Utorak, 11.01.2011.

13:22

CNN: ”Maksimir ’90. promenio svet”

Prekinut meč Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru 13. maja 1990. godine našao se među pet najbitnijih fudbalskih mečeva, prema tv mreži CNN.

Izvor: B92

CNN: ”Maksimir ’90. promenio svet” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Леонидас

pre 13 godina

Многи подцењују већ годинама суштинску симболику тог 13. маја 1990. године. То је дан који се формално може, без претеривања узети као дан када је почео рат у СФРЈ. Мени је лично било јасно већ тог поподнева да повратка назад више нема. Осећао сам тешку горчину јер сам почео да схватам да је ситуација у држави измакла контроли и да нема више ауторитета који ће зауставити сукобе. Стадиони су увек били места где је могао да се опипа пулс расположења нације.

nbp

pre 13 godina

Čega se pametan stidi, budala se time ponosi. Fudbaleri nisu poznati po obrazovanju i intelektu i taj potez Bobana je suštinski potez jednog takvog čoveka. Svi znaju da je sve to izrežirano - i sa srpske i sa hrvatske strane. A on se loži, kao i hiljade mladih. I CNN-ova lista je budalasta i bizarna i suštinski netačna. Ovakva tuča je mogla da se desi i da ne bude rata. Ovako, od tih budala prave heroje i još se stvar više popularizuje da bismo imali još pitomaca naših bednih šovinizama.

ko ih ne zna

pre 13 godina

A kao Ameri nisu imali pojma sta sledi, toliko su bili neupuceni da su sa Hrvatima i pre nezavisnosti, igrali prijateljsku utakmicu u Zagrebu u jesen 1990.

Puškaš,Kočiš....

pre 13 godina

Čitao sam ranije da su svi Nemački reprezentativci oboleli od žutice posle finala sa Mađarima,navodno su se predozirali ko zna čim...i nakon ovoliko vremena,trebala bi FIFA da ispita ovaj slučaj,i ako je stvarno bilo neregularnosti od strane Nemaca,titulu dodeliti Mađarskoj.

Sami sebe prekasno pobedjuju

pre 13 godina

Verujem da u Zagrebu i dalje traje gradjanski rat, kako i ne bi kad su pustili da igrac sa takvom vizijom fudbala, jos kao igrac Robert Prosinecki okrene svoje snove ka Zvezdi

Profa

pre 13 godina

To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !
(treba znati i ovo, 11. januar 2011 15:13)

Zbog takvih kao ti, koji slave nasilje i mržnju, ova zemlja neće skoro krenuti napred.
I to treba znati!

Backo

pre 13 godina

Ocekujem od Lukica saopstenje u roku od 3 dana! Kako je on bio tamo i branio srBstvo!
(yew, 11. januar 2011 14:12
auuu al ti imas komplekse majstore podhitno pocni da se bavis sobom tj svojim mozgom

Predrag BG

pre 13 godina

CNN, kakvo oruđe u rukama Lucifera.
Zaista me ne čudi da pored svih gluposti i lažnih, manipulatorskih informacija, prekrajanja istorijskih istina,ne samo ovde na našim prostorima , doživimo i ovakvu "informaciju" od CNN.
Gde bi Gebelsu, a zatim i Hitleru bio kraj da je imao takav sistem za podršku !?
Nadajmo se da će CNN ubrzo sići sa scene, na žalost ostavivši za sobom zagađen svet dezimformacijama , ali ipak izlečiv, jer istina je nepobediva ...

treba znati i ovo

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Ono što bi svaki pravi navijač, a pogotovo Grobar u Srbiji trebao da zna iz istorije navijačkog pokreta, to je prica o Pampiju. Stvarno je nepravda zaboraviti tog čoveka jer je imao mnogo veliki uticaj na sve ono što će se dogadjati kasnije. Ako je Engleska imala Ikija i Head Hunters-e, Srbija je imala Pampija.

Pampi nije bio neki udarač i kako mi to kazemo "na ruke" bi ga dobio skoro svaki današnji huligan. Bio je visok oko 182-83 i bio je relativno mršav i nosio je veliku dioptriju naočara koja ga je dodatno opterećivala. Ali je zato bio hrabar i izrazito lud, pa su ga se ljudi kao takvog klonili.


Mnogo ga je interesovao navijački svet, bio je patološki navijač Partizana , ali se u fudbal nije puno razumeo. Negde oko 1980. postao je jedan od vodja na jugu. Imao je posebnu harizmu da okupi čudne ljude oko sebe.
Nerazdvojan je bio sa pokojnim Trlajom ( Bata Trlaja ) jer su živeli tako reći u komsiluku. Pampi je odrastao u BLOKU 70 , a Trlaja na Bežaniji .Kada je trebalo na ruke sa nekim jedan na jedan, tu je bio Trlaja, koji je medju prvim navijačima u Beogradu počeo da bilduje.

Gostovanja koja je organizovao Pampi nisu ničim ličila na ona dok se on nije pojavio. Sve je funkcionisalo besprekorno. Imao je momke koji su brinuli da se putuje preko Ferijalnog Saveza (omladinska organizacija preko koje je karta kostala bagatela), pa su za razliku od ... ovih sto su danas delije koji su se uglavnom švercovali, grobarska putovanja bila masovnija i bezbednija.
Kod Pampija je svako imao svoje zaduženje, pa su tako postojali i "dežurni lopovi" koji su imali zadatak da pribave hranu , piće i ostale potrebne stvari za naredna gostovanja.Krali su i platno za zastave, i auto lakove za grafite...





Ako se putovalo u neki hrvatski grad, posebnu ulogu su imali takozvani "politički komesari", koji su pričali o srpstvu.

Uz Pampija je često bio "Debeli" koji je govorio samo u stihu, tako što bi istog trenutka smišljao rečenicu.On je bio zadužen da smisli nove pesme i skandiranja, koja su kasnije uvežbavana.

Kada su "Generali" bili dovoljno informisovani, zadatak je bio da prenesu sve sto su saznali na ostale, a Pampi je išao vozom kao pravi vojskovodja i obilazio svoje vojnike da proveri moral.

Uvek se zalagao da bude pravi lider. Tako na primer valjda 82/83, grobari su krenuli u Zagreb i ispisali su ceo voz i spolja i iznutra autolakovima, jer je bio trip da to izgleda mnogo dobro kada se ulazi u stanicu neprijateljskog grada (postojala je priča da to rade žabari).

Policija je u Slavonskom Brodu htela da uhapsi većinu grobara, ali se Pampi prijavio da je sve sam napisao tako spasivsi ostale samo je on uhapsen.


Pampi je bio prvi koji je počeo da organizuje akcije iznenadjenja. Na primer, sa manjom ekipom je odlazio u Šid i sačekivao noćne vozove iz Splita, Zagreba,...u zavisnosti ko je igrao sa Partizanom. To niko nije očekivao , jer su uglavnom svi spavali.

Postoji i na BBB sajtu prica kad je uhvatio "Bubu ludjaka", ali nije tačno napisano. Grobari su "Bubu" zarobili i vodili ga ceo dan sa sobom, da bi ga na kraju odveli na Manceov grob , vezali i terali da peva Partizanove pesme. Tada je došla Manceova majka da poseti grob svoga sina, a grobari su pobegli jer ih je bilo sramota. Tako su i jednom...ove sto se danas zovu delije čekali kada su se vraćali iz Novog Sada. To je bilo nešto sasvim novo i pravo iznenadjenje za sve- blic krig!

Pampi je oko sebe uvek okupljao mnogo problematične njuške. Tako je jedan od generala bio i pokojni Dile (Divac iz 63. bloka),pokojni Muca, a jedan od klinaca i pokojni Žabac (Kneletov nerazdvojni drug). Bilo je tu mnogo momaka, koji nisu imali nikakve veze sa navijacima .
Zbog toga je bio prisutan strah i kompleks medju ...ovima sto se sada zovu delije, Grobari su sve do 1986. dolazili na sever kada je Zvezda igrala važne utakmice i navijali grobarske pesme. Gledano sa perspektive ovog vremena, to izgleda nezamislivo. Ali , niko nije hteo prvi da se suprotstavi iz straha šta bi se moglo dogoditi narednih dana u gradu.

Već su bile poznate price o "ŠOK SOBI" (podrum u zgradi jednog grobara u Pampijevom komsiluku),gde su maltretirani ljudi, stavljane im cevi pištolja u usta i druge nezamislive stvari za ono vreme. Dovoljno je bilo da ribama iz tog kraja pomeneš Pampija i više sa tobom nikada nebi progovorile ni reč.

Pampi je od...ovih sto se sada zovu delije samo priznavao Boška (nerazdvojan drug iz detinjstva) za koga je govorio da je isti kao on, i Rikija (uhapsen '86 kada su posle kupa sa OFK Beogradom polomljene albanske radnje) Kada se vratio sa izdržavanja kazne zbog toga, nikad se više nije pojavio na severu. Oni su uvek mogli da dodju na jug sa zvezdinim šalovima, pa se tako prepričava još uvek scena, kad je Boško mrtav pijan pišao na sred južnog kopa, a niko nije smeo da mu kaze ni rec zbog "Ćoravog". Postoji i druga priča, da je tada isti Boško prebijen od strane nekih grobara koji su kasnije imali grdnih problema zbog toga.

Prvo huligansko gostovanje neke ekipe iz bivše zemlje bilo je grobarsko u Menhengladbahu. Otputovao je jedan autobus grobara i sve je bilo regularno do izlaska iz zemlje ( svemu što čitate morate da date posebnu težinu, jer što je danas najnormalnije, u to doba komunizma bilo je nezamislivo). Onda je Pampi izvadio buzdovan ( uvek je nosio sa sobom čudne kape i neko oružje) i rekao vodji puta i vozaču :"A sada ja preuzimam komandu".

Grobari na stadionu super izdanje, dobri transparenti (kao englezi u to vreme), dobro pevali,... U novinama su naveliko pisali o tome kako su vozaci doziveli taj put. Jos se smejemo kad se setimo , u stilu :"Krenuli smo sa novim autobusom, vratili smo se sa zapreznim kolima".

Najludje je u pomenutom autobusu bilo kada je Žare Petrović počeo da vozi , a svi grobari da navijaju . Kulminacija je bila kad se Žaretu prikenjalo i kad je autobus zaustavio u centru jednog nemačkog grada. Izašao je napolje i takoreci pred masom prolaznika poceo da se skida. Grobari su ga zagradili zastavom a on je se 'ladno iskenjao u sred grada !!

Trlaja je imao nekog kera koji je bio toliko divlji, da je vise ličio na zver, nego na psa. Držao ga je u posebnom kavezu i samo su on i otac mogli da mu pridju. Kada bi dolazio Pampi i ostali drugovi, često bi se napili i postajali nesnosni. Takvih ludaka nema mnogo sada medju navijačima u Beogradu. Počeli bi da demoliraju Trlaji kuću i jedini način da ih smiri, bio je da dovede"zver". Svi su se toliko plašili "zveri", da bi postajali manji od makovog zrna kad se pojavi. Kada je Trlaja otišao u vojsku, gnevni na kera sto su se toliko vremena plašili od njega, došli su jedno veče i isprebijali ga motkama.

Na jesen '85 na jednoj zvezdinoj evropskoj utakmici, na sever dolaze prvi put bez Pampija mladji grobari (njegovi "generali") i sukobljavaju se sa ekipom...ovih sto se sada zovu delije. Od tada grobari vise ne dolaze na sever Marakane, ali jos uvek ovi...sto se sada zovu delije, nisu prevazisli kompleks Pampija.




To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !

Dare

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Cega se pametan stidi, budala se hvali.

BRONCANI

pre 13 godina

evo vam jedna istina koju je meni otac rekao prije 10 godina:kad srbin i hrvat pricaju o proslosti obavezno nastrada buducnost!!
mislite i o tome malo

vlad

pre 13 godina

Ali sta Madjarima sve nije uslo u finalu protiv Nemaca, neverovatno, stvarno za istoriju. Da nekog tako odvalis i na kraju izgubis samo u fudbalu moze.

Ivan BA

pre 13 godina

Fali tu mec druge runde kvalifikacija za svetsko prvenstvo 1970 izmedju El Salvadora i Hondurasa.
Mec je odigran 1969 na ulicama je izbilo nasilje a dve nedelje posle su krenule ove dve drzave u rat.

pop

pre 13 godina

sta bi dao da opet igraju dinamo i zvezda!!dva najveca kluba ex-juge sa najvise navijaca....to je bio najveci derbi ali ne samo na balkanu nego u cijeloj istocnoj europi!! zvone legendo!!!! bbb-stara pazova

3-phase cretin

pre 13 godina

Razjarena rulja promenila svet? Super! Sada će navijačke budaletine još više da se ohrabre, ne bi li možda dospele u istoriju kao revolucionari.

Uzgred, kako to zaboraviše Hejsel?

Dusan

pre 13 godina

Gluposti, za Maksimir se jos tada znalo da je izreziran,ali o tome ce svi da pricaju ovde, pa cu da preskocim. Utakmica nemacke i Madjarske je bruka i sramota za sport uopste, jer su i sami nemacki fudbaleri iz te reprezentacije u skorije vreme poceli da dobijaju napade savesti i pricaju o slinim inekcijama "za koje su mislili da su vitamini" kojima su ih boli tokom prventstva i pred samo finale. A posto izmena nije bilo..eto ti cuvene nemacke upornosti i izdrzljivosti u slici i reci.
Iracani su broj jedan, njihov rezultat je pravi sportski podvig. Respect.

Parni valjak

pre 13 godina

Nije promenio svet, nego je promenio broj srpskih policajaca u MUP-u Hrvatske, koji su tada bili većina. To je bio pravi razlog zbog koga je sukob i izrežiran i to sa obe strane.

Nikola

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.

Pera zdera

pre 13 godina

Boban je najveca sramota istorije fudbala...zivim u Italiji i cesto se on pojavljuje na TV-u gde i dan danas ponosno podseca na taj trenutak!Cak i nakon utakmice nase reprez. u Djenovi se pricalo o tome u gazeti a moja keva nije propustila sansu da pozove novine i dam... sve po spisku :)

BRONCANI

pre 13 godina

evo vam jedna istina koju je meni otac rekao prije 10 godina:kad srbin i hrvat pricaju o proslosti obavezno nastrada buducnost!!
mislite i o tome malo

3-phase cretin

pre 13 godina

Razjarena rulja promenila svet? Super! Sada će navijačke budaletine još više da se ohrabre, ne bi li možda dospele u istoriju kao revolucionari.

Uzgred, kako to zaboraviše Hejsel?

Ivan BA

pre 13 godina

Fali tu mec druge runde kvalifikacija za svetsko prvenstvo 1970 izmedju El Salvadora i Hondurasa.
Mec je odigran 1969 na ulicama je izbilo nasilje a dve nedelje posle su krenule ove dve drzave u rat.

Pera zdera

pre 13 godina

Boban je najveca sramota istorije fudbala...zivim u Italiji i cesto se on pojavljuje na TV-u gde i dan danas ponosno podseca na taj trenutak!Cak i nakon utakmice nase reprez. u Djenovi se pricalo o tome u gazeti a moja keva nije propustila sansu da pozove novine i dam... sve po spisku :)

Dusan

pre 13 godina

Gluposti, za Maksimir se jos tada znalo da je izreziran,ali o tome ce svi da pricaju ovde, pa cu da preskocim. Utakmica nemacke i Madjarske je bruka i sramota za sport uopste, jer su i sami nemacki fudbaleri iz te reprezentacije u skorije vreme poceli da dobijaju napade savesti i pricaju o slinim inekcijama "za koje su mislili da su vitamini" kojima su ih boli tokom prventstva i pred samo finale. A posto izmena nije bilo..eto ti cuvene nemacke upornosti i izdrzljivosti u slici i reci.
Iracani su broj jedan, njihov rezultat je pravi sportski podvig. Respect.

Predrag BG

pre 13 godina

CNN, kakvo oruđe u rukama Lucifera.
Zaista me ne čudi da pored svih gluposti i lažnih, manipulatorskih informacija, prekrajanja istorijskih istina,ne samo ovde na našim prostorima , doživimo i ovakvu "informaciju" od CNN.
Gde bi Gebelsu, a zatim i Hitleru bio kraj da je imao takav sistem za podršku !?
Nadajmo se da će CNN ubrzo sići sa scene, na žalost ostavivši za sobom zagađen svet dezimformacijama , ali ipak izlečiv, jer istina je nepobediva ...

Parni valjak

pre 13 godina

Nije promenio svet, nego je promenio broj srpskih policajaca u MUP-u Hrvatske, koji su tada bili većina. To je bio pravi razlog zbog koga je sukob i izrežiran i to sa obe strane.

treba znati i ovo

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Ono što bi svaki pravi navijač, a pogotovo Grobar u Srbiji trebao da zna iz istorije navijačkog pokreta, to je prica o Pampiju. Stvarno je nepravda zaboraviti tog čoveka jer je imao mnogo veliki uticaj na sve ono što će se dogadjati kasnije. Ako je Engleska imala Ikija i Head Hunters-e, Srbija je imala Pampija.

Pampi nije bio neki udarač i kako mi to kazemo "na ruke" bi ga dobio skoro svaki današnji huligan. Bio je visok oko 182-83 i bio je relativno mršav i nosio je veliku dioptriju naočara koja ga je dodatno opterećivala. Ali je zato bio hrabar i izrazito lud, pa su ga se ljudi kao takvog klonili.


Mnogo ga je interesovao navijački svet, bio je patološki navijač Partizana , ali se u fudbal nije puno razumeo. Negde oko 1980. postao je jedan od vodja na jugu. Imao je posebnu harizmu da okupi čudne ljude oko sebe.
Nerazdvojan je bio sa pokojnim Trlajom ( Bata Trlaja ) jer su živeli tako reći u komsiluku. Pampi je odrastao u BLOKU 70 , a Trlaja na Bežaniji .Kada je trebalo na ruke sa nekim jedan na jedan, tu je bio Trlaja, koji je medju prvim navijačima u Beogradu počeo da bilduje.

Gostovanja koja je organizovao Pampi nisu ničim ličila na ona dok se on nije pojavio. Sve je funkcionisalo besprekorno. Imao je momke koji su brinuli da se putuje preko Ferijalnog Saveza (omladinska organizacija preko koje je karta kostala bagatela), pa su za razliku od ... ovih sto su danas delije koji su se uglavnom švercovali, grobarska putovanja bila masovnija i bezbednija.
Kod Pampija je svako imao svoje zaduženje, pa su tako postojali i "dežurni lopovi" koji su imali zadatak da pribave hranu , piće i ostale potrebne stvari za naredna gostovanja.Krali su i platno za zastave, i auto lakove za grafite...





Ako se putovalo u neki hrvatski grad, posebnu ulogu su imali takozvani "politički komesari", koji su pričali o srpstvu.

Uz Pampija je često bio "Debeli" koji je govorio samo u stihu, tako što bi istog trenutka smišljao rečenicu.On je bio zadužen da smisli nove pesme i skandiranja, koja su kasnije uvežbavana.

Kada su "Generali" bili dovoljno informisovani, zadatak je bio da prenesu sve sto su saznali na ostale, a Pampi je išao vozom kao pravi vojskovodja i obilazio svoje vojnike da proveri moral.

Uvek se zalagao da bude pravi lider. Tako na primer valjda 82/83, grobari su krenuli u Zagreb i ispisali su ceo voz i spolja i iznutra autolakovima, jer je bio trip da to izgleda mnogo dobro kada se ulazi u stanicu neprijateljskog grada (postojala je priča da to rade žabari).

Policija je u Slavonskom Brodu htela da uhapsi većinu grobara, ali se Pampi prijavio da je sve sam napisao tako spasivsi ostale samo je on uhapsen.


Pampi je bio prvi koji je počeo da organizuje akcije iznenadjenja. Na primer, sa manjom ekipom je odlazio u Šid i sačekivao noćne vozove iz Splita, Zagreba,...u zavisnosti ko je igrao sa Partizanom. To niko nije očekivao , jer su uglavnom svi spavali.

Postoji i na BBB sajtu prica kad je uhvatio "Bubu ludjaka", ali nije tačno napisano. Grobari su "Bubu" zarobili i vodili ga ceo dan sa sobom, da bi ga na kraju odveli na Manceov grob , vezali i terali da peva Partizanove pesme. Tada je došla Manceova majka da poseti grob svoga sina, a grobari su pobegli jer ih je bilo sramota. Tako su i jednom...ove sto se danas zovu delije čekali kada su se vraćali iz Novog Sada. To je bilo nešto sasvim novo i pravo iznenadjenje za sve- blic krig!

Pampi je oko sebe uvek okupljao mnogo problematične njuške. Tako je jedan od generala bio i pokojni Dile (Divac iz 63. bloka),pokojni Muca, a jedan od klinaca i pokojni Žabac (Kneletov nerazdvojni drug). Bilo je tu mnogo momaka, koji nisu imali nikakve veze sa navijacima .
Zbog toga je bio prisutan strah i kompleks medju ...ovima sto se sada zovu delije, Grobari su sve do 1986. dolazili na sever kada je Zvezda igrala važne utakmice i navijali grobarske pesme. Gledano sa perspektive ovog vremena, to izgleda nezamislivo. Ali , niko nije hteo prvi da se suprotstavi iz straha šta bi se moglo dogoditi narednih dana u gradu.

Već su bile poznate price o "ŠOK SOBI" (podrum u zgradi jednog grobara u Pampijevom komsiluku),gde su maltretirani ljudi, stavljane im cevi pištolja u usta i druge nezamislive stvari za ono vreme. Dovoljno je bilo da ribama iz tog kraja pomeneš Pampija i više sa tobom nikada nebi progovorile ni reč.

Pampi je od...ovih sto se sada zovu delije samo priznavao Boška (nerazdvojan drug iz detinjstva) za koga je govorio da je isti kao on, i Rikija (uhapsen '86 kada su posle kupa sa OFK Beogradom polomljene albanske radnje) Kada se vratio sa izdržavanja kazne zbog toga, nikad se više nije pojavio na severu. Oni su uvek mogli da dodju na jug sa zvezdinim šalovima, pa se tako prepričava još uvek scena, kad je Boško mrtav pijan pišao na sred južnog kopa, a niko nije smeo da mu kaze ni rec zbog "Ćoravog". Postoji i druga priča, da je tada isti Boško prebijen od strane nekih grobara koji su kasnije imali grdnih problema zbog toga.

Prvo huligansko gostovanje neke ekipe iz bivše zemlje bilo je grobarsko u Menhengladbahu. Otputovao je jedan autobus grobara i sve je bilo regularno do izlaska iz zemlje ( svemu što čitate morate da date posebnu težinu, jer što je danas najnormalnije, u to doba komunizma bilo je nezamislivo). Onda je Pampi izvadio buzdovan ( uvek je nosio sa sobom čudne kape i neko oružje) i rekao vodji puta i vozaču :"A sada ja preuzimam komandu".

Grobari na stadionu super izdanje, dobri transparenti (kao englezi u to vreme), dobro pevali,... U novinama su naveliko pisali o tome kako su vozaci doziveli taj put. Jos se smejemo kad se setimo , u stilu :"Krenuli smo sa novim autobusom, vratili smo se sa zapreznim kolima".

Najludje je u pomenutom autobusu bilo kada je Žare Petrović počeo da vozi , a svi grobari da navijaju . Kulminacija je bila kad se Žaretu prikenjalo i kad je autobus zaustavio u centru jednog nemačkog grada. Izašao je napolje i takoreci pred masom prolaznika poceo da se skida. Grobari su ga zagradili zastavom a on je se 'ladno iskenjao u sred grada !!

Trlaja je imao nekog kera koji je bio toliko divlji, da je vise ličio na zver, nego na psa. Držao ga je u posebnom kavezu i samo su on i otac mogli da mu pridju. Kada bi dolazio Pampi i ostali drugovi, često bi se napili i postajali nesnosni. Takvih ludaka nema mnogo sada medju navijačima u Beogradu. Počeli bi da demoliraju Trlaji kuću i jedini način da ih smiri, bio je da dovede"zver". Svi su se toliko plašili "zveri", da bi postajali manji od makovog zrna kad se pojavi. Kada je Trlaja otišao u vojsku, gnevni na kera sto su se toliko vremena plašili od njega, došli su jedno veče i isprebijali ga motkama.

Na jesen '85 na jednoj zvezdinoj evropskoj utakmici, na sever dolaze prvi put bez Pampija mladji grobari (njegovi "generali") i sukobljavaju se sa ekipom...ovih sto se sada zovu delije. Od tada grobari vise ne dolaze na sever Marakane, ali jos uvek ovi...sto se sada zovu delije, nisu prevazisli kompleks Pampija.




To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !

Dare

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Cega se pametan stidi, budala se hvali.

Profa

pre 13 godina

To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !
(treba znati i ovo, 11. januar 2011 15:13)

Zbog takvih kao ti, koji slave nasilje i mržnju, ova zemlja neće skoro krenuti napred.
I to treba znati!

vlad

pre 13 godina

Ali sta Madjarima sve nije uslo u finalu protiv Nemaca, neverovatno, stvarno za istoriju. Da nekog tako odvalis i na kraju izgubis samo u fudbalu moze.

Backo

pre 13 godina

Ocekujem od Lukica saopstenje u roku od 3 dana! Kako je on bio tamo i branio srBstvo!
(yew, 11. januar 2011 14:12
auuu al ti imas komplekse majstore podhitno pocni da se bavis sobom tj svojim mozgom

nbp

pre 13 godina

Čega se pametan stidi, budala se time ponosi. Fudbaleri nisu poznati po obrazovanju i intelektu i taj potez Bobana je suštinski potez jednog takvog čoveka. Svi znaju da je sve to izrežirano - i sa srpske i sa hrvatske strane. A on se loži, kao i hiljade mladih. I CNN-ova lista je budalasta i bizarna i suštinski netačna. Ovakva tuča je mogla da se desi i da ne bude rata. Ovako, od tih budala prave heroje i još se stvar više popularizuje da bismo imali još pitomaca naših bednih šovinizama.

Nikola

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.

pop

pre 13 godina

sta bi dao da opet igraju dinamo i zvezda!!dva najveca kluba ex-juge sa najvise navijaca....to je bio najveci derbi ali ne samo na balkanu nego u cijeloj istocnoj europi!! zvone legendo!!!! bbb-stara pazova

ko ih ne zna

pre 13 godina

A kao Ameri nisu imali pojma sta sledi, toliko su bili neupuceni da su sa Hrvatima i pre nezavisnosti, igrali prijateljsku utakmicu u Zagrebu u jesen 1990.

Puškaš,Kočiš....

pre 13 godina

Čitao sam ranije da su svi Nemački reprezentativci oboleli od žutice posle finala sa Mađarima,navodno su se predozirali ko zna čim...i nakon ovoliko vremena,trebala bi FIFA da ispita ovaj slučaj,i ako je stvarno bilo neregularnosti od strane Nemaca,titulu dodeliti Mađarskoj.

Sami sebe prekasno pobedjuju

pre 13 godina

Verujem da u Zagrebu i dalje traje gradjanski rat, kako i ne bi kad su pustili da igrac sa takvom vizijom fudbala, jos kao igrac Robert Prosinecki okrene svoje snove ka Zvezdi

Леонидас

pre 13 godina

Многи подцењују већ годинама суштинску симболику тог 13. маја 1990. године. То је дан који се формално може, без претеривања узети као дан када је почео рат у СФРЈ. Мени је лично било јасно већ тог поподнева да повратка назад више нема. Осећао сам тешку горчину јер сам почео да схватам да је ситуација у држави измакла контроли и да нема више ауторитета који ће зауставити сукобе. Стадиони су увек били места где је могао да се опипа пулс расположења нације.

pop

pre 13 godina

sta bi dao da opet igraju dinamo i zvezda!!dva najveca kluba ex-juge sa najvise navijaca....to je bio najveci derbi ali ne samo na balkanu nego u cijeloj istocnoj europi!! zvone legendo!!!! bbb-stara pazova

treba znati i ovo

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Ono što bi svaki pravi navijač, a pogotovo Grobar u Srbiji trebao da zna iz istorije navijačkog pokreta, to je prica o Pampiju. Stvarno je nepravda zaboraviti tog čoveka jer je imao mnogo veliki uticaj na sve ono što će se dogadjati kasnije. Ako je Engleska imala Ikija i Head Hunters-e, Srbija je imala Pampija.

Pampi nije bio neki udarač i kako mi to kazemo "na ruke" bi ga dobio skoro svaki današnji huligan. Bio je visok oko 182-83 i bio je relativno mršav i nosio je veliku dioptriju naočara koja ga je dodatno opterećivala. Ali je zato bio hrabar i izrazito lud, pa su ga se ljudi kao takvog klonili.


Mnogo ga je interesovao navijački svet, bio je patološki navijač Partizana , ali se u fudbal nije puno razumeo. Negde oko 1980. postao je jedan od vodja na jugu. Imao je posebnu harizmu da okupi čudne ljude oko sebe.
Nerazdvojan je bio sa pokojnim Trlajom ( Bata Trlaja ) jer su živeli tako reći u komsiluku. Pampi je odrastao u BLOKU 70 , a Trlaja na Bežaniji .Kada je trebalo na ruke sa nekim jedan na jedan, tu je bio Trlaja, koji je medju prvim navijačima u Beogradu počeo da bilduje.

Gostovanja koja je organizovao Pampi nisu ničim ličila na ona dok se on nije pojavio. Sve je funkcionisalo besprekorno. Imao je momke koji su brinuli da se putuje preko Ferijalnog Saveza (omladinska organizacija preko koje je karta kostala bagatela), pa su za razliku od ... ovih sto su danas delije koji su se uglavnom švercovali, grobarska putovanja bila masovnija i bezbednija.
Kod Pampija je svako imao svoje zaduženje, pa su tako postojali i "dežurni lopovi" koji su imali zadatak da pribave hranu , piće i ostale potrebne stvari za naredna gostovanja.Krali su i platno za zastave, i auto lakove za grafite...





Ako se putovalo u neki hrvatski grad, posebnu ulogu su imali takozvani "politički komesari", koji su pričali o srpstvu.

Uz Pampija je često bio "Debeli" koji je govorio samo u stihu, tako što bi istog trenutka smišljao rečenicu.On je bio zadužen da smisli nove pesme i skandiranja, koja su kasnije uvežbavana.

Kada su "Generali" bili dovoljno informisovani, zadatak je bio da prenesu sve sto su saznali na ostale, a Pampi je išao vozom kao pravi vojskovodja i obilazio svoje vojnike da proveri moral.

Uvek se zalagao da bude pravi lider. Tako na primer valjda 82/83, grobari su krenuli u Zagreb i ispisali su ceo voz i spolja i iznutra autolakovima, jer je bio trip da to izgleda mnogo dobro kada se ulazi u stanicu neprijateljskog grada (postojala je priča da to rade žabari).

Policija je u Slavonskom Brodu htela da uhapsi većinu grobara, ali se Pampi prijavio da je sve sam napisao tako spasivsi ostale samo je on uhapsen.


Pampi je bio prvi koji je počeo da organizuje akcije iznenadjenja. Na primer, sa manjom ekipom je odlazio u Šid i sačekivao noćne vozove iz Splita, Zagreba,...u zavisnosti ko je igrao sa Partizanom. To niko nije očekivao , jer su uglavnom svi spavali.

Postoji i na BBB sajtu prica kad je uhvatio "Bubu ludjaka", ali nije tačno napisano. Grobari su "Bubu" zarobili i vodili ga ceo dan sa sobom, da bi ga na kraju odveli na Manceov grob , vezali i terali da peva Partizanove pesme. Tada je došla Manceova majka da poseti grob svoga sina, a grobari su pobegli jer ih je bilo sramota. Tako su i jednom...ove sto se danas zovu delije čekali kada su se vraćali iz Novog Sada. To je bilo nešto sasvim novo i pravo iznenadjenje za sve- blic krig!

Pampi je oko sebe uvek okupljao mnogo problematične njuške. Tako je jedan od generala bio i pokojni Dile (Divac iz 63. bloka),pokojni Muca, a jedan od klinaca i pokojni Žabac (Kneletov nerazdvojni drug). Bilo je tu mnogo momaka, koji nisu imali nikakve veze sa navijacima .
Zbog toga je bio prisutan strah i kompleks medju ...ovima sto se sada zovu delije, Grobari su sve do 1986. dolazili na sever kada je Zvezda igrala važne utakmice i navijali grobarske pesme. Gledano sa perspektive ovog vremena, to izgleda nezamislivo. Ali , niko nije hteo prvi da se suprotstavi iz straha šta bi se moglo dogoditi narednih dana u gradu.

Već su bile poznate price o "ŠOK SOBI" (podrum u zgradi jednog grobara u Pampijevom komsiluku),gde su maltretirani ljudi, stavljane im cevi pištolja u usta i druge nezamislive stvari za ono vreme. Dovoljno je bilo da ribama iz tog kraja pomeneš Pampija i više sa tobom nikada nebi progovorile ni reč.

Pampi je od...ovih sto se sada zovu delije samo priznavao Boška (nerazdvojan drug iz detinjstva) za koga je govorio da je isti kao on, i Rikija (uhapsen '86 kada su posle kupa sa OFK Beogradom polomljene albanske radnje) Kada se vratio sa izdržavanja kazne zbog toga, nikad se više nije pojavio na severu. Oni su uvek mogli da dodju na jug sa zvezdinim šalovima, pa se tako prepričava još uvek scena, kad je Boško mrtav pijan pišao na sred južnog kopa, a niko nije smeo da mu kaze ni rec zbog "Ćoravog". Postoji i druga priča, da je tada isti Boško prebijen od strane nekih grobara koji su kasnije imali grdnih problema zbog toga.

Prvo huligansko gostovanje neke ekipe iz bivše zemlje bilo je grobarsko u Menhengladbahu. Otputovao je jedan autobus grobara i sve je bilo regularno do izlaska iz zemlje ( svemu što čitate morate da date posebnu težinu, jer što je danas najnormalnije, u to doba komunizma bilo je nezamislivo). Onda je Pampi izvadio buzdovan ( uvek je nosio sa sobom čudne kape i neko oružje) i rekao vodji puta i vozaču :"A sada ja preuzimam komandu".

Grobari na stadionu super izdanje, dobri transparenti (kao englezi u to vreme), dobro pevali,... U novinama su naveliko pisali o tome kako su vozaci doziveli taj put. Jos se smejemo kad se setimo , u stilu :"Krenuli smo sa novim autobusom, vratili smo se sa zapreznim kolima".

Najludje je u pomenutom autobusu bilo kada je Žare Petrović počeo da vozi , a svi grobari da navijaju . Kulminacija je bila kad se Žaretu prikenjalo i kad je autobus zaustavio u centru jednog nemačkog grada. Izašao je napolje i takoreci pred masom prolaznika poceo da se skida. Grobari su ga zagradili zastavom a on je se 'ladno iskenjao u sred grada !!

Trlaja je imao nekog kera koji je bio toliko divlji, da je vise ličio na zver, nego na psa. Držao ga je u posebnom kavezu i samo su on i otac mogli da mu pridju. Kada bi dolazio Pampi i ostali drugovi, često bi se napili i postajali nesnosni. Takvih ludaka nema mnogo sada medju navijačima u Beogradu. Počeli bi da demoliraju Trlaji kuću i jedini način da ih smiri, bio je da dovede"zver". Svi su se toliko plašili "zveri", da bi postajali manji od makovog zrna kad se pojavi. Kada je Trlaja otišao u vojsku, gnevni na kera sto su se toliko vremena plašili od njega, došli su jedno veče i isprebijali ga motkama.

Na jesen '85 na jednoj zvezdinoj evropskoj utakmici, na sever dolaze prvi put bez Pampija mladji grobari (njegovi "generali") i sukobljavaju se sa ekipom...ovih sto se sada zovu delije. Od tada grobari vise ne dolaze na sever Marakane, ali jos uvek ovi...sto se sada zovu delije, nisu prevazisli kompleks Pampija.




To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !

Nikola

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.

Pera zdera

pre 13 godina

Boban je najveca sramota istorije fudbala...zivim u Italiji i cesto se on pojavljuje na TV-u gde i dan danas ponosno podseca na taj trenutak!Cak i nakon utakmice nase reprez. u Djenovi se pricalo o tome u gazeti a moja keva nije propustila sansu da pozove novine i dam... sve po spisku :)

Backo

pre 13 godina

Ocekujem od Lukica saopstenje u roku od 3 dana! Kako je on bio tamo i branio srBstvo!
(yew, 11. januar 2011 14:12
auuu al ti imas komplekse majstore podhitno pocni da se bavis sobom tj svojim mozgom

Parni valjak

pre 13 godina

Nije promenio svet, nego je promenio broj srpskih policajaca u MUP-u Hrvatske, koji su tada bili većina. To je bio pravi razlog zbog koga je sukob i izrežiran i to sa obe strane.

3-phase cretin

pre 13 godina

Razjarena rulja promenila svet? Super! Sada će navijačke budaletine još više da se ohrabre, ne bi li možda dospele u istoriju kao revolucionari.

Uzgred, kako to zaboraviše Hejsel?

Dare

pre 13 godina

A nema neke bitne utakmice Partizana? E steta, a oni su STATIRALI u Ligi Sampiona. A sta su njihovi navijaci (danas srBskiji i od samog Lukica) pevali '90. godine? Pa pevali su bratsvu i jedinstvu naravno. Dogadjanje naroda se kod njih desilo 20 godina kasnije.
(Nikola, 11. januar 2011 13:44)
Cega se pametan stidi, budala se hvali.

Profa

pre 13 godina

To je otprilike i kraj te ekipe, sve ostalo je istorija, mit, legenda !
(treba znati i ovo, 11. januar 2011 15:13)

Zbog takvih kao ti, koji slave nasilje i mržnju, ova zemlja neće skoro krenuti napred.
I to treba znati!

Sami sebe prekasno pobedjuju

pre 13 godina

Verujem da u Zagrebu i dalje traje gradjanski rat, kako i ne bi kad su pustili da igrac sa takvom vizijom fudbala, jos kao igrac Robert Prosinecki okrene svoje snove ka Zvezdi

Predrag BG

pre 13 godina

CNN, kakvo oruđe u rukama Lucifera.
Zaista me ne čudi da pored svih gluposti i lažnih, manipulatorskih informacija, prekrajanja istorijskih istina,ne samo ovde na našim prostorima , doživimo i ovakvu "informaciju" od CNN.
Gde bi Gebelsu, a zatim i Hitleru bio kraj da je imao takav sistem za podršku !?
Nadajmo se da će CNN ubrzo sići sa scene, na žalost ostavivši za sobom zagađen svet dezimformacijama , ali ipak izlečiv, jer istina je nepobediva ...

BRONCANI

pre 13 godina

evo vam jedna istina koju je meni otac rekao prije 10 godina:kad srbin i hrvat pricaju o proslosti obavezno nastrada buducnost!!
mislite i o tome malo

Puškaš,Kočiš....

pre 13 godina

Čitao sam ranije da su svi Nemački reprezentativci oboleli od žutice posle finala sa Mađarima,navodno su se predozirali ko zna čim...i nakon ovoliko vremena,trebala bi FIFA da ispita ovaj slučaj,i ako je stvarno bilo neregularnosti od strane Nemaca,titulu dodeliti Mađarskoj.

ko ih ne zna

pre 13 godina

A kao Ameri nisu imali pojma sta sledi, toliko su bili neupuceni da su sa Hrvatima i pre nezavisnosti, igrali prijateljsku utakmicu u Zagrebu u jesen 1990.

vlad

pre 13 godina

Ali sta Madjarima sve nije uslo u finalu protiv Nemaca, neverovatno, stvarno za istoriju. Da nekog tako odvalis i na kraju izgubis samo u fudbalu moze.

nbp

pre 13 godina

Čega se pametan stidi, budala se time ponosi. Fudbaleri nisu poznati po obrazovanju i intelektu i taj potez Bobana je suštinski potez jednog takvog čoveka. Svi znaju da je sve to izrežirano - i sa srpske i sa hrvatske strane. A on se loži, kao i hiljade mladih. I CNN-ova lista je budalasta i bizarna i suštinski netačna. Ovakva tuča je mogla da se desi i da ne bude rata. Ovako, od tih budala prave heroje i još se stvar više popularizuje da bismo imali još pitomaca naših bednih šovinizama.

Ivan BA

pre 13 godina

Fali tu mec druge runde kvalifikacija za svetsko prvenstvo 1970 izmedju El Salvadora i Hondurasa.
Mec je odigran 1969 na ulicama je izbilo nasilje a dve nedelje posle su krenule ove dve drzave u rat.

Dusan

pre 13 godina

Gluposti, za Maksimir se jos tada znalo da je izreziran,ali o tome ce svi da pricaju ovde, pa cu da preskocim. Utakmica nemacke i Madjarske je bruka i sramota za sport uopste, jer su i sami nemacki fudbaleri iz te reprezentacije u skorije vreme poceli da dobijaju napade savesti i pricaju o slinim inekcijama "za koje su mislili da su vitamini" kojima su ih boli tokom prventstva i pred samo finale. A posto izmena nije bilo..eto ti cuvene nemacke upornosti i izdrzljivosti u slici i reci.
Iracani su broj jedan, njihov rezultat je pravi sportski podvig. Respect.

Леонидас

pre 13 godina

Многи подцењују већ годинама суштинску симболику тог 13. маја 1990. године. То је дан који се формално може, без претеривања узети као дан када је почео рат у СФРЈ. Мени је лично било јасно већ тог поподнева да повратка назад више нема. Осећао сам тешку горчину јер сам почео да схватам да је ситуација у држави измакла контроли и да нема више ауторитета који ће зауставити сукобе. Стадиони су увек били места где је могао да се опипа пулс расположења нације.