1. Ima puno varanja u sahu i pogotovo u sahu on line pa i kompjuteri varaju
  (Sahist, 10. septembar 2022 07:19)

  # Link komentara

 2. Sigurno je bilo varanja na neki nacin al kako to sad dokazati.
  Postoje 2 teorije:
  -koristen je kompjuter na neki nacin
  -procurela priprema
  Ja verujem u 1. teoriju.
  Napredak Hansa je neverovatan u zadnje 2 godine. Vise velemajstora ima iste sumnje. Magnus se nikada nije povukao sa turnira ranije a gubio je od mladjih i slabijih poput Esipenka, Pragg..Hans je nedavno imao 0 bodova na online rapid turniru.
  Kasparov je rekao da je dovoljan jedan signal (za napad) da mu donese pobedu a Magnus pre godinu dana je rekao da je dovoljno par puta da upotrebi engine u toku meca i da bude nedodirljiv (u smislu da ne mora konstantno da koristi engine) jer je to sve sto je potrebno super GM nivou.
  Najveci problem za Hansa je taj sto nije umeo da objasni svoje poteze i da ih analizira nakon meca, potpuno se pogubio. Magnus sumnja na Hansa takodje jer ga je ponizio na tom nedavnom rapid turniru pa je hteo da mu se osveti po svaku cenu.
  Bas me zanima rasplet ove situacije ali nisu cista posla to je sigurno.
  (Marko, 8. septembar 2022 18:27)

  # Link komentara

 3. Pogledajte analizu partije na kanalu agadmator na YouTube. Jedan od najboljih i najpopularnijih strimera, iz Hrvatske je decko. Pogledajte i Nakamurinu analizu na YouTube, i on je strimer pored toga sto igra profesionalno. Koliko sam ja mogao da vidim, Carlsen igra Catalan opening, i pripremio nestandardni odgovor pesakom na Nimanovu odbranu. Nikad ranije to Carlsen nije ograo na turnirima, ali jeste Fabi tako da nije potpuno nova ali je definitivno neocekivana.

  Carlsenova strategija o kojoj je vec govorio ranije je da igra nestandardne varijacije da iznenadi protivnika jer smatra da su sve glavne linije vec toliko obradjene engine-ima da nema svrhe igrati, gotovo uvek je remi. A kada protivnik nije u svojoj pripremi onda Carlsen ima ogromnu prednost zbog vrhunskih sposobnosti analize i intuicije. Ne samo da nije uspeo da iznenadi Nimana sa nestandardnim otvaranjem, vec je Niman imao sve savrsene poteze pa cak i neke koji su tzv. engine moves. A nakon partije analiza mu je bila blago receno amaterska. Vecino GM-ova su rekli da ona analiza nije dostojna 2700 rejtinga. Sad ko tu laze, tesko je reci. Kao objasnjenje kako je znao da savrseno odgovori na tu nestandardnu varijantu, Niman je izjavio da je bas to jutro pogledao tu varijantu na 15 minuta jer eto. Sumnjivo je definitivno.
  (Niko, 8. septembar 2022 17:31)

  # Link komentara

 4. Bilo je i ranije varanja i kradja u sahovskom svetu...
  (Mister Vo, 8. septembar 2022 17:11)

  # Link komentara

 5. Koji luzer ovaj Norvezanin. A onaj velemajstor kaze da Amer 100% vara zbog toga sto Karlson nikad nije odustao od takmicenja, hej to mu je kao dokaz. Jos kao novo otvaranje, a ovaj klinja imao odgovor, to je kao drugi dokaz varanja.E sta vu sve cuti u zivotu.
  (Zmi zmi, 8. septembar 2022 17:08)

  # Link komentara

 6. maleni taj je varao i karlsen pametno uzima odmor
  karlsen je nivo iznad svih
  a ovaj batica toliko poznat niko nije cuo za njega
  mistično se probio do 2700 sa 19
  jedino što pije vodu je ako su znali sta ce karlsen igrati i onda je on naučio svaku analizu kompjutera na svaku varijantu koju ce karlsen igrati
  (Bruno Guimares Legenda NUFC, 8. septembar 2022 16:57)

  # Link komentara

 7. Kao profesionalni sahovski igrac, moram reci da je varanje u sahu postao jedan ozbiljan sahovski problem sa kojim se sahisti susrecu sve vise.
  Navescu jedan primer varanja - Igrac tokom partije moze imati bubicu u usima a posto se partije koje se igraju uzivo izmedju dva igraca prenose online - njegov saucesnik (koji recimo koristi neki napredni sahovski program, recimo FRITZ) moze mu putem bubice dojavljivati najjace poteze koje program predlozi.
  Zamislite igrate poslednju partiju za veliku novcanu nagradu - i protivnik pocne da koriste masinu protiv Vas da obezbedi pobedu.
  Sto se tice clanka - skrenucu paznju da je Nakamura Americki super Velemajstor, takodje i najpoznatiji Americki sahovski strimer.
  Verujem da je Carlsenu povredjena sujeta tim porazom (Prvak Sveta je izgubio crnim figurama od nekog klinca) i da je u ovom slucaju Niman (koga licno poznajem) potpuno cist i da je trenutno u toku lov na vestice.
  Pozdrav svim citaocima, nadam se jos nekim vestima iz saha :)
  (Velemajstor89, 8. septembar 2022 16:52)

  # Link komentara

 8. Za one koje stvarno zanima:Karlsen je jedan od najboljih šahista u istoriji i aktuelni svetski prvak,a Niman je talentovani, mladi, ekcentrični šahista, kome je u poslednje dve godine rejting vrtoglavo skočio i dobio je Karlsena i u njihovoj prethodnoj partiji. Nimanu je već dva puta dokazano varanje na online turnirima i on je to sam priznao. Karlsen se zbog svega toga odlučio da za ovaj meč spremi sporednu liniju nekonvencionalnog otvaranja koje nikada ranije nije igrao. Niman je imao savršene odgovore na svaki potez i dobio je kao crni. U intervjuu nakon meča nije imao racionalno objašnjenje zašto je igrao neke ključne poteze koji nimalo nisu očigledni, već je sve pripisao intuiciji i inutrašnjem osećaju. Pre partije svi igrači su skenerima provereni za prisustvo tehnoloških naprava i nista nije pronađeno. Sumnja se da je neko iz Karlsenovog tima Nimanu ustupio informacije o njegovoj pripremi, ali za to nema nikakvih dokaza. Posledice su da se Karlsen povukao sa turnira jer smatra da je došlo do neke prevare, ali za to nema dokaza, uvedeno je pravilo petnaestominutnog kašnjenja u prenosu kako bi se eleminisala mogućnost dojavljivanja poteza, a Niman je prilično stigmatizovan kao prevarant od strane brojnih velemajstora, iako bez dokaza. Sada se sve njegove partije pomno prate kako bi se pronašle nove anomalije. Sve u svemu, manji incident koji se u inače mirnom sportu smatra skandalom bez presedana.
  (Lannister, 8. septembar 2022 16:51)

  # Link komentara

 9. Kako neko vara u šahu? znam da igram šah ali ne pratim ova takmičenja i to oko njih pa mi nije jasno kako neko tu može da vara šta čita mu misli ne razumem.
  (Nebojša, 8. septembar 2022 16:21)

  Odredjeni kompjuteri koje covek ne moze da pobedi su dostupni ljudima na koriscenje. Npr. ovaj 19-godisnjak moze da ima drugara koji upali neki softver za igranje saha protiv tog kompjutera, odigra Magnusonove poteze, gleda sta igra kompjuter kao kontra-potez, i samo na neki skriveni nacin javlja svom drugaru da odigra te identicne poteze. Tako je jedan moj poznanik banovan sa nekog sajta za igranje saha, nekakav algoritam je na neki nacin prepoznao da samo prepisuje poteze nekog kompjutera.
  (FullHouse, 8. septembar 2022 16:49)

  # Link komentara

 10. Prvi put u životu čujem da šahisti razrađuju taktiku sa svojim timom. Od ovog časa za mene to nije individualno takmičenje, a onaj što vuče figure je samo glasnogovornik svog tima...
  (diplinž, 8. septembar 2022 16:43)

  # Link komentara

 11. Ma šta mi reče - Hikaru Nakamura japanski velemajstor?
  Treba pomenuti da još uvek niko direktno nije optužio 19- godišnjeg velemajstora za prevaru. Isti velemajstor je 2* bio banovan sa chess.com zbog varanja.
  Američki super GM Hikaru Nakamura ga je optužio da analiza partije ne dolikuje igraču sa 2700 rejtingom i ismevao ga je, ali nigde nije rekao da vara.
  Treba napomenuti da svetski prvak nije izgubio partiju sa normal time format 53 uzastopne partije.
  Sve u svemu - dok se ne dokaže da je mlađani 19-godišnjak varao - sve je čisto:)
  (Radence, 8. septembar 2022 16:23)

  # Link komentara

 12. Kako neko vara u šahu? znam da igram šah ali ne pratim ova takmičenja i to oko njih pa mi nije jasno kako neko tu može da vara šta čita mu misli ne razumem.
  (Nebojša, 8. septembar 2022 16:21)

  # Link komentara

 13. Izgleda da i u šah treba uvesti VAR. Čuj ovog, protivnik varao!? Pa šta je to uradio? Izvukao topa viška iz rukava???
  (Max Payne, 8. septembar 2022 16:11)

  # Link komentara

 14. Ovo je sprdnja ili ozbiljno? Kome uopšte na pamet padaju ovakve ideje? Da pozovemo Moldera da nam razjasni ovaj slučaj? Ko zna, možda i vanzemaljci imaju umešane prste, pipke, papke, šta već imaju, u ovu teoriju zavere.
  (smeh, 8. septembar 2022 16:09)

  # Link komentara

 15. Od ovoga bi i scenaristu Zone sumraka zabolela glava.
  (Bruks 021, 8. septembar 2022 15:40)

  # Link komentara