Subota, 02.02.2013.

22:10

"Lakše s Maradonom nego sa Sušićem"

Bivši francuski fudbaler Žan Tigana izjavio je da je lakše čuvao legendarnog Dijega Armanda Maradonu nego nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Safeta Sušića.

Izvor: AK

"Lakše s Maradonom nego sa Sušiæem" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Milan_PT

pre 11 godina

Pape je definitivno bio paklen igrač. Možda bi bio i najbolji na svetu da mu nije bilo brata Seada (:-). Ono što mu je nedostajalo da i zvanično bude najbolji (eto, bar u Evropi) jeste profesionalnost. Papeu je oduvek nedostajalo malo više fizičke kondicije - odbranu nikad nije igrao, pa čak ni elementarno pomagao. Da je to radio, ne bi mogao da u kontri složi po 2-3 igrača na 5 minuta pre kraja utakmice. Drugi problem koji ga je sprečio da postane daleko poznatiji jeste njegov nesportski život van terena (žene i piće još i koliko-toliko, ali kocka je posebna priča). Utakmice reprezentacije su izgledale ovako. Na pola sata pred početak utakmice, ode neko od starijih igrača da popriča s Papeom, dok se presvlači, da vidi kako je (i da li je uopšte) spavao te noći, tj da li će moći da odigra "svoj najbolji fudbal" - kako to sad teniseri kažu. Najpoznatija je takva priča s kraja '83 kad smo pobedili Bugare na Poljudu sa 3:2 čuvenim golom Radanovića. Niko se ne seća da nas je Pape održavao u životu do tog zadnjeg minuta (a i Simović, koji je odbranio nekoliko čistih golova Bugara iz kontri) sa prethodna 2 gola. Pre utakmice "delegat" odlazi kod Sušića po vesti, a ostatak reprezentacije se ne usuđuje da diše. Vraća se "delegat": - Sve je u redu. Pape je raspoložen. Igračima skače tonus 200% kao da su im obećali duple premije, i trče kao ludi do zadnjeg sekunda, To trčanje, uz Papea i Simovića, nas je i odvelo u Francusku, gde smo pukli jer su francuske kockarnice radile non-stop.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Navijam za Zelju, mrzim pitare iz dna duse, ali se mora priznati, Safet Susic je najbolji igrac u istoriji bivse Juge. Recimo 79. i 80. je sam pobjedio (i na obje utakmice dao hat-trick) tadasnje prvake svijeta (Argentina 78.) i buduce prvake svijeta (Italija 82.). Zatim: proglasen najboljim igracem PSG-a u istoriji. Za taj tim su igrale dvije desetke reprezentacije Brazila, Ronaldinho i Rai, kao i George Weah, zvanicno najbolji igrac svijeta 96., da navedem samo neke. onda, neko je vec spomenuo Cirinu izjavu. Pitali su i Cicu Kranjcara ko je bio najbolji igrac Jugoslavije u njegovo vrijeme osamdesetih, on odmah rece: "Pape je bio daleko najbolji! Na svjetskom trzistu bi po sadasnjim cijenama vrijedio otprilike 60-65 miliona dolara, u rangu Zidana i Ronalda (onog pravog)" Safet je imao jedan veliki peh u karijeri. Kao tada, pored Maradone i Platinia, najboljeg svjetskog igraca "kaparisao" ga je predugovorom Inter (druga dvojica su vec igrali u talijanskoj ligi, za Napoli i Juve). Medjutim, tu se umjesao i Torino i ponudi potpisivanje predugovora i za njih. Ocito ni Pape ni njegov menadzer se nisu bas snalazili najbolje u tom svijetu nogometnih mesetara. Kao posljadica spora ova dva kluba, Talijanski savez je zabranio Papetu da potpise za bilo koji klub u Italiji. A na kraju, da li Safet ili Sead...definitivno po talentu i potencijalu Sead! I to vam kaze neko ko je kao djete isao da gleda novo Seadovo auto koje je tek dovezao u grad iz Belgije.
Sjecas se ovoga Nebojsa?:-)

Balotelli

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.
(buchvald, 3. februar 2013 15:52)
PIZON!??? Da si rekao Piksi, pa i da kazem - bio mu je blizu. "Sele"... to mislis na Sestica, onog sto bi pognuo glavu kao bik, zaleteo se, pa gde stigne (a ni sam nije znao gde ce). I ko ti je taj Uske, na kojoj je livadi igrao? Da nisi, mozda - ti?

Vlada Edmonton

pre 11 godina

@melbourne

Evo isecka iz jednog intervjua sa Saafetom.
- Kažu neki, vaš brat Sead (bivši igrač Zvezde), bio je talentovaniji od vas?
Ha, ha, ha... Vjerujem da je takvih što to misle zaista malo.
I ja sam u toj manjini.
P.S. Neka daju minuse i pluseve samo oni koji pamte kako su igrali i Sead i Safet.

buchvald

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.

django osvetnik

pre 11 godina

Obratite malo paznju na utakmicu izmedju Jugoslavije i Argentine. Gaucosi su tada bili prvaci svijeta. Igrali su prijateljsku s nama. Pape se igrao sa njima kao sa malom djecom. Njihovu odbranu je dovodio do ludila. Vodili smo 3-0 sa pretenzijom da im napunimo mrezu do vrha. Zavrseno je 3-2 za bolje. Pape je postigao het-trik protiv svjetskih prvaka. Nije dzaba proglasen za najboljeg igraca PSG-a svih vremena.
Ko se razumije u fudbal neka pogleda potez na 3.09 ovog snimka i sve ce mu biti jasno. Dupli pas sa njihovom odbranom. Nesto slicno danas izvodi Mesi. I za kraj snimljena je pjesma o nasem legendarnom fudbaleru koju izvodi sarajevska grupa Knock Out- Ne sam Safete! :)
Pozdrav svima!

Debos

pre 11 godina

Istina je da je bio fenomenalan igrač. ali nas je sticajem okolnosti osakatio na dva svetska prvenstva. U Španiju '82. je došao direktno iz vojske i bio potpuno van forme, ali "morao" je da igra, dok u Italiju '90. nije trebao ni da dolazi, ali Osim ga je gurao. Na žalost, ja ga samo po tome pamtim jer nisam navijač niti Sarajeva, niti PSG.

novisad

pre 11 godina

(Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu..., 2. februar 2013 23:49)
pa upravo sam to i napisao u svojom komentaru. najveci talenti tada, pod tadashnjim rezhimima trneninga, rada, chega god, su postali Maradona, Sushic, Krojf, Pele, itd... danashnji su Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Zidane.. na relativnoj skali su ovi predjashni bili ispred svoje generacije koliko i ovi danashnji ispred svoje. ali da danashnje napadache stavish protiv tadashnje odbrane...necemo se shaliti ;) aj shto su sporiji, al shto se u odbrani katastrofalno postavljaju.

Susic je bio bolji od Ronalda - @Novosadski

pre 11 godina

"U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre..." E, moj Novosadski! U odbrani su tad bili igraci poput Katalinskog, Bogicevica, Buljana, Nenada Stojkovica - kojima ni prismrditi ne mogu ovi skupi, a nedokazani igraci! I posto su odbrane bile cvrste, samo su genijalci poput Maradone, Nemca Rumenigea (uh, kako je taj nosio loptu i prebacivao njome protivnicke igrace!) ili naseg (da, tada naseg zajednickog!) Susica "pravili razliku". Gledao sam i Dzajica, Osima, Savicevica, ali mocnijeg igraca - i driblera i plejmejkera - nego sto je Susic nisam video! On kad bi uzeo loptu, kod protivnickih igraca zavladao bi strah! Njega nisu smeli ni da napadnu. Steta sto tadasnja reprezentracija Jugoslavije nije vodjena na pravi nacin i nije belezila dobre rezultate, pa tako ni genij Safeta Susica neje dosao do punog izrazaja. Za navijace "Zvezde": Dzajic bi cekao da ga bek napadne, pa onda pravio "fintu", Susic se uopste nije obzirao na protivnicke igrace, on bi bez zastajanja prolazio kroz njih kao kroz sir! Preterujem? Susic je svakako najbolji igrac svih vremena na prostorima bivse Jugoslavije. I skroman, pouzdan, tih covek je bio sve to vreme. Od danasnjih je samo Mesi u toj kategoriji igraca, on moze sve i sam. Ronaldo - smesno, njega "hrane" loptama, umesto da on hrani druge.

pero

pre 11 godina

Ne znam dali je zbog plavo bilo crvenih dresova ali izgleda mi da su asi uvjek najbolje izgledali na terenu, za razliku od danas npr..

yy

pre 11 godina

nedavno sam gledao papeta uzivo na treningu reprezentacije.igrala se popularna laca,jos uvijek mekan i tako brz na lopti da je to za nepovjerovati,prosle godine je dobio nagradu za najboljeg stranog fudbalera u psg svih vremena.

Nixon

pre 11 godina

@novosadski,ako već pričaš o taktici odbrane tog vremena,onda bi trebalo da znaš da to znači da ni napadi nisu bili toliko taktički potkovani kao u današnje vreme.Tada su napadi bili više individualno orijentisani nego danas,tako da je odnos snaga isti!Glupo je porediti dve različite epohe jer,život se iz godine u godinu sve više razvija,a kamoli fudbal!

Ne sam Safete

pre 11 godina

Izabran je za najboljeg igraca Pariza i BiH svih vremena,kad se samo sjetim utakmice BiH-Francuska gdje trener francuske Blanc prelazi preko 50 metara da se pozdravi sa Susicem.Nikad nijedna mrlja u Papetovoj karijeri,nikad nijedan konflikt,uvredljiv komentar,provokacija.Bio i ostao gospodin na terenu i van njega.Sada igraci postignu 10 golova u sezoni i odmah popili svu pamet ovog svijeta.Sada su djeci uzori Baloteli,Ibrahimovic,Tevez,Ronaldo..A ovaj sto napisa da su se tada igrale lose odbrane pa bolan jarane to samo tako izgleda kad majstor uzme loptu.

Kobac

pre 11 godina

@(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
Konstatacija da su odbrane iz 80-ih igrale taktički naivno je potpuno besmislena! Zar odbrane kroz koje Mesi u današnje vreme prolazi kao od šale ne izgledaju naivno? U pitanju je čista superiornost napadača svetske klase bio to Sušić, Maradona, Mesi, Ronaldo ili neki drugi vrhunski napadač.

Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu...

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina
(novisad, 2. februar 2013 22:27

To za odbrane je definitivno tacno, ali zasto onda svi iz tog vremena nisu igrali kao Maradona, ako je vec bila takva laganica? Svako vreme ima svoje heroje i to nema veze sa jacinom odbrane... Ko zna, zna... Ko ne zna moze i sam na teren, pa nece umeti da je dotera do gola. Inace Susic je bio FENOMENALAN fudbaler...Sigurno jedan od trojice najboljih koji su sa ovih prostora, ikada...

Владимир

pre 11 godina

Напротив, негдашње одбране су биле састављене од костоломаца, а судијски критеријум такав да није штитио играча с лоптом.
Сушића једино памтим по изузетно бледом издању на СП Италија 90е. Њега, Баждаревића, Мусемића, Хаџибегића, Вулића, Спасића... и остале Осимове пулене.
Увек треба подсећати да бољег од Пиксета нисмо имали. Спој Месијеве брзине и дриблинга и Зиданове креативности и озбиљности. По мени, комплетнији од Марадоне.

zeljko

pre 11 godina

Jedne prilike u nekoj sportskoj emisiji u kojoj je Ciro bio gost i na pitanje koje po njemu najbolji igrac nas naravno svih vremena bez razmisljanja je rekao SINE Pape je najbolji

neo

pre 11 godina

Kad vec govorimo o odbranama, pogledajte malo startove iz 80-ih na Maradoni, Susicu, i ostalim majstorima tog vremena...Na svakoj utakmici su morali da izdrze po bar 10 starova za koje se danas dobija direktan crveni...Mislite li da bi Mesi ostao nepovredjen posle 1 ili 2 takva starta sa svojih 1,60 m i 60-ak kg ?

Pozdrav

pre 11 godina

Prosto sam zapanjen kada gledam snimke starih utakmica i fudbalere koji imaju sliha, tehnike, inteligencije na kraju krajeva. Danas, nasi fudbaleri svi redom kada naidju ispred golmana na primer, umesto da prikazu da se tako izrazim mudrost, svi redom sutaju iz sve snage u 90% slucajeva 10m preko gola.

Kao deca na basketu, kada dobiju loptu a ne znaju apsolutno sta ce sa njom pa na kraju sutnu iz mesta, eto cisto da se rese lopte.

asasasas

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...
(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
-----------------------------------------------------------------------

tacno ali ovima danas je na neki nacin lakse. npr tada lopte nisu bile od plastike i lagane kao pero nego od prave koze i natopljene vodom imale su u sebi po nekoliko kila. golmanima je sada puno lakse primiti gol.

Novosadski

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...

darko

pre 11 godina

Gledao sam mnoge igrace u svom zivotu, al nikad niko kao Pape.
Takva tehnika lakoca i pregled na terenu nikad niko nije imao.
Pape hvala ti za sve sto si mi pruzio kao ljubitelju fudbala, bio i ostao si gospodin fudbalske igre.
I tek kad covjek pogleda ove video snimke i vrati sjecanja, tek tada shvati da smo i mi nekad ima li i Maradonu i Mesija.....................
Samo sto mi na balkanu imamo kratko sjecanje.
PAPE LEGENDO.

Perix

pre 11 godina

Stvarno je bio kralj! Obožavao sam njega, Šestića i Sliškovića! To su bili umetnici i žao mi je što ta generacija nije napravila (još) više, a realno je mogla...

novisad

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina

Perix

pre 11 godina

Stvarno je bio kralj! Obožavao sam njega, Šestića i Sliškovića! To su bili umetnici i žao mi je što ta generacija nije napravila (još) više, a realno je mogla...

darko

pre 11 godina

Gledao sam mnoge igrace u svom zivotu, al nikad niko kao Pape.
Takva tehnika lakoca i pregled na terenu nikad niko nije imao.
Pape hvala ti za sve sto si mi pruzio kao ljubitelju fudbala, bio i ostao si gospodin fudbalske igre.
I tek kad covjek pogleda ove video snimke i vrati sjecanja, tek tada shvati da smo i mi nekad ima li i Maradonu i Mesija.....................
Samo sto mi na balkanu imamo kratko sjecanje.
PAPE LEGENDO.

neo

pre 11 godina

Kad vec govorimo o odbranama, pogledajte malo startove iz 80-ih na Maradoni, Susicu, i ostalim majstorima tog vremena...Na svakoj utakmici su morali da izdrze po bar 10 starova za koje se danas dobija direktan crveni...Mislite li da bi Mesi ostao nepovredjen posle 1 ili 2 takva starta sa svojih 1,60 m i 60-ak kg ?

Novosadski

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...

Владимир

pre 11 godina

Напротив, негдашње одбране су биле састављене од костоломаца, а судијски критеријум такав да није штитио играча с лоптом.
Сушића једино памтим по изузетно бледом издању на СП Италија 90е. Њега, Баждаревића, Мусемића, Хаџибегића, Вулића, Спасића... и остале Осимове пулене.
Увек треба подсећати да бољег од Пиксета нисмо имали. Спој Месијеве брзине и дриблинга и Зиданове креативности и озбиљности. По мени, комплетнији од Марадоне.

Ne sam Safete

pre 11 godina

Izabran je za najboljeg igraca Pariza i BiH svih vremena,kad se samo sjetim utakmice BiH-Francuska gdje trener francuske Blanc prelazi preko 50 metara da se pozdravi sa Susicem.Nikad nijedna mrlja u Papetovoj karijeri,nikad nijedan konflikt,uvredljiv komentar,provokacija.Bio i ostao gospodin na terenu i van njega.Sada igraci postignu 10 golova u sezoni i odmah popili svu pamet ovog svijeta.Sada su djeci uzori Baloteli,Ibrahimovic,Tevez,Ronaldo..A ovaj sto napisa da su se tada igrale lose odbrane pa bolan jarane to samo tako izgleda kad majstor uzme loptu.

zeljko

pre 11 godina

Jedne prilike u nekoj sportskoj emisiji u kojoj je Ciro bio gost i na pitanje koje po njemu najbolji igrac nas naravno svih vremena bez razmisljanja je rekao SINE Pape je najbolji

novisad

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina

Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu...

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina
(novisad, 2. februar 2013 22:27

To za odbrane je definitivno tacno, ali zasto onda svi iz tog vremena nisu igrali kao Maradona, ako je vec bila takva laganica? Svako vreme ima svoje heroje i to nema veze sa jacinom odbrane... Ko zna, zna... Ko ne zna moze i sam na teren, pa nece umeti da je dotera do gola. Inace Susic je bio FENOMENALAN fudbaler...Sigurno jedan od trojice najboljih koji su sa ovih prostora, ikada...

asasasas

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...
(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
-----------------------------------------------------------------------

tacno ali ovima danas je na neki nacin lakse. npr tada lopte nisu bile od plastike i lagane kao pero nego od prave koze i natopljene vodom imale su u sebi po nekoliko kila. golmanima je sada puno lakse primiti gol.

Susic je bio bolji od Ronalda - @Novosadski

pre 11 godina

"U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre..." E, moj Novosadski! U odbrani su tad bili igraci poput Katalinskog, Bogicevica, Buljana, Nenada Stojkovica - kojima ni prismrditi ne mogu ovi skupi, a nedokazani igraci! I posto su odbrane bile cvrste, samo su genijalci poput Maradone, Nemca Rumenigea (uh, kako je taj nosio loptu i prebacivao njome protivnicke igrace!) ili naseg (da, tada naseg zajednickog!) Susica "pravili razliku". Gledao sam i Dzajica, Osima, Savicevica, ali mocnijeg igraca - i driblera i plejmejkera - nego sto je Susic nisam video! On kad bi uzeo loptu, kod protivnickih igraca zavladao bi strah! Njega nisu smeli ni da napadnu. Steta sto tadasnja reprezentracija Jugoslavije nije vodjena na pravi nacin i nije belezila dobre rezultate, pa tako ni genij Safeta Susica neje dosao do punog izrazaja. Za navijace "Zvezde": Dzajic bi cekao da ga bek napadne, pa onda pravio "fintu", Susic se uopste nije obzirao na protivnicke igrace, on bi bez zastajanja prolazio kroz njih kao kroz sir! Preterujem? Susic je svakako najbolji igrac svih vremena na prostorima bivse Jugoslavije. I skroman, pouzdan, tih covek je bio sve to vreme. Od danasnjih je samo Mesi u toj kategoriji igraca, on moze sve i sam. Ronaldo - smesno, njega "hrane" loptama, umesto da on hrani druge.

django osvetnik

pre 11 godina

Obratite malo paznju na utakmicu izmedju Jugoslavije i Argentine. Gaucosi su tada bili prvaci svijeta. Igrali su prijateljsku s nama. Pape se igrao sa njima kao sa malom djecom. Njihovu odbranu je dovodio do ludila. Vodili smo 3-0 sa pretenzijom da im napunimo mrezu do vrha. Zavrseno je 3-2 za bolje. Pape je postigao het-trik protiv svjetskih prvaka. Nije dzaba proglasen za najboljeg igraca PSG-a svih vremena.
Ko se razumije u fudbal neka pogleda potez na 3.09 ovog snimka i sve ce mu biti jasno. Dupli pas sa njihovom odbranom. Nesto slicno danas izvodi Mesi. I za kraj snimljena je pjesma o nasem legendarnom fudbaleru koju izvodi sarajevska grupa Knock Out- Ne sam Safete! :)
Pozdrav svima!

Pozdrav

pre 11 godina

Prosto sam zapanjen kada gledam snimke starih utakmica i fudbalere koji imaju sliha, tehnike, inteligencije na kraju krajeva. Danas, nasi fudbaleri svi redom kada naidju ispred golmana na primer, umesto da prikazu da se tako izrazim mudrost, svi redom sutaju iz sve snage u 90% slucajeva 10m preko gola.

Kao deca na basketu, kada dobiju loptu a ne znaju apsolutno sta ce sa njom pa na kraju sutnu iz mesta, eto cisto da se rese lopte.

Kobac

pre 11 godina

@(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
Konstatacija da su odbrane iz 80-ih igrale taktički naivno je potpuno besmislena! Zar odbrane kroz koje Mesi u današnje vreme prolazi kao od šale ne izgledaju naivno? U pitanju je čista superiornost napadača svetske klase bio to Sušić, Maradona, Mesi, Ronaldo ili neki drugi vrhunski napadač.

Debos

pre 11 godina

Istina je da je bio fenomenalan igrač. ali nas je sticajem okolnosti osakatio na dva svetska prvenstva. U Španiju '82. je došao direktno iz vojske i bio potpuno van forme, ali "morao" je da igra, dok u Italiju '90. nije trebao ni da dolazi, ali Osim ga je gurao. Na žalost, ja ga samo po tome pamtim jer nisam navijač niti Sarajeva, niti PSG.

yy

pre 11 godina

nedavno sam gledao papeta uzivo na treningu reprezentacije.igrala se popularna laca,jos uvijek mekan i tako brz na lopti da je to za nepovjerovati,prosle godine je dobio nagradu za najboljeg stranog fudbalera u psg svih vremena.

Nixon

pre 11 godina

@novosadski,ako već pričaš o taktici odbrane tog vremena,onda bi trebalo da znaš da to znači da ni napadi nisu bili toliko taktički potkovani kao u današnje vreme.Tada su napadi bili više individualno orijentisani nego danas,tako da je odnos snaga isti!Glupo je porediti dve različite epohe jer,život se iz godine u godinu sve više razvija,a kamoli fudbal!

pero

pre 11 godina

Ne znam dali je zbog plavo bilo crvenih dresova ali izgleda mi da su asi uvjek najbolje izgledali na terenu, za razliku od danas npr..

Vlada Edmonton

pre 11 godina

@melbourne

Evo isecka iz jednog intervjua sa Saafetom.
- Kažu neki, vaš brat Sead (bivši igrač Zvezde), bio je talentovaniji od vas?
Ha, ha, ha... Vjerujem da je takvih što to misle zaista malo.
I ja sam u toj manjini.
P.S. Neka daju minuse i pluseve samo oni koji pamte kako su igrali i Sead i Safet.

Balotelli

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.
(buchvald, 3. februar 2013 15:52)
PIZON!??? Da si rekao Piksi, pa i da kazem - bio mu je blizu. "Sele"... to mislis na Sestica, onog sto bi pognuo glavu kao bik, zaleteo se, pa gde stigne (a ni sam nije znao gde ce). I ko ti je taj Uske, na kojoj je livadi igrao? Da nisi, mozda - ti?

buchvald

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Navijam za Zelju, mrzim pitare iz dna duse, ali se mora priznati, Safet Susic je najbolji igrac u istoriji bivse Juge. Recimo 79. i 80. je sam pobjedio (i na obje utakmice dao hat-trick) tadasnje prvake svijeta (Argentina 78.) i buduce prvake svijeta (Italija 82.). Zatim: proglasen najboljim igracem PSG-a u istoriji. Za taj tim su igrale dvije desetke reprezentacije Brazila, Ronaldinho i Rai, kao i George Weah, zvanicno najbolji igrac svijeta 96., da navedem samo neke. onda, neko je vec spomenuo Cirinu izjavu. Pitali su i Cicu Kranjcara ko je bio najbolji igrac Jugoslavije u njegovo vrijeme osamdesetih, on odmah rece: "Pape je bio daleko najbolji! Na svjetskom trzistu bi po sadasnjim cijenama vrijedio otprilike 60-65 miliona dolara, u rangu Zidana i Ronalda (onog pravog)" Safet je imao jedan veliki peh u karijeri. Kao tada, pored Maradone i Platinia, najboljeg svjetskog igraca "kaparisao" ga je predugovorom Inter (druga dvojica su vec igrali u talijanskoj ligi, za Napoli i Juve). Medjutim, tu se umjesao i Torino i ponudi potpisivanje predugovora i za njih. Ocito ni Pape ni njegov menadzer se nisu bas snalazili najbolje u tom svijetu nogometnih mesetara. Kao posljadica spora ova dva kluba, Talijanski savez je zabranio Papetu da potpise za bilo koji klub u Italiji. A na kraju, da li Safet ili Sead...definitivno po talentu i potencijalu Sead! I to vam kaze neko ko je kao djete isao da gleda novo Seadovo auto koje je tek dovezao u grad iz Belgije.
Sjecas se ovoga Nebojsa?:-)

novisad

pre 11 godina

(Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu..., 2. februar 2013 23:49)
pa upravo sam to i napisao u svojom komentaru. najveci talenti tada, pod tadashnjim rezhimima trneninga, rada, chega god, su postali Maradona, Sushic, Krojf, Pele, itd... danashnji su Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Zidane.. na relativnoj skali su ovi predjashni bili ispred svoje generacije koliko i ovi danashnji ispred svoje. ali da danashnje napadache stavish protiv tadashnje odbrane...necemo se shaliti ;) aj shto su sporiji, al shto se u odbrani katastrofalno postavljaju.

Milan_PT

pre 11 godina

Pape je definitivno bio paklen igrač. Možda bi bio i najbolji na svetu da mu nije bilo brata Seada (:-). Ono što mu je nedostajalo da i zvanično bude najbolji (eto, bar u Evropi) jeste profesionalnost. Papeu je oduvek nedostajalo malo više fizičke kondicije - odbranu nikad nije igrao, pa čak ni elementarno pomagao. Da je to radio, ne bi mogao da u kontri složi po 2-3 igrača na 5 minuta pre kraja utakmice. Drugi problem koji ga je sprečio da postane daleko poznatiji jeste njegov nesportski život van terena (žene i piće još i koliko-toliko, ali kocka je posebna priča). Utakmice reprezentacije su izgledale ovako. Na pola sata pred početak utakmice, ode neko od starijih igrača da popriča s Papeom, dok se presvlači, da vidi kako je (i da li je uopšte) spavao te noći, tj da li će moći da odigra "svoj najbolji fudbal" - kako to sad teniseri kažu. Najpoznatija je takva priča s kraja '83 kad smo pobedili Bugare na Poljudu sa 3:2 čuvenim golom Radanovića. Niko se ne seća da nas je Pape održavao u životu do tog zadnjeg minuta (a i Simović, koji je odbranio nekoliko čistih golova Bugara iz kontri) sa prethodna 2 gola. Pre utakmice "delegat" odlazi kod Sušića po vesti, a ostatak reprezentacije se ne usuđuje da diše. Vraća se "delegat": - Sve je u redu. Pape je raspoložen. Igračima skače tonus 200% kao da su im obećali duple premije, i trče kao ludi do zadnjeg sekunda, To trčanje, uz Papea i Simovića, nas je i odvelo u Francusku, gde smo pukli jer su francuske kockarnice radile non-stop.

novisad

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina

Novosadski

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...

Владимир

pre 11 godina

Напротив, негдашње одбране су биле састављене од костоломаца, а судијски критеријум такав да није штитио играча с лоптом.
Сушића једино памтим по изузетно бледом издању на СП Италија 90е. Њега, Баждаревића, Мусемића, Хаџибегића, Вулића, Спасића... и остале Осимове пулене.
Увек треба подсећати да бољег од Пиксета нисмо имали. Спој Месијеве брзине и дриблинга и Зиданове креативности и озбиљности. По мени, комплетнији од Марадоне.

buchvald

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.

Debos

pre 11 godina

Istina je da je bio fenomenalan igrač. ali nas je sticajem okolnosti osakatio na dva svetska prvenstva. U Španiju '82. je došao direktno iz vojske i bio potpuno van forme, ali "morao" je da igra, dok u Italiju '90. nije trebao ni da dolazi, ali Osim ga je gurao. Na žalost, ja ga samo po tome pamtim jer nisam navijač niti Sarajeva, niti PSG.

Perix

pre 11 godina

Stvarno je bio kralj! Obožavao sam njega, Šestića i Sliškovića! To su bili umetnici i žao mi je što ta generacija nije napravila (još) više, a realno je mogla...

novisad

pre 11 godina

(Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu..., 2. februar 2013 23:49)
pa upravo sam to i napisao u svojom komentaru. najveci talenti tada, pod tadashnjim rezhimima trneninga, rada, chega god, su postali Maradona, Sushic, Krojf, Pele, itd... danashnji su Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Zidane.. na relativnoj skali su ovi predjashni bili ispred svoje generacije koliko i ovi danashnji ispred svoje. ali da danashnje napadache stavish protiv tadashnje odbrane...necemo se shaliti ;) aj shto su sporiji, al shto se u odbrani katastrofalno postavljaju.

darko

pre 11 godina

Gledao sam mnoge igrace u svom zivotu, al nikad niko kao Pape.
Takva tehnika lakoca i pregled na terenu nikad niko nije imao.
Pape hvala ti za sve sto si mi pruzio kao ljubitelju fudbala, bio i ostao si gospodin fudbalske igre.
I tek kad covjek pogleda ove video snimke i vrati sjecanja, tek tada shvati da smo i mi nekad ima li i Maradonu i Mesija.....................
Samo sto mi na balkanu imamo kratko sjecanje.
PAPE LEGENDO.

Balotelli

pre 11 godina

Пижон је за њега измислио фудбал. И не само он, било је још фудбалера у бившој држави, тих година, који су 'растурали', али нису имали 'своје' селекторе: Ушке Вучићевић, Бака Слишковић, Шеле итд.
(buchvald, 3. februar 2013 15:52)
PIZON!??? Da si rekao Piksi, pa i da kazem - bio mu je blizu. "Sele"... to mislis na Sestica, onog sto bi pognuo glavu kao bik, zaleteo se, pa gde stigne (a ni sam nije znao gde ce). I ko ti je taj Uske, na kojoj je livadi igrao? Da nisi, mozda - ti?

zeljko

pre 11 godina

Jedne prilike u nekoj sportskoj emisiji u kojoj je Ciro bio gost i na pitanje koje po njemu najbolji igrac nas naravno svih vremena bez razmisljanja je rekao SINE Pape je najbolji

Ta prica o tome kako je sad teze biti dobar, ne pije vodu...

pre 11 godina

iskreno, nisam imao pojma da je on bio takva igrachina... svaka chast.

ali, ajmo objektivno, (bez namere da omalovazhavam bilo chiji uspeh, poshto ipak bitno je kakav si bio u odnosu na svoju generaciju, a ne na apsolutnoj skali) tadashnja odbrana... pa ajmo reci da se danas mnogo ozbiljije igra. bar se meni tako chini kad gledam snimke od pre 30ak godina
(novisad, 2. februar 2013 22:27

To za odbrane je definitivno tacno, ali zasto onda svi iz tog vremena nisu igrali kao Maradona, ako je vec bila takva laganica? Svako vreme ima svoje heroje i to nema veze sa jacinom odbrane... Ko zna, zna... Ko ne zna moze i sam na teren, pa nece umeti da je dotera do gola. Inace Susic je bio FENOMENALAN fudbaler...Sigurno jedan od trojice najboljih koji su sa ovih prostora, ikada...

Susic je bio bolji od Ronalda - @Novosadski

pre 11 godina

"U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre..." E, moj Novosadski! U odbrani su tad bili igraci poput Katalinskog, Bogicevica, Buljana, Nenada Stojkovica - kojima ni prismrditi ne mogu ovi skupi, a nedokazani igraci! I posto su odbrane bile cvrste, samo su genijalci poput Maradone, Nemca Rumenigea (uh, kako je taj nosio loptu i prebacivao njome protivnicke igrace!) ili naseg (da, tada naseg zajednickog!) Susica "pravili razliku". Gledao sam i Dzajica, Osima, Savicevica, ali mocnijeg igraca - i driblera i plejmejkera - nego sto je Susic nisam video! On kad bi uzeo loptu, kod protivnickih igraca zavladao bi strah! Njega nisu smeli ni da napadnu. Steta sto tadasnja reprezentracija Jugoslavije nije vodjena na pravi nacin i nije belezila dobre rezultate, pa tako ni genij Safeta Susica neje dosao do punog izrazaja. Za navijace "Zvezde": Dzajic bi cekao da ga bek napadne, pa onda pravio "fintu", Susic se uopste nije obzirao na protivnicke igrace, on bi bez zastajanja prolazio kroz njih kao kroz sir! Preterujem? Susic je svakako najbolji igrac svih vremena na prostorima bivse Jugoslavije. I skroman, pouzdan, tih covek je bio sve to vreme. Od danasnjih je samo Mesi u toj kategoriji igraca, on moze sve i sam. Ronaldo - smesno, njega "hrane" loptama, umesto da on hrani druge.

Pozdrav

pre 11 godina

Prosto sam zapanjen kada gledam snimke starih utakmica i fudbalere koji imaju sliha, tehnike, inteligencije na kraju krajeva. Danas, nasi fudbaleri svi redom kada naidju ispred golmana na primer, umesto da prikazu da se tako izrazim mudrost, svi redom sutaju iz sve snage u 90% slucajeva 10m preko gola.

Kao deca na basketu, kada dobiju loptu a ne znaju apsolutno sta ce sa njom pa na kraju sutnu iz mesta, eto cisto da se rese lopte.

neo

pre 11 godina

Kad vec govorimo o odbranama, pogledajte malo startove iz 80-ih na Maradoni, Susicu, i ostalim majstorima tog vremena...Na svakoj utakmici su morali da izdrze po bar 10 starova za koje se danas dobija direktan crveni...Mislite li da bi Mesi ostao nepovredjen posle 1 ili 2 takva starta sa svojih 1,60 m i 60-ak kg ?

asasasas

pre 11 godina

U to vreme odbrane su bile sporije i taktički naivne u odnosu na ovo šta danas gledamo. Maradona i ostale zvezde 80-tih(da ne pričamo o vremenu Pelea) su itekako imale lakši posao, u odnosu na Mesija, Ronalda,Ibre...
(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
-----------------------------------------------------------------------

tacno ali ovima danas je na neki nacin lakse. npr tada lopte nisu bile od plastike i lagane kao pero nego od prave koze i natopljene vodom imale su u sebi po nekoliko kila. golmanima je sada puno lakse primiti gol.

Ne sam Safete

pre 11 godina

Izabran je za najboljeg igraca Pariza i BiH svih vremena,kad se samo sjetim utakmice BiH-Francuska gdje trener francuske Blanc prelazi preko 50 metara da se pozdravi sa Susicem.Nikad nijedna mrlja u Papetovoj karijeri,nikad nijedan konflikt,uvredljiv komentar,provokacija.Bio i ostao gospodin na terenu i van njega.Sada igraci postignu 10 golova u sezoni i odmah popili svu pamet ovog svijeta.Sada su djeci uzori Baloteli,Ibrahimovic,Tevez,Ronaldo..A ovaj sto napisa da su se tada igrale lose odbrane pa bolan jarane to samo tako izgleda kad majstor uzme loptu.

Nixon

pre 11 godina

@novosadski,ako već pričaš o taktici odbrane tog vremena,onda bi trebalo da znaš da to znači da ni napadi nisu bili toliko taktički potkovani kao u današnje vreme.Tada su napadi bili više individualno orijentisani nego danas,tako da je odnos snaga isti!Glupo je porediti dve različite epohe jer,život se iz godine u godinu sve više razvija,a kamoli fudbal!

pero

pre 11 godina

Ne znam dali je zbog plavo bilo crvenih dresova ali izgleda mi da su asi uvjek najbolje izgledali na terenu, za razliku od danas npr..

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

Navijam za Zelju, mrzim pitare iz dna duse, ali se mora priznati, Safet Susic je najbolji igrac u istoriji bivse Juge. Recimo 79. i 80. je sam pobjedio (i na obje utakmice dao hat-trick) tadasnje prvake svijeta (Argentina 78.) i buduce prvake svijeta (Italija 82.). Zatim: proglasen najboljim igracem PSG-a u istoriji. Za taj tim su igrale dvije desetke reprezentacije Brazila, Ronaldinho i Rai, kao i George Weah, zvanicno najbolji igrac svijeta 96., da navedem samo neke. onda, neko je vec spomenuo Cirinu izjavu. Pitali su i Cicu Kranjcara ko je bio najbolji igrac Jugoslavije u njegovo vrijeme osamdesetih, on odmah rece: "Pape je bio daleko najbolji! Na svjetskom trzistu bi po sadasnjim cijenama vrijedio otprilike 60-65 miliona dolara, u rangu Zidana i Ronalda (onog pravog)" Safet je imao jedan veliki peh u karijeri. Kao tada, pored Maradone i Platinia, najboljeg svjetskog igraca "kaparisao" ga je predugovorom Inter (druga dvojica su vec igrali u talijanskoj ligi, za Napoli i Juve). Medjutim, tu se umjesao i Torino i ponudi potpisivanje predugovora i za njih. Ocito ni Pape ni njegov menadzer se nisu bas snalazili najbolje u tom svijetu nogometnih mesetara. Kao posljadica spora ova dva kluba, Talijanski savez je zabranio Papetu da potpise za bilo koji klub u Italiji. A na kraju, da li Safet ili Sead...definitivno po talentu i potencijalu Sead! I to vam kaze neko ko je kao djete isao da gleda novo Seadovo auto koje je tek dovezao u grad iz Belgije.
Sjecas se ovoga Nebojsa?:-)

yy

pre 11 godina

nedavno sam gledao papeta uzivo na treningu reprezentacije.igrala se popularna laca,jos uvijek mekan i tako brz na lopti da je to za nepovjerovati,prosle godine je dobio nagradu za najboljeg stranog fudbalera u psg svih vremena.

Kobac

pre 11 godina

@(Novosadski, 2. februar 2013 23:08)
Konstatacija da su odbrane iz 80-ih igrale taktički naivno je potpuno besmislena! Zar odbrane kroz koje Mesi u današnje vreme prolazi kao od šale ne izgledaju naivno? U pitanju je čista superiornost napadača svetske klase bio to Sušić, Maradona, Mesi, Ronaldo ili neki drugi vrhunski napadač.

django osvetnik

pre 11 godina

Obratite malo paznju na utakmicu izmedju Jugoslavije i Argentine. Gaucosi su tada bili prvaci svijeta. Igrali su prijateljsku s nama. Pape se igrao sa njima kao sa malom djecom. Njihovu odbranu je dovodio do ludila. Vodili smo 3-0 sa pretenzijom da im napunimo mrezu do vrha. Zavrseno je 3-2 za bolje. Pape je postigao het-trik protiv svjetskih prvaka. Nije dzaba proglasen za najboljeg igraca PSG-a svih vremena.
Ko se razumije u fudbal neka pogleda potez na 3.09 ovog snimka i sve ce mu biti jasno. Dupli pas sa njihovom odbranom. Nesto slicno danas izvodi Mesi. I za kraj snimljena je pjesma o nasem legendarnom fudbaleru koju izvodi sarajevska grupa Knock Out- Ne sam Safete! :)
Pozdrav svima!

Milan_PT

pre 11 godina

Pape je definitivno bio paklen igrač. Možda bi bio i najbolji na svetu da mu nije bilo brata Seada (:-). Ono što mu je nedostajalo da i zvanično bude najbolji (eto, bar u Evropi) jeste profesionalnost. Papeu je oduvek nedostajalo malo više fizičke kondicije - odbranu nikad nije igrao, pa čak ni elementarno pomagao. Da je to radio, ne bi mogao da u kontri složi po 2-3 igrača na 5 minuta pre kraja utakmice. Drugi problem koji ga je sprečio da postane daleko poznatiji jeste njegov nesportski život van terena (žene i piće još i koliko-toliko, ali kocka je posebna priča). Utakmice reprezentacije su izgledale ovako. Na pola sata pred početak utakmice, ode neko od starijih igrača da popriča s Papeom, dok se presvlači, da vidi kako je (i da li je uopšte) spavao te noći, tj da li će moći da odigra "svoj najbolji fudbal" - kako to sad teniseri kažu. Najpoznatija je takva priča s kraja '83 kad smo pobedili Bugare na Poljudu sa 3:2 čuvenim golom Radanovića. Niko se ne seća da nas je Pape održavao u životu do tog zadnjeg minuta (a i Simović, koji je odbranio nekoliko čistih golova Bugara iz kontri) sa prethodna 2 gola. Pre utakmice "delegat" odlazi kod Sušića po vesti, a ostatak reprezentacije se ne usuđuje da diše. Vraća se "delegat": - Sve je u redu. Pape je raspoložen. Igračima skače tonus 200% kao da su im obećali duple premije, i trče kao ludi do zadnjeg sekunda, To trčanje, uz Papea i Simovića, nas je i odvelo u Francusku, gde smo pukli jer su francuske kockarnice radile non-stop.

Vlada Edmonton

pre 11 godina

@melbourne

Evo isecka iz jednog intervjua sa Saafetom.
- Kažu neki, vaš brat Sead (bivši igrač Zvezde), bio je talentovaniji od vas?
Ha, ha, ha... Vjerujem da je takvih što to misle zaista malo.
I ja sam u toj manjini.
P.S. Neka daju minuse i pluseve samo oni koji pamte kako su igrali i Sead i Safet.