Sreda, 03.11.2010.

21:00

Ušće, legendarna staza bez desne krivine

Izvor: Vladica Šljiviæ

Ušæe, legendarna staza bez desne krivine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

5 Komentari

Sortiraj po:

Bgd_71

pre 12 godina

@Tika

Iako sa prilicnim zakasnjenjem, moram da ti odgovorim jer tvoji argumenti niti su strucni niti imaju veze sa realnoscu.
Kao prvo, sabirni logor “Staro sajmiste” predstavlja lokaciju koja ce svakako dobiti svoju pravu namenu iako je zapostavljana decenijama, a to znaci mesto koje zasluzuje poseban tretman i pijetet i tu nema nikakve dileme. Porediti autoservise sa brujanjem trkackih automobila, izdunim gasovima, publiku koja navija, slobodne treninge, kvalifikacije i trke u razlicitim kategorijama auto-moto sporta u najmanju ruku je neumesno.
Drugo, ono sto ne znas, a i zasto bi, prema generalnom planu Beograda 2021., a to je zakonska osnova najviseg reda, lokacija za autodrom se nalazi nedaleko od aerodroma Surcin, dok Usce predstavlja zelenu povrsinu kojoj se ne moze menjati namena, izuzev ako neko pogura sa strane… ali onda krsi zakon.
Pomenuo sam da je to zona vodoizvorista i sama ta cinjenica iskljucuje bilo kakvo razmatranje tog prostora kao mesta gde se odrzavaju trke. Vodoizvoriste predstavlja stratesko dobro grada, rezerve vode u redovnim i vanrednim situacijama i to je neoboriva cinjenica. Da ne govorim o ostalim uslovima koje ovaj prostor ne ispunjava, i ova dva su dovoljna.
Prica o autodromu je samo trojanski konj koji ce posluziti tajkunskoj oligarhiji u sprezi sa politicarima da na toj lokaciji, jer je izuzetno vredna, upropascavajuci visedecenijski sadjenu vegetaciju, zidaju sve one sadrzaje koji ce im doneti enormne profite na ustrb javnog interesa svih gradjana Beograda.
Kad god neko dobije neku nerazumnu ideju, onda se uvek ustremi na zelenilo, parkove, gradske sume. Sto pobornici razlicitih aktivnosti i gradnje bilo kog tipa u Beogradu ne predloze rusenje blokova zgrada, objekata i fabrika, nego se i onako malo preostalog zelenila u gradu jos drasticnije unistava.
I ja se sa zadovoljstvom prisecam Djanija Sverka, Jozefa Siklosija, Cvetica, Komnenovica, Dagmara Sustera i drugih, ali to je definitivna proslost na Uscu. Moze se organizovati oprostajna trka na toj lokaciji, ali graditi autodrom da bi se unistio jedini pravi park (Park Prijateljstva) koji je podignut u Beogradu posle Drugog sv. rata, da bi se pristani pored reka i zelenilo svelo na ekskluzivne hotele, apartmane i soping molove sa pogledom na reku, da bi se mir rekreativaca i setaca ugrozio pistom i pristupnim stazama za logistiku, nema nikakvog smisla.

Vita

pre 13 godina

@Tika
Potpuno se slažem s tvojim postom. U gradu Beogradu gde je zajednički imenitelj ogromnog broja novih stanovnika grada nedostatak ljubavi prema Beogradu, početi od privremene trkačke staze da sredjujemo Beograd, u najmanju ruku je nedosledno. U gradu u kome još uvek dosta ljudi radi šta im se prohte u komunalnom i urbanističkom smislu, zabranom investicije u jednu gradsku trkačku stazu koja može doneti gradu do sada nepostojeću turističku i sportsku publiku nije ono od čega treba graditi imidž Beograda. Ko se seća seća se. Da li je Velika Nagrada Beograda 1968 bila jedna od prvih trka novostvorenog evropskog šampionata turističkih automobila, tako da nam tu tradicija ne nedostaje. A što se tiče psštovanja svetinja počnimo od nečeg drugog. Poštujmo sebe i druge. Ne dopustimo da horde divljaka, ali naših sugradjana, napadaju i ubijaju Rome, obojene, Jevreje i strance po gradu. To bi bio doprinos poštovanju tradicije srpskog naroda. Pozitivna energija, takmičarski duh i lepeza gostiju iz inostranstva na nekom Grand Prix takmičenju ne bi značila uvredu nikome. A pored Monte Karla koji si naveo ima još mnogo primera takmičarskih objekata u svetu unutar oaza prirode.Kanzas siti, Atlantik siti, Prins Edvard Ajland itd. Ako je u zemljama gde je količina novca za registraciju vozila direktno vezana za emisiju izduvnih gasova automobila pitanje ekologije oko staza rutinsko pitanje eko-zaštite, šta se sad mi javljamo iz zemlje gde kese sa djubretom lete sa terasa solitera direktno u kontejnere i gde se gadjevinski otpad kipuje iz kamiona odmah pored drumova. Počnimo odatle a ne od moguće turističke i sportske atrakcije Beograda.

Tika

pre 13 godina

@bgd 71

Kao neko ko kaže da prati i da je pratio kao dečak automoto sport još je tužnje kako razmišljaš. Ušće je legendarno mesto auto sporta iako grad nikad nije uložio ništa da postane bezbednije i poprimi standarde za FIA takmičenja. Jevtine floskule o stratištu iz drugog svetskog rata i ekologiji ne drže vodu. Ako je tako kako pišeš, onda je prvo trebalo skloniti odatle nekoliko autoservisa (čak i kamionski) i ne dozvoliti da se, takodje na 150 metara daleko, zida šoping mol Ušće. Ili da na 30 metara od spomenika na obali noćima urliču sa splavova novokomponovane „zvezde“ jedino upotrebljive na Farmi Pinka a da parkirani automobili okupiraju travnjake oko spomenika. To bi nam nametala obična kultura suživota u gradu sa ili bez Sajmišta kao mesta stratišta. A ako se gleda na to kao uništenje gradskog profila ili tradicije ima mnogo toga što treba priznati kao grešku u planiranju i razvoju Beograda pre ovog o čemu pišeš. Na šta liči crna zgrada Beogradjanka u Belom gradu, ili toliko reklamirani most preko Ade, koji se gradi na najširem mestu reke, a biće 50 metara veće visine nego krst na crkvi Svetog Save. Sportski objekat predvidjen za takozvanu gradsku trku, dakle sličnu Monte Karlu i još nekim gradovima sveta, nije trajno okupirana saobraćajnica, već kvalitetno osmišljen put koji se jednostavnim intervencijama pred takmičenje pretvara u trkalište. Mogu da ti kažem, budući su moji najbliži rodjaci imali stan u Monte Karlu, pa sam tamo odgledao preko 15 trka za svojih 55 godina života, pa iako im F1 takmičenje potpuno, ali i bukvalno, blokira život na nedelju dana godišnje, tamo nema nikakve sumnje da ga gradjani podržavaju. Radost života, okupljanje velikog broja istomišljenika, ali ne da ruše i demonstriraju po Beogradu, već da i uživanje u sportu na primeren način, ne može nikoga da vredja, naprotiv. Ponovimo neke lekcije zajedno sa našim decom da ne bi pisala grafite po našem lepom gradu pa i spomeniku Pobednik i Terazijskoj česmi. E, to što nažalost rade, je uvreda za svakog pravog gradjanina Beograda.

Bgd_71

pre 13 godina

Pratim auto-moto sport jos kao decak, od pocetka osamdesetih kao i formulu 1 i MotoGP nekadasnju krlajevsku klasu 500cm3, ali kao gradjanin Beograda i urbanista apsolutno sam protiv izgradnje bilo kakve staze na Uscu.
Za to postoji generalnim planom Beograda definisan prostor koji se nalazi istocno od aerodroma Surcin. Takodje, na podrucju Usca nalazi se zona vodoizvorista koja je od strateskog znacaja za grad i nedopustivo je prema bilo kakvim kriterijumima na tom mestu locirati autodrom. Dakle jednostavno ne moze, sem ukoliko neko iz gradskih vlasti hoce da krsi zakone, a za to se ide u zatvor.
Sledece, prekoputa trase saobracajnice Brankovog mosta nalazi se nekada sabirni konc logor Staro sajmiste i ako neko misli da je dopustivo remetiti pijetet tog prostora time sto ce brujati trkacki automobili na svega tridesetak metara od spomen prostora sa spomenikom, taj ima problema sa etickim i civilizacijskim vrednostima.
Zelene povrsine na Uscu su dobro svih gradjana Beograda i niko nema pravo da to sto su generacije cuvale, podizale, sadile i negovale, zbog alavosto tajkunske oligarhije ruinira time sto misli da je tu odlicna lokacija (a jeste!) za zgrtanje miliona evra na stetu zitelja Beograda.
Jer svako zna da kada postavite pistu i tribine, onda se ne ostaje samo na tome, vec se podizu heliodromi, trzni centri, eksluzivni poslovni prostori i stanovanje, nove saobracajnice.
I onda od Usca nema vise nista. To su i shvatili u gradskoj vlasi (bar za sada) jer je protivljenje struke i gradjana bilo toliko da bi se to culo i van granica ove zemlje.
Gradjanske inicijative i ostala udruzenja i dalje ce pratiti sta se desava na ovoj lokaciji.

hegemon

pre 13 godina

Zadivljujući prikaz džade, koju decenijama nazivaju trkalištem. Posedno mi se sviđa što stvarno nema desnu krivinuuuu.
A, Andrej samo može da se nada...

Tika

pre 13 godina

@bgd 71

Kao neko ko kaže da prati i da je pratio kao dečak automoto sport još je tužnje kako razmišljaš. Ušće je legendarno mesto auto sporta iako grad nikad nije uložio ništa da postane bezbednije i poprimi standarde za FIA takmičenja. Jevtine floskule o stratištu iz drugog svetskog rata i ekologiji ne drže vodu. Ako je tako kako pišeš, onda je prvo trebalo skloniti odatle nekoliko autoservisa (čak i kamionski) i ne dozvoliti da se, takodje na 150 metara daleko, zida šoping mol Ušće. Ili da na 30 metara od spomenika na obali noćima urliču sa splavova novokomponovane „zvezde“ jedino upotrebljive na Farmi Pinka a da parkirani automobili okupiraju travnjake oko spomenika. To bi nam nametala obična kultura suživota u gradu sa ili bez Sajmišta kao mesta stratišta. A ako se gleda na to kao uništenje gradskog profila ili tradicije ima mnogo toga što treba priznati kao grešku u planiranju i razvoju Beograda pre ovog o čemu pišeš. Na šta liči crna zgrada Beogradjanka u Belom gradu, ili toliko reklamirani most preko Ade, koji se gradi na najširem mestu reke, a biće 50 metara veće visine nego krst na crkvi Svetog Save. Sportski objekat predvidjen za takozvanu gradsku trku, dakle sličnu Monte Karlu i još nekim gradovima sveta, nije trajno okupirana saobraćajnica, već kvalitetno osmišljen put koji se jednostavnim intervencijama pred takmičenje pretvara u trkalište. Mogu da ti kažem, budući su moji najbliži rodjaci imali stan u Monte Karlu, pa sam tamo odgledao preko 15 trka za svojih 55 godina života, pa iako im F1 takmičenje potpuno, ali i bukvalno, blokira život na nedelju dana godišnje, tamo nema nikakve sumnje da ga gradjani podržavaju. Radost života, okupljanje velikog broja istomišljenika, ali ne da ruše i demonstriraju po Beogradu, već da i uživanje u sportu na primeren način, ne može nikoga da vredja, naprotiv. Ponovimo neke lekcije zajedno sa našim decom da ne bi pisala grafite po našem lepom gradu pa i spomeniku Pobednik i Terazijskoj česmi. E, to što nažalost rade, je uvreda za svakog pravog gradjanina Beograda.

Vita

pre 13 godina

@Tika
Potpuno se slažem s tvojim postom. U gradu Beogradu gde je zajednički imenitelj ogromnog broja novih stanovnika grada nedostatak ljubavi prema Beogradu, početi od privremene trkačke staze da sredjujemo Beograd, u najmanju ruku je nedosledno. U gradu u kome još uvek dosta ljudi radi šta im se prohte u komunalnom i urbanističkom smislu, zabranom investicije u jednu gradsku trkačku stazu koja može doneti gradu do sada nepostojeću turističku i sportsku publiku nije ono od čega treba graditi imidž Beograda. Ko se seća seća se. Da li je Velika Nagrada Beograda 1968 bila jedna od prvih trka novostvorenog evropskog šampionata turističkih automobila, tako da nam tu tradicija ne nedostaje. A što se tiče psštovanja svetinja počnimo od nečeg drugog. Poštujmo sebe i druge. Ne dopustimo da horde divljaka, ali naših sugradjana, napadaju i ubijaju Rome, obojene, Jevreje i strance po gradu. To bi bio doprinos poštovanju tradicije srpskog naroda. Pozitivna energija, takmičarski duh i lepeza gostiju iz inostranstva na nekom Grand Prix takmičenju ne bi značila uvredu nikome. A pored Monte Karla koji si naveo ima još mnogo primera takmičarskih objekata u svetu unutar oaza prirode.Kanzas siti, Atlantik siti, Prins Edvard Ajland itd. Ako je u zemljama gde je količina novca za registraciju vozila direktno vezana za emisiju izduvnih gasova automobila pitanje ekologije oko staza rutinsko pitanje eko-zaštite, šta se sad mi javljamo iz zemlje gde kese sa djubretom lete sa terasa solitera direktno u kontejnere i gde se gadjevinski otpad kipuje iz kamiona odmah pored drumova. Počnimo odatle a ne od moguće turističke i sportske atrakcije Beograda.

Bgd_71

pre 13 godina

Pratim auto-moto sport jos kao decak, od pocetka osamdesetih kao i formulu 1 i MotoGP nekadasnju krlajevsku klasu 500cm3, ali kao gradjanin Beograda i urbanista apsolutno sam protiv izgradnje bilo kakve staze na Uscu.
Za to postoji generalnim planom Beograda definisan prostor koji se nalazi istocno od aerodroma Surcin. Takodje, na podrucju Usca nalazi se zona vodoizvorista koja je od strateskog znacaja za grad i nedopustivo je prema bilo kakvim kriterijumima na tom mestu locirati autodrom. Dakle jednostavno ne moze, sem ukoliko neko iz gradskih vlasti hoce da krsi zakone, a za to se ide u zatvor.
Sledece, prekoputa trase saobracajnice Brankovog mosta nalazi se nekada sabirni konc logor Staro sajmiste i ako neko misli da je dopustivo remetiti pijetet tog prostora time sto ce brujati trkacki automobili na svega tridesetak metara od spomen prostora sa spomenikom, taj ima problema sa etickim i civilizacijskim vrednostima.
Zelene povrsine na Uscu su dobro svih gradjana Beograda i niko nema pravo da to sto su generacije cuvale, podizale, sadile i negovale, zbog alavosto tajkunske oligarhije ruinira time sto misli da je tu odlicna lokacija (a jeste!) za zgrtanje miliona evra na stetu zitelja Beograda.
Jer svako zna da kada postavite pistu i tribine, onda se ne ostaje samo na tome, vec se podizu heliodromi, trzni centri, eksluzivni poslovni prostori i stanovanje, nove saobracajnice.
I onda od Usca nema vise nista. To su i shvatili u gradskoj vlasi (bar za sada) jer je protivljenje struke i gradjana bilo toliko da bi se to culo i van granica ove zemlje.
Gradjanske inicijative i ostala udruzenja i dalje ce pratiti sta se desava na ovoj lokaciji.

hegemon

pre 13 godina

Zadivljujući prikaz džade, koju decenijama nazivaju trkalištem. Posedno mi se sviđa što stvarno nema desnu krivinuuuu.
A, Andrej samo može da se nada...

Bgd_71

pre 12 godina

@Tika

Iako sa prilicnim zakasnjenjem, moram da ti odgovorim jer tvoji argumenti niti su strucni niti imaju veze sa realnoscu.
Kao prvo, sabirni logor “Staro sajmiste” predstavlja lokaciju koja ce svakako dobiti svoju pravu namenu iako je zapostavljana decenijama, a to znaci mesto koje zasluzuje poseban tretman i pijetet i tu nema nikakve dileme. Porediti autoservise sa brujanjem trkackih automobila, izdunim gasovima, publiku koja navija, slobodne treninge, kvalifikacije i trke u razlicitim kategorijama auto-moto sporta u najmanju ruku je neumesno.
Drugo, ono sto ne znas, a i zasto bi, prema generalnom planu Beograda 2021., a to je zakonska osnova najviseg reda, lokacija za autodrom se nalazi nedaleko od aerodroma Surcin, dok Usce predstavlja zelenu povrsinu kojoj se ne moze menjati namena, izuzev ako neko pogura sa strane… ali onda krsi zakon.
Pomenuo sam da je to zona vodoizvorista i sama ta cinjenica iskljucuje bilo kakvo razmatranje tog prostora kao mesta gde se odrzavaju trke. Vodoizvoriste predstavlja stratesko dobro grada, rezerve vode u redovnim i vanrednim situacijama i to je neoboriva cinjenica. Da ne govorim o ostalim uslovima koje ovaj prostor ne ispunjava, i ova dva su dovoljna.
Prica o autodromu je samo trojanski konj koji ce posluziti tajkunskoj oligarhiji u sprezi sa politicarima da na toj lokaciji, jer je izuzetno vredna, upropascavajuci visedecenijski sadjenu vegetaciju, zidaju sve one sadrzaje koji ce im doneti enormne profite na ustrb javnog interesa svih gradjana Beograda.
Kad god neko dobije neku nerazumnu ideju, onda se uvek ustremi na zelenilo, parkove, gradske sume. Sto pobornici razlicitih aktivnosti i gradnje bilo kog tipa u Beogradu ne predloze rusenje blokova zgrada, objekata i fabrika, nego se i onako malo preostalog zelenila u gradu jos drasticnije unistava.
I ja se sa zadovoljstvom prisecam Djanija Sverka, Jozefa Siklosija, Cvetica, Komnenovica, Dagmara Sustera i drugih, ali to je definitivna proslost na Uscu. Moze se organizovati oprostajna trka na toj lokaciji, ali graditi autodrom da bi se unistio jedini pravi park (Park Prijateljstva) koji je podignut u Beogradu posle Drugog sv. rata, da bi se pristani pored reka i zelenilo svelo na ekskluzivne hotele, apartmane i soping molove sa pogledom na reku, da bi se mir rekreativaca i setaca ugrozio pistom i pristupnim stazama za logistiku, nema nikakvog smisla.

Bgd_71

pre 13 godina

Pratim auto-moto sport jos kao decak, od pocetka osamdesetih kao i formulu 1 i MotoGP nekadasnju krlajevsku klasu 500cm3, ali kao gradjanin Beograda i urbanista apsolutno sam protiv izgradnje bilo kakve staze na Uscu.
Za to postoji generalnim planom Beograda definisan prostor koji se nalazi istocno od aerodroma Surcin. Takodje, na podrucju Usca nalazi se zona vodoizvorista koja je od strateskog znacaja za grad i nedopustivo je prema bilo kakvim kriterijumima na tom mestu locirati autodrom. Dakle jednostavno ne moze, sem ukoliko neko iz gradskih vlasti hoce da krsi zakone, a za to se ide u zatvor.
Sledece, prekoputa trase saobracajnice Brankovog mosta nalazi se nekada sabirni konc logor Staro sajmiste i ako neko misli da je dopustivo remetiti pijetet tog prostora time sto ce brujati trkacki automobili na svega tridesetak metara od spomen prostora sa spomenikom, taj ima problema sa etickim i civilizacijskim vrednostima.
Zelene povrsine na Uscu su dobro svih gradjana Beograda i niko nema pravo da to sto su generacije cuvale, podizale, sadile i negovale, zbog alavosto tajkunske oligarhije ruinira time sto misli da je tu odlicna lokacija (a jeste!) za zgrtanje miliona evra na stetu zitelja Beograda.
Jer svako zna da kada postavite pistu i tribine, onda se ne ostaje samo na tome, vec se podizu heliodromi, trzni centri, eksluzivni poslovni prostori i stanovanje, nove saobracajnice.
I onda od Usca nema vise nista. To su i shvatili u gradskoj vlasi (bar za sada) jer je protivljenje struke i gradjana bilo toliko da bi se to culo i van granica ove zemlje.
Gradjanske inicijative i ostala udruzenja i dalje ce pratiti sta se desava na ovoj lokaciji.

hegemon

pre 13 godina

Zadivljujući prikaz džade, koju decenijama nazivaju trkalištem. Posedno mi se sviđa što stvarno nema desnu krivinuuuu.
A, Andrej samo može da se nada...

Tika

pre 13 godina

@bgd 71

Kao neko ko kaže da prati i da je pratio kao dečak automoto sport još je tužnje kako razmišljaš. Ušće je legendarno mesto auto sporta iako grad nikad nije uložio ništa da postane bezbednije i poprimi standarde za FIA takmičenja. Jevtine floskule o stratištu iz drugog svetskog rata i ekologiji ne drže vodu. Ako je tako kako pišeš, onda je prvo trebalo skloniti odatle nekoliko autoservisa (čak i kamionski) i ne dozvoliti da se, takodje na 150 metara daleko, zida šoping mol Ušće. Ili da na 30 metara od spomenika na obali noćima urliču sa splavova novokomponovane „zvezde“ jedino upotrebljive na Farmi Pinka a da parkirani automobili okupiraju travnjake oko spomenika. To bi nam nametala obična kultura suživota u gradu sa ili bez Sajmišta kao mesta stratišta. A ako se gleda na to kao uništenje gradskog profila ili tradicije ima mnogo toga što treba priznati kao grešku u planiranju i razvoju Beograda pre ovog o čemu pišeš. Na šta liči crna zgrada Beogradjanka u Belom gradu, ili toliko reklamirani most preko Ade, koji se gradi na najširem mestu reke, a biće 50 metara veće visine nego krst na crkvi Svetog Save. Sportski objekat predvidjen za takozvanu gradsku trku, dakle sličnu Monte Karlu i još nekim gradovima sveta, nije trajno okupirana saobraćajnica, već kvalitetno osmišljen put koji se jednostavnim intervencijama pred takmičenje pretvara u trkalište. Mogu da ti kažem, budući su moji najbliži rodjaci imali stan u Monte Karlu, pa sam tamo odgledao preko 15 trka za svojih 55 godina života, pa iako im F1 takmičenje potpuno, ali i bukvalno, blokira život na nedelju dana godišnje, tamo nema nikakve sumnje da ga gradjani podržavaju. Radost života, okupljanje velikog broja istomišljenika, ali ne da ruše i demonstriraju po Beogradu, već da i uživanje u sportu na primeren način, ne može nikoga da vredja, naprotiv. Ponovimo neke lekcije zajedno sa našim decom da ne bi pisala grafite po našem lepom gradu pa i spomeniku Pobednik i Terazijskoj česmi. E, to što nažalost rade, je uvreda za svakog pravog gradjanina Beograda.

Vita

pre 13 godina

@Tika
Potpuno se slažem s tvojim postom. U gradu Beogradu gde je zajednički imenitelj ogromnog broja novih stanovnika grada nedostatak ljubavi prema Beogradu, početi od privremene trkačke staze da sredjujemo Beograd, u najmanju ruku je nedosledno. U gradu u kome još uvek dosta ljudi radi šta im se prohte u komunalnom i urbanističkom smislu, zabranom investicije u jednu gradsku trkačku stazu koja može doneti gradu do sada nepostojeću turističku i sportsku publiku nije ono od čega treba graditi imidž Beograda. Ko se seća seća se. Da li je Velika Nagrada Beograda 1968 bila jedna od prvih trka novostvorenog evropskog šampionata turističkih automobila, tako da nam tu tradicija ne nedostaje. A što se tiče psštovanja svetinja počnimo od nečeg drugog. Poštujmo sebe i druge. Ne dopustimo da horde divljaka, ali naših sugradjana, napadaju i ubijaju Rome, obojene, Jevreje i strance po gradu. To bi bio doprinos poštovanju tradicije srpskog naroda. Pozitivna energija, takmičarski duh i lepeza gostiju iz inostranstva na nekom Grand Prix takmičenju ne bi značila uvredu nikome. A pored Monte Karla koji si naveo ima još mnogo primera takmičarskih objekata u svetu unutar oaza prirode.Kanzas siti, Atlantik siti, Prins Edvard Ajland itd. Ako je u zemljama gde je količina novca za registraciju vozila direktno vezana za emisiju izduvnih gasova automobila pitanje ekologije oko staza rutinsko pitanje eko-zaštite, šta se sad mi javljamo iz zemlje gde kese sa djubretom lete sa terasa solitera direktno u kontejnere i gde se gadjevinski otpad kipuje iz kamiona odmah pored drumova. Počnimo odatle a ne od moguće turističke i sportske atrakcije Beograda.

Bgd_71

pre 12 godina

@Tika

Iako sa prilicnim zakasnjenjem, moram da ti odgovorim jer tvoji argumenti niti su strucni niti imaju veze sa realnoscu.
Kao prvo, sabirni logor “Staro sajmiste” predstavlja lokaciju koja ce svakako dobiti svoju pravu namenu iako je zapostavljana decenijama, a to znaci mesto koje zasluzuje poseban tretman i pijetet i tu nema nikakve dileme. Porediti autoservise sa brujanjem trkackih automobila, izdunim gasovima, publiku koja navija, slobodne treninge, kvalifikacije i trke u razlicitim kategorijama auto-moto sporta u najmanju ruku je neumesno.
Drugo, ono sto ne znas, a i zasto bi, prema generalnom planu Beograda 2021., a to je zakonska osnova najviseg reda, lokacija za autodrom se nalazi nedaleko od aerodroma Surcin, dok Usce predstavlja zelenu povrsinu kojoj se ne moze menjati namena, izuzev ako neko pogura sa strane… ali onda krsi zakon.
Pomenuo sam da je to zona vodoizvorista i sama ta cinjenica iskljucuje bilo kakvo razmatranje tog prostora kao mesta gde se odrzavaju trke. Vodoizvoriste predstavlja stratesko dobro grada, rezerve vode u redovnim i vanrednim situacijama i to je neoboriva cinjenica. Da ne govorim o ostalim uslovima koje ovaj prostor ne ispunjava, i ova dva su dovoljna.
Prica o autodromu je samo trojanski konj koji ce posluziti tajkunskoj oligarhiji u sprezi sa politicarima da na toj lokaciji, jer je izuzetno vredna, upropascavajuci visedecenijski sadjenu vegetaciju, zidaju sve one sadrzaje koji ce im doneti enormne profite na ustrb javnog interesa svih gradjana Beograda.
Kad god neko dobije neku nerazumnu ideju, onda se uvek ustremi na zelenilo, parkove, gradske sume. Sto pobornici razlicitih aktivnosti i gradnje bilo kog tipa u Beogradu ne predloze rusenje blokova zgrada, objekata i fabrika, nego se i onako malo preostalog zelenila u gradu jos drasticnije unistava.
I ja se sa zadovoljstvom prisecam Djanija Sverka, Jozefa Siklosija, Cvetica, Komnenovica, Dagmara Sustera i drugih, ali to je definitivna proslost na Uscu. Moze se organizovati oprostajna trka na toj lokaciji, ali graditi autodrom da bi se unistio jedini pravi park (Park Prijateljstva) koji je podignut u Beogradu posle Drugog sv. rata, da bi se pristani pored reka i zelenilo svelo na ekskluzivne hotele, apartmane i soping molove sa pogledom na reku, da bi se mir rekreativaca i setaca ugrozio pistom i pristupnim stazama za logistiku, nema nikakvog smisla.