Sreda, 04.07.2012.

22:59

Pele: Bili smo bolji od Španije

Legendarni brazilski fudbaler Pele smatra da je Reprezentacija Brazila iz 70ih godina bila bolji je tim od svetskih i evropskih prvaka, selekcije Španije.

Izvor: B92

Pele: Bili smo bolji od Španije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Branko S.

pre 11 godina

I ja isto to tvrdim,(jer sam gledao oba tima),ali ko ce sad to da dokaze "novim klincima" koji ne da ih nisu gledali,nego se nisu ni rodili tada!!??Zato spekulacije koje bolji i ko bi pobedio moze dati samo BOG!A svaki "ciga", svoga konja hvali,zar ne!
Sta utalom daje epitet najboljeg tima na svetu - rezultat!Zato je ovaj spanski tim zasluzeno u konkurenciji za najbolji tim ikad!Ali,Pele sa Brazilom te 1970 u Meksiku je isto tako harao kao danasnji tim Spanije i samleo sve.Spanci su se za razliku izvukli na nekim utakmicama pre finala EP(narocito protiv Portugala)i to stavlja mrlju, a da ne pominjem proteklo SP kad su imali toliko srece protiv Holandjana i ne treba trositi reci... Nemacka sa Bekenbauerom 74. je ipak bila bolja nego ovaj spanski tim,nazalost vecine komentatora,(koje potpuno razumem sto su protiv tog misljenja, jer nisu gledali ovaj tim). Pele je u jednom u pravu, Spanija zaista ima tri-cetiri izuzetna igraca, Inijestu pre svih,ali Brazil 70-tih i Nemacka 74 su imali toliko dobrih igraca da ih je tesko i nabrojati,ali svakako da dvojica pomenutih Pele i Bekenbauer zasluzeno stoje na pedijestalu,a pored njih su uz rame,"zuba"Ronaldo. Maradona,Krajf i Zidan.Pitanje za sve: dali je ijedan igrac ove Spanije moze biti uz rame ijednom gore pomenutom,pa ce vam se odgovor naci sam.Toliko i pozdrav svim ljubiteljima fudbala,sa porukom o ukusima ne treba raspravljati!

niki

pre 11 godina

Ja sam '87 godiste,fudbal pratim od EURA '96,pa nisam gledao Pelea i njegovu generaciju,ali citao sam njegove izjave mnogo puta "bolji sam od Maradone","bolji sam od Mesija",pa sada ova "bolja smo generacija od spanaca",samo na osnovu tih izjava,svako moze da shvati koliko je iskompleksiran i sujetan covek!

Liverpolo

pre 11 godina

Spanci su odlicna ekipa, dominantni su, usli su vec sada u istoriju, i ja ih obozavam kako igraju, ali iskreno nisu jos na nivou Peleova dva Brazila, onog iz 1958. ili onog iz 1970. Sto ne znaci da nece biti, jer vreme radi za njih i nadolazece vreme ce pokazati istinu. Mozda ostanu kao sada treca ekipa svih vremena, mozda postanu najbolji svih vremena. I kud ces bolju priliku za to, nego naredno svetsko u Brazilu! Ako osvoje i Brazil 2014. najveci su svih vremena, ali dotle generacije Pele, Garinca, Didi, Vava, Zagalo, Nilton i Djalma Santos, odnosno Pele, Zairzinjo, Rivelinjo, Zerson, Tostao, Karlos Alberto, Klodoaldo - jos uvek prednjace.
Pele je (za sada) jos u pravu.

nisam ja, ja je!

pre 11 godina

nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; (marko lo, 5. jul 2012 09:28)

Sedni u vremeplov i reci to onima koji su takticki krsili Peléa! Da, nekad je bilo necasno i nezamislivo... nezamislivo je bilo sve dotle, a tada je i dalje bilo smatrano necasnim, ali -tako je pocelo, od taktickog lomljenja Peléa. S tim da su ovi danasnji, u odnosu na njega onda, zasticeniji od belih medveda (cast je cast, ali, profesionalci igraju za pare i slusaju trenera, dok im pravila i sudije dozvoljavaju).
Do juce sam bio ubedjan da se nikad nece pojaviti ekipa ravna Brazilu'70. Danas, vise, ne mogu da se opredelim, a bilo bi i besmisleno - kako je moguce vagati dve ekipe s distancom od 40 godina!? Dovoljno je i jednima i drugima priznati da su medju nekoliko najboljih ikad. Tacno je da danasnja Spanjolska nema onoliko izuzetne pojedince, kakvi su bili Pelé ili Jairzinho (All Times Top 10). Ali, daleko od tog da ima samo "dva ili tri odlicna igraca"! Medju prvih 13-14 ne vidim nikog ko nije odlican (kandidat za All Times Top 100). Deco, imajte razumevanja za deda Peléa! Njemu je sad preko 70. Decenijama je slusao kako ga svi zovu fudbalsikim bogom. On i jeste bio bog fudbala, ali ne bi bilo lepo da je i sam u to poverovao... dok je igrao. Sada moze i ima svako pravo, a nikakve stete. Pustite da prozivi poslednje godine onako kako je uvek ziveo i da se oseca bogom do kraja! Uostalom, siguran sam da su Iniesta £ co. ovo doziveli kao vrlo veliki kompliment.

Zoran

pre 11 godina

Toliko glupih komentara na jednom forumo jos nisam video. Cisto laicka misljenja tako dacu ovde da iznesem neke cinjenice i da zapusim usta "laicima"
Gledo sam fudbal vec od 60 god i igrao elitni fudbal, diplomiran sam fudbalski trener i profesor fizickog. Ucestvujem sada u pripremanju olimpijskih sportista iz dve zemlje (ne iz Srbije jel zivim u Svedskoj)i radim kao mentor za sportiste. U mom sastavu imam Olimpijske, svetske i evropske sampione iz raznih sportova.
Za vas koji neznaju najveci fudbaler svih vremena Pele pored svoje super inteligencije i tehnike za fudbal bio je i fizicki fenomen. Kad neko trci 10,6 sek na 100 m, skace u vis blizu dva metra onda nema veze u koje vreme on igra. Pele je 80-tih godina (tada je imao 40 god) bio sa New York Cosmosom u Svedskoj i igrao protiv Malmö FF ekipe koja je igrala finale danasne zvane Chamions Leag. U Ekipi Malmö bio je najbrzi igrac Svedske (trcao 100 m za ca 11 sek) Pele je bio brzi. Pele je bio isto poznat da mu se lopta lepi za nogu i u brzini.
Danas je mnogo lakse igrati a nekada su vam lomili noge. Jeste da je tempo ekipe bio mnogo sporiji ali su brzi igraci i individualno daleko bolji bili onda. Pele u onim surovim vremenikma dao preko 1300 golova a danasnji strucnjaci i bivse zvezde smatraju da bi Pele danas dao od 2000-3000 golova. Danas ne da bi samo Pele bio zvezda, bio bi i Krojf i mnogi drugi. Genije se radjaju i mogu igrati u svako vreme.
Pogledajte samo momente Partizan-R.Madrid 1966 znali su igrati brzo.

red miky

pre 11 godina

kazu ronaldo arogantan,egoistican,narcisoidan...pa ovaj pele tek nije dobar s glavom,kakve on izjave ima to je stvarno smijesno.kladim se da je u svoje vrijeme bio gori od ronalda 5x ili je izlapio od kako je ostario

marko lo

pre 11 godina

pa i madjari su nekad bili kaznena ekspedicija; ne mogu se porediti timovi od pre i danas: nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; i niko nije najbolji za sva vremena jer je fudbal sport i zato se stalno igraju prvenstva a sampioni se smenjuju

Marko

pre 11 godina

Svojevremeno je Pele izjavio da ga je sam Bog poslao na zemlju da igra fudbal, kada su pitali MARADONU da prokomentarise Peleovu izjavu, kratko je odgovorio: Nisam ja nikoga poslao !!!

Fan

pre 11 godina

Svi mi koji smo imali prilike da gledamo taj Brazil,znamo kako su ti momci igrali i igrali se fudbala.Odbrana koja se tada igraa i taktika je nemerljiva u odnosu na danasnju.Bez obzira sto je Pele bio veliki majstor,njegova izjava je u rangu izjave da su automobili iz 1970 bolji od danasnjih.

jovicic

pre 11 godina

Kao i sve ostalo, i fudbal se menja, evoluira, napreduje...
Ne mogu se uporediti:
Panasonic TV i danasnje plazme,
Commodore 64 i danasnji kompjuteri,
nekadasnji telefoni i Smartphone
Jesu ti nekadasnji modeli bili najbolji u svoje vreme, ali sada je neko drugo vreme doslo, nove tehnologije. I fudbal je pretrpeo promene, ne tako drasticne, ali je postao nauka.
I Pele i Maradona da su sada u najboljim godinama, morali bi danas da igraju drugacije! Gledao sam skoro snimke kako se Dzajic dribla sa Fogstom. Pa ko bi ga sada pustio da se tako zabavljaju njih dvojica? I niko ne prilazi Udvojili bi ga 100 puta i uzeli mu loptu. Ne bi mu dali ni da je primi tako sam na krilu i onda lomata beka. Jednostavno, nekad je to bilo moguce, tako se igralo, danas ne! Ono sto je prezivelo, to su majstori, koji mogu 1 na 1 da rese situacije (CR, Mesi), ali ni oni vise ne mogu sami, vec cela ekipa mora da radi, cak i za njih. Zato oni sada igraju mnogo blize golu, jer slalomi na sredini tipa Maradona, Dejo Savicevic, vise nemaju efekta, jer vece su sanse da te neki nabildovani crnja sastavi jos u prvom pokusaju biciklice na sredini. Ako ga i prodjes, tu je gusto u sredini, sastavice te sledeci...
Zato je i glupo pricati o razlicitim vremenima!

messi

pre 11 godina

nije za poredjenje, ali uopste. Koliko je taj brazil najveci tim svog vremena, a jeste, (ali ne svih vremena jer je to nemoguce potvrditi), toliko je najbolja Spanija danas, Brazil s pocetka 2000ih sa krunom u Koreji i Japanu, Argentina 80ih, Nemacka 90ih, a i 70ih sa Bekenbauerom i Milerom, itd. Jedino mi se Italijani ne uklapaju u najbolji tim bilo kog vremena, a osvojise ljudi 4 titule SP :-)

Mare

pre 11 godina

Po mom misljenju i od kad pratim fudbal(sredina 70-ih) najbolji timovi koje sam gledao su bili Brazil iz 80-ih i Brazil 94-02.

Fudbal je pre svega igra i gledam ga da bih se opustio i zabavio, a kada sam gledao gore pomenute ekipe to je bilo uzivanje. Svaka cast Spancima na svemu, ali kad gledam njihove utakmice, cesto se desi da odspavam dobrih pola sata i vise... Npr. Spanija- Portugal od pre nedelju dana je jedna od najdosadnijih utakmica koje sam ikada odgledao.

Zao mi je sto je fudbal postao opasan biznis, sto je sve vise bolesnih igraca i sve vise smrtnih slucajeva na terenima... Ipak je fudbal samo igra.

Baki czv

pre 11 godina

Stvarno je neverovatno kakvu euforiju dozivljava pele o sebi I svojoj generaciji,pa covece priznaj da je messi bolji,da spanija dominira I da ce dugo dominirati,da brazil nije najbolji,i dugo nwce bit

Pravi Nik

pre 11 godina

Kompleksašu, leči se. Stvarno si preterao. Niko te ništa nije pitao. Poslednjih 20 godina samo truješ i širiš nesportski duh.

Uvek je tako

pre 11 godina

Pele se uvek nesto javlja i ima pravo, ali te bolji sam od Mesija, od Ronalda, bolji smo od ovoga onoga... Previse je. Stvar je u tome sto sve sto je u istoriji uvek mislimo da ima jaci utisak od onoga sto se trenutno dogadja.. Ovaj uspeh Spanije ce prosto vremenom jacati.

Najbolja je Hrvatska!

pre 11 godina

"Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema..." A zasto nema? Zato sto svi uce samo "pasove", kako se ratosiljati lopte, i dati je drugome da je on muci! Da se uce driblinzima - sigurno bi bilo vise i onih koji bi jurili od svog sesnaesterca prema protivnickom, driblajuci nemilosrdno! Uostalom, sta su radila krila - pretrcavala i zaobilazila, u boljim izdanjima i majstorski driblala protivnicke igrace i stvarala mnostvo gol-sansi! Ali, jest, danas nema krila, igraju samo "dodavaci". Odnosno, danas nikom ne daju da igra krilo! A majstora ima, sigurno. Pa i taj Mesi - po cemu se on istice? Bas po tome sto je velik igrac ne po kriterijima spanske dodavacke skole, nego po apsolutnim fudbalskim merilima! Zaobilazi, dribla, eksplodira - eto da je to ipak moguce! A sto ga eksploatise kao "dzokera" odvratna dodavacka skola iz Barselone, i sto je tu "zvaku" preuzeo tim Spanije, koji daje otprilike pet golova na deset jacih utakmica - to je zla kob danasnjeg fudbala. A "najboljeg tima svih vremena" sto se tice - je li ti onaj kojeg je, da se sudije radije svoj posao, trebali izbaciti Hrvati, sve sa Strinicem, Vukojevicem i ostalim? Koji su onda, po toj logici, bolji od "najboljih"?!

Aps-1903

pre 11 godina

Rezultati i titule sve govore; Brazil 5 puta Spanija 1 put, i to je to.Bio sam klinac od 15 godina te 1970-te godine i dobro se secam tog Meksika. Igralo se vise na fintu i potez sa ne mnogo trcanja u danasnjem smislu. Najlepse za oko sto se moglo videti i ne samo od Brazilaca i Spanci su igrali mnogo lepse nego danas. Imalo se za sta doci na utakmicu a ne samo zbog rezultata. Svako ima svoj ukus i ne bih da solim pamet nikome ali ovo je ono sto sam voleo da vidim a danas retko pogledam ove atleticare sto jure za loptom-cast izuzecima, kazem izuzetcima

teteks

pre 11 godina

Nemam nista protiv Pele-a, stavise bio je extra igrac ali stvarno vise preteruje sa svojim izjavama. Lik kao da je izmislio fudbal. Maaa daaaj bre vise...

PeleMatuf

pre 11 godina

Pele=C Ronaldo,kompleks ih ubija.. Nemoguce je porediti 2 razlicita vremena,sad su igraci bar 236x i spremniji i tehnicki potkovaniji.. Svaki Spanac kida na svojoj poziciji,dok se tad izdvaj'o 1,2 igraca od ostalih spomenika koji se ne krecu.. Brazil 2002 i danasnja Spanija,sve ostalo je sviranje .....

Todorovic!

pre 11 godina

Mozda Peleova generacija nije bila bolja od ove Spanije, ali generacija Brazila sa Svetskog prvenstva iz 2002 Koreje-Japan je definitivno bila najjaca reprezentacija koju sam ja ikada gledao.

...

pre 11 godina

Koliko je gluposti pricao u poslednje vreme, konacno i ovaj Pele da kaze nesto pametno.
Naravno da je Brazil bio bolji, ovoj resprezentaciji Spanije se samo opako poklopile mnoge kockice, apsolutno jedan od timova koji ce se pamtiti, ali uporedjivati sa legendarnim Brazilom, pa i sa jos par njih? Nema sanse!

Suvise je precenjena i dugnuta ova Spanija u nebesa...

iggy

pre 11 godina

Sad kad klinci pocnu da pljuju Pelea i dizu Spaniju u nebesa a nisu bili ni rodjeni kad se Maradona poigravao sa celom engleskom odbranom u Meksiku 1986 a kamoli kad je Pele igrao fudbal

spuki

pre 11 godina

Бразил! али не Пелеов, ни Ромариов, Роналдов... већ Бразил 80их.
Али Сократес, Зико и друштво нису освајали титуле. Можда зато што нису играли фудбал, него се играли фудбала
http://www.youtube.com/watch?v=zZxvYy5-ekI

Barcaboy

pre 11 godina

Realno danasnja Spanija mozda nije atraktivna kao Brazil tada..Ali kad bi igrali Brazil-Spanija siguran sam da bi Brazil bio u krugu..
Brazilci su bre animacija,Spanija je profesionalizam.

Brian

pre 11 godina

Ma ne mogu se porediti ove 2 reprezantacije. Kao i cela anketa koja je bzv

Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema, fizicka sprema igraca iz dana u dan se dize na visi nivo. Ne odlucuju pojedinici koliko uigranost, fizicka pripremljenost i taktika. Naravno i kvalitet igraca ne treba zanemariti.

Danasnja Spanija jeste nadominantniji tim koji se pojavio u reprezantativnom fudbalu u poslednjih mnogo godina ali kao sto rekoh koji je najbolji tim svih vremena tesko se moze odrediti. Tkd moze Pele da prica da je njegova generacija bila najbolja, kao sto i moj cale tvrdi da je najbolja, meni je najbolja Francuska sa Zidanom, nekome madjarska iz 50ih. Svaka generacija velica najbolje iz svog vremena.

Brian

pre 11 godina

Ma ne mogu se porediti ove 2 reprezantacije. Kao i cela anketa koja je bzv

Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema, fizicka sprema igraca iz dana u dan se dize na visi nivo. Ne odlucuju pojedinici koliko uigranost, fizicka pripremljenost i taktika. Naravno i kvalitet igraca ne treba zanemariti.

Danasnja Spanija jeste nadominantniji tim koji se pojavio u reprezantativnom fudbalu u poslednjih mnogo godina ali kao sto rekoh koji je najbolji tim svih vremena tesko se moze odrediti. Tkd moze Pele da prica da je njegova generacija bila najbolja, kao sto i moj cale tvrdi da je najbolja, meni je najbolja Francuska sa Zidanom, nekome madjarska iz 50ih. Svaka generacija velica najbolje iz svog vremena.

iggy

pre 11 godina

Sad kad klinci pocnu da pljuju Pelea i dizu Spaniju u nebesa a nisu bili ni rodjeni kad se Maradona poigravao sa celom engleskom odbranom u Meksiku 1986 a kamoli kad je Pele igrao fudbal

spuki

pre 11 godina

Бразил! али не Пелеов, ни Ромариов, Роналдов... већ Бразил 80их.
Али Сократес, Зико и друштво нису освајали титуле. Можда зато што нису играли фудбал, него се играли фудбала
http://www.youtube.com/watch?v=zZxvYy5-ekI

Barcaboy

pre 11 godina

Realno danasnja Spanija mozda nije atraktivna kao Brazil tada..Ali kad bi igrali Brazil-Spanija siguran sam da bi Brazil bio u krugu..
Brazilci su bre animacija,Spanija je profesionalizam.

Todorovic!

pre 11 godina

Mozda Peleova generacija nije bila bolja od ove Spanije, ali generacija Brazila sa Svetskog prvenstva iz 2002 Koreje-Japan je definitivno bila najjaca reprezentacija koju sam ja ikada gledao.

Marko

pre 11 godina

Svojevremeno je Pele izjavio da ga je sam Bog poslao na zemlju da igra fudbal, kada su pitali MARADONU da prokomentarise Peleovu izjavu, kratko je odgovorio: Nisam ja nikoga poslao !!!

Pravi Nik

pre 11 godina

Kompleksašu, leči se. Stvarno si preterao. Niko te ništa nije pitao. Poslednjih 20 godina samo truješ i širiš nesportski duh.

...

pre 11 godina

Koliko je gluposti pricao u poslednje vreme, konacno i ovaj Pele da kaze nesto pametno.
Naravno da je Brazil bio bolji, ovoj resprezentaciji Spanije se samo opako poklopile mnoge kockice, apsolutno jedan od timova koji ce se pamtiti, ali uporedjivati sa legendarnim Brazilom, pa i sa jos par njih? Nema sanse!

Suvise je precenjena i dugnuta ova Spanija u nebesa...

messi

pre 11 godina

nije za poredjenje, ali uopste. Koliko je taj brazil najveci tim svog vremena, a jeste, (ali ne svih vremena jer je to nemoguce potvrditi), toliko je najbolja Spanija danas, Brazil s pocetka 2000ih sa krunom u Koreji i Japanu, Argentina 80ih, Nemacka 90ih, a i 70ih sa Bekenbauerom i Milerom, itd. Jedino mi se Italijani ne uklapaju u najbolji tim bilo kog vremena, a osvojise ljudi 4 titule SP :-)

Mare

pre 11 godina

Po mom misljenju i od kad pratim fudbal(sredina 70-ih) najbolji timovi koje sam gledao su bili Brazil iz 80-ih i Brazil 94-02.

Fudbal je pre svega igra i gledam ga da bih se opustio i zabavio, a kada sam gledao gore pomenute ekipe to je bilo uzivanje. Svaka cast Spancima na svemu, ali kad gledam njihove utakmice, cesto se desi da odspavam dobrih pola sata i vise... Npr. Spanija- Portugal od pre nedelju dana je jedna od najdosadnijih utakmica koje sam ikada odgledao.

Zao mi je sto je fudbal postao opasan biznis, sto je sve vise bolesnih igraca i sve vise smrtnih slucajeva na terenima... Ipak je fudbal samo igra.

jovicic

pre 11 godina

Kao i sve ostalo, i fudbal se menja, evoluira, napreduje...
Ne mogu se uporediti:
Panasonic TV i danasnje plazme,
Commodore 64 i danasnji kompjuteri,
nekadasnji telefoni i Smartphone
Jesu ti nekadasnji modeli bili najbolji u svoje vreme, ali sada je neko drugo vreme doslo, nove tehnologije. I fudbal je pretrpeo promene, ne tako drasticne, ali je postao nauka.
I Pele i Maradona da su sada u najboljim godinama, morali bi danas da igraju drugacije! Gledao sam skoro snimke kako se Dzajic dribla sa Fogstom. Pa ko bi ga sada pustio da se tako zabavljaju njih dvojica? I niko ne prilazi Udvojili bi ga 100 puta i uzeli mu loptu. Ne bi mu dali ni da je primi tako sam na krilu i onda lomata beka. Jednostavno, nekad je to bilo moguce, tako se igralo, danas ne! Ono sto je prezivelo, to su majstori, koji mogu 1 na 1 da rese situacije (CR, Mesi), ali ni oni vise ne mogu sami, vec cela ekipa mora da radi, cak i za njih. Zato oni sada igraju mnogo blize golu, jer slalomi na sredini tipa Maradona, Dejo Savicevic, vise nemaju efekta, jer vece su sanse da te neki nabildovani crnja sastavi jos u prvom pokusaju biciklice na sredini. Ako ga i prodjes, tu je gusto u sredini, sastavice te sledeci...
Zato je i glupo pricati o razlicitim vremenima!

Baki czv

pre 11 godina

Stvarno je neverovatno kakvu euforiju dozivljava pele o sebi I svojoj generaciji,pa covece priznaj da je messi bolji,da spanija dominira I da ce dugo dominirati,da brazil nije najbolji,i dugo nwce bit

teteks

pre 11 godina

Nemam nista protiv Pele-a, stavise bio je extra igrac ali stvarno vise preteruje sa svojim izjavama. Lik kao da je izmislio fudbal. Maaa daaaj bre vise...

Uvek je tako

pre 11 godina

Pele se uvek nesto javlja i ima pravo, ali te bolji sam od Mesija, od Ronalda, bolji smo od ovoga onoga... Previse je. Stvar je u tome sto sve sto je u istoriji uvek mislimo da ima jaci utisak od onoga sto se trenutno dogadja.. Ovaj uspeh Spanije ce prosto vremenom jacati.

Fan

pre 11 godina

Svi mi koji smo imali prilike da gledamo taj Brazil,znamo kako su ti momci igrali i igrali se fudbala.Odbrana koja se tada igraa i taktika je nemerljiva u odnosu na danasnju.Bez obzira sto je Pele bio veliki majstor,njegova izjava je u rangu izjave da su automobili iz 1970 bolji od danasnjih.

Aps-1903

pre 11 godina

Rezultati i titule sve govore; Brazil 5 puta Spanija 1 put, i to je to.Bio sam klinac od 15 godina te 1970-te godine i dobro se secam tog Meksika. Igralo se vise na fintu i potez sa ne mnogo trcanja u danasnjem smislu. Najlepse za oko sto se moglo videti i ne samo od Brazilaca i Spanci su igrali mnogo lepse nego danas. Imalo se za sta doci na utakmicu a ne samo zbog rezultata. Svako ima svoj ukus i ne bih da solim pamet nikome ali ovo je ono sto sam voleo da vidim a danas retko pogledam ove atleticare sto jure za loptom-cast izuzecima, kazem izuzetcima

PeleMatuf

pre 11 godina

Pele=C Ronaldo,kompleks ih ubija.. Nemoguce je porediti 2 razlicita vremena,sad su igraci bar 236x i spremniji i tehnicki potkovaniji.. Svaki Spanac kida na svojoj poziciji,dok se tad izdvaj'o 1,2 igraca od ostalih spomenika koji se ne krecu.. Brazil 2002 i danasnja Spanija,sve ostalo je sviranje .....

Najbolja je Hrvatska!

pre 11 godina

"Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema..." A zasto nema? Zato sto svi uce samo "pasove", kako se ratosiljati lopte, i dati je drugome da je on muci! Da se uce driblinzima - sigurno bi bilo vise i onih koji bi jurili od svog sesnaesterca prema protivnickom, driblajuci nemilosrdno! Uostalom, sta su radila krila - pretrcavala i zaobilazila, u boljim izdanjima i majstorski driblala protivnicke igrace i stvarala mnostvo gol-sansi! Ali, jest, danas nema krila, igraju samo "dodavaci". Odnosno, danas nikom ne daju da igra krilo! A majstora ima, sigurno. Pa i taj Mesi - po cemu se on istice? Bas po tome sto je velik igrac ne po kriterijima spanske dodavacke skole, nego po apsolutnim fudbalskim merilima! Zaobilazi, dribla, eksplodira - eto da je to ipak moguce! A sto ga eksploatise kao "dzokera" odvratna dodavacka skola iz Barselone, i sto je tu "zvaku" preuzeo tim Spanije, koji daje otprilike pet golova na deset jacih utakmica - to je zla kob danasnjeg fudbala. A "najboljeg tima svih vremena" sto se tice - je li ti onaj kojeg je, da se sudije radije svoj posao, trebali izbaciti Hrvati, sve sa Strinicem, Vukojevicem i ostalim? Koji su onda, po toj logici, bolji od "najboljih"?!

marko lo

pre 11 godina

pa i madjari su nekad bili kaznena ekspedicija; ne mogu se porediti timovi od pre i danas: nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; i niko nije najbolji za sva vremena jer je fudbal sport i zato se stalno igraju prvenstva a sampioni se smenjuju

red miky

pre 11 godina

kazu ronaldo arogantan,egoistican,narcisoidan...pa ovaj pele tek nije dobar s glavom,kakve on izjave ima to je stvarno smijesno.kladim se da je u svoje vrijeme bio gori od ronalda 5x ili je izlapio od kako je ostario

Zoran

pre 11 godina

Toliko glupih komentara na jednom forumo jos nisam video. Cisto laicka misljenja tako dacu ovde da iznesem neke cinjenice i da zapusim usta "laicima"
Gledo sam fudbal vec od 60 god i igrao elitni fudbal, diplomiran sam fudbalski trener i profesor fizickog. Ucestvujem sada u pripremanju olimpijskih sportista iz dve zemlje (ne iz Srbije jel zivim u Svedskoj)i radim kao mentor za sportiste. U mom sastavu imam Olimpijske, svetske i evropske sampione iz raznih sportova.
Za vas koji neznaju najveci fudbaler svih vremena Pele pored svoje super inteligencije i tehnike za fudbal bio je i fizicki fenomen. Kad neko trci 10,6 sek na 100 m, skace u vis blizu dva metra onda nema veze u koje vreme on igra. Pele je 80-tih godina (tada je imao 40 god) bio sa New York Cosmosom u Svedskoj i igrao protiv Malmö FF ekipe koja je igrala finale danasne zvane Chamions Leag. U Ekipi Malmö bio je najbrzi igrac Svedske (trcao 100 m za ca 11 sek) Pele je bio brzi. Pele je bio isto poznat da mu se lopta lepi za nogu i u brzini.
Danas je mnogo lakse igrati a nekada su vam lomili noge. Jeste da je tempo ekipe bio mnogo sporiji ali su brzi igraci i individualno daleko bolji bili onda. Pele u onim surovim vremenikma dao preko 1300 golova a danasnji strucnjaci i bivse zvezde smatraju da bi Pele danas dao od 2000-3000 golova. Danas ne da bi samo Pele bio zvezda, bio bi i Krojf i mnogi drugi. Genije se radjaju i mogu igrati u svako vreme.
Pogledajte samo momente Partizan-R.Madrid 1966 znali su igrati brzo.

niki

pre 11 godina

Ja sam '87 godiste,fudbal pratim od EURA '96,pa nisam gledao Pelea i njegovu generaciju,ali citao sam njegove izjave mnogo puta "bolji sam od Maradone","bolji sam od Mesija",pa sada ova "bolja smo generacija od spanaca",samo na osnovu tih izjava,svako moze da shvati koliko je iskompleksiran i sujetan covek!

Branko S.

pre 11 godina

I ja isto to tvrdim,(jer sam gledao oba tima),ali ko ce sad to da dokaze "novim klincima" koji ne da ih nisu gledali,nego se nisu ni rodili tada!!??Zato spekulacije koje bolji i ko bi pobedio moze dati samo BOG!A svaki "ciga", svoga konja hvali,zar ne!
Sta utalom daje epitet najboljeg tima na svetu - rezultat!Zato je ovaj spanski tim zasluzeno u konkurenciji za najbolji tim ikad!Ali,Pele sa Brazilom te 1970 u Meksiku je isto tako harao kao danasnji tim Spanije i samleo sve.Spanci su se za razliku izvukli na nekim utakmicama pre finala EP(narocito protiv Portugala)i to stavlja mrlju, a da ne pominjem proteklo SP kad su imali toliko srece protiv Holandjana i ne treba trositi reci... Nemacka sa Bekenbauerom 74. je ipak bila bolja nego ovaj spanski tim,nazalost vecine komentatora,(koje potpuno razumem sto su protiv tog misljenja, jer nisu gledali ovaj tim). Pele je u jednom u pravu, Spanija zaista ima tri-cetiri izuzetna igraca, Inijestu pre svih,ali Brazil 70-tih i Nemacka 74 su imali toliko dobrih igraca da ih je tesko i nabrojati,ali svakako da dvojica pomenutih Pele i Bekenbauer zasluzeno stoje na pedijestalu,a pored njih su uz rame,"zuba"Ronaldo. Maradona,Krajf i Zidan.Pitanje za sve: dali je ijedan igrac ove Spanije moze biti uz rame ijednom gore pomenutom,pa ce vam se odgovor naci sam.Toliko i pozdrav svim ljubiteljima fudbala,sa porukom o ukusima ne treba raspravljati!

nisam ja, ja je!

pre 11 godina

nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; (marko lo, 5. jul 2012 09:28)

Sedni u vremeplov i reci to onima koji su takticki krsili Peléa! Da, nekad je bilo necasno i nezamislivo... nezamislivo je bilo sve dotle, a tada je i dalje bilo smatrano necasnim, ali -tako je pocelo, od taktickog lomljenja Peléa. S tim da su ovi danasnji, u odnosu na njega onda, zasticeniji od belih medveda (cast je cast, ali, profesionalci igraju za pare i slusaju trenera, dok im pravila i sudije dozvoljavaju).
Do juce sam bio ubedjan da se nikad nece pojaviti ekipa ravna Brazilu'70. Danas, vise, ne mogu da se opredelim, a bilo bi i besmisleno - kako je moguce vagati dve ekipe s distancom od 40 godina!? Dovoljno je i jednima i drugima priznati da su medju nekoliko najboljih ikad. Tacno je da danasnja Spanjolska nema onoliko izuzetne pojedince, kakvi su bili Pelé ili Jairzinho (All Times Top 10). Ali, daleko od tog da ima samo "dva ili tri odlicna igraca"! Medju prvih 13-14 ne vidim nikog ko nije odlican (kandidat za All Times Top 100). Deco, imajte razumevanja za deda Peléa! Njemu je sad preko 70. Decenijama je slusao kako ga svi zovu fudbalsikim bogom. On i jeste bio bog fudbala, ali ne bi bilo lepo da je i sam u to poverovao... dok je igrao. Sada moze i ima svako pravo, a nikakve stete. Pustite da prozivi poslednje godine onako kako je uvek ziveo i da se oseca bogom do kraja! Uostalom, siguran sam da su Iniesta £ co. ovo doziveli kao vrlo veliki kompliment.

Liverpolo

pre 11 godina

Spanci su odlicna ekipa, dominantni su, usli su vec sada u istoriju, i ja ih obozavam kako igraju, ali iskreno nisu jos na nivou Peleova dva Brazila, onog iz 1958. ili onog iz 1970. Sto ne znaci da nece biti, jer vreme radi za njih i nadolazece vreme ce pokazati istinu. Mozda ostanu kao sada treca ekipa svih vremena, mozda postanu najbolji svih vremena. I kud ces bolju priliku za to, nego naredno svetsko u Brazilu! Ako osvoje i Brazil 2014. najveci su svih vremena, ali dotle generacije Pele, Garinca, Didi, Vava, Zagalo, Nilton i Djalma Santos, odnosno Pele, Zairzinjo, Rivelinjo, Zerson, Tostao, Karlos Alberto, Klodoaldo - jos uvek prednjace.
Pele je (za sada) jos u pravu.

iggy

pre 11 godina

Sad kad klinci pocnu da pljuju Pelea i dizu Spaniju u nebesa a nisu bili ni rodjeni kad se Maradona poigravao sa celom engleskom odbranom u Meksiku 1986 a kamoli kad je Pele igrao fudbal

...

pre 11 godina

Koliko je gluposti pricao u poslednje vreme, konacno i ovaj Pele da kaze nesto pametno.
Naravno da je Brazil bio bolji, ovoj resprezentaciji Spanije se samo opako poklopile mnoge kockice, apsolutno jedan od timova koji ce se pamtiti, ali uporedjivati sa legendarnim Brazilom, pa i sa jos par njih? Nema sanse!

Suvise je precenjena i dugnuta ova Spanija u nebesa...

Najbolja je Hrvatska!

pre 11 godina

"Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema..." A zasto nema? Zato sto svi uce samo "pasove", kako se ratosiljati lopte, i dati je drugome da je on muci! Da se uce driblinzima - sigurno bi bilo vise i onih koji bi jurili od svog sesnaesterca prema protivnickom, driblajuci nemilosrdno! Uostalom, sta su radila krila - pretrcavala i zaobilazila, u boljim izdanjima i majstorski driblala protivnicke igrace i stvarala mnostvo gol-sansi! Ali, jest, danas nema krila, igraju samo "dodavaci". Odnosno, danas nikom ne daju da igra krilo! A majstora ima, sigurno. Pa i taj Mesi - po cemu se on istice? Bas po tome sto je velik igrac ne po kriterijima spanske dodavacke skole, nego po apsolutnim fudbalskim merilima! Zaobilazi, dribla, eksplodira - eto da je to ipak moguce! A sto ga eksploatise kao "dzokera" odvratna dodavacka skola iz Barselone, i sto je tu "zvaku" preuzeo tim Spanije, koji daje otprilike pet golova na deset jacih utakmica - to je zla kob danasnjeg fudbala. A "najboljeg tima svih vremena" sto se tice - je li ti onaj kojeg je, da se sudije radije svoj posao, trebali izbaciti Hrvati, sve sa Strinicem, Vukojevicem i ostalim? Koji su onda, po toj logici, bolji od "najboljih"?!

Todorovic!

pre 11 godina

Mozda Peleova generacija nije bila bolja od ove Spanije, ali generacija Brazila sa Svetskog prvenstva iz 2002 Koreje-Japan je definitivno bila najjaca reprezentacija koju sam ja ikada gledao.

Barcaboy

pre 11 godina

Realno danasnja Spanija mozda nije atraktivna kao Brazil tada..Ali kad bi igrali Brazil-Spanija siguran sam da bi Brazil bio u krugu..
Brazilci su bre animacija,Spanija je profesionalizam.

Brian

pre 11 godina

Ma ne mogu se porediti ove 2 reprezantacije. Kao i cela anketa koja je bzv

Fudbal se razlikuje danas i pre 30-40 godina. Tada je pojedinac poput Pelea mogao uzeti loptu na 16 i stici sam do protivnickog gola, predriblati 10 igraca i dati gol kao danas na video igrici. Toga danas nema, fizicka sprema igraca iz dana u dan se dize na visi nivo. Ne odlucuju pojedinici koliko uigranost, fizicka pripremljenost i taktika. Naravno i kvalitet igraca ne treba zanemariti.

Danasnja Spanija jeste nadominantniji tim koji se pojavio u reprezantativnom fudbalu u poslednjih mnogo godina ali kao sto rekoh koji je najbolji tim svih vremena tesko se moze odrediti. Tkd moze Pele da prica da je njegova generacija bila najbolja, kao sto i moj cale tvrdi da je najbolja, meni je najbolja Francuska sa Zidanom, nekome madjarska iz 50ih. Svaka generacija velica najbolje iz svog vremena.

Baki czv

pre 11 godina

Stvarno je neverovatno kakvu euforiju dozivljava pele o sebi I svojoj generaciji,pa covece priznaj da je messi bolji,da spanija dominira I da ce dugo dominirati,da brazil nije najbolji,i dugo nwce bit

Aps-1903

pre 11 godina

Rezultati i titule sve govore; Brazil 5 puta Spanija 1 put, i to je to.Bio sam klinac od 15 godina te 1970-te godine i dobro se secam tog Meksika. Igralo se vise na fintu i potez sa ne mnogo trcanja u danasnjem smislu. Najlepse za oko sto se moglo videti i ne samo od Brazilaca i Spanci su igrali mnogo lepse nego danas. Imalo se za sta doci na utakmicu a ne samo zbog rezultata. Svako ima svoj ukus i ne bih da solim pamet nikome ali ovo je ono sto sam voleo da vidim a danas retko pogledam ove atleticare sto jure za loptom-cast izuzecima, kazem izuzetcima

Pravi Nik

pre 11 godina

Kompleksašu, leči se. Stvarno si preterao. Niko te ništa nije pitao. Poslednjih 20 godina samo truješ i širiš nesportski duh.

PeleMatuf

pre 11 godina

Pele=C Ronaldo,kompleks ih ubija.. Nemoguce je porediti 2 razlicita vremena,sad su igraci bar 236x i spremniji i tehnicki potkovaniji.. Svaki Spanac kida na svojoj poziciji,dok se tad izdvaj'o 1,2 igraca od ostalih spomenika koji se ne krecu.. Brazil 2002 i danasnja Spanija,sve ostalo je sviranje .....

red miky

pre 11 godina

kazu ronaldo arogantan,egoistican,narcisoidan...pa ovaj pele tek nije dobar s glavom,kakve on izjave ima to je stvarno smijesno.kladim se da je u svoje vrijeme bio gori od ronalda 5x ili je izlapio od kako je ostario

Fan

pre 11 godina

Svi mi koji smo imali prilike da gledamo taj Brazil,znamo kako su ti momci igrali i igrali se fudbala.Odbrana koja se tada igraa i taktika je nemerljiva u odnosu na danasnju.Bez obzira sto je Pele bio veliki majstor,njegova izjava je u rangu izjave da su automobili iz 1970 bolji od danasnjih.

spuki

pre 11 godina

Бразил! али не Пелеов, ни Ромариов, Роналдов... већ Бразил 80их.
Али Сократес, Зико и друштво нису освајали титуле. Можда зато што нису играли фудбал, него се играли фудбала
http://www.youtube.com/watch?v=zZxvYy5-ekI

Marko

pre 11 godina

Svojevremeno je Pele izjavio da ga je sam Bog poslao na zemlju da igra fudbal, kada su pitali MARADONU da prokomentarise Peleovu izjavu, kratko je odgovorio: Nisam ja nikoga poslao !!!

niki

pre 11 godina

Ja sam '87 godiste,fudbal pratim od EURA '96,pa nisam gledao Pelea i njegovu generaciju,ali citao sam njegove izjave mnogo puta "bolji sam od Maradone","bolji sam od Mesija",pa sada ova "bolja smo generacija od spanaca",samo na osnovu tih izjava,svako moze da shvati koliko je iskompleksiran i sujetan covek!

Mare

pre 11 godina

Po mom misljenju i od kad pratim fudbal(sredina 70-ih) najbolji timovi koje sam gledao su bili Brazil iz 80-ih i Brazil 94-02.

Fudbal je pre svega igra i gledam ga da bih se opustio i zabavio, a kada sam gledao gore pomenute ekipe to je bilo uzivanje. Svaka cast Spancima na svemu, ali kad gledam njihove utakmice, cesto se desi da odspavam dobrih pola sata i vise... Npr. Spanija- Portugal od pre nedelju dana je jedna od najdosadnijih utakmica koje sam ikada odgledao.

Zao mi je sto je fudbal postao opasan biznis, sto je sve vise bolesnih igraca i sve vise smrtnih slucajeva na terenima... Ipak je fudbal samo igra.

teteks

pre 11 godina

Nemam nista protiv Pele-a, stavise bio je extra igrac ali stvarno vise preteruje sa svojim izjavama. Lik kao da je izmislio fudbal. Maaa daaaj bre vise...

Uvek je tako

pre 11 godina

Pele se uvek nesto javlja i ima pravo, ali te bolji sam od Mesija, od Ronalda, bolji smo od ovoga onoga... Previse je. Stvar je u tome sto sve sto je u istoriji uvek mislimo da ima jaci utisak od onoga sto se trenutno dogadja.. Ovaj uspeh Spanije ce prosto vremenom jacati.

messi

pre 11 godina

nije za poredjenje, ali uopste. Koliko je taj brazil najveci tim svog vremena, a jeste, (ali ne svih vremena jer je to nemoguce potvrditi), toliko je najbolja Spanija danas, Brazil s pocetka 2000ih sa krunom u Koreji i Japanu, Argentina 80ih, Nemacka 90ih, a i 70ih sa Bekenbauerom i Milerom, itd. Jedino mi se Italijani ne uklapaju u najbolji tim bilo kog vremena, a osvojise ljudi 4 titule SP :-)

jovicic

pre 11 godina

Kao i sve ostalo, i fudbal se menja, evoluira, napreduje...
Ne mogu se uporediti:
Panasonic TV i danasnje plazme,
Commodore 64 i danasnji kompjuteri,
nekadasnji telefoni i Smartphone
Jesu ti nekadasnji modeli bili najbolji u svoje vreme, ali sada je neko drugo vreme doslo, nove tehnologije. I fudbal je pretrpeo promene, ne tako drasticne, ali je postao nauka.
I Pele i Maradona da su sada u najboljim godinama, morali bi danas da igraju drugacije! Gledao sam skoro snimke kako se Dzajic dribla sa Fogstom. Pa ko bi ga sada pustio da se tako zabavljaju njih dvojica? I niko ne prilazi Udvojili bi ga 100 puta i uzeli mu loptu. Ne bi mu dali ni da je primi tako sam na krilu i onda lomata beka. Jednostavno, nekad je to bilo moguce, tako se igralo, danas ne! Ono sto je prezivelo, to su majstori, koji mogu 1 na 1 da rese situacije (CR, Mesi), ali ni oni vise ne mogu sami, vec cela ekipa mora da radi, cak i za njih. Zato oni sada igraju mnogo blize golu, jer slalomi na sredini tipa Maradona, Dejo Savicevic, vise nemaju efekta, jer vece su sanse da te neki nabildovani crnja sastavi jos u prvom pokusaju biciklice na sredini. Ako ga i prodjes, tu je gusto u sredini, sastavice te sledeci...
Zato je i glupo pricati o razlicitim vremenima!

Liverpolo

pre 11 godina

Spanci su odlicna ekipa, dominantni su, usli su vec sada u istoriju, i ja ih obozavam kako igraju, ali iskreno nisu jos na nivou Peleova dva Brazila, onog iz 1958. ili onog iz 1970. Sto ne znaci da nece biti, jer vreme radi za njih i nadolazece vreme ce pokazati istinu. Mozda ostanu kao sada treca ekipa svih vremena, mozda postanu najbolji svih vremena. I kud ces bolju priliku za to, nego naredno svetsko u Brazilu! Ako osvoje i Brazil 2014. najveci su svih vremena, ali dotle generacije Pele, Garinca, Didi, Vava, Zagalo, Nilton i Djalma Santos, odnosno Pele, Zairzinjo, Rivelinjo, Zerson, Tostao, Karlos Alberto, Klodoaldo - jos uvek prednjace.
Pele je (za sada) jos u pravu.

marko lo

pre 11 godina

pa i madjari su nekad bili kaznena ekspedicija; ne mogu se porediti timovi od pre i danas: nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; i niko nije najbolji za sva vremena jer je fudbal sport i zato se stalno igraju prvenstva a sampioni se smenjuju

Zoran

pre 11 godina

Toliko glupih komentara na jednom forumo jos nisam video. Cisto laicka misljenja tako dacu ovde da iznesem neke cinjenice i da zapusim usta "laicima"
Gledo sam fudbal vec od 60 god i igrao elitni fudbal, diplomiran sam fudbalski trener i profesor fizickog. Ucestvujem sada u pripremanju olimpijskih sportista iz dve zemlje (ne iz Srbije jel zivim u Svedskoj)i radim kao mentor za sportiste. U mom sastavu imam Olimpijske, svetske i evropske sampione iz raznih sportova.
Za vas koji neznaju najveci fudbaler svih vremena Pele pored svoje super inteligencije i tehnike za fudbal bio je i fizicki fenomen. Kad neko trci 10,6 sek na 100 m, skace u vis blizu dva metra onda nema veze u koje vreme on igra. Pele je 80-tih godina (tada je imao 40 god) bio sa New York Cosmosom u Svedskoj i igrao protiv Malmö FF ekipe koja je igrala finale danasne zvane Chamions Leag. U Ekipi Malmö bio je najbrzi igrac Svedske (trcao 100 m za ca 11 sek) Pele je bio brzi. Pele je bio isto poznat da mu se lopta lepi za nogu i u brzini.
Danas je mnogo lakse igrati a nekada su vam lomili noge. Jeste da je tempo ekipe bio mnogo sporiji ali su brzi igraci i individualno daleko bolji bili onda. Pele u onim surovim vremenikma dao preko 1300 golova a danasnji strucnjaci i bivse zvezde smatraju da bi Pele danas dao od 2000-3000 golova. Danas ne da bi samo Pele bio zvezda, bio bi i Krojf i mnogi drugi. Genije se radjaju i mogu igrati u svako vreme.
Pogledajte samo momente Partizan-R.Madrid 1966 znali su igrati brzo.

nisam ja, ja je!

pre 11 godina

nekad je bilo necasno i nezamislivo skrsiti nekoga, a danas je to takticki potez; (marko lo, 5. jul 2012 09:28)

Sedni u vremeplov i reci to onima koji su takticki krsili Peléa! Da, nekad je bilo necasno i nezamislivo... nezamislivo je bilo sve dotle, a tada je i dalje bilo smatrano necasnim, ali -tako je pocelo, od taktickog lomljenja Peléa. S tim da su ovi danasnji, u odnosu na njega onda, zasticeniji od belih medveda (cast je cast, ali, profesionalci igraju za pare i slusaju trenera, dok im pravila i sudije dozvoljavaju).
Do juce sam bio ubedjan da se nikad nece pojaviti ekipa ravna Brazilu'70. Danas, vise, ne mogu da se opredelim, a bilo bi i besmisleno - kako je moguce vagati dve ekipe s distancom od 40 godina!? Dovoljno je i jednima i drugima priznati da su medju nekoliko najboljih ikad. Tacno je da danasnja Spanjolska nema onoliko izuzetne pojedince, kakvi su bili Pelé ili Jairzinho (All Times Top 10). Ali, daleko od tog da ima samo "dva ili tri odlicna igraca"! Medju prvih 13-14 ne vidim nikog ko nije odlican (kandidat za All Times Top 100). Deco, imajte razumevanja za deda Peléa! Njemu je sad preko 70. Decenijama je slusao kako ga svi zovu fudbalsikim bogom. On i jeste bio bog fudbala, ali ne bi bilo lepo da je i sam u to poverovao... dok je igrao. Sada moze i ima svako pravo, a nikakve stete. Pustite da prozivi poslednje godine onako kako je uvek ziveo i da se oseca bogom do kraja! Uostalom, siguran sam da su Iniesta £ co. ovo doziveli kao vrlo veliki kompliment.

Branko S.

pre 11 godina

I ja isto to tvrdim,(jer sam gledao oba tima),ali ko ce sad to da dokaze "novim klincima" koji ne da ih nisu gledali,nego se nisu ni rodili tada!!??Zato spekulacije koje bolji i ko bi pobedio moze dati samo BOG!A svaki "ciga", svoga konja hvali,zar ne!
Sta utalom daje epitet najboljeg tima na svetu - rezultat!Zato je ovaj spanski tim zasluzeno u konkurenciji za najbolji tim ikad!Ali,Pele sa Brazilom te 1970 u Meksiku je isto tako harao kao danasnji tim Spanije i samleo sve.Spanci su se za razliku izvukli na nekim utakmicama pre finala EP(narocito protiv Portugala)i to stavlja mrlju, a da ne pominjem proteklo SP kad su imali toliko srece protiv Holandjana i ne treba trositi reci... Nemacka sa Bekenbauerom 74. je ipak bila bolja nego ovaj spanski tim,nazalost vecine komentatora,(koje potpuno razumem sto su protiv tog misljenja, jer nisu gledali ovaj tim). Pele je u jednom u pravu, Spanija zaista ima tri-cetiri izuzetna igraca, Inijestu pre svih,ali Brazil 70-tih i Nemacka 74 su imali toliko dobrih igraca da ih je tesko i nabrojati,ali svakako da dvojica pomenutih Pele i Bekenbauer zasluzeno stoje na pedijestalu,a pored njih su uz rame,"zuba"Ronaldo. Maradona,Krajf i Zidan.Pitanje za sve: dali je ijedan igrac ove Spanije moze biti uz rame ijednom gore pomenutom,pa ce vam se odgovor naci sam.Toliko i pozdrav svim ljubiteljima fudbala,sa porukom o ukusima ne treba raspravljati!