Ponedeljak, 03.03.2008.

20:02

Dubai: Mari izbacio Federera

Izvor: ÈŽ

Dubai: Mari izbacio Federera IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Rafa

pre 16 godina

@GoranSD i za sve prisutne
e obavestenje Nadal je pobediooooooooooooooooooooo.posle federera nadali ste se da ce i Nadal izgubiti,narocito posle prvog setaaa....e pa nije...Koja je to igracina.

Kjupi

pre 16 godina

Ma ko to mari, to je njihova stvar. Mislim način izgovaranja, ili ono što mi ne umemo da uradimo kako treba, kao što ni oni ne umeju pravilno da izgovaraju naše termine. U vezi sa ovim rebusom (Murray) reći ću da sam za poznatog pijanistu čije je ime Murray Perahia više puta čuo da se to ime izgovara još nekako grugačije nego dve varijante koje su postale predmet rasprave u ovoj rubrici. Ipak slični slučajevi nisu učestala stvar u našem finom društvu vezanog za tenis. Kako bi to tek bilo u sredini "prostaka" gde bi trebalo da se diskutuje kako se pravilno izgovara onaj popularan glagol koji je postao svaka druga reč u savremenom engleskom jeziku. Jeli to "fak", "fok", "fuk" ili šta još sve drugo to može da bude u zavisnosti od mogućeg izvora; škotskog, irskog, londonskog, južnoafričkog, zapadnoindijskog, australijskog, kalifornijskog, filipinskog, …… itd. Ma ko će to da zarezuje, tenis je ono što nas interesuje a za ostalo dajem pravo Hrvatima.

Milana

pre 16 godina

Eurosport.yahoo.com:

ATP Tour - Federer unimpressed by Murray

"I don't think he's changed his game a whole lot since I played him in the Bangkok final," the Swiss said after he was beaten 6-7 6-3 6-4 in the first round of the Dubai Championships by Murray.

"Not that I'm disappointed but I really would have thought he would have changed it in some ways."

"It sort of works for him but he's going to have to grind very hard for the next few years if he keeps playing this way," said Federer.

"He stands way far behind on the court and (that means) you've got to do a lot of running, and he tends to wait a lot for the mistake of the opponent.

"I gave him the mistakes today but I think overall, over a 15-year career, you want to look to win a point more often than for the guy (opponent) to miss.

"That's what served me well over the years but who knows, he might surprise us all and do it for 20 years."

Tako kaze No 1 o igri onoga od koga je upravo izbacen u prvom kolu ovog turnira. Nema problema, covek moze izreci svoje misljenje o protivniku koji ga je nadigrao a i o njegovoj igri koja ne pokazuje da je napredovao u poslednjih dve godine. Ono sto je vredno zapazanja je to da je No 1 zaboravio da kaze nesto i o svojoj igri u poslednje vreme a posebno u ovom mecu. Mozda je i to njegovo pravo??! U stilu pravog svajcarskog dzentlmena????

GoranSD

pre 16 godina

Nadal gotovo da nema šanse da u skorijoj budućnosti pređe Federera.Ovaj bi morao stvarno da igra katastrofalno pa da se to desi.Jedina eventualna šansa bi mogao biti neki Federerov kiks na Wimbldonu ili kasnije na USOpenu.Ali ja Rafinim navijačima poručujem da se dobro zabrinu kako će odbraniti one silne bodove na šljaci!Jer na tvrdim podlogama nekog napretka nema.Nije to loše ali je ipak daleko od ambicija nekoga ko želi da bude br.1.Evo Kolšrajber vodi 4-2 tako da je i Dubai pod znakom pitanja.
Novakova prilika je ipak jesen ako pre toga ne napravi neki veliki kiks.I do tada je moguće ali to bi značilo da Novak počinje da dominira svetskim tenisom a to je jako teško jer ipak neke stvari moraju da sazre u njegovoj glavi.

darko_trebinje

pre 16 godina

Ja mislim da Rafa nema nikakve sanse da odbrani poene iz Amerike,a isto tako ocekujemi da Federer da malo gas.Iskreno se nadam da ce Novak u Americi odbraniti sve poene iako ce biti tesko a onda na sljaci do Garosa poboljsati bodovni saldo,jer tu ima prostora za napredak.Mada ne treba zaboraviti da tenis ne igraju samo ova trojica,kao sto neko nabroja ko ih sve ceka u Americi,mislim da ce u narednom periodu biti vise iznenadjenja,a malo promjena na atp listi

Bojana

pre 16 godina

Fedex i dalje si najbolji! I najbolji ponekad gube sto je normalno. Pa, ovo je samo sport. Ovako je uzbudljivije. Nije on jedini koji zna da igra tenis. Sta bi bilo kada bi on uvek pobedjivao?! Ima jos odlicnih 'mladih' igraca koji su tu da prave pometnju sto daje jos vecu draz tenisu. Ali, razlika je u tome sto drugi treba da se jos malo vise namuce da bi postigli ono sta je Federer postigao do sada. Jos uvek si kralj teniskih terena i nadam se da ces jos dugo to i biti. Covek je dobro rekao da je od sebe napravio 'monstruma' pa kad izgubi svi se nesto cude, pljuju ga i tome slicno. Ti si jos uvek 'majstor svog zanata' i sta drugo nego srecno i u nove pobede.

Jeca

pre 16 godina

@rafantastik
I ja razmisljam da se ukljucim u opkladu.
Jer kao sto rece Donald Trump:"Bogatstvo je u nekretninama."
A 60 kvadrata je lep prostor.
A ipak nema dileme-
Roger ce do kraja godine biti prvi!
U to nema sumnje!
Sa svojih 6330 poena je u ubedljivom vodjstvu,a sa turniria u Americi ima samo 80 bodova,za razliku od Rafe koji ima preko 600!
Pa ti izracunaj!
Poz

voja

pre 16 godina

@rafantastik
"...e sad idu dva turnira u Americi, na kojima brani finale i titulu, e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja..." Do kraja cega?
Ne znam kako si to zamislio, ali ja ozbiljno razmisljam da se ukljucim u trku za Tvoj stan u "centar pg" od 60 kvadrata.
Medjutim, pre nego sto Ti uzmem taj stan, koji nudis za opkladu, osecam moralnu obavezu da Ti predocim kako bi mogla da se razvije situacija u Indijan Velsu i Majamiju.
Dakle, ovako stoje stvari:
Zaboravio si na Federera, koji ce ostati prvi, cak i ako se ne pojavi u Americi. U Indijan Velsu, Kanjas mu je dozvolio da uzme 5 (i slovima - pet) celih bodova, dok je u Majamiju skupio svega 75, opet zahvaljujuci Kanjasu. Laganom racunicom, dolazi se do zakljucka da Amerika Federera moze da kosta mizernih 80 bodova i to je sve sto moze tamo da izgubi. Nadal odande ima 625 (500)- osvojen Indijan Vels i jedno 1/4 (125).
Posto je Tvoja procena da ce Nadal prestici Federera, to bi znacilo da Federer treba da ispadne u prvom kolu oba Mastersa (vazi), a Nadal da osvoji jedan i da u drugom ode korak dalje nego prosle godine, 1/2 (opet, vazi).
Da li dalje mislis da je to moguce? Ja Ti kazem da - sanse nema. Federeru bi ovi turniri mogi samo da donesu nove bodove. Dok Nadal i Nole moraju specijalno da se oznoje. A, prva trojica nisu jedini igraci koji ucestvuju na turnirima. Marej ima dva 1/2 i nece ih se odreci tek tako. Nalbandijan nije ni dolazio u Evropu i Dubai i ceka ih u "svojoj" vremenskoj zoni. Kanjas, takodje. Razbesneli (Soderling) je tamo vec dve nedelje... A, kakav li ce zreb da bude?
Centar PG, 60kvm... a terasa?
@Dragan,BGD
Drago mi je da si tu.

Max Payne

pre 16 godina

Seppi ponizio Nadala; Simone dobio Djokovica; Llodra osvojio Rotterdam; Murray izbacio Federera u prvom kolu; japanski tinejdzer, izvinjavam mu se sto mu nisam upamtio ime, preslisao Blakea....nema vise konstanti u vrhunskom muskom tenisu! U zenskoj konkurenciji vec duze vreme nema pravila. Pocetak novog svetskog poretka? Pocetak kraja dominacije jednog coveka? Jedno je sigurno - svi danas znaju da igraju, svi su opasno naostreni i ne biraju nacin i sredstva da se probiju do vrha. Na neki nacin razumem Federera koji vec izvesno vreme pokazuje kako je shvatio da, sada kada nikom nista ne mora da dokazuje, postoje i mnogo veca zivotna zadovoljstva nego sto je to tenis (videti diskretno istaknuto zaobljenje u predelu stomaka, uociti odsustvo sa mnogih turnira itd). Moze on da prica kako je jos uvek zeljan pobeda i ima motiv da i dalje vlada tenisom, ali sam siguran da makar podsvesno zna da njegova inspiracija nije dorasla onoj u pristizucih i jos teniski nedokazanih "mladih lavova", uz izuzetak Nadala i u malo manjoj meri Djokovica, pri cemu smatram da su ova dvojica sposobna da bljesnu, ali ne i da na neko bitno duze vreme zasednu na prvo mesto ATP liste. Federer danas bleda je kopija Federera od pre dve godine, sto ne treba da cudi, jer se, iako mnogi odavde to odbijaju da priznaju, na posletku ipak radi o coveku od krvi i mesa. Zamislite samo koliko bi bilo onih koji bi nastavili da treniraju istim intenzitetom, a da na racunu imaju minimalno 100 miliona $!? Naravno, nikoliko, jer to nije u ljudskoj prirodi (na svu srecu)! Posle dve uzastopne "inauguracije" u sportistu godine, Svajcarac svakako "zasluzuje" jednu losu sezonu, ako nista drugo, ono zbog oslobadjanja sebe (i svih koji ga podrzavaju) pritiska i navike da stalno mora da pobedjuje. Zvuci nelogicno, ali njemu zaista treba niz losih rezultata i silazak sa prvog mesta koje je ocigledo postalo kamen oko vrata i prokletstvo zbog kojeg se u igri sve vise primecuje grc, a sve manje prepoznatljiva lakoca. I Agassi je neko vreme jednostavno nestao, iz prvih 100 ako se ne varam, da bi se zatim vratio na prvo mesto. Nadam se da ce Federer prestati da razmislja o pomeranju granica teniskih dostignuca i opterecuje se obaranjem svih mogucih i nemogucih rekorda, i opet zaigrati tenis radi sopstvenog zadovoljstva, a ne odbrane tamo nekih poena, koji su postali opsesija ne samo tenisera, vec i posetilaca ovog foruma kako vidim, jer bih licno jos neko vreme, cast ostalima, zeleo da uzivam u virtuoznosti ove zaista nesvakidasnje i autenticne sportske licnosti.

Steva

pre 16 godina

@Jovana

Tvoj profesor nije kriv, ali ti matematiku ocigledno ne poznajes dovoljno.
Pogledaj prethodne komenare, ima tu dobrih matematicara.

Rafa

pre 16 godina

A taman sam se ponadao da dolazi na prvo mesto.Hteo sam juce da odem da se napijem al vidim objasnise mi strucnjaci da jos mora da ceka.I zato nisam hteo da komentarisem.Ipak mislim da je bilo bolje da nisam citao komentari,jer bi meceve gledao sa neverovatnim uzbudjenjem, a ovako.......ipak nema veze...a ovi strucnjaci nazvani Klajnovi nam objasnise da mozemo da izgovaramo i Mari,Muri,Mori ipak ja mislim da mi njega zovemo Meri(Popins) ionako lici......pozdrav

Predo

pre 16 godina

Interesantni komentari, koji imaju cak i nekih elemenata intelektualne rasprave i sto se tice tenisa i jezika. Prvo sto se tice jezika: Nekad davno su me Hrvati nervirali zbog pisanja originalnih stranih imena. Sad vidim da je to pravilno, mada znam da je narodu, koji uglavnom ne zna dobro ni svoj jezik, znati kako se izgovaraju engleska ili francuska imena (Bavim se engleskim jezikom, pa mi je ponekad tesko zakljuciti kako se izgovara neko nepoznato ime). Ali bi to trebali da znaju nasi vrli komentatori i sportski novinari. Sjecam se jednom kad je Miso Dusanovic otisao da pita slovackog komentatora kako da izgovara Hantuchova (na pocetku njene karijere). I covjek naucio i nama pokazao. Mari je blize nego Marej, i zato je oboje u neku ruku i pravilno i nepravilno. Zato cu ja pisati njegovo originalno ime. Dakle, Murray je od pocetka svoje karijere ocigledno tip igraca, koji ne lezi Federeru, kao sto izgleda Murray-u ne lezi Djokovic. I to je tako. Zato ne bih otpisivao Federera prerano. On je i ranije imao svoje uspone i padove i tacno je da ce svake godine igrati sve slabije, ali on jos nije rekao svoju zadnju rijec. Normalno je da mora doci do odredjenog prezasicenja nakon tolikih godina igranja, treninga. Fizicki je on u najboljim godinama, ali treba psihicki izdrzati sve te pripreme i takmicenja, a covjek zaradio bogatstvo za praunuke. Njegov privatni zivot je vise-manje tajna, ali ko zna sto se i tu desava, a to se itekako reflektuje u sportu kao sto je tenis. Ipak mislim da ce smjena na vrhu doci prije nego sto su mnogi mislili. Da li ce to uraditi Nadal jos tokom sezone na sljaci (gdje brani ogroman broj bodova) ili ce to biti Novak, ciji najveci problem je da odbrani bodove iz Majamija i Indian Velsa i onda ce mu biti dovoljno da preotme od Federera Vimbldon ili US Open, ali lako je to reci - treba to uraditi. Sad treba da vidimo u kakvoj je formi Novak i da li mu mladi i nadolazeci Cilic "lezi" ili "ne lezi".

jovana

pre 16 godina

federer ne osjeca nikakav pritisak jednostavno tenis mu je dosadio.jedini cilj mu je osvajanje rolan garrosa za sta se on vec od pocetka sezone priprema.come on roger!forever the best!

krivadrina

pre 16 godina

Mari? Ako vec ne pisete imena u originalu, onda bar napisite ispravno - Marej.Ovako zvuci kao Marie Claire ili neka vec druga Francuska dama.

Dusan

pre 16 godina

Zreb je prema kralju bio nemilosrdan. Vec u prvom kolu mladi lav, u formi spreman da zagrize. Dolazi nova generacija koja nema previse respekta prema vladaru teniskih terena. Djokovic vec dugo pokazuje zube, tu je Marej kome je ovo druga pobeda nad Federerom, mozda i Gaske (i on je vec jednom dobio kralja ali na sljaci). Otisli su ili odlaze Safin, Hjuit, Rodik, Davidenko, Blejk redovne musterije koje su gubile vec kada su videle zreb turnira. Sledi nam najuzbudljivija sezona u poslednjih par godina. Kralj tvrdih terena je dobro uzdrman, ostali su kralj sljake i kralj trave, nadam se da ce i oni pasti ove godine. Jos i da Nalbandian bude u formi...
Mareju svaka cast, od pocetka godine je u dobroj formi, verujem da bi mogao u prvih 5 u toku godine.
ATP lista je cudna stvar, racuna rezultate samo u poslednjih godinu dana. Za sve neupucene korisnike interneta evo linka http://www.atptennis.com/3/en/rankings/entrysystem/
kada kliknete na broj bodova za nekog igraca mozete da vidite tacno sta mu se racuna pa posle sabiranje i oduzimanje do mile volje. Pozdrav svima koji uzivaju u pracenju tenisa.

LKbulls

pre 16 godina

Glupo mi je malo da ovde raspravljamo o imenima, ali kad ste već zapeli... :)
Murray se ne izgovara tačno Mari, a pogotovo ne Marej. Tačan izgovor je Möri. Glas "ö" ima u svakom germanskom jeziku (a i u turskom i mađarskom), ali u slavskim jezicima se zamenjuje ponekad sa "a", ponekad sa "e", pa i sa "u". Obično u rečima koje su na nemačkom, zamenjuje se sa "e", npr. Völler=Feller, a kod engleskih reči sa "a" ili "u". U ovom slučaju je tačnom izgovoru najbliže Mari.

nebitan lik

pre 16 godina

@bluberi(ispravice me vec profesorka engleskog) ovo je atp lista koja je trenutno na snazi.Ja sam prilicno laik ali ako Rafa pobedi u Dubaiu jasno je da ce da ga predje....pozz svima




1 Federer , R. 6330
2 Nadal , R. 5930
3 Djokovic , N. 5010
4 Ferrer , D. 2695
5 Davydenko , N. 2640
6 Roddick , A. 2140
7 Nalbandian , D. 2050
8 Gasquet , R. 1885
9 Blake , J. 1710
10 Berdych , T. 1685

Milos

pre 16 godina

Mogu nesto da vam kazem? Federeru nisu jos uvek oduzeti bodovi zbog ispadanja u 1. kolu Dubaija. Kad se oduzmu, a ima ih 300, ostaje mu 100 vise od Nadala koji brani 75. Ako Nadal dodje do cetvrtfinala, i ispadne, ne gubi nista ali nista i ne dobija. Ako pak prodje do polufinala, dobija 75 bodova, sto mu ne bi bilo dovoljno za 1.mesto. Ali ako, ne daj boze, stigne do finala, eto njega tamo gde ne zasluzuje da bude. Pozdrav

dex

pre 16 godina

ovaj poraz vise i nije takvo iznenadjenje.federer je uzdrman jos na australian openu od noleta.napred nole gazi sve redom sve do vrha.

rafantastik

pre 16 godina

voja nisam vidjeo da su uracunali bodove od prosle godine,ali sto se tice branjenja bodova,mislim da na sljaku ce sve odbraniti,jer je stvarno neprikosnoven,e sad idu dva turnira u americi na kojima brani finale i titulu,e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja,sto bi ja mnogo volio,jer obozavam tenis koji on igra.a mislim da ni nole nece odbraniti proslogodisnje rezultate,tako da ne vidim prijetnju od djokovica,makar ne ove godine.

Irena

pre 16 godina

@jovana

Nastavi se nadati.
Federeru je to itekako jedini cilj, da nije, ne bi 7 godina bio sa Mirkom, a može da bude sa milion drugih i ne bi jurio da prestigne sve moguće rekorde da nije tako.
Ali da se umorio, jeste, a kad se bude odmorio, pokazaće da je fizički u najjačim godinama.
Daleko od toga da ga treba otpisati, on igra prelep tenis , samo je čovek u krizi zbog čega pravi preveliki broj neiznuđenih grešaka.
Takođe, veliki pritisak mu stvaraju i mnogi mladi, talentovani teniseri koji pružaju svoj moksimum kad igraju protiv njega, tako da ne može da igra opušteno ni u prvom kolu.

Srdjan Jolicic

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da razumem postove vrste "Vamos Rafa" ili "Rafa,idemo do prvog mesta na ATP listi koje zasluzujes" u trenutku kada imamo najboljeg svetskog igraca i kada bez izuzetka,svi ,apsolutno svi,moramo da budemo uz njega na putu ka vrhu. Ovo je imbecino,anti-patriotski i veoma ruzno. Sto se tice Mareja,on svakako nije bolji od Novaka,cak stavise,daj boze da odigraju medjusobni duel pa da vidite kako ce ga nole razbiti. Inace, Rodzerov poraz tako je ocekivan za mene,jer je pre pocetka trrnira izjavljivao da nije u formi i cak neke reci sam protumacio kao varijantu da ce izgubiti od mareja,sto se na kraju i obisninilo. Dakle ,nije u pitanju Marejevo majstorstvo vec Rodzerova taktika. Ne bojte se,ipak je to Rodzer Federer. Jedini koja priznajem da je zaista napravio veliki uspeh protiv njega su Nole (najveci od svih uspeha jer ga je pobedio na njegovoj podlozi,na gren-slemu) i donekle Rafa,ali ,kao sto znamo,niko mu tamo ne moze parirati. Tako da...srebroljubci dragi,Novak Djokovic ce biti broj jedan do kraja godine. Zivi bili pa videli. Pa vi onda navijajte za skote,spance na tim turnirima druge vrste,a gren-slem zna se ko ce osvajati.
NAPRED NOLE!

Dragan,BGD

pre 16 godina

Cemu tolika diskusija.Pogledate listu,uporedite i sve vam je jasno.Ovo je ATP lista od 25,febrara:

25.februar
Federer, Roger ,6630
Nadal, Rafael, 5980
Djokovic, Novak ,5070

A ovo od 3.marta kada su vec
oduzeti bodovi osvojeni prosle godine.Prema tome,ko koliko osvoji,toliko ce mu de dodati.

3,mart
Federer, Roger ,6330)
Nadal, Rafael ,5930
Djokovic, Novak , 5010

Ako Nadal osvoji turnir,imace 6230 bodova,ako osvoji Novak,
imace 5310 bodova.

rade

pre 16 godina

Trebali bi racunati za Novaka a ne za Nadala. Rafa ce i onako maksimalno durgo kolo i pravac za Rodjom. Novaku dodajte te bodove za osvojeni turnir pa da vidimo kako se krece..

pre 16 godina

Čudna je ta profesorica, a usto još živi u Engleskoj. U Englesko-hrvatskomu rječniku (1436 stranica;autor Rudolf Filipović) postoji samo riječ "hockey". Nema nikakvoga "hockaya". U istomu rječniku piše da se Murray izgovara "mari". Nema nikakvoga "mareja", stoga dileme pri transkripciji ne može biti! Pitam se je li Svetlana doista profesorica jer se izgubila u engleskim riječima!
Profesorica ne napisla:
"Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!
(svetlana, 3. mart 2008 22:02)

Irena

pre 16 godina

Ja sam gledala opet preko Total Tv-a (Dubai sport), a od sutra će valjda biti prenos i preko Eurosporta 2.

@svetlana
Podržavam tvoj komentar, i meni je bilo neobično dok sam slušala Arape kako Mareja zovu Mjurej, a Gaskea - Gazged, iako je to stvar njihovog izgovora.
Ali, s druge strane, moraš priznati da prija što većina stranaca Novakovo prezime ipak izgovara kao Đoković, a ne kao Djokovic ili Djokovik .

U svakom slučaju, drago mi je što sam nešto i naučila. Eto ja npr. nisam znala da se praktikuje oduzimanje bodova na ATP listi, teniserima koji ih brane, ukoliko se turnir igra kasnije u odnosu na prethodnu godinu.
Hvala bolje upućenima (a ne pametnijima, kao što se neko ovde potpisa) na toj informaciji!

Toni

pre 16 godina

Pa dobro bre, dosta više sa tim lingvističkim lekcijama! Šta me briga da li je Marej ili Mari, da li je Enan ili štajaznam. Kao da je to najvažnija stvar na svetu. Ovde smo da pričamo o tenisu, a ne o izgovoru stranih imena. Dosta!Inaf!

jovana

pre 16 godina

@jeca
federer ce minimum jos 4 god biti prvi a zamenice ga ja se nadam bilo ko samo ne nadal i djokovic.federeru je dosadilo da igra tenis nije mu to jedini cilj u zivotu pa zbog toga gubi vise nego obicno

nataly

pre 16 godina

@Ivan-e,
kao prvo sto bi ti rekao,a zasto da Fedex ne igra protiv 11 igraca sveta?Da li to njemu treba da se namestaju laksi protivnici pa da olako dodje do finala?Uostalom ,Kolsrajber igra odlican tenis i vec je osvojio cini mi se jedan turnir ovr godine ,a fenomenalan je bio i na AO!!!
A,drugo...ako je neko najbolji...on treba da pobedi sve(jer je najbolji).Trece,ako uzmemo u obzir tvoje pitanje,pa ga malo preradimo...mozemo doci i do sledeceg:"Kako Marrey kao 11 igrac,igra protiv 1,a "Kolsrajber" kao 27 igra protiv 2?Znaci,ko je najbolji taj pobedjuje(ma ko bio...pa cak i "Kolsrajber").
Inace Murrey je munja,i ocekujem od njega da ove godine udje u prvih 5.Naravno to su moja "velika ocekivanja",Kao i Nole da napravi pometnju na svim terenima!

D. Markovski

pre 16 godina

Neki je posjetitelj ovog portala napisao kakoj e šteta da"niko nije prenosio meč". Nije točno, ja sam ga gledao. Mečeve u Dubaiju prenosi satelitska TV EDTV Sports (Dubai mux): 13,0E - Hot Bird2 - 11747H.

Ivan

pre 16 godina

Kao prvo ne znam kako je moguce da Federer ( 1. ) igra protiv Mareja ( 11. ), a na primer Nadal igra protiv Kolsrajbera ( 27. cinimi se ).
Kao drugo, mislim da Nadal ne moze da predje Federera jer razlika jeste 400 bodova, ali na zvanicnom sajtu, atp tour, moze se videti da su igracima vec skinuli bodove sa ovog turnira ( to se moze videti kada se pogledaju rezultati igraca u proteklih godinu dana gde nema podataka sa ovog turnira). Mozda gresim.

Jeca

pre 16 godina

@jovana
Meni je profesor matematike jos ove godine Sneza!
Odlicna profesorka!
Inace iz matematike imam 5!:)
Hvala na pitanju.
Sto se FedEX-a tice,on ce biti prvi jos samo ove godine,a posle njega dolazi nas Nole!

@Igor
Bas i nisam razumela pitanje...
A sto se tice "Moj je zivot Svicarska..." palo mi je napamet.
Pogodi zasto!:D
Pozz!

beli

pre 16 godina

Ma polako bre ljudi, sta se palite kao da je kraj sveta. Desilo se pa sta? Fed ce to ispravit budite ubedjeni! A ti @zzzz idi bre da cuvas ovce bar nesto pametno da radis a ne da pricas gluposti (endi srbine)

Milan2

pre 16 godina

@Sale92
@Milan
Pogrešili ste, ove godine je kalendar pomeren i bodovi iz Dubai-a prošle godine su već skinuti, tako da Federer ništa ne gubi, a Rafa osvaja bodove od ove godine - 25 koliko ima za najslabiji turnir koji je uzet u obzir od prošle godine,znači maksimalno 275,a to nije dovoljno jer je razlika 400 poena. Pošto odmah posle ovog turnira ide indijan vels na kome Rafa brani titulu Fedrera ćemo gledati na čelu liste bar do sredine aprila i turnira u Monaku.

rafantastik

pre 16 godina

dusane,u sto ces da se kladimo,ja imam stan u centar pg,60 kvadrata to sam spreman da ulozim da ce rafa na kraj ove godine biti prvi.

kimi

pre 16 godina

Pobogu ljudi, kako to racunate? Ovde sve ekspert do eksperta. Bodovi se brane od svake prethodne godine. Nadal od prosle godine brani 75 bodova na ovom turniru sto znaci da on ako osvoji turnir moze da dobije najvise 225 sto kad se doda na njegovih 5930 dobija se 6155. Federeru je iz nekog nepoznatog razloga vec skinuto 300 bodova pa sada ima 6330 a to bi trebalo da bude obracunato tek od sledeceg ponedeljka. Od zavrsetka AO Federer nije branio bodove ni na jednom turniru te je pre ovog turnira imao 6630. Nadam se da je sada sve jasnije.

svetlana

pre 16 godina

Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!

voja

pre 16 godina

@rafantastik
Nadal ne moze do prvog mesta, cak i ako osvoji Dubai. U najboljoj varijanti za njega, ukoliko osvoji, Federer mu bezi 100 poena. Ista situacija kao na AO. I da nista ne uradi, profitira. Ali, naravno da to tako ne moze dugo. I ako dodje do prvog mesta samo na osnovu Federerovog gubljenja poena, vrlo brzo ce odatle i otici. Mora nesto i da osvoji. Malo neverovatno zvuci pretpostavka da ce odbraniti sve osvojeno prosle godine, kada u konkurenciji nije imao sadasnjeg Novaka, Nalbandijana, Mareja... u dve reci - raspomamljenu ekipu.
Sto se Mareja tice, mnogo lepo igra i ja volim da ga gledam, ali trebace mu jos ovakvih pobeda da se iskupi, kod mene, posto sam ga "videla" kako izbacuje Nadala u 1/2 AO, pa se na to i kladila (sunce mu poljubim, necu mu to zaboraviti).
Pravi karambol pocinje tek posle Indijan Velsa i Majamija. A, kada se presele na sljaku... Tek ce tada da prsti.
I Juznji je prosao kao bos po trnju. Drugi turnir za redom, kako ispada u prvom kolu. Santoro je sebi napravio toliko lufta, da je mogao sebi da priusti luksuziranje i da na mec loptu pravi duple greske.
Nesto se pitam. Da li ce na ovom turniru biti "uzdrzanih" (Nole u Sinsinaitiju), posto vec sledece nedelje pocinju Mastersi u USA. Kakva je to promena vremenskih zona i ritma. Uzas. Proslogodisnji junak tih turnira je uveliko aklimatizovan i ceka.

voja

pre 16 godina

Uopste ne znam sta i kako racunate, ali dolazite do pogresnih zakljucaka.
Federer ima 6330.
Nadal 5930.
Dubai vredi 300. Ako osvoji 5930+300=6230 uvek bilo. A, to je manje od 6330 za 100. Kraj.

blueberry

pre 16 godina

Ljudi,necu da se pravim pametna..ali,matematika vam nije jaca strana.Elem,Rodja ima 6630 bodova,a Nadal 5980 pts, .Znaci RF ce imati sada 6330, a Rafael ako osvoji turnir 300-75 (ovih 75 brani od prosle godine)znaci 6205 pts.Tako da nista od tog prvog mesta!Ispravite me ako gresim,of course!

kimi

pre 16 godina

Federer je imao 6630 a Nadal 5930 pre ovog turnira. Federer je branio 300 bodova koje je izgubio i od iduceg ponedeljka ce imati 6330 a Nadal brani 75 sto znaci da moze najvise da dobije 225 sto mu opet nije dovoljno da postane broj 1.

pametniji

pre 16 godina

Sve ste vi to lepo izracunali, ali ste zaboravili da je Dubai prosle godine bio jednu nedelju ranije, pa je vec izbrisan iz zbira. Razlika je 400 poena, a pobeda nosi 300 poena, dakle Nadal moze samo da pridje na 100 razlike, a ne i da ga prestigne.

Tanja

pre 16 godina

Konacno da je neko ispravno, ili priblizno ispravno preneo prezime Mari. Da ste bar gledali proslogodisnje finale mesovitih parova Vimbldona, culi bi kako se preziva rodjeni brat Endija! Nasi komentatori i mediji, nazalost, uglavnom grese prilikom izgovaranja imena i prezimena stranih sportista!

GoranSD

pre 16 godina

Ne može Nadal da prestigne Federera jer su u novoj ATP listi već oduzeti poeni iz Dubaija valjda iz razloga jer se prošle godine turnir održavao nedelju dana ranije.
Inače Marej je u Sinsinatiju pre godinu i po pobedio Federera u drugom kolu tako da ovo ništa ne znači.Mislim doći će i njegov pad ali mislim da je ovo tek samo mala nizbrdica koja dolazi u slično vreme kao i prošle godine.Zanimljivo je da su već sa ovog turnira ispali Južni i Vavrinka tako da Dubai nastavlja seriju iznenađujuh finalista i rezultata koja je počela još od Marseja.Izgleda da najbolji teniseri ipak tempiraju formu za kasnije.

Slavko

pre 16 godina

Turnir u Dubajiu je prosle godine odrzan nedelju dana ranije, tako da su bodovi sa ATP ranking liste vec oduzeti. Znaci ne postoji nikakva mogucnost da Nadal dodje na prvo mjesto.

Blade Runner

pre 16 godina

"Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.
(nikola, 3. mart 2008 20:16)"
Nikola, imas uzivo live streaming turnira iz Dubaija na Eurosport-ovom sajtu.

pre 16 godina

Čovjek ne zna je li ovo teniska ili stranica za komedijaše. Neki su, očito je, zalutali!
Nadal ne može prestići Federera jer je Švicarac na najnovijoj ATP-ovoj ljestvici već izgubio prošlogodišnjih 300 bodova. Tada je turnir igran sedam dana prije!
Drugo, Murray se izgovara Mari. Samo treba slušati britanske komentatore!

jovana

pre 16 godina

roger je najbolji i dugo ce to biti.a vidim ne umete da racunate iako nadal osvoji dubaji ne moze biti prvi.ko li vam je bio prof.matematike.COME ON FEDERER

Andra

pre 16 godina

Moze li neko da mi kaze zasto Federer ima 300 bodova manje u odnosu na proslu nedelju s' obzirom da nije branio bodove ni sa jednog turnira od prosle godine? Da li je moguce da su njemu, a i ostalima, bodovi iz Dubaija od prosle godine izbrisani pre starta ovog turnira?

Ivana

pre 16 godina

Danas nije bilo nigde prenosa
a sutra ES koliko sam videla samo prepodne (11h), ali ima na netu: http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/popup/?rn=1929421&ch=2526600&cl=6758614&src=deeurosport

rafantastik

pre 16 godina

bravo marej,olaksao si rafi put do prvog mjesta,vamos rafa makar do finala da stignes sto ti je dovoljno da konacno budes tamo gdje ti je mjesto na atp listi,a to je broj 1.

Sale 92

pre 16 godina

Ljudi jer sam ja lepo izracunao da Nadal ako prodje dalje od cetvrtfinala postaje prvi teniser sveta.
Ako sam upravu svaka cast malo mi je krivo sto Novak verovatno nece skinuti Rogera.Ipak Nadal i Djokovic na sledecem turniru Indian Vels brane titulu i finale a Federer je ispao u 2 kolu.
Nadam se da nas tek ocekuju velike borbe izmedju ova tri tenisera i voleo bih da se Novak najbolje snadje u toj borbi.
Ajmo Nole!!!!!!!!!!!!!!!!

Mima

pre 16 godina

Pomislila sam da ce se to desiti kada sam videla sa kim Rodzer igra u prvom kolu, bravo, bravo! Zna li neko da li ima tv prenosa, bar na eurosportu? Hvala.

nikola

pre 16 godina

Ovo uopšte nije iznenađenje. Federer već duže vreme nije u onoj formi od pre dve godine, a Mareja i dalje smatram jednim od trojice najtalentovanijih igrača. Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.

jole

pre 16 godina

U zadnje vreme tenis postaje sve zanimljiviji. Svako moze svako ga da pobedi, niko vise nije neprikosnoven. To vazi za Nadala i Djokovica, kao i za ostale iz top 10. Mislim da je ovo kraj ere dvojice tenisera koji su zadnje vreme bili suvereni na terenu. To je i te kako dobro za sve ljubitelje tenisa, jer je u svetskim tokovim tenis izgubio svoju draz. Mnogo srece nasem DJokovicu i Tipsarevicu u Dubaiu.

Milan

pre 16 godina

Federer je imao 400 bodova više od Nadala. Federer je izgubio 300 poena koliko je osvojio prošlogodišnjim trijumfom. Nadal brani 75 bodova za četvrtfinale. Ako stigne do polufinala preteći će Federera na prvom mestu.

giga

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federereva dominacija pri kraju... a novak neka gazi kako on to samo zna,i iskreno novak sada mora da udje u formu pre sinsinatija i montreala jer tamo brani titilu i finale,da bi stigao bar nadala...

ikan

pre 16 godina

Moj omiljeni teniser, igra najlepši tenis, ima ubedljivo najveći prostor za napredak od mlađih tenisera, i pozitivan skor protiv Fedexa... Sjajna vest...

giga91

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federova dominacija pri kraju...a novak nega gazi kako ot to samo zna i ume i sve ce biti u redu...a i iskreno mora da poboljsa formu,jer posle ovoga ima da brani finale i titulu u montrealu i sinsinatiju...

jole

pre 16 godina

U zadnje vreme tenis postaje sve zanimljiviji. Svako moze svako ga da pobedi, niko vise nije neprikosnoven. To vazi za Nadala i Djokovica, kao i za ostale iz top 10. Mislim da je ovo kraj ere dvojice tenisera koji su zadnje vreme bili suvereni na terenu. To je i te kako dobro za sve ljubitelje tenisa, jer je u svetskim tokovim tenis izgubio svoju draz. Mnogo srece nasem DJokovicu i Tipsarevicu u Dubaiu.

svetlana

pre 16 godina

Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!

blueberry

pre 16 godina

Ljudi,necu da se pravim pametna..ali,matematika vam nije jaca strana.Elem,Rodja ima 6630 bodova,a Nadal 5980 pts, .Znaci RF ce imati sada 6330, a Rafael ako osvoji turnir 300-75 (ovih 75 brani od prosle godine)znaci 6205 pts.Tako da nista od tog prvog mesta!Ispravite me ako gresim,of course!

nikola

pre 16 godina

Ovo uopšte nije iznenađenje. Federer već duže vreme nije u onoj formi od pre dve godine, a Mareja i dalje smatram jednim od trojice najtalentovanijih igrača. Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.

pametniji

pre 16 godina

Sve ste vi to lepo izracunali, ali ste zaboravili da je Dubai prosle godine bio jednu nedelju ranije, pa je vec izbrisan iz zbira. Razlika je 400 poena, a pobeda nosi 300 poena, dakle Nadal moze samo da pridje na 100 razlike, a ne i da ga prestigne.

Max Payne

pre 16 godina

Seppi ponizio Nadala; Simone dobio Djokovica; Llodra osvojio Rotterdam; Murray izbacio Federera u prvom kolu; japanski tinejdzer, izvinjavam mu se sto mu nisam upamtio ime, preslisao Blakea....nema vise konstanti u vrhunskom muskom tenisu! U zenskoj konkurenciji vec duze vreme nema pravila. Pocetak novog svetskog poretka? Pocetak kraja dominacije jednog coveka? Jedno je sigurno - svi danas znaju da igraju, svi su opasno naostreni i ne biraju nacin i sredstva da se probiju do vrha. Na neki nacin razumem Federera koji vec izvesno vreme pokazuje kako je shvatio da, sada kada nikom nista ne mora da dokazuje, postoje i mnogo veca zivotna zadovoljstva nego sto je to tenis (videti diskretno istaknuto zaobljenje u predelu stomaka, uociti odsustvo sa mnogih turnira itd). Moze on da prica kako je jos uvek zeljan pobeda i ima motiv da i dalje vlada tenisom, ali sam siguran da makar podsvesno zna da njegova inspiracija nije dorasla onoj u pristizucih i jos teniski nedokazanih "mladih lavova", uz izuzetak Nadala i u malo manjoj meri Djokovica, pri cemu smatram da su ova dvojica sposobna da bljesnu, ali ne i da na neko bitno duze vreme zasednu na prvo mesto ATP liste. Federer danas bleda je kopija Federera od pre dve godine, sto ne treba da cudi, jer se, iako mnogi odavde to odbijaju da priznaju, na posletku ipak radi o coveku od krvi i mesa. Zamislite samo koliko bi bilo onih koji bi nastavili da treniraju istim intenzitetom, a da na racunu imaju minimalno 100 miliona $!? Naravno, nikoliko, jer to nije u ljudskoj prirodi (na svu srecu)! Posle dve uzastopne "inauguracije" u sportistu godine, Svajcarac svakako "zasluzuje" jednu losu sezonu, ako nista drugo, ono zbog oslobadjanja sebe (i svih koji ga podrzavaju) pritiska i navike da stalno mora da pobedjuje. Zvuci nelogicno, ali njemu zaista treba niz losih rezultata i silazak sa prvog mesta koje je ocigledo postalo kamen oko vrata i prokletstvo zbog kojeg se u igri sve vise primecuje grc, a sve manje prepoznatljiva lakoca. I Agassi je neko vreme jednostavno nestao, iz prvih 100 ako se ne varam, da bi se zatim vratio na prvo mesto. Nadam se da ce Federer prestati da razmislja o pomeranju granica teniskih dostignuca i opterecuje se obaranjem svih mogucih i nemogucih rekorda, i opet zaigrati tenis radi sopstvenog zadovoljstva, a ne odbrane tamo nekih poena, koji su postali opsesija ne samo tenisera, vec i posetilaca ovog foruma kako vidim, jer bih licno jos neko vreme, cast ostalima, zeleo da uzivam u virtuoznosti ove zaista nesvakidasnje i autenticne sportske licnosti.

Sale 92

pre 16 godina

Ljudi jer sam ja lepo izracunao da Nadal ako prodje dalje od cetvrtfinala postaje prvi teniser sveta.
Ako sam upravu svaka cast malo mi je krivo sto Novak verovatno nece skinuti Rogera.Ipak Nadal i Djokovic na sledecem turniru Indian Vels brane titulu i finale a Federer je ispao u 2 kolu.
Nadam se da nas tek ocekuju velike borbe izmedju ova tri tenisera i voleo bih da se Novak najbolje snadje u toj borbi.
Ajmo Nole!!!!!!!!!!!!!!!!

GoranSD

pre 16 godina

Ne može Nadal da prestigne Federera jer su u novoj ATP listi već oduzeti poeni iz Dubaija valjda iz razloga jer se prošle godine turnir održavao nedelju dana ranije.
Inače Marej je u Sinsinatiju pre godinu i po pobedio Federera u drugom kolu tako da ovo ništa ne znači.Mislim doći će i njegov pad ali mislim da je ovo tek samo mala nizbrdica koja dolazi u slično vreme kao i prošle godine.Zanimljivo je da su već sa ovog turnira ispali Južni i Vavrinka tako da Dubai nastavlja seriju iznenađujuh finalista i rezultata koja je počela još od Marseja.Izgleda da najbolji teniseri ipak tempiraju formu za kasnije.

voja

pre 16 godina

@rafantastik
Nadal ne moze do prvog mesta, cak i ako osvoji Dubai. U najboljoj varijanti za njega, ukoliko osvoji, Federer mu bezi 100 poena. Ista situacija kao na AO. I da nista ne uradi, profitira. Ali, naravno da to tako ne moze dugo. I ako dodje do prvog mesta samo na osnovu Federerovog gubljenja poena, vrlo brzo ce odatle i otici. Mora nesto i da osvoji. Malo neverovatno zvuci pretpostavka da ce odbraniti sve osvojeno prosle godine, kada u konkurenciji nije imao sadasnjeg Novaka, Nalbandijana, Mareja... u dve reci - raspomamljenu ekipu.
Sto se Mareja tice, mnogo lepo igra i ja volim da ga gledam, ali trebace mu jos ovakvih pobeda da se iskupi, kod mene, posto sam ga "videla" kako izbacuje Nadala u 1/2 AO, pa se na to i kladila (sunce mu poljubim, necu mu to zaboraviti).
Pravi karambol pocinje tek posle Indijan Velsa i Majamija. A, kada se presele na sljaku... Tek ce tada da prsti.
I Juznji je prosao kao bos po trnju. Drugi turnir za redom, kako ispada u prvom kolu. Santoro je sebi napravio toliko lufta, da je mogao sebi da priusti luksuziranje i da na mec loptu pravi duple greske.
Nesto se pitam. Da li ce na ovom turniru biti "uzdrzanih" (Nole u Sinsinaitiju), posto vec sledece nedelje pocinju Mastersi u USA. Kakva je to promena vremenskih zona i ritma. Uzas. Proslogodisnji junak tih turnira je uveliko aklimatizovan i ceka.

pre 16 godina

Čovjek ne zna je li ovo teniska ili stranica za komedijaše. Neki su, očito je, zalutali!
Nadal ne može prestići Federera jer je Švicarac na najnovijoj ATP-ovoj ljestvici već izgubio prošlogodišnjih 300 bodova. Tada je turnir igran sedam dana prije!
Drugo, Murray se izgovara Mari. Samo treba slušati britanske komentatore!

Srdjan Jolicic

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da razumem postove vrste "Vamos Rafa" ili "Rafa,idemo do prvog mesta na ATP listi koje zasluzujes" u trenutku kada imamo najboljeg svetskog igraca i kada bez izuzetka,svi ,apsolutno svi,moramo da budemo uz njega na putu ka vrhu. Ovo je imbecino,anti-patriotski i veoma ruzno. Sto se tice Mareja,on svakako nije bolji od Novaka,cak stavise,daj boze da odigraju medjusobni duel pa da vidite kako ce ga nole razbiti. Inace, Rodzerov poraz tako je ocekivan za mene,jer je pre pocetka trrnira izjavljivao da nije u formi i cak neke reci sam protumacio kao varijantu da ce izgubiti od mareja,sto se na kraju i obisninilo. Dakle ,nije u pitanju Marejevo majstorstvo vec Rodzerova taktika. Ne bojte se,ipak je to Rodzer Federer. Jedini koja priznajem da je zaista napravio veliki uspeh protiv njega su Nole (najveci od svih uspeha jer ga je pobedio na njegovoj podlozi,na gren-slemu) i donekle Rafa,ali ,kao sto znamo,niko mu tamo ne moze parirati. Tako da...srebroljubci dragi,Novak Djokovic ce biti broj jedan do kraja godine. Zivi bili pa videli. Pa vi onda navijajte za skote,spance na tim turnirima druge vrste,a gren-slem zna se ko ce osvajati.
NAPRED NOLE!

voja

pre 16 godina

Uopste ne znam sta i kako racunate, ali dolazite do pogresnih zakljucaka.
Federer ima 6330.
Nadal 5930.
Dubai vredi 300. Ako osvoji 5930+300=6230 uvek bilo. A, to je manje od 6330 za 100. Kraj.

voja

pre 16 godina

@rafantastik
"...e sad idu dva turnira u Americi, na kojima brani finale i titulu, e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja..." Do kraja cega?
Ne znam kako si to zamislio, ali ja ozbiljno razmisljam da se ukljucim u trku za Tvoj stan u "centar pg" od 60 kvadrata.
Medjutim, pre nego sto Ti uzmem taj stan, koji nudis za opkladu, osecam moralnu obavezu da Ti predocim kako bi mogla da se razvije situacija u Indijan Velsu i Majamiju.
Dakle, ovako stoje stvari:
Zaboravio si na Federera, koji ce ostati prvi, cak i ako se ne pojavi u Americi. U Indijan Velsu, Kanjas mu je dozvolio da uzme 5 (i slovima - pet) celih bodova, dok je u Majamiju skupio svega 75, opet zahvaljujuci Kanjasu. Laganom racunicom, dolazi se do zakljucka da Amerika Federera moze da kosta mizernih 80 bodova i to je sve sto moze tamo da izgubi. Nadal odande ima 625 (500)- osvojen Indijan Vels i jedno 1/4 (125).
Posto je Tvoja procena da ce Nadal prestici Federera, to bi znacilo da Federer treba da ispadne u prvom kolu oba Mastersa (vazi), a Nadal da osvoji jedan i da u drugom ode korak dalje nego prosle godine, 1/2 (opet, vazi).
Da li dalje mislis da je to moguce? Ja Ti kazem da - sanse nema. Federeru bi ovi turniri mogi samo da donesu nove bodove. Dok Nadal i Nole moraju specijalno da se oznoje. A, prva trojica nisu jedini igraci koji ucestvuju na turnirima. Marej ima dva 1/2 i nece ih se odreci tek tako. Nalbandijan nije ni dolazio u Evropu i Dubai i ceka ih u "svojoj" vremenskoj zoni. Kanjas, takodje. Razbesneli (Soderling) je tamo vec dve nedelje... A, kakav li ce zreb da bude?
Centar PG, 60kvm... a terasa?
@Dragan,BGD
Drago mi je da si tu.

giga91

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federova dominacija pri kraju...a novak nega gazi kako ot to samo zna i ume i sve ce biti u redu...a i iskreno mora da poboljsa formu,jer posle ovoga ima da brani finale i titulu u montrealu i sinsinatiju...

giga

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federereva dominacija pri kraju... a novak neka gazi kako on to samo zna,i iskreno novak sada mora da udje u formu pre sinsinatija i montreala jer tamo brani titilu i finale,da bi stigao bar nadala...

Milan

pre 16 godina

Federer je imao 400 bodova više od Nadala. Federer je izgubio 300 poena koliko je osvojio prošlogodišnjim trijumfom. Nadal brani 75 bodova za četvrtfinale. Ako stigne do polufinala preteći će Federera na prvom mestu.

Mima

pre 16 godina

Pomislila sam da ce se to desiti kada sam videla sa kim Rodzer igra u prvom kolu, bravo, bravo! Zna li neko da li ima tv prenosa, bar na eurosportu? Hvala.

jovana

pre 16 godina

roger je najbolji i dugo ce to biti.a vidim ne umete da racunate iako nadal osvoji dubaji ne moze biti prvi.ko li vam je bio prof.matematike.COME ON FEDERER

kimi

pre 16 godina

Federer je imao 6630 a Nadal 5930 pre ovog turnira. Federer je branio 300 bodova koje je izgubio i od iduceg ponedeljka ce imati 6330 a Nadal brani 75 sto znaci da moze najvise da dobije 225 sto mu opet nije dovoljno da postane broj 1.

beli

pre 16 godina

Ma polako bre ljudi, sta se palite kao da je kraj sveta. Desilo se pa sta? Fed ce to ispravit budite ubedjeni! A ti @zzzz idi bre da cuvas ovce bar nesto pametno da radis a ne da pricas gluposti (endi srbine)

ikan

pre 16 godina

Moj omiljeni teniser, igra najlepši tenis, ima ubedljivo najveći prostor za napredak od mlađih tenisera, i pozitivan skor protiv Fedexa... Sjajna vest...

rafantastik

pre 16 godina

bravo marej,olaksao si rafi put do prvog mjesta,vamos rafa makar do finala da stignes sto ti je dovoljno da konacno budes tamo gdje ti je mjesto na atp listi,a to je broj 1.

Jeca

pre 16 godina

@jovana
Meni je profesor matematike jos ove godine Sneza!
Odlicna profesorka!
Inace iz matematike imam 5!:)
Hvala na pitanju.
Sto se FedEX-a tice,on ce biti prvi jos samo ove godine,a posle njega dolazi nas Nole!

@Igor
Bas i nisam razumela pitanje...
A sto se tice "Moj je zivot Svicarska..." palo mi je napamet.
Pogodi zasto!:D
Pozz!

Tanja

pre 16 godina

Konacno da je neko ispravno, ili priblizno ispravno preneo prezime Mari. Da ste bar gledali proslogodisnje finale mesovitih parova Vimbldona, culi bi kako se preziva rodjeni brat Endija! Nasi komentatori i mediji, nazalost, uglavnom grese prilikom izgovaranja imena i prezimena stranih sportista!

rade

pre 16 godina

Trebali bi racunati za Novaka a ne za Nadala. Rafa ce i onako maksimalno durgo kolo i pravac za Rodjom. Novaku dodajte te bodove za osvojeni turnir pa da vidimo kako se krece..

LKbulls

pre 16 godina

Glupo mi je malo da ovde raspravljamo o imenima, ali kad ste već zapeli... :)
Murray se ne izgovara tačno Mari, a pogotovo ne Marej. Tačan izgovor je Möri. Glas "ö" ima u svakom germanskom jeziku (a i u turskom i mađarskom), ali u slavskim jezicima se zamenjuje ponekad sa "a", ponekad sa "e", pa i sa "u". Obično u rečima koje su na nemačkom, zamenjuje se sa "e", npr. Völler=Feller, a kod engleskih reči sa "a" ili "u". U ovom slučaju je tačnom izgovoru najbliže Mari.

Toni

pre 16 godina

Pa dobro bre, dosta više sa tim lingvističkim lekcijama! Šta me briga da li je Marej ili Mari, da li je Enan ili štajaznam. Kao da je to najvažnija stvar na svetu. Ovde smo da pričamo o tenisu, a ne o izgovoru stranih imena. Dosta!Inaf!

Irena

pre 16 godina

@jovana

Nastavi se nadati.
Federeru je to itekako jedini cilj, da nije, ne bi 7 godina bio sa Mirkom, a može da bude sa milion drugih i ne bi jurio da prestigne sve moguće rekorde da nije tako.
Ali da se umorio, jeste, a kad se bude odmorio, pokazaće da je fizički u najjačim godinama.
Daleko od toga da ga treba otpisati, on igra prelep tenis , samo je čovek u krizi zbog čega pravi preveliki broj neiznuđenih grešaka.
Takođe, veliki pritisak mu stvaraju i mnogi mladi, talentovani teniseri koji pružaju svoj moksimum kad igraju protiv njega, tako da ne može da igra opušteno ni u prvom kolu.

Ivana

pre 16 godina

Danas nije bilo nigde prenosa
a sutra ES koliko sam videla samo prepodne (11h), ali ima na netu: http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/popup/?rn=1929421&ch=2526600&cl=6758614&src=deeurosport

Milana

pre 16 godina

Eurosport.yahoo.com:

ATP Tour - Federer unimpressed by Murray

"I don't think he's changed his game a whole lot since I played him in the Bangkok final," the Swiss said after he was beaten 6-7 6-3 6-4 in the first round of the Dubai Championships by Murray.

"Not that I'm disappointed but I really would have thought he would have changed it in some ways."

"It sort of works for him but he's going to have to grind very hard for the next few years if he keeps playing this way," said Federer.

"He stands way far behind on the court and (that means) you've got to do a lot of running, and he tends to wait a lot for the mistake of the opponent.

"I gave him the mistakes today but I think overall, over a 15-year career, you want to look to win a point more often than for the guy (opponent) to miss.

"That's what served me well over the years but who knows, he might surprise us all and do it for 20 years."

Tako kaze No 1 o igri onoga od koga je upravo izbacen u prvom kolu ovog turnira. Nema problema, covek moze izreci svoje misljenje o protivniku koji ga je nadigrao a i o njegovoj igri koja ne pokazuje da je napredovao u poslednjih dve godine. Ono sto je vredno zapazanja je to da je No 1 zaboravio da kaze nesto i o svojoj igri u poslednje vreme a posebno u ovom mecu. Mozda je i to njegovo pravo??! U stilu pravog svajcarskog dzentlmena????

Ivan

pre 16 godina

Kao prvo ne znam kako je moguce da Federer ( 1. ) igra protiv Mareja ( 11. ), a na primer Nadal igra protiv Kolsrajbera ( 27. cinimi se ).
Kao drugo, mislim da Nadal ne moze da predje Federera jer razlika jeste 400 bodova, ali na zvanicnom sajtu, atp tour, moze se videti da su igracima vec skinuli bodove sa ovog turnira ( to se moze videti kada se pogledaju rezultati igraca u proteklih godinu dana gde nema podataka sa ovog turnira). Mozda gresim.

Kjupi

pre 16 godina

Ma ko to mari, to je njihova stvar. Mislim način izgovaranja, ili ono što mi ne umemo da uradimo kako treba, kao što ni oni ne umeju pravilno da izgovaraju naše termine. U vezi sa ovim rebusom (Murray) reći ću da sam za poznatog pijanistu čije je ime Murray Perahia više puta čuo da se to ime izgovara još nekako grugačije nego dve varijante koje su postale predmet rasprave u ovoj rubrici. Ipak slični slučajevi nisu učestala stvar u našem finom društvu vezanog za tenis. Kako bi to tek bilo u sredini "prostaka" gde bi trebalo da se diskutuje kako se pravilno izgovara onaj popularan glagol koji je postao svaka druga reč u savremenom engleskom jeziku. Jeli to "fak", "fok", "fuk" ili šta još sve drugo to može da bude u zavisnosti od mogućeg izvora; škotskog, irskog, londonskog, južnoafričkog, zapadnoindijskog, australijskog, kalifornijskog, filipinskog, …… itd. Ma ko će to da zarezuje, tenis je ono što nas interesuje a za ostalo dajem pravo Hrvatima.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Cemu tolika diskusija.Pogledate listu,uporedite i sve vam je jasno.Ovo je ATP lista od 25,febrara:

25.februar
Federer, Roger ,6630
Nadal, Rafael, 5980
Djokovic, Novak ,5070

A ovo od 3.marta kada su vec
oduzeti bodovi osvojeni prosle godine.Prema tome,ko koliko osvoji,toliko ce mu de dodati.

3,mart
Federer, Roger ,6330)
Nadal, Rafael ,5930
Djokovic, Novak , 5010

Ako Nadal osvoji turnir,imace 6230 bodova,ako osvoji Novak,
imace 5310 bodova.

Dusan

pre 16 godina

Zreb je prema kralju bio nemilosrdan. Vec u prvom kolu mladi lav, u formi spreman da zagrize. Dolazi nova generacija koja nema previse respekta prema vladaru teniskih terena. Djokovic vec dugo pokazuje zube, tu je Marej kome je ovo druga pobeda nad Federerom, mozda i Gaske (i on je vec jednom dobio kralja ali na sljaci). Otisli su ili odlaze Safin, Hjuit, Rodik, Davidenko, Blejk redovne musterije koje su gubile vec kada su videle zreb turnira. Sledi nam najuzbudljivija sezona u poslednjih par godina. Kralj tvrdih terena je dobro uzdrman, ostali su kralj sljake i kralj trave, nadam se da ce i oni pasti ove godine. Jos i da Nalbandian bude u formi...
Mareju svaka cast, od pocetka godine je u dobroj formi, verujem da bi mogao u prvih 5 u toku godine.
ATP lista je cudna stvar, racuna rezultate samo u poslednjih godinu dana. Za sve neupucene korisnike interneta evo linka http://www.atptennis.com/3/en/rankings/entrysystem/
kada kliknete na broj bodova za nekog igraca mozete da vidite tacno sta mu se racuna pa posle sabiranje i oduzimanje do mile volje. Pozdrav svima koji uzivaju u pracenju tenisa.

Milan2

pre 16 godina

@Sale92
@Milan
Pogrešili ste, ove godine je kalendar pomeren i bodovi iz Dubai-a prošle godine su već skinuti, tako da Federer ništa ne gubi, a Rafa osvaja bodove od ove godine - 25 koliko ima za najslabiji turnir koji je uzet u obzir od prošle godine,znači maksimalno 275,a to nije dovoljno jer je razlika 400 poena. Pošto odmah posle ovog turnira ide indijan vels na kome Rafa brani titulu Fedrera ćemo gledati na čelu liste bar do sredine aprila i turnira u Monaku.

Irena

pre 16 godina

Ja sam gledala opet preko Total Tv-a (Dubai sport), a od sutra će valjda biti prenos i preko Eurosporta 2.

@svetlana
Podržavam tvoj komentar, i meni je bilo neobično dok sam slušala Arape kako Mareja zovu Mjurej, a Gaskea - Gazged, iako je to stvar njihovog izgovora.
Ali, s druge strane, moraš priznati da prija što većina stranaca Novakovo prezime ipak izgovara kao Đoković, a ne kao Djokovic ili Djokovik .

U svakom slučaju, drago mi je što sam nešto i naučila. Eto ja npr. nisam znala da se praktikuje oduzimanje bodova na ATP listi, teniserima koji ih brane, ukoliko se turnir igra kasnije u odnosu na prethodnu godinu.
Hvala bolje upućenima (a ne pametnijima, kao što se neko ovde potpisa) na toj informaciji!

Steva

pre 16 godina

@Jovana

Tvoj profesor nije kriv, ali ti matematiku ocigledno ne poznajes dovoljno.
Pogledaj prethodne komenare, ima tu dobrih matematicara.

Slavko

pre 16 godina

Turnir u Dubajiu je prosle godine odrzan nedelju dana ranije, tako da su bodovi sa ATP ranking liste vec oduzeti. Znaci ne postoji nikakva mogucnost da Nadal dodje na prvo mjesto.

jovana

pre 16 godina

federer ne osjeca nikakav pritisak jednostavno tenis mu je dosadio.jedini cilj mu je osvajanje rolan garrosa za sta se on vec od pocetka sezone priprema.come on roger!forever the best!

Bojana

pre 16 godina

Fedex i dalje si najbolji! I najbolji ponekad gube sto je normalno. Pa, ovo je samo sport. Ovako je uzbudljivije. Nije on jedini koji zna da igra tenis. Sta bi bilo kada bi on uvek pobedjivao?! Ima jos odlicnih 'mladih' igraca koji su tu da prave pometnju sto daje jos vecu draz tenisu. Ali, razlika je u tome sto drugi treba da se jos malo vise namuce da bi postigli ono sta je Federer postigao do sada. Jos uvek si kralj teniskih terena i nadam se da ces jos dugo to i biti. Covek je dobro rekao da je od sebe napravio 'monstruma' pa kad izgubi svi se nesto cude, pljuju ga i tome slicno. Ti si jos uvek 'majstor svog zanata' i sta drugo nego srecno i u nove pobede.

darko_trebinje

pre 16 godina

Ja mislim da Rafa nema nikakve sanse da odbrani poene iz Amerike,a isto tako ocekujemi da Federer da malo gas.Iskreno se nadam da ce Novak u Americi odbraniti sve poene iako ce biti tesko a onda na sljaci do Garosa poboljsati bodovni saldo,jer tu ima prostora za napredak.Mada ne treba zaboraviti da tenis ne igraju samo ova trojica,kao sto neko nabroja ko ih sve ceka u Americi,mislim da ce u narednom periodu biti vise iznenadjenja,a malo promjena na atp listi

kimi

pre 16 godina

Pobogu ljudi, kako to racunate? Ovde sve ekspert do eksperta. Bodovi se brane od svake prethodne godine. Nadal od prosle godine brani 75 bodova na ovom turniru sto znaci da on ako osvoji turnir moze da dobije najvise 225 sto kad se doda na njegovih 5930 dobija se 6155. Federeru je iz nekog nepoznatog razloga vec skinuto 300 bodova pa sada ima 6330 a to bi trebalo da bude obracunato tek od sledeceg ponedeljka. Od zavrsetka AO Federer nije branio bodove ni na jednom turniru te je pre ovog turnira imao 6630. Nadam se da je sada sve jasnije.

dex

pre 16 godina

ovaj poraz vise i nije takvo iznenadjenje.federer je uzdrman jos na australian openu od noleta.napred nole gazi sve redom sve do vrha.

nataly

pre 16 godina

@Ivan-e,
kao prvo sto bi ti rekao,a zasto da Fedex ne igra protiv 11 igraca sveta?Da li to njemu treba da se namestaju laksi protivnici pa da olako dodje do finala?Uostalom ,Kolsrajber igra odlican tenis i vec je osvojio cini mi se jedan turnir ovr godine ,a fenomenalan je bio i na AO!!!
A,drugo...ako je neko najbolji...on treba da pobedi sve(jer je najbolji).Trece,ako uzmemo u obzir tvoje pitanje,pa ga malo preradimo...mozemo doci i do sledeceg:"Kako Marrey kao 11 igrac,igra protiv 1,a "Kolsrajber" kao 27 igra protiv 2?Znaci,ko je najbolji taj pobedjuje(ma ko bio...pa cak i "Kolsrajber").
Inace Murrey je munja,i ocekujem od njega da ove godine udje u prvih 5.Naravno to su moja "velika ocekivanja",Kao i Nole da napravi pometnju na svim terenima!

Predo

pre 16 godina

Interesantni komentari, koji imaju cak i nekih elemenata intelektualne rasprave i sto se tice tenisa i jezika. Prvo sto se tice jezika: Nekad davno su me Hrvati nervirali zbog pisanja originalnih stranih imena. Sad vidim da je to pravilno, mada znam da je narodu, koji uglavnom ne zna dobro ni svoj jezik, znati kako se izgovaraju engleska ili francuska imena (Bavim se engleskim jezikom, pa mi je ponekad tesko zakljuciti kako se izgovara neko nepoznato ime). Ali bi to trebali da znaju nasi vrli komentatori i sportski novinari. Sjecam se jednom kad je Miso Dusanovic otisao da pita slovackog komentatora kako da izgovara Hantuchova (na pocetku njene karijere). I covjek naucio i nama pokazao. Mari je blize nego Marej, i zato je oboje u neku ruku i pravilno i nepravilno. Zato cu ja pisati njegovo originalno ime. Dakle, Murray je od pocetka svoje karijere ocigledno tip igraca, koji ne lezi Federeru, kao sto izgleda Murray-u ne lezi Djokovic. I to je tako. Zato ne bih otpisivao Federera prerano. On je i ranije imao svoje uspone i padove i tacno je da ce svake godine igrati sve slabije, ali on jos nije rekao svoju zadnju rijec. Normalno je da mora doci do odredjenog prezasicenja nakon tolikih godina igranja, treninga. Fizicki je on u najboljim godinama, ali treba psihicki izdrzati sve te pripreme i takmicenja, a covjek zaradio bogatstvo za praunuke. Njegov privatni zivot je vise-manje tajna, ali ko zna sto se i tu desava, a to se itekako reflektuje u sportu kao sto je tenis. Ipak mislim da ce smjena na vrhu doci prije nego sto su mnogi mislili. Da li ce to uraditi Nadal jos tokom sezone na sljaci (gdje brani ogroman broj bodova) ili ce to biti Novak, ciji najveci problem je da odbrani bodove iz Majamija i Indian Velsa i onda ce mu biti dovoljno da preotme od Federera Vimbldon ili US Open, ali lako je to reci - treba to uraditi. Sad treba da vidimo u kakvoj je formi Novak i da li mu mladi i nadolazeci Cilic "lezi" ili "ne lezi".

rafantastik

pre 16 godina

dusane,u sto ces da se kladimo,ja imam stan u centar pg,60 kvadrata to sam spreman da ulozim da ce rafa na kraj ove godine biti prvi.

Milos

pre 16 godina

Mogu nesto da vam kazem? Federeru nisu jos uvek oduzeti bodovi zbog ispadanja u 1. kolu Dubaija. Kad se oduzmu, a ima ih 300, ostaje mu 100 vise od Nadala koji brani 75. Ako Nadal dodje do cetvrtfinala, i ispadne, ne gubi nista ali nista i ne dobija. Ako pak prodje do polufinala, dobija 75 bodova, sto mu ne bi bilo dovoljno za 1.mesto. Ali ako, ne daj boze, stigne do finala, eto njega tamo gde ne zasluzuje da bude. Pozdrav

Jeca

pre 16 godina

@rafantastik
I ja razmisljam da se ukljucim u opkladu.
Jer kao sto rece Donald Trump:"Bogatstvo je u nekretninama."
A 60 kvadrata je lep prostor.
A ipak nema dileme-
Roger ce do kraja godine biti prvi!
U to nema sumnje!
Sa svojih 6330 poena je u ubedljivom vodjstvu,a sa turniria u Americi ima samo 80 bodova,za razliku od Rafe koji ima preko 600!
Pa ti izracunaj!
Poz

Blade Runner

pre 16 godina

"Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.
(nikola, 3. mart 2008 20:16)"
Nikola, imas uzivo live streaming turnira iz Dubaija na Eurosport-ovom sajtu.

jovana

pre 16 godina

@jeca
federer ce minimum jos 4 god biti prvi a zamenice ga ja se nadam bilo ko samo ne nadal i djokovic.federeru je dosadilo da igra tenis nije mu to jedini cilj u zivotu pa zbog toga gubi vise nego obicno

Andra

pre 16 godina

Moze li neko da mi kaze zasto Federer ima 300 bodova manje u odnosu na proslu nedelju s' obzirom da nije branio bodove ni sa jednog turnira od prosle godine? Da li je moguce da su njemu, a i ostalima, bodovi iz Dubaija od prosle godine izbrisani pre starta ovog turnira?

Rafa

pre 16 godina

A taman sam se ponadao da dolazi na prvo mesto.Hteo sam juce da odem da se napijem al vidim objasnise mi strucnjaci da jos mora da ceka.I zato nisam hteo da komentarisem.Ipak mislim da je bilo bolje da nisam citao komentari,jer bi meceve gledao sa neverovatnim uzbudjenjem, a ovako.......ipak nema veze...a ovi strucnjaci nazvani Klajnovi nam objasnise da mozemo da izgovaramo i Mari,Muri,Mori ipak ja mislim da mi njega zovemo Meri(Popins) ionako lici......pozdrav

GoranSD

pre 16 godina

Nadal gotovo da nema šanse da u skorijoj budućnosti pređe Federera.Ovaj bi morao stvarno da igra katastrofalno pa da se to desi.Jedina eventualna šansa bi mogao biti neki Federerov kiks na Wimbldonu ili kasnije na USOpenu.Ali ja Rafinim navijačima poručujem da se dobro zabrinu kako će odbraniti one silne bodove na šljaci!Jer na tvrdim podlogama nekog napretka nema.Nije to loše ali je ipak daleko od ambicija nekoga ko želi da bude br.1.Evo Kolšrajber vodi 4-2 tako da je i Dubai pod znakom pitanja.
Novakova prilika je ipak jesen ako pre toga ne napravi neki veliki kiks.I do tada je moguće ali to bi značilo da Novak počinje da dominira svetskim tenisom a to je jako teško jer ipak neke stvari moraju da sazre u njegovoj glavi.

pre 16 godina

Čudna je ta profesorica, a usto još živi u Engleskoj. U Englesko-hrvatskomu rječniku (1436 stranica;autor Rudolf Filipović) postoji samo riječ "hockey". Nema nikakvoga "hockaya". U istomu rječniku piše da se Murray izgovara "mari". Nema nikakvoga "mareja", stoga dileme pri transkripciji ne može biti! Pitam se je li Svetlana doista profesorica jer se izgubila u engleskim riječima!
Profesorica ne napisla:
"Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!
(svetlana, 3. mart 2008 22:02)

rafantastik

pre 16 godina

voja nisam vidjeo da su uracunali bodove od prosle godine,ali sto se tice branjenja bodova,mislim da na sljaku ce sve odbraniti,jer je stvarno neprikosnoven,e sad idu dva turnira u americi na kojima brani finale i titulu,e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja,sto bi ja mnogo volio,jer obozavam tenis koji on igra.a mislim da ni nole nece odbraniti proslogodisnje rezultate,tako da ne vidim prijetnju od djokovica,makar ne ove godine.

Rafa

pre 16 godina

@GoranSD i za sve prisutne
e obavestenje Nadal je pobediooooooooooooooooooooo.posle federera nadali ste se da ce i Nadal izgubiti,narocito posle prvog setaaa....e pa nije...Koja je to igracina.

D. Markovski

pre 16 godina

Neki je posjetitelj ovog portala napisao kakoj e šteta da"niko nije prenosio meč". Nije točno, ja sam ga gledao. Mečeve u Dubaiju prenosi satelitska TV EDTV Sports (Dubai mux): 13,0E - Hot Bird2 - 11747H.

nebitan lik

pre 16 godina

@bluberi(ispravice me vec profesorka engleskog) ovo je atp lista koja je trenutno na snazi.Ja sam prilicno laik ali ako Rafa pobedi u Dubaiu jasno je da ce da ga predje....pozz svima




1 Federer , R. 6330
2 Nadal , R. 5930
3 Djokovic , N. 5010
4 Ferrer , D. 2695
5 Davydenko , N. 2640
6 Roddick , A. 2140
7 Nalbandian , D. 2050
8 Gasquet , R. 1885
9 Blake , J. 1710
10 Berdych , T. 1685

krivadrina

pre 16 godina

Mari? Ako vec ne pisete imena u originalu, onda bar napisite ispravno - Marej.Ovako zvuci kao Marie Claire ili neka vec druga Francuska dama.

rafantastik

pre 16 godina

bravo marej,olaksao si rafi put do prvog mjesta,vamos rafa makar do finala da stignes sto ti je dovoljno da konacno budes tamo gdje ti je mjesto na atp listi,a to je broj 1.

jovana

pre 16 godina

@jeca
federer ce minimum jos 4 god biti prvi a zamenice ga ja se nadam bilo ko samo ne nadal i djokovic.federeru je dosadilo da igra tenis nije mu to jedini cilj u zivotu pa zbog toga gubi vise nego obicno

ikan

pre 16 godina

Moj omiljeni teniser, igra najlepši tenis, ima ubedljivo najveći prostor za napredak od mlađih tenisera, i pozitivan skor protiv Fedexa... Sjajna vest...

nebitan lik

pre 16 godina

@bluberi(ispravice me vec profesorka engleskog) ovo je atp lista koja je trenutno na snazi.Ja sam prilicno laik ali ako Rafa pobedi u Dubaiu jasno je da ce da ga predje....pozz svima




1 Federer , R. 6330
2 Nadal , R. 5930
3 Djokovic , N. 5010
4 Ferrer , D. 2695
5 Davydenko , N. 2640
6 Roddick , A. 2140
7 Nalbandian , D. 2050
8 Gasquet , R. 1885
9 Blake , J. 1710
10 Berdych , T. 1685

Andra

pre 16 godina

Moze li neko da mi kaze zasto Federer ima 300 bodova manje u odnosu na proslu nedelju s' obzirom da nije branio bodove ni sa jednog turnira od prosle godine? Da li je moguce da su njemu, a i ostalima, bodovi iz Dubaija od prosle godine izbrisani pre starta ovog turnira?

Milos

pre 16 godina

Mogu nesto da vam kazem? Federeru nisu jos uvek oduzeti bodovi zbog ispadanja u 1. kolu Dubaija. Kad se oduzmu, a ima ih 300, ostaje mu 100 vise od Nadala koji brani 75. Ako Nadal dodje do cetvrtfinala, i ispadne, ne gubi nista ali nista i ne dobija. Ako pak prodje do polufinala, dobija 75 bodova, sto mu ne bi bilo dovoljno za 1.mesto. Ali ako, ne daj boze, stigne do finala, eto njega tamo gde ne zasluzuje da bude. Pozdrav

Milan

pre 16 godina

Federer je imao 400 bodova više od Nadala. Federer je izgubio 300 poena koliko je osvojio prošlogodišnjim trijumfom. Nadal brani 75 bodova za četvrtfinale. Ako stigne do polufinala preteći će Federera na prvom mestu.

Srdjan Jolicic

pre 16 godina

Ja zaista ne mogu da razumem postove vrste "Vamos Rafa" ili "Rafa,idemo do prvog mesta na ATP listi koje zasluzujes" u trenutku kada imamo najboljeg svetskog igraca i kada bez izuzetka,svi ,apsolutno svi,moramo da budemo uz njega na putu ka vrhu. Ovo je imbecino,anti-patriotski i veoma ruzno. Sto se tice Mareja,on svakako nije bolji od Novaka,cak stavise,daj boze da odigraju medjusobni duel pa da vidite kako ce ga nole razbiti. Inace, Rodzerov poraz tako je ocekivan za mene,jer je pre pocetka trrnira izjavljivao da nije u formi i cak neke reci sam protumacio kao varijantu da ce izgubiti od mareja,sto se na kraju i obisninilo. Dakle ,nije u pitanju Marejevo majstorstvo vec Rodzerova taktika. Ne bojte se,ipak je to Rodzer Federer. Jedini koja priznajem da je zaista napravio veliki uspeh protiv njega su Nole (najveci od svih uspeha jer ga je pobedio na njegovoj podlozi,na gren-slemu) i donekle Rafa,ali ,kao sto znamo,niko mu tamo ne moze parirati. Tako da...srebroljubci dragi,Novak Djokovic ce biti broj jedan do kraja godine. Zivi bili pa videli. Pa vi onda navijajte za skote,spance na tim turnirima druge vrste,a gren-slem zna se ko ce osvajati.
NAPRED NOLE!

Jeca

pre 16 godina

@jovana
Meni je profesor matematike jos ove godine Sneza!
Odlicna profesorka!
Inace iz matematike imam 5!:)
Hvala na pitanju.
Sto se FedEX-a tice,on ce biti prvi jos samo ove godine,a posle njega dolazi nas Nole!

@Igor
Bas i nisam razumela pitanje...
A sto se tice "Moj je zivot Svicarska..." palo mi je napamet.
Pogodi zasto!:D
Pozz!

rafantastik

pre 16 godina

dusane,u sto ces da se kladimo,ja imam stan u centar pg,60 kvadrata to sam spreman da ulozim da ce rafa na kraj ove godine biti prvi.

rade

pre 16 godina

Trebali bi racunati za Novaka a ne za Nadala. Rafa ce i onako maksimalno durgo kolo i pravac za Rodjom. Novaku dodajte te bodove za osvojeni turnir pa da vidimo kako se krece..

jovana

pre 16 godina

roger je najbolji i dugo ce to biti.a vidim ne umete da racunate iako nadal osvoji dubaji ne moze biti prvi.ko li vam je bio prof.matematike.COME ON FEDERER

blueberry

pre 16 godina

Ljudi,necu da se pravim pametna..ali,matematika vam nije jaca strana.Elem,Rodja ima 6630 bodova,a Nadal 5980 pts, .Znaci RF ce imati sada 6330, a Rafael ako osvoji turnir 300-75 (ovih 75 brani od prosle godine)znaci 6205 pts.Tako da nista od tog prvog mesta!Ispravite me ako gresim,of course!

dex

pre 16 godina

ovaj poraz vise i nije takvo iznenadjenje.federer je uzdrman jos na australian openu od noleta.napred nole gazi sve redom sve do vrha.

jovana

pre 16 godina

federer ne osjeca nikakav pritisak jednostavno tenis mu je dosadio.jedini cilj mu je osvajanje rolan garrosa za sta se on vec od pocetka sezone priprema.come on roger!forever the best!

Rafa

pre 16 godina

A taman sam se ponadao da dolazi na prvo mesto.Hteo sam juce da odem da se napijem al vidim objasnise mi strucnjaci da jos mora da ceka.I zato nisam hteo da komentarisem.Ipak mislim da je bilo bolje da nisam citao komentari,jer bi meceve gledao sa neverovatnim uzbudjenjem, a ovako.......ipak nema veze...a ovi strucnjaci nazvani Klajnovi nam objasnise da mozemo da izgovaramo i Mari,Muri,Mori ipak ja mislim da mi njega zovemo Meri(Popins) ionako lici......pozdrav

Milana

pre 16 godina

Eurosport.yahoo.com:

ATP Tour - Federer unimpressed by Murray

"I don't think he's changed his game a whole lot since I played him in the Bangkok final," the Swiss said after he was beaten 6-7 6-3 6-4 in the first round of the Dubai Championships by Murray.

"Not that I'm disappointed but I really would have thought he would have changed it in some ways."

"It sort of works for him but he's going to have to grind very hard for the next few years if he keeps playing this way," said Federer.

"He stands way far behind on the court and (that means) you've got to do a lot of running, and he tends to wait a lot for the mistake of the opponent.

"I gave him the mistakes today but I think overall, over a 15-year career, you want to look to win a point more often than for the guy (opponent) to miss.

"That's what served me well over the years but who knows, he might surprise us all and do it for 20 years."

Tako kaze No 1 o igri onoga od koga je upravo izbacen u prvom kolu ovog turnira. Nema problema, covek moze izreci svoje misljenje o protivniku koji ga je nadigrao a i o njegovoj igri koja ne pokazuje da je napredovao u poslednjih dve godine. Ono sto je vredno zapazanja je to da je No 1 zaboravio da kaze nesto i o svojoj igri u poslednje vreme a posebno u ovom mecu. Mozda je i to njegovo pravo??! U stilu pravog svajcarskog dzentlmena????

svetlana

pre 16 godina

Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!

giga

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federereva dominacija pri kraju... a novak neka gazi kako on to samo zna,i iskreno novak sada mora da udje u formu pre sinsinatija i montreala jer tamo brani titilu i finale,da bi stigao bar nadala...

giga91

pre 16 godina

ovo je samo jos jedan dokaz da je federova dominacija pri kraju...a novak nega gazi kako ot to samo zna i ume i sve ce biti u redu...a i iskreno mora da poboljsa formu,jer posle ovoga ima da brani finale i titulu u montrealu i sinsinatiju...

Sale 92

pre 16 godina

Ljudi jer sam ja lepo izracunao da Nadal ako prodje dalje od cetvrtfinala postaje prvi teniser sveta.
Ako sam upravu svaka cast malo mi je krivo sto Novak verovatno nece skinuti Rogera.Ipak Nadal i Djokovic na sledecem turniru Indian Vels brane titulu i finale a Federer je ispao u 2 kolu.
Nadam se da nas tek ocekuju velike borbe izmedju ova tri tenisera i voleo bih da se Novak najbolje snadje u toj borbi.
Ajmo Nole!!!!!!!!!!!!!!!!

beli

pre 16 godina

Ma polako bre ljudi, sta se palite kao da je kraj sveta. Desilo se pa sta? Fed ce to ispravit budite ubedjeni! A ti @zzzz idi bre da cuvas ovce bar nesto pametno da radis a ne da pricas gluposti (endi srbine)

Milan2

pre 16 godina

@Sale92
@Milan
Pogrešili ste, ove godine je kalendar pomeren i bodovi iz Dubai-a prošle godine su već skinuti, tako da Federer ništa ne gubi, a Rafa osvaja bodove od ove godine - 25 koliko ima za najslabiji turnir koji je uzet u obzir od prošle godine,znači maksimalno 275,a to nije dovoljno jer je razlika 400 poena. Pošto odmah posle ovog turnira ide indijan vels na kome Rafa brani titulu Fedrera ćemo gledati na čelu liste bar do sredine aprila i turnira u Monaku.

Toni

pre 16 godina

Pa dobro bre, dosta više sa tim lingvističkim lekcijama! Šta me briga da li je Marej ili Mari, da li je Enan ili štajaznam. Kao da je to najvažnija stvar na svetu. Ovde smo da pričamo o tenisu, a ne o izgovoru stranih imena. Dosta!Inaf!

D. Markovski

pre 16 godina

Neki je posjetitelj ovog portala napisao kakoj e šteta da"niko nije prenosio meč". Nije točno, ja sam ga gledao. Mečeve u Dubaiju prenosi satelitska TV EDTV Sports (Dubai mux): 13,0E - Hot Bird2 - 11747H.

Bojana

pre 16 godina

Fedex i dalje si najbolji! I najbolji ponekad gube sto je normalno. Pa, ovo je samo sport. Ovako je uzbudljivije. Nije on jedini koji zna da igra tenis. Sta bi bilo kada bi on uvek pobedjivao?! Ima jos odlicnih 'mladih' igraca koji su tu da prave pometnju sto daje jos vecu draz tenisu. Ali, razlika je u tome sto drugi treba da se jos malo vise namuce da bi postigli ono sta je Federer postigao do sada. Jos uvek si kralj teniskih terena i nadam se da ces jos dugo to i biti. Covek je dobro rekao da je od sebe napravio 'monstruma' pa kad izgubi svi se nesto cude, pljuju ga i tome slicno. Ti si jos uvek 'majstor svog zanata' i sta drugo nego srecno i u nove pobede.

jole

pre 16 godina

U zadnje vreme tenis postaje sve zanimljiviji. Svako moze svako ga da pobedi, niko vise nije neprikosnoven. To vazi za Nadala i Djokovica, kao i za ostale iz top 10. Mislim da je ovo kraj ere dvojice tenisera koji su zadnje vreme bili suvereni na terenu. To je i te kako dobro za sve ljubitelje tenisa, jer je u svetskim tokovim tenis izgubio svoju draz. Mnogo srece nasem DJokovicu i Tipsarevicu u Dubaiu.

nikola

pre 16 godina

Ovo uopšte nije iznenađenje. Federer već duže vreme nije u onoj formi od pre dve godine, a Mareja i dalje smatram jednim od trojice najtalentovanijih igrača. Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.

Mima

pre 16 godina

Pomislila sam da ce se to desiti kada sam videla sa kim Rodzer igra u prvom kolu, bravo, bravo! Zna li neko da li ima tv prenosa, bar na eurosportu? Hvala.

Blade Runner

pre 16 godina

"Velika je šteta samo što niko nije prenosio ovaj meč.
(nikola, 3. mart 2008 20:16)"
Nikola, imas uzivo live streaming turnira iz Dubaija na Eurosport-ovom sajtu.

GoranSD

pre 16 godina

Ne može Nadal da prestigne Federera jer su u novoj ATP listi već oduzeti poeni iz Dubaija valjda iz razloga jer se prošle godine turnir održavao nedelju dana ranije.
Inače Marej je u Sinsinatiju pre godinu i po pobedio Federera u drugom kolu tako da ovo ništa ne znači.Mislim doći će i njegov pad ali mislim da je ovo tek samo mala nizbrdica koja dolazi u slično vreme kao i prošle godine.Zanimljivo je da su već sa ovog turnira ispali Južni i Vavrinka tako da Dubai nastavlja seriju iznenađujuh finalista i rezultata koja je počela još od Marseja.Izgleda da najbolji teniseri ipak tempiraju formu za kasnije.

pametniji

pre 16 godina

Sve ste vi to lepo izracunali, ali ste zaboravili da je Dubai prosle godine bio jednu nedelju ranije, pa je vec izbrisan iz zbira. Razlika je 400 poena, a pobeda nosi 300 poena, dakle Nadal moze samo da pridje na 100 razlike, a ne i da ga prestigne.

voja

pre 16 godina

@rafantastik
Nadal ne moze do prvog mesta, cak i ako osvoji Dubai. U najboljoj varijanti za njega, ukoliko osvoji, Federer mu bezi 100 poena. Ista situacija kao na AO. I da nista ne uradi, profitira. Ali, naravno da to tako ne moze dugo. I ako dodje do prvog mesta samo na osnovu Federerovog gubljenja poena, vrlo brzo ce odatle i otici. Mora nesto i da osvoji. Malo neverovatno zvuci pretpostavka da ce odbraniti sve osvojeno prosle godine, kada u konkurenciji nije imao sadasnjeg Novaka, Nalbandijana, Mareja... u dve reci - raspomamljenu ekipu.
Sto se Mareja tice, mnogo lepo igra i ja volim da ga gledam, ali trebace mu jos ovakvih pobeda da se iskupi, kod mene, posto sam ga "videla" kako izbacuje Nadala u 1/2 AO, pa se na to i kladila (sunce mu poljubim, necu mu to zaboraviti).
Pravi karambol pocinje tek posle Indijan Velsa i Majamija. A, kada se presele na sljaku... Tek ce tada da prsti.
I Juznji je prosao kao bos po trnju. Drugi turnir za redom, kako ispada u prvom kolu. Santoro je sebi napravio toliko lufta, da je mogao sebi da priusti luksuziranje i da na mec loptu pravi duple greske.
Nesto se pitam. Da li ce na ovom turniru biti "uzdrzanih" (Nole u Sinsinaitiju), posto vec sledece nedelje pocinju Mastersi u USA. Kakva je to promena vremenskih zona i ritma. Uzas. Proslogodisnji junak tih turnira je uveliko aklimatizovan i ceka.

kimi

pre 16 godina

Federer je imao 6630 a Nadal 5930 pre ovog turnira. Federer je branio 300 bodova koje je izgubio i od iduceg ponedeljka ce imati 6330 a Nadal brani 75 sto znaci da moze najvise da dobije 225 sto mu opet nije dovoljno da postane broj 1.

pre 16 godina

Čovjek ne zna je li ovo teniska ili stranica za komedijaše. Neki su, očito je, zalutali!
Nadal ne može prestići Federera jer je Švicarac na najnovijoj ATP-ovoj ljestvici već izgubio prošlogodišnjih 300 bodova. Tada je turnir igran sedam dana prije!
Drugo, Murray se izgovara Mari. Samo treba slušati britanske komentatore!

voja

pre 16 godina

Uopste ne znam sta i kako racunate, ali dolazite do pogresnih zakljucaka.
Federer ima 6330.
Nadal 5930.
Dubai vredi 300. Ako osvoji 5930+300=6230 uvek bilo. A, to je manje od 6330 za 100. Kraj.

Ivana

pre 16 godina

Danas nije bilo nigde prenosa
a sutra ES koliko sam videla samo prepodne (11h), ali ima na netu: http://cosmos.bcst.yahoo.com/up/player/popup/?rn=1929421&ch=2526600&cl=6758614&src=deeurosport

Tanja

pre 16 godina

Konacno da je neko ispravno, ili priblizno ispravno preneo prezime Mari. Da ste bar gledali proslogodisnje finale mesovitih parova Vimbldona, culi bi kako se preziva rodjeni brat Endija! Nasi komentatori i mediji, nazalost, uglavnom grese prilikom izgovaranja imena i prezimena stranih sportista!

Slavko

pre 16 godina

Turnir u Dubajiu je prosle godine odrzan nedelju dana ranije, tako da su bodovi sa ATP ranking liste vec oduzeti. Znaci ne postoji nikakva mogucnost da Nadal dodje na prvo mjesto.

Ivan

pre 16 godina

Kao prvo ne znam kako je moguce da Federer ( 1. ) igra protiv Mareja ( 11. ), a na primer Nadal igra protiv Kolsrajbera ( 27. cinimi se ).
Kao drugo, mislim da Nadal ne moze da predje Federera jer razlika jeste 400 bodova, ali na zvanicnom sajtu, atp tour, moze se videti da su igracima vec skinuli bodove sa ovog turnira ( to se moze videti kada se pogledaju rezultati igraca u proteklih godinu dana gde nema podataka sa ovog turnira). Mozda gresim.

kimi

pre 16 godina

Pobogu ljudi, kako to racunate? Ovde sve ekspert do eksperta. Bodovi se brane od svake prethodne godine. Nadal od prosle godine brani 75 bodova na ovom turniru sto znaci da on ako osvoji turnir moze da dobije najvise 225 sto kad se doda na njegovih 5930 dobija se 6155. Federeru je iz nekog nepoznatog razloga vec skinuto 300 bodova pa sada ima 6330 a to bi trebalo da bude obracunato tek od sledeceg ponedeljka. Od zavrsetka AO Federer nije branio bodove ni na jednom turniru te je pre ovog turnira imao 6630. Nadam se da je sada sve jasnije.

Irena

pre 16 godina

Ja sam gledala opet preko Total Tv-a (Dubai sport), a od sutra će valjda biti prenos i preko Eurosporta 2.

@svetlana
Podržavam tvoj komentar, i meni je bilo neobično dok sam slušala Arape kako Mareja zovu Mjurej, a Gaskea - Gazged, iako je to stvar njihovog izgovora.
Ali, s druge strane, moraš priznati da prija što većina stranaca Novakovo prezime ipak izgovara kao Đoković, a ne kao Djokovic ili Djokovik .

U svakom slučaju, drago mi je što sam nešto i naučila. Eto ja npr. nisam znala da se praktikuje oduzimanje bodova na ATP listi, teniserima koji ih brane, ukoliko se turnir igra kasnije u odnosu na prethodnu godinu.
Hvala bolje upućenima (a ne pametnijima, kao što se neko ovde potpisa) na toj informaciji!

nataly

pre 16 godina

@Ivan-e,
kao prvo sto bi ti rekao,a zasto da Fedex ne igra protiv 11 igraca sveta?Da li to njemu treba da se namestaju laksi protivnici pa da olako dodje do finala?Uostalom ,Kolsrajber igra odlican tenis i vec je osvojio cini mi se jedan turnir ovr godine ,a fenomenalan je bio i na AO!!!
A,drugo...ako je neko najbolji...on treba da pobedi sve(jer je najbolji).Trece,ako uzmemo u obzir tvoje pitanje,pa ga malo preradimo...mozemo doci i do sledeceg:"Kako Marrey kao 11 igrac,igra protiv 1,a "Kolsrajber" kao 27 igra protiv 2?Znaci,ko je najbolji taj pobedjuje(ma ko bio...pa cak i "Kolsrajber").
Inace Murrey je munja,i ocekujem od njega da ove godine udje u prvih 5.Naravno to su moja "velika ocekivanja",Kao i Nole da napravi pometnju na svim terenima!

pre 16 godina

Čudna je ta profesorica, a usto još živi u Engleskoj. U Englesko-hrvatskomu rječniku (1436 stranica;autor Rudolf Filipović) postoji samo riječ "hockey". Nema nikakvoga "hockaya". U istomu rječniku piše da se Murray izgovara "mari". Nema nikakvoga "mareja", stoga dileme pri transkripciji ne može biti! Pitam se je li Svetlana doista profesorica jer se izgubila u engleskim riječima!
Profesorica ne napisla:
"Moram da prvo priznam da su me oduvek nervirali sitnicari koji su analizirali kako se izgovara Henin, pa onda razne varijacije padeza, novogovora itd.
ali citam komentare pa posto sam po struci profa engleskog a i zivim ovde vec poduze, Murray se zaista izgovara Mari, na isti nacin kao sto se (odbojka) volleyball izgovara volibol, ili hockay (hokej) - hoki.
Nista arogantno od mene, samo da rasvetlim onima koji stvarno ne znaju a zele da znaju kako se izgovara na engleskom.
Inace, mislim da su i Mari i Marej jednako OK, izbor zavisi od licnog ukusa dok se u medijima ne ustali dominantna varijanta.
London je za ceo svet London osim za Engleze za koje je Landn.
Sve u svemu, rasturi ga danas decko, svaka mu cast!
(svetlana, 3. mart 2008 22:02)

Dragan,BGD

pre 16 godina

Cemu tolika diskusija.Pogledate listu,uporedite i sve vam je jasno.Ovo je ATP lista od 25,febrara:

25.februar
Federer, Roger ,6630
Nadal, Rafael, 5980
Djokovic, Novak ,5070

A ovo od 3.marta kada su vec
oduzeti bodovi osvojeni prosle godine.Prema tome,ko koliko osvoji,toliko ce mu de dodati.

3,mart
Federer, Roger ,6330)
Nadal, Rafael ,5930
Djokovic, Novak , 5010

Ako Nadal osvoji turnir,imace 6230 bodova,ako osvoji Novak,
imace 5310 bodova.

rafantastik

pre 16 godina

voja nisam vidjeo da su uracunali bodove od prosle godine,ali sto se tice branjenja bodova,mislim da na sljaku ce sve odbraniti,jer je stvarno neprikosnoven,e sad idu dva turnira u americi na kojima brani finale i titulu,e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja,sto bi ja mnogo volio,jer obozavam tenis koji on igra.a mislim da ni nole nece odbraniti proslogodisnje rezultate,tako da ne vidim prijetnju od djokovica,makar ne ove godine.

Irena

pre 16 godina

@jovana

Nastavi se nadati.
Federeru je to itekako jedini cilj, da nije, ne bi 7 godina bio sa Mirkom, a može da bude sa milion drugih i ne bi jurio da prestigne sve moguće rekorde da nije tako.
Ali da se umorio, jeste, a kad se bude odmorio, pokazaće da je fizički u najjačim godinama.
Daleko od toga da ga treba otpisati, on igra prelep tenis , samo je čovek u krizi zbog čega pravi preveliki broj neiznuđenih grešaka.
Takođe, veliki pritisak mu stvaraju i mnogi mladi, talentovani teniseri koji pružaju svoj moksimum kad igraju protiv njega, tako da ne može da igra opušteno ni u prvom kolu.

LKbulls

pre 16 godina

Glupo mi je malo da ovde raspravljamo o imenima, ali kad ste već zapeli... :)
Murray se ne izgovara tačno Mari, a pogotovo ne Marej. Tačan izgovor je Möri. Glas "ö" ima u svakom germanskom jeziku (a i u turskom i mađarskom), ali u slavskim jezicima se zamenjuje ponekad sa "a", ponekad sa "e", pa i sa "u". Obično u rečima koje su na nemačkom, zamenjuje se sa "e", npr. Völler=Feller, a kod engleskih reči sa "a" ili "u". U ovom slučaju je tačnom izgovoru najbliže Mari.

Dusan

pre 16 godina

Zreb je prema kralju bio nemilosrdan. Vec u prvom kolu mladi lav, u formi spreman da zagrize. Dolazi nova generacija koja nema previse respekta prema vladaru teniskih terena. Djokovic vec dugo pokazuje zube, tu je Marej kome je ovo druga pobeda nad Federerom, mozda i Gaske (i on je vec jednom dobio kralja ali na sljaci). Otisli su ili odlaze Safin, Hjuit, Rodik, Davidenko, Blejk redovne musterije koje su gubile vec kada su videle zreb turnira. Sledi nam najuzbudljivija sezona u poslednjih par godina. Kralj tvrdih terena je dobro uzdrman, ostali su kralj sljake i kralj trave, nadam se da ce i oni pasti ove godine. Jos i da Nalbandian bude u formi...
Mareju svaka cast, od pocetka godine je u dobroj formi, verujem da bi mogao u prvih 5 u toku godine.
ATP lista je cudna stvar, racuna rezultate samo u poslednjih godinu dana. Za sve neupucene korisnike interneta evo linka http://www.atptennis.com/3/en/rankings/entrysystem/
kada kliknete na broj bodova za nekog igraca mozete da vidite tacno sta mu se racuna pa posle sabiranje i oduzimanje do mile volje. Pozdrav svima koji uzivaju u pracenju tenisa.

krivadrina

pre 16 godina

Mari? Ako vec ne pisete imena u originalu, onda bar napisite ispravno - Marej.Ovako zvuci kao Marie Claire ili neka vec druga Francuska dama.

Predo

pre 16 godina

Interesantni komentari, koji imaju cak i nekih elemenata intelektualne rasprave i sto se tice tenisa i jezika. Prvo sto se tice jezika: Nekad davno su me Hrvati nervirali zbog pisanja originalnih stranih imena. Sad vidim da je to pravilno, mada znam da je narodu, koji uglavnom ne zna dobro ni svoj jezik, znati kako se izgovaraju engleska ili francuska imena (Bavim se engleskim jezikom, pa mi je ponekad tesko zakljuciti kako se izgovara neko nepoznato ime). Ali bi to trebali da znaju nasi vrli komentatori i sportski novinari. Sjecam se jednom kad je Miso Dusanovic otisao da pita slovackog komentatora kako da izgovara Hantuchova (na pocetku njene karijere). I covjek naucio i nama pokazao. Mari je blize nego Marej, i zato je oboje u neku ruku i pravilno i nepravilno. Zato cu ja pisati njegovo originalno ime. Dakle, Murray je od pocetka svoje karijere ocigledno tip igraca, koji ne lezi Federeru, kao sto izgleda Murray-u ne lezi Djokovic. I to je tako. Zato ne bih otpisivao Federera prerano. On je i ranije imao svoje uspone i padove i tacno je da ce svake godine igrati sve slabije, ali on jos nije rekao svoju zadnju rijec. Normalno je da mora doci do odredjenog prezasicenja nakon tolikih godina igranja, treninga. Fizicki je on u najboljim godinama, ali treba psihicki izdrzati sve te pripreme i takmicenja, a covjek zaradio bogatstvo za praunuke. Njegov privatni zivot je vise-manje tajna, ali ko zna sto se i tu desava, a to se itekako reflektuje u sportu kao sto je tenis. Ipak mislim da ce smjena na vrhu doci prije nego sto su mnogi mislili. Da li ce to uraditi Nadal jos tokom sezone na sljaci (gdje brani ogroman broj bodova) ili ce to biti Novak, ciji najveci problem je da odbrani bodove iz Majamija i Indian Velsa i onda ce mu biti dovoljno da preotme od Federera Vimbldon ili US Open, ali lako je to reci - treba to uraditi. Sad treba da vidimo u kakvoj je formi Novak i da li mu mladi i nadolazeci Cilic "lezi" ili "ne lezi".

Steva

pre 16 godina

@Jovana

Tvoj profesor nije kriv, ali ti matematiku ocigledno ne poznajes dovoljno.
Pogledaj prethodne komenare, ima tu dobrih matematicara.

Max Payne

pre 16 godina

Seppi ponizio Nadala; Simone dobio Djokovica; Llodra osvojio Rotterdam; Murray izbacio Federera u prvom kolu; japanski tinejdzer, izvinjavam mu se sto mu nisam upamtio ime, preslisao Blakea....nema vise konstanti u vrhunskom muskom tenisu! U zenskoj konkurenciji vec duze vreme nema pravila. Pocetak novog svetskog poretka? Pocetak kraja dominacije jednog coveka? Jedno je sigurno - svi danas znaju da igraju, svi su opasno naostreni i ne biraju nacin i sredstva da se probiju do vrha. Na neki nacin razumem Federera koji vec izvesno vreme pokazuje kako je shvatio da, sada kada nikom nista ne mora da dokazuje, postoje i mnogo veca zivotna zadovoljstva nego sto je to tenis (videti diskretno istaknuto zaobljenje u predelu stomaka, uociti odsustvo sa mnogih turnira itd). Moze on da prica kako je jos uvek zeljan pobeda i ima motiv da i dalje vlada tenisom, ali sam siguran da makar podsvesno zna da njegova inspiracija nije dorasla onoj u pristizucih i jos teniski nedokazanih "mladih lavova", uz izuzetak Nadala i u malo manjoj meri Djokovica, pri cemu smatram da su ova dvojica sposobna da bljesnu, ali ne i da na neko bitno duze vreme zasednu na prvo mesto ATP liste. Federer danas bleda je kopija Federera od pre dve godine, sto ne treba da cudi, jer se, iako mnogi odavde to odbijaju da priznaju, na posletku ipak radi o coveku od krvi i mesa. Zamislite samo koliko bi bilo onih koji bi nastavili da treniraju istim intenzitetom, a da na racunu imaju minimalno 100 miliona $!? Naravno, nikoliko, jer to nije u ljudskoj prirodi (na svu srecu)! Posle dve uzastopne "inauguracije" u sportistu godine, Svajcarac svakako "zasluzuje" jednu losu sezonu, ako nista drugo, ono zbog oslobadjanja sebe (i svih koji ga podrzavaju) pritiska i navike da stalno mora da pobedjuje. Zvuci nelogicno, ali njemu zaista treba niz losih rezultata i silazak sa prvog mesta koje je ocigledo postalo kamen oko vrata i prokletstvo zbog kojeg se u igri sve vise primecuje grc, a sve manje prepoznatljiva lakoca. I Agassi je neko vreme jednostavno nestao, iz prvih 100 ako se ne varam, da bi se zatim vratio na prvo mesto. Nadam se da ce Federer prestati da razmislja o pomeranju granica teniskih dostignuca i opterecuje se obaranjem svih mogucih i nemogucih rekorda, i opet zaigrati tenis radi sopstvenog zadovoljstva, a ne odbrane tamo nekih poena, koji su postali opsesija ne samo tenisera, vec i posetilaca ovog foruma kako vidim, jer bih licno jos neko vreme, cast ostalima, zeleo da uzivam u virtuoznosti ove zaista nesvakidasnje i autenticne sportske licnosti.

voja

pre 16 godina

@rafantastik
"...e sad idu dva turnira u Americi, na kojima brani finale i titulu, e ako to odbrani sigurno je prvi do kraja..." Do kraja cega?
Ne znam kako si to zamislio, ali ja ozbiljno razmisljam da se ukljucim u trku za Tvoj stan u "centar pg" od 60 kvadrata.
Medjutim, pre nego sto Ti uzmem taj stan, koji nudis za opkladu, osecam moralnu obavezu da Ti predocim kako bi mogla da se razvije situacija u Indijan Velsu i Majamiju.
Dakle, ovako stoje stvari:
Zaboravio si na Federera, koji ce ostati prvi, cak i ako se ne pojavi u Americi. U Indijan Velsu, Kanjas mu je dozvolio da uzme 5 (i slovima - pet) celih bodova, dok je u Majamiju skupio svega 75, opet zahvaljujuci Kanjasu. Laganom racunicom, dolazi se do zakljucka da Amerika Federera moze da kosta mizernih 80 bodova i to je sve sto moze tamo da izgubi. Nadal odande ima 625 (500)- osvojen Indijan Vels i jedno 1/4 (125).
Posto je Tvoja procena da ce Nadal prestici Federera, to bi znacilo da Federer treba da ispadne u prvom kolu oba Mastersa (vazi), a Nadal da osvoji jedan i da u drugom ode korak dalje nego prosle godine, 1/2 (opet, vazi).
Da li dalje mislis da je to moguce? Ja Ti kazem da - sanse nema. Federeru bi ovi turniri mogi samo da donesu nove bodove. Dok Nadal i Nole moraju specijalno da se oznoje. A, prva trojica nisu jedini igraci koji ucestvuju na turnirima. Marej ima dva 1/2 i nece ih se odreci tek tako. Nalbandijan nije ni dolazio u Evropu i Dubai i ceka ih u "svojoj" vremenskoj zoni. Kanjas, takodje. Razbesneli (Soderling) je tamo vec dve nedelje... A, kakav li ce zreb da bude?
Centar PG, 60kvm... a terasa?
@Dragan,BGD
Drago mi je da si tu.

Jeca

pre 16 godina

@rafantastik
I ja razmisljam da se ukljucim u opkladu.
Jer kao sto rece Donald Trump:"Bogatstvo je u nekretninama."
A 60 kvadrata je lep prostor.
A ipak nema dileme-
Roger ce do kraja godine biti prvi!
U to nema sumnje!
Sa svojih 6330 poena je u ubedljivom vodjstvu,a sa turniria u Americi ima samo 80 bodova,za razliku od Rafe koji ima preko 600!
Pa ti izracunaj!
Poz

darko_trebinje

pre 16 godina

Ja mislim da Rafa nema nikakve sanse da odbrani poene iz Amerike,a isto tako ocekujemi da Federer da malo gas.Iskreno se nadam da ce Novak u Americi odbraniti sve poene iako ce biti tesko a onda na sljaci do Garosa poboljsati bodovni saldo,jer tu ima prostora za napredak.Mada ne treba zaboraviti da tenis ne igraju samo ova trojica,kao sto neko nabroja ko ih sve ceka u Americi,mislim da ce u narednom periodu biti vise iznenadjenja,a malo promjena na atp listi

GoranSD

pre 16 godina

Nadal gotovo da nema šanse da u skorijoj budućnosti pređe Federera.Ovaj bi morao stvarno da igra katastrofalno pa da se to desi.Jedina eventualna šansa bi mogao biti neki Federerov kiks na Wimbldonu ili kasnije na USOpenu.Ali ja Rafinim navijačima poručujem da se dobro zabrinu kako će odbraniti one silne bodove na šljaci!Jer na tvrdim podlogama nekog napretka nema.Nije to loše ali je ipak daleko od ambicija nekoga ko želi da bude br.1.Evo Kolšrajber vodi 4-2 tako da je i Dubai pod znakom pitanja.
Novakova prilika je ipak jesen ako pre toga ne napravi neki veliki kiks.I do tada je moguće ali to bi značilo da Novak počinje da dominira svetskim tenisom a to je jako teško jer ipak neke stvari moraju da sazre u njegovoj glavi.

Kjupi

pre 16 godina

Ma ko to mari, to je njihova stvar. Mislim način izgovaranja, ili ono što mi ne umemo da uradimo kako treba, kao što ni oni ne umeju pravilno da izgovaraju naše termine. U vezi sa ovim rebusom (Murray) reći ću da sam za poznatog pijanistu čije je ime Murray Perahia više puta čuo da se to ime izgovara još nekako grugačije nego dve varijante koje su postale predmet rasprave u ovoj rubrici. Ipak slični slučajevi nisu učestala stvar u našem finom društvu vezanog za tenis. Kako bi to tek bilo u sredini "prostaka" gde bi trebalo da se diskutuje kako se pravilno izgovara onaj popularan glagol koji je postao svaka druga reč u savremenom engleskom jeziku. Jeli to "fak", "fok", "fuk" ili šta još sve drugo to može da bude u zavisnosti od mogućeg izvora; škotskog, irskog, londonskog, južnoafričkog, zapadnoindijskog, australijskog, kalifornijskog, filipinskog, …… itd. Ma ko će to da zarezuje, tenis je ono što nas interesuje a za ostalo dajem pravo Hrvatima.

Rafa

pre 16 godina

@GoranSD i za sve prisutne
e obavestenje Nadal je pobediooooooooooooooooooooo.posle federera nadali ste se da ce i Nadal izgubiti,narocito posle prvog setaaa....e pa nije...Koja je to igracina.