Petak, 21.09.2012.

11:05

Hrvatska: Proslava bez slavljenika

Hrvatski košarkaški savez proslavljao je 20 godina od osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni, a na proslavi se nije pojavio nijedan igrač.

Izvor: B92

Hrvatska: Proslava bez slavljenika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Davor

pre 11 godina

@Ljubo. Kako sam vec jednom rekao: o kakvom kompleksu ti govoris. Ono sto je Partizan dobio regionalnu ligu? Sa nekoliko stranaca sto su igrali za Partizan? Nema sta sve samo srpski igraci...svaka cast. Nikakav kompleks vi nama niti u jednom sportu niste dali. Vidilo se (opet) na Olimpijadi tko je imao vise medalja(ali necu nabrajati sportske uspjehe Hrvata i Srbi, dobit ces kompels, sama Janica Kostelic ima vise medalja, odlicja i naslova nego svi srpski individualni sportasi skupa) ali vratimo se na kosarku. 3 najbolja kosarkasa su Hrvati: Drazen Petrovic, Cosic i Kukoc. Bodiroga tvoj se nigdje ne spominje, Drazen svukuda(kao inovator europske kosarke i velikan) o Kukocu da i ne govorim. A cinjenica je: Srbija od 2002 ima MANJE plasmana na velike turnire nego Hrvatska, imate samo 1 medalju, i o kojoj dominaciji ti govoris? Jedva ste se i plasirali za EP prije 2 tijedna...gdje vas je Crna Gora dobila, i ti o kompleksima? Jedini kompleks je vas prema nama, jer iako imamo manje stanovnika imamo duplo vise sportskih uspjeha(pogotovo u individualnom sportu) case closed

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ne znam kakav problem imas,al kroz komentare vidim da imas jedan veliki kompleks pre svega vezano za kosarku jer kao sto rekoh u prethodnom komentaru taj kompleks ima cela nacija jer ako vas nismo toliko drali na reprezentativnom planu onda smo vam na klupskom objasnili neke stvari pocev od F4 ABA lige 2004, u Zagrebu kad je Refleks(FMP) utisao dvoranu "Drazen Petrovic" pa preko Hemofarma,Zvezde,Partizana i cuvene Kecmanove "007 trojke" pa do Radnickog KG-a.Pa niste bre znali kako da zaustavite dominaciju Partizana na Jadranu pa su vas Lisac i Slovenac Lorbek izvukli iz naftalina Makabi da ne bi Partizan ili neki drugi klub iz Srbije opet bio sampion.A sto se tice reprezentacije bas bi voleo da budemo zajedno u grupi na EP u Sloveniji pa da vam nabijemo jos veci kompleks koji imate od nas u kosarci :)

ispravak netocnog navoda

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Hrvat)
2. Danilovic (Jugoslaven)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Jugoslaven)
5. Divac (Jugoslaven)

druga petorka:
1. Djordjevic (Jugoslaven)
2. Komazec (Hrvat)
3. Paspalj (Jugoslaven)
4. Curcic (Jugoslaven)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Jugoslaven)
Zdovc (Slovenac)

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Jugoslaveni)

mILAN

pre 11 godina

Pošto pasionirano pratim košarku već 30 godina moram da ostavim komentar ovim klincima koji prave mitove. Vašoj generaciji nije strano da "Guglate" pa pogledajte rezultate te "nepobedive" hrvatske iz 1992. Na kvalifikacionom turniru ste gubili od ekipa sa puno slabijim rosterom, Ruse u polufinalu ste dobili tako što ste prvi put poveli par sekundi pre kraja, a u poslednjem napadu rusi promašili zicer. Pucački potencijal nije bio problem, problem je što niste imali pleja, u prvoj postavi je igrao Alanović, jel se možda neko seća tog igrača? Takođe mislim da je bilo netrpeljivosti na relaciji Split-Zagreb, 1994 igra je bila puno tečnija kad je Kukoč vodio tim.
Što se tiče Dražena on jeste bio veliki igrač ali je puno slave stekao u vremenu kad je košarka bila na nižem nivou. Od momenta stupanja na generacije 67-68 na scenu nije uzeo nijedan trofej. U NBA je igrao sasvim drugačije nego u evropi, bez prodora bez driblinga ali je bio verovatno najbolji "pure" šuter lige i jedan od najboljih svih vremena.
ŠBB KBB da se 92 igrala utakmica SRJ-Hrvatska? Na žalost nema odgovora na to pitanje, jedino sam siguran da pobednika ne bi odlučio kvalitet već pre svega sposobnost da istu doživi ka sport i ništa više.

Ljubo

pre 11 godina

Od svih sportova mislim da imaju najveci kompleks u kosarci od nas,obozavam da gledam na HRT-u utakmicu kad igramo sa Hrvatima,jos kad komentator kao slag na tortu kaze "za jednu sekundu,pa to mogu samo Srbi" :)

Davor

pre 11 godina

@ sisanje vesla.

Mislis li na rezultate Jugoslavije? Nesto niste tako dobri zadnjih 12 godina. Imate samo 1 medalju, i jos manje plasmana ne velika takmicenja. Pusti ti rezultate sa Crno Gorcima. Vidili smo da vas je Crna Gora 2 puta pobjedila na kvalifikacijama za europsko prvenstvo. Kad ste bili najbolji, uvijek ste nas sa najmanjom razlikom pobjedivali. Znaci o kakvoj velikoj razlici govoris? Onda bih razlika i po rezultatu trebala biti ogromna, ali to nije bila. Sad se gledaju rezultati Srbije kao samostalne drzave. I rezultat govori: od 2002 do sada imate i jos manje plasmana od Hrvatske sto se tice EP i SP. Kako to a ogromna ste sila?

sisanje vesla

pre 11 godina

Od raspada SRFJ pa do danas , na svim velikim takmicenjima smo dominirali,razbijali Hrvate od Saletove trojke preko 25 razlike na EP u Turskoj pa do Rsaicevih namerno promasenim bacanjima da komsije izgube sa sto manjom razlikom. Broj medalja je mnogo mnogo veci u nasim vitrinama a oni nisu uzeli ni jedno zlato u istoriji i imaju Srebro i dve bronze naspram EP sampiona 95,97,01 srebra sa Ep 09 i bronza 99,Sp zlato 98 i 02 i OI srebro 96. Danilovic,Djordjevic,Paspalj,Divac,Savic,Tarlac,Tomasevic,Rebraca,Vujanic,Jaric,Bodiroga,Stojakovic, Gurovic,Rakocevic, Krstic,Teodosic,Savanovic,Bijelica su bili nosioci igre u svojim klubovima , proglasavani za najbolje u Evropi,osvajali El po nekoliko puta i u reprenzetaciji su osvojili sve sto se moglo osvojiti. U HR reprenzetaciji je jedan od najbboljih igraca Crnac poreklom iz Dubrave

Davor

pre 11 godina

Ljubo, znaci Drazen je ubacivao i 40 koseva, ali Bodiroga je ipak bolji zato sto ubaci taj kos kad se tekme lome? Nisi ti rekao da je Dejan bolji, ali ipak to tipkas na neki drugi nacin.

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ja uospte nisam rekao da je Bodiroga bolji igrac od Drazena vec sam se nadovezao na neki prethodni komentar vezan za Bodirogu i naveo cinjenicu koju niko ne moze osporiti a to je igra Bodiroge kad se lomi rezultat i u zavrsnicama utakmice,a na netu imas milion klipova koji ce ti to potvrditi,a druga stvar je u tome da su pokojni Drazen i Bodiroga dva potpuno razlicita igraca po stilu igre tako da se i ne mogu porediti jer sam gledao i jednog i drugog!

@davor

pre 11 godina

ne znam da li si gledao utakmicu arg-srj iz 2002. godine. pusti sebi zadnje 2 minute, obrazuj se malo.

bodiroga je najbolji evropski clutch igrac ikada! ikada! ikada! jedini sa kojim se u slislu clutch poena moze porediti su mozda jordan i miler. ovaj drugi je za bodirogom ostao u cetvrt finalu te 2002.

facts do not lie!

Davor

pre 11 godina

@ Ljubo

Svaka cast Dejanu Bodirogi, to je veliki igrac Europe, ali ga usporediti sa Petrovicem je nesto smijesno. Gledao sam i Bodirogu i Drazena, i Bodiroga je negdje 50 posto Drazena. Onako kako je Drazen mogao razigravati, sutirati 3, prodore i igru 1 na 1...to nikoga od tada nisam vidio da tako moze. Drazenovi sutevi su bili na najmanje 60 posto i vise. Jedini koji po dominaciji i kvalitetu je to mogao postici je Toni Kukoc, ali on je igrao drugu poziciju. Bodirogu se nigdje ne spominje da je stavljao europske standarde na neku vecu razinu. Odlican kosarkas, nista vise. Samo pitanje: oni koju usporedu Drazena i Dejana.....jesu li oni uopce gledali Drazena, ili su to klinci od 18 godina koji su vidili samo snimke Bodiroge, a Drazena uopce nisu niti gledali i komentiraju?

profi

pre 11 godina

U hrvatskom kosarkaskom savezu nista ne funkcionise poslednjih 15 godina.Gubitak jednog od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena uticao je i na to da kosarka u hrvatskoj padne na niske grane i postane sport broj 7 iza jednog skijanja na primer.Sto se tice poredjenja hrvatskih i srpskih kosarkasa jasno je ko dan da su samo cetiri hrvatska kosarkasa vanserijska i to Drazen Petrovic,Toni Kukoc,Dino Radja i Arijan Komazec.Srbija je bila te srece da pored velikog fonda kvalitetnih kosarkasa ima i najbolje strucnjake(Ivkovic,Pesic,Zeravica, Obradovic,Djurovic)

Risto

pre 11 godina

Pratim košarku još od kraja sedamdesetih - vrlo pažljivo, jer za mene je to neuporedivo najljepša sportska igra. Poređenje igrača iz različitih epoha nema mnogo smisla, još manje smisla ima priča o tome šta bi bilo kad bi bilo - zanimljivo je, međutim, da upravo takve priče dominiraju među novim fanovima košarke (ko je bolji Kobe ili Michael, ovaj ili onaj dream tim, Hrvatska ili Srbija 90-tih...nastavite niz). Početkom 90-tih na području ex-YU je bilo dosta vrhunskih igrača, vrlo različitih profila - otuda je još teže govoriti ko je od njih bio bolji. Na ovim prostorima je uobičajeno da mitovi zamijene realnost, i što je veći odmak od prošlosti mitovi poprimaju najfantastičnije oblike. Jedan od takvih je i mit o Draženu kao nedodirljivom i nedostižnom uzoru. Nema sumnje da je Dražen bio vrhunski košarkaš, vjerovatno uz Galisa i Novickog najbolji napadač u istoriji evropske košarke, ali košarka je igra u dva smjera - u ovom drugom, tj. odbrani Dražen je bio teški prosjek. Otuda je ex-YU reprezentacija pri kraju svog postojanja bolje igrala sa Zdovcem, nego sa Draženom - jer je napadačkog talenta imala previše i u drugim igračima (Kukoč, Divac, Rađa, Paspalj...), a falilo je upravo onih koji bi odbrambeno bili vrhunski. Pogledajte pažljivo ovaj link od 9 minuta i recite kakvu je odbranu igrao Dražen - s aspekta moderne košarke gore od katastrofalnog, čovjek se uopšte nije ni trudio. Nažalost, onog ogromnog košarkaškog talenta iz 80-ih 90-ih na prostoru ex-YU više nema :-((((

magic32

pre 11 godina

Koliko se samo srozao nivo komentara ovde za nekoliko godina, kada je bilo 10 godina od Drazenove smrti pisalo se sa pijetetom, ali ovi sadasnji klinci su potpuno izgubljena generacija koja apsolutno nista o zivotu ne zna.
Elem, sjajna generacija, veliki Drazen, ali za moj ukus najbolji igrac te generacije (i evropske kosarke u istoriji) je Toni Kukoc. U Evropi je bio toliko dominantan poslednjih nekoliko godina, a onda je otisao u Ameriku i briljirao u sampionskom timu.
Drazenu svaka cast, velikan, ali ne zaboravimo da u SFRJ nije uzeo poslednje dve titule (tukli ga u plej ofu Zadar i Zvezda), a ni Real nije uspeo da podigne na vrh Evrope. Portland nije bitan, oni su tim bez sluha (propustili Dzordana na draftu), ali u Netsima je briljirao. Za balave na ovom sajtu info da je prvi Evropljanin koji je stigao u trecu petorku lige. Ej, medju 15 najboljih na svetu u vreme kada je razlika izmedju NBA i ostatka lepo pretocena u onih 32 poena u finalu Barselone. Onda se dogodila ta nesreca, zastrasujuce.
Problem sa hrvatskom kosarkom, a sto se lepo vidi iz ove sramote, je sto su (za razliku od ostalih sportova) vrlo brzo po raspadu SFRJ usli u medjusobne sukobe, igraci, savez, selektori, pa su i tokom devedesetih izgledali ovako razjedinjeno kao mi posle 2002. I to sto su vec dugo puki prosek najbolje govori sta nas ceka u sledecoj deceniji, jer smo realno isti mentalitet.

chubby checker

pre 11 godina

jako dobro se secam ove utakmice iako sam tada imao tek 10 godina! Dzordan i Medzik u istoj ekipi, a na drugoj strani Drazen i Kukoc... i jos gomila odlicnih igraca sa obe strane! bojim se da se takva koncentracija kvaliteta nece ponoviti nikada vise na kosarkaskom terenu!

a prepucavanja ko je tada bio bolji SRJ ili CRO su besmislena, nikada to necemo saznati.. licno mislim da je SRJ imala veci broj kvalitetnik pa i vanserijskih igraca tada (Djordjevic, Danilovic, Divac, Paspalj, Bodiroga) ali da kos-getera kalibra Drazena Evropa posle njega nije imala! Jedini igrac koji bi mogao da se meri sa njim je Korac ali je on igrao mnoooogo ranije i to veze nije imalo sa modernom kosarkom.

ipak mene mnogo vise interesuje sta bi uradila reprezentacija SFRJ na toj olimpijadi da nas bolesni umovi nisu razdvojili, mislim da bi to bila najjaca kosarkaska utakmica ikad odigrana ali nazalost ni to vec nikada necemo saznati..

Ljubo

pre 11 godina

@Tocak apsolutno se slazem sa tvojim komentarom,jer nijedan igrac sa ovih prostora pocev od pozicije pleja pa do centra nije se mogao porediti sa Bodirogom pre svega po stilu igre,pa sve ostalo,onaj cuveni ulaz na levo,pa promena pravca na desno ne znam dal ce neko uspeti da ponovi,ili cuveno dizanje protivnickih centara ispod kosa,a lopta vec izlazi iz kosa...ubedljivo najjaci igrac ne samo na ovim prostorima,vec mozda i u Evropi u igri jedan na jedan kad se lomi rezultat i u najvaznijim trenucima.Pokojnom Drazenu svaka cast,bio je velika igracina,al daleko od toga da je bio ubedljivo najbolji na ovim prostorima i u Evropi jer bilo je i pre Drazena i za vreme njega,a i posle njega mnogo dobrih igraca,da ne kazem i boljih.A sto se tice uspeha hrvatske i srpske kosarke posel raspada SFRJ zaista je smesno govoriti drage komsije,jer onako kako ste 95.godine sisli sa pobednickog postolja u Atini vise nikada se na njega niste ni popeli,a mi smo i posle toga imali i uspeha,naravno bilo je i neuspeha da se ne lazemo,al ne znam sta bi vi mogli da kazete posle 95.,al ja se dobro secam 96. i OI u Atini kad su vas "kenguri" isprasili u cetvrtfinalu sa ovom istom ekipom koja je 95. osvojila bronzu!

ko vas ne zna, skupo bi vas platio

pre 11 godina

He, he, he... Hrvati i njihova kosarkaska mitomanija.
Prvo uveravaju da su bolji od nas u kosarci, a kad pogledaju ko je sve osvajao prvenstva SFRJ, onda okrenu pricu u to da su srpski klubovi bili gurani po politickoj liniji.
Onda krenu da balave o 92oj i njihovom "srazu" sa DT1, pa onda vide da tada najboljoj evropskoj reprezentaciji nije bilo omoguceno da se takmici.
Naravno, zalopojke za Drazenom nikad dosta. Ispada da im niko nije mogao nista, a sto su ispadali u Nemackoj pre finala sa njim u rosteru i na srecu i glupost ZNDa usli u finale OI - nikom nista.
Zatim krecu verbalne nedoumice tipa "Srbija nije jednako SRJ/SCG" uz konstantno potenciranje "sredio vam cika Bora", iako su 5-6 Crnogoraca ukupno igrala za sve timove SRJ/SCG od 1995-2005.
I na kraju ide laganje "Srbija nije nista uradila u poslednjih X godina", a nasi kosarkasi su na 4 poslednja velika takmicenja igrali dva polufinala (1 medalju uzeli, druga im ukradena) i jedno cetvrt finale.
I da, na kraju, sve pobede Srbije/SRJ nad Hrvatskom su produkt srece. Ali, to ne umanjuje cinjenicu da su te ekipe Srbije/SCG isle kasnije barem do polufinala i 2x osvojile EP, a jednom izgubili uz blatantnu kradju 1/2 finala SP.
Inace, samo finale OI je velika stvar, ali susjedi - ne treba vam to da mitomanisete na kosarkaskom delu b92.net/sport.

KOSTA1703

pre 11 godina

Najveci kosarkas sa ovih prostora je neprikosnoveno Kresimir Cosic.
Onda velika praznina, pa Dejan Bodiroga.
Posle toga opet velika praznina pa ravnopravno Petrovic, Stojakovic,Kukoc,Divac.
Iza njih stepenicu nize Djordjevic, Danilovic,Rebraca, Radja,Kicanovic,Dapilagic,Daneu,Plecas,Slavnic........
To sto je Drazen prerano poginuo je glorifikovlao njegovo kosarkasko umece.
Nije on ni izbliza bio tako nedodirljiv, kao sto se sada cini.
Moglo bi se cak reci kad god je bilo vazno nigde ga nije bilo..
Cak i te 1992. u polufinalu sa ZND, da ne bi kukoca i njegove trojke sa skoro devet metara ne biste ni videli finale(celu utakmicu je igrao kao konj da tako kazem, ali kad je trebalo da se odluci pogodio je, za razliku od Petrovica koji se krio po coskovima, isto kao i 1986. u polufinalu protiv SSSR-a).
Krio se po terenu i 1988. u finalu olimpijade, osvojio je dva kupa sampiona sa Cibonom, u oba finala neko je drugi bio najbolji igrac(Aco i Danko).A da, dao je 112 poena protiv juniorskog tima Olimpije.
Da ne zaboravim, Vlade Djorivic ga je dva puta dobio u plejof seriji doslovce ga pustajuci da radi sta hoce na terenu, a pokrivajuci ostale igrace.Ovo cisto app. nekog od prethodnih komentara koji su govorili o tome kako bi SAM Drazen nekoga pobedio.
Sto se ekipe Srbije tice te 1992. zaboravili ste da pomenete Prelevica koji je bio DOKAZANI streptomicin za Drazena..
Hrvatska reprezentacija je prakticno te 1992.godine bila bez pleja,sto bi joj se u takvom mecu sigurno obilo o glavu.

Baba

pre 11 godina

@ BOBO
Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Srbin)
2. Danilovic (Srbin)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Srbin)
5. Divac (Srbin)

druga petorka:
1. Djordjevic (Srbin)
2. Komazec (Srbin)
3. Paspalj (Srbin)
4. Curcic (Srbin)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Srbin)
Zdovc (Slovenac(

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Srbi)
:-)

Mario

pre 11 godina

Samo 1 pitanje? Kako se jedan Dannilovic uopce smije sporediti sa Petrovicem? ili Bodiroga? Toga se ja pitam. Znam da volite svoje i Danilovica i Bodirogu, ali please malo realnosti ne bih skodilo. stevan...zadnja 4 svjetska prvenstva 2 puta prvak? Tko Srbija? Mislim da si malo stvari pobrkao, ali nema veze.

stevan

pre 11 godina

Kakva gomila gluposti u komentarima. Kao mala deca kad se igraju lopte. Istorija je pokazala/zapisala da je SRJ/ Srbija mnogo uspesnija od Hrvatske posle raspada bivse zemlje. Meni je van svake pameti svadjati se sa nekim ko je na zadnja 4 svetska prvenstva, 2 puta bio sampion, jednom u polufinalu i jedno cetvrfinale. Hvatska je imala jedina tri asa u vidu Petrovica, Kukoca i Radja. Stim da je jedan bio po ocu Srbin, pa je mogao igrati i za Srbiju. Kod Srbije je bila citava plejada asova od Divca, Danilovica, Djordjevica, Paspalja, Bodiroge, pa kasnije Stojakovic i u danasnje vreme Teodosic.

R.M.Točak

pre 11 godina

Hipotetički govoriti ko bi bio bolji 90-ih,da li Hrvatska sa Draženom,ili Srbija,nema smisla.Ali,kada smo se već dotakli te teme,da i ja nešto kažem.Prve petorke bi bile tu negdje,dok je Srbija imala mnogo jaču klupu,pogotovo kada csu stasali Bodiroga i Rebrača,a Bodiroga je već 92 bio na spisku.
Petrović - Đorđević
Komazec - Danilović
Kukoč - Paspalj
Vranković - Savić
Rađa - Divac
Hrvatska,osim donekle Perasovića i Tabaka,nije više imala vrhunskih igrača(naravno ne na nivou Rađe ili Kukoča),sve do pojave Vujćića i Mulaomerovića,a to je već bilo krajem 90-ih,a oni vrhunac dostigli tek u 21V.
Srbija,za razliku od Hrvatske,je imala dva vrhunska asa,Bodirogu i Rebraču,koji bi imali mjesta u bilo kojoj od dvije navedene petorke,plus još jednog velikog asa,Stojakovića,koji se pojavio krajem 90-ih.Tu bih još dodao mnogo dobrih košarkaša,Tomaševića,Obradovića,Gurovića,Tarlaća,Berića,Lončara,što Hrvatska nije imala.
Bilo je tu još dobrih igrača na obje strane,Arapović,Cvjetičanin,Ćurčić,Jovanović,Sretenović,ali nekima su već bili prošli najbolji dani.
Bilo je mnogo vrhunskih košarkaša,od Kiće,Praje,Čosića,Moke,Mirze,pa do Dražena,Kukoča,Rađe,Divca,Đorđevića,Savića,Danilovića,Paspalja,pa do malo mlađih,Rebrače,Stojakovića,ali za mene,najbolji igrač,koji je ikada igrao na ovim našim prostorima,naravno i u evropi,je DEJAN BODIROGA.On nije davao po 40 ili 50 poena po utakmici,kao Dražen,Đorđević ili Stojaković,ali je uvijek bio najbolji kada je bilo najpotrebnije,kada se meč lomi.

Davor

pre 11 godina

@ Filip. Pa kako ta dvojica nisu najbolja europska kosarkasa ikada? Pa oni sami su osvojili vise trofeja nego svi srpski kosarkasi skupa. De mi reci tko je bolji od njih sto se tice Europe? Realno receno: 3 najboljih kosarkasa Europe ikada su Hrvati: Kresimir Cosic, Drazen Petrovic i Toni Kukoc.
I jos komentar onome sto je rekao da je Srbija odmah nakon 1992 osvojila prvo natjecanja na kojem su smili nastupiti, ali to si dobro rekao: Hrvatska je tada bila 3 bez Drazena Petrovica. Jer ti znas sta je Drazen Petrovic znacio Hrvatskoj kosarci i europskoj? pa on sam bih pobjedio tadasnju Jugoslaviju. Oprosti da ti kazem, ubacio bih najmanje 35 koseva i dao 15 asistencija. Sporedis Hrvatsku bez i sa Drazenom Petrovicem, halo? A koliko ste jaki kao Srbija pokazuju rezultati zadnjih 15 godina. Osvojili ste samo 1 medalju, i Hrvatska ima vise plasmana na velikim natjecanja zadnjih 10 godina(razmisli malo o tome).

miki

pre 11 godina

najbolji evropski košarkaš ikad je dirk novicki,zatim pol gasol,pa sabonis...od hrvata jedini koji može da udje u top 10 je toni kukoč...dražen petrović jeste bio veliki košarkaš,ali je od njega stvoren mit...

filip

pre 11 godina

2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)
(Davor, 21. septembar 2012 15:15)

To nisu 2 najbolja evropska igraca ikada

ti ces mi kazes

pre 11 godina

@
Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!
(NogometAS, 21. septembar 2012 13:11)
Hipoteticki pisati sta bi bilo kad bi bilo, nema previse smisla. Posluzimo se cinenicama, a one su sledece. Hrvatska je nedvosmisleno tada imala jaku ekipu i zasluzeno je osvojila srebro. Medjutim, cinjenice su i te da mi nismo ucestvovali na tom takmicenju. Cinjenica je da je Partizan te godine uzeo EL, bez obzira sto nije igrao kod kuce zbog sankcija. Cinjenica je i to da smo odmah uzeli zlatnu medalju na prvom sledecem takmicenju na kome smo se pojavili (to je ono gde ste vi bili treci, pa sramno pobegli sa postolja kada se nama dodeljivala medalja i svirala himna). Cinjenca je da ste bili kompletni, osim preminulog Drazena. Cinjenica je da ste uvek gubili od nas, kao sto je i cinjenica da ste uvek po plasmanu bili ispod nas. E, sada vi nastavite sa tim, sta bi bilo-kad bi bilo.
Pozdrav.

Davor

pre 11 godina

@ Filip

Tadasnja YU reprezentacija pobjedila Hrvatsku? Pa covjece sam Petrovic bi vam zabio 45 koseva. 2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)

Srbija

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..
(EU gradjanin 2013, 21. septembar 2012 14:19)
Da Djordjevic nije otiso u penziju redovno bi vam davao trojke u zadnjoj sekundi

BOBO

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen
2. Danilovic
3. Kukoc
4. Savic
5. Divac

druga petorka:
1. Djordjevic
2. Komazec
3. Paspalj
4. Curcic
5. Radja

izmene:
Vrankovic
Zdovc

Trner- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic

racer

pre 11 godina

@(Dragan, 21. septembar 2012 13:22)
Dreksler je u Barseloni bio na pragu 30 godine i bio je na vrhuncu. Clea 1992 sezona je bila najbolja za njega, sto potvrdjuje statistika i to da se u ligi postavljalo pitanje ko je bolje odigrao sezonu pre play offa on ili Jordan. Posle direknog susreta u finalu svim je postalo jasno da je Jordan klasa za sebe, ali to da je 1992. Drexler bio na silaznoj putanji je netacno, povreda butnog misica je tek kasnije usledila, a i tada je ostao paklen igrac!
Za Birda i Magica si u pravu, Bird je imao probleme sa ledjima i cak je planirao povlacenje, a Magic je pre toga otkrio da je HIV pozitivan.
Sto se tice kvaliteta tima 1996 u pravu si da je bio malo slabiji, pogotovo ako se pogleda da su imali Grant Hilla i Penny Hard1way-a, dva igraca koji su tada bili toliko dobri da su za obojicu mislili da ce prestici Jordana, ali povrede su ih na zalost unistile.
Ipak Hrvati su igrali protiv Jordana, igrali su protiv Magica i Birda (makar bili i u invalidskim kolicima, igrali su na turniru ko zmajevi).
I da budemo iskreni Drazen Petrovic je bio ubica od kosarkasa, njemu to odaju cak i najveci NBA igraci! Ubedljivo najbolji igrac sa ovih prostora!

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..

Dragan

pre 11 godina

Medžik i Leri Bird su 1992. već uveliko bili veterani košarkaški a ni Dreksler nije bio na vrhuncu karijere već na silaznoj putanji. Uspeh naših komšija je bio ogroman, ali ne može se reći jedini pravi Drim tim. I Drim tim sa kojim ja naša selekcija igrala 1996.g. u finalu Olimpijskih igara je po svim kriterijumima bio PRAVI DRIM TIM i po kvalitetu možda samo za najsitniju nijansu slabiji od onog iz 1992.g. Dakle, i 1996. u finalu je nastupio PRAVI DRIM TIM sa igračima čije su karijere bile u samom zenitu. Ko se ne slaže neka pročita sastav Drim tima sa Olimpjskih igara 1996.g

NogometAS

pre 11 godina

Da nije bilo sankcija ni to nebi imali.
(Dug put u Jevropu, 21. septembar 2012 12:32)

Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!

Neka ne ostavljaju komentare oni koji se tada nisi niti rodili..

pre 11 godina

@(NikolaBGD, 21. septembar 2012 12:53)

Ne komsija, Hrvatska je osvojila srebro jer je Drazen Petrovic bio ziv, najbolji europski kosarkas svih vremena, kapetan i vodja te generacije! Hrvatska je tada bila mnogo jaca od Jugoslavije. Niti godinu dana kasnije Bog je Drazena pozvao ka sebi, hrvatska kosarka se nikada nije oporavila od toga. Drazen je Hrvatskoj bio ono sto je Jordan Bullsima, svidjelo se vama ili ne, pored zivog Drazena Hrvatskoj bi gledali u ledja na svim natjecanjima. Ali ispalo je kako je, stoga ne podcjenjujte hrvatsko srebro u Barceloni jer na to nemate apsolutno nikakvo pravo niti argumenata!

FILIP

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama

NikolaBGD

pre 11 godina

@ivan Osvojili ste srebro jer mi nismo ucestvovali svidelo vam se to ili ne. Kasnije se pokazalo kakva je to nepravda bila ali tri evropska i dva svetska zlata uz srebro u Atlanti su dovoljna satisfakcija.

Vladan

pre 11 godina

A kad je proslava trojke Đorđevića, ili Kecmanove preko celog terena. Kada budete slavili, pozovite gore navedenu gospodu, 100 % će se odazvati pozivu.

ivan

pre 11 godina

To šta smo osvojili srebro na olimpijadi izgubivši od najjače ekipe ikad sastavljene. I žalimo za magom s kojim bi, da nije poginuo, osvojili mnogo više od nekoliko medalja devedesetih.

NikolaBGD

pre 11 godina

@ivan Osvojili ste srebro jer mi nismo ucestvovali svidelo vam se to ili ne. Kasnije se pokazalo kakva je to nepravda bila ali tri evropska i dva svetska zlata uz srebro u Atlanti su dovoljna satisfakcija.

Vladan

pre 11 godina

A kad je proslava trojke Đorđevića, ili Kecmanove preko celog terena. Kada budete slavili, pozovite gore navedenu gospodu, 100 % će se odazvati pozivu.

ti ces mi kazes

pre 11 godina

@
Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!
(NogometAS, 21. septembar 2012 13:11)
Hipoteticki pisati sta bi bilo kad bi bilo, nema previse smisla. Posluzimo se cinenicama, a one su sledece. Hrvatska je nedvosmisleno tada imala jaku ekipu i zasluzeno je osvojila srebro. Medjutim, cinjenice su i te da mi nismo ucestvovali na tom takmicenju. Cinjenica je da je Partizan te godine uzeo EL, bez obzira sto nije igrao kod kuce zbog sankcija. Cinjenica je i to da smo odmah uzeli zlatnu medalju na prvom sledecem takmicenju na kome smo se pojavili (to je ono gde ste vi bili treci, pa sramno pobegli sa postolja kada se nama dodeljivala medalja i svirala himna). Cinjenca je da ste bili kompletni, osim preminulog Drazena. Cinjenica je da ste uvek gubili od nas, kao sto je i cinjenica da ste uvek po plasmanu bili ispod nas. E, sada vi nastavite sa tim, sta bi bilo-kad bi bilo.
Pozdrav.

ivan

pre 11 godina

To šta smo osvojili srebro na olimpijadi izgubivši od najjače ekipe ikad sastavljene. I žalimo za magom s kojim bi, da nije poginuo, osvojili mnogo više od nekoliko medalja devedesetih.

BOBO

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen
2. Danilovic
3. Kukoc
4. Savic
5. Divac

druga petorka:
1. Djordjevic
2. Komazec
3. Paspalj
4. Curcic
5. Radja

izmene:
Vrankovic
Zdovc

Trner- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic

FILIP

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama

Dragan

pre 11 godina

Medžik i Leri Bird su 1992. već uveliko bili veterani košarkaški a ni Dreksler nije bio na vrhuncu karijere već na silaznoj putanji. Uspeh naših komšija je bio ogroman, ali ne može se reći jedini pravi Drim tim. I Drim tim sa kojim ja naša selekcija igrala 1996.g. u finalu Olimpijskih igara je po svim kriterijumima bio PRAVI DRIM TIM i po kvalitetu možda samo za najsitniju nijansu slabiji od onog iz 1992.g. Dakle, i 1996. u finalu je nastupio PRAVI DRIM TIM sa igračima čije su karijere bile u samom zenitu. Ko se ne slaže neka pročita sastav Drim tima sa Olimpjskih igara 1996.g

filip

pre 11 godina

2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)
(Davor, 21. septembar 2012 15:15)

To nisu 2 najbolja evropska igraca ikada

Srbija

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..
(EU gradjanin 2013, 21. septembar 2012 14:19)
Da Djordjevic nije otiso u penziju redovno bi vam davao trojke u zadnjoj sekundi

ko vas ne zna, skupo bi vas platio

pre 11 godina

He, he, he... Hrvati i njihova kosarkaska mitomanija.
Prvo uveravaju da su bolji od nas u kosarci, a kad pogledaju ko je sve osvajao prvenstva SFRJ, onda okrenu pricu u to da su srpski klubovi bili gurani po politickoj liniji.
Onda krenu da balave o 92oj i njihovom "srazu" sa DT1, pa onda vide da tada najboljoj evropskoj reprezentaciji nije bilo omoguceno da se takmici.
Naravno, zalopojke za Drazenom nikad dosta. Ispada da im niko nije mogao nista, a sto su ispadali u Nemackoj pre finala sa njim u rosteru i na srecu i glupost ZNDa usli u finale OI - nikom nista.
Zatim krecu verbalne nedoumice tipa "Srbija nije jednako SRJ/SCG" uz konstantno potenciranje "sredio vam cika Bora", iako su 5-6 Crnogoraca ukupno igrala za sve timove SRJ/SCG od 1995-2005.
I na kraju ide laganje "Srbija nije nista uradila u poslednjih X godina", a nasi kosarkasi su na 4 poslednja velika takmicenja igrali dva polufinala (1 medalju uzeli, druga im ukradena) i jedno cetvrt finale.
I da, na kraju, sve pobede Srbije/SRJ nad Hrvatskom su produkt srece. Ali, to ne umanjuje cinjenicu da su te ekipe Srbije/SCG isle kasnije barem do polufinala i 2x osvojile EP, a jednom izgubili uz blatantnu kradju 1/2 finala SP.
Inace, samo finale OI je velika stvar, ali susjedi - ne treba vam to da mitomanisete na kosarkaskom delu b92.net/sport.

racer

pre 11 godina

@(Dragan, 21. septembar 2012 13:22)
Dreksler je u Barseloni bio na pragu 30 godine i bio je na vrhuncu. Clea 1992 sezona je bila najbolja za njega, sto potvrdjuje statistika i to da se u ligi postavljalo pitanje ko je bolje odigrao sezonu pre play offa on ili Jordan. Posle direknog susreta u finalu svim je postalo jasno da je Jordan klasa za sebe, ali to da je 1992. Drexler bio na silaznoj putanji je netacno, povreda butnog misica je tek kasnije usledila, a i tada je ostao paklen igrac!
Za Birda i Magica si u pravu, Bird je imao probleme sa ledjima i cak je planirao povlacenje, a Magic je pre toga otkrio da je HIV pozitivan.
Sto se tice kvaliteta tima 1996 u pravu si da je bio malo slabiji, pogotovo ako se pogleda da su imali Grant Hilla i Penny Hard1way-a, dva igraca koji su tada bili toliko dobri da su za obojicu mislili da ce prestici Jordana, ali povrede su ih na zalost unistile.
Ipak Hrvati su igrali protiv Jordana, igrali su protiv Magica i Birda (makar bili i u invalidskim kolicima, igrali su na turniru ko zmajevi).
I da budemo iskreni Drazen Petrovic je bio ubica od kosarkasa, njemu to odaju cak i najveci NBA igraci! Ubedljivo najbolji igrac sa ovih prostora!

R.M.Točak

pre 11 godina

Hipotetički govoriti ko bi bio bolji 90-ih,da li Hrvatska sa Draženom,ili Srbija,nema smisla.Ali,kada smo se već dotakli te teme,da i ja nešto kažem.Prve petorke bi bile tu negdje,dok je Srbija imala mnogo jaču klupu,pogotovo kada csu stasali Bodiroga i Rebrača,a Bodiroga je već 92 bio na spisku.
Petrović - Đorđević
Komazec - Danilović
Kukoč - Paspalj
Vranković - Savić
Rađa - Divac
Hrvatska,osim donekle Perasovića i Tabaka,nije više imala vrhunskih igrača(naravno ne na nivou Rađe ili Kukoča),sve do pojave Vujćića i Mulaomerovića,a to je već bilo krajem 90-ih,a oni vrhunac dostigli tek u 21V.
Srbija,za razliku od Hrvatske,je imala dva vrhunska asa,Bodirogu i Rebraču,koji bi imali mjesta u bilo kojoj od dvije navedene petorke,plus još jednog velikog asa,Stojakovića,koji se pojavio krajem 90-ih.Tu bih još dodao mnogo dobrih košarkaša,Tomaševića,Obradovića,Gurovića,Tarlaća,Berića,Lončara,što Hrvatska nije imala.
Bilo je tu još dobrih igrača na obje strane,Arapović,Cvjetičanin,Ćurčić,Jovanović,Sretenović,ali nekima su već bili prošli najbolji dani.
Bilo je mnogo vrhunskih košarkaša,od Kiće,Praje,Čosića,Moke,Mirze,pa do Dražena,Kukoča,Rađe,Divca,Đorđevića,Savića,Danilovića,Paspalja,pa do malo mlađih,Rebrače,Stojakovića,ali za mene,najbolji igrač,koji je ikada igrao na ovim našim prostorima,naravno i u evropi,je DEJAN BODIROGA.On nije davao po 40 ili 50 poena po utakmici,kao Dražen,Đorđević ili Stojaković,ali je uvijek bio najbolji kada je bilo najpotrebnije,kada se meč lomi.

KOSTA1703

pre 11 godina

Najveci kosarkas sa ovih prostora je neprikosnoveno Kresimir Cosic.
Onda velika praznina, pa Dejan Bodiroga.
Posle toga opet velika praznina pa ravnopravno Petrovic, Stojakovic,Kukoc,Divac.
Iza njih stepenicu nize Djordjevic, Danilovic,Rebraca, Radja,Kicanovic,Dapilagic,Daneu,Plecas,Slavnic........
To sto je Drazen prerano poginuo je glorifikovlao njegovo kosarkasko umece.
Nije on ni izbliza bio tako nedodirljiv, kao sto se sada cini.
Moglo bi se cak reci kad god je bilo vazno nigde ga nije bilo..
Cak i te 1992. u polufinalu sa ZND, da ne bi kukoca i njegove trojke sa skoro devet metara ne biste ni videli finale(celu utakmicu je igrao kao konj da tako kazem, ali kad je trebalo da se odluci pogodio je, za razliku od Petrovica koji se krio po coskovima, isto kao i 1986. u polufinalu protiv SSSR-a).
Krio se po terenu i 1988. u finalu olimpijade, osvojio je dva kupa sampiona sa Cibonom, u oba finala neko je drugi bio najbolji igrac(Aco i Danko).A da, dao je 112 poena protiv juniorskog tima Olimpije.
Da ne zaboravim, Vlade Djorivic ga je dva puta dobio u plejof seriji doslovce ga pustajuci da radi sta hoce na terenu, a pokrivajuci ostale igrace.Ovo cisto app. nekog od prethodnih komentara koji su govorili o tome kako bi SAM Drazen nekoga pobedio.
Sto se ekipe Srbije tice te 1992. zaboravili ste da pomenete Prelevica koji je bio DOKAZANI streptomicin za Drazena..
Hrvatska reprezentacija je prakticno te 1992.godine bila bez pleja,sto bi joj se u takvom mecu sigurno obilo o glavu.

NogometAS

pre 11 godina

Da nije bilo sankcija ni to nebi imali.
(Dug put u Jevropu, 21. septembar 2012 12:32)

Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!

stevan

pre 11 godina

Kakva gomila gluposti u komentarima. Kao mala deca kad se igraju lopte. Istorija je pokazala/zapisala da je SRJ/ Srbija mnogo uspesnija od Hrvatske posle raspada bivse zemlje. Meni je van svake pameti svadjati se sa nekim ko je na zadnja 4 svetska prvenstva, 2 puta bio sampion, jednom u polufinalu i jedno cetvrfinale. Hvatska je imala jedina tri asa u vidu Petrovica, Kukoca i Radja. Stim da je jedan bio po ocu Srbin, pa je mogao igrati i za Srbiju. Kod Srbije je bila citava plejada asova od Divca, Danilovica, Djordjevica, Paspalja, Bodiroge, pa kasnije Stojakovic i u danasnje vreme Teodosic.

Neka ne ostavljaju komentare oni koji se tada nisi niti rodili..

pre 11 godina

@(NikolaBGD, 21. septembar 2012 12:53)

Ne komsija, Hrvatska je osvojila srebro jer je Drazen Petrovic bio ziv, najbolji europski kosarkas svih vremena, kapetan i vodja te generacije! Hrvatska je tada bila mnogo jaca od Jugoslavije. Niti godinu dana kasnije Bog je Drazena pozvao ka sebi, hrvatska kosarka se nikada nije oporavila od toga. Drazen je Hrvatskoj bio ono sto je Jordan Bullsima, svidjelo se vama ili ne, pored zivog Drazena Hrvatskoj bi gledali u ledja na svim natjecanjima. Ali ispalo je kako je, stoga ne podcjenjujte hrvatsko srebro u Barceloni jer na to nemate apsolutno nikakvo pravo niti argumenata!

chubby checker

pre 11 godina

jako dobro se secam ove utakmice iako sam tada imao tek 10 godina! Dzordan i Medzik u istoj ekipi, a na drugoj strani Drazen i Kukoc... i jos gomila odlicnih igraca sa obe strane! bojim se da se takva koncentracija kvaliteta nece ponoviti nikada vise na kosarkaskom terenu!

a prepucavanja ko je tada bio bolji SRJ ili CRO su besmislena, nikada to necemo saznati.. licno mislim da je SRJ imala veci broj kvalitetnik pa i vanserijskih igraca tada (Djordjevic, Danilovic, Divac, Paspalj, Bodiroga) ali da kos-getera kalibra Drazena Evropa posle njega nije imala! Jedini igrac koji bi mogao da se meri sa njim je Korac ali je on igrao mnoooogo ranije i to veze nije imalo sa modernom kosarkom.

ipak mene mnogo vise interesuje sta bi uradila reprezentacija SFRJ na toj olimpijadi da nas bolesni umovi nisu razdvojili, mislim da bi to bila najjaca kosarkaska utakmica ikad odigrana ali nazalost ni to vec nikada necemo saznati..

magic32

pre 11 godina

Koliko se samo srozao nivo komentara ovde za nekoliko godina, kada je bilo 10 godina od Drazenove smrti pisalo se sa pijetetom, ali ovi sadasnji klinci su potpuno izgubljena generacija koja apsolutno nista o zivotu ne zna.
Elem, sjajna generacija, veliki Drazen, ali za moj ukus najbolji igrac te generacije (i evropske kosarke u istoriji) je Toni Kukoc. U Evropi je bio toliko dominantan poslednjih nekoliko godina, a onda je otisao u Ameriku i briljirao u sampionskom timu.
Drazenu svaka cast, velikan, ali ne zaboravimo da u SFRJ nije uzeo poslednje dve titule (tukli ga u plej ofu Zadar i Zvezda), a ni Real nije uspeo da podigne na vrh Evrope. Portland nije bitan, oni su tim bez sluha (propustili Dzordana na draftu), ali u Netsima je briljirao. Za balave na ovom sajtu info da je prvi Evropljanin koji je stigao u trecu petorku lige. Ej, medju 15 najboljih na svetu u vreme kada je razlika izmedju NBA i ostatka lepo pretocena u onih 32 poena u finalu Barselone. Onda se dogodila ta nesreca, zastrasujuce.
Problem sa hrvatskom kosarkom, a sto se lepo vidi iz ove sramote, je sto su (za razliku od ostalih sportova) vrlo brzo po raspadu SFRJ usli u medjusobne sukobe, igraci, savez, selektori, pa su i tokom devedesetih izgledali ovako razjedinjeno kao mi posle 2002. I to sto su vec dugo puki prosek najbolje govori sta nas ceka u sledecoj deceniji, jer smo realno isti mentalitet.

miki

pre 11 godina

najbolji evropski košarkaš ikad je dirk novicki,zatim pol gasol,pa sabonis...od hrvata jedini koji može da udje u top 10 je toni kukoč...dražen petrović jeste bio veliki košarkaš,ali je od njega stvoren mit...

Baba

pre 11 godina

@ BOBO
Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Srbin)
2. Danilovic (Srbin)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Srbin)
5. Divac (Srbin)

druga petorka:
1. Djordjevic (Srbin)
2. Komazec (Srbin)
3. Paspalj (Srbin)
4. Curcic (Srbin)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Srbin)
Zdovc (Slovenac(

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Srbi)
:-)

Ljubo

pre 11 godina

@Tocak apsolutno se slazem sa tvojim komentarom,jer nijedan igrac sa ovih prostora pocev od pozicije pleja pa do centra nije se mogao porediti sa Bodirogom pre svega po stilu igre,pa sve ostalo,onaj cuveni ulaz na levo,pa promena pravca na desno ne znam dal ce neko uspeti da ponovi,ili cuveno dizanje protivnickih centara ispod kosa,a lopta vec izlazi iz kosa...ubedljivo najjaci igrac ne samo na ovim prostorima,vec mozda i u Evropi u igri jedan na jedan kad se lomi rezultat i u najvaznijim trenucima.Pokojnom Drazenu svaka cast,bio je velika igracina,al daleko od toga da je bio ubedljivo najbolji na ovim prostorima i u Evropi jer bilo je i pre Drazena i za vreme njega,a i posle njega mnogo dobrih igraca,da ne kazem i boljih.A sto se tice uspeha hrvatske i srpske kosarke posel raspada SFRJ zaista je smesno govoriti drage komsije,jer onako kako ste 95.godine sisli sa pobednickog postolja u Atini vise nikada se na njega niste ni popeli,a mi smo i posle toga imali i uspeha,naravno bilo je i neuspeha da se ne lazemo,al ne znam sta bi vi mogli da kazete posle 95.,al ja se dobro secam 96. i OI u Atini kad su vas "kenguri" isprasili u cetvrtfinalu sa ovom istom ekipom koja je 95. osvojila bronzu!

Davor

pre 11 godina

@ Filip

Tadasnja YU reprezentacija pobjedila Hrvatsku? Pa covjece sam Petrovic bi vam zabio 45 koseva. 2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)

Risto

pre 11 godina

Pratim košarku još od kraja sedamdesetih - vrlo pažljivo, jer za mene je to neuporedivo najljepša sportska igra. Poređenje igrača iz različitih epoha nema mnogo smisla, još manje smisla ima priča o tome šta bi bilo kad bi bilo - zanimljivo je, međutim, da upravo takve priče dominiraju među novim fanovima košarke (ko je bolji Kobe ili Michael, ovaj ili onaj dream tim, Hrvatska ili Srbija 90-tih...nastavite niz). Početkom 90-tih na području ex-YU je bilo dosta vrhunskih igrača, vrlo različitih profila - otuda je još teže govoriti ko je od njih bio bolji. Na ovim prostorima je uobičajeno da mitovi zamijene realnost, i što je veći odmak od prošlosti mitovi poprimaju najfantastičnije oblike. Jedan od takvih je i mit o Draženu kao nedodirljivom i nedostižnom uzoru. Nema sumnje da je Dražen bio vrhunski košarkaš, vjerovatno uz Galisa i Novickog najbolji napadač u istoriji evropske košarke, ali košarka je igra u dva smjera - u ovom drugom, tj. odbrani Dražen je bio teški prosjek. Otuda je ex-YU reprezentacija pri kraju svog postojanja bolje igrala sa Zdovcem, nego sa Draženom - jer je napadačkog talenta imala previše i u drugim igračima (Kukoč, Divac, Rađa, Paspalj...), a falilo je upravo onih koji bi odbrambeno bili vrhunski. Pogledajte pažljivo ovaj link od 9 minuta i recite kakvu je odbranu igrao Dražen - s aspekta moderne košarke gore od katastrofalnog, čovjek se uopšte nije ni trudio. Nažalost, onog ogromnog košarkaškog talenta iz 80-ih 90-ih na prostoru ex-YU više nema :-((((

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..

profi

pre 11 godina

U hrvatskom kosarkaskom savezu nista ne funkcionise poslednjih 15 godina.Gubitak jednog od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena uticao je i na to da kosarka u hrvatskoj padne na niske grane i postane sport broj 7 iza jednog skijanja na primer.Sto se tice poredjenja hrvatskih i srpskih kosarkasa jasno je ko dan da su samo cetiri hrvatska kosarkasa vanserijska i to Drazen Petrovic,Toni Kukoc,Dino Radja i Arijan Komazec.Srbija je bila te srece da pored velikog fonda kvalitetnih kosarkasa ima i najbolje strucnjake(Ivkovic,Pesic,Zeravica, Obradovic,Djurovic)

@davor

pre 11 godina

ne znam da li si gledao utakmicu arg-srj iz 2002. godine. pusti sebi zadnje 2 minute, obrazuj se malo.

bodiroga je najbolji evropski clutch igrac ikada! ikada! ikada! jedini sa kojim se u slislu clutch poena moze porediti su mozda jordan i miler. ovaj drugi je za bodirogom ostao u cetvrt finalu te 2002.

facts do not lie!

Davor

pre 11 godina

@ Filip. Pa kako ta dvojica nisu najbolja europska kosarkasa ikada? Pa oni sami su osvojili vise trofeja nego svi srpski kosarkasi skupa. De mi reci tko je bolji od njih sto se tice Europe? Realno receno: 3 najboljih kosarkasa Europe ikada su Hrvati: Kresimir Cosic, Drazen Petrovic i Toni Kukoc.
I jos komentar onome sto je rekao da je Srbija odmah nakon 1992 osvojila prvo natjecanja na kojem su smili nastupiti, ali to si dobro rekao: Hrvatska je tada bila 3 bez Drazena Petrovica. Jer ti znas sta je Drazen Petrovic znacio Hrvatskoj kosarci i europskoj? pa on sam bih pobjedio tadasnju Jugoslaviju. Oprosti da ti kazem, ubacio bih najmanje 35 koseva i dao 15 asistencija. Sporedis Hrvatsku bez i sa Drazenom Petrovicem, halo? A koliko ste jaki kao Srbija pokazuju rezultati zadnjih 15 godina. Osvojili ste samo 1 medalju, i Hrvatska ima vise plasmana na velikim natjecanja zadnjih 10 godina(razmisli malo o tome).

Mario

pre 11 godina

Samo 1 pitanje? Kako se jedan Dannilovic uopce smije sporediti sa Petrovicem? ili Bodiroga? Toga se ja pitam. Znam da volite svoje i Danilovica i Bodirogu, ali please malo realnosti ne bih skodilo. stevan...zadnja 4 svjetska prvenstva 2 puta prvak? Tko Srbija? Mislim da si malo stvari pobrkao, ali nema veze.

Davor

pre 11 godina

@ Ljubo

Svaka cast Dejanu Bodirogi, to je veliki igrac Europe, ali ga usporediti sa Petrovicem je nesto smijesno. Gledao sam i Bodirogu i Drazena, i Bodiroga je negdje 50 posto Drazena. Onako kako je Drazen mogao razigravati, sutirati 3, prodore i igru 1 na 1...to nikoga od tada nisam vidio da tako moze. Drazenovi sutevi su bili na najmanje 60 posto i vise. Jedini koji po dominaciji i kvalitetu je to mogao postici je Toni Kukoc, ali on je igrao drugu poziciju. Bodirogu se nigdje ne spominje da je stavljao europske standarde na neku vecu razinu. Odlican kosarkas, nista vise. Samo pitanje: oni koju usporedu Drazena i Dejana.....jesu li oni uopce gledali Drazena, ili su to klinci od 18 godina koji su vidili samo snimke Bodiroge, a Drazena uopce nisu niti gledali i komentiraju?

mILAN

pre 11 godina

Pošto pasionirano pratim košarku već 30 godina moram da ostavim komentar ovim klincima koji prave mitove. Vašoj generaciji nije strano da "Guglate" pa pogledajte rezultate te "nepobedive" hrvatske iz 1992. Na kvalifikacionom turniru ste gubili od ekipa sa puno slabijim rosterom, Ruse u polufinalu ste dobili tako što ste prvi put poveli par sekundi pre kraja, a u poslednjem napadu rusi promašili zicer. Pucački potencijal nije bio problem, problem je što niste imali pleja, u prvoj postavi je igrao Alanović, jel se možda neko seća tog igrača? Takođe mislim da je bilo netrpeljivosti na relaciji Split-Zagreb, 1994 igra je bila puno tečnija kad je Kukoč vodio tim.
Što se tiče Dražena on jeste bio veliki igrač ali je puno slave stekao u vremenu kad je košarka bila na nižem nivou. Od momenta stupanja na generacije 67-68 na scenu nije uzeo nijedan trofej. U NBA je igrao sasvim drugačije nego u evropi, bez prodora bez driblinga ali je bio verovatno najbolji "pure" šuter lige i jedan od najboljih svih vremena.
ŠBB KBB da se 92 igrala utakmica SRJ-Hrvatska? Na žalost nema odgovora na to pitanje, jedino sam siguran da pobednika ne bi odlučio kvalitet već pre svega sposobnost da istu doživi ka sport i ništa više.

sisanje vesla

pre 11 godina

Od raspada SRFJ pa do danas , na svim velikim takmicenjima smo dominirali,razbijali Hrvate od Saletove trojke preko 25 razlike na EP u Turskoj pa do Rsaicevih namerno promasenim bacanjima da komsije izgube sa sto manjom razlikom. Broj medalja je mnogo mnogo veci u nasim vitrinama a oni nisu uzeli ni jedno zlato u istoriji i imaju Srebro i dve bronze naspram EP sampiona 95,97,01 srebra sa Ep 09 i bronza 99,Sp zlato 98 i 02 i OI srebro 96. Danilovic,Djordjevic,Paspalj,Divac,Savic,Tarlac,Tomasevic,Rebraca,Vujanic,Jaric,Bodiroga,Stojakovic, Gurovic,Rakocevic, Krstic,Teodosic,Savanovic,Bijelica su bili nosioci igre u svojim klubovima , proglasavani za najbolje u Evropi,osvajali El po nekoliko puta i u reprenzetaciji su osvojili sve sto se moglo osvojiti. U HR reprenzetaciji je jedan od najbboljih igraca Crnac poreklom iz Dubrave

Ljubo

pre 11 godina

Od svih sportova mislim da imaju najveci kompleks u kosarci od nas,obozavam da gledam na HRT-u utakmicu kad igramo sa Hrvatima,jos kad komentator kao slag na tortu kaze "za jednu sekundu,pa to mogu samo Srbi" :)

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ja uospte nisam rekao da je Bodiroga bolji igrac od Drazena vec sam se nadovezao na neki prethodni komentar vezan za Bodirogu i naveo cinjenicu koju niko ne moze osporiti a to je igra Bodiroge kad se lomi rezultat i u zavrsnicama utakmice,a na netu imas milion klipova koji ce ti to potvrditi,a druga stvar je u tome da su pokojni Drazen i Bodiroga dva potpuno razlicita igraca po stilu igre tako da se i ne mogu porediti jer sam gledao i jednog i drugog!

Davor

pre 11 godina

@ sisanje vesla.

Mislis li na rezultate Jugoslavije? Nesto niste tako dobri zadnjih 12 godina. Imate samo 1 medalju, i jos manje plasmana ne velika takmicenja. Pusti ti rezultate sa Crno Gorcima. Vidili smo da vas je Crna Gora 2 puta pobjedila na kvalifikacijama za europsko prvenstvo. Kad ste bili najbolji, uvijek ste nas sa najmanjom razlikom pobjedivali. Znaci o kakvoj velikoj razlici govoris? Onda bih razlika i po rezultatu trebala biti ogromna, ali to nije bila. Sad se gledaju rezultati Srbije kao samostalne drzave. I rezultat govori: od 2002 do sada imate i jos manje plasmana od Hrvatske sto se tice EP i SP. Kako to a ogromna ste sila?

Davor

pre 11 godina

@Ljubo. Kako sam vec jednom rekao: o kakvom kompleksu ti govoris. Ono sto je Partizan dobio regionalnu ligu? Sa nekoliko stranaca sto su igrali za Partizan? Nema sta sve samo srpski igraci...svaka cast. Nikakav kompleks vi nama niti u jednom sportu niste dali. Vidilo se (opet) na Olimpijadi tko je imao vise medalja(ali necu nabrajati sportske uspjehe Hrvata i Srbi, dobit ces kompels, sama Janica Kostelic ima vise medalja, odlicja i naslova nego svi srpski individualni sportasi skupa) ali vratimo se na kosarku. 3 najbolja kosarkasa su Hrvati: Drazen Petrovic, Cosic i Kukoc. Bodiroga tvoj se nigdje ne spominje, Drazen svukuda(kao inovator europske kosarke i velikan) o Kukocu da i ne govorim. A cinjenica je: Srbija od 2002 ima MANJE plasmana na velike turnire nego Hrvatska, imate samo 1 medalju, i o kojoj dominaciji ti govoris? Jedva ste se i plasirali za EP prije 2 tijedna...gdje vas je Crna Gora dobila, i ti o kompleksima? Jedini kompleks je vas prema nama, jer iako imamo manje stanovnika imamo duplo vise sportskih uspjeha(pogotovo u individualnom sportu) case closed

Davor

pre 11 godina

Ljubo, znaci Drazen je ubacivao i 40 koseva, ali Bodiroga je ipak bolji zato sto ubaci taj kos kad se tekme lome? Nisi ti rekao da je Dejan bolji, ali ipak to tipkas na neki drugi nacin.

ispravak netocnog navoda

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Hrvat)
2. Danilovic (Jugoslaven)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Jugoslaven)
5. Divac (Jugoslaven)

druga petorka:
1. Djordjevic (Jugoslaven)
2. Komazec (Hrvat)
3. Paspalj (Jugoslaven)
4. Curcic (Jugoslaven)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Jugoslaven)
Zdovc (Slovenac)

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Jugoslaveni)

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ne znam kakav problem imas,al kroz komentare vidim da imas jedan veliki kompleks pre svega vezano za kosarku jer kao sto rekoh u prethodnom komentaru taj kompleks ima cela nacija jer ako vas nismo toliko drali na reprezentativnom planu onda smo vam na klupskom objasnili neke stvari pocev od F4 ABA lige 2004, u Zagrebu kad je Refleks(FMP) utisao dvoranu "Drazen Petrovic" pa preko Hemofarma,Zvezde,Partizana i cuvene Kecmanove "007 trojke" pa do Radnickog KG-a.Pa niste bre znali kako da zaustavite dominaciju Partizana na Jadranu pa su vas Lisac i Slovenac Lorbek izvukli iz naftalina Makabi da ne bi Partizan ili neki drugi klub iz Srbije opet bio sampion.A sto se tice reprezentacije bas bi voleo da budemo zajedno u grupi na EP u Sloveniji pa da vam nabijemo jos veci kompleks koji imate od nas u kosarci :)

NogometAS

pre 11 godina

Da nije bilo sankcija ni to nebi imali.
(Dug put u Jevropu, 21. septembar 2012 12:32)

Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!

ivan

pre 11 godina

To šta smo osvojili srebro na olimpijadi izgubivši od najjače ekipe ikad sastavljene. I žalimo za magom s kojim bi, da nije poginuo, osvojili mnogo više od nekoliko medalja devedesetih.

Neka ne ostavljaju komentare oni koji se tada nisi niti rodili..

pre 11 godina

@(NikolaBGD, 21. septembar 2012 12:53)

Ne komsija, Hrvatska je osvojila srebro jer je Drazen Petrovic bio ziv, najbolji europski kosarkas svih vremena, kapetan i vodja te generacije! Hrvatska je tada bila mnogo jaca od Jugoslavije. Niti godinu dana kasnije Bog je Drazena pozvao ka sebi, hrvatska kosarka se nikada nije oporavila od toga. Drazen je Hrvatskoj bio ono sto je Jordan Bullsima, svidjelo se vama ili ne, pored zivog Drazena Hrvatskoj bi gledali u ledja na svim natjecanjima. Ali ispalo je kako je, stoga ne podcjenjujte hrvatsko srebro u Barceloni jer na to nemate apsolutno nikakvo pravo niti argumenata!

Davor

pre 11 godina

@ Filip

Tadasnja YU reprezentacija pobjedila Hrvatsku? Pa covjece sam Petrovic bi vam zabio 45 koseva. 2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)

Mario

pre 11 godina

Samo 1 pitanje? Kako se jedan Dannilovic uopce smije sporediti sa Petrovicem? ili Bodiroga? Toga se ja pitam. Znam da volite svoje i Danilovica i Bodirogu, ali please malo realnosti ne bih skodilo. stevan...zadnja 4 svjetska prvenstva 2 puta prvak? Tko Srbija? Mislim da si malo stvari pobrkao, ali nema veze.

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..

Davor

pre 11 godina

@ Filip. Pa kako ta dvojica nisu najbolja europska kosarkasa ikada? Pa oni sami su osvojili vise trofeja nego svi srpski kosarkasi skupa. De mi reci tko je bolji od njih sto se tice Europe? Realno receno: 3 najboljih kosarkasa Europe ikada su Hrvati: Kresimir Cosic, Drazen Petrovic i Toni Kukoc.
I jos komentar onome sto je rekao da je Srbija odmah nakon 1992 osvojila prvo natjecanja na kojem su smili nastupiti, ali to si dobro rekao: Hrvatska je tada bila 3 bez Drazena Petrovica. Jer ti znas sta je Drazen Petrovic znacio Hrvatskoj kosarci i europskoj? pa on sam bih pobjedio tadasnju Jugoslaviju. Oprosti da ti kazem, ubacio bih najmanje 35 koseva i dao 15 asistencija. Sporedis Hrvatsku bez i sa Drazenom Petrovicem, halo? A koliko ste jaki kao Srbija pokazuju rezultati zadnjih 15 godina. Osvojili ste samo 1 medalju, i Hrvatska ima vise plasmana na velikim natjecanja zadnjih 10 godina(razmisli malo o tome).

miki

pre 11 godina

najbolji evropski košarkaš ikad je dirk novicki,zatim pol gasol,pa sabonis...od hrvata jedini koji može da udje u top 10 je toni kukoč...dražen petrović jeste bio veliki košarkaš,ali je od njega stvoren mit...

NikolaBGD

pre 11 godina

@ivan Osvojili ste srebro jer mi nismo ucestvovali svidelo vam se to ili ne. Kasnije se pokazalo kakva je to nepravda bila ali tri evropska i dva svetska zlata uz srebro u Atlanti su dovoljna satisfakcija.

Baba

pre 11 godina

@ BOBO
Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Srbin)
2. Danilovic (Srbin)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Srbin)
5. Divac (Srbin)

druga petorka:
1. Djordjevic (Srbin)
2. Komazec (Srbin)
3. Paspalj (Srbin)
4. Curcic (Srbin)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Srbin)
Zdovc (Slovenac(

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Srbi)
:-)

Vladan

pre 11 godina

A kad je proslava trojke Đorđevića, ili Kecmanove preko celog terena. Kada budete slavili, pozovite gore navedenu gospodu, 100 % će se odazvati pozivu.

FILIP

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama

Dragan

pre 11 godina

Medžik i Leri Bird su 1992. već uveliko bili veterani košarkaški a ni Dreksler nije bio na vrhuncu karijere već na silaznoj putanji. Uspeh naših komšija je bio ogroman, ali ne može se reći jedini pravi Drim tim. I Drim tim sa kojim ja naša selekcija igrala 1996.g. u finalu Olimpijskih igara je po svim kriterijumima bio PRAVI DRIM TIM i po kvalitetu možda samo za najsitniju nijansu slabiji od onog iz 1992.g. Dakle, i 1996. u finalu je nastupio PRAVI DRIM TIM sa igračima čije su karijere bile u samom zenitu. Ko se ne slaže neka pročita sastav Drim tima sa Olimpjskih igara 1996.g

Davor

pre 11 godina

@ Ljubo

Svaka cast Dejanu Bodirogi, to je veliki igrac Europe, ali ga usporediti sa Petrovicem je nesto smijesno. Gledao sam i Bodirogu i Drazena, i Bodiroga je negdje 50 posto Drazena. Onako kako je Drazen mogao razigravati, sutirati 3, prodore i igru 1 na 1...to nikoga od tada nisam vidio da tako moze. Drazenovi sutevi su bili na najmanje 60 posto i vise. Jedini koji po dominaciji i kvalitetu je to mogao postici je Toni Kukoc, ali on je igrao drugu poziciju. Bodirogu se nigdje ne spominje da je stavljao europske standarde na neku vecu razinu. Odlican kosarkas, nista vise. Samo pitanje: oni koju usporedu Drazena i Dejana.....jesu li oni uopce gledali Drazena, ili su to klinci od 18 godina koji su vidili samo snimke Bodiroge, a Drazena uopce nisu niti gledali i komentiraju?

filip

pre 11 godina

2 najboljih kosarkasa Europe ikada(uz Cosica jos) su igrali za Hrvatsku(Petrovic i Kukoc) a ti da bih tadasnja YU reprezentacija Hrvatsku pobjedila? Imas smisao za humor:)
(Davor, 21. septembar 2012 15:15)

To nisu 2 najbolja evropska igraca ikada

racer

pre 11 godina

@(Dragan, 21. septembar 2012 13:22)
Dreksler je u Barseloni bio na pragu 30 godine i bio je na vrhuncu. Clea 1992 sezona je bila najbolja za njega, sto potvrdjuje statistika i to da se u ligi postavljalo pitanje ko je bolje odigrao sezonu pre play offa on ili Jordan. Posle direknog susreta u finalu svim je postalo jasno da je Jordan klasa za sebe, ali to da je 1992. Drexler bio na silaznoj putanji je netacno, povreda butnog misica je tek kasnije usledila, a i tada je ostao paklen igrac!
Za Birda i Magica si u pravu, Bird je imao probleme sa ledjima i cak je planirao povlacenje, a Magic je pre toga otkrio da je HIV pozitivan.
Sto se tice kvaliteta tima 1996 u pravu si da je bio malo slabiji, pogotovo ako se pogleda da su imali Grant Hilla i Penny Hard1way-a, dva igraca koji su tada bili toliko dobri da su za obojicu mislili da ce prestici Jordana, ali povrede su ih na zalost unistile.
Ipak Hrvati su igrali protiv Jordana, igrali su protiv Magica i Birda (makar bili i u invalidskim kolicima, igrali su na turniru ko zmajevi).
I da budemo iskreni Drazen Petrovic je bio ubica od kosarkasa, njemu to odaju cak i najveci NBA igraci! Ubedljivo najbolji igrac sa ovih prostora!

Davor

pre 11 godina

@ sisanje vesla.

Mislis li na rezultate Jugoslavije? Nesto niste tako dobri zadnjih 12 godina. Imate samo 1 medalju, i jos manje plasmana ne velika takmicenja. Pusti ti rezultate sa Crno Gorcima. Vidili smo da vas je Crna Gora 2 puta pobjedila na kvalifikacijama za europsko prvenstvo. Kad ste bili najbolji, uvijek ste nas sa najmanjom razlikom pobjedivali. Znaci o kakvoj velikoj razlici govoris? Onda bih razlika i po rezultatu trebala biti ogromna, ali to nije bila. Sad se gledaju rezultati Srbije kao samostalne drzave. I rezultat govori: od 2002 do sada imate i jos manje plasmana od Hrvatske sto se tice EP i SP. Kako to a ogromna ste sila?

ko vas ne zna, skupo bi vas platio

pre 11 godina

He, he, he... Hrvati i njihova kosarkaska mitomanija.
Prvo uveravaju da su bolji od nas u kosarci, a kad pogledaju ko je sve osvajao prvenstva SFRJ, onda okrenu pricu u to da su srpski klubovi bili gurani po politickoj liniji.
Onda krenu da balave o 92oj i njihovom "srazu" sa DT1, pa onda vide da tada najboljoj evropskoj reprezentaciji nije bilo omoguceno da se takmici.
Naravno, zalopojke za Drazenom nikad dosta. Ispada da im niko nije mogao nista, a sto su ispadali u Nemackoj pre finala sa njim u rosteru i na srecu i glupost ZNDa usli u finale OI - nikom nista.
Zatim krecu verbalne nedoumice tipa "Srbija nije jednako SRJ/SCG" uz konstantno potenciranje "sredio vam cika Bora", iako su 5-6 Crnogoraca ukupno igrala za sve timove SRJ/SCG od 1995-2005.
I na kraju ide laganje "Srbija nije nista uradila u poslednjih X godina", a nasi kosarkasi su na 4 poslednja velika takmicenja igrali dva polufinala (1 medalju uzeli, druga im ukradena) i jedno cetvrt finale.
I da, na kraju, sve pobede Srbije/SRJ nad Hrvatskom su produkt srece. Ali, to ne umanjuje cinjenicu da su te ekipe Srbije/SCG isle kasnije barem do polufinala i 2x osvojile EP, a jednom izgubili uz blatantnu kradju 1/2 finala SP.
Inace, samo finale OI je velika stvar, ali susjedi - ne treba vam to da mitomanisete na kosarkaskom delu b92.net/sport.

stevan

pre 11 godina

Kakva gomila gluposti u komentarima. Kao mala deca kad se igraju lopte. Istorija je pokazala/zapisala da je SRJ/ Srbija mnogo uspesnija od Hrvatske posle raspada bivse zemlje. Meni je van svake pameti svadjati se sa nekim ko je na zadnja 4 svetska prvenstva, 2 puta bio sampion, jednom u polufinalu i jedno cetvrfinale. Hvatska je imala jedina tri asa u vidu Petrovica, Kukoca i Radja. Stim da je jedan bio po ocu Srbin, pa je mogao igrati i za Srbiju. Kod Srbije je bila citava plejada asova od Divca, Danilovica, Djordjevica, Paspalja, Bodiroge, pa kasnije Stojakovic i u danasnje vreme Teodosic.

KOSTA1703

pre 11 godina

Najveci kosarkas sa ovih prostora je neprikosnoveno Kresimir Cosic.
Onda velika praznina, pa Dejan Bodiroga.
Posle toga opet velika praznina pa ravnopravno Petrovic, Stojakovic,Kukoc,Divac.
Iza njih stepenicu nize Djordjevic, Danilovic,Rebraca, Radja,Kicanovic,Dapilagic,Daneu,Plecas,Slavnic........
To sto je Drazen prerano poginuo je glorifikovlao njegovo kosarkasko umece.
Nije on ni izbliza bio tako nedodirljiv, kao sto se sada cini.
Moglo bi se cak reci kad god je bilo vazno nigde ga nije bilo..
Cak i te 1992. u polufinalu sa ZND, da ne bi kukoca i njegove trojke sa skoro devet metara ne biste ni videli finale(celu utakmicu je igrao kao konj da tako kazem, ali kad je trebalo da se odluci pogodio je, za razliku od Petrovica koji se krio po coskovima, isto kao i 1986. u polufinalu protiv SSSR-a).
Krio se po terenu i 1988. u finalu olimpijade, osvojio je dva kupa sampiona sa Cibonom, u oba finala neko je drugi bio najbolji igrac(Aco i Danko).A da, dao je 112 poena protiv juniorskog tima Olimpije.
Da ne zaboravim, Vlade Djorivic ga je dva puta dobio u plejof seriji doslovce ga pustajuci da radi sta hoce na terenu, a pokrivajuci ostale igrace.Ovo cisto app. nekog od prethodnih komentara koji su govorili o tome kako bi SAM Drazen nekoga pobedio.
Sto se ekipe Srbije tice te 1992. zaboravili ste da pomenete Prelevica koji je bio DOKAZANI streptomicin za Drazena..
Hrvatska reprezentacija je prakticno te 1992.godine bila bez pleja,sto bi joj se u takvom mecu sigurno obilo o glavu.

BOBO

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen
2. Danilovic
3. Kukoc
4. Savic
5. Divac

druga petorka:
1. Djordjevic
2. Komazec
3. Paspalj
4. Curcic
5. Radja

izmene:
Vrankovic
Zdovc

Trner- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic

Srbija

pre 11 godina

tadasnja SRJ reprezentacija bi pocistila hrvatski tim iz '92, a o onoj iz '95 da i ne govorimo. Kukoc, Radja i Petrovic su samo 1/4 tima, sem Komazeca, ostali ne bi mogli da se mere sa nama
(FILIP, 21. septembar 2012 13:52)

Jeste, pocistili bi nas kao i do sada, na srecu u zadnjim sekundama. Da je Drazen ostao ziv, Hrvati bi vas lagano redovno gazili 15-tak razlike..
(EU gradjanin 2013, 21. septembar 2012 14:19)
Da Djordjevic nije otiso u penziju redovno bi vam davao trojke u zadnjoj sekundi

ti ces mi kazes

pre 11 godina

@
Apsolutna glupost ocito balvca, Hrvatska je u tom trenutku bila mnogo jaca od Srbije a bila bi i do kraja 90-tih da nije poginuo nezamjenjivi kapetan i vodja te generacije, najbolji europski kosarkas, Drazen Petrovic!
(NogometAS, 21. septembar 2012 13:11)
Hipoteticki pisati sta bi bilo kad bi bilo, nema previse smisla. Posluzimo se cinenicama, a one su sledece. Hrvatska je nedvosmisleno tada imala jaku ekipu i zasluzeno je osvojila srebro. Medjutim, cinjenice su i te da mi nismo ucestvovali na tom takmicenju. Cinjenica je da je Partizan te godine uzeo EL, bez obzira sto nije igrao kod kuce zbog sankcija. Cinjenica je i to da smo odmah uzeli zlatnu medalju na prvom sledecem takmicenju na kome smo se pojavili (to je ono gde ste vi bili treci, pa sramno pobegli sa postolja kada se nama dodeljivala medalja i svirala himna). Cinjenca je da ste bili kompletni, osim preminulog Drazena. Cinjenica je da ste uvek gubili od nas, kao sto je i cinjenica da ste uvek po plasmanu bili ispod nas. E, sada vi nastavite sa tim, sta bi bilo-kad bi bilo.
Pozdrav.

Davor

pre 11 godina

Ljubo, znaci Drazen je ubacivao i 40 koseva, ali Bodiroga je ipak bolji zato sto ubaci taj kos kad se tekme lome? Nisi ti rekao da je Dejan bolji, ali ipak to tipkas na neki drugi nacin.

R.M.Točak

pre 11 godina

Hipotetički govoriti ko bi bio bolji 90-ih,da li Hrvatska sa Draženom,ili Srbija,nema smisla.Ali,kada smo se već dotakli te teme,da i ja nešto kažem.Prve petorke bi bile tu negdje,dok je Srbija imala mnogo jaču klupu,pogotovo kada csu stasali Bodiroga i Rebrača,a Bodiroga je već 92 bio na spisku.
Petrović - Đorđević
Komazec - Danilović
Kukoč - Paspalj
Vranković - Savić
Rađa - Divac
Hrvatska,osim donekle Perasovića i Tabaka,nije više imala vrhunskih igrača(naravno ne na nivou Rađe ili Kukoča),sve do pojave Vujćića i Mulaomerovića,a to je već bilo krajem 90-ih,a oni vrhunac dostigli tek u 21V.
Srbija,za razliku od Hrvatske,je imala dva vrhunska asa,Bodirogu i Rebraču,koji bi imali mjesta u bilo kojoj od dvije navedene petorke,plus još jednog velikog asa,Stojakovića,koji se pojavio krajem 90-ih.Tu bih još dodao mnogo dobrih košarkaša,Tomaševića,Obradovića,Gurovića,Tarlaća,Berića,Lončara,što Hrvatska nije imala.
Bilo je tu još dobrih igrača na obje strane,Arapović,Cvjetičanin,Ćurčić,Jovanović,Sretenović,ali nekima su već bili prošli najbolji dani.
Bilo je mnogo vrhunskih košarkaša,od Kiće,Praje,Čosića,Moke,Mirze,pa do Dražena,Kukoča,Rađe,Divca,Đorđevića,Savića,Danilovića,Paspalja,pa do malo mlađih,Rebrače,Stojakovića,ali za mene,najbolji igrač,koji je ikada igrao na ovim našim prostorima,naravno i u evropi,je DEJAN BODIROGA.On nije davao po 40 ili 50 poena po utakmici,kao Dražen,Đorđević ili Stojaković,ali je uvijek bio najbolji kada je bilo najpotrebnije,kada se meč lomi.

Ljubo

pre 11 godina

@Tocak apsolutno se slazem sa tvojim komentarom,jer nijedan igrac sa ovih prostora pocev od pozicije pleja pa do centra nije se mogao porediti sa Bodirogom pre svega po stilu igre,pa sve ostalo,onaj cuveni ulaz na levo,pa promena pravca na desno ne znam dal ce neko uspeti da ponovi,ili cuveno dizanje protivnickih centara ispod kosa,a lopta vec izlazi iz kosa...ubedljivo najjaci igrac ne samo na ovim prostorima,vec mozda i u Evropi u igri jedan na jedan kad se lomi rezultat i u najvaznijim trenucima.Pokojnom Drazenu svaka cast,bio je velika igracina,al daleko od toga da je bio ubedljivo najbolji na ovim prostorima i u Evropi jer bilo je i pre Drazena i za vreme njega,a i posle njega mnogo dobrih igraca,da ne kazem i boljih.A sto se tice uspeha hrvatske i srpske kosarke posel raspada SFRJ zaista je smesno govoriti drage komsije,jer onako kako ste 95.godine sisli sa pobednickog postolja u Atini vise nikada se na njega niste ni popeli,a mi smo i posle toga imali i uspeha,naravno bilo je i neuspeha da se ne lazemo,al ne znam sta bi vi mogli da kazete posle 95.,al ja se dobro secam 96. i OI u Atini kad su vas "kenguri" isprasili u cetvrtfinalu sa ovom istom ekipom koja je 95. osvojila bronzu!

@davor

pre 11 godina

ne znam da li si gledao utakmicu arg-srj iz 2002. godine. pusti sebi zadnje 2 minute, obrazuj se malo.

bodiroga je najbolji evropski clutch igrac ikada! ikada! ikada! jedini sa kojim se u slislu clutch poena moze porediti su mozda jordan i miler. ovaj drugi je za bodirogom ostao u cetvrt finalu te 2002.

facts do not lie!

Ljubo

pre 11 godina

Od svih sportova mislim da imaju najveci kompleks u kosarci od nas,obozavam da gledam na HRT-u utakmicu kad igramo sa Hrvatima,jos kad komentator kao slag na tortu kaze "za jednu sekundu,pa to mogu samo Srbi" :)

ispravak netocnog navoda

pre 11 godina

Da nas nesreca nije zadesila ovo bi bio tim koji skida skalp drim timu:

prva petorka:

1. Drazen (Petrovic-Hrvat)
2. Danilovic (Jugoslaven)
3. Kukoc (Hrvat)
4. Savic (Jugoslaven)
5. Divac (Jugoslaven)

druga petorka:
1. Djordjevic (Jugoslaven)
2. Komazec (Hrvat)
3. Paspalj (Jugoslaven)
4. Curcic (Jugoslaven)
5. Radja (Hrvat)

izmene:
Vrankovic (Jugoslaven)
Zdovc (Slovenac)

Trener- Duda Ivkovic, Zeljko Obradovic (Jugoslaveni)

magic32

pre 11 godina

Koliko se samo srozao nivo komentara ovde za nekoliko godina, kada je bilo 10 godina od Drazenove smrti pisalo se sa pijetetom, ali ovi sadasnji klinci su potpuno izgubljena generacija koja apsolutno nista o zivotu ne zna.
Elem, sjajna generacija, veliki Drazen, ali za moj ukus najbolji igrac te generacije (i evropske kosarke u istoriji) je Toni Kukoc. U Evropi je bio toliko dominantan poslednjih nekoliko godina, a onda je otisao u Ameriku i briljirao u sampionskom timu.
Drazenu svaka cast, velikan, ali ne zaboravimo da u SFRJ nije uzeo poslednje dve titule (tukli ga u plej ofu Zadar i Zvezda), a ni Real nije uspeo da podigne na vrh Evrope. Portland nije bitan, oni su tim bez sluha (propustili Dzordana na draftu), ali u Netsima je briljirao. Za balave na ovom sajtu info da je prvi Evropljanin koji je stigao u trecu petorku lige. Ej, medju 15 najboljih na svetu u vreme kada je razlika izmedju NBA i ostatka lepo pretocena u onih 32 poena u finalu Barselone. Onda se dogodila ta nesreca, zastrasujuce.
Problem sa hrvatskom kosarkom, a sto se lepo vidi iz ove sramote, je sto su (za razliku od ostalih sportova) vrlo brzo po raspadu SFRJ usli u medjusobne sukobe, igraci, savez, selektori, pa su i tokom devedesetih izgledali ovako razjedinjeno kao mi posle 2002. I to sto su vec dugo puki prosek najbolje govori sta nas ceka u sledecoj deceniji, jer smo realno isti mentalitet.

Risto

pre 11 godina

Pratim košarku još od kraja sedamdesetih - vrlo pažljivo, jer za mene je to neuporedivo najljepša sportska igra. Poređenje igrača iz različitih epoha nema mnogo smisla, još manje smisla ima priča o tome šta bi bilo kad bi bilo - zanimljivo je, međutim, da upravo takve priče dominiraju među novim fanovima košarke (ko je bolji Kobe ili Michael, ovaj ili onaj dream tim, Hrvatska ili Srbija 90-tih...nastavite niz). Početkom 90-tih na području ex-YU je bilo dosta vrhunskih igrača, vrlo različitih profila - otuda je još teže govoriti ko je od njih bio bolji. Na ovim prostorima je uobičajeno da mitovi zamijene realnost, i što je veći odmak od prošlosti mitovi poprimaju najfantastičnije oblike. Jedan od takvih je i mit o Draženu kao nedodirljivom i nedostižnom uzoru. Nema sumnje da je Dražen bio vrhunski košarkaš, vjerovatno uz Galisa i Novickog najbolji napadač u istoriji evropske košarke, ali košarka je igra u dva smjera - u ovom drugom, tj. odbrani Dražen je bio teški prosjek. Otuda je ex-YU reprezentacija pri kraju svog postojanja bolje igrala sa Zdovcem, nego sa Draženom - jer je napadačkog talenta imala previše i u drugim igračima (Kukoč, Divac, Rađa, Paspalj...), a falilo je upravo onih koji bi odbrambeno bili vrhunski. Pogledajte pažljivo ovaj link od 9 minuta i recite kakvu je odbranu igrao Dražen - s aspekta moderne košarke gore od katastrofalnog, čovjek se uopšte nije ni trudio. Nažalost, onog ogromnog košarkaškog talenta iz 80-ih 90-ih na prostoru ex-YU više nema :-((((

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ja uospte nisam rekao da je Bodiroga bolji igrac od Drazena vec sam se nadovezao na neki prethodni komentar vezan za Bodirogu i naveo cinjenicu koju niko ne moze osporiti a to je igra Bodiroge kad se lomi rezultat i u zavrsnicama utakmice,a na netu imas milion klipova koji ce ti to potvrditi,a druga stvar je u tome da su pokojni Drazen i Bodiroga dva potpuno razlicita igraca po stilu igre tako da se i ne mogu porediti jer sam gledao i jednog i drugog!

sisanje vesla

pre 11 godina

Od raspada SRFJ pa do danas , na svim velikim takmicenjima smo dominirali,razbijali Hrvate od Saletove trojke preko 25 razlike na EP u Turskoj pa do Rsaicevih namerno promasenim bacanjima da komsije izgube sa sto manjom razlikom. Broj medalja je mnogo mnogo veci u nasim vitrinama a oni nisu uzeli ni jedno zlato u istoriji i imaju Srebro i dve bronze naspram EP sampiona 95,97,01 srebra sa Ep 09 i bronza 99,Sp zlato 98 i 02 i OI srebro 96. Danilovic,Djordjevic,Paspalj,Divac,Savic,Tarlac,Tomasevic,Rebraca,Vujanic,Jaric,Bodiroga,Stojakovic, Gurovic,Rakocevic, Krstic,Teodosic,Savanovic,Bijelica su bili nosioci igre u svojim klubovima , proglasavani za najbolje u Evropi,osvajali El po nekoliko puta i u reprenzetaciji su osvojili sve sto se moglo osvojiti. U HR reprenzetaciji je jedan od najbboljih igraca Crnac poreklom iz Dubrave

mILAN

pre 11 godina

Pošto pasionirano pratim košarku već 30 godina moram da ostavim komentar ovim klincima koji prave mitove. Vašoj generaciji nije strano da "Guglate" pa pogledajte rezultate te "nepobedive" hrvatske iz 1992. Na kvalifikacionom turniru ste gubili od ekipa sa puno slabijim rosterom, Ruse u polufinalu ste dobili tako što ste prvi put poveli par sekundi pre kraja, a u poslednjem napadu rusi promašili zicer. Pucački potencijal nije bio problem, problem je što niste imali pleja, u prvoj postavi je igrao Alanović, jel se možda neko seća tog igrača? Takođe mislim da je bilo netrpeljivosti na relaciji Split-Zagreb, 1994 igra je bila puno tečnija kad je Kukoč vodio tim.
Što se tiče Dražena on jeste bio veliki igrač ali je puno slave stekao u vremenu kad je košarka bila na nižem nivou. Od momenta stupanja na generacije 67-68 na scenu nije uzeo nijedan trofej. U NBA je igrao sasvim drugačije nego u evropi, bez prodora bez driblinga ali je bio verovatno najbolji "pure" šuter lige i jedan od najboljih svih vremena.
ŠBB KBB da se 92 igrala utakmica SRJ-Hrvatska? Na žalost nema odgovora na to pitanje, jedino sam siguran da pobednika ne bi odlučio kvalitet već pre svega sposobnost da istu doživi ka sport i ništa više.

Ljubo

pre 11 godina

@Davore ne znam kakav problem imas,al kroz komentare vidim da imas jedan veliki kompleks pre svega vezano za kosarku jer kao sto rekoh u prethodnom komentaru taj kompleks ima cela nacija jer ako vas nismo toliko drali na reprezentativnom planu onda smo vam na klupskom objasnili neke stvari pocev od F4 ABA lige 2004, u Zagrebu kad je Refleks(FMP) utisao dvoranu "Drazen Petrovic" pa preko Hemofarma,Zvezde,Partizana i cuvene Kecmanove "007 trojke" pa do Radnickog KG-a.Pa niste bre znali kako da zaustavite dominaciju Partizana na Jadranu pa su vas Lisac i Slovenac Lorbek izvukli iz naftalina Makabi da ne bi Partizan ili neki drugi klub iz Srbije opet bio sampion.A sto se tice reprezentacije bas bi voleo da budemo zajedno u grupi na EP u Sloveniji pa da vam nabijemo jos veci kompleks koji imate od nas u kosarci :)

chubby checker

pre 11 godina

jako dobro se secam ove utakmice iako sam tada imao tek 10 godina! Dzordan i Medzik u istoj ekipi, a na drugoj strani Drazen i Kukoc... i jos gomila odlicnih igraca sa obe strane! bojim se da se takva koncentracija kvaliteta nece ponoviti nikada vise na kosarkaskom terenu!

a prepucavanja ko je tada bio bolji SRJ ili CRO su besmislena, nikada to necemo saznati.. licno mislim da je SRJ imala veci broj kvalitetnik pa i vanserijskih igraca tada (Djordjevic, Danilovic, Divac, Paspalj, Bodiroga) ali da kos-getera kalibra Drazena Evropa posle njega nije imala! Jedini igrac koji bi mogao da se meri sa njim je Korac ali je on igrao mnoooogo ranije i to veze nije imalo sa modernom kosarkom.

ipak mene mnogo vise interesuje sta bi uradila reprezentacija SFRJ na toj olimpijadi da nas bolesni umovi nisu razdvojili, mislim da bi to bila najjaca kosarkaska utakmica ikad odigrana ali nazalost ni to vec nikada necemo saznati..

Davor

pre 11 godina

@Ljubo. Kako sam vec jednom rekao: o kakvom kompleksu ti govoris. Ono sto je Partizan dobio regionalnu ligu? Sa nekoliko stranaca sto su igrali za Partizan? Nema sta sve samo srpski igraci...svaka cast. Nikakav kompleks vi nama niti u jednom sportu niste dali. Vidilo se (opet) na Olimpijadi tko je imao vise medalja(ali necu nabrajati sportske uspjehe Hrvata i Srbi, dobit ces kompels, sama Janica Kostelic ima vise medalja, odlicja i naslova nego svi srpski individualni sportasi skupa) ali vratimo se na kosarku. 3 najbolja kosarkasa su Hrvati: Drazen Petrovic, Cosic i Kukoc. Bodiroga tvoj se nigdje ne spominje, Drazen svukuda(kao inovator europske kosarke i velikan) o Kukocu da i ne govorim. A cinjenica je: Srbija od 2002 ima MANJE plasmana na velike turnire nego Hrvatska, imate samo 1 medalju, i o kojoj dominaciji ti govoris? Jedva ste se i plasirali za EP prije 2 tijedna...gdje vas je Crna Gora dobila, i ti o kompleksima? Jedini kompleks je vas prema nama, jer iako imamo manje stanovnika imamo duplo vise sportskih uspjeha(pogotovo u individualnom sportu) case closed

profi

pre 11 godina

U hrvatskom kosarkaskom savezu nista ne funkcionise poslednjih 15 godina.Gubitak jednog od najboljih evropskih kosarkasa svih vremena uticao je i na to da kosarka u hrvatskoj padne na niske grane i postane sport broj 7 iza jednog skijanja na primer.Sto se tice poredjenja hrvatskih i srpskih kosarkasa jasno je ko dan da su samo cetiri hrvatska kosarkasa vanserijska i to Drazen Petrovic,Toni Kukoc,Dino Radja i Arijan Komazec.Srbija je bila te srece da pored velikog fonda kvalitetnih kosarkasa ima i najbolje strucnjake(Ivkovic,Pesic,Zeravica, Obradovic,Djurovic)