Subota, 08.06.2013.

09:50

Rodman: LBJ bi 90-ih bio prosek

Legendarni NBA igrač Denis Rodman, jedan od najboljih skakača u istoriji lige, smatra da bi LeBron Džejms bio prosečan igrač u njegovo vreme.

Izvor: AK

Rodman: LBJ bi 90-ih bio prosek IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

152 Komentari

Sortiraj po:

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Dakle pričao si o svemu sem o onome što sam te pitao.Pričaš o mojoj nesigurnosti a to se stručno zove evasion jer si očigledno želeo da izbegneš odgovor na postavljeno pitanje.Da li je bila lepa utakmica ili ne nije bilo pitanje.Pitanje je bilo jednostavno.Da li igrači kampuju na trojci(oba tima),i to minimum1-2 igrača u skoro svakom napadu za koš(ja izbrojah u 4 od 5 koševa da su kampovali,ne računajući kontre)?Kampovanje na trojci podrazumeva igrača koji se zakuca na jednom mestu na trojci i koji,ako se pomera,pomera se metar u jednu ili drugu stranu ostajući na trojci.Ne istrčavanje iz bloka,već mirno i sigurno čekanje da šutnu ako lopta dođe do njih.Ti si pričao o nekim “teško izgrađenim pozicijama” i “postavljanju pravovremenih blokova”,koja zabluda.Pošto nisi odgovorio(primetio sam da kad si siguran u sebe da prilično opširno odgovaraš) na postavljeno pitanje već pričao o estetici utakmice zaključujem da znaš da sam u pravu i da je onako kako pričam već 2 dana.Nisi priznao da si slep što automatski povlači da si la.ov i ja sa takvima izbegavam da imam kontakt i u stvarnom životu i u ovom virtuelnom.Nažalost ja sam izgubio dan i po u ovoj raspravi,ali nije bilo uzalud.Bukmarkovaću ovu vest i kad god budeš klincima pokušavao da prodaš neke fore i laži puštaću im ovu vest da vide sa kakvim faker-om diskutuju.Prijatno veče.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:13)
prvo, mislim da se neciji ljudski kvaliteti tesko mogu oceniti preko komentara na netu. pre svega zato sto je sve ovo sto mi ovde pisemo bez ikakvih ozbiljnijih posledica po realan sveta. Znaci mogu ja ovde da se nalupetam koliko 'ocu, a da budem najveci dobrotvor, kao sto i mogu da iznosim najobjektivnije cinjenice a da budem zlotvor.
drugo, odrasli smo obojica i mozemo da se kao sto si vec rekao "agree to disagree" oko nekih stvari. Ono sto smo gledali sinoc je po meni na visem nivou od stvari sa linkova koje si kacio iz 90ih, sto se kretanja tice, mozda iz mojih komentara zvuci kao da su svi igraci non stop u nekom kretanju, nije tako, ali u odnosu na 90te i 80te svi igraci su daleko aktivniji, a opet vrlo tesko se ostvaruje samostalna pozicija. i kada gledam snimak vidim dosta uradjenog posla u kreiranju prostora za jednog od sutera, i da najcesce napravljene sanse vrlo kratko traju, zato se uvek divim brzini alenovog izbacaja, njega ako zaboravis na tren, gotov si.
samo, znatizelje radi, ako ti je ova danasnja kosarka toliko losija, zasto onda ostajes do pola noci uzivo da je pratis. hejtovati mozes i nakon odgledanog snimka :)

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Liar,liar,pants on fire!Ti si,Bojane,patološki lažov ili si slep.To što kažeš se nikad nije desilo a ako neko uopšte čita ovu našu besciljnu raspravu treba da pogleda ovaj video sa NBA.com-a i sa Youtube-a,gde se nikad nije desilo to što kažeš.Miler i Alen su izmenili mesta,Alen u corner a Miler na right wing,Deni Grin(4) kasni na Alena i on daje trojku.Nijednom kad je Miler dao trojku nije Alen bio ni blizu njega.Stvarno treba da te je sramota.Juče troluješ pod imenom Zoki i hvališ sebi komentare.Evo link sa svim poenima sa utakmice i 3 Milerove trojke i nijednom se nije desilo to što kažeš da se desilo
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
http://watch.nba.com/nba/video/channels/playoffs/2013/06/09/0041200402-sas-mia-recap.nba?tab=0
I kako te nije sramota da pričaš i da lažeš o teško stečenim pozicijama,kad prilikom svakog koša koji je postignut(sem kontri i bacanja) stoji 1-2 slobodna igrača u napadu na jednom mestu na trojci i ne pomeraju se.Ti misliš da samo ti znaš da koristiš internet i da tvoje laži ne mogu brzo da se otkriju.A odbrane su krš živi,još jedanput da ponovim.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.“
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
Pogledaj snimak sa svim poenima i 5 puta ako treba.Vidi gde su stajali svi igrači prilikom svakog koša.Kako kampuju na trojci i po 4-5 sekundi.Ne samo postignute trojke da gledaš,već sve koševe sem bacanja i kontri pa se posle vrati i iskomentariši.Bolje je da mislim za tebe da si slep i da nisi video gde igrači stoje jer nemaš osećaj za košarku i prostor nego da mislim za tebe da si nula od čoveka koja pokušava da izmišlja iako lako može da se dokaže suprotno.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:00)
je l' si ti toliko pun sebe da ne mozes da verujes da postoji neko ko bi se slozio sa mnom? trolovanje, kliktanje na pluseve i minuseve na komentarima, ne daje nikakvu tezinu argumentima. mozda znace nekoj nesigurnoj osobi nesto, a moze da ima uticaja samo na neinteligentne.
hvala na linkovima, podsetise koliko je dobar mec sinoc bio i da vecina suteva nije bila tako "uncontested" kao sto ti ocenjujes, osim naravno u kontrama i u finishu meca kada je prednost bila prevelika pa su obe ekipe malo pustile gas. Naravno highlights prikazuju samo deo lepote meca, vredelo je gleadati ga celog.

wooyche

pre 10 godina

U brzini pogreših pa minimalna postade maksimalna,evo ga ispravljeni post

@bojan
Sad pogledah taj tvoj link.Mora da se šališ!Navodiš kao referencu Vikipediju a nisi ni pogledao šta piše i zbog čega su igrači suspendovani.Pa ja sad da se prijavim mogu da izmenim taj članak i da napišem da si ti bio suspendovan 6 utakmica u sezoni 2001-02.Dečko,ja sam se o košarci i NBA obrazovao iz Koša,Tempa,Sportskog Žurnala,Dnevni Telegraf košarke(čuvena DT košarka),trećeg kanala,Inside NBA na DSF-u,kaseta koje sam mogao da ugrabim od drugara,SOS kanala dok su bili i na NS plusu i Studiju B i mnogo drugih izvora.Ja sam proživeo to vreme i sećam se tih vesti o suspenzijama,a ti nisi mogao ni toliko pažljivo da pogledaš taj svoj „izvor“ i da vidiš da je minimalna kazna na toj listi 6 utakmica a ja sam ti rekao da su kazne bile par mečeva i desetak hiljada dolara kazne.Ovim si kod mene izgubio svaki kredibilitet za raspravu sa mnom,tako da ja više neću odgovarati ni na jedan tvoj post.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:27)
vecinu od ovih stvari za koje mene optuzujes zapravo ti radis.
nikada nisam rekao ni da statistika laze, niti sam je koristio kako mi odgovara, ali ti jesi birao koje ti izjave nekadasnjih velikana odgovaraju, a koje ne, pa si one koji se ne slazu sa tobom zanemario pod izgovorom "oni rade za ligu", a ove koji ti odgovaraju si isto uzeo do pola ozbiljno, tj samo onaj deo koji odgovara onome sto ti mislis.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 21:11)
priznajem, prevideh da si napisao par utakmica sa par hiljada dolara kazne, sry for that.
izvor koji sam okacio jeste vikipedija, i ona nije uvek tacna, ali frekvenca gresaka nije cesta i postoje mehanizmi kontrole koji su prilicno efikasni, tako da je vikipedija prilicno dobar indikator situacije. No, evo ti drugi link http://www.allaboutbasketball.us/nba/suspensions-in-nba-over-drug-issues.html ili ovaj http://www.eskimo.com/~pbender/fines.html#94-95 slicna je situacija, samo sto ovaj drugi ide samo od 94. pa do danas.
no cela ta prica je proizisla iz tvoje konstatacija "oni se ne testiraju na doping, tako da su za mene svi dopingovani" koju nisi ni sa cim potkrepio, te ne bih rekao da imam nekih "credibility issues"

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
nemas naravno obavezu da meni bilo sta dokazujes, ali ako zelis bilo koga da ubedis u nesto bilo bi pozeljno da imas neki zvanicni dokument koji potvrdjuje to sto pricas. Nije previse bitno kada je nastao www, vecina stvari, narocito tako bitnih je postavljena na internet i nakon njegovog nastanka. Ljudi kace isecke iz novina, tadasnje snimke, takve informacije bi morale biti dostupne. Nemam potrebe da ucim o dopingu, znam dovoljno (mislim da sam i gledao dokumentarac), ovde je pitanje koja je to konkretno gomila igraca suspendovana, moralo bi da postoji u nba arhivama bar.
isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
:D stvarno covece kako lupas i izvrces.
kretanja u odbrani sinoc su daleko bolja nego na svakom od linkova koje si postavio, ukljucujuci i onaj sa Niksima koji iseca najbolje detalje. Prolaz do reketa uopste nije lak, i ti igraci koji su sutirali iz otvorenih pozicija uopste nisu stajali i kampovali na tim mestima nego su njihove pozicije ostvarene postavljanjem pravovremenih blokova i uocavanje pravih trenutaka kada je neki igrac udvojen, tj neki drugi igrac ostao sam.
nisam se ja nikad oslanjao samo na statistiku da bih opisao superiornost lebrona, nego sam i objasnjavao razlike koje su nastale u odbrani da bi se postiglo danasnje stanje. A sta se ne prikazuje u statistici, pa recimo Lebron krene na ulaz, udvoje ga, on dodaje slobodnom alenu, ali igrac koji cuva milera uvidja da ide pas ka alenu krece prema njemu i poprilicno ga zatvara pa on salje pas mileru koji daje trojku. Pola te asistencije je Lebronovo, no nebitno, i brojke koje su u boxscoreu su svakako dosta dobre.
Niko nikada nije kampovao na trojci, to se desavalo 90ih, da bi ostvario slobodnu poziciju moras dosta da se natrcis. I kada je ostvare nikada nisu predugo sami.
dakle verujemo i statistici, i ocima, jer to sto gledamo ukazuje na neka desavanja u statistici, a statistika moze da ukaze da bismo trebali da pogledamo detaljnije odredjeni deo.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“LBJ, sjajna igra, statistika ne moze to da opise.”-Ovo su tvoje reči od danas na vesti za pobedu Majamija.Ti meni statistikom pokušavaš da dokažeš da nisam u pravu i da ne treba da verujem svojim očima,a onda sebi uskačeš u usta govoreći kako to što je Lebron dao malo poena nema veze jer on je igrao sjajno ali statistika laže.Odluči se-verujemo statistikama ili našim očima?
Što se tiče dokaza,nemam ja tebi šta da dokazujem.Ja pričam o periodu 1990-2000 a WWW je izmišljen 1995. ako me sećanje dobro služi i gomila ovih stvari o suspenzijama zbog steroida nikad nije izašla na internet jer je on još uvek bio u povoju.Ako hoćeš nešto da naučiš o dopingu pogledaj film Bigger,Stronger,Faster(nije loše da se dodatno obrazuješ).
Noćas je bilo 39 pokušaja za 3 poena i možda je 9-10 bilo contested,svi ostali su bili uncontested ili po srpski sam čovek kao duh na trojci.Gde su te tvoje odbrane?Vidim da ne razumeš košarku i ja sam ti juče ceo dan besuspešno pričao da danas svi kampuju na trojci i da uopšte odbrane nisu toliko dobre već igrači napadački limitirani,jer da jesu što bi bio problem za Grina i Lenarda da kad su udvojili Džejmsa optrče do trojke i blokiraju Milera ili Alena.Hoće to,ali u zemlji snova.Što se tiče flotera,samo 2 igrača su ih koristila,Vejd 2 puta i Čalmers 1 put,i jedan ukršteni korak(Vejd).Imao sam osećaj da gledam Cibona-Zadar(samo trojke) ali sa boljim igračima i bilo mi je krivo što sam uopšte ostajao do kasno a treba raditi.

wooyche

pre 10 godina

@(Milos, 10. jun 2013 17:34)
Hvala ti na lepim rečima.Javio sam se jer nisam želeo više da ljudi šire poluinformacije potkrepljujući to nekom statistikom,a posle kad im to ne odgovara da kažu kako statistika laže.I ta statistika nije ista kad igraš u vreme kad svako može da te zvekne kako hoće i kad si zaštićen od grubosti.Naravno da će ti brojke biti bolje kad te manje biju.Inače gledam Lebrona noćas i tuga kako on ne može da iskoristi svoju ogromnu fizićku snagu u odnosu na fizički limitirane protivnike.Jeste on asistirao ali je on noćas trebalo da da 40-50 poena na low post-u leđima okrenut ka košu a ne da asistira.Pošto si ljubitelj prave košarke evo ti link gde je jedan od mojih omiljenih igrača(ser Čarls) dao pedesetak poena koristeći svoju superiornu leđnu tehniku.27 poena već u prvoj četvrtini,šut iz igre 11/11,plus gomila skokova i asistencija.E tako igra vođa tima u plej ofu!
http://www.youtube.com/watch?v=VgEdI2hYt3w

Milos

pre 10 godina

@ wooyche

Hvala ti za svaki komentar i ja sam ih pisao dosta, par puta sam hteo takodje da odgovorim na plitke price koje uzimaju u obzir statistiku i ostale gluposti, ali ti si me preduhitrio, dosta sam mladji od tebe, ali kao klinac sam gledao zlatnu eru NBA i sve sam to imao na kasetama i posle gledao X puta sve te utakmica od 91 do 98, i sve sto si napisao si potupuno upravu, svaki argument ti je artikulisan i podupret iskustvom igranja kosarke i cinjenice da razumes igru. Uzdravlje!

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
i za nekog ko misli da je NBA toliko losija, prilicno pratis meceve, bice da ipak danasnja liga nije toliko losa.
a mislim da su gluposti to sto si napisao za Barklija i Seka, nemaju razloga da izmisljaju, da je tacno to sto si napisao oni bi priclai kako je danasnja igra jaca nego ikada, uopste se ne libe da iskritikuju (nekada i preteraju) bilo koju danasnju zvezdu, zbog toga su i zanimljivi jer nije monotono.
zaista je zanimljiva barikada koju si izgradio prema spoljnom svetu
barkli i sek kazu da je LBJ odlican i top 10 svih vremena - moraju to da kazu zbog nba, pipen koji nema bilo kakvu komentatorsku poziciju kaze da je lebron "greatest defensive force ever" i da "keeps everyone involved in offense", onda nem' pojma, on je verovatno ljubomoran. A kada Rodman odvali ovakvu glupost, on je u pravu.
danasnji igraci su nabildovani nagruvani, ali se manje fizicki trose jer nemaju kontakata i postali su neki ljudi od papira koje kada dotaknes raspadnu se :o, dok su ranije igrali neki supermeni koji su se klali na terenu a opet trajali 100 godina.
malo ekstrapoliramo tako rezonovanje i mogu reci da je lokalni basket u mojoj ulici bolji nego u nba.
i uzgred, mislim da bi trebalo da navodis reference za neke svoje tvrdnje, narocito za ozbiljne stvari poput dopinga. Price jedan veslacki tim je uradio to i to, nisu dokazi vec anegdote.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_players_banned_or_suspended_by_the_NBA
daleko vise ima suspendovanih i kaznjenih od 2000. naovamo, nego pre toga, a i pre je uglavnom zbog tuce, ne zbog "substance abuse".
I nije nemoguce postati "terminator" od obicnog mrsavca i na redovan nacin u par godina. Nisam to radio, ali imam par drugara koji su se dosta posvetili pravilnoj ishrani i treningu i prosto doveli svoje telo do viseg nivoa. Ne, ne sumnjam da u profesionalnom sportu ima dopinga, ali nista sto si rekao nije tacno, ni da su kontrole bile jace 90ih, ni da su nba zvezde (ili americki sportisti uopsteno), postedjeni iste doping kontrole na koju idu ostali (ili ako je tacno, zelim izvor).
A mislim da ne moram da treniram kosarku da bih pratio vise od igraca sa loptom i primetio nacin kretanja i pozicioniranja danas u odnosu na ono vreme nekada. I nije tacno da su plejevi danas losiji, floter je nesto redovno, ledjna tehnika, ok, nije, ali kakva je ledjna tehnika Stoktona? Centri, osim Hakima (s pocetka 90ih) i Seka (s pocetka 00ih) retko ko bi bio vrhunski i danas. Ostertag je drvo najvece pa je igrao dva puta finale. Bekovi suteri daleko bolje kreiraju sebi poziciju za sut. Koriscenje bloka, catch-and-shot je doveden do savrsenstva.
I nije mi jasno sto taj flow navodis kao nesto lose? SAS to radi savrseno i jako lepo izgleda u mecu i ubedjen sam da bi bez problema tukli vecinu finalista 90ih, to tadasnje odbrane ne bi mogle da isprate.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
to sto je u Srbiji pao kvalitet kosarke ne znaci da isto vazi za ceo svet.
Ali danasnja Spanska reprezentacija je ipak jaca od nase zlatne generacije, uzmi cak i poredjenje sa SfRJ generacijom. Tako da evropski sampioni sada su jaci nego nekada, dakle i kosarka je napredovala.
Lebron nije meni nikakav kralj, niti sam ja napaljeni klinac koji ga ceni zato sto moze da poljubi obruc, vec ga cenim zato sto igra izuzetnu kosarku. A ti konstantno pokusavas da ga diskreditujes poredeci ga sa Kempom i Dominikom govoreci kako eto covek ima samo neku sitnicu losiju (3-4 puta bolji asistent od obojice, za Kempa je izmislio napadacku igru i sut, za Dominika odbranu), a samom analizom poredjenja i mesta na kom je Dominik bio svojevremeno i da on nije bio samo jedan od 30, vec jedan od najboljih igraca lige dobijas da bi Lebron i tada bio ozbiljan MVP kandidat i vodio svoje ekipe do titule. Ako ne vidis brilijantnost njegove igre sinoc i maestralno zaustavljanje napada SAS u startu, dzaba i treniranje kosarke.
za kraj, buduci da se stalno prica da li ce Lebron ikada stici Majkla, evo i druge strane medalje http://www.thenbageek.com/articles/can-michael-keep-up-with-lebron-james :)

Zoki

pre 10 godina

@wooyche
"@Zoki, E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ."

A gde si to na netu video? Ako si tražio na srpskim sajtovima onda su možda i video, jer to je čista naša izmišljotina. Niko u svetu za to nije čuo, samo smo mi ovde izmislili. Pretraži na pravim sajtovima, bilo gde van srpskih foruma, pa javi. Pa mi onda kaži ko ulazi u frku slabiji.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Umorih se više od ove rasprave.Da si stariji i da si to pratio detaljno kao i ja tih godina znao bi da je devedesetih svake godine po desetak igrača bilo kažnjavano zbog upotrebe steroida.Kazna bi bila par hiljada dolara,par utakmica suspenzije i to je to.Kažnjavani su uglavnom manje poznati igrači.Ja bi trebalo da budem jako glup i naivan da poverujem da to nisu radile i najveće zvezde tog vremena,ali zbog logike profita(po struci sam ekonomista i znam o čemu pričam) oni su morali da budu čisti pred svetom.Uostalom ja sam zakačio i kraj osamdesetih pa znam kako su igrači u par godina postali terminatori od običnih mršavaca.Uostalom na Sport klubu ti ide NBA Klasics i često puštaju utakmice iz osamdesetih(puštali su all star iz 1985.,4.-tu utakmicu finala Siksersa i Lejkersa iz 1983.).Ipak,nije me to mnogo zanimalo jer sam gledao njihovo umeće na terenu i divio se.Ako nisi trenirao košarku kako možeš da pričaš o napretku u organizaciji igre?Plejmejkeri su danas lošiji,nemaju leđnu tehniku,ne znaju floter.Centar sa najboljom tehnikom danas je Hibert koji bi 90-tih bio najblaže rečeno prosečan.Bekovi šuteri koji ne znaju da kreiraju sami sebi poziciju za šut već čekaju flow to da odradi.Krilni centri koji se plaše da jurišaju na reket.Mrzi me da ti više odgovaram ali bih voleo da se nekad sretnemo na basketu i da ti pokažem šta je prava košarka,bez snage,samo čista veština i znanje i inteligencija.Odjavljujem se.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
I još nešto sam zaboravio.Da li misliš da su Teodosić,Krstić,Veličković,Kešelj,Raduljica,Marković,Paunić,Rašić,Perović i ostali bolji od Đorđevića,Danilovića,Bodiroge,Savića,Paspalja,Divca,Rebrače,Berića?Ni u ludilu!Niko to ne misli pri čistoj svesti i zdravoj pameti.A zašto?Pa zato što nije bilo ispiranja mozga marketingom kao što je to slučaj sa NBA igračima.NBA mora da vodi biznis i da zarađuje pare i da uvaljuju poluproizvod kao proizvod vrhunskog kvaliteta.Meni ne mogu da uvaljuju brlju govoreći mi da je to vrhunska rakija.Jednostavno sam isuviše iskusan i verujem svojim očima.Gledaj noćas svog kralja i slavi ga.On je dobar dečko,nesebičan i nije on kriv što NBA u nedostatku boljeg pokušava da ga proda kao novog Džordana.90-tih bi on bio samo jedan od tih 30 koji bi imali 20+ poena u proseku.A što se tiče Šeka,Barklija,Marka Džeksona i njihove priče o Lebronu,oni su komentatori,treneri i moraju da igraju po NBA pravilima.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
sto je nemoguce? prvu polovinu uvek cuvas snagu za drugu i u finisu das sve od sebe. Kosarku nisam trenirao, ali veslanje jesam :) bar u mom primeru to jeste bilo tako.
A je l' imas neku potvrdu za to da "nijedan americki sportista nije podvrgnut doping kontroli na OI u Pekingu", i zasto bi to bio slucaj samo u Pekingu. Kako je onda Kortni King diskvalifikovana?
Sem prica po internet forumima nisam nigde nasao dokument koji bi potvrdio da se americki sportisti, ili samo kosarkasi ne testiraju na doping.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
i kad si vec spomenuo OI u Barseloni i tvrdnju da je uslov bio da se ne podvrgavaju doping kontrolama, jel ne mislis za MJ (oba), Birda, Juinga, Hakima i ostale da su se dopingovali svojevremeno? ako mislis, sto je onda samo lebron napumpan i na steroidima.

sto se mojih godina tice, pratio sam MJa u drugom three-peatu, ok to jeste bilo posle pada NYKa (iako su imali jedno finale posle, ali najbolje godine su bile 92-94) i Detroita. A onda su za vreme dominacije Lejkersa krenule price kako Kobi dominira samo zato sto, pa svi argumenti po kojima se kritikuje sada Lebron, i kako je liga sve losija. Kako se net razvijao bio sam u mogucnosti da skinem neke od tih matorih utakmica i uporedim i zakljucio da je cela prica samo jedan mit i video da postoji gradacija kompleksnosti igre i organizacije u igri. Da, ranije jeste jedan igrac imao mnogo vise mogucnosti u svojim rukama, moze da se kaze da to nosi i odredjeni smek sa sobom, ali da je ranije liga bila jaca, imala vise odlicnih igraca, da je odbrana bila bolja i povrh svega da je bilo vise dobrih sutera, da bi Dzordan danas davao 40+ poena u proseku, a Lebron bio prosek u njegovo vreme, jednostavno nema veze sa realnoscu. I ne samo da bi Lebron igrao lepo, vec i Kobi, Melo, Vejd, Rouz, Durant, Rondo i ostale danasnje zvezde.

wooyche

pre 10 godina

@Zoki
E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ.
Na OI u Pekingu nijedan američki sportista nije bio podvrgnut doping kontroli jer je za njih “garantovala američka vlada”.Te OI su bile besomučna trka između Kine I SAD za prestiž i nijedna strana nije birala sredstva da iz tog rata izađe kao pobednik.Kinezi su poturali dvanestogodišnje devojčice u gimnastici(iako je 15 minimum) jer su elastičnije kad su mlađe.Ameri su gurali Felpsa da osvoji što više medalja i on je plivao po 4-5 trka dnevno(mnogi kažu da je to nemoguće bez dopunskih sredstava).Sećam se izjave naših veslača gde opisuju kako su u drugoj polovini trke neki Ameri ubrzali i ostvarili vreme brže nego u prvoj polovini trke što je nemoguće.Inače uslov NBA da njihovi igrači učestvuju na OI(još daleke 1992. u Barseloni) je bio da oni ne budu u olimpijskom selu sa ostalim sportistima,da ne podležu standardnoj doping kontroli itd.

Zoki

pre 10 godina

@(wooyche, 9. jun 2013 19:19)
"čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani"

Eto i kako posle čovek da ti veruje, to što si rekao uopšte nije tačno, Amerikanci uključujući NBA igrače podležu istoj doping kontroli na svetskim takmičenjima kao i svi ostali.

wooyche

pre 10 godina

@vince karter
Džaba pričaš ovoj mlađariji.Oni veruju statistikama jer nemaju ni za šta drugo da se uhvate jer nisu gledali te utakmice.Zato sam i ostavio par linkova da mogu da pogledaju cele utakmice i da očima vide ono o čemu pričaju na slepo.Za tebe znam da si ljubitelj dobre košarke(čitam često tvoje komentare) pa ću ti ostaviti link jedne utakmice Bulsa i Niksa gde je bilo i tuče(čak i po sudiji) i isključenja i mnogo lepih poteza.Kakva je to muška košarka bila,a sada kao u pozorištu
http://www.youtube.com/watch?v=ZL9t9gQ0Gvc

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Tenis je napredovao jer su se menjali rekviziti i podloge,i u manjoj meri igrači.U košarci se lopta nije mogla promeniti,nisu hteli ni da menjaju veličinu terena ni podlogu.Bilo je predloga da se obruč podigne na 3.20m ali je to hvala bogu odbačeno.Što se tiče samih igrača nisu se puno promenili.Mišićna masa im je skočila za jedno 5-10%,ali to samo po sebi nije donelo poboljšanje i kvalitet.Skapirao sam ja da si mlađi i da nisi gledao ono o čemu pričam sve vreme jer bi me sigurno razumeo,a da si trenirao kao ja razumeo bi zašto se nerviram kad gledam današnje košarkaše.Igrači su danas siromašniji kvalitetom i previše je zahteva za timskom igrom,a individualna napadačka igra nazaduje.Naše mlađe kategorije osvajaju medalje ali sem Teodosića i Veličkovića pre povrede mi nismo dobili dobre igrače.S druge strane Španci preuzimaju naš nekadašnji koncept košarke i stvaraju igrače,i to tako dobre da igraju egal sa dopingovanim Amerima(čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani) na OI 2008. i gube 6 razlike.Sve one stvari koje sam napisao o današnjim klincima su iste one stvari koje nedostaju i igračima u NBA.Pogledaj utakmicu u linku i videćeš sve ono o čemu sam pričao.
@netfan87
Evo za tebe jedna utakmica.Pogledaj je i edukuj se.
http://www.youtube.com/watch?v=MX8AGF9ktMQ

vince carter

pre 10 godina

tenis??? a boks?? ako je klicko najdominantniji bokser danas jel najbolji svih vremena neeee!! samo se bori u vremenu bez jake konkurencije...kako izmisljete ovo videcete lebronovu statistiku na kraju karijere...ma dzabe statistike on se nije borio odnosno igrao sa najboljima...on danas u slabijoj konkurenciji igra u jednom timu sa jos nekoliko extra igraca...ccc pa pogledajte samo gasol:rendolf najbolji centarski tandem pa njih bi olajuvon vozio kao na ringispilu aa shaq bi ih obojicu odjednom unosio u reket!!!

Zoki

pre 10 godina

@Bojan
Hvala na ovim komentarima, dosta toga sam iz njih uvideo. Sto se mene tice skroz si u pravu, ispravno razmisljas i sve sto kazes potkrepljujes cinjenicama.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 14:33)
ok, agree to disagree, ali kad si vec spomenuo tenis, slazem se da je uznapredovao maksimalno, ali to nije vise isti sport kao nekada, kao ni kosarka. Cini mi se da mozes na slican nacin da iznosis argumente protiv danasnjih tenisera, evo ja Noleta smatram za jednog od 5 najboljih tenisera, ali nikada nisam video nijednog broja jedan koji ima tako nesiguran smec. Sa takvim smecom nikada pre 20+ godina ne bi osvojio Vimbldon, i sad bi se neki Samprasov navijac mogao javiti i reci da je tenis bzvz, nema vise igre na mrezi, puko prebacivanje loptice i slicno. Ali nivo tenisa je drasticno iznad (ok, cini mi se da je u blagom padu u odnosu na 2011. i mislim da Rafa sa nikada slabijom igrom nije uzeo RG, ali i dalje je to izuzetan tenis). Pit iz 90ih bi danas bio pociscen od najbolje petorice na svim podlogama, samo bi na Vimbldonu bilo nesto zanimljivije.
Sto se tice skoka, stoji to sto si rekao za Memfis, ali oni imaju odlicnu dvojicu igraca pod kosem, mozda i najbolji tandem trenutno, te generalno dominiraju skokom, ali za tri ekipe koje sutiraju nesto vise za tri od njih Boston, Cikago i Jutu isto ne vazi.
Ja imam 25 godina i iskreno bolje igram basket od vremena kada sam bio 18 i kada sam mogao ceo mec konstantno da trcim, ali sam ispadao iz igre za svakakve gluposti. Ali dobro, nikada je nisam trenirao, tako da se necu davati u te ocene.

mrk

pre 10 godina

Jordan bi terorisao danas odbrane, dok nisam siguran da bi James smeo da udje u reket pored "nepokretljivih Ewinga i Oukllija" kako neko rece, sa onim normalnim kriterijumom sudjenja, znaci muska kosarka. Dobro nekad su pomalo i preterivali sa tom odbranom i faulovima nad MJ-om ali to je ono sto je davalo draz i izvlacilo maximum iz njegovog velicanstva.

netfan87

pre 10 godina

Koja poplava matorih "Bulsovaca" neverovatno...živite u prošlosti!
Ovo što je rekao Rodman samo potvrđuje kolika je on b..... i van terena.
Lebron ima nešto što Majkl nije imao.To se zovu asistencije i osećaj za timsku igru za razliku od Majkla i Kobija koji zajedno nemaju prosek asistencija kao Lebron.
Majkl jeste GOAT ali Lebron uopšte nije daleko od njega niti će biti.
90-ih bi bio u ravni sa Džordanom.Uostalom videćete kada završi karijeru, pretećiće Majkla po svemu.
E sad, to što ste "zagriženi tvrdokorni neponovljivi Džordanovci i Bulsovci" to je vaš problem shvatićete da vreme ide dalje i da će uvek biti novih generacija koje će imati zadatak da učine nešto više od starijih...

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ono sto cu ti ipak priznati jeste da u NBA nema vise tolike tenzije kao nekada po pitanju rivalstava i oko terena i mnogo je sterilniji odnos. To je uvek bila pompa MJ vs Wilkins, MJ vs MJ, Magic vs Bird i slicno. I osecalo se da prsti i van terena. Msm i prosle godine je bilo kao LBJ vs KD, pa se pola meca ne cuvaju medjusobno, a posle serije odu pa treniraju zajedno.
pomenuta rivlastva su dobila pomalo i na znacaju zbog medijske ekspanzije NBA, bilo ih je i ranije (verovatno najvece Rasel protiv Cemberlejna), ali definitivno je liga bila takva da je davala jos jednu dimenziju borbama koji nisu samo na terenu.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Bojane,ne moramo da se složimo,odnosno što kažu Ameri We agree to disagree.Svako ima prava na svoje mišljenje.Odgovoriću ti na pitanja mada se iz mojih prethodnih postova vide odgovori ali ajde.Manje ofanzivnih skokova ima zbog današnjeg pozicioniranja u napadu gde svi kampuju na trojci i čekaju da se neko oslobodi za šuti manje je ljudi bliže košu koji mogu da uhvate tu loptu.Pravi dokaz za moju tvrdnju ti je Memfis koji slabo šutira trojke,igrači su bliže reketu i imaju najviše ofanzivnih skokova u NBA.Džordan i Vilkins,dva najbolja strelca osamdesetih imaju ukupno(u regularnom delu) 1292 trojke,dok Lebron sam već sad ima 1020.Iz voga se jasno vidi ko je kako napadao i gde stoji u napadu.Trojke su se manje gađale tada jer je svako mogao da te klepi i na trojci i unutar,ali je naravno da su ti veće šanse da u takvim uslovima daš poene kad si bliže košu.
Što se toga tiče da bi Džordan bio efikasniji,ja to nisam rekao.Moje mišljenje je da bi Džordan iz 90-tih bio efikasniji i da bi možda imao i po 40 poena po meču,ali Džordan koji bi bio rođen i odrastao u Lebronovom dobu bi bio manje efikasan.Jednostavno igraš u uslovima u kojima si rođen.
Pravila su menjana da bi bilo efikasnije ali tada nisu računali da će treneri dobiti moć kakvu nikad nisu imali ranije u NBA istoriji.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Imam trideset i kusur godina i po tim kriterijumima spadam u “matorce”.Na basket idem sa drugarima 1-2 put mesečno kada se uklopimo.Sramota je da(drugari su takođe matorci) mi u 80% slučajeva dobijamo klince koji su po petnestak godina mlađi od nas,treniraju,skaču kao kenguri,zakucavaju,eksplozivniji su.Odem na basket bez ikakvih očekivanja i razočaram se.Od finti koriste u 90% slučajeva prednju promenu,timski se služe napadom iz pika i flow za trojku.Na zagrevanju sve pogađaju(kad ih niko ne čuva),kad počne partija nije tako.Loše koriste slabiju ruku,lako ih usmeriš na slabiju stranu,pik dobro branimo jer smo svi visoki 188+ i nema mismatch-a,šut im ne postoji kad kreneš da im mašeš rukom ispred očiju.U odbrani ne znaju da brane roling i loše se snalaze kad je neko jak na obe strane.Horog ne mogu uopšte da brane kao ni šut od table.Odbranu od leđa ne znaju.Fintom šuta ih lako izbaciš,zadnja promena pravca ih izbezumi,lažna asistencija iza leđa ih ukopa,na ukršteni dvokorak te gledaju kao da si Vejd lično(seća li se neko pokojnog Harisa Brkića kako je on razvaljivao sa tim dvokorakom).Loše se zagrađuju ispod koša i da ne nabrajam više.Sve ovo što sam nabrojao može da se primeni i na današnji i nekadašnji NBA.Šesta utakmica Majami-Indijana,Moris Kol prodire ka reketu,skače,neometan je i umesto da položi on vraća loptu u korner na trojku.I nisam neko ko misli da je nekad sve bilo bolje.Današnji teniseri su vanzemaljci za nekadašnje,ali današnji košarkaši...

Bojan

pre 10 godina

Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo. Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.
(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ok, vidim da se necemo sloziti, ali samo jedno pitanje ovde. Vise puta si govorio da su pravila menjana da bi igraci postali efikasniji i da bi se nabijala individualna statistika, a sada pominjes kako su u evropi promenili pravila i da je igra odjedanput postala brza i efikasnija. Ako treba da promene pravila da bi igra postala brza i efikasnija otkud onda misljenje da bi Dzordan pod ovim pravilima bio efikasniji nego sto je bio, kao i da bi Lebronova efikasnost bila manja nekada. Ove godine je bilo 9 igraca sa preko 20 poena po mecu, a pre tacno 20 godina ih je bilo oko 30. Tesko da su povecali efikasnost ovim pravilima.

i jos jedno pitanje, ako se ne igra bolja odbrana danas, otkuda toliki pad u ofanzivnim skokovima, od pocetka osamdesetih pa naovamo, prakticno iz sezone u sezonu sve ih je manje, i to ne iz razloga sto je manje napada uopsteno, nego je manji procenat od sveukupnih skokova postignut u napadu. Ranije je to bio svaki treci, sada svaki cetvrti. Zar ne mislis da je to posledica boljeg zatvaranja reketa?

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:06)
sto se povreda tice, uvek ih je bilo, i to dosta teskih, problem je sto takve igrace vrlo cesto ne zapamtimo, ali eto Hilova karijera je ispresecana povredama, kao i Penija Hardaveja, pre njega sam i naveo primer Ajezee Tomas, kao i Dzordana u drugoj sezoni, kao i Medzika. Nisam siguran da su povrede toliko cesce i proguglacu da vidim koliko je to tacno.
Lebron je sada bolji u odbrani nego sto je Vilkins ikada bio. Naravno da nije dosao u ligu kao bolji i mislim da su retki igraci koji su odmah sjajni defanzivci, a da to postaju igrom protiv najboljih. Lebron je sada bio drugi na glasanju za najboljeg defanzivca lige, sa vrlo malom razlikom u odnosu na pobednika, ali sam ubedjen sa ovim nivoom igre da ce biti za godinu ili gde. Vilkins realno nije nikada ni bio blizu.
sto se suta tice, pa Lebron na nivou karijere sutira trojke duplo cesce od Dominika, smanjio je to u odnosu na Klivlend i bolje bira suteve, ali Dominik je u najboljim godinama sutirao jednu trojku po mecu, vremenom kada je posustajao je ubacivao trojku kao opciju i napredovao u tome, kao sto mozes da primetis i da Lebron radi. Skok sut sada u odnosu na dolazak u ligu je daleko bolji.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Još ovo i da stavim tačku na ovu besmislenu raspravu.Danas ne postoji napadački talenat u dovoljnoj meri!Igrači ne koriste osnovne elemente košarkaške igre u napadu i ona je obesmišljena.Bitan je samo flow(kruženje lopte u napadu) u napadu da bi se kao našao neko slobodan na šutu.Ako se ne nađe,gađa se ishitreni šut u poslednjim sekundama napada i zato odbrane izgledaju toliko dobre.Svaka odbrana pada na samo jednu zadnju promenu,ili fintu šuta,ili lažno dodavanje za nastavak flow-a ili ima neko ko zna da odigra 1 na jedan i da šutne sa poludistance.To znaju old school igrači i zato je Novicki onako ponizio Majami(3 NBA superstara u punoj snazi protiv NBA veterana i opet su izgubili).Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo.Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.Danas su u NBA treneri mnogo bitniji nego ranije i kada imamo situaciju da je trener glavni a ne najbolji igrači onda imamo situaciju kao danas tj.nedostatak slobode u napadu.Nedostatak slobode vodi gušenju kreativnosti i onda odbrane izgledaju mnogo bolje nego što stvarno jesu i to ti je razlog za 10% manje napada danas.Nekad si morao da napadneš ranije da ne dobiješ lakat ili sekiricu a danas lopta kruži kao kiša oko Kragujevca i nikako da šutnu.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Što se tiče snimka,izvinjavam se,ali moderatori su kasnije objavili tvoj post o njemu.Ima jedan zanimljivi film,zove se Food inc. i govori o hrani koju jedemo i kako je ona štetna zbog raznih antibiotika koji se daju piletu da bi brže poraslo. 30% više mišićnih vlakana ima pile danas u odnosu na pile od pre 30 godina,a ne vežba(ne diže tegove),već samo sedi u mraku i kljuca hranu.Od tolike mišićne mase mu se lome kolena(gledaj pomor superstarova ove 2 godine sa istim brojem utakmica).Tako je i Vilkinsu pre petnestak godina bilo potrebno desetak kila manje inače po građi inače on i Lebron su identični,samo je hemija danas malo bolja.I on je bio dominantan u svoje vreme,i u poentiranju i u vazdušnim duelima.Bolji u odbrani?Misliš da je Lebron došao u NBA kao najbolji odbrambeni igrač.Ne!On je učio godinama.Što se trojki tiče nauči da analiziraš statistiku.Kad je došao u NBA Lebronu je svaki 6. šut bio trojka.,sada u Majamiju svaki 8. ili 9.Inače statistike iz Klivlenda za 3 su mu skoro identične Vilkinsonovim.Lakše je u Majamiju gađati neometan jer tamo i četvorka gađa trojku(Boš).Petorka Lebron,Alen,Čalmers,Batije(lažna četvorka) i Boš(lažna petica) gde svako može da ubode trojku.Evo linkova sa statistikama obojice pa prosudite.
http://www.nba.com/history/players/wilkins_stats.html
http://www.nba.com/playerfile/lebron_james/career_stats.html

Bojan

pre 10 godina

(mrk, 9. jun)
ekipa u kojoj su Rodman, Pipen i Dzordan vodeca trojica je jaca od ekipe u kojoj su to Barkli, Miler i Dzordan. U odbrani nema potrebe da objasnjavam zasto su bolji, a u napadu, pa jbg, ima samo jedna lopta. Imali bi nesto vise opcija, ali ne toliko da nadoknade razliku u odbrani.
(wooyche, 9)
naravno da ne ocekujem da Juing i Oakli imaju takav rad nogu, ali cela prica o strasnoj odbrani pada u vodu kada se prvi igrac probije tako lako, a ostatak nije toliko pokretljiv da zatvori opcije, i onda jedino sto ostaje, odalami coveka iz sve snage, to nije pokazatelj jacine njihovih odbrana, nego nemoci.
a gde je tebi granica izmedju old school i new school?
eto gledaj Lebronovu odbranu na Rouzu, Melu, Kobiju i koliko im ispreseca kretanje i suzi mogucnosti da ista urade. Po meni je to korak ispred toga sto ti zoves old school Kobe defense.
I zar ova tvoja recenica ne govori dovoljno "Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju", tj odbrane su toliko dobre da osujecuju tvoje planove daleko van reketa, do koga kada dodje protivnik najcesce samo faulom mozes da ga zaustavis. Naravno da uspevaju najveci igraci i te odbrane da probiju, ali ne tako konstantno i tako lako kao sto je MJ radio NYK i DET, niti bi on danas uspevao tako lako isto da uradi. A za slobodne, pa nije li majkl dao skoro 8000 poena sa bacanja. Ne kazem da nije zasluzio, ali se nadavao.

mrk

pre 10 godina

Lebronov trejd u Majaami je slicno kao kad bi Jordan u ono vreme otisao u Indijanu sa Milerom i da mu dovedu jos Barklija, onda ne bi morao da ceka da Pipen i drustvo odrastu i stasaju za titulu.
Jordan je cekao i docekao, a ovaj nije u tome je najveca razlika izmedju njih dvojce. Da se ovaj imaginarni trejd obavio Jordan bi stigao Rasela po titulama.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
sto se tice poredjenja sa Vilkinsom, osim pobrojanog Lebron je i bolji suter (videti pod trojke) i daleko bolji igrac u odbrani. Sto nije mala razlika kada sve saberes.
I ukoliko je taj Vilkins bio drugi na jednom izboru za mvp i peti na narednom, 7 godina clan najboljih NBA petorki, nije li logicno da bi bolja verzija njega prolazila jos bolje. I pre 20 godina bi LBJ bio obavezan clan prve nba petorke, dok bi sa Majklom delio mvp titule?

Miksa

pre 10 godina

Mene živo zanima kako bi se ustvari LeBron snašao u Džordanovoj eri. Zanima me koliko bi batina popio od Detroita, kao i da li bi i dalje pravio ove debilne face koje pravi sad u finalu. Zanima me kako bi reagovao protiv Njujorka i koliko bi tek od njih batina popio,i to posebno od Ouklija, Mejsona i Ksavijera. Zanima da li bi imao petlju da krene na Juinga kao Džordan. Zanima me koliko bi poena Majamiju spakovali Medžikovi Lejkersi, Drekslerovi Blejzersi, Milerova Indijana, Pejtonovi i Kempovi Soniksi, Barklijev Finiks i drugi. A zanima me najviše sa kojom razlikom bi Džordanov Čikago, onaj sa 72 pobede u sezoni, oprao ovaj LeBronov Majami. Svako ko kaže da ih ne bi otresli kao dete slinu se prosto ne razume u košarku jer sa jedne strane imaš tim koji je imao Džordana, Pipena, Rodmana, Harpera, Longlija, Kukoča kao šestog igrača i solidnu klupu, a sa druge, LeBrona, Vejda, Boša, Alena kao šutera i ostalo su mahači peškirima.

Uros

pre 10 godina

Prvo i osnovno oko cega su se slozili svi najveci kosarkaski velikani igraci i treneri je da je Lebron NAJKOMPLETNIJI igrac ikada jer ima skok asistenciju sut ulaz i igra fenomenalnu odbranu...e sada da ja vas pitam...da li vi mislite da jedan takav NAJKOMPLETNIJI igrac ikaada ne bi prilagodio svoju kosarku potrebama 90-tih, naravno da bi, covek bi trenirao od malena i prilagodjavao se takvom tipu igre i opet bi bio najdominantniji(kao sto bi i Wilt pored Onila bio smesan sa onom gradjom ali bi trenirajuci od malena prilagodio svoje telo i kosarkaske sposobnosti potrebama tadasnjeg vremena)...kratko i jasno.
I da se razumemo niko ali NIKO ne govori da je Lebron bolji od Jordana, znaci niko i to se nikad ne dovodi u pitanje sem kada hejteri Lebrona to spominju omalovazavajuci njegovo kosarkasko umece. Sedi jedan

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne, nikada nisam dovodio u pitanje da je MJ bio najbolji igrac u svojoj ekipi sve vreme dok je igrao, ali sam rekao da je Pipen izuzetan igrac i da je u mnogome pomogao Majklu, kao i da sumnjam da bi Majkl uzeo titulu bez njega. Rekao sam i da mislim da je Majkl imao najbolju ekipu oko sebe, u smislu da svim ekipama skines prvog igraca, Cikago bi bio najbolji tu. I verovatno bi u takvoj situaciji Pipen bio najbolji igrac.
I na kukoca sam se osvrnuo, i krajnje je nebitno sto je on dosao, ako ti u ekipi zamenis Majkla Kukocem koji igra 24 minuta po mecu i postize 10 poena a ta ekipa ostane jedna od najboljih u ligi, to znaci da je Majkl imao sjajnu podrsku, a tu ekipu je maksimalno vukao Majkl. Ukoliko pratis sta pisem, rekao sam i da smatram da je pad od samo 2 meca nerealan i da je reanlije pratiti u odnosu na sezonu pre toga uticaj Majkla na ekipu, jer je 93. vec doslo do zasicenja, ali je insistiranje na ta dva meca bilo najvise da se ukaze na kvalitet njegove okoline. Uzgred, Pipen je uvek u plejofu igrao bolje nego u regularnoj sezoni i ispali su ponajvise zbog sudijske greske u finisu 5. meca. Inace bi prosli protiv NYK kao i prethodne sezone sa Majklom. Do titule ne bi dosli, ali finale su zasluzili.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne vidim sta je problem sto se Lebron zalio na to kako je Cikago igrao. Svejedno ih je razbio, ali to sto ces da tuces protivnickog igraca nije znak da ti igras dobru odbranu, nego da si nemocan i samo zelis da ga povredis.
I jesam odgovorio na snimak.
Sto se tice snaga konferencija, slozicu se da je kvalitet danasnje lige pretezno na zapadu, dok je u Majklovo vreme to bilo nesto ujednacenije (otuda i lebronova dva poraza u finalima), ali nije tacno da je lebronova statistika bolja zbog toga. Protiv Lejkersa covek ima bolje brojke nego sto je njegov prosek karijere, kao i Bostona. Tu se radi o sledecem, protiv slabije ekipe je posao odradjen ranije, pa se ranije ide na odmor, tj igra manje minuta, protiv jacih se igra duze, ali produktivnost je manje vise konstantna. To je radio i Majkl, i Kobi, narocito u zrelijim godinama kada su ih prosle bubice o vijanju x meceva sa y poena ili tripl-dablova.
I da li si ti ozbiljan da je kvalitetnija kosarka iz poslednje utakmice finala 98 bolja od finala prosle godine. Odlgedah sad samo po poslednjih 5 minuta.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Ovim potvrđuješ moju tezu o odbrani nekad.Kobi je old school i odbranu je naučio da igra u devedesetim.Lak je na nogama i može da izvede ono što je izveo jer su pravila takva kakva su.Ako od Mejsona,Juinga i Ouklija sa njihovim kilažama očekuješ da rade isto što i Kobi onda nemamo šta da pričamo,a Starks je fizički slabiji od Džordana i zato mu je bila potrebna ispomoć.
Inače Kobija pratim od njegove prve NBA sezone.Kako se izborio sa konkurencijom u vidu Edija Džonsa(jednog od mojih omiljenih igrača tada),kako se razvijao igrajući protiv najboljih i imajući u timu najbolje(čuveni All star gde je učestvovalo čak 4 igrača jednog tima,skoro pa neponovljivo Kobi,Šek,Van Eksel i Edi Džons.).Kakva se odbrana igrala tada da je Kobi u svoje prve 2 sezone često na ulaz išao kao kvoterbek,sa loptom ispod miške.
Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju i onda jedan Lebron ispada genijalac jer je krenuo na ulaz kad je centar izlazio iz reketa zbog 3 sekunde.A inače tu pada i tvoj raniji argument(pisao si više puta o tome) da se Majkl nadavao poena jer je često gađao bacanja.Zar nisi video one sekire na njemu?Danas ovde skaču kad Lebrona malo teže fauliraju.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Haha,ti misliš da ja čitam komentare od ove vesti pa da ne znam šta si u prethodnom periodu pričao u raspravama i mnogo puta si upotrebio taj argument da je Džordan u Pipenu imao drugog najboljeg igrača lige.Čak si pričao o učinku Čikaga i Pipena u 2 sezone bez Džordana uvek namerno prećutkujući činjenicu da je tada u Čikago došao najbolji evropski igrač Toni Kukoč i da je to dosta imalo uticaja na njihov izvanredan učinak u regularnom delu.Naravno Majkla nije bilo u plej ofu kad muškarci pokazuju da su muškarci,a dečaci ostaju dečaci ,tako da bez Džordana nije bilo ni titule.Mrzi me da preturam po arhivi i da ti kopiram komentare ali ako želiš uradiću i to,pa pojedi svoje reči koje si napisao.Samo više ne mogu da gledam kako slažeš statistiku prećutkujući bitne detalje(nešto slično kao naši političari) i rešio sam da se aktivno uključim u diskusiju.Zašto nisi iskomentarisao snimak o odbrani Niksa na Džordanu koji je bio pre komentara upućenog tebi?Ove godine je Čikago odigrao malo kako se igralo devedesetih,par puta udarili Lebrona i on je već poludeo.A inače 80-90. je igrao igrač kao Lebron i zvao se Dominik Vilkins.Bio je malo lakši,iste visine i nije bio dobar asistent ali sve ostalo je identično.I još nešto,Lebron je došao u nikad slabiji NBA i nikad gori Istok,zato dobre brojke.Lejkersi su se raspali sledeće sezone.Na istoku si imao samo Detroit kao ozbiljnu ekipu i to je to.

Bojan

pre 10 godina

(Lesa, 9. jun 2013 00:09)
Nigde nisam napisao da je Lebron bolji u poentiranju od Dzordana.
Kao sto vise puta napomenuh, ne mozes brojke uzimati tek tako bez analize kompletne lige. Ako se za 48 minuta organizuje vise napada, onda ce biti vise poena, skokova, asistencija. Ako se za isti period sutira vise za 3 poena, naravno da ce procenat suta biti manji. Tako da i to mora da se uzme u obzir. Msm, ako jedan igrac sutira 4 puta za 3 i da 3 puta, sutirao je 75%, a drugi sutira 4 puta za 2 i svaki put da, sutirao je 100%, a ko je dao vise poena?
kada uracunas to, i prilagodis tempu igre (to je nesto sto se ne vidi u redovnoj statistici, ali objasnjava zasto danas niko ne uspeva da ima preko 40 skokova i poena), dobijas da su poprilicno slicni
http://www.basketball-reference.com/play-index/pcm_finder.cgi?request=1&sum=1&p1=jordami01&y1=2013&p2=jamesle01&y2=2013
obrati paznju na advanced kategoriju i ona poprilicno precizno govori o tome sta ko radi bolje. Razlika je osetnija u plejofu, ali ona ukljucuje 6 Majklovih titula, ako Lebron uspe da zaredja sada 2-3, koliko je po mom misljenju potrebno da bi stao u red velikih sampiona, te brojke ce i tu biti slicnije.
I ne slazem se da ce lebronovi statsi smao opadati u buducnosti. Ima 28 godina, sigurno moze 2-3 godine ovim tempom, a posle polako da pada i racionalnije trosi snagu jer se treba igrati dosta meceva.

Lesa

pre 10 godina

Nastavak:

Career averages:

MJ: 30.1 ppg, 5.3 apg, 6.2 rpg, 2.3 spg, .8 bpg, 2.7 tovpg, .497 fg%, .327 3pt%, .835 ft%
LBJ: 27.6 ppg, 6.9 apg, 7.2 rpg, 1.7 spg, .8 bpg, 3.3 tovpg, .483 fg%, .331 3pt%, .746 ft%

Best season's numbers:

MJ@23: 37.1 ppg, 4.6 apg, 5.2 rpg, 2.9 spg, 1.5 bpg
MJ@25: 32.5 ppg, 8.0 apg, 8.0 rpg, 2.9 spg, .8 bpg
LBJ@21: 31.4 ppg, 6.6 apg, 7.2 rpg, 1.6 spg, .8 bpg
LBJ@25: 29.7 ppg, 8.6 apg, 7.3 rpg, 1.6 spg, 1 bpg

First championship year's numbers:

MJ: 31.5 ppg, 5.5 apg, 6.0 rpg, 2.7 spg, 1.0 bpg
LBJ: 27.1 ppg, 6.2 apg, 7.9 rpg, 1.9 spg, 1.0 bpg

A Lebronu ce brojke vremenom samo opadati, to je neminovno. Po meni igrac koji bi mogao da bude nesto najblize MJ-u jeste Durant(ula). He is the natural born killer.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
i ne znam sta je poenta sa matorcima? niti sam ja majami, generalno navijam za njih, ali volem i SAS i ne bi mi bilo zao da osvoje titulu. Prosla i ova godina su jedine u kojima mi je Majami najgotivnije ekipa. 2011 sam zeleo Bostonu titulu za odlazak Seka, kao i 10 zbog sjajnih partija Ronda. Generalno nemam neki tim za koji se drzim, nego kako mi se koji igrac svidi, ili kada neki ide u penziju a da mi je bio gotivan tokom karijere mu pozelim titulu. 2011 sam iz tog razloga zeleo dalasu titulu. Ali se ne potresam previse.
Tokom NBA istorije uglavnom stariji timovi uzimaju titule, i to su im vrlo cesto nosioci igre u poznijim godinama. MVP finala se dodeljuje skoro 45 godina, a vrlo retko su je dobijali mladji igraci, a i kada jesu obicno su uz sebe imali nekog veterana, koji je znacajno olaksavao posao. Medzik je imao Karima, Dankan za svoju prvu Robinsona, Karim je imao oskara, Parker Dankana. A Bird, Dzordan, LBJ i O'Nil su prvu osvojili sa 27 godina. Nije tu u pitanju samo kada si poceo karijeru, nego i koliko si zrela osoba. Tacno po LBJu mozes da vidis koliko je nakon tog teskog poraza od Dalasa sazreo kao covek pre svega i zatim uspesno primenio svoje kosarkasko znanje u osvajanju naredne titule. MJ je sazreo tokom poraza od Detroita. Kobi nakon failova koje je imao po odlasku Seka, kada je video da sam moze jedino da postize nemoguce brojke sa poenima, ali ni da primirise tituli.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
haha, ala ti covece izvrsces moje reci.
prva poluistina, nije polustina, vec kompletna istina. To sto je Lebron poceo karijeru ranije i dosao kao tinejdzer jedino sto utice na njegove proseke, koji su zbog toga snizeni. Nerealno je uzimati i porediti prvih 9-10 sezona igraca koji je dosao formiran u ligu i stoga odmah bio vrhunski, sa igracem koji je poceo kao tinejdzer. poredi ih od 22-28 i za komparativno isto vreme LBJ je uradio vise.
druga poluistina je tvoja izmisljotina. nisam rekao da je Dzordan dobio Pipena, niti da ja mislim da je Pipen drugi najbolji igrac lige, nego da se to da zakljuciti na osnovu Rodmanovog intervjua, te da Dzordan nije bio toliko dominantan kad mu je trebala pomoc najboljeg igraca od ostatka lige da bi osvajao titule. Apsolutno je irelevantno ostalo sto si napisao.
ali Pipen nije bio nikada drugi najbolji igrac, ni u svoje vreme ni u istoriji, bio je odlican saigrac, sa umecem komplementaran majklu, i izuzetan all-around. Rekao bih da je Lebron unapredjena verzija njega.
Pipen jeste dosta napredovao uz Majkla, narocito defanzivno, ali bi svakako bio vrhunski igrac. jedino mozda bolji lider, to mu je pomalo falilo u sezoni kada se majkl prvi put penzionisao.
Trece, eto ub'o si jednu moju tvrdnju, za koju i dalje tvrdim da je bolja i naveo sam dokaze za koje osim kukanja na pravila (koja bi trebala da deluju suprotno) nikada nisam dobio opovrgavanje.
A SAS igra odlican napad, napunio bi detroit 90ih samo tako.

Lesa

pre 10 godina

Bojane, cesto se slozim s tvojim komentarima al sad si se tako nalupeto... Jesi zaljubljen u LBJ-a? Istina je da ne bi bio prosek, tu je Rodman (namerno) malo preterao da izjava dobije na tezini ali je sigurno da ne bi bio ni priblizno dominantan kao danas (u reketu bi ga cekali neki Hakim, Juing, Dikembe... i ostala "boranija").

Gluposti oko fizikalija sto neki pominju ne bi komentarisao. Razlike postoje ali su mizerne, a covek kad cita neke komentare pomisli da su tada igrali ljudi, a danas kiborzi. Takodje neko rece da James ima bolju statistiku od MJ-a u prvih deset sezona. A najjace je ono da je LBJ imao veci broj poena od Mj-a?????????????? Man, are you crazy??????????????

ADVANTAGE, JORDAN

Scoring: 34.6 points per game to James’ 28.5
Field goal percentage: 50.1 to James’ 46.9
3-point percentage: 36.0 to James’ 31.2
Free throw percentage: 83.4 to James’ 74.5
Steals: 2.3 per game to James’ 1.7
Blocked shots: 0.97 per game to James’ 0.95
Turnovers: 3.4 per game to James’ 3.6

ADVANTAGE, LEBRON

Minutes: 43.4 per game to Jordan’s 41.8
Defensive rebounds: 7.1 per game to Jordan’s 5.1
Total rebounds: 8.7 per game to Jordan’s 6.7
Assists: 6.7 per game to Jordan’s 6.6
Personal fouls: 2.4 per game to Jordan’s 3.3

aj, molim te

pre 10 godina

A kakvi bi onda bili ostali igraci lige? LeBron je ubedljivo najbolji igrac vec 5-6 godina unazad. Ako je on prosecan onda su Melo, Durant, Rouz, sadasnji Kobi, George, Howard, Rondo, Paul, Harden i ostali grejaci klupa, eventualno vodonose! Jeste, sad svi lepo u Mega Vizuru, rekao vam cika Rodman da ne umete da igrate...

mnogima sam znao i rodjendan napamet

pre 10 godina

ja mislim da je pogresno procenjivati sposobnosti, atraktivnost i eleganciju igraca cije karijere su gotove na osnovu best-of klipova u trajanju od maksimalno 10 minuta ili 5-6 pazljivo odabranih kompletnih utakmica i porediti to sa aktuelnim igracima. pogotovo zato sto - gle cuda, taj video materijal nikada ne prikazuje (reklamira) lose akcije i poteze ili poraze koje se i velikanima itekako desavanju. mnogi od vas dakle odgledaju 20 najboljih akcija jordanove karijere, pa zatim to uporede sa nesto slabijim izdanjem neke danasnje zvezde i odmah zakljuce da je jordan bio bog a ovi danasnji "nesposobnjakovici". osim toga, vecina komentatora nikada nije ni gledala jordana, a njihovo "znanje" o jordanu pociva upravo od youtubea.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 22:51)
naravno da je ok imati svoje misljenje, i razumem ljude za koje je Jordan "best ever", pa cak i da je kosarka koliko toliko bila bolja. Ali da je razlika nebo i zemlja, da samo klinci cene danasnju kosarku, ili kao sto si ti napisao "pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je MJ", to mi ipak nije ok, jer zvuci kao da hoces da kazes da samo oni koji dele tvoje misljenje poznaju kosarku. naravno da imas pravo na to misljenje, ali samo mislim da je to velika zabluda, kosarka nije losija danas, ali je drugacija.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 21:53)
odgledah snimak, msm, gledao sam dosta tih meceva jos odavno i kao sto rekoh, odlicno, ali za ono vreme.
Tu nema nista novo i revolucionarno da bi se reklo da su tadasnje odbrane bolje od danasnjih. Na najobicnije cimanje igrac koji cuva Dzordana ispada iz igre, ukoliko ne, zaobilazi ih nakon dva koraka i privlaci paznju drugog (nekada i treceg) igraca, vrlo cesto ni ne vodeci racuna o tome da treba u nekom trenutku da se vrati na svog igraca. LBJ bi se u tim situacijama napunio asistencija samo tako.
da ne bude da hvalim samo lebrona, evo jednog drugog majstora http://www.youtube.com/watch?v=QBu28UwDzps
obrati paznju na rad nogu i nacin na koji usmerava igraca kojeg cuva. nijedan igrac niksa ne pokazuje ni priblizan "skill" kao Kobi. Samostalno radi posao 2 igraca niksa.
A pogledaj sta su radili Indijana i Memfis ove sezone, kao i Majami, uzmi samo poslednji mec protiv Indijane i vidi kako su sabili u odbrani. Za klasu vise od vidjenog na snimku.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Prestani više da širiš poluinformacije i reci pravu istinu i prestani da još više napaljuješ klince,pomisliće da pričaš istinu(osim ako i ti nisi jedan od njih jer visiš na svim živim vestima u svako doba dana).
Prva poluistina,da,tačno je da je Majkl imao u tim godinama samo jednu titulu,ali je Majkl došao sa koledža(Sevarna Karolina i uvek je ispod šorca Bulsa nosio šorc u kome je uzeo koledž titulu) sa 21,5 godina,dok je Lebron došao iz srednje škole i zaigrao svoju prvu utakmicu sa nepunih 19 godina.Dakle treba reći istinu da Lebron ima 3 sezone više iskustva u odnosu na Džordana u tim godinama.
Druga poluistina je da je Džordan dobio drugog najboljeg igrača lige i zato je počeo da osvaja titule.Da,u jednom momentu Pipen je postao drugi najbolji igrač lige ali igrajući uz najboljeg igrača lige od koga je sve naučio.Za neupućene,on je još kao ruki došao u Čikago i pored Džordana je izrastao u drugog najboljeg igrača lige.
Treća ali totalna neistina je da se danas igra bolja odbrana nego tada.Prvo,nije ista odbrana zbog već više puta pomenutih drugačijih pravila.Drugo,igrači nisu talentovani kao nekad i ne znaju da probiju odbranu.Hvala bogu,imate matorce u finalu(SAS) koji pokazuju kako se može probiti lagano odbrana.Zadnja promena pravca(Đinobili),finta šuta(Dankan),ulaz na koji god hoćete način(Parker).Old school igrači su i pre 2 godine pokazali Majamiju kako se igra napad(Novicki,Kid,Teri).

rajko

pre 10 godina

Po meni je MJ najbolji košarkaš ikada i teško će ga iko prestići pa da osvoji ne znam koliko titula.Ipak,tvrditi da Bi Lebron bio prosjek je smiješna i ja mislim da i Rodman tako ne misli.Što se tiče toga da su najbolji igrači protiv kojih je igrao Džordan i Pipen za Džordana nema ništa sporno dok kad je u pitanju Pipen vjerovatno se odnosi na direktne duele.Tvrdnja da je Pipen bolji od Lebrona je smiješna.Kada je Pipen izabran u najboljih 50 u istoriji NBA lige bilo je velike dileme da li je on zasluženo tu jer po statističkim parametrima nije tu spadao(npr.Dominik Vilkins nije izabran iako je imao bolje brojke).Na kraju je opšti utisak da mu je tu mjesto zbog 6 titula,zbog toga što je 3 puta biran u prvu petorku lige,zbog svoje defanzivne igre itd.

wooyche

pre 10 godina

Pričati napamet i puštati klipove gde su najbolji potezi nekog igrača nije nimalo merodavno. Najbolje bi bilo ovako.Prvi link je utakmica NBA finala iz 1998. Čikago-Juta,drugi link je prošlogodišnje NBA finale Majami-Oklahoma.
http://www.youtube.com/watch?v=Rnfxs3WxRGw
http://www.youtube.com/watch?v=f05AqGkLSlg
Ko je stvarno dobronameran i bez predrasuda odabraće ono što mu se sviđa i bez naturanja sa strane,ali jedno je vrlo lako videti.Priče o današnjoj boljoj odbrani su samo to-obične priče bez pokrića.Ako mislite da sam bio subjektivan u izboru utakmica sa strane imate još gomilu utakmica iz oba perioda.Gledajte i analizirajte.Gledajte rešenja koje igrači koriste da bi napadali koš.Gledajte gde stoji centar u devedesetim a gde u poslednjih 5 godina.Razmislite gde bi po vašem mišljenju bilo teže dati koš.Ne dozvolite da neko vama manipuliše statistikama kao ovaj Bojan već verujte svojim očima.Današnja pravila su i stvorena da bi igrači imali bolje statistike i da bi bilo više poena.U svakom slučaju uživajte.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija
(Bojan, 8. jun 2013 22:13)
Druze ti imas svoje misljenje, ja imam svoje i to je skroz ok...
Ali i dalje tvrdim da oni pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je bio Michael Jordan

Uzalud trud, dzaba vam sve

pre 10 godina

Crv gresi, Lebron bi najverovatnije bio All-Star igrac i devedestih. Stavise, mozda bi mu statistika bila losija, ali bi ga i sama liga ucinila boljim. Stern unistava dusu NBA jureci profit i na kraju ce ostati bez istog. Ono zbog cega sam ja voleo da gledam kosarku su rivaliteti, borba, krv, trash-talk. Kada su igrali Njujork i Indijana tu se nije faulirao covek po jedanput nego nakon sudijskog zvizduka ga zveknu jos dva tri puta cisto da dobro razmisli kad sledeci put krene na ulaz, a i da ruka ne prestane da podrhtava i bridi dok se izvode bacanja. Rodmana i Bil Lejmbira bi u danasnjoj ligi slali u zatvor ako bi cuvali Lebrona. Medjutim, mislim da bi Lebron da je igrao 80-ih, 90-ih, postao cvrsci, drugim recima, "batine bi od njega napravile coveka", i sigurno bi bio u vrhu. Da li bi nadmasio Dzordana nisam siguran, Dzordan mi deluje mentalno jaci, dok je Lebron jaci fizicki.
Ako nista siguran sam da ne bi pravio ove klovnovske face na sudijske odluke, a ni simulirao kao fudbaler iz Primere, sto stvarno ne dolikuje igracu njegovog kalibra.

Drugim recima, nije samo on kriv sto je takav, kriva je liga koja kako je krenula mozda ce za deset godina i Sonja Biserko i Nata Kanda da zaigraju. Ej, trash talk su zabranili!

Bokinjo

pre 10 godina

svaka rodmanova ko u njegosa.... lepo je rekao, mogu da zamislim sta bi uradio boshu :) i onda vejd i lbj vs. pipen i majkl, a sa klupe kukoc... i na kraju fil dzekson vs spolstra... to bi bila metla u najavi.

wooyche

pre 10 godina

(Rampi, 8. jun 2013 12:54)
Evo za tebe,dečko,da se edukuješ o odbrani koja se igrala u to vreme,da ne bi lupao gluposti i da naučiš kakva se stvarno odbrana igrala u to vreme.
http://www.youtube.com/watch?v=5K-qGWkiKvQ
Tu ti je prikazano sa sve strelicama kako je najbolja odbrana onog vremena,odbrana Njujork Niksa igrala odbranu na Džordanu,objašnjava Fil Džekson i to dok je još nije bio potpuno sed,u devedesetim.
Za sve vas koji tvrdite kako su sad igrači brži i snažniji evo klip jednog od boljih igrača tog vremena,Šon Kempa,koji je po konstituciji isti Lebron sa tom razlikom da je on igrao krilnog centra dok je Lebron all round igrač.
http://www.youtube.com/watch?v=HQeMhYJe5JA

xyz

pre 10 godina

Ma da, vazi...isto tako i Cembrlen i Oskar Robertson bi isto bili prosek...to je jednosostavno receno glupost...vrhunski igraci bi bili vrhunski igraci u bilo kom periodu.Mogli bi manje ili vise da dominiraju,ali da budu prosek,ili krs,nema sanse.

mrk

pre 10 godina

Ne bi mogao da se nosi ni sa onim New Yorkom (Ewing, Starks, Mason, Oakley...), pa sa onom Indijanom (Miller, Smiths i braca Davis...) a kamoli sa Jordanom. Kakve su to odbrane bile ej! Umalo da zaboravim i Miami sa Alonzom a da ne pricam o Bad Boysima.

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.
(Bojan, 8. jun 2013 15:57)
Druze niko nije spominjao godine, ne moze neko da kaze da je Lebron najbolji na svetu, iako ima "tek" 28 ima jos mnogoo toga da postigne i sustigne Jordana! Ali od te hemije koja je danas hit medju sportistima tesko da ce izdrzati i dogurati do tih godina koje je Jordan imao i bio najbolji... A o eleganciji i lepoti igre ne treba raspravljati, to ti je kao da uporedjujes eleganciju Rodzera i moj primer da ne uvredi Ivo Karlovic samo snaga na servisu.

90e

pre 10 godina

Uporedite samo građu i kretanje najboljih igrača 90ih i sada. Nekada se mogla videti lakoća i elegancija u pokretu. Malopre gledam, Kol trči kontru baca alley up Džejms iz zaleta skače i glava mu je u visini obruča-stiže samo da spusti loptu u koš. Ja tu ne vidim nikakvu kontrolu a kamo li lepotu? Toliko su napucani hemijom da kada trče i skaču uopšte i nemaju osećaj da li su na metar ili tri metra od koša. Ne mislim da bi fizikalije Džejmsu bile od koristi protiv Džordana, Pipena i ostalih iz tog vremena. Možda su imali manji biceps ali su bili mnogo čvršći - upravo jer se nisu(ili makar ne ovoliko) pucali hemijom pa su im i karijere duže trajale jer nisu pucali zglobovi i mišići od nepotrebnih i nekontrolisanih napora.

nikola

pre 10 godina

U pravu je Rodman... Bulsi iz 90 tih je najjaca ekipa svih vremena, pre svega zbog toga sto su za nju igrala tri najbolja odbrambena igraca svih vremena. Po mom skromnom misljenju, Lejkersi iz 2000-2004 bi bila jedina ekipa koja bi im parirala... a sad drugo pitanje... da bi se Lebron poredio sa Majkom, morao bi da "lici" na njega, ali on ne lici... Lebron je vise "high tech" verzija Oskara Robertsona...

Bojan

pre 10 godina

(Milos, 8. jun 2013 16:50)
James bi imao samo bolju statistiku da je igrao pre 20-30 godina. U to vreme se igralo 10% vise napada, s obzirom na njegovu brzinu to bi rezultovalo samo u vecem broju laganih koseva, zagradjivanje kosa je bilo daleko slabije i igraci su imali daleko veci broj ofanzivnih skokova, tako da je za ocekivati da bi taj broj porastao. A usled tog cuvenog hand-checka bi imao veci broj ukradenih lopti (i izgubljenih).
Tvojom logikom bi mogli da dodjemo do zakljucka da da je Vilt u danasnjoj NBA imao bi jos impresivniju statistiku nego sto je imao svojevremeno, a tih njegovih 25 skokova po mecu je bilo nesto jace od trecine ekipnih skokova, samo prilagodjavanjem tog podatka dobijas da bi Vilt imao 14 skokova po mecu, sto je ekvivalent danasnjim dobrim centrima.
Dzejms je po igrama na nivou MJa, po dominaciji u ligi je apsolutno na njegovom nivou, ne sumnjam da ce ga prestici po svim statistickim parametrima, ali naravno da bi imao slican "legacy" kao MJ, potrebna su mu jos 3-4 sampionata. Znam da ce i tada ljudi lupetati kako je Dzordan mogao da ima 8 zaredom, ali ako LBJ dodje do bar 4 titule stajace ravnopravno pored Karima, Majkla, Medzika, Birda i drugih velikana ove igre.
Interesantno je kako ljudi na izjavu Rodmana ukazuju da je on igra kosarku i da je bio dobar u tome, a Pipen koji je bio jos bolji su vikali da nema pojma kada je dao svoju ocenu.

vince carter

pre 10 godina

gobline idi spavaj molim te...hahahah kao da svi u danasnjoj kosarci izgledaju kao james..cuj pojeo bi pipena u ono vreme...pa jel su i parker i ginobili napucani,oni su sitniji i manji od pipena...dal ima nekog ovde da razmislja..kosarka devedesetih je bila duplo jaca i vise nego duplo!!!

Bojan

pre 10 godina

(90e, 8. jun 2013 17:11)
po cemu su bili cvrsci i po cemu su im karijere duze trajale? OK Rouz i Vestbruk su se povredili, otisao je i Brajant sada posle 17 godina. A i ranije je bilo povreda, Dzordan je propustio drugu sezonu skoro celu, Ajzea Tomas se povredio i upravo te sezone je MJ osvojio prvu titulu, Sabonisova karijera je unistena povredama. Kad ides istorijom ima gomila igraca koji cije su karijere ozbiljno ispresecane povredama, kao sto ima i onih koji poput Vilta, Melouna sada i Lebrona cini se mogu da izdrze sve moguce fizicke napore.
i kako mislis da fizikalije ne bi pomogle Lebronu? Pipen je jedan od najboljih defanzivnih igraca u istoriji, ali ja ne vidim nikako kako moze da ga zaustavi u igri 1-1, sa sve handcheckom.

andrijano

pre 10 godina

kad se setim te ekipe sad se najezim..glupo je nekom klincu tipa 95 godiste objasnjavati tako nesto jer je uzaludno...to je kao sto bi sad neko fetela poredio sa senom...bog to dotakne rukom

Kimi

pre 10 godina

(miki, 8. jun 2013 15:34)
Pa ni ti nemoj da preterujes, ako gledas statistiku, onda je najbolji kosarkas ikada Wilt Chamberlain. U prvih par sezona je davao oko 50 poena po utakmici, 25 skokova, blokade se tada nisu brojale ali bi ih imao mnogo...
I najbitnije, njegov indeks korisnosti po utakmici, koji bi trebao da bude najbitnija kategorija, je za celu karijeru preko 50, dok Jordan je imao oko 30.

goblin

pre 10 godina

Danas imate ultralake kosarkaske patike, dresove, opremu koja je kilometrima iznad ondasnje. Hemija, dozvoljena ili doping, kako god, je miljama iznad.Programi ishrane, treninga, medicina, ma sve je naprednije. Sport je strasan biznis i strasno se i ulaze u ove stvari.
Sta bi recimo Pipen bio da je igrao u ovo vreme, ne mogu da znam. Ali ako bismo samo translirali ovog ovakvog Dzejmsa u ono vreme, on bi pojeo Pipena. Voleo bih da cujem argument nekoga ko tvrdi suprotno, a da to nije - tad se igrala jaka odbrana. Ako Dzejms sa 120kg i ovom brzinom ne bi imao samo korist od takvog stila, onda ne znam ko bi... Time ne kazem da je ovaj Majami bolji od onog Cikaga, daleko od toga. Ali reci da bi ovaj LeBron bio prosek u ono vreme je cist nonsens, makar zbog fizikalija kojima bi bio predominantan u odnosu na ostale.

Peki

pre 10 godina

Ovo što ljudi pričaju za Rodmana da je smešan i nebitan igrač je strašno i tužno. Čovek je sa oko 2 metra bio ubedljivo najbolji skakač tokom 90ih. Jedan od najboljih defanzivaca ikad. Čuvao O Nila , Olajdžuvona, Melouna iako je bio fizički inferiorniji od njih, čuvao Džordana (dok je igrao za Detroit) iako je ovaj bio mnogo brži od njega.

Jednom rečiju legenda moderne košake bez obzira na njegovo ponašanje i karakter

Rampi

pre 10 godina

Milis@Znaci da nista nije crno ni belo nego sivo...Mislim da bi LeBron,kao i Dzordan,dominirao u svakom vremenu i da bi i Dzordan morao da se prilagodjava da igra sada,kao sto bi i LBJ igrao nesto drugacije da je igrao tada,ali da od njih dvojice nema boljih spoljnih igraca u istoriji ove igre(pod kosem to su Hakim,Shek i Dankan).Pipen nije kao LeBron ni u ludilu.Grent Hill pre povrede npr. je kompletno bolji igrac od Pipena,pravi lider,majstor za tripl-dabl ucinak,i da je ostao zdrav obelezio bi period posle Majkla upecatljivije nego Kobi.

Dusan

pre 10 godina

Ауу који овде влада жал за младост... Ево и ја сам матор (на жалост) али реално схватан да се временом иде само напред, ретко назад, како овде видим већина сматра. Џордану свака част, вероватно и јесте најбољи икада, али рећи да би Леброн негде био просек је просто смешно. Па човек игра све фаазее напада и п.одбрану, ближе Бирду и још физички доминира лигом. Коме смета његова физичка конституција нека се присети да је и Џордан био један од физички најбоље грађених играча свог времена са скоро непоновљивим одразом...неко помену и куцања Картера, па јел ово озбиљна дискусија да он сме да се упореди са Леброном?

vince carter

pre 10 godina

bravo rodmane legendo...a vi strucnjaci verovatno znate bolje od njega..on nikada nije igrao u nba a vi jeste hahaha,citao sam komentare dok nisam procitao kom decka pod nikom joe...cisto znanje..ono sto bih i ja reko tako da je suvisno da kazem bilo sta!!!! jos jednom manite se statistike jer nebi je i imaooo :))

Milos

pre 10 godina

Uporno pominjete statistiku, a statistika govori dosta ali ne i sve! I kao sto sam i rekao James-u bi svaka statisticka kategorija opala da igra u toj NAJBOLJOJ eri kosarke, a pogotovo poeni, kao i skokovi, jer nije bas tesko imati toliko skokova danas u ligi gde centara nema. Pogledajte poteze Jordanove, nacin na koji je usavrsio svaki aspekt igre, nacin na koji je citao svaku odbranu i za sve imao resenje, pogledajte igru ledjima (mali Hakeem The Dream), virtuoznost kod polaganja i pronalazenja rupa, kreativnost u svakom aspektu igre, jedino sto James bolje radi od Jordana su dodavanja, a ni u tome nije toliko bolji koliko se prica.

A i ako hocete statistiku pogledajte 1988-89 Jordanovu sezonu, gde je imao 32.5 poena 8 skokova 8 asistencija i 2.9 ukradenih u proseku sa 54 % suta iz igre, to je bolja sezona nego ijedna LeBronova.Sedite dole jedan!

Niko ne spori da je James odlican igrac i da je jedan od anjvecih ikada, ali takodje su i Dr J, Clyde Drexler, Robinson, Barkley... Ali porediti ga sa igracem koji ej dominira ligu kada je bila na svom vrhuncu i koji je revolucionizovao kosarku na sve moguce nacine je apsurdno!

Bojan

pre 10 godina

Rodman lupeta za medalju, u fazonu, vise ja ne igram, pa nije ni zanimljivo.

a ako cemo da mu verujemo, onda neka Dzordanljupci veruju i recenici da su MJ i Pippen dva najbolja igraca koja je on ikada video (a igrao je protiv Birda, Karima, Medzika, Hakima, Barklija i slicnih). Znaci Dzordan je osvajao titule tek kada je pored sebe imao drugog najboljeg igraca u ligi. Toliko o dominaciji "najveceg ikada".
(Joe, 8. jun 2013 13:42)
Timi dominira ligom (to moze i da se obrne, covek je u svojoj prvoj sezoni izabran u prvu petorku lige, kakav je to kvalitet kad je ruki najbolji na svojoj poziciji), zato sto je covek klasa, ali i Meloun je dominirao do pretposlednje sezone, Stokton, Sek se malo razvlacio sa penzijom ali je bio dobar sa 36-7 godina, Kobi isto. Ali ima izuzetnih mladih talenata. Eto recimo prva postava Indijane je izuzetno mlada ali odlicna ekipa, Kari je bolji suter i od svih nabrojanih iz plejade 90ih koja je jedno vreme imala i blizu liniju za 3 poena kako bi im se pomoglo.
(Milos, 8. jun 2013 13:21)
za ono vreme je odbrana na izvrsnom nivou, za ovo vreme, kruzenje lopte nikakvo, zabijanje u protivnicku odbranu bez ikakvog rezona na nivou. Ovogodisnja indijana igra bolju odbranu od tih na snimku (kao i jos nekoliko ekipa)

miki

pre 10 godina

Hajde sto poredite Lebrona sa Jordanom ali ga porediti sa Pipenom je krajnje neozbiljno.Pa po trenutnim statistikama je Lebron najveci igrac koji je igrao ovu igru ikada ,za odigranih 10 sezona ima vise poena nego sto ih je imao svojevremeno Jordan,ima vise skokova,asistencija(da ne govorim koliko je na svim tim poljima dominatniji od Pipena)Valjalo je onakav slabasni Klivlend sam nositi na ledjima 6,7 godina(tada je imao i bilje licne statistike,sada se malo vise oslanja na Bosha,WAdea i ostale,tamo nije imao na koga)Zamislimo da je James imao Shaqa u Klivlendu(kojeg je imao Bryant u Lakersima) koliko bi prstenova imao do sada.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.

Bojme...88

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.
(Ace, 8. jun 2013 10:39)
Simpatican si mladic, verovatno neki klinac koji se rodio kad je Jordan imao vec 3 prstena i otisao da odmori malo na bejzbol i napuni baterije...

Rampi

pre 10 godina

Milos@Ok,a sta konkretno od onoga sto sam naveo NIJE TACNO?A to za"mali um",prvo je nevaspitano od tebe,a onda treba da znas da je prilicno lako i kukavicki vredjati ljude preko tastature.

Milos

pre 10 godina

@ Rampi to nije nista licno upuceno je svima koji pricaju samo o jednoj strani medalje.

Nisam ja ni rekao da nesto nije tacno sto ti pricas, Ali izostavljas stvari, pomenuo sam ti 3 defanzivne sekunde u odbrani i "handchaking" pravilo. A ti malo razmisli kako to zona efikasno moze da se igra danas ako igraci u odbrani ne mogu da budu u reketu duze od 3 sekunde!?!? I rekao sam ti pogledaj snimak koji sam okacio, i pogledaj kako su Detroit i New York npr. krajem 80-ih i pocetkom 90-ih igrali odbranu i individualnu i timsku...

Protiv (desetkovanih) Bullsa, ove godine, koji igraju nesto nalik na odbranu iz 90-ih Jamesu je poprilicno opao broj poena kao i efikasnost, sutirao je 10% losije iz igre nego u regularnoj sezoni u toj seriji, protiv Indiane, gde igra mozda i jedini pravi centar u ligi, i stose tice visine i igre, imao je problema da zavrsi ulaze. E sada zamisli Jamesa da igra u 90-im gde skoro svaki tim u playoffu igra odbranu kao Bullsi (+ im nisu 3 startera i rezervno plej povredjeni citavu seriju) samo jos bolje i skoro svaki tim ima jednog dzina koji moze da ceka u reketu, mislis da bi dominirao kao danas u ovoj ligi!?

Ljubiša_Kurčubić

pre 10 godina

Ovi što pričaju da je LBJ bolji od MJ sigurno nisu gledali MJ-a.Verovatno su jos bili u očevima,pa se sad napalili na Jamesa.

florida

pre 10 godina

Ako je po misljenju vecine ovde i Pipen bolji od LBJ, onda vi to sami morate objasniti Skotiju, jer cak ni on sam sebe ne smatra boljim od Lebrona, cak je za LBJ rekao da je najbolji All around igrac ikada.(isto je i za Barklija) Evo ja sam gledao kosarku 90-ih, jedina stvar je sto sam bio mladji i napaljeniji,a jos Jugoslavija prvak evrope i sveta, pa mi je to vreme bilo bolje. Lebron je bolji od svih osim od Dzordana, a drugo Kobi i Dankan su igraci koji su dominirali 2000-2010, a ne 90-ih, tako da ste nabili igrace od 1980 do 2010,Birda,Dzordana i Kobija stavljate u istu eru,znaci najbolje od predhodnih 30 godina, i poredite sa najboljim iz predhodne 3 godine, pa normalno da cete na taj nacin nabrojati vise dobri igraca iz proslosti. Aj racunajte Medzika i Birda u jednu eru, Dzordana i kompaniju u drugu, a Sekila,Kobija,Dankana,Novickog,Durenta,Lebrona,Vejda,Garneta,Pirsa,Alena,Kida,Nesa u trecu eru 21.veka pa onda kazite da u poslednji 10 godina nema igraca, a ne Birda iz 80-ih stavljate u Dzordanovu eru,a onda i Kobija isto, samo sto Bird moze da bude tata Kobiju.

Joe

pre 10 godina

Odrastao sam uz MJ, Pipa, Hakeema, Pata, Starksa, Malonea, Sir Charlsa i ostale druge legende ovog sporta. Danasnja kosarka skoro da gubi svaku vezu sa kosarkom iz 80-tih i 90-tih. Danas je NBA,sto preuzima i evropska kosarka,postao cist atlecizam a kosarkaske sposobnosti u velikoj meri iscezavaju. Retkost je danas videti hook shot ala Hakeem ili Kareem, sut za 3pts kao Miller ili Price, fade away ala MJ (sreca pa je Kobe jos uvek tu), crossover kao Iverson,...Mnogi pominju da je LeBron, za koga smatram da je mozda fizicki i najdominantniji sportista ikada na svojoj poziciji, vodio prosecne Cavse do finala NBA. E pa gospodo to je tacno ali to pokazuje na kakve prosecne grane je tada bila spala NBA liga. Jedan M Redd je bio NBA star, covek koji ne bi mogao da baca peskire na klupi 90tih. Ipak treba uzeti u obzir da mladje generacije nisu merodavne da daju ocene jer nisu bili u prilici da gledaju zlatno doba NBA lige, treba sa te strane shvatiti oko nekada preterane subjektivnosti i zaslepljenosti LBJ, Wadeom,...Najbolji pokazatelj onog vremena je da i danas jedan Timmy dominira ligom, Ray Allen je i dalje jedan od najboljih sutera, KObe jedan od najboljih igraca, veteran do veterana! Svi vi mladji kada krenete da se divite sutu S Currya ukucajte na Youtubeu ime Mark Price, R Miller ili Steve Kerr, ako se divite sposobnoscu Randolpha ukucajte ime Sir Charlsa, eksplozivnoscu Grifinna ukucajte Shown Kemp...A ja cu biti zahvalan sto sam uz te majstore imao priliku da odrastam!

Milos

pre 10 godina

malo se bolje informisi Rampi, jeste po pravilima bila ilegalna zona ali se i te kako mogla provuci u vidu match -up zone i timovi su tako zamaskiranu znali veoma cesto da je igraju. Pogeladj malo utakmice Detroita protiv Bullsa i vidi kakav su kompletan plan mali da ne zaustave, nego uniste Jordana.

Drugo tada je centar mogao da kampuje u reketu i da ceka da lupi bananu, a mislim da nije ni potrebno da kazem da su u toj eri igrali neki od najboljih centara svih vremena!! Danas postoji pravilo 3 defenzivne sekunde gde reket mora i u odbrani da se prazni. A da ne pricamo o "handcheking" pravilu!

Pogledaj ovaj snimak i otvori svoj mali um: http://www.youtube.com/watch?v=adusCcba89o

BgHQ

pre 10 godina

Smatram da je glupo porediti razlicite epohe jer svaka ima nesto posebno.Po meni su igraci iz 80tih i 90 tih bili bolji tj bilo ih je vise svetske klase ali ne bih smeo da tvrdim da bi LBJ bio prosek.Dzabar.Medzik,Bird,Barkli,Ajzea Tomas,Olajdzuan,Dominik Vilkins.Pet Juing,Peris,Irving Dzulijus,Karl Meloun,Dreksler,Pipen,Rodman.Leteci Admiral Dejvid Robinson,naravno najveci od svih Air Jordan i mnogi drugi cine zlatnu eru NBA ali ima i danas izuzetnih igraca istina u nesto manjem broju.

Damir

pre 10 godina

Više-manje je sve na mjestu. Ne bih se složio da bi bio James prosjek,kao što se ne bih složio da je ovaj Heat talentiraniji od Bullsa. Ni pod razno. Ostalo stoji. Pamet je dobro izdvojio - liga je danas prepuna nabildanih tipova koji ne mogu zabit sa 2 metra kad su sami. Toliko o fizičkoj spremi. Ljudi koji su igrali košarku prije 20 godina,iste su stvari mogli da izvode fizički kao i ovi danas,čak mnogo bolje. Dakle,na fizičkom planu nema napretka,kao što je slučaj sa tenisom ili nogometom.

Pavle

pre 10 godina

Smesno je porediti Majami sa najboljim NBA timom ikada.Chicago je najbolji jer je igrao i pobedjivao najace timove koji su postojali .Majami nije u rangu tih timova kao sto su Njijork,Juta,Sietl,Hjuston...
A Pippen i odbrana onaj ko tada nije gledao NBA nema pojma kakva se nekd odbrana igrala...
http://youtu.be/N9vFHYVXtRk

realan

pre 10 godina

ma samo pregledajte chicago-portland finale i imena u tom finalu i igru u tom finalu,moje mišljenje je da je to jedno od najboljih finala,možda za druge ova današnja košarka je bolja

Rampi

pre 10 godina

Da nije smesna ova izjava bila bi tuzna...Ono,Marsel Prust-"Potraga za izgubljenim vremenom"...Pipen bolji od LeBrona?!LeBron prosek u tom vremenu?!Neverovatno...Kljucni pojam je PRAVILO ILEGALNE ODBRANE.Sto to ne pominje niko od vas STRUCNJAKA NOSTALGICARA?I meni je Dzordan najbolji zbog karaktera,liderstva,pobednickog mentaliteta,harizme i neprevazidjenog takmicarskog duha,ali TADA ODBRAMBENI IGRAC NIJE MOGAO DA BUDE UDALJEN VISE OD 1,5 METARA OD IGRACA KOJEG CUVA.Samim tim i ZONA je bila ZABRANJENA.Znaci:NAPRAVI SE PROSTORA ZA 1 NA 1 KOLIKO I KAKO HOCES!Individualna odbrana je bila cvrsca ali timska odbrana sa ovolikim rotacijama koja se sada igra NIJE POSTOJALA!

Zoki

pre 10 godina

Toliko o tome da je Džordan sam osvajao titule. Za Rodmana su Džordan i Pipen skoro isti, ili Pipen drugi najbolji igrač svih vremena. Da ne pričam o tome da je u sezoni kad se Džordan prvi put povukao Čikago i dalje imao najbolji skor u ligi a Pipen dominirao u svim kategorijama.

sto je babi milo to joj se i snilo

pre 10 godina

poredjenje nekadasnjih kosarkasa i danasnjih je nemoguce, to pada napamet samo matorim tipovima koji bi da doakaju mladjim ljubiteljima kosarke koji nisu nikad gledali ni cikago a ni Jordana,dovoljno sam mator i gledao i Pipena...pa se secam koliko u mnogim utakmicama su igrali ispod proseka i gubili i nervirali sve zivo...LBJ je za njih igrac iz buducnosti,kao i sva kosarka danas...sve napreduje

bulevaracNS

pre 10 godina

Za ove omladince sto se loze na Le Brona mogu samo da kazem,
ukucajte Vince Carter top 10 zakucavanja na ytube i dobicete zakucavanja kakva ovaj nikada nije i nece izvesti. A to nije Jordan koji je pored odraza imao i snagu, glavu i previse stila, tako da je svako poredjenje smesno, Vince kao i dosta drugih je dokaz da je ovo sto je Rodman rekao apsolutno tacno. Le Bron je za ono vreme prosek.

Stanimir Branimir

pre 10 godina

O Lebronovoj veličini dovoljno govore svi ti stariji sujetni igrači koji ga svakodnevno stavljaju u usta i omalovažavaju. Ono u čemu je Džordan daleko ispred Lebrona je gracioznost u igri, ali svaki drugo poređenje je besmisleno jer imaju različiti stil igre. Lebron više podseća na Medžika svojom igrom nego na Džordana. Jedino što mislim da je Džordan imao daleko bolje saigrače od Lebrona, taj Čikago bi možda i počistio današnji Majami. Lebron je pokazao da može i osrednje ekipe poput Klivlenda sam da dovuče do najboljeg skora u ligi i do NBA finala, ne sećam se je neki igrač to uspeo. Čak i ova današnja "velika trojka" ima naduvan naziv. Boš nikada nije bio igrač top kalibra. Vejd je bio i MVP finala, igrao je na istom nivo kao i Lebron, ali mi je žao zbog povreda, ne može da bude više onaj stari.

anbeast

pre 10 godina

To je bila druga era (mnogo bolja ako mene pitate) gde se igrala muska kosarka i gde su bile dozvoljene emocije.(a ne ovo sad, superstarovi zasticeni ko beli medvedi, ne smes ni emociju da pokazes - odma tehnicka) Dzejms ima sve kvalitete uz pomoc kojih bi bio uspesan i u onoj eri, e sad, koliko uspesan i da li bi bio ovoliko dominantan - pitanje je. Znam da bi Barkli, Leri Dzonson, pa mozda i Entoni Mejson i Pipen mogli da ga cuvaju. Nervirao me je sav hajp oko Brona, a pogotovu njegov prelazak u Hit, ali moram priznati da je fenomenalan kosarkas, jedan od najboljih ikada, a definitivno najbolji danas (mozda je Durent tu negde). Njegova statistika je u rangu sa Medzikom (uz vise Bronovih poena), sa Barklijem, Oskarom Robertsonom.....

Xp

pre 10 godina

Ko se razume u kosarku ( a ne guta marketinske trikove) znace da je Tim duncan jedan od najboljih kosarkasa svih vremena ...ako osvoji prsten ove godine imace ih isto koliko i Kobe i jedan manje od Jordana..

http://espn.go.com/nba/playoffs/2013/story/_/id/9352355/tim-duncan-delighted-determined

shazam

pre 10 godina

Navalite hejteri, navalite puritanci. Usput, slazete li se sa vidjenjem znalca Rodmana i povodom gej parade? http://i.cdn.turner.com/si/multimedia/photo_gallery/1008/best.of.dennis.rodman/images/drag.jpg Da, da, u redu je.

zagor te nej

pre 10 godina

nisam klinac, gledao sam i taj cikago pazljivije nego nba sad, i misljenja sam da je ta kosarka mnogo napredovala i da su igraci bolji nego tad. u nba sad ima 50 dzordana a lebron je najbolji medju njima.to sto je radio dzordan sad rade svi, mada je on zaista imao velicinu da daje koseve kad je naj potrebnije i zato mu skidam kapu. sve u svoje vreme, ja mislim i kad bi neki cudom stavili c.ronalda u peleov santos da bi on davao 5-10 golova po utakmici:-)

joca

pre 10 godina

LBJ je dobar igrac,ne znam kako bi se ponasao 90-ih ali neukusna su poredjenja igraca koji ne igraju u isto vreme.Nisam pratio Majkla(nazalost)medjutim gledao sam neke njegove meceve na you toube i doso sam do zakljucka da se on sa svima njima, mislim nemo da se ljutite sto kaze Dragojlo,ZAJE**VAO:))

The King

pre 10 godina

a kako bi bilo da malo ostave na miru Lebrona...non stop ga porede,uzimaju u usta a on sam rec nije progovorio,sve sto govori,govori na terenu!

rastko

pre 10 godina

Svaki sport je bio bolji pre.nisu svi igrali za pare kao falcao za monako.njemu samo bitne pare.glupost.za ovu temu.tacno da bi bulsi dobili miami

srb

pre 10 godina

najlakse je postavljati teze koje ne mogu da se provere i tvrditi kako si u pravu!
evo ja znam jednu koja vrlo lako moze da se proveri: MAJAMI 2013 VS CIKAGO 90-ih... neka odigraju utakmicu pa neka se crvcic tada oglasi i kaze koji je bio rezultat,ko se zalio na faulove i kako bi to pipen lako cuvao LeBrona...
Stvarno je smesan ovaj lik

mp

pre 10 godina

vec je vidjeno da stari igraci prozivaju, LeBrona i mislim da to uopste nije lepo i ne prilici im a to da se porede 2 ere je cista glupost,mozda je kosarka nekad bila lepsa za oko ali su danas igraci 2 puta fizicki bolje spremljeni .

Filip

pre 10 godina

Sjajno, samo dolivajte ulje na vatru... Predvidjam 200 komentara koji ce da podrzavaju Rodmana i pljuju Lebrona.
A zanimljivo je da kada Meloun, Barkli, Sakil ili neki drugi penzionisani kosarkas kazu da je Lebron u top 3 igraca svih vremena, oni su prolupali matorci koji nemaju pojma. A onda se pojavi Rodman (koji je daleko najslabiji igrac od navedenih) i sada cemo svi njemu da verujemo samo zato sto blati Dzejmsa.

leandro

pre 10 godina

u pravu je skroz. Bulsi su tada još imali i Kukoča, Harpera, Longlija, Kera...to su sve bili sjajni igrači, ali velika trojka bi odradila svoj posao i dobila seriju. Po mom mišljenju, tadašnji Čikago je najbolja ekipa svih vremena, ponajviše zbog ove trojice koji su bili nezaustavljivi. Kao ekipe koje najviše igraju timsku košarku - tu su mi na prvom mestu Detroit iz 2004. i San Antonio odkako su Parker, Dankan i Manu zaigrali zajedno.

Nikks

pre 10 godina

Iako sam navijac Hita slazem se da je ondasnji Cikago bolji od danasnjeg Hita i to dosta, ali LeBron ne bi bio prosek. Majami bi bio ali ne i Lebron. Postoji i druga stvar. Da je LeBron igrao 90-ih navikao bi se on na batine bas kao i sto bi Rodman da danas igra bio "pekmez" kao i svi ostali u ligi.

Bilo kad bi bilo....

pre 10 godina

Lebron sasvim sigurno nebi dostigao ovaj nivo 90 godina .
Bio bi dobar igrac u prvoj petrci sigurno .Bio bi dobar defanzivac. Ali realno Pippen je 2 puta bolji igrac bio .

Ace

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.

Joe

pre 10 godina

Odrastao sam uz MJ, Pipa, Hakeema, Pata, Starksa, Malonea, Sir Charlsa i ostale druge legende ovog sporta. Danasnja kosarka skoro da gubi svaku vezu sa kosarkom iz 80-tih i 90-tih. Danas je NBA,sto preuzima i evropska kosarka,postao cist atlecizam a kosarkaske sposobnosti u velikoj meri iscezavaju. Retkost je danas videti hook shot ala Hakeem ili Kareem, sut za 3pts kao Miller ili Price, fade away ala MJ (sreca pa je Kobe jos uvek tu), crossover kao Iverson,...Mnogi pominju da je LeBron, za koga smatram da je mozda fizicki i najdominantniji sportista ikada na svojoj poziciji, vodio prosecne Cavse do finala NBA. E pa gospodo to je tacno ali to pokazuje na kakve prosecne grane je tada bila spala NBA liga. Jedan M Redd je bio NBA star, covek koji ne bi mogao da baca peskire na klupi 90tih. Ipak treba uzeti u obzir da mladje generacije nisu merodavne da daju ocene jer nisu bili u prilici da gledaju zlatno doba NBA lige, treba sa te strane shvatiti oko nekada preterane subjektivnosti i zaslepljenosti LBJ, Wadeom,...Najbolji pokazatelj onog vremena je da i danas jedan Timmy dominira ligom, Ray Allen je i dalje jedan od najboljih sutera, KObe jedan od najboljih igraca, veteran do veterana! Svi vi mladji kada krenete da se divite sutu S Currya ukucajte na Youtubeu ime Mark Price, R Miller ili Steve Kerr, ako se divite sposobnoscu Randolpha ukucajte ime Sir Charlsa, eksplozivnoscu Grifinna ukucajte Shown Kemp...A ja cu biti zahvalan sto sam uz te majstore imao priliku da odrastam!

Nikks

pre 10 godina

Iako sam navijac Hita slazem se da je ondasnji Cikago bolji od danasnjeg Hita i to dosta, ali LeBron ne bi bio prosek. Majami bi bio ali ne i Lebron. Postoji i druga stvar. Da je LeBron igrao 90-ih navikao bi se on na batine bas kao i sto bi Rodman da danas igra bio "pekmez" kao i svi ostali u ligi.

leandro

pre 10 godina

u pravu je skroz. Bulsi su tada još imali i Kukoča, Harpera, Longlija, Kera...to su sve bili sjajni igrači, ali velika trojka bi odradila svoj posao i dobila seriju. Po mom mišljenju, tadašnji Čikago je najbolja ekipa svih vremena, ponajviše zbog ove trojice koji su bili nezaustavljivi. Kao ekipe koje najviše igraju timsku košarku - tu su mi na prvom mestu Detroit iz 2004. i San Antonio odkako su Parker, Dankan i Manu zaigrali zajedno.

joca

pre 10 godina

LBJ je dobar igrac,ne znam kako bi se ponasao 90-ih ali neukusna su poredjenja igraca koji ne igraju u isto vreme.Nisam pratio Majkla(nazalost)medjutim gledao sam neke njegove meceve na you toube i doso sam do zakljucka da se on sa svima njima, mislim nemo da se ljutite sto kaze Dragojlo,ZAJE**VAO:))

Bilo kad bi bilo....

pre 10 godina

Lebron sasvim sigurno nebi dostigao ovaj nivo 90 godina .
Bio bi dobar igrac u prvoj petrci sigurno .Bio bi dobar defanzivac. Ali realno Pippen je 2 puta bolji igrac bio .

rastko

pre 10 godina

Svaki sport je bio bolji pre.nisu svi igrali za pare kao falcao za monako.njemu samo bitne pare.glupost.za ovu temu.tacno da bi bulsi dobili miami

Bojme...88

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.
(Ace, 8. jun 2013 10:39)
Simpatican si mladic, verovatno neki klinac koji se rodio kad je Jordan imao vec 3 prstena i otisao da odmori malo na bejzbol i napuni baterije...

Xp

pre 10 godina

Ko se razume u kosarku ( a ne guta marketinske trikove) znace da je Tim duncan jedan od najboljih kosarkasa svih vremena ...ako osvoji prsten ove godine imace ih isto koliko i Kobe i jedan manje od Jordana..

http://espn.go.com/nba/playoffs/2013/story/_/id/9352355/tim-duncan-delighted-determined

Filip

pre 10 godina

Sjajno, samo dolivajte ulje na vatru... Predvidjam 200 komentara koji ce da podrzavaju Rodmana i pljuju Lebrona.
A zanimljivo je da kada Meloun, Barkli, Sakil ili neki drugi penzionisani kosarkas kazu da je Lebron u top 3 igraca svih vremena, oni su prolupali matorci koji nemaju pojma. A onda se pojavi Rodman (koji je daleko najslabiji igrac od navedenih) i sada cemo svi njemu da verujemo samo zato sto blati Dzejmsa.

Ace

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.

anbeast

pre 10 godina

To je bila druga era (mnogo bolja ako mene pitate) gde se igrala muska kosarka i gde su bile dozvoljene emocije.(a ne ovo sad, superstarovi zasticeni ko beli medvedi, ne smes ni emociju da pokazes - odma tehnicka) Dzejms ima sve kvalitete uz pomoc kojih bi bio uspesan i u onoj eri, e sad, koliko uspesan i da li bi bio ovoliko dominantan - pitanje je. Znam da bi Barkli, Leri Dzonson, pa mozda i Entoni Mejson i Pipen mogli da ga cuvaju. Nervirao me je sav hajp oko Brona, a pogotovu njegov prelazak u Hit, ali moram priznati da je fenomenalan kosarkas, jedan od najboljih ikada, a definitivno najbolji danas (mozda je Durent tu negde). Njegova statistika je u rangu sa Medzikom (uz vise Bronovih poena), sa Barklijem, Oskarom Robertsonom.....

Zoki

pre 10 godina

Toliko o tome da je Džordan sam osvajao titule. Za Rodmana su Džordan i Pipen skoro isti, ili Pipen drugi najbolji igrač svih vremena. Da ne pričam o tome da je u sezoni kad se Džordan prvi put povukao Čikago i dalje imao najbolji skor u ligi a Pipen dominirao u svim kategorijama.

Peki

pre 10 godina

Ovo što ljudi pričaju za Rodmana da je smešan i nebitan igrač je strašno i tužno. Čovek je sa oko 2 metra bio ubedljivo najbolji skakač tokom 90ih. Jedan od najboljih defanzivaca ikad. Čuvao O Nila , Olajdžuvona, Melouna iako je bio fizički inferiorniji od njih, čuvao Džordana (dok je igrao za Detroit) iako je ovaj bio mnogo brži od njega.

Jednom rečiju legenda moderne košake bez obzira na njegovo ponašanje i karakter

Pavle

pre 10 godina

Smesno je porediti Majami sa najboljim NBA timom ikada.Chicago je najbolji jer je igrao i pobedjivao najace timove koji su postojali .Majami nije u rangu tih timova kao sto su Njijork,Juta,Sietl,Hjuston...
A Pippen i odbrana onaj ko tada nije gledao NBA nema pojma kakva se nekd odbrana igrala...
http://youtu.be/N9vFHYVXtRk

Ljubiša_Kurčubić

pre 10 godina

Ovi što pričaju da je LBJ bolji od MJ sigurno nisu gledali MJ-a.Verovatno su jos bili u očevima,pa se sad napalili na Jamesa.

BgHQ

pre 10 godina

Smatram da je glupo porediti razlicite epohe jer svaka ima nesto posebno.Po meni su igraci iz 80tih i 90 tih bili bolji tj bilo ih je vise svetske klase ali ne bih smeo da tvrdim da bi LBJ bio prosek.Dzabar.Medzik,Bird,Barkli,Ajzea Tomas,Olajdzuan,Dominik Vilkins.Pet Juing,Peris,Irving Dzulijus,Karl Meloun,Dreksler,Pipen,Rodman.Leteci Admiral Dejvid Robinson,naravno najveci od svih Air Jordan i mnogi drugi cine zlatnu eru NBA ali ima i danas izuzetnih igraca istina u nesto manjem broju.

bulevaracNS

pre 10 godina

Za ove omladince sto se loze na Le Brona mogu samo da kazem,
ukucajte Vince Carter top 10 zakucavanja na ytube i dobicete zakucavanja kakva ovaj nikada nije i nece izvesti. A to nije Jordan koji je pored odraza imao i snagu, glavu i previse stila, tako da je svako poredjenje smesno, Vince kao i dosta drugih je dokaz da je ovo sto je Rodman rekao apsolutno tacno. Le Bron je za ono vreme prosek.

The King

pre 10 godina

a kako bi bilo da malo ostave na miru Lebrona...non stop ga porede,uzimaju u usta a on sam rec nije progovorio,sve sto govori,govori na terenu!

realan

pre 10 godina

ma samo pregledajte chicago-portland finale i imena u tom finalu i igru u tom finalu,moje mišljenje je da je to jedno od najboljih finala,možda za druge ova današnja košarka je bolja

andrijano

pre 10 godina

kad se setim te ekipe sad se najezim..glupo je nekom klincu tipa 95 godiste objasnjavati tako nesto jer je uzaludno...to je kao sto bi sad neko fetela poredio sa senom...bog to dotakne rukom

Milos

pre 10 godina

malo se bolje informisi Rampi, jeste po pravilima bila ilegalna zona ali se i te kako mogla provuci u vidu match -up zone i timovi su tako zamaskiranu znali veoma cesto da je igraju. Pogeladj malo utakmice Detroita protiv Bullsa i vidi kakav su kompletan plan mali da ne zaustave, nego uniste Jordana.

Drugo tada je centar mogao da kampuje u reketu i da ceka da lupi bananu, a mislim da nije ni potrebno da kazem da su u toj eri igrali neki od najboljih centara svih vremena!! Danas postoji pravilo 3 defenzivne sekunde gde reket mora i u odbrani da se prazni. A da ne pricamo o "handcheking" pravilu!

Pogledaj ovaj snimak i otvori svoj mali um: http://www.youtube.com/watch?v=adusCcba89o

Damir

pre 10 godina

Više-manje je sve na mjestu. Ne bih se složio da bi bio James prosjek,kao što se ne bih složio da je ovaj Heat talentiraniji od Bullsa. Ni pod razno. Ostalo stoji. Pamet je dobro izdvojio - liga je danas prepuna nabildanih tipova koji ne mogu zabit sa 2 metra kad su sami. Toliko o fizičkoj spremi. Ljudi koji su igrali košarku prije 20 godina,iste su stvari mogli da izvode fizički kao i ovi danas,čak mnogo bolje. Dakle,na fizičkom planu nema napretka,kao što je slučaj sa tenisom ili nogometom.

Milos

pre 10 godina

@ Rampi to nije nista licno upuceno je svima koji pricaju samo o jednoj strani medalje.

Nisam ja ni rekao da nesto nije tacno sto ti pricas, Ali izostavljas stvari, pomenuo sam ti 3 defanzivne sekunde u odbrani i "handchaking" pravilo. A ti malo razmisli kako to zona efikasno moze da se igra danas ako igraci u odbrani ne mogu da budu u reketu duze od 3 sekunde!?!? I rekao sam ti pogledaj snimak koji sam okacio, i pogledaj kako su Detroit i New York npr. krajem 80-ih i pocetkom 90-ih igrali odbranu i individualnu i timsku...

Protiv (desetkovanih) Bullsa, ove godine, koji igraju nesto nalik na odbranu iz 90-ih Jamesu je poprilicno opao broj poena kao i efikasnost, sutirao je 10% losije iz igre nego u regularnoj sezoni u toj seriji, protiv Indiane, gde igra mozda i jedini pravi centar u ligi, i stose tice visine i igre, imao je problema da zavrsi ulaze. E sada zamisli Jamesa da igra u 90-im gde skoro svaki tim u playoffu igra odbranu kao Bullsi (+ im nisu 3 startera i rezervno plej povredjeni citavu seriju) samo jos bolje i skoro svaki tim ima jednog dzina koji moze da ceka u reketu, mislis da bi dominirao kao danas u ovoj ligi!?

zagor te nej

pre 10 godina

nisam klinac, gledao sam i taj cikago pazljivije nego nba sad, i misljenja sam da je ta kosarka mnogo napredovala i da su igraci bolji nego tad. u nba sad ima 50 dzordana a lebron je najbolji medju njima.to sto je radio dzordan sad rade svi, mada je on zaista imao velicinu da daje koseve kad je naj potrebnije i zato mu skidam kapu. sve u svoje vreme, ja mislim i kad bi neki cudom stavili c.ronalda u peleov santos da bi on davao 5-10 golova po utakmici:-)

Rampi

pre 10 godina

Da nije smesna ova izjava bila bi tuzna...Ono,Marsel Prust-"Potraga za izgubljenim vremenom"...Pipen bolji od LeBrona?!LeBron prosek u tom vremenu?!Neverovatno...Kljucni pojam je PRAVILO ILEGALNE ODBRANE.Sto to ne pominje niko od vas STRUCNJAKA NOSTALGICARA?I meni je Dzordan najbolji zbog karaktera,liderstva,pobednickog mentaliteta,harizme i neprevazidjenog takmicarskog duha,ali TADA ODBRAMBENI IGRAC NIJE MOGAO DA BUDE UDALJEN VISE OD 1,5 METARA OD IGRACA KOJEG CUVA.Samim tim i ZONA je bila ZABRANJENA.Znaci:NAPRAVI SE PROSTORA ZA 1 NA 1 KOLIKO I KAKO HOCES!Individualna odbrana je bila cvrsca ali timska odbrana sa ovolikim rotacijama koja se sada igra NIJE POSTOJALA!

miki

pre 10 godina

Hajde sto poredite Lebrona sa Jordanom ali ga porediti sa Pipenom je krajnje neozbiljno.Pa po trenutnim statistikama je Lebron najveci igrac koji je igrao ovu igru ikada ,za odigranih 10 sezona ima vise poena nego sto ih je imao svojevremeno Jordan,ima vise skokova,asistencija(da ne govorim koliko je na svim tim poljima dominatniji od Pipena)Valjalo je onakav slabasni Klivlend sam nositi na ledjima 6,7 godina(tada je imao i bilje licne statistike,sada se malo vise oslanja na Bosha,WAdea i ostale,tamo nije imao na koga)Zamislimo da je James imao Shaqa u Klivlendu(kojeg je imao Bryant u Lakersima) koliko bi prstenova imao do sada.

Milos

pre 10 godina

Uporno pominjete statistiku, a statistika govori dosta ali ne i sve! I kao sto sam i rekao James-u bi svaka statisticka kategorija opala da igra u toj NAJBOLJOJ eri kosarke, a pogotovo poeni, kao i skokovi, jer nije bas tesko imati toliko skokova danas u ligi gde centara nema. Pogledajte poteze Jordanove, nacin na koji je usavrsio svaki aspekt igre, nacin na koji je citao svaku odbranu i za sve imao resenje, pogledajte igru ledjima (mali Hakeem The Dream), virtuoznost kod polaganja i pronalazenja rupa, kreativnost u svakom aspektu igre, jedino sto James bolje radi od Jordana su dodavanja, a ni u tome nije toliko bolji koliko se prica.

A i ako hocete statistiku pogledajte 1988-89 Jordanovu sezonu, gde je imao 32.5 poena 8 skokova 8 asistencija i 2.9 ukradenih u proseku sa 54 % suta iz igre, to je bolja sezona nego ijedna LeBronova.Sedite dole jedan!

Niko ne spori da je James odlican igrac i da je jedan od anjvecih ikada, ali takodje su i Dr J, Clyde Drexler, Robinson, Barkley... Ali porediti ga sa igracem koji ej dominira ligu kada je bila na svom vrhuncu i koji je revolucionizovao kosarku na sve moguce nacine je apsurdno!

90e

pre 10 godina

Uporedite samo građu i kretanje najboljih igrača 90ih i sada. Nekada se mogla videti lakoća i elegancija u pokretu. Malopre gledam, Kol trči kontru baca alley up Džejms iz zaleta skače i glava mu je u visini obruča-stiže samo da spusti loptu u koš. Ja tu ne vidim nikakvu kontrolu a kamo li lepotu? Toliko su napucani hemijom da kada trče i skaču uopšte i nemaju osećaj da li su na metar ili tri metra od koša. Ne mislim da bi fizikalije Džejmsu bile od koristi protiv Džordana, Pipena i ostalih iz tog vremena. Možda su imali manji biceps ali su bili mnogo čvršći - upravo jer se nisu(ili makar ne ovoliko) pucali hemijom pa su im i karijere duže trajale jer nisu pucali zglobovi i mišići od nepotrebnih i nekontrolisanih napora.

mp

pre 10 godina

vec je vidjeno da stari igraci prozivaju, LeBrona i mislim da to uopste nije lepo i ne prilici im a to da se porede 2 ere je cista glupost,mozda je kosarka nekad bila lepsa za oko ali su danas igraci 2 puta fizicki bolje spremljeni .

nikola

pre 10 godina

U pravu je Rodman... Bulsi iz 90 tih je najjaca ekipa svih vremena, pre svega zbog toga sto su za nju igrala tri najbolja odbrambena igraca svih vremena. Po mom skromnom misljenju, Lejkersi iz 2000-2004 bi bila jedina ekipa koja bi im parirala... a sad drugo pitanje... da bi se Lebron poredio sa Majkom, morao bi da "lici" na njega, ali on ne lici... Lebron je vise "high tech" verzija Oskara Robertsona...

Stanimir Branimir

pre 10 godina

O Lebronovoj veličini dovoljno govore svi ti stariji sujetni igrači koji ga svakodnevno stavljaju u usta i omalovažavaju. Ono u čemu je Džordan daleko ispred Lebrona je gracioznost u igri, ali svaki drugo poređenje je besmisleno jer imaju različiti stil igre. Lebron više podseća na Medžika svojom igrom nego na Džordana. Jedino što mislim da je Džordan imao daleko bolje saigrače od Lebrona, taj Čikago bi možda i počistio današnji Majami. Lebron je pokazao da može i osrednje ekipe poput Klivlenda sam da dovuče do najboljeg skora u ligi i do NBA finala, ne sećam se je neki igrač to uspeo. Čak i ova današnja "velika trojka" ima naduvan naziv. Boš nikada nije bio igrač top kalibra. Vejd je bio i MVP finala, igrao je na istom nivo kao i Lebron, ali mi je žao zbog povreda, ne može da bude više onaj stari.

florida

pre 10 godina

Ako je po misljenju vecine ovde i Pipen bolji od LBJ, onda vi to sami morate objasniti Skotiju, jer cak ni on sam sebe ne smatra boljim od Lebrona, cak je za LBJ rekao da je najbolji All around igrac ikada.(isto je i za Barklija) Evo ja sam gledao kosarku 90-ih, jedina stvar je sto sam bio mladji i napaljeniji,a jos Jugoslavija prvak evrope i sveta, pa mi je to vreme bilo bolje. Lebron je bolji od svih osim od Dzordana, a drugo Kobi i Dankan su igraci koji su dominirali 2000-2010, a ne 90-ih, tako da ste nabili igrace od 1980 do 2010,Birda,Dzordana i Kobija stavljate u istu eru,znaci najbolje od predhodnih 30 godina, i poredite sa najboljim iz predhodne 3 godine, pa normalno da cete na taj nacin nabrojati vise dobri igraca iz proslosti. Aj racunajte Medzika i Birda u jednu eru, Dzordana i kompaniju u drugu, a Sekila,Kobija,Dankana,Novickog,Durenta,Lebrona,Vejda,Garneta,Pirsa,Alena,Kida,Nesa u trecu eru 21.veka pa onda kazite da u poslednji 10 godina nema igraca, a ne Birda iz 80-ih stavljate u Dzordanovu eru,a onda i Kobija isto, samo sto Bird moze da bude tata Kobiju.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Prestani više da širiš poluinformacije i reci pravu istinu i prestani da još više napaljuješ klince,pomisliće da pričaš istinu(osim ako i ti nisi jedan od njih jer visiš na svim živim vestima u svako doba dana).
Prva poluistina,da,tačno je da je Majkl imao u tim godinama samo jednu titulu,ali je Majkl došao sa koledža(Sevarna Karolina i uvek je ispod šorca Bulsa nosio šorc u kome je uzeo koledž titulu) sa 21,5 godina,dok je Lebron došao iz srednje škole i zaigrao svoju prvu utakmicu sa nepunih 19 godina.Dakle treba reći istinu da Lebron ima 3 sezone više iskustva u odnosu na Džordana u tim godinama.
Druga poluistina je da je Džordan dobio drugog najboljeg igrača lige i zato je počeo da osvaja titule.Da,u jednom momentu Pipen je postao drugi najbolji igrač lige ali igrajući uz najboljeg igrača lige od koga je sve naučio.Za neupućene,on je još kao ruki došao u Čikago i pored Džordana je izrastao u drugog najboljeg igrača lige.
Treća ali totalna neistina je da se danas igra bolja odbrana nego tada.Prvo,nije ista odbrana zbog već više puta pomenutih drugačijih pravila.Drugo,igrači nisu talentovani kao nekad i ne znaju da probiju odbranu.Hvala bogu,imate matorce u finalu(SAS) koji pokazuju kako se može probiti lagano odbrana.Zadnja promena pravca(Đinobili),finta šuta(Dankan),ulaz na koji god hoćete način(Parker).Old school igrači su i pre 2 godine pokazali Majamiju kako se igra napad(Novicki,Kid,Teri).

Uzalud trud, dzaba vam sve

pre 10 godina

Crv gresi, Lebron bi najverovatnije bio All-Star igrac i devedestih. Stavise, mozda bi mu statistika bila losija, ali bi ga i sama liga ucinila boljim. Stern unistava dusu NBA jureci profit i na kraju ce ostati bez istog. Ono zbog cega sam ja voleo da gledam kosarku su rivaliteti, borba, krv, trash-talk. Kada su igrali Njujork i Indijana tu se nije faulirao covek po jedanput nego nakon sudijskog zvizduka ga zveknu jos dva tri puta cisto da dobro razmisli kad sledeci put krene na ulaz, a i da ruka ne prestane da podrhtava i bridi dok se izvode bacanja. Rodmana i Bil Lejmbira bi u danasnjoj ligi slali u zatvor ako bi cuvali Lebrona. Medjutim, mislim da bi Lebron da je igrao 80-ih, 90-ih, postao cvrsci, drugim recima, "batine bi od njega napravile coveka", i sigurno bi bio u vrhu. Da li bi nadmasio Dzordana nisam siguran, Dzordan mi deluje mentalno jaci, dok je Lebron jaci fizicki.
Ako nista siguran sam da ne bi pravio ove klovnovske face na sudijske odluke, a ni simulirao kao fudbaler iz Primere, sto stvarno ne dolikuje igracu njegovog kalibra.

Drugim recima, nije samo on kriv sto je takav, kriva je liga koja kako je krenula mozda ce za deset godina i Sonja Biserko i Nata Kanda da zaigraju. Ej, trash talk su zabranili!

wooyche

pre 10 godina

Pričati napamet i puštati klipove gde su najbolji potezi nekog igrača nije nimalo merodavno. Najbolje bi bilo ovako.Prvi link je utakmica NBA finala iz 1998. Čikago-Juta,drugi link je prošlogodišnje NBA finale Majami-Oklahoma.
http://www.youtube.com/watch?v=Rnfxs3WxRGw
http://www.youtube.com/watch?v=f05AqGkLSlg
Ko je stvarno dobronameran i bez predrasuda odabraće ono što mu se sviđa i bez naturanja sa strane,ali jedno je vrlo lako videti.Priče o današnjoj boljoj odbrani su samo to-obične priče bez pokrića.Ako mislite da sam bio subjektivan u izboru utakmica sa strane imate još gomilu utakmica iz oba perioda.Gledajte i analizirajte.Gledajte rešenja koje igrači koriste da bi napadali koš.Gledajte gde stoji centar u devedesetim a gde u poslednjih 5 godina.Razmislite gde bi po vašem mišljenju bilo teže dati koš.Ne dozvolite da neko vama manipuliše statistikama kao ovaj Bojan već verujte svojim očima.Današnja pravila su i stvorena da bi igrači imali bolje statistike i da bi bilo više poena.U svakom slučaju uživajte.

vince carter

pre 10 godina

bravo rodmane legendo...a vi strucnjaci verovatno znate bolje od njega..on nikada nije igrao u nba a vi jeste hahaha,citao sam komentare dok nisam procitao kom decka pod nikom joe...cisto znanje..ono sto bih i ja reko tako da je suvisno da kazem bilo sta!!!! jos jednom manite se statistike jer nebi je i imaooo :))

vince carter

pre 10 godina

gobline idi spavaj molim te...hahahah kao da svi u danasnjoj kosarci izgledaju kao james..cuj pojeo bi pipena u ono vreme...pa jel su i parker i ginobili napucani,oni su sitniji i manji od pipena...dal ima nekog ovde da razmislja..kosarka devedesetih je bila duplo jaca i vise nego duplo!!!

Bokinjo

pre 10 godina

svaka rodmanova ko u njegosa.... lepo je rekao, mogu da zamislim sta bi uradio boshu :) i onda vejd i lbj vs. pipen i majkl, a sa klupe kukoc... i na kraju fil dzekson vs spolstra... to bi bila metla u najavi.

sto je babi milo to joj se i snilo

pre 10 godina

poredjenje nekadasnjih kosarkasa i danasnjih je nemoguce, to pada napamet samo matorim tipovima koji bi da doakaju mladjim ljubiteljima kosarke koji nisu nikad gledali ni cikago a ni Jordana,dovoljno sam mator i gledao i Pipena...pa se secam koliko u mnogim utakmicama su igrali ispod proseka i gubili i nervirali sve zivo...LBJ je za njih igrac iz buducnosti,kao i sva kosarka danas...sve napreduje

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.
(Bojan, 8. jun 2013 15:57)
Druze niko nije spominjao godine, ne moze neko da kaze da je Lebron najbolji na svetu, iako ima "tek" 28 ima jos mnogoo toga da postigne i sustigne Jordana! Ali od te hemije koja je danas hit medju sportistima tesko da ce izdrzati i dogurati do tih godina koje je Jordan imao i bio najbolji... A o eleganciji i lepoti igre ne treba raspravljati, to ti je kao da uporedjujes eleganciju Rodzera i moj primer da ne uvredi Ivo Karlovic samo snaga na servisu.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Haha,ti misliš da ja čitam komentare od ove vesti pa da ne znam šta si u prethodnom periodu pričao u raspravama i mnogo puta si upotrebio taj argument da je Džordan u Pipenu imao drugog najboljeg igrača lige.Čak si pričao o učinku Čikaga i Pipena u 2 sezone bez Džordana uvek namerno prećutkujući činjenicu da je tada u Čikago došao najbolji evropski igrač Toni Kukoč i da je to dosta imalo uticaja na njihov izvanredan učinak u regularnom delu.Naravno Majkla nije bilo u plej ofu kad muškarci pokazuju da su muškarci,a dečaci ostaju dečaci ,tako da bez Džordana nije bilo ni titule.Mrzi me da preturam po arhivi i da ti kopiram komentare ali ako želiš uradiću i to,pa pojedi svoje reči koje si napisao.Samo više ne mogu da gledam kako slažeš statistiku prećutkujući bitne detalje(nešto slično kao naši političari) i rešio sam da se aktivno uključim u diskusiju.Zašto nisi iskomentarisao snimak o odbrani Niksa na Džordanu koji je bio pre komentara upućenog tebi?Ove godine je Čikago odigrao malo kako se igralo devedesetih,par puta udarili Lebrona i on je već poludeo.A inače 80-90. je igrao igrač kao Lebron i zvao se Dominik Vilkins.Bio je malo lakši,iste visine i nije bio dobar asistent ali sve ostalo je identično.I još nešto,Lebron je došao u nikad slabiji NBA i nikad gori Istok,zato dobre brojke.Lejkersi su se raspali sledeće sezone.Na istoku si imao samo Detroit kao ozbiljnu ekipu i to je to.

Miksa

pre 10 godina

Mene živo zanima kako bi se ustvari LeBron snašao u Džordanovoj eri. Zanima me koliko bi batina popio od Detroita, kao i da li bi i dalje pravio ove debilne face koje pravi sad u finalu. Zanima me kako bi reagovao protiv Njujorka i koliko bi tek od njih batina popio,i to posebno od Ouklija, Mejsona i Ksavijera. Zanima da li bi imao petlju da krene na Juinga kao Džordan. Zanima me koliko bi poena Majamiju spakovali Medžikovi Lejkersi, Drekslerovi Blejzersi, Milerova Indijana, Pejtonovi i Kempovi Soniksi, Barklijev Finiks i drugi. A zanima me najviše sa kojom razlikom bi Džordanov Čikago, onaj sa 72 pobede u sezoni, oprao ovaj LeBronov Majami. Svako ko kaže da ih ne bi otresli kao dete slinu se prosto ne razume u košarku jer sa jedne strane imaš tim koji je imao Džordana, Pipena, Rodmana, Harpera, Longlija, Kukoča kao šestog igrača i solidnu klupu, a sa druge, LeBrona, Vejda, Boša, Alena kao šutera i ostalo su mahači peškirima.

Dusan

pre 10 godina

Ауу који овде влада жал за младост... Ево и ја сам матор (на жалост) али реално схватан да се временом иде само напред, ретко назад, како овде видим већина сматра. Џордану свака част, вероватно и јесте најбољи икада, али рећи да би Леброн негде био просек је просто смешно. Па човек игра све фаазее напада и п.одбрану, ближе Бирду и још физички доминира лигом. Коме смета његова физичка конституција нека се присети да је и Џордан био један од физички најбоље грађених играча свог времена са скоро непоновљивим одразом...неко помену и куцања Картера, па јел ово озбиљна дискусија да он сме да се упореди са Леброном?

Kimi

pre 10 godina

(miki, 8. jun 2013 15:34)
Pa ni ti nemoj da preterujes, ako gledas statistiku, onda je najbolji kosarkas ikada Wilt Chamberlain. U prvih par sezona je davao oko 50 poena po utakmici, 25 skokova, blokade se tada nisu brojale ali bi ih imao mnogo...
I najbitnije, njegov indeks korisnosti po utakmici, koji bi trebao da bude najbitnija kategorija, je za celu karijeru preko 50, dok Jordan je imao oko 30.

mnogima sam znao i rodjendan napamet

pre 10 godina

ja mislim da je pogresno procenjivati sposobnosti, atraktivnost i eleganciju igraca cije karijere su gotove na osnovu best-of klipova u trajanju od maksimalno 10 minuta ili 5-6 pazljivo odabranih kompletnih utakmica i porediti to sa aktuelnim igracima. pogotovo zato sto - gle cuda, taj video materijal nikada ne prikazuje (reklamira) lose akcije i poteze ili poraze koje se i velikanima itekako desavanju. mnogi od vas dakle odgledaju 20 najboljih akcija jordanove karijere, pa zatim to uporede sa nesto slabijim izdanjem neke danasnje zvezde i odmah zakljuce da je jordan bio bog a ovi danasnji "nesposobnjakovici". osim toga, vecina komentatora nikada nije ni gledala jordana, a njihovo "znanje" o jordanu pociva upravo od youtubea.

srb

pre 10 godina

najlakse je postavljati teze koje ne mogu da se provere i tvrditi kako si u pravu!
evo ja znam jednu koja vrlo lako moze da se proveri: MAJAMI 2013 VS CIKAGO 90-ih... neka odigraju utakmicu pa neka se crvcic tada oglasi i kaze koji je bio rezultat,ko se zalio na faulove i kako bi to pipen lako cuvao LeBrona...
Stvarno je smesan ovaj lik

goblin

pre 10 godina

Danas imate ultralake kosarkaske patike, dresove, opremu koja je kilometrima iznad ondasnje. Hemija, dozvoljena ili doping, kako god, je miljama iznad.Programi ishrane, treninga, medicina, ma sve je naprednije. Sport je strasan biznis i strasno se i ulaze u ove stvari.
Sta bi recimo Pipen bio da je igrao u ovo vreme, ne mogu da znam. Ali ako bismo samo translirali ovog ovakvog Dzejmsa u ono vreme, on bi pojeo Pipena. Voleo bih da cujem argument nekoga ko tvrdi suprotno, a da to nije - tad se igrala jaka odbrana. Ako Dzejms sa 120kg i ovom brzinom ne bi imao samo korist od takvog stila, onda ne znam ko bi... Time ne kazem da je ovaj Majami bolji od onog Cikaga, daleko od toga. Ali reci da bi ovaj LeBron bio prosek u ono vreme je cist nonsens, makar zbog fizikalija kojima bi bio predominantan u odnosu na ostale.

xyz

pre 10 godina

Ma da, vazi...isto tako i Cembrlen i Oskar Robertson bi isto bili prosek...to je jednosostavno receno glupost...vrhunski igraci bi bili vrhunski igraci u bilo kom periodu.Mogli bi manje ili vise da dominiraju,ali da budu prosek,ili krs,nema sanse.

aj, molim te

pre 10 godina

A kakvi bi onda bili ostali igraci lige? LeBron je ubedljivo najbolji igrac vec 5-6 godina unazad. Ako je on prosecan onda su Melo, Durant, Rouz, sadasnji Kobi, George, Howard, Rondo, Paul, Harden i ostali grejaci klupa, eventualno vodonose! Jeste, sad svi lepo u Mega Vizuru, rekao vam cika Rodman da ne umete da igrate...

mrk

pre 10 godina

Ne bi mogao da se nosi ni sa onim New Yorkom (Ewing, Starks, Mason, Oakley...), pa sa onom Indijanom (Miller, Smiths i braca Davis...) a kamoli sa Jordanom. Kakve su to odbrane bile ej! Umalo da zaboravim i Miami sa Alonzom a da ne pricam o Bad Boysima.

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija
(Bojan, 8. jun 2013 22:13)
Druze ti imas svoje misljenje, ja imam svoje i to je skroz ok...
Ali i dalje tvrdim da oni pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je bio Michael Jordan

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Još ovo i da stavim tačku na ovu besmislenu raspravu.Danas ne postoji napadački talenat u dovoljnoj meri!Igrači ne koriste osnovne elemente košarkaške igre u napadu i ona je obesmišljena.Bitan je samo flow(kruženje lopte u napadu) u napadu da bi se kao našao neko slobodan na šutu.Ako se ne nađe,gađa se ishitreni šut u poslednjim sekundama napada i zato odbrane izgledaju toliko dobre.Svaka odbrana pada na samo jednu zadnju promenu,ili fintu šuta,ili lažno dodavanje za nastavak flow-a ili ima neko ko zna da odigra 1 na jedan i da šutne sa poludistance.To znaju old school igrači i zato je Novicki onako ponizio Majami(3 NBA superstara u punoj snazi protiv NBA veterana i opet su izgubili).Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo.Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.Danas su u NBA treneri mnogo bitniji nego ranije i kada imamo situaciju da je trener glavni a ne najbolji igrači onda imamo situaciju kao danas tj.nedostatak slobode u napadu.Nedostatak slobode vodi gušenju kreativnosti i onda odbrane izgledaju mnogo bolje nego što stvarno jesu i to ti je razlog za 10% manje napada danas.Nekad si morao da napadneš ranije da ne dobiješ lakat ili sekiricu a danas lopta kruži kao kiša oko Kragujevca i nikako da šutnu.

Rampi

pre 10 godina

Milos@Ok,a sta konkretno od onoga sto sam naveo NIJE TACNO?A to za"mali um",prvo je nevaspitano od tebe,a onda treba da znas da je prilicno lako i kukavicki vredjati ljude preko tastature.

Rampi

pre 10 godina

Milis@Znaci da nista nije crno ni belo nego sivo...Mislim da bi LeBron,kao i Dzordan,dominirao u svakom vremenu i da bi i Dzordan morao da se prilagodjava da igra sada,kao sto bi i LBJ igrao nesto drugacije da je igrao tada,ali da od njih dvojice nema boljih spoljnih igraca u istoriji ove igre(pod kosem to su Hakim,Shek i Dankan).Pipen nije kao LeBron ni u ludilu.Grent Hill pre povrede npr. je kompletno bolji igrac od Pipena,pravi lider,majstor za tripl-dabl ucinak,i da je ostao zdrav obelezio bi period posle Majkla upecatljivije nego Kobi.

Lesa

pre 10 godina

Bojane, cesto se slozim s tvojim komentarima al sad si se tako nalupeto... Jesi zaljubljen u LBJ-a? Istina je da ne bi bio prosek, tu je Rodman (namerno) malo preterao da izjava dobije na tezini ali je sigurno da ne bi bio ni priblizno dominantan kao danas (u reketu bi ga cekali neki Hakim, Juing, Dikembe... i ostala "boranija").

Gluposti oko fizikalija sto neki pominju ne bi komentarisao. Razlike postoje ali su mizerne, a covek kad cita neke komentare pomisli da su tada igrali ljudi, a danas kiborzi. Takodje neko rece da James ima bolju statistiku od MJ-a u prvih deset sezona. A najjace je ono da je LBJ imao veci broj poena od Mj-a?????????????? Man, are you crazy??????????????

ADVANTAGE, JORDAN

Scoring: 34.6 points per game to James’ 28.5
Field goal percentage: 50.1 to James’ 46.9
3-point percentage: 36.0 to James’ 31.2
Free throw percentage: 83.4 to James’ 74.5
Steals: 2.3 per game to James’ 1.7
Blocked shots: 0.97 per game to James’ 0.95
Turnovers: 3.4 per game to James’ 3.6

ADVANTAGE, LEBRON

Minutes: 43.4 per game to Jordan’s 41.8
Defensive rebounds: 7.1 per game to Jordan’s 5.1
Total rebounds: 8.7 per game to Jordan’s 6.7
Assists: 6.7 per game to Jordan’s 6.6
Personal fouls: 2.4 per game to Jordan’s 3.3

Bojan

pre 10 godina

(Milos, 8. jun 2013 16:50)
James bi imao samo bolju statistiku da je igrao pre 20-30 godina. U to vreme se igralo 10% vise napada, s obzirom na njegovu brzinu to bi rezultovalo samo u vecem broju laganih koseva, zagradjivanje kosa je bilo daleko slabije i igraci su imali daleko veci broj ofanzivnih skokova, tako da je za ocekivati da bi taj broj porastao. A usled tog cuvenog hand-checka bi imao veci broj ukradenih lopti (i izgubljenih).
Tvojom logikom bi mogli da dodjemo do zakljucka da da je Vilt u danasnjoj NBA imao bi jos impresivniju statistiku nego sto je imao svojevremeno, a tih njegovih 25 skokova po mecu je bilo nesto jace od trecine ekipnih skokova, samo prilagodjavanjem tog podatka dobijas da bi Vilt imao 14 skokova po mecu, sto je ekvivalent danasnjim dobrim centrima.
Dzejms je po igrama na nivou MJa, po dominaciji u ligi je apsolutno na njegovom nivou, ne sumnjam da ce ga prestici po svim statistickim parametrima, ali naravno da bi imao slican "legacy" kao MJ, potrebna su mu jos 3-4 sampionata. Znam da ce i tada ljudi lupetati kako je Dzordan mogao da ima 8 zaredom, ali ako LBJ dodje do bar 4 titule stajace ravnopravno pored Karima, Majkla, Medzika, Birda i drugih velikana ove igre.
Interesantno je kako ljudi na izjavu Rodmana ukazuju da je on igra kosarku i da je bio dobar u tome, a Pipen koji je bio jos bolji su vikali da nema pojma kada je dao svoju ocenu.

wooyche

pre 10 godina

(Rampi, 8. jun 2013 12:54)
Evo za tebe,dečko,da se edukuješ o odbrani koja se igrala u to vreme,da ne bi lupao gluposti i da naučiš kakva se stvarno odbrana igrala u to vreme.
http://www.youtube.com/watch?v=5K-qGWkiKvQ
Tu ti je prikazano sa sve strelicama kako je najbolja odbrana onog vremena,odbrana Njujork Niksa igrala odbranu na Džordanu,objašnjava Fil Džekson i to dok je još nije bio potpuno sed,u devedesetim.
Za sve vas koji tvrdite kako su sad igrači brži i snažniji evo klip jednog od boljih igrača tog vremena,Šon Kempa,koji je po konstituciji isti Lebron sa tom razlikom da je on igrao krilnog centra dok je Lebron all round igrač.
http://www.youtube.com/watch?v=HQeMhYJe5JA

Uros

pre 10 godina

Prvo i osnovno oko cega su se slozili svi najveci kosarkaski velikani igraci i treneri je da je Lebron NAJKOMPLETNIJI igrac ikada jer ima skok asistenciju sut ulaz i igra fenomenalnu odbranu...e sada da ja vas pitam...da li vi mislite da jedan takav NAJKOMPLETNIJI igrac ikaada ne bi prilagodio svoju kosarku potrebama 90-tih, naravno da bi, covek bi trenirao od malena i prilagodjavao se takvom tipu igre i opet bi bio najdominantniji(kao sto bi i Wilt pored Onila bio smesan sa onom gradjom ali bi trenirajuci od malena prilagodio svoje telo i kosarkaske sposobnosti potrebama tadasnjeg vremena)...kratko i jasno.
I da se razumemo niko ali NIKO ne govori da je Lebron bolji od Jordana, znaci niko i to se nikad ne dovodi u pitanje sem kada hejteri Lebrona to spominju omalovazavajuci njegovo kosarkasko umece. Sedi jedan

mrk

pre 10 godina

Lebronov trejd u Majaami je slicno kao kad bi Jordan u ono vreme otisao u Indijanu sa Milerom i da mu dovedu jos Barklija, onda ne bi morao da ceka da Pipen i drustvo odrastu i stasaju za titulu.
Jordan je cekao i docekao, a ovaj nije u tome je najveca razlika izmedju njih dvojce. Da se ovaj imaginarni trejd obavio Jordan bi stigao Rasela po titulama.

Lesa

pre 10 godina

Nastavak:

Career averages:

MJ: 30.1 ppg, 5.3 apg, 6.2 rpg, 2.3 spg, .8 bpg, 2.7 tovpg, .497 fg%, .327 3pt%, .835 ft%
LBJ: 27.6 ppg, 6.9 apg, 7.2 rpg, 1.7 spg, .8 bpg, 3.3 tovpg, .483 fg%, .331 3pt%, .746 ft%

Best season's numbers:

MJ@23: 37.1 ppg, 4.6 apg, 5.2 rpg, 2.9 spg, 1.5 bpg
MJ@25: 32.5 ppg, 8.0 apg, 8.0 rpg, 2.9 spg, .8 bpg
LBJ@21: 31.4 ppg, 6.6 apg, 7.2 rpg, 1.6 spg, .8 bpg
LBJ@25: 29.7 ppg, 8.6 apg, 7.3 rpg, 1.6 spg, 1 bpg

First championship year's numbers:

MJ: 31.5 ppg, 5.5 apg, 6.0 rpg, 2.7 spg, 1.0 bpg
LBJ: 27.1 ppg, 6.2 apg, 7.9 rpg, 1.9 spg, 1.0 bpg

A Lebronu ce brojke vremenom samo opadati, to je neminovno. Po meni igrac koji bi mogao da bude nesto najblize MJ-u jeste Durant(ula). He is the natural born killer.

shazam

pre 10 godina

Navalite hejteri, navalite puritanci. Usput, slazete li se sa vidjenjem znalca Rodmana i povodom gej parade? http://i.cdn.turner.com/si/multimedia/photo_gallery/1008/best.of.dennis.rodman/images/drag.jpg Da, da, u redu je.

Bojan

pre 10 godina

(90e, 8. jun 2013 17:11)
po cemu su bili cvrsci i po cemu su im karijere duze trajale? OK Rouz i Vestbruk su se povredili, otisao je i Brajant sada posle 17 godina. A i ranije je bilo povreda, Dzordan je propustio drugu sezonu skoro celu, Ajzea Tomas se povredio i upravo te sezone je MJ osvojio prvu titulu, Sabonisova karijera je unistena povredama. Kad ides istorijom ima gomila igraca koji cije su karijere ozbiljno ispresecane povredama, kao sto ima i onih koji poput Vilta, Melouna sada i Lebrona cini se mogu da izdrze sve moguce fizicke napore.
i kako mislis da fizikalije ne bi pomogle Lebronu? Pipen je jedan od najboljih defanzivnih igraca u istoriji, ali ja ne vidim nikako kako moze da ga zaustavi u igri 1-1, sa sve handcheckom.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 22:51)
naravno da je ok imati svoje misljenje, i razumem ljude za koje je Jordan "best ever", pa cak i da je kosarka koliko toliko bila bolja. Ali da je razlika nebo i zemlja, da samo klinci cene danasnju kosarku, ili kao sto si ti napisao "pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je MJ", to mi ipak nije ok, jer zvuci kao da hoces da kazes da samo oni koji dele tvoje misljenje poznaju kosarku. naravno da imas pravo na to misljenje, ali samo mislim da je to velika zabluda, kosarka nije losija danas, ali je drugacija.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Ovim potvrđuješ moju tezu o odbrani nekad.Kobi je old school i odbranu je naučio da igra u devedesetim.Lak je na nogama i može da izvede ono što je izveo jer su pravila takva kakva su.Ako od Mejsona,Juinga i Ouklija sa njihovim kilažama očekuješ da rade isto što i Kobi onda nemamo šta da pričamo,a Starks je fizički slabiji od Džordana i zato mu je bila potrebna ispomoć.
Inače Kobija pratim od njegove prve NBA sezone.Kako se izborio sa konkurencijom u vidu Edija Džonsa(jednog od mojih omiljenih igrača tada),kako se razvijao igrajući protiv najboljih i imajući u timu najbolje(čuveni All star gde je učestvovalo čak 4 igrača jednog tima,skoro pa neponovljivo Kobi,Šek,Van Eksel i Edi Džons.).Kakva se odbrana igrala tada da je Kobi u svoje prve 2 sezone često na ulaz išao kao kvoterbek,sa loptom ispod miške.
Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju i onda jedan Lebron ispada genijalac jer je krenuo na ulaz kad je centar izlazio iz reketa zbog 3 sekunde.A inače tu pada i tvoj raniji argument(pisao si više puta o tome) da se Majkl nadavao poena jer je često gađao bacanja.Zar nisi video one sekire na njemu?Danas ovde skaču kad Lebrona malo teže fauliraju.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Imam trideset i kusur godina i po tim kriterijumima spadam u “matorce”.Na basket idem sa drugarima 1-2 put mesečno kada se uklopimo.Sramota je da(drugari su takođe matorci) mi u 80% slučajeva dobijamo klince koji su po petnestak godina mlađi od nas,treniraju,skaču kao kenguri,zakucavaju,eksplozivniji su.Odem na basket bez ikakvih očekivanja i razočaram se.Od finti koriste u 90% slučajeva prednju promenu,timski se služe napadom iz pika i flow za trojku.Na zagrevanju sve pogađaju(kad ih niko ne čuva),kad počne partija nije tako.Loše koriste slabiju ruku,lako ih usmeriš na slabiju stranu,pik dobro branimo jer smo svi visoki 188+ i nema mismatch-a,šut im ne postoji kad kreneš da im mašeš rukom ispred očiju.U odbrani ne znaju da brane roling i loše se snalaze kad je neko jak na obe strane.Horog ne mogu uopšte da brane kao ni šut od table.Odbranu od leđa ne znaju.Fintom šuta ih lako izbaciš,zadnja promena pravca ih izbezumi,lažna asistencija iza leđa ih ukopa,na ukršteni dvokorak te gledaju kao da si Vejd lično(seća li se neko pokojnog Harisa Brkića kako je on razvaljivao sa tim dvokorakom).Loše se zagrađuju ispod koša i da ne nabrajam više.Sve ovo što sam nabrojao može da se primeni i na današnji i nekadašnji NBA.Šesta utakmica Majami-Indijana,Moris Kol prodire ka reketu,skače,neometan je i umesto da položi on vraća loptu u korner na trojku.I nisam neko ko misli da je nekad sve bilo bolje.Današnji teniseri su vanzemaljci za nekadašnje,ali današnji košarkaši...

Bojan

pre 10 godina

Rodman lupeta za medalju, u fazonu, vise ja ne igram, pa nije ni zanimljivo.

a ako cemo da mu verujemo, onda neka Dzordanljupci veruju i recenici da su MJ i Pippen dva najbolja igraca koja je on ikada video (a igrao je protiv Birda, Karima, Medzika, Hakima, Barklija i slicnih). Znaci Dzordan je osvajao titule tek kada je pored sebe imao drugog najboljeg igraca u ligi. Toliko o dominaciji "najveceg ikada".
(Joe, 8. jun 2013 13:42)
Timi dominira ligom (to moze i da se obrne, covek je u svojoj prvoj sezoni izabran u prvu petorku lige, kakav je to kvalitet kad je ruki najbolji na svojoj poziciji), zato sto je covek klasa, ali i Meloun je dominirao do pretposlednje sezone, Stokton, Sek se malo razvlacio sa penzijom ali je bio dobar sa 36-7 godina, Kobi isto. Ali ima izuzetnih mladih talenata. Eto recimo prva postava Indijane je izuzetno mlada ali odlicna ekipa, Kari je bolji suter i od svih nabrojanih iz plejade 90ih koja je jedno vreme imala i blizu liniju za 3 poena kako bi im se pomoglo.
(Milos, 8. jun 2013 13:21)
za ono vreme je odbrana na izvrsnom nivou, za ovo vreme, kruzenje lopte nikakvo, zabijanje u protivnicku odbranu bez ikakvog rezona na nivou. Ovogodisnja indijana igra bolju odbranu od tih na snimku (kao i jos nekoliko ekipa)

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Bojane,ne moramo da se složimo,odnosno što kažu Ameri We agree to disagree.Svako ima prava na svoje mišljenje.Odgovoriću ti na pitanja mada se iz mojih prethodnih postova vide odgovori ali ajde.Manje ofanzivnih skokova ima zbog današnjeg pozicioniranja u napadu gde svi kampuju na trojci i čekaju da se neko oslobodi za šuti manje je ljudi bliže košu koji mogu da uhvate tu loptu.Pravi dokaz za moju tvrdnju ti je Memfis koji slabo šutira trojke,igrači su bliže reketu i imaju najviše ofanzivnih skokova u NBA.Džordan i Vilkins,dva najbolja strelca osamdesetih imaju ukupno(u regularnom delu) 1292 trojke,dok Lebron sam već sad ima 1020.Iz voga se jasno vidi ko je kako napadao i gde stoji u napadu.Trojke su se manje gađale tada jer je svako mogao da te klepi i na trojci i unutar,ali je naravno da su ti veće šanse da u takvim uslovima daš poene kad si bliže košu.
Što se toga tiče da bi Džordan bio efikasniji,ja to nisam rekao.Moje mišljenje je da bi Džordan iz 90-tih bio efikasniji i da bi možda imao i po 40 poena po meču,ali Džordan koji bi bio rođen i odrastao u Lebronovom dobu bi bio manje efikasan.Jednostavno igraš u uslovima u kojima si rođen.
Pravila su menjana da bi bilo efikasnije ali tada nisu računali da će treneri dobiti moć kakvu nikad nisu imali ranije u NBA istoriji.

netfan87

pre 10 godina

Koja poplava matorih "Bulsovaca" neverovatno...živite u prošlosti!
Ovo što je rekao Rodman samo potvrđuje kolika je on b..... i van terena.
Lebron ima nešto što Majkl nije imao.To se zovu asistencije i osećaj za timsku igru za razliku od Majkla i Kobija koji zajedno nemaju prosek asistencija kao Lebron.
Majkl jeste GOAT ali Lebron uopšte nije daleko od njega niti će biti.
90-ih bi bio u ravni sa Džordanom.Uostalom videćete kada završi karijeru, pretećiće Majkla po svemu.
E sad, to što ste "zagriženi tvrdokorni neponovljivi Džordanovci i Bulsovci" to je vaš problem shvatićete da vreme ide dalje i da će uvek biti novih generacija koje će imati zadatak da učine nešto više od starijih...

wooyche

pre 10 godina

@Zoki
E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ.
Na OI u Pekingu nijedan američki sportista nije bio podvrgnut doping kontroli jer je za njih “garantovala američka vlada”.Te OI su bile besomučna trka između Kine I SAD za prestiž i nijedna strana nije birala sredstva da iz tog rata izađe kao pobednik.Kinezi su poturali dvanestogodišnje devojčice u gimnastici(iako je 15 minimum) jer su elastičnije kad su mlađe.Ameri su gurali Felpsa da osvoji što više medalja i on je plivao po 4-5 trka dnevno(mnogi kažu da je to nemoguće bez dopunskih sredstava).Sećam se izjave naših veslača gde opisuju kako su u drugoj polovini trke neki Ameri ubrzali i ostvarili vreme brže nego u prvoj polovini trke što je nemoguće.Inače uslov NBA da njihovi igrači učestvuju na OI(još daleke 1992. u Barseloni) je bio da oni ne budu u olimpijskom selu sa ostalim sportistima,da ne podležu standardnoj doping kontroli itd.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Što se tiče snimka,izvinjavam se,ali moderatori su kasnije objavili tvoj post o njemu.Ima jedan zanimljivi film,zove se Food inc. i govori o hrani koju jedemo i kako je ona štetna zbog raznih antibiotika koji se daju piletu da bi brže poraslo. 30% više mišićnih vlakana ima pile danas u odnosu na pile od pre 30 godina,a ne vežba(ne diže tegove),već samo sedi u mraku i kljuca hranu.Od tolike mišićne mase mu se lome kolena(gledaj pomor superstarova ove 2 godine sa istim brojem utakmica).Tako je i Vilkinsu pre petnestak godina bilo potrebno desetak kila manje inače po građi inače on i Lebron su identični,samo je hemija danas malo bolja.I on je bio dominantan u svoje vreme,i u poentiranju i u vazdušnim duelima.Bolji u odbrani?Misliš da je Lebron došao u NBA kao najbolji odbrambeni igrač.Ne!On je učio godinama.Što se trojki tiče nauči da analiziraš statistiku.Kad je došao u NBA Lebronu je svaki 6. šut bio trojka.,sada u Majamiju svaki 8. ili 9.Inače statistike iz Klivlenda za 3 su mu skoro identične Vilkinsonovim.Lakše je u Majamiju gađati neometan jer tamo i četvorka gađa trojku(Boš).Petorka Lebron,Alen,Čalmers,Batije(lažna četvorka) i Boš(lažna petica) gde svako može da ubode trojku.Evo linkova sa statistikama obojice pa prosudite.
http://www.nba.com/history/players/wilkins_stats.html
http://www.nba.com/playerfile/lebron_james/career_stats.html

vince carter

pre 10 godina

tenis??? a boks?? ako je klicko najdominantniji bokser danas jel najbolji svih vremena neeee!! samo se bori u vremenu bez jake konkurencije...kako izmisljete ovo videcete lebronovu statistiku na kraju karijere...ma dzabe statistike on se nije borio odnosno igrao sa najboljima...on danas u slabijoj konkurenciji igra u jednom timu sa jos nekoliko extra igraca...ccc pa pogledajte samo gasol:rendolf najbolji centarski tandem pa njih bi olajuvon vozio kao na ringispilu aa shaq bi ih obojicu odjednom unosio u reket!!!

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 21:53)
odgledah snimak, msm, gledao sam dosta tih meceva jos odavno i kao sto rekoh, odlicno, ali za ono vreme.
Tu nema nista novo i revolucionarno da bi se reklo da su tadasnje odbrane bolje od danasnjih. Na najobicnije cimanje igrac koji cuva Dzordana ispada iz igre, ukoliko ne, zaobilazi ih nakon dva koraka i privlaci paznju drugog (nekada i treceg) igraca, vrlo cesto ni ne vodeci racuna o tome da treba u nekom trenutku da se vrati na svog igraca. LBJ bi se u tim situacijama napunio asistencija samo tako.
da ne bude da hvalim samo lebrona, evo jednog drugog majstora http://www.youtube.com/watch?v=QBu28UwDzps
obrati paznju na rad nogu i nacin na koji usmerava igraca kojeg cuva. nijedan igrac niksa ne pokazuje ni priblizan "skill" kao Kobi. Samostalno radi posao 2 igraca niksa.
A pogledaj sta su radili Indijana i Memfis ove sezone, kao i Majami, uzmi samo poslednji mec protiv Indijane i vidi kako su sabili u odbrani. Za klasu vise od vidjenog na snimku.

rajko

pre 10 godina

Po meni je MJ najbolji košarkaš ikada i teško će ga iko prestići pa da osvoji ne znam koliko titula.Ipak,tvrditi da Bi Lebron bio prosjek je smiješna i ja mislim da i Rodman tako ne misli.Što se tiče toga da su najbolji igrači protiv kojih je igrao Džordan i Pipen za Džordana nema ništa sporno dok kad je u pitanju Pipen vjerovatno se odnosi na direktne duele.Tvrdnja da je Pipen bolji od Lebrona je smiješna.Kada je Pipen izabran u najboljih 50 u istoriji NBA lige bilo je velike dileme da li je on zasluženo tu jer po statističkim parametrima nije tu spadao(npr.Dominik Vilkins nije izabran iako je imao bolje brojke).Na kraju je opšti utisak da mu je tu mjesto zbog 6 titula,zbog toga što je 3 puta biran u prvu petorku lige,zbog svoje defanzivne igre itd.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
haha, ala ti covece izvrsces moje reci.
prva poluistina, nije polustina, vec kompletna istina. To sto je Lebron poceo karijeru ranije i dosao kao tinejdzer jedino sto utice na njegove proseke, koji su zbog toga snizeni. Nerealno je uzimati i porediti prvih 9-10 sezona igraca koji je dosao formiran u ligu i stoga odmah bio vrhunski, sa igracem koji je poceo kao tinejdzer. poredi ih od 22-28 i za komparativno isto vreme LBJ je uradio vise.
druga poluistina je tvoja izmisljotina. nisam rekao da je Dzordan dobio Pipena, niti da ja mislim da je Pipen drugi najbolji igrac lige, nego da se to da zakljuciti na osnovu Rodmanovog intervjua, te da Dzordan nije bio toliko dominantan kad mu je trebala pomoc najboljeg igraca od ostatka lige da bi osvajao titule. Apsolutno je irelevantno ostalo sto si napisao.
ali Pipen nije bio nikada drugi najbolji igrac, ni u svoje vreme ni u istoriji, bio je odlican saigrac, sa umecem komplementaran majklu, i izuzetan all-around. Rekao bih da je Lebron unapredjena verzija njega.
Pipen jeste dosta napredovao uz Majkla, narocito defanzivno, ali bi svakako bio vrhunski igrac. jedino mozda bolji lider, to mu je pomalo falilo u sezoni kada se majkl prvi put penzionisao.
Trece, eto ub'o si jednu moju tvrdnju, za koju i dalje tvrdim da je bolja i naveo sam dokaze za koje osim kukanja na pravila (koja bi trebala da deluju suprotno) nikada nisam dobio opovrgavanje.
A SAS igra odlican napad, napunio bi detroit 90ih samo tako.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
i ne znam sta je poenta sa matorcima? niti sam ja majami, generalno navijam za njih, ali volem i SAS i ne bi mi bilo zao da osvoje titulu. Prosla i ova godina su jedine u kojima mi je Majami najgotivnije ekipa. 2011 sam zeleo Bostonu titulu za odlazak Seka, kao i 10 zbog sjajnih partija Ronda. Generalno nemam neki tim za koji se drzim, nego kako mi se koji igrac svidi, ili kada neki ide u penziju a da mi je bio gotivan tokom karijere mu pozelim titulu. 2011 sam iz tog razloga zeleo dalasu titulu. Ali se ne potresam previse.
Tokom NBA istorije uglavnom stariji timovi uzimaju titule, i to su im vrlo cesto nosioci igre u poznijim godinama. MVP finala se dodeljuje skoro 45 godina, a vrlo retko su je dobijali mladji igraci, a i kada jesu obicno su uz sebe imali nekog veterana, koji je znacajno olaksavao posao. Medzik je imao Karima, Dankan za svoju prvu Robinsona, Karim je imao oskara, Parker Dankana. A Bird, Dzordan, LBJ i O'Nil su prvu osvojili sa 27 godina. Nije tu u pitanju samo kada si poceo karijeru, nego i koliko si zrela osoba. Tacno po LBJu mozes da vidis koliko je nakon tog teskog poraza od Dalasa sazreo kao covek pre svega i zatim uspesno primenio svoje kosarkasko znanje u osvajanju naredne titule. MJ je sazreo tokom poraza od Detroita. Kobi nakon failova koje je imao po odlasku Seka, kada je video da sam moze jedino da postize nemoguce brojke sa poenima, ali ni da primirise tituli.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
sto se tice poredjenja sa Vilkinsom, osim pobrojanog Lebron je i bolji suter (videti pod trojke) i daleko bolji igrac u odbrani. Sto nije mala razlika kada sve saberes.
I ukoliko je taj Vilkins bio drugi na jednom izboru za mvp i peti na narednom, 7 godina clan najboljih NBA petorki, nije li logicno da bi bolja verzija njega prolazila jos bolje. I pre 20 godina bi LBJ bio obavezan clan prve nba petorke, dok bi sa Majklom delio mvp titule?

Bojan

pre 10 godina

Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo. Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.
(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ok, vidim da se necemo sloziti, ali samo jedno pitanje ovde. Vise puta si govorio da su pravila menjana da bi igraci postali efikasniji i da bi se nabijala individualna statistika, a sada pominjes kako su u evropi promenili pravila i da je igra odjedanput postala brza i efikasnija. Ako treba da promene pravila da bi igra postala brza i efikasnija otkud onda misljenje da bi Dzordan pod ovim pravilima bio efikasniji nego sto je bio, kao i da bi Lebronova efikasnost bila manja nekada. Ove godine je bilo 9 igraca sa preko 20 poena po mecu, a pre tacno 20 godina ih je bilo oko 30. Tesko da su povecali efikasnost ovim pravilima.

i jos jedno pitanje, ako se ne igra bolja odbrana danas, otkuda toliki pad u ofanzivnim skokovima, od pocetka osamdesetih pa naovamo, prakticno iz sezone u sezonu sve ih je manje, i to ne iz razloga sto je manje napada uopsteno, nego je manji procenat od sveukupnih skokova postignut u napadu. Ranije je to bio svaki treci, sada svaki cetvrti. Zar ne mislis da je to posledica boljeg zatvaranja reketa?

mrk

pre 10 godina

Jordan bi terorisao danas odbrane, dok nisam siguran da bi James smeo da udje u reket pored "nepokretljivih Ewinga i Oukllija" kako neko rece, sa onim normalnim kriterijumom sudjenja, znaci muska kosarka. Dobro nekad su pomalo i preterivali sa tom odbranom i faulovima nad MJ-om ali to je ono sto je davalo draz i izvlacilo maximum iz njegovog velicanstva.

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

Bojan

pre 10 godina

(Lesa, 9. jun 2013 00:09)
Nigde nisam napisao da je Lebron bolji u poentiranju od Dzordana.
Kao sto vise puta napomenuh, ne mozes brojke uzimati tek tako bez analize kompletne lige. Ako se za 48 minuta organizuje vise napada, onda ce biti vise poena, skokova, asistencija. Ako se za isti period sutira vise za 3 poena, naravno da ce procenat suta biti manji. Tako da i to mora da se uzme u obzir. Msm, ako jedan igrac sutira 4 puta za 3 i da 3 puta, sutirao je 75%, a drugi sutira 4 puta za 2 i svaki put da, sutirao je 100%, a ko je dao vise poena?
kada uracunas to, i prilagodis tempu igre (to je nesto sto se ne vidi u redovnoj statistici, ali objasnjava zasto danas niko ne uspeva da ima preko 40 skokova i poena), dobijas da su poprilicno slicni
http://www.basketball-reference.com/play-index/pcm_finder.cgi?request=1&sum=1&p1=jordami01&y1=2013&p2=jamesle01&y2=2013
obrati paznju na advanced kategoriju i ona poprilicno precizno govori o tome sta ko radi bolje. Razlika je osetnija u plejofu, ali ona ukljucuje 6 Majklovih titula, ako Lebron uspe da zaredja sada 2-3, koliko je po mom misljenju potrebno da bi stao u red velikih sampiona, te brojke ce i tu biti slicnije.
I ne slazem se da ce lebronovi statsi smao opadati u buducnosti. Ima 28 godina, sigurno moze 2-3 godine ovim tempom, a posle polako da pada i racionalnije trosi snagu jer se treba igrati dosta meceva.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne vidim sta je problem sto se Lebron zalio na to kako je Cikago igrao. Svejedno ih je razbio, ali to sto ces da tuces protivnickog igraca nije znak da ti igras dobru odbranu, nego da si nemocan i samo zelis da ga povredis.
I jesam odgovorio na snimak.
Sto se tice snaga konferencija, slozicu se da je kvalitet danasnje lige pretezno na zapadu, dok je u Majklovo vreme to bilo nesto ujednacenije (otuda i lebronova dva poraza u finalima), ali nije tacno da je lebronova statistika bolja zbog toga. Protiv Lejkersa covek ima bolje brojke nego sto je njegov prosek karijere, kao i Bostona. Tu se radi o sledecem, protiv slabije ekipe je posao odradjen ranije, pa se ranije ide na odmor, tj igra manje minuta, protiv jacih se igra duze, ali produktivnost je manje vise konstantna. To je radio i Majkl, i Kobi, narocito u zrelijim godinama kada su ih prosle bubice o vijanju x meceva sa y poena ili tripl-dablova.
I da li si ti ozbiljan da je kvalitetnija kosarka iz poslednje utakmice finala 98 bolja od finala prosle godine. Odlgedah sad samo po poslednjih 5 minuta.

Bojan

pre 10 godina

(mrk, 9. jun)
ekipa u kojoj su Rodman, Pipen i Dzordan vodeca trojica je jaca od ekipe u kojoj su to Barkli, Miler i Dzordan. U odbrani nema potrebe da objasnjavam zasto su bolji, a u napadu, pa jbg, ima samo jedna lopta. Imali bi nesto vise opcija, ali ne toliko da nadoknade razliku u odbrani.
(wooyche, 9)
naravno da ne ocekujem da Juing i Oakli imaju takav rad nogu, ali cela prica o strasnoj odbrani pada u vodu kada se prvi igrac probije tako lako, a ostatak nije toliko pokretljiv da zatvori opcije, i onda jedino sto ostaje, odalami coveka iz sve snage, to nije pokazatelj jacine njihovih odbrana, nego nemoci.
a gde je tebi granica izmedju old school i new school?
eto gledaj Lebronovu odbranu na Rouzu, Melu, Kobiju i koliko im ispreseca kretanje i suzi mogucnosti da ista urade. Po meni je to korak ispred toga sto ti zoves old school Kobe defense.
I zar ova tvoja recenica ne govori dovoljno "Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju", tj odbrane su toliko dobre da osujecuju tvoje planove daleko van reketa, do koga kada dodje protivnik najcesce samo faulom mozes da ga zaustavis. Naravno da uspevaju najveci igraci i te odbrane da probiju, ali ne tako konstantno i tako lako kao sto je MJ radio NYK i DET, niti bi on danas uspevao tako lako isto da uradi. A za slobodne, pa nije li majkl dao skoro 8000 poena sa bacanja. Ne kazem da nije zasluzio, ali se nadavao.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ono sto cu ti ipak priznati jeste da u NBA nema vise tolike tenzije kao nekada po pitanju rivalstava i oko terena i mnogo je sterilniji odnos. To je uvek bila pompa MJ vs Wilkins, MJ vs MJ, Magic vs Bird i slicno. I osecalo se da prsti i van terena. Msm i prosle godine je bilo kao LBJ vs KD, pa se pola meca ne cuvaju medjusobno, a posle serije odu pa treniraju zajedno.
pomenuta rivlastva su dobila pomalo i na znacaju zbog medijske ekspanzije NBA, bilo ih je i ranije (verovatno najvece Rasel protiv Cemberlejna), ali definitivno je liga bila takva da je davala jos jednu dimenziju borbama koji nisu samo na terenu.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Tenis je napredovao jer su se menjali rekviziti i podloge,i u manjoj meri igrači.U košarci se lopta nije mogla promeniti,nisu hteli ni da menjaju veličinu terena ni podlogu.Bilo je predloga da se obruč podigne na 3.20m ali je to hvala bogu odbačeno.Što se tiče samih igrača nisu se puno promenili.Mišićna masa im je skočila za jedno 5-10%,ali to samo po sebi nije donelo poboljšanje i kvalitet.Skapirao sam ja da si mlađi i da nisi gledao ono o čemu pričam sve vreme jer bi me sigurno razumeo,a da si trenirao kao ja razumeo bi zašto se nerviram kad gledam današnje košarkaše.Igrači su danas siromašniji kvalitetom i previše je zahteva za timskom igrom,a individualna napadačka igra nazaduje.Naše mlađe kategorije osvajaju medalje ali sem Teodosića i Veličkovića pre povrede mi nismo dobili dobre igrače.S druge strane Španci preuzimaju naš nekadašnji koncept košarke i stvaraju igrače,i to tako dobre da igraju egal sa dopingovanim Amerima(čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani) na OI 2008. i gube 6 razlike.Sve one stvari koje sam napisao o današnjim klincima su iste one stvari koje nedostaju i igračima u NBA.Pogledaj utakmicu u linku i videćeš sve ono o čemu sam pričao.
@netfan87
Evo za tebe jedna utakmica.Pogledaj je i edukuj se.
http://www.youtube.com/watch?v=MX8AGF9ktMQ

wooyche

pre 10 godina

@vince karter
Džaba pričaš ovoj mlađariji.Oni veruju statistikama jer nemaju ni za šta drugo da se uhvate jer nisu gledali te utakmice.Zato sam i ostavio par linkova da mogu da pogledaju cele utakmice i da očima vide ono o čemu pričaju na slepo.Za tebe znam da si ljubitelj dobre košarke(čitam često tvoje komentare) pa ću ti ostaviti link jedne utakmice Bulsa i Niksa gde je bilo i tuče(čak i po sudiji) i isključenja i mnogo lepih poteza.Kakva je to muška košarka bila,a sada kao u pozorištu
http://www.youtube.com/watch?v=ZL9t9gQ0Gvc

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Umorih se više od ove rasprave.Da si stariji i da si to pratio detaljno kao i ja tih godina znao bi da je devedesetih svake godine po desetak igrača bilo kažnjavano zbog upotrebe steroida.Kazna bi bila par hiljada dolara,par utakmica suspenzije i to je to.Kažnjavani su uglavnom manje poznati igrači.Ja bi trebalo da budem jako glup i naivan da poverujem da to nisu radile i najveće zvezde tog vremena,ali zbog logike profita(po struci sam ekonomista i znam o čemu pričam) oni su morali da budu čisti pred svetom.Uostalom ja sam zakačio i kraj osamdesetih pa znam kako su igrači u par godina postali terminatori od običnih mršavaca.Uostalom na Sport klubu ti ide NBA Klasics i često puštaju utakmice iz osamdesetih(puštali su all star iz 1985.,4.-tu utakmicu finala Siksersa i Lejkersa iz 1983.).Ipak,nije me to mnogo zanimalo jer sam gledao njihovo umeće na terenu i divio se.Ako nisi trenirao košarku kako možeš da pričaš o napretku u organizaciji igre?Plejmejkeri su danas lošiji,nemaju leđnu tehniku,ne znaju floter.Centar sa najboljom tehnikom danas je Hibert koji bi 90-tih bio najblaže rečeno prosečan.Bekovi šuteri koji ne znaju da kreiraju sami sebi poziciju za šut već čekaju flow to da odradi.Krilni centri koji se plaše da jurišaju na reket.Mrzi me da ti više odgovaram ali bih voleo da se nekad sretnemo na basketu i da ti pokažem šta je prava košarka,bez snage,samo čista veština i znanje i inteligencija.Odjavljujem se.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne, nikada nisam dovodio u pitanje da je MJ bio najbolji igrac u svojoj ekipi sve vreme dok je igrao, ali sam rekao da je Pipen izuzetan igrac i da je u mnogome pomogao Majklu, kao i da sumnjam da bi Majkl uzeo titulu bez njega. Rekao sam i da mislim da je Majkl imao najbolju ekipu oko sebe, u smislu da svim ekipama skines prvog igraca, Cikago bi bio najbolji tu. I verovatno bi u takvoj situaciji Pipen bio najbolji igrac.
I na kukoca sam se osvrnuo, i krajnje je nebitno sto je on dosao, ako ti u ekipi zamenis Majkla Kukocem koji igra 24 minuta po mecu i postize 10 poena a ta ekipa ostane jedna od najboljih u ligi, to znaci da je Majkl imao sjajnu podrsku, a tu ekipu je maksimalno vukao Majkl. Ukoliko pratis sta pisem, rekao sam i da smatram da je pad od samo 2 meca nerealan i da je reanlije pratiti u odnosu na sezonu pre toga uticaj Majkla na ekipu, jer je 93. vec doslo do zasicenja, ali je insistiranje na ta dva meca bilo najvise da se ukaze na kvalitet njegove okoline. Uzgred, Pipen je uvek u plejofu igrao bolje nego u regularnoj sezoni i ispali su ponajvise zbog sudijske greske u finisu 5. meca. Inace bi prosli protiv NYK kao i prethodne sezone sa Majklom. Do titule ne bi dosli, ali finale su zasluzili.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 14:33)
ok, agree to disagree, ali kad si vec spomenuo tenis, slazem se da je uznapredovao maksimalno, ali to nije vise isti sport kao nekada, kao ni kosarka. Cini mi se da mozes na slican nacin da iznosis argumente protiv danasnjih tenisera, evo ja Noleta smatram za jednog od 5 najboljih tenisera, ali nikada nisam video nijednog broja jedan koji ima tako nesiguran smec. Sa takvim smecom nikada pre 20+ godina ne bi osvojio Vimbldon, i sad bi se neki Samprasov navijac mogao javiti i reci da je tenis bzvz, nema vise igre na mrezi, puko prebacivanje loptice i slicno. Ali nivo tenisa je drasticno iznad (ok, cini mi se da je u blagom padu u odnosu na 2011. i mislim da Rafa sa nikada slabijom igrom nije uzeo RG, ali i dalje je to izuzetan tenis). Pit iz 90ih bi danas bio pociscen od najbolje petorice na svim podlogama, samo bi na Vimbldonu bilo nesto zanimljivije.
Sto se tice skoka, stoji to sto si rekao za Memfis, ali oni imaju odlicnu dvojicu igraca pod kosem, mozda i najbolji tandem trenutno, te generalno dominiraju skokom, ali za tri ekipe koje sutiraju nesto vise za tri od njih Boston, Cikago i Jutu isto ne vazi.
Ja imam 25 godina i iskreno bolje igram basket od vremena kada sam bio 18 i kada sam mogao ceo mec konstantno da trcim, ali sam ispadao iz igre za svakakve gluposti. Ali dobro, nikada je nisam trenirao, tako da se necu davati u te ocene.

Zoki

pre 10 godina

@(wooyche, 9. jun 2013 19:19)
"čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani"

Eto i kako posle čovek da ti veruje, to što si rekao uopšte nije tačno, Amerikanci uključujući NBA igrače podležu istoj doping kontroli na svetskim takmičenjima kao i svi ostali.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
i kad si vec spomenuo OI u Barseloni i tvrdnju da je uslov bio da se ne podvrgavaju doping kontrolama, jel ne mislis za MJ (oba), Birda, Juinga, Hakima i ostale da su se dopingovali svojevremeno? ako mislis, sto je onda samo lebron napumpan i na steroidima.

sto se mojih godina tice, pratio sam MJa u drugom three-peatu, ok to jeste bilo posle pada NYKa (iako su imali jedno finale posle, ali najbolje godine su bile 92-94) i Detroita. A onda su za vreme dominacije Lejkersa krenule price kako Kobi dominira samo zato sto, pa svi argumenti po kojima se kritikuje sada Lebron, i kako je liga sve losija. Kako se net razvijao bio sam u mogucnosti da skinem neke od tih matorih utakmica i uporedim i zakljucio da je cela prica samo jedan mit i video da postoji gradacija kompleksnosti igre i organizacije u igri. Da, ranije jeste jedan igrac imao mnogo vise mogucnosti u svojim rukama, moze da se kaze da to nosi i odredjeni smek sa sobom, ali da je ranije liga bila jaca, imala vise odlicnih igraca, da je odbrana bila bolja i povrh svega da je bilo vise dobrih sutera, da bi Dzordan danas davao 40+ poena u proseku, a Lebron bio prosek u njegovo vreme, jednostavno nema veze sa realnoscu. I ne samo da bi Lebron igrao lepo, vec i Kobi, Melo, Vejd, Rouz, Durant, Rondo i ostale danasnje zvezde.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
I još nešto sam zaboravio.Da li misliš da su Teodosić,Krstić,Veličković,Kešelj,Raduljica,Marković,Paunić,Rašić,Perović i ostali bolji od Đorđevića,Danilovića,Bodiroge,Savića,Paspalja,Divca,Rebrače,Berića?Ni u ludilu!Niko to ne misli pri čistoj svesti i zdravoj pameti.A zašto?Pa zato što nije bilo ispiranja mozga marketingom kao što je to slučaj sa NBA igračima.NBA mora da vodi biznis i da zarađuje pare i da uvaljuju poluproizvod kao proizvod vrhunskog kvaliteta.Meni ne mogu da uvaljuju brlju govoreći mi da je to vrhunska rakija.Jednostavno sam isuviše iskusan i verujem svojim očima.Gledaj noćas svog kralja i slavi ga.On je dobar dečko,nesebičan i nije on kriv što NBA u nedostatku boljeg pokušava da ga proda kao novog Džordana.90-tih bi on bio samo jedan od tih 30 koji bi imali 20+ poena u proseku.A što se tiče Šeka,Barklija,Marka Džeksona i njihove priče o Lebronu,oni su komentatori,treneri i moraju da igraju po NBA pravilima.

wooyche

pre 10 godina

@(Milos, 10. jun 2013 17:34)
Hvala ti na lepim rečima.Javio sam se jer nisam želeo više da ljudi šire poluinformacije potkrepljujući to nekom statistikom,a posle kad im to ne odgovara da kažu kako statistika laže.I ta statistika nije ista kad igraš u vreme kad svako može da te zvekne kako hoće i kad si zaštićen od grubosti.Naravno da će ti brojke biti bolje kad te manje biju.Inače gledam Lebrona noćas i tuga kako on ne može da iskoristi svoju ogromnu fizićku snagu u odnosu na fizički limitirane protivnike.Jeste on asistirao ali je on noćas trebalo da da 40-50 poena na low post-u leđima okrenut ka košu a ne da asistira.Pošto si ljubitelj prave košarke evo ti link gde je jedan od mojih omiljenih igrača(ser Čarls) dao pedesetak poena koristeći svoju superiornu leđnu tehniku.27 poena već u prvoj četvrtini,šut iz igre 11/11,plus gomila skokova i asistencija.E tako igra vođa tima u plej ofu!
http://www.youtube.com/watch?v=VgEdI2hYt3w

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Liar,liar,pants on fire!Ti si,Bojane,patološki lažov ili si slep.To što kažeš se nikad nije desilo a ako neko uopšte čita ovu našu besciljnu raspravu treba da pogleda ovaj video sa NBA.com-a i sa Youtube-a,gde se nikad nije desilo to što kažeš.Miler i Alen su izmenili mesta,Alen u corner a Miler na right wing,Deni Grin(4) kasni na Alena i on daje trojku.Nijednom kad je Miler dao trojku nije Alen bio ni blizu njega.Stvarno treba da te je sramota.Juče troluješ pod imenom Zoki i hvališ sebi komentare.Evo link sa svim poenima sa utakmice i 3 Milerove trojke i nijednom se nije desilo to što kažeš da se desilo
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
http://watch.nba.com/nba/video/channels/playoffs/2013/06/09/0041200402-sas-mia-recap.nba?tab=0
I kako te nije sramota da pričaš i da lažeš o teško stečenim pozicijama,kad prilikom svakog koša koji je postignut(sem kontri i bacanja) stoji 1-2 slobodna igrača u napadu na jednom mestu na trojci i ne pomeraju se.Ti misliš da samo ti znaš da koristiš internet i da tvoje laži ne mogu brzo da se otkriju.A odbrane su krš živi,još jedanput da ponovim.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.“
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
Pogledaj snimak sa svim poenima i 5 puta ako treba.Vidi gde su stajali svi igrači prilikom svakog koša.Kako kampuju na trojci i po 4-5 sekundi.Ne samo postignute trojke da gledaš,već sve koševe sem bacanja i kontri pa se posle vrati i iskomentariši.Bolje je da mislim za tebe da si slep i da nisi video gde igrači stoje jer nemaš osećaj za košarku i prostor nego da mislim za tebe da si nula od čoveka koja pokušava da izmišlja iako lako može da se dokaže suprotno.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:06)
sto se povreda tice, uvek ih je bilo, i to dosta teskih, problem je sto takve igrace vrlo cesto ne zapamtimo, ali eto Hilova karijera je ispresecana povredama, kao i Penija Hardaveja, pre njega sam i naveo primer Ajezee Tomas, kao i Dzordana u drugoj sezoni, kao i Medzika. Nisam siguran da su povrede toliko cesce i proguglacu da vidim koliko je to tacno.
Lebron je sada bolji u odbrani nego sto je Vilkins ikada bio. Naravno da nije dosao u ligu kao bolji i mislim da su retki igraci koji su odmah sjajni defanzivci, a da to postaju igrom protiv najboljih. Lebron je sada bio drugi na glasanju za najboljeg defanzivca lige, sa vrlo malom razlikom u odnosu na pobednika, ali sam ubedjen sa ovim nivoom igre da ce biti za godinu ili gde. Vilkins realno nije nikada ni bio blizu.
sto se suta tice, pa Lebron na nivou karijere sutira trojke duplo cesce od Dominika, smanjio je to u odnosu na Klivlend i bolje bira suteve, ali Dominik je u najboljim godinama sutirao jednu trojku po mecu, vremenom kada je posustajao je ubacivao trojku kao opciju i napredovao u tome, kao sto mozes da primetis i da Lebron radi. Skok sut sada u odnosu na dolazak u ligu je daleko bolji.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
sto je nemoguce? prvu polovinu uvek cuvas snagu za drugu i u finisu das sve od sebe. Kosarku nisam trenirao, ali veslanje jesam :) bar u mom primeru to jeste bilo tako.
A je l' imas neku potvrdu za to da "nijedan americki sportista nije podvrgnut doping kontroli na OI u Pekingu", i zasto bi to bio slucaj samo u Pekingu. Kako je onda Kortni King diskvalifikovana?
Sem prica po internet forumima nisam nigde nasao dokument koji bi potvrdio da se americki sportisti, ili samo kosarkasi ne testiraju na doping.

Zoki

pre 10 godina

@wooyche
"@Zoki, E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ."

A gde si to na netu video? Ako si tražio na srpskim sajtovima onda su možda i video, jer to je čista naša izmišljotina. Niko u svetu za to nije čuo, samo smo mi ovde izmislili. Pretraži na pravim sajtovima, bilo gde van srpskih foruma, pa javi. Pa mi onda kaži ko ulazi u frku slabiji.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_players_banned_or_suspended_by_the_NBA
daleko vise ima suspendovanih i kaznjenih od 2000. naovamo, nego pre toga, a i pre je uglavnom zbog tuce, ne zbog "substance abuse".
I nije nemoguce postati "terminator" od obicnog mrsavca i na redovan nacin u par godina. Nisam to radio, ali imam par drugara koji su se dosta posvetili pravilnoj ishrani i treningu i prosto doveli svoje telo do viseg nivoa. Ne, ne sumnjam da u profesionalnom sportu ima dopinga, ali nista sto si rekao nije tacno, ni da su kontrole bile jace 90ih, ni da su nba zvezde (ili americki sportisti uopsteno), postedjeni iste doping kontrole na koju idu ostali (ili ako je tacno, zelim izvor).
A mislim da ne moram da treniram kosarku da bih pratio vise od igraca sa loptom i primetio nacin kretanja i pozicioniranja danas u odnosu na ono vreme nekada. I nije tacno da su plejevi danas losiji, floter je nesto redovno, ledjna tehnika, ok, nije, ali kakva je ledjna tehnika Stoktona? Centri, osim Hakima (s pocetka 90ih) i Seka (s pocetka 00ih) retko ko bi bio vrhunski i danas. Ostertag je drvo najvece pa je igrao dva puta finale. Bekovi suteri daleko bolje kreiraju sebi poziciju za sut. Koriscenje bloka, catch-and-shot je doveden do savrsenstva.
I nije mi jasno sto taj flow navodis kao nesto lose? SAS to radi savrseno i jako lepo izgleda u mecu i ubedjen sam da bi bez problema tukli vecinu finalista 90ih, to tadasnje odbrane ne bi mogle da isprate.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
to sto je u Srbiji pao kvalitet kosarke ne znaci da isto vazi za ceo svet.
Ali danasnja Spanska reprezentacija je ipak jaca od nase zlatne generacije, uzmi cak i poredjenje sa SfRJ generacijom. Tako da evropski sampioni sada su jaci nego nekada, dakle i kosarka je napredovala.
Lebron nije meni nikakav kralj, niti sam ja napaljeni klinac koji ga ceni zato sto moze da poljubi obruc, vec ga cenim zato sto igra izuzetnu kosarku. A ti konstantno pokusavas da ga diskreditujes poredeci ga sa Kempom i Dominikom govoreci kako eto covek ima samo neku sitnicu losiju (3-4 puta bolji asistent od obojice, za Kempa je izmislio napadacku igru i sut, za Dominika odbranu), a samom analizom poredjenja i mesta na kom je Dominik bio svojevremeno i da on nije bio samo jedan od 30, vec jedan od najboljih igraca lige dobijas da bi Lebron i tada bio ozbiljan MVP kandidat i vodio svoje ekipe do titule. Ako ne vidis brilijantnost njegove igre sinoc i maestralno zaustavljanje napada SAS u startu, dzaba i treniranje kosarke.
za kraj, buduci da se stalno prica da li ce Lebron ikada stici Majkla, evo i druge strane medalje http://www.thenbageek.com/articles/can-michael-keep-up-with-lebron-james :)

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
i za nekog ko misli da je NBA toliko losija, prilicno pratis meceve, bice da ipak danasnja liga nije toliko losa.
a mislim da su gluposti to sto si napisao za Barklija i Seka, nemaju razloga da izmisljaju, da je tacno to sto si napisao oni bi priclai kako je danasnja igra jaca nego ikada, uopste se ne libe da iskritikuju (nekada i preteraju) bilo koju danasnju zvezdu, zbog toga su i zanimljivi jer nije monotono.
zaista je zanimljiva barikada koju si izgradio prema spoljnom svetu
barkli i sek kazu da je LBJ odlican i top 10 svih vremena - moraju to da kazu zbog nba, pipen koji nema bilo kakvu komentatorsku poziciju kaze da je lebron "greatest defensive force ever" i da "keeps everyone involved in offense", onda nem' pojma, on je verovatno ljubomoran. A kada Rodman odvali ovakvu glupost, on je u pravu.
danasnji igraci su nabildovani nagruvani, ali se manje fizicki trose jer nemaju kontakata i postali su neki ljudi od papira koje kada dotaknes raspadnu se :o, dok su ranije igrali neki supermeni koji su se klali na terenu a opet trajali 100 godina.
malo ekstrapoliramo tako rezonovanje i mogu reci da je lokalni basket u mojoj ulici bolji nego u nba.
i uzgred, mislim da bi trebalo da navodis reference za neke svoje tvrdnje, narocito za ozbiljne stvari poput dopinga. Price jedan veslacki tim je uradio to i to, nisu dokazi vec anegdote.

Milos

pre 10 godina

@ wooyche

Hvala ti za svaki komentar i ja sam ih pisao dosta, par puta sam hteo takodje da odgovorim na plitke price koje uzimaju u obzir statistiku i ostale gluposti, ali ti si me preduhitrio, dosta sam mladji od tebe, ali kao klinac sam gledao zlatnu eru NBA i sve sam to imao na kasetama i posle gledao X puta sve te utakmica od 91 do 98, i sve sto si napisao si potupuno upravu, svaki argument ti je artikulisan i podupret iskustvom igranja kosarke i cinjenice da razumes igru. Uzdravlje!

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“LBJ, sjajna igra, statistika ne moze to da opise.”-Ovo su tvoje reči od danas na vesti za pobedu Majamija.Ti meni statistikom pokušavaš da dokažeš da nisam u pravu i da ne treba da verujem svojim očima,a onda sebi uskačeš u usta govoreći kako to što je Lebron dao malo poena nema veze jer on je igrao sjajno ali statistika laže.Odluči se-verujemo statistikama ili našim očima?
Što se tiče dokaza,nemam ja tebi šta da dokazujem.Ja pričam o periodu 1990-2000 a WWW je izmišljen 1995. ako me sećanje dobro služi i gomila ovih stvari o suspenzijama zbog steroida nikad nije izašla na internet jer je on još uvek bio u povoju.Ako hoćeš nešto da naučiš o dopingu pogledaj film Bigger,Stronger,Faster(nije loše da se dodatno obrazuješ).
Noćas je bilo 39 pokušaja za 3 poena i možda je 9-10 bilo contested,svi ostali su bili uncontested ili po srpski sam čovek kao duh na trojci.Gde su te tvoje odbrane?Vidim da ne razumeš košarku i ja sam ti juče ceo dan besuspešno pričao da danas svi kampuju na trojci i da uopšte odbrane nisu toliko dobre već igrači napadački limitirani,jer da jesu što bi bio problem za Grina i Lenarda da kad su udvojili Džejmsa optrče do trojke i blokiraju Milera ili Alena.Hoće to,ali u zemlji snova.Što se tiče flotera,samo 2 igrača su ih koristila,Vejd 2 puta i Čalmers 1 put,i jedan ukršteni korak(Vejd).Imao sam osećaj da gledam Cibona-Zadar(samo trojke) ali sa boljim igračima i bilo mi je krivo što sam uopšte ostajao do kasno a treba raditi.

wooyche

pre 10 godina

U brzini pogreših pa minimalna postade maksimalna,evo ga ispravljeni post

@bojan
Sad pogledah taj tvoj link.Mora da se šališ!Navodiš kao referencu Vikipediju a nisi ni pogledao šta piše i zbog čega su igrači suspendovani.Pa ja sad da se prijavim mogu da izmenim taj članak i da napišem da si ti bio suspendovan 6 utakmica u sezoni 2001-02.Dečko,ja sam se o košarci i NBA obrazovao iz Koša,Tempa,Sportskog Žurnala,Dnevni Telegraf košarke(čuvena DT košarka),trećeg kanala,Inside NBA na DSF-u,kaseta koje sam mogao da ugrabim od drugara,SOS kanala dok su bili i na NS plusu i Studiju B i mnogo drugih izvora.Ja sam proživeo to vreme i sećam se tih vesti o suspenzijama,a ti nisi mogao ni toliko pažljivo da pogledaš taj svoj „izvor“ i da vidiš da je minimalna kazna na toj listi 6 utakmica a ja sam ti rekao da su kazne bile par mečeva i desetak hiljada dolara kazne.Ovim si kod mene izgubio svaki kredibilitet za raspravu sa mnom,tako da ja više neću odgovarati ni na jedan tvoj post.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Dakle pričao si o svemu sem o onome što sam te pitao.Pričaš o mojoj nesigurnosti a to se stručno zove evasion jer si očigledno želeo da izbegneš odgovor na postavljeno pitanje.Da li je bila lepa utakmica ili ne nije bilo pitanje.Pitanje je bilo jednostavno.Da li igrači kampuju na trojci(oba tima),i to minimum1-2 igrača u skoro svakom napadu za koš(ja izbrojah u 4 od 5 koševa da su kampovali,ne računajući kontre)?Kampovanje na trojci podrazumeva igrača koji se zakuca na jednom mestu na trojci i koji,ako se pomera,pomera se metar u jednu ili drugu stranu ostajući na trojci.Ne istrčavanje iz bloka,već mirno i sigurno čekanje da šutnu ako lopta dođe do njih.Ti si pričao o nekim “teško izgrađenim pozicijama” i “postavljanju pravovremenih blokova”,koja zabluda.Pošto nisi odgovorio(primetio sam da kad si siguran u sebe da prilično opširno odgovaraš) na postavljeno pitanje već pričao o estetici utakmice zaključujem da znaš da sam u pravu i da je onako kako pričam već 2 dana.Nisi priznao da si slep što automatski povlači da si la.ov i ja sa takvima izbegavam da imam kontakt i u stvarnom životu i u ovom virtuelnom.Nažalost ja sam izgubio dan i po u ovoj raspravi,ali nije bilo uzalud.Bukmarkovaću ovu vest i kad god budeš klincima pokušavao da prodaš neke fore i laži puštaću im ovu vest da vide sa kakvim faker-om diskutuju.Prijatno veče.

Zoki

pre 10 godina

@Bojan
Hvala na ovim komentarima, dosta toga sam iz njih uvideo. Sto se mene tice skroz si u pravu, ispravno razmisljas i sve sto kazes potkrepljujes cinjenicama.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
:D stvarno covece kako lupas i izvrces.
kretanja u odbrani sinoc su daleko bolja nego na svakom od linkova koje si postavio, ukljucujuci i onaj sa Niksima koji iseca najbolje detalje. Prolaz do reketa uopste nije lak, i ti igraci koji su sutirali iz otvorenih pozicija uopste nisu stajali i kampovali na tim mestima nego su njihove pozicije ostvarene postavljanjem pravovremenih blokova i uocavanje pravih trenutaka kada je neki igrac udvojen, tj neki drugi igrac ostao sam.
nisam se ja nikad oslanjao samo na statistiku da bih opisao superiornost lebrona, nego sam i objasnjavao razlike koje su nastale u odbrani da bi se postiglo danasnje stanje. A sta se ne prikazuje u statistici, pa recimo Lebron krene na ulaz, udvoje ga, on dodaje slobodnom alenu, ali igrac koji cuva milera uvidja da ide pas ka alenu krece prema njemu i poprilicno ga zatvara pa on salje pas mileru koji daje trojku. Pola te asistencije je Lebronovo, no nebitno, i brojke koje su u boxscoreu su svakako dosta dobre.
Niko nikada nije kampovao na trojci, to se desavalo 90ih, da bi ostvario slobodnu poziciju moras dosta da se natrcis. I kada je ostvare nikada nisu predugo sami.
dakle verujemo i statistici, i ocima, jer to sto gledamo ukazuje na neka desavanja u statistici, a statistika moze da ukaze da bismo trebali da pogledamo detaljnije odredjeni deo.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
nemas naravno obavezu da meni bilo sta dokazujes, ali ako zelis bilo koga da ubedis u nesto bilo bi pozeljno da imas neki zvanicni dokument koji potvrdjuje to sto pricas. Nije previse bitno kada je nastao www, vecina stvari, narocito tako bitnih je postavljena na internet i nakon njegovog nastanka. Ljudi kace isecke iz novina, tadasnje snimke, takve informacije bi morale biti dostupne. Nemam potrebe da ucim o dopingu, znam dovoljno (mislim da sam i gledao dokumentarac), ovde je pitanje koja je to konkretno gomila igraca suspendovana, moralo bi da postoji u nba arhivama bar.
isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:27)
vecinu od ovih stvari za koje mene optuzujes zapravo ti radis.
nikada nisam rekao ni da statistika laze, niti sam je koristio kako mi odgovara, ali ti jesi birao koje ti izjave nekadasnjih velikana odgovaraju, a koje ne, pa si one koji se ne slazu sa tobom zanemario pod izgovorom "oni rade za ligu", a ove koji ti odgovaraju si isto uzeo do pola ozbiljno, tj samo onaj deo koji odgovara onome sto ti mislis.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 21:11)
priznajem, prevideh da si napisao par utakmica sa par hiljada dolara kazne, sry for that.
izvor koji sam okacio jeste vikipedija, i ona nije uvek tacna, ali frekvenca gresaka nije cesta i postoje mehanizmi kontrole koji su prilicno efikasni, tako da je vikipedija prilicno dobar indikator situacije. No, evo ti drugi link http://www.allaboutbasketball.us/nba/suspensions-in-nba-over-drug-issues.html ili ovaj http://www.eskimo.com/~pbender/fines.html#94-95 slicna je situacija, samo sto ovaj drugi ide samo od 94. pa do danas.
no cela ta prica je proizisla iz tvoje konstatacija "oni se ne testiraju na doping, tako da su za mene svi dopingovani" koju nisi ni sa cim potkrepio, te ne bih rekao da imam nekih "credibility issues"

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:00)
je l' si ti toliko pun sebe da ne mozes da verujes da postoji neko ko bi se slozio sa mnom? trolovanje, kliktanje na pluseve i minuseve na komentarima, ne daje nikakvu tezinu argumentima. mozda znace nekoj nesigurnoj osobi nesto, a moze da ima uticaja samo na neinteligentne.
hvala na linkovima, podsetise koliko je dobar mec sinoc bio i da vecina suteva nije bila tako "uncontested" kao sto ti ocenjujes, osim naravno u kontrama i u finishu meca kada je prednost bila prevelika pa su obe ekipe malo pustile gas. Naravno highlights prikazuju samo deo lepote meca, vredelo je gleadati ga celog.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:13)
prvo, mislim da se neciji ljudski kvaliteti tesko mogu oceniti preko komentara na netu. pre svega zato sto je sve ovo sto mi ovde pisemo bez ikakvih ozbiljnijih posledica po realan sveta. Znaci mogu ja ovde da se nalupetam koliko 'ocu, a da budem najveci dobrotvor, kao sto i mogu da iznosim najobjektivnije cinjenice a da budem zlotvor.
drugo, odrasli smo obojica i mozemo da se kao sto si vec rekao "agree to disagree" oko nekih stvari. Ono sto smo gledali sinoc je po meni na visem nivou od stvari sa linkova koje si kacio iz 90ih, sto se kretanja tice, mozda iz mojih komentara zvuci kao da su svi igraci non stop u nekom kretanju, nije tako, ali u odnosu na 90te i 80te svi igraci su daleko aktivniji, a opet vrlo tesko se ostvaruje samostalna pozicija. i kada gledam snimak vidim dosta uradjenog posla u kreiranju prostora za jednog od sutera, i da najcesce napravljene sanse vrlo kratko traju, zato se uvek divim brzini alenovog izbacaja, njega ako zaboravis na tren, gotov si.
samo, znatizelje radi, ako ti je ova danasnja kosarka toliko losija, zasto onda ostajes do pola noci uzivo da je pratis. hejtovati mozes i nakon odgledanog snimka :)

Ace

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.

zagor te nej

pre 10 godina

nisam klinac, gledao sam i taj cikago pazljivije nego nba sad, i misljenja sam da je ta kosarka mnogo napredovala i da su igraci bolji nego tad. u nba sad ima 50 dzordana a lebron je najbolji medju njima.to sto je radio dzordan sad rade svi, mada je on zaista imao velicinu da daje koseve kad je naj potrebnije i zato mu skidam kapu. sve u svoje vreme, ja mislim i kad bi neki cudom stavili c.ronalda u peleov santos da bi on davao 5-10 golova po utakmici:-)

Filip

pre 10 godina

Sjajno, samo dolivajte ulje na vatru... Predvidjam 200 komentara koji ce da podrzavaju Rodmana i pljuju Lebrona.
A zanimljivo je da kada Meloun, Barkli, Sakil ili neki drugi penzionisani kosarkas kazu da je Lebron u top 3 igraca svih vremena, oni su prolupali matorci koji nemaju pojma. A onda se pojavi Rodman (koji je daleko najslabiji igrac od navedenih) i sada cemo svi njemu da verujemo samo zato sto blati Dzejmsa.

srb

pre 10 godina

najlakse je postavljati teze koje ne mogu da se provere i tvrditi kako si u pravu!
evo ja znam jednu koja vrlo lako moze da se proveri: MAJAMI 2013 VS CIKAGO 90-ih... neka odigraju utakmicu pa neka se crvcic tada oglasi i kaze koji je bio rezultat,ko se zalio na faulove i kako bi to pipen lako cuvao LeBrona...
Stvarno je smesan ovaj lik

mp

pre 10 godina

vec je vidjeno da stari igraci prozivaju, LeBrona i mislim da to uopste nije lepo i ne prilici im a to da se porede 2 ere je cista glupost,mozda je kosarka nekad bila lepsa za oko ali su danas igraci 2 puta fizicki bolje spremljeni .

shazam

pre 10 godina

Navalite hejteri, navalite puritanci. Usput, slazete li se sa vidjenjem znalca Rodmana i povodom gej parade? http://i.cdn.turner.com/si/multimedia/photo_gallery/1008/best.of.dennis.rodman/images/drag.jpg Da, da, u redu je.

Rampi

pre 10 godina

Da nije smesna ova izjava bila bi tuzna...Ono,Marsel Prust-"Potraga za izgubljenim vremenom"...Pipen bolji od LeBrona?!LeBron prosek u tom vremenu?!Neverovatno...Kljucni pojam je PRAVILO ILEGALNE ODBRANE.Sto to ne pominje niko od vas STRUCNJAKA NOSTALGICARA?I meni je Dzordan najbolji zbog karaktera,liderstva,pobednickog mentaliteta,harizme i neprevazidjenog takmicarskog duha,ali TADA ODBRAMBENI IGRAC NIJE MOGAO DA BUDE UDALJEN VISE OD 1,5 METARA OD IGRACA KOJEG CUVA.Samim tim i ZONA je bila ZABRANJENA.Znaci:NAPRAVI SE PROSTORA ZA 1 NA 1 KOLIKO I KAKO HOCES!Individualna odbrana je bila cvrsca ali timska odbrana sa ovolikim rotacijama koja se sada igra NIJE POSTOJALA!

sto je babi milo to joj se i snilo

pre 10 godina

poredjenje nekadasnjih kosarkasa i danasnjih je nemoguce, to pada napamet samo matorim tipovima koji bi da doakaju mladjim ljubiteljima kosarke koji nisu nikad gledali ni cikago a ni Jordana,dovoljno sam mator i gledao i Pipena...pa se secam koliko u mnogim utakmicama su igrali ispod proseka i gubili i nervirali sve zivo...LBJ je za njih igrac iz buducnosti,kao i sva kosarka danas...sve napreduje

miki

pre 10 godina

Hajde sto poredite Lebrona sa Jordanom ali ga porediti sa Pipenom je krajnje neozbiljno.Pa po trenutnim statistikama je Lebron najveci igrac koji je igrao ovu igru ikada ,za odigranih 10 sezona ima vise poena nego sto ih je imao svojevremeno Jordan,ima vise skokova,asistencija(da ne govorim koliko je na svim tim poljima dominatniji od Pipena)Valjalo je onakav slabasni Klivlend sam nositi na ledjima 6,7 godina(tada je imao i bilje licne statistike,sada se malo vise oslanja na Bosha,WAdea i ostale,tamo nije imao na koga)Zamislimo da je James imao Shaqa u Klivlendu(kojeg je imao Bryant u Lakersima) koliko bi prstenova imao do sada.

The King

pre 10 godina

a kako bi bilo da malo ostave na miru Lebrona...non stop ga porede,uzimaju u usta a on sam rec nije progovorio,sve sto govori,govori na terenu!

Stanimir Branimir

pre 10 godina

O Lebronovoj veličini dovoljno govore svi ti stariji sujetni igrači koji ga svakodnevno stavljaju u usta i omalovažavaju. Ono u čemu je Džordan daleko ispred Lebrona je gracioznost u igri, ali svaki drugo poređenje je besmisleno jer imaju različiti stil igre. Lebron više podseća na Medžika svojom igrom nego na Džordana. Jedino što mislim da je Džordan imao daleko bolje saigrače od Lebrona, taj Čikago bi možda i počistio današnji Majami. Lebron je pokazao da može i osrednje ekipe poput Klivlenda sam da dovuče do najboljeg skora u ligi i do NBA finala, ne sećam se je neki igrač to uspeo. Čak i ova današnja "velika trojka" ima naduvan naziv. Boš nikada nije bio igrač top kalibra. Vejd je bio i MVP finala, igrao je na istom nivo kao i Lebron, ali mi je žao zbog povreda, ne može da bude više onaj stari.

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

bulevaracNS

pre 10 godina

Za ove omladince sto se loze na Le Brona mogu samo da kazem,
ukucajte Vince Carter top 10 zakucavanja na ytube i dobicete zakucavanja kakva ovaj nikada nije i nece izvesti. A to nije Jordan koji je pored odraza imao i snagu, glavu i previse stila, tako da je svako poredjenje smesno, Vince kao i dosta drugih je dokaz da je ovo sto je Rodman rekao apsolutno tacno. Le Bron je za ono vreme prosek.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.

Bojan

pre 10 godina

Rodman lupeta za medalju, u fazonu, vise ja ne igram, pa nije ni zanimljivo.

a ako cemo da mu verujemo, onda neka Dzordanljupci veruju i recenici da su MJ i Pippen dva najbolja igraca koja je on ikada video (a igrao je protiv Birda, Karima, Medzika, Hakima, Barklija i slicnih). Znaci Dzordan je osvajao titule tek kada je pored sebe imao drugog najboljeg igraca u ligi. Toliko o dominaciji "najveceg ikada".
(Joe, 8. jun 2013 13:42)
Timi dominira ligom (to moze i da se obrne, covek je u svojoj prvoj sezoni izabran u prvu petorku lige, kakav je to kvalitet kad je ruki najbolji na svojoj poziciji), zato sto je covek klasa, ali i Meloun je dominirao do pretposlednje sezone, Stokton, Sek se malo razvlacio sa penzijom ali je bio dobar sa 36-7 godina, Kobi isto. Ali ima izuzetnih mladih talenata. Eto recimo prva postava Indijane je izuzetno mlada ali odlicna ekipa, Kari je bolji suter i od svih nabrojanih iz plejade 90ih koja je jedno vreme imala i blizu liniju za 3 poena kako bi im se pomoglo.
(Milos, 8. jun 2013 13:21)
za ono vreme je odbrana na izvrsnom nivou, za ovo vreme, kruzenje lopte nikakvo, zabijanje u protivnicku odbranu bez ikakvog rezona na nivou. Ovogodisnja indijana igra bolju odbranu od tih na snimku (kao i jos nekoliko ekipa)

Bilo kad bi bilo....

pre 10 godina

Lebron sasvim sigurno nebi dostigao ovaj nivo 90 godina .
Bio bi dobar igrac u prvoj petrci sigurno .Bio bi dobar defanzivac. Ali realno Pippen je 2 puta bolji igrac bio .

Dusan

pre 10 godina

Ауу који овде влада жал за младост... Ево и ја сам матор (на жалост) али реално схватан да се временом иде само напред, ретко назад, како овде видим већина сматра. Џордану свака част, вероватно и јесте најбољи икада, али рећи да би Леброн негде био просек је просто смешно. Па човек игра све фаазее напада и п.одбрану, ближе Бирду и још физички доминира лигом. Коме смета његова физичка конституција нека се присети да је и Џордан био један од физички најбоље грађених играча свог времена са скоро непоновљивим одразом...неко помену и куцања Картера, па јел ово озбиљна дискусија да он сме да се упореди са Леброном?

Bojan

pre 10 godina

(vince carter, 8. jun 2013 17:47)
u igri 1-1 snaga mnogo vise dolazi do izrazaja.
A ovi Spursi i Majami koji sada igraju finale su jaci od svih finalnih protivnika Bullsa i bez problema bi ih savladali, pocev od LALa sa Medzikom pa sve do Jute sa Melounom.
ne vidim na osnovu cega bi se tvrdilo da su devedesete jace nego danas.

Bojan

pre 10 godina

(Milos, 8. jun 2013 16:50)
James bi imao samo bolju statistiku da je igrao pre 20-30 godina. U to vreme se igralo 10% vise napada, s obzirom na njegovu brzinu to bi rezultovalo samo u vecem broju laganih koseva, zagradjivanje kosa je bilo daleko slabije i igraci su imali daleko veci broj ofanzivnih skokova, tako da je za ocekivati da bi taj broj porastao. A usled tog cuvenog hand-checka bi imao veci broj ukradenih lopti (i izgubljenih).
Tvojom logikom bi mogli da dodjemo do zakljucka da da je Vilt u danasnjoj NBA imao bi jos impresivniju statistiku nego sto je imao svojevremeno, a tih njegovih 25 skokova po mecu je bilo nesto jace od trecine ekipnih skokova, samo prilagodjavanjem tog podatka dobijas da bi Vilt imao 14 skokova po mecu, sto je ekvivalent danasnjim dobrim centrima.
Dzejms je po igrama na nivou MJa, po dominaciji u ligi je apsolutno na njegovom nivou, ne sumnjam da ce ga prestici po svim statistickim parametrima, ali naravno da bi imao slican "legacy" kao MJ, potrebna su mu jos 3-4 sampionata. Znam da ce i tada ljudi lupetati kako je Dzordan mogao da ima 8 zaredom, ali ako LBJ dodje do bar 4 titule stajace ravnopravno pored Karima, Majkla, Medzika, Birda i drugih velikana ove igre.
Interesantno je kako ljudi na izjavu Rodmana ukazuju da je on igra kosarku i da je bio dobar u tome, a Pipen koji je bio jos bolji su vikali da nema pojma kada je dao svoju ocenu.

aj, molim te

pre 10 godina

A kakvi bi onda bili ostali igraci lige? LeBron je ubedljivo najbolji igrac vec 5-6 godina unazad. Ako je on prosecan onda su Melo, Durant, Rouz, sadasnji Kobi, George, Howard, Rondo, Paul, Harden i ostali grejaci klupa, eventualno vodonose! Jeste, sad svi lepo u Mega Vizuru, rekao vam cika Rodman da ne umete da igrate...

Bojan

pre 10 godina

(90e, 8. jun 2013 17:11)
po cemu su bili cvrsci i po cemu su im karijere duze trajale? OK Rouz i Vestbruk su se povredili, otisao je i Brajant sada posle 17 godina. A i ranije je bilo povreda, Dzordan je propustio drugu sezonu skoro celu, Ajzea Tomas se povredio i upravo te sezone je MJ osvojio prvu titulu, Sabonisova karijera je unistena povredama. Kad ides istorijom ima gomila igraca koji cije su karijere ozbiljno ispresecane povredama, kao sto ima i onih koji poput Vilta, Melouna sada i Lebrona cini se mogu da izdrze sve moguce fizicke napore.
i kako mislis da fizikalije ne bi pomogle Lebronu? Pipen je jedan od najboljih defanzivnih igraca u istoriji, ali ja ne vidim nikako kako moze da ga zaustavi u igri 1-1, sa sve handcheckom.

Nikks

pre 10 godina

Iako sam navijac Hita slazem se da je ondasnji Cikago bolji od danasnjeg Hita i to dosta, ali LeBron ne bi bio prosek. Majami bi bio ali ne i Lebron. Postoji i druga stvar. Da je LeBron igrao 90-ih navikao bi se on na batine bas kao i sto bi Rodman da danas igra bio "pekmez" kao i svi ostali u ligi.

Rampi

pre 10 godina

Milos@Ok,a sta konkretno od onoga sto sam naveo NIJE TACNO?A to za"mali um",prvo je nevaspitano od tebe,a onda treba da znas da je prilicno lako i kukavicki vredjati ljude preko tastature.

rastko

pre 10 godina

Svaki sport je bio bolji pre.nisu svi igrali za pare kao falcao za monako.njemu samo bitne pare.glupost.za ovu temu.tacno da bi bulsi dobili miami

goblin

pre 10 godina

Danas imate ultralake kosarkaske patike, dresove, opremu koja je kilometrima iznad ondasnje. Hemija, dozvoljena ili doping, kako god, je miljama iznad.Programi ishrane, treninga, medicina, ma sve je naprednije. Sport je strasan biznis i strasno se i ulaze u ove stvari.
Sta bi recimo Pipen bio da je igrao u ovo vreme, ne mogu da znam. Ali ako bismo samo translirali ovog ovakvog Dzejmsa u ono vreme, on bi pojeo Pipena. Voleo bih da cujem argument nekoga ko tvrdi suprotno, a da to nije - tad se igrala jaka odbrana. Ako Dzejms sa 120kg i ovom brzinom ne bi imao samo korist od takvog stila, onda ne znam ko bi... Time ne kazem da je ovaj Majami bolji od onog Cikaga, daleko od toga. Ali reci da bi ovaj LeBron bio prosek u ono vreme je cist nonsens, makar zbog fizikalija kojima bi bio predominantan u odnosu na ostale.

Uros

pre 10 godina

Prvo i osnovno oko cega su se slozili svi najveci kosarkaski velikani igraci i treneri je da je Lebron NAJKOMPLETNIJI igrac ikada jer ima skok asistenciju sut ulaz i igra fenomenalnu odbranu...e sada da ja vas pitam...da li vi mislite da jedan takav NAJKOMPLETNIJI igrac ikaada ne bi prilagodio svoju kosarku potrebama 90-tih, naravno da bi, covek bi trenirao od malena i prilagodjavao se takvom tipu igre i opet bi bio najdominantniji(kao sto bi i Wilt pored Onila bio smesan sa onom gradjom ali bi trenirajuci od malena prilagodio svoje telo i kosarkaske sposobnosti potrebama tadasnjeg vremena)...kratko i jasno.
I da se razumemo niko ali NIKO ne govori da je Lebron bolji od Jordana, znaci niko i to se nikad ne dovodi u pitanje sem kada hejteri Lebrona to spominju omalovazavajuci njegovo kosarkasko umece. Sedi jedan

florida

pre 10 godina

Ako je po misljenju vecine ovde i Pipen bolji od LBJ, onda vi to sami morate objasniti Skotiju, jer cak ni on sam sebe ne smatra boljim od Lebrona, cak je za LBJ rekao da je najbolji All around igrac ikada.(isto je i za Barklija) Evo ja sam gledao kosarku 90-ih, jedina stvar je sto sam bio mladji i napaljeniji,a jos Jugoslavija prvak evrope i sveta, pa mi je to vreme bilo bolje. Lebron je bolji od svih osim od Dzordana, a drugo Kobi i Dankan su igraci koji su dominirali 2000-2010, a ne 90-ih, tako da ste nabili igrace od 1980 do 2010,Birda,Dzordana i Kobija stavljate u istu eru,znaci najbolje od predhodnih 30 godina, i poredite sa najboljim iz predhodne 3 godine, pa normalno da cete na taj nacin nabrojati vise dobri igraca iz proslosti. Aj racunajte Medzika i Birda u jednu eru, Dzordana i kompaniju u drugu, a Sekila,Kobija,Dankana,Novickog,Durenta,Lebrona,Vejda,Garneta,Pirsa,Alena,Kida,Nesa u trecu eru 21.veka pa onda kazite da u poslednji 10 godina nema igraca, a ne Birda iz 80-ih stavljate u Dzordanovu eru,a onda i Kobija isto, samo sto Bird moze da bude tata Kobiju.

Joe

pre 10 godina

Odrastao sam uz MJ, Pipa, Hakeema, Pata, Starksa, Malonea, Sir Charlsa i ostale druge legende ovog sporta. Danasnja kosarka skoro da gubi svaku vezu sa kosarkom iz 80-tih i 90-tih. Danas je NBA,sto preuzima i evropska kosarka,postao cist atlecizam a kosarkaske sposobnosti u velikoj meri iscezavaju. Retkost je danas videti hook shot ala Hakeem ili Kareem, sut za 3pts kao Miller ili Price, fade away ala MJ (sreca pa je Kobe jos uvek tu), crossover kao Iverson,...Mnogi pominju da je LeBron, za koga smatram da je mozda fizicki i najdominantniji sportista ikada na svojoj poziciji, vodio prosecne Cavse do finala NBA. E pa gospodo to je tacno ali to pokazuje na kakve prosecne grane je tada bila spala NBA liga. Jedan M Redd je bio NBA star, covek koji ne bi mogao da baca peskire na klupi 90tih. Ipak treba uzeti u obzir da mladje generacije nisu merodavne da daju ocene jer nisu bili u prilici da gledaju zlatno doba NBA lige, treba sa te strane shvatiti oko nekada preterane subjektivnosti i zaslepljenosti LBJ, Wadeom,...Najbolji pokazatelj onog vremena je da i danas jedan Timmy dominira ligom, Ray Allen je i dalje jedan od najboljih sutera, KObe jedan od najboljih igraca, veteran do veterana! Svi vi mladji kada krenete da se divite sutu S Currya ukucajte na Youtubeu ime Mark Price, R Miller ili Steve Kerr, ako se divite sposobnoscu Randolpha ukucajte ime Sir Charlsa, eksplozivnoscu Grifinna ukucajte Shown Kemp...A ja cu biti zahvalan sto sam uz te majstore imao priliku da odrastam!

netfan87

pre 10 godina

Koja poplava matorih "Bulsovaca" neverovatno...živite u prošlosti!
Ovo što je rekao Rodman samo potvrđuje kolika je on b..... i van terena.
Lebron ima nešto što Majkl nije imao.To se zovu asistencije i osećaj za timsku igru za razliku od Majkla i Kobija koji zajedno nemaju prosek asistencija kao Lebron.
Majkl jeste GOAT ali Lebron uopšte nije daleko od njega niti će biti.
90-ih bi bio u ravni sa Džordanom.Uostalom videćete kada završi karijeru, pretećiće Majkla po svemu.
E sad, to što ste "zagriženi tvrdokorni neponovljivi Džordanovci i Bulsovci" to je vaš problem shvatićete da vreme ide dalje i da će uvek biti novih generacija koje će imati zadatak da učine nešto više od starijih...

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija

leandro

pre 10 godina

u pravu je skroz. Bulsi su tada još imali i Kukoča, Harpera, Longlija, Kera...to su sve bili sjajni igrači, ali velika trojka bi odradila svoj posao i dobila seriju. Po mom mišljenju, tadašnji Čikago je najbolja ekipa svih vremena, ponajviše zbog ove trojice koji su bili nezaustavljivi. Kao ekipe koje najviše igraju timsku košarku - tu su mi na prvom mestu Detroit iz 2004. i San Antonio odkako su Parker, Dankan i Manu zaigrali zajedno.

Zoki

pre 10 godina

Toliko o tome da je Džordan sam osvajao titule. Za Rodmana su Džordan i Pipen skoro isti, ili Pipen drugi najbolji igrač svih vremena. Da ne pričam o tome da je u sezoni kad se Džordan prvi put povukao Čikago i dalje imao najbolji skor u ligi a Pipen dominirao u svim kategorijama.

Bojme...88

pre 10 godina

Košarka 90tih i sad 2013. godine nije ista. Mnogo je napredovala,igrači su jači,bolje skaču,igra se bolja odrana,nedozovljne supstance su poboljšane. Danas je sve fizikalija, a LeBron je fizikalac,sirova snaga,dobar šut,skok,najbolji igrač na svetu.
(Ace, 8. jun 2013 10:39)
Simpatican si mladic, verovatno neki klinac koji se rodio kad je Jordan imao vec 3 prstena i otisao da odmori malo na bejzbol i napuni baterije...

90e

pre 10 godina

Uporedite samo građu i kretanje najboljih igrača 90ih i sada. Nekada se mogla videti lakoća i elegancija u pokretu. Malopre gledam, Kol trči kontru baca alley up Džejms iz zaleta skače i glava mu je u visini obruča-stiže samo da spusti loptu u koš. Ja tu ne vidim nikakvu kontrolu a kamo li lepotu? Toliko su napucani hemijom da kada trče i skaču uopšte i nemaju osećaj da li su na metar ili tri metra od koša. Ne mislim da bi fizikalije Džejmsu bile od koristi protiv Džordana, Pipena i ostalih iz tog vremena. Možda su imali manji biceps ali su bili mnogo čvršći - upravo jer se nisu(ili makar ne ovoliko) pucali hemijom pa su im i karijere duže trajale jer nisu pucali zglobovi i mišići od nepotrebnih i nekontrolisanih napora.

Bojan

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 22:51)
naravno da je ok imati svoje misljenje, i razumem ljude za koje je Jordan "best ever", pa cak i da je kosarka koliko toliko bila bolja. Ali da je razlika nebo i zemlja, da samo klinci cene danasnju kosarku, ili kao sto si ti napisao "pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je MJ", to mi ipak nije ok, jer zvuci kao da hoces da kazes da samo oni koji dele tvoje misljenje poznaju kosarku. naravno da imas pravo na to misljenje, ali samo mislim da je to velika zabluda, kosarka nije losija danas, ali je drugacija.

joca

pre 10 godina

LBJ je dobar igrac,ne znam kako bi se ponasao 90-ih ali neukusna su poredjenja igraca koji ne igraju u isto vreme.Nisam pratio Majkla(nazalost)medjutim gledao sam neke njegove meceve na you toube i doso sam do zakljucka da se on sa svima njima, mislim nemo da se ljutite sto kaze Dragojlo,ZAJE**VAO:))

mnogima sam znao i rodjendan napamet

pre 10 godina

ja mislim da je pogresno procenjivati sposobnosti, atraktivnost i eleganciju igraca cije karijere su gotove na osnovu best-of klipova u trajanju od maksimalno 10 minuta ili 5-6 pazljivo odabranih kompletnih utakmica i porediti to sa aktuelnim igracima. pogotovo zato sto - gle cuda, taj video materijal nikada ne prikazuje (reklamira) lose akcije i poteze ili poraze koje se i velikanima itekako desavanju. mnogi od vas dakle odgledaju 20 najboljih akcija jordanove karijere, pa zatim to uporede sa nesto slabijim izdanjem neke danasnje zvezde i odmah zakljuce da je jordan bio bog a ovi danasnji "nesposobnjakovici". osim toga, vecina komentatora nikada nije ni gledala jordana, a njihovo "znanje" o jordanu pociva upravo od youtubea.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 21:53)
odgledah snimak, msm, gledao sam dosta tih meceva jos odavno i kao sto rekoh, odlicno, ali za ono vreme.
Tu nema nista novo i revolucionarno da bi se reklo da su tadasnje odbrane bolje od danasnjih. Na najobicnije cimanje igrac koji cuva Dzordana ispada iz igre, ukoliko ne, zaobilazi ih nakon dva koraka i privlaci paznju drugog (nekada i treceg) igraca, vrlo cesto ni ne vodeci racuna o tome da treba u nekom trenutku da se vrati na svog igraca. LBJ bi se u tim situacijama napunio asistencija samo tako.
da ne bude da hvalim samo lebrona, evo jednog drugog majstora http://www.youtube.com/watch?v=QBu28UwDzps
obrati paznju na rad nogu i nacin na koji usmerava igraca kojeg cuva. nijedan igrac niksa ne pokazuje ni priblizan "skill" kao Kobi. Samostalno radi posao 2 igraca niksa.
A pogledaj sta su radili Indijana i Memfis ove sezone, kao i Majami, uzmi samo poslednji mec protiv Indijane i vidi kako su sabili u odbrani. Za klasu vise od vidjenog na snimku.

rajko

pre 10 godina

Po meni je MJ najbolji košarkaš ikada i teško će ga iko prestići pa da osvoji ne znam koliko titula.Ipak,tvrditi da Bi Lebron bio prosjek je smiješna i ja mislim da i Rodman tako ne misli.Što se tiče toga da su najbolji igrači protiv kojih je igrao Džordan i Pipen za Džordana nema ništa sporno dok kad je u pitanju Pipen vjerovatno se odnosi na direktne duele.Tvrdnja da je Pipen bolji od Lebrona je smiješna.Kada je Pipen izabran u najboljih 50 u istoriji NBA lige bilo je velike dileme da li je on zasluženo tu jer po statističkim parametrima nije tu spadao(npr.Dominik Vilkins nije izabran iako je imao bolje brojke).Na kraju je opšti utisak da mu je tu mjesto zbog 6 titula,zbog toga što je 3 puta biran u prvu petorku lige,zbog svoje defanzivne igre itd.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
haha, ala ti covece izvrsces moje reci.
prva poluistina, nije polustina, vec kompletna istina. To sto je Lebron poceo karijeru ranije i dosao kao tinejdzer jedino sto utice na njegove proseke, koji su zbog toga snizeni. Nerealno je uzimati i porediti prvih 9-10 sezona igraca koji je dosao formiran u ligu i stoga odmah bio vrhunski, sa igracem koji je poceo kao tinejdzer. poredi ih od 22-28 i za komparativno isto vreme LBJ je uradio vise.
druga poluistina je tvoja izmisljotina. nisam rekao da je Dzordan dobio Pipena, niti da ja mislim da je Pipen drugi najbolji igrac lige, nego da se to da zakljuciti na osnovu Rodmanovog intervjua, te da Dzordan nije bio toliko dominantan kad mu je trebala pomoc najboljeg igraca od ostatka lige da bi osvajao titule. Apsolutno je irelevantno ostalo sto si napisao.
ali Pipen nije bio nikada drugi najbolji igrac, ni u svoje vreme ni u istoriji, bio je odlican saigrac, sa umecem komplementaran majklu, i izuzetan all-around. Rekao bih da je Lebron unapredjena verzija njega.
Pipen jeste dosta napredovao uz Majkla, narocito defanzivno, ali bi svakako bio vrhunski igrac. jedino mozda bolji lider, to mu je pomalo falilo u sezoni kada se majkl prvi put penzionisao.
Trece, eto ub'o si jednu moju tvrdnju, za koju i dalje tvrdim da je bolja i naveo sam dokaze za koje osim kukanja na pravila (koja bi trebala da deluju suprotno) nikada nisam dobio opovrgavanje.
A SAS igra odlican napad, napunio bi detroit 90ih samo tako.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
sto se tice poredjenja sa Vilkinsom, osim pobrojanog Lebron je i bolji suter (videti pod trojke) i daleko bolji igrac u odbrani. Sto nije mala razlika kada sve saberes.
I ukoliko je taj Vilkins bio drugi na jednom izboru za mvp i peti na narednom, 7 godina clan najboljih NBA petorki, nije li logicno da bi bolja verzija njega prolazila jos bolje. I pre 20 godina bi LBJ bio obavezan clan prve nba petorke, dok bi sa Majklom delio mvp titule?

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 15:25)
nope, Lebron ima 28 godina i 158 dana i bori se za drugu titulu, ima 1 FMVP i 4 MVP. sa toliko godina Dzordan je imao 1 titulu, 1 FMVP i 2 MVP titule. Tek za dve godine je pobegao od basketa da puni baterije.
(Bojan, 8. jun 2013 15:57)
Druze niko nije spominjao godine, ne moze neko da kaze da je Lebron najbolji na svetu, iako ima "tek" 28 ima jos mnogoo toga da postigne i sustigne Jordana! Ali od te hemije koja je danas hit medju sportistima tesko da ce izdrzati i dogurati do tih godina koje je Jordan imao i bio najbolji... A o eleganciji i lepoti igre ne treba raspravljati, to ti je kao da uporedjujes eleganciju Rodzera i moj primer da ne uvredi Ivo Karlovic samo snaga na servisu.

Bojan

pre 10 godina

(Lesa, 9. jun 2013 00:09)
Nigde nisam napisao da je Lebron bolji u poentiranju od Dzordana.
Kao sto vise puta napomenuh, ne mozes brojke uzimati tek tako bez analize kompletne lige. Ako se za 48 minuta organizuje vise napada, onda ce biti vise poena, skokova, asistencija. Ako se za isti period sutira vise za 3 poena, naravno da ce procenat suta biti manji. Tako da i to mora da se uzme u obzir. Msm, ako jedan igrac sutira 4 puta za 3 i da 3 puta, sutirao je 75%, a drugi sutira 4 puta za 2 i svaki put da, sutirao je 100%, a ko je dao vise poena?
kada uracunas to, i prilagodis tempu igre (to je nesto sto se ne vidi u redovnoj statistici, ali objasnjava zasto danas niko ne uspeva da ima preko 40 skokova i poena), dobijas da su poprilicno slicni
http://www.basketball-reference.com/play-index/pcm_finder.cgi?request=1&sum=1&p1=jordami01&y1=2013&p2=jamesle01&y2=2013
obrati paznju na advanced kategoriju i ona poprilicno precizno govori o tome sta ko radi bolje. Razlika je osetnija u plejofu, ali ona ukljucuje 6 Majklovih titula, ako Lebron uspe da zaredja sada 2-3, koliko je po mom misljenju potrebno da bi stao u red velikih sampiona, te brojke ce i tu biti slicnije.
I ne slazem se da ce lebronovi statsi smao opadati u buducnosti. Ima 28 godina, sigurno moze 2-3 godine ovim tempom, a posle polako da pada i racionalnije trosi snagu jer se treba igrati dosta meceva.

Bojan

pre 10 godina

(mrk, 9. jun)
ekipa u kojoj su Rodman, Pipen i Dzordan vodeca trojica je jaca od ekipe u kojoj su to Barkli, Miler i Dzordan. U odbrani nema potrebe da objasnjavam zasto su bolji, a u napadu, pa jbg, ima samo jedna lopta. Imali bi nesto vise opcija, ali ne toliko da nadoknade razliku u odbrani.
(wooyche, 9)
naravno da ne ocekujem da Juing i Oakli imaju takav rad nogu, ali cela prica o strasnoj odbrani pada u vodu kada se prvi igrac probije tako lako, a ostatak nije toliko pokretljiv da zatvori opcije, i onda jedino sto ostaje, odalami coveka iz sve snage, to nije pokazatelj jacine njihovih odbrana, nego nemoci.
a gde je tebi granica izmedju old school i new school?
eto gledaj Lebronovu odbranu na Rouzu, Melu, Kobiju i koliko im ispreseca kretanje i suzi mogucnosti da ista urade. Po meni je to korak ispred toga sto ti zoves old school Kobe defense.
I zar ova tvoja recenica ne govori dovoljno "Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju", tj odbrane su toliko dobre da osujecuju tvoje planove daleko van reketa, do koga kada dodje protivnik najcesce samo faulom mozes da ga zaustavis. Naravno da uspevaju najveci igraci i te odbrane da probiju, ali ne tako konstantno i tako lako kao sto je MJ radio NYK i DET, niti bi on danas uspevao tako lako isto da uradi. A za slobodne, pa nije li majkl dao skoro 8000 poena sa bacanja. Ne kazem da nije zasluzio, ali se nadavao.

Milos

pre 10 godina

malo se bolje informisi Rampi, jeste po pravilima bila ilegalna zona ali se i te kako mogla provuci u vidu match -up zone i timovi su tako zamaskiranu znali veoma cesto da je igraju. Pogeladj malo utakmice Detroita protiv Bullsa i vidi kakav su kompletan plan mali da ne zaustave, nego uniste Jordana.

Drugo tada je centar mogao da kampuje u reketu i da ceka da lupi bananu, a mislim da nije ni potrebno da kazem da su u toj eri igrali neki od najboljih centara svih vremena!! Danas postoji pravilo 3 defenzivne sekunde gde reket mora i u odbrani da se prazni. A da ne pricamo o "handcheking" pravilu!

Pogledaj ovaj snimak i otvori svoj mali um: http://www.youtube.com/watch?v=adusCcba89o

Damir

pre 10 godina

Više-manje je sve na mjestu. Ne bih se složio da bi bio James prosjek,kao što se ne bih složio da je ovaj Heat talentiraniji od Bullsa. Ni pod razno. Ostalo stoji. Pamet je dobro izdvojio - liga je danas prepuna nabildanih tipova koji ne mogu zabit sa 2 metra kad su sami. Toliko o fizičkoj spremi. Ljudi koji su igrali košarku prije 20 godina,iste su stvari mogli da izvode fizički kao i ovi danas,čak mnogo bolje. Dakle,na fizičkom planu nema napretka,kao što je slučaj sa tenisom ili nogometom.

Rampi

pre 10 godina

Milis@Znaci da nista nije crno ni belo nego sivo...Mislim da bi LeBron,kao i Dzordan,dominirao u svakom vremenu i da bi i Dzordan morao da se prilagodjava da igra sada,kao sto bi i LBJ igrao nesto drugacije da je igrao tada,ali da od njih dvojice nema boljih spoljnih igraca u istoriji ove igre(pod kosem to su Hakim,Shek i Dankan).Pipen nije kao LeBron ni u ludilu.Grent Hill pre povrede npr. je kompletno bolji igrac od Pipena,pravi lider,majstor za tripl-dabl ucinak,i da je ostao zdrav obelezio bi period posle Majkla upecatljivije nego Kobi.

mrk

pre 10 godina

Ne bi mogao da se nosi ni sa onim New Yorkom (Ewing, Starks, Mason, Oakley...), pa sa onom Indijanom (Miller, Smiths i braca Davis...) a kamoli sa Jordanom. Kakve su to odbrane bile ej! Umalo da zaboravim i Miami sa Alonzom a da ne pricam o Bad Boysima.

Xp

pre 10 godina

Ko se razume u kosarku ( a ne guta marketinske trikove) znace da je Tim duncan jedan od najboljih kosarkasa svih vremena ...ako osvoji prsten ove godine imace ih isto koliko i Kobe i jedan manje od Jordana..

http://espn.go.com/nba/playoffs/2013/story/_/id/9352355/tim-duncan-delighted-determined

Milos

pre 10 godina

Uporno pominjete statistiku, a statistika govori dosta ali ne i sve! I kao sto sam i rekao James-u bi svaka statisticka kategorija opala da igra u toj NAJBOLJOJ eri kosarke, a pogotovo poeni, kao i skokovi, jer nije bas tesko imati toliko skokova danas u ligi gde centara nema. Pogledajte poteze Jordanove, nacin na koji je usavrsio svaki aspekt igre, nacin na koji je citao svaku odbranu i za sve imao resenje, pogledajte igru ledjima (mali Hakeem The Dream), virtuoznost kod polaganja i pronalazenja rupa, kreativnost u svakom aspektu igre, jedino sto James bolje radi od Jordana su dodavanja, a ni u tome nije toliko bolji koliko se prica.

A i ako hocete statistiku pogledajte 1988-89 Jordanovu sezonu, gde je imao 32.5 poena 8 skokova 8 asistencija i 2.9 ukradenih u proseku sa 54 % suta iz igre, to je bolja sezona nego ijedna LeBronova.Sedite dole jedan!

Niko ne spori da je James odlican igrac i da je jedan od anjvecih ikada, ali takodje su i Dr J, Clyde Drexler, Robinson, Barkley... Ali porediti ga sa igracem koji ej dominira ligu kada je bila na svom vrhuncu i koji je revolucionizovao kosarku na sve moguce nacine je apsurdno!

vince carter

pre 10 godina

gobline idi spavaj molim te...hahahah kao da svi u danasnjoj kosarci izgledaju kao james..cuj pojeo bi pipena u ono vreme...pa jel su i parker i ginobili napucani,oni su sitniji i manji od pipena...dal ima nekog ovde da razmislja..kosarka devedesetih je bila duplo jaca i vise nego duplo!!!

Lesa

pre 10 godina

Nastavak:

Career averages:

MJ: 30.1 ppg, 5.3 apg, 6.2 rpg, 2.3 spg, .8 bpg, 2.7 tovpg, .497 fg%, .327 3pt%, .835 ft%
LBJ: 27.6 ppg, 6.9 apg, 7.2 rpg, 1.7 spg, .8 bpg, 3.3 tovpg, .483 fg%, .331 3pt%, .746 ft%

Best season's numbers:

MJ@23: 37.1 ppg, 4.6 apg, 5.2 rpg, 2.9 spg, 1.5 bpg
MJ@25: 32.5 ppg, 8.0 apg, 8.0 rpg, 2.9 spg, .8 bpg
LBJ@21: 31.4 ppg, 6.6 apg, 7.2 rpg, 1.6 spg, .8 bpg
LBJ@25: 29.7 ppg, 8.6 apg, 7.3 rpg, 1.6 spg, 1 bpg

First championship year's numbers:

MJ: 31.5 ppg, 5.5 apg, 6.0 rpg, 2.7 spg, 1.0 bpg
LBJ: 27.1 ppg, 6.2 apg, 7.9 rpg, 1.9 spg, 1.0 bpg

A Lebronu ce brojke vremenom samo opadati, to je neminovno. Po meni igrac koji bi mogao da bude nesto najblize MJ-u jeste Durant(ula). He is the natural born killer.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne vidim sta je problem sto se Lebron zalio na to kako je Cikago igrao. Svejedno ih je razbio, ali to sto ces da tuces protivnickog igraca nije znak da ti igras dobru odbranu, nego da si nemocan i samo zelis da ga povredis.
I jesam odgovorio na snimak.
Sto se tice snaga konferencija, slozicu se da je kvalitet danasnje lige pretezno na zapadu, dok je u Majklovo vreme to bilo nesto ujednacenije (otuda i lebronova dva poraza u finalima), ali nije tacno da je lebronova statistika bolja zbog toga. Protiv Lejkersa covek ima bolje brojke nego sto je njegov prosek karijere, kao i Bostona. Tu se radi o sledecem, protiv slabije ekipe je posao odradjen ranije, pa se ranije ide na odmor, tj igra manje minuta, protiv jacih se igra duze, ali produktivnost je manje vise konstantna. To je radio i Majkl, i Kobi, narocito u zrelijim godinama kada su ih prosle bubice o vijanju x meceva sa y poena ili tripl-dablova.
I da li si ti ozbiljan da je kvalitetnija kosarka iz poslednje utakmice finala 98 bolja od finala prosle godine. Odlgedah sad samo po poslednjih 5 minuta.

Bojan

pre 10 godina

Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo. Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.
(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ok, vidim da se necemo sloziti, ali samo jedno pitanje ovde. Vise puta si govorio da su pravila menjana da bi igraci postali efikasniji i da bi se nabijala individualna statistika, a sada pominjes kako su u evropi promenili pravila i da je igra odjedanput postala brza i efikasnija. Ako treba da promene pravila da bi igra postala brza i efikasnija otkud onda misljenje da bi Dzordan pod ovim pravilima bio efikasniji nego sto je bio, kao i da bi Lebronova efikasnost bila manja nekada. Ove godine je bilo 9 igraca sa preko 20 poena po mecu, a pre tacno 20 godina ih je bilo oko 30. Tesko da su povecali efikasnost ovim pravilima.

i jos jedno pitanje, ako se ne igra bolja odbrana danas, otkuda toliki pad u ofanzivnim skokovima, od pocetka osamdesetih pa naovamo, prakticno iz sezone u sezonu sve ih je manje, i to ne iz razloga sto je manje napada uopsteno, nego je manji procenat od sveukupnih skokova postignut u napadu. Ranije je to bio svaki treci, sada svaki cetvrti. Zar ne mislis da je to posledica boljeg zatvaranja reketa?

realan

pre 10 godina

ma samo pregledajte chicago-portland finale i imena u tom finalu i igru u tom finalu,moje mišljenje je da je to jedno od najboljih finala,možda za druge ova današnja košarka je bolja

Pavle

pre 10 godina

Smesno je porediti Majami sa najboljim NBA timom ikada.Chicago je najbolji jer je igrao i pobedjivao najace timove koji su postojali .Majami nije u rangu tih timova kao sto su Njijork,Juta,Sietl,Hjuston...
A Pippen i odbrana onaj ko tada nije gledao NBA nema pojma kakva se nekd odbrana igrala...
http://youtu.be/N9vFHYVXtRk

BgHQ

pre 10 godina

Smatram da je glupo porediti razlicite epohe jer svaka ima nesto posebno.Po meni su igraci iz 80tih i 90 tih bili bolji tj bilo ih je vise svetske klase ali ne bih smeo da tvrdim da bi LBJ bio prosek.Dzabar.Medzik,Bird,Barkli,Ajzea Tomas,Olajdzuan,Dominik Vilkins.Pet Juing,Peris,Irving Dzulijus,Karl Meloun,Dreksler,Pipen,Rodman.Leteci Admiral Dejvid Robinson,naravno najveci od svih Air Jordan i mnogi drugi cine zlatnu eru NBA ali ima i danas izuzetnih igraca istina u nesto manjem broju.

Ljubiša_Kurčubić

pre 10 godina

Ovi što pričaju da je LBJ bolji od MJ sigurno nisu gledali MJ-a.Verovatno su jos bili u očevima,pa se sad napalili na Jamesa.

vince carter

pre 10 godina

bravo rodmane legendo...a vi strucnjaci verovatno znate bolje od njega..on nikada nije igrao u nba a vi jeste hahaha,citao sam komentare dok nisam procitao kom decka pod nikom joe...cisto znanje..ono sto bih i ja reko tako da je suvisno da kazem bilo sta!!!! jos jednom manite se statistike jer nebi je i imaooo :))

Bojme...88

pre 10 godina

(Bojme...88, 8. jun 2013 18:52)
lepota je subjektivna, o efikasnosti se ne mozemo sporiti.
a sto se tice koriscenja hemije, zaista ste neverovatni.
prvo prica "danasnja liga je premekana, nema tu kontakata, odbrane suplje i svi su nagruvani", pa koji djavo se nagruvavaju hemijom ako nema kontakata i sve te odbrane su tako suplje.
Naravno, nije tacno ni jedno ni drugo, kosarka danas je daleko fizicki zahtevnija, a fizikalije su razvijenije zahvaljujuci razvijenijim metodama ishrane i treninga. I za MJa se lupetalo svojevremeno da je na ko zna kakvim steroidima, kao sto se sada govori za LBJa. Jednostavno ljudi ne podnose tudji uspeh.
A Lebronova karijera traje 10 sezona, a 4 od tih 10 je MVP, poslednjih 5 godina najbolji igrac lige, to je vise nego dovoljno dugo da ostavi neizbrisiv trag u kosarci. A on je ipak cini se prevalio tek pola svoje dominacije. U karijeri ce odigrati vise meceva od Majkla (znaci trajace duze) dakle nikako ne stoji da je bilo sta sto radi negativno uticalo na njega.
Uzgred, zar ovakav Lebron izgleda ista "nagruvanije" od Melouna, Barklija, Seka i drugih igraca koji su svojevremeno dominirali.
Smejurija
(Bojan, 8. jun 2013 22:13)
Druze ti imas svoje misljenje, ja imam svoje i to je skroz ok...
Ali i dalje tvrdim da oni pravi poznavaoci kosarke i ljubitelji NBA znaju ko je bio Michael Jordan

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Haha,ti misliš da ja čitam komentare od ove vesti pa da ne znam šta si u prethodnom periodu pričao u raspravama i mnogo puta si upotrebio taj argument da je Džordan u Pipenu imao drugog najboljeg igrača lige.Čak si pričao o učinku Čikaga i Pipena u 2 sezone bez Džordana uvek namerno prećutkujući činjenicu da je tada u Čikago došao najbolji evropski igrač Toni Kukoč i da je to dosta imalo uticaja na njihov izvanredan učinak u regularnom delu.Naravno Majkla nije bilo u plej ofu kad muškarci pokazuju da su muškarci,a dečaci ostaju dečaci ,tako da bez Džordana nije bilo ni titule.Mrzi me da preturam po arhivi i da ti kopiram komentare ali ako želiš uradiću i to,pa pojedi svoje reči koje si napisao.Samo više ne mogu da gledam kako slažeš statistiku prećutkujući bitne detalje(nešto slično kao naši političari) i rešio sam da se aktivno uključim u diskusiju.Zašto nisi iskomentarisao snimak o odbrani Niksa na Džordanu koji je bio pre komentara upućenog tebi?Ove godine je Čikago odigrao malo kako se igralo devedesetih,par puta udarili Lebrona i on je već poludeo.A inače 80-90. je igrao igrač kao Lebron i zvao se Dominik Vilkins.Bio je malo lakši,iste visine i nije bio dobar asistent ali sve ostalo je identično.I još nešto,Lebron je došao u nikad slabiji NBA i nikad gori Istok,zato dobre brojke.Lejkersi su se raspali sledeće sezone.Na istoku si imao samo Detroit kao ozbiljnu ekipu i to je to.

Miksa

pre 10 godina

Mene živo zanima kako bi se ustvari LeBron snašao u Džordanovoj eri. Zanima me koliko bi batina popio od Detroita, kao i da li bi i dalje pravio ove debilne face koje pravi sad u finalu. Zanima me kako bi reagovao protiv Njujorka i koliko bi tek od njih batina popio,i to posebno od Ouklija, Mejsona i Ksavijera. Zanima da li bi imao petlju da krene na Juinga kao Džordan. Zanima me koliko bi poena Majamiju spakovali Medžikovi Lejkersi, Drekslerovi Blejzersi, Milerova Indijana, Pejtonovi i Kempovi Soniksi, Barklijev Finiks i drugi. A zanima me najviše sa kojom razlikom bi Džordanov Čikago, onaj sa 72 pobede u sezoni, oprao ovaj LeBronov Majami. Svako ko kaže da ih ne bi otresli kao dete slinu se prosto ne razume u košarku jer sa jedne strane imaš tim koji je imao Džordana, Pipena, Rodmana, Harpera, Longlija, Kukoča kao šestog igrača i solidnu klupu, a sa druge, LeBrona, Vejda, Boša, Alena kao šutera i ostalo su mahači peškirima.

mrk

pre 10 godina

Lebronov trejd u Majaami je slicno kao kad bi Jordan u ono vreme otisao u Indijanu sa Milerom i da mu dovedu jos Barklija, onda ne bi morao da ceka da Pipen i drustvo odrastu i stasaju za titulu.
Jordan je cekao i docekao, a ovaj nije u tome je najveca razlika izmedju njih dvojce. Da se ovaj imaginarni trejd obavio Jordan bi stigao Rasela po titulama.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Još ovo i da stavim tačku na ovu besmislenu raspravu.Danas ne postoji napadački talenat u dovoljnoj meri!Igrači ne koriste osnovne elemente košarkaške igre u napadu i ona je obesmišljena.Bitan je samo flow(kruženje lopte u napadu) u napadu da bi se kao našao neko slobodan na šutu.Ako se ne nađe,gađa se ishitreni šut u poslednjim sekundama napada i zato odbrane izgledaju toliko dobre.Svaka odbrana pada na samo jednu zadnju promenu,ili fintu šuta,ili lažno dodavanje za nastavak flow-a ili ima neko ko zna da odigra 1 na jedan i da šutne sa poludistance.To znaju old school igrači i zato je Novicki onako ponizio Majami(3 NBA superstara u punoj snazi protiv NBA veterana i opet su izgubili).Razlog zašto više i ne pratim NBA kao ranije je što me sve više podseća na evropsku košarku devedesetih.I tada je bilo malo poena,i tada se to pravdalo super odbranama i šta se desilo.Promenili su pravila i odjedanput postade brža i efikasnija.Danas su u NBA treneri mnogo bitniji nego ranije i kada imamo situaciju da je trener glavni a ne najbolji igrači onda imamo situaciju kao danas tj.nedostatak slobode u napadu.Nedostatak slobode vodi gušenju kreativnosti i onda odbrane izgledaju mnogo bolje nego što stvarno jesu i to ti je razlog za 10% manje napada danas.Nekad si morao da napadneš ranije da ne dobiješ lakat ili sekiricu a danas lopta kruži kao kiša oko Kragujevca i nikako da šutnu.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:06)
sto se povreda tice, uvek ih je bilo, i to dosta teskih, problem je sto takve igrace vrlo cesto ne zapamtimo, ali eto Hilova karijera je ispresecana povredama, kao i Penija Hardaveja, pre njega sam i naveo primer Ajezee Tomas, kao i Dzordana u drugoj sezoni, kao i Medzika. Nisam siguran da su povrede toliko cesce i proguglacu da vidim koliko je to tacno.
Lebron je sada bolji u odbrani nego sto je Vilkins ikada bio. Naravno da nije dosao u ligu kao bolji i mislim da su retki igraci koji su odmah sjajni defanzivci, a da to postaju igrom protiv najboljih. Lebron je sada bio drugi na glasanju za najboljeg defanzivca lige, sa vrlo malom razlikom u odnosu na pobednika, ali sam ubedjen sa ovim nivoom igre da ce biti za godinu ili gde. Vilkins realno nije nikada ni bio blizu.
sto se suta tice, pa Lebron na nivou karijere sutira trojke duplo cesce od Dominika, smanjio je to u odnosu na Klivlend i bolje bira suteve, ali Dominik je u najboljim godinama sutirao jednu trojku po mecu, vremenom kada je posustajao je ubacivao trojku kao opciju i napredovao u tome, kao sto mozes da primetis i da Lebron radi. Skok sut sada u odnosu na dolazak u ligu je daleko bolji.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Imam trideset i kusur godina i po tim kriterijumima spadam u “matorce”.Na basket idem sa drugarima 1-2 put mesečno kada se uklopimo.Sramota je da(drugari su takođe matorci) mi u 80% slučajeva dobijamo klince koji su po petnestak godina mlađi od nas,treniraju,skaču kao kenguri,zakucavaju,eksplozivniji su.Odem na basket bez ikakvih očekivanja i razočaram se.Od finti koriste u 90% slučajeva prednju promenu,timski se služe napadom iz pika i flow za trojku.Na zagrevanju sve pogađaju(kad ih niko ne čuva),kad počne partija nije tako.Loše koriste slabiju ruku,lako ih usmeriš na slabiju stranu,pik dobro branimo jer smo svi visoki 188+ i nema mismatch-a,šut im ne postoji kad kreneš da im mašeš rukom ispred očiju.U odbrani ne znaju da brane roling i loše se snalaze kad je neko jak na obe strane.Horog ne mogu uopšte da brane kao ni šut od table.Odbranu od leđa ne znaju.Fintom šuta ih lako izbaciš,zadnja promena pravca ih izbezumi,lažna asistencija iza leđa ih ukopa,na ukršteni dvokorak te gledaju kao da si Vejd lično(seća li se neko pokojnog Harisa Brkića kako je on razvaljivao sa tim dvokorakom).Loše se zagrađuju ispod koša i da ne nabrajam više.Sve ovo što sam nabrojao može da se primeni i na današnji i nekadašnji NBA.Šesta utakmica Majami-Indijana,Moris Kol prodire ka reketu,skače,neometan je i umesto da položi on vraća loptu u korner na trojku.I nisam neko ko misli da je nekad sve bilo bolje.Današnji teniseri su vanzemaljci za nekadašnje,ali današnji košarkaši...

Milos

pre 10 godina

@ Rampi to nije nista licno upuceno je svima koji pricaju samo o jednoj strani medalje.

Nisam ja ni rekao da nesto nije tacno sto ti pricas, Ali izostavljas stvari, pomenuo sam ti 3 defanzivne sekunde u odbrani i "handchaking" pravilo. A ti malo razmisli kako to zona efikasno moze da se igra danas ako igraci u odbrani ne mogu da budu u reketu duze od 3 sekunde!?!? I rekao sam ti pogledaj snimak koji sam okacio, i pogledaj kako su Detroit i New York npr. krajem 80-ih i pocetkom 90-ih igrali odbranu i individualnu i timsku...

Protiv (desetkovanih) Bullsa, ove godine, koji igraju nesto nalik na odbranu iz 90-ih Jamesu je poprilicno opao broj poena kao i efikasnost, sutirao je 10% losije iz igre nego u regularnoj sezoni u toj seriji, protiv Indiane, gde igra mozda i jedini pravi centar u ligi, i stose tice visine i igre, imao je problema da zavrsi ulaze. E sada zamisli Jamesa da igra u 90-im gde skoro svaki tim u playoffu igra odbranu kao Bullsi (+ im nisu 3 startera i rezervno plej povredjeni citavu seriju) samo jos bolje i skoro svaki tim ima jednog dzina koji moze da ceka u reketu, mislis da bi dominirao kao danas u ovoj ligi!?

Bokinjo

pre 10 godina

svaka rodmanova ko u njegosa.... lepo je rekao, mogu da zamislim sta bi uradio boshu :) i onda vejd i lbj vs. pipen i majkl, a sa klupe kukoc... i na kraju fil dzekson vs spolstra... to bi bila metla u najavi.

wooyche

pre 10 godina

(Rampi, 8. jun 2013 12:54)
Evo za tebe,dečko,da se edukuješ o odbrani koja se igrala u to vreme,da ne bi lupao gluposti i da naučiš kakva se stvarno odbrana igrala u to vreme.
http://www.youtube.com/watch?v=5K-qGWkiKvQ
Tu ti je prikazano sa sve strelicama kako je najbolja odbrana onog vremena,odbrana Njujork Niksa igrala odbranu na Džordanu,objašnjava Fil Džekson i to dok je još nije bio potpuno sed,u devedesetim.
Za sve vas koji tvrdite kako su sad igrači brži i snažniji evo klip jednog od boljih igrača tog vremena,Šon Kempa,koji je po konstituciji isti Lebron sa tom razlikom da je on igrao krilnog centra dok je Lebron all round igrač.
http://www.youtube.com/watch?v=HQeMhYJe5JA

Uzalud trud, dzaba vam sve

pre 10 godina

Crv gresi, Lebron bi najverovatnije bio All-Star igrac i devedestih. Stavise, mozda bi mu statistika bila losija, ali bi ga i sama liga ucinila boljim. Stern unistava dusu NBA jureci profit i na kraju ce ostati bez istog. Ono zbog cega sam ja voleo da gledam kosarku su rivaliteti, borba, krv, trash-talk. Kada su igrali Njujork i Indijana tu se nije faulirao covek po jedanput nego nakon sudijskog zvizduka ga zveknu jos dva tri puta cisto da dobro razmisli kad sledeci put krene na ulaz, a i da ruka ne prestane da podrhtava i bridi dok se izvode bacanja. Rodmana i Bil Lejmbira bi u danasnjoj ligi slali u zatvor ako bi cuvali Lebrona. Medjutim, mislim da bi Lebron da je igrao 80-ih, 90-ih, postao cvrsci, drugim recima, "batine bi od njega napravile coveka", i sigurno bi bio u vrhu. Da li bi nadmasio Dzordana nisam siguran, Dzordan mi deluje mentalno jaci, dok je Lebron jaci fizicki.
Ako nista siguran sam da ne bi pravio ove klovnovske face na sudijske odluke, a ni simulirao kao fudbaler iz Primere, sto stvarno ne dolikuje igracu njegovog kalibra.

Drugim recima, nije samo on kriv sto je takav, kriva je liga koja kako je krenula mozda ce za deset godina i Sonja Biserko i Nata Kanda da zaigraju. Ej, trash talk su zabranili!

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Ovim potvrđuješ moju tezu o odbrani nekad.Kobi je old school i odbranu je naučio da igra u devedesetim.Lak je na nogama i može da izvede ono što je izveo jer su pravila takva kakva su.Ako od Mejsona,Juinga i Ouklija sa njihovim kilažama očekuješ da rade isto što i Kobi onda nemamo šta da pričamo,a Starks je fizički slabiji od Džordana i zato mu je bila potrebna ispomoć.
Inače Kobija pratim od njegove prve NBA sezone.Kako se izborio sa konkurencijom u vidu Edija Džonsa(jednog od mojih omiljenih igrača tada),kako se razvijao igrajući protiv najboljih i imajući u timu najbolje(čuveni All star gde je učestvovalo čak 4 igrača jednog tima,skoro pa neponovljivo Kobi,Šek,Van Eksel i Edi Džons.).Kakva se odbrana igrala tada da je Kobi u svoje prve 2 sezone često na ulaz išao kao kvoterbek,sa loptom ispod miške.
Što se tiče odbrana o kojima pričaš(Majami-Indijana,Memfis itd),normalno je da izgledaju dobro kad nema igrača koji mogu da ih probiju i onda jedan Lebron ispada genijalac jer je krenuo na ulaz kad je centar izlazio iz reketa zbog 3 sekunde.A inače tu pada i tvoj raniji argument(pisao si više puta o tome) da se Majkl nadavao poena jer je često gađao bacanja.Zar nisi video one sekire na njemu?Danas ovde skaču kad Lebrona malo teže fauliraju.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 00:49)
ne, nikada nisam dovodio u pitanje da je MJ bio najbolji igrac u svojoj ekipi sve vreme dok je igrao, ali sam rekao da je Pipen izuzetan igrac i da je u mnogome pomogao Majklu, kao i da sumnjam da bi Majkl uzeo titulu bez njega. Rekao sam i da mislim da je Majkl imao najbolju ekipu oko sebe, u smislu da svim ekipama skines prvog igraca, Cikago bi bio najbolji tu. I verovatno bi u takvoj situaciji Pipen bio najbolji igrac.
I na kukoca sam se osvrnuo, i krajnje je nebitno sto je on dosao, ako ti u ekipi zamenis Majkla Kukocem koji igra 24 minuta po mecu i postize 10 poena a ta ekipa ostane jedna od najboljih u ligi, to znaci da je Majkl imao sjajnu podrsku, a tu ekipu je maksimalno vukao Majkl. Ukoliko pratis sta pisem, rekao sam i da smatram da je pad od samo 2 meca nerealan i da je reanlije pratiti u odnosu na sezonu pre toga uticaj Majkla na ekipu, jer je 93. vec doslo do zasicenja, ali je insistiranje na ta dva meca bilo najvise da se ukaze na kvalitet njegove okoline. Uzgred, Pipen je uvek u plejofu igrao bolje nego u regularnoj sezoni i ispali su ponajvise zbog sudijske greske u finisu 5. meca. Inace bi prosli protiv NYK kao i prethodne sezone sa Majklom. Do titule ne bi dosli, ali finale su zasluzili.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Što se tiče snimka,izvinjavam se,ali moderatori su kasnije objavili tvoj post o njemu.Ima jedan zanimljivi film,zove se Food inc. i govori o hrani koju jedemo i kako je ona štetna zbog raznih antibiotika koji se daju piletu da bi brže poraslo. 30% više mišićnih vlakana ima pile danas u odnosu na pile od pre 30 godina,a ne vežba(ne diže tegove),već samo sedi u mraku i kljuca hranu.Od tolike mišićne mase mu se lome kolena(gledaj pomor superstarova ove 2 godine sa istim brojem utakmica).Tako je i Vilkinsu pre petnestak godina bilo potrebno desetak kila manje inače po građi inače on i Lebron su identični,samo je hemija danas malo bolja.I on je bio dominantan u svoje vreme,i u poentiranju i u vazdušnim duelima.Bolji u odbrani?Misliš da je Lebron došao u NBA kao najbolji odbrambeni igrač.Ne!On je učio godinama.Što se trojki tiče nauči da analiziraš statistiku.Kad je došao u NBA Lebronu je svaki 6. šut bio trojka.,sada u Majamiju svaki 8. ili 9.Inače statistike iz Klivlenda za 3 su mu skoro identične Vilkinsonovim.Lakše je u Majamiju gađati neometan jer tamo i četvorka gađa trojku(Boš).Petorka Lebron,Alen,Čalmers,Batije(lažna četvorka) i Boš(lažna petica) gde svako može da ubode trojku.Evo linkova sa statistikama obojice pa prosudite.
http://www.nba.com/history/players/wilkins_stats.html
http://www.nba.com/playerfile/lebron_james/career_stats.html

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 12:34)
ono sto cu ti ipak priznati jeste da u NBA nema vise tolike tenzije kao nekada po pitanju rivalstava i oko terena i mnogo je sterilniji odnos. To je uvek bila pompa MJ vs Wilkins, MJ vs MJ, Magic vs Bird i slicno. I osecalo se da prsti i van terena. Msm i prosle godine je bilo kao LBJ vs KD, pa se pola meca ne cuvaju medjusobno, a posle serije odu pa treniraju zajedno.
pomenuta rivlastva su dobila pomalo i na znacaju zbog medijske ekspanzije NBA, bilo ih je i ranije (verovatno najvece Rasel protiv Cemberlejna), ali definitivno je liga bila takva da je davala jos jednu dimenziju borbama koji nisu samo na terenu.

Zoki

pre 10 godina

@(wooyche, 9. jun 2013 19:19)
"čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani"

Eto i kako posle čovek da ti veruje, to što si rekao uopšte nije tačno, Amerikanci uključujući NBA igrače podležu istoj doping kontroli na svetskim takmičenjima kao i svi ostali.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
sto je nemoguce? prvu polovinu uvek cuvas snagu za drugu i u finisu das sve od sebe. Kosarku nisam trenirao, ali veslanje jesam :) bar u mom primeru to jeste bilo tako.
A je l' imas neku potvrdu za to da "nijedan americki sportista nije podvrgnut doping kontroli na OI u Pekingu", i zasto bi to bio slucaj samo u Pekingu. Kako je onda Kortni King diskvalifikovana?
Sem prica po internet forumima nisam nigde nasao dokument koji bi potvrdio da se americki sportisti, ili samo kosarkasi ne testiraju na doping.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
:D stvarno covece kako lupas i izvrces.
kretanja u odbrani sinoc su daleko bolja nego na svakom od linkova koje si postavio, ukljucujuci i onaj sa Niksima koji iseca najbolje detalje. Prolaz do reketa uopste nije lak, i ti igraci koji su sutirali iz otvorenih pozicija uopste nisu stajali i kampovali na tim mestima nego su njihove pozicije ostvarene postavljanjem pravovremenih blokova i uocavanje pravih trenutaka kada je neki igrac udvojen, tj neki drugi igrac ostao sam.
nisam se ja nikad oslanjao samo na statistiku da bih opisao superiornost lebrona, nego sam i objasnjavao razlike koje su nastale u odbrani da bi se postiglo danasnje stanje. A sta se ne prikazuje u statistici, pa recimo Lebron krene na ulaz, udvoje ga, on dodaje slobodnom alenu, ali igrac koji cuva milera uvidja da ide pas ka alenu krece prema njemu i poprilicno ga zatvara pa on salje pas mileru koji daje trojku. Pola te asistencije je Lebronovo, no nebitno, i brojke koje su u boxscoreu su svakako dosta dobre.
Niko nikada nije kampovao na trojci, to se desavalo 90ih, da bi ostvario slobodnu poziciju moras dosta da se natrcis. I kada je ostvare nikada nisu predugo sami.
dakle verujemo i statistici, i ocima, jer to sto gledamo ukazuje na neka desavanja u statistici, a statistika moze da ukaze da bismo trebali da pogledamo detaljnije odredjeni deo.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:00)
je l' si ti toliko pun sebe da ne mozes da verujes da postoji neko ko bi se slozio sa mnom? trolovanje, kliktanje na pluseve i minuseve na komentarima, ne daje nikakvu tezinu argumentima. mozda znace nekoj nesigurnoj osobi nesto, a moze da ima uticaja samo na neinteligentne.
hvala na linkovima, podsetise koliko je dobar mec sinoc bio i da vecina suteva nije bila tako "uncontested" kao sto ti ocenjujes, osim naravno u kontrama i u finishu meca kada je prednost bila prevelika pa su obe ekipe malo pustile gas. Naravno highlights prikazuju samo deo lepote meca, vredelo je gleadati ga celog.

anbeast

pre 10 godina

To je bila druga era (mnogo bolja ako mene pitate) gde se igrala muska kosarka i gde su bile dozvoljene emocije.(a ne ovo sad, superstarovi zasticeni ko beli medvedi, ne smes ni emociju da pokazes - odma tehnicka) Dzejms ima sve kvalitete uz pomoc kojih bi bio uspesan i u onoj eri, e sad, koliko uspesan i da li bi bio ovoliko dominantan - pitanje je. Znam da bi Barkli, Leri Dzonson, pa mozda i Entoni Mejson i Pipen mogli da ga cuvaju. Nervirao me je sav hajp oko Brona, a pogotovu njegov prelazak u Hit, ali moram priznati da je fenomenalan kosarkas, jedan od najboljih ikada, a definitivno najbolji danas (mozda je Durent tu negde). Njegova statistika je u rangu sa Medzikom (uz vise Bronovih poena), sa Barklijem, Oskarom Robertsonom.....

andrijano

pre 10 godina

kad se setim te ekipe sad se najezim..glupo je nekom klincu tipa 95 godiste objasnjavati tako nesto jer je uzaludno...to je kao sto bi sad neko fetela poredio sa senom...bog to dotakne rukom

Peki

pre 10 godina

Ovo što ljudi pričaju za Rodmana da je smešan i nebitan igrač je strašno i tužno. Čovek je sa oko 2 metra bio ubedljivo najbolji skakač tokom 90ih. Jedan od najboljih defanzivaca ikad. Čuvao O Nila , Olajdžuvona, Melouna iako je bio fizički inferiorniji od njih, čuvao Džordana (dok je igrao za Detroit) iako je ovaj bio mnogo brži od njega.

Jednom rečiju legenda moderne košake bez obzira na njegovo ponašanje i karakter

nikola

pre 10 godina

U pravu je Rodman... Bulsi iz 90 tih je najjaca ekipa svih vremena, pre svega zbog toga sto su za nju igrala tri najbolja odbrambena igraca svih vremena. Po mom skromnom misljenju, Lejkersi iz 2000-2004 bi bila jedina ekipa koja bi im parirala... a sad drugo pitanje... da bi se Lebron poredio sa Majkom, morao bi da "lici" na njega, ali on ne lici... Lebron je vise "high tech" verzija Oskara Robertsona...

xyz

pre 10 godina

Ma da, vazi...isto tako i Cembrlen i Oskar Robertson bi isto bili prosek...to je jednosostavno receno glupost...vrhunski igraci bi bili vrhunski igraci u bilo kom periodu.Mogli bi manje ili vise da dominiraju,ali da budu prosek,ili krs,nema sanse.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Prestani više da širiš poluinformacije i reci pravu istinu i prestani da još više napaljuješ klince,pomisliće da pričaš istinu(osim ako i ti nisi jedan od njih jer visiš na svim živim vestima u svako doba dana).
Prva poluistina,da,tačno je da je Majkl imao u tim godinama samo jednu titulu,ali je Majkl došao sa koledža(Sevarna Karolina i uvek je ispod šorca Bulsa nosio šorc u kome je uzeo koledž titulu) sa 21,5 godina,dok je Lebron došao iz srednje škole i zaigrao svoju prvu utakmicu sa nepunih 19 godina.Dakle treba reći istinu da Lebron ima 3 sezone više iskustva u odnosu na Džordana u tim godinama.
Druga poluistina je da je Džordan dobio drugog najboljeg igrača lige i zato je počeo da osvaja titule.Da,u jednom momentu Pipen je postao drugi najbolji igrač lige ali igrajući uz najboljeg igrača lige od koga je sve naučio.Za neupućene,on je još kao ruki došao u Čikago i pored Džordana je izrastao u drugog najboljeg igrača lige.
Treća ali totalna neistina je da se danas igra bolja odbrana nego tada.Prvo,nije ista odbrana zbog već više puta pomenutih drugačijih pravila.Drugo,igrači nisu talentovani kao nekad i ne znaju da probiju odbranu.Hvala bogu,imate matorce u finalu(SAS) koji pokazuju kako se može probiti lagano odbrana.Zadnja promena pravca(Đinobili),finta šuta(Dankan),ulaz na koji god hoćete način(Parker).Old school igrači su i pre 2 godine pokazali Majamiju kako se igra napad(Novicki,Kid,Teri).

wooyche

pre 10 godina

Pričati napamet i puštati klipove gde su najbolji potezi nekog igrača nije nimalo merodavno. Najbolje bi bilo ovako.Prvi link je utakmica NBA finala iz 1998. Čikago-Juta,drugi link je prošlogodišnje NBA finale Majami-Oklahoma.
http://www.youtube.com/watch?v=Rnfxs3WxRGw
http://www.youtube.com/watch?v=f05AqGkLSlg
Ko je stvarno dobronameran i bez predrasuda odabraće ono što mu se sviđa i bez naturanja sa strane,ali jedno je vrlo lako videti.Priče o današnjoj boljoj odbrani su samo to-obične priče bez pokrića.Ako mislite da sam bio subjektivan u izboru utakmica sa strane imate još gomilu utakmica iz oba perioda.Gledajte i analizirajte.Gledajte rešenja koje igrači koriste da bi napadali koš.Gledajte gde stoji centar u devedesetim a gde u poslednjih 5 godina.Razmislite gde bi po vašem mišljenju bilo teže dati koš.Ne dozvolite da neko vama manipuliše statistikama kao ovaj Bojan već verujte svojim očima.Današnja pravila su i stvorena da bi igrači imali bolje statistike i da bi bilo više poena.U svakom slučaju uživajte.

Lesa

pre 10 godina

Bojane, cesto se slozim s tvojim komentarima al sad si se tako nalupeto... Jesi zaljubljen u LBJ-a? Istina je da ne bi bio prosek, tu je Rodman (namerno) malo preterao da izjava dobije na tezini ali je sigurno da ne bi bio ni priblizno dominantan kao danas (u reketu bi ga cekali neki Hakim, Juing, Dikembe... i ostala "boranija").

Gluposti oko fizikalija sto neki pominju ne bi komentarisao. Razlike postoje ali su mizerne, a covek kad cita neke komentare pomisli da su tada igrali ljudi, a danas kiborzi. Takodje neko rece da James ima bolju statistiku od MJ-a u prvih deset sezona. A najjace je ono da je LBJ imao veci broj poena od Mj-a?????????????? Man, are you crazy??????????????

ADVANTAGE, JORDAN

Scoring: 34.6 points per game to James’ 28.5
Field goal percentage: 50.1 to James’ 46.9
3-point percentage: 36.0 to James’ 31.2
Free throw percentage: 83.4 to James’ 74.5
Steals: 2.3 per game to James’ 1.7
Blocked shots: 0.97 per game to James’ 0.95
Turnovers: 3.4 per game to James’ 3.6

ADVANTAGE, LEBRON

Minutes: 43.4 per game to Jordan’s 41.8
Defensive rebounds: 7.1 per game to Jordan’s 5.1
Total rebounds: 8.7 per game to Jordan’s 6.7
Assists: 6.7 per game to Jordan’s 6.6
Personal fouls: 2.4 per game to Jordan’s 3.3

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 8. jun 2013 23:05)
i ne znam sta je poenta sa matorcima? niti sam ja majami, generalno navijam za njih, ali volem i SAS i ne bi mi bilo zao da osvoje titulu. Prosla i ova godina su jedine u kojima mi je Majami najgotivnije ekipa. 2011 sam zeleo Bostonu titulu za odlazak Seka, kao i 10 zbog sjajnih partija Ronda. Generalno nemam neki tim za koji se drzim, nego kako mi se koji igrac svidi, ili kada neki ide u penziju a da mi je bio gotivan tokom karijere mu pozelim titulu. 2011 sam iz tog razloga zeleo dalasu titulu. Ali se ne potresam previse.
Tokom NBA istorije uglavnom stariji timovi uzimaju titule, i to su im vrlo cesto nosioci igre u poznijim godinama. MVP finala se dodeljuje skoro 45 godina, a vrlo retko su je dobijali mladji igraci, a i kada jesu obicno su uz sebe imali nekog veterana, koji je znacajno olaksavao posao. Medzik je imao Karima, Dankan za svoju prvu Robinsona, Karim je imao oskara, Parker Dankana. A Bird, Dzordan, LBJ i O'Nil su prvu osvojili sa 27 godina. Nije tu u pitanju samo kada si poceo karijeru, nego i koliko si zrela osoba. Tacno po LBJu mozes da vidis koliko je nakon tog teskog poraza od Dalasa sazreo kao covek pre svega i zatim uspesno primenio svoje kosarkasko znanje u osvajanju naredne titule. MJ je sazreo tokom poraza od Detroita. Kobi nakon failova koje je imao po odlasku Seka, kada je video da sam moze jedino da postize nemoguce brojke sa poenima, ali ni da primirise tituli.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Bojane,ne moramo da se složimo,odnosno što kažu Ameri We agree to disagree.Svako ima prava na svoje mišljenje.Odgovoriću ti na pitanja mada se iz mojih prethodnih postova vide odgovori ali ajde.Manje ofanzivnih skokova ima zbog današnjeg pozicioniranja u napadu gde svi kampuju na trojci i čekaju da se neko oslobodi za šuti manje je ljudi bliže košu koji mogu da uhvate tu loptu.Pravi dokaz za moju tvrdnju ti je Memfis koji slabo šutira trojke,igrači su bliže reketu i imaju najviše ofanzivnih skokova u NBA.Džordan i Vilkins,dva najbolja strelca osamdesetih imaju ukupno(u regularnom delu) 1292 trojke,dok Lebron sam već sad ima 1020.Iz voga se jasno vidi ko je kako napadao i gde stoji u napadu.Trojke su se manje gađale tada jer je svako mogao da te klepi i na trojci i unutar,ali je naravno da su ti veće šanse da u takvim uslovima daš poene kad si bliže košu.
Što se toga tiče da bi Džordan bio efikasniji,ja to nisam rekao.Moje mišljenje je da bi Džordan iz 90-tih bio efikasniji i da bi možda imao i po 40 poena po meču,ali Džordan koji bi bio rođen i odrastao u Lebronovom dobu bi bio manje efikasan.Jednostavno igraš u uslovima u kojima si rođen.
Pravila su menjana da bi bilo efikasnije ali tada nisu računali da će treneri dobiti moć kakvu nikad nisu imali ranije u NBA istoriji.

mrk

pre 10 godina

Jordan bi terorisao danas odbrane, dok nisam siguran da bi James smeo da udje u reket pored "nepokretljivih Ewinga i Oukllija" kako neko rece, sa onim normalnim kriterijumom sudjenja, znaci muska kosarka. Dobro nekad su pomalo i preterivali sa tom odbranom i faulovima nad MJ-om ali to je ono sto je davalo draz i izvlacilo maximum iz njegovog velicanstva.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 14:33)
ok, agree to disagree, ali kad si vec spomenuo tenis, slazem se da je uznapredovao maksimalno, ali to nije vise isti sport kao nekada, kao ni kosarka. Cini mi se da mozes na slican nacin da iznosis argumente protiv danasnjih tenisera, evo ja Noleta smatram za jednog od 5 najboljih tenisera, ali nikada nisam video nijednog broja jedan koji ima tako nesiguran smec. Sa takvim smecom nikada pre 20+ godina ne bi osvojio Vimbldon, i sad bi se neki Samprasov navijac mogao javiti i reci da je tenis bzvz, nema vise igre na mrezi, puko prebacivanje loptice i slicno. Ali nivo tenisa je drasticno iznad (ok, cini mi se da je u blagom padu u odnosu na 2011. i mislim da Rafa sa nikada slabijom igrom nije uzeo RG, ali i dalje je to izuzetan tenis). Pit iz 90ih bi danas bio pociscen od najbolje petorice na svim podlogama, samo bi na Vimbldonu bilo nesto zanimljivije.
Sto se tice skoka, stoji to sto si rekao za Memfis, ali oni imaju odlicnu dvojicu igraca pod kosem, mozda i najbolji tandem trenutno, te generalno dominiraju skokom, ali za tri ekipe koje sutiraju nesto vise za tri od njih Boston, Cikago i Jutu isto ne vazi.
Ja imam 25 godina i iskreno bolje igram basket od vremena kada sam bio 18 i kada sam mogao ceo mec konstantno da trcim, ali sam ispadao iz igre za svakakve gluposti. Ali dobro, nikada je nisam trenirao, tako da se necu davati u te ocene.

Zoki

pre 10 godina

@Bojan
Hvala na ovim komentarima, dosta toga sam iz njih uvideo. Sto se mene tice skroz si u pravu, ispravno razmisljas i sve sto kazes potkrepljujes cinjenicama.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Tenis je napredovao jer su se menjali rekviziti i podloge,i u manjoj meri igrači.U košarci se lopta nije mogla promeniti,nisu hteli ni da menjaju veličinu terena ni podlogu.Bilo je predloga da se obruč podigne na 3.20m ali je to hvala bogu odbačeno.Što se tiče samih igrača nisu se puno promenili.Mišićna masa im je skočila za jedno 5-10%,ali to samo po sebi nije donelo poboljšanje i kvalitet.Skapirao sam ja da si mlađi i da nisi gledao ono o čemu pričam sve vreme jer bi me sigurno razumeo,a da si trenirao kao ja razumeo bi zašto se nerviram kad gledam današnje košarkaše.Igrači su danas siromašniji kvalitetom i previše je zahteva za timskom igrom,a individualna napadačka igra nazaduje.Naše mlađe kategorije osvajaju medalje ali sem Teodosića i Veličkovića pre povrede mi nismo dobili dobre igrače.S druge strane Španci preuzimaju naš nekadašnji koncept košarke i stvaraju igrače,i to tako dobre da igraju egal sa dopingovanim Amerima(čim su oslobođeni doping kontrole oni su za mene dopingovani) na OI 2008. i gube 6 razlike.Sve one stvari koje sam napisao o današnjim klincima su iste one stvari koje nedostaju i igračima u NBA.Pogledaj utakmicu u linku i videćeš sve ono o čemu sam pričao.
@netfan87
Evo za tebe jedna utakmica.Pogledaj je i edukuj se.
http://www.youtube.com/watch?v=MX8AGF9ktMQ

wooyche

pre 10 godina

@vince karter
Džaba pričaš ovoj mlađariji.Oni veruju statistikama jer nemaju ni za šta drugo da se uhvate jer nisu gledali te utakmice.Zato sam i ostavio par linkova da mogu da pogledaju cele utakmice i da očima vide ono o čemu pričaju na slepo.Za tebe znam da si ljubitelj dobre košarke(čitam često tvoje komentare) pa ću ti ostaviti link jedne utakmice Bulsa i Niksa gde je bilo i tuče(čak i po sudiji) i isključenja i mnogo lepih poteza.Kakva je to muška košarka bila,a sada kao u pozorištu
http://www.youtube.com/watch?v=ZL9t9gQ0Gvc

wooyche

pre 10 godina

@Zoki
E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ.
Na OI u Pekingu nijedan američki sportista nije bio podvrgnut doping kontroli jer je za njih “garantovala američka vlada”.Te OI su bile besomučna trka između Kine I SAD za prestiž i nijedna strana nije birala sredstva da iz tog rata izađe kao pobednik.Kinezi su poturali dvanestogodišnje devojčice u gimnastici(iako je 15 minimum) jer su elastičnije kad su mlađe.Ameri su gurali Felpsa da osvoji što više medalja i on je plivao po 4-5 trka dnevno(mnogi kažu da je to nemoguće bez dopunskih sredstava).Sećam se izjave naših veslača gde opisuju kako su u drugoj polovini trke neki Ameri ubrzali i ostvarili vreme brže nego u prvoj polovini trke što je nemoguće.Inače uslov NBA da njihovi igrači učestvuju na OI(još daleke 1992. u Barseloni) je bio da oni ne budu u olimpijskom selu sa ostalim sportistima,da ne podležu standardnoj doping kontroli itd.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 9. jun 2013 22:22)
i kad si vec spomenuo OI u Barseloni i tvrdnju da je uslov bio da se ne podvrgavaju doping kontrolama, jel ne mislis za MJ (oba), Birda, Juinga, Hakima i ostale da su se dopingovali svojevremeno? ako mislis, sto je onda samo lebron napumpan i na steroidima.

sto se mojih godina tice, pratio sam MJa u drugom three-peatu, ok to jeste bilo posle pada NYKa (iako su imali jedno finale posle, ali najbolje godine su bile 92-94) i Detroita. A onda su za vreme dominacije Lejkersa krenule price kako Kobi dominira samo zato sto, pa svi argumenti po kojima se kritikuje sada Lebron, i kako je liga sve losija. Kako se net razvijao bio sam u mogucnosti da skinem neke od tih matorih utakmica i uporedim i zakljucio da je cela prica samo jedan mit i video da postoji gradacija kompleksnosti igre i organizacije u igri. Da, ranije jeste jedan igrac imao mnogo vise mogucnosti u svojim rukama, moze da se kaze da to nosi i odredjeni smek sa sobom, ali da je ranije liga bila jaca, imala vise odlicnih igraca, da je odbrana bila bolja i povrh svega da je bilo vise dobrih sutera, da bi Dzordan danas davao 40+ poena u proseku, a Lebron bio prosek u njegovo vreme, jednostavno nema veze sa realnoscu. I ne samo da bi Lebron igrao lepo, vec i Kobi, Melo, Vejd, Rouz, Durant, Rondo i ostale danasnje zvezde.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Umorih se više od ove rasprave.Da si stariji i da si to pratio detaljno kao i ja tih godina znao bi da je devedesetih svake godine po desetak igrača bilo kažnjavano zbog upotrebe steroida.Kazna bi bila par hiljada dolara,par utakmica suspenzije i to je to.Kažnjavani su uglavnom manje poznati igrači.Ja bi trebalo da budem jako glup i naivan da poverujem da to nisu radile i najveće zvezde tog vremena,ali zbog logike profita(po struci sam ekonomista i znam o čemu pričam) oni su morali da budu čisti pred svetom.Uostalom ja sam zakačio i kraj osamdesetih pa znam kako su igrači u par godina postali terminatori od običnih mršavaca.Uostalom na Sport klubu ti ide NBA Klasics i često puštaju utakmice iz osamdesetih(puštali su all star iz 1985.,4.-tu utakmicu finala Siksersa i Lejkersa iz 1983.).Ipak,nije me to mnogo zanimalo jer sam gledao njihovo umeće na terenu i divio se.Ako nisi trenirao košarku kako možeš da pričaš o napretku u organizaciji igre?Plejmejkeri su danas lošiji,nemaju leđnu tehniku,ne znaju floter.Centar sa najboljom tehnikom danas je Hibert koji bi 90-tih bio najblaže rečeno prosečan.Bekovi šuteri koji ne znaju da kreiraju sami sebi poziciju za šut već čekaju flow to da odradi.Krilni centri koji se plaše da jurišaju na reket.Mrzi me da ti više odgovaram ali bih voleo da se nekad sretnemo na basketu i da ti pokažem šta je prava košarka,bez snage,samo čista veština i znanje i inteligencija.Odjavljujem se.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
I još nešto sam zaboravio.Da li misliš da su Teodosić,Krstić,Veličković,Kešelj,Raduljica,Marković,Paunić,Rašić,Perović i ostali bolji od Đorđevića,Danilovića,Bodiroge,Savića,Paspalja,Divca,Rebrače,Berića?Ni u ludilu!Niko to ne misli pri čistoj svesti i zdravoj pameti.A zašto?Pa zato što nije bilo ispiranja mozga marketingom kao što je to slučaj sa NBA igračima.NBA mora da vodi biznis i da zarađuje pare i da uvaljuju poluproizvod kao proizvod vrhunskog kvaliteta.Meni ne mogu da uvaljuju brlju govoreći mi da je to vrhunska rakija.Jednostavno sam isuviše iskusan i verujem svojim očima.Gledaj noćas svog kralja i slavi ga.On je dobar dečko,nesebičan i nije on kriv što NBA u nedostatku boljeg pokušava da ga proda kao novog Džordana.90-tih bi on bio samo jedan od tih 30 koji bi imali 20+ poena u proseku.A što se tiče Šeka,Barklija,Marka Džeksona i njihove priče o Lebronu,oni su komentatori,treneri i moraju da igraju po NBA pravilima.

Zoki

pre 10 godina

@wooyche
"@Zoki, E moj,dečko,što bi rekao Čarls Barkli:”Nemoj da ulaziš u frku ako si slabiji!”.Kad već hoćeš nešto da kažeš barem proveri činjenice,hvala bogu sad na netu sve može da se nađe,pre nego što odvališ notornu glupost i ostaneš živ."

A gde si to na netu video? Ako si tražio na srpskim sajtovima onda su možda i video, jer to je čista naša izmišljotina. Niko u svetu za to nije čuo, samo smo mi ovde izmislili. Pretraži na pravim sajtovima, bilo gde van srpskih foruma, pa javi. Pa mi onda kaži ko ulazi u frku slabiji.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_players_banned_or_suspended_by_the_NBA
daleko vise ima suspendovanih i kaznjenih od 2000. naovamo, nego pre toga, a i pre je uglavnom zbog tuce, ne zbog "substance abuse".
I nije nemoguce postati "terminator" od obicnog mrsavca i na redovan nacin u par godina. Nisam to radio, ali imam par drugara koji su se dosta posvetili pravilnoj ishrani i treningu i prosto doveli svoje telo do viseg nivoa. Ne, ne sumnjam da u profesionalnom sportu ima dopinga, ali nista sto si rekao nije tacno, ni da su kontrole bile jace 90ih, ni da su nba zvezde (ili americki sportisti uopsteno), postedjeni iste doping kontrole na koju idu ostali (ili ako je tacno, zelim izvor).
A mislim da ne moram da treniram kosarku da bih pratio vise od igraca sa loptom i primetio nacin kretanja i pozicioniranja danas u odnosu na ono vreme nekada. I nije tacno da su plejevi danas losiji, floter je nesto redovno, ledjna tehnika, ok, nije, ali kakva je ledjna tehnika Stoktona? Centri, osim Hakima (s pocetka 90ih) i Seka (s pocetka 00ih) retko ko bi bio vrhunski i danas. Ostertag je drvo najvece pa je igrao dva puta finale. Bekovi suteri daleko bolje kreiraju sebi poziciju za sut. Koriscenje bloka, catch-and-shot je doveden do savrsenstva.
I nije mi jasno sto taj flow navodis kao nesto lose? SAS to radi savrseno i jako lepo izgleda u mecu i ubedjen sam da bi bez problema tukli vecinu finalista 90ih, to tadasnje odbrane ne bi mogle da isprate.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
to sto je u Srbiji pao kvalitet kosarke ne znaci da isto vazi za ceo svet.
Ali danasnja Spanska reprezentacija je ipak jaca od nase zlatne generacije, uzmi cak i poredjenje sa SfRJ generacijom. Tako da evropski sampioni sada su jaci nego nekada, dakle i kosarka je napredovala.
Lebron nije meni nikakav kralj, niti sam ja napaljeni klinac koji ga ceni zato sto moze da poljubi obruc, vec ga cenim zato sto igra izuzetnu kosarku. A ti konstantno pokusavas da ga diskreditujes poredeci ga sa Kempom i Dominikom govoreci kako eto covek ima samo neku sitnicu losiju (3-4 puta bolji asistent od obojice, za Kempa je izmislio napadacku igru i sut, za Dominika odbranu), a samom analizom poredjenja i mesta na kom je Dominik bio svojevremeno i da on nije bio samo jedan od 30, vec jedan od najboljih igraca lige dobijas da bi Lebron i tada bio ozbiljan MVP kandidat i vodio svoje ekipe do titule. Ako ne vidis brilijantnost njegove igre sinoc i maestralno zaustavljanje napada SAS u startu, dzaba i treniranje kosarke.
za kraj, buduci da se stalno prica da li ce Lebron ikada stici Majkla, evo i druge strane medalje http://www.thenbageek.com/articles/can-michael-keep-up-with-lebron-james :)

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 00:53)
i za nekog ko misli da je NBA toliko losija, prilicno pratis meceve, bice da ipak danasnja liga nije toliko losa.
a mislim da su gluposti to sto si napisao za Barklija i Seka, nemaju razloga da izmisljaju, da je tacno to sto si napisao oni bi priclai kako je danasnja igra jaca nego ikada, uopste se ne libe da iskritikuju (nekada i preteraju) bilo koju danasnju zvezdu, zbog toga su i zanimljivi jer nije monotono.
zaista je zanimljiva barikada koju si izgradio prema spoljnom svetu
barkli i sek kazu da je LBJ odlican i top 10 svih vremena - moraju to da kazu zbog nba, pipen koji nema bilo kakvu komentatorsku poziciju kaze da je lebron "greatest defensive force ever" i da "keeps everyone involved in offense", onda nem' pojma, on je verovatno ljubomoran. A kada Rodman odvali ovakvu glupost, on je u pravu.
danasnji igraci su nabildovani nagruvani, ali se manje fizicki trose jer nemaju kontakata i postali su neki ljudi od papira koje kada dotaknes raspadnu se :o, dok su ranije igrali neki supermeni koji su se klali na terenu a opet trajali 100 godina.
malo ekstrapoliramo tako rezonovanje i mogu reci da je lokalni basket u mojoj ulici bolji nego u nba.
i uzgred, mislim da bi trebalo da navodis reference za neke svoje tvrdnje, narocito za ozbiljne stvari poput dopinga. Price jedan veslacki tim je uradio to i to, nisu dokazi vec anegdote.

Kimi

pre 10 godina

(miki, 8. jun 2013 15:34)
Pa ni ti nemoj da preterujes, ako gledas statistiku, onda je najbolji kosarkas ikada Wilt Chamberlain. U prvih par sezona je davao oko 50 poena po utakmici, 25 skokova, blokade se tada nisu brojale ali bi ih imao mnogo...
I najbitnije, njegov indeks korisnosti po utakmici, koji bi trebao da bude najbitnija kategorija, je za celu karijeru preko 50, dok Jordan je imao oko 30.

vince carter

pre 10 godina

tenis??? a boks?? ako je klicko najdominantniji bokser danas jel najbolji svih vremena neeee!! samo se bori u vremenu bez jake konkurencije...kako izmisljete ovo videcete lebronovu statistiku na kraju karijere...ma dzabe statistike on se nije borio odnosno igrao sa najboljima...on danas u slabijoj konkurenciji igra u jednom timu sa jos nekoliko extra igraca...ccc pa pogledajte samo gasol:rendolf najbolji centarski tandem pa njih bi olajuvon vozio kao na ringispilu aa shaq bi ih obojicu odjednom unosio u reket!!!

Milos

pre 10 godina

@ wooyche

Hvala ti za svaki komentar i ja sam ih pisao dosta, par puta sam hteo takodje da odgovorim na plitke price koje uzimaju u obzir statistiku i ostale gluposti, ali ti si me preduhitrio, dosta sam mladji od tebe, ali kao klinac sam gledao zlatnu eru NBA i sve sam to imao na kasetama i posle gledao X puta sve te utakmica od 91 do 98, i sve sto si napisao si potupuno upravu, svaki argument ti je artikulisan i podupret iskustvom igranja kosarke i cinjenice da razumes igru. Uzdravlje!

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“LBJ, sjajna igra, statistika ne moze to da opise.”-Ovo su tvoje reči od danas na vesti za pobedu Majamija.Ti meni statistikom pokušavaš da dokažeš da nisam u pravu i da ne treba da verujem svojim očima,a onda sebi uskačeš u usta govoreći kako to što je Lebron dao malo poena nema veze jer on je igrao sjajno ali statistika laže.Odluči se-verujemo statistikama ili našim očima?
Što se tiče dokaza,nemam ja tebi šta da dokazujem.Ja pričam o periodu 1990-2000 a WWW je izmišljen 1995. ako me sećanje dobro služi i gomila ovih stvari o suspenzijama zbog steroida nikad nije izašla na internet jer je on još uvek bio u povoju.Ako hoćeš nešto da naučiš o dopingu pogledaj film Bigger,Stronger,Faster(nije loše da se dodatno obrazuješ).
Noćas je bilo 39 pokušaja za 3 poena i možda je 9-10 bilo contested,svi ostali su bili uncontested ili po srpski sam čovek kao duh na trojci.Gde su te tvoje odbrane?Vidim da ne razumeš košarku i ja sam ti juče ceo dan besuspešno pričao da danas svi kampuju na trojci i da uopšte odbrane nisu toliko dobre već igrači napadački limitirani,jer da jesu što bi bio problem za Grina i Lenarda da kad su udvojili Džejmsa optrče do trojke i blokiraju Milera ili Alena.Hoće to,ali u zemlji snova.Što se tiče flotera,samo 2 igrača su ih koristila,Vejd 2 puta i Čalmers 1 put,i jedan ukršteni korak(Vejd).Imao sam osećaj da gledam Cibona-Zadar(samo trojke) ali sa boljim igračima i bilo mi je krivo što sam uopšte ostajao do kasno a treba raditi.

wooyche

pre 10 godina

@(Milos, 10. jun 2013 17:34)
Hvala ti na lepim rečima.Javio sam se jer nisam želeo više da ljudi šire poluinformacije potkrepljujući to nekom statistikom,a posle kad im to ne odgovara da kažu kako statistika laže.I ta statistika nije ista kad igraš u vreme kad svako može da te zvekne kako hoće i kad si zaštićen od grubosti.Naravno da će ti brojke biti bolje kad te manje biju.Inače gledam Lebrona noćas i tuga kako on ne može da iskoristi svoju ogromnu fizićku snagu u odnosu na fizički limitirane protivnike.Jeste on asistirao ali je on noćas trebalo da da 40-50 poena na low post-u leđima okrenut ka košu a ne da asistira.Pošto si ljubitelj prave košarke evo ti link gde je jedan od mojih omiljenih igrača(ser Čarls) dao pedesetak poena koristeći svoju superiornu leđnu tehniku.27 poena već u prvoj četvrtini,šut iz igre 11/11,plus gomila skokova i asistencija.E tako igra vođa tima u plej ofu!
http://www.youtube.com/watch?v=VgEdI2hYt3w

wooyche

pre 10 godina

U brzini pogreših pa minimalna postade maksimalna,evo ga ispravljeni post

@bojan
Sad pogledah taj tvoj link.Mora da se šališ!Navodiš kao referencu Vikipediju a nisi ni pogledao šta piše i zbog čega su igrači suspendovani.Pa ja sad da se prijavim mogu da izmenim taj članak i da napišem da si ti bio suspendovan 6 utakmica u sezoni 2001-02.Dečko,ja sam se o košarci i NBA obrazovao iz Koša,Tempa,Sportskog Žurnala,Dnevni Telegraf košarke(čuvena DT košarka),trećeg kanala,Inside NBA na DSF-u,kaseta koje sam mogao da ugrabim od drugara,SOS kanala dok su bili i na NS plusu i Studiju B i mnogo drugih izvora.Ja sam proživeo to vreme i sećam se tih vesti o suspenzijama,a ti nisi mogao ni toliko pažljivo da pogledaš taj svoj „izvor“ i da vidiš da je minimalna kazna na toj listi 6 utakmica a ja sam ti rekao da su kazne bile par mečeva i desetak hiljada dolara kazne.Ovim si kod mene izgubio svaki kredibilitet za raspravu sa mnom,tako da ja više neću odgovarati ni na jedan tvoj post.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:12)
nemas naravno obavezu da meni bilo sta dokazujes, ali ako zelis bilo koga da ubedis u nesto bilo bi pozeljno da imas neki zvanicni dokument koji potvrdjuje to sto pricas. Nije previse bitno kada je nastao www, vecina stvari, narocito tako bitnih je postavljena na internet i nakon njegovog nastanka. Ljudi kace isecke iz novina, tadasnje snimke, takve informacije bi morale biti dostupne. Nemam potrebe da ucim o dopingu, znam dovoljno (mislim da sam i gledao dokumentarac), ovde je pitanje koja je to konkretno gomila igraca suspendovana, moralo bi da postoji u nba arhivama bar.
isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 20:27)
vecinu od ovih stvari za koje mene optuzujes zapravo ti radis.
nikada nisam rekao ni da statistika laze, niti sam je koristio kako mi odgovara, ali ti jesi birao koje ti izjave nekadasnjih velikana odgovaraju, a koje ne, pa si one koji se ne slazu sa tobom zanemario pod izgovorom "oni rade za ligu", a ove koji ti odgovaraju si isto uzeo do pola ozbiljno, tj samo onaj deo koji odgovara onome sto ti mislis.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 21:11)
priznajem, prevideh da si napisao par utakmica sa par hiljada dolara kazne, sry for that.
izvor koji sam okacio jeste vikipedija, i ona nije uvek tacna, ali frekvenca gresaka nije cesta i postoje mehanizmi kontrole koji su prilicno efikasni, tako da je vikipedija prilicno dobar indikator situacije. No, evo ti drugi link http://www.allaboutbasketball.us/nba/suspensions-in-nba-over-drug-issues.html ili ovaj http://www.eskimo.com/~pbender/fines.html#94-95 slicna je situacija, samo sto ovaj drugi ide samo od 94. pa do danas.
no cela ta prica je proizisla iz tvoje konstatacija "oni se ne testiraju na doping, tako da su za mene svi dopingovani" koju nisi ni sa cim potkrepio, te ne bih rekao da imam nekih "credibility issues"

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Liar,liar,pants on fire!Ti si,Bojane,patološki lažov ili si slep.To što kažeš se nikad nije desilo a ako neko uopšte čita ovu našu besciljnu raspravu treba da pogleda ovaj video sa NBA.com-a i sa Youtube-a,gde se nikad nije desilo to što kažeš.Miler i Alen su izmenili mesta,Alen u corner a Miler na right wing,Deni Grin(4) kasni na Alena i on daje trojku.Nijednom kad je Miler dao trojku nije Alen bio ni blizu njega.Stvarno treba da te je sramota.Juče troluješ pod imenom Zoki i hvališ sebi komentare.Evo link sa svim poenima sa utakmice i 3 Milerove trojke i nijednom se nije desilo to što kažeš da se desilo
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
http://watch.nba.com/nba/video/channels/playoffs/2013/06/09/0041200402-sas-mia-recap.nba?tab=0
I kako te nije sramota da pričaš i da lažeš o teško stečenim pozicijama,kad prilikom svakog koša koji je postignut(sem kontri i bacanja) stoji 1-2 slobodna igrača u napadu na jednom mestu na trojci i ne pomeraju se.Ti misliš da samo ti znaš da koristiš internet i da tvoje laži ne mogu brzo da se otkriju.A odbrane su krš živi,još jedanput da ponovim.

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
“isto kao sto koristis kvazi argumente da dokazujes neke doping price, tako mi i objasnjavas da su danasnje odbrane losije i da igraci kampuju na trojci. obe stvari jednostavno nisu tacne.“
http://www.youtube.com/watch?v=ZbhDJNuDGlQ
Pogledaj snimak sa svim poenima i 5 puta ako treba.Vidi gde su stajali svi igrači prilikom svakog koša.Kako kampuju na trojci i po 4-5 sekundi.Ne samo postignute trojke da gledaš,već sve koševe sem bacanja i kontri pa se posle vrati i iskomentariši.Bolje je da mislim za tebe da si slep i da nisi video gde igrači stoje jer nemaš osećaj za košarku i prostor nego da mislim za tebe da si nula od čoveka koja pokušava da izmišlja iako lako može da se dokaže suprotno.

Bojan

pre 10 godina

(wooyche, 10. jun 2013 22:13)
prvo, mislim da se neciji ljudski kvaliteti tesko mogu oceniti preko komentara na netu. pre svega zato sto je sve ovo sto mi ovde pisemo bez ikakvih ozbiljnijih posledica po realan sveta. Znaci mogu ja ovde da se nalupetam koliko 'ocu, a da budem najveci dobrotvor, kao sto i mogu da iznosim najobjektivnije cinjenice a da budem zlotvor.
drugo, odrasli smo obojica i mozemo da se kao sto si vec rekao "agree to disagree" oko nekih stvari. Ono sto smo gledali sinoc je po meni na visem nivou od stvari sa linkova koje si kacio iz 90ih, sto se kretanja tice, mozda iz mojih komentara zvuci kao da su svi igraci non stop u nekom kretanju, nije tako, ali u odnosu na 90te i 80te svi igraci su daleko aktivniji, a opet vrlo tesko se ostvaruje samostalna pozicija. i kada gledam snimak vidim dosta uradjenog posla u kreiranju prostora za jednog od sutera, i da najcesce napravljene sanse vrlo kratko traju, zato se uvek divim brzini alenovog izbacaja, njega ako zaboravis na tren, gotov si.
samo, znatizelje radi, ako ti je ova danasnja kosarka toliko losija, zasto onda ostajes do pola noci uzivo da je pratis. hejtovati mozes i nakon odgledanog snimka :)

wooyche

pre 10 godina

@Bojan
Dakle pričao si o svemu sem o onome što sam te pitao.Pričaš o mojoj nesigurnosti a to se stručno zove evasion jer si očigledno želeo da izbegneš odgovor na postavljeno pitanje.Da li je bila lepa utakmica ili ne nije bilo pitanje.Pitanje je bilo jednostavno.Da li igrači kampuju na trojci(oba tima),i to minimum1-2 igrača u skoro svakom napadu za koš(ja izbrojah u 4 od 5 koševa da su kampovali,ne računajući kontre)?Kampovanje na trojci podrazumeva igrača koji se zakuca na jednom mestu na trojci i koji,ako se pomera,pomera se metar u jednu ili drugu stranu ostajući na trojci.Ne istrčavanje iz bloka,već mirno i sigurno čekanje da šutnu ako lopta dođe do njih.Ti si pričao o nekim “teško izgrađenim pozicijama” i “postavljanju pravovremenih blokova”,koja zabluda.Pošto nisi odgovorio(primetio sam da kad si siguran u sebe da prilično opširno odgovaraš) na postavljeno pitanje već pričao o estetici utakmice zaključujem da znaš da sam u pravu i da je onako kako pričam već 2 dana.Nisi priznao da si slep što automatski povlači da si la.ov i ja sa takvima izbegavam da imam kontakt i u stvarnom životu i u ovom virtuelnom.Nažalost ja sam izgubio dan i po u ovoj raspravi,ali nije bilo uzalud.Bukmarkovaću ovu vest i kad god budeš klincima pokušavao da prodaš neke fore i laži puštaću im ovu vest da vide sa kakvim faker-om diskutuju.Prijatno veče.