Četvrtak, 10.05.2007.

20:07

B92 Dosje: Lids Junajted - hronika potpunog raspada

Izvor: B92

B92 Dosje: Lids Junajted - hronika potpunog raspada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

damir

pre 16 godina

verujem da ce za 3-4 god.uspeti da se vrate u premijer ligu,jer klub sa takvom tradicijom to svakako zasluzuje.ipak je to klub koji je bilo milina gledati u duelima sa ostalim velikanima engleskog fudbala poput mancestera,arsenala,liverpula,celzija itd.Sto se igraca tice najvise mi je krivo zbog Smita i Vudgejta.Vudgejt je bio veliki talenat i sigurno najbolji odbrambeni igrac premijer lige,a Smit jedan od najvecih klinaca tog doba.eto sta radi novac.BRUKA...NAPRED LIDS

davar

pre 16 godina

Ja sam Grobar, ali se ne osećam kao neki ovde. Da sada naši igrači trebaju da idu u Irak, da li bi im bilo svejedno? Mislim da ne. A pored toga Leeds United je moj omiljen klub iz inostranstva, još od pre 15 god. i sada kada vidim neke igrače koji su nekad igrali u Leeds-u srce me zaboli zbog raspada, pa ja sam finale LŠ gledao samo da bih video Harija Kewella.

Mladen

pre 16 godina

Nadmeni Anglosaksonci, tako im i treba. Ne podnosim ovaj klub iz dna duse. A tek koliko mi se gadio njihov skiljavi trener Dejvid O'Liri i celokupna uprava kluba.

Fuj!

Kad se samo setim Kupa UEFA septembra 1999. godine - sve su uradili da napakoste Partizanu i na kraju su potegnuvsi svoje debele veze u UEFA izdejstvovali da se Partizanova "domaca" utakmica igra u Hernevenu u Holandiji na ime toboznje ugrozene bezbednosti u Srbiji ili neke slicne floskule za mazanje ociju iako dve nedelje pre toga prvaku Rusije moskovskom Spartaku ni najmanje nije smetalo da dodje u Beograd i posteno odigra 100X vazniji kvalifikacioni mec za direktan ulazak u Ligu sampiona.

Ali ni to nije kraj engleskom muljanju. Samo tri meseca kasnije kada su u Kupu UEFA dobili bas Spartak (koji u medjuvremenu nije uspeo da prodje grupu u Ligi sampiona), uprava Lidsa opet na mufte uspeva da kod UEFA-e izdejstvuje da se Spartakovo "domacinstvo" pomeri iz Moskve zbog toboze loseg terena. Bukvalno je neverovatno sta je sve prolazilo tih godina u UEFA kad je bila u pitanju ova lopovska ekipa.

Sta reci, osim neceg sto Englezi dobro razumeju: What goes around comes around!

Boki

pre 16 godina

Grobar5x svaka ti je zlatna.
Sjecam se kako su se ponasali kao najveci smradovi kad su trebali da dodju u BG. Nije mi ih uopste zao, nek se ugase kao klub.

vn

pre 16 godina

@haylee
Pogresno ste razumeli, tvrdim da je predvengerovski Arsenal bio daleko najdosadniji tim na Ostrvu, i ne samo to, oni su se time ponosili. Recimo, u Fever Pitchu je covek posvetio celo poglavlje tome kako on voli kada njegov klub igra na 1:0 sa poslednjim na tabeli.

Goran

pre 16 godina

Osvrt na jedan veliki klub i slavno ime iz perioda 70-ih. Gledao sam to čuveno finale Kupa koje autor pominje. Ne verujem da sam ikada pre i kasnije video takav fizički sukob na terenu, a onaj "leteći" start sa obe ispružene noge beka Čelzija, Mek Gredija, direktno u glavu Bilija Bremnera, pamtim još i danas. Uprkos pravom ratu i pogibeljnim startovima, niko nije napustio teren povređen, što je bilo neverovatno. Deo tog tadašnjeg Lidsa je bio okosnica reprezentacije Škotske, a imali smo priliku da ih pobedimo na SP 1974. u Nemačkoj, ali je odigrano 1:1. Setiće se neki kako je tada bilo Katalinskom koji je ulagao nadljudske napore da zaustavi Džordana, bilo fudbalski bilo rvački. A ko se još ne seća Pitera Lorimera, strašnog šutera, igrača sa najjačim udarcem u svim ligama sveta. Taj tim Lids junajteda je vodio Don Rivi, a svi smo gledali igrače u belim dresovima kao vanzemaljce. Volim engleski fudbal zbog draži igre, čitao sam i cenio izvanredne članke Džefrija Grina i Dejvida Milera o našem fudbalu, a Liverpul mi je ostao najdraži među njima od vremena kada ga je Crvena Zvezda izbacila sa obe pobede iz daljeg takmičenja u tadašnjem Kupu šampiona. Tadašnje zvezde Liverpula Kevin Kigen, Roj Klemens, Džon Tošak i drugi, konstatovali su da je Crvena Zvezda održala fudbalsku lekciju njihovom timu. To je bilo ono pravo što je krasilo Ostrvo kada je fudbal u pitanju. Biće mi drago da se Lids junajted vrati na puteve nekadašnje slave, jer spada u red nekoliko legendarnih klubova sa Ostrva i nije mu mesto tamo gde se trenutno nalazi.

pfc

pre 16 godina

E, da vam kazem:IMA BOGA!
Da li secate njihovog ponasanja kad su igrali sa Partizanom za Kup UEFA? Nisu hteli doci u bgd, pa smo morali sa njima igrati u Holandiji a drugi mec kod njih. Isto su uradili i Izraelcima i ne znam kome jos. E, onda je bog rekao: U pakao!
Nadam se da nikada nece doci nazad!
S ljubavlju, Grobar5X

Darko

pre 16 godina

Stvarno steta!!!Sadasnji predsednik Kardifa Ridsdejl ih je pokopao,cuo sam da mu je zabranjen pristup na Elland Road!!!I posle ispadanja iz premier lige imali su dosta talenata ali dugovi su ih pokopali!!!Od juna ce da im konacno svane!!!NADAM SE!!!

newcastle united-Roby

pre 16 godina

meni se svideo isto Leeds United.al nema,Newcastle ima najvece srce i najbolje navijace,mozda bi trebali da pisete o Newcastle Unitedu,o Velikom Alan Sheareru,Bobby Robson,Kevin Keegan,Les Ferdinand (rodjak Antona i Ria)i tu je cuveni Tino Asprila i Keith Gillespie...

Darko

pre 16 godina

Prava steta!!!Bio je strasan klub,zavoleo sam ga vise od Zvezde!!!I dalje sam uz Vas,Leeds United Forever!!!1.juna ce valjda da nam svane kad nas otkupi Milijareder MORIS!!!We'll Be Back!!!!PROVERENO!!!

[-_-]_513

pre 16 godina

Ljudi vi niste svesni kako je meni :| ... U Engleskoj jedino navijam za LEEDS !!! Sada sam pocheo malo navijam za Chelsea ali nije to ona ljubav... imam 15god.,a LEEDS volim od '02 ... Svaku tekmu pratim na njihovom sajtu,gledam statistike... kada se setim tima iz ranih 2000-ih godina Smith,Viduka,Ferdinand... Chuo sam da je sada kao najveca nada ENG fudbala u LEEDS-u ali sigurno ce i tog momka prodati... Ne znam sta da mislim,ova sezona je kobna za mene :( ... Ne palim se na velike klubove kao vecina ljudi.. Mallorca u ESP,LEEDS u ENG, Kievo u ITA ... a ove jace volim JUVE, PARTIZAN, BUYERN... to je to...da i Chelsea :)... ali koga sada to interesuje... vazno da sam ja isplakao more suza kada sam video na njihovom sajtu GOOD BYE CHAMPIONSHIP :((( !!! Ali verujem da ce imati srca da se vrate u sam vrh Premier lige,kad tad... Da da napomenem kako sam zavoleo LEEDS , gledao sam tekmu i sada je neki igrac namerno udario nogom u Viduku i posle toga pao,a sudija Viduki dao zuti karton... Smesno zar ne ?? :) i sada LEEDS jedino volim u ENG i volecu do kraja zivota... GLORY GLORY LEEDS UNITED!!!

kamikaza

pre 16 godina

Sve do prosle-preprosle godine sam se redovno kladio na Lids Junajted, ostala mi navika iz onih dana kad su pobedjivali i igrali ligu sampiona! Stvarno misam znao sta se sve desavalo u klubu i oko njega, zasto od jednom tako vrtoglav pad ovaj tekst je sve reko!
Svaka cast za tekst! I odlicna tema da se pise o vrtoglavom propadanju ili usponu mnogih ekipa a ima ih dosta. Pa cak i kod nas!!!

Shawn

pre 16 godina

Lepo je videti da se neko na nasim prostorima setio da isprica vrlo interesantne price o par engleskih klubova!Bravo za onoga ko je odlucio da ovo odradi!Lose bi bilo zaboraviti pomenuti jos jedan od interesantnih engleskih klubova, koji je malo zaboravljen, a ima veliku podrsku navijaca;) Nadam se da polako vraca putevima stare slave!Nottingham Forest naravno;)

haylee

pre 16 godina

tvrdnja da je 'predvengerovski Arsenal' bio zanimljiviji pokazuje da pojma nemate o cemu pricate, niti da ste gledali Arsenal iz tog perioda. Pa oni su bili slika i prilika dosadnog ostvrskog fudbala sa preskakanjem sredine i izbacivanjem u aut svakih 53 sekundi pre nego sto se pojavio ManU sa onom ekipom i naterao ostale da menjaju stil igre.

ivan

pre 16 godina

Leeds nazalost dozivljava sudbinu mnogih nekada velikih klubova Engleske. Setite se samo Notingham Foresta ili Woolverhamptona. Notingham je dva puta bio prvak Evrope. Ipsvich je nekada zario i palio sa Paul Marinerom na celu ekipe. Eto Notingham se polako vraca nazad bas kao i Wolvesi i Ipsvich Town. Nadam se da ce i Leedas United smoci snage da se vrati tamo gde mu zapravo i pripada mesto , odnosno medju najbolje. Ivan Liverpool

Nenad

pre 16 godina

Gledao sam Leeds 2000. godine uzivo na Elland Roud-u, igrali su protiv Man.City. (1:2). Te sezone su i igrali polufinale Lige Sampiona i prosto je neverovatno da su sest godina kasnije ispali u trecu ligu. Nije mi bas jasno kako klub za tako kratko vreme moze toliko da propadne. Upoznao sam ceo taj mocni tim Robinsona, Harta, Kelija, Ferdinanda, Vudgejta, Bojera, Kjuela, Bata, Bakea, Smita, Viduku, Bridzisa, Dakura... i niko od njih nije ni sumnjao da ce se desiti ovo! Zao mi je sto klub koji ima dobru infrastrukturu, uslove za premijer ligu, akademiju za klince, morace od sledece sezone da igra trecu ligu!

божо

pre 16 godina

Баш је занимљив текст, хвала!

p.s.
"Jedini opravdan transfer bio je onaj koji je doveo Kina iz Lidsa."

Intera, zar ne?

ivaan

pre 16 godina

jos bih pored pomenutog nottingham foresta voleo da vidim i biografiju, uspon i krah jos jednog velikana (propalog nazalost) SHEFFILD WEDNESDAY-a.
Tol'ko...

Alan Smith

pre 16 godina

Bez obzira sto ce se takmiciti u trecoj ligi Oni ostaju tim koji obozavam.Sta reci,nadamo se boljim danima ipovratku lidsa u elitu!

Gilesbi

pre 16 godina

Volim da citam ovakve tekstove koji su lepo urađeni. Malo slabije znam engleski pa je vrlo lepo od sportskih novinara B92 koji su to lepo preveli sa engleskog na srpski jezik. Dokle ih više pohvlajujete za lepe tekstove: o Gretni Lidsu, Sandrlendu... kad sve to samo "pokupe" sa stranih medija tj. "copy-paste" funkcija i podare ja nama da se mi "divimo" idealnom tekstu.Hvala im u svakom slučaju , makar i na tom minimalnom trudu.

Lala

pre 16 godina

Одлични су вам ови текстови. Могу да кажем само свака част и да вам предложим да нешто овако направите и о Фудбалском клубу Парма која је такође била страх и трепет деведесетих а потом доживела финансијски слом. Пуно поздрава из сунчаног Баната.

Darko

pre 16 godina

stvarno steta za ovakav klub koji ima veliku tradiciju,oduvek sam voleo Lids,zavoleo sam ga upravo tada kada su igrali Smith,Ferdinand i ostali u to vreme.Zaista pare su postale broj jedan u svim sverama zivota ako jednom udjete u dugove propaliste to se upravo desilo Lidsu.voleo bih kada bi se za 3 do 4 godine ponovo vratili u premijer ligu.

Davor

pre 16 godina

Sjajan tekst, pravo je uzivanje bilo citati ga.
Bilo bi odlicno ako bi u nekom od narednih tekstova mogli da obradite i Forest, Koventri ili jos bolje u jednom tekstu pregled svih engleskih klubova koji su nekada bili na vrhu, a sada tavore u nizim ligama.

sasa

pre 16 godina

Kada su igrali polufinale LS sa Valensijom bili su na vrhu popularnosti svi su kupovali njihove dresove a sada nema nijednog navijaca.Sada se svima svidja Chelsea.Moram da priznam da kao navijach Manchester Uniteda sam jako mrzeo Leeds tih godina jer su tada igrali najprgaviji igraci Premijer lige kao sto su Batty,Bowyer i Alan Smith...A sada mislim da pocinju da mi se ponovo dopadaju...Kao nekad kad su igrali Yeboah i drugovi....Napred LEEDS !!!

stanislavsky

pre 16 godina

Zahvaljujem se redakciji b92 koja je na jako zanimljiv nacin obradila temu zvanu Leeds utd, iako se slazem sa jednom gostom koji rece da je tekst nekako nabacan i da nema hronoloskog reda. Ipak, sve pohvale za ovakve clanke, zeljno iscekujem neke nove...

Marko

pre 16 godina

Nisam imo pojma da je leeds utd imao ovoliki broj extra fudbalera!!!Nije mi osmeh silazio sa lica kad sam cito onaj spisak koga su sve prodali stvarno slavna imena....cuj mene slavna extra mega slavna sve su to super igraci koji danas igraju vrhunski fudbal!Ali zivot je takav....

Alexbg

pre 16 godina

Odavno kompletniji i ozbiljniji tekst o sportskoj temi nisam procitao. Veliki pozdrav autoru/ima i jedva cekam nove tekstove. Znam da svako ima neke svoje zelje i da ne mozete svima udovoljiti, ali ono sto bih ja voleo da vidim je istorija i konacni krah Wimbledona, takodje me zanima sudbina i razlozi za pa Nottingham forest-a, ali i pricu o fudbalskoj akademiji West Ham-a. Zanimljiv podatak bi se dobio kada bi se pogledalo koliko od engleskih najboljih igraca dolazi bas iz ovog kluba i njihove skole.

boris

pre 16 godina

Tuzno,tuzno i opet tuzno je videti da klub koji je dao takve igrce kao sto su Robinson, Kin, Ferdinand, Bojer, Viduka, Smit tako propada...

Srkela

pre 16 godina

Sjajno, nema šta. Za svaku pohvalu. Bilo bi fino i da pročitamo nešto i Ludoj družini iz Vimbldona. Čini mi se da je taj klub prešao u amaterski rang. Nažalost :(

Zika

pre 16 godina

Super tekst. Svaka cast. Jedva cekam taj drugi serijal u kom ce valjda vise biti o navijacima. Steta sto danas ima sve manje klubova kao Leeds i Wimbldon iz 90tih. Uz Leeds do kraja

IVAN

pre 16 godina

A secam se koliko smo se "palili" na Leeds..Stvarno steta,toliko nepromisljenih poteza,steta!
Inace sve pohvale za tekst..odusevili ste me!

P.S. Voleo bih da obradite najbolje navijacke grupe u Evropi..Nadam se da ce biti i toga?

Mrvica

pre 16 godina

Ovaj klub volim vise i od zvezde i od valensije... Dusa me boli zbog ispadanja... Ali nadam se povratku u cempionsip sledece sezone, i brzom povratku u elitu, jer takav klub sa toliko navijaca sirom sveta to i zasluzuje!!!

Baca

pre 16 godina

Stvarno steta, samo kad se setim kakav su tim imali 90 tih, pa svi ti momci su sad reprezentativci svojih zemalja, i najbolji u svojim klubovima. Steta sto se fudbal sada svodi samo na pare, a ljubav prema klubu i borbenost vise neznace nista. Svi smo mi pomalo LEEDS UTD.Zao mi je i navijaca, jedni su od naj glasnijih i najodanijih u Engleskoj.

Baca

pre 16 godina

Stvarno steta, samo kad se setim kakav su tim imali 90 tih, pa svi ti momci su sad reprezentativci svojih zemalja, i najbolji u svojim klubovima. Steta sto se fudbal sada svodi samo na pare, a ljubav prema klubu i borbenost vise neznace nista. Svi smo mi pomalo LEEDS UTD.Zao mi je i navijaca, jedni su od naj glasnijih i najodanijih u Engleskoj.

[-_-]_513

pre 16 godina

Ljudi vi niste svesni kako je meni :| ... U Engleskoj jedino navijam za LEEDS !!! Sada sam pocheo malo navijam za Chelsea ali nije to ona ljubav... imam 15god.,a LEEDS volim od '02 ... Svaku tekmu pratim na njihovom sajtu,gledam statistike... kada se setim tima iz ranih 2000-ih godina Smith,Viduka,Ferdinand... Chuo sam da je sada kao najveca nada ENG fudbala u LEEDS-u ali sigurno ce i tog momka prodati... Ne znam sta da mislim,ova sezona je kobna za mene :( ... Ne palim se na velike klubove kao vecina ljudi.. Mallorca u ESP,LEEDS u ENG, Kievo u ITA ... a ove jace volim JUVE, PARTIZAN, BUYERN... to je to...da i Chelsea :)... ali koga sada to interesuje... vazno da sam ja isplakao more suza kada sam video na njihovom sajtu GOOD BYE CHAMPIONSHIP :((( !!! Ali verujem da ce imati srca da se vrate u sam vrh Premier lige,kad tad... Da da napomenem kako sam zavoleo LEEDS , gledao sam tekmu i sada je neki igrac namerno udario nogom u Viduku i posle toga pao,a sudija Viduki dao zuti karton... Smesno zar ne ?? :) i sada LEEDS jedino volim u ENG i volecu do kraja zivota... GLORY GLORY LEEDS UNITED!!!

Mladen

pre 16 godina

Nadmeni Anglosaksonci, tako im i treba. Ne podnosim ovaj klub iz dna duse. A tek koliko mi se gadio njihov skiljavi trener Dejvid O'Liri i celokupna uprava kluba.

Fuj!

Kad se samo setim Kupa UEFA septembra 1999. godine - sve su uradili da napakoste Partizanu i na kraju su potegnuvsi svoje debele veze u UEFA izdejstvovali da se Partizanova "domaca" utakmica igra u Hernevenu u Holandiji na ime toboznje ugrozene bezbednosti u Srbiji ili neke slicne floskule za mazanje ociju iako dve nedelje pre toga prvaku Rusije moskovskom Spartaku ni najmanje nije smetalo da dodje u Beograd i posteno odigra 100X vazniji kvalifikacioni mec za direktan ulazak u Ligu sampiona.

Ali ni to nije kraj engleskom muljanju. Samo tri meseca kasnije kada su u Kupu UEFA dobili bas Spartak (koji u medjuvremenu nije uspeo da prodje grupu u Ligi sampiona), uprava Lidsa opet na mufte uspeva da kod UEFA-e izdejstvuje da se Spartakovo "domacinstvo" pomeri iz Moskve zbog toboze loseg terena. Bukvalno je neverovatno sta je sve prolazilo tih godina u UEFA kad je bila u pitanju ova lopovska ekipa.

Sta reci, osim neceg sto Englezi dobro razumeju: What goes around comes around!

IVAN

pre 16 godina

A secam se koliko smo se "palili" na Leeds..Stvarno steta,toliko nepromisljenih poteza,steta!
Inace sve pohvale za tekst..odusevili ste me!

P.S. Voleo bih da obradite najbolje navijacke grupe u Evropi..Nadam se da ce biti i toga?

Gilesbi

pre 16 godina

Volim da citam ovakve tekstove koji su lepo urađeni. Malo slabije znam engleski pa je vrlo lepo od sportskih novinara B92 koji su to lepo preveli sa engleskog na srpski jezik. Dokle ih više pohvlajujete za lepe tekstove: o Gretni Lidsu, Sandrlendu... kad sve to samo "pokupe" sa stranih medija tj. "copy-paste" funkcija i podare ja nama da se mi "divimo" idealnom tekstu.Hvala im u svakom slučaju , makar i na tom minimalnom trudu.

Mrvica

pre 16 godina

Ovaj klub volim vise i od zvezde i od valensije... Dusa me boli zbog ispadanja... Ali nadam se povratku u cempionsip sledece sezone, i brzom povratku u elitu, jer takav klub sa toliko navijaca sirom sveta to i zasluzuje!!!

boris

pre 16 godina

Tuzno,tuzno i opet tuzno je videti da klub koji je dao takve igrce kao sto su Robinson, Kin, Ferdinand, Bojer, Viduka, Smit tako propada...

Goran

pre 16 godina

Osvrt na jedan veliki klub i slavno ime iz perioda 70-ih. Gledao sam to čuveno finale Kupa koje autor pominje. Ne verujem da sam ikada pre i kasnije video takav fizički sukob na terenu, a onaj "leteći" start sa obe ispružene noge beka Čelzija, Mek Gredija, direktno u glavu Bilija Bremnera, pamtim još i danas. Uprkos pravom ratu i pogibeljnim startovima, niko nije napustio teren povređen, što je bilo neverovatno. Deo tog tadašnjeg Lidsa je bio okosnica reprezentacije Škotske, a imali smo priliku da ih pobedimo na SP 1974. u Nemačkoj, ali je odigrano 1:1. Setiće se neki kako je tada bilo Katalinskom koji je ulagao nadljudske napore da zaustavi Džordana, bilo fudbalski bilo rvački. A ko se još ne seća Pitera Lorimera, strašnog šutera, igrača sa najjačim udarcem u svim ligama sveta. Taj tim Lids junajteda je vodio Don Rivi, a svi smo gledali igrače u belim dresovima kao vanzemaljce. Volim engleski fudbal zbog draži igre, čitao sam i cenio izvanredne članke Džefrija Grina i Dejvida Milera o našem fudbalu, a Liverpul mi je ostao najdraži među njima od vremena kada ga je Crvena Zvezda izbacila sa obe pobede iz daljeg takmičenja u tadašnjem Kupu šampiona. Tadašnje zvezde Liverpula Kevin Kigen, Roj Klemens, Džon Tošak i drugi, konstatovali su da je Crvena Zvezda održala fudbalsku lekciju njihovom timu. To je bilo ono pravo što je krasilo Ostrvo kada je fudbal u pitanju. Biće mi drago da se Lids junajted vrati na puteve nekadašnje slave, jer spada u red nekoliko legendarnih klubova sa Ostrva i nije mu mesto tamo gde se trenutno nalazi.

Nenad

pre 16 godina

Gledao sam Leeds 2000. godine uzivo na Elland Roud-u, igrali su protiv Man.City. (1:2). Te sezone su i igrali polufinale Lige Sampiona i prosto je neverovatno da su sest godina kasnije ispali u trecu ligu. Nije mi bas jasno kako klub za tako kratko vreme moze toliko da propadne. Upoznao sam ceo taj mocni tim Robinsona, Harta, Kelija, Ferdinanda, Vudgejta, Bojera, Kjuela, Bata, Bakea, Smita, Viduku, Bridzisa, Dakura... i niko od njih nije ni sumnjao da ce se desiti ovo! Zao mi je sto klub koji ima dobru infrastrukturu, uslove za premijer ligu, akademiju za klince, morace od sledece sezone da igra trecu ligu!

Zika

pre 16 godina

Super tekst. Svaka cast. Jedva cekam taj drugi serijal u kom ce valjda vise biti o navijacima. Steta sto danas ima sve manje klubova kao Leeds i Wimbldon iz 90tih. Uz Leeds do kraja

damir

pre 16 godina

verujem da ce za 3-4 god.uspeti da se vrate u premijer ligu,jer klub sa takvom tradicijom to svakako zasluzuje.ipak je to klub koji je bilo milina gledati u duelima sa ostalim velikanima engleskog fudbala poput mancestera,arsenala,liverpula,celzija itd.Sto se igraca tice najvise mi je krivo zbog Smita i Vudgejta.Vudgejt je bio veliki talenat i sigurno najbolji odbrambeni igrac premijer lige,a Smit jedan od najvecih klinaca tog doba.eto sta radi novac.BRUKA...NAPRED LIDS

Lala

pre 16 godina

Одлични су вам ови текстови. Могу да кажем само свака част и да вам предложим да нешто овако направите и о Фудбалском клубу Парма која је такође била страх и трепет деведесетих а потом доживела финансијски слом. Пуно поздрава из сунчаног Баната.

Alan Smith

pre 16 godina

Bez obzira sto ce se takmiciti u trecoj ligi Oni ostaju tim koji obozavam.Sta reci,nadamo se boljim danima ipovratku lidsa u elitu!

pfc

pre 16 godina

E, da vam kazem:IMA BOGA!
Da li secate njihovog ponasanja kad su igrali sa Partizanom za Kup UEFA? Nisu hteli doci u bgd, pa smo morali sa njima igrati u Holandiji a drugi mec kod njih. Isto su uradili i Izraelcima i ne znam kome jos. E, onda je bog rekao: U pakao!
Nadam se da nikada nece doci nazad!
S ljubavlju, Grobar5X

davar

pre 16 godina

Ja sam Grobar, ali se ne osećam kao neki ovde. Da sada naši igrači trebaju da idu u Irak, da li bi im bilo svejedno? Mislim da ne. A pored toga Leeds United je moj omiljen klub iz inostranstva, još od pre 15 god. i sada kada vidim neke igrače koji su nekad igrali u Leeds-u srce me zaboli zbog raspada, pa ja sam finale LŠ gledao samo da bih video Harija Kewella.

Srkela

pre 16 godina

Sjajno, nema šta. Za svaku pohvalu. Bilo bi fino i da pročitamo nešto i Ludoj družini iz Vimbldona. Čini mi se da je taj klub prešao u amaterski rang. Nažalost :(

ivan

pre 16 godina

Leeds nazalost dozivljava sudbinu mnogih nekada velikih klubova Engleske. Setite se samo Notingham Foresta ili Woolverhamptona. Notingham je dva puta bio prvak Evrope. Ipsvich je nekada zario i palio sa Paul Marinerom na celu ekipe. Eto Notingham se polako vraca nazad bas kao i Wolvesi i Ipsvich Town. Nadam se da ce i Leedas United smoci snage da se vrati tamo gde mu zapravo i pripada mesto , odnosno medju najbolje. Ivan Liverpool

haylee

pre 16 godina

tvrdnja da je 'predvengerovski Arsenal' bio zanimljiviji pokazuje da pojma nemate o cemu pricate, niti da ste gledali Arsenal iz tog perioda. Pa oni su bili slika i prilika dosadnog ostvrskog fudbala sa preskakanjem sredine i izbacivanjem u aut svakih 53 sekundi pre nego sto se pojavio ManU sa onom ekipom i naterao ostale da menjaju stil igre.

newcastle united-Roby

pre 16 godina

meni se svideo isto Leeds United.al nema,Newcastle ima najvece srce i najbolje navijace,mozda bi trebali da pisete o Newcastle Unitedu,o Velikom Alan Sheareru,Bobby Robson,Kevin Keegan,Les Ferdinand (rodjak Antona i Ria)i tu je cuveni Tino Asprila i Keith Gillespie...

Alexbg

pre 16 godina

Odavno kompletniji i ozbiljniji tekst o sportskoj temi nisam procitao. Veliki pozdrav autoru/ima i jedva cekam nove tekstove. Znam da svako ima neke svoje zelje i da ne mozete svima udovoljiti, ali ono sto bih ja voleo da vidim je istorija i konacni krah Wimbledona, takodje me zanima sudbina i razlozi za pa Nottingham forest-a, ali i pricu o fudbalskoj akademiji West Ham-a. Zanimljiv podatak bi se dobio kada bi se pogledalo koliko od engleskih najboljih igraca dolazi bas iz ovog kluba i njihove skole.

Marko

pre 16 godina

Nisam imo pojma da je leeds utd imao ovoliki broj extra fudbalera!!!Nije mi osmeh silazio sa lica kad sam cito onaj spisak koga su sve prodali stvarno slavna imena....cuj mene slavna extra mega slavna sve su to super igraci koji danas igraju vrhunski fudbal!Ali zivot je takav....

sasa

pre 16 godina

Kada su igrali polufinale LS sa Valensijom bili su na vrhu popularnosti svi su kupovali njihove dresove a sada nema nijednog navijaca.Sada se svima svidja Chelsea.Moram da priznam da kao navijach Manchester Uniteda sam jako mrzeo Leeds tih godina jer su tada igrali najprgaviji igraci Premijer lige kao sto su Batty,Bowyer i Alan Smith...A sada mislim da pocinju da mi se ponovo dopadaju...Kao nekad kad su igrali Yeboah i drugovi....Napred LEEDS !!!

Darko

pre 16 godina

stvarno steta za ovakav klub koji ima veliku tradiciju,oduvek sam voleo Lids,zavoleo sam ga upravo tada kada su igrali Smith,Ferdinand i ostali u to vreme.Zaista pare su postale broj jedan u svim sverama zivota ako jednom udjete u dugove propaliste to se upravo desilo Lidsu.voleo bih kada bi se za 3 do 4 godine ponovo vratili u premijer ligu.

ivaan

pre 16 godina

jos bih pored pomenutog nottingham foresta voleo da vidim i biografiju, uspon i krah jos jednog velikana (propalog nazalost) SHEFFILD WEDNESDAY-a.
Tol'ko...

божо

pre 16 godina

Баш је занимљив текст, хвала!

p.s.
"Jedini opravdan transfer bio je onaj koji je doveo Kina iz Lidsa."

Intera, zar ne?

Boki

pre 16 godina

Grobar5x svaka ti je zlatna.
Sjecam se kako su se ponasali kao najveci smradovi kad su trebali da dodju u BG. Nije mi ih uopste zao, nek se ugase kao klub.

stanislavsky

pre 16 godina

Zahvaljujem se redakciji b92 koja je na jako zanimljiv nacin obradila temu zvanu Leeds utd, iako se slazem sa jednom gostom koji rece da je tekst nekako nabacan i da nema hronoloskog reda. Ipak, sve pohvale za ovakve clanke, zeljno iscekujem neke nove...

Davor

pre 16 godina

Sjajan tekst, pravo je uzivanje bilo citati ga.
Bilo bi odlicno ako bi u nekom od narednih tekstova mogli da obradite i Forest, Koventri ili jos bolje u jednom tekstu pregled svih engleskih klubova koji su nekada bili na vrhu, a sada tavore u nizim ligama.

Shawn

pre 16 godina

Lepo je videti da se neko na nasim prostorima setio da isprica vrlo interesantne price o par engleskih klubova!Bravo za onoga ko je odlucio da ovo odradi!Lose bi bilo zaboraviti pomenuti jos jedan od interesantnih engleskih klubova, koji je malo zaboravljen, a ima veliku podrsku navijaca;) Nadam se da polako vraca putevima stare slave!Nottingham Forest naravno;)

vn

pre 16 godina

@haylee
Pogresno ste razumeli, tvrdim da je predvengerovski Arsenal bio daleko najdosadniji tim na Ostrvu, i ne samo to, oni su se time ponosili. Recimo, u Fever Pitchu je covek posvetio celo poglavlje tome kako on voli kada njegov klub igra na 1:0 sa poslednjim na tabeli.

Darko

pre 16 godina

Stvarno steta!!!Sadasnji predsednik Kardifa Ridsdejl ih je pokopao,cuo sam da mu je zabranjen pristup na Elland Road!!!I posle ispadanja iz premier lige imali su dosta talenata ali dugovi su ih pokopali!!!Od juna ce da im konacno svane!!!NADAM SE!!!

kamikaza

pre 16 godina

Sve do prosle-preprosle godine sam se redovno kladio na Lids Junajted, ostala mi navika iz onih dana kad su pobedjivali i igrali ligu sampiona! Stvarno misam znao sta se sve desavalo u klubu i oko njega, zasto od jednom tako vrtoglav pad ovaj tekst je sve reko!
Svaka cast za tekst! I odlicna tema da se pise o vrtoglavom propadanju ili usponu mnogih ekipa a ima ih dosta. Pa cak i kod nas!!!

Darko

pre 16 godina

Prava steta!!!Bio je strasan klub,zavoleo sam ga vise od Zvezde!!!I dalje sam uz Vas,Leeds United Forever!!!1.juna ce valjda da nam svane kad nas otkupi Milijareder MORIS!!!We'll Be Back!!!!PROVERENO!!!

pfc

pre 16 godina

E, da vam kazem:IMA BOGA!
Da li secate njihovog ponasanja kad su igrali sa Partizanom za Kup UEFA? Nisu hteli doci u bgd, pa smo morali sa njima igrati u Holandiji a drugi mec kod njih. Isto su uradili i Izraelcima i ne znam kome jos. E, onda je bog rekao: U pakao!
Nadam se da nikada nece doci nazad!
S ljubavlju, Grobar5X

Mladen

pre 16 godina

Nadmeni Anglosaksonci, tako im i treba. Ne podnosim ovaj klub iz dna duse. A tek koliko mi se gadio njihov skiljavi trener Dejvid O'Liri i celokupna uprava kluba.

Fuj!

Kad se samo setim Kupa UEFA septembra 1999. godine - sve su uradili da napakoste Partizanu i na kraju su potegnuvsi svoje debele veze u UEFA izdejstvovali da se Partizanova "domaca" utakmica igra u Hernevenu u Holandiji na ime toboznje ugrozene bezbednosti u Srbiji ili neke slicne floskule za mazanje ociju iako dve nedelje pre toga prvaku Rusije moskovskom Spartaku ni najmanje nije smetalo da dodje u Beograd i posteno odigra 100X vazniji kvalifikacioni mec za direktan ulazak u Ligu sampiona.

Ali ni to nije kraj engleskom muljanju. Samo tri meseca kasnije kada su u Kupu UEFA dobili bas Spartak (koji u medjuvremenu nije uspeo da prodje grupu u Ligi sampiona), uprava Lidsa opet na mufte uspeva da kod UEFA-e izdejstvuje da se Spartakovo "domacinstvo" pomeri iz Moskve zbog toboze loseg terena. Bukvalno je neverovatno sta je sve prolazilo tih godina u UEFA kad je bila u pitanju ova lopovska ekipa.

Sta reci, osim neceg sto Englezi dobro razumeju: What goes around comes around!

[-_-]_513

pre 16 godina

Ljudi vi niste svesni kako je meni :| ... U Engleskoj jedino navijam za LEEDS !!! Sada sam pocheo malo navijam za Chelsea ali nije to ona ljubav... imam 15god.,a LEEDS volim od '02 ... Svaku tekmu pratim na njihovom sajtu,gledam statistike... kada se setim tima iz ranih 2000-ih godina Smith,Viduka,Ferdinand... Chuo sam da je sada kao najveca nada ENG fudbala u LEEDS-u ali sigurno ce i tog momka prodati... Ne znam sta da mislim,ova sezona je kobna za mene :( ... Ne palim se na velike klubove kao vecina ljudi.. Mallorca u ESP,LEEDS u ENG, Kievo u ITA ... a ove jace volim JUVE, PARTIZAN, BUYERN... to je to...da i Chelsea :)... ali koga sada to interesuje... vazno da sam ja isplakao more suza kada sam video na njihovom sajtu GOOD BYE CHAMPIONSHIP :((( !!! Ali verujem da ce imati srca da se vrate u sam vrh Premier lige,kad tad... Da da napomenem kako sam zavoleo LEEDS , gledao sam tekmu i sada je neki igrac namerno udario nogom u Viduku i posle toga pao,a sudija Viduki dao zuti karton... Smesno zar ne ?? :) i sada LEEDS jedino volim u ENG i volecu do kraja zivota... GLORY GLORY LEEDS UNITED!!!

Boki

pre 16 godina

Grobar5x svaka ti je zlatna.
Sjecam se kako su se ponasali kao najveci smradovi kad su trebali da dodju u BG. Nije mi ih uopste zao, nek se ugase kao klub.

davar

pre 16 godina

Ja sam Grobar, ali se ne osećam kao neki ovde. Da sada naši igrači trebaju da idu u Irak, da li bi im bilo svejedno? Mislim da ne. A pored toga Leeds United je moj omiljen klub iz inostranstva, još od pre 15 god. i sada kada vidim neke igrače koji su nekad igrali u Leeds-u srce me zaboli zbog raspada, pa ja sam finale LŠ gledao samo da bih video Harija Kewella.

haylee

pre 16 godina

tvrdnja da je 'predvengerovski Arsenal' bio zanimljiviji pokazuje da pojma nemate o cemu pricate, niti da ste gledali Arsenal iz tog perioda. Pa oni su bili slika i prilika dosadnog ostvrskog fudbala sa preskakanjem sredine i izbacivanjem u aut svakih 53 sekundi pre nego sto se pojavio ManU sa onom ekipom i naterao ostale da menjaju stil igre.

Mrvica

pre 16 godina

Ovaj klub volim vise i od zvezde i od valensije... Dusa me boli zbog ispadanja... Ali nadam se povratku u cempionsip sledece sezone, i brzom povratku u elitu, jer takav klub sa toliko navijaca sirom sveta to i zasluzuje!!!

stanislavsky

pre 16 godina

Zahvaljujem se redakciji b92 koja je na jako zanimljiv nacin obradila temu zvanu Leeds utd, iako se slazem sa jednom gostom koji rece da je tekst nekako nabacan i da nema hronoloskog reda. Ipak, sve pohvale za ovakve clanke, zeljno iscekujem neke nove...

ivan

pre 16 godina

Leeds nazalost dozivljava sudbinu mnogih nekada velikih klubova Engleske. Setite se samo Notingham Foresta ili Woolverhamptona. Notingham je dva puta bio prvak Evrope. Ipsvich je nekada zario i palio sa Paul Marinerom na celu ekipe. Eto Notingham se polako vraca nazad bas kao i Wolvesi i Ipsvich Town. Nadam se da ce i Leedas United smoci snage da se vrati tamo gde mu zapravo i pripada mesto , odnosno medju najbolje. Ivan Liverpool

newcastle united-Roby

pre 16 godina

meni se svideo isto Leeds United.al nema,Newcastle ima najvece srce i najbolje navijace,mozda bi trebali da pisete o Newcastle Unitedu,o Velikom Alan Sheareru,Bobby Robson,Kevin Keegan,Les Ferdinand (rodjak Antona i Ria)i tu je cuveni Tino Asprila i Keith Gillespie...

Srkela

pre 16 godina

Sjajno, nema šta. Za svaku pohvalu. Bilo bi fino i da pročitamo nešto i Ludoj družini iz Vimbldona. Čini mi se da je taj klub prešao u amaterski rang. Nažalost :(

boris

pre 16 godina

Tuzno,tuzno i opet tuzno je videti da klub koji je dao takve igrce kao sto su Robinson, Kin, Ferdinand, Bojer, Viduka, Smit tako propada...

Alexbg

pre 16 godina

Odavno kompletniji i ozbiljniji tekst o sportskoj temi nisam procitao. Veliki pozdrav autoru/ima i jedva cekam nove tekstove. Znam da svako ima neke svoje zelje i da ne mozete svima udovoljiti, ali ono sto bih ja voleo da vidim je istorija i konacni krah Wimbledona, takodje me zanima sudbina i razlozi za pa Nottingham forest-a, ali i pricu o fudbalskoj akademiji West Ham-a. Zanimljiv podatak bi se dobio kada bi se pogledalo koliko od engleskih najboljih igraca dolazi bas iz ovog kluba i njihove skole.

Marko

pre 16 godina

Nisam imo pojma da je leeds utd imao ovoliki broj extra fudbalera!!!Nije mi osmeh silazio sa lica kad sam cito onaj spisak koga su sve prodali stvarno slavna imena....cuj mene slavna extra mega slavna sve su to super igraci koji danas igraju vrhunski fudbal!Ali zivot je takav....

sasa

pre 16 godina

Kada su igrali polufinale LS sa Valensijom bili su na vrhu popularnosti svi su kupovali njihove dresove a sada nema nijednog navijaca.Sada se svima svidja Chelsea.Moram da priznam da kao navijach Manchester Uniteda sam jako mrzeo Leeds tih godina jer su tada igrali najprgaviji igraci Premijer lige kao sto su Batty,Bowyer i Alan Smith...A sada mislim da pocinju da mi se ponovo dopadaju...Kao nekad kad su igrali Yeboah i drugovi....Napred LEEDS !!!

Davor

pre 16 godina

Sjajan tekst, pravo je uzivanje bilo citati ga.
Bilo bi odlicno ako bi u nekom od narednih tekstova mogli da obradite i Forest, Koventri ili jos bolje u jednom tekstu pregled svih engleskih klubova koji su nekada bili na vrhu, a sada tavore u nizim ligama.

Darko

pre 16 godina

Stvarno steta!!!Sadasnji predsednik Kardifa Ridsdejl ih je pokopao,cuo sam da mu je zabranjen pristup na Elland Road!!!I posle ispadanja iz premier lige imali su dosta talenata ali dugovi su ih pokopali!!!Od juna ce da im konacno svane!!!NADAM SE!!!

Baca

pre 16 godina

Stvarno steta, samo kad se setim kakav su tim imali 90 tih, pa svi ti momci su sad reprezentativci svojih zemalja, i najbolji u svojim klubovima. Steta sto se fudbal sada svodi samo na pare, a ljubav prema klubu i borbenost vise neznace nista. Svi smo mi pomalo LEEDS UTD.Zao mi je i navijaca, jedni su od naj glasnijih i najodanijih u Engleskoj.

Zika

pre 16 godina

Super tekst. Svaka cast. Jedva cekam taj drugi serijal u kom ce valjda vise biti o navijacima. Steta sto danas ima sve manje klubova kao Leeds i Wimbldon iz 90tih. Uz Leeds do kraja

IVAN

pre 16 godina

A secam se koliko smo se "palili" na Leeds..Stvarno steta,toliko nepromisljenih poteza,steta!
Inace sve pohvale za tekst..odusevili ste me!

P.S. Voleo bih da obradite najbolje navijacke grupe u Evropi..Nadam se da ce biti i toga?

Lala

pre 16 godina

Одлични су вам ови текстови. Могу да кажем само свака част и да вам предложим да нешто овако направите и о Фудбалском клубу Парма која је такође била страх и трепет деведесетих а потом доживела финансијски слом. Пуно поздрава из сунчаног Баната.

Darko

pre 16 godina

stvarno steta za ovakav klub koji ima veliku tradiciju,oduvek sam voleo Lids,zavoleo sam ga upravo tada kada su igrali Smith,Ferdinand i ostali u to vreme.Zaista pare su postale broj jedan u svim sverama zivota ako jednom udjete u dugove propaliste to se upravo desilo Lidsu.voleo bih kada bi se za 3 do 4 godine ponovo vratili u premijer ligu.

Gilesbi

pre 16 godina

Volim da citam ovakve tekstove koji su lepo urađeni. Malo slabije znam engleski pa je vrlo lepo od sportskih novinara B92 koji su to lepo preveli sa engleskog na srpski jezik. Dokle ih više pohvlajujete za lepe tekstove: o Gretni Lidsu, Sandrlendu... kad sve to samo "pokupe" sa stranih medija tj. "copy-paste" funkcija i podare ja nama da se mi "divimo" idealnom tekstu.Hvala im u svakom slučaju , makar i na tom minimalnom trudu.

Alan Smith

pre 16 godina

Bez obzira sto ce se takmiciti u trecoj ligi Oni ostaju tim koji obozavam.Sta reci,nadamo se boljim danima ipovratku lidsa u elitu!

ivaan

pre 16 godina

jos bih pored pomenutog nottingham foresta voleo da vidim i biografiju, uspon i krah jos jednog velikana (propalog nazalost) SHEFFILD WEDNESDAY-a.
Tol'ko...

божо

pre 16 godina

Баш је занимљив текст, хвала!

p.s.
"Jedini opravdan transfer bio je onaj koji je doveo Kina iz Lidsa."

Intera, zar ne?

Nenad

pre 16 godina

Gledao sam Leeds 2000. godine uzivo na Elland Roud-u, igrali su protiv Man.City. (1:2). Te sezone su i igrali polufinale Lige Sampiona i prosto je neverovatno da su sest godina kasnije ispali u trecu ligu. Nije mi bas jasno kako klub za tako kratko vreme moze toliko da propadne. Upoznao sam ceo taj mocni tim Robinsona, Harta, Kelija, Ferdinanda, Vudgejta, Bojera, Kjuela, Bata, Bakea, Smita, Viduku, Bridzisa, Dakura... i niko od njih nije ni sumnjao da ce se desiti ovo! Zao mi je sto klub koji ima dobru infrastrukturu, uslove za premijer ligu, akademiju za klince, morace od sledece sezone da igra trecu ligu!

Shawn

pre 16 godina

Lepo je videti da se neko na nasim prostorima setio da isprica vrlo interesantne price o par engleskih klubova!Bravo za onoga ko je odlucio da ovo odradi!Lose bi bilo zaboraviti pomenuti jos jedan od interesantnih engleskih klubova, koji je malo zaboravljen, a ima veliku podrsku navijaca;) Nadam se da polako vraca putevima stare slave!Nottingham Forest naravno;)

kamikaza

pre 16 godina

Sve do prosle-preprosle godine sam se redovno kladio na Lids Junajted, ostala mi navika iz onih dana kad su pobedjivali i igrali ligu sampiona! Stvarno misam znao sta se sve desavalo u klubu i oko njega, zasto od jednom tako vrtoglav pad ovaj tekst je sve reko!
Svaka cast za tekst! I odlicna tema da se pise o vrtoglavom propadanju ili usponu mnogih ekipa a ima ih dosta. Pa cak i kod nas!!!

Darko

pre 16 godina

Prava steta!!!Bio je strasan klub,zavoleo sam ga vise od Zvezde!!!I dalje sam uz Vas,Leeds United Forever!!!1.juna ce valjda da nam svane kad nas otkupi Milijareder MORIS!!!We'll Be Back!!!!PROVERENO!!!

Goran

pre 16 godina

Osvrt na jedan veliki klub i slavno ime iz perioda 70-ih. Gledao sam to čuveno finale Kupa koje autor pominje. Ne verujem da sam ikada pre i kasnije video takav fizički sukob na terenu, a onaj "leteći" start sa obe ispružene noge beka Čelzija, Mek Gredija, direktno u glavu Bilija Bremnera, pamtim još i danas. Uprkos pravom ratu i pogibeljnim startovima, niko nije napustio teren povređen, što je bilo neverovatno. Deo tog tadašnjeg Lidsa je bio okosnica reprezentacije Škotske, a imali smo priliku da ih pobedimo na SP 1974. u Nemačkoj, ali je odigrano 1:1. Setiće se neki kako je tada bilo Katalinskom koji je ulagao nadljudske napore da zaustavi Džordana, bilo fudbalski bilo rvački. A ko se još ne seća Pitera Lorimera, strašnog šutera, igrača sa najjačim udarcem u svim ligama sveta. Taj tim Lids junajteda je vodio Don Rivi, a svi smo gledali igrače u belim dresovima kao vanzemaljce. Volim engleski fudbal zbog draži igre, čitao sam i cenio izvanredne članke Džefrija Grina i Dejvida Milera o našem fudbalu, a Liverpul mi je ostao najdraži među njima od vremena kada ga je Crvena Zvezda izbacila sa obe pobede iz daljeg takmičenja u tadašnjem Kupu šampiona. Tadašnje zvezde Liverpula Kevin Kigen, Roj Klemens, Džon Tošak i drugi, konstatovali su da je Crvena Zvezda održala fudbalsku lekciju njihovom timu. To je bilo ono pravo što je krasilo Ostrvo kada je fudbal u pitanju. Biće mi drago da se Lids junajted vrati na puteve nekadašnje slave, jer spada u red nekoliko legendarnih klubova sa Ostrva i nije mu mesto tamo gde se trenutno nalazi.

vn

pre 16 godina

@haylee
Pogresno ste razumeli, tvrdim da je predvengerovski Arsenal bio daleko najdosadniji tim na Ostrvu, i ne samo to, oni su se time ponosili. Recimo, u Fever Pitchu je covek posvetio celo poglavlje tome kako on voli kada njegov klub igra na 1:0 sa poslednjim na tabeli.

damir

pre 16 godina

verujem da ce za 3-4 god.uspeti da se vrate u premijer ligu,jer klub sa takvom tradicijom to svakako zasluzuje.ipak je to klub koji je bilo milina gledati u duelima sa ostalim velikanima engleskog fudbala poput mancestera,arsenala,liverpula,celzija itd.Sto se igraca tice najvise mi je krivo zbog Smita i Vudgejta.Vudgejt je bio veliki talenat i sigurno najbolji odbrambeni igrac premijer lige,a Smit jedan od najvecih klinaca tog doba.eto sta radi novac.BRUKA...NAPRED LIDS