Nedelja, 18.10.2009.

19:36

Batonu titula, Veberu pobeda

Vozač ekipe Bron GP Dženson Baton obezbedio je titulu šampiona Formule 1 petim mestom na Velikoj nagradi Brazila, na kojoj je trijumfovao Mark Veber u Red Bulu.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Batonu titula, Veberu pobeda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 14 godina

Kakva koincidencija - drugu godinu zaredom britanski vozač osvaja titulu 5. mestom na stazi Interlagos u bolidu broj 22 sa Mercedes-ovim motorom pobedivši brazilskog vozača.

paki

pre 14 godina

@ ljubitelj
eto ne bejah lenj nego malo pogledah you tube, ok, stvarno ima odlicnih luisovih preticanja, iako mi je kao lik antipatican mnogo cenim sto ima urodjenu kombinaciju agresije i mogucnosti donosenja odluke u delicu sekunde ( ne bas uvek ispravne, nagledali smo se i njegovih gluposti ), medjutim, pogledaj i klipove sa kimijem i alonsom, videces takodje mnogo odlicnih i rizicnih preticanja, npr alonso cesto po spoljnoj liniji, to mi je uvek bilo extra, pomislis izlece ali ostane uvek ne spoljnoj putanji savrseno... to bas nije ziheraski, zar ne... a pogotovo nije ziheraska kimijeva voznja kad je raspolozen ( u tom jeste problem kod kimija, koliko je cesto raspolozen), mislim da je on stvarno najbrzi na stazi, kad mu se vozi... ali titula se zaradjuje bodovima na svim trkama a ne samo kad vam se vozi zar ne? znaci, sva trojica su vrhunski vozaci, svaki na svoj nacin, a kao ljudi... pa, niko nije kompletan, jedan je harizmaticni opusteni lik, drugi hoce da bude i top vozac i dzetseter i megazvezda, treci ponekad previse zeli pobedu i mozda ponekad ne bira sredstva(mada ruku na srce i drugi, primadona lik)... kako bilo, lepo ih je gledati na stazi, uz neke nove momke, prvenstveno fetela koji ce zasigurno ostaviti traga u f1. navijamo mi za svoje pulene ali prvenstveno smo tu radi sporta. malo skrenuh sa tem, izvinjavam se. i da, sto se tice batona, jedno vreme mi je pre par godina bio stvarno simpatican, ali taj decko je odvezao drugu polovinu sezone 2009 kao da mu je to sporedni posao ( da je bar ponekad bio agresivan, pa makar mu i ne polazilo za rukom) i zato je toliko isprozivan, uz neregularnost pocetka sezone zbog famoznih difuzora... jeste baton sakupio najvise bodova, ali mislim da je, i bez obzira na neke greske ovo bila fetelova sezona...

MilanV.

pre 14 godina

Cestitke Buttonovim fanovima.Voleo bih Kimija ponovo u McLarrenu ali da li ce to motori da izdrze...takav vozac a veliki baksuz!Ferrari jadniji nego ikad a to su i zasluzili..zbog sprege - sile osovina - Ferrari - M.Schumacher - Santander - Alonso.Mada iskreno ne mogu da zamislim da sledece sezone gledamo Kimija i Hamiltonovu svitu "all together".Mislim da Alonso i Massa nista nece bolje proci u Ferrariju sledece godine!Anyway, jedva cekam mart 2010!

Ljubitelj

pre 14 godina

@paki

pa očigledno osporavaš jer se nisi potrudio (pošto već ne poznaješ karijeru Hamiltona) da nađeš ono šta sam predložio. Potrudi se, vredi.

A Hamiltonov bolid poseduje isti motor kao i Brikelov ali je stisnu KERS kada je trebalo i provukao se tamo gde niko ne bi da rizikuje. Za razliku od ostalih 17 ziheraša...

Pronađi dvoboje njega i Zutila takođe pa ćeš razumeti o čemu pričam.

Lerby

pre 14 godina

Izgleda da sam nešto pogrešio sa adresom pretposlednje fotografije u mom prethodnom komentaru pa da pokušam ponovo

http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20

Ako ne funkcioniše, onda na adresi koju ste dobili kliknite na prvu fotografiju u drugom redu (1980s Inspired Craftsmen), zatim drugu u drugom redu (1986) i na kraju treću fotografiju u prvom redu (Brands) i onda fotografija desno.

paki

pre 14 godina

@ljubitelj
nije cudno sto cim nas tim ne osvoji titulu odmah krece drvlje i kamenje, nego je cinjenica da se timovi usled razlicitog tumacenja pravila nisu jednako pripremili za pocetak sezone.
za hamiltona i nije cudo, jer koliko se ja razumem jeste da izlazna brzina iz krivine zavisi od putanje kojom se uslo u krivinu (sto je odraz vozackog stila i umeca, nema sta) cinjenica je i da je se kod bolida pribliznih performansi, citaj snage motora, preticanje odvija u drugoj polovini ili kraju pravca, na kocenju (sto koriste vozaci koji imaju dobro izbalansiran bolid), a ako neko potegne iz krivine pa pretekne drugi bolid najcesci razlog je mocan motor, a znamo ko trenutno ima najmocnije agregate, i za cije se agregate timovi grabe za sledecu sezonu. ne osporavam luisovo umece, ali ne bih bas ni da ispadne natcovek koji obilazi gde niko drugi ne moze nikada...

Ljubitelj

pre 14 godina

@Lerby

Zaboravio si da dodaš za Mensela da je to jedini čovek koji je preticao tamo gde to nike pre njega nije uradio. I u F1 a i posle u IndyCar seriji. Bio je genije da oseti stazu, protivnika, uslove...

A videli smo juče kako Hamilton pretiče na početku pravca :), opet gde to niko ne radi. Nađite na Youtube Hamiltonova preticanja iz ranijih godina (Formula Reno, 3, GP2) takođe tamo gde niko nije uspevao pre njega.

Meni je to zanimljiv detalj i po meni to treba da daje draž trkama.

DA, čudno je kako čim vaš tim ili vozač nije osvojio titulu odmah pljujete na pravila, sezonu, amortizer i ostalo. Makar podnesite poraz pošteno, budite ljudi.

SVAKA ČAST NOVOM ŠAMPIONU, SVAKA ČAST BATONU!!!

SUMAHER

pre 14 godina

Baton je izjavio da sa ovom titulom postaje najbolji vozac svi vremena,jednom rijeci BATON=BUDALA,da li on zna da je SUMAHER UZEO 7TITULA!

MM

pre 14 godina

Dok su ostali cekali da se dupli difuzori proglase nevazecim, Baton je skupljao zlata vredne poene. Tada Barikelo nije mogao da mu parira. Kada su se ostali timovi sredinom sezone osvestili i zasukali rukave, borba je postala ujednacenija, a Baton je bio prosecan vozac (sa zalihom od 60 bodova). Ne treba biti kivan na Batona i Rosa sto su prvi, vec na FIA-u koja je onoliko dugo cekala da razresi dilemu da li su difuzori legalni, i na ostale timove koji su se nadali da ce odluka biti u njihovu korist.
Nadam se da ce sledece sezone Ferari i McLaren voditi glavnu bitku, uz ucesce RedBula i Brona.

maximus

pre 14 godina

alooo..polako..pa procitajte nova pravila za ovu sezonu pa onda pricajte o "velicanstvenoj" pobedi batona itd...pa zar se tako brzo zaboravlja da su ogranicili nekim ekipama kao ferariju,meklarenu itd budzet i razvijanje?? pa dali ste normalni..o cemu pricamo..pa zar se nesecate da se mozli svadjao sa ekipama zbog tog pravila i da se sprema njegova smena u liku zan toda i da je fia dobila bila ultimatum od 10 ekipa od fot-e ukoliko se ne promeni pavilo o budzetu da ce istupiti iz fie....baton..smesno!!!

Nenad

pre 14 godina

Strasno. Najgora titula u istoriji! Covek nije video pobedu odavno. Alonso out neprocenjivo! Za sve ostalo tu je master kard! Haha
(Brzzii, 18. oktobar 2009 19:50)
Neprocenjivo ce biti sledece god tvoje nerviranje dok Alonso osvaja III titulu!:D

Lerby

pre 14 godina

Čestitke Webber-u na pobedi i Kubica-i na 2. mestu u ovakvom BMW-Suber-u. Sve je ispalo za nas gledaoce "naopako": juče, kada je trebalo da bude lepo vreme bio je pljusak, danas, kada je kiša trebalo da "začini" trku i možda odgodi odluku o šampionu za poslednju trku - bilo je suvo. I kada su na sâmom startu poispadali Sutil, Trulli i Alonso ( svi ispred Button-a ), dobismo, kao što napisah pre par nedelja, kakvog-takvog šampiona. Naravno, čestitke pre svega njemu zbog titule, zaslužene, da ne bude zabune, e sad, kakav je utisak ostavio onaj ili ovaj šampion na nas i njegovo osvajanje titule, druga je stvar. Za svakog od nas postoje šampioni i šampioni, sa različitom "specifičnom težinom" njihovih vozačkih kvaliteta i osvojenih titula i tu može da se polemiše do mile volje. Sve u svemu, onaj ko na kraju sakupi najviše bodova ( nekada na 11 trka ) - zasluženo je poneo "lovorov venac" i tu nema priče. Button je titulu osvojio u prvoj trećini sezone i kao da se uplašio da će iduće godine voziti bolid sa brojem 1, počeo je sa, za moj ukus, preteranim "ziherašenjem". Da je dô mene, titulu bi uzeo Vettel, kome pre ili kasnije sleduje, s obzirom na njegov talenat, ali, imao je nekoliko grešaka ove godine, Button je ostvario i najviše pobeda i tu "večernja revija želja" prestaje. A Rubinho? Meni oduvek simpatičan lik ali da budem iskren, njega nikada nisam "video" kao šampiona. Znam da su mnogi navijali za njega zbog godina i karijere koja se bliži kraju, ali kad već nisu mogli ove godine ( ne nužno ovim redom ) Raikkonen, Hamilton, Alonso, Kubica, Massa, Vettel...možda je i Button bolje "rešenje". I Barrichello je grešio ove godine, naročito sa startovima i nema kome i na šta da se žali. Što se trke tiče, početak skoro nikad uzbudljiviji, videli smo čak na pit-lane-u "vatra-led" kombinaciju sa dvojicom Finaca u glavnoj ulozi. Prva polovina trke dosta dobra sa napadima i odbranama pozicija i preticanjima pa je prava šteta što su trojica njih otpali već na startu. Drugi deo prilično miran, čak dosadan. Kobayashi za jednog novajliju- veoma dobar.
Zapravo, glavni razlog mog javljanja je zamerka komentatoru Aleksandru Babiću, što se "usudio" da pri nabrajanju svih šampiona sa Ostrva zaboravi jednog britanskog "Lava" - Nigel-a Mansell-a. Kada govorimo o najbržem vozaču, naravno da se podrazumeva da ima konkurentan bolid ( bez koga ništa ), ali većina nas zapravo misli na neko imaginarno "poređenje" svih vozača u istom timu, odnosno bolidu ( mada nijedan bolid, čak ni u okviru istog tima nije identičan, što zavisi od stila vožnje, tehničkog znanja i potkovanosti sâmog vozača i njegove veštine u podešavanju istog, ali da ne "cepidlačim" ), dakle, hipotetički, kada bi svi vozači seli u bolide identičnih karakteristika, po meni bi, od onih koje sam ja gledao, najbrži bio "zaboravljeni" Mansell. Svaka čast pokojnima G.Villeneuve-u i Senna-i, pa onda Schumacher-u i Hakkinen-u, danas Raikkonen-u ali moj izbor je Nigel. Druga je stvar što biti najbrži ne znači i biti najbolji, odnosno najkompletniji vozač. Za to je potrebno mnogo više i to je Mansell-u nedostajalo. Osim brzine, hrabrosti i srčanosti, ostalo nije posedovao. Bio je prilično tanak po pitanju taktike ( uvek gas do daske pa šta bude ), gotovo analfabeta kada je u pitanju tehničko znanje i veština potrebna za set-up bolida, pa je zbog toga i beskompromisnog stila vožnje koji "traži" česte greške na stazi, izgubio sve titule koje je mogao da izgubi ( protiv Prost-a '86, pa Piquet-a naredne godine i na kraju Senna-e '91 ) i dobio jednu koju i da je hteo nije mogao da izgubi, '92 u verovatno najdominantnijem bolidu svih vremena u F1, Williams ( FW14 )-Renault-u i sa ne baš impresivnim timskim kolegom ( Patrese ) i statusom broja 1 u ekipi. Dakle, takvog vozača može da "podnese" samo super izdržljivi i pouzdani bolid poput već pomenutog Williams-a. Čak je i tada, na 16 trka i od 14 pol pozicija ( još uvek važeći rekord ), umeo da "uprska", pobedivši samo ( ne znam da li su ovde potrebni znaci navoda ) 9 puta ( tada rekord ). Dakle, sve je relativno i brojke umeju često da prevare. Ono što je apsolutno sigurno, bez obzira na sve, Mansell je bio u drugoj polovini '80-ih i početkom '90-ih jedan od "velike četvorke" ili tzv. "četvoročlane bande" vozača ( Prost, Senna, Piquet ) i bez njega, i pored mana koje je imao i posledično brojne "malere" tokom karijere, F1 bi tada bila daleko siromašnija i manje neizvesna. Napravio je dobre stvari i kasnije u Americi. Njega se uvek sećam sa simpatijama iako je bio mrski rival i rekao bih, neprijatelj na stazi i van nje mom favoritu, Piquet-u. Ali, to je bilo između njih. Što se mene tiče, za Piquet-a sam navijao, ostale, pa i Mansell-a, cenio i poštovao kao vozače, neke manje, neke više. Danas, na žalost, mnogi navijači Alonso-a ne mogu da smisle Hamilton-a i obrnuto, navijači Kimi-ja ( ne svi ) takođe ne mirišu Španca itd. i prosto ne žele da vide i kvalitet najvećih rivala njihovog favorita. Danas je i navijanje postalo "na žilet". O uvredama i da ne govorim. Ako krenemo sa moralisanjem i govorimo kako je jedan prevarant i lažov, drugi ciničan, treći lajav, četvrti nezainteresovan - bojim se da ne bi imali za koga da navijamo. Svako od njih ima neku manu koju vredi "progutati" zarad onog što prikazuju na stazi a valjda bi to trebalo i da nas najviše interesuje. O ostalom neka brine FIA i oni koji nešto zabrljaju. I ja sam navijao za Piquet-a Sr.-a pa mi to ne smeta da se ponekad prisetim i njegovog otrovnog jezika i nezgodne naravi. I da ovde "branim" njegovog rivala od zaborava. Problem je što mnogi u svojim ljubimcima vide samo ono ružičasto i pozitivno pa otud sve "pršti" od "realnih" komentara. Prepustimo da vozači između sebe rešavaju svoje razmirice na stazi i van nje. Tako je i svojevremeno ovu fotografiju http://zefonseca.com/blogs/ze/wp-content/uploads/2008/06/senna_prost_mansell_piquet.jpg načinjenu na pit-wall-u pred trku u Estoril-u '86 prokomentarisao Alain Prost: "Sedeo sam između tri čoveka od kojih je svaki mrzeo onu drugu dvojicu". Kasnije je i on iskusio takva osećanja, najpre sa Senna-om i u nešto manjoj meri sa Mansell-om. U toj kombinaciji, jedino nije bilo mržnje između Prost-a i Piquet-a a da li su se baš voleli i to je pitanje. Dakle, to je sve bilo između njih a ja sam ih upamtio sve kao velike vozače i sve ih cenim. Ko je koga mrzeo, marim baš i nisu me, kao navijača jednog od njih, "zarazili" njihovom mržnjom. Na kraju krajeva, neki od njih su se kasnije pomirili pa je smešno kada i danas njihovi navijači ratuju. Tako će biti, pre ili kasnije i sa većinom današnjih vozača. Valjda to ide sa godinama. Za navijače nisam siguran:)
I da završim baš sa otrovnim Piquet-ovim jezikom i Mansell-ovim beskompromisnim i često nerezonskim vozačkim stilom. Brazilac je svojevremeno prokomentarisao Nigel-ovu vožnju "biranim" rečima: "Mansell je glupo brz. Više glup nego brz".
Opet, jedan Williams-ov čovek je tokom jedne od trka, gledajući Britančevu vožnju sa pit-wall-a, glasno razmišljao: "Nigel je užasno brz. Šteta što malo više ne koristi glavu".
Drugi mu je replicirao: "Možda je baš to razlog zašto je toliko brz".
Sad, da li glava pomaže ili odmaže u F1, veliko je pitanje:) Ovo je bio moj mali "omaž", izostavljenom od strane Aleksandra, britanskom "Lavu".
Ima tu još anegdota i smešnih stvari ali sam odužio i ovde završavam 2 fotografije: http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20 i http://www.forix.com/8w/piquet/1295bra.jpg

Dado McLaren

pre 14 godina

sve cestitke Brawn ekipi, sve je zasluzeno . . . po nekima ispade da su samo sumaherove titule zasluzene a sve ostalo je nekako poklonjeno ili sta vec . . . i nadam se da su svi videli kako vozi sampion koji je na kraju bio treci, borba do kraja, bez obzira da li je za titulu, trku, podijum ili bod . . . pozdrav svim fanovima Formule 1!!!

Robbie

pre 14 godina

Veoma mi je drago sto je Baton posle decenije strpljenja i voznje raznih krseva dobio priliku da vozi pristojan bolid i sa lakocom osvoji titulu. Svaka cast sampione.

vlada

pre 14 godina

Prvo,krš sezona.Nejasna pravila na startu sezone,ubile su pravu borbu za titulu.To je i odlučilo prvenstvo.BATON ŠAMPION strašno,zadnjih 8-9 trka nije bio među prvom trojicom,i to je neki šampion strašnoo ponovo.Ali ruku na srce danas je vozio baš šampionski hrabro,ali samo danas,mislim da je to malo za šampiona.Prvih 7 trka to ne računam jer je to bio cirkus.Nije bio realan odnos snaga,zbog difuzora koji je uništio pravu borbu za titulu.Za mene je prava borba krenula od Barselone pa nadalje.E tu je Baton pokazao da ipak nije pravi šampion,ali ipak mu čestitam na tituli.Ovo danas mi nije jasno,kako Veber nije kažnjen zbog guranja klasičnog KIMIJA sa staze.Suci su ove a i predhodnih godina donosili glupe-očajne odluke.Još jedna stvar iz neutralnog ugla,ljudii kakva nepravda za Kimija,nosio je Ferari sam pola sezone i borio se kao lav protiv svih,čak i protiv nekih iz svoje ekipe i ipak je dokazao da je majstor ma šta neko mislio o njemu.U ovakvom solidnom bolidu ovako voziti je znanje.Za mene je ovo sa Kimijem velika nepravda,mislim i da su i u Ferariju neki toga svesni,ali zna se ko se pitao za to,ŠUMI I LUKA.Kimi ako dobije dobru ekipu i bolid sledeće godine ,mislim da će voziti kao nikad do sada baš zbog svega što se desilo.Ako uopšte vozi za nekog.Nadam se mnogo boljoj sledećoj sezoni.Pozdrav I NADA U BOLJE OD OVOG PRVENSTVA.

F1

pre 14 godina

Drago mi je da je ova sezona, konacno, zavrsena. Nadam se da ce celni ljudi Formule 1 izvuci pouke, kako se mnoge stvari iz ove sezone ne bi ponovile u nekom budecem sampionatu. Vec najavljene novine za sledecu godinu, po mom misljenju, ukazuju da ljudi koji su kvarili formulu 1 prethodnih godina pokusavaju da je poprave, jer mislim (misle) da je doslo krajnje vreme za to.

srndach

pre 14 godina

... No comment ...
Nadam se samo da ce Kimi dogodine imati konkurentije vozilo ...
Nije mi jasno ko uopste tvrdi da taj covek nema motiva ...
Verovatno niko od "njih" nema motiva jer je Kimi svojeglav (citaj ne mogu ga ukaljati pa im nije interesantan za malverzacije) ...

raikonnen

pre 14 godina

ha ha pa ovaj bre pusku da je uzeo ne bi mogao ni pola ,odustalih , da pobije kako bi usao u prvih 5-6...goreg vozaca a sad i prvaka F1 nije imala.

brawn-gp

pre 14 godina

moje najiskrenije cestitke buttonu!
a sad za sve one koji misle da je naesteno:nije,nego je brawn-gp u konkursu,zato sto nemaju dovoljno sponzora,ali tu najvise utice mercedes koji napusta mclaren i uzima brawn-gp pod svoje okrilje.licna izjava norberta hauga.a to sto neki misle da je preko boksa barichelu namesteno je cista glupost.startovao je sa pol-a a ipak je zaostajao i bio povremeno 3 ili 4-ti.normalno je start-cilj pobeda sa te pozicije.ali ,on je uvek bio dobar za nevidjene akcije.bar je uzeo lovu kao u ferrariju pa se posle zalio kako mu ne daju da pobedi.kad je potpisao za ferrari,znao je da ce biti vecito vodonosa.
bilo kako bilo,veliki uspeh za tim u prvoj sezoni.znam znam,sad ce da me neki ispravljaju da to pre bio honda team i da su ovi dosli na gotovo itd.delimicno je to i tacno,ali ce samo rezultat uci u istorijske zapise a tamo niko nece pitati kako je do pobede doslo.

grbavi

pre 14 godina

chekaj barikelo je vodio do 43 kruga nizao sve brze i brze krugove a onda ga je u boksu pretekao veber i ostalo

opishite trku i za nas koji nismo gledali

ovako mi lichi da je barikelo imao problema u boksu

Webber WINS

pre 14 godina

Button nije pokazao mnogo u drugom delu sezone, ali je u prvom delu uz duple difuzore odrao [jedinog protivnika] Barikela.. Red Bull itekako moze da zali upravo zbog DD, no da mi je neko pre sezone nudio cetvro mesto u vozackom i drugo u konstruktorima, ne bih odbio. Mislim da su oni na stazi bili najboli tim sezone, ali su mnogo bodova izgubili u boksu (pogotovo Webber).. ili na razne glupe nacine (Vetel)

Webber , druga pobeda i najbrzi krug, bravo, bravo, bravo!

Ivan

pre 14 godina

nikad losiji vozac nije osvojio titulu! dok je imao duplo bolji bolid pobedjivao je,ali kad su se ostali izjednacili sa bronom nije mogao do postolja da stigne. sledece godine bice sve po starom,nece ga nigde biti.

MotoGP fan

pre 14 godina

U MotoGP šampinatu "timski rad postoji" ako jedan vozač igra epizodnu ulogu u šampionatu a drugi se bori za titulu. čak i tada sve zavisi isključivo do vozača. Kada trka krene postoji samo adresnalin, veština i (naravno) kvalitet motorcikla. Ovde smo mogli da vidimo da sve odlučuje jedan čovek koga smo već gledali kako taktičkim čudima spasava jednog šampiona kada ga auto nije služio. Sada je to uradio protiv svog čoveka da bi favorizovao svog zemljaka. Ako postoji dno Ross Brown je tamo umesto na tronu na kome bi bio samo da je pustio da vozači sami razreše ko zaslužuje titulu. Batonovi kvaliteti su bili jasno vidljivi kada auto nije funkcionisao najbolje - nije ga bilo nigde! Kao i prethodnih sezona u očajnoj Hondi kada je bio brži jedino od ekipe sa najmanjim budžetom u F1. Posle Hamiltona kome su se dva vozača parkirala na stazi da bi uzeo titulu od mase još jedan Englez je "slavno" uzeo titulu. Zato - gledajmo MotoGP prvenstvo. Tamo ZAISTA najbolji pobeđuju

AhoY!

pre 14 godina

Да...Трагедија на шта је спала формула 1...Да титулу освоји екипа која је формирана "јуче" и то наравно на штету екипа са дугом репутацијом,која има је нанета неким безвезним правилима...Па то је исто као кад би Челзи освојио наслов Лиге шампиона пре неколико година...

Nenad

pre 14 godina

Nema ne zasluženih titula! Sezona traje 17 a ne 1 trku!
Dakle čestitke Batonu i njegovoj ekipi.

I čestitke momku koji je na ovoj trci napredovao 14 mesta! Bravo majstore!

Marko

pre 14 godina

Čestitke Batonu, danas ipak dobro vozio. Naš klinac iz Meklarena od 18. na 3. poziciju! Bravo Luise ti si naš ponos, još kad nam se iduće godine vrati Kimi... jedva čekam! Go Meklaren!

Vladimir

pre 14 godina

Vi se prepucavajte a zelim Veberu triling i Ferari ispred Mekmercedesa na kraju.
Baton je bio los u drugom delu ali ipak 6 pobeda i 2 podijuma su bili vise nego dovoljni u najizjednacenijem F1 takm. u poslednjih par sezona.Ja sam uzivao i cestitam mu iako sam zelio Fetela na njegovom mestu.
Sto se tice "favorizovanja" Britanaca ovaj bar nije guran kao Hamilton, tata ham i pussycat,

Bivsi gledalac

pre 14 godina

Još jednom je engleski vozač pobedio u engleskoj ekipi. Neverovatno kako daljinsko "fino podešavanje" kola može da uspori auto kada ti je najveći rival iz iste ekipe. Sramota. Sada je jasno zašto F1 zovu najbrži CIRKUS

Dule Zh

pre 14 godina

Sasvim zasluzeno!
Prvu polovinu sezone se ostali nisu sastavili, Ross napravio neverovatan paket a Jason vozio odlicno.
Nema sta da se kaze. Ross je ubedljivo najveci mozak medju svim konstruktorima.

Van

pre 14 godina

I ova formula je izgubila svaki smisao. Sramota za ovaj brown i i ovo prvenstvo. Biti sampion na nacin da kupis titulu stvarno jadno. Ne znam samo kako se onako mogu radovati a unaprijed su znali da je titula njihova, jadno i pateticno. Ne treba se zvati F1 nego RB1 posto covjek moze kupiti sta mu god treba i nikomu nista ne moze. SRAMOTA

wlado

pre 14 godina

zao mi barichela, ali iskreno jalov je uvek bio, uvek je bio second best, to jepokazao i na ovoj trci, tako da sve cestitke batonu, ova sezona je ubedljivo najneinteresantnija u istoriji od zadnjih 20 god.

Bivsi gledalac

pre 14 godina

Još jednom je engleski vozač pobedio u engleskoj ekipi. Neverovatno kako daljinsko "fino podešavanje" kola može da uspori auto kada ti je najveći rival iz iste ekipe. Sramota. Sada je jasno zašto F1 zovu najbrži CIRKUS

vlada

pre 14 godina

Prvo,krš sezona.Nejasna pravila na startu sezone,ubile su pravu borbu za titulu.To je i odlučilo prvenstvo.BATON ŠAMPION strašno,zadnjih 8-9 trka nije bio među prvom trojicom,i to je neki šampion strašnoo ponovo.Ali ruku na srce danas je vozio baš šampionski hrabro,ali samo danas,mislim da je to malo za šampiona.Prvih 7 trka to ne računam jer je to bio cirkus.Nije bio realan odnos snaga,zbog difuzora koji je uništio pravu borbu za titulu.Za mene je prava borba krenula od Barselone pa nadalje.E tu je Baton pokazao da ipak nije pravi šampion,ali ipak mu čestitam na tituli.Ovo danas mi nije jasno,kako Veber nije kažnjen zbog guranja klasičnog KIMIJA sa staze.Suci su ove a i predhodnih godina donosili glupe-očajne odluke.Još jedna stvar iz neutralnog ugla,ljudii kakva nepravda za Kimija,nosio je Ferari sam pola sezone i borio se kao lav protiv svih,čak i protiv nekih iz svoje ekipe i ipak je dokazao da je majstor ma šta neko mislio o njemu.U ovakvom solidnom bolidu ovako voziti je znanje.Za mene je ovo sa Kimijem velika nepravda,mislim i da su i u Ferariju neki toga svesni,ali zna se ko se pitao za to,ŠUMI I LUKA.Kimi ako dobije dobru ekipu i bolid sledeće godine ,mislim da će voziti kao nikad do sada baš zbog svega što se desilo.Ako uopšte vozi za nekog.Nadam se mnogo boljoj sledećoj sezoni.Pozdrav I NADA U BOLJE OD OVOG PRVENSTVA.

wlado

pre 14 godina

zao mi barichela, ali iskreno jalov je uvek bio, uvek je bio second best, to jepokazao i na ovoj trci, tako da sve cestitke batonu, ova sezona je ubedljivo najneinteresantnija u istoriji od zadnjih 20 god.

Dule Zh

pre 14 godina

Sasvim zasluzeno!
Prvu polovinu sezone se ostali nisu sastavili, Ross napravio neverovatan paket a Jason vozio odlicno.
Nema sta da se kaze. Ross je ubedljivo najveci mozak medju svim konstruktorima.

srndach

pre 14 godina

... No comment ...
Nadam se samo da ce Kimi dogodine imati konkurentije vozilo ...
Nije mi jasno ko uopste tvrdi da taj covek nema motiva ...
Verovatno niko od "njih" nema motiva jer je Kimi svojeglav (citaj ne mogu ga ukaljati pa im nije interesantan za malverzacije) ...

Dado McLaren

pre 14 godina

sve cestitke Brawn ekipi, sve je zasluzeno . . . po nekima ispade da su samo sumaherove titule zasluzene a sve ostalo je nekako poklonjeno ili sta vec . . . i nadam se da su svi videli kako vozi sampion koji je na kraju bio treci, borba do kraja, bez obzira da li je za titulu, trku, podijum ili bod . . . pozdrav svim fanovima Formule 1!!!

Lerby

pre 14 godina

Čestitke Webber-u na pobedi i Kubica-i na 2. mestu u ovakvom BMW-Suber-u. Sve je ispalo za nas gledaoce "naopako": juče, kada je trebalo da bude lepo vreme bio je pljusak, danas, kada je kiša trebalo da "začini" trku i možda odgodi odluku o šampionu za poslednju trku - bilo je suvo. I kada su na sâmom startu poispadali Sutil, Trulli i Alonso ( svi ispred Button-a ), dobismo, kao što napisah pre par nedelja, kakvog-takvog šampiona. Naravno, čestitke pre svega njemu zbog titule, zaslužene, da ne bude zabune, e sad, kakav je utisak ostavio onaj ili ovaj šampion na nas i njegovo osvajanje titule, druga je stvar. Za svakog od nas postoje šampioni i šampioni, sa različitom "specifičnom težinom" njihovih vozačkih kvaliteta i osvojenih titula i tu može da se polemiše do mile volje. Sve u svemu, onaj ko na kraju sakupi najviše bodova ( nekada na 11 trka ) - zasluženo je poneo "lovorov venac" i tu nema priče. Button je titulu osvojio u prvoj trećini sezone i kao da se uplašio da će iduće godine voziti bolid sa brojem 1, počeo je sa, za moj ukus, preteranim "ziherašenjem". Da je dô mene, titulu bi uzeo Vettel, kome pre ili kasnije sleduje, s obzirom na njegov talenat, ali, imao je nekoliko grešaka ove godine, Button je ostvario i najviše pobeda i tu "večernja revija želja" prestaje. A Rubinho? Meni oduvek simpatičan lik ali da budem iskren, njega nikada nisam "video" kao šampiona. Znam da su mnogi navijali za njega zbog godina i karijere koja se bliži kraju, ali kad već nisu mogli ove godine ( ne nužno ovim redom ) Raikkonen, Hamilton, Alonso, Kubica, Massa, Vettel...možda je i Button bolje "rešenje". I Barrichello je grešio ove godine, naročito sa startovima i nema kome i na šta da se žali. Što se trke tiče, početak skoro nikad uzbudljiviji, videli smo čak na pit-lane-u "vatra-led" kombinaciju sa dvojicom Finaca u glavnoj ulozi. Prva polovina trke dosta dobra sa napadima i odbranama pozicija i preticanjima pa je prava šteta što su trojica njih otpali već na startu. Drugi deo prilično miran, čak dosadan. Kobayashi za jednog novajliju- veoma dobar.
Zapravo, glavni razlog mog javljanja je zamerka komentatoru Aleksandru Babiću, što se "usudio" da pri nabrajanju svih šampiona sa Ostrva zaboravi jednog britanskog "Lava" - Nigel-a Mansell-a. Kada govorimo o najbržem vozaču, naravno da se podrazumeva da ima konkurentan bolid ( bez koga ništa ), ali većina nas zapravo misli na neko imaginarno "poređenje" svih vozača u istom timu, odnosno bolidu ( mada nijedan bolid, čak ni u okviru istog tima nije identičan, što zavisi od stila vožnje, tehničkog znanja i potkovanosti sâmog vozača i njegove veštine u podešavanju istog, ali da ne "cepidlačim" ), dakle, hipotetički, kada bi svi vozači seli u bolide identičnih karakteristika, po meni bi, od onih koje sam ja gledao, najbrži bio "zaboravljeni" Mansell. Svaka čast pokojnima G.Villeneuve-u i Senna-i, pa onda Schumacher-u i Hakkinen-u, danas Raikkonen-u ali moj izbor je Nigel. Druga je stvar što biti najbrži ne znači i biti najbolji, odnosno najkompletniji vozač. Za to je potrebno mnogo više i to je Mansell-u nedostajalo. Osim brzine, hrabrosti i srčanosti, ostalo nije posedovao. Bio je prilično tanak po pitanju taktike ( uvek gas do daske pa šta bude ), gotovo analfabeta kada je u pitanju tehničko znanje i veština potrebna za set-up bolida, pa je zbog toga i beskompromisnog stila vožnje koji "traži" česte greške na stazi, izgubio sve titule koje je mogao da izgubi ( protiv Prost-a '86, pa Piquet-a naredne godine i na kraju Senna-e '91 ) i dobio jednu koju i da je hteo nije mogao da izgubi, '92 u verovatno najdominantnijem bolidu svih vremena u F1, Williams ( FW14 )-Renault-u i sa ne baš impresivnim timskim kolegom ( Patrese ) i statusom broja 1 u ekipi. Dakle, takvog vozača može da "podnese" samo super izdržljivi i pouzdani bolid poput već pomenutog Williams-a. Čak je i tada, na 16 trka i od 14 pol pozicija ( još uvek važeći rekord ), umeo da "uprska", pobedivši samo ( ne znam da li su ovde potrebni znaci navoda ) 9 puta ( tada rekord ). Dakle, sve je relativno i brojke umeju često da prevare. Ono što je apsolutno sigurno, bez obzira na sve, Mansell je bio u drugoj polovini '80-ih i početkom '90-ih jedan od "velike četvorke" ili tzv. "četvoročlane bande" vozača ( Prost, Senna, Piquet ) i bez njega, i pored mana koje je imao i posledično brojne "malere" tokom karijere, F1 bi tada bila daleko siromašnija i manje neizvesna. Napravio je dobre stvari i kasnije u Americi. Njega se uvek sećam sa simpatijama iako je bio mrski rival i rekao bih, neprijatelj na stazi i van nje mom favoritu, Piquet-u. Ali, to je bilo između njih. Što se mene tiče, za Piquet-a sam navijao, ostale, pa i Mansell-a, cenio i poštovao kao vozače, neke manje, neke više. Danas, na žalost, mnogi navijači Alonso-a ne mogu da smisle Hamilton-a i obrnuto, navijači Kimi-ja ( ne svi ) takođe ne mirišu Španca itd. i prosto ne žele da vide i kvalitet najvećih rivala njihovog favorita. Danas je i navijanje postalo "na žilet". O uvredama i da ne govorim. Ako krenemo sa moralisanjem i govorimo kako je jedan prevarant i lažov, drugi ciničan, treći lajav, četvrti nezainteresovan - bojim se da ne bi imali za koga da navijamo. Svako od njih ima neku manu koju vredi "progutati" zarad onog što prikazuju na stazi a valjda bi to trebalo i da nas najviše interesuje. O ostalom neka brine FIA i oni koji nešto zabrljaju. I ja sam navijao za Piquet-a Sr.-a pa mi to ne smeta da se ponekad prisetim i njegovog otrovnog jezika i nezgodne naravi. I da ovde "branim" njegovog rivala od zaborava. Problem je što mnogi u svojim ljubimcima vide samo ono ružičasto i pozitivno pa otud sve "pršti" od "realnih" komentara. Prepustimo da vozači između sebe rešavaju svoje razmirice na stazi i van nje. Tako je i svojevremeno ovu fotografiju http://zefonseca.com/blogs/ze/wp-content/uploads/2008/06/senna_prost_mansell_piquet.jpg načinjenu na pit-wall-u pred trku u Estoril-u '86 prokomentarisao Alain Prost: "Sedeo sam između tri čoveka od kojih je svaki mrzeo onu drugu dvojicu". Kasnije je i on iskusio takva osećanja, najpre sa Senna-om i u nešto manjoj meri sa Mansell-om. U toj kombinaciji, jedino nije bilo mržnje između Prost-a i Piquet-a a da li su se baš voleli i to je pitanje. Dakle, to je sve bilo između njih a ja sam ih upamtio sve kao velike vozače i sve ih cenim. Ko je koga mrzeo, marim baš i nisu me, kao navijača jednog od njih, "zarazili" njihovom mržnjom. Na kraju krajeva, neki od njih su se kasnije pomirili pa je smešno kada i danas njihovi navijači ratuju. Tako će biti, pre ili kasnije i sa većinom današnjih vozača. Valjda to ide sa godinama. Za navijače nisam siguran:)
I da završim baš sa otrovnim Piquet-ovim jezikom i Mansell-ovim beskompromisnim i često nerezonskim vozačkim stilom. Brazilac je svojevremeno prokomentarisao Nigel-ovu vožnju "biranim" rečima: "Mansell je glupo brz. Više glup nego brz".
Opet, jedan Williams-ov čovek je tokom jedne od trka, gledajući Britančevu vožnju sa pit-wall-a, glasno razmišljao: "Nigel je užasno brz. Šteta što malo više ne koristi glavu".
Drugi mu je replicirao: "Možda je baš to razlog zašto je toliko brz".
Sad, da li glava pomaže ili odmaže u F1, veliko je pitanje:) Ovo je bio moj mali "omaž", izostavljenom od strane Aleksandra, britanskom "Lavu".
Ima tu još anegdota i smešnih stvari ali sam odužio i ovde završavam 2 fotografije: http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20 i http://www.forix.com/8w/piquet/1295bra.jpg

Ivan

pre 14 godina

nikad losiji vozac nije osvojio titulu! dok je imao duplo bolji bolid pobedjivao je,ali kad su se ostali izjednacili sa bronom nije mogao do postolja da stigne. sledece godine bice sve po starom,nece ga nigde biti.

Nenad

pre 14 godina

Nema ne zasluženih titula! Sezona traje 17 a ne 1 trku!
Dakle čestitke Batonu i njegovoj ekipi.

I čestitke momku koji je na ovoj trci napredovao 14 mesta! Bravo majstore!

Robbie

pre 14 godina

Veoma mi je drago sto je Baton posle decenije strpljenja i voznje raznih krseva dobio priliku da vozi pristojan bolid i sa lakocom osvoji titulu. Svaka cast sampione.

Van

pre 14 godina

I ova formula je izgubila svaki smisao. Sramota za ovaj brown i i ovo prvenstvo. Biti sampion na nacin da kupis titulu stvarno jadno. Ne znam samo kako se onako mogu radovati a unaprijed su znali da je titula njihova, jadno i pateticno. Ne treba se zvati F1 nego RB1 posto covjek moze kupiti sta mu god treba i nikomu nista ne moze. SRAMOTA

Marko

pre 14 godina

Čestitke Batonu, danas ipak dobro vozio. Naš klinac iz Meklarena od 18. na 3. poziciju! Bravo Luise ti si naš ponos, još kad nam se iduće godine vrati Kimi... jedva čekam! Go Meklaren!

Webber WINS

pre 14 godina

Button nije pokazao mnogo u drugom delu sezone, ali je u prvom delu uz duple difuzore odrao [jedinog protivnika] Barikela.. Red Bull itekako moze da zali upravo zbog DD, no da mi je neko pre sezone nudio cetvro mesto u vozackom i drugo u konstruktorima, ne bih odbio. Mislim da su oni na stazi bili najboli tim sezone, ali su mnogo bodova izgubili u boksu (pogotovo Webber).. ili na razne glupe nacine (Vetel)

Webber , druga pobeda i najbrzi krug, bravo, bravo, bravo!

MotoGP fan

pre 14 godina

U MotoGP šampinatu "timski rad postoji" ako jedan vozač igra epizodnu ulogu u šampionatu a drugi se bori za titulu. čak i tada sve zavisi isključivo do vozača. Kada trka krene postoji samo adresnalin, veština i (naravno) kvalitet motorcikla. Ovde smo mogli da vidimo da sve odlučuje jedan čovek koga smo već gledali kako taktičkim čudima spasava jednog šampiona kada ga auto nije služio. Sada je to uradio protiv svog čoveka da bi favorizovao svog zemljaka. Ako postoji dno Ross Brown je tamo umesto na tronu na kome bi bio samo da je pustio da vozači sami razreše ko zaslužuje titulu. Batonovi kvaliteti su bili jasno vidljivi kada auto nije funkcionisao najbolje - nije ga bilo nigde! Kao i prethodnih sezona u očajnoj Hondi kada je bio brži jedino od ekipe sa najmanjim budžetom u F1. Posle Hamiltona kome su se dva vozača parkirala na stazi da bi uzeo titulu od mase još jedan Englez je "slavno" uzeo titulu. Zato - gledajmo MotoGP prvenstvo. Tamo ZAISTA najbolji pobeđuju

Nenad

pre 14 godina

Strasno. Najgora titula u istoriji! Covek nije video pobedu odavno. Alonso out neprocenjivo! Za sve ostalo tu je master kard! Haha
(Brzzii, 18. oktobar 2009 19:50)
Neprocenjivo ce biti sledece god tvoje nerviranje dok Alonso osvaja III titulu!:D

raikonnen

pre 14 godina

ha ha pa ovaj bre pusku da je uzeo ne bi mogao ni pola ,odustalih , da pobije kako bi usao u prvih 5-6...goreg vozaca a sad i prvaka F1 nije imala.

grbavi

pre 14 godina

chekaj barikelo je vodio do 43 kruga nizao sve brze i brze krugove a onda ga je u boksu pretekao veber i ostalo

opishite trku i za nas koji nismo gledali

ovako mi lichi da je barikelo imao problema u boksu

F1

pre 14 godina

Drago mi je da je ova sezona, konacno, zavrsena. Nadam se da ce celni ljudi Formule 1 izvuci pouke, kako se mnoge stvari iz ove sezone ne bi ponovile u nekom budecem sampionatu. Vec najavljene novine za sledecu godinu, po mom misljenju, ukazuju da ljudi koji su kvarili formulu 1 prethodnih godina pokusavaju da je poprave, jer mislim (misle) da je doslo krajnje vreme za to.

brawn-gp

pre 14 godina

moje najiskrenije cestitke buttonu!
a sad za sve one koji misle da je naesteno:nije,nego je brawn-gp u konkursu,zato sto nemaju dovoljno sponzora,ali tu najvise utice mercedes koji napusta mclaren i uzima brawn-gp pod svoje okrilje.licna izjava norberta hauga.a to sto neki misle da je preko boksa barichelu namesteno je cista glupost.startovao je sa pol-a a ipak je zaostajao i bio povremeno 3 ili 4-ti.normalno je start-cilj pobeda sa te pozicije.ali ,on je uvek bio dobar za nevidjene akcije.bar je uzeo lovu kao u ferrariju pa se posle zalio kako mu ne daju da pobedi.kad je potpisao za ferrari,znao je da ce biti vecito vodonosa.
bilo kako bilo,veliki uspeh za tim u prvoj sezoni.znam znam,sad ce da me neki ispravljaju da to pre bio honda team i da su ovi dosli na gotovo itd.delimicno je to i tacno,ali ce samo rezultat uci u istorijske zapise a tamo niko nece pitati kako je do pobede doslo.

MM

pre 14 godina

Dok su ostali cekali da se dupli difuzori proglase nevazecim, Baton je skupljao zlata vredne poene. Tada Barikelo nije mogao da mu parira. Kada su se ostali timovi sredinom sezone osvestili i zasukali rukave, borba je postala ujednacenija, a Baton je bio prosecan vozac (sa zalihom od 60 bodova). Ne treba biti kivan na Batona i Rosa sto su prvi, vec na FIA-u koja je onoliko dugo cekala da razresi dilemu da li su difuzori legalni, i na ostale timove koji su se nadali da ce odluka biti u njihovu korist.
Nadam se da ce sledece sezone Ferari i McLaren voditi glavnu bitku, uz ucesce RedBula i Brona.

Ljubitelj

pre 14 godina

@Lerby

Zaboravio si da dodaš za Mensela da je to jedini čovek koji je preticao tamo gde to nike pre njega nije uradio. I u F1 a i posle u IndyCar seriji. Bio je genije da oseti stazu, protivnika, uslove...

A videli smo juče kako Hamilton pretiče na početku pravca :), opet gde to niko ne radi. Nađite na Youtube Hamiltonova preticanja iz ranijih godina (Formula Reno, 3, GP2) takođe tamo gde niko nije uspevao pre njega.

Meni je to zanimljiv detalj i po meni to treba da daje draž trkama.

DA, čudno je kako čim vaš tim ili vozač nije osvojio titulu odmah pljujete na pravila, sezonu, amortizer i ostalo. Makar podnesite poraz pošteno, budite ljudi.

SVAKA ČAST NOVOM ŠAMPIONU, SVAKA ČAST BATONU!!!

Ljubitelj

pre 14 godina

@paki

pa očigledno osporavaš jer se nisi potrudio (pošto već ne poznaješ karijeru Hamiltona) da nađeš ono šta sam predložio. Potrudi se, vredi.

A Hamiltonov bolid poseduje isti motor kao i Brikelov ali je stisnu KERS kada je trebalo i provukao se tamo gde niko ne bi da rizikuje. Za razliku od ostalih 17 ziheraša...

Pronađi dvoboje njega i Zutila takođe pa ćeš razumeti o čemu pričam.

SUMAHER

pre 14 godina

Baton je izjavio da sa ovom titulom postaje najbolji vozac svi vremena,jednom rijeci BATON=BUDALA,da li on zna da je SUMAHER UZEO 7TITULA!

Vladimir

pre 14 godina

Vi se prepucavajte a zelim Veberu triling i Ferari ispred Mekmercedesa na kraju.
Baton je bio los u drugom delu ali ipak 6 pobeda i 2 podijuma su bili vise nego dovoljni u najizjednacenijem F1 takm. u poslednjih par sezona.Ja sam uzivao i cestitam mu iako sam zelio Fetela na njegovom mestu.
Sto se tice "favorizovanja" Britanaca ovaj bar nije guran kao Hamilton, tata ham i pussycat,

AhoY!

pre 14 godina

Да...Трагедија на шта је спала формула 1...Да титулу освоји екипа која је формирана "јуче" и то наравно на штету екипа са дугом репутацијом,која има је нанета неким безвезним правилима...Па то је исто као кад би Челзи освојио наслов Лиге шампиона пре неколико година...

Lerby

pre 14 godina

Kakva koincidencija - drugu godinu zaredom britanski vozač osvaja titulu 5. mestom na stazi Interlagos u bolidu broj 22 sa Mercedes-ovim motorom pobedivši brazilskog vozača.

paki

pre 14 godina

@ljubitelj
nije cudno sto cim nas tim ne osvoji titulu odmah krece drvlje i kamenje, nego je cinjenica da se timovi usled razlicitog tumacenja pravila nisu jednako pripremili za pocetak sezone.
za hamiltona i nije cudo, jer koliko se ja razumem jeste da izlazna brzina iz krivine zavisi od putanje kojom se uslo u krivinu (sto je odraz vozackog stila i umeca, nema sta) cinjenica je i da je se kod bolida pribliznih performansi, citaj snage motora, preticanje odvija u drugoj polovini ili kraju pravca, na kocenju (sto koriste vozaci koji imaju dobro izbalansiran bolid), a ako neko potegne iz krivine pa pretekne drugi bolid najcesci razlog je mocan motor, a znamo ko trenutno ima najmocnije agregate, i za cije se agregate timovi grabe za sledecu sezonu. ne osporavam luisovo umece, ali ne bih bas ni da ispadne natcovek koji obilazi gde niko drugi ne moze nikada...

paki

pre 14 godina

@ ljubitelj
eto ne bejah lenj nego malo pogledah you tube, ok, stvarno ima odlicnih luisovih preticanja, iako mi je kao lik antipatican mnogo cenim sto ima urodjenu kombinaciju agresije i mogucnosti donosenja odluke u delicu sekunde ( ne bas uvek ispravne, nagledali smo se i njegovih gluposti ), medjutim, pogledaj i klipove sa kimijem i alonsom, videces takodje mnogo odlicnih i rizicnih preticanja, npr alonso cesto po spoljnoj liniji, to mi je uvek bilo extra, pomislis izlece ali ostane uvek ne spoljnoj putanji savrseno... to bas nije ziheraski, zar ne... a pogotovo nije ziheraska kimijeva voznja kad je raspolozen ( u tom jeste problem kod kimija, koliko je cesto raspolozen), mislim da je on stvarno najbrzi na stazi, kad mu se vozi... ali titula se zaradjuje bodovima na svim trkama a ne samo kad vam se vozi zar ne? znaci, sva trojica su vrhunski vozaci, svaki na svoj nacin, a kao ljudi... pa, niko nije kompletan, jedan je harizmaticni opusteni lik, drugi hoce da bude i top vozac i dzetseter i megazvezda, treci ponekad previse zeli pobedu i mozda ponekad ne bira sredstva(mada ruku na srce i drugi, primadona lik)... kako bilo, lepo ih je gledati na stazi, uz neke nove momke, prvenstveno fetela koji ce zasigurno ostaviti traga u f1. navijamo mi za svoje pulene ali prvenstveno smo tu radi sporta. malo skrenuh sa tem, izvinjavam se. i da, sto se tice batona, jedno vreme mi je pre par godina bio stvarno simpatican, ali taj decko je odvezao drugu polovinu sezone 2009 kao da mu je to sporedni posao ( da je bar ponekad bio agresivan, pa makar mu i ne polazilo za rukom) i zato je toliko isprozivan, uz neregularnost pocetka sezone zbog famoznih difuzora... jeste baton sakupio najvise bodova, ali mislim da je, i bez obzira na neke greske ovo bila fetelova sezona...

Lerby

pre 14 godina

Izgleda da sam nešto pogrešio sa adresom pretposlednje fotografije u mom prethodnom komentaru pa da pokušam ponovo

http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20

Ako ne funkcioniše, onda na adresi koju ste dobili kliknite na prvu fotografiju u drugom redu (1980s Inspired Craftsmen), zatim drugu u drugom redu (1986) i na kraju treću fotografiju u prvom redu (Brands) i onda fotografija desno.

maximus

pre 14 godina

alooo..polako..pa procitajte nova pravila za ovu sezonu pa onda pricajte o "velicanstvenoj" pobedi batona itd...pa zar se tako brzo zaboravlja da su ogranicili nekim ekipama kao ferariju,meklarenu itd budzet i razvijanje?? pa dali ste normalni..o cemu pricamo..pa zar se nesecate da se mozli svadjao sa ekipama zbog tog pravila i da se sprema njegova smena u liku zan toda i da je fia dobila bila ultimatum od 10 ekipa od fot-e ukoliko se ne promeni pavilo o budzetu da ce istupiti iz fie....baton..smesno!!!

MilanV.

pre 14 godina

Cestitke Buttonovim fanovima.Voleo bih Kimija ponovo u McLarrenu ali da li ce to motori da izdrze...takav vozac a veliki baksuz!Ferrari jadniji nego ikad a to su i zasluzili..zbog sprege - sile osovina - Ferrari - M.Schumacher - Santander - Alonso.Mada iskreno ne mogu da zamislim da sledece sezone gledamo Kimija i Hamiltonovu svitu "all together".Mislim da Alonso i Massa nista nece bolje proci u Ferrariju sledece godine!Anyway, jedva cekam mart 2010!

Van

pre 14 godina

I ova formula je izgubila svaki smisao. Sramota za ovaj brown i i ovo prvenstvo. Biti sampion na nacin da kupis titulu stvarno jadno. Ne znam samo kako se onako mogu radovati a unaprijed su znali da je titula njihova, jadno i pateticno. Ne treba se zvati F1 nego RB1 posto covjek moze kupiti sta mu god treba i nikomu nista ne moze. SRAMOTA

Bivsi gledalac

pre 14 godina

Još jednom je engleski vozač pobedio u engleskoj ekipi. Neverovatno kako daljinsko "fino podešavanje" kola može da uspori auto kada ti je najveći rival iz iste ekipe. Sramota. Sada je jasno zašto F1 zovu najbrži CIRKUS

raikonnen

pre 14 godina

ha ha pa ovaj bre pusku da je uzeo ne bi mogao ni pola ,odustalih , da pobije kako bi usao u prvih 5-6...goreg vozaca a sad i prvaka F1 nije imala.

Dule Zh

pre 14 godina

Sasvim zasluzeno!
Prvu polovinu sezone se ostali nisu sastavili, Ross napravio neverovatan paket a Jason vozio odlicno.
Nema sta da se kaze. Ross je ubedljivo najveci mozak medju svim konstruktorima.

MotoGP fan

pre 14 godina

U MotoGP šampinatu "timski rad postoji" ako jedan vozač igra epizodnu ulogu u šampionatu a drugi se bori za titulu. čak i tada sve zavisi isključivo do vozača. Kada trka krene postoji samo adresnalin, veština i (naravno) kvalitet motorcikla. Ovde smo mogli da vidimo da sve odlučuje jedan čovek koga smo već gledali kako taktičkim čudima spasava jednog šampiona kada ga auto nije služio. Sada je to uradio protiv svog čoveka da bi favorizovao svog zemljaka. Ako postoji dno Ross Brown je tamo umesto na tronu na kome bi bio samo da je pustio da vozači sami razreše ko zaslužuje titulu. Batonovi kvaliteti su bili jasno vidljivi kada auto nije funkcionisao najbolje - nije ga bilo nigde! Kao i prethodnih sezona u očajnoj Hondi kada je bio brži jedino od ekipe sa najmanjim budžetom u F1. Posle Hamiltona kome su se dva vozača parkirala na stazi da bi uzeo titulu od mase još jedan Englez je "slavno" uzeo titulu. Zato - gledajmo MotoGP prvenstvo. Tamo ZAISTA najbolji pobeđuju

Nenad

pre 14 godina

Strasno. Najgora titula u istoriji! Covek nije video pobedu odavno. Alonso out neprocenjivo! Za sve ostalo tu je master kard! Haha
(Brzzii, 18. oktobar 2009 19:50)
Neprocenjivo ce biti sledece god tvoje nerviranje dok Alonso osvaja III titulu!:D

wlado

pre 14 godina

zao mi barichela, ali iskreno jalov je uvek bio, uvek je bio second best, to jepokazao i na ovoj trci, tako da sve cestitke batonu, ova sezona je ubedljivo najneinteresantnija u istoriji od zadnjih 20 god.

Vladimir

pre 14 godina

Vi se prepucavajte a zelim Veberu triling i Ferari ispred Mekmercedesa na kraju.
Baton je bio los u drugom delu ali ipak 6 pobeda i 2 podijuma su bili vise nego dovoljni u najizjednacenijem F1 takm. u poslednjih par sezona.Ja sam uzivao i cestitam mu iako sam zelio Fetela na njegovom mestu.
Sto se tice "favorizovanja" Britanaca ovaj bar nije guran kao Hamilton, tata ham i pussycat,

Ivan

pre 14 godina

nikad losiji vozac nije osvojio titulu! dok je imao duplo bolji bolid pobedjivao je,ali kad su se ostali izjednacili sa bronom nije mogao do postolja da stigne. sledece godine bice sve po starom,nece ga nigde biti.

Robbie

pre 14 godina

Veoma mi je drago sto je Baton posle decenije strpljenja i voznje raznih krseva dobio priliku da vozi pristojan bolid i sa lakocom osvoji titulu. Svaka cast sampione.

AhoY!

pre 14 godina

Да...Трагедија на шта је спала формула 1...Да титулу освоји екипа која је формирана "јуче" и то наравно на штету екипа са дугом репутацијом,која има је нанета неким безвезним правилима...Па то је исто као кад би Челзи освојио наслов Лиге шампиона пре неколико година...

maximus

pre 14 godina

alooo..polako..pa procitajte nova pravila za ovu sezonu pa onda pricajte o "velicanstvenoj" pobedi batona itd...pa zar se tako brzo zaboravlja da su ogranicili nekim ekipama kao ferariju,meklarenu itd budzet i razvijanje?? pa dali ste normalni..o cemu pricamo..pa zar se nesecate da se mozli svadjao sa ekipama zbog tog pravila i da se sprema njegova smena u liku zan toda i da je fia dobila bila ultimatum od 10 ekipa od fot-e ukoliko se ne promeni pavilo o budzetu da ce istupiti iz fie....baton..smesno!!!

vlada

pre 14 godina

Prvo,krš sezona.Nejasna pravila na startu sezone,ubile su pravu borbu za titulu.To je i odlučilo prvenstvo.BATON ŠAMPION strašno,zadnjih 8-9 trka nije bio među prvom trojicom,i to je neki šampion strašnoo ponovo.Ali ruku na srce danas je vozio baš šampionski hrabro,ali samo danas,mislim da je to malo za šampiona.Prvih 7 trka to ne računam jer je to bio cirkus.Nije bio realan odnos snaga,zbog difuzora koji je uništio pravu borbu za titulu.Za mene je prava borba krenula od Barselone pa nadalje.E tu je Baton pokazao da ipak nije pravi šampion,ali ipak mu čestitam na tituli.Ovo danas mi nije jasno,kako Veber nije kažnjen zbog guranja klasičnog KIMIJA sa staze.Suci su ove a i predhodnih godina donosili glupe-očajne odluke.Još jedna stvar iz neutralnog ugla,ljudii kakva nepravda za Kimija,nosio je Ferari sam pola sezone i borio se kao lav protiv svih,čak i protiv nekih iz svoje ekipe i ipak je dokazao da je majstor ma šta neko mislio o njemu.U ovakvom solidnom bolidu ovako voziti je znanje.Za mene je ovo sa Kimijem velika nepravda,mislim i da su i u Ferariju neki toga svesni,ali zna se ko se pitao za to,ŠUMI I LUKA.Kimi ako dobije dobru ekipu i bolid sledeće godine ,mislim da će voziti kao nikad do sada baš zbog svega što se desilo.Ako uopšte vozi za nekog.Nadam se mnogo boljoj sledećoj sezoni.Pozdrav I NADA U BOLJE OD OVOG PRVENSTVA.

srndach

pre 14 godina

... No comment ...
Nadam se samo da ce Kimi dogodine imati konkurentije vozilo ...
Nije mi jasno ko uopste tvrdi da taj covek nema motiva ...
Verovatno niko od "njih" nema motiva jer je Kimi svojeglav (citaj ne mogu ga ukaljati pa im nije interesantan za malverzacije) ...

MilanV.

pre 14 godina

Cestitke Buttonovim fanovima.Voleo bih Kimija ponovo u McLarrenu ali da li ce to motori da izdrze...takav vozac a veliki baksuz!Ferrari jadniji nego ikad a to su i zasluzili..zbog sprege - sile osovina - Ferrari - M.Schumacher - Santander - Alonso.Mada iskreno ne mogu da zamislim da sledece sezone gledamo Kimija i Hamiltonovu svitu "all together".Mislim da Alonso i Massa nista nece bolje proci u Ferrariju sledece godine!Anyway, jedva cekam mart 2010!

Marko

pre 14 godina

Čestitke Batonu, danas ipak dobro vozio. Naš klinac iz Meklarena od 18. na 3. poziciju! Bravo Luise ti si naš ponos, još kad nam se iduće godine vrati Kimi... jedva čekam! Go Meklaren!

Nenad

pre 14 godina

Nema ne zasluženih titula! Sezona traje 17 a ne 1 trku!
Dakle čestitke Batonu i njegovoj ekipi.

I čestitke momku koji je na ovoj trci napredovao 14 mesta! Bravo majstore!

SUMAHER

pre 14 godina

Baton je izjavio da sa ovom titulom postaje najbolji vozac svi vremena,jednom rijeci BATON=BUDALA,da li on zna da je SUMAHER UZEO 7TITULA!

brawn-gp

pre 14 godina

moje najiskrenije cestitke buttonu!
a sad za sve one koji misle da je naesteno:nije,nego je brawn-gp u konkursu,zato sto nemaju dovoljno sponzora,ali tu najvise utice mercedes koji napusta mclaren i uzima brawn-gp pod svoje okrilje.licna izjava norberta hauga.a to sto neki misle da je preko boksa barichelu namesteno je cista glupost.startovao je sa pol-a a ipak je zaostajao i bio povremeno 3 ili 4-ti.normalno je start-cilj pobeda sa te pozicije.ali ,on je uvek bio dobar za nevidjene akcije.bar je uzeo lovu kao u ferrariju pa se posle zalio kako mu ne daju da pobedi.kad je potpisao za ferrari,znao je da ce biti vecito vodonosa.
bilo kako bilo,veliki uspeh za tim u prvoj sezoni.znam znam,sad ce da me neki ispravljaju da to pre bio honda team i da su ovi dosli na gotovo itd.delimicno je to i tacno,ali ce samo rezultat uci u istorijske zapise a tamo niko nece pitati kako je do pobede doslo.

Dado McLaren

pre 14 godina

sve cestitke Brawn ekipi, sve je zasluzeno . . . po nekima ispade da su samo sumaherove titule zasluzene a sve ostalo je nekako poklonjeno ili sta vec . . . i nadam se da su svi videli kako vozi sampion koji je na kraju bio treci, borba do kraja, bez obzira da li je za titulu, trku, podijum ili bod . . . pozdrav svim fanovima Formule 1!!!

paki

pre 14 godina

@ljubitelj
nije cudno sto cim nas tim ne osvoji titulu odmah krece drvlje i kamenje, nego je cinjenica da se timovi usled razlicitog tumacenja pravila nisu jednako pripremili za pocetak sezone.
za hamiltona i nije cudo, jer koliko se ja razumem jeste da izlazna brzina iz krivine zavisi od putanje kojom se uslo u krivinu (sto je odraz vozackog stila i umeca, nema sta) cinjenica je i da je se kod bolida pribliznih performansi, citaj snage motora, preticanje odvija u drugoj polovini ili kraju pravca, na kocenju (sto koriste vozaci koji imaju dobro izbalansiran bolid), a ako neko potegne iz krivine pa pretekne drugi bolid najcesci razlog je mocan motor, a znamo ko trenutno ima najmocnije agregate, i za cije se agregate timovi grabe za sledecu sezonu. ne osporavam luisovo umece, ali ne bih bas ni da ispadne natcovek koji obilazi gde niko drugi ne moze nikada...

Ljubitelj

pre 14 godina

@Lerby

Zaboravio si da dodaš za Mensela da je to jedini čovek koji je preticao tamo gde to nike pre njega nije uradio. I u F1 a i posle u IndyCar seriji. Bio je genije da oseti stazu, protivnika, uslove...

A videli smo juče kako Hamilton pretiče na početku pravca :), opet gde to niko ne radi. Nađite na Youtube Hamiltonova preticanja iz ranijih godina (Formula Reno, 3, GP2) takođe tamo gde niko nije uspevao pre njega.

Meni je to zanimljiv detalj i po meni to treba da daje draž trkama.

DA, čudno je kako čim vaš tim ili vozač nije osvojio titulu odmah pljujete na pravila, sezonu, amortizer i ostalo. Makar podnesite poraz pošteno, budite ljudi.

SVAKA ČAST NOVOM ŠAMPIONU, SVAKA ČAST BATONU!!!

MM

pre 14 godina

Dok su ostali cekali da se dupli difuzori proglase nevazecim, Baton je skupljao zlata vredne poene. Tada Barikelo nije mogao da mu parira. Kada su se ostali timovi sredinom sezone osvestili i zasukali rukave, borba je postala ujednacenija, a Baton je bio prosecan vozac (sa zalihom od 60 bodova). Ne treba biti kivan na Batona i Rosa sto su prvi, vec na FIA-u koja je onoliko dugo cekala da razresi dilemu da li su difuzori legalni, i na ostale timove koji su se nadali da ce odluka biti u njihovu korist.
Nadam se da ce sledece sezone Ferari i McLaren voditi glavnu bitku, uz ucesce RedBula i Brona.

Webber WINS

pre 14 godina

Button nije pokazao mnogo u drugom delu sezone, ali je u prvom delu uz duple difuzore odrao [jedinog protivnika] Barikela.. Red Bull itekako moze da zali upravo zbog DD, no da mi je neko pre sezone nudio cetvro mesto u vozackom i drugo u konstruktorima, ne bih odbio. Mislim da su oni na stazi bili najboli tim sezone, ali su mnogo bodova izgubili u boksu (pogotovo Webber).. ili na razne glupe nacine (Vetel)

Webber , druga pobeda i najbrzi krug, bravo, bravo, bravo!

paki

pre 14 godina

@ ljubitelj
eto ne bejah lenj nego malo pogledah you tube, ok, stvarno ima odlicnih luisovih preticanja, iako mi je kao lik antipatican mnogo cenim sto ima urodjenu kombinaciju agresije i mogucnosti donosenja odluke u delicu sekunde ( ne bas uvek ispravne, nagledali smo se i njegovih gluposti ), medjutim, pogledaj i klipove sa kimijem i alonsom, videces takodje mnogo odlicnih i rizicnih preticanja, npr alonso cesto po spoljnoj liniji, to mi je uvek bilo extra, pomislis izlece ali ostane uvek ne spoljnoj putanji savrseno... to bas nije ziheraski, zar ne... a pogotovo nije ziheraska kimijeva voznja kad je raspolozen ( u tom jeste problem kod kimija, koliko je cesto raspolozen), mislim da je on stvarno najbrzi na stazi, kad mu se vozi... ali titula se zaradjuje bodovima na svim trkama a ne samo kad vam se vozi zar ne? znaci, sva trojica su vrhunski vozaci, svaki na svoj nacin, a kao ljudi... pa, niko nije kompletan, jedan je harizmaticni opusteni lik, drugi hoce da bude i top vozac i dzetseter i megazvezda, treci ponekad previse zeli pobedu i mozda ponekad ne bira sredstva(mada ruku na srce i drugi, primadona lik)... kako bilo, lepo ih je gledati na stazi, uz neke nove momke, prvenstveno fetela koji ce zasigurno ostaviti traga u f1. navijamo mi za svoje pulene ali prvenstveno smo tu radi sporta. malo skrenuh sa tem, izvinjavam se. i da, sto se tice batona, jedno vreme mi je pre par godina bio stvarno simpatican, ali taj decko je odvezao drugu polovinu sezone 2009 kao da mu je to sporedni posao ( da je bar ponekad bio agresivan, pa makar mu i ne polazilo za rukom) i zato je toliko isprozivan, uz neregularnost pocetka sezone zbog famoznih difuzora... jeste baton sakupio najvise bodova, ali mislim da je, i bez obzira na neke greske ovo bila fetelova sezona...

F1

pre 14 godina

Drago mi je da je ova sezona, konacno, zavrsena. Nadam se da ce celni ljudi Formule 1 izvuci pouke, kako se mnoge stvari iz ove sezone ne bi ponovile u nekom budecem sampionatu. Vec najavljene novine za sledecu godinu, po mom misljenju, ukazuju da ljudi koji su kvarili formulu 1 prethodnih godina pokusavaju da je poprave, jer mislim (misle) da je doslo krajnje vreme za to.

grbavi

pre 14 godina

chekaj barikelo je vodio do 43 kruga nizao sve brze i brze krugove a onda ga je u boksu pretekao veber i ostalo

opishite trku i za nas koji nismo gledali

ovako mi lichi da je barikelo imao problema u boksu

Ljubitelj

pre 14 godina

@paki

pa očigledno osporavaš jer se nisi potrudio (pošto već ne poznaješ karijeru Hamiltona) da nađeš ono šta sam predložio. Potrudi se, vredi.

A Hamiltonov bolid poseduje isti motor kao i Brikelov ali je stisnu KERS kada je trebalo i provukao se tamo gde niko ne bi da rizikuje. Za razliku od ostalih 17 ziheraša...

Pronađi dvoboje njega i Zutila takođe pa ćeš razumeti o čemu pričam.

Lerby

pre 14 godina

Čestitke Webber-u na pobedi i Kubica-i na 2. mestu u ovakvom BMW-Suber-u. Sve je ispalo za nas gledaoce "naopako": juče, kada je trebalo da bude lepo vreme bio je pljusak, danas, kada je kiša trebalo da "začini" trku i možda odgodi odluku o šampionu za poslednju trku - bilo je suvo. I kada su na sâmom startu poispadali Sutil, Trulli i Alonso ( svi ispred Button-a ), dobismo, kao što napisah pre par nedelja, kakvog-takvog šampiona. Naravno, čestitke pre svega njemu zbog titule, zaslužene, da ne bude zabune, e sad, kakav je utisak ostavio onaj ili ovaj šampion na nas i njegovo osvajanje titule, druga je stvar. Za svakog od nas postoje šampioni i šampioni, sa različitom "specifičnom težinom" njihovih vozačkih kvaliteta i osvojenih titula i tu može da se polemiše do mile volje. Sve u svemu, onaj ko na kraju sakupi najviše bodova ( nekada na 11 trka ) - zasluženo je poneo "lovorov venac" i tu nema priče. Button je titulu osvojio u prvoj trećini sezone i kao da se uplašio da će iduće godine voziti bolid sa brojem 1, počeo je sa, za moj ukus, preteranim "ziherašenjem". Da je dô mene, titulu bi uzeo Vettel, kome pre ili kasnije sleduje, s obzirom na njegov talenat, ali, imao je nekoliko grešaka ove godine, Button je ostvario i najviše pobeda i tu "večernja revija želja" prestaje. A Rubinho? Meni oduvek simpatičan lik ali da budem iskren, njega nikada nisam "video" kao šampiona. Znam da su mnogi navijali za njega zbog godina i karijere koja se bliži kraju, ali kad već nisu mogli ove godine ( ne nužno ovim redom ) Raikkonen, Hamilton, Alonso, Kubica, Massa, Vettel...možda je i Button bolje "rešenje". I Barrichello je grešio ove godine, naročito sa startovima i nema kome i na šta da se žali. Što se trke tiče, početak skoro nikad uzbudljiviji, videli smo čak na pit-lane-u "vatra-led" kombinaciju sa dvojicom Finaca u glavnoj ulozi. Prva polovina trke dosta dobra sa napadima i odbranama pozicija i preticanjima pa je prava šteta što su trojica njih otpali već na startu. Drugi deo prilično miran, čak dosadan. Kobayashi za jednog novajliju- veoma dobar.
Zapravo, glavni razlog mog javljanja je zamerka komentatoru Aleksandru Babiću, što se "usudio" da pri nabrajanju svih šampiona sa Ostrva zaboravi jednog britanskog "Lava" - Nigel-a Mansell-a. Kada govorimo o najbržem vozaču, naravno da se podrazumeva da ima konkurentan bolid ( bez koga ništa ), ali većina nas zapravo misli na neko imaginarno "poređenje" svih vozača u istom timu, odnosno bolidu ( mada nijedan bolid, čak ni u okviru istog tima nije identičan, što zavisi od stila vožnje, tehničkog znanja i potkovanosti sâmog vozača i njegove veštine u podešavanju istog, ali da ne "cepidlačim" ), dakle, hipotetički, kada bi svi vozači seli u bolide identičnih karakteristika, po meni bi, od onih koje sam ja gledao, najbrži bio "zaboravljeni" Mansell. Svaka čast pokojnima G.Villeneuve-u i Senna-i, pa onda Schumacher-u i Hakkinen-u, danas Raikkonen-u ali moj izbor je Nigel. Druga je stvar što biti najbrži ne znači i biti najbolji, odnosno najkompletniji vozač. Za to je potrebno mnogo više i to je Mansell-u nedostajalo. Osim brzine, hrabrosti i srčanosti, ostalo nije posedovao. Bio je prilično tanak po pitanju taktike ( uvek gas do daske pa šta bude ), gotovo analfabeta kada je u pitanju tehničko znanje i veština potrebna za set-up bolida, pa je zbog toga i beskompromisnog stila vožnje koji "traži" česte greške na stazi, izgubio sve titule koje je mogao da izgubi ( protiv Prost-a '86, pa Piquet-a naredne godine i na kraju Senna-e '91 ) i dobio jednu koju i da je hteo nije mogao da izgubi, '92 u verovatno najdominantnijem bolidu svih vremena u F1, Williams ( FW14 )-Renault-u i sa ne baš impresivnim timskim kolegom ( Patrese ) i statusom broja 1 u ekipi. Dakle, takvog vozača može da "podnese" samo super izdržljivi i pouzdani bolid poput već pomenutog Williams-a. Čak je i tada, na 16 trka i od 14 pol pozicija ( još uvek važeći rekord ), umeo da "uprska", pobedivši samo ( ne znam da li su ovde potrebni znaci navoda ) 9 puta ( tada rekord ). Dakle, sve je relativno i brojke umeju često da prevare. Ono što je apsolutno sigurno, bez obzira na sve, Mansell je bio u drugoj polovini '80-ih i početkom '90-ih jedan od "velike četvorke" ili tzv. "četvoročlane bande" vozača ( Prost, Senna, Piquet ) i bez njega, i pored mana koje je imao i posledično brojne "malere" tokom karijere, F1 bi tada bila daleko siromašnija i manje neizvesna. Napravio je dobre stvari i kasnije u Americi. Njega se uvek sećam sa simpatijama iako je bio mrski rival i rekao bih, neprijatelj na stazi i van nje mom favoritu, Piquet-u. Ali, to je bilo između njih. Što se mene tiče, za Piquet-a sam navijao, ostale, pa i Mansell-a, cenio i poštovao kao vozače, neke manje, neke više. Danas, na žalost, mnogi navijači Alonso-a ne mogu da smisle Hamilton-a i obrnuto, navijači Kimi-ja ( ne svi ) takođe ne mirišu Španca itd. i prosto ne žele da vide i kvalitet najvećih rivala njihovog favorita. Danas je i navijanje postalo "na žilet". O uvredama i da ne govorim. Ako krenemo sa moralisanjem i govorimo kako je jedan prevarant i lažov, drugi ciničan, treći lajav, četvrti nezainteresovan - bojim se da ne bi imali za koga da navijamo. Svako od njih ima neku manu koju vredi "progutati" zarad onog što prikazuju na stazi a valjda bi to trebalo i da nas najviše interesuje. O ostalom neka brine FIA i oni koji nešto zabrljaju. I ja sam navijao za Piquet-a Sr.-a pa mi to ne smeta da se ponekad prisetim i njegovog otrovnog jezika i nezgodne naravi. I da ovde "branim" njegovog rivala od zaborava. Problem je što mnogi u svojim ljubimcima vide samo ono ružičasto i pozitivno pa otud sve "pršti" od "realnih" komentara. Prepustimo da vozači između sebe rešavaju svoje razmirice na stazi i van nje. Tako je i svojevremeno ovu fotografiju http://zefonseca.com/blogs/ze/wp-content/uploads/2008/06/senna_prost_mansell_piquet.jpg načinjenu na pit-wall-u pred trku u Estoril-u '86 prokomentarisao Alain Prost: "Sedeo sam između tri čoveka od kojih je svaki mrzeo onu drugu dvojicu". Kasnije je i on iskusio takva osećanja, najpre sa Senna-om i u nešto manjoj meri sa Mansell-om. U toj kombinaciji, jedino nije bilo mržnje između Prost-a i Piquet-a a da li su se baš voleli i to je pitanje. Dakle, to je sve bilo između njih a ja sam ih upamtio sve kao velike vozače i sve ih cenim. Ko je koga mrzeo, marim baš i nisu me, kao navijača jednog od njih, "zarazili" njihovom mržnjom. Na kraju krajeva, neki od njih su se kasnije pomirili pa je smešno kada i danas njihovi navijači ratuju. Tako će biti, pre ili kasnije i sa većinom današnjih vozača. Valjda to ide sa godinama. Za navijače nisam siguran:)
I da završim baš sa otrovnim Piquet-ovim jezikom i Mansell-ovim beskompromisnim i često nerezonskim vozačkim stilom. Brazilac je svojevremeno prokomentarisao Nigel-ovu vožnju "biranim" rečima: "Mansell je glupo brz. Više glup nego brz".
Opet, jedan Williams-ov čovek je tokom jedne od trka, gledajući Britančevu vožnju sa pit-wall-a, glasno razmišljao: "Nigel je užasno brz. Šteta što malo više ne koristi glavu".
Drugi mu je replicirao: "Možda je baš to razlog zašto je toliko brz".
Sad, da li glava pomaže ili odmaže u F1, veliko je pitanje:) Ovo je bio moj mali "omaž", izostavljenom od strane Aleksandra, britanskom "Lavu".
Ima tu još anegdota i smešnih stvari ali sam odužio i ovde završavam 2 fotografije: http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20 i http://www.forix.com/8w/piquet/1295bra.jpg

Lerby

pre 14 godina

Izgleda da sam nešto pogrešio sa adresom pretposlednje fotografije u mom prethodnom komentaru pa da pokušam ponovo

http://www.f1-photo.com/F1-Archives#/Photo/Fans_1986_Brands_01_PHC.jpg/Search:Event:Brands%20Year:1986/p2x20

Ako ne funkcioniše, onda na adresi koju ste dobili kliknite na prvu fotografiju u drugom redu (1980s Inspired Craftsmen), zatim drugu u drugom redu (1986) i na kraju treću fotografiju u prvom redu (Brands) i onda fotografija desno.

Lerby

pre 14 godina

Kakva koincidencija - drugu godinu zaredom britanski vozač osvaja titulu 5. mestom na stazi Interlagos u bolidu broj 22 sa Mercedes-ovim motorom pobedivši brazilskog vozača.