Petak, 12.02.2010.

21:46

Preminuo Petar Borota u 58. godini

U petak je preminuo Petar Borota, nekadašnji čuvar mreže OFK Beograda i Partizana i golman reprezentacije SFR Jugoslavije - samo 22 dana pre svog 58. rođendana.

Izvor: B92

Preminuo Petar Borota u 58. godini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

miroslav, toronto

pre 14 godina

tek pre neki dan sam cuo da je golmaska legenda petar borota preminuo.... ovo ne prihvatam jer pera borota ne moze da ode tek tako, ustvari nemoze da ode nikako .. on je ziv, zivi u nasim secanjima, uspomenama, pricama na stranicama veb sajtova koje satima prelistavam i citam sve o njemu... veoma mi je tesko ... saucesce porodici i svim postovaocima pere borote. pera je jedan i jedini, neponovljivi

ante

pre 14 godina

Zna san Petra. Bili bi skupa u Splitu kad bi gostovao Partizan. Normalno da san navija za bile no Petar me oduševio.
Takav tip se ritko viđa, znali smo se čut poslije no vrime nas razdvoji. Odlučih malo prošetat po internetu i spazih da mi je prika preminuo.
Laka ti zemlja lipi moj Petre.

nero golmanerro

pre 14 godina

zima 1977. zlatibor, hotel palisad baza fudbalera partizana
ja,tadasnji devetogodisnjak krenuo sam za fudbalerima na jutarnji trening i naravno skliznuo na led i pao ispred samih vrata;zacuh hrapavi glas i dve mornarske ruke me za tren vratise na noge..pogledam a ono pera borota, deciji idol i najdrazi lik..i kako je drugacije jedno dete moglo da se oseti u tom trenu nego egzaltirano.. da naravno bio sam golman, kad je fudbal imao draz, neizvesnost, kad se postovao protivnik, kad nije bilo "navijackih grupa"
e u to DOBA nije SVAKO mogao da bude NEKO.. zato je VELIKI PERA bio neshvacen i neponovljiv !! uvek cu ga se secati!!!!!

Barbara

pre 14 godina

Neizmerno mi je drago sto su i oni koji ga jesu poznavali, a i oni koji nisu u mom dragom tati Peri prepoznali velicinu i dobrotu njegovog plemenitog srca. Moja tuga je recima neopisiva i bol koju nosim nikada nece nestati. Zelim da pamtim samo njegov veciti osmeh, njegove sale, njegov glas, i bezgranicnu ljubav koju... mi je do poslednjeg daha bezuslovno pruzao. HVALA VAM SVIMA OD SRCA

juzna tribina PFC Chonoplja

pre 14 godina

R.I.P.O njemu se mogla knjiga napisati kakvi crni bekami,ronaldi i slicni klovnovi on je bio istinski soumen,legenda P.F.C. ali ipak je dete OFK BGD.

Vinko_ZG

pre 14 godina

Stvarno je bio legenda,
što bi Vi rekli pravi šmeker.
Žao mi je što nas je napustio i iskrena sućut svima koji su ga voljeli.

Cica Kozic

pre 14 godina

Bio je fantastican golman ali jos bolji prijatelj.Uvek nasmejan i spreman da saslusa. Divan otac i talentovan slikar.Bice uvek u nasim srcima,pomisao na njega ostavlja samo toplinu u dusi.

OFK Beograd

pre 14 godina

Neka ti je vecna slava.Kao sto je za tebe postojao samo jedan klub tvoj OFK Beograd,tako si i ti za nas bio jedan jedini neponovljivi...

joca radonjic

pre 14 godina

Sta da ti kazem Pero?Bio si simbol svih mojih fudbalskih i ljudskih teznji.Model,Heroj moje mladosti.I...nema vise?Rodjenom bratu sam dao ime po tebi!Znam da si bio dobar covek,a ja i ti znamo kako ja to znam.U galeriji mog zivota uvek si imao i imaces rezervisano mesto u prvom redu.Jednostavno imponovao si mi po svim pitanjima covece!Placem Pero!

Nesa

pre 14 godina

Jedan od šmekera našeg fudbala zbog kojih je narod dolazio na stadion. Ja sam, kao klinac, imao privilegiju da ga gledam i da mu se divim. Zbog njega sam i zavoleo Partizan. Počivaj u miru legendo!

Tanasije

pre 14 godina

Atipičan fudbaler po svemu i čovek sa ogromnom harizmom koji je ljude dovodio na stadione. Ludo hrabar i samouveren... i beskrajno pošten. Iz ovih ljudskih osobina koje su ga krasile proistekle su i te čuvene greške (Dinamo Drezden, CZ, Rumunija...) koje su ga više proslavile nego sjajne odbrane kojih je bilo puno više. Pera Borota je, po meni, uz Dragana Mancea, presudno uticao na stvaranje onoga što zovemo "duh grobarstva" ili "grobarski pogled na svet, sport i život". Mnogo sam tužan zbog ove vesti. Legendo, počivaj u miru a porodici iskreno saučešće.

MiljanV

pre 14 godina

Neka mu je večna slava!
Bio je stvarno poseban, pogotovo to mogu da kažu oni koji su ga gledali uživo.
Sećam se da je pričao kako mu pekar nije hteo prodati hleb jutro posle one lude utakmice sa Rumunima u Bukureštu(4:6). Rekao mu je: „Za tebe danas nema hleba kad si mogao da primiš onakav gol!“.
Pričao je i da su ga u Londonu svi znali kao golmana koji je probušio fudbal kad ga je lopta pogodila u glavu. Na tribinama neverica, a njemu ništa. Kaže se da otada grobari navijaju za Čelsi kad igra u Engleskoj.
Ma teško da je bilo takvog golmana. S pravom je govorio i on, da golman mora da bude "lud" da bi branio. Izgleda da je zato i bio to što jeste. Slava mu.

MILELOJPUR

pre 14 godina

Pera Borota je legenda naseg fudbala. Sa svojom pojavom plenio je na svim stadionima gde je branio. Karakteristicni kacket, frizura koju niko u to vreme nije nosio i odbrane koje su mu trasirale put u karijeri. Koliko znam po zavrsetku fudbalske karijere pravio je neke zivotne kikseve, cak bio i iza resetaka. Ali, pamtimo ga po onome sto je uradio medju stativama. A takvih kao on nije bilo mnogo u ondasnjoj Jugi. Pero neka ti je laka zemlja.

HH

pre 14 godina

Sada je na stamford bridge-u bio minut aplauza "for great entertainer" i spiker je rekao: da su izgubili clana svoje porodice jako mladog...
RIP Legendo

Rastko

pre 14 godina

"Dok Partizan bitke bije, hej,hej, zastava se nasa vije, hej,hej,..."
Neka ti je vecna slava majstore, moja mladost je bila lepsa uz tebe

Rale

pre 14 godina

Velika sramota za B92.Stavljate ovu vest na sportu kao potpuno sporednu umesto da bude udarna.Petre legendo nad legendama hvala ti za sve radosti što si mi kao dečaku priuštio gledajući tebe i Partizan koji sam nekad jako jako voleo.
Jedan je Petar Borota

Tyger

pre 14 godina

Istinska legenda,eksentrik,lud na svoj način kojem sam se divio kad sam bio mali i jedva čekao nedelju da sa tranzistorom na uvetu pratim moj tada voljeni Partizan.Ovo danas je sve jedno veliko smeće.
Počivaj u miru legendo.

Deša UE

pre 14 godina

Ja ga ne pamtim ali iz predhodnih komentara može se zaključiti da je bio golmančina, a ne kaoo ovi današnji golmani preko novina.Kralju Pero večna ti slava i bog da ti dušu prosti

Radovan M

pre 14 godina

Ljudi, (pogotovo za one mladje), prica sa kacketom i autogolom nije istinita ! Dobro se secam napisa u novinama o tom slucaju koji je kasnije i demantovan, ali prva vest se pamti i to je u narodu ostalo da se prepricava kao anegdota. Ipak tako nesto se nikada nije dogodilo legendi Petru Boroti... garant! Tacno je da je Pera imao neverovatnih kikseva (kum Sele i onaj gol protiv Dinama iz Drezdena, te gol sa samog centra protiv Rumuna), ali imao je Pera i mnogo bravuroznih odbrana koje su donosile bodove Partizanu i kasnije Celziju,
gdje ga je publika jako obozavala. Secam se jedne tekme na Marakani kada je Zvezda dominirala, medjutim Pera je fenomenalno sve odbranio i donio bodove Partizanu.
Pocivaj u miru legendo. Mi Zvezdasi smo uvek cenili velikog coveka i lafa Petra Borotu.

benefactor78

pre 14 godina

Ovo je covek o kome bi i knjiga mogla da se napise, bez ikakvih problema... Nadam se da ce to i uraditi neko od sportskih novinara...
Toliko anegdota i lepih prica, specificna licnost i sjajan sportista... Nema vise takvih danas u fudbalu...
Pocivaj u miru, legendo fudbala...

Slobo

pre 14 godina

Ovakve tuzne vijesti vrate me u djetinjstvo i zlatne sedamdesete.Kao djeca obozavali smo sport i bili podijeljeni uglavnom na partizanovce i zvezdase.Vrate se sjecanja na slusanje nedeljnih radio prenosa "Vreme sporta i razonode" Indirekta ponedeljkom i Marka Markovica.Subotom se uvjek prenosila neka ligaska utakmica, a nedeljom svi uz radio.A da ne govorim kad se igrao derbi - nikad sedmica da prodje i nedelja da osvane.Mijenjaju se baterije na tranzistorima.Nedeljom uvece je bila skracena reportaza posle sportskog pregleda.Bilo je to vrijeme Olje Petrovica,Dzajica, Pizona, Susica, Savica Filipovica Sestica,sa jedne strane i Vukotica,Bjekovica Zavisica, Trifunovica , N.Stojkovica i naravno Borote sa druge strane.Eto vec na onaj svijet odose , Olja Petrovic, Cava Dimitrijevic, Mance,Milovanovic, Kajganic,i vjerovatno sam nekog i zaboravio, a evo sada ode i Borota.
Iskreno saucesce porodici

G R O B A R C I N A

pre 14 godina

Pocivaj u miru LEGENDO.Cast mi je dasam te uzivo gledao u svom Partizanu.Ali odoste prerano,ti,Maza Djurovic,Hatuna,Jovic.Ovi sto degutantno spomnju 2 -3 "smijesna" gola mkoje si primio u cijeloj,velikoj karijeri nevide ovog sto danas brani za nas da u 4 utakmice primi 4 smijesna gola.A taj nam treba branit na SP u Africi.Posle tebe Srbija nima vise veliki golmana.Saucesce tvojoj porodici.

HH

pre 14 godina

Covek koji je stekao kultni status u Chelsea, u vreme kada je malo ko od stranaca mogao biti legenda kluba. Toliko prica ima o Boroti da bi trebalo mnogo dana da se prepricaju...od driblanja protivnickih igraca do "zabijanja" lopte o sopstvenu precku nesto kao "ispucavanje" napred...1981 progralsen od strane navijaca za najboljeg igraca Chelsea...
Nadam se da ce ga se Grobari setiti na kosarkaskom derbiju jer je covek to zaista zasluzio a videcemo sta ce biti sutra na stamford bridge-u na kup utakmici koju Chelsea igra...
Iako je prerano otisao, price i legenda o njemu ce vecno ziveti i zato, svi oni koji su ga voleli i poznavali, treba da budu ponosni na velicinu kakav je bio Petar Borota.

MADAFAKA

pre 14 godina

Bio je vrlo popularan golman, dobar i po mnogo cemu specifican. Scena iz filma "Kad porastem bicu kengur" kad Djuricko (golman) brani penal pa ulazi u mrezu po kacket, je zapravo svojevrsni omaz Petru Boroti koji je zapravo to ucinio u dresu Celsija. Za mladje posetioce ove vesti objasnjenje za Sesticev gol u vecitom derbiju. Borota skida jednu loptu u Zvezdinoj kontri. Posto je tu kao bilo nekog kontakta on stoji sa loptom u rukama a ispred njega Sestic koji mu dobacuje u fazonu "ajde, izvedi. Sta cekas"? Borota spusta loptu ispred sebe a Sestic prilazi, uzima loptu i salje u gol, jer sudija nije pre toga svirao nista. Sudija pokazuje na centar, Zvezdini igraci se raduju a prema njemu trci Golac i ako se ne varam Moca ili Bjekovic i oce da ga pojedu. On ih onako cudno gleda kao "sta je bilo? Sta sam sad uradio". Na kraju, pobeda Zvezde, ako se ne varam 3:2. E to je bio Petar Borota. Ali zato njegove bravure na golu... Zato je i bio golman reprezentacije.
Velikom golmanu i coveku, nasem sportskom rivalu, Petru Boroti. Srce mi je danas tuzno. Neka ti je vecna slava, Majstore.

Djoksa

pre 14 godina

Neka mu je vecna slava i hvala!Za mladje generacije:Svi se sigurno secate kako u filmu "Kengur..."Nikola Djuricko posle odbranjenog penala sa loptom ulazi u gol da uzme kacket a sudija svira autogol.Sta mislite gde je scenarista nasao inspiraciju?

friùl

pre 14 godina

ode jos jedan velikan yu nogometa. petar je primio neke smjesne golove, ali je branio ono sto niti tri golmana ne bi obranili. neka ti je vjecna slava, legendo.

kuma tvoje kume

pre 14 godina

Laura,ako ovo čitaš,primi naše najiskrenije saučešće zbog smrti svog oca...neka mu je laka crna zemlja i Bog da mu dušu prosti...

redstar knele

pre 14 godina

Svojim neverovatnim odbranama,smešnim golovima koje si primao i sa jedinstvenom ličnošću ostavio si trag gde god si branio.Neka ti je laka zemlja i počivaj u miru,LEGENDO!

Zoran

pre 14 godina

Bog neka mu dušu prosti.
Imao sam čast da upoznam gospodina Borotu. U svakom pogledu - gospodin.
Poslednji pozdravi i od vatrenih delija !

miljan

pre 14 godina

Počivaj u miru i neka ti je večna slava! Bio mi je jedan od junaka (uz Mocu Vukotića, Zavišića i Golca), kada sam kao dečak počeo da volim Partizan. Inače, u albumu sličica Prve savezne lige iz sezone 75/76 piše da je Borota rodjen u Zrenjaninu.

Pop

pre 14 godina

U jednoj radio emisiji pre dosta godina, Borota je pricao kako je na utakmici koju je igrao za Chelsea, doziveo strasnu povredu kad mu je protivnicki igrac uleteo kolenom u glavu. Borotu su izneli sa terena i svi su mislili da je sezona za njega zavrsena. Medjutim, Borota je vec sledeceg vikenda stao na gol a navijaci Chelsea su ga sa nevericom docekali i frapirani sto ga vide da uopste hoda, potpuno odlepili za njim. Covek je bio smeker. Malo je danas takvih. Ako ih upste ima.

Aleksa

pre 14 godina

meni su pricali da je on pravio svakakva cuda na terenu od sjajnih parada, pa do ulaska u sopstveni gol sa loptom u rukama da bi podigao kacket.. Pocivaj u miru, Vecna Ti Slava, saucesce svima koji su ga voleli..

Milan

pre 14 godina

Bio sam još mali kad je on branio ali mi se čini da je bio golman o kome su se najduže ispredale priče, šta je odbranio i šta je primio. Kačket u golu čelzija, Šestićev gol, parade, čini mi se i da je branio protiv Rumuna kad je bilo 6:4. Još će se on dugo spominjati.
Saučešće porodici!

boleboss kg

pre 14 godina

Neka ti je laka zemlja legendo. Ljubitelji fudbala srednje generacije ga sigurno neće zaboraviti. Kakve je on parade pravio, bukvalno je leteo kroz vazduh. Umeo je i da primi čudne golove ali vadio je lopte iz gola kad su je svi videli u njemu. Bio je jedinstven atraktivan, neobičan, recimo preteča Igite. Uvek ću te pamtiti legendo.

Pop

pre 14 godina

U jednoj radio emisiji pre dosta godina, Borota je pricao kako je na utakmici koju je igrao za Chelsea, doziveo strasnu povredu kad mu je protivnicki igrac uleteo kolenom u glavu. Borotu su izneli sa terena i svi su mislili da je sezona za njega zavrsena. Medjutim, Borota je vec sledeceg vikenda stao na gol a navijaci Chelsea su ga sa nevericom docekali i frapirani sto ga vide da uopste hoda, potpuno odlepili za njim. Covek je bio smeker. Malo je danas takvih. Ako ih upste ima.

Radovan M

pre 14 godina

Ljudi, (pogotovo za one mladje), prica sa kacketom i autogolom nije istinita ! Dobro se secam napisa u novinama o tom slucaju koji je kasnije i demantovan, ali prva vest se pamti i to je u narodu ostalo da se prepricava kao anegdota. Ipak tako nesto se nikada nije dogodilo legendi Petru Boroti... garant! Tacno je da je Pera imao neverovatnih kikseva (kum Sele i onaj gol protiv Dinama iz Drezdena, te gol sa samog centra protiv Rumuna), ali imao je Pera i mnogo bravuroznih odbrana koje su donosile bodove Partizanu i kasnije Celziju,
gdje ga je publika jako obozavala. Secam se jedne tekme na Marakani kada je Zvezda dominirala, medjutim Pera je fenomenalno sve odbranio i donio bodove Partizanu.
Pocivaj u miru legendo. Mi Zvezdasi smo uvek cenili velikog coveka i lafa Petra Borotu.

Slobo

pre 14 godina

Ovakve tuzne vijesti vrate me u djetinjstvo i zlatne sedamdesete.Kao djeca obozavali smo sport i bili podijeljeni uglavnom na partizanovce i zvezdase.Vrate se sjecanja na slusanje nedeljnih radio prenosa "Vreme sporta i razonode" Indirekta ponedeljkom i Marka Markovica.Subotom se uvjek prenosila neka ligaska utakmica, a nedeljom svi uz radio.A da ne govorim kad se igrao derbi - nikad sedmica da prodje i nedelja da osvane.Mijenjaju se baterije na tranzistorima.Nedeljom uvece je bila skracena reportaza posle sportskog pregleda.Bilo je to vrijeme Olje Petrovica,Dzajica, Pizona, Susica, Savica Filipovica Sestica,sa jedne strane i Vukotica,Bjekovica Zavisica, Trifunovica , N.Stojkovica i naravno Borote sa druge strane.Eto vec na onaj svijet odose , Olja Petrovic, Cava Dimitrijevic, Mance,Milovanovic, Kajganic,i vjerovatno sam nekog i zaboravio, a evo sada ode i Borota.
Iskreno saucesce porodici

HH

pre 14 godina

Covek koji je stekao kultni status u Chelsea, u vreme kada je malo ko od stranaca mogao biti legenda kluba. Toliko prica ima o Boroti da bi trebalo mnogo dana da se prepricaju...od driblanja protivnickih igraca do "zabijanja" lopte o sopstvenu precku nesto kao "ispucavanje" napred...1981 progralsen od strane navijaca za najboljeg igraca Chelsea...
Nadam se da ce ga se Grobari setiti na kosarkaskom derbiju jer je covek to zaista zasluzio a videcemo sta ce biti sutra na stamford bridge-u na kup utakmici koju Chelsea igra...
Iako je prerano otisao, price i legenda o njemu ce vecno ziveti i zato, svi oni koji su ga voleli i poznavali, treba da budu ponosni na velicinu kakav je bio Petar Borota.

MADAFAKA

pre 14 godina

Bio je vrlo popularan golman, dobar i po mnogo cemu specifican. Scena iz filma "Kad porastem bicu kengur" kad Djuricko (golman) brani penal pa ulazi u mrezu po kacket, je zapravo svojevrsni omaz Petru Boroti koji je zapravo to ucinio u dresu Celsija. Za mladje posetioce ove vesti objasnjenje za Sesticev gol u vecitom derbiju. Borota skida jednu loptu u Zvezdinoj kontri. Posto je tu kao bilo nekog kontakta on stoji sa loptom u rukama a ispred njega Sestic koji mu dobacuje u fazonu "ajde, izvedi. Sta cekas"? Borota spusta loptu ispred sebe a Sestic prilazi, uzima loptu i salje u gol, jer sudija nije pre toga svirao nista. Sudija pokazuje na centar, Zvezdini igraci se raduju a prema njemu trci Golac i ako se ne varam Moca ili Bjekovic i oce da ga pojedu. On ih onako cudno gleda kao "sta je bilo? Sta sam sad uradio". Na kraju, pobeda Zvezde, ako se ne varam 3:2. E to je bio Petar Borota. Ali zato njegove bravure na golu... Zato je i bio golman reprezentacije.
Velikom golmanu i coveku, nasem sportskom rivalu, Petru Boroti. Srce mi je danas tuzno. Neka ti je vecna slava, Majstore.

Zoran

pre 14 godina

Bog neka mu dušu prosti.
Imao sam čast da upoznam gospodina Borotu. U svakom pogledu - gospodin.
Poslednji pozdravi i od vatrenih delija !

boleboss kg

pre 14 godina

Neka ti je laka zemlja legendo. Ljubitelji fudbala srednje generacije ga sigurno neće zaboraviti. Kakve je on parade pravio, bukvalno je leteo kroz vazduh. Umeo je i da primi čudne golove ali vadio je lopte iz gola kad su je svi videli u njemu. Bio je jedinstven atraktivan, neobičan, recimo preteča Igite. Uvek ću te pamtiti legendo.

Djoksa

pre 14 godina

Neka mu je vecna slava i hvala!Za mladje generacije:Svi se sigurno secate kako u filmu "Kengur..."Nikola Djuricko posle odbranjenog penala sa loptom ulazi u gol da uzme kacket a sudija svira autogol.Sta mislite gde je scenarista nasao inspiraciju?

G R O B A R C I N A

pre 14 godina

Pocivaj u miru LEGENDO.Cast mi je dasam te uzivo gledao u svom Partizanu.Ali odoste prerano,ti,Maza Djurovic,Hatuna,Jovic.Ovi sto degutantno spomnju 2 -3 "smijesna" gola mkoje si primio u cijeloj,velikoj karijeri nevide ovog sto danas brani za nas da u 4 utakmice primi 4 smijesna gola.A taj nam treba branit na SP u Africi.Posle tebe Srbija nima vise veliki golmana.Saucesce tvojoj porodici.

friùl

pre 14 godina

ode jos jedan velikan yu nogometa. petar je primio neke smjesne golove, ali je branio ono sto niti tri golmana ne bi obranili. neka ti je vjecna slava, legendo.

kuma tvoje kume

pre 14 godina

Laura,ako ovo čitaš,primi naše najiskrenije saučešće zbog smrti svog oca...neka mu je laka crna zemlja i Bog da mu dušu prosti...

Milan

pre 14 godina

Bio sam još mali kad je on branio ali mi se čini da je bio golman o kome su se najduže ispredale priče, šta je odbranio i šta je primio. Kačket u golu čelzija, Šestićev gol, parade, čini mi se i da je branio protiv Rumuna kad je bilo 6:4. Još će se on dugo spominjati.
Saučešće porodici!

miljan

pre 14 godina

Počivaj u miru i neka ti je večna slava! Bio mi je jedan od junaka (uz Mocu Vukotića, Zavišića i Golca), kada sam kao dečak počeo da volim Partizan. Inače, u albumu sličica Prve savezne lige iz sezone 75/76 piše da je Borota rodjen u Zrenjaninu.

Aleksa

pre 14 godina

meni su pricali da je on pravio svakakva cuda na terenu od sjajnih parada, pa do ulaska u sopstveni gol sa loptom u rukama da bi podigao kacket.. Pocivaj u miru, Vecna Ti Slava, saucesce svima koji su ga voleli..

redstar knele

pre 14 godina

Svojim neverovatnim odbranama,smešnim golovima koje si primao i sa jedinstvenom ličnošću ostavio si trag gde god si branio.Neka ti je laka zemlja i počivaj u miru,LEGENDO!

Tanasije

pre 14 godina

Atipičan fudbaler po svemu i čovek sa ogromnom harizmom koji je ljude dovodio na stadione. Ludo hrabar i samouveren... i beskrajno pošten. Iz ovih ljudskih osobina koje su ga krasile proistekle su i te čuvene greške (Dinamo Drezden, CZ, Rumunija...) koje su ga više proslavile nego sjajne odbrane kojih je bilo puno više. Pera Borota je, po meni, uz Dragana Mancea, presudno uticao na stvaranje onoga što zovemo "duh grobarstva" ili "grobarski pogled na svet, sport i život". Mnogo sam tužan zbog ove vesti. Legendo, počivaj u miru a porodici iskreno saučešće.

Rale

pre 14 godina

Velika sramota za B92.Stavljate ovu vest na sportu kao potpuno sporednu umesto da bude udarna.Petre legendo nad legendama hvala ti za sve radosti što si mi kao dečaku priuštio gledajući tebe i Partizan koji sam nekad jako jako voleo.
Jedan je Petar Borota

HH

pre 14 godina

Sada je na stamford bridge-u bio minut aplauza "for great entertainer" i spiker je rekao: da su izgubili clana svoje porodice jako mladog...
RIP Legendo

joca radonjic

pre 14 godina

Sta da ti kazem Pero?Bio si simbol svih mojih fudbalskih i ljudskih teznji.Model,Heroj moje mladosti.I...nema vise?Rodjenom bratu sam dao ime po tebi!Znam da si bio dobar covek,a ja i ti znamo kako ja to znam.U galeriji mog zivota uvek si imao i imaces rezervisano mesto u prvom redu.Jednostavno imponovao si mi po svim pitanjima covece!Placem Pero!

MiljanV

pre 14 godina

Neka mu je večna slava!
Bio je stvarno poseban, pogotovo to mogu da kažu oni koji su ga gledali uživo.
Sećam se da je pričao kako mu pekar nije hteo prodati hleb jutro posle one lude utakmice sa Rumunima u Bukureštu(4:6). Rekao mu je: „Za tebe danas nema hleba kad si mogao da primiš onakav gol!“.
Pričao je i da su ga u Londonu svi znali kao golmana koji je probušio fudbal kad ga je lopta pogodila u glavu. Na tribinama neverica, a njemu ništa. Kaže se da otada grobari navijaju za Čelsi kad igra u Engleskoj.
Ma teško da je bilo takvog golmana. S pravom je govorio i on, da golman mora da bude "lud" da bi branio. Izgleda da je zato i bio to što jeste. Slava mu.

MILELOJPUR

pre 14 godina

Pera Borota je legenda naseg fudbala. Sa svojom pojavom plenio je na svim stadionima gde je branio. Karakteristicni kacket, frizura koju niko u to vreme nije nosio i odbrane koje su mu trasirale put u karijeri. Koliko znam po zavrsetku fudbalske karijere pravio je neke zivotne kikseve, cak bio i iza resetaka. Ali, pamtimo ga po onome sto je uradio medju stativama. A takvih kao on nije bilo mnogo u ondasnjoj Jugi. Pero neka ti je laka zemlja.

Nesa

pre 14 godina

Jedan od šmekera našeg fudbala zbog kojih je narod dolazio na stadion. Ja sam, kao klinac, imao privilegiju da ga gledam i da mu se divim. Zbog njega sam i zavoleo Partizan. Počivaj u miru legendo!

Tyger

pre 14 godina

Istinska legenda,eksentrik,lud na svoj način kojem sam se divio kad sam bio mali i jedva čekao nedelju da sa tranzistorom na uvetu pratim moj tada voljeni Partizan.Ovo danas je sve jedno veliko smeće.
Počivaj u miru legendo.

Rastko

pre 14 godina

"Dok Partizan bitke bije, hej,hej, zastava se nasa vije, hej,hej,..."
Neka ti je vecna slava majstore, moja mladost je bila lepsa uz tebe

Deša UE

pre 14 godina

Ja ga ne pamtim ali iz predhodnih komentara može se zaključiti da je bio golmančina, a ne kaoo ovi današnji golmani preko novina.Kralju Pero večna ti slava i bog da ti dušu prosti

Barbara

pre 14 godina

Neizmerno mi je drago sto su i oni koji ga jesu poznavali, a i oni koji nisu u mom dragom tati Peri prepoznali velicinu i dobrotu njegovog plemenitog srca. Moja tuga je recima neopisiva i bol koju nosim nikada nece nestati. Zelim da pamtim samo njegov veciti osmeh, njegove sale, njegov glas, i bezgranicnu ljubav koju... mi je do poslednjeg daha bezuslovno pruzao. HVALA VAM SVIMA OD SRCA

Cica Kozic

pre 14 godina

Bio je fantastican golman ali jos bolji prijatelj.Uvek nasmejan i spreman da saslusa. Divan otac i talentovan slikar.Bice uvek u nasim srcima,pomisao na njega ostavlja samo toplinu u dusi.

benefactor78

pre 14 godina

Ovo je covek o kome bi i knjiga mogla da se napise, bez ikakvih problema... Nadam se da ce to i uraditi neko od sportskih novinara...
Toliko anegdota i lepih prica, specificna licnost i sjajan sportista... Nema vise takvih danas u fudbalu...
Pocivaj u miru, legendo fudbala...

Vinko_ZG

pre 14 godina

Stvarno je bio legenda,
što bi Vi rekli pravi šmeker.
Žao mi je što nas je napustio i iskrena sućut svima koji su ga voljeli.

juzna tribina PFC Chonoplja

pre 14 godina

R.I.P.O njemu se mogla knjiga napisati kakvi crni bekami,ronaldi i slicni klovnovi on je bio istinski soumen,legenda P.F.C. ali ipak je dete OFK BGD.

OFK Beograd

pre 14 godina

Neka ti je vecna slava.Kao sto je za tebe postojao samo jedan klub tvoj OFK Beograd,tako si i ti za nas bio jedan jedini neponovljivi...

nero golmanerro

pre 14 godina

zima 1977. zlatibor, hotel palisad baza fudbalera partizana
ja,tadasnji devetogodisnjak krenuo sam za fudbalerima na jutarnji trening i naravno skliznuo na led i pao ispred samih vrata;zacuh hrapavi glas i dve mornarske ruke me za tren vratise na noge..pogledam a ono pera borota, deciji idol i najdrazi lik..i kako je drugacije jedno dete moglo da se oseti u tom trenu nego egzaltirano.. da naravno bio sam golman, kad je fudbal imao draz, neizvesnost, kad se postovao protivnik, kad nije bilo "navijackih grupa"
e u to DOBA nije SVAKO mogao da bude NEKO.. zato je VELIKI PERA bio neshvacen i neponovljiv !! uvek cu ga se secati!!!!!

ante

pre 14 godina

Zna san Petra. Bili bi skupa u Splitu kad bi gostovao Partizan. Normalno da san navija za bile no Petar me oduševio.
Takav tip se ritko viđa, znali smo se čut poslije no vrime nas razdvoji. Odlučih malo prošetat po internetu i spazih da mi je prika preminuo.
Laka ti zemlja lipi moj Petre.

miroslav, toronto

pre 14 godina

tek pre neki dan sam cuo da je golmaska legenda petar borota preminuo.... ovo ne prihvatam jer pera borota ne moze da ode tek tako, ustvari nemoze da ode nikako .. on je ziv, zivi u nasim secanjima, uspomenama, pricama na stranicama veb sajtova koje satima prelistavam i citam sve o njemu... veoma mi je tesko ... saucesce porodici i svim postovaocima pere borote. pera je jedan i jedini, neponovljivi

Djoksa

pre 14 godina

Neka mu je vecna slava i hvala!Za mladje generacije:Svi se sigurno secate kako u filmu "Kengur..."Nikola Djuricko posle odbranjenog penala sa loptom ulazi u gol da uzme kacket a sudija svira autogol.Sta mislite gde je scenarista nasao inspiraciju?

G R O B A R C I N A

pre 14 godina

Pocivaj u miru LEGENDO.Cast mi je dasam te uzivo gledao u svom Partizanu.Ali odoste prerano,ti,Maza Djurovic,Hatuna,Jovic.Ovi sto degutantno spomnju 2 -3 "smijesna" gola mkoje si primio u cijeloj,velikoj karijeri nevide ovog sto danas brani za nas da u 4 utakmice primi 4 smijesna gola.A taj nam treba branit na SP u Africi.Posle tebe Srbija nima vise veliki golmana.Saucesce tvojoj porodici.

MADAFAKA

pre 14 godina

Bio je vrlo popularan golman, dobar i po mnogo cemu specifican. Scena iz filma "Kad porastem bicu kengur" kad Djuricko (golman) brani penal pa ulazi u mrezu po kacket, je zapravo svojevrsni omaz Petru Boroti koji je zapravo to ucinio u dresu Celsija. Za mladje posetioce ove vesti objasnjenje za Sesticev gol u vecitom derbiju. Borota skida jednu loptu u Zvezdinoj kontri. Posto je tu kao bilo nekog kontakta on stoji sa loptom u rukama a ispred njega Sestic koji mu dobacuje u fazonu "ajde, izvedi. Sta cekas"? Borota spusta loptu ispred sebe a Sestic prilazi, uzima loptu i salje u gol, jer sudija nije pre toga svirao nista. Sudija pokazuje na centar, Zvezdini igraci se raduju a prema njemu trci Golac i ako se ne varam Moca ili Bjekovic i oce da ga pojedu. On ih onako cudno gleda kao "sta je bilo? Sta sam sad uradio". Na kraju, pobeda Zvezde, ako se ne varam 3:2. E to je bio Petar Borota. Ali zato njegove bravure na golu... Zato je i bio golman reprezentacije.
Velikom golmanu i coveku, nasem sportskom rivalu, Petru Boroti. Srce mi je danas tuzno. Neka ti je vecna slava, Majstore.

Rastko

pre 14 godina

"Dok Partizan bitke bije, hej,hej, zastava se nasa vije, hej,hej,..."
Neka ti je vecna slava majstore, moja mladost je bila lepsa uz tebe

redstar knele

pre 14 godina

Svojim neverovatnim odbranama,smešnim golovima koje si primao i sa jedinstvenom ličnošću ostavio si trag gde god si branio.Neka ti je laka zemlja i počivaj u miru,LEGENDO!

friùl

pre 14 godina

ode jos jedan velikan yu nogometa. petar je primio neke smjesne golove, ali je branio ono sto niti tri golmana ne bi obranili. neka ti je vjecna slava, legendo.

Rale

pre 14 godina

Velika sramota za B92.Stavljate ovu vest na sportu kao potpuno sporednu umesto da bude udarna.Petre legendo nad legendama hvala ti za sve radosti što si mi kao dečaku priuštio gledajući tebe i Partizan koji sam nekad jako jako voleo.
Jedan je Petar Borota

Radovan M

pre 14 godina

Ljudi, (pogotovo za one mladje), prica sa kacketom i autogolom nije istinita ! Dobro se secam napisa u novinama o tom slucaju koji je kasnije i demantovan, ali prva vest se pamti i to je u narodu ostalo da se prepricava kao anegdota. Ipak tako nesto se nikada nije dogodilo legendi Petru Boroti... garant! Tacno je da je Pera imao neverovatnih kikseva (kum Sele i onaj gol protiv Dinama iz Drezdena, te gol sa samog centra protiv Rumuna), ali imao je Pera i mnogo bravuroznih odbrana koje su donosile bodove Partizanu i kasnije Celziju,
gdje ga je publika jako obozavala. Secam se jedne tekme na Marakani kada je Zvezda dominirala, medjutim Pera je fenomenalno sve odbranio i donio bodove Partizanu.
Pocivaj u miru legendo. Mi Zvezdasi smo uvek cenili velikog coveka i lafa Petra Borotu.

ante

pre 14 godina

Zna san Petra. Bili bi skupa u Splitu kad bi gostovao Partizan. Normalno da san navija za bile no Petar me oduševio.
Takav tip se ritko viđa, znali smo se čut poslije no vrime nas razdvoji. Odlučih malo prošetat po internetu i spazih da mi je prika preminuo.
Laka ti zemlja lipi moj Petre.

HH

pre 14 godina

Covek koji je stekao kultni status u Chelsea, u vreme kada je malo ko od stranaca mogao biti legenda kluba. Toliko prica ima o Boroti da bi trebalo mnogo dana da se prepricaju...od driblanja protivnickih igraca do "zabijanja" lopte o sopstvenu precku nesto kao "ispucavanje" napred...1981 progralsen od strane navijaca za najboljeg igraca Chelsea...
Nadam se da ce ga se Grobari setiti na kosarkaskom derbiju jer je covek to zaista zasluzio a videcemo sta ce biti sutra na stamford bridge-u na kup utakmici koju Chelsea igra...
Iako je prerano otisao, price i legenda o njemu ce vecno ziveti i zato, svi oni koji su ga voleli i poznavali, treba da budu ponosni na velicinu kakav je bio Petar Borota.

Deša UE

pre 14 godina

Ja ga ne pamtim ali iz predhodnih komentara može se zaključiti da je bio golmančina, a ne kaoo ovi današnji golmani preko novina.Kralju Pero večna ti slava i bog da ti dušu prosti

Tanasije

pre 14 godina

Atipičan fudbaler po svemu i čovek sa ogromnom harizmom koji je ljude dovodio na stadione. Ludo hrabar i samouveren... i beskrajno pošten. Iz ovih ljudskih osobina koje su ga krasile proistekle su i te čuvene greške (Dinamo Drezden, CZ, Rumunija...) koje su ga više proslavile nego sjajne odbrane kojih je bilo puno više. Pera Borota je, po meni, uz Dragana Mancea, presudno uticao na stvaranje onoga što zovemo "duh grobarstva" ili "grobarski pogled na svet, sport i život". Mnogo sam tužan zbog ove vesti. Legendo, počivaj u miru a porodici iskreno saučešće.

HH

pre 14 godina

Sada je na stamford bridge-u bio minut aplauza "for great entertainer" i spiker je rekao: da su izgubili clana svoje porodice jako mladog...
RIP Legendo

boleboss kg

pre 14 godina

Neka ti je laka zemlja legendo. Ljubitelji fudbala srednje generacije ga sigurno neće zaboraviti. Kakve je on parade pravio, bukvalno je leteo kroz vazduh. Umeo je i da primi čudne golove ali vadio je lopte iz gola kad su je svi videli u njemu. Bio je jedinstven atraktivan, neobičan, recimo preteča Igite. Uvek ću te pamtiti legendo.

Pop

pre 14 godina

U jednoj radio emisiji pre dosta godina, Borota je pricao kako je na utakmici koju je igrao za Chelsea, doziveo strasnu povredu kad mu je protivnicki igrac uleteo kolenom u glavu. Borotu su izneli sa terena i svi su mislili da je sezona za njega zavrsena. Medjutim, Borota je vec sledeceg vikenda stao na gol a navijaci Chelsea su ga sa nevericom docekali i frapirani sto ga vide da uopste hoda, potpuno odlepili za njim. Covek je bio smeker. Malo je danas takvih. Ako ih upste ima.

miljan

pre 14 godina

Počivaj u miru i neka ti je večna slava! Bio mi je jedan od junaka (uz Mocu Vukotića, Zavišića i Golca), kada sam kao dečak počeo da volim Partizan. Inače, u albumu sličica Prve savezne lige iz sezone 75/76 piše da je Borota rodjen u Zrenjaninu.

Milan

pre 14 godina

Bio sam još mali kad je on branio ali mi se čini da je bio golman o kome su se najduže ispredale priče, šta je odbranio i šta je primio. Kačket u golu čelzija, Šestićev gol, parade, čini mi se i da je branio protiv Rumuna kad je bilo 6:4. Još će se on dugo spominjati.
Saučešće porodici!

Zoran

pre 14 godina

Bog neka mu dušu prosti.
Imao sam čast da upoznam gospodina Borotu. U svakom pogledu - gospodin.
Poslednji pozdravi i od vatrenih delija !

Aleksa

pre 14 godina

meni su pricali da je on pravio svakakva cuda na terenu od sjajnih parada, pa do ulaska u sopstveni gol sa loptom u rukama da bi podigao kacket.. Pocivaj u miru, Vecna Ti Slava, saucesce svima koji su ga voleli..

kuma tvoje kume

pre 14 godina

Laura,ako ovo čitaš,primi naše najiskrenije saučešće zbog smrti svog oca...neka mu je laka crna zemlja i Bog da mu dušu prosti...

Slobo

pre 14 godina

Ovakve tuzne vijesti vrate me u djetinjstvo i zlatne sedamdesete.Kao djeca obozavali smo sport i bili podijeljeni uglavnom na partizanovce i zvezdase.Vrate se sjecanja na slusanje nedeljnih radio prenosa "Vreme sporta i razonode" Indirekta ponedeljkom i Marka Markovica.Subotom se uvjek prenosila neka ligaska utakmica, a nedeljom svi uz radio.A da ne govorim kad se igrao derbi - nikad sedmica da prodje i nedelja da osvane.Mijenjaju se baterije na tranzistorima.Nedeljom uvece je bila skracena reportaza posle sportskog pregleda.Bilo je to vrijeme Olje Petrovica,Dzajica, Pizona, Susica, Savica Filipovica Sestica,sa jedne strane i Vukotica,Bjekovica Zavisica, Trifunovica , N.Stojkovica i naravno Borote sa druge strane.Eto vec na onaj svijet odose , Olja Petrovic, Cava Dimitrijevic, Mance,Milovanovic, Kajganic,i vjerovatno sam nekog i zaboravio, a evo sada ode i Borota.
Iskreno saucesce porodici

benefactor78

pre 14 godina

Ovo je covek o kome bi i knjiga mogla da se napise, bez ikakvih problema... Nadam se da ce to i uraditi neko od sportskih novinara...
Toliko anegdota i lepih prica, specificna licnost i sjajan sportista... Nema vise takvih danas u fudbalu...
Pocivaj u miru, legendo fudbala...

Tyger

pre 14 godina

Istinska legenda,eksentrik,lud na svoj način kojem sam se divio kad sam bio mali i jedva čekao nedelju da sa tranzistorom na uvetu pratim moj tada voljeni Partizan.Ovo danas je sve jedno veliko smeće.
Počivaj u miru legendo.

MiljanV

pre 14 godina

Neka mu je večna slava!
Bio je stvarno poseban, pogotovo to mogu da kažu oni koji su ga gledali uživo.
Sećam se da je pričao kako mu pekar nije hteo prodati hleb jutro posle one lude utakmice sa Rumunima u Bukureštu(4:6). Rekao mu je: „Za tebe danas nema hleba kad si mogao da primiš onakav gol!“.
Pričao je i da su ga u Londonu svi znali kao golmana koji je probušio fudbal kad ga je lopta pogodila u glavu. Na tribinama neverica, a njemu ništa. Kaže se da otada grobari navijaju za Čelsi kad igra u Engleskoj.
Ma teško da je bilo takvog golmana. S pravom je govorio i on, da golman mora da bude "lud" da bi branio. Izgleda da je zato i bio to što jeste. Slava mu.

MILELOJPUR

pre 14 godina

Pera Borota je legenda naseg fudbala. Sa svojom pojavom plenio je na svim stadionima gde je branio. Karakteristicni kacket, frizura koju niko u to vreme nije nosio i odbrane koje su mu trasirale put u karijeri. Koliko znam po zavrsetku fudbalske karijere pravio je neke zivotne kikseve, cak bio i iza resetaka. Ali, pamtimo ga po onome sto je uradio medju stativama. A takvih kao on nije bilo mnogo u ondasnjoj Jugi. Pero neka ti je laka zemlja.

joca radonjic

pre 14 godina

Sta da ti kazem Pero?Bio si simbol svih mojih fudbalskih i ljudskih teznji.Model,Heroj moje mladosti.I...nema vise?Rodjenom bratu sam dao ime po tebi!Znam da si bio dobar covek,a ja i ti znamo kako ja to znam.U galeriji mog zivota uvek si imao i imaces rezervisano mesto u prvom redu.Jednostavno imponovao si mi po svim pitanjima covece!Placem Pero!

Nesa

pre 14 godina

Jedan od šmekera našeg fudbala zbog kojih je narod dolazio na stadion. Ja sam, kao klinac, imao privilegiju da ga gledam i da mu se divim. Zbog njega sam i zavoleo Partizan. Počivaj u miru legendo!

OFK Beograd

pre 14 godina

Neka ti je vecna slava.Kao sto je za tebe postojao samo jedan klub tvoj OFK Beograd,tako si i ti za nas bio jedan jedini neponovljivi...

Cica Kozic

pre 14 godina

Bio je fantastican golman ali jos bolji prijatelj.Uvek nasmejan i spreman da saslusa. Divan otac i talentovan slikar.Bice uvek u nasim srcima,pomisao na njega ostavlja samo toplinu u dusi.

Vinko_ZG

pre 14 godina

Stvarno je bio legenda,
što bi Vi rekli pravi šmeker.
Žao mi je što nas je napustio i iskrena sućut svima koji su ga voljeli.

juzna tribina PFC Chonoplja

pre 14 godina

R.I.P.O njemu se mogla knjiga napisati kakvi crni bekami,ronaldi i slicni klovnovi on je bio istinski soumen,legenda P.F.C. ali ipak je dete OFK BGD.

Barbara

pre 14 godina

Neizmerno mi je drago sto su i oni koji ga jesu poznavali, a i oni koji nisu u mom dragom tati Peri prepoznali velicinu i dobrotu njegovog plemenitog srca. Moja tuga je recima neopisiva i bol koju nosim nikada nece nestati. Zelim da pamtim samo njegov veciti osmeh, njegove sale, njegov glas, i bezgranicnu ljubav koju... mi je do poslednjeg daha bezuslovno pruzao. HVALA VAM SVIMA OD SRCA

nero golmanerro

pre 14 godina

zima 1977. zlatibor, hotel palisad baza fudbalera partizana
ja,tadasnji devetogodisnjak krenuo sam za fudbalerima na jutarnji trening i naravno skliznuo na led i pao ispred samih vrata;zacuh hrapavi glas i dve mornarske ruke me za tren vratise na noge..pogledam a ono pera borota, deciji idol i najdrazi lik..i kako je drugacije jedno dete moglo da se oseti u tom trenu nego egzaltirano.. da naravno bio sam golman, kad je fudbal imao draz, neizvesnost, kad se postovao protivnik, kad nije bilo "navijackih grupa"
e u to DOBA nije SVAKO mogao da bude NEKO.. zato je VELIKI PERA bio neshvacen i neponovljiv !! uvek cu ga se secati!!!!!

miroslav, toronto

pre 14 godina

tek pre neki dan sam cuo da je golmaska legenda petar borota preminuo.... ovo ne prihvatam jer pera borota ne moze da ode tek tako, ustvari nemoze da ode nikako .. on je ziv, zivi u nasim secanjima, uspomenama, pricama na stranicama veb sajtova koje satima prelistavam i citam sve o njemu... veoma mi je tesko ... saucesce porodici i svim postovaocima pere borote. pera je jedan i jedini, neponovljivi