Sreda, 14.05.2014.

15:39

UEFA: Ako povrediš – čekaš

Evropska fudbalska unija predložila je pravilo po kojem bi fudbaler koji povredi suparnika morao da ostane van terena dok se povređeni igrač ne vrati na teren.

Izvor: B92

UEFA: Ako povrediš – èekaš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Stevan

pre 9 godina

(todor, 14. maj 2014 22:04)

I dalje ostajem pri tvrdnji da je ideja glupava. Prosto, "povredjenog" pregleda lekar njegovog tima, tako da lekar moze da kaze da je tom igracu potrebna pauza, cak i ako to nije slucaj-hajde dokazi da njega ne boli i da moze da igra. Ovo bi se desavalo ukoliko je procena da je "povredjeni" manje bitan igrac nego onaj igrac koji ga je povredio, pa bi tako pauzome ove dvojice veca steta bila pricinjena timu igraca koji je uklizao, nego timu koji je pretrpeo start. Neko je naveo jako dobar primer, zamislite utakmicu odluke Barcelona-Atletico, situacija sledeca:"Atletico vodi 1-0, dakle bitnije im je da sacuvaju nego li postignu gol, Messi ili Iniesta nadju se u situaciji da uklizaju Diegu Costi, ovaj izlazira kako je strahovito povredjen(i sam je veliki simulant, jedva bi docekao) i Barcelona izgubi najboljeg igraca u trenucima kad joj je potrebno da postigne golove za preokret koji donosi titulu". Zamisli samo da si navijac tima ciji najbolji igrac i golgeter mora da pauzira zbog simulacije protivnika, u trenucima kad njegovoj ekipi ocajnicki treba gol. Valjda je logicnije uvesti pravilo privremene izmene, u neogranicenom broju...dakle cim se igrac povredi, iznose ga sa terena, umesto njega ulazi igrac sa klupe i na klupu se vraca onog momenta kad se povredjeni oporavi. I vuk sit, i ovce na broju-svi zadovoljni, svi ravnopravni, niko ostecen.

Славиша

pre 9 godina

А ником не пада на ум идеја о неограниченом броју измјена без прекида игре? :)

Повриједи се, привремено га замијени други играч, након опоравка у игру улази умјесто трећег... Четврти судија заради плату пазећи да се измјене дешавају на прописан начин, на ограниченом дијелу терена.

И то све без тетралности да мора свијет стати док неки играч сав битан напушта терен.

Mik

pre 9 godina

Ma da li je moguce da je ovaj tekst toliko komplikovano za razumeti?! Na stranu cisto zdravorazumsko razmisljanje, pa dovoljno ie procitati recenicu "Oba tima na terenu moraju da budu ravnopravna" da bude evidentno da se radi o toj utakmici.

todor

pre 9 godina

Ne radi se o periodu oporavka, vec direktno o utakmici, naravno mi smo Srbi pa se vec razmislja gde o rupi o zakonu, ali je to u osnovi dobra ideja, znaci ukoliko je igracu potrebno ukazivanje medicinske pomoci pokraj terena, igrac koji ga je faulira, tj. koji je direktno kriv za njegovu povredu (verovatno tu ne ulazi slucajan sudar itd) sa njim zajedno napusta igraliste privremeno. Zasto tu nema rupe, zato sto prvo najvece zvezde jako retko prave faule, druga stvar simuliranje se sankcionishe po pravilniku. Meni samo uopste nije jasno kako ste vi @all izvukli iz ovog teksta da se radi o tome da igrac nece imati pravo nastupa za neki tip dok se ne oporavi igrac na ciju je povredu uticao. Tek bi to bilo nemoguce iskontrolisati ... pa neki ne zalece povredu za celu karijeu ...

Gile

pre 9 godina

@A? Majstore, ti si skroz pogrešno shvatio. Da je tako, tek onda bi bilo prostora za manipulacije: pustiš na početku sezone nekog omladinca da se sudari sa Ronaldom, iznesu ga sa terena, a onda klub objavi da on pauzura do kraja sezone, i šta onda? Hoće li na konzilijum povređeni, a?

A?

pre 9 godina

Pionir, ako te povredi Ronaldo, tebe iznose sa terena, njemu npr. samo zuti karton, ON NASTAVLJA DA IGRA! E, kad tvoj klub izjavi da ces pauzirati 2 meseca zbog te povrede, pauzira i Ronaldo toliko. Jel vam konacno jasno? Moze ti polomiti obe noge, i NECE NAPOLJE SA TE UTAKMICE, OSIM AKO MU SUDIJA DA CRVENI KARTON!

molloh

pre 9 godina

Ovo mi ima smisla, jedino ako se igracu tokom starta polomi noga onda mi je u potpunosti pravedno da se pauzira tok se igrač nevrati na teren.

Boris

pre 9 godina

Alo liliputanci, niste razuneli. Ako igrac dobije prelom noge, to se utvrdi nakon utakmice, osoba koja je bila razlog preloma pauzira dok se ovaj ne oporavi... kakva crna simulacija pored aut linijr... e moji strucnjaci... primer Simunica i Sulejmanija, trebao je pauzirati koliko i Sulejmani pa neka onda ide da kida nogu kao zadnji igrac... razzzzumes

KGB

pre 9 godina

Alo ljudi, ne misle oni da igrac koji je povredio nekog mora u toku te utakmice da izadje napolje. On zavrsava tu utakmicu a odsustvuje posle sa terena sve dok se povredjeni igrac ne oporavi. I ovo je donekle i ispravna odluka, trebalo bi da bude manje divljackih startova.

djomladin

pre 9 godina

Nosam siguran, ali mislim da se pravilo prvenstveno pdnosi na period povrede. Dakle ako nekog udaljis sa terena na 2 mjeseca, ne igras dok se on ne vrati na teren.

neutralni felsh

pre 9 godina

aman vi pojedini, shvatite vec jednom: ne mozes da uvodis "celendz" (usporen snimak) u fudbal kao da je nfl ili tenis. to su razliciti sportovi, a fudbal ima svoju tecnu dinamiku i jedna od osnova igre je to sto nema klizno vreme kao kosarka ili nesto slicno. dva poluvremena bez izrazitih pauza i tajm auta. sa "celendzom" bi unistio dinamiku igre, poremetio formaciju tokom "provere" - opsti cirkus. sa tim se nijedan trener i igrac ne bi slozoli... osim murinja koji nonstop gundja i voli bunker ;) jer celendz odgovara timovima koji imaju manje inicijative.
uefa i fifa su vrlo konzervativne i tradicionalne ustanove, tamo nijedna revolucionarna izmena nece proci bez duge rasprave i decenijskog testiranja. ali callenge - nikad.
a i ovo pravilo o obostranom napustanju terena je vrlo rizicno i sklono afektnoj zloupotrebi.
ja licno u fudbalu ne bi nista diro. samo bih uveo 5 izmena umesto sadasnje 3. tako bi treneri vise dosli do taktik izrazaja, a i mnoge igracke karijere veterana bi potrajale malo duze.

realno

pre 9 godina

bolje pravilo bi bilo da igrac koji legne i glumi povredu, a potom se zbog njega prekine akcija izbaci napolje bar 5 minuta, pa da dobro razmisle da l' ce se prenemagati.

021

pre 9 godina

Ovo bi u nasoj seljackoj ligi povecalo i onako glomazan broj simuliranja geometrijskom progresijom.
Igralo bi se efektivno 4 i po minuta.

Radebe

pre 9 godina

glupost. onda ce igraci simulirati da ih je faulirala zvezda suparnickog tima i razvlaciti sa povratkom na teren.
(haylee, 14. maj 2014 16:07)

Mislim da je akcenat bio na tome da ako neko povredi teže nekoga, da bude suspendovan sve dok se ovaj ne oporavi.

Pedja

pre 9 godina

Ovo je jedno od glupljih pravila. Sve vise smo svedoci da se mnogi igraci foliraju ne bi li trosili vreme. I na primer neki od igraca isfolir apovredu ne bi li takodje izasao stoper druge ekipe i moze tako da ostane i do kraja utakmice. Ili sta ako golman povredi nekog igraca, onda treba ekipa da igra bez golmana? Ili ako se neki igrac stvarno povredio, zameni ga drugi, a druga ekipa potrosila sve izmene. To bi donelo toliko neregularnosti da je besmisleno i razmisljati o tome. Kao da je neko iz naseg saveza to predlozio.

Mate

pre 9 godina

Mislim da ovo nije posteno jer ako je igrac vec bio ozljedjen i netko drugi ga takne po istoj povredi ovaj zadnji mora ispastati za ovim prvim sto ga je naceo a ovaj zadnji dokrajcio.

Srdjan

pre 9 godina

Ja se odavno nadam da ce uefa reagovati na nesportske faulove ,ali ovo nije bas ono sto sam ocekivao. Bolje bi bilo da uvedu pravilo da kada je igrac povredjen i zbog toga prekinuta igra mora da se oporavlja 2-5 minuta kako ne bi pogorsao povredu . Tako bi valjda prekinuli sa praksom da se pri povoljnom rezultatu pri kraju meca valjaju po terenu pri svakom kontaktu ili ih naprasno hvataju grcevi i time onemogucavaju igru.

al sam pametan

pre 9 godina

odlično pravilo, na taj način ekipe imaju isti broj igrača što je skroz u redu, naravno dok se igrač ne vrati ili ne zameni..pa da vidimo ko će da lomi noge kad protivnik izvrši sve tri izmene..

Toma diploma

pre 9 godina

pa ja bi to uveo u ekstremnim slucju naprimer, ako kod grubog starta polomis coveku nogu, dok se onaj sa polomljenom nogu ne vrati na teren on nemoze da igra. 6meseci 12meseci koliko god.

Silver

pre 9 godina

Zamislite da jedan Chr. Ronaldo povredi jednog Messia i da ostanu 3-6 meseca van terena. Mislim da bi trebali biti samo takvi fudbaleri kaznjeni, koji potrivnika namerno povrede.

Jack

pre 9 godina

Dobra ideja, s tim sto bi ovo trebalo razvuci i na ozbiljnije povrede - igrac koji povredi protivnika pauzira koliko i protivnik, ukoliko je potrebna cak i operacija, onda ne krace od 2 meseca - jer je nemoguce i pravno tesko ostvariva potpuna zabrana. Ograniciti dejstvo pri nehoticnim faulovima (tipa sudari glavama), a kod povredjivanja protivnika nepaznjom svejedno primenjivati pravilo.

Humanoid

pre 9 godina

Kapiram da će svaki igrač koji stane pored Ronalda, Mesija ili nekog iz te grupe, pasti kao da je žrtva najgnusnijeg terorističkog akta, a pomoć će mu se ukazivati do kraja meča. Naravno, do kraja meča će kraj aut-linije ostati i uzročnik 'povrede'.
Kako sudija da odredi da li je igrač povređen ili simulira? Da ima vlastiti lekarski konzilijum?

Ratko

pre 9 godina

Strahovita glupost iz razlog sto se u velikom broju slucajeva dosta igraca predkraj meca prenemaze i glumi povredu kalo bi trosio vreme. Tu bi onda bili u mogucnosti kada se juri rezultat da najboljeg igraca suparnickog tima odstranimo iz ekipe na par minuta. Ovo pravilo bi bilo dobro za slabije ekipe koje brane rezultat i samo padnes protiv najboljeg igraca tima u 85 minutu, recimo Mesija i eliminises ga na par minuta ili do kraja dok te iznose nosilima i saniraj povredu. Tu bi bile neverovatne zloupotrebe. Bolje da se bave sa pregledom kamera kod spornih situacija a ne ovako da jos vise muljaju.

Anaksimaneta

pre 9 godina

Samo će biti više foliranja. Šta ćemo , kada se povredi igrač , koji je pokušao da povredi igrača? Ili ako golman povredi nekog od igrača?

artist

pre 9 godina

Pa da Kristijano Ronaldo faulira nekog i taj ostane da leži van terena deset minuta i za to vreme ne igraju i jedan i drugi.To bi dovelo do toga da bilo koji bitan igrac u ekipi ne bi igrao odbranu.

bobo

pre 9 godina

pa ako ga vec povredi mozda bi i neko iskljucenje bilo posteno
a sta cemo sa onim povredama koje se ustanove kasnije kad se igrac ohladi?
e sve ce izgovore naci da ne uvedu kameru i snimak

ninja

pre 9 godina

Hvala Bogu da je neko pokrenuo ovo pitanje. Nema logike da povrjedjeni igrač mora da čeka izvan terene dozvolu sudije da se vrati, a za to vrijeme igrač koji ga je povrijedio nesmetano igra.

Manja

pre 9 godina

Da, kao da majstori izvrgavanja pravila to neće da zloupotrebe.
Na primer, u Kalču, neki baja iz recimo Sasuola se sudari na centru sa Pirlom, "povredi" se, obojica izađu dok se ukazuje pomoć, a onda njega leče jedno 15 minuta dok Pirlo gricka semenke pored aut linije...

vlado

pre 9 godina

Glupost. Pravilo bi moglo da se zestoko zloupotrebljava, tako da vjerujem da bi bilo jos vise simuliranja.
Ono sto fudbalu treba je rigoroznije kazne za grube prekrsaje, kao i zestoko sankcionisanje foliranata.

kg

pre 9 godina

Ima i dobr i lose strane.Sta ako ovi nemaju izmena ,igrac moze da izfolira ako je neki dobar igrac napravio faul nad njim i tako oslabi protivnika

drcl

pre 9 godina

a sta ,ako najgori na terenu izlazira da ga je Mesi povredio sta sudija ce da utvrdi da li je povreda stvarna,i posle utvrde da je povreda lakse prirode dan ,dva mirovanja.

к

pre 9 godina

Онда се после Роналдовог или Месијевог фаула , играчи не би ни враћали на терен

''Grobar

pre 9 godina

kakva nebuloza... pa to tek ostavlja prostor za simulacije - sudariš se sa glavnim igračem protivničke ekipe i "izvedes" ga napolje na 10ak minuta...

Banic

pre 9 godina

Haha kakva glupost, pa ovo ne da nije dobro za fudbal nego je katastrofalno resenje, pa zamislite scenu, bitnu utakmicu igra Real Madrid i Ronaldo kao njihov najbolji igrac ukliza nekom i ovaj namerno izadje i nece da se vrati da se i Ronaldo ne bi vratio na teren. Ma glupost bre.

milenko

pre 9 godina

Zanimljivo. Ima smisla i dovodi do jednakosti. Moglo bi da bude jako dobra inovacija. Ali nazalost moze da bude veoma zloupotrebljeno. Zamislite npr. C. Ronaldo ukliza bilo kome. Odmah krece valjanje, umiranje, teske hirurske intervencije kraj terena.

Steppenwolf

pre 9 godina

Zanimljiva ideja za raspravu koja je meni davno pala na pamet... ali šta ako neki netalentovani kostolomac povredi Mesija ili Ronalda? Kostolomcu odmah nadješ zamenu, takvih ima tuce u svakom timu... Ne mislim da će takva vrsta kazne podići svest kod nekih igrača da je fer-plej iznad svakog sporta, iznad pobede, osvajanja trofeja...

tesko

pre 9 godina

Moze, ako se vrema za tzv oporavak ogranici na par minuta, a onda nazad na teren ili zamena!

90% nazovi povreda su foliranja, to naravno niko zivi ne moze da proceni, osim onih najgorih kada se na zalost vidi iz aviona i onda samo treba da cekas da te mrko pogledaju Ibra, Mesi, Ronaldo........., padnes kao da te je tenk udario, iznesu te napolje, a od trenera dobijes zabranu da se oporavis do kraja meca!

A da ne pricamo o padanju bez ikakvog razloga samo da bi se ukralo vreme, pa jos kao nagradu dobijes da protivnicki igrac bude van terena!

Uroš

pre 9 godina

Amater sam, ali evo primera. Pre par godina kao desni bek pri centašutu sa strane skacem na loptu na penalu. U isto vreme napadac takodje. Pravi faul u skoku, ja padam, i kidam ligamente kolena. Ljudi fudbal je to a ne šah.

protiv modernog fudbala

pre 9 godina

glupost
s obzirom kakvi su danas fudbaleri postali,desavale bi se mnoge "povrede" samo da bi neki igrac bio van.
glupost nevidjena

drcl

pre 9 godina

a sta ,ako najgori na terenu izlazira da ga je Mesi povredio sta sudija ce da utvrdi da li je povreda stvarna,i posle utvrde da je povreda lakse prirode dan ,dva mirovanja.

Banic

pre 9 godina

Haha kakva glupost, pa ovo ne da nije dobro za fudbal nego je katastrofalno resenje, pa zamislite scenu, bitnu utakmicu igra Real Madrid i Ronaldo kao njihov najbolji igrac ukliza nekom i ovaj namerno izadje i nece da se vrati da se i Ronaldo ne bi vratio na teren. Ma glupost bre.

realno

pre 9 godina

bolje pravilo bi bilo da igrac koji legne i glumi povredu, a potom se zbog njega prekine akcija izbaci napolje bar 5 minuta, pa da dobro razmisle da l' ce se prenemagati.

protiv modernog fudbala

pre 9 godina

glupost
s obzirom kakvi su danas fudbaleri postali,desavale bi se mnoge "povrede" samo da bi neki igrac bio van.
glupost nevidjena

Ratko

pre 9 godina

Strahovita glupost iz razlog sto se u velikom broju slucajeva dosta igraca predkraj meca prenemaze i glumi povredu kalo bi trosio vreme. Tu bi onda bili u mogucnosti kada se juri rezultat da najboljeg igraca suparnickog tima odstranimo iz ekipe na par minuta. Ovo pravilo bi bilo dobro za slabije ekipe koje brane rezultat i samo padnes protiv najboljeg igraca tima u 85 minutu, recimo Mesija i eliminises ga na par minuta ili do kraja dok te iznose nosilima i saniraj povredu. Tu bi bile neverovatne zloupotrebe. Bolje da se bave sa pregledom kamera kod spornih situacija a ne ovako da jos vise muljaju.

kg

pre 9 godina

Ima i dobr i lose strane.Sta ako ovi nemaju izmena ,igrac moze da izfolira ako je neki dobar igrac napravio faul nad njim i tako oslabi protivnika

Toma diploma

pre 9 godina

pa ja bi to uveo u ekstremnim slucju naprimer, ako kod grubog starta polomis coveku nogu, dok se onaj sa polomljenom nogu ne vrati na teren on nemoze da igra. 6meseci 12meseci koliko god.

Humanoid

pre 9 godina

Kapiram da će svaki igrač koji stane pored Ronalda, Mesija ili nekog iz te grupe, pasti kao da je žrtva najgnusnijeg terorističkog akta, a pomoć će mu se ukazivati do kraja meča. Naravno, do kraja meča će kraj aut-linije ostati i uzročnik 'povrede'.
Kako sudija da odredi da li je igrač povređen ili simulira? Da ima vlastiti lekarski konzilijum?

Manja

pre 9 godina

Da, kao da majstori izvrgavanja pravila to neće da zloupotrebe.
Na primer, u Kalču, neki baja iz recimo Sasuola se sudari na centru sa Pirlom, "povredi" se, obojica izađu dok se ukazuje pomoć, a onda njega leče jedno 15 minuta dok Pirlo gricka semenke pored aut linije...

к

pre 9 godina

Онда се после Роналдовог или Месијевог фаула , играчи не би ни враћали на терен

milenko

pre 9 godina

Zanimljivo. Ima smisla i dovodi do jednakosti. Moglo bi da bude jako dobra inovacija. Ali nazalost moze da bude veoma zloupotrebljeno. Zamislite npr. C. Ronaldo ukliza bilo kome. Odmah krece valjanje, umiranje, teske hirurske intervencije kraj terena.

''Grobar

pre 9 godina

kakva nebuloza... pa to tek ostavlja prostor za simulacije - sudariš se sa glavnim igračem protivničke ekipe i "izvedes" ga napolje na 10ak minuta...

Mate

pre 9 godina

Mislim da ovo nije posteno jer ako je igrac vec bio ozljedjen i netko drugi ga takne po istoj povredi ovaj zadnji mora ispastati za ovim prvim sto ga je naceo a ovaj zadnji dokrajcio.

artist

pre 9 godina

Pa da Kristijano Ronaldo faulira nekog i taj ostane da leži van terena deset minuta i za to vreme ne igraju i jedan i drugi.To bi dovelo do toga da bilo koji bitan igrac u ekipi ne bi igrao odbranu.

Uroš

pre 9 godina

Amater sam, ali evo primera. Pre par godina kao desni bek pri centašutu sa strane skacem na loptu na penalu. U isto vreme napadac takodje. Pravi faul u skoku, ja padam, i kidam ligamente kolena. Ljudi fudbal je to a ne šah.

021

pre 9 godina

Ovo bi u nasoj seljackoj ligi povecalo i onako glomazan broj simuliranja geometrijskom progresijom.
Igralo bi se efektivno 4 i po minuta.

Pedja

pre 9 godina

Ovo je jedno od glupljih pravila. Sve vise smo svedoci da se mnogi igraci foliraju ne bi li trosili vreme. I na primer neki od igraca isfolir apovredu ne bi li takodje izasao stoper druge ekipe i moze tako da ostane i do kraja utakmice. Ili sta ako golman povredi nekog igraca, onda treba ekipa da igra bez golmana? Ili ako se neki igrac stvarno povredio, zameni ga drugi, a druga ekipa potrosila sve izmene. To bi donelo toliko neregularnosti da je besmisleno i razmisljati o tome. Kao da je neko iz naseg saveza to predlozio.

vlado

pre 9 godina

Glupost. Pravilo bi moglo da se zestoko zloupotrebljava, tako da vjerujem da bi bilo jos vise simuliranja.
Ono sto fudbalu treba je rigoroznije kazne za grube prekrsaje, kao i zestoko sankcionisanje foliranata.

Srdjan

pre 9 godina

Ja se odavno nadam da ce uefa reagovati na nesportske faulove ,ali ovo nije bas ono sto sam ocekivao. Bolje bi bilo da uvedu pravilo da kada je igrac povredjen i zbog toga prekinuta igra mora da se oporavlja 2-5 minuta kako ne bi pogorsao povredu . Tako bi valjda prekinuli sa praksom da se pri povoljnom rezultatu pri kraju meca valjaju po terenu pri svakom kontaktu ili ih naprasno hvataju grcevi i time onemogucavaju igru.

KGB

pre 9 godina

Alo ljudi, ne misle oni da igrac koji je povredio nekog mora u toku te utakmice da izadje napolje. On zavrsava tu utakmicu a odsustvuje posle sa terena sve dok se povredjeni igrac ne oporavi. I ovo je donekle i ispravna odluka, trebalo bi da bude manje divljackih startova.

Radebe

pre 9 godina

glupost. onda ce igraci simulirati da ih je faulirala zvezda suparnickog tima i razvlaciti sa povratkom na teren.
(haylee, 14. maj 2014 16:07)

Mislim da je akcenat bio na tome da ako neko povredi teže nekoga, da bude suspendovan sve dok se ovaj ne oporavi.

Boris

pre 9 godina

Alo liliputanci, niste razuneli. Ako igrac dobije prelom noge, to se utvrdi nakon utakmice, osoba koja je bila razlog preloma pauzira dok se ovaj ne oporavi... kakva crna simulacija pored aut linijr... e moji strucnjaci... primer Simunica i Sulejmanija, trebao je pauzirati koliko i Sulejmani pa neka onda ide da kida nogu kao zadnji igrac... razzzzumes

Silver

pre 9 godina

Zamislite da jedan Chr. Ronaldo povredi jednog Messia i da ostanu 3-6 meseca van terena. Mislim da bi trebali biti samo takvi fudbaleri kaznjeni, koji potrivnika namerno povrede.

Anaksimaneta

pre 9 godina

Samo će biti više foliranja. Šta ćemo , kada se povredi igrač , koji je pokušao da povredi igrača? Ili ako golman povredi nekog od igrača?

tesko

pre 9 godina

Moze, ako se vrema za tzv oporavak ogranici na par minuta, a onda nazad na teren ili zamena!

90% nazovi povreda su foliranja, to naravno niko zivi ne moze da proceni, osim onih najgorih kada se na zalost vidi iz aviona i onda samo treba da cekas da te mrko pogledaju Ibra, Mesi, Ronaldo........., padnes kao da te je tenk udario, iznesu te napolje, a od trenera dobijes zabranu da se oporavis do kraja meca!

A da ne pricamo o padanju bez ikakvog razloga samo da bi se ukralo vreme, pa jos kao nagradu dobijes da protivnicki igrac bude van terena!

neutralni felsh

pre 9 godina

aman vi pojedini, shvatite vec jednom: ne mozes da uvodis "celendz" (usporen snimak) u fudbal kao da je nfl ili tenis. to su razliciti sportovi, a fudbal ima svoju tecnu dinamiku i jedna od osnova igre je to sto nema klizno vreme kao kosarka ili nesto slicno. dva poluvremena bez izrazitih pauza i tajm auta. sa "celendzom" bi unistio dinamiku igre, poremetio formaciju tokom "provere" - opsti cirkus. sa tim se nijedan trener i igrac ne bi slozoli... osim murinja koji nonstop gundja i voli bunker ;) jer celendz odgovara timovima koji imaju manje inicijative.
uefa i fifa su vrlo konzervativne i tradicionalne ustanove, tamo nijedna revolucionarna izmena nece proci bez duge rasprave i decenijskog testiranja. ali callenge - nikad.
a i ovo pravilo o obostranom napustanju terena je vrlo rizicno i sklono afektnoj zloupotrebi.
ja licno u fudbalu ne bi nista diro. samo bih uveo 5 izmena umesto sadasnje 3. tako bi treneri vise dosli do taktik izrazaja, a i mnoge igracke karijere veterana bi potrajale malo duze.

Steppenwolf

pre 9 godina

Zanimljiva ideja za raspravu koja je meni davno pala na pamet... ali šta ako neki netalentovani kostolomac povredi Mesija ili Ronalda? Kostolomcu odmah nadješ zamenu, takvih ima tuce u svakom timu... Ne mislim da će takva vrsta kazne podići svest kod nekih igrača da je fer-plej iznad svakog sporta, iznad pobede, osvajanja trofeja...

bobo

pre 9 godina

pa ako ga vec povredi mozda bi i neko iskljucenje bilo posteno
a sta cemo sa onim povredama koje se ustanove kasnije kad se igrac ohladi?
e sve ce izgovore naci da ne uvedu kameru i snimak

djomladin

pre 9 godina

Nosam siguran, ali mislim da se pravilo prvenstveno pdnosi na period povrede. Dakle ako nekog udaljis sa terena na 2 mjeseca, ne igras dok se on ne vrati na teren.

Gile

pre 9 godina

@A? Majstore, ti si skroz pogrešno shvatio. Da je tako, tek onda bi bilo prostora za manipulacije: pustiš na početku sezone nekog omladinca da se sudari sa Ronaldom, iznesu ga sa terena, a onda klub objavi da on pauzura do kraja sezone, i šta onda? Hoće li na konzilijum povređeni, a?

al sam pametan

pre 9 godina

odlično pravilo, na taj način ekipe imaju isti broj igrača što je skroz u redu, naravno dok se igrač ne vrati ili ne zameni..pa da vidimo ko će da lomi noge kad protivnik izvrši sve tri izmene..

molloh

pre 9 godina

Ovo mi ima smisla, jedino ako se igracu tokom starta polomi noga onda mi je u potpunosti pravedno da se pauzira tok se igrač nevrati na teren.

Stevan

pre 9 godina

(todor, 14. maj 2014 22:04)

I dalje ostajem pri tvrdnji da je ideja glupava. Prosto, "povredjenog" pregleda lekar njegovog tima, tako da lekar moze da kaze da je tom igracu potrebna pauza, cak i ako to nije slucaj-hajde dokazi da njega ne boli i da moze da igra. Ovo bi se desavalo ukoliko je procena da je "povredjeni" manje bitan igrac nego onaj igrac koji ga je povredio, pa bi tako pauzome ove dvojice veca steta bila pricinjena timu igraca koji je uklizao, nego timu koji je pretrpeo start. Neko je naveo jako dobar primer, zamislite utakmicu odluke Barcelona-Atletico, situacija sledeca:"Atletico vodi 1-0, dakle bitnije im je da sacuvaju nego li postignu gol, Messi ili Iniesta nadju se u situaciji da uklizaju Diegu Costi, ovaj izlazira kako je strahovito povredjen(i sam je veliki simulant, jedva bi docekao) i Barcelona izgubi najboljeg igraca u trenucima kad joj je potrebno da postigne golove za preokret koji donosi titulu". Zamisli samo da si navijac tima ciji najbolji igrac i golgeter mora da pauzira zbog simulacije protivnika, u trenucima kad njegovoj ekipi ocajnicki treba gol. Valjda je logicnije uvesti pravilo privremene izmene, u neogranicenom broju...dakle cim se igrac povredi, iznose ga sa terena, umesto njega ulazi igrac sa klupe i na klupu se vraca onog momenta kad se povredjeni oporavi. I vuk sit, i ovce na broju-svi zadovoljni, svi ravnopravni, niko ostecen.

Славиша

pre 9 godina

А ником не пада на ум идеја о неограниченом броју измјена без прекида игре? :)

Повриједи се, привремено га замијени други играч, након опоравка у игру улази умјесто трећег... Четврти судија заради плату пазећи да се измјене дешавају на прописан начин, на ограниченом дијелу терена.

И то све без тетралности да мора свијет стати док неки играч сав битан напушта терен.

ninja

pre 9 godina

Hvala Bogu da je neko pokrenuo ovo pitanje. Nema logike da povrjedjeni igrač mora da čeka izvan terene dozvolu sudije da se vrati, a za to vrijeme igrač koji ga je povrijedio nesmetano igra.

A?

pre 9 godina

Pionir, ako te povredi Ronaldo, tebe iznose sa terena, njemu npr. samo zuti karton, ON NASTAVLJA DA IGRA! E, kad tvoj klub izjavi da ces pauzirati 2 meseca zbog te povrede, pauzira i Ronaldo toliko. Jel vam konacno jasno? Moze ti polomiti obe noge, i NECE NAPOLJE SA TE UTAKMICE, OSIM AKO MU SUDIJA DA CRVENI KARTON!

todor

pre 9 godina

Ne radi se o periodu oporavka, vec direktno o utakmici, naravno mi smo Srbi pa se vec razmislja gde o rupi o zakonu, ali je to u osnovi dobra ideja, znaci ukoliko je igracu potrebno ukazivanje medicinske pomoci pokraj terena, igrac koji ga je faulira, tj. koji je direktno kriv za njegovu povredu (verovatno tu ne ulazi slucajan sudar itd) sa njim zajedno napusta igraliste privremeno. Zasto tu nema rupe, zato sto prvo najvece zvezde jako retko prave faule, druga stvar simuliranje se sankcionishe po pravilniku. Meni samo uopste nije jasno kako ste vi @all izvukli iz ovog teksta da se radi o tome da igrac nece imati pravo nastupa za neki tip dok se ne oporavi igrac na ciju je povredu uticao. Tek bi to bilo nemoguce iskontrolisati ... pa neki ne zalece povredu za celu karijeu ...

Mik

pre 9 godina

Ma da li je moguce da je ovaj tekst toliko komplikovano za razumeti?! Na stranu cisto zdravorazumsko razmisljanje, pa dovoljno ie procitati recenicu "Oba tima na terenu moraju da budu ravnopravna" da bude evidentno da se radi o toj utakmici.

Jack

pre 9 godina

Dobra ideja, s tim sto bi ovo trebalo razvuci i na ozbiljnije povrede - igrac koji povredi protivnika pauzira koliko i protivnik, ukoliko je potrebna cak i operacija, onda ne krace od 2 meseca - jer je nemoguce i pravno tesko ostvariva potpuna zabrana. Ograniciti dejstvo pri nehoticnim faulovima (tipa sudari glavama), a kod povredjivanja protivnika nepaznjom svejedno primenjivati pravilo.

Silver

pre 9 godina

Zamislite da jedan Chr. Ronaldo povredi jednog Messia i da ostanu 3-6 meseca van terena. Mislim da bi trebali biti samo takvi fudbaleri kaznjeni, koji potrivnika namerno povrede.

KGB

pre 9 godina

Alo ljudi, ne misle oni da igrac koji je povredio nekog mora u toku te utakmice da izadje napolje. On zavrsava tu utakmicu a odsustvuje posle sa terena sve dok se povredjeni igrac ne oporavi. I ovo je donekle i ispravna odluka, trebalo bi da bude manje divljackih startova.

Jack

pre 9 godina

Dobra ideja, s tim sto bi ovo trebalo razvuci i na ozbiljnije povrede - igrac koji povredi protivnika pauzira koliko i protivnik, ukoliko je potrebna cak i operacija, onda ne krace od 2 meseca - jer je nemoguce i pravno tesko ostvariva potpuna zabrana. Ograniciti dejstvo pri nehoticnim faulovima (tipa sudari glavama), a kod povredjivanja protivnika nepaznjom svejedno primenjivati pravilo.

Banic

pre 9 godina

Haha kakva glupost, pa ovo ne da nije dobro za fudbal nego je katastrofalno resenje, pa zamislite scenu, bitnu utakmicu igra Real Madrid i Ronaldo kao njihov najbolji igrac ukliza nekom i ovaj namerno izadje i nece da se vrati da se i Ronaldo ne bi vratio na teren. Ma glupost bre.

drcl

pre 9 godina

a sta ,ako najgori na terenu izlazira da ga je Mesi povredio sta sudija ce da utvrdi da li je povreda stvarna,i posle utvrde da je povreda lakse prirode dan ,dva mirovanja.

A?

pre 9 godina

Pionir, ako te povredi Ronaldo, tebe iznose sa terena, njemu npr. samo zuti karton, ON NASTAVLJA DA IGRA! E, kad tvoj klub izjavi da ces pauzirati 2 meseca zbog te povrede, pauzira i Ronaldo toliko. Jel vam konacno jasno? Moze ti polomiti obe noge, i NECE NAPOLJE SA TE UTAKMICE, OSIM AKO MU SUDIJA DA CRVENI KARTON!

protiv modernog fudbala

pre 9 godina

glupost
s obzirom kakvi su danas fudbaleri postali,desavale bi se mnoge "povrede" samo da bi neki igrac bio van.
glupost nevidjena

ninja

pre 9 godina

Hvala Bogu da je neko pokrenuo ovo pitanje. Nema logike da povrjedjeni igrač mora da čeka izvan terene dozvolu sudije da se vrati, a za to vrijeme igrač koji ga je povrijedio nesmetano igra.

Ratko

pre 9 godina

Strahovita glupost iz razlog sto se u velikom broju slucajeva dosta igraca predkraj meca prenemaze i glumi povredu kalo bi trosio vreme. Tu bi onda bili u mogucnosti kada se juri rezultat da najboljeg igraca suparnickog tima odstranimo iz ekipe na par minuta. Ovo pravilo bi bilo dobro za slabije ekipe koje brane rezultat i samo padnes protiv najboljeg igraca tima u 85 minutu, recimo Mesija i eliminises ga na par minuta ili do kraja dok te iznose nosilima i saniraj povredu. Tu bi bile neverovatne zloupotrebe. Bolje da se bave sa pregledom kamera kod spornih situacija a ne ovako da jos vise muljaju.

djomladin

pre 9 godina

Nosam siguran, ali mislim da se pravilo prvenstveno pdnosi na period povrede. Dakle ako nekog udaljis sa terena na 2 mjeseca, ne igras dok se on ne vrati na teren.

Radebe

pre 9 godina

glupost. onda ce igraci simulirati da ih je faulirala zvezda suparnickog tima i razvlaciti sa povratkom na teren.
(haylee, 14. maj 2014 16:07)

Mislim da je akcenat bio na tome da ako neko povredi teže nekoga, da bude suspendovan sve dok se ovaj ne oporavi.

al sam pametan

pre 9 godina

odlično pravilo, na taj način ekipe imaju isti broj igrača što je skroz u redu, naravno dok se igrač ne vrati ili ne zameni..pa da vidimo ko će da lomi noge kad protivnik izvrši sve tri izmene..

realno

pre 9 godina

bolje pravilo bi bilo da igrac koji legne i glumi povredu, a potom se zbog njega prekine akcija izbaci napolje bar 5 minuta, pa da dobro razmisle da l' ce se prenemagati.

neutralni felsh

pre 9 godina

aman vi pojedini, shvatite vec jednom: ne mozes da uvodis "celendz" (usporen snimak) u fudbal kao da je nfl ili tenis. to su razliciti sportovi, a fudbal ima svoju tecnu dinamiku i jedna od osnova igre je to sto nema klizno vreme kao kosarka ili nesto slicno. dva poluvremena bez izrazitih pauza i tajm auta. sa "celendzom" bi unistio dinamiku igre, poremetio formaciju tokom "provere" - opsti cirkus. sa tim se nijedan trener i igrac ne bi slozoli... osim murinja koji nonstop gundja i voli bunker ;) jer celendz odgovara timovima koji imaju manje inicijative.
uefa i fifa su vrlo konzervativne i tradicionalne ustanove, tamo nijedna revolucionarna izmena nece proci bez duge rasprave i decenijskog testiranja. ali callenge - nikad.
a i ovo pravilo o obostranom napustanju terena je vrlo rizicno i sklono afektnoj zloupotrebi.
ja licno u fudbalu ne bi nista diro. samo bih uveo 5 izmena umesto sadasnje 3. tako bi treneri vise dosli do taktik izrazaja, a i mnoge igracke karijere veterana bi potrajale malo duze.

Славиша

pre 9 godina

А ником не пада на ум идеја о неограниченом броју измјена без прекида игре? :)

Повриједи се, привремено га замијени други играч, након опоравка у игру улази умјесто трећег... Четврти судија заради плату пазећи да се измјене дешавају на прописан начин, на ограниченом дијелу терена.

И то све без тетралности да мора свијет стати док неки играч сав битан напушта терен.

''Grobar

pre 9 godina

kakva nebuloza... pa to tek ostavlja prostor za simulacije - sudariš se sa glavnim igračem protivničke ekipe i "izvedes" ga napolje na 10ak minuta...

kg

pre 9 godina

Ima i dobr i lose strane.Sta ako ovi nemaju izmena ,igrac moze da izfolira ako je neki dobar igrac napravio faul nad njim i tako oslabi protivnika

Pedja

pre 9 godina

Ovo je jedno od glupljih pravila. Sve vise smo svedoci da se mnogi igraci foliraju ne bi li trosili vreme. I na primer neki od igraca isfolir apovredu ne bi li takodje izasao stoper druge ekipe i moze tako da ostane i do kraja utakmice. Ili sta ako golman povredi nekog igraca, onda treba ekipa da igra bez golmana? Ili ako se neki igrac stvarno povredio, zameni ga drugi, a druga ekipa potrosila sve izmene. To bi donelo toliko neregularnosti da je besmisleno i razmisljati o tome. Kao da je neko iz naseg saveza to predlozio.

Mate

pre 9 godina

Mislim da ovo nije posteno jer ako je igrac vec bio ozljedjen i netko drugi ga takne po istoj povredi ovaj zadnji mora ispastati za ovim prvim sto ga je naceo a ovaj zadnji dokrajcio.

Boris

pre 9 godina

Alo liliputanci, niste razuneli. Ako igrac dobije prelom noge, to se utvrdi nakon utakmice, osoba koja je bila razlog preloma pauzira dok se ovaj ne oporavi... kakva crna simulacija pored aut linijr... e moji strucnjaci... primer Simunica i Sulejmanija, trebao je pauzirati koliko i Sulejmani pa neka onda ide da kida nogu kao zadnji igrac... razzzzumes

artist

pre 9 godina

Pa da Kristijano Ronaldo faulira nekog i taj ostane da leži van terena deset minuta i za to vreme ne igraju i jedan i drugi.To bi dovelo do toga da bilo koji bitan igrac u ekipi ne bi igrao odbranu.

tesko

pre 9 godina

Moze, ako se vrema za tzv oporavak ogranici na par minuta, a onda nazad na teren ili zamena!

90% nazovi povreda su foliranja, to naravno niko zivi ne moze da proceni, osim onih najgorih kada se na zalost vidi iz aviona i onda samo treba da cekas da te mrko pogledaju Ibra, Mesi, Ronaldo........., padnes kao da te je tenk udario, iznesu te napolje, a od trenera dobijes zabranu da se oporavis do kraja meca!

A da ne pricamo o padanju bez ikakvog razloga samo da bi se ukralo vreme, pa jos kao nagradu dobijes da protivnicki igrac bude van terena!

vlado

pre 9 godina

Glupost. Pravilo bi moglo da se zestoko zloupotrebljava, tako da vjerujem da bi bilo jos vise simuliranja.
Ono sto fudbalu treba je rigoroznije kazne za grube prekrsaje, kao i zestoko sankcionisanje foliranata.

Steppenwolf

pre 9 godina

Zanimljiva ideja za raspravu koja je meni davno pala na pamet... ali šta ako neki netalentovani kostolomac povredi Mesija ili Ronalda? Kostolomcu odmah nadješ zamenu, takvih ima tuce u svakom timu... Ne mislim da će takva vrsta kazne podići svest kod nekih igrača da je fer-plej iznad svakog sporta, iznad pobede, osvajanja trofeja...

Humanoid

pre 9 godina

Kapiram da će svaki igrač koji stane pored Ronalda, Mesija ili nekog iz te grupe, pasti kao da je žrtva najgnusnijeg terorističkog akta, a pomoć će mu se ukazivati do kraja meča. Naravno, do kraja meča će kraj aut-linije ostati i uzročnik 'povrede'.
Kako sudija da odredi da li je igrač povređen ili simulira? Da ima vlastiti lekarski konzilijum?

Toma diploma

pre 9 godina

pa ja bi to uveo u ekstremnim slucju naprimer, ako kod grubog starta polomis coveku nogu, dok se onaj sa polomljenom nogu ne vrati na teren on nemoze da igra. 6meseci 12meseci koliko god.

021

pre 9 godina

Ovo bi u nasoj seljackoj ligi povecalo i onako glomazan broj simuliranja geometrijskom progresijom.
Igralo bi se efektivno 4 i po minuta.

molloh

pre 9 godina

Ovo mi ima smisla, jedino ako se igracu tokom starta polomi noga onda mi je u potpunosti pravedno da se pauzira tok se igrač nevrati na teren.

Gile

pre 9 godina

@A? Majstore, ti si skroz pogrešno shvatio. Da je tako, tek onda bi bilo prostora za manipulacije: pustiš na početku sezone nekog omladinca da se sudari sa Ronaldom, iznesu ga sa terena, a onda klub objavi da on pauzura do kraja sezone, i šta onda? Hoće li na konzilijum povređeni, a?

Anaksimaneta

pre 9 godina

Samo će biti više foliranja. Šta ćemo , kada se povredi igrač , koji je pokušao da povredi igrača? Ili ako golman povredi nekog od igrača?

к

pre 9 godina

Онда се после Роналдовог или Месијевог фаула , играчи не би ни враћали на терен

Uroš

pre 9 godina

Amater sam, ali evo primera. Pre par godina kao desni bek pri centašutu sa strane skacem na loptu na penalu. U isto vreme napadac takodje. Pravi faul u skoku, ja padam, i kidam ligamente kolena. Ljudi fudbal je to a ne šah.

milenko

pre 9 godina

Zanimljivo. Ima smisla i dovodi do jednakosti. Moglo bi da bude jako dobra inovacija. Ali nazalost moze da bude veoma zloupotrebljeno. Zamislite npr. C. Ronaldo ukliza bilo kome. Odmah krece valjanje, umiranje, teske hirurske intervencije kraj terena.

Manja

pre 9 godina

Da, kao da majstori izvrgavanja pravila to neće da zloupotrebe.
Na primer, u Kalču, neki baja iz recimo Sasuola se sudari na centru sa Pirlom, "povredi" se, obojica izađu dok se ukazuje pomoć, a onda njega leče jedno 15 minuta dok Pirlo gricka semenke pored aut linije...

Srdjan

pre 9 godina

Ja se odavno nadam da ce uefa reagovati na nesportske faulove ,ali ovo nije bas ono sto sam ocekivao. Bolje bi bilo da uvedu pravilo da kada je igrac povredjen i zbog toga prekinuta igra mora da se oporavlja 2-5 minuta kako ne bi pogorsao povredu . Tako bi valjda prekinuli sa praksom da se pri povoljnom rezultatu pri kraju meca valjaju po terenu pri svakom kontaktu ili ih naprasno hvataju grcevi i time onemogucavaju igru.

todor

pre 9 godina

Ne radi se o periodu oporavka, vec direktno o utakmici, naravno mi smo Srbi pa se vec razmislja gde o rupi o zakonu, ali je to u osnovi dobra ideja, znaci ukoliko je igracu potrebno ukazivanje medicinske pomoci pokraj terena, igrac koji ga je faulira, tj. koji je direktno kriv za njegovu povredu (verovatno tu ne ulazi slucajan sudar itd) sa njim zajedno napusta igraliste privremeno. Zasto tu nema rupe, zato sto prvo najvece zvezde jako retko prave faule, druga stvar simuliranje se sankcionishe po pravilniku. Meni samo uopste nije jasno kako ste vi @all izvukli iz ovog teksta da se radi o tome da igrac nece imati pravo nastupa za neki tip dok se ne oporavi igrac na ciju je povredu uticao. Tek bi to bilo nemoguce iskontrolisati ... pa neki ne zalece povredu za celu karijeu ...

Mik

pre 9 godina

Ma da li je moguce da je ovaj tekst toliko komplikovano za razumeti?! Na stranu cisto zdravorazumsko razmisljanje, pa dovoljno ie procitati recenicu "Oba tima na terenu moraju da budu ravnopravna" da bude evidentno da se radi o toj utakmici.

Stevan

pre 9 godina

(todor, 14. maj 2014 22:04)

I dalje ostajem pri tvrdnji da je ideja glupava. Prosto, "povredjenog" pregleda lekar njegovog tima, tako da lekar moze da kaze da je tom igracu potrebna pauza, cak i ako to nije slucaj-hajde dokazi da njega ne boli i da moze da igra. Ovo bi se desavalo ukoliko je procena da je "povredjeni" manje bitan igrac nego onaj igrac koji ga je povredio, pa bi tako pauzome ove dvojice veca steta bila pricinjena timu igraca koji je uklizao, nego timu koji je pretrpeo start. Neko je naveo jako dobar primer, zamislite utakmicu odluke Barcelona-Atletico, situacija sledeca:"Atletico vodi 1-0, dakle bitnije im je da sacuvaju nego li postignu gol, Messi ili Iniesta nadju se u situaciji da uklizaju Diegu Costi, ovaj izlazira kako je strahovito povredjen(i sam je veliki simulant, jedva bi docekao) i Barcelona izgubi najboljeg igraca u trenucima kad joj je potrebno da postigne golove za preokret koji donosi titulu". Zamisli samo da si navijac tima ciji najbolji igrac i golgeter mora da pauzira zbog simulacije protivnika, u trenucima kad njegovoj ekipi ocajnicki treba gol. Valjda je logicnije uvesti pravilo privremene izmene, u neogranicenom broju...dakle cim se igrac povredi, iznose ga sa terena, umesto njega ulazi igrac sa klupe i na klupu se vraca onog momenta kad se povredjeni oporavi. I vuk sit, i ovce na broju-svi zadovoljni, svi ravnopravni, niko ostecen.

bobo

pre 9 godina

pa ako ga vec povredi mozda bi i neko iskljucenje bilo posteno
a sta cemo sa onim povredama koje se ustanove kasnije kad se igrac ohladi?
e sve ce izgovore naci da ne uvedu kameru i snimak