala Novak zna da ne treba da se opusti ni za trenutak, da ne treba da gubi fokus i da jednostavno nema ni vremena ni svrhe da psuje vetar, protivnikovu srecu u pronalazenju linija i sve ostalo sto ne zavisi od njega.

Vazno je da odigra skoncentrisano od pocetka da kraja i da pobedi Nadala po valjda cetvrti put za redom. To ce biti veliki podsticaj pred Pariz i osvajanje te dugo iscekivane titule koja Noletu, a i svima nama njegovim navijacima fali.

Berasategui

pre 9 godina

bice napeto za gledanje kao i uvek jer oni igraju gladijatorski tenis- sa osnovne linije svom snagom po principu ko izadje na mrezu umrla mu keva! i naravno da je najvece rivalstvo tu je parametar broj mecheva i tachka! a sad ko je bolji u kojoj eri o tome se moze prichati ali opet stvar ukusa! zato samo da uzivamo sto zivimo u vremenu ovih shampiona! napred Novak, rasplachi striku i Cisku ;-)

Pele

pre 9 godina

@ludi milojko

Za mene ce uvek veci majtor boksa biti Klej (ili Ali, kako ti draze) nego Tajson ili Klicko. Pa ti reci da je i boks napredovao.

Bojim se da nisi dobro i dosta gledao Samprasa. On je igrao sve udarce. Nije tacno da je samo "istrcavao" na mrezu. To je radio Edberg, ako ga se secas. Tacno je da se Sampras veoma komforno osecao na mrezi.

Ako ne znas sta je "old school" gledaj dedu Hasa, pa ce ti biti malo jasnije.

Za one mladje, RTS je uzivo prenosio sve Grand Slem-ove i na ekranu je bio ispisivan rezultat. Kako bi drugacije gledali Sten Smita, Mekinroa, Konorsa i ostale velikane

riječanin

pre 9 godina

Nadal je zbilja sjajan tenisač sa mnogo rekorda i karme oko njega i možda i najveći uz Federera ali Novak te ljude dobiva pa se pitam šta je Nole onda.

Ludi Milojko

pre 9 godina

@ Pele, 18. maj 2014 09:32
Kako volim ove stare znalce.
Kakvo je samo bilo rivalstvo Giljerma Viljasa i Vitasa Gerulajtisa.
Snaga 10% a kreativnost 90%, čudo jedno je to bilo.
Jednom prebace lopticu preko mreže i gotovo, a ne udaraju je uopšte nego prosto je maze, milina za gledanje.
Poene si morao da brojiš jer nije bilo rezultata na ekranu, čekaj u stvari nije tad bilo baš ni prenosa, u stvari ja sam sad toliko mator da sam i posenilio pa se ni ne sećam...

DXY

pre 9 godina

Iskreno plasim se ovog meca jer je ocigledno da Nole nije u punoj formi a kad igras protiv Rafe na sljaci ako nisi u punoj formi sanse su nikakve.Voleo bih da nisam u pravu.

777

pre 9 godina

Ja bih rekao i da Rafa igra u promenljivoj formi. Mecevi protiv Simona i Endija. Morao je da dobro zapne, gubio je po set kao i Novak protiv Ferera i Raonica. O igri protiv Nisikorija da ne pricam. Prema tome, ja ne vidim ko je favorit i da je u boljoj formi. Mec protiv Dimitrova i ciscenje sa terena ne zelim ni da racunam. Ako tenis ostaje sutra na ovom igracu..gledacemo bas "zanimljiv tenis". Medjutim, mislim da je Rafa veoma svestan koliko mu je tesko protiv Novaka i kada ga vidi sa druge strane mreze. Da li moze da igra jos bolje, to jos nisam video na sljaci ove sezone. Ono u sta sam siguran je da Novak sigurno moze bolje i da mu je veliki rival na sljaci. Jednostavno, Novak MOZE da ga dobije. Ali sutra o tome. Verujem da ce biti dobar i kvalitetan mec.

llopez

pre 9 godina

Po meni jeste najvece rivalstvo u istoriji tenisa ... Mislim da su Rafa i Nole pocev pogotovo od 2010 finala Us open pomjerili grainice tenisa do neslucenih visina ... mecevi gdje vidimo i po 50 agresivnih prebacivanja ... Federer nazaost iako je veci grac od Nola unistio je skoro svaki duel koji trebao biti epski sa Rafom zbog nikakvog bekhenda ... Kod Nola nema slabih tacaka, kao i kod Rafe - samo neka bude borba, nek pobjedi bolji ...

Иван

pre 9 godina

Кад је реч о највећем ривалитету, која су уопште мерила која га одређују? Квалитет игре, популарност актера, неизвесност, разноврсност стилова, број финала, психичке битке...? Мало је ривалстава која имају све те елементе, а Нолетово и Рафино је управо такво. Можда је неком споран квалитет, или разноврсност, али ја мислим да је то најбоље што тенис може да пружи, не само због издржљивости, већ и због невероватно тешких услова (често из дефанзиве, из трка и без времена за намештање за идеалну позицију) под којим се играју изузетно прецизни ударци (дубоки и не много високи). Лепо је имати разорни форхенд/сервис, међутим, данас врло често један разорни ударац није довољан да се добије поен, и само они који су способни да без осцилација ударају врхунски, могу до победе. Ако то није знак да је тенис квалитетнији него раније, не вреди се даље убеђивати. По популарности је у предности био одувек Федал, али је њега та популарност и уништила. Шта би било кад би било не знамо, но велико је питање да ли би Федерер био толико "задрт" у погрешној тактици против Надала да није био у моменту кад му је овај припретио "већи и од самог тениса". Кад си неприкосновени владар, тешко ти је да схватиш како негде треба да се мењаш, а после је касно. Иначе, можда би Фед данас имао 30 слемова? Он је имао среће да кад се појавио није било стабилног, фантастичног играча у пуној снази, што се Рафи и после Нолету није десило, али зато они имају овај ривалитет који ће се још дуго памтити и препричавати.

magarac

pre 9 godina

To nije najvece rivalstvo u istoriji i nema potrebe da pisete proizvoljne podatke.
Najvise puta se jesu susretali ali nije najvece rivalstvo.
Bilo je i vecih i zaniimljivijih rivalstava, ali to Vi odlicno znate.
(???, 17. maj 2014 23:15)


zapravo ovo jeste najvece rivalstvo samim tim sto su odigrali najveci broj meceva. ono sto si ti mislio je verovatno najbolje rivalstvo sto je subjektivni osecaj pojedinca, ali ionako to u tekstu nije pomenuto tako da svakako nisi upravu.

Bojan

pre 9 godina

(@ ???, 18. maj 2014 08:29)
najvece je od 2000. naovamo. S tim da je Federer Nole poprilicno blizu, samo sto su se periodi dominacije obojice odvojili (Federer 2004-07, Nadal 08-11, Nole 11-14)
za ovo ranije, imam osecaj kao da je neki drugi sport u pitanju :). Tesko je porediti. Niko ozbiljan nece 100% uzimati u obzir 100+ meceva koje su odigrali Laver i Rosewall, opet, zbog drugacije organizovanosti ATPa neki drugi teniseri nisu ni imali prilike cesce da se srecu tokom 70ih.

mirko kojotovski

pre 9 godina

Oni koji kazu da nije najvece preporucio bih toplo ponovo da odgledaju ova tri finala Madrid 2010 Australija 2012 Pariz 2013 Nijedno finale nije finale ako ova dva momka ne igraju.Nijedno finale posle njih dvojice nece moci da se poredi jer ce ljubitelji tenisa uvek spominjati Novaka i Rafaela kao najvece.Oni imaju jos najmanje 4 do 5 godina igre a mislim da ih ni posle niko nece moci pobediti.Tomi Has sa 36 igra i to vrhunski pa prema tome uzivajmo u sledecim godinama fantasticnog tenisa.Kad se setim Konorsa Borga Mekenroa i igre servis mreza poen odmah povezem jucerasnji mec i Raonic ili Izner servis poen ili dva tri puta prebacena loptica.Tenis kao i svi sportovi su danas tehnicki fizicki takticki psihicki tri svetlosne godine daleko od 1990 .Danas cemo uzivati bez obzira kako prodje mec jer znam da ce na kraju obojica poslati pomoc nasem narodu u Bosni i Srbiji

Pele

pre 9 godina

@sasa jokic

Brojacemo unforced izlaske na mrezu. Tu ne bi trebalo brojati izlaske iz ocaja, nego planirane. Vidim da se razumes u tenis, pa sam siguran da znas koji su unforced.

PS: igrao 7-8 godina rekreativno, posle uspesne sportske karijere.

robin hud

pre 9 godina

(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)
Moram da ti odam priznanje na komentaru, ni sam neznam da li bih pronasao bolje reci.Ovde se svi ustvari trude da budu na neki nacin objektivni i da iznesu sto vise cinjenica.Poredjivanje sportista koji su se takmicili u razlicitim vremenima je nemogica misija i uzaludan posao, pri tome je nemoguce biti nepristrasan.Ja takodje nerazumem ljude koji ne vole svoje sportiste i trude se da ih omalovazavaju, mada sam siguran da postoje spanci,svacarci i francuyi koji navijaju za Novaka.

1003

pre 9 godina

Mislim da ni jedan ni drugi teniser ne pruzaju svoj najbolji tenis trenutno, nemoguce je bilo koga u takvoj situaciji proglasiti za favorita. Ne verujem da ce ovi teski mecevi koje su igrali u prethodna tri kola imati preveliki uticaj na sutrasnji duel. To su verovatno dva fizicki najspremnija igraca na turu.

Swedenonline

pre 9 godina

Ima ljudi koji su asov i lopatu zamenili gledanjem tenisa. Pisu i podsmevaju se najvecem rivalstvu iakad u svetskom tenisu. Ali to je Srbija
(Nole fan, 18. maj 2014 11:26)

I kad nas kazna stigne, bledo gledamo i pitamo se zasto? Tako "nebeski"!

Ludi Milojko

pre 9 godina

Čekaj Pele,
Reci mi jel sportska karijera bila u boksu pre rekreativnog bavljenja tenisom.
Svidja mi se ovo Klej, tako ga zovu samo stvarno jako dobri poznavaoci boksa koji su ga gledali na olimpijadi u Rimu 1960.
Znaš iz filma "Coming to America" ona ekipa što visi u berbernici i raspravlja kako je to nekad bilo.
U svakom slucaju tebi čestitke zbog načina kako si ovladao internetom u vašim godinama, jer da bi pamtio Kleja 60tih tad si imao bar 15god što nas prostom racunicom dovodi da sada vec gazis 8. deceniju života, a takve kao ti u Srbiji po tom dostignuću možeš da spakuješ u kombi.

thrillseeker

pre 9 godina

@Bojan
S&V je proizvod drvenih reketa jer sa njima nisi mogao da imas vrhunsku kontrolu loptice sa osnovne linije, nego si morao da juris na mrezu i tako zavrsis poen. Borg je jedini uspevao da generise spin, danas to rade i amateri, kako bi mogao da diktira tempo sa osnovne. Era velikih servera sa kraja 80-ih do pocetka 2000-ih je upravo proizvod napretka u opremi, najvise sintetickih zica i loptica. Podloge su ostale manje vise iste ali su morali da ih uspore jer su "drvosece" pocele da vladaju tenisom i gledanost je bila na istorijskom minimumu. Posebno posle onog debakla na Wimbledonu 2001. kada se donosi odluka da se pogloga uspori. Pojavom Federera, kraj 2004., u Americi nastaje masovna kampanja, Fed se jako forsira i posle finala sa Agasijem 2005. na USO postaje mega zvezda. ATP u saradnji sa TV kucama vidi da kratki poeni ne deluju pozitivno i podloge se dodatno usporavaju. Pa uporedi Novakovu igru sa pocetka karijere i sad. Cak je i reket promenio da bi se prilagodio Rafinom nacinu igre, kombinacija defanzive i napada, umesto dotadasnjeg agresivnog baseliner-a. Zamisli da Rafa ovako igra na brzom betonu, male su sanse da bi ovakvom igrom osvojio USO 2 puta. Ali igras onako kako ti uslovi nalazu, sada cak i beton neverovatno dobro prima spin i odskace kao na sljaci sot ranije nije bio slucaj.
Te price kako bi koji teniser igrao u odredjenoj eri su glupe kao i sama prica o GOAT-u, najtrofejniji da ali GOAT nema parametara za dokazivanje. Sve u svoje vreme.