Ponedeljak, 24.09.2012.

08:58

Dalipagić: Nema više pravih zvezda

Legenda srpske košarke Dražen Dalipagić izjavio je da je prošlo vreme kada je naša reprezentacija bila sastavljena od pravih zvezda.

Izvor: JT

Dalipagiæ: Nema više pravih zvezda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 11 godina

Na vrhuncu svoje igrachke moci, Praja bude pozvan u Boston Seltik. Znate li vi shta je u to vreme znachio taj tim ? U to vreme NBA je bio neshto nedostizno za evropske igrache. Praja odbije , bio je u njihovom kampu, jer su pravila bila veoma stroga te ne bi mogao igrati na Olimpijadi za reprezentaciju.
To je neponovljivo.

Ovi danas trche preko bare da ,uglavnom, nose peshkire, vodu, greju klupu.

Praja nije samo legenda Jugo basketa ili srpske kosharke..on je legenda svetske bashtine ove igre.

rahko

pre 11 godina

Praja je nekad bio moj omiljeni košarkaš.Legenda.Nepogrešiv u šutu.Uz to imao je jedan od najvećih odraza i efektno zakucavao kada se i mnogi centri nisu odlučivali za zakucavanje.Ovo iz razloga što koševi nisu bili kao sad i ako bi se igrač uhvatio za obruč tabla bi se slomila u milion kamada.Posle toga bi trebalo oko sat vremena da se postavi nova tabla.Nezaboravna je njegova partija protiv Skviba iz Kantua u kupu šampiona u sezoni 1981/82.Partizan i Skvib Su bili kandidati za finalistu ovog kupa i odlučivali su njihovi medjusobni susreti pošto su bili izjednačeni u pobjedama protiv drugih ekipa.U prvom meču Skvib je pobijedio sa 90:74 pa je Partizanu u BG bila potrebna pobjeda od najmanje 17 koševa razlike.U poslednjem minutu Partizan je poveo 104:85 ali su Italijani postigli zatim koš i smanjili na -17.Partizan je samo trebao da zadrži loptu ali je Ristanović krenuo na ulaz i bio blokiran od Barnje 9 sekundi prije kraja a Flauers je postigao koš 2 sekunde prije kraja i smanjio na -15(104:89).U ovoj utakmici kada nije bilo trojki Dalipagić je šutirao iz igre 27-18 a sa linije slobodnih bacanja 20-19 i postigao 55 poena!

apokalipsa

pre 11 godina

једино у ватерполу што имамо звијезде и то мега звијезде, најнеплаћенији спорт и спорт у који се најмање улаже, момци кидају и боре се за Србију. Задњих 10,12 година су то милион пута показали и доказали и у њих уопште не сумњам..док фудбалери,кошаркаши,рукометаши су веома танки по свим аспектима

Boki

pre 11 godina

(sve je to lepo ali..., 24. septembar 2012 15:15)
Pusti ti nba to je liga koja sebe izdrzava i josh dobro zaradi; Ameri ulazu milijarde u obrazovanje a kosharka na koledzu je samo usputni hobi za njih, tamo i srednje shkole imaju timove, lige, bazene...ni bivsha Sfrj se ne moze porediti sa ovim tad je svaki grad imao po nekolke drzavne firme a njima je svaki lokalni sef partije mogao narediti da ulazu u sport zbog imidza i zabave za "radne ljude" a ko sad ulaze i ko ima interes da ishta ulozi u neko Prijepolje i Cacak? I odakle sad partizan da dovede novog Divca? Kad Partizan nema novca da ulaze u kadete i pionire nego dovodi( otima) talente tom hemofarmu i fmp-eu kakvog interesa imaju sloga i borac npr. i ko ce to da finansira? I shto je bitno ko je odakle? pa valjda je plus za hemofarm kad je Andjushica nashao u BG i ulozio u njega pored zvezde i partizana? za mene je vazno ko se gdje afirmisao tj. ko ga je "otkrio" i ko mu je bio trener, i dal je taj trener nagradjen za to shto je pronashao tog talenta? Nema vishe kosharke Partizan je iscijedio sve shto je moglo iz drzave od talenata i sad juri letonce, francuze, da ih proda i da zaradi neshta, ostala je samo "suva drenovina" nema vishe ni hemofarma ni fmp njihovi interesi nisu zashticeni i ne ulazu vishe u klince. Pa sad je onaj Jankovic pobjego i svi shto valjaju su vec pobjegli i nazalost uglavnom propali.Jedino drzava da ulozi neke pare ako ima al postoje i dr. sportovi u koje se ne ulaze a vishe donose od kosharke.

@(Grobar, 24. septembar 2012 09:47)

pre 11 godina

evo da te dopunim, kad vec spomenu i taj rat i sankcije.. pa ova deca i jesu rodjena i odgajena u to vreme, a to sada sto vidis su na ovaj ili onaj (direktnan ili indirektan) nacin posledice. Najvise tu mislim na vaspitanje i obrazovanje!!!

YOGHI

pre 11 godina

Bio sam slep sada progledah....... Pa gde je ovaj covek bio do sada da nam kaze da nesto nestima....... niti jedan klub nema normalnog psihologa vec godinama, citam Besovic klinac od 18 god hoce da ide iz partizana, pa decko ajde malo ti kod cika psihologa da ti objasni da nisi ZVEZDA i da moras da se ponasas u skladu sa klubom za koji igras i preko kojeg ces mozda i napraviti nesto u zivotu. Menadzeri sve znaju i umeju i zato klinci kao Besovic i rade to sto rade. Kao juce se secam kada su u bus-u lupali jednom Tomasevicu cvrge Djordjevic I Danilovic a on se samo smeskao jer je tada bio klinac i znao svoje mesto u timu. Danas niti ce da treniraju niti hoce da sede i cekaju sansu, posle gledamo gde smo. Pa naravno da smo tu gde jesmo jer su nam klinci takvi kakvi su. Jedan Cvetkovic iz zvezde vec 3 sezone sedi i cuti na klupi Zvezde i nepomislja da ide JER NIJE ZADOVOLJAN MINUTAZOM sa 18 god........

Rade

pre 11 godina

Problem je citavo drustvo koje se bazira na pogresnoj vrednosti koja se zove "bolji zivot". Jedan drugi problem je po mom misljenju koje sam izneo jos 2002. godine Jadranska liga. Ne mislim da su tu nama problem Slovenija, Hrvatska i dr., vec mi sami. Naime, Partizan (za koji ja navijam) igra sa ovoliko stranaca u regionalnoj ligi. I ko od toga ima koristi? Po mom misljenju samo klubovi koji ne jure po svaku cenu rezultat vec sansu daju mladim igracima. Ti igraci napreduju pred punim halama i protiv jakih igraca. Ovakav tim Partizana bi bio odlican u nasoj ligi, punio bi hale i motivisao mlade igrace. Na taj nacin su nekad recimo Kraljevo i Cacak pravili igrace. Ovako, Crvena zvezda Beograd, Radnicki Kragujevac i Partizan imaju timove u kojima stranci i iskusni igraci igraju glavne uloge. I gde je tu korist za nasu kosarku? Nema koristi ili je ona veoma mala pa i da recimo Partizan osvoji Evroligu.

г4

pre 11 godina

Сасвим просечни играчи данас су боље плаћени од неурохирурга, градитеља мостова, инжењера од којих зависи функционисање система, пилота и осталих људи који се баве опасним и одговорним занимањима. Ако неко за пар поена по утакмици вози бесна кола, онда мало њих има мотив да се усавршава, и да 500 пута дневно шутира на кош после тренинга. Тако су радили сви велики играчи, не само Дражен Петровић.

Ivan

pre 11 godina

@Dotakli smo dno
Govoriš zapravo isto što i ja: tu je čitav lanac loših stvari. Hajde da to pogledamo ovako: porodica teško živi, a ima klinca koji je visok u zemlji poznatoj po košarci. Pošto u toj je zemlji opšte stanje vrlo loše, a karijera jednog košarkaša traje relativno kratko i svaka godina mu je bitna za razvoj, taj klinac nema vremena da čeka da se opšte stanje sredi. To znaju njegovi osiromašeni roditelji, kao i menadžeri koji tu vide šansu da se opare. Ostatak priče znamo.

I kome sad tu zameriti? Mladim igračima najmanje. Roditeljima i menadžerima nešto više, ali ako primećuješ, oni su tek u sredini, a ne na početku pomenutog lanca.

A što je najgore, ne postoji taj lanac od juče, samo što niko nije hteo da ga primeti sve dok se zlo nije toliko nataložilo da ga je jako teško otkloniti. Ja sam, na primer, pre 15 godina upoznao oca jednog tada već iskusnog košarkaša. Došao čovek iz BG na utakmicu u unutrašnjost da gleda sina, i meni, koga je tek upoznao i sin mogu da mu budem, priča kako je hteo da sredi sinu grčki pasoš, izjavi da nije njegovo dete već mu je žena spavala te davne godine s nekim Grkom (zna se kako je to već išlo), ali je sin to odbio. E sad, tako smo "stvorili" Stojakovića, Tarlaća i mnoge 90-ih, ali niko se nije zbog toga bunio, sve dok nismo postali sigurni da su prestale da stižu titule. A dotle se već sve otelo kontroli, pa imamo čak i klubove koji služe za paravan menadžerima i nije bitno ko je u njima trener. I sad smo svi kao šokirani...

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

@ Eto ja onako...
Druze, ima delova iz tvog posta sa kojima se slazem, jedino ne sa demagogijom. Citiras Grbovica koji kaze da Partizan nije proizveo ni 1 igraca iz svojih redova u posl 20 god. To je besmislica jer pogotovo ni 1 NBA ili veliki evropski klub nije stvorio igraca iz svojih redova ali ih je svakako izbrusio (ili ne) i proizveo u velike kosarkase. Pa i Kicanovic je svojevremeno dosao iz Cacka, a Dalipagic iz Mostara kao potencijal, a postali su super-zvezde. Svako je dosao od negde druze moj. Pozivate se na Hemofarm i FMP, a ne znate da je vecina tih decaka svojevremeno dovedena iz unutrasnjosti. Ne mislis valjda da su skupljani po Vrscu i Zelezniku? Pa Andjusic je iz Beograda, a ne Vrsca. Mislis li da bi Kicanovic postao Kicanovic da je ostao u Borcu iz Cacka, Dalipagic u Lokomotivi iz Mostara, Divac u Prijepolju do kraja karijere? Znaci trebao je odbiti Lejkerse zbog ljubavi prema Prijepolju i basketu u gajbu soka i kolace? I tamo bi naucio sve to sto je naucio?

THE DREAM

pre 11 godina

Pročitao sam sve komentare i mogu samo da kažem za veliku većinu njih svaka Vam čast, e to bi trebali da pročitaju oni na koje se odnose i da konačno shvate jer to je jedini pravi put do vrha sve drugo je laž.Pozdrav svima i dobro zdravlje neponovljivom Praji.

Trixy

pre 11 godina

@Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.
(red, 24. septembar 2012 11:12)

A zbog cega bi nesto tako radili.Svako normalan se sportom bavi radi novca, nije niko lud da trosi vreme na tako bespotrebne i beznacajne stvari, kao sto je trckaranje po terenu, pimpanje lopte, cuskanje lopte itd... Shvati to je posao kao i svaki drugi, ne moras ga voliti to jednostavno donosi novac i tacka.Mozda bi Teodosic i Krstic voleli da se uopste nisu plasirali na EP, da se odmore malo, iskreno to me ne bi cudilo a ne bi im ni zamerio

AlCapone

pre 11 godina

@zoran,

slazem se sa tobom u nekim stvarima. Ali isto tako se setimo evropskog prvenstva u Beogradu gde smo imali sve te zvezde. I? Ako su sada problem zvezde, sta je onda tada bio problem? Izlasci, nedisciplina i iznad svega to da imamo ekipu gde svaka "zvezda" ocekuje da ondaj drugi obavi tezi deo posla. Ali pustimo to.

Zapravo hocu da kazem da starije generacije uvek vide u mladjim generacijama nedostatak discipline, morala, hrabrosti itd. To je oduvek tako, i Sokrat govori o tome. Ne verujem da Teodosic ne radi naporno. Ili Krstic, Savanovic itd. Te romanticne price o sutiranju prije, posle i medju spavanjem sluze jedino da se danasnje igrace prikazuje kao neradnike i zabusante. To nije istina.

Ja se ne bojim za srpsku kosarku, uvek postoje padovi. Bili smo prejaki u nekom razdoblju. Pa pali i opet se digli za nesto krace vreme u Poljsko i Turskoj. Sada stagniramo, ali utakmica sa Izraelom budi nadu. Igralo se sa puno inspiracije. Ovaj tim ima buducnost.

Milan

pre 11 godina

Roditelji se najviše pitaju bar dok dete ne napuni 18 godina. U današnje vreme dete se ne može pustiti bez nadzora, a da su treneri pedagoški pajseri uverio sam se prilično dobro.
Mora da zna da se izbori i sa decom i sa roditeljima posebno onima koji se ponašaju gore od dece. Na žalost u tom smislu je sadašnje stanje katastrofalno i ja ne razumem zašto je trenerima koji radi sa mlađim kategorijama dozvoljeno da imaju neuporedivo slabije pedagoško obrazovanje (faktički kursisti) od profesora fizičkog u osnovnoj školi. Oni isto toliko zamišljaju da su pedagozi koliko i neki roditelji zamišljaju da su košarkaški eksperti. Ja sam kao roditelj u početku bio nezainteresovan, pa sam iz priče deteta "kako je bilo na treningu" počeo da shvatam da neke stvari tamo ne funkcionišu. Potom sam odvozio i dovozio dete na trening da bi se malo više informisao na licu mesta. Na kraju kada dobronamerni roditelj (kvalifikovan za pedagoga) želi da pomogne treneru proradi primitivna sujeta ili jednostavno dogovoreni dilovi na relaciji trener - uticajni roditelji sa netalentovanom decom i to je kraj.
Dete je inače redovno pozivano u Požarevac, jedne godine je trener sakrio poziv i poslao drugo dete, a kraj treniranja košarke je bio kada je trener na zahtev "uticajnog roditelja" alias sponzora zahtevao da ga više ne pozivaju jer zauzima "klupsku kvotu".
Draže mi je da danas imam uspešnog studenta koji već planira da "pali odavde" i živi dobro od svog znanja, nego pajsera kao njegov bivši trener.

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

To sto Dalipagic govori je samo deo problema. Klinci jesu izgubljeni u vremenu i prostoru jer su im vrata siroko otvorena da odu u inostranstvo cim se i nasluti da imaju talenta. Sa druge strane, jeste teze da se probiju u nasim klubovima zbog stranaca. I ne samo to, nego su klubovi haos u kome su zbrckani nasi klinci (koji igraju malo), stranci koji su tu da uzmu pare i mozda neki prosecni igraci koji nisu uspeli u inostranstvu. Nema starijih igraca da budu primer, uzor i podrska (ne racunam strance, njih boli uvo).
Sto se svetske kosarke tice, i tu smo zaostali. Zasto? Ocigledno, trening nije na nivou. Secam se Stojakovica koga sam poznavao sa 14 godina - decko je tada trenirao dva puta dnevno po dva sata, bio je skroman i ziveo sa porodicom u malom stanu. Nije bilo dovljanja, splavarenja, brzih kola i riba. Decko je VOLEO kosarku i zeleo je da bude kosarkas, a ne da se siri i pravi boem i neki hebac. Danas gledam nase igrace, iz utakmice u utakmicu jedva svako drugo bacanje ubace. I to su igraci iz reprezentacije i vrhunskih klubova. Tehnika nam nije losa, ali ni sjajna. Drugi su na tom polju ipak napredovali daleko vise, sustigli nas i prestigli. Nasa najveca boljka je ipak fizika. Nasi igraci jednostavno retko imaju dobre fizikalije. Igraci u drugim ligama su jednostavno fizicki jaci i spremniji. A nasi ako cak i imaju predispozicije onda nemaju tehniku ili nemaju sut. Izgleda mi da se u mladjim kategorijama provlace upravo na te predispozicije, ali ostaju nekompletni.

stok

pre 11 godina

Igraci zaradjuju previse, osigurali su sebi i svojoj porodici lagodan zivot i cini se da nemaju mnogo motiva da budu bolji ni u klubu ni u reprezentaciji. Mozda gresim.

manuginobili

pre 11 godina

Ovo sto je Praja rekao je na zalost tuzna istina-vise nemamo ni jednu zvijezdu,sve su to prosjecni igraci,a neki nisu cak ni to...pogledajte samo ko su nasa dva najbolja igraca,i sve ce biti jasno...Krstic-centar koji ne moze da igra u NBA u vrijeme kada tamo "izmisljaju" centre i svakog viseg od 210 koji "zna da hoda" placaju suvim zlatom jer je kriza na toj poziciji velika...i u takvoj konkurenciji Krstic ne moze da igra vise od 15-20 minuta maksimalno-uporedite to sa Divcem i njegovom karijerom recimo...Teodosic?...i tu je Praja u pravu-na njega se ne mozes pouzdati,jedan dan je briljantan a vec iduci ne lici na sebe...ostale ne treba ni pominjati,prijesnjim kosarkasima smo mogli pronaci po neku manu-tipa Djordjevic bas i ne igra najbolju odbranu,Bodiroga ne suta trice bas najbolje itd...sada je obratno-nabrajati mane ovim danasnjim igracima bilo bi besmisleno-svi oni imaju samo po neki kvalitet,tipa-Paunic igra odbranu,Rasic moze (nekada)pogoditi itd...jedini koji bi mogao postati kompletan igrac je Bjelica,ali i to je upitno...i jos mi jedna stvar bode oci,uvijek smo imali barem jednog-a gotovo uvijek i vise igraca koji su pravi suteri,a sada...gledam i ne vjerujem,tricu pogodimo samo slucajno-po zakonu vjerovatnoce neka mora i uci...to je ocit primjer da nema vise igraca koji sami treniraju i nakon treninga,njima je ovo samo posao,odrade trening i to je to...izgleda da nisu nikada culi onu pricu o pokojnom Drazenu i njegovih pogodjenih 500 suteva nakon svakog treninga.

magsm

pre 11 godina

divac, bodiroga, tomašević. oni su igrali i 95., a bili su nosioci igre(svaka čast ostalima, svi su podjednako doprineli,ne želim da osporim neviđen uspeh). Znači da je ta reprezentacija iz 02. , samo podmlađena u odnosu na onu iz 95. Ali ni tu podmlađivanje izgleda nije uspelo, jer znamo šta je bilo posle. Dakle kriza seže mnogo ranije. Navikli smo na kontinuitetne uspehe, a u međuvremenu su svi počeli da igraju košarku, baš kao i u fudbalu, nema lakih protivnika i sigurnih favorita.

ads

pre 11 godina

Teodosic, Nedovic, Tripkovic, Rasic, Andjusic, Bjelica, Keselj, Savanovic, Velickovic, Macvan, Krstic, Milicic. Zaboraviti Tepice, Paunice, Markovice, Ercege koji jednostavno nisu za reprezentaciju! Jel ovo los tim, jel ovo tim bez buducnosti? Ne, ovo je tim za borbu za medalju u Sloveniji!

vesna

pre 11 godina

Znamo koja generacija je bila najbolja ,Vasa Dalipagicu...zamislite ove igrace DALIPAGIC,COSIC,PLECAS,SLAVNIC,KICANOVIC,JERKOV,KAPICIC!!To je bilo uzivanje gledati..vesna

C7-5

pre 11 godina

(vlada, 24. septembar 2012 11:58)

Ma Praja je legenda svetske košarke. Nije on samo legenda Srpske i SFRJ košareke. Pa na svetskom prvenstvu u Manili gde smo osvojili zlato je proglašen za najboljeg igrača. On je član kuće slavnih, on je legenda. Druga reč ne postoji. Imao je odraz, skok šut, krilo strašno. Pametnu igru i razmišljanje u igri. Nije šutirao bez veze, i kada ne treba ko ovi danas, pa šta bude. Znalo se na utakmici 20 i kusur koševa se uvek računa da je dao i kada meč nije ni počeo. Bio je skroman igrač i nikada nije letbdeu u oblacima. Čvrst karakter a na terenu drugi čovek, strava. Pa onaj SSSR se ježio kada izadju naši na parket. Tada Španije nije ni postojala kao ozbiljan tim a danas gde smo mi a gde su Španci. Francuzi? Pa oni nisu postojali na svetskoj i Evropskoj košarkaškoj karti ..A mi se mučimo sa Izraelom i onim Eskimima..strava.

chubby checker

pre 11 godina

najlakše je za sve okriviti menadžere i agencije. Veličković (po meni faktor X u našoj reprezentaciji) praktično ne igra košarku već dve godine, a on je izabrao taj put koji je po svima vama ispravan, produžio ugovor sa Partizanom, igrao Evroligu godinama sa velikom minutažom i tek onda prešao u Real i opet ga nema nigde. a opet imamo slučaj Bodiroge koji je sa 16 godina otišao u Italiju pa ipak postao jedan od najboljih. da ne pričam o svim "našim grcima" (Stojaković, Gurović, Jarić) koji su svi sa 18 godina napustili Srbiju pa ipak postali igrači!

svi igrači koji su igrali u Indijanapolisu osim Divca su bili aktivni igrači i mogli da igraju za reprezentaciju još barem 3-4 god! zašto Rakočević već 10 godina ne igra za reprezentaciju!? Miličić? Raković? zašto su Vujanić i Kecman pre tri godine precrtani?
po meni nije baš sve tako crno, OK, obrukali smo se u kvalifikacijama, ali ljudi moji nama konstantno ne igra pola reprezentacije! poenta je u tome što mi taj luksuz više ne možemo dopustiti sebi! Zamislite Španiju bez braće Gasol i Navara, zamislite Argentinu bez Đinobilija, Delfina i Skole! ne bi bili nigde! Rusija kada igra Kirilenko je među prve tri reprezentacije na EP, kada ne igra nema ih nigde! niko više taj luksuz ne može dopustiti sebi sem možda Amerikanaca da igra bez nekih od naljboljih igrača!

kod nas igračima od 29 godina "nije realno" da igraju više za rep. a kod Argentinaca igrači koji su već zaista zreli za penziju razbijaju! Razmislite o tome!

Dotakli smo dno zivota

pre 11 godina

@Ivan,

I te kako menadzeri mogu biti krivi.Krivi su sto tojdeci za koju se jos ne zna da li ce nesto od njih biti obecaju kule i gradove. Obecaju i njihovim roditeljima. Roditelji u svojoj deci vide spas od bede.Nije samo kosraka u pitanju veci ostali sport.I kada si nesto nekom roditelju obecao on ide na svaki ternin ili utakmicu svog deteta i hoce da s bije sa trenerom zasto mu dete ne igra. Da ne govorim o onim roditeljinma koji imaju love. Pogledajte ko uci tu decu.Priuceni treneri sa nekakvih dopisnih kurseva, visih trenerskih skola.Pogledajte tkzv klinike.Uce decu taktici.Ne uce ih tehnici vec taktici.Zato nam se desava da imamo najlosiju pucacku reprezentaciju. Kica je svojevremeno posle treninga ostajao jos dva sata da trenira sut.Isti slucaj i sa Drazenom Petrovicem.Termini za sve sportove za decu ili u cik zore ili kasno u noc. Sada se odusevljavamo kada mladje kategorije uzmu bronzu na nekom EP. Ranije je bilo normalno barem finale.. Veliki klubovi ne ulazu u male klubove tj bazu ili u svoju omladinsku skolu. Dovode se stranci sumnjivih kvaliteta za sitnu lovu.Sta ako je Amer?? Pa nije svaki Amer Magic ili Jordan

Superhik

pre 11 godina

Da li vi vidite decu da na terenima iza skola i zgrada igraju kosarku ?
U moje vreme cekalo se na red, pobednik ostaje pa si vadio zadnji atom
snage iz sebe .
Deca danas razmisljaju samo o igricama, telefonima i internetu.

Dzabar

pre 11 godina

E moj Prajo,druga su to bila vremena.Da li sada ima nekog trenera poput Zeravice koji je tebe doveo u u Partizan,ili Bose Tanjevica koji je Bodirogu odveo u Italiju.Tada se kosarka igrala srcem i znanjem,bila je stvar prestiza,sport srednje klase,gradjanskog drustva,danas huligani dolaze da gledaju kosarku i ne gledaju je, nego "bacaju parole".Danas nema vise kampova na koje dolaze talentovana deca,vec privatni kampovi koje posecuju deca kojima roditelji mogu da plate nedelju dve na nekom "Kopaoniku".To ne stvara zvezde.Zvezde se radjaju,a posao skauta je da ih "kupi" sa ulice.Kao recimo mi dok smo bili klinci i igrali u dvoristu tadasnje "8 gimnazije".Dolazili ljudi,pa pitaju da li ces da igras za OKK Beograd (BEKO),Radnicki (LMK,ranije FOB.Ovi bolji su vec igrali za bolje klubove(Dabic).A sada? Menadzerske agencije,timovi,treneri cuda,svi imaju neke nove Drazene,Djordjevice,Kicanovice,a kada ga vidis na terenu,ne zna da igra kosarku.Ne samo da ovi nasi igraci nisu zvezde,nego nisu ni "kosarkaski pismeni".I zato toliko ispucavanja za trojku,toliko "vesanje" o kos,jer nemaju tehniku da pridju kosu,ne znaju da "okrenu" saigraca ili da ga "izlome".Da ne pricam da mnogi od njih ne znaju ni najosnovnije stvari.Zalim onog Ivkovica, sto mora da ima crta kao da su prvi osnovne.Kad je cuveni Gomeljski gledao ondasnju Jugu na utakmicama,pitaju ga ovi nasi,zasto si dosao da nas gledas?Pa da vidim sta cete da igrate.Pa ni mi sami ne znamo sta cemo da igramo".

Miki

pre 11 godina

Pa kad bi zvezde mogle da nastanu za godinu dana i bez ulaganja, bez vere u drustvo iz koga dolaze bilo bi ih na svakom koraku. Gomila mladih talenata propada u zurbi da sto pre obezbedi sebi materijalnu egzistenciju a sa prvom ozbiljnijom povredom na njih se skoro i ne racuna. Ne moze tu da bude zvezda. Ako za trenutak ostavimo po strani patriotski sevdah u koji zapadnu nasi "kosarkaski Brazilci" kad god se naliju na nekom splavu imajuci uvek "dobar razlog" za to, shvaticemo da niko ne moze da ih krivi za takvo ponasanje jer u to se nase drustvo pretvorilo. Ako verujes u drzavu budala si poslednjih 20 i kusur godina a za to vreme ko zna koliko je Djordjevica, Kicanovica, Dalipagica, Koraca, Petrovica, Kukoca i td propalo!

Ivan

pre 11 godina

Dalipagićeve izjave su gomila kontradikcija. Kako mogu biti krivi menadžeri kao takvi, kad oni postoje i u američkoj, španskoj itd. košarci, pa to ne smeta tim selekcijama da budu dobre? Priča Praja da se treba vratiti na stari kolektivni pristup, a u isto vreme kuka da ne igramo moderno i nemamo superzvede, dominantne individualce, na kojima se upravo i zasniva moderna košarka.
Jednostavno, dešava nam se ono što se desilo i mnogima pre nas: blistava prošlost ne dopušta nam da sagledamo objektivno sadašnjost. Košarka napreduje, sad je i drugi igraju ozbiljno, i to baš zato što su se opredelili za jedan princip - tržišni. A mi i dalje lutamo: te ovako ćemo, te onako ćemo. Juče se Steva Karadžić jada na struku, danas Praja na igrače i menadžere, sutra će neko na savez...
Odavno ne valja, ne od 2002. Kako neko može da kaže da je KSS dobro radio, kad su nam nosioci igre od raspada SFRJ igrači ponikli u staroj Jugi, a potom igrači koji su stasali mimo KSS, u inostranstvu? Riba smrdi od glave, od onih koji vode srpsku košarku i diktiraju pravila, a ne od onih se tim pravilima prilagođavaju. Zato srpska košarka baš sad ima vrlo povoljan trenutak za oporavak, jer su na dve najvažnije funkcije došle one osobe koje najviše mogu da joj pomognu: na mestu predsednika olimpijskog komiteta je najčuveniji naš košarkaš, a na mestu ministra za sport bez sumnje vrlo inteligentna osoba (bivša vicešampionka sveta u šahu). Što bi rekao naš narod, najbolja kombinacija - ona zna, a on hoće.

Nikola

pre 11 godina

Evo sto se dešava sa malim saricem trenutno jedan od najboljih juniora europe, umjesto da igra on je zadnje dvije godine trunuo u zagrebu jer su neki krojili politiku u dep mi gurni a moral u autu

Milan

pre 11 godina

Nije problem u savezu, trenerima, menadzerima... problem je u nasoj zemlji. Vec 22 godine samo idemo nizbrdo, a svetlo na kraju tunela se jos uvek ne vidi. Kada budemo ziveli u normalnoj drzavi, i zdravoj sredini i u sportu ce stvari krenuti na bolje...

zoran

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.


(AlCapone, 24. septembar 2012 11:18)

Pa, prijatelju, nije ti dobro poredjenje, jer danashnja nauka i umetnost proizvode isto tako genijalna dela kao shto je bilo i ranije. No, za nashu koshraku se to ne moze reci. Mi vishe ne proizvodimo na nivou predjashnjih generacija, pa zbog toga sa pravom govorimo da je pre bilo mnogo bolje.
Vidish ,taj Praja, u vreme kada nije bilo trojki je davao po 30 poena bez problema. U Italiji (tada je uvedena trojka) je utrpao 70 poena. Imao je skok-shut koji ovi danas ni u snovima ne mogu da naprave...zapravo jedva se odlepe od zemlje. No, taj Praja je trenirao od jutra do sutra...Kica takodje..danas imash igrache koji ako pogode obrcuh, rachuna se da je uspeh. Kosharkash bez kvalitetnog shuta ne postoji, nije kosharkash vec dizach tegova. Na zalost, nasha reprezentacija je puna takvih. Ljudi bacaju kamenje sa ramena...Duda Ivkovic tu nema shanse da uradi bilo kakav kvalitetan posao.

MIle

pre 11 godina

Nisu krivi roditelji već sistem koji dozvoljava da se roditelji i menadžeri previše pitaju. Ranije su škole bile prva selekcija gde su svi imali jednaku šansu i znalo se ko je najbolji. Sam si znao gde ti je mesto i to ti je davalo želju ta treniraš 10 sati i da si najbolji među svojima. Danas ti tata kaže da se najboji a ako ne veruješ, evo pitaj menadžera. A to da smo netalentovani, nema šanse, ali su najbolji u drugom planu i to u svim sferama života.

ofserbiaknight

pre 11 godina

Решење је да дођете у "КК Борча" и да видите како клинци играју кошарку!

Eto ja onako

pre 11 godina

@sve je to lepo ali...,

Kazes kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci" Goran Grbovcic je pre dva meseca kod Tegeltije da Partizan iz svoje skole u seniore nije poslednjih dvadeset godina izbacio ni jednog igraca.I toje tacno. da lipostoji skola kadeta,juniora,omladinaca u Parizanu. Doveli su Miljenovica da sedi na klupi jer su tri plej mejkera doveli. I sa pravom se decko buni.Dovode se "talenti" iz Evrope.Da li su nasi igraci za njih druga liga. Da li je osnovni cilj samo Evro liga.To je isto i sa Zvezdom. Ali FMP je stvorio gomilu igraca.Sta u nasoj kosarci radi Miki Raznatovic. Sve sto vredi on drzi pod ugovorom. Roditelji kroz decu vide spas svojih finansija. Ko nam trenira tu decu. Od pocetka ih dave sa raznim taktikama. Vezba suta se zapostavlja.Gde nam je reprezentacija koja je u Novom sadu (21 god) osvojila SP. Odu igraci za sicu i sede u Barsi, Realu,PAO,OLY.Na klupi (Tepic.Uros, Bjelica. Keselj. Spanci svoje guraju u vatru

red

pre 11 godina

Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.

drdr

pre 11 godina

Sve kreće od porodice i to u svim sverama. Danas će svaki roditelj da odobri da njegovo dete sa 17, 18 godina potpise sa nekim menadžerom ugovor i ode u inostranstvo. Daj šta daš, a kako će se to dete dalje razvijati, nema veze uzeo sam pare mogu bolje da živim. Tih para ovde nema. Umesto kao nekada, radiš u svojoj zemlji, napreduješ, dokažeš se u državnom timu i u životu zaradiš 10 puta više. Na žalost to je danas tako, porodica tone sve niže i niže a to je jasna namera zapada. Pogledajte njihove porodice i odnos roditelja prema deci i sve je jasno. Pogledajte njihove škole, noge na klupu, ko da je šerif, cepa muzika a čas traje? Pa u moje vreme, mi smo izlazili u pola 8 i kući u 9. Danas izlaze u 11 i dodju kući u 4, 5 ujutru . Onda oni koji ne rade mišta spavaju celo pre podne, a oni koji imaju obaveze idu neispavani i naduveni na posao ili školu. Pa šta može da ostvari i uradi u takvom stanju? Sa druge strane, poditelji imaju sva prava i deca. Ne smeš da podigneš glas, ako se požališ, ukažeš na nerad ili neki problem, onaj će da te još malo bije, to je njegovo dete, njegov andjeo. Pa kada se nastavnik požali na mene otac me još dotepa kući. I na pamet mi ne pada da radim nešto loše. To je današnja stvarnost. Od sporta do drugih svera života. Žalosno. Ali mladje, današnje generacije sve ovo što pišem ne mogu da shvate jer to nije deo njihovih života. Generalno celo društvo tone sve niže.

AlCapone

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.

Ja mislim da ovi danasnji momci zasluzuju podrsku i imaju potencial. Nisu toliko losiji, u nekim stvarima i bolji. Ali treba razumeti duh danasnje igre. I Amerikanci nemaju vise igrace kao Jordan, Bird ili Magic. Imaju zvezde ali nisu usporedive po svojoj karizmi, liderstvu itd. nekadasnjim biserima tog sporta.

Dosta je kukanja. Svaka cast Bodirogi, Divcu, Stojakovicu, Danilovicu, Djordjevicu, ali sada imamo Teodosica, Keselja, Krstica, Nedovica, Bjelicu i druge sjajne momke. Dokazali su sta mogu na EP u Poljskoj, bili su najmladja reprezentacija, tada je bio logican zakljucak da imamo tim koji ce dominirati u Evropi i boriti se sa najboljima u svetu. Zasto je stalo? Nije objasnjenje u tome kako se igralo u proslosti. Ajde da se napravi dobar tim, ovi momci mogu harati Evropom 2013, samo mi se cini da im nedostaje malo samopouzdanja. Pa kako ne kad im se stalno govori kako su "mali" u poredjenju sa penzionisanim igracima. Nisu mali, to su vec dokazali. Ukrali su im finale na svetskom prvenstvu, imaju srebro iz evropskog prvenstva kao najmladji tim, uzeli su sve u mladjim kategorijama. Ne kupujem vise pricu da nemamo vrhunskih igraca i da ne moze da se stvori dobar tim ako ne jedan od najboljih.

vlada

pre 11 godina

ja bih samo da primetim da dotični nije legenda samo srpske košarke, već legenda Jugoslovenske košarke, tj legenda svima na prostoru bivše Juge.

Tačno je sve što je rekao, samo treba nešto učiniti po tom pitanju kako bi se za 5-10-15 godina, kada god, popeli opet na krov sveta!!!

Boki

pre 11 godina

Zashto samo kosharkashi odbijaju poziv za reprezentaciju, kad je neki vaterpolista odbio da igra, ili odbojkash pa cak i fudbaleri koje toliko narod pljuje i koji isto imaju menadzere i novac mozda i veci od ovih kosharkasha. Ko je onaj Raduljica da kaze ne reprezentaciji i kad ce tim neko da se pozabavi? Kad ce neko da se zapita u drzavi zashto je kosharka privilegovana u odnosu na druge sportove u Srbiji? Kolko novca se ulaze u ovoj krizi u kosharku? Kad ce da se donese neki zakon da klubove obaveze da transparentno troshe novac da vidimo kolke su plate tih igraca u klubovima? Na ove "zvezde" se troshi veliki novac uglavnom javnih preduzeca i gradjana i ulaze u njihov razvoj a oni kad postanu igraci odbiju repku.Zashto drzava ta sredstva ne preusmjeri u druge sportove koji jedva prezivljavaju kao plivanje, atletika, veslanje, kajak, odbojka zenska i mushka rukomet, vaterpolo gdje realno mozemo da sa manje novca budemo konkurentni? Vec dvije olimpijade ovi se nisu kvalifikovali u olimpijski tim Srbije i ja ne znam kakav interes drzava ima da ulaze u njih? zashto bash kosharka, zashto? Naravno ne treba ni kosharku skroz unishtiti al im treba znacajno skresati sredstva, da igraju samo domaci igraci za 2 do 3 hiljada eura najvishe i da igraju sve mladji momci dok se ne afirmishu a onda idu preko kao odbojkashi npr, ili vaterpolo.Ovako se samo takmice zvezda i partizan sa strancima i skupim dom. igracima, bore se za neke evro lige i shta imamo od toga Raduljicu, Milicica i td.

srbin

pre 11 godina

kriza celokupne nacije se odrazila i na košarku, videli smo na olimpijadi da je i u odbojci isto stanje, mada je u odbojci došlo do smene genaracije, nadam se da će vaterpolisti još gurati. slažem se sa Prajom, ali mislim i da nisu samo menaderi krivi, već insitiucija porodice i moralne odgovornosti ne postoji, vidite špance, oni imaju zvezde i menadžere, ali su homogeni, ekipaa, prijatelji.. uvek se odazovu, igraju za Španiju srcem.

Zabezeknut

pre 11 godina

Sve je covek rekao. Mi nemamo ni jednu zvezdu vise u timu. I ne samo to, bilo koji nas igrac koji je blizu kosa ne uliva poverenje da je to bar 70-80% uspesna zavrsnica pa cak i kad je ZICER u pitanju. Kad god neki nas igrac prilazi kosu ja grizem nokte jer znam da je veeeeelika verovatnoca da od toga nece biti nista. Iako su ceo zivot sa tom loptom opet nekako kilavo izgledaju, nema samouverenosti. Za razliku od jednog Navara ili Gasola recimo, kad je lopta u njihovim rukama i kad prilaze kosu znamo da je to 99% kos!!!

Nataeos

pre 11 godina

Dobro sad svi pricaju.. Dajte neko resenje, skupite se pa napravite neki plan na 10 godina...mozda ga vec i imaju samo nema ko da slusa??

zoran

pre 11 godina

Dobro se secam tih majstora, koji su bili na nivou NBA lige. Praja,Kica,Cosa,Mirza,Moka,Jerkov,Duci Simonovic.....ma koliko hoces igracha za koje su se otimali svi svetski klubovi...poezija na terenu. Duh kakav se nikada nece ponoviti, jer jesu bili izuzetni. Izuzetni po svemu. Od ponashanja do odnosa prema grbu za koji su igrali.
Bash kao shto Praja kaze, danas su neka druga vremena. Dolar, evro je sve i svja. Menadzeri, a i treneri se ugradjuju u razne ugovore te prolaze i oni koji ni peshke ne znaju hodati. Na nashu zalost, unishtili smo sport koji je toliko mnogo doneo ovom podneblju. Ostaje nam da se samo nadamo....

crnobeli delija

pre 11 godina

Brzi uspeh po svaku cenu i "amer na jednu godinu" koji obavezno mora da ima bar 25min po utakmici samo gusi nasu kosarku. U vreme kad nije bilo stranaca, svaki tim iz prvih 5-6 u ondasnjoj ligi je imao bar po 3-4 jaka klinca koji su sa 18-19 godina nosili svoju ekipu. Danas, dobar mladi domaci igrac moze da se u najboljem slucaju nada da ce igrati 10, mozda 15 minuta, bez neke prevelike slobode, bez prava na gresku. svaka promasena trojka ili pogresan pas se momentalno kaznjava odlaskom na klupu.

O igrackim parovima da i ne pricam, Kica i Praja, Djordjevic/Divac/Danilovic, Kukoc/Radja,... uvek smo imali mlade, uigrane udarne parove ili trojke, i u klubovima i u reprezentaciji. Postovanja i vatrene zelje da se igra za reprezentaciju, vise nema.

Kratkorocni stranci nas dugorocno upropastise. Sad neka svi klubasi nalupaju minuse koliko god im je volja.

mi

pre 11 godina

Dok imas trenere imas i igrace, mi bez ovog prvog lagano ali sigurno ostajemo, hocu da kazem da nema nikakve sanse, ni jedan posto, da sada igrac, dete od svoje 12 god do seniora ima normalan razvoj, samim tim ni da se normalno razvije. Nekada su to bili ozbiljni ljudi, sa iskustvom, sad tu decu treniraju malo stariji od njih, koji su u fazonu ajd da budem malo trener pa cu da vidim...haos opsti, i ocekivan, za pametne ali takvih je malo...

Burek

pre 11 godina

Nema,jer nema više fanatika koji će provoditi na treningu po deset sati.Kod ovih ni slobodno bacanje nije koš što kod vas nije bilo zamislivo.

Mostar - mostarcima

pre 11 godina

Svako dobro mom, nasem Praji,, nasem mostarcu. Ko se sjeca, zna.. mekad na Svjetskim prvenstvima se pitalo samo ko c biti prvi, Yuga, SSSR, ili SAD..., na evropskim prvenstvima: Yuga ili SSSR !!! Nije bilo treceg favorita. Lijepih vremena. Dragom Praji, nasoj mostarskoj raji, zelim sve najljepse u zivotu od sveg srca,, Demirovic Mustafa - Mostar

Grobar

pre 11 godina

Slika naše današnje košarke svela se na centra Krstića i kreativnog Teodosića. Kod ovog drugog se nikada ne zna da li će dati tri ili 23 poena. Ostali, kako im je svanuo dan tako i igraju”.

To ja pricam vec 3 godine ! Za danasnje vaspitanje dece(mladih,omladine kako god hocete) ,nisu kriva sama deca , vec roditelji .

Poslednjih 10 godina nisu materijalno lose kao 10 pre njih ,jer ipak nemamo sankcije i ratno stanje u drzavi , ali moralni i duhovno smo jako posrnuli . Tako da i ne treba da se cudite ovolikom gnevu ...

Budite srecni i sa onim sto imate , jer uskoro necete imati ni to.

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

Prajo, sasvim si u pravu ali gde je resenje? Potpuno je tacno da je problem u vaspitanju mladih igraca, dakle treba raditi prvenstveno na tome. E pa, zato kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci".

Burek

pre 11 godina

Nema,jer nema više fanatika koji će provoditi na treningu po deset sati.Kod ovih ni slobodno bacanje nije koš što kod vas nije bilo zamislivo.

Grobar

pre 11 godina

Slika naše današnje košarke svela se na centra Krstića i kreativnog Teodosića. Kod ovog drugog se nikada ne zna da li će dati tri ili 23 poena. Ostali, kako im je svanuo dan tako i igraju”.

To ja pricam vec 3 godine ! Za danasnje vaspitanje dece(mladih,omladine kako god hocete) ,nisu kriva sama deca , vec roditelji .

Poslednjih 10 godina nisu materijalno lose kao 10 pre njih ,jer ipak nemamo sankcije i ratno stanje u drzavi , ali moralni i duhovno smo jako posrnuli . Tako da i ne treba da se cudite ovolikom gnevu ...

Budite srecni i sa onim sto imate , jer uskoro necete imati ni to.

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

Prajo, sasvim si u pravu ali gde je resenje? Potpuno je tacno da je problem u vaspitanju mladih igraca, dakle treba raditi prvenstveno na tome. E pa, zato kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci".

red

pre 11 godina

Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.

mi

pre 11 godina

Dok imas trenere imas i igrace, mi bez ovog prvog lagano ali sigurno ostajemo, hocu da kazem da nema nikakve sanse, ni jedan posto, da sada igrac, dete od svoje 12 god do seniora ima normalan razvoj, samim tim ni da se normalno razvije. Nekada su to bili ozbiljni ljudi, sa iskustvom, sad tu decu treniraju malo stariji od njih, koji su u fazonu ajd da budem malo trener pa cu da vidim...haos opsti, i ocekivan, za pametne ali takvih je malo...

drdr

pre 11 godina

Sve kreće od porodice i to u svim sverama. Danas će svaki roditelj da odobri da njegovo dete sa 17, 18 godina potpise sa nekim menadžerom ugovor i ode u inostranstvo. Daj šta daš, a kako će se to dete dalje razvijati, nema veze uzeo sam pare mogu bolje da živim. Tih para ovde nema. Umesto kao nekada, radiš u svojoj zemlji, napreduješ, dokažeš se u državnom timu i u životu zaradiš 10 puta više. Na žalost to je danas tako, porodica tone sve niže i niže a to je jasna namera zapada. Pogledajte njihove porodice i odnos roditelja prema deci i sve je jasno. Pogledajte njihove škole, noge na klupu, ko da je šerif, cepa muzika a čas traje? Pa u moje vreme, mi smo izlazili u pola 8 i kući u 9. Danas izlaze u 11 i dodju kući u 4, 5 ujutru . Onda oni koji ne rade mišta spavaju celo pre podne, a oni koji imaju obaveze idu neispavani i naduveni na posao ili školu. Pa šta može da ostvari i uradi u takvom stanju? Sa druge strane, poditelji imaju sva prava i deca. Ne smeš da podigneš glas, ako se požališ, ukažeš na nerad ili neki problem, onaj će da te još malo bije, to je njegovo dete, njegov andjeo. Pa kada se nastavnik požali na mene otac me još dotepa kući. I na pamet mi ne pada da radim nešto loše. To je današnja stvarnost. Od sporta do drugih svera života. Žalosno. Ali mladje, današnje generacije sve ovo što pišem ne mogu da shvate jer to nije deo njihovih života. Generalno celo društvo tone sve niže.

Dzabar

pre 11 godina

E moj Prajo,druga su to bila vremena.Da li sada ima nekog trenera poput Zeravice koji je tebe doveo u u Partizan,ili Bose Tanjevica koji je Bodirogu odveo u Italiju.Tada se kosarka igrala srcem i znanjem,bila je stvar prestiza,sport srednje klase,gradjanskog drustva,danas huligani dolaze da gledaju kosarku i ne gledaju je, nego "bacaju parole".Danas nema vise kampova na koje dolaze talentovana deca,vec privatni kampovi koje posecuju deca kojima roditelji mogu da plate nedelju dve na nekom "Kopaoniku".To ne stvara zvezde.Zvezde se radjaju,a posao skauta je da ih "kupi" sa ulice.Kao recimo mi dok smo bili klinci i igrali u dvoristu tadasnje "8 gimnazije".Dolazili ljudi,pa pitaju da li ces da igras za OKK Beograd (BEKO),Radnicki (LMK,ranije FOB.Ovi bolji su vec igrali za bolje klubove(Dabic).A sada? Menadzerske agencije,timovi,treneri cuda,svi imaju neke nove Drazene,Djordjevice,Kicanovice,a kada ga vidis na terenu,ne zna da igra kosarku.Ne samo da ovi nasi igraci nisu zvezde,nego nisu ni "kosarkaski pismeni".I zato toliko ispucavanja za trojku,toliko "vesanje" o kos,jer nemaju tehniku da pridju kosu,ne znaju da "okrenu" saigraca ili da ga "izlome".Da ne pricam da mnogi od njih ne znaju ni najosnovnije stvari.Zalim onog Ivkovica, sto mora da ima crta kao da su prvi osnovne.Kad je cuveni Gomeljski gledao ondasnju Jugu na utakmicama,pitaju ga ovi nasi,zasto si dosao da nas gledas?Pa da vidim sta cete da igrate.Pa ni mi sami ne znamo sta cemo da igramo".

C7-5

pre 11 godina

(vlada, 24. septembar 2012 11:58)

Ma Praja je legenda svetske košarke. Nije on samo legenda Srpske i SFRJ košareke. Pa na svetskom prvenstvu u Manili gde smo osvojili zlato je proglašen za najboljeg igrača. On je član kuće slavnih, on je legenda. Druga reč ne postoji. Imao je odraz, skok šut, krilo strašno. Pametnu igru i razmišljanje u igri. Nije šutirao bez veze, i kada ne treba ko ovi danas, pa šta bude. Znalo se na utakmici 20 i kusur koševa se uvek računa da je dao i kada meč nije ni počeo. Bio je skroman igrač i nikada nije letbdeu u oblacima. Čvrst karakter a na terenu drugi čovek, strava. Pa onaj SSSR se ježio kada izadju naši na parket. Tada Španije nije ni postojala kao ozbiljan tim a danas gde smo mi a gde su Španci. Francuzi? Pa oni nisu postojali na svetskoj i Evropskoj košarkaškoj karti ..A mi se mučimo sa Izraelom i onim Eskimima..strava.

Milan

pre 11 godina

Nije problem u savezu, trenerima, menadzerima... problem je u nasoj zemlji. Vec 22 godine samo idemo nizbrdo, a svetlo na kraju tunela se jos uvek ne vidi. Kada budemo ziveli u normalnoj drzavi, i zdravoj sredini i u sportu ce stvari krenuti na bolje...

crnobeli delija

pre 11 godina

Brzi uspeh po svaku cenu i "amer na jednu godinu" koji obavezno mora da ima bar 25min po utakmici samo gusi nasu kosarku. U vreme kad nije bilo stranaca, svaki tim iz prvih 5-6 u ondasnjoj ligi je imao bar po 3-4 jaka klinca koji su sa 18-19 godina nosili svoju ekipu. Danas, dobar mladi domaci igrac moze da se u najboljem slucaju nada da ce igrati 10, mozda 15 minuta, bez neke prevelike slobode, bez prava na gresku. svaka promasena trojka ili pogresan pas se momentalno kaznjava odlaskom na klupu.

O igrackim parovima da i ne pricam, Kica i Praja, Djordjevic/Divac/Danilovic, Kukoc/Radja,... uvek smo imali mlade, uigrane udarne parove ili trojke, i u klubovima i u reprezentaciji. Postovanja i vatrene zelje da se igra za reprezentaciju, vise nema.

Kratkorocni stranci nas dugorocno upropastise. Sad neka svi klubasi nalupaju minuse koliko god im je volja.

Zabezeknut

pre 11 godina

Sve je covek rekao. Mi nemamo ni jednu zvezdu vise u timu. I ne samo to, bilo koji nas igrac koji je blizu kosa ne uliva poverenje da je to bar 70-80% uspesna zavrsnica pa cak i kad je ZICER u pitanju. Kad god neki nas igrac prilazi kosu ja grizem nokte jer znam da je veeeeelika verovatnoca da od toga nece biti nista. Iako su ceo zivot sa tom loptom opet nekako kilavo izgledaju, nema samouverenosti. Za razliku od jednog Navara ili Gasola recimo, kad je lopta u njihovim rukama i kad prilaze kosu znamo da je to 99% kos!!!

Nataeos

pre 11 godina

Dobro sad svi pricaju.. Dajte neko resenje, skupite se pa napravite neki plan na 10 godina...mozda ga vec i imaju samo nema ko da slusa??

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

@ Eto ja onako...
Druze, ima delova iz tvog posta sa kojima se slazem, jedino ne sa demagogijom. Citiras Grbovica koji kaze da Partizan nije proizveo ni 1 igraca iz svojih redova u posl 20 god. To je besmislica jer pogotovo ni 1 NBA ili veliki evropski klub nije stvorio igraca iz svojih redova ali ih je svakako izbrusio (ili ne) i proizveo u velike kosarkase. Pa i Kicanovic je svojevremeno dosao iz Cacka, a Dalipagic iz Mostara kao potencijal, a postali su super-zvezde. Svako je dosao od negde druze moj. Pozivate se na Hemofarm i FMP, a ne znate da je vecina tih decaka svojevremeno dovedena iz unutrasnjosti. Ne mislis valjda da su skupljani po Vrscu i Zelezniku? Pa Andjusic je iz Beograda, a ne Vrsca. Mislis li da bi Kicanovic postao Kicanovic da je ostao u Borcu iz Cacka, Dalipagic u Lokomotivi iz Mostara, Divac u Prijepolju do kraja karijere? Znaci trebao je odbiti Lejkerse zbog ljubavi prema Prijepolju i basketu u gajbu soka i kolace? I tamo bi naucio sve to sto je naucio?

zoran

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.


(AlCapone, 24. septembar 2012 11:18)

Pa, prijatelju, nije ti dobro poredjenje, jer danashnja nauka i umetnost proizvode isto tako genijalna dela kao shto je bilo i ranije. No, za nashu koshraku se to ne moze reci. Mi vishe ne proizvodimo na nivou predjashnjih generacija, pa zbog toga sa pravom govorimo da je pre bilo mnogo bolje.
Vidish ,taj Praja, u vreme kada nije bilo trojki je davao po 30 poena bez problema. U Italiji (tada je uvedena trojka) je utrpao 70 poena. Imao je skok-shut koji ovi danas ni u snovima ne mogu da naprave...zapravo jedva se odlepe od zemlje. No, taj Praja je trenirao od jutra do sutra...Kica takodje..danas imash igrache koji ako pogode obrcuh, rachuna se da je uspeh. Kosharkash bez kvalitetnog shuta ne postoji, nije kosharkash vec dizach tegova. Na zalost, nasha reprezentacija je puna takvih. Ljudi bacaju kamenje sa ramena...Duda Ivkovic tu nema shanse da uradi bilo kakav kvalitetan posao.

Eto ja onako

pre 11 godina

@sve je to lepo ali...,

Kazes kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci" Goran Grbovcic je pre dva meseca kod Tegeltije da Partizan iz svoje skole u seniore nije poslednjih dvadeset godina izbacio ni jednog igraca.I toje tacno. da lipostoji skola kadeta,juniora,omladinaca u Parizanu. Doveli su Miljenovica da sedi na klupi jer su tri plej mejkera doveli. I sa pravom se decko buni.Dovode se "talenti" iz Evrope.Da li su nasi igraci za njih druga liga. Da li je osnovni cilj samo Evro liga.To je isto i sa Zvezdom. Ali FMP je stvorio gomilu igraca.Sta u nasoj kosarci radi Miki Raznatovic. Sve sto vredi on drzi pod ugovorom. Roditelji kroz decu vide spas svojih finansija. Ko nam trenira tu decu. Od pocetka ih dave sa raznim taktikama. Vezba suta se zapostavlja.Gde nam je reprezentacija koja je u Novom sadu (21 god) osvojila SP. Odu igraci za sicu i sede u Barsi, Realu,PAO,OLY.Na klupi (Tepic.Uros, Bjelica. Keselj. Spanci svoje guraju u vatru

Superhik

pre 11 godina

Da li vi vidite decu da na terenima iza skola i zgrada igraju kosarku ?
U moje vreme cekalo se na red, pobednik ostaje pa si vadio zadnji atom
snage iz sebe .
Deca danas razmisljaju samo o igricama, telefonima i internetu.

zoran

pre 11 godina

Dobro se secam tih majstora, koji su bili na nivou NBA lige. Praja,Kica,Cosa,Mirza,Moka,Jerkov,Duci Simonovic.....ma koliko hoces igracha za koje su se otimali svi svetski klubovi...poezija na terenu. Duh kakav se nikada nece ponoviti, jer jesu bili izuzetni. Izuzetni po svemu. Od ponashanja do odnosa prema grbu za koji su igrali.
Bash kao shto Praja kaze, danas su neka druga vremena. Dolar, evro je sve i svja. Menadzeri, a i treneri se ugradjuju u razne ugovore te prolaze i oni koji ni peshke ne znaju hodati. Na nashu zalost, unishtili smo sport koji je toliko mnogo doneo ovom podneblju. Ostaje nam da se samo nadamo....

MIle

pre 11 godina

Nisu krivi roditelji već sistem koji dozvoljava da se roditelji i menadžeri previše pitaju. Ranije su škole bile prva selekcija gde su svi imali jednaku šansu i znalo se ko je najbolji. Sam si znao gde ti je mesto i to ti je davalo želju ta treniraš 10 sati i da si najbolji među svojima. Danas ti tata kaže da se najboji a ako ne veruješ, evo pitaj menadžera. A to da smo netalentovani, nema šanse, ali su najbolji u drugom planu i to u svim sferama života.

chubby checker

pre 11 godina

najlakše je za sve okriviti menadžere i agencije. Veličković (po meni faktor X u našoj reprezentaciji) praktično ne igra košarku već dve godine, a on je izabrao taj put koji je po svima vama ispravan, produžio ugovor sa Partizanom, igrao Evroligu godinama sa velikom minutažom i tek onda prešao u Real i opet ga nema nigde. a opet imamo slučaj Bodiroge koji je sa 16 godina otišao u Italiju pa ipak postao jedan od najboljih. da ne pričam o svim "našim grcima" (Stojaković, Gurović, Jarić) koji su svi sa 18 godina napustili Srbiju pa ipak postali igrači!

svi igrači koji su igrali u Indijanapolisu osim Divca su bili aktivni igrači i mogli da igraju za reprezentaciju još barem 3-4 god! zašto Rakočević već 10 godina ne igra za reprezentaciju!? Miličić? Raković? zašto su Vujanić i Kecman pre tri godine precrtani?
po meni nije baš sve tako crno, OK, obrukali smo se u kvalifikacijama, ali ljudi moji nama konstantno ne igra pola reprezentacije! poenta je u tome što mi taj luksuz više ne možemo dopustiti sebi! Zamislite Španiju bez braće Gasol i Navara, zamislite Argentinu bez Đinobilija, Delfina i Skole! ne bi bili nigde! Rusija kada igra Kirilenko je među prve tri reprezentacije na EP, kada ne igra nema ih nigde! niko više taj luksuz ne može dopustiti sebi sem možda Amerikanaca da igra bez nekih od naljboljih igrača!

kod nas igračima od 29 godina "nije realno" da igraju više za rep. a kod Argentinaca igrači koji su već zaista zreli za penziju razbijaju! Razmislite o tome!

Nikola

pre 11 godina

Evo sto se dešava sa malim saricem trenutno jedan od najboljih juniora europe, umjesto da igra on je zadnje dvije godine trunuo u zagrebu jer su neki krojili politiku u dep mi gurni a moral u autu

Miki

pre 11 godina

Pa kad bi zvezde mogle da nastanu za godinu dana i bez ulaganja, bez vere u drustvo iz koga dolaze bilo bi ih na svakom koraku. Gomila mladih talenata propada u zurbi da sto pre obezbedi sebi materijalnu egzistenciju a sa prvom ozbiljnijom povredom na njih se skoro i ne racuna. Ne moze tu da bude zvezda. Ako za trenutak ostavimo po strani patriotski sevdah u koji zapadnu nasi "kosarkaski Brazilci" kad god se naliju na nekom splavu imajuci uvek "dobar razlog" za to, shvaticemo da niko ne moze da ih krivi za takvo ponasanje jer u to se nase drustvo pretvorilo. Ako verujes u drzavu budala si poslednjih 20 i kusur godina a za to vreme ko zna koliko je Djordjevica, Kicanovica, Dalipagica, Koraca, Petrovica, Kukoca i td propalo!

srbin

pre 11 godina

kriza celokupne nacije se odrazila i na košarku, videli smo na olimpijadi da je i u odbojci isto stanje, mada je u odbojci došlo do smene genaracije, nadam se da će vaterpolisti još gurati. slažem se sa Prajom, ali mislim i da nisu samo menaderi krivi, već insitiucija porodice i moralne odgovornosti ne postoji, vidite špance, oni imaju zvezde i menadžere, ali su homogeni, ekipaa, prijatelji.. uvek se odazovu, igraju za Španiju srcem.

AlCapone

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.

Ja mislim da ovi danasnji momci zasluzuju podrsku i imaju potencial. Nisu toliko losiji, u nekim stvarima i bolji. Ali treba razumeti duh danasnje igre. I Amerikanci nemaju vise igrace kao Jordan, Bird ili Magic. Imaju zvezde ali nisu usporedive po svojoj karizmi, liderstvu itd. nekadasnjim biserima tog sporta.

Dosta je kukanja. Svaka cast Bodirogi, Divcu, Stojakovicu, Danilovicu, Djordjevicu, ali sada imamo Teodosica, Keselja, Krstica, Nedovica, Bjelicu i druge sjajne momke. Dokazali su sta mogu na EP u Poljskoj, bili su najmladja reprezentacija, tada je bio logican zakljucak da imamo tim koji ce dominirati u Evropi i boriti se sa najboljima u svetu. Zasto je stalo? Nije objasnjenje u tome kako se igralo u proslosti. Ajde da se napravi dobar tim, ovi momci mogu harati Evropom 2013, samo mi se cini da im nedostaje malo samopouzdanja. Pa kako ne kad im se stalno govori kako su "mali" u poredjenju sa penzionisanim igracima. Nisu mali, to su vec dokazali. Ukrali su im finale na svetskom prvenstvu, imaju srebro iz evropskog prvenstva kao najmladji tim, uzeli su sve u mladjim kategorijama. Ne kupujem vise pricu da nemamo vrhunskih igraca i da ne moze da se stvori dobar tim ako ne jedan od najboljih.

zoran

pre 11 godina

Na vrhuncu svoje igrachke moci, Praja bude pozvan u Boston Seltik. Znate li vi shta je u to vreme znachio taj tim ? U to vreme NBA je bio neshto nedostizno za evropske igrache. Praja odbije , bio je u njihovom kampu, jer su pravila bila veoma stroga te ne bi mogao igrati na Olimpijadi za reprezentaciju.
To je neponovljivo.

Ovi danas trche preko bare da ,uglavnom, nose peshkire, vodu, greju klupu.

Praja nije samo legenda Jugo basketa ili srpske kosharke..on je legenda svetske bashtine ove igre.

manuginobili

pre 11 godina

Ovo sto je Praja rekao je na zalost tuzna istina-vise nemamo ni jednu zvijezdu,sve su to prosjecni igraci,a neki nisu cak ni to...pogledajte samo ko su nasa dva najbolja igraca,i sve ce biti jasno...Krstic-centar koji ne moze da igra u NBA u vrijeme kada tamo "izmisljaju" centre i svakog viseg od 210 koji "zna da hoda" placaju suvim zlatom jer je kriza na toj poziciji velika...i u takvoj konkurenciji Krstic ne moze da igra vise od 15-20 minuta maksimalno-uporedite to sa Divcem i njegovom karijerom recimo...Teodosic?...i tu je Praja u pravu-na njega se ne mozes pouzdati,jedan dan je briljantan a vec iduci ne lici na sebe...ostale ne treba ni pominjati,prijesnjim kosarkasima smo mogli pronaci po neku manu-tipa Djordjevic bas i ne igra najbolju odbranu,Bodiroga ne suta trice bas najbolje itd...sada je obratno-nabrajati mane ovim danasnjim igracima bilo bi besmisleno-svi oni imaju samo po neki kvalitet,tipa-Paunic igra odbranu,Rasic moze (nekada)pogoditi itd...jedini koji bi mogao postati kompletan igrac je Bjelica,ali i to je upitno...i jos mi jedna stvar bode oci,uvijek smo imali barem jednog-a gotovo uvijek i vise igraca koji su pravi suteri,a sada...gledam i ne vjerujem,tricu pogodimo samo slucajno-po zakonu vjerovatnoce neka mora i uci...to je ocit primjer da nema vise igraca koji sami treniraju i nakon treninga,njima je ovo samo posao,odrade trening i to je to...izgleda da nisu nikada culi onu pricu o pokojnom Drazenu i njegovih pogodjenih 500 suteva nakon svakog treninga.

Boki

pre 11 godina

Zashto samo kosharkashi odbijaju poziv za reprezentaciju, kad je neki vaterpolista odbio da igra, ili odbojkash pa cak i fudbaleri koje toliko narod pljuje i koji isto imaju menadzere i novac mozda i veci od ovih kosharkasha. Ko je onaj Raduljica da kaze ne reprezentaciji i kad ce tim neko da se pozabavi? Kad ce neko da se zapita u drzavi zashto je kosharka privilegovana u odnosu na druge sportove u Srbiji? Kolko novca se ulaze u ovoj krizi u kosharku? Kad ce da se donese neki zakon da klubove obaveze da transparentno troshe novac da vidimo kolke su plate tih igraca u klubovima? Na ove "zvezde" se troshi veliki novac uglavnom javnih preduzeca i gradjana i ulaze u njihov razvoj a oni kad postanu igraci odbiju repku.Zashto drzava ta sredstva ne preusmjeri u druge sportove koji jedva prezivljavaju kao plivanje, atletika, veslanje, kajak, odbojka zenska i mushka rukomet, vaterpolo gdje realno mozemo da sa manje novca budemo konkurentni? Vec dvije olimpijade ovi se nisu kvalifikovali u olimpijski tim Srbije i ja ne znam kakav interes drzava ima da ulaze u njih? zashto bash kosharka, zashto? Naravno ne treba ni kosharku skroz unishtiti al im treba znacajno skresati sredstva, da igraju samo domaci igraci za 2 do 3 hiljada eura najvishe i da igraju sve mladji momci dok se ne afirmishu a onda idu preko kao odbojkashi npr, ili vaterpolo.Ovako se samo takmice zvezda i partizan sa strancima i skupim dom. igracima, bore se za neke evro lige i shta imamo od toga Raduljicu, Milicica i td.

ofserbiaknight

pre 11 godina

Решење је да дођете у "КК Борча" и да видите како клинци играју кошарку!

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

To sto Dalipagic govori je samo deo problema. Klinci jesu izgubljeni u vremenu i prostoru jer su im vrata siroko otvorena da odu u inostranstvo cim se i nasluti da imaju talenta. Sa druge strane, jeste teze da se probiju u nasim klubovima zbog stranaca. I ne samo to, nego su klubovi haos u kome su zbrckani nasi klinci (koji igraju malo), stranci koji su tu da uzmu pare i mozda neki prosecni igraci koji nisu uspeli u inostranstvu. Nema starijih igraca da budu primer, uzor i podrska (ne racunam strance, njih boli uvo).
Sto se svetske kosarke tice, i tu smo zaostali. Zasto? Ocigledno, trening nije na nivou. Secam se Stojakovica koga sam poznavao sa 14 godina - decko je tada trenirao dva puta dnevno po dva sata, bio je skroman i ziveo sa porodicom u malom stanu. Nije bilo dovljanja, splavarenja, brzih kola i riba. Decko je VOLEO kosarku i zeleo je da bude kosarkas, a ne da se siri i pravi boem i neki hebac. Danas gledam nase igrace, iz utakmice u utakmicu jedva svako drugo bacanje ubace. I to su igraci iz reprezentacije i vrhunskih klubova. Tehnika nam nije losa, ali ni sjajna. Drugi su na tom polju ipak napredovali daleko vise, sustigli nas i prestigli. Nasa najveca boljka je ipak fizika. Nasi igraci jednostavno retko imaju dobre fizikalije. Igraci u drugim ligama su jednostavno fizicki jaci i spremniji. A nasi ako cak i imaju predispozicije onda nemaju tehniku ili nemaju sut. Izgleda mi da se u mladjim kategorijama provlace upravo na te predispozicije, ali ostaju nekompletni.

magsm

pre 11 godina

divac, bodiroga, tomašević. oni su igrali i 95., a bili su nosioci igre(svaka čast ostalima, svi su podjednako doprineli,ne želim da osporim neviđen uspeh). Znači da je ta reprezentacija iz 02. , samo podmlađena u odnosu na onu iz 95. Ali ni tu podmlađivanje izgleda nije uspelo, jer znamo šta je bilo posle. Dakle kriza seže mnogo ranije. Navikli smo na kontinuitetne uspehe, a u međuvremenu su svi počeli da igraju košarku, baš kao i u fudbalu, nema lakih protivnika i sigurnih favorita.

YOGHI

pre 11 godina

Bio sam slep sada progledah....... Pa gde je ovaj covek bio do sada da nam kaze da nesto nestima....... niti jedan klub nema normalnog psihologa vec godinama, citam Besovic klinac od 18 god hoce da ide iz partizana, pa decko ajde malo ti kod cika psihologa da ti objasni da nisi ZVEZDA i da moras da se ponasas u skladu sa klubom za koji igras i preko kojeg ces mozda i napraviti nesto u zivotu. Menadzeri sve znaju i umeju i zato klinci kao Besovic i rade to sto rade. Kao juce se secam kada su u bus-u lupali jednom Tomasevicu cvrge Djordjevic I Danilovic a on se samo smeskao jer je tada bio klinac i znao svoje mesto u timu. Danas niti ce da treniraju niti hoce da sede i cekaju sansu, posle gledamo gde smo. Pa naravno da smo tu gde jesmo jer su nam klinci takvi kakvi su. Jedan Cvetkovic iz zvezde vec 3 sezone sedi i cuti na klupi Zvezde i nepomislja da ide JER NIJE ZADOVOLJAN MINUTAZOM sa 18 god........

vlada

pre 11 godina

ja bih samo da primetim da dotični nije legenda samo srpske košarke, već legenda Jugoslovenske košarke, tj legenda svima na prostoru bivše Juge.

Tačno je sve što je rekao, samo treba nešto učiniti po tom pitanju kako bi se za 5-10-15 godina, kada god, popeli opet na krov sveta!!!

г4

pre 11 godina

Сасвим просечни играчи данас су боље плаћени од неурохирурга, градитеља мостова, инжењера од којих зависи функционисање система, пилота и осталих људи који се баве опасним и одговорним занимањима. Ако неко за пар поена по утакмици вози бесна кола, онда мало њих има мотив да се усавршава, и да 500 пута дневно шутира на кош после тренинга. Тако су радили сви велики играчи, не само Дражен Петровић.

Ivan

pre 11 godina

Dalipagićeve izjave su gomila kontradikcija. Kako mogu biti krivi menadžeri kao takvi, kad oni postoje i u američkoj, španskoj itd. košarci, pa to ne smeta tim selekcijama da budu dobre? Priča Praja da se treba vratiti na stari kolektivni pristup, a u isto vreme kuka da ne igramo moderno i nemamo superzvede, dominantne individualce, na kojima se upravo i zasniva moderna košarka.
Jednostavno, dešava nam se ono što se desilo i mnogima pre nas: blistava prošlost ne dopušta nam da sagledamo objektivno sadašnjost. Košarka napreduje, sad je i drugi igraju ozbiljno, i to baš zato što su se opredelili za jedan princip - tržišni. A mi i dalje lutamo: te ovako ćemo, te onako ćemo. Juče se Steva Karadžić jada na struku, danas Praja na igrače i menadžere, sutra će neko na savez...
Odavno ne valja, ne od 2002. Kako neko može da kaže da je KSS dobro radio, kad su nam nosioci igre od raspada SFRJ igrači ponikli u staroj Jugi, a potom igrači koji su stasali mimo KSS, u inostranstvu? Riba smrdi od glave, od onih koji vode srpsku košarku i diktiraju pravila, a ne od onih se tim pravilima prilagođavaju. Zato srpska košarka baš sad ima vrlo povoljan trenutak za oporavak, jer su na dve najvažnije funkcije došle one osobe koje najviše mogu da joj pomognu: na mestu predsednika olimpijskog komiteta je najčuveniji naš košarkaš, a na mestu ministra za sport bez sumnje vrlo inteligentna osoba (bivša vicešampionka sveta u šahu). Što bi rekao naš narod, najbolja kombinacija - ona zna, a on hoće.

vesna

pre 11 godina

Znamo koja generacija je bila najbolja ,Vasa Dalipagicu...zamislite ove igrace DALIPAGIC,COSIC,PLECAS,SLAVNIC,KICANOVIC,JERKOV,KAPICIC!!To je bilo uzivanje gledati..vesna

Milan

pre 11 godina

Roditelji se najviše pitaju bar dok dete ne napuni 18 godina. U današnje vreme dete se ne može pustiti bez nadzora, a da su treneri pedagoški pajseri uverio sam se prilično dobro.
Mora da zna da se izbori i sa decom i sa roditeljima posebno onima koji se ponašaju gore od dece. Na žalost u tom smislu je sadašnje stanje katastrofalno i ja ne razumem zašto je trenerima koji radi sa mlađim kategorijama dozvoljeno da imaju neuporedivo slabije pedagoško obrazovanje (faktički kursisti) od profesora fizičkog u osnovnoj školi. Oni isto toliko zamišljaju da su pedagozi koliko i neki roditelji zamišljaju da su košarkaški eksperti. Ja sam kao roditelj u početku bio nezainteresovan, pa sam iz priče deteta "kako je bilo na treningu" počeo da shvatam da neke stvari tamo ne funkcionišu. Potom sam odvozio i dovozio dete na trening da bi se malo više informisao na licu mesta. Na kraju kada dobronamerni roditelj (kvalifikovan za pedagoga) želi da pomogne treneru proradi primitivna sujeta ili jednostavno dogovoreni dilovi na relaciji trener - uticajni roditelji sa netalentovanom decom i to je kraj.
Dete je inače redovno pozivano u Požarevac, jedne godine je trener sakrio poziv i poslao drugo dete, a kraj treniranja košarke je bio kada je trener na zahtev "uticajnog roditelja" alias sponzora zahtevao da ga više ne pozivaju jer zauzima "klupsku kvotu".
Draže mi je da danas imam uspešnog studenta koji već planira da "pali odavde" i živi dobro od svog znanja, nego pajsera kao njegov bivši trener.

Dotakli smo dno zivota

pre 11 godina

@Ivan,

I te kako menadzeri mogu biti krivi.Krivi su sto tojdeci za koju se jos ne zna da li ce nesto od njih biti obecaju kule i gradove. Obecaju i njihovim roditeljima. Roditelji u svojoj deci vide spas od bede.Nije samo kosraka u pitanju veci ostali sport.I kada si nesto nekom roditelju obecao on ide na svaki ternin ili utakmicu svog deteta i hoce da s bije sa trenerom zasto mu dete ne igra. Da ne govorim o onim roditeljinma koji imaju love. Pogledajte ko uci tu decu.Priuceni treneri sa nekakvih dopisnih kurseva, visih trenerskih skola.Pogledajte tkzv klinike.Uce decu taktici.Ne uce ih tehnici vec taktici.Zato nam se desava da imamo najlosiju pucacku reprezentaciju. Kica je svojevremeno posle treninga ostajao jos dva sata da trenira sut.Isti slucaj i sa Drazenom Petrovicem.Termini za sve sportove za decu ili u cik zore ili kasno u noc. Sada se odusevljavamo kada mladje kategorije uzmu bronzu na nekom EP. Ranije je bilo normalno barem finale.. Veliki klubovi ne ulazu u male klubove tj bazu ili u svoju omladinsku skolu. Dovode se stranci sumnjivih kvaliteta za sitnu lovu.Sta ako je Amer?? Pa nije svaki Amer Magic ili Jordan

rahko

pre 11 godina

Praja je nekad bio moj omiljeni košarkaš.Legenda.Nepogrešiv u šutu.Uz to imao je jedan od najvećih odraza i efektno zakucavao kada se i mnogi centri nisu odlučivali za zakucavanje.Ovo iz razloga što koševi nisu bili kao sad i ako bi se igrač uhvatio za obruč tabla bi se slomila u milion kamada.Posle toga bi trebalo oko sat vremena da se postavi nova tabla.Nezaboravna je njegova partija protiv Skviba iz Kantua u kupu šampiona u sezoni 1981/82.Partizan i Skvib Su bili kandidati za finalistu ovog kupa i odlučivali su njihovi medjusobni susreti pošto su bili izjednačeni u pobjedama protiv drugih ekipa.U prvom meču Skvib je pobijedio sa 90:74 pa je Partizanu u BG bila potrebna pobjeda od najmanje 17 koševa razlike.U poslednjem minutu Partizan je poveo 104:85 ali su Italijani postigli zatim koš i smanjili na -17.Partizan je samo trebao da zadrži loptu ali je Ristanović krenuo na ulaz i bio blokiran od Barnje 9 sekundi prije kraja a Flauers je postigao koš 2 sekunde prije kraja i smanjio na -15(104:89).U ovoj utakmici kada nije bilo trojki Dalipagić je šutirao iz igre 27-18 a sa linije slobodnih bacanja 20-19 i postigao 55 poena!

AlCapone

pre 11 godina

@zoran,

slazem se sa tobom u nekim stvarima. Ali isto tako se setimo evropskog prvenstva u Beogradu gde smo imali sve te zvezde. I? Ako su sada problem zvezde, sta je onda tada bio problem? Izlasci, nedisciplina i iznad svega to da imamo ekipu gde svaka "zvezda" ocekuje da ondaj drugi obavi tezi deo posla. Ali pustimo to.

Zapravo hocu da kazem da starije generacije uvek vide u mladjim generacijama nedostatak discipline, morala, hrabrosti itd. To je oduvek tako, i Sokrat govori o tome. Ne verujem da Teodosic ne radi naporno. Ili Krstic, Savanovic itd. Te romanticne price o sutiranju prije, posle i medju spavanjem sluze jedino da se danasnje igrace prikazuje kao neradnike i zabusante. To nije istina.

Ja se ne bojim za srpsku kosarku, uvek postoje padovi. Bili smo prejaki u nekom razdoblju. Pa pali i opet se digli za nesto krace vreme u Poljsko i Turskoj. Sada stagniramo, ali utakmica sa Izraelom budi nadu. Igralo se sa puno inspiracije. Ovaj tim ima buducnost.

THE DREAM

pre 11 godina

Pročitao sam sve komentare i mogu samo da kažem za veliku većinu njih svaka Vam čast, e to bi trebali da pročitaju oni na koje se odnose i da konačno shvate jer to je jedini pravi put do vrha sve drugo je laž.Pozdrav svima i dobro zdravlje neponovljivom Praji.

apokalipsa

pre 11 godina

једино у ватерполу што имамо звијезде и то мега звијезде, најнеплаћенији спорт и спорт у који се најмање улаже, момци кидају и боре се за Србију. Задњих 10,12 година су то милион пута показали и доказали и у њих уопште не сумњам..док фудбалери,кошаркаши,рукометаши су веома танки по свим аспектима

stok

pre 11 godina

Igraci zaradjuju previse, osigurali su sebi i svojoj porodici lagodan zivot i cini se da nemaju mnogo motiva da budu bolji ni u klubu ni u reprezentaciji. Mozda gresim.

ads

pre 11 godina

Teodosic, Nedovic, Tripkovic, Rasic, Andjusic, Bjelica, Keselj, Savanovic, Velickovic, Macvan, Krstic, Milicic. Zaboraviti Tepice, Paunice, Markovice, Ercege koji jednostavno nisu za reprezentaciju! Jel ovo los tim, jel ovo tim bez buducnosti? Ne, ovo je tim za borbu za medalju u Sloveniji!

Mostar - mostarcima

pre 11 godina

Svako dobro mom, nasem Praji,, nasem mostarcu. Ko se sjeca, zna.. mekad na Svjetskim prvenstvima se pitalo samo ko c biti prvi, Yuga, SSSR, ili SAD..., na evropskim prvenstvima: Yuga ili SSSR !!! Nije bilo treceg favorita. Lijepih vremena. Dragom Praji, nasoj mostarskoj raji, zelim sve najljepse u zivotu od sveg srca,, Demirovic Mustafa - Mostar

Trixy

pre 11 godina

@Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.
(red, 24. septembar 2012 11:12)

A zbog cega bi nesto tako radili.Svako normalan se sportom bavi radi novca, nije niko lud da trosi vreme na tako bespotrebne i beznacajne stvari, kao sto je trckaranje po terenu, pimpanje lopte, cuskanje lopte itd... Shvati to je posao kao i svaki drugi, ne moras ga voliti to jednostavno donosi novac i tacka.Mozda bi Teodosic i Krstic voleli da se uopste nisu plasirali na EP, da se odmore malo, iskreno to me ne bi cudilo a ne bi im ni zamerio

Rade

pre 11 godina

Problem je citavo drustvo koje se bazira na pogresnoj vrednosti koja se zove "bolji zivot". Jedan drugi problem je po mom misljenju koje sam izneo jos 2002. godine Jadranska liga. Ne mislim da su tu nama problem Slovenija, Hrvatska i dr., vec mi sami. Naime, Partizan (za koji ja navijam) igra sa ovoliko stranaca u regionalnoj ligi. I ko od toga ima koristi? Po mom misljenju samo klubovi koji ne jure po svaku cenu rezultat vec sansu daju mladim igracima. Ti igraci napreduju pred punim halama i protiv jakih igraca. Ovakav tim Partizana bi bio odlican u nasoj ligi, punio bi hale i motivisao mlade igrace. Na taj nacin su nekad recimo Kraljevo i Cacak pravili igrace. Ovako, Crvena zvezda Beograd, Radnicki Kragujevac i Partizan imaju timove u kojima stranci i iskusni igraci igraju glavne uloge. I gde je tu korist za nasu kosarku? Nema koristi ili je ona veoma mala pa i da recimo Partizan osvoji Evroligu.

@(Grobar, 24. septembar 2012 09:47)

pre 11 godina

evo da te dopunim, kad vec spomenu i taj rat i sankcije.. pa ova deca i jesu rodjena i odgajena u to vreme, a to sada sto vidis su na ovaj ili onaj (direktnan ili indirektan) nacin posledice. Najvise tu mislim na vaspitanje i obrazovanje!!!

Ivan

pre 11 godina

@Dotakli smo dno
Govoriš zapravo isto što i ja: tu je čitav lanac loših stvari. Hajde da to pogledamo ovako: porodica teško živi, a ima klinca koji je visok u zemlji poznatoj po košarci. Pošto u toj je zemlji opšte stanje vrlo loše, a karijera jednog košarkaša traje relativno kratko i svaka godina mu je bitna za razvoj, taj klinac nema vremena da čeka da se opšte stanje sredi. To znaju njegovi osiromašeni roditelji, kao i menadžeri koji tu vide šansu da se opare. Ostatak priče znamo.

I kome sad tu zameriti? Mladim igračima najmanje. Roditeljima i menadžerima nešto više, ali ako primećuješ, oni su tek u sredini, a ne na početku pomenutog lanca.

A što je najgore, ne postoji taj lanac od juče, samo što niko nije hteo da ga primeti sve dok se zlo nije toliko nataložilo da ga je jako teško otkloniti. Ja sam, na primer, pre 15 godina upoznao oca jednog tada već iskusnog košarkaša. Došao čovek iz BG na utakmicu u unutrašnjost da gleda sina, i meni, koga je tek upoznao i sin mogu da mu budem, priča kako je hteo da sredi sinu grčki pasoš, izjavi da nije njegovo dete već mu je žena spavala te davne godine s nekim Grkom (zna se kako je to već išlo), ali je sin to odbio. E sad, tako smo "stvorili" Stojakovića, Tarlaća i mnoge 90-ih, ali niko se nije zbog toga bunio, sve dok nismo postali sigurni da su prestale da stižu titule. A dotle se već sve otelo kontroli, pa imamo čak i klubove koji služe za paravan menadžerima i nije bitno ko je u njima trener. I sad smo svi kao šokirani...

Boki

pre 11 godina

(sve je to lepo ali..., 24. septembar 2012 15:15)
Pusti ti nba to je liga koja sebe izdrzava i josh dobro zaradi; Ameri ulazu milijarde u obrazovanje a kosharka na koledzu je samo usputni hobi za njih, tamo i srednje shkole imaju timove, lige, bazene...ni bivsha Sfrj se ne moze porediti sa ovim tad je svaki grad imao po nekolke drzavne firme a njima je svaki lokalni sef partije mogao narediti da ulazu u sport zbog imidza i zabave za "radne ljude" a ko sad ulaze i ko ima interes da ishta ulozi u neko Prijepolje i Cacak? I odakle sad partizan da dovede novog Divca? Kad Partizan nema novca da ulaze u kadete i pionire nego dovodi( otima) talente tom hemofarmu i fmp-eu kakvog interesa imaju sloga i borac npr. i ko ce to da finansira? I shto je bitno ko je odakle? pa valjda je plus za hemofarm kad je Andjushica nashao u BG i ulozio u njega pored zvezde i partizana? za mene je vazno ko se gdje afirmisao tj. ko ga je "otkrio" i ko mu je bio trener, i dal je taj trener nagradjen za to shto je pronashao tog talenta? Nema vishe kosharke Partizan je iscijedio sve shto je moglo iz drzave od talenata i sad juri letonce, francuze, da ih proda i da zaradi neshta, ostala je samo "suva drenovina" nema vishe ni hemofarma ni fmp njihovi interesi nisu zashticeni i ne ulazu vishe u klince. Pa sad je onaj Jankovic pobjego i svi shto valjaju su vec pobjegli i nazalost uglavnom propali.Jedino drzava da ulozi neke pare ako ima al postoje i dr. sportovi u koje se ne ulaze a vishe donose od kosharke.

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

Prajo, sasvim si u pravu ali gde je resenje? Potpuno je tacno da je problem u vaspitanju mladih igraca, dakle treba raditi prvenstveno na tome. E pa, zato kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci".

ads

pre 11 godina

Teodosic, Nedovic, Tripkovic, Rasic, Andjusic, Bjelica, Keselj, Savanovic, Velickovic, Macvan, Krstic, Milicic. Zaboraviti Tepice, Paunice, Markovice, Ercege koji jednostavno nisu za reprezentaciju! Jel ovo los tim, jel ovo tim bez buducnosti? Ne, ovo je tim za borbu za medalju u Sloveniji!

Ivan

pre 11 godina

Dalipagićeve izjave su gomila kontradikcija. Kako mogu biti krivi menadžeri kao takvi, kad oni postoje i u američkoj, španskoj itd. košarci, pa to ne smeta tim selekcijama da budu dobre? Priča Praja da se treba vratiti na stari kolektivni pristup, a u isto vreme kuka da ne igramo moderno i nemamo superzvede, dominantne individualce, na kojima se upravo i zasniva moderna košarka.
Jednostavno, dešava nam se ono što se desilo i mnogima pre nas: blistava prošlost ne dopušta nam da sagledamo objektivno sadašnjost. Košarka napreduje, sad je i drugi igraju ozbiljno, i to baš zato što su se opredelili za jedan princip - tržišni. A mi i dalje lutamo: te ovako ćemo, te onako ćemo. Juče se Steva Karadžić jada na struku, danas Praja na igrače i menadžere, sutra će neko na savez...
Odavno ne valja, ne od 2002. Kako neko može da kaže da je KSS dobro radio, kad su nam nosioci igre od raspada SFRJ igrači ponikli u staroj Jugi, a potom igrači koji su stasali mimo KSS, u inostranstvu? Riba smrdi od glave, od onih koji vode srpsku košarku i diktiraju pravila, a ne od onih se tim pravilima prilagođavaju. Zato srpska košarka baš sad ima vrlo povoljan trenutak za oporavak, jer su na dve najvažnije funkcije došle one osobe koje najviše mogu da joj pomognu: na mestu predsednika olimpijskog komiteta je najčuveniji naš košarkaš, a na mestu ministra za sport bez sumnje vrlo inteligentna osoba (bivša vicešampionka sveta u šahu). Što bi rekao naš narod, najbolja kombinacija - ona zna, a on hoće.

AlCapone

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.

Ja mislim da ovi danasnji momci zasluzuju podrsku i imaju potencial. Nisu toliko losiji, u nekim stvarima i bolji. Ali treba razumeti duh danasnje igre. I Amerikanci nemaju vise igrace kao Jordan, Bird ili Magic. Imaju zvezde ali nisu usporedive po svojoj karizmi, liderstvu itd. nekadasnjim biserima tog sporta.

Dosta je kukanja. Svaka cast Bodirogi, Divcu, Stojakovicu, Danilovicu, Djordjevicu, ali sada imamo Teodosica, Keselja, Krstica, Nedovica, Bjelicu i druge sjajne momke. Dokazali su sta mogu na EP u Poljskoj, bili su najmladja reprezentacija, tada je bio logican zakljucak da imamo tim koji ce dominirati u Evropi i boriti se sa najboljima u svetu. Zasto je stalo? Nije objasnjenje u tome kako se igralo u proslosti. Ajde da se napravi dobar tim, ovi momci mogu harati Evropom 2013, samo mi se cini da im nedostaje malo samopouzdanja. Pa kako ne kad im se stalno govori kako su "mali" u poredjenju sa penzionisanim igracima. Nisu mali, to su vec dokazali. Ukrali su im finale na svetskom prvenstvu, imaju srebro iz evropskog prvenstva kao najmladji tim, uzeli su sve u mladjim kategorijama. Ne kupujem vise pricu da nemamo vrhunskih igraca i da ne moze da se stvori dobar tim ako ne jedan od najboljih.

Trixy

pre 11 godina

@Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.
(red, 24. septembar 2012 11:12)

A zbog cega bi nesto tako radili.Svako normalan se sportom bavi radi novca, nije niko lud da trosi vreme na tako bespotrebne i beznacajne stvari, kao sto je trckaranje po terenu, pimpanje lopte, cuskanje lopte itd... Shvati to je posao kao i svaki drugi, ne moras ga voliti to jednostavno donosi novac i tacka.Mozda bi Teodosic i Krstic voleli da se uopste nisu plasirali na EP, da se odmore malo, iskreno to me ne bi cudilo a ne bi im ni zamerio

Boki

pre 11 godina

Zashto samo kosharkashi odbijaju poziv za reprezentaciju, kad je neki vaterpolista odbio da igra, ili odbojkash pa cak i fudbaleri koje toliko narod pljuje i koji isto imaju menadzere i novac mozda i veci od ovih kosharkasha. Ko je onaj Raduljica da kaze ne reprezentaciji i kad ce tim neko da se pozabavi? Kad ce neko da se zapita u drzavi zashto je kosharka privilegovana u odnosu na druge sportove u Srbiji? Kolko novca se ulaze u ovoj krizi u kosharku? Kad ce da se donese neki zakon da klubove obaveze da transparentno troshe novac da vidimo kolke su plate tih igraca u klubovima? Na ove "zvezde" se troshi veliki novac uglavnom javnih preduzeca i gradjana i ulaze u njihov razvoj a oni kad postanu igraci odbiju repku.Zashto drzava ta sredstva ne preusmjeri u druge sportove koji jedva prezivljavaju kao plivanje, atletika, veslanje, kajak, odbojka zenska i mushka rukomet, vaterpolo gdje realno mozemo da sa manje novca budemo konkurentni? Vec dvije olimpijade ovi se nisu kvalifikovali u olimpijski tim Srbije i ja ne znam kakav interes drzava ima da ulaze u njih? zashto bash kosharka, zashto? Naravno ne treba ni kosharku skroz unishtiti al im treba znacajno skresati sredstva, da igraju samo domaci igraci za 2 do 3 hiljada eura najvishe i da igraju sve mladji momci dok se ne afirmishu a onda idu preko kao odbojkashi npr, ili vaterpolo.Ovako se samo takmice zvezda i partizan sa strancima i skupim dom. igracima, bore se za neke evro lige i shta imamo od toga Raduljicu, Milicica i td.

Grobar

pre 11 godina

Slika naše današnje košarke svela se na centra Krstića i kreativnog Teodosića. Kod ovog drugog se nikada ne zna da li će dati tri ili 23 poena. Ostali, kako im je svanuo dan tako i igraju”.

To ja pricam vec 3 godine ! Za danasnje vaspitanje dece(mladih,omladine kako god hocete) ,nisu kriva sama deca , vec roditelji .

Poslednjih 10 godina nisu materijalno lose kao 10 pre njih ,jer ipak nemamo sankcije i ratno stanje u drzavi , ali moralni i duhovno smo jako posrnuli . Tako da i ne treba da se cudite ovolikom gnevu ...

Budite srecni i sa onim sto imate , jer uskoro necete imati ni to.

Boki

pre 11 godina

(sve je to lepo ali..., 24. septembar 2012 15:15)
Pusti ti nba to je liga koja sebe izdrzava i josh dobro zaradi; Ameri ulazu milijarde u obrazovanje a kosharka na koledzu je samo usputni hobi za njih, tamo i srednje shkole imaju timove, lige, bazene...ni bivsha Sfrj se ne moze porediti sa ovim tad je svaki grad imao po nekolke drzavne firme a njima je svaki lokalni sef partije mogao narediti da ulazu u sport zbog imidza i zabave za "radne ljude" a ko sad ulaze i ko ima interes da ishta ulozi u neko Prijepolje i Cacak? I odakle sad partizan da dovede novog Divca? Kad Partizan nema novca da ulaze u kadete i pionire nego dovodi( otima) talente tom hemofarmu i fmp-eu kakvog interesa imaju sloga i borac npr. i ko ce to da finansira? I shto je bitno ko je odakle? pa valjda je plus za hemofarm kad je Andjushica nashao u BG i ulozio u njega pored zvezde i partizana? za mene je vazno ko se gdje afirmisao tj. ko ga je "otkrio" i ko mu je bio trener, i dal je taj trener nagradjen za to shto je pronashao tog talenta? Nema vishe kosharke Partizan je iscijedio sve shto je moglo iz drzave od talenata i sad juri letonce, francuze, da ih proda i da zaradi neshta, ostala je samo "suva drenovina" nema vishe ni hemofarma ni fmp njihovi interesi nisu zashticeni i ne ulazu vishe u klince. Pa sad je onaj Jankovic pobjego i svi shto valjaju su vec pobjegli i nazalost uglavnom propali.Jedino drzava da ulozi neke pare ako ima al postoje i dr. sportovi u koje se ne ulaze a vishe donose od kosharke.

Eto ja onako

pre 11 godina

@sve je to lepo ali...,

Kazes kod Duleta ne mogu da igraju "divljaci" Goran Grbovcic je pre dva meseca kod Tegeltije da Partizan iz svoje skole u seniore nije poslednjih dvadeset godina izbacio ni jednog igraca.I toje tacno. da lipostoji skola kadeta,juniora,omladinaca u Parizanu. Doveli su Miljenovica da sedi na klupi jer su tri plej mejkera doveli. I sa pravom se decko buni.Dovode se "talenti" iz Evrope.Da li su nasi igraci za njih druga liga. Da li je osnovni cilj samo Evro liga.To je isto i sa Zvezdom. Ali FMP je stvorio gomilu igraca.Sta u nasoj kosarci radi Miki Raznatovic. Sve sto vredi on drzi pod ugovorom. Roditelji kroz decu vide spas svojih finansija. Ko nam trenira tu decu. Od pocetka ih dave sa raznim taktikama. Vezba suta se zapostavlja.Gde nam je reprezentacija koja je u Novom sadu (21 god) osvojila SP. Odu igraci za sicu i sede u Barsi, Realu,PAO,OLY.Na klupi (Tepic.Uros, Bjelica. Keselj. Spanci svoje guraju u vatru

ofserbiaknight

pre 11 godina

Решење је да дођете у "КК Борча" и да видите како клинци играју кошарку!

magsm

pre 11 godina

divac, bodiroga, tomašević. oni su igrali i 95., a bili su nosioci igre(svaka čast ostalima, svi su podjednako doprineli,ne želim da osporim neviđen uspeh). Znači da je ta reprezentacija iz 02. , samo podmlađena u odnosu na onu iz 95. Ali ni tu podmlađivanje izgleda nije uspelo, jer znamo šta je bilo posle. Dakle kriza seže mnogo ranije. Navikli smo na kontinuitetne uspehe, a u međuvremenu su svi počeli da igraju košarku, baš kao i u fudbalu, nema lakih protivnika i sigurnih favorita.

sve je to lepo ali...

pre 11 godina

@ Eto ja onako...
Druze, ima delova iz tvog posta sa kojima se slazem, jedino ne sa demagogijom. Citiras Grbovica koji kaze da Partizan nije proizveo ni 1 igraca iz svojih redova u posl 20 god. To je besmislica jer pogotovo ni 1 NBA ili veliki evropski klub nije stvorio igraca iz svojih redova ali ih je svakako izbrusio (ili ne) i proizveo u velike kosarkase. Pa i Kicanovic je svojevremeno dosao iz Cacka, a Dalipagic iz Mostara kao potencijal, a postali su super-zvezde. Svako je dosao od negde druze moj. Pozivate se na Hemofarm i FMP, a ne znate da je vecina tih decaka svojevremeno dovedena iz unutrasnjosti. Ne mislis valjda da su skupljani po Vrscu i Zelezniku? Pa Andjusic je iz Beograda, a ne Vrsca. Mislis li da bi Kicanovic postao Kicanovic da je ostao u Borcu iz Cacka, Dalipagic u Lokomotivi iz Mostara, Divac u Prijepolju do kraja karijere? Znaci trebao je odbiti Lejkerse zbog ljubavi prema Prijepolju i basketu u gajbu soka i kolace? I tamo bi naucio sve to sto je naucio?

mi

pre 11 godina

Dok imas trenere imas i igrace, mi bez ovog prvog lagano ali sigurno ostajemo, hocu da kazem da nema nikakve sanse, ni jedan posto, da sada igrac, dete od svoje 12 god do seniora ima normalan razvoj, samim tim ni da se normalno razvije. Nekada su to bili ozbiljni ljudi, sa iskustvom, sad tu decu treniraju malo stariji od njih, koji su u fazonu ajd da budem malo trener pa cu da vidim...haos opsti, i ocekivan, za pametne ali takvih je malo...

AlCapone

pre 11 godina

@zoran,

slazem se sa tobom u nekim stvarima. Ali isto tako se setimo evropskog prvenstva u Beogradu gde smo imali sve te zvezde. I? Ako su sada problem zvezde, sta je onda tada bio problem? Izlasci, nedisciplina i iznad svega to da imamo ekipu gde svaka "zvezda" ocekuje da ondaj drugi obavi tezi deo posla. Ali pustimo to.

Zapravo hocu da kazem da starije generacije uvek vide u mladjim generacijama nedostatak discipline, morala, hrabrosti itd. To je oduvek tako, i Sokrat govori o tome. Ne verujem da Teodosic ne radi naporno. Ili Krstic, Savanovic itd. Te romanticne price o sutiranju prije, posle i medju spavanjem sluze jedino da se danasnje igrace prikazuje kao neradnike i zabusante. To nije istina.

Ja se ne bojim za srpsku kosarku, uvek postoje padovi. Bili smo prejaki u nekom razdoblju. Pa pali i opet se digli za nesto krace vreme u Poljsko i Turskoj. Sada stagniramo, ali utakmica sa Izraelom budi nadu. Igralo se sa puno inspiracije. Ovaj tim ima buducnost.

crnobeli delija

pre 11 godina

Brzi uspeh po svaku cenu i "amer na jednu godinu" koji obavezno mora da ima bar 25min po utakmici samo gusi nasu kosarku. U vreme kad nije bilo stranaca, svaki tim iz prvih 5-6 u ondasnjoj ligi je imao bar po 3-4 jaka klinca koji su sa 18-19 godina nosili svoju ekipu. Danas, dobar mladi domaci igrac moze da se u najboljem slucaju nada da ce igrati 10, mozda 15 minuta, bez neke prevelike slobode, bez prava na gresku. svaka promasena trojka ili pogresan pas se momentalno kaznjava odlaskom na klupu.

O igrackim parovima da i ne pricam, Kica i Praja, Djordjevic/Divac/Danilovic, Kukoc/Radja,... uvek smo imali mlade, uigrane udarne parove ili trojke, i u klubovima i u reprezentaciji. Postovanja i vatrene zelje da se igra za reprezentaciju, vise nema.

Kratkorocni stranci nas dugorocno upropastise. Sad neka svi klubasi nalupaju minuse koliko god im je volja.

YOGHI

pre 11 godina

Bio sam slep sada progledah....... Pa gde je ovaj covek bio do sada da nam kaze da nesto nestima....... niti jedan klub nema normalnog psihologa vec godinama, citam Besovic klinac od 18 god hoce da ide iz partizana, pa decko ajde malo ti kod cika psihologa da ti objasni da nisi ZVEZDA i da moras da se ponasas u skladu sa klubom za koji igras i preko kojeg ces mozda i napraviti nesto u zivotu. Menadzeri sve znaju i umeju i zato klinci kao Besovic i rade to sto rade. Kao juce se secam kada su u bus-u lupali jednom Tomasevicu cvrge Djordjevic I Danilovic a on se samo smeskao jer je tada bio klinac i znao svoje mesto u timu. Danas niti ce da treniraju niti hoce da sede i cekaju sansu, posle gledamo gde smo. Pa naravno da smo tu gde jesmo jer su nam klinci takvi kakvi su. Jedan Cvetkovic iz zvezde vec 3 sezone sedi i cuti na klupi Zvezde i nepomislja da ide JER NIJE ZADOVOLJAN MINUTAZOM sa 18 god........

drdr

pre 11 godina

Sve kreće od porodice i to u svim sverama. Danas će svaki roditelj da odobri da njegovo dete sa 17, 18 godina potpise sa nekim menadžerom ugovor i ode u inostranstvo. Daj šta daš, a kako će se to dete dalje razvijati, nema veze uzeo sam pare mogu bolje da živim. Tih para ovde nema. Umesto kao nekada, radiš u svojoj zemlji, napreduješ, dokažeš se u državnom timu i u životu zaradiš 10 puta više. Na žalost to je danas tako, porodica tone sve niže i niže a to je jasna namera zapada. Pogledajte njihove porodice i odnos roditelja prema deci i sve je jasno. Pogledajte njihove škole, noge na klupu, ko da je šerif, cepa muzika a čas traje? Pa u moje vreme, mi smo izlazili u pola 8 i kući u 9. Danas izlaze u 11 i dodju kući u 4, 5 ujutru . Onda oni koji ne rade mišta spavaju celo pre podne, a oni koji imaju obaveze idu neispavani i naduveni na posao ili školu. Pa šta može da ostvari i uradi u takvom stanju? Sa druge strane, poditelji imaju sva prava i deca. Ne smeš da podigneš glas, ako se požališ, ukažeš na nerad ili neki problem, onaj će da te još malo bije, to je njegovo dete, njegov andjeo. Pa kada se nastavnik požali na mene otac me još dotepa kući. I na pamet mi ne pada da radim nešto loše. To je današnja stvarnost. Od sporta do drugih svera života. Žalosno. Ali mladje, današnje generacije sve ovo što pišem ne mogu da shvate jer to nije deo njihovih života. Generalno celo društvo tone sve niže.

stok

pre 11 godina

Igraci zaradjuju previse, osigurali su sebi i svojoj porodici lagodan zivot i cini se da nemaju mnogo motiva da budu bolji ni u klubu ni u reprezentaciji. Mozda gresim.

srbin

pre 11 godina

kriza celokupne nacije se odrazila i na košarku, videli smo na olimpijadi da je i u odbojci isto stanje, mada je u odbojci došlo do smene genaracije, nadam se da će vaterpolisti još gurati. slažem se sa Prajom, ali mislim i da nisu samo menaderi krivi, već insitiucija porodice i moralne odgovornosti ne postoji, vidite špance, oni imaju zvezde i menadžere, ali su homogeni, ekipaa, prijatelji.. uvek se odazovu, igraju za Španiju srcem.

C7-5

pre 11 godina

(vlada, 24. septembar 2012 11:58)

Ma Praja je legenda svetske košarke. Nije on samo legenda Srpske i SFRJ košareke. Pa na svetskom prvenstvu u Manili gde smo osvojili zlato je proglašen za najboljeg igrača. On je član kuće slavnih, on je legenda. Druga reč ne postoji. Imao je odraz, skok šut, krilo strašno. Pametnu igru i razmišljanje u igri. Nije šutirao bez veze, i kada ne treba ko ovi danas, pa šta bude. Znalo se na utakmici 20 i kusur koševa se uvek računa da je dao i kada meč nije ni počeo. Bio je skroman igrač i nikada nije letbdeu u oblacima. Čvrst karakter a na terenu drugi čovek, strava. Pa onaj SSSR se ježio kada izadju naši na parket. Tada Španije nije ni postojala kao ozbiljan tim a danas gde smo mi a gde su Španci. Francuzi? Pa oni nisu postojali na svetskoj i Evropskoj košarkaškoj karti ..A mi se mučimo sa Izraelom i onim Eskimima..strava.

Milan

pre 11 godina

Nije problem u savezu, trenerima, menadzerima... problem je u nasoj zemlji. Vec 22 godine samo idemo nizbrdo, a svetlo na kraju tunela se jos uvek ne vidi. Kada budemo ziveli u normalnoj drzavi, i zdravoj sredini i u sportu ce stvari krenuti na bolje...

Milan

pre 11 godina

Roditelji se najviše pitaju bar dok dete ne napuni 18 godina. U današnje vreme dete se ne može pustiti bez nadzora, a da su treneri pedagoški pajseri uverio sam se prilično dobro.
Mora da zna da se izbori i sa decom i sa roditeljima posebno onima koji se ponašaju gore od dece. Na žalost u tom smislu je sadašnje stanje katastrofalno i ja ne razumem zašto je trenerima koji radi sa mlađim kategorijama dozvoljeno da imaju neuporedivo slabije pedagoško obrazovanje (faktički kursisti) od profesora fizičkog u osnovnoj školi. Oni isto toliko zamišljaju da su pedagozi koliko i neki roditelji zamišljaju da su košarkaški eksperti. Ja sam kao roditelj u početku bio nezainteresovan, pa sam iz priče deteta "kako je bilo na treningu" počeo da shvatam da neke stvari tamo ne funkcionišu. Potom sam odvozio i dovozio dete na trening da bi se malo više informisao na licu mesta. Na kraju kada dobronamerni roditelj (kvalifikovan za pedagoga) želi da pomogne treneru proradi primitivna sujeta ili jednostavno dogovoreni dilovi na relaciji trener - uticajni roditelji sa netalentovanom decom i to je kraj.
Dete je inače redovno pozivano u Požarevac, jedne godine je trener sakrio poziv i poslao drugo dete, a kraj treniranja košarke je bio kada je trener na zahtev "uticajnog roditelja" alias sponzora zahtevao da ga više ne pozivaju jer zauzima "klupsku kvotu".
Draže mi je da danas imam uspešnog studenta koji već planira da "pali odavde" i živi dobro od svog znanja, nego pajsera kao njegov bivši trener.

@(Grobar, 24. septembar 2012 09:47)

pre 11 godina

evo da te dopunim, kad vec spomenu i taj rat i sankcije.. pa ova deca i jesu rodjena i odgajena u to vreme, a to sada sto vidis su na ovaj ili onaj (direktnan ili indirektan) nacin posledice. Najvise tu mislim na vaspitanje i obrazovanje!!!

Burek

pre 11 godina

Nema,jer nema više fanatika koji će provoditi na treningu po deset sati.Kod ovih ni slobodno bacanje nije koš što kod vas nije bilo zamislivo.

Zabezeknut

pre 11 godina

Sve je covek rekao. Mi nemamo ni jednu zvezdu vise u timu. I ne samo to, bilo koji nas igrac koji je blizu kosa ne uliva poverenje da je to bar 70-80% uspesna zavrsnica pa cak i kad je ZICER u pitanju. Kad god neki nas igrac prilazi kosu ja grizem nokte jer znam da je veeeeelika verovatnoca da od toga nece biti nista. Iako su ceo zivot sa tom loptom opet nekako kilavo izgledaju, nema samouverenosti. Za razliku od jednog Navara ili Gasola recimo, kad je lopta u njihovim rukama i kad prilaze kosu znamo da je to 99% kos!!!

zoran

pre 11 godina

Dobro se secam tih majstora, koji su bili na nivou NBA lige. Praja,Kica,Cosa,Mirza,Moka,Jerkov,Duci Simonovic.....ma koliko hoces igracha za koje su se otimali svi svetski klubovi...poezija na terenu. Duh kakav se nikada nece ponoviti, jer jesu bili izuzetni. Izuzetni po svemu. Od ponashanja do odnosa prema grbu za koji su igrali.
Bash kao shto Praja kaze, danas su neka druga vremena. Dolar, evro je sve i svja. Menadzeri, a i treneri se ugradjuju u razne ugovore te prolaze i oni koji ni peshke ne znaju hodati. Na nashu zalost, unishtili smo sport koji je toliko mnogo doneo ovom podneblju. Ostaje nam da se samo nadamo....

red

pre 11 godina

Kada budu trenirali vise nego sto treba i ziveli kosarku,zaboravili na splavove,dzipove,menadzere mozda mogu da se nadaju necemu.
Kosarka mora da se voli vise od para.

vlada

pre 11 godina

ja bih samo da primetim da dotični nije legenda samo srpske košarke, već legenda Jugoslovenske košarke, tj legenda svima na prostoru bivše Juge.

Tačno je sve što je rekao, samo treba nešto učiniti po tom pitanju kako bi se za 5-10-15 godina, kada god, popeli opet na krov sveta!!!

Superhik

pre 11 godina

Da li vi vidite decu da na terenima iza skola i zgrada igraju kosarku ?
U moje vreme cekalo se na red, pobednik ostaje pa si vadio zadnji atom
snage iz sebe .
Deca danas razmisljaju samo o igricama, telefonima i internetu.

Dotakli smo dno zivota

pre 11 godina

@Ivan,

I te kako menadzeri mogu biti krivi.Krivi su sto tojdeci za koju se jos ne zna da li ce nesto od njih biti obecaju kule i gradove. Obecaju i njihovim roditeljima. Roditelji u svojoj deci vide spas od bede.Nije samo kosraka u pitanju veci ostali sport.I kada si nesto nekom roditelju obecao on ide na svaki ternin ili utakmicu svog deteta i hoce da s bije sa trenerom zasto mu dete ne igra. Da ne govorim o onim roditeljinma koji imaju love. Pogledajte ko uci tu decu.Priuceni treneri sa nekakvih dopisnih kurseva, visih trenerskih skola.Pogledajte tkzv klinike.Uce decu taktici.Ne uce ih tehnici vec taktici.Zato nam se desava da imamo najlosiju pucacku reprezentaciju. Kica je svojevremeno posle treninga ostajao jos dva sata da trenira sut.Isti slucaj i sa Drazenom Petrovicem.Termini za sve sportove za decu ili u cik zore ili kasno u noc. Sada se odusevljavamo kada mladje kategorije uzmu bronzu na nekom EP. Ranije je bilo normalno barem finale.. Veliki klubovi ne ulazu u male klubove tj bazu ili u svoju omladinsku skolu. Dovode se stranci sumnjivih kvaliteta za sitnu lovu.Sta ako je Amer?? Pa nije svaki Amer Magic ili Jordan

manuginobili

pre 11 godina

Ovo sto je Praja rekao je na zalost tuzna istina-vise nemamo ni jednu zvijezdu,sve su to prosjecni igraci,a neki nisu cak ni to...pogledajte samo ko su nasa dva najbolja igraca,i sve ce biti jasno...Krstic-centar koji ne moze da igra u NBA u vrijeme kada tamo "izmisljaju" centre i svakog viseg od 210 koji "zna da hoda" placaju suvim zlatom jer je kriza na toj poziciji velika...i u takvoj konkurenciji Krstic ne moze da igra vise od 15-20 minuta maksimalno-uporedite to sa Divcem i njegovom karijerom recimo...Teodosic?...i tu je Praja u pravu-na njega se ne mozes pouzdati,jedan dan je briljantan a vec iduci ne lici na sebe...ostale ne treba ni pominjati,prijesnjim kosarkasima smo mogli pronaci po neku manu-tipa Djordjevic bas i ne igra najbolju odbranu,Bodiroga ne suta trice bas najbolje itd...sada je obratno-nabrajati mane ovim danasnjim igracima bilo bi besmisleno-svi oni imaju samo po neki kvalitet,tipa-Paunic igra odbranu,Rasic moze (nekada)pogoditi itd...jedini koji bi mogao postati kompletan igrac je Bjelica,ali i to je upitno...i jos mi jedna stvar bode oci,uvijek smo imali barem jednog-a gotovo uvijek i vise igraca koji su pravi suteri,a sada...gledam i ne vjerujem,tricu pogodimo samo slucajno-po zakonu vjerovatnoce neka mora i uci...to je ocit primjer da nema vise igraca koji sami treniraju i nakon treninga,njima je ovo samo posao,odrade trening i to je to...izgleda da nisu nikada culi onu pricu o pokojnom Drazenu i njegovih pogodjenih 500 suteva nakon svakog treninga.

г4

pre 11 godina

Сасвим просечни играчи данас су боље плаћени од неурохирурга, градитеља мостова, инжењера од којих зависи функционисање система, пилота и осталих људи који се баве опасним и одговорним занимањима. Ако неко за пар поена по утакмици вози бесна кола, онда мало њих има мотив да се усавршава, и да 500 пута дневно шутира на кош после тренинга. Тако су радили сви велики играчи, не само Дражен Петровић.

Nataeos

pre 11 godina

Dobro sad svi pricaju.. Dajte neko resenje, skupite se pa napravite neki plan na 10 godina...mozda ga vec i imaju samo nema ko da slusa??

MIle

pre 11 godina

Nisu krivi roditelji već sistem koji dozvoljava da se roditelji i menadžeri previše pitaju. Ranije su škole bile prva selekcija gde su svi imali jednaku šansu i znalo se ko je najbolji. Sam si znao gde ti je mesto i to ti je davalo želju ta treniraš 10 sati i da si najbolji među svojima. Danas ti tata kaže da se najboji a ako ne veruješ, evo pitaj menadžera. A to da smo netalentovani, nema šanse, ali su najbolji u drugom planu i to u svim sferama života.

Dzabar

pre 11 godina

E moj Prajo,druga su to bila vremena.Da li sada ima nekog trenera poput Zeravice koji je tebe doveo u u Partizan,ili Bose Tanjevica koji je Bodirogu odveo u Italiju.Tada se kosarka igrala srcem i znanjem,bila je stvar prestiza,sport srednje klase,gradjanskog drustva,danas huligani dolaze da gledaju kosarku i ne gledaju je, nego "bacaju parole".Danas nema vise kampova na koje dolaze talentovana deca,vec privatni kampovi koje posecuju deca kojima roditelji mogu da plate nedelju dve na nekom "Kopaoniku".To ne stvara zvezde.Zvezde se radjaju,a posao skauta je da ih "kupi" sa ulice.Kao recimo mi dok smo bili klinci i igrali u dvoristu tadasnje "8 gimnazije".Dolazili ljudi,pa pitaju da li ces da igras za OKK Beograd (BEKO),Radnicki (LMK,ranije FOB.Ovi bolji su vec igrali za bolje klubove(Dabic).A sada? Menadzerske agencije,timovi,treneri cuda,svi imaju neke nove Drazene,Djordjevice,Kicanovice,a kada ga vidis na terenu,ne zna da igra kosarku.Ne samo da ovi nasi igraci nisu zvezde,nego nisu ni "kosarkaski pismeni".I zato toliko ispucavanja za trojku,toliko "vesanje" o kos,jer nemaju tehniku da pridju kosu,ne znaju da "okrenu" saigraca ili da ga "izlome".Da ne pricam da mnogi od njih ne znaju ni najosnovnije stvari.Zalim onog Ivkovica, sto mora da ima crta kao da su prvi osnovne.Kad je cuveni Gomeljski gledao ondasnju Jugu na utakmicama,pitaju ga ovi nasi,zasto si dosao da nas gledas?Pa da vidim sta cete da igrate.Pa ni mi sami ne znamo sta cemo da igramo".

zoran

pre 11 godina

Uvek jedna te ista prica: "kako je nekada bilo...kako se nekada radilo...itd."

To je kao da pocnes kritiku moderne nauke da vise nema ljudi poput Einsteina, Tesle ili kritiku moderne umetnosti da vise nema umetnika poput da Vincija, Picassa itd. To je totalno neproduktivan pristup.


(AlCapone, 24. septembar 2012 11:18)

Pa, prijatelju, nije ti dobro poredjenje, jer danashnja nauka i umetnost proizvode isto tako genijalna dela kao shto je bilo i ranije. No, za nashu koshraku se to ne moze reci. Mi vishe ne proizvodimo na nivou predjashnjih generacija, pa zbog toga sa pravom govorimo da je pre bilo mnogo bolje.
Vidish ,taj Praja, u vreme kada nije bilo trojki je davao po 30 poena bez problema. U Italiji (tada je uvedena trojka) je utrpao 70 poena. Imao je skok-shut koji ovi danas ni u snovima ne mogu da naprave...zapravo jedva se odlepe od zemlje. No, taj Praja je trenirao od jutra do sutra...Kica takodje..danas imash igrache koji ako pogode obrcuh, rachuna se da je uspeh. Kosharkash bez kvalitetnog shuta ne postoji, nije kosharkash vec dizach tegova. Na zalost, nasha reprezentacija je puna takvih. Ljudi bacaju kamenje sa ramena...Duda Ivkovic tu nema shanse da uradi bilo kakav kvalitetan posao.

Miki

pre 11 godina

Pa kad bi zvezde mogle da nastanu za godinu dana i bez ulaganja, bez vere u drustvo iz koga dolaze bilo bi ih na svakom koraku. Gomila mladih talenata propada u zurbi da sto pre obezbedi sebi materijalnu egzistenciju a sa prvom ozbiljnijom povredom na njih se skoro i ne racuna. Ne moze tu da bude zvezda. Ako za trenutak ostavimo po strani patriotski sevdah u koji zapadnu nasi "kosarkaski Brazilci" kad god se naliju na nekom splavu imajuci uvek "dobar razlog" za to, shvaticemo da niko ne moze da ih krivi za takvo ponasanje jer u to se nase drustvo pretvorilo. Ako verujes u drzavu budala si poslednjih 20 i kusur godina a za to vreme ko zna koliko je Djordjevica, Kicanovica, Dalipagica, Koraca, Petrovica, Kukoca i td propalo!

chubby checker

pre 11 godina

najlakše je za sve okriviti menadžere i agencije. Veličković (po meni faktor X u našoj reprezentaciji) praktično ne igra košarku već dve godine, a on je izabrao taj put koji je po svima vama ispravan, produžio ugovor sa Partizanom, igrao Evroligu godinama sa velikom minutažom i tek onda prešao u Real i opet ga nema nigde. a opet imamo slučaj Bodiroge koji je sa 16 godina otišao u Italiju pa ipak postao jedan od najboljih. da ne pričam o svim "našim grcima" (Stojaković, Gurović, Jarić) koji su svi sa 18 godina napustili Srbiju pa ipak postali igrači!

svi igrači koji su igrali u Indijanapolisu osim Divca su bili aktivni igrači i mogli da igraju za reprezentaciju još barem 3-4 god! zašto Rakočević već 10 godina ne igra za reprezentaciju!? Miličić? Raković? zašto su Vujanić i Kecman pre tri godine precrtani?
po meni nije baš sve tako crno, OK, obrukali smo se u kvalifikacijama, ali ljudi moji nama konstantno ne igra pola reprezentacije! poenta je u tome što mi taj luksuz više ne možemo dopustiti sebi! Zamislite Španiju bez braće Gasol i Navara, zamislite Argentinu bez Đinobilija, Delfina i Skole! ne bi bili nigde! Rusija kada igra Kirilenko je među prve tri reprezentacije na EP, kada ne igra nema ih nigde! niko više taj luksuz ne može dopustiti sebi sem možda Amerikanaca da igra bez nekih od naljboljih igrača!

kod nas igračima od 29 godina "nije realno" da igraju više za rep. a kod Argentinaca igrači koji su već zaista zreli za penziju razbijaju! Razmislite o tome!

Rade

pre 11 godina

Problem je citavo drustvo koje se bazira na pogresnoj vrednosti koja se zove "bolji zivot". Jedan drugi problem je po mom misljenju koje sam izneo jos 2002. godine Jadranska liga. Ne mislim da su tu nama problem Slovenija, Hrvatska i dr., vec mi sami. Naime, Partizan (za koji ja navijam) igra sa ovoliko stranaca u regionalnoj ligi. I ko od toga ima koristi? Po mom misljenju samo klubovi koji ne jure po svaku cenu rezultat vec sansu daju mladim igracima. Ti igraci napreduju pred punim halama i protiv jakih igraca. Ovakav tim Partizana bi bio odlican u nasoj ligi, punio bi hale i motivisao mlade igrace. Na taj nacin su nekad recimo Kraljevo i Cacak pravili igrace. Ovako, Crvena zvezda Beograd, Radnicki Kragujevac i Partizan imaju timove u kojima stranci i iskusni igraci igraju glavne uloge. I gde je tu korist za nasu kosarku? Nema koristi ili je ona veoma mala pa i da recimo Partizan osvoji Evroligu.

zoran

pre 11 godina

Na vrhuncu svoje igrachke moci, Praja bude pozvan u Boston Seltik. Znate li vi shta je u to vreme znachio taj tim ? U to vreme NBA je bio neshto nedostizno za evropske igrache. Praja odbije , bio je u njihovom kampu, jer su pravila bila veoma stroga te ne bi mogao igrati na Olimpijadi za reprezentaciju.
To je neponovljivo.

Ovi danas trche preko bare da ,uglavnom, nose peshkire, vodu, greju klupu.

Praja nije samo legenda Jugo basketa ili srpske kosharke..on je legenda svetske bashtine ove igre.

Mostar - mostarcima

pre 11 godina

Svako dobro mom, nasem Praji,, nasem mostarcu. Ko se sjeca, zna.. mekad na Svjetskim prvenstvima se pitalo samo ko c biti prvi, Yuga, SSSR, ili SAD..., na evropskim prvenstvima: Yuga ili SSSR !!! Nije bilo treceg favorita. Lijepih vremena. Dragom Praji, nasoj mostarskoj raji, zelim sve najljepse u zivotu od sveg srca,, Demirovic Mustafa - Mostar

Nikola

pre 11 godina

Evo sto se dešava sa malim saricem trenutno jedan od najboljih juniora europe, umjesto da igra on je zadnje dvije godine trunuo u zagrebu jer su neki krojili politiku u dep mi gurni a moral u autu

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

To sto Dalipagic govori je samo deo problema. Klinci jesu izgubljeni u vremenu i prostoru jer su im vrata siroko otvorena da odu u inostranstvo cim se i nasluti da imaju talenta. Sa druge strane, jeste teze da se probiju u nasim klubovima zbog stranaca. I ne samo to, nego su klubovi haos u kome su zbrckani nasi klinci (koji igraju malo), stranci koji su tu da uzmu pare i mozda neki prosecni igraci koji nisu uspeli u inostranstvu. Nema starijih igraca da budu primer, uzor i podrska (ne racunam strance, njih boli uvo).
Sto se svetske kosarke tice, i tu smo zaostali. Zasto? Ocigledno, trening nije na nivou. Secam se Stojakovica koga sam poznavao sa 14 godina - decko je tada trenirao dva puta dnevno po dva sata, bio je skroman i ziveo sa porodicom u malom stanu. Nije bilo dovljanja, splavarenja, brzih kola i riba. Decko je VOLEO kosarku i zeleo je da bude kosarkas, a ne da se siri i pravi boem i neki hebac. Danas gledam nase igrace, iz utakmice u utakmicu jedva svako drugo bacanje ubace. I to su igraci iz reprezentacije i vrhunskih klubova. Tehnika nam nije losa, ali ni sjajna. Drugi su na tom polju ipak napredovali daleko vise, sustigli nas i prestigli. Nasa najveca boljka je ipak fizika. Nasi igraci jednostavno retko imaju dobre fizikalije. Igraci u drugim ligama su jednostavno fizicki jaci i spremniji. A nasi ako cak i imaju predispozicije onda nemaju tehniku ili nemaju sut. Izgleda mi da se u mladjim kategorijama provlace upravo na te predispozicije, ali ostaju nekompletni.

vesna

pre 11 godina

Znamo koja generacija je bila najbolja ,Vasa Dalipagicu...zamislite ove igrace DALIPAGIC,COSIC,PLECAS,SLAVNIC,KICANOVIC,JERKOV,KAPICIC!!To je bilo uzivanje gledati..vesna

THE DREAM

pre 11 godina

Pročitao sam sve komentare i mogu samo da kažem za veliku većinu njih svaka Vam čast, e to bi trebali da pročitaju oni na koje se odnose i da konačno shvate jer to je jedini pravi put do vrha sve drugo je laž.Pozdrav svima i dobro zdravlje neponovljivom Praji.

Ivan

pre 11 godina

@Dotakli smo dno
Govoriš zapravo isto što i ja: tu je čitav lanac loših stvari. Hajde da to pogledamo ovako: porodica teško živi, a ima klinca koji je visok u zemlji poznatoj po košarci. Pošto u toj je zemlji opšte stanje vrlo loše, a karijera jednog košarkaša traje relativno kratko i svaka godina mu je bitna za razvoj, taj klinac nema vremena da čeka da se opšte stanje sredi. To znaju njegovi osiromašeni roditelji, kao i menadžeri koji tu vide šansu da se opare. Ostatak priče znamo.

I kome sad tu zameriti? Mladim igračima najmanje. Roditeljima i menadžerima nešto više, ali ako primećuješ, oni su tek u sredini, a ne na početku pomenutog lanca.

A što je najgore, ne postoji taj lanac od juče, samo što niko nije hteo da ga primeti sve dok se zlo nije toliko nataložilo da ga je jako teško otkloniti. Ja sam, na primer, pre 15 godina upoznao oca jednog tada već iskusnog košarkaša. Došao čovek iz BG na utakmicu u unutrašnjost da gleda sina, i meni, koga je tek upoznao i sin mogu da mu budem, priča kako je hteo da sredi sinu grčki pasoš, izjavi da nije njegovo dete već mu je žena spavala te davne godine s nekim Grkom (zna se kako je to već išlo), ali je sin to odbio. E sad, tako smo "stvorili" Stojakovića, Tarlaća i mnoge 90-ih, ali niko se nije zbog toga bunio, sve dok nismo postali sigurni da su prestale da stižu titule. A dotle se već sve otelo kontroli, pa imamo čak i klubove koji služe za paravan menadžerima i nije bitno ko je u njima trener. I sad smo svi kao šokirani...

apokalipsa

pre 11 godina

једино у ватерполу што имамо звијезде и то мега звијезде, најнеплаћенији спорт и спорт у који се најмање улаже, момци кидају и боре се за Србију. Задњих 10,12 година су то милион пута показали и доказали и у њих уопште не сумњам..док фудбалери,кошаркаши,рукометаши су веома танки по свим аспектима

rahko

pre 11 godina

Praja je nekad bio moj omiljeni košarkaš.Legenda.Nepogrešiv u šutu.Uz to imao je jedan od najvećih odraza i efektno zakucavao kada se i mnogi centri nisu odlučivali za zakucavanje.Ovo iz razloga što koševi nisu bili kao sad i ako bi se igrač uhvatio za obruč tabla bi se slomila u milion kamada.Posle toga bi trebalo oko sat vremena da se postavi nova tabla.Nezaboravna je njegova partija protiv Skviba iz Kantua u kupu šampiona u sezoni 1981/82.Partizan i Skvib Su bili kandidati za finalistu ovog kupa i odlučivali su njihovi medjusobni susreti pošto su bili izjednačeni u pobjedama protiv drugih ekipa.U prvom meču Skvib je pobijedio sa 90:74 pa je Partizanu u BG bila potrebna pobjeda od najmanje 17 koševa razlike.U poslednjem minutu Partizan je poveo 104:85 ali su Italijani postigli zatim koš i smanjili na -17.Partizan je samo trebao da zadrži loptu ali je Ristanović krenuo na ulaz i bio blokiran od Barnje 9 sekundi prije kraja a Flauers je postigao koš 2 sekunde prije kraja i smanjio na -15(104:89).U ovoj utakmici kada nije bilo trojki Dalipagić je šutirao iz igre 27-18 a sa linije slobodnih bacanja 20-19 i postigao 55 poena!