Rekonstrukcija 9: Trošimo novac koji nemamo

U prethodna dva dela priče o Rekonstrukciji srpskog fudbala upoznali smo se sa osnovnim pojmovima fudbalske ekonomije i spoznali koliki je problem što srpski klubovi (i oni u okruženju) umesto 4 standardna izvora prihoda gotovo kompletnu zaradu baziraju na prodaji igrača.

Pošaljite komentar
 1. Kao neko ko radi u srpskom fudbalu poslednjih nekoliko godina zelim da cestitam autoru na naporu koji je ulozio.
  Fudbal je odavno prestao da bude sport i prerastao u industriju ali to mnogi ne shvataju.
  Posedujem vecinu ovih analiza od ranije ali moram da napomenem da se iz svega ovoga vidi samo jedan jasan zakljucak a to je - regionalna liga pod hitno odnosno ukrupnjavanje nacionalnih liga koje je neminovno. Verujte da ima zainteresovanih.
  (stf, 15. novembar 2013 15:33)

  # Link komentara

 2. Zaista bih zeleo da vidim konkretne i razradjene predloge za hitnu popravku i srednjerocnu strategiju za nas fudbal, posebno profesionalni pogon! Zelim da vidim kako autor vidi one urgentne mere koje su ocigledno potrebne. Ja bih npr. doneo odmah propis po kome klub ne moze igrati JSL ako nema stadion sa kapacitetom najmanje 10 hiljada sedista ali sa sve cetiri strane, dakle stadion a ne igraliste,iz bezbedn. razloga. To bi indirektno klubove nateralo da se jsl seli u velike centre. Isto tako finansijski kriterjumi... Dakle te mere bi stupile na snagu za dve godine ! I tacka.
  Odmah mora da se uspostavi dvogodisnji program profesionalizacije JSL, u vezi sa sistemom takmicenja, tv pravima i privatizacijom. Osim toga ima jos dosta stvari koje su urgentne. Kako on misli da se fudbal izmesti iz sela u velike gradove kao sto su Kraljevo, Zrenjanin, Sabac i kako "naterati" srpske tzv. biznismene da svoje klubove bez tradicije zamene sa onim u velikim gradovima sa tradicijom i koji imaju navijacku bazu. Sta ce nam u JSL Vozdovac, Cukaricki, BSK, D.Srem i td. koje gleda 200-500 gledalaca? Cast tim klubovima ali oni ne pripadaju zamisljenom modelu najviseg razreda. Ovo sto se sada radi, je gubljenje energije, trosenje novca u nemoguce, nikad ti klubici nece postati veliki, pa makar osvajali i instant trofeje. Najbolja Liga bi po meni brojala 12 klubova, dakle 22 kola, pa onda sest klubova, ponovo svak sa svakim u mini JSL , dakle plus 10 kola,ukupno 32!
  (mix, 15. novembar 2013 08:43)

  # Link komentara

 3. Bre ovo citavu knjigu napisaste
  (misa tumbas, 14. novembar 2013 20:08)

  # Link komentara

 4. 2013. je a kod nas se jos ne znaju ciji su klubovi.
  Nema drzave, a to je njen posao, klubovi bez toga ne mogu napred.
  Znaci nema ozbiljne i moderne infrastrukture i profesionalizacije, to sve vuce jedno za drugim.
  Mi smo u ogromnim zaostacima, sve je cista improvizacija, cak i novi stadioni s kojima se ponosimo su smesni za moderenre tokove u Evropi.
  Tv prava, sponzori, profitabilna liga i klubovi, sve to moze da se napravi kod nas, trebalo je pre 20 godina, ali jednostavno nema politicke volje, a nema je jer ti koji trebaju ne umeju nijedan problem u drzavi da rese, a kamoli ovaj, nama se zdravstvo i skolstvo raspadaju, mnogo bitnije stvari od nekog fubala i ne resavaju se.
  Zapravo, nema ko da uhapsi drzavu i politicare u zemlji koja je sve manja i siromasnija a oni sve s vecim kvadratima i bogatiji.
  (Misa Tumbas bi bolje vodio ovu zemlju nego ovi doktori, diplomate, primarijusi..., 12. novembar 2013 21:46)

  # Link komentara

 5. Izvanredan tekst, stvarno! Iz ove analize se mogu izvuci sledeci zakljucci (to autor nije uradio, verovatno ce dati svoju anlizu u smislu sta i kako za JSL u sledecim nastavcima???).
  Prvo, nasa liga jedino moze funkcionisati na nekom snosljivom nivou sa maksimalno 12 ako ne i 10 klubova! FSS mora naci model lige koja ce biti ekonomski isplativa a takodje i napraviti kompletnu restauraciju sistema fudbala kod nas. Posebno bih izdvojio pitanje tv prava. neverovatno je da se za za prenos utakmice JSL dobija samo 3 hiljade evra. Ja bih Arenama i Prvima i drugima otkazao takve ugovore ili bi morali prihvatiti znacajne korekcije tog ugovora.
  Ne bih dalje jer ocekujem detaljnu analizu ovog autora u pogledu zakljucaka sta i kako dalje sa JSL u svetlu ove analize....
  (max, 12. novembar 2013 20:16)

  # Link komentara

 6. @Citalac

  Paket predloga je zapravo najavljen za deseti deo, poslednji od četiri nastavka vezana za finansije, koji izlazi sledećeg ponedeljka. Pre toga smo morali da se upoznamo sa tim u kakvom su stanju finansije u srpskom fudbalu i vidimo gde je tačno problem.
  Tako će biti i sa oblastima koje dolaze, marketingom, infrastrukturom, školovanjem fudbalera... Prvo objašnjenje problema, a na kraju predlog rešenja za tu oblast.
  Na kraju celokupnog serijala, početkom 2014, biće urađena kompletna rekapitulacija sa strukturisanim predlogom redosleda poteza i tempom rekonstrukcije koji je realno ostvariv.

  Hvala na primedbi, vrlo je važno da postoji komunikacija sa čitaocima.
  (vn, 12. novembar 2013 19:22)

  # Link komentara

 7. Pratim ove serijale.I analitika je zaista iscrpna.ali na kraju nema onog sto očekujem ( a sto je na kraju osmog nastavka najavljeno da cemo videti u ovom, devetom nastavku) predlog izlaska iz krize u nasem fudbalu .Ili sam propustio da nadjem u ovom nastavku tako najavljeni " koherentni predlog mera za ozdravljenje naseg fudbala".A uspesnost analiticara se zasniva upravo na mogucnosti da iz svoje analitike izvedu zakljucke koji su doveli do sloma i predloze mere za ozdravljenje.Toga u ovoj analitički nema.
  (Citalac, 12. novembar 2013 16:37)

  # Link komentara

 8. Vec sam mnogo puta pisao o ovom problemu i uprsceno znaci da mi ni za ovakav n ivo fudbala nemamo trziste. Vrednost ovako mizernog fudbala mnogo je veca od ulaznica tv prava evewntualnih sponzora. To znaci da u narednom periodu jos losiji klupski fudbal.
  (Soko, 11. novembar 2013 15:43)

  # Link komentara

 9. Zaista odličan tekst, kao i svi u serijalu. Pitam se samo koliki entuzijazam i optimizam je potreban da se ovakva analiza uradi i objavi u zemlji u kojoj se stepen fudbalske stručnosti izražava u promilima (najčešće rubinovog asortimana).
  (dzukac, 11. novembar 2013 15:26)

  # Link komentara

 10. Hoce li ovaj tekst da procita neko u FSS ili u Ministarstvu za sport i omledinu? I ako ga procita, da li ce nesto preduzeti ili ce se za par godina reci: "Nismo znali"
  (barba, 11. novembar 2013 13:43)
  A sta oni povodom toga moze da urade? Dok ne istrebimo korupciju i krene ekonomija ne moze tu nista da se promeni, a korupciju cemo istrebiti kada se ugasi sunce. Sami cemo sebe istrebiti ne samo u fudbalu.
  (geronimo, 11. novembar 2013 15:19)

  # Link komentara

 11. Kakav tekst! Brilijantno!
  (rale061, 11. novembar 2013 13:45)

  # Link komentara

 12. Hoce li ovaj tekst da procita neko u FSS ili u Ministarstvu za sport i omledinu? I ako ga procita, da li ce nesto preduzeti ili ce se za par godina reci: "Nismo znali"
  (barba, 11. novembar 2013 13:43)

  # Link komentara

 13. Zaista ozbiljan tekst ! Pa makar bio i o fudbalu .
  (Dejan, 11. novembar 2013 13:19)

  # Link komentara

 14. Steta sto tekstu fali samo jos jedna recenica i odnosi se na to "ko ovo razume u FSS i upravama klubova"? Djura taksista? Kokeza? Toncev? Magistar Surbatovic? Ahahahhaha
  (motikamen, 11. novembar 2013 13:19)

  # Link komentara

 15. Autor je ulozio mnogo truda, ali imam nekoliko zamerki i konstatacija.

  1) Opet se svodi na kukumavcenje i osudu fudbalskog sistema u Evropi.
  Naravno da je nama nepravedno da onaj ko ima vise para gleda bolji fudbal, jer smo mi oni koji NEMAJU para, ali onom koji pare ima to deluje skroz logicno. Pitanje je da li bi Danska, Norveska, Svajcarska i ostale bogate zemlje u kontinuitetu donosile toliko novca UEFI ako njihovi klubovi ne bi napredovali na evropskom nivou. Zato im UEFA i vraca novac, jer shvata da tu ima potencijala za jos vece trziste. Dakle, prosto je, UEFA ima interes da prvak Evrope uvek bude neko ko ce moci da proda vise od milion dresova(samo to je 50 miliona evra), a ne neko ko ce ljude morati da pusta besplatno na stadion.

  2) Lepo je sto se analizira stanje u fudbalu i sta treba promeniti kod nas, ali treba biti svestan da bez oporavka zemlje nas fudbal ne moze mnogo napred. Autor je sam naveo primer Portugalije. Podseticu da je tamo ekonomska kriza u toku. Naravno da se to odrazava na fudbal. Sve ovo nije izgovor, ali je sustina da nas dugorocni izvor prihoda moze biti samo prodaja igraca. I nista vise! Ne mozemo od naroda koji nema za osnovno ocekivati da donese velike prihode od ulaznica i prodaje dresova. To je nemoguce. Jedini nacin je da se nasi klubovi U POTPUNOSTI okrenu ka stvaranju boljih uslova za razvoj mladih igraca. Drugi korak je poboljsanje uslova za trening i koliko toliko proboj u UEFA takmicenjima.
  (neko, 11. novembar 2013 12:10)

  # Link komentara

 16. feno-meno-me-nalan tekst
  (gsd, 11. novembar 2013 11:25)

  # Link komentara