Ponedeljak, 17.09.2012.

14:45

Federeru odmor, Novaku prvo mesto?

Najbolji teniser sveta Rodžer Federer rekao je da mu je potreban odmor i da ne zna da li će i koje turnire igrati do kraja sezone.

Izvor: B92

Federeru odmor, Novaku prvo mesto? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 11 godina

Pitanje za ove sto isticu kako je Novak prvi u Atp trci.Da li je vaznije osvojiti 6 turnira(medju kojima su gren slem i 3 mastersa),a da ne zaboravim srebro sa OI,ili igrati polufinala i finala svakog turnira i gubiti ih?Mislim da bi svaki teniser odabrao ovo prvo,tako da te price ne piju vodu. A ono sto mi se uvek svidjalo kod Federera je to sto zna pazljivo da planira sezonu,a ne da igra po svaku cenu kao Nadal npr.Zato i traje toliko dugo i prvi je sa 31 god. sto je neverovatno. I da,pomirite se vec jednom sa cinjenicom da je Fedex najbolji i da ga dugoo niko nece stici,pa ni Novak,sto se prostom racunicom moze zakljuciti.

nemanja

pre 11 godina

Kada covek zeli da cuje nesto o tenisu i kada zeli da sazna sve i svasta..svrati do ovog foruka i sve mu je lakse..:)))) Svakakvih strucnjaka imamo ovde..Roger je ove godine odigrao dosta turnira i po meni je odigrao odlicnu sezonu..Mora se razumeti da je coveku potreban odmor..Ipak,ima 31.godinu,a mnogo je meceva bilo ove sezone..Mislim da ce odigrati Bazel,Pariz i Masters u Londonu,a da ce preskociti Aziju. U Bazelu ima sanse da odbrani titulu,a u Parizu je dovoljno da stigne i do polufinala,pa da ne izgubi mnogo poena..Sve je moguce do kraja sezone.Odkud znamo kako ce Novak odigrati do kraja..kako ce se Marej ponasati???? Mozemo samo nagadjati i proglasavati favorite..Znamo da je jedne godine dok je jos Madris bio u dvorani..Nalbandijan napravio iznenadjenja i uzeo oba Mastersa( Pariz i Madrid)..Zasto ne bi mogao jos neko da iznenadi?? Posebno,jer su mnogi umorni i mnogima je potreban odmor iako cute o tome..Videcemo sta ce biti..Iskreno voleo bih da Roger ostane na prvom mestu jos malo..da uzme bar jos dva gren slema..pa neka ide na zasluzen odmor..Iako,meni ce mnogo biti krivo sto ce takva legenda otici..Takav teniser se vise nece roditi..NAPRED ROGER!!!!

građanka

pre 11 godina

"Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to."

možda da je to objavio sad, Ku 25. godini. ali prvo neka dogura do 31. godine i osvoji GS i srebro, pa da mu oprostimo ako ode na odmor.

mada novaku i sad treba odmor. i od tenisa i od komentatora:)))

Vuja

pre 11 godina

Nole bi sigurno vise voleo da svoj povratak na tron ostvari u konkurenciji sa prisutnim i spremnim Federerom. Kako bilo, vec sada je izvesno da je Nole novi-stari N.1

Ana

pre 11 godina

Dragi moji,
sve i da se Novak vrati na prvo mesto on ne moze oboriti Federera zato sto je Federer prvi bio vise od 5 godina a Novak sve i da oce nemoze biti toliko dugo prvi.A vi sebi priznajte u glavu da sta got da se desi Rodzer Federer nakraju ostaje legenda i najbolji igrac svih vremena!!!

Vladan R

pre 11 godina

Intresantno je kako mrzitelji Federera, namerno necu da kazem navijaci Novaka jer to nisu, iste stvari gledaju potpuno drugacije. Tako pisu da je Federer prvi samo zato, sto na pojedinim turnirima nije bilo Novaka pa i Nadala, a Federer u zadnje 52 nedelje, koliko se racuna za ATP listu, ima pozitivan bilans sa Nadalom i Marejem 2:1, a sa Novakom je 2:2. Posto na ATP listi Federer vodi i vodice bar jos tri nedelje, a ako Novak ne osvoji oba turnira u Aziji ostace tu i doadtne 2 nedelja, kao pijani plota hvataju se ATP rase i to smatraju kao pravi pokazatelj ko je najbolji, ali tu ne isticu da Novak ima negativan skor i sa Marejem 2:3 i sa Nadalom 1:3, dok je sa Federerom na 2:2, na osnovu cega bi neko, zlonameran kao oni, kada kometarisu Federrovo prvo mesto, mogao da izvede besmislen zakljucak koji baca senku na Novakovo prvo mesto po rezultatima samo iz 2012te, sto u sustini onaj njima suprotan tabor sa Joskom na celu i radi. Prvo mesto u dusem period od 8, 9, pre svega 12 meseci donosi konstantost dobrih rezultata, stalna polufinala i finala i naravno bar nekoliko titula, kojih je sto su turniri vazniji manje potrebno, a ne to sto na jednom, turniru bljesne i pobedi sve redoma a onda ga nigde poduze nema pa ga pobedjuju i raznorazni indijanci.

Vladimir Pula

pre 11 godina

I on je ipak samo čovjek. Btw ne kuzim zasto je prisutna ta doza prezira naspram Federera kod vas ? Jasno je i prirodno da zbog Noleta ovoga bas ne preferirate, ali osporavati njega kao osobu i sportaša ? Mislim ko to sebi moze dozvoliti niko a kamoli neko od nas anonimaca. Btw navijam za Noleta oduvijek.

tijana

pre 11 godina

game,set and..., 17. septembar 2012 23:01 --- ti nekome da kazes da je hejter? procitaj jos jednom ovo sto si napisao. gospode. tenis se igrao i prije 2011.

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 18. septembar 2012 08:32)
u svakom slucaju madridska sljaka je najbrza sljaka i kao takva omogucava Federeru da dobro igra na njoj. Nije nerealno da bi svakako uzeo nju, ali cak i da uzmes isti poredak koji je bio na narednom turniru (Nadal titula, Nole finale, Fed polufinale) Federer bi opet danas bio prvi, i to sasvim zasluzeno, nisu nista krive neke spoljne stvari (tipa promena terena, zreb i slicno, Federerov furiozan finis prosle sezone), vec to sto Nole duze vreme ne zavrsava uspesno poslove na turnirima. Od direktnih konkurenata je izgubio dosta meceva zaredom, dakle 2 poslednja od Federera i Marija, a od Nadala 3 i u tome lezi razlog za gubljenje prvog mesta. Videcemo kako ce biti do kraja sezone

gagy

pre 11 godina

sta sve necu da procitam ovde da su ferero i gaudio velikani sporta a da federer nije da gaske i vavrinka imaju bolji bekend od fedexa hhahaha a imaju li neki grend slem? inace naslov je smesan jer ce covek igrati najbitnije turnire kao i djokovic i ne vidim onda nacin na koji ce izgubiti prvo mesto nego ajde ono mi smo srbi i nasi moraju uvek da budu prvi a ne pitate se da li je to moguce...

e

pre 11 godina

Federera jednostavno vise ne zanima prvo mesto jer je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na ATP listi.Pokusace da osvoji jos neku GS titulu i to je sve.To bi trebalo da bude i Novakov prioritet.Steta bi bila da igrac kao sto je nas Nole ne uzme bar 10 GS titula.

No1e

pre 11 godina

(Bojan, 17. septembar 2012 18:57)

No1e je ove godine bolje igrao Grand slam turnire nego Federer. Da nije bilo one plave sljake Federer ne bi ni prestigao Djokovica.

Jednorog68

pre 11 godina

Eh, da....
Kod Rodžera i Novaka, iza rečenog uvek postoji "druga priča", za razliku od sasvim jasnih Rafe i Andyja.
No, štagod bilo, Rodžer je dobro odigrao do sada i dosta odigrao, pa nije nerealno da je umoran.
A "kalkulacije" bi, što se mene tiče, bile samo vrlo razuman postupak (kamo sreće da to Rafa ume), koji čuva zdravlje pre svega, a potom i sportske pozicije.
Lično glasam ZA! Treba planirati.

I niko zato nema pravo da se ljuti.
Neka i taj neko planira, nego šta.
Surov je to sport, samozaštita je vrlo preporučljiva.

qwer

pre 11 godina

Raznih li gluposti.. Tek kad se stvarno povuce onda cemo i mi Srbi shvatiti da to vise nije to. Nema boljeg osecaja u sportu nego takmiciti se sa najboljim, osim kad ga pobedis. Nadal je vrhunski jedan od najboljih svih vremena, Marej, ajde da kazemo sve bolji, ali pobeda nad njima nije isto sto i pobeda nad Federerom. To i vi sami znate jer se toj pobedi najvise radujemo.. I ne zato sto je Federer los covek i te price za malu decu vec zato sto je covek genije i neke stvari koje on moze sa reketom drugi jednostavno ne mogu. Tako da treba jos ovo malo uzivati jer tenis postaje sve mucniji za gledanje osim pracenja nasih.. Nece biti to to, jer je za veliku vecinu od kada prati tenis, Federer uvek bio tu. Posle ce vec naravno Djokovic sve osvojiti, ali..

hmmm

pre 11 godina

da odgovorim na cesto pitanje ovdje:

"Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..
(danijel, 17. septembar 2012 22:49)"

svakome je bitna. oborio je i rekorde po broju slemova pa su mu opet bitni. biti br1 je vazno ali biti br1 na kraju godine je daleko vaznije! uostalom fed drzi gotove sve vaznije rekorde osim jednog kojeg jos uvjek drzi sampras. a to je da je sampras bio 6 puta br1 na kraju godine a fed 5 puta. i ako ni zbog cega drugog bi fed sigurno zelio bar da izjednaci i ovaj rekord a mozda i pokusa i da ga obori. a tesko da ce imati puno bolju priliku od ove. tako da nema glupih opravdanja da ce on nekome nesto pokloniti jer to njemu kao nije vazno!

walker

pre 11 godina

Pravo je pitanje zašto je Srbija toliko ekonomski slaba u odnosu na Švajcarsku. Da smo mi u drugim stvarima uspešni kao Đoković u tenisu bar bi bili normalna evropska zemlja.

Bojan

pre 11 godina

Da sam ja na Noletovom mestu sa ovoliko rekorda,titula,para,slave,bas bi me bilo briga sta cete vi napisati u vasim komentarima...otisao bih na recimo Sejsele ili Kubu i uzivao na nekoj prelepoj plazi....NOLE CARE....

Đura

pre 11 godina

@game,set and...
"covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji ... na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost"

Nisi baš jasan. Da li je inferioran zato što dobro razmisli ili zato što priznaje (a niko ga nije tukao) da razmišlja? Znaš šta, ne bi ni tebi škodilo da malo razmisliš pre nego što napišeš komentar :)

game,set and...

pre 11 godina

za sve one koji velicaju svajcarca::
1. covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji (prvenstveno je mislio na Nadala, jer se prema Novaku uvek potcenjivacki odnosio), na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost
2. Nadala je na GS turniru dobio poslednji put 2007. godine
3. Novaka je na GS dobio na njegovoj najjacoj, a Noletovoj najslabijoj podlozi, a na Rolan Garosu znamo kako je prosao
4. on izjavljuje da mu je Dejvis kup nebitan, pa zasto onda igra, mozda jer zna da je to ono sto i Nole i Rafa imaju, a on ne, pa da sledece godine posveti svu snagu tome???

ne racunajuci statistiku koju je nabio u eri izmedju dve vrhunske generacije, i Nole i Rafa su ga prevazisli, i pomogli mu da bude jos bolji teniser nego sto je bio da bi im parirao

ako je STVARNO najbolji svih vremena (a gde su Borg, McNroe, Edberg, Beker, Sampras, Agasi, a da, vi niste ni znali sta je tenis tada), kako to da nije osvojio Rolan Garos u 5 godina pre Rafe, a da, uzeli su ga velikani sporta - Kuerten, Ferero, Kosta i Gaudio...

i kako to da u eri kada jednorucni bekhend igra 3 igraca od prvih 20, nijedan analiticar ne moze reci da je Federerov najbolji, Vavrinka i Gaske su tu ipak mnogo jaki...

niste vi navijaci, vi ste hejteri

federer patriota, hm?

pre 11 godina

Olandjanin, hvala ti na komentaru!

Nadam se da si sad zacepio usta svim Fedexovim navijacima i pokazao samo koliko je on iskalkulisan lik i kako samo on zna da spakujue takav patriotski i komeraderski alibi za svoj potencijalni poraz u trci za broj 1!

Nole, cak i bez US Open. Roland Garosa i Wimbledona bices opet broj 1.

Care skidam ti kapu i zao mi je sto nisi uzeo deblji cek od onog sto si dobio za US Open. Nadam se da ces u sledecoj sezoni postati opet najuspesniji teniser. Samo se cuvaj povreda, a za ostalo se ne brinem

Bojan

pre 11 godina

(game,set and..., 17. septembar 2012 23:01)
svajcarac jeste veliki
1. ok, to jeste osobina velikih igraca, skontao je da vise ne ide taktikom kojom je do tada pokusavao, pa je promenio malo igru. Nadala vise postuje (zato sto je i ostvario vise) ali nije tacno da Noleta ne postuje
2. i od te pobede nad Nadalom je uzeo 6 slemova, tako da sta ima veze? ko je kriv Nadalu sto nije uspeo da dodje do Federera.
3. pa sta ima veze gde ga je dobio? dobio ga je u 3 seta a svi Noletovi navijaci su otpisali Federera na takvim mecevima. Federer je prosle godine dobio Noleta upravo na toj sljaci u Parizu, a to je Federerova najslabija podloga
4. ocigledno je da mu dejvis kup nije previse bitan inace bi ga igrao dosta cesce, uglavnom se trudi da odrzi svajcarsku u svetskoj grupi i to je to.
Nemaju veze Rodjini uspesi sa slabom generacijom, ta generacija se sad penzionisala a Rodzer je i dalje prvi. Rodzerovi uspesi imaju dosta veze sa necim zbog cega i Nole i Nadal imaju ovolike uspehe, a to je ujednacavanje brzine podloge. Tokom 90ih je bilo nezamislivo da neko predje sa betona na sljaku pa na travu i da na isti nacin, igrom sa osnovne linije, uzima sve turnire. Sada imas igrace koji su se usavrsili za taj stil i ubili konkurenciju, dok si 90ih imao veci skup ljudi koji su mogli da osvajaju turnire bas zbog raznovrsnosti koju je pruzao tenis.

(ja eto ko, 17. septembar 2012 22:38)
koji udarac je jaci? servira 10 km/h sporije nego u najboljim danima. stara ledja rade svoje.

djordje vukadinovic

pre 11 godina

Kralj se dostojanstveno pvlaci sa prvog mesta i svesno krunu predaje slabijem od sebe i spreman je da se vrati na celo kad za to dodje vreme.

novicas

pre 11 godina

Kad malo bolje razmislim,dosta mi je ovog tenisa.Bez Nadala, i,ako se Rodžer naprasno povuče,više tenis nije zanimljiv.Ostaju Djoksa i Marej i možda Delpo,ali to nije to.Djoksa ima veliku šansu da se pönova dokopa prvog mesta,ali to nema sjaj kao 2011.godine.

danijel

pre 11 godina

Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..

moma

pre 11 godina

A zasto vam je Federer trn u oku ,covek je rodjen da bude najbolji u onom cime se bavi i tu nema nikakvih problema,samo se nepotrebno nervirate,prst na celo i idemo dalje....

Damir

pre 11 godina

Zreo za penziju?! Broj 1 zreo za penziju...Svašta se može pročitat,a svašta i tipkovnica trpi. Agassi igrao sa 35 vrhunski,a Federer sa 31-om kao ne može...Koja gomila stručnjaka. Ako vam se gleda politika,gdje su Srbi i ima li neko nešto protiv njih - upalite Dnevnik,imate dva-tri svaki dan. A ako gledate tenis i ne sviđa vam se Federerova igra - niti gledate niti volite tenis sigurno. Ili treba dobra dioptrija pa da se ne vidi umjetnost.

cheers

pre 11 godina

Zoran mkd, izvinjavam se u tom slucaju Zorane. Mada smo ih mi vec, i jednog i drugog doveli do svih finala, a realnost moze biti sasvim drugacija. Mogu ranije da ispadnu, obojica.

Mirko

pre 11 godina

Dešavalo se mnogima, i Rafi i Novaku, skoro svima u tenisu, gladijatorski je to posao.
Ko god bude prvi biće to zato što je najbolji i što je osvojio i dobio najviše poena, a zato što neko "misli" da je neko drugi "najbolji".
Ja se nadam da će to biti Novak.
Fed sigurno neće u penziju, ali je sigurno da će početi da razmišlja o tome.
Nadal kada se vrati biće svima kost u grlu, jer da je on igrao i da nije bio povređen, nebi se ni Rođa ni Marej naigrali, a Fed sigurno ne bi bio na prvom mestu.

ja eto ko

pre 11 godina

Bob
gonzales se povukao zbog povrede,ferero i rodik nisu uspeli da drze nivo i da prate napredak,ljubicic je jedno vreme bio u vrhunskoj formi,forma je privremena klasa je trajna,ljubicic nije klasa...federer jeste...pametan nebi nabiao stvari na svoju vodenicu vec bi gledao sve cinjenice,a one su da samo 8 meseci mladji ferer igra godinu svog zivota,tri GS polufinala i po sopstvenim receima je najbolji sto je ikad bio,da se oseca najspemnije fizicki,tehnicki i mentalno...pametan bi takodje zakljucio da je rodik u tradicionalno zenitnim godinama jedva igrao i polufinala i retko finala,da su ga mladji brzo prestigli,da u istim nekada broj jedan lejton hjuit nije bio ni u samom vrhu i to u eri federera(isto godiste),kasnije premladog nadala...pametan bi takodje pogledao sadasnjih top deset i video njihove godine,a onda pogledao njihovu konstantnost i video da su klasa koje nije bilo kada se federe nakupio dobrog dela GS,takodje bi video da federer ne igra nista slabije neg sto je tada,cak i lopticu udara jace sto mozes videti na specijalizovanim sajtovima i merenjima koja su izvrsena...takodje mnogi su na pocetku ove godine govorili da fedex igra najbolje u zivotu,cak je to i upitan na kon. za novinare...a ipak ne dominira tako lako,svaki pad se odmah iskoristi jer konkurencija jaca...pa je pitanje koliko bi uzeo gs,koji nisu jedino merilo,stoga mislim da ce on uskoro kod objektivnih vaziti za jednog od najboljih uz nadala i nadam se noleta!

Bob

pre 11 godina

U godini kada se njegova generacija polako povlaci iz tenisa i ide u penziju(Roddick, F.Gonzales, J.C.Ferrero, Ljubicic...) Federer je prvi na svetu u tom trenutku i to se na to mesto vratio u direktnim okrsajima sa Djokovicem i Murrayem, kako kazete buducim vladarima.
Pametnom i realnom coveku je valjda dosta da shvati neke stvari o tome ko je najbolji svih vreemna.

klasična srpska posla

pre 11 godina

Vrlo je zanimljivo da se sad masovno spominje ATP race.Pretpostavljam da to ima veze s tim ko je na prvom mestu.S obzirom da nam je to sunarodnik, onda ATP listu nećemo glorifikovati dok on ne izbije na čelo, a sve pod parolom "brani puno poena, onakva (prošla) sezona se ne ponavlja".Nema veze, bitno je da ispljujemo čoveka čija se karijera ne ponavlja.Umesto da uživamo u kvalitetu igre i uvažavamo rezultate svakog, mi se sitničavo bavimo analizama karaktera.Nisam mu ja žena, ni prijatelj, pa da me interesuje kakav je privatno!Koji to veliki igrač nije sujetan?A pošto je najveći, valjda je red da bude i najsujetniji!

Novak je dobar teniser, daće Bog zdravlja i vremena da bude još bolji.Rodžera moramo svi da poštujemo, bez obzira na lične afinitete.Razmislite o tome dok pokušavate da se setite koji rekord nije srušio, šta je uradio za svoj sport i priznajte, bar sebi, da će tenis mnogo izgubiti kad se on povuče. Da će mnogima laknuti, nije potrebno napominjati...

Zoran mkd

pre 11 godina

Zoran mkd, ma gdje da se Federer pita kada se Novaku igra?! Ma neee, nema sanse! Svasta li ce covjek procitati.:):)
(cheers, 17. septembar 2012 19:35)

Ili ne shvatas na kom principu "radi" atp lista ili ...
Posto su Djokovic i Federer 1 i 2 na atp listi oni se mogu sresti samo u finalu na bilo kojem turniru (izuzetak je zavrsni master ako neko ima poraz u grupi, ali je tamo Novaku dvoljno samo da prodze grupu).
I da Federer dobije Novaka u svim finalnim mecevima, opet ce Novak na kraju biti prvi. U tom kontekstu je bilo da se Federer "nista ne pita" sto se tice prvog mesta.

Ivan lendl

pre 11 godina

Ovo je jedini naciun da NOle jos nesto uradi do kraja godine. A dogodine, kad se Rodzer i RAfa vrate, racunajuci i Mareja, Nole nema cemu da se nada. Pa nije valjda neko pomislio da je Novak taj kalibar igraca kao sto su ova trojica ! Svasta. U prvih deset moze da bude i to mu je maksimum. Sve turnire koje je osvajao uzimao je kad VELIKI nisu bili tu ili nisu bili u formi. Mozda ce Nole eventualno da uzme Serbia Open, to je turnir za njega. Mada... ako tu bude ucestvovao Tipsa...

skeptik

pre 11 godina

Prvo mesto za Federera vise nema nikakav znacaj. On je oborio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu i osvojio Vimbldon. Njegov cilj ubuduce ce biti samo osvajanja jos nekog GS.

obnerob

pre 11 godina

Mesto broj jedan i ne znaci mnogo, ukoliko uz to ne idu i Grand Slam turniri. Oni koji prate tenis i pre Novak ere, znaju da su ta cetiri turnira zapravo sveti gral tenisa, a to svakako znaju i Nole i Rodja. Tako da ne vidim cemu tolika frka oko toga.

Ivana!

pre 11 godina

Ovaj @Wimbledon ne zna vise ciji je navijac-samo da je protiv Djokovica!Sad odjednom uzdize Andy-ja.
Ne treba se zamarati kreiranjem mogucih situacija ko ce biti prvi,drugi...ko ima koliko odigranih turnira i u kom periodu...jer iz tih razloga dolazi do razocarenja, ukoliko konacan ishod nije najpovoljniji scenarijo!

posmtatrac

pre 11 godina

ATP cirkus nastavlja sa svojim meshtarenjem...sledece sezone Endi izbija na prvo mesto...Noletu ce biti ponudjena dva osvojena GS i vuk sit i ovce na broju....znamo ko su ovce...Rafa nece biti u formi ni blizu a i Rodja je dobio sve shto je trazio...poslednji rekord je oborio...broj nedelja na prvom mestu...
Uglavnom..sledece sezone ce izbaciti Endija i nasheg Novaka da se "kolju"...vide oni gde je buducnost...Rodja ide u penziju, a Rafina kolena (na zalost ljubitelja pravog tenisa) ne mogu vishe izdrzati napor...

phantom der nacht

pre 11 godina

@igor jedini je tačno "Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima", ostalo ti ne pije vodu.

Wimbledon

pre 11 godina

Pa kako drukcije jadnicak nije uzeo turnir 6 mjeseci gde su nastupali glavni teniseri(sem toronta gde nikog nije bilo) pa eto da mu se smiluju mada i ovako ce sve ovisit od andyju koliko ce htet igrat tamo gde bude hteo igrat nabijat ce i dalje komplekse djokovicu a tamo gde mu se ne bude dalo mozda se ovom sirotanu uzme prilika da uzme ostatke sta mu ovi nude :DDD

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 17. septembar 2012 16:40)
zapravo je odigrao 1 turnir vise, ali je propustio 2 mastersa na kojima je Nole uzeo 1600 poena i to je u principu jedini razlog za tu ovogodisnju razliku. Znaci 2 bitna turnira manje je odigrao, a igrao je 2 nebitna turnira na zagrevanje, i ta 2 tunira nisu razlog zasto je Federer ispred Noleta
A ako gledas u poslednjih godinu dana odigrali su isto turnira i Federer bezi za 1500 poena i ima 5 titula vise. (i da ne bude da su nebitne titule, ima 2 mastersa vise i onaj zavrsni)

RF81

pre 11 godina

Ti si kralj i kao takav ostaces dok god se bude igrala ova igra,a ti si od nje napravio umetnost ! Ne daj se legendo dace bog da te gledamo jos koju godinu jer bez tebe vise nista nece biti isto !

zašto

pre 11 godina

Zašto su Novakovi navijači samouvjereni da će Novak na predstojećim turnirima osvajati titule i vratiti se na vodeće mjesto ATP liste? Treba da se podsjete da je Novak ove godine govorio da je sve podredio osvajanju RG ,odbrani Wimbldona ,osvajanju zlatne medalje na OI u Londonu,odbrani USO ,pa puć, ništa od toga!Nisu svjesni da ovakvim svojim komentarima na Rodžerovu adresu pokazuju po ko zna koji koliko strahuju od njega i da im pao kamen sa srca kad su čuli da će on na odmor.Treba im reći da se ne raduju unaprijed,jer on nije rekao da završava karijeru,a takođe ih treba podsjetiti da među ostalim teniserima ima onih kojiitekako mogu i znaju iznenaditi Novaka.

e stari moj

pre 11 godina

Neko zapne i istrosi se ranije, neko grabi ka vrhu polako, ali sigurno. Fed je svestan da nema vise baterije da forsira i hteo-ne hteo, to prvo mesto mora da prepusti Novaku do kraja 2012. Kako je planirao, tako ce mu biti, izgovora nema. A tek sta ima Nole da im radi sledece godine kad svi oni budu branili te grand slemove.... Lako im je osvojiti poene, cek kad ih budu branili. A Fed, stari li stari.... Jedva cekam da mu vidim ledja.

Bojan

pre 11 godina

aman ljudi, kako ne razumete nekoliko stvari
1. nije Novak izgubio prvu poziciju zato sto je imao da brani dosta poena od prosle godine nego zato sto u poslednje 52 nedelje Rodja ima najvise (uporedi samo 9 turnira,naspram Noletova 3,1:1slem,4:2mastersi,1:0zavrsni turnir,3:0ostali)
2. Nole jeste konstantniji ove godine,zato vodi na race listi i jeste favorit da zavrsi na prvom mestu
3. ludost je misliti da su se Nadal i Nole umorili na kraju prosle godine pa da je to razlog da 30-godisnji Federer uzima turnire.Da li je i Noletov zavrsni turnir 2008. posledica Nadalovog i Federerovog umora,i kako to da je Federer 2006. izdominirao do kraja sezone, a nije trazio izgovor u umoru
4. eventualno Federerovo povlacenje ima smisla ukoliko se on ne oseca dovoljno dobro. Trenutno ima 69 odigranih meceva (tik iza Noleta je),ako bi igrao sve do kraja, to bi znacilo jos 20 meceva (ako bi dolazio do kraja), a u 31. godini skoro je sigurno da nema snage za to. Narocito trio turnira bazel, pariz, london, koji se igra u 3 uzastopne nedelje. Imalo bi smisla da izbaci Pariz i pre Bazela ode u Sangaj, ali je nezgodna vremenska razlika za koju je potrebno dosta da se prilagodi, tako da mene ne bi cudilo da odigra samo Bazel i London, cime bi nole imao skoro 100%prvo mesto.
Takav razvoj dogadjaja ne znaci da je Nole dosao na prvo mesto zbog umora Federera, kao sto ni Federer nije dosao do njega zbog Noletovog proslogodisnjeg umora. Na prvo mesto se dolazi dobrom igrom i tesko moze biti nezasluzeno.

Deki

pre 11 godina

Mi Srbi smo neverovatni!Čitam komentare i ne verujem? Čovek ima 31. punu godinu i izjavljuje da je umoran i da mu treba odmor a vi povezujete sa Noletom i vanzemaljcima?Kada ne bude Federera(mislim na terenu),tenis će mnogo izgubiti.Isto će biti i kada Nole,Nadal,Marej... odu u zasluženu penziju!Srpska posla!

fenomen

pre 11 godina

Misljenja sam da ce Rodja ubuduce da igra po principu Serene Vilijams. Igrace samo GS turnire pa ako mu upali kec da mazne jos neki GS dobro a ako ne uspe opet dobro. Para ima, sve moguce i nemoguce rekorde je srusio ili postavio i sad moze da uziva u zivotu.
Voleo bih da se preracunao i da ga Novak jednog dana pretekne i srusi neke njegove rekorde. Videcemo koliko je Novak zeljan da tako nesto ostvari.
Poz...

Zoran mkd

pre 11 godina

Na zvanicom sajtu mastersa u Sangaju stoji da je Federer prijavljen za ovaj turnir, tako da on jos nista nije otkazao. Ali cak da Federer i igra sve turnire do kraja godine, velike su sanse da Nole bude ponovo broj 1. Sve zevisi od Novaka, ako odgra na svom nivou plufinale/finale/titula onda se Federer nista ne pita.

jah

pre 11 godina

Možda bi eventualni povratak na 1. mesto nešto promenio kod Novaka.
Mislim da trenutno ima 7 vezanih poraza protiv Nadala, Federera i Mareja.

fortissimo

pre 11 godina

Ja jesam Novakov fan ali malo drugačije tumačim ovu izjavu RF. Očigledno je da je svestan da ne može da osvoji sve turnire kao na završetku prošle godine(kada su crkli od umora i Novak i Nadal on je osvajao), i želi da izabere turnire koji su mu važni. Ali gubi bodove sigurno na turnirima za koje ispadaju da su "nevažni". Sada će digitron u ruke pa računanje. Realno i sa digitronom i bez njega Novak ovu godinu završava kao br.1 sigurno. I do sada Novak je osvojio najviše bodova, a sami smo videli šta je prošle godine sve osvojio i morao da brani do USO i opet osvojio najviše bodova . Od tog GS turnira do kraja Novak brani malo bodova, čak igra na istoku gde nije igrao prošle godine zbog povrede, a RF brani duplo više i još kaže da zbog umora neće moći da igra sve turnire. Sve je jasno.

Majko mila...

pre 11 godina

Ovako on polako priprema teren za konacno povlacenje,hvala Bogu.....Da se ne slognu RogerFan,Josko i ostali bas onako,odjednom...Nadam se da cemo te uskoro gledati na Vimbldonu.......u lozi...Lepo se odmori...:)

beg

pre 11 godina

Za ove neobaveštene Federer ubedljivo gubi kad je o ATP trci reč kaska za Novakom čitavih 1000 poena na tom prvom mestu je zbog Novakovog neigranja krajem prošle godine
Janko bi mogao do 8 pozicije u ATP trci kasni za congom samo 25 poena i ako odigra dobro mogao bi i na završni masters

Sinke Grof

pre 11 godina

Ljudi pa on brani 3 titule na zadnja 4 turnira! Pa naravno da ce ga Djole prestici i bez njegovog odmaranja! Nema sanse da uzme vise od jednog turnira. U Bazelu mozda uzme pred svojima!

cika Pera

pre 11 godina

@Josko:

Pa 2011. su bili itekako tu i Federer i Nadal, pa je Djokovic postao prvi i demolirao Nadala, usput, 7 puta uzastopno (a to nikada niko nije uradio, a verovatno i nece), a sa Federerom je imao 4 pobede iz 5 meceva.

Tako da to sto ti pricas nema veze sa zivotom.

Nebojsa

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da joŠ uvek ima ljudi koji čoveku koji nema život, replicirajući na njegove nebuloze stvaraju privid da ga ima...
....mislim život...

Pozdrav za Joška, iz čuvene teniske akademije Tetovac, koja je izrodila mnoge asove kao što je na primer onaj...

kina

pre 11 godina

Kad macke nema, misevi kolo vode.
(japan, 17. septembar 2012 15:02)
Pa da, samo zato sto je Novak bio povredjen krajem prosle godine pljacljivko je uopste dosao u poziciju da osvoji svi ti turniri i da ga ove godine ugrozi.

Ivan

pre 11 godina

Pa normalno da će da odmara. Ako igra i Novak ipak bude prvi šta će miševi reći ? :)

Ipak je Nole prvi na ATP za ovu godinu što se može videti ovde : http://www.atpworldtour.com/

Pozdrav

Thor

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)

Prodavač magle iz Tetova bi morao da nauči nešto o ATP Race-u. U 2012. godini Novak Đoković je osvojio 9910 ATP poena, Roger Federer 8905, Rafael Nadal 6840 i Andy Murray 6730. Drugim rečima - Novak Đoković je i ove godine najbolji i najkonstantniji igrač na ATP Touru i jedini razlog što je Federer preuzeo prvo mesto na ATP listi je taj što je Đoković u 2012. godini ostvario slabije rezultate nego u 2011. godini. I pored svega toga, Đoković je najbolji na svetu drugu godinu zaredom. Ako znamo da prošle godine posle US Opena Đoković nije puno igrao(a Federer jeste) ne postoje praktički ni teoretske šanse da Federer na kraju godine bude broj jedan jer je Đokoviću dovoljno tek nekoliko učešća na turnirima i vratiće prvu poziciju, koja mu i pripada. Ne brini, Federer se vraća tamo gde mu je i mesto - ispod Đokovića.

Dule

pre 11 godina

Halo, vi što poredite Novaka i Rodžera, shvatite već jednom da njih dvojica i dalje nisu u istoj kategoriji. Nole tek treba da se potvrdi i dođe u poziciju da može da stane rame uz rame sa Federerom, po svemu sudeći najvećim teniserom svih vremena. Dug je to put i želim mu sve najbolje, da stigne i prestigne Federera i po broju osvojenih trofeja i po dužini boravka na prvom mestu.
Kad Federer odluči da se povuče, to svakako neće biti zbog Novaka (krajnje je vreme da se uozbiljimo i prestanemo da mislimo da sve na ovom svetu ima veze sa Srbima) već zato što priroda čini svoje. Čovek ima 31 godinu, dvoje dece, osvojio je sve što je mogao, zaradio dovoljno novca da obezbedi i praunuke. Da li zaista mislite da on, pored svega toga, razmišlja o Novaku?!
Videćete kakva će reakcija samog Noleta biti jednog dana kad Rodžer objavi da se povlači iz tenisa. Tada će Nole, po običaju, da održi lekciju sopstvenim navijačima koji, čast izuzecima, o tenisu ne znaju ništa. Kad se to desi, tenis će ostati bez jednog giganta kojeg sasvim sigurno niko neće moći da zameni.

pivljanin

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)
# Link komentara

Tako je Joško. Federer će ostati prvi na listi sve dok se ne pojavi neko iz FYROM-a da ga skine sa tog mesta.

Зиг

pre 11 godina

кад човек чита ваше коментаре о Роџеру стичем утисак да је он највеће зло које је погодило планету

retardinjo

pre 11 godina

Naravno, sad treba da se opusti kada su najvažniji turniri prošli kao što je to Novak uradio prošle godine, dok je Novak ove godine morao da se opusti zbog umora posle Vimbldona(zato i nije osvojio medalju na olimpijskim igrama).

zoccy

pre 11 godina

Aristokrata se malkice uplasio ! hahahahaha i naravno nece ko muslarac da izgubi prvo mesto u borbi nego ce da se povuce na odmor, sto je razumljivo jer je mator i nema snage!

Igor

pre 11 godina

Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima, sada ce da odmori, verovatno ce igrati samo Bazel i London, a djokovica ce ionako stici do pocetka sezone na sljaci 2013 godine.

Beker

pre 11 godina

Ovo je kraj. Kapitulacija. Dakle, kao sto rekoh tamo negde na prolece, kada su me svi bledo gledali, glavni i jedini konkurent Novaku ostaje Marej.

vlada

pre 11 godina

Po meni je federer ove sezone igrao najbolje kada se pogleda sve ukupno. Nadal je pola sezone povredjen, Nole kako vetar dune, čas ima snage, ćas nema snage, a fed je jedini koliko toliko konstantno odigra celu sezonu (uz opasku da ne mogu da mu oprostim što je sebi dozvolio da izgubi onako glupo od marey u finalu OI)
Zaslužio je odmor!

MILAN

pre 11 godina

ocekivana izjava...covek je uz novaka odigrao najvise meceva ove sezone a od svojih najvecih rivala je stariji 5,6 i vise godina. nekima je to nbt.stavka ali ne zaboravite da igraci njegove generacije su vec u penziji( rodik, gonzales, ljubicic, ferero od oktobra, a nalbandijan i hjuit su povredjeni i pitanje je vremena kad ce zavrsiti karijeru) jedino Srbi ne vole federera zbog nekih izjava koje je davao za novaka, ali kadm on ode u penziju tenis vise nece biti isti, svodice se na beskonacno prebacivanje preko mreze pa ko prvi pogresi...

Ajmo Djole Nole

pre 11 godina

Pa lista bodova u ovoj godini dovoljno pokazuje ko je prvi :
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx

I šta ima tu da se priča!

noletov navijac

pre 11 godina

Federer je svoje ciljeve za ovu godinu, a bome i za karijeru ostvario, i realno gledajuci, bole ga ushi. Verovatno nema nameru da se juri sa Noletom i Andijem za jos koju nedelju na prvom mestu. Ne bih se iznenadio da malo digne nogu sa gasa, te da uskace s vremena na vreme i mazne im po koji turnir.

realni

pre 11 godina

E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.
(NN, 17. septembar 2012 15:18)

Boze, kakvi kompleksi kod ovakvih komentatora.

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?

NN

pre 11 godina

Novak vodi u ATP race-u, cega je Fed ocigledno svestan. On je vec shvatio da ce borba za mesto br 1 na kraju sezone da bude (najverovatnije) izgubljena.
Odmoriti se u tim godinama je pametan izbor. Ne treba boriti izgubljene bitke.
E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.

Stole

pre 11 godina

½Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)½

Đoković je prošle godine došao na 1. mesto kada su igrali i Federer i Nadal, čini mi se, i oduvao ih je obojcu. Tako da tvoj komentar ne stoji.

Mislim da Federer priprema teren da odustane od Bazela, pa se boji da mi njegovi Švajcarci ne zamere.

'Olandjanin

pre 11 godina

"..Oni su mi najbolji prijatelji", kaze Rodzer za svoje saigrace u Davis cup timu, komentarisuci pobedu juce nad Holandijom u Amsterdamu.
Posto sam gledao meceve uzivo, mogu da posvedocim da je Federer juce igrao prvi mec od 12 do 14, a posle toga nije ni sacekao da se odigra poslednji, peti mec nego je odvezen automobilom u nepoznatom pravcu. Ovo nisam procitao ni na internatu , ni u novinama, ni cuo iz price. video sam svojim ocima. Auto je prosao na metar od mene.
Po zavrsteku petog meca, bas svi svajcarski igraci i treneri su izasli na teren da pozdrave publiku... ali bez Rodzera.
Ako su mu to 'najbolji' prijatelji, mogu da pomislim kakvi su mu oni 'ostali'.
Eto, to je najbolji teniser na svetu, i proslavljeni 'gentleman' teniskog sporta. Da umres od muke.

KAKO SAM SUJETAN

pre 11 godina

I nitko nece da komentarise da sada Federer kalkulise i da bi radije bez borbe prepustio mesto br. 1 nego da mu se to desi u direktnim duelima sa Novakom. Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to. Shvatio je Fedja da tesko moze da zadrzi mesto br 1 s obzirom da brani 6 puta veci broj poena od Noleta pa ko veli hajde ovako je bezbolnije, nisko da ne moze nize biti, ali navikli smo na to od "velikog" Federera...

rogerfan

pre 11 godina

Ako bi tražili oličenje tenisa u jednoj osobi, onda to bez sumnje može da bude samo Roger Federer. Teniseri koji ovu igru doživljavaju kao mali rat ili osvetu i svaki poen proslavljaju busanjem u grudi ne zaslužuju bilo kakav respekt. Uostalom, kao i kvazi-navijači kojima je najveći Srbin ikada neko ko prebacuje lopticu preko mreže.

zvezdash

pre 11 godina

mnogo se prica o tome ko ce kad da preuzme prvo mesto , ko sta brani....nema tu nikakvog branjenja, ko osvoji vise turnira i poena u toku godine taj uzima titulu na kraju...toliko

NN

pre 11 godina

Novak vodi u ATP race-u, cega je Fed ocigledno svestan. On je vec shvatio da ce borba za mesto br 1 na kraju sezone da bude (najverovatnije) izgubljena.
Odmoriti se u tim godinama je pametan izbor. Ne treba boriti izgubljene bitke.
E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.

'Olandjanin

pre 11 godina

"..Oni su mi najbolji prijatelji", kaze Rodzer za svoje saigrace u Davis cup timu, komentarisuci pobedu juce nad Holandijom u Amsterdamu.
Posto sam gledao meceve uzivo, mogu da posvedocim da je Federer juce igrao prvi mec od 12 do 14, a posle toga nije ni sacekao da se odigra poslednji, peti mec nego je odvezen automobilom u nepoznatom pravcu. Ovo nisam procitao ni na internatu , ni u novinama, ni cuo iz price. video sam svojim ocima. Auto je prosao na metar od mene.
Po zavrsteku petog meca, bas svi svajcarski igraci i treneri su izasli na teren da pozdrave publiku... ali bez Rodzera.
Ako su mu to 'najbolji' prijatelji, mogu da pomislim kakvi su mu oni 'ostali'.
Eto, to je najbolji teniser na svetu, i proslavljeni 'gentleman' teniskog sporta. Da umres od muke.

noletov navijac

pre 11 godina

Federer je svoje ciljeve za ovu godinu, a bome i za karijeru ostvario, i realno gledajuci, bole ga ushi. Verovatno nema nameru da se juri sa Noletom i Andijem za jos koju nedelju na prvom mestu. Ne bih se iznenadio da malo digne nogu sa gasa, te da uskace s vremena na vreme i mazne im po koji turnir.

cika Pera

pre 11 godina

@Josko:

Pa 2011. su bili itekako tu i Federer i Nadal, pa je Djokovic postao prvi i demolirao Nadala, usput, 7 puta uzastopno (a to nikada niko nije uradio, a verovatno i nece), a sa Federerom je imao 4 pobede iz 5 meceva.

Tako da to sto ti pricas nema veze sa zivotom.

zvezdash

pre 11 godina

mnogo se prica o tome ko ce kad da preuzme prvo mesto , ko sta brani....nema tu nikakvog branjenja, ko osvoji vise turnira i poena u toku godine taj uzima titulu na kraju...toliko

pivljanin

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)
# Link komentara

Tako je Joško. Federer će ostati prvi na listi sve dok se ne pojavi neko iz FYROM-a da ga skine sa tog mesta.

KAKO SAM SUJETAN

pre 11 godina

I nitko nece da komentarise da sada Federer kalkulise i da bi radije bez borbe prepustio mesto br. 1 nego da mu se to desi u direktnim duelima sa Novakom. Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to. Shvatio je Fedja da tesko moze da zadrzi mesto br 1 s obzirom da brani 6 puta veci broj poena od Noleta pa ko veli hajde ovako je bezbolnije, nisko da ne moze nize biti, ali navikli smo na to od "velikog" Federera...

Stole

pre 11 godina

½Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)½

Đoković je prošle godine došao na 1. mesto kada su igrali i Federer i Nadal, čini mi se, i oduvao ih je obojcu. Tako da tvoj komentar ne stoji.

Mislim da Federer priprema teren da odustane od Bazela, pa se boji da mi njegovi Švajcarci ne zamere.

Dule

pre 11 godina

Halo, vi što poredite Novaka i Rodžera, shvatite već jednom da njih dvojica i dalje nisu u istoj kategoriji. Nole tek treba da se potvrdi i dođe u poziciju da može da stane rame uz rame sa Federerom, po svemu sudeći najvećim teniserom svih vremena. Dug je to put i želim mu sve najbolje, da stigne i prestigne Federera i po broju osvojenih trofeja i po dužini boravka na prvom mestu.
Kad Federer odluči da se povuče, to svakako neće biti zbog Novaka (krajnje je vreme da se uozbiljimo i prestanemo da mislimo da sve na ovom svetu ima veze sa Srbima) već zato što priroda čini svoje. Čovek ima 31 godinu, dvoje dece, osvojio je sve što je mogao, zaradio dovoljno novca da obezbedi i praunuke. Da li zaista mislite da on, pored svega toga, razmišlja o Novaku?!
Videćete kakva će reakcija samog Noleta biti jednog dana kad Rodžer objavi da se povlači iz tenisa. Tada će Nole, po običaju, da održi lekciju sopstvenim navijačima koji, čast izuzecima, o tenisu ne znaju ništa. Kad se to desi, tenis će ostati bez jednog giganta kojeg sasvim sigurno niko neće moći da zameni.

fenomen

pre 11 godina

Misljenja sam da ce Rodja ubuduce da igra po principu Serene Vilijams. Igrace samo GS turnire pa ako mu upali kec da mazne jos neki GS dobro a ako ne uspe opet dobro. Para ima, sve moguce i nemoguce rekorde je srusio ili postavio i sad moze da uziva u zivotu.
Voleo bih da se preracunao i da ga Novak jednog dana pretekne i srusi neke njegove rekorde. Videcemo koliko je Novak zeljan da tako nesto ostvari.
Poz...

Thor

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)

Prodavač magle iz Tetova bi morao da nauči nešto o ATP Race-u. U 2012. godini Novak Đoković je osvojio 9910 ATP poena, Roger Federer 8905, Rafael Nadal 6840 i Andy Murray 6730. Drugim rečima - Novak Đoković je i ove godine najbolji i najkonstantniji igrač na ATP Touru i jedini razlog što je Federer preuzeo prvo mesto na ATP listi je taj što je Đoković u 2012. godini ostvario slabije rezultate nego u 2011. godini. I pored svega toga, Đoković je najbolji na svetu drugu godinu zaredom. Ako znamo da prošle godine posle US Opena Đoković nije puno igrao(a Federer jeste) ne postoje praktički ni teoretske šanse da Federer na kraju godine bude broj jedan jer je Đokoviću dovoljno tek nekoliko učešća na turnirima i vratiće prvu poziciju, koja mu i pripada. Ne brini, Federer se vraća tamo gde mu je i mesto - ispod Đokovića.

MILAN

pre 11 godina

ocekivana izjava...covek je uz novaka odigrao najvise meceva ove sezone a od svojih najvecih rivala je stariji 5,6 i vise godina. nekima je to nbt.stavka ali ne zaboravite da igraci njegove generacije su vec u penziji( rodik, gonzales, ljubicic, ferero od oktobra, a nalbandijan i hjuit su povredjeni i pitanje je vremena kad ce zavrsiti karijeru) jedino Srbi ne vole federera zbog nekih izjava koje je davao za novaka, ali kadm on ode u penziju tenis vise nece biti isti, svodice se na beskonacno prebacivanje preko mreze pa ko prvi pogresi...

Bojan

pre 11 godina

aman ljudi, kako ne razumete nekoliko stvari
1. nije Novak izgubio prvu poziciju zato sto je imao da brani dosta poena od prosle godine nego zato sto u poslednje 52 nedelje Rodja ima najvise (uporedi samo 9 turnira,naspram Noletova 3,1:1slem,4:2mastersi,1:0zavrsni turnir,3:0ostali)
2. Nole jeste konstantniji ove godine,zato vodi na race listi i jeste favorit da zavrsi na prvom mestu
3. ludost je misliti da su se Nadal i Nole umorili na kraju prosle godine pa da je to razlog da 30-godisnji Federer uzima turnire.Da li je i Noletov zavrsni turnir 2008. posledica Nadalovog i Federerovog umora,i kako to da je Federer 2006. izdominirao do kraja sezone, a nije trazio izgovor u umoru
4. eventualno Federerovo povlacenje ima smisla ukoliko se on ne oseca dovoljno dobro. Trenutno ima 69 odigranih meceva (tik iza Noleta je),ako bi igrao sve do kraja, to bi znacilo jos 20 meceva (ako bi dolazio do kraja), a u 31. godini skoro je sigurno da nema snage za to. Narocito trio turnira bazel, pariz, london, koji se igra u 3 uzastopne nedelje. Imalo bi smisla da izbaci Pariz i pre Bazela ode u Sangaj, ali je nezgodna vremenska razlika za koju je potrebno dosta da se prilagodi, tako da mene ne bi cudilo da odigra samo Bazel i London, cime bi nole imao skoro 100%prvo mesto.
Takav razvoj dogadjaja ne znaci da je Nole dosao na prvo mesto zbog umora Federera, kao sto ni Federer nije dosao do njega zbog Noletovog proslogodisnjeg umora. Na prvo mesto se dolazi dobrom igrom i tesko moze biti nezasluzeno.

Ajmo Djole Nole

pre 11 godina

Pa lista bodova u ovoj godini dovoljno pokazuje ko je prvi :
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx

I šta ima tu da se priča!

Deki

pre 11 godina

Mi Srbi smo neverovatni!Čitam komentare i ne verujem? Čovek ima 31. punu godinu i izjavljuje da je umoran i da mu treba odmor a vi povezujete sa Noletom i vanzemaljcima?Kada ne bude Federera(mislim na terenu),tenis će mnogo izgubiti.Isto će biti i kada Nole,Nadal,Marej... odu u zasluženu penziju!Srpska posla!

Зиг

pre 11 godina

кад човек чита ваше коментаре о Роџеру стичем утисак да је он највеће зло које је погодило планету

Bojan

pre 11 godina

Da sam ja na Noletovom mestu sa ovoliko rekorda,titula,para,slave,bas bi me bilo briga sta cete vi napisati u vasim komentarima...otisao bih na recimo Sejsele ili Kubu i uzivao na nekoj prelepoj plazi....NOLE CARE....

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?

Zoran mkd

pre 11 godina

Na zvanicom sajtu mastersa u Sangaju stoji da je Federer prijavljen za ovaj turnir, tako da on jos nista nije otkazao. Ali cak da Federer i igra sve turnire do kraja godine, velike su sanse da Nole bude ponovo broj 1. Sve zevisi od Novaka, ako odgra na svom nivou plufinale/finale/titula onda se Federer nista ne pita.

Nebojsa

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da joŠ uvek ima ljudi koji čoveku koji nema život, replicirajući na njegove nebuloze stvaraju privid da ga ima...
....mislim život...

Pozdrav za Joška, iz čuvene teniske akademije Tetovac, koja je izrodila mnoge asove kao što je na primer onaj...

fortissimo

pre 11 godina

Ja jesam Novakov fan ali malo drugačije tumačim ovu izjavu RF. Očigledno je da je svestan da ne može da osvoji sve turnire kao na završetku prošle godine(kada su crkli od umora i Novak i Nadal on je osvajao), i želi da izabere turnire koji su mu važni. Ali gubi bodove sigurno na turnirima za koje ispadaju da su "nevažni". Sada će digitron u ruke pa računanje. Realno i sa digitronom i bez njega Novak ovu godinu završava kao br.1 sigurno. I do sada Novak je osvojio najviše bodova, a sami smo videli šta je prošle godine sve osvojio i morao da brani do USO i opet osvojio najviše bodova . Od tog GS turnira do kraja Novak brani malo bodova, čak igra na istoku gde nije igrao prošle godine zbog povrede, a RF brani duplo više i još kaže da zbog umora neće moći da igra sve turnire. Sve je jasno.

kina

pre 11 godina

Kad macke nema, misevi kolo vode.
(japan, 17. septembar 2012 15:02)
Pa da, samo zato sto je Novak bio povredjen krajem prosle godine pljacljivko je uopste dosao u poziciju da osvoji svi ti turniri i da ga ove godine ugrozi.

Bob

pre 11 godina

U godini kada se njegova generacija polako povlaci iz tenisa i ide u penziju(Roddick, F.Gonzales, J.C.Ferrero, Ljubicic...) Federer je prvi na svetu u tom trenutku i to se na to mesto vratio u direktnim okrsajima sa Djokovicem i Murrayem, kako kazete buducim vladarima.
Pametnom i realnom coveku je valjda dosta da shvati neke stvari o tome ko je najbolji svih vreemna.

realni

pre 11 godina

E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.
(NN, 17. septembar 2012 15:18)

Boze, kakvi kompleksi kod ovakvih komentatora.

vlada

pre 11 godina

Po meni je federer ove sezone igrao najbolje kada se pogleda sve ukupno. Nadal je pola sezone povredjen, Nole kako vetar dune, čas ima snage, ćas nema snage, a fed je jedini koliko toliko konstantno odigra celu sezonu (uz opasku da ne mogu da mu oprostim što je sebi dozvolio da izgubi onako glupo od marey u finalu OI)
Zaslužio je odmor!

rogerfan

pre 11 godina

Ako bi tražili oličenje tenisa u jednoj osobi, onda to bez sumnje može da bude samo Roger Federer. Teniseri koji ovu igru doživljavaju kao mali rat ili osvetu i svaki poen proslavljaju busanjem u grudi ne zaslužuju bilo kakav respekt. Uostalom, kao i kvazi-navijači kojima je najveći Srbin ikada neko ko prebacuje lopticu preko mreže.

Sinke Grof

pre 11 godina

Ljudi pa on brani 3 titule na zadnja 4 turnira! Pa naravno da ce ga Djole prestici i bez njegovog odmaranja! Nema sanse da uzme vise od jednog turnira. U Bazelu mozda uzme pred svojima!

RF81

pre 11 godina

Ti si kralj i kao takav ostaces dok god se bude igrala ova igra,a ti si od nje napravio umetnost ! Ne daj se legendo dace bog da te gledamo jos koju godinu jer bez tebe vise nista nece biti isto !

klasična srpska posla

pre 11 godina

Vrlo je zanimljivo da se sad masovno spominje ATP race.Pretpostavljam da to ima veze s tim ko je na prvom mestu.S obzirom da nam je to sunarodnik, onda ATP listu nećemo glorifikovati dok on ne izbije na čelo, a sve pod parolom "brani puno poena, onakva (prošla) sezona se ne ponavlja".Nema veze, bitno je da ispljujemo čoveka čija se karijera ne ponavlja.Umesto da uživamo u kvalitetu igre i uvažavamo rezultate svakog, mi se sitničavo bavimo analizama karaktera.Nisam mu ja žena, ni prijatelj, pa da me interesuje kakav je privatno!Koji to veliki igrač nije sujetan?A pošto je najveći, valjda je red da bude i najsujetniji!

Novak je dobar teniser, daće Bog zdravlja i vremena da bude još bolji.Rodžera moramo svi da poštujemo, bez obzira na lične afinitete.Razmislite o tome dok pokušavate da se setite koji rekord nije srušio, šta je uradio za svoj sport i priznajte, bar sebi, da će tenis mnogo izgubiti kad se on povuče. Da će mnogima laknuti, nije potrebno napominjati...

zoccy

pre 11 godina

Aristokrata se malkice uplasio ! hahahahaha i naravno nece ko muslarac da izgubi prvo mesto u borbi nego ce da se povuce na odmor, sto je razumljivo jer je mator i nema snage!

Damir

pre 11 godina

Zreo za penziju?! Broj 1 zreo za penziju...Svašta se može pročitat,a svašta i tipkovnica trpi. Agassi igrao sa 35 vrhunski,a Federer sa 31-om kao ne može...Koja gomila stručnjaka. Ako vam se gleda politika,gdje su Srbi i ima li neko nešto protiv njih - upalite Dnevnik,imate dva-tri svaki dan. A ako gledate tenis i ne sviđa vam se Federerova igra - niti gledate niti volite tenis sigurno. Ili treba dobra dioptrija pa da se ne vidi umjetnost.

beg

pre 11 godina

Za ove neobaveštene Federer ubedljivo gubi kad je o ATP trci reč kaska za Novakom čitavih 1000 poena na tom prvom mestu je zbog Novakovog neigranja krajem prošle godine
Janko bi mogao do 8 pozicije u ATP trci kasni za congom samo 25 poena i ako odigra dobro mogao bi i na završni masters

game,set and...

pre 11 godina

za sve one koji velicaju svajcarca::
1. covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji (prvenstveno je mislio na Nadala, jer se prema Novaku uvek potcenjivacki odnosio), na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost
2. Nadala je na GS turniru dobio poslednji put 2007. godine
3. Novaka je na GS dobio na njegovoj najjacoj, a Noletovoj najslabijoj podlozi, a na Rolan Garosu znamo kako je prosao
4. on izjavljuje da mu je Dejvis kup nebitan, pa zasto onda igra, mozda jer zna da je to ono sto i Nole i Rafa imaju, a on ne, pa da sledece godine posveti svu snagu tome???

ne racunajuci statistiku koju je nabio u eri izmedju dve vrhunske generacije, i Nole i Rafa su ga prevazisli, i pomogli mu da bude jos bolji teniser nego sto je bio da bi im parirao

ako je STVARNO najbolji svih vremena (a gde su Borg, McNroe, Edberg, Beker, Sampras, Agasi, a da, vi niste ni znali sta je tenis tada), kako to da nije osvojio Rolan Garos u 5 godina pre Rafe, a da, uzeli su ga velikani sporta - Kuerten, Ferero, Kosta i Gaudio...

i kako to da u eri kada jednorucni bekhend igra 3 igraca od prvih 20, nijedan analiticar ne moze reci da je Federerov najbolji, Vavrinka i Gaske su tu ipak mnogo jaki...

niste vi navijaci, vi ste hejteri

obnerob

pre 11 godina

Mesto broj jedan i ne znaci mnogo, ukoliko uz to ne idu i Grand Slam turniri. Oni koji prate tenis i pre Novak ere, znaju da su ta cetiri turnira zapravo sveti gral tenisa, a to svakako znaju i Nole i Rodja. Tako da ne vidim cemu tolika frka oko toga.

moma

pre 11 godina

A zasto vam je Federer trn u oku ,covek je rodjen da bude najbolji u onom cime se bavi i tu nema nikakvih problema,samo se nepotrebno nervirate,prst na celo i idemo dalje....

retardinjo

pre 11 godina

Naravno, sad treba da se opusti kada su najvažniji turniri prošli kao što je to Novak uradio prošle godine, dok je Novak ove godine morao da se opusti zbog umora posle Vimbldona(zato i nije osvojio medalju na olimpijskim igrama).

Beker

pre 11 godina

Ovo je kraj. Kapitulacija. Dakle, kao sto rekoh tamo negde na prolece, kada su me svi bledo gledali, glavni i jedini konkurent Novaku ostaje Marej.

skeptik

pre 11 godina

Prvo mesto za Federera vise nema nikakav znacaj. On je oborio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu i osvojio Vimbldon. Njegov cilj ubuduce ce biti samo osvajanja jos nekog GS.

federer patriota, hm?

pre 11 godina

Olandjanin, hvala ti na komentaru!

Nadam se da si sad zacepio usta svim Fedexovim navijacima i pokazao samo koliko je on iskalkulisan lik i kako samo on zna da spakujue takav patriotski i komeraderski alibi za svoj potencijalni poraz u trci za broj 1!

Nole, cak i bez US Open. Roland Garosa i Wimbledona bices opet broj 1.

Care skidam ti kapu i zao mi je sto nisi uzeo deblji cek od onog sto si dobio za US Open. Nadam se da ces u sledecoj sezoni postati opet najuspesniji teniser. Samo se cuvaj povreda, a za ostalo se ne brinem

Igor

pre 11 godina

Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima, sada ce da odmori, verovatno ce igrati samo Bazel i London, a djokovica ce ionako stici do pocetka sezone na sljaci 2013 godine.

e stari moj

pre 11 godina

Neko zapne i istrosi se ranije, neko grabi ka vrhu polako, ali sigurno. Fed je svestan da nema vise baterije da forsira i hteo-ne hteo, to prvo mesto mora da prepusti Novaku do kraja 2012. Kako je planirao, tako ce mu biti, izgovora nema. A tek sta ima Nole da im radi sledece godine kad svi oni budu branili te grand slemove.... Lako im je osvojiti poene, cek kad ih budu branili. A Fed, stari li stari.... Jedva cekam da mu vidim ledja.

zašto

pre 11 godina

Zašto su Novakovi navijači samouvjereni da će Novak na predstojećim turnirima osvajati titule i vratiti se na vodeće mjesto ATP liste? Treba da se podsjete da je Novak ove godine govorio da je sve podredio osvajanju RG ,odbrani Wimbldona ,osvajanju zlatne medalje na OI u Londonu,odbrani USO ,pa puć, ništa od toga!Nisu svjesni da ovakvim svojim komentarima na Rodžerovu adresu pokazuju po ko zna koji koliko strahuju od njega i da im pao kamen sa srca kad su čuli da će on na odmor.Treba im reći da se ne raduju unaprijed,jer on nije rekao da završava karijeru,a takođe ih treba podsjetiti da među ostalim teniserima ima onih kojiitekako mogu i znaju iznenaditi Novaka.

Mirko

pre 11 godina

Dešavalo se mnogima, i Rafi i Novaku, skoro svima u tenisu, gladijatorski je to posao.
Ko god bude prvi biće to zato što je najbolji i što je osvojio i dobio najviše poena, a zato što neko "misli" da je neko drugi "najbolji".
Ja se nadam da će to biti Novak.
Fed sigurno neće u penziju, ali je sigurno da će početi da razmišlja o tome.
Nadal kada se vrati biće svima kost u grlu, jer da je on igrao i da nije bio povređen, nebi se ni Rođa ni Marej naigrali, a Fed sigurno ne bi bio na prvom mestu.

danijel

pre 11 godina

Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..

Ivan

pre 11 godina

Pa normalno da će da odmara. Ako igra i Novak ipak bude prvi šta će miševi reći ? :)

Ipak je Nole prvi na ATP za ovu godinu što se može videti ovde : http://www.atpworldtour.com/

Pozdrav

ja eto ko

pre 11 godina

Bob
gonzales se povukao zbog povrede,ferero i rodik nisu uspeli da drze nivo i da prate napredak,ljubicic je jedno vreme bio u vrhunskoj formi,forma je privremena klasa je trajna,ljubicic nije klasa...federer jeste...pametan nebi nabiao stvari na svoju vodenicu vec bi gledao sve cinjenice,a one su da samo 8 meseci mladji ferer igra godinu svog zivota,tri GS polufinala i po sopstvenim receima je najbolji sto je ikad bio,da se oseca najspemnije fizicki,tehnicki i mentalno...pametan bi takodje zakljucio da je rodik u tradicionalno zenitnim godinama jedva igrao i polufinala i retko finala,da su ga mladji brzo prestigli,da u istim nekada broj jedan lejton hjuit nije bio ni u samom vrhu i to u eri federera(isto godiste),kasnije premladog nadala...pametan bi takodje pogledao sadasnjih top deset i video njihove godine,a onda pogledao njihovu konstantnost i video da su klasa koje nije bilo kada se federe nakupio dobrog dela GS,takodje bi video da federer ne igra nista slabije neg sto je tada,cak i lopticu udara jace sto mozes videti na specijalizovanim sajtovima i merenjima koja su izvrsena...takodje mnogi su na pocetku ove godine govorili da fedex igra najbolje u zivotu,cak je to i upitan na kon. za novinare...a ipak ne dominira tako lako,svaki pad se odmah iskoristi jer konkurencija jaca...pa je pitanje koliko bi uzeo gs,koji nisu jedino merilo,stoga mislim da ce on uskoro kod objektivnih vaziti za jednog od najboljih uz nadala i nadam se noleta!

novicas

pre 11 godina

Kad malo bolje razmislim,dosta mi je ovog tenisa.Bez Nadala, i,ako se Rodžer naprasno povuče,više tenis nije zanimljiv.Ostaju Djoksa i Marej i možda Delpo,ali to nije to.Djoksa ima veliku šansu da se pönova dokopa prvog mesta,ali to nema sjaj kao 2011.godine.

djordje vukadinovic

pre 11 godina

Kralj se dostojanstveno pvlaci sa prvog mesta i svesno krunu predaje slabijem od sebe i spreman je da se vrati na celo kad za to dodje vreme.

qwer

pre 11 godina

Raznih li gluposti.. Tek kad se stvarno povuce onda cemo i mi Srbi shvatiti da to vise nije to. Nema boljeg osecaja u sportu nego takmiciti se sa najboljim, osim kad ga pobedis. Nadal je vrhunski jedan od najboljih svih vremena, Marej, ajde da kazemo sve bolji, ali pobeda nad njima nije isto sto i pobeda nad Federerom. To i vi sami znate jer se toj pobedi najvise radujemo.. I ne zato sto je Federer los covek i te price za malu decu vec zato sto je covek genije i neke stvari koje on moze sa reketom drugi jednostavno ne mogu. Tako da treba jos ovo malo uzivati jer tenis postaje sve mucniji za gledanje osim pracenja nasih.. Nece biti to to, jer je za veliku vecinu od kada prati tenis, Federer uvek bio tu. Posle ce vec naravno Djokovic sve osvojiti, ali..

Ana

pre 11 godina

Dragi moji,
sve i da se Novak vrati na prvo mesto on ne moze oboriti Federera zato sto je Federer prvi bio vise od 5 godina a Novak sve i da oce nemoze biti toliko dugo prvi.A vi sebi priznajte u glavu da sta got da se desi Rodzer Federer nakraju ostaje legenda i najbolji igrac svih vremena!!!

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 17. septembar 2012 16:40)
zapravo je odigrao 1 turnir vise, ali je propustio 2 mastersa na kojima je Nole uzeo 1600 poena i to je u principu jedini razlog za tu ovogodisnju razliku. Znaci 2 bitna turnira manje je odigrao, a igrao je 2 nebitna turnira na zagrevanje, i ta 2 tunira nisu razlog zasto je Federer ispred Noleta
A ako gledas u poslednjih godinu dana odigrali su isto turnira i Federer bezi za 1500 poena i ima 5 titula vise. (i da ne bude da su nebitne titule, ima 2 mastersa vise i onaj zavrsni)

nemanja

pre 11 godina

Kada covek zeli da cuje nesto o tenisu i kada zeli da sazna sve i svasta..svrati do ovog foruka i sve mu je lakse..:)))) Svakakvih strucnjaka imamo ovde..Roger je ove godine odigrao dosta turnira i po meni je odigrao odlicnu sezonu..Mora se razumeti da je coveku potreban odmor..Ipak,ima 31.godinu,a mnogo je meceva bilo ove sezone..Mislim da ce odigrati Bazel,Pariz i Masters u Londonu,a da ce preskociti Aziju. U Bazelu ima sanse da odbrani titulu,a u Parizu je dovoljno da stigne i do polufinala,pa da ne izgubi mnogo poena..Sve je moguce do kraja sezone.Odkud znamo kako ce Novak odigrati do kraja..kako ce se Marej ponasati???? Mozemo samo nagadjati i proglasavati favorite..Znamo da je jedne godine dok je jos Madris bio u dvorani..Nalbandijan napravio iznenadjenja i uzeo oba Mastersa( Pariz i Madrid)..Zasto ne bi mogao jos neko da iznenadi?? Posebno,jer su mnogi umorni i mnogima je potreban odmor iako cute o tome..Videcemo sta ce biti..Iskreno voleo bih da Roger ostane na prvom mestu jos malo..da uzme bar jos dva gren slema..pa neka ide na zasluzen odmor..Iako,meni ce mnogo biti krivo sto ce takva legenda otici..Takav teniser se vise nece roditi..NAPRED ROGER!!!!

Majko mila...

pre 11 godina

Ovako on polako priprema teren za konacno povlacenje,hvala Bogu.....Da se ne slognu RogerFan,Josko i ostali bas onako,odjednom...Nadam se da cemo te uskoro gledati na Vimbldonu.......u lozi...Lepo se odmori...:)

Vladimir Pula

pre 11 godina

I on je ipak samo čovjek. Btw ne kuzim zasto je prisutna ta doza prezira naspram Federera kod vas ? Jasno je i prirodno da zbog Noleta ovoga bas ne preferirate, ali osporavati njega kao osobu i sportaša ? Mislim ko to sebi moze dozvoliti niko a kamoli neko od nas anonimaca. Btw navijam za Noleta oduvijek.

Zoran mkd

pre 11 godina

Zoran mkd, ma gdje da se Federer pita kada se Novaku igra?! Ma neee, nema sanse! Svasta li ce covjek procitati.:):)
(cheers, 17. septembar 2012 19:35)

Ili ne shvatas na kom principu "radi" atp lista ili ...
Posto su Djokovic i Federer 1 i 2 na atp listi oni se mogu sresti samo u finalu na bilo kojem turniru (izuzetak je zavrsni master ako neko ima poraz u grupi, ali je tamo Novaku dvoljno samo da prodze grupu).
I da Federer dobije Novaka u svim finalnim mecevima, opet ce Novak na kraju biti prvi. U tom kontekstu je bilo da se Federer "nista ne pita" sto se tice prvog mesta.

Ivana

pre 11 godina

Pitanje za ove sto isticu kako je Novak prvi u Atp trci.Da li je vaznije osvojiti 6 turnira(medju kojima su gren slem i 3 mastersa),a da ne zaboravim srebro sa OI,ili igrati polufinala i finala svakog turnira i gubiti ih?Mislim da bi svaki teniser odabrao ovo prvo,tako da te price ne piju vodu. A ono sto mi se uvek svidjalo kod Federera je to sto zna pazljivo da planira sezonu,a ne da igra po svaku cenu kao Nadal npr.Zato i traje toliko dugo i prvi je sa 31 god. sto je neverovatno. I da,pomirite se vec jednom sa cinjenicom da je Fedex najbolji i da ga dugoo niko nece stici,pa ni Novak,sto se prostom racunicom moze zakljuciti.

Ivana!

pre 11 godina

Ovaj @Wimbledon ne zna vise ciji je navijac-samo da je protiv Djokovica!Sad odjednom uzdize Andy-ja.
Ne treba se zamarati kreiranjem mogucih situacija ko ce biti prvi,drugi...ko ima koliko odigranih turnira i u kom periodu...jer iz tih razloga dolazi do razocarenja, ukoliko konacan ishod nije najpovoljniji scenarijo!

posmtatrac

pre 11 godina

ATP cirkus nastavlja sa svojim meshtarenjem...sledece sezone Endi izbija na prvo mesto...Noletu ce biti ponudjena dva osvojena GS i vuk sit i ovce na broju....znamo ko su ovce...Rafa nece biti u formi ni blizu a i Rodja je dobio sve shto je trazio...poslednji rekord je oborio...broj nedelja na prvom mestu...
Uglavnom..sledece sezone ce izbaciti Endija i nasheg Novaka da se "kolju"...vide oni gde je buducnost...Rodja ide u penziju, a Rafina kolena (na zalost ljubitelja pravog tenisa) ne mogu vishe izdrzati napor...

e

pre 11 godina

Federera jednostavno vise ne zanima prvo mesto jer je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na ATP listi.Pokusace da osvoji jos neku GS titulu i to je sve.To bi trebalo da bude i Novakov prioritet.Steta bi bila da igrac kao sto je nas Nole ne uzme bar 10 GS titula.

hmmm

pre 11 godina

da odgovorim na cesto pitanje ovdje:

"Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..
(danijel, 17. septembar 2012 22:49)"

svakome je bitna. oborio je i rekorde po broju slemova pa su mu opet bitni. biti br1 je vazno ali biti br1 na kraju godine je daleko vaznije! uostalom fed drzi gotove sve vaznije rekorde osim jednog kojeg jos uvjek drzi sampras. a to je da je sampras bio 6 puta br1 na kraju godine a fed 5 puta. i ako ni zbog cega drugog bi fed sigurno zelio bar da izjednaci i ovaj rekord a mozda i pokusa i da ga obori. a tesko da ce imati puno bolju priliku od ove. tako da nema glupih opravdanja da ce on nekome nesto pokloniti jer to njemu kao nije vazno!

jah

pre 11 godina

Možda bi eventualni povratak na 1. mesto nešto promenio kod Novaka.
Mislim da trenutno ima 7 vezanih poraza protiv Nadala, Federera i Mareja.

phantom der nacht

pre 11 godina

@igor jedini je tačno "Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima", ostalo ti ne pije vodu.

Jednorog68

pre 11 godina

Eh, da....
Kod Rodžera i Novaka, iza rečenog uvek postoji "druga priča", za razliku od sasvim jasnih Rafe i Andyja.
No, štagod bilo, Rodžer je dobro odigrao do sada i dosta odigrao, pa nije nerealno da je umoran.
A "kalkulacije" bi, što se mene tiče, bile samo vrlo razuman postupak (kamo sreće da to Rafa ume), koji čuva zdravlje pre svega, a potom i sportske pozicije.
Lično glasam ZA! Treba planirati.

I niko zato nema pravo da se ljuti.
Neka i taj neko planira, nego šta.
Surov je to sport, samozaštita je vrlo preporučljiva.

Vladan R

pre 11 godina

Intresantno je kako mrzitelji Federera, namerno necu da kazem navijaci Novaka jer to nisu, iste stvari gledaju potpuno drugacije. Tako pisu da je Federer prvi samo zato, sto na pojedinim turnirima nije bilo Novaka pa i Nadala, a Federer u zadnje 52 nedelje, koliko se racuna za ATP listu, ima pozitivan bilans sa Nadalom i Marejem 2:1, a sa Novakom je 2:2. Posto na ATP listi Federer vodi i vodice bar jos tri nedelje, a ako Novak ne osvoji oba turnira u Aziji ostace tu i doadtne 2 nedelja, kao pijani plota hvataju se ATP rase i to smatraju kao pravi pokazatelj ko je najbolji, ali tu ne isticu da Novak ima negativan skor i sa Marejem 2:3 i sa Nadalom 1:3, dok je sa Federerom na 2:2, na osnovu cega bi neko, zlonameran kao oni, kada kometarisu Federrovo prvo mesto, mogao da izvede besmislen zakljucak koji baca senku na Novakovo prvo mesto po rezultatima samo iz 2012te, sto u sustini onaj njima suprotan tabor sa Joskom na celu i radi. Prvo mesto u dusem period od 8, 9, pre svega 12 meseci donosi konstantost dobrih rezultata, stalna polufinala i finala i naravno bar nekoliko titula, kojih je sto su turniri vazniji manje potrebno, a ne to sto na jednom, turniru bljesne i pobedi sve redoma a onda ga nigde poduze nema pa ga pobedjuju i raznorazni indijanci.

gagy

pre 11 godina

sta sve necu da procitam ovde da su ferero i gaudio velikani sporta a da federer nije da gaske i vavrinka imaju bolji bekend od fedexa hhahaha a imaju li neki grend slem? inace naslov je smesan jer ce covek igrati najbitnije turnire kao i djokovic i ne vidim onda nacin na koji ce izgubiti prvo mesto nego ajde ono mi smo srbi i nasi moraju uvek da budu prvi a ne pitate se da li je to moguce...

Wimbledon

pre 11 godina

Pa kako drukcije jadnicak nije uzeo turnir 6 mjeseci gde su nastupali glavni teniseri(sem toronta gde nikog nije bilo) pa eto da mu se smiluju mada i ovako ce sve ovisit od andyju koliko ce htet igrat tamo gde bude hteo igrat nabijat ce i dalje komplekse djokovicu a tamo gde mu se ne bude dalo mozda se ovom sirotanu uzme prilika da uzme ostatke sta mu ovi nude :DDD

Ivan lendl

pre 11 godina

Ovo je jedini naciun da NOle jos nesto uradi do kraja godine. A dogodine, kad se Rodzer i RAfa vrate, racunajuci i Mareja, Nole nema cemu da se nada. Pa nije valjda neko pomislio da je Novak taj kalibar igraca kao sto su ova trojica ! Svasta. U prvih deset moze da bude i to mu je maksimum. Sve turnire koje je osvajao uzimao je kad VELIKI nisu bili tu ili nisu bili u formi. Mozda ce Nole eventualno da uzme Serbia Open, to je turnir za njega. Mada... ako tu bude ucestvovao Tipsa...

Bojan

pre 11 godina

(game,set and..., 17. septembar 2012 23:01)
svajcarac jeste veliki
1. ok, to jeste osobina velikih igraca, skontao je da vise ne ide taktikom kojom je do tada pokusavao, pa je promenio malo igru. Nadala vise postuje (zato sto je i ostvario vise) ali nije tacno da Noleta ne postuje
2. i od te pobede nad Nadalom je uzeo 6 slemova, tako da sta ima veze? ko je kriv Nadalu sto nije uspeo da dodje do Federera.
3. pa sta ima veze gde ga je dobio? dobio ga je u 3 seta a svi Noletovi navijaci su otpisali Federera na takvim mecevima. Federer je prosle godine dobio Noleta upravo na toj sljaci u Parizu, a to je Federerova najslabija podloga
4. ocigledno je da mu dejvis kup nije previse bitan inace bi ga igrao dosta cesce, uglavnom se trudi da odrzi svajcarsku u svetskoj grupi i to je to.
Nemaju veze Rodjini uspesi sa slabom generacijom, ta generacija se sad penzionisala a Rodzer je i dalje prvi. Rodzerovi uspesi imaju dosta veze sa necim zbog cega i Nole i Nadal imaju ovolike uspehe, a to je ujednacavanje brzine podloge. Tokom 90ih je bilo nezamislivo da neko predje sa betona na sljaku pa na travu i da na isti nacin, igrom sa osnovne linije, uzima sve turnire. Sada imas igrace koji su se usavrsili za taj stil i ubili konkurenciju, dok si 90ih imao veci skup ljudi koji su mogli da osvajaju turnire bas zbog raznovrsnosti koju je pruzao tenis.

(ja eto ko, 17. septembar 2012 22:38)
koji udarac je jaci? servira 10 km/h sporije nego u najboljim danima. stara ledja rade svoje.

Đura

pre 11 godina

@game,set and...
"covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji ... na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost"

Nisi baš jasan. Da li je inferioran zato što dobro razmisli ili zato što priznaje (a niko ga nije tukao) da razmišlja? Znaš šta, ne bi ni tebi škodilo da malo razmisliš pre nego što napišeš komentar :)

tijana

pre 11 godina

game,set and..., 17. septembar 2012 23:01 --- ti nekome da kazes da je hejter? procitaj jos jednom ovo sto si napisao. gospode. tenis se igrao i prije 2011.

građanka

pre 11 godina

"Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to."

možda da je to objavio sad, Ku 25. godini. ali prvo neka dogura do 31. godine i osvoji GS i srebro, pa da mu oprostimo ako ode na odmor.

mada novaku i sad treba odmor. i od tenisa i od komentatora:)))

walker

pre 11 godina

Pravo je pitanje zašto je Srbija toliko ekonomski slaba u odnosu na Švajcarsku. Da smo mi u drugim stvarima uspešni kao Đoković u tenisu bar bi bili normalna evropska zemlja.

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 18. septembar 2012 08:32)
u svakom slucaju madridska sljaka je najbrza sljaka i kao takva omogucava Federeru da dobro igra na njoj. Nije nerealno da bi svakako uzeo nju, ali cak i da uzmes isti poredak koji je bio na narednom turniru (Nadal titula, Nole finale, Fed polufinale) Federer bi opet danas bio prvi, i to sasvim zasluzeno, nisu nista krive neke spoljne stvari (tipa promena terena, zreb i slicno, Federerov furiozan finis prosle sezone), vec to sto Nole duze vreme ne zavrsava uspesno poslove na turnirima. Od direktnih konkurenata je izgubio dosta meceva zaredom, dakle 2 poslednja od Federera i Marija, a od Nadala 3 i u tome lezi razlog za gubljenje prvog mesta. Videcemo kako ce biti do kraja sezone

Vuja

pre 11 godina

Nole bi sigurno vise voleo da svoj povratak na tron ostvari u konkurenciji sa prisutnim i spremnim Federerom. Kako bilo, vec sada je izvesno da je Nole novi-stari N.1

No1e

pre 11 godina

(Bojan, 17. septembar 2012 18:57)

No1e je ove godine bolje igrao Grand slam turnire nego Federer. Da nije bilo one plave sljake Federer ne bi ni prestigao Djokovica.

cheers

pre 11 godina

Zoran mkd, izvinjavam se u tom slucaju Zorane. Mada smo ih mi vec, i jednog i drugog doveli do svih finala, a realnost moze biti sasvim drugacija. Mogu ranije da ispadnu, obojica.

Josko Martinoski,Tetovo

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?

NN

pre 11 godina

Novak vodi u ATP race-u, cega je Fed ocigledno svestan. On je vec shvatio da ce borba za mesto br 1 na kraju sezone da bude (najverovatnije) izgubljena.
Odmoriti se u tim godinama je pametan izbor. Ne treba boriti izgubljene bitke.
E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.

rogerfan

pre 11 godina

Ako bi tražili oličenje tenisa u jednoj osobi, onda to bez sumnje može da bude samo Roger Federer. Teniseri koji ovu igru doživljavaju kao mali rat ili osvetu i svaki poen proslavljaju busanjem u grudi ne zaslužuju bilo kakav respekt. Uostalom, kao i kvazi-navijači kojima je najveći Srbin ikada neko ko prebacuje lopticu preko mreže.

Ivan lendl

pre 11 godina

Ovo je jedini naciun da NOle jos nesto uradi do kraja godine. A dogodine, kad se Rodzer i RAfa vrate, racunajuci i Mareja, Nole nema cemu da se nada. Pa nije valjda neko pomislio da je Novak taj kalibar igraca kao sto su ova trojica ! Svasta. U prvih deset moze da bude i to mu je maksimum. Sve turnire koje je osvajao uzimao je kad VELIKI nisu bili tu ili nisu bili u formi. Mozda ce Nole eventualno da uzme Serbia Open, to je turnir za njega. Mada... ako tu bude ucestvovao Tipsa...

Wimbledon

pre 11 godina

Pa kako drukcije jadnicak nije uzeo turnir 6 mjeseci gde su nastupali glavni teniseri(sem toronta gde nikog nije bilo) pa eto da mu se smiluju mada i ovako ce sve ovisit od andyju koliko ce htet igrat tamo gde bude hteo igrat nabijat ce i dalje komplekse djokovicu a tamo gde mu se ne bude dalo mozda se ovom sirotanu uzme prilika da uzme ostatke sta mu ovi nude :DDD

djordje vukadinovic

pre 11 godina

Kralj se dostojanstveno pvlaci sa prvog mesta i svesno krunu predaje slabijem od sebe i spreman je da se vrati na celo kad za to dodje vreme.

'Olandjanin

pre 11 godina

"..Oni su mi najbolji prijatelji", kaze Rodzer za svoje saigrace u Davis cup timu, komentarisuci pobedu juce nad Holandijom u Amsterdamu.
Posto sam gledao meceve uzivo, mogu da posvedocim da je Federer juce igrao prvi mec od 12 do 14, a posle toga nije ni sacekao da se odigra poslednji, peti mec nego je odvezen automobilom u nepoznatom pravcu. Ovo nisam procitao ni na internatu , ni u novinama, ni cuo iz price. video sam svojim ocima. Auto je prosao na metar od mene.
Po zavrsteku petog meca, bas svi svajcarski igraci i treneri su izasli na teren da pozdrave publiku... ali bez Rodzera.
Ako su mu to 'najbolji' prijatelji, mogu da pomislim kakvi su mu oni 'ostali'.
Eto, to je najbolji teniser na svetu, i proslavljeni 'gentleman' teniskog sporta. Da umres od muke.

realni

pre 11 godina

E sad , svi mi znamo koliko je sujetan lik Roger, tako da je jasno da ce ovo da iskoristi kao savrsen alibi. Povlaci se sa mesta br 1 i kao prepusta mesto slabijem. Patetika, ali to je vec njegov izbor.
(NN, 17. septembar 2012 15:18)

Boze, kakvi kompleksi kod ovakvih komentatora.

zoccy

pre 11 godina

Aristokrata se malkice uplasio ! hahahahaha i naravno nece ko muslarac da izgubi prvo mesto u borbi nego ce da se povuce na odmor, sto je razumljivo jer je mator i nema snage!

Igor

pre 11 godina

Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima, sada ce da odmori, verovatno ce igrati samo Bazel i London, a djokovica ce ionako stici do pocetka sezone na sljaci 2013 godine.

e stari moj

pre 11 godina

Neko zapne i istrosi se ranije, neko grabi ka vrhu polako, ali sigurno. Fed je svestan da nema vise baterije da forsira i hteo-ne hteo, to prvo mesto mora da prepusti Novaku do kraja 2012. Kako je planirao, tako ce mu biti, izgovora nema. A tek sta ima Nole da im radi sledece godine kad svi oni budu branili te grand slemove.... Lako im je osvojiti poene, cek kad ih budu branili. A Fed, stari li stari.... Jedva cekam da mu vidim ledja.

KAKO SAM SUJETAN

pre 11 godina

I nitko nece da komentarise da sada Federer kalkulise i da bi radije bez borbe prepustio mesto br. 1 nego da mu se to desi u direktnim duelima sa Novakom. Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to. Shvatio je Fedja da tesko moze da zadrzi mesto br 1 s obzirom da brani 6 puta veci broj poena od Noleta pa ko veli hajde ovako je bezbolnije, nisko da ne moze nize biti, ali navikli smo na to od "velikog" Federera...

Beker

pre 11 godina

Ovo je kraj. Kapitulacija. Dakle, kao sto rekoh tamo negde na prolece, kada su me svi bledo gledali, glavni i jedini konkurent Novaku ostaje Marej.

posmtatrac

pre 11 godina

ATP cirkus nastavlja sa svojim meshtarenjem...sledece sezone Endi izbija na prvo mesto...Noletu ce biti ponudjena dva osvojena GS i vuk sit i ovce na broju....znamo ko su ovce...Rafa nece biti u formi ni blizu a i Rodja je dobio sve shto je trazio...poslednji rekord je oborio...broj nedelja na prvom mestu...
Uglavnom..sledece sezone ce izbaciti Endija i nasheg Novaka da se "kolju"...vide oni gde je buducnost...Rodja ide u penziju, a Rafina kolena (na zalost ljubitelja pravog tenisa) ne mogu vishe izdrzati napor...

game,set and...

pre 11 godina

za sve one koji velicaju svajcarca::
1. covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji (prvenstveno je mislio na Nadala, jer se prema Novaku uvek potcenjivacki odnosio), na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost
2. Nadala je na GS turniru dobio poslednji put 2007. godine
3. Novaka je na GS dobio na njegovoj najjacoj, a Noletovoj najslabijoj podlozi, a na Rolan Garosu znamo kako je prosao
4. on izjavljuje da mu je Dejvis kup nebitan, pa zasto onda igra, mozda jer zna da je to ono sto i Nole i Rafa imaju, a on ne, pa da sledece godine posveti svu snagu tome???

ne racunajuci statistiku koju je nabio u eri izmedju dve vrhunske generacije, i Nole i Rafa su ga prevazisli, i pomogli mu da bude jos bolji teniser nego sto je bio da bi im parirao

ako je STVARNO najbolji svih vremena (a gde su Borg, McNroe, Edberg, Beker, Sampras, Agasi, a da, vi niste ni znali sta je tenis tada), kako to da nije osvojio Rolan Garos u 5 godina pre Rafe, a da, uzeli su ga velikani sporta - Kuerten, Ferero, Kosta i Gaudio...

i kako to da u eri kada jednorucni bekhend igra 3 igraca od prvih 20, nijedan analiticar ne moze reci da je Federerov najbolji, Vavrinka i Gaske su tu ipak mnogo jaki...

niste vi navijaci, vi ste hejteri

vlada

pre 11 godina

Po meni je federer ove sezone igrao najbolje kada se pogleda sve ukupno. Nadal je pola sezone povredjen, Nole kako vetar dune, čas ima snage, ćas nema snage, a fed je jedini koliko toliko konstantno odigra celu sezonu (uz opasku da ne mogu da mu oprostim što je sebi dozvolio da izgubi onako glupo od marey u finalu OI)
Zaslužio je odmor!

kina

pre 11 godina

Kad macke nema, misevi kolo vode.
(japan, 17. septembar 2012 15:02)
Pa da, samo zato sto je Novak bio povredjen krajem prosle godine pljacljivko je uopste dosao u poziciju da osvoji svi ti turniri i da ga ove godine ugrozi.

RF81

pre 11 godina

Ti si kralj i kao takav ostaces dok god se bude igrala ova igra,a ti si od nje napravio umetnost ! Ne daj se legendo dace bog da te gledamo jos koju godinu jer bez tebe vise nista nece biti isto !

Dule

pre 11 godina

Halo, vi što poredite Novaka i Rodžera, shvatite već jednom da njih dvojica i dalje nisu u istoj kategoriji. Nole tek treba da se potvrdi i dođe u poziciju da može da stane rame uz rame sa Federerom, po svemu sudeći najvećim teniserom svih vremena. Dug je to put i želim mu sve najbolje, da stigne i prestigne Federera i po broju osvojenih trofeja i po dužini boravka na prvom mestu.
Kad Federer odluči da se povuče, to svakako neće biti zbog Novaka (krajnje je vreme da se uozbiljimo i prestanemo da mislimo da sve na ovom svetu ima veze sa Srbima) već zato što priroda čini svoje. Čovek ima 31 godinu, dvoje dece, osvojio je sve što je mogao, zaradio dovoljno novca da obezbedi i praunuke. Da li zaista mislite da on, pored svega toga, razmišlja o Novaku?!
Videćete kakva će reakcija samog Noleta biti jednog dana kad Rodžer objavi da se povlači iz tenisa. Tada će Nole, po običaju, da održi lekciju sopstvenim navijačima koji, čast izuzecima, o tenisu ne znaju ništa. Kad se to desi, tenis će ostati bez jednog giganta kojeg sasvim sigurno niko neće moći da zameni.

Thor

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)

Prodavač magle iz Tetova bi morao da nauči nešto o ATP Race-u. U 2012. godini Novak Đoković je osvojio 9910 ATP poena, Roger Federer 8905, Rafael Nadal 6840 i Andy Murray 6730. Drugim rečima - Novak Đoković je i ove godine najbolji i najkonstantniji igrač na ATP Touru i jedini razlog što je Federer preuzeo prvo mesto na ATP listi je taj što je Đoković u 2012. godini ostvario slabije rezultate nego u 2011. godini. I pored svega toga, Đoković je najbolji na svetu drugu godinu zaredom. Ako znamo da prošle godine posle US Opena Đoković nije puno igrao(a Federer jeste) ne postoje praktički ni teoretske šanse da Federer na kraju godine bude broj jedan jer je Đokoviću dovoljno tek nekoliko učešća na turnirima i vratiće prvu poziciju, koja mu i pripada. Ne brini, Federer se vraća tamo gde mu je i mesto - ispod Đokovića.

Majko mila...

pre 11 godina

Ovako on polako priprema teren za konacno povlacenje,hvala Bogu.....Da se ne slognu RogerFan,Josko i ostali bas onako,odjednom...Nadam se da cemo te uskoro gledati na Vimbldonu.......u lozi...Lepo se odmori...:)

zašto

pre 11 godina

Zašto su Novakovi navijači samouvjereni da će Novak na predstojećim turnirima osvajati titule i vratiti se na vodeće mjesto ATP liste? Treba da se podsjete da je Novak ove godine govorio da je sve podredio osvajanju RG ,odbrani Wimbldona ,osvajanju zlatne medalje na OI u Londonu,odbrani USO ,pa puć, ništa od toga!Nisu svjesni da ovakvim svojim komentarima na Rodžerovu adresu pokazuju po ko zna koji koliko strahuju od njega i da im pao kamen sa srca kad su čuli da će on na odmor.Treba im reći da se ne raduju unaprijed,jer on nije rekao da završava karijeru,a takođe ih treba podsjetiti da među ostalim teniserima ima onih kojiitekako mogu i znaju iznenaditi Novaka.

pivljanin

pre 11 godina

Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)
# Link komentara

Tako je Joško. Federer će ostati prvi na listi sve dok se ne pojavi neko iz FYROM-a da ga skine sa tog mesta.

zvezdash

pre 11 godina

mnogo se prica o tome ko ce kad da preuzme prvo mesto , ko sta brani....nema tu nikakvog branjenja, ko osvoji vise turnira i poena u toku godine taj uzima titulu na kraju...toliko

Зиг

pre 11 godina

кад човек чита ваше коментаре о Роџеру стичем утисак да је он највеће зло које је погодило планету

cika Pera

pre 11 godina

@Josko:

Pa 2011. su bili itekako tu i Federer i Nadal, pa je Djokovic postao prvi i demolirao Nadala, usput, 7 puta uzastopno (a to nikada niko nije uradio, a verovatno i nece), a sa Federerom je imao 4 pobede iz 5 meceva.

Tako da to sto ti pricas nema veze sa zivotom.

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 17. septembar 2012 16:40)
zapravo je odigrao 1 turnir vise, ali je propustio 2 mastersa na kojima je Nole uzeo 1600 poena i to je u principu jedini razlog za tu ovogodisnju razliku. Znaci 2 bitna turnira manje je odigrao, a igrao je 2 nebitna turnira na zagrevanje, i ta 2 tunira nisu razlog zasto je Federer ispred Noleta
A ako gledas u poslednjih godinu dana odigrali su isto turnira i Federer bezi za 1500 poena i ima 5 titula vise. (i da ne bude da su nebitne titule, ima 2 mastersa vise i onaj zavrsni)

federer patriota, hm?

pre 11 godina

Olandjanin, hvala ti na komentaru!

Nadam se da si sad zacepio usta svim Fedexovim navijacima i pokazao samo koliko je on iskalkulisan lik i kako samo on zna da spakujue takav patriotski i komeraderski alibi za svoj potencijalni poraz u trci za broj 1!

Nole, cak i bez US Open. Roland Garosa i Wimbledona bices opet broj 1.

Care skidam ti kapu i zao mi je sto nisi uzeo deblji cek od onog sto si dobio za US Open. Nadam se da ces u sledecoj sezoni postati opet najuspesniji teniser. Samo se cuvaj povreda, a za ostalo se ne brinem

Stole

pre 11 godina

½Samo tako i moze Djokovic na prvo mesto. Kada nema Federera i Nadala. Ali ne verujem da ce stari lisac tek tako prepustiti prvo mesto. Zasto bi nekome ko je slabiji od sebe prepustio da ga prestigne?
(Josko Martinoski,Tetovo, 17. septembar 2012 15:14)½

Đoković je prošle godine došao na 1. mesto kada su igrali i Federer i Nadal, čini mi se, i oduvao ih je obojcu. Tako da tvoj komentar ne stoji.

Mislim da Federer priprema teren da odustane od Bazela, pa se boji da mi njegovi Švajcarci ne zamere.

noletov navijac

pre 11 godina

Federer je svoje ciljeve za ovu godinu, a bome i za karijeru ostvario, i realno gledajuci, bole ga ushi. Verovatno nema nameru da se juri sa Noletom i Andijem za jos koju nedelju na prvom mestu. Ne bih se iznenadio da malo digne nogu sa gasa, te da uskace s vremena na vreme i mazne im po koji turnir.

No1e

pre 11 godina

(Bojan, 17. septembar 2012 18:57)

No1e je ove godine bolje igrao Grand slam turnire nego Federer. Da nije bilo one plave sljake Federer ne bi ni prestigao Djokovica.

MILAN

pre 11 godina

ocekivana izjava...covek je uz novaka odigrao najvise meceva ove sezone a od svojih najvecih rivala je stariji 5,6 i vise godina. nekima je to nbt.stavka ali ne zaboravite da igraci njegove generacije su vec u penziji( rodik, gonzales, ljubicic, ferero od oktobra, a nalbandijan i hjuit su povredjeni i pitanje je vremena kad ce zavrsiti karijeru) jedino Srbi ne vole federera zbog nekih izjava koje je davao za novaka, ali kadm on ode u penziju tenis vise nece biti isti, svodice se na beskonacno prebacivanje preko mreze pa ko prvi pogresi...

Sinke Grof

pre 11 godina

Ljudi pa on brani 3 titule na zadnja 4 turnira! Pa naravno da ce ga Djole prestici i bez njegovog odmaranja! Nema sanse da uzme vise od jednog turnira. U Bazelu mozda uzme pred svojima!

Ajmo Djole Nole

pre 11 godina

Pa lista bodova u ovoj godini dovoljno pokazuje ko je prvi :
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx

I šta ima tu da se priča!

Damir

pre 11 godina

Zreo za penziju?! Broj 1 zreo za penziju...Svašta se može pročitat,a svašta i tipkovnica trpi. Agassi igrao sa 35 vrhunski,a Federer sa 31-om kao ne može...Koja gomila stručnjaka. Ako vam se gleda politika,gdje su Srbi i ima li neko nešto protiv njih - upalite Dnevnik,imate dva-tri svaki dan. A ako gledate tenis i ne sviđa vam se Federerova igra - niti gledate niti volite tenis sigurno. Ili treba dobra dioptrija pa da se ne vidi umjetnost.

Bob

pre 11 godina

U godini kada se njegova generacija polako povlaci iz tenisa i ide u penziju(Roddick, F.Gonzales, J.C.Ferrero, Ljubicic...) Federer je prvi na svetu u tom trenutku i to se na to mesto vratio u direktnim okrsajima sa Djokovicem i Murrayem, kako kazete buducim vladarima.
Pametnom i realnom coveku je valjda dosta da shvati neke stvari o tome ko je najbolji svih vreemna.

fortissimo

pre 11 godina

Ja jesam Novakov fan ali malo drugačije tumačim ovu izjavu RF. Očigledno je da je svestan da ne može da osvoji sve turnire kao na završetku prošle godine(kada su crkli od umora i Novak i Nadal on je osvajao), i želi da izabere turnire koji su mu važni. Ali gubi bodove sigurno na turnirima za koje ispadaju da su "nevažni". Sada će digitron u ruke pa računanje. Realno i sa digitronom i bez njega Novak ovu godinu završava kao br.1 sigurno. I do sada Novak je osvojio najviše bodova, a sami smo videli šta je prošle godine sve osvojio i morao da brani do USO i opet osvojio najviše bodova . Od tog GS turnira do kraja Novak brani malo bodova, čak igra na istoku gde nije igrao prošle godine zbog povrede, a RF brani duplo više i još kaže da zbog umora neće moći da igra sve turnire. Sve je jasno.

moma

pre 11 godina

A zasto vam je Federer trn u oku ,covek je rodjen da bude najbolji u onom cime se bavi i tu nema nikakvih problema,samo se nepotrebno nervirate,prst na celo i idemo dalje....

Zoran mkd

pre 11 godina

Na zvanicom sajtu mastersa u Sangaju stoji da je Federer prijavljen za ovaj turnir, tako da on jos nista nije otkazao. Ali cak da Federer i igra sve turnire do kraja godine, velike su sanse da Nole bude ponovo broj 1. Sve zevisi od Novaka, ako odgra na svom nivou plufinale/finale/titula onda se Federer nista ne pita.

beg

pre 11 godina

Za ove neobaveštene Federer ubedljivo gubi kad je o ATP trci reč kaska za Novakom čitavih 1000 poena na tom prvom mestu je zbog Novakovog neigranja krajem prošle godine
Janko bi mogao do 8 pozicije u ATP trci kasni za congom samo 25 poena i ako odigra dobro mogao bi i na završni masters

jah

pre 11 godina

Možda bi eventualni povratak na 1. mesto nešto promenio kod Novaka.
Mislim da trenutno ima 7 vezanih poraza protiv Nadala, Federera i Mareja.

Mirko

pre 11 godina

Dešavalo se mnogima, i Rafi i Novaku, skoro svima u tenisu, gladijatorski je to posao.
Ko god bude prvi biće to zato što je najbolji i što je osvojio i dobio najviše poena, a zato što neko "misli" da je neko drugi "najbolji".
Ja se nadam da će to biti Novak.
Fed sigurno neće u penziju, ali je sigurno da će početi da razmišlja o tome.
Nadal kada se vrati biće svima kost u grlu, jer da je on igrao i da nije bio povređen, nebi se ni Rođa ni Marej naigrali, a Fed sigurno ne bi bio na prvom mestu.

Ivan

pre 11 godina

Pa normalno da će da odmara. Ako igra i Novak ipak bude prvi šta će miševi reći ? :)

Ipak je Nole prvi na ATP za ovu godinu što se može videti ovde : http://www.atpworldtour.com/

Pozdrav

Bojan

pre 11 godina

(game,set and..., 17. septembar 2012 23:01)
svajcarac jeste veliki
1. ok, to jeste osobina velikih igraca, skontao je da vise ne ide taktikom kojom je do tada pokusavao, pa je promenio malo igru. Nadala vise postuje (zato sto je i ostvario vise) ali nije tacno da Noleta ne postuje
2. i od te pobede nad Nadalom je uzeo 6 slemova, tako da sta ima veze? ko je kriv Nadalu sto nije uspeo da dodje do Federera.
3. pa sta ima veze gde ga je dobio? dobio ga je u 3 seta a svi Noletovi navijaci su otpisali Federera na takvim mecevima. Federer je prosle godine dobio Noleta upravo na toj sljaci u Parizu, a to je Federerova najslabija podloga
4. ocigledno je da mu dejvis kup nije previse bitan inace bi ga igrao dosta cesce, uglavnom se trudi da odrzi svajcarsku u svetskoj grupi i to je to.
Nemaju veze Rodjini uspesi sa slabom generacijom, ta generacija se sad penzionisala a Rodzer je i dalje prvi. Rodzerovi uspesi imaju dosta veze sa necim zbog cega i Nole i Nadal imaju ovolike uspehe, a to je ujednacavanje brzine podloge. Tokom 90ih je bilo nezamislivo da neko predje sa betona na sljaku pa na travu i da na isti nacin, igrom sa osnovne linije, uzima sve turnire. Sada imas igrace koji su se usavrsili za taj stil i ubili konkurenciju, dok si 90ih imao veci skup ljudi koji su mogli da osvajaju turnire bas zbog raznovrsnosti koju je pruzao tenis.

(ja eto ko, 17. septembar 2012 22:38)
koji udarac je jaci? servira 10 km/h sporije nego u najboljim danima. stara ledja rade svoje.

Ana

pre 11 godina

Dragi moji,
sve i da se Novak vrati na prvo mesto on ne moze oboriti Federera zato sto je Federer prvi bio vise od 5 godina a Novak sve i da oce nemoze biti toliko dugo prvi.A vi sebi priznajte u glavu da sta got da se desi Rodzer Federer nakraju ostaje legenda i najbolji igrac svih vremena!!!

ja eto ko

pre 11 godina

Bob
gonzales se povukao zbog povrede,ferero i rodik nisu uspeli da drze nivo i da prate napredak,ljubicic je jedno vreme bio u vrhunskoj formi,forma je privremena klasa je trajna,ljubicic nije klasa...federer jeste...pametan nebi nabiao stvari na svoju vodenicu vec bi gledao sve cinjenice,a one su da samo 8 meseci mladji ferer igra godinu svog zivota,tri GS polufinala i po sopstvenim receima je najbolji sto je ikad bio,da se oseca najspemnije fizicki,tehnicki i mentalno...pametan bi takodje zakljucio da je rodik u tradicionalno zenitnim godinama jedva igrao i polufinala i retko finala,da su ga mladji brzo prestigli,da u istim nekada broj jedan lejton hjuit nije bio ni u samom vrhu i to u eri federera(isto godiste),kasnije premladog nadala...pametan bi takodje pogledao sadasnjih top deset i video njihove godine,a onda pogledao njihovu konstantnost i video da su klasa koje nije bilo kada se federe nakupio dobrog dela GS,takodje bi video da federer ne igra nista slabije neg sto je tada,cak i lopticu udara jace sto mozes videti na specijalizovanim sajtovima i merenjima koja su izvrsena...takodje mnogi su na pocetku ove godine govorili da fedex igra najbolje u zivotu,cak je to i upitan na kon. za novinare...a ipak ne dominira tako lako,svaki pad se odmah iskoristi jer konkurencija jaca...pa je pitanje koliko bi uzeo gs,koji nisu jedino merilo,stoga mislim da ce on uskoro kod objektivnih vaziti za jednog od najboljih uz nadala i nadam se noleta!

fenomen

pre 11 godina

Misljenja sam da ce Rodja ubuduce da igra po principu Serene Vilijams. Igrace samo GS turnire pa ako mu upali kec da mazne jos neki GS dobro a ako ne uspe opet dobro. Para ima, sve moguce i nemoguce rekorde je srusio ili postavio i sad moze da uziva u zivotu.
Voleo bih da se preracunao i da ga Novak jednog dana pretekne i srusi neke njegove rekorde. Videcemo koliko je Novak zeljan da tako nesto ostvari.
Poz...

novicas

pre 11 godina

Kad malo bolje razmislim,dosta mi je ovog tenisa.Bez Nadala, i,ako se Rodžer naprasno povuče,više tenis nije zanimljiv.Ostaju Djoksa i Marej i možda Delpo,ali to nije to.Djoksa ima veliku šansu da se pönova dokopa prvog mesta,ali to nema sjaj kao 2011.godine.

Bojan

pre 11 godina

Da sam ja na Noletovom mestu sa ovoliko rekorda,titula,para,slave,bas bi me bilo briga sta cete vi napisati u vasim komentarima...otisao bih na recimo Sejsele ili Kubu i uzivao na nekoj prelepoj plazi....NOLE CARE....

nemanja

pre 11 godina

Kada covek zeli da cuje nesto o tenisu i kada zeli da sazna sve i svasta..svrati do ovog foruka i sve mu je lakse..:)))) Svakakvih strucnjaka imamo ovde..Roger je ove godine odigrao dosta turnira i po meni je odigrao odlicnu sezonu..Mora se razumeti da je coveku potreban odmor..Ipak,ima 31.godinu,a mnogo je meceva bilo ove sezone..Mislim da ce odigrati Bazel,Pariz i Masters u Londonu,a da ce preskociti Aziju. U Bazelu ima sanse da odbrani titulu,a u Parizu je dovoljno da stigne i do polufinala,pa da ne izgubi mnogo poena..Sve je moguce do kraja sezone.Odkud znamo kako ce Novak odigrati do kraja..kako ce se Marej ponasati???? Mozemo samo nagadjati i proglasavati favorite..Znamo da je jedne godine dok je jos Madris bio u dvorani..Nalbandijan napravio iznenadjenja i uzeo oba Mastersa( Pariz i Madrid)..Zasto ne bi mogao jos neko da iznenadi?? Posebno,jer su mnogi umorni i mnogima je potreban odmor iako cute o tome..Videcemo sta ce biti..Iskreno voleo bih da Roger ostane na prvom mestu jos malo..da uzme bar jos dva gren slema..pa neka ide na zasluzen odmor..Iako,meni ce mnogo biti krivo sto ce takva legenda otici..Takav teniser se vise nece roditi..NAPRED ROGER!!!!

Nebojsa

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da joŠ uvek ima ljudi koji čoveku koji nema život, replicirajući na njegove nebuloze stvaraju privid da ga ima...
....mislim život...

Pozdrav za Joška, iz čuvene teniske akademije Tetovac, koja je izrodila mnoge asove kao što je na primer onaj...

Ivana

pre 11 godina

Pitanje za ove sto isticu kako je Novak prvi u Atp trci.Da li je vaznije osvojiti 6 turnira(medju kojima su gren slem i 3 mastersa),a da ne zaboravim srebro sa OI,ili igrati polufinala i finala svakog turnira i gubiti ih?Mislim da bi svaki teniser odabrao ovo prvo,tako da te price ne piju vodu. A ono sto mi se uvek svidjalo kod Federera je to sto zna pazljivo da planira sezonu,a ne da igra po svaku cenu kao Nadal npr.Zato i traje toliko dugo i prvi je sa 31 god. sto je neverovatno. I da,pomirite se vec jednom sa cinjenicom da je Fedex najbolji i da ga dugoo niko nece stici,pa ni Novak,sto se prostom racunicom moze zakljuciti.

gagy

pre 11 godina

sta sve necu da procitam ovde da su ferero i gaudio velikani sporta a da federer nije da gaske i vavrinka imaju bolji bekend od fedexa hhahaha a imaju li neki grend slem? inace naslov je smesan jer ce covek igrati najbitnije turnire kao i djokovic i ne vidim onda nacin na koji ce izgubiti prvo mesto nego ajde ono mi smo srbi i nasi moraju uvek da budu prvi a ne pitate se da li je to moguce...

Deki

pre 11 godina

Mi Srbi smo neverovatni!Čitam komentare i ne verujem? Čovek ima 31. punu godinu i izjavljuje da je umoran i da mu treba odmor a vi povezujete sa Noletom i vanzemaljcima?Kada ne bude Federera(mislim na terenu),tenis će mnogo izgubiti.Isto će biti i kada Nole,Nadal,Marej... odu u zasluženu penziju!Srpska posla!

obnerob

pre 11 godina

Mesto broj jedan i ne znaci mnogo, ukoliko uz to ne idu i Grand Slam turniri. Oni koji prate tenis i pre Novak ere, znaju da su ta cetiri turnira zapravo sveti gral tenisa, a to svakako znaju i Nole i Rodja. Tako da ne vidim cemu tolika frka oko toga.

Zoran mkd

pre 11 godina

Zoran mkd, ma gdje da se Federer pita kada se Novaku igra?! Ma neee, nema sanse! Svasta li ce covjek procitati.:):)
(cheers, 17. septembar 2012 19:35)

Ili ne shvatas na kom principu "radi" atp lista ili ...
Posto su Djokovic i Federer 1 i 2 na atp listi oni se mogu sresti samo u finalu na bilo kojem turniru (izuzetak je zavrsni master ako neko ima poraz u grupi, ali je tamo Novaku dvoljno samo da prodze grupu).
I da Federer dobije Novaka u svim finalnim mecevima, opet ce Novak na kraju biti prvi. U tom kontekstu je bilo da se Federer "nista ne pita" sto se tice prvog mesta.

klasična srpska posla

pre 11 godina

Vrlo je zanimljivo da se sad masovno spominje ATP race.Pretpostavljam da to ima veze s tim ko je na prvom mestu.S obzirom da nam je to sunarodnik, onda ATP listu nećemo glorifikovati dok on ne izbije na čelo, a sve pod parolom "brani puno poena, onakva (prošla) sezona se ne ponavlja".Nema veze, bitno je da ispljujemo čoveka čija se karijera ne ponavlja.Umesto da uživamo u kvalitetu igre i uvažavamo rezultate svakog, mi se sitničavo bavimo analizama karaktera.Nisam mu ja žena, ni prijatelj, pa da me interesuje kakav je privatno!Koji to veliki igrač nije sujetan?A pošto je najveći, valjda je red da bude i najsujetniji!

Novak je dobar teniser, daće Bog zdravlja i vremena da bude još bolji.Rodžera moramo svi da poštujemo, bez obzira na lične afinitete.Razmislite o tome dok pokušavate da se setite koji rekord nije srušio, šta je uradio za svoj sport i priznajte, bar sebi, da će tenis mnogo izgubiti kad se on povuče. Da će mnogima laknuti, nije potrebno napominjati...

retardinjo

pre 11 godina

Naravno, sad treba da se opusti kada su najvažniji turniri prošli kao što je to Novak uradio prošle godine, dok je Novak ove godine morao da se opusti zbog umora posle Vimbldona(zato i nije osvojio medalju na olimpijskim igrama).

Bojan

pre 11 godina

aman ljudi, kako ne razumete nekoliko stvari
1. nije Novak izgubio prvu poziciju zato sto je imao da brani dosta poena od prosle godine nego zato sto u poslednje 52 nedelje Rodja ima najvise (uporedi samo 9 turnira,naspram Noletova 3,1:1slem,4:2mastersi,1:0zavrsni turnir,3:0ostali)
2. Nole jeste konstantniji ove godine,zato vodi na race listi i jeste favorit da zavrsi na prvom mestu
3. ludost je misliti da su se Nadal i Nole umorili na kraju prosle godine pa da je to razlog da 30-godisnji Federer uzima turnire.Da li je i Noletov zavrsni turnir 2008. posledica Nadalovog i Federerovog umora,i kako to da je Federer 2006. izdominirao do kraja sezone, a nije trazio izgovor u umoru
4. eventualno Federerovo povlacenje ima smisla ukoliko se on ne oseca dovoljno dobro. Trenutno ima 69 odigranih meceva (tik iza Noleta je),ako bi igrao sve do kraja, to bi znacilo jos 20 meceva (ako bi dolazio do kraja), a u 31. godini skoro je sigurno da nema snage za to. Narocito trio turnira bazel, pariz, london, koji se igra u 3 uzastopne nedelje. Imalo bi smisla da izbaci Pariz i pre Bazela ode u Sangaj, ali je nezgodna vremenska razlika za koju je potrebno dosta da se prilagodi, tako da mene ne bi cudilo da odigra samo Bazel i London, cime bi nole imao skoro 100%prvo mesto.
Takav razvoj dogadjaja ne znaci da je Nole dosao na prvo mesto zbog umora Federera, kao sto ni Federer nije dosao do njega zbog Noletovog proslogodisnjeg umora. Na prvo mesto se dolazi dobrom igrom i tesko moze biti nezasluzeno.

Ivana!

pre 11 godina

Ovaj @Wimbledon ne zna vise ciji je navijac-samo da je protiv Djokovica!Sad odjednom uzdize Andy-ja.
Ne treba se zamarati kreiranjem mogucih situacija ko ce biti prvi,drugi...ko ima koliko odigranih turnira i u kom periodu...jer iz tih razloga dolazi do razocarenja, ukoliko konacan ishod nije najpovoljniji scenarijo!

Vuja

pre 11 godina

Nole bi sigurno vise voleo da svoj povratak na tron ostvari u konkurenciji sa prisutnim i spremnim Federerom. Kako bilo, vec sada je izvesno da je Nole novi-stari N.1

danijel

pre 11 godina

Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..

Vladan R

pre 11 godina

Intresantno je kako mrzitelji Federera, namerno necu da kazem navijaci Novaka jer to nisu, iste stvari gledaju potpuno drugacije. Tako pisu da je Federer prvi samo zato, sto na pojedinim turnirima nije bilo Novaka pa i Nadala, a Federer u zadnje 52 nedelje, koliko se racuna za ATP listu, ima pozitivan bilans sa Nadalom i Marejem 2:1, a sa Novakom je 2:2. Posto na ATP listi Federer vodi i vodice bar jos tri nedelje, a ako Novak ne osvoji oba turnira u Aziji ostace tu i doadtne 2 nedelja, kao pijani plota hvataju se ATP rase i to smatraju kao pravi pokazatelj ko je najbolji, ali tu ne isticu da Novak ima negativan skor i sa Marejem 2:3 i sa Nadalom 1:3, dok je sa Federerom na 2:2, na osnovu cega bi neko, zlonameran kao oni, kada kometarisu Federrovo prvo mesto, mogao da izvede besmislen zakljucak koji baca senku na Novakovo prvo mesto po rezultatima samo iz 2012te, sto u sustini onaj njima suprotan tabor sa Joskom na celu i radi. Prvo mesto u dusem period od 8, 9, pre svega 12 meseci donosi konstantost dobrih rezultata, stalna polufinala i finala i naravno bar nekoliko titula, kojih je sto su turniri vazniji manje potrebno, a ne to sto na jednom, turniru bljesne i pobedi sve redoma a onda ga nigde poduze nema pa ga pobedjuju i raznorazni indijanci.

cheers

pre 11 godina

Zoran mkd, izvinjavam se u tom slucaju Zorane. Mada smo ih mi vec, i jednog i drugog doveli do svih finala, a realnost moze biti sasvim drugacija. Mogu ranije da ispadnu, obojica.

e

pre 11 godina

Federera jednostavno vise ne zanima prvo mesto jer je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na ATP listi.Pokusace da osvoji jos neku GS titulu i to je sve.To bi trebalo da bude i Novakov prioritet.Steta bi bila da igrac kao sto je nas Nole ne uzme bar 10 GS titula.

skeptik

pre 11 godina

Prvo mesto za Federera vise nema nikakav znacaj. On je oborio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu i osvojio Vimbldon. Njegov cilj ubuduce ce biti samo osvajanja jos nekog GS.

phantom der nacht

pre 11 godina

@igor jedini je tačno "Stari je to majstor, od kada je srusio Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste njemu je do prvog mesta stalo kao do lanjskog snega na svajcarskim Alpima", ostalo ti ne pije vodu.

tijana

pre 11 godina

game,set and..., 17. septembar 2012 23:01 --- ti nekome da kazes da je hejter? procitaj jos jednom ovo sto si napisao. gospode. tenis se igrao i prije 2011.

Vladimir Pula

pre 11 godina

I on je ipak samo čovjek. Btw ne kuzim zasto je prisutna ta doza prezira naspram Federera kod vas ? Jasno je i prirodno da zbog Noleta ovoga bas ne preferirate, ali osporavati njega kao osobu i sportaša ? Mislim ko to sebi moze dozvoliti niko a kamoli neko od nas anonimaca. Btw navijam za Noleta oduvijek.

građanka

pre 11 godina

"Da je Novak ovakvo povlacenje objavio udarila bi nasa javnost a pogotovo starana po njemu i drvljem i kamenjem da kalkulise, da je foliran i tako to."

možda da je to objavio sad, Ku 25. godini. ali prvo neka dogura do 31. godine i osvoji GS i srebro, pa da mu oprostimo ako ode na odmor.

mada novaku i sad treba odmor. i od tenisa i od komentatora:)))

hmmm

pre 11 godina

da odgovorim na cesto pitanje ovdje:

"Recite mi zasto je Federeru vazno prvo mjesto.. njemu nije bitna vise prva pozicija.. osvajace jos par mastera i gren slemova i to je to.. sto veoma pametno razmislja..oborio je rekord samprasa sad mu ne treba 1 pozicija..
(danijel, 17. septembar 2012 22:49)"

svakome je bitna. oborio je i rekorde po broju slemova pa su mu opet bitni. biti br1 je vazno ali biti br1 na kraju godine je daleko vaznije! uostalom fed drzi gotove sve vaznije rekorde osim jednog kojeg jos uvjek drzi sampras. a to je da je sampras bio 6 puta br1 na kraju godine a fed 5 puta. i ako ni zbog cega drugog bi fed sigurno zelio bar da izjednaci i ovaj rekord a mozda i pokusa i da ga obori. a tesko da ce imati puno bolju priliku od ove. tako da nema glupih opravdanja da ce on nekome nesto pokloniti jer to njemu kao nije vazno!

Jednorog68

pre 11 godina

Eh, da....
Kod Rodžera i Novaka, iza rečenog uvek postoji "druga priča", za razliku od sasvim jasnih Rafe i Andyja.
No, štagod bilo, Rodžer je dobro odigrao do sada i dosta odigrao, pa nije nerealno da je umoran.
A "kalkulacije" bi, što se mene tiče, bile samo vrlo razuman postupak (kamo sreće da to Rafa ume), koji čuva zdravlje pre svega, a potom i sportske pozicije.
Lično glasam ZA! Treba planirati.

I niko zato nema pravo da se ljuti.
Neka i taj neko planira, nego šta.
Surov je to sport, samozaštita je vrlo preporučljiva.

Bojan

pre 11 godina

(No1e, 18. septembar 2012 08:32)
u svakom slucaju madridska sljaka je najbrza sljaka i kao takva omogucava Federeru da dobro igra na njoj. Nije nerealno da bi svakako uzeo nju, ali cak i da uzmes isti poredak koji je bio na narednom turniru (Nadal titula, Nole finale, Fed polufinale) Federer bi opet danas bio prvi, i to sasvim zasluzeno, nisu nista krive neke spoljne stvari (tipa promena terena, zreb i slicno, Federerov furiozan finis prosle sezone), vec to sto Nole duze vreme ne zavrsava uspesno poslove na turnirima. Od direktnih konkurenata je izgubio dosta meceva zaredom, dakle 2 poslednja od Federera i Marija, a od Nadala 3 i u tome lezi razlog za gubljenje prvog mesta. Videcemo kako ce biti do kraja sezone

walker

pre 11 godina

Pravo je pitanje zašto je Srbija toliko ekonomski slaba u odnosu na Švajcarsku. Da smo mi u drugim stvarima uspešni kao Đoković u tenisu bar bi bili normalna evropska zemlja.

qwer

pre 11 godina

Raznih li gluposti.. Tek kad se stvarno povuce onda cemo i mi Srbi shvatiti da to vise nije to. Nema boljeg osecaja u sportu nego takmiciti se sa najboljim, osim kad ga pobedis. Nadal je vrhunski jedan od najboljih svih vremena, Marej, ajde da kazemo sve bolji, ali pobeda nad njima nije isto sto i pobeda nad Federerom. To i vi sami znate jer se toj pobedi najvise radujemo.. I ne zato sto je Federer los covek i te price za malu decu vec zato sto je covek genije i neke stvari koje on moze sa reketom drugi jednostavno ne mogu. Tako da treba jos ovo malo uzivati jer tenis postaje sve mucniji za gledanje osim pracenja nasih.. Nece biti to to, jer je za veliku vecinu od kada prati tenis, Federer uvek bio tu. Posle ce vec naravno Djokovic sve osvojiti, ali..

Đura

pre 11 godina

@game,set and...
"covek je sam izjavio u toku svog posta od GS titula (2 i po godine) da mora dobro da razmisli kako treba da igra da bi mogao da parira konkurenciji ... na koga god da je mislio, priznao je svoju inferiornost"

Nisi baš jasan. Da li je inferioran zato što dobro razmisli ili zato što priznaje (a niko ga nije tukao) da razmišlja? Znaš šta, ne bi ni tebi škodilo da malo razmisliš pre nego što napišeš komentar :)