Sreda, 31.08.2011.

17:19

“100 godina romantike” na B92

U četvrtak od 17 časova, odmah posle Sportskog pregleda, na televiziji B92 očekuje vas dokumentarac “100 godina romantike”.

Izvor: B92

“100 godina romantike” na B92 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Komšija

pre 12 godina

Svaka čast uredništvu na prikazivanju filma koji prikazuje suštinu fudbala sa mnogo emocija.
Iskrena priča o tabu temi u Srbiji, o fudbalu pre 1945. godine.
Bravo B92, još jednom u CENTAR!

Beogradjanin

pre 12 godina

@U cast streljanom Aleksandru Krsmanovicu
Uopste ne znas o cemu govoris ipises gluposti.Kakva bre precizna mehanika i kakve bre gluposti.kao funkcioner OFK Beograda sedamdesetih godina mogu da ti preporucim da odes do klupskih prostorija i da pronadjes sve sta te interesuje a otvoris i sajt OFK Beograda.Kakvi bre metalci i kakvi bakraci. Niti se teren ikada nalazioo na mestu precizne mehanike.Pre nego sto pocnes nesto da pises prvo se edukujes,procitas nesto

vladasr

pre 12 godina

Navijam za OFK kao moj otac i deda. Moji su se doselili u Beograd oko 1900 i deda je uvek navijao za BSK, a posle rata za OFK Beograd za koga je tvrdio da je isto sto i BSK. Mozda je lagao? (moj sin je video da je OFK los i navijao je prvo za Zvezdu a posle Partizan). Pretpostavljam da vecina Zvezdasa i Partizanovaca ima korene posle II sv. rata a pre toga nisu ni culi za fudbal.

BSK, Tirke

pre 12 godina

Evo ni navijaci Ofke pokazuju u komentarima da ne znaju da je BSK skracenica od ''Beogradski sport klub'' a ne ''sportski'', mozda deluje nebitno ali govori dovoljno za nekoga ko sebe naziva ili mozda naziva i navijacem tog Ofk-a koji svakako nije sveti BSK, cak klub ni nema boje Bsk-a (teget i nebo-plava).

tasmanijski djavo

pre 12 godina

Ofk Beograd nema nikakve veze za preciznom mehanikom.Ofk Beograd je naslednik BSK koji je 1945 godine preimenovana uMetalac a 1950 u OFK Beograd..Stadion Ofk Beograda je trebalo da se gradi na mestu daanasnjeg Tehnickog fakulteta pa je premesten na mesto gde je sadaJNA .Ali zbog potrebe JNA i njegovog futbalskog kluba prebacen na periferiju na Staru karaburmu gde se i danas nalazi. Vlasnik stadiona je grad Beograd.kakav bre Zvezdan terzic covek dosao iz backe Palanke
Evo citata iz istorije Ofk beograda
После Другог светског рата група људи која је чинила БСК је 15. фебруара 1945. основала Фудбалски клуб „Металац“. Ово име клуб је носио до 1950, кад је враћено старо име БСК, али већ 1957. име је преиначено у ОФК (Омладински фудбалски клуб) Београд, како би се клуб приближио граду и стекао више навијача.

M

pre 12 godina

Kako smo krenuli, Vojvodina ce od najstarijeg uskoro postati najmladji fudbalski klub u ovoj napacenoj zemlji. Molim rukovodeci kadar mog omiljenog kluba da pod obavezno nesto preduzme kako bi godinu osnivanja pomerili barem u XIX vek, a ne bi bilo lose da je gurnemo i u XVIII.

Pavle

pre 12 godina

OFK Beogradu danas treba vratiti ime BSK.U vreme komunizma to nije bilo moguce.I ovo vreme je prikriveno komunisticko vreme.Zasto?Zato sto deca komunista i dalje odredjuju zivot u Srbiji.Oni privatizuju, oni drze kapital u rukama i samim tim diktiraju drustvene tokove.Zato smo tu gde smo i zato nam je tako kako jeste.Porazavajuce...
Sve se to odrazava i na sport.Ja sam pravi OFK-ovac.U vreme komunizma Crvenu zvezdu je drzala policija, a Partizan vojska (Tito partija, crno-bela armija, pevali su navijaci Partizana).U to vreme iz partijskih struktura je bilo celnika u OFK-u, ali je taj mali beogradski klub bio ipak mali.Toliko da je i glumac Ljubisa Smoki Samardzic u jednom trenutku bio predsednik OFK Beograda.Romanticari su uvek bili, i BSK i OFK.IGROM pre svega.OFK, podseticu vas sa Turudijom, Zecom, Samardzicem, Skoblarom, Santracem, Petkovicem...Setite se osamdesetih i onih klinaca iz napada trenera Zeca - Krkic, Zekic, Majstorovic, Mrkela, predvodjeni Petkovicem, znali su da rasture tada velikog Hajduka u sred Splita sa 4:1.Evo posle trideset i nesto godina jos mi odyvanjaju reci tada vrsnog radio reportera Ede Pecija i hvalospevi na IGRU, pre svega IGRU plavo-belih sa Karaburme...No treba reci da je i sam Beograd tada bio romanticarski grad, gde su se prave vrednosti i te kako cenile.Himnu za tadasnji OFK otpevao je Zarko Dancuo - ...navijaci mi smo tvoji i u dobru i u zlu, mi smo tvoji ti si nas, mi te volimo to znas..., pevali su OFK-ovci.
Smesna je prica da smo bili filijala Partizana ili Zvezde.Naprotiv, kad smo gostovali na zvezdinoj Marakani isli smo kao grupica navijaca na sever i slobodno navijali za OFK, a da nas niko ne dirne.Na JNA, partizanovom stadionu smo isli na jug, no tamo su hteli da nas biju, ako bi navijali za svoj klub.
OFK Beograd u posleratnoj Jugoslaviji je bio zaista klub pravih fudbalskih romanticara koji su se sa svima nadigravali...
Prisetite se Dinama iz Zagreba.Komunizam je cudo napravio i tamo.Komunista Tudjman, inace bivsi predsednik Partizana, kada je Hrvatska "postala" samostalna, menja ime klubu u Croacija.Znao je Tudjman za sve komunisticke smicalice i resio da ih promenom imena ponisti.Sta se dogodilo?Digli su se BBB i vratili komunisticko ime klubu...Za neverovati...
I na kraju jedna anegdota.Tek da vidite kako je tada ziveo romanticarski Beograd i sta je znacio duh tadasnjeg Beograda.Kada je SD Partizan 1995 godine, slavio 50 godina postojanja kluba, svi koji su nesto znacili u klubu, iz svih sportova pozvani su da uvelicaju proslavu.No kako se propusti dogadjaju zaboravili su da pozovu mog komsiju koji je bio sprinter sa zavidnim brojem drzavnih i balkanskih medalja u poratno vreme, sve sa grbom Partizana na grudima.Primetili su to romanticari, navijaci OFK Beograda iz kraja i poceli seretski da pitajuci, zadirkuju starijeg komsiju.Taj razuman covek se pekao na vatri nasih zadirkivanja, sa druge strane krivo mu je bilo sto ga nisu pozvali, ali kao razuman covek bio je svestan da se propusti desavaju.Romanticarska mladez koja je znala za meru, resila je da ga vise ne zadirkuje i to su mu otvoreno rekli.No morali su da mu zasole rep komentarom - Ma komsija ne brini kad Partizan nije pozvao Tudjmana, svog bivseg predsednika na proslavu, nema veze sto nije pozvao i tebe...

Ja nista nisam znao...

pre 12 godina

E, kako vi sve znate...steta sto to vase znanje ne pokazujete i na neka druga polja! :o

OFK-a: ziva bila jos barem sto godina! p.s. OFK je OFK - i tako treba da ostane!

Darkan

pre 12 godina

na grbu hajduka iz kule pise 1925 a osnovan je 1912... ajd sa upisite ne wikipediji da je klub osnovan 1843 godine pa da budete u rangu sa englezima...

Samo Hajduk

pre 12 godina

"Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine"
Hajduk iz Kule jeste osnovan 1912,to lako mozes proveriti u klupskim arhivima,sajtu Hajduka kao i Vikipediji,sve je zabelezeno kako i zasto!
Ne pricaj nesto o cemu nisi obavesten!

zato sad i nema ofka navijace

pre 12 godina

90-e su trebali da vrate ime BSK i stari grb, i da rade na marketingu, i sad bi to bio klub s respektabilnim brojem navijaca, ovako imamo sta imamo...

Jova

pre 12 godina

Ofk ima veze sa Bsk-om isto koliko i Zvezda sa Jugoslavijom. Neverovatno kako se istorija kroji na Balkanu,. Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine. Primitivizam i sramota!

у част стрељаном - Александру Крсмановићу

pre 12 godina

Због чега Б92 учествује у овој лажи? Никакве везе ФК Металац (данас Омладински ФК Београд), клуб основан од стране фабричких радника-металаца, нема са БСК-ом. Ту теорију је лансирао Звездан Терзић пре 5-6 година, на почетку је понављали квази-новинари, да би сто пута изговорена лаж у Србији постала истина.
Знам о чему говорим, знам шта је била на месту Фабрике Прецизне Механике пре 1945., да ли и ви који се позивате на неки тамо ОФК то знате? Да ли знате да су тај клуб формирали "спонтано" радници те фабрике, која је до који месец пре тога била приватна радионица. Да ли знате да је предратни власник те радионице стрељан 1944.?
Можете да тврдите да сте и Њујорк Космос, или шта год пожелите, али то није истина.

BBB_Slavonija

pre 12 godina

Veliki klub, po meni najveci u SFRJ posle Partizana, Zvezde i Hajduka
(pfc, 31. avgust 2011 17:37)

Ha ha, 3 bratska kluba si nabrojao. Kompleksi, kompleksi... Jel, s kim igraju u Europi ova 3 nabrojana kluba ove godine?

Nenad

pre 12 godina

Drugovi sa B92,
Morate da znatei, da je proslava 100 godina
OFK Beograda ccist istorijski
falsifikat. Ako vas istina zanima, jer predratni BSK, sa poratnim, a pogotovo sa OFK Beogradom nema nikakvih dodirnih taccaka, mozzete se raspitati kod novinara Politike Ivan Cvetkovicha. Pozdrav

fkr 1958

pre 12 godina

Nije mi jasno sto ljudi napadate klub tako slavne istorije i plujete ih bezveze,narocito navijaci blizanaca koji bi napadali i Lepusnicu samo da bi sebe uzdigli!
Oni su oduvek se pozivali na istoriju predratnog kluba,reosnovani su 45-te pod drugim imenom jer je tako moralo biti i cao! Steta je sto ne vracaju staro ime,ali sta je tu je!

tasmanijski djavo

pre 12 godina

@ ofk

Ajde ne lupetaj .Ko je unistio Ofk.Sta si ocekivao da ceo Beograd navija za
Ofk. Jedan policijski klub pocev od Milorada Lisanina pok Paje martinovica i od danas pok Srdana Andrejevica.Pravi policijski klub i vecita filijala tima iz Humske. Stadion na Karburmi koliko se ja secam a imam dosta godina bi tri ili cetiri puta pun tj 30.000 gledalaca. Jednom protiv Dinama po nevremenu kadaje zbog groma jedan gledalac izgubio zivot, drugi put kada su protiv Proletera zaigrali Seki i Milos i jos jednom protiv Zvezde i toje sve.I ko je onda unistio Ofk koji se u bivsoj SFRJ motao od prve lige do druge lige i gdeih je veliki brat iz Humske izbacio u drugu ligu iako je veliki brat vec obezbedio titulu prvaka. Uzeli santraca a Petko plakao od muke

Иван-Ниш

pre 12 godina

Дуговечност могу да славе Војводина, Синђелић, Раднички, Цар Константин који је вратио себи изворно име. Ови што славе стогодишњицу, а стиде се старог неукаљаног имена и као баштине њихову прошлост су смешни.

Iskreno

pre 12 godina

Iskreno se nadam da ce ispasti ove godine . Kad ne igraju partizan i Zvezda na Karaburmi na tom stadionu nema vise od 150 ljudi . Neka udju Napredak iz Krusevca ili Radnicki iz Nisa pa lepo da bude pun stadion !

NekoIzMase

pre 12 godina

Iskreno, nisam ocekivao da ce b92 posvetiti prostor ovom jubileju, prijatno sam iznenadjen :-)

Ovima sto misle da se istorija prekraja predlazem da pogledaju dokumentarac pa neka onda iznesu misljenje, neka razmisle zasto je Mosa u SFRJ kao trener vodio samo OFK (odnosno njegov BSK)

Ryber Palunko

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.
(ofk, 31. avgust 2011 17:41)

Sramota je.moj 'ofk', šta vi sami sebi radite! Zašto ne vratite staro i slavno ime!? Čega se stidite? Da mi nećeš, kao jedan prije koji dan, odgovoriti, da ga je zabranila UDBA? To je čista nebuloza, jer nakon nekoliko posljeratnih godina Metalca, 1950 je vraćeno ime BSK, da bi sedam godina docinije, klub bio preimenovan u OFK. Kako god bilo, danas je 2011 i nepravda koju činite sami sebi, dozvoljavajuću nekom marginalnom klupčiću da nosi vaše ime, je nemjerljiva s onim što vam, je li, rade ti đavolji šegrti, 'blizanci'!
Sto godina čega? BSK je umro 1957 i sami ste ga ubili. Zapravo, ubijate ga i dalje, da se ne bi povampirio, šta li.

Милан - Ниш

pre 12 godina

Наш најтофејнији предратни клуб БСК је НАЖАЛОСТ укинут од нових комунистичких власти 1945 године, као и други најпопуларнији српски клуб тог времена Југославија или (СК 1913). То је урађено намерно и створени су нови клубови који су требали да имају нови ''педигре''.
ОФК Београд зато није тај БСК, већ је основан 1945 као Металац, затим је променио касније име у БСК, јер је један њихов руководилац био навијач славног БСК-а, да би се коначно 50-тих фузионисао са Шумадијом у данашњи ОФК Београд.
Разумем да људи хоће да буду део БСК-а, али једноставно немају основа.

ofk

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.

Милан - Ниш

pre 12 godina

Наш најтофејнији предратни клуб БСК је НАЖАЛОСТ укинут од нових комунистичких власти 1945 године, као и други најпопуларнији српски клуб тог времена Југославија или (СК 1913). То је урађено намерно и створени су нови клубови који су требали да имају нови ''педигре''.
ОФК Београд зато није тај БСК, већ је основан 1945 као Металац, затим је променио касније име у БСК, јер је један њихов руководилац био навијач славног БСК-а, да би се коначно 50-тих фузионисао са Шумадијом у данашњи ОФК Београд.
Разумем да људи хоће да буду део БСК-а, али једноставно немају основа.

NekoIzMase

pre 12 godina

Iskreno, nisam ocekivao da ce b92 posvetiti prostor ovom jubileju, prijatno sam iznenadjen :-)

Ovima sto misle da se istorija prekraja predlazem da pogledaju dokumentarac pa neka onda iznesu misljenje, neka razmisle zasto je Mosa u SFRJ kao trener vodio samo OFK (odnosno njegov BSK)

Iskreno

pre 12 godina

Iskreno se nadam da ce ispasti ove godine . Kad ne igraju partizan i Zvezda na Karaburmi na tom stadionu nema vise od 150 ljudi . Neka udju Napredak iz Krusevca ili Radnicki iz Nisa pa lepo da bude pun stadion !

Ryber Palunko

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.
(ofk, 31. avgust 2011 17:41)

Sramota je.moj 'ofk', šta vi sami sebi radite! Zašto ne vratite staro i slavno ime!? Čega se stidite? Da mi nećeš, kao jedan prije koji dan, odgovoriti, da ga je zabranila UDBA? To je čista nebuloza, jer nakon nekoliko posljeratnih godina Metalca, 1950 je vraćeno ime BSK, da bi sedam godina docinije, klub bio preimenovan u OFK. Kako god bilo, danas je 2011 i nepravda koju činite sami sebi, dozvoljavajuću nekom marginalnom klupčiću da nosi vaše ime, je nemjerljiva s onim što vam, je li, rade ti đavolji šegrti, 'blizanci'!
Sto godina čega? BSK je umro 1957 i sami ste ga ubili. Zapravo, ubijate ga i dalje, da se ne bi povampirio, šta li.

Иван-Ниш

pre 12 godina

Дуговечност могу да славе Војводина, Синђелић, Раднички, Цар Константин који је вратио себи изворно име. Ови што славе стогодишњицу, а стиде се старог неукаљаног имена и као баштине њихову прошлост су смешни.

у част стрељаном - Александру Крсмановићу

pre 12 godina

Због чега Б92 учествује у овој лажи? Никакве везе ФК Металац (данас Омладински ФК Београд), клуб основан од стране фабричких радника-металаца, нема са БСК-ом. Ту теорију је лансирао Звездан Терзић пре 5-6 година, на почетку је понављали квази-новинари, да би сто пута изговорена лаж у Србији постала истина.
Знам о чему говорим, знам шта је била на месту Фабрике Прецизне Механике пре 1945., да ли и ви који се позивате на неки тамо ОФК то знате? Да ли знате да су тај клуб формирали "спонтано" радници те фабрике, која је до који месец пре тога била приватна радионица. Да ли знате да је предратни власник те радионице стрељан 1944.?
Можете да тврдите да сте и Њујорк Космос, или шта год пожелите, али то није истина.

Jova

pre 12 godina

Ofk ima veze sa Bsk-om isto koliko i Zvezda sa Jugoslavijom. Neverovatno kako se istorija kroji na Balkanu,. Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine. Primitivizam i sramota!

zato sad i nema ofka navijace

pre 12 godina

90-e su trebali da vrate ime BSK i stari grb, i da rade na marketingu, i sad bi to bio klub s respektabilnim brojem navijaca, ovako imamo sta imamo...

ofk

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.

Nenad

pre 12 godina

Drugovi sa B92,
Morate da znatei, da je proslava 100 godina
OFK Beograda ccist istorijski
falsifikat. Ako vas istina zanima, jer predratni BSK, sa poratnim, a pogotovo sa OFK Beogradom nema nikakvih dodirnih taccaka, mozzete se raspitati kod novinara Politike Ivan Cvetkovicha. Pozdrav

fkr 1958

pre 12 godina

Nije mi jasno sto ljudi napadate klub tako slavne istorije i plujete ih bezveze,narocito navijaci blizanaca koji bi napadali i Lepusnicu samo da bi sebe uzdigli!
Oni su oduvek se pozivali na istoriju predratnog kluba,reosnovani su 45-te pod drugim imenom jer je tako moralo biti i cao! Steta je sto ne vracaju staro ime,ali sta je tu je!

M

pre 12 godina

Kako smo krenuli, Vojvodina ce od najstarijeg uskoro postati najmladji fudbalski klub u ovoj napacenoj zemlji. Molim rukovodeci kadar mog omiljenog kluba da pod obavezno nesto preduzme kako bi godinu osnivanja pomerili barem u XIX vek, a ne bi bilo lose da je gurnemo i u XVIII.

BBB_Slavonija

pre 12 godina

Veliki klub, po meni najveci u SFRJ posle Partizana, Zvezde i Hajduka
(pfc, 31. avgust 2011 17:37)

Ha ha, 3 bratska kluba si nabrojao. Kompleksi, kompleksi... Jel, s kim igraju u Europi ova 3 nabrojana kluba ove godine?

Samo Hajduk

pre 12 godina

"Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine"
Hajduk iz Kule jeste osnovan 1912,to lako mozes proveriti u klupskim arhivima,sajtu Hajduka kao i Vikipediji,sve je zabelezeno kako i zasto!
Ne pricaj nesto o cemu nisi obavesten!

BSK, Tirke

pre 12 godina

Evo ni navijaci Ofke pokazuju u komentarima da ne znaju da je BSK skracenica od ''Beogradski sport klub'' a ne ''sportski'', mozda deluje nebitno ali govori dovoljno za nekoga ko sebe naziva ili mozda naziva i navijacem tog Ofk-a koji svakako nije sveti BSK, cak klub ni nema boje Bsk-a (teget i nebo-plava).

vladasr

pre 12 godina

Navijam za OFK kao moj otac i deda. Moji su se doselili u Beograd oko 1900 i deda je uvek navijao za BSK, a posle rata za OFK Beograd za koga je tvrdio da je isto sto i BSK. Mozda je lagao? (moj sin je video da je OFK los i navijao je prvo za Zvezdu a posle Partizan). Pretpostavljam da vecina Zvezdasa i Partizanovaca ima korene posle II sv. rata a pre toga nisu ni culi za fudbal.

tasmanijski djavo

pre 12 godina

@ ofk

Ajde ne lupetaj .Ko je unistio Ofk.Sta si ocekivao da ceo Beograd navija za
Ofk. Jedan policijski klub pocev od Milorada Lisanina pok Paje martinovica i od danas pok Srdana Andrejevica.Pravi policijski klub i vecita filijala tima iz Humske. Stadion na Karburmi koliko se ja secam a imam dosta godina bi tri ili cetiri puta pun tj 30.000 gledalaca. Jednom protiv Dinama po nevremenu kadaje zbog groma jedan gledalac izgubio zivot, drugi put kada su protiv Proletera zaigrali Seki i Milos i jos jednom protiv Zvezde i toje sve.I ko je onda unistio Ofk koji se u bivsoj SFRJ motao od prve lige do druge lige i gdeih je veliki brat iz Humske izbacio u drugu ligu iako je veliki brat vec obezbedio titulu prvaka. Uzeli santraca a Petko plakao od muke

Pavle

pre 12 godina

OFK Beogradu danas treba vratiti ime BSK.U vreme komunizma to nije bilo moguce.I ovo vreme je prikriveno komunisticko vreme.Zasto?Zato sto deca komunista i dalje odredjuju zivot u Srbiji.Oni privatizuju, oni drze kapital u rukama i samim tim diktiraju drustvene tokove.Zato smo tu gde smo i zato nam je tako kako jeste.Porazavajuce...
Sve se to odrazava i na sport.Ja sam pravi OFK-ovac.U vreme komunizma Crvenu zvezdu je drzala policija, a Partizan vojska (Tito partija, crno-bela armija, pevali su navijaci Partizana).U to vreme iz partijskih struktura je bilo celnika u OFK-u, ali je taj mali beogradski klub bio ipak mali.Toliko da je i glumac Ljubisa Smoki Samardzic u jednom trenutku bio predsednik OFK Beograda.Romanticari su uvek bili, i BSK i OFK.IGROM pre svega.OFK, podseticu vas sa Turudijom, Zecom, Samardzicem, Skoblarom, Santracem, Petkovicem...Setite se osamdesetih i onih klinaca iz napada trenera Zeca - Krkic, Zekic, Majstorovic, Mrkela, predvodjeni Petkovicem, znali su da rasture tada velikog Hajduka u sred Splita sa 4:1.Evo posle trideset i nesto godina jos mi odyvanjaju reci tada vrsnog radio reportera Ede Pecija i hvalospevi na IGRU, pre svega IGRU plavo-belih sa Karaburme...No treba reci da je i sam Beograd tada bio romanticarski grad, gde su se prave vrednosti i te kako cenile.Himnu za tadasnji OFK otpevao je Zarko Dancuo - ...navijaci mi smo tvoji i u dobru i u zlu, mi smo tvoji ti si nas, mi te volimo to znas..., pevali su OFK-ovci.
Smesna je prica da smo bili filijala Partizana ili Zvezde.Naprotiv, kad smo gostovali na zvezdinoj Marakani isli smo kao grupica navijaca na sever i slobodno navijali za OFK, a da nas niko ne dirne.Na JNA, partizanovom stadionu smo isli na jug, no tamo su hteli da nas biju, ako bi navijali za svoj klub.
OFK Beograd u posleratnoj Jugoslaviji je bio zaista klub pravih fudbalskih romanticara koji su se sa svima nadigravali...
Prisetite se Dinama iz Zagreba.Komunizam je cudo napravio i tamo.Komunista Tudjman, inace bivsi predsednik Partizana, kada je Hrvatska "postala" samostalna, menja ime klubu u Croacija.Znao je Tudjman za sve komunisticke smicalice i resio da ih promenom imena ponisti.Sta se dogodilo?Digli su se BBB i vratili komunisticko ime klubu...Za neverovati...
I na kraju jedna anegdota.Tek da vidite kako je tada ziveo romanticarski Beograd i sta je znacio duh tadasnjeg Beograda.Kada je SD Partizan 1995 godine, slavio 50 godina postojanja kluba, svi koji su nesto znacili u klubu, iz svih sportova pozvani su da uvelicaju proslavu.No kako se propusti dogadjaju zaboravili su da pozovu mog komsiju koji je bio sprinter sa zavidnim brojem drzavnih i balkanskih medalja u poratno vreme, sve sa grbom Partizana na grudima.Primetili su to romanticari, navijaci OFK Beograda iz kraja i poceli seretski da pitajuci, zadirkuju starijeg komsiju.Taj razuman covek se pekao na vatri nasih zadirkivanja, sa druge strane krivo mu je bilo sto ga nisu pozvali, ali kao razuman covek bio je svestan da se propusti desavaju.Romanticarska mladez koja je znala za meru, resila je da ga vise ne zadirkuje i to su mu otvoreno rekli.No morali su da mu zasole rep komentarom - Ma komsija ne brini kad Partizan nije pozvao Tudjmana, svog bivseg predsednika na proslavu, nema veze sto nije pozvao i tebe...

Darkan

pre 12 godina

na grbu hajduka iz kule pise 1925 a osnovan je 1912... ajd sa upisite ne wikipediji da je klub osnovan 1843 godine pa da budete u rangu sa englezima...

Beogradjanin

pre 12 godina

@U cast streljanom Aleksandru Krsmanovicu
Uopste ne znas o cemu govoris ipises gluposti.Kakva bre precizna mehanika i kakve bre gluposti.kao funkcioner OFK Beograda sedamdesetih godina mogu da ti preporucim da odes do klupskih prostorija i da pronadjes sve sta te interesuje a otvoris i sajt OFK Beograda.Kakvi bre metalci i kakvi bakraci. Niti se teren ikada nalazioo na mestu precizne mehanike.Pre nego sto pocnes nesto da pises prvo se edukujes,procitas nesto

tasmanijski djavo

pre 12 godina

Ofk Beograd nema nikakve veze za preciznom mehanikom.Ofk Beograd je naslednik BSK koji je 1945 godine preimenovana uMetalac a 1950 u OFK Beograd..Stadion Ofk Beograda je trebalo da se gradi na mestu daanasnjeg Tehnickog fakulteta pa je premesten na mesto gde je sadaJNA .Ali zbog potrebe JNA i njegovog futbalskog kluba prebacen na periferiju na Staru karaburmu gde se i danas nalazi. Vlasnik stadiona je grad Beograd.kakav bre Zvezdan terzic covek dosao iz backe Palanke
Evo citata iz istorije Ofk beograda
После Другог светског рата група људи која је чинила БСК је 15. фебруара 1945. основала Фудбалски клуб „Металац“. Ово име клуб је носио до 1950, кад је враћено старо име БСК, али већ 1957. име је преиначено у ОФК (Омладински фудбалски клуб) Београд, како би се клуб приближио граду и стекао више навијача.

Ja nista nisam znao...

pre 12 godina

E, kako vi sve znate...steta sto to vase znanje ne pokazujete i na neka druga polja! :o

OFK-a: ziva bila jos barem sto godina! p.s. OFK je OFK - i tako treba da ostane!

Komšija

pre 12 godina

Svaka čast uredništvu na prikazivanju filma koji prikazuje suštinu fudbala sa mnogo emocija.
Iskrena priča o tabu temi u Srbiji, o fudbalu pre 1945. godine.
Bravo B92, još jednom u CENTAR!

ofk

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.

BBB_Slavonija

pre 12 godina

Veliki klub, po meni najveci u SFRJ posle Partizana, Zvezde i Hajduka
(pfc, 31. avgust 2011 17:37)

Ha ha, 3 bratska kluba si nabrojao. Kompleksi, kompleksi... Jel, s kim igraju u Europi ova 3 nabrojana kluba ove godine?

Iskreno

pre 12 godina

Iskreno se nadam da ce ispasti ove godine . Kad ne igraju partizan i Zvezda na Karaburmi na tom stadionu nema vise od 150 ljudi . Neka udju Napredak iz Krusevca ili Radnicki iz Nisa pa lepo da bude pun stadion !

Милан - Ниш

pre 12 godina

Наш најтофејнији предратни клуб БСК је НАЖАЛОСТ укинут од нових комунистичких власти 1945 године, као и други најпопуларнији српски клуб тог времена Југославија или (СК 1913). То је урађено намерно и створени су нови клубови који су требали да имају нови ''педигре''.
ОФК Београд зато није тај БСК, већ је основан 1945 као Металац, затим је променио касније име у БСК, јер је један њихов руководилац био навијач славног БСК-а, да би се коначно 50-тих фузионисао са Шумадијом у данашњи ОФК Београд.
Разумем да људи хоће да буду део БСК-а, али једноставно немају основа.

tasmanijski djavo

pre 12 godina

@ ofk

Ajde ne lupetaj .Ko je unistio Ofk.Sta si ocekivao da ceo Beograd navija za
Ofk. Jedan policijski klub pocev od Milorada Lisanina pok Paje martinovica i od danas pok Srdana Andrejevica.Pravi policijski klub i vecita filijala tima iz Humske. Stadion na Karburmi koliko se ja secam a imam dosta godina bi tri ili cetiri puta pun tj 30.000 gledalaca. Jednom protiv Dinama po nevremenu kadaje zbog groma jedan gledalac izgubio zivot, drugi put kada su protiv Proletera zaigrali Seki i Milos i jos jednom protiv Zvezde i toje sve.I ko je onda unistio Ofk koji se u bivsoj SFRJ motao od prve lige do druge lige i gdeih je veliki brat iz Humske izbacio u drugu ligu iako je veliki brat vec obezbedio titulu prvaka. Uzeli santraca a Petko plakao od muke

у част стрељаном - Александру Крсмановићу

pre 12 godina

Због чега Б92 учествује у овој лажи? Никакве везе ФК Металац (данас Омладински ФК Београд), клуб основан од стране фабричких радника-металаца, нема са БСК-ом. Ту теорију је лансирао Звездан Терзић пре 5-6 година, на почетку је понављали квази-новинари, да би сто пута изговорена лаж у Србији постала истина.
Знам о чему говорим, знам шта је била на месту Фабрике Прецизне Механике пре 1945., да ли и ви који се позивате на неки тамо ОФК то знате? Да ли знате да су тај клуб формирали "спонтано" радници те фабрике, која је до који месец пре тога била приватна радионица. Да ли знате да је предратни власник те радионице стрељан 1944.?
Можете да тврдите да сте и Њујорк Космос, или шта год пожелите, али то није истина.

Jova

pre 12 godina

Ofk ima veze sa Bsk-om isto koliko i Zvezda sa Jugoslavijom. Neverovatno kako se istorija kroji na Balkanu,. Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine. Primitivizam i sramota!

vladasr

pre 12 godina

Navijam za OFK kao moj otac i deda. Moji su se doselili u Beograd oko 1900 i deda je uvek navijao za BSK, a posle rata za OFK Beograd za koga je tvrdio da je isto sto i BSK. Mozda je lagao? (moj sin je video da je OFK los i navijao je prvo za Zvezdu a posle Partizan). Pretpostavljam da vecina Zvezdasa i Partizanovaca ima korene posle II sv. rata a pre toga nisu ni culi za fudbal.

Ryber Palunko

pre 12 godina

Sramota je sta su uradili blizanci,unistili su pravi beogradski klub '45.,marginalizovali ga i sad eksploatisu sve medije i javnost.Eeeej,nastali '45. a mi jos 1912.!!!Mislite o tome vestacki nastali klubovi!Sad bi imali jedan ali jak evropski klub Ofk a ne 2 osrednja koji su razlog za podele medju stanovnistvom.
(ofk, 31. avgust 2011 17:41)

Sramota je.moj 'ofk', šta vi sami sebi radite! Zašto ne vratite staro i slavno ime!? Čega se stidite? Da mi nećeš, kao jedan prije koji dan, odgovoriti, da ga je zabranila UDBA? To je čista nebuloza, jer nakon nekoliko posljeratnih godina Metalca, 1950 je vraćeno ime BSK, da bi sedam godina docinije, klub bio preimenovan u OFK. Kako god bilo, danas je 2011 i nepravda koju činite sami sebi, dozvoljavajuću nekom marginalnom klupčiću da nosi vaše ime, je nemjerljiva s onim što vam, je li, rade ti đavolji šegrti, 'blizanci'!
Sto godina čega? BSK je umro 1957 i sami ste ga ubili. Zapravo, ubijate ga i dalje, da se ne bi povampirio, šta li.

Nenad

pre 12 godina

Drugovi sa B92,
Morate da znatei, da je proslava 100 godina
OFK Beograda ccist istorijski
falsifikat. Ako vas istina zanima, jer predratni BSK, sa poratnim, a pogotovo sa OFK Beogradom nema nikakvih dodirnih taccaka, mozzete se raspitati kod novinara Politike Ivan Cvetkovicha. Pozdrav

Pavle

pre 12 godina

OFK Beogradu danas treba vratiti ime BSK.U vreme komunizma to nije bilo moguce.I ovo vreme je prikriveno komunisticko vreme.Zasto?Zato sto deca komunista i dalje odredjuju zivot u Srbiji.Oni privatizuju, oni drze kapital u rukama i samim tim diktiraju drustvene tokove.Zato smo tu gde smo i zato nam je tako kako jeste.Porazavajuce...
Sve se to odrazava i na sport.Ja sam pravi OFK-ovac.U vreme komunizma Crvenu zvezdu je drzala policija, a Partizan vojska (Tito partija, crno-bela armija, pevali su navijaci Partizana).U to vreme iz partijskih struktura je bilo celnika u OFK-u, ali je taj mali beogradski klub bio ipak mali.Toliko da je i glumac Ljubisa Smoki Samardzic u jednom trenutku bio predsednik OFK Beograda.Romanticari su uvek bili, i BSK i OFK.IGROM pre svega.OFK, podseticu vas sa Turudijom, Zecom, Samardzicem, Skoblarom, Santracem, Petkovicem...Setite se osamdesetih i onih klinaca iz napada trenera Zeca - Krkic, Zekic, Majstorovic, Mrkela, predvodjeni Petkovicem, znali su da rasture tada velikog Hajduka u sred Splita sa 4:1.Evo posle trideset i nesto godina jos mi odyvanjaju reci tada vrsnog radio reportera Ede Pecija i hvalospevi na IGRU, pre svega IGRU plavo-belih sa Karaburme...No treba reci da je i sam Beograd tada bio romanticarski grad, gde su se prave vrednosti i te kako cenile.Himnu za tadasnji OFK otpevao je Zarko Dancuo - ...navijaci mi smo tvoji i u dobru i u zlu, mi smo tvoji ti si nas, mi te volimo to znas..., pevali su OFK-ovci.
Smesna je prica da smo bili filijala Partizana ili Zvezde.Naprotiv, kad smo gostovali na zvezdinoj Marakani isli smo kao grupica navijaca na sever i slobodno navijali za OFK, a da nas niko ne dirne.Na JNA, partizanovom stadionu smo isli na jug, no tamo su hteli da nas biju, ako bi navijali za svoj klub.
OFK Beograd u posleratnoj Jugoslaviji je bio zaista klub pravih fudbalskih romanticara koji su se sa svima nadigravali...
Prisetite se Dinama iz Zagreba.Komunizam je cudo napravio i tamo.Komunista Tudjman, inace bivsi predsednik Partizana, kada je Hrvatska "postala" samostalna, menja ime klubu u Croacija.Znao je Tudjman za sve komunisticke smicalice i resio da ih promenom imena ponisti.Sta se dogodilo?Digli su se BBB i vratili komunisticko ime klubu...Za neverovati...
I na kraju jedna anegdota.Tek da vidite kako je tada ziveo romanticarski Beograd i sta je znacio duh tadasnjeg Beograda.Kada je SD Partizan 1995 godine, slavio 50 godina postojanja kluba, svi koji su nesto znacili u klubu, iz svih sportova pozvani su da uvelicaju proslavu.No kako se propusti dogadjaju zaboravili su da pozovu mog komsiju koji je bio sprinter sa zavidnim brojem drzavnih i balkanskih medalja u poratno vreme, sve sa grbom Partizana na grudima.Primetili su to romanticari, navijaci OFK Beograda iz kraja i poceli seretski da pitajuci, zadirkuju starijeg komsiju.Taj razuman covek se pekao na vatri nasih zadirkivanja, sa druge strane krivo mu je bilo sto ga nisu pozvali, ali kao razuman covek bio je svestan da se propusti desavaju.Romanticarska mladez koja je znala za meru, resila je da ga vise ne zadirkuje i to su mu otvoreno rekli.No morali su da mu zasole rep komentarom - Ma komsija ne brini kad Partizan nije pozvao Tudjmana, svog bivseg predsednika na proslavu, nema veze sto nije pozvao i tebe...

NekoIzMase

pre 12 godina

Iskreno, nisam ocekivao da ce b92 posvetiti prostor ovom jubileju, prijatno sam iznenadjen :-)

Ovima sto misle da se istorija prekraja predlazem da pogledaju dokumentarac pa neka onda iznesu misljenje, neka razmisle zasto je Mosa u SFRJ kao trener vodio samo OFK (odnosno njegov BSK)

fkr 1958

pre 12 godina

Nije mi jasno sto ljudi napadate klub tako slavne istorije i plujete ih bezveze,narocito navijaci blizanaca koji bi napadali i Lepusnicu samo da bi sebe uzdigli!
Oni su oduvek se pozivali na istoriju predratnog kluba,reosnovani su 45-te pod drugim imenom jer je tako moralo biti i cao! Steta je sto ne vracaju staro ime,ali sta je tu je!

Samo Hajduk

pre 12 godina

"Evo vidim da je i Hajduk iz Kule, od skora, osnovan 1912. godine"
Hajduk iz Kule jeste osnovan 1912,to lako mozes proveriti u klupskim arhivima,sajtu Hajduka kao i Vikipediji,sve je zabelezeno kako i zasto!
Ne pricaj nesto o cemu nisi obavesten!

M

pre 12 godina

Kako smo krenuli, Vojvodina ce od najstarijeg uskoro postati najmladji fudbalski klub u ovoj napacenoj zemlji. Molim rukovodeci kadar mog omiljenog kluba da pod obavezno nesto preduzme kako bi godinu osnivanja pomerili barem u XIX vek, a ne bi bilo lose da je gurnemo i u XVIII.

Иван-Ниш

pre 12 godina

Дуговечност могу да славе Војводина, Синђелић, Раднички, Цар Константин који је вратио себи изворно име. Ови што славе стогодишњицу, а стиде се старог неукаљаног имена и као баштине њихову прошлост су смешни.

tasmanijski djavo

pre 12 godina

Ofk Beograd nema nikakve veze za preciznom mehanikom.Ofk Beograd je naslednik BSK koji je 1945 godine preimenovana uMetalac a 1950 u OFK Beograd..Stadion Ofk Beograda je trebalo da se gradi na mestu daanasnjeg Tehnickog fakulteta pa je premesten na mesto gde je sadaJNA .Ali zbog potrebe JNA i njegovog futbalskog kluba prebacen na periferiju na Staru karaburmu gde se i danas nalazi. Vlasnik stadiona je grad Beograd.kakav bre Zvezdan terzic covek dosao iz backe Palanke
Evo citata iz istorije Ofk beograda
После Другог светског рата група људи која је чинила БСК је 15. фебруара 1945. основала Фудбалски клуб „Металац“. Ово име клуб је носио до 1950, кад је враћено старо име БСК, али већ 1957. име је преиначено у ОФК (Омладински фудбалски клуб) Београд, како би се клуб приближио граду и стекао више навијача.

Beogradjanin

pre 12 godina

@U cast streljanom Aleksandru Krsmanovicu
Uopste ne znas o cemu govoris ipises gluposti.Kakva bre precizna mehanika i kakve bre gluposti.kao funkcioner OFK Beograda sedamdesetih godina mogu da ti preporucim da odes do klupskih prostorija i da pronadjes sve sta te interesuje a otvoris i sajt OFK Beograda.Kakvi bre metalci i kakvi bakraci. Niti se teren ikada nalazioo na mestu precizne mehanike.Pre nego sto pocnes nesto da pises prvo se edukujes,procitas nesto

zato sad i nema ofka navijace

pre 12 godina

90-e su trebali da vrate ime BSK i stari grb, i da rade na marketingu, i sad bi to bio klub s respektabilnim brojem navijaca, ovako imamo sta imamo...

Darkan

pre 12 godina

na grbu hajduka iz kule pise 1925 a osnovan je 1912... ajd sa upisite ne wikipediji da je klub osnovan 1843 godine pa da budete u rangu sa englezima...

Ja nista nisam znao...

pre 12 godina

E, kako vi sve znate...steta sto to vase znanje ne pokazujete i na neka druga polja! :o

OFK-a: ziva bila jos barem sto godina! p.s. OFK je OFK - i tako treba da ostane!

BSK, Tirke

pre 12 godina

Evo ni navijaci Ofke pokazuju u komentarima da ne znaju da je BSK skracenica od ''Beogradski sport klub'' a ne ''sportski'', mozda deluje nebitno ali govori dovoljno za nekoga ko sebe naziva ili mozda naziva i navijacem tog Ofk-a koji svakako nije sveti BSK, cak klub ni nema boje Bsk-a (teget i nebo-plava).

Komšija

pre 12 godina

Svaka čast uredništvu na prikazivanju filma koji prikazuje suštinu fudbala sa mnogo emocija.
Iskrena priča o tabu temi u Srbiji, o fudbalu pre 1945. godine.
Bravo B92, još jednom u CENTAR!