Sreda, 10.10.2012.

08:23

Barsa ubedljivo pobedila Dalas

U poslednjoj utakmici između evropskog i američkog kluba ove godine Barselona je pobedila Dalas sa 99:85 (21:19, 21:21, 32:16, 25:29).

Izvor:

Barsa ubedljivo pobedila Dalas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

bohemian

pre 11 godina

Dobro sam se zabavio citajuci ove komentare kako je evropska kosarka "takticki savrsenija" od NBA, kako bi neki timovi iz Evrope "opusteno" igrali playoff itd. Najjaci evropski klubovi (Barsa, CSKA, Makabi...) ne bi imali vise od 10 pobjeda u sezoni. Bobcatsi, najgori tim u istoriji NBA, bi tukli svaku od tih ekipa u datim okolnostima (utakmica traje 48 min, igra se svako drugo vece, fizicka pripremljenost igraca dolazi do izrazaja, kompletna pravila naravno po NBA standardima itd.) tako da su te price o navodnoj konkurentnosti evropskih klubova u NBA potpuno smijesne. Pa jedan Navarro nije uspio da se izbori za minutazu u tada ispodprosjecnom Memphisu prije nekoliko godina, a u Evroligi je najbolji igrac. Ili recimo zamislite Teodosica kako izlazi na megdan Deronu, a odmah naredne veceri Rondu itd. Pa to bi bila sprdnja od kosarke.

Иван

pre 11 godina

Смешни су ови коментари да је европска кошарка занимљивија од НБА због публике и атмосфере. То је мантра наших новинарчића, много пута поновљена лаж која је, нажалост, постала "истина". Прво, управо је НБА заснована на публици тј. на star system-у: имаш звезду, играча способног да из вечери у вече ради нешто посебно добро, имаш и публику, а имаш ли њу, имаш и новац. Код нас је, напротив, публика неважна. Јер, ако желиш да водиш на меч, дете, девојку, момка, пријатеља, не можеш, клуб ти не да. Он испред тебе посади идиоте (често и проседе) који само скачи и урлају, и мада нису ни платили улазницу, теби који јеси не дају да посматраш меч. Пожалиш се редару, он те игнорише. Обратиш ли се стоки, она "храбро", окружена гомилом, хоће да се бије с тобом. А била би мања од маковог зрна да нема залеђину у клубу за који дивља, клубу којем права публика не треба, пошто лову ионако стиче из "сиве економије".

И друго, пратим кошарку више од тридесет година и не сећам се да сам био близу срчке као 2002. кад смо играли против Аргентине, баш пред већински америчком публиком, без икакве кореографије типичне за ове просторе. Наравоученије, узбуђење не стварају хулигани већ велики играчи.

А европска кошарка је занимљива не због квалитета, већ због разноврсности: у САД сви играју доста слично, систем вођења меча је скоро идентичан (често све личи на ритуал по стриктном поштовању утврђеног реда и кад треба и кад не треба), док је у Европи већи избор различитих стилова, приступа, тактика.

Bojan

pre 11 godina

kako su nerealne obe strane :)
naravno da je ovo egzibiciona utakmica gde evropski kosarkasi zele da se dokazu protiv poprilicno nezainteresovanih NBA, pa prvi mec izmedju neke NBA ekipe i ekipe iz ostatka sveta je Makabi dobio protiv aktuelnog NBA sampiona, pa ne verujem da je iko tada mislio da bi Makabi dobro prosao u NBA.
Ipak, ocigledno je smanjivanje razlike u kvalitetu, jeste i dalje velika, ali sve veci broj kosarkasa moze da ode u NBA i da dokaze svoj kvalitet. Naravno, igra kojom bi dominirao u evropi, bi bila prosek u NBA, ali pre 30 godina ne bi bio ni draftovan.
sto se tice premestanja cele ekipe u NBA, Barselona bi sigurno bila bolja od Bobketsa, ali ne bi usla u plej-of, narocito na zapadu, a vrlo verovatno i na istoku.
u buducnosti se razlika nece smanjivati ovom brzinom ukoliko se ne formira evropska liga po uzoru na NBA. Ne moze se ocekivati znacajan dalji napredak ukoliko jednom nedeljno igras jak mech u evroligi, pa onda jednom nedeljno odradjujes posao u domacoj.

palop

pre 11 godina

Naravno da su NBA klubovi bolji, ali ja svejedno vise volim da gledam EL. Odbrana, taktika, navijaci, celokupna atmosfera na nekim utakmicama je neverovatna. Npr. kad Partizan igra u Pioniru (nisam njihov navijac), sve grmi, a toga u NBA nema...
Jeste da se zategnu odbrane i vise se obraca paznje na taktiku kad dodje plejof, ali nikada nece biti atmosfere kao u pojedinim evropskim halama.

Иван

pre 11 godina

Не знам коме користе овакве утакмице. Европске екипе се напале, оне су већ у такмичарском погону, играју им најбољи играчи, Американци у њима увек су мотивисани да покажу челницима НБА клубова шта су пропустили... Са друге стране, НБА екипе тек су се окупиле, још су на почетку припрема, ведете одмарају, а добру минутажу имају оних десетак најчешће анонимних играча који се боре за можда пет преосталих места у тиму, па није чак ни гледаоцима занимљиво као некакав споктакуларни судар звезда (па макар и ван форме). И поред релативно убедљивог пораза, видела се и јуче разлика у класи у корист америчке кошарке. Волим сваки пут кад неко победи Американце, али довољно је било синоћ посматрати какву одбрану играју епизодисти Даласа, тима иначе не баш познатог по сјајној дефанзиви! Сјајно су покривали сваки део терена, кад један испадне из игре тачно се зна куда се креће остатак тима, не може да се деси да некоме дозволе "чист шут", и кад ноге оману, раде руке, једноставно, то је невероватан ниво за Европљане, којима се и даље често дешава да се "успавају". Друга је ствар што ти Даласови епизодисти нису капацитет да се офанзивно носе са Наваром и Барселониним појединцима, но кажем, видело се да су чак и Каталонци, најбржа европска екипа, за њих спори. Кад се упореде саме школе, то је и даље знатна разлика, без обзира што ће Барса или ЦСКА неки пут победити НБА резервисте и играче са негарантованим уговорима.

Đorđe

pre 11 godina

Ovo su prijateljske utakmice u kojima je mnogo veći motiv na strani evopskih ekipa, pa i ovi rezultati nisu mnogo realni.
NBA liga nije nikakav cirkus u kome igraju nadrogirane šimpanze, kojima je jedini cilj da se obese za obruč. I tamo je taktika jako bitna, s tim što je drugačiji stil igre. Iako više volim da gledam Evroligu, činjenica je da je NBA liga mnogo jača.
Sa druge strane ta razlika se postepeno smanjuje. Hipotetički, mislim da bi Barsa, CSKA i još neke jake evropske ekipe mogle da igraju zapaženu ulogu u NBA ligi. Ne verujem da bi služili za brisanje patosa. U plej of-u već teško da bi imali ikakve šanse.
Oba stila košarke imaju svoje vrednosti, pa nema potrebe da se toliko isključivim komentarima te vrednosti omalovažavaju.

$$$

pre 11 godina

Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.
(neklete, 10. oktobar 2012 11:23)

A tih poraza je baaasss mnogooo.

stf

pre 11 godina

Jako mi je drago zbog očiglednog napretka evropske košarke, ali ne zanosimo se, NBA je još uvek mnogo iznad evropske košarke.
Dalas, iako je 2011. osviojio titulu, sada prosečna NBA ekipa, a nije im igrao glavni igrač, Novicki, koji je alfa i omega u Dalasu, i bez njega ne bi ni mogli ni da sanjaju o plej-offu, a kamoli o nekim višim ambicijama.
Pritom su američki klubovi poprilično nemotivisani kada igraju u Evropi, za njih je to više neka opuštena turneja, na to se jako žalio trener Bostona pre par dana nakon što su Seltiksi takođe pukli (a i oni su ekipa matoraca ako izuzmemo Ronda, a više nemaju ni šutera Alena).
Sve u svemu svaka čast Barsi ali svi evropski klubovi još moraju mnogo da rade da bi se približili NBA-u.

Nataeos

pre 11 godina

NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Jedna tekma i ??? Jeste EL dobra i dobra je kosarka al fizicki nebi nikad parirali u NBA, mozda nekoliko tekmi al 82 u sezoni neverujem!!

NCKCKCKCK

pre 11 godina

Nemojte da se lozite...NBA ekipe u Evropi se sprdaju, i to maksimalno. Kao prvo, igraju bez nekoliko najboljih igraca na koje u NBA utakmicama idu sve lopte. A i ovi ostali sto odigraju u ovim utakmicama, odigraju mozda po 10ak minuta, do 15...Da se igra po 12 minuta i na NBA terenima, sa punim sastavima i maksimalnim zalaganjem, bilo bi po 40 razlike svaki put.

stevan

pre 11 godina

@NBA v EL
kazi mi molim te da se salis? pa ovo su covece prijateljske utakmice, i nekim igracima iz NBA su bili prvi minuti. Plus uzimajuci u obzir da Novitcki nije igrao. Ja bi boleo da dovede neko ovu Barsu u Dalas za jednu play off utakmicu, pukli bi 20-30 razlike kao od sale.

dimitrije96

pre 11 godina

Koliko ce Barsa biti jaka pod kosem ove sezone, Tomic i Dzavai... Nije ovo merilo vrednosti dalas je igrao bez Novickog jednu egzibicionu utakmicu

zzbz

pre 11 godina

(NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Druze NBa timovima uopste nije bitno da li ce dobiti ili izgubiti utakmicu na ovoj turneji, njima ovo dodje kao izlet u malo vec grad Evropu. Licno mislim da nijedna ekipa iz Evrope ne moze dobiti NBA u vreme play-offa. Ja nisam ljubitelj cirkusa, vise volim EL gde se moze videti i taktika i odbrana i atraktivna igra, kao i borba za boje kluba u NBA je cirkus do kraja regularnog dela, pa ako igraci imaju vece bonuse igraju jos a ako nemaju idu na odmor. Sustina NBA je napucaj se dopingom, zakucavaj sto vise, glupiraj se sto vise i uzmi sto vise para

neklete

pre 11 godina

Realno, najjacih 5-6 timova iz evrope bi bez problema igralo NBA.
Ne bi se borili za prsten, ali sigurno ne bi bili gori od bobketsa, toronta ili golden stejta.
Razliku prave timovi poput Majamija ili Lejkersa, s njima jos ne mogu evropski timovi na istom nivou.
Sve je vise kvaliteta u evroligi i evidentno je da je sve bliza nivou nba.
Sada to treba dici na visi nivo formiranjem novog formata evrolige gde ce biti vise utakmica.
Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.

Jah

pre 11 godina

NBA VS EL
Druze NBA se igra 82 utakmice po sezoni plus play off a ova zagrejavanja i turneje po svetu su za njih rekreativa, ne daj boze da ta ista Barsa bude u NBA u jesnu sezonu, pa iakreno ne znam dal bi imali vise od 7-8 pobeda. Ako si ikad pratio NBA, a mislim da nisi, onda bi shvatio da najgori igraci u NBA u su bolji od vecine igraca u Evropi. Primer ti je Kirilenko koji je na zalasku karijere bio najbolji igrac ovde, dok je u NBAu sezonu pre te bio daleko ispod svog proseka. Evropa je daleko od NBA kao i njihov fudbal od evropskog.

nekle

pre 11 godina

Cini se da je doslo vreme za neku vrstu evropske lige po ugledu na nba.
20-24 najbolja tima evrope, evroliga cele sezone sve do aprila tamo negde.
Pa onda u maju nek igraju doamce sampionate.
Ovako deluje smesno, kad oly i pan naredjaju po 30 pobeda u grckoj ligi.

NBA vs EL

pre 11 godina

Neka mi jos neko kaze da je NBA po kvalitetu daleko iza Evrolige ! Zar ne vidite koliko se jaz smanjuje iz godine u godinu ! 10 najboljih EL klubova moze da igra kako hoce NBA ligu (CSKA, OLYMPIAKOS, PAO, BARCA, REAL, MACABI, EFES ILI FENER, MONTEPASCHI, CAJA L., ARMANI itd. a i Partizan ce biti u ovoj klasi za 2 mjeseca).

nekle

pre 11 godina

Cini se da je doslo vreme za neku vrstu evropske lige po ugledu na nba.
20-24 najbolja tima evrope, evroliga cele sezone sve do aprila tamo negde.
Pa onda u maju nek igraju doamce sampionate.
Ovako deluje smesno, kad oly i pan naredjaju po 30 pobeda u grckoj ligi.

zzbz

pre 11 godina

(NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Druze NBa timovima uopste nije bitno da li ce dobiti ili izgubiti utakmicu na ovoj turneji, njima ovo dodje kao izlet u malo vec grad Evropu. Licno mislim da nijedna ekipa iz Evrope ne moze dobiti NBA u vreme play-offa. Ja nisam ljubitelj cirkusa, vise volim EL gde se moze videti i taktika i odbrana i atraktivna igra, kao i borba za boje kluba u NBA je cirkus do kraja regularnog dela, pa ako igraci imaju vece bonuse igraju jos a ako nemaju idu na odmor. Sustina NBA je napucaj se dopingom, zakucavaj sto vise, glupiraj se sto vise i uzmi sto vise para

Jah

pre 11 godina

NBA VS EL
Druze NBA se igra 82 utakmice po sezoni plus play off a ova zagrejavanja i turneje po svetu su za njih rekreativa, ne daj boze da ta ista Barsa bude u NBA u jesnu sezonu, pa iakreno ne znam dal bi imali vise od 7-8 pobeda. Ako si ikad pratio NBA, a mislim da nisi, onda bi shvatio da najgori igraci u NBA u su bolji od vecine igraca u Evropi. Primer ti je Kirilenko koji je na zalasku karijere bio najbolji igrac ovde, dok je u NBAu sezonu pre te bio daleko ispod svog proseka. Evropa je daleko od NBA kao i njihov fudbal od evropskog.

NBA vs EL

pre 11 godina

Neka mi jos neko kaze da je NBA po kvalitetu daleko iza Evrolige ! Zar ne vidite koliko se jaz smanjuje iz godine u godinu ! 10 najboljih EL klubova moze da igra kako hoce NBA ligu (CSKA, OLYMPIAKOS, PAO, BARCA, REAL, MACABI, EFES ILI FENER, MONTEPASCHI, CAJA L., ARMANI itd. a i Partizan ce biti u ovoj klasi za 2 mjeseca).

Đorđe

pre 11 godina

Ovo su prijateljske utakmice u kojima je mnogo veći motiv na strani evopskih ekipa, pa i ovi rezultati nisu mnogo realni.
NBA liga nije nikakav cirkus u kome igraju nadrogirane šimpanze, kojima je jedini cilj da se obese za obruč. I tamo je taktika jako bitna, s tim što je drugačiji stil igre. Iako više volim da gledam Evroligu, činjenica je da je NBA liga mnogo jača.
Sa druge strane ta razlika se postepeno smanjuje. Hipotetički, mislim da bi Barsa, CSKA i još neke jake evropske ekipe mogle da igraju zapaženu ulogu u NBA ligi. Ne verujem da bi služili za brisanje patosa. U plej of-u već teško da bi imali ikakve šanse.
Oba stila košarke imaju svoje vrednosti, pa nema potrebe da se toliko isključivim komentarima te vrednosti omalovažavaju.

stevan

pre 11 godina

@NBA v EL
kazi mi molim te da se salis? pa ovo su covece prijateljske utakmice, i nekim igracima iz NBA su bili prvi minuti. Plus uzimajuci u obzir da Novitcki nije igrao. Ja bi boleo da dovede neko ovu Barsu u Dalas za jednu play off utakmicu, pukli bi 20-30 razlike kao od sale.

NCKCKCKCK

pre 11 godina

Nemojte da se lozite...NBA ekipe u Evropi se sprdaju, i to maksimalno. Kao prvo, igraju bez nekoliko najboljih igraca na koje u NBA utakmicama idu sve lopte. A i ovi ostali sto odigraju u ovim utakmicama, odigraju mozda po 10ak minuta, do 15...Da se igra po 12 minuta i na NBA terenima, sa punim sastavima i maksimalnim zalaganjem, bilo bi po 40 razlike svaki put.

neklete

pre 11 godina

Realno, najjacih 5-6 timova iz evrope bi bez problema igralo NBA.
Ne bi se borili za prsten, ali sigurno ne bi bili gori od bobketsa, toronta ili golden stejta.
Razliku prave timovi poput Majamija ili Lejkersa, s njima jos ne mogu evropski timovi na istom nivou.
Sve je vise kvaliteta u evroligi i evidentno je da je sve bliza nivou nba.
Sada to treba dici na visi nivo formiranjem novog formata evrolige gde ce biti vise utakmica.
Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.

Nataeos

pre 11 godina

NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Jedna tekma i ??? Jeste EL dobra i dobra je kosarka al fizicki nebi nikad parirali u NBA, mozda nekoliko tekmi al 82 u sezoni neverujem!!

palop

pre 11 godina

Naravno da su NBA klubovi bolji, ali ja svejedno vise volim da gledam EL. Odbrana, taktika, navijaci, celokupna atmosfera na nekim utakmicama je neverovatna. Npr. kad Partizan igra u Pioniru (nisam njihov navijac), sve grmi, a toga u NBA nema...
Jeste da se zategnu odbrane i vise se obraca paznje na taktiku kad dodje plejof, ali nikada nece biti atmosfere kao u pojedinim evropskim halama.

stf

pre 11 godina

Jako mi je drago zbog očiglednog napretka evropske košarke, ali ne zanosimo se, NBA je još uvek mnogo iznad evropske košarke.
Dalas, iako je 2011. osviojio titulu, sada prosečna NBA ekipa, a nije im igrao glavni igrač, Novicki, koji je alfa i omega u Dalasu, i bez njega ne bi ni mogli ni da sanjaju o plej-offu, a kamoli o nekim višim ambicijama.
Pritom su američki klubovi poprilično nemotivisani kada igraju u Evropi, za njih je to više neka opuštena turneja, na to se jako žalio trener Bostona pre par dana nakon što su Seltiksi takođe pukli (a i oni su ekipa matoraca ako izuzmemo Ronda, a više nemaju ni šutera Alena).
Sve u svemu svaka čast Barsi ali svi evropski klubovi još moraju mnogo da rade da bi se približili NBA-u.

$$$

pre 11 godina

Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.
(neklete, 10. oktobar 2012 11:23)

A tih poraza je baaasss mnogooo.

Bojan

pre 11 godina

kako su nerealne obe strane :)
naravno da je ovo egzibiciona utakmica gde evropski kosarkasi zele da se dokazu protiv poprilicno nezainteresovanih NBA, pa prvi mec izmedju neke NBA ekipe i ekipe iz ostatka sveta je Makabi dobio protiv aktuelnog NBA sampiona, pa ne verujem da je iko tada mislio da bi Makabi dobro prosao u NBA.
Ipak, ocigledno je smanjivanje razlike u kvalitetu, jeste i dalje velika, ali sve veci broj kosarkasa moze da ode u NBA i da dokaze svoj kvalitet. Naravno, igra kojom bi dominirao u evropi, bi bila prosek u NBA, ali pre 30 godina ne bi bio ni draftovan.
sto se tice premestanja cele ekipe u NBA, Barselona bi sigurno bila bolja od Bobketsa, ali ne bi usla u plej-of, narocito na zapadu, a vrlo verovatno i na istoku.
u buducnosti se razlika nece smanjivati ovom brzinom ukoliko se ne formira evropska liga po uzoru na NBA. Ne moze se ocekivati znacajan dalji napredak ukoliko jednom nedeljno igras jak mech u evroligi, pa onda jednom nedeljno odradjujes posao u domacoj.

Иван

pre 11 godina

Смешни су ови коментари да је европска кошарка занимљивија од НБА због публике и атмосфере. То је мантра наших новинарчића, много пута поновљена лаж која је, нажалост, постала "истина". Прво, управо је НБА заснована на публици тј. на star system-у: имаш звезду, играча способног да из вечери у вече ради нешто посебно добро, имаш и публику, а имаш ли њу, имаш и новац. Код нас је, напротив, публика неважна. Јер, ако желиш да водиш на меч, дете, девојку, момка, пријатеља, не можеш, клуб ти не да. Он испред тебе посади идиоте (често и проседе) који само скачи и урлају, и мада нису ни платили улазницу, теби који јеси не дају да посматраш меч. Пожалиш се редару, он те игнорише. Обратиш ли се стоки, она "храбро", окружена гомилом, хоће да се бије с тобом. А била би мања од маковог зрна да нема залеђину у клубу за који дивља, клубу којем права публика не треба, пошто лову ионако стиче из "сиве економије".

И друго, пратим кошарку више од тридесет година и не сећам се да сам био близу срчке као 2002. кад смо играли против Аргентине, баш пред већински америчком публиком, без икакве кореографије типичне за ове просторе. Наравоученије, узбуђење не стварају хулигани већ велики играчи.

А европска кошарка је занимљива не због квалитета, већ због разноврсности: у САД сви играју доста слично, систем вођења меча је скоро идентичан (често све личи на ритуал по стриктном поштовању утврђеног реда и кад треба и кад не треба), док је у Европи већи избор различитих стилова, приступа, тактика.

bohemian

pre 11 godina

Dobro sam se zabavio citajuci ove komentare kako je evropska kosarka "takticki savrsenija" od NBA, kako bi neki timovi iz Evrope "opusteno" igrali playoff itd. Najjaci evropski klubovi (Barsa, CSKA, Makabi...) ne bi imali vise od 10 pobjeda u sezoni. Bobcatsi, najgori tim u istoriji NBA, bi tukli svaku od tih ekipa u datim okolnostima (utakmica traje 48 min, igra se svako drugo vece, fizicka pripremljenost igraca dolazi do izrazaja, kompletna pravila naravno po NBA standardima itd.) tako da su te price o navodnoj konkurentnosti evropskih klubova u NBA potpuno smijesne. Pa jedan Navarro nije uspio da se izbori za minutazu u tada ispodprosjecnom Memphisu prije nekoliko godina, a u Evroligi je najbolji igrac. Ili recimo zamislite Teodosica kako izlazi na megdan Deronu, a odmah naredne veceri Rondu itd. Pa to bi bila sprdnja od kosarke.

Иван

pre 11 godina

Не знам коме користе овакве утакмице. Европске екипе се напале, оне су већ у такмичарском погону, играју им најбољи играчи, Американци у њима увек су мотивисани да покажу челницима НБА клубова шта су пропустили... Са друге стране, НБА екипе тек су се окупиле, још су на почетку припрема, ведете одмарају, а добру минутажу имају оних десетак најчешће анонимних играча који се боре за можда пет преосталих места у тиму, па није чак ни гледаоцима занимљиво као некакав споктакуларни судар звезда (па макар и ван форме). И поред релативно убедљивог пораза, видела се и јуче разлика у класи у корист америчке кошарке. Волим сваки пут кад неко победи Американце, али довољно је било синоћ посматрати какву одбрану играју епизодисти Даласа, тима иначе не баш познатог по сјајној дефанзиви! Сјајно су покривали сваки део терена, кад један испадне из игре тачно се зна куда се креће остатак тима, не може да се деси да некоме дозволе "чист шут", и кад ноге оману, раде руке, једноставно, то је невероватан ниво за Европљане, којима се и даље често дешава да се "успавају". Друга је ствар што ти Даласови епизодисти нису капацитет да се офанзивно носе са Наваром и Барселониним појединцима, но кажем, видело се да су чак и Каталонци, најбржа европска екипа, за њих спори. Кад се упореде саме школе, то је и даље знатна разлика, без обзира што ће Барса или ЦСКА неки пут победити НБА резервисте и играче са негарантованим уговорима.

dimitrije96

pre 11 godina

Koliko ce Barsa biti jaka pod kosem ove sezone, Tomic i Dzavai... Nije ovo merilo vrednosti dalas je igrao bez Novickog jednu egzibicionu utakmicu

NBA vs EL

pre 11 godina

Neka mi jos neko kaze da je NBA po kvalitetu daleko iza Evrolige ! Zar ne vidite koliko se jaz smanjuje iz godine u godinu ! 10 najboljih EL klubova moze da igra kako hoce NBA ligu (CSKA, OLYMPIAKOS, PAO, BARCA, REAL, MACABI, EFES ILI FENER, MONTEPASCHI, CAJA L., ARMANI itd. a i Partizan ce biti u ovoj klasi za 2 mjeseca).

NCKCKCKCK

pre 11 godina

Nemojte da se lozite...NBA ekipe u Evropi se sprdaju, i to maksimalno. Kao prvo, igraju bez nekoliko najboljih igraca na koje u NBA utakmicama idu sve lopte. A i ovi ostali sto odigraju u ovim utakmicama, odigraju mozda po 10ak minuta, do 15...Da se igra po 12 minuta i na NBA terenima, sa punim sastavima i maksimalnim zalaganjem, bilo bi po 40 razlike svaki put.

Jah

pre 11 godina

NBA VS EL
Druze NBA se igra 82 utakmice po sezoni plus play off a ova zagrejavanja i turneje po svetu su za njih rekreativa, ne daj boze da ta ista Barsa bude u NBA u jesnu sezonu, pa iakreno ne znam dal bi imali vise od 7-8 pobeda. Ako si ikad pratio NBA, a mislim da nisi, onda bi shvatio da najgori igraci u NBA u su bolji od vecine igraca u Evropi. Primer ti je Kirilenko koji je na zalasku karijere bio najbolji igrac ovde, dok je u NBAu sezonu pre te bio daleko ispod svog proseka. Evropa je daleko od NBA kao i njihov fudbal od evropskog.

nekle

pre 11 godina

Cini se da je doslo vreme za neku vrstu evropske lige po ugledu na nba.
20-24 najbolja tima evrope, evroliga cele sezone sve do aprila tamo negde.
Pa onda u maju nek igraju doamce sampionate.
Ovako deluje smesno, kad oly i pan naredjaju po 30 pobeda u grckoj ligi.

zzbz

pre 11 godina

(NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Druze NBa timovima uopste nije bitno da li ce dobiti ili izgubiti utakmicu na ovoj turneji, njima ovo dodje kao izlet u malo vec grad Evropu. Licno mislim da nijedna ekipa iz Evrope ne moze dobiti NBA u vreme play-offa. Ja nisam ljubitelj cirkusa, vise volim EL gde se moze videti i taktika i odbrana i atraktivna igra, kao i borba za boje kluba u NBA je cirkus do kraja regularnog dela, pa ako igraci imaju vece bonuse igraju jos a ako nemaju idu na odmor. Sustina NBA je napucaj se dopingom, zakucavaj sto vise, glupiraj se sto vise i uzmi sto vise para

Иван

pre 11 godina

Не знам коме користе овакве утакмице. Европске екипе се напале, оне су већ у такмичарском погону, играју им најбољи играчи, Американци у њима увек су мотивисани да покажу челницима НБА клубова шта су пропустили... Са друге стране, НБА екипе тек су се окупиле, још су на почетку припрема, ведете одмарају, а добру минутажу имају оних десетак најчешће анонимних играча који се боре за можда пет преосталих места у тиму, па није чак ни гледаоцима занимљиво као некакав споктакуларни судар звезда (па макар и ван форме). И поред релативно убедљивог пораза, видела се и јуче разлика у класи у корист америчке кошарке. Волим сваки пут кад неко победи Американце, али довољно је било синоћ посматрати какву одбрану играју епизодисти Даласа, тима иначе не баш познатог по сјајној дефанзиви! Сјајно су покривали сваки део терена, кад један испадне из игре тачно се зна куда се креће остатак тима, не може да се деси да некоме дозволе "чист шут", и кад ноге оману, раде руке, једноставно, то је невероватан ниво за Европљане, којима се и даље често дешава да се "успавају". Друга је ствар што ти Даласови епизодисти нису капацитет да се офанзивно носе са Наваром и Барселониним појединцима, но кажем, видело се да су чак и Каталонци, најбржа европска екипа, за њих спори. Кад се упореде саме школе, то је и даље знатна разлика, без обзира што ће Барса или ЦСКА неки пут победити НБА резервисте и играче са негарантованим уговорима.

bohemian

pre 11 godina

Dobro sam se zabavio citajuci ove komentare kako je evropska kosarka "takticki savrsenija" od NBA, kako bi neki timovi iz Evrope "opusteno" igrali playoff itd. Najjaci evropski klubovi (Barsa, CSKA, Makabi...) ne bi imali vise od 10 pobjeda u sezoni. Bobcatsi, najgori tim u istoriji NBA, bi tukli svaku od tih ekipa u datim okolnostima (utakmica traje 48 min, igra se svako drugo vece, fizicka pripremljenost igraca dolazi do izrazaja, kompletna pravila naravno po NBA standardima itd.) tako da su te price o navodnoj konkurentnosti evropskih klubova u NBA potpuno smijesne. Pa jedan Navarro nije uspio da se izbori za minutazu u tada ispodprosjecnom Memphisu prije nekoliko godina, a u Evroligi je najbolji igrac. Ili recimo zamislite Teodosica kako izlazi na megdan Deronu, a odmah naredne veceri Rondu itd. Pa to bi bila sprdnja od kosarke.

stevan

pre 11 godina

@NBA v EL
kazi mi molim te da se salis? pa ovo su covece prijateljske utakmice, i nekim igracima iz NBA su bili prvi minuti. Plus uzimajuci u obzir da Novitcki nije igrao. Ja bi boleo da dovede neko ovu Barsu u Dalas za jednu play off utakmicu, pukli bi 20-30 razlike kao od sale.

neklete

pre 11 godina

Realno, najjacih 5-6 timova iz evrope bi bez problema igralo NBA.
Ne bi se borili za prsten, ali sigurno ne bi bili gori od bobketsa, toronta ili golden stejta.
Razliku prave timovi poput Majamija ili Lejkersa, s njima jos ne mogu evropski timovi na istom nivou.
Sve je vise kvaliteta u evroligi i evidentno je da je sve bliza nivou nba.
Sada to treba dici na visi nivo formiranjem novog formata evrolige gde ce biti vise utakmica.
Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.

Иван

pre 11 godina

Смешни су ови коментари да је европска кошарка занимљивија од НБА због публике и атмосфере. То је мантра наших новинарчића, много пута поновљена лаж која је, нажалост, постала "истина". Прво, управо је НБА заснована на публици тј. на star system-у: имаш звезду, играча способног да из вечери у вече ради нешто посебно добро, имаш и публику, а имаш ли њу, имаш и новац. Код нас је, напротив, публика неважна. Јер, ако желиш да водиш на меч, дете, девојку, момка, пријатеља, не можеш, клуб ти не да. Он испред тебе посади идиоте (често и проседе) који само скачи и урлају, и мада нису ни платили улазницу, теби који јеси не дају да посматраш меч. Пожалиш се редару, он те игнорише. Обратиш ли се стоки, она "храбро", окружена гомилом, хоће да се бије с тобом. А била би мања од маковог зрна да нема залеђину у клубу за који дивља, клубу којем права публика не треба, пошто лову ионако стиче из "сиве економије".

И друго, пратим кошарку више од тридесет година и не сећам се да сам био близу срчке као 2002. кад смо играли против Аргентине, баш пред већински америчком публиком, без икакве кореографије типичне за ове просторе. Наравоученије, узбуђење не стварају хулигани већ велики играчи.

А европска кошарка је занимљива не због квалитета, већ због разноврсности: у САД сви играју доста слично, систем вођења меча је скоро идентичан (често све личи на ритуал по стриктном поштовању утврђеног реда и кад треба и кад не треба), док је у Европи већи избор различитих стилова, приступа, тактика.

$$$

pre 11 godina

Iritira kolko su neki opijeni NBA, pa pokusavaju na sve nacine da opravdaju poraze nba ligasa.
(neklete, 10. oktobar 2012 11:23)

A tih poraza je baaasss mnogooo.

stf

pre 11 godina

Jako mi je drago zbog očiglednog napretka evropske košarke, ali ne zanosimo se, NBA je još uvek mnogo iznad evropske košarke.
Dalas, iako je 2011. osviojio titulu, sada prosečna NBA ekipa, a nije im igrao glavni igrač, Novicki, koji je alfa i omega u Dalasu, i bez njega ne bi ni mogli ni da sanjaju o plej-offu, a kamoli o nekim višim ambicijama.
Pritom su američki klubovi poprilično nemotivisani kada igraju u Evropi, za njih je to više neka opuštena turneja, na to se jako žalio trener Bostona pre par dana nakon što su Seltiksi takođe pukli (a i oni su ekipa matoraca ako izuzmemo Ronda, a više nemaju ni šutera Alena).
Sve u svemu svaka čast Barsi ali svi evropski klubovi još moraju mnogo da rade da bi se približili NBA-u.

dimitrije96

pre 11 godina

Koliko ce Barsa biti jaka pod kosem ove sezone, Tomic i Dzavai... Nije ovo merilo vrednosti dalas je igrao bez Novickog jednu egzibicionu utakmicu

Nataeos

pre 11 godina

NBA vs EL, 10. oktobar 2012 09:58)
Jedna tekma i ??? Jeste EL dobra i dobra je kosarka al fizicki nebi nikad parirali u NBA, mozda nekoliko tekmi al 82 u sezoni neverujem!!

Đorđe

pre 11 godina

Ovo su prijateljske utakmice u kojima je mnogo veći motiv na strani evopskih ekipa, pa i ovi rezultati nisu mnogo realni.
NBA liga nije nikakav cirkus u kome igraju nadrogirane šimpanze, kojima je jedini cilj da se obese za obruč. I tamo je taktika jako bitna, s tim što je drugačiji stil igre. Iako više volim da gledam Evroligu, činjenica je da je NBA liga mnogo jača.
Sa druge strane ta razlika se postepeno smanjuje. Hipotetički, mislim da bi Barsa, CSKA i još neke jake evropske ekipe mogle da igraju zapaženu ulogu u NBA ligi. Ne verujem da bi služili za brisanje patosa. U plej of-u već teško da bi imali ikakve šanse.
Oba stila košarke imaju svoje vrednosti, pa nema potrebe da se toliko isključivim komentarima te vrednosti omalovažavaju.

palop

pre 11 godina

Naravno da su NBA klubovi bolji, ali ja svejedno vise volim da gledam EL. Odbrana, taktika, navijaci, celokupna atmosfera na nekim utakmicama je neverovatna. Npr. kad Partizan igra u Pioniru (nisam njihov navijac), sve grmi, a toga u NBA nema...
Jeste da se zategnu odbrane i vise se obraca paznje na taktiku kad dodje plejof, ali nikada nece biti atmosfere kao u pojedinim evropskim halama.

Bojan

pre 11 godina

kako su nerealne obe strane :)
naravno da je ovo egzibiciona utakmica gde evropski kosarkasi zele da se dokazu protiv poprilicno nezainteresovanih NBA, pa prvi mec izmedju neke NBA ekipe i ekipe iz ostatka sveta je Makabi dobio protiv aktuelnog NBA sampiona, pa ne verujem da je iko tada mislio da bi Makabi dobro prosao u NBA.
Ipak, ocigledno je smanjivanje razlike u kvalitetu, jeste i dalje velika, ali sve veci broj kosarkasa moze da ode u NBA i da dokaze svoj kvalitet. Naravno, igra kojom bi dominirao u evropi, bi bila prosek u NBA, ali pre 30 godina ne bi bio ni draftovan.
sto se tice premestanja cele ekipe u NBA, Barselona bi sigurno bila bolja od Bobketsa, ali ne bi usla u plej-of, narocito na zapadu, a vrlo verovatno i na istoku.
u buducnosti se razlika nece smanjivati ovom brzinom ukoliko se ne formira evropska liga po uzoru na NBA. Ne moze se ocekivati znacajan dalji napredak ukoliko jednom nedeljno igras jak mech u evroligi, pa onda jednom nedeljno odradjujes posao u domacoj.