Petak, 01.07.2022.

10:30

Košarkaši zakomplikovali situaciju – Srbija nema pravo na kiks

Košarkaši Srbije zakomplikovali su sebi borbu za plasman na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Izvor: B92

Košarkaši zakomplikovali situaciju – Srbija nema pravo na kiks IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 1 godinu

Nemojte se ni kvalifikovati, sta je bilo bilo je, ako im se ne igra, ni nama se ne gleda. Ljubav prema kosarci ostaje, u parku, dvoristu, sportskim terenima.

SrbEUin

pre 1 godinu

Neodlazak na SP bi bio blam nad blamovima za jednu košarkašku naciju kao što smo mi! (Djole_Kg, 1. jul 2022 11:12)

Ne možemo ništa bolje ako nismo apsolutno kompletni. Bez najjboljih (Jokić, Vasa, Milutinov, Kalinić, Lučić, Bogi, Gudurić, Teo, Nedovič...) smo evropski prosek. Od ovih juče u top 12 mogu samo Bjelica, DeDa, Avram (kao indijanac protiv autsajdera), Bobi (spec na 5 minuta) i Petrušev kao pripravnk. Nikakvo iznenađenje ne bi bilo da se ne plasiramo. Kao što nas je Italija u sred BG izbacila sa OI. Da ne beše one sulude trojke u poslednjoj sec protiv Haustrije u Beču, ne bismo ni Kinu videli (2019).

Avangarda

pre 1 godinu

Sramota, a sledece godine se obelezava 100 godina kosarke u Srbiji a mi se kako stvari stoje vrlo verovatno necemo kvalifikovati na SP. Ja stvarno ne znam gde su Lucic, Micic, Nedovic, Milutinov? Zasto ne igra Balsa Koprivica umesto Marjanovica koji ne moze da se pomeri, zasto se neda sansa malom Tristanu Vukcevicu koji je sigurno bolji od Bjelice trenutno? Gde je Ognjen Dobric koji bi uz Avrama i DeDu u onom sastavu bio najbolji igrac???

Blaster

pre 1 godinu

Bravo za savez. Uspeli ste da uništite reprezentaciju dovođenjem Kokoškova. Bravo. Sada dovedite i Jokića pa da se pozxravimo sa učešćem kao i Hrvati na jedno 20 godina. Svaka čast još jednom.

Све јасно

pre 1 godinu

Сале је прошао на светско са још лошијим играчима. И тамо је био пети. Пре тога други.
А пре њега смо били седми на европском, да истим играчима да којима је он био други на светском и на Олимпијади.
Али није ваљао, чак и да је освојио сва злата неким искомплексираним људима не би ваљао.
По резултатима Саша Ђорђевић је, уз Жељка, наш најуспешнији тренер у последњих десет година.

Švaler

pre 1 godinu

Ovako moze na trening ili pripremnim utakmicama da se igra. Ovo je nedopustivo. Napravi prvu postavu, zaveta akcije i kreni da dereš redom. Ne može da se postigne bilo šta kad na svakih 5 min vidiš igrače napolje.

kafa s ukusom slobode

pre 1 godinu

Fibu treba rasformirati…jednostavno ta organizacija samo i iskljucivo steti i igracima i kosarci.
To sta oni rade da bi sto vise zemalja ucestvovalo,da bi oni uzimali kotizacije to je sramota.

ljuba

pre 1 godinu

Ovim se ponovo postavlja isto pitanje. Da li je bolje imati vrhunske igrače ili trenera te ko pobeđuje utakmice trener ili igrači. Kad imaš vrhunske igrače samo moraš imati sreće da te neko postavi za trenera istih.
Neosporno je da ćeš postati vrhunski trener.

okvaldo

pre 1 godinu

Baš zamišljam sada već dobrano ugojenog Bodirogu kako puši kvalitetan tompus na terasi nekog kafića, gleda utakmicu i suza mu u uglu oka stoji. I ima isti onaj pogled kaod dok je gledao kako Predrag Drobnjak polazi u dribling bez spušanja lopte umesto da mu doda loptu na evropskom prventstvu 2001. Taj pogled je govorio: ovaj Drobnjak ne može bolje...

Xima

pre 1 godinu

Mnogi su postali teški konformisti i kalkulanti. Preče im je da isplaniraju gde ce na odmor nego da se dodatno iscimaju za nešto sto je njima apstraktno. Ne radi se ovde o ne znam kakvom patriotizmu, oni jednostavno nemaju postovanje prema prelepoj igri koja im je omogucila da postanu neko i nešto u životu i sistemu koji je taj talenat prepoznao. Nije Srbija najbolje mesto za život, ali voleo bih da vidim kako bi mnogi od njih prosli u životu da su se rodili u recimo u Finskoj.

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

C i n i k

pre 1 godinu

Tesko da cemo da pobedimo BEL, prosto nemamo bar 15 prvotimaca u ekipi a Bobi i Bjleica su vise nego bleda izdanja nekadanjih igraca, Bjelica narocito..
Nekome je u Fiba bilo stalo da unisti basket kao i najbolje ekipe u Evropi poput SRB ili ESP, i ovo su samo posledice te zavere..

matori 2

pre 1 godinu

Javno-privatno partnerstvo ( javni novac u privatnom klubu iz Železnika)donosi prave rezultate nakon nekoliko godina iživljavanja nad srpskom košarkom. Poslednji ozbiljan igrač iz naše lige je Bogdan Bogdanović a od tada je prošlo skoro 10 godina. Ostali, proizvod "šampiona" i Miškove mege realno su nekvalitetni.Ipak sve ovo je i prihvatljivo u odnosu na pustoš koja će ostati kad Legenda digne sidro i dugove ostavi ionako posrnuloj državi

kladzom do bola

pre 1 godinu

braco , imamo par igraca koji su u Nba , sinoc ih gledam znaci najgori su na terenu . Dali je moguce da su ti likovi toliko tamo placeni a da ovde juce da zabiju makar 10 koseva za celu utakmicu . Kako su se " slogirali " da toliko veze nemaju znaci neverovatno .

B93

pre 1 godinu

Postaje bitan svaki vrhunski igrac koji moze da se obezbedi da igra nama je sinoc mozda bio dovoljan za pobedu samo jedan Lucic ili Teodosic. Ali ocigledno da se ovde radi o tome da se pitaju menadzeri ili igraci ko ce da nastupi savez je ocigledno nemocan i selektor na kraju ide linijom manjeg otpora...

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

Deda

pre 1 godinu

Ja cu poceti od kraja. Čini mi se da je krah nastao kada se pocelo finansiranje samo dva kluba, a oni trose lovu na osrednje strance, svi ostali klubovi ostavljeni sami sebi! Koliko se centara ugasilo. Rad sa mladima nikakav, nestaju i kvalitetni treneri, logicno, nema ni mladih igraca. Mislim da je lek za nas sport, ugasite dva drzavna kluba i usmerite lovu u bivse kvalitetne centre, Čacak, Kraljevo, Valjevo itd, uz zabranu igranja stranaca u tim ekipama. Znam da je to nemoguca misija, ali bilo bi bolje, čistije, postenije!

zuja

pre 1 godinu

Nije Kari kriv. Jednostavno nemamo tim. Ovo juče nije tim. Pitam Danilovića zašto nije obezbedio Jokića, Milutinova, Micića, Gudurića, Kalinića..
Verovatno će ovi igrati drugi krug kfalufikacija. Ako nismo mogli prethodne prozore da igramo kompletni bez igrača EL, NBA mogao je neko od ovih. Kari ima znanje ali ne može on da skače u reketu, da šutira. Marinković, Jaramaz, Bobi, Nedović..? Ajde da oprostimo Bjelici igrao finale NBA do pre neku nedelju a šta je sa ostalima

Predo

pre 1 godinu

Eps, nažalost, potpuno ste u pravu. NBA je dugo vremena iznad FIBA, a sada i Euroliga, sve se svodi na novac i reprezentativna košarka je obesmišljena, jer zavisite od milosti bogatih klubova. To ne postoji ni u jednom drugom sportu, da vam kvalifikacije igra treći ili četvrti tim, koji treba da obezbedi onim najboljim da igraju na tom prvenstvu. Da ilustrujem, zamislite da se istovremeno igraju FIFA kvalifikacije i Liga šampiona u fudbalu ili lige petice. Da li bi se mogle kvalifikovati ekipe Brazila, Argentine, Francuske, Španije. Ovo je smešno. Ekipe Turske i Grčke su u blagoj prednosti, jer većina njihovih reprezentativaca igra u turskim i grčkim klubovima, koji igraju Evroligu. A i ova glupost sa naturalizovanim, plaćenim Amerikancima u jakim reprezentacijama, poput Slovenije, Turske itd. je još jedna glupost, koja uništava lepote košarke

Zrenjanin

pre 1 godinu

@Danas svi igraju košarku.
(bg, 1. jul 2022 10:46)

Pogrešio si... Danas svi igraju fudbal! Košarka je verovatno slabija nego nekada jer više nemaš top Evropske reprezentacije već je taj kvalitet razvodnjen. Npr, naša reprezentacija iz 90-ih bi sve ove današnje ekipe u grupi počistila sa 30+ razlike bez problema! Znači, nije problem u kvalitetu protivnika, nego je problem u tome što mi nismo ni blizu kao nekada i to je to!

Smehotres

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.
(?, 1. jul 2022 10:42)

Ima se obraza da se posle jučerašnje kataklizme sa Slovenijom, ostavljaju ovakvi komentari, a mi ćemo se praviti da ne znamo u kakvom smo sastavu igrali i ko nam je sve falio. Još je veća komedija da se sadašnju Hrvatsku na bilo koji način stavlja u kontekst ozbiljne košarke.

Dacha

pre 1 godinu

Mislim da je najvaznije da je novi selektor nasao pravu poziciju Jokicu u ovim utakmicama. Sad se jasno vidi koliko je taj Djordjevic unistavao srpsku kosarku i naseg najboljeg igraca MVP-. Sreca pa imamo Miska zalizanog i Covketa legendu, inace propali bi nacisto od tih grobara srpske kosarke, ovako ide sve kao sto treba da ide...

Kritički Mislilac

pre 1 godinu

Kad se samo setim kako su svi pljuvali Kokoškova prošle godine. Lako smo ga se odrekli. Pešiću hvala i svaka čast, ali njegovo vreme je prošlo. Trebalo je nastaviti rad sa njim posle 2002., a ne kao što su uradili i doveli Vujoševića. Tada je Peđa poslednji put nastupao za reprezentaciju. Lako se odričemo i trošimo kvalitetne ljude.

kfd

pre 1 godinu

Ove kvalifikacije su trebali da igraju igrači iz Zvezde, Mege, FMP-a i Aleksa Avramović. Ovi naši internacionalci su jedna velika nula. Marinković koji levi ulaz završava desnom rukom, Bobi spor toliko da je to bolno, Bjelica ništa bolji...

Iskren

pre 1 godinu

Kakav smo cemer i jad…ovo su ekipe koje treba da dobijamo u proseku sa 30-50 razlike…slovenci bi se igrali sa nama kao sa malom decom..

Hombre

pre 1 godinu

Rukovodstvo KSS da ima obraza odavno bi podnelo kolektivnu ostavku.Ne mogu ni da pobrojim niz neuspeha počev od mlađih kategorija pa sve do A tima.
Nije valjao Kokoškov nismo otišli na OI.Doveden je legendarni ali vremešni trener čija je filozofija prevaziđena dakle napravljen je korak unazad.I opet se isto dešava kao lane.Šamaraju nas gde stignu i ko stigne.Prošle godine sam napisao nadam se da ćete mi i sad objaviti komentar.Mi treba da krenemo od 0.Novi selektor mlad moderan.Nova reprezentacija.Ni jedan igrač da ne bude iznad 25g.Početi sve izpočetka.Tako je radio Duda i stvorio ovu generaciju.Tako su radili Španci,Francuzi...To je put.Rezultati možda nece doći preko noći ali hoće vremenom.Ovako svedoci smo da naša košarka umire i tone iz poniženja u poniženje.I nema govora o nekom novom dobu i trendovima u svetskoj košarci bla bla.To su izgovori.Pogledajmo šta radi Australija ili u Evropi Francuska.Na kraju krajeva tu kod nas Slovenija.Nije sramota priznati grešku i učiti od boljih.Sramota je zabiti glavu u pesak i praviti se kao da sve štima dok se sve raspada.

Mrki

pre 1 godinu

Teško da Letonija može da pobedi i Grčku i Tursku mada su turci slabi. Teško da može u gostima da dobije Veliku Britqniju. Srbija može da dobije sve tri ekipe pogotovu što se ovaj prozor igra u avgustu. Proći će Srbija dalje

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 1 godinu

Sinoć smo gledali atomsku košarku Slovenije i Hrvatske, šamaranje bez garda. Njihovima nije bilo teško da dođu i igraju.
Niko nikog ne tera da igra, ali ako našima nije stalo, onda nemamo čemu da se nadamo. Sada i mi idemo u drugu ligu reprezentacija i to je tako.

Delija

pre 1 godinu

Iskreno tesko cemo se plasirati, prvenstveno zato sto nemamo igrace koji ce da iznesu kvalifikacije ner nisu igrali vecinom igraci iz EL.

Wabbit

pre 1 godinu

Mi smo sebi zakomplikovali situaciju porazom od Belgije u proslom prozoru. Poraz od Letonije u Rigi sam po sebi nije kiks i ne znam kakvo iznenadjenje.

?

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.

Мијалко

pre 1 godinu

Шта кажу гробари за домаће играче у клубовима? Или су од ове сезоне престали да их пребројавају?

basketaš

pre 1 godinu

Previše se nonšalantno ponašamo prema kvalifikacijama. Svi ubeđeni da i sa trećim i četvrtim timom sigurno ulazimo.
I kod Đorđevića i Kokoškova je igra bila isto ovako užasno rastrzana, igrači nabacani većina bez forme itd. Savez mora da počne da radi nešto konkretno. Kako je moguće da jedino Srbija ne može da igra ni sa jednim krštenim Nba igračem ni van sezone? Što nije mogao Jokić sinoć da pomogne? On odmara već 2 meseca. Pokuševski takođe, ima 20 godina a nijednu utakmicu još uvek.

Još su počeli i EL igrači da se ponašaju isto, ne pamtim Micića, Gudurića, Lučića, Milutinova da su se skoro odazvali. To su sve pitanje sa savez koji ništa živo ne radi niti gradi neku priču. Kari ima 72 godine i ovo što je uspeo da prodrma i obiđe nije dovoljno. Bojim se da tu mnogo toga ne funkcioniše, samo ne sme da se talasa kao uvek kod nas.

gogibre

pre 1 godinu

Ako nedemo na svetsko onda je kosarka umrela u potpunosti kod nas ! Generacija Teodosica ide polako u penziju a mladja generacija nema nazalost toliko talenta!

Sasa

pre 1 godinu

Kalinic Lucic Micic Guduric Milutinov nisu bili zainteresovani pa onda sta ja da brinem. Fiba jeste upropastila reprezentativnu kosarku ali eto ovaj termin je bio slobodan. Ipak nek misli o tome ko treba da ovo budu poslednje kvalifikacije sa prozorima.

Džoni

pre 1 godinu

Ništa od toga. Kad je nama jedan Avramović najveća uzdanica i pokretač reprezentacije nema tu puno priče. Da se razumemo, dečku svaka čast, igra odlično i da nije njega ovo bi bilo još veće blamiranje. Ovo je više upućeno na neke igrače koji su izgleda po svemu sudeći nekad bili igrači, a sada zreli za penziju, što se videlo možda i najbolje na SP u Kini, a i na neke što misle da su već igrači a trebaće još punooo da to stvarno i postanu.

basketaš

pre 1 godinu

Previše se nonšalantno ponašamo prema kvalifikacijama. Svi ubeđeni da i sa trećim i četvrtim timom sigurno ulazimo.
I kod Đorđevića i Kokoškova je igra bila isto ovako užasno rastrzana, igrači nabacani većina bez forme itd. Savez mora da počne da radi nešto konkretno. Kako je moguće da jedino Srbija ne može da igra ni sa jednim krštenim Nba igračem ni van sezone? Što nije mogao Jokić sinoć da pomogne? On odmara već 2 meseca. Pokuševski takođe, ima 20 godina a nijednu utakmicu još uvek.

Još su počeli i EL igrači da se ponašaju isto, ne pamtim Micića, Gudurića, Lučića, Milutinova da su se skoro odazvali. To su sve pitanje sa savez koji ništa živo ne radi niti gradi neku priču. Kari ima 72 godine i ovo što je uspeo da prodrma i obiđe nije dovoljno. Bojim se da tu mnogo toga ne funkcioniše, samo ne sme da se talasa kao uvek kod nas.

Sasa

pre 1 godinu

Kalinic Lucic Micic Guduric Milutinov nisu bili zainteresovani pa onda sta ja da brinem. Fiba jeste upropastila reprezentativnu kosarku ali eto ovaj termin je bio slobodan. Ipak nek misli o tome ko treba da ovo budu poslednje kvalifikacije sa prozorima.

Džoni

pre 1 godinu

Ništa od toga. Kad je nama jedan Avramović najveća uzdanica i pokretač reprezentacije nema tu puno priče. Da se razumemo, dečku svaka čast, igra odlično i da nije njega ovo bi bilo još veće blamiranje. Ovo je više upućeno na neke igrače koji su izgleda po svemu sudeći nekad bili igrači, a sada zreli za penziju, što se videlo možda i najbolje na SP u Kini, a i na neke što misle da su već igrači a trebaće još punooo da to stvarno i postanu.

Smehotres

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.
(?, 1. jul 2022 10:42)

Ima se obraza da se posle jučerašnje kataklizme sa Slovenijom, ostavljaju ovakvi komentari, a mi ćemo se praviti da ne znamo u kakvom smo sastavu igrali i ko nam je sve falio. Još je veća komedija da se sadašnju Hrvatsku na bilo koji način stavlja u kontekst ozbiljne košarke.

Deda

pre 1 godinu

Ja cu poceti od kraja. Čini mi se da je krah nastao kada se pocelo finansiranje samo dva kluba, a oni trose lovu na osrednje strance, svi ostali klubovi ostavljeni sami sebi! Koliko se centara ugasilo. Rad sa mladima nikakav, nestaju i kvalitetni treneri, logicno, nema ni mladih igraca. Mislim da je lek za nas sport, ugasite dva drzavna kluba i usmerite lovu u bivse kvalitetne centre, Čacak, Kraljevo, Valjevo itd, uz zabranu igranja stranaca u tim ekipama. Znam da je to nemoguca misija, ali bilo bi bolje, čistije, postenije!

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 1 godinu

Sinoć smo gledali atomsku košarku Slovenije i Hrvatske, šamaranje bez garda. Njihovima nije bilo teško da dođu i igraju.
Niko nikog ne tera da igra, ali ako našima nije stalo, onda nemamo čemu da se nadamo. Sada i mi idemo u drugu ligu reprezentacija i to je tako.

gogibre

pre 1 godinu

Ako nedemo na svetsko onda je kosarka umrela u potpunosti kod nas ! Generacija Teodosica ide polako u penziju a mladja generacija nema nazalost toliko talenta!

Hombre

pre 1 godinu

Rukovodstvo KSS da ima obraza odavno bi podnelo kolektivnu ostavku.Ne mogu ni da pobrojim niz neuspeha počev od mlađih kategorija pa sve do A tima.
Nije valjao Kokoškov nismo otišli na OI.Doveden je legendarni ali vremešni trener čija je filozofija prevaziđena dakle napravljen je korak unazad.I opet se isto dešava kao lane.Šamaraju nas gde stignu i ko stigne.Prošle godine sam napisao nadam se da ćete mi i sad objaviti komentar.Mi treba da krenemo od 0.Novi selektor mlad moderan.Nova reprezentacija.Ni jedan igrač da ne bude iznad 25g.Početi sve izpočetka.Tako je radio Duda i stvorio ovu generaciju.Tako su radili Španci,Francuzi...To je put.Rezultati možda nece doći preko noći ali hoće vremenom.Ovako svedoci smo da naša košarka umire i tone iz poniženja u poniženje.I nema govora o nekom novom dobu i trendovima u svetskoj košarci bla bla.To su izgovori.Pogledajmo šta radi Australija ili u Evropi Francuska.Na kraju krajeva tu kod nas Slovenija.Nije sramota priznati grešku i učiti od boljih.Sramota je zabiti glavu u pesak i praviti se kao da sve štima dok se sve raspada.

Zrenjanin

pre 1 godinu

@Danas svi igraju košarku.
(bg, 1. jul 2022 10:46)

Pogrešio si... Danas svi igraju fudbal! Košarka je verovatno slabija nego nekada jer više nemaš top Evropske reprezentacije već je taj kvalitet razvodnjen. Npr, naša reprezentacija iz 90-ih bi sve ove današnje ekipe u grupi počistila sa 30+ razlike bez problema! Znači, nije problem u kvalitetu protivnika, nego je problem u tome što mi nismo ni blizu kao nekada i to je to!

kfd

pre 1 godinu

Ove kvalifikacije su trebali da igraju igrači iz Zvezde, Mege, FMP-a i Aleksa Avramović. Ovi naši internacionalci su jedna velika nula. Marinković koji levi ulaz završava desnom rukom, Bobi spor toliko da je to bolno, Bjelica ništa bolji...

Iskren

pre 1 godinu

Kakav smo cemer i jad…ovo su ekipe koje treba da dobijamo u proseku sa 30-50 razlike…slovenci bi se igrali sa nama kao sa malom decom..

Kritički Mislilac

pre 1 godinu

Kad se samo setim kako su svi pljuvali Kokoškova prošle godine. Lako smo ga se odrekli. Pešiću hvala i svaka čast, ali njegovo vreme je prošlo. Trebalo je nastaviti rad sa njim posle 2002., a ne kao što su uradili i doveli Vujoševića. Tada je Peđa poslednji put nastupao za reprezentaciju. Lako se odričemo i trošimo kvalitetne ljude.

Wabbit

pre 1 godinu

Mi smo sebi zakomplikovali situaciju porazom od Belgije u proslom prozoru. Poraz od Letonije u Rigi sam po sebi nije kiks i ne znam kakvo iznenadjenje.

Predo

pre 1 godinu

Eps, nažalost, potpuno ste u pravu. NBA je dugo vremena iznad FIBA, a sada i Euroliga, sve se svodi na novac i reprezentativna košarka je obesmišljena, jer zavisite od milosti bogatih klubova. To ne postoji ni u jednom drugom sportu, da vam kvalifikacije igra treći ili četvrti tim, koji treba da obezbedi onim najboljim da igraju na tom prvenstvu. Da ilustrujem, zamislite da se istovremeno igraju FIFA kvalifikacije i Liga šampiona u fudbalu ili lige petice. Da li bi se mogle kvalifikovati ekipe Brazila, Argentine, Francuske, Španije. Ovo je smešno. Ekipe Turske i Grčke su u blagoj prednosti, jer većina njihovih reprezentativaca igra u turskim i grčkim klubovima, koji igraju Evroligu. A i ova glupost sa naturalizovanim, plaćenim Amerikancima u jakim reprezentacijama, poput Slovenije, Turske itd. je još jedna glupost, koja uništava lepote košarke

Dacha

pre 1 godinu

Mislim da je najvaznije da je novi selektor nasao pravu poziciju Jokicu u ovim utakmicama. Sad se jasno vidi koliko je taj Djordjevic unistavao srpsku kosarku i naseg najboljeg igraca MVP-. Sreca pa imamo Miska zalizanog i Covketa legendu, inace propali bi nacisto od tih grobara srpske kosarke, ovako ide sve kao sto treba da ide...

C i n i k

pre 1 godinu

Tesko da cemo da pobedimo BEL, prosto nemamo bar 15 prvotimaca u ekipi a Bobi i Bjleica su vise nego bleda izdanja nekadanjih igraca, Bjelica narocito..
Nekome je u Fiba bilo stalo da unisti basket kao i najbolje ekipe u Evropi poput SRB ili ESP, i ovo su samo posledice te zavere..

B93

pre 1 godinu

Postaje bitan svaki vrhunski igrac koji moze da se obezbedi da igra nama je sinoc mozda bio dovoljan za pobedu samo jedan Lucic ili Teodosic. Ali ocigledno da se ovde radi o tome da se pitaju menadzeri ili igraci ko ce da nastupi savez je ocigledno nemocan i selektor na kraju ide linijom manjeg otpora...

zuja

pre 1 godinu

Nije Kari kriv. Jednostavno nemamo tim. Ovo juče nije tim. Pitam Danilovića zašto nije obezbedio Jokića, Milutinova, Micića, Gudurića, Kalinića..
Verovatno će ovi igrati drugi krug kfalufikacija. Ako nismo mogli prethodne prozore da igramo kompletni bez igrača EL, NBA mogao je neko od ovih. Kari ima znanje ali ne može on da skače u reketu, da šutira. Marinković, Jaramaz, Bobi, Nedović..? Ajde da oprostimo Bjelici igrao finale NBA do pre neku nedelju a šta je sa ostalima

Delija

pre 1 godinu

Iskreno tesko cemo se plasirati, prvenstveno zato sto nemamo igrace koji ce da iznesu kvalifikacije ner nisu igrali vecinom igraci iz EL.

matori 2

pre 1 godinu

Javno-privatno partnerstvo ( javni novac u privatnom klubu iz Železnika)donosi prave rezultate nakon nekoliko godina iživljavanja nad srpskom košarkom. Poslednji ozbiljan igrač iz naše lige je Bogdan Bogdanović a od tada je prošlo skoro 10 godina. Ostali, proizvod "šampiona" i Miškove mege realno su nekvalitetni.Ipak sve ovo je i prihvatljivo u odnosu na pustoš koja će ostati kad Legenda digne sidro i dugove ostavi ionako posrnuloj državi

okvaldo

pre 1 godinu

Baš zamišljam sada već dobrano ugojenog Bodirogu kako puši kvalitetan tompus na terasi nekog kafića, gleda utakmicu i suza mu u uglu oka stoji. I ima isti onaj pogled kaod dok je gledao kako Predrag Drobnjak polazi u dribling bez spušanja lopte umesto da mu doda loptu na evropskom prventstvu 2001. Taj pogled je govorio: ovaj Drobnjak ne može bolje...

Mrki

pre 1 godinu

Teško da Letonija može da pobedi i Grčku i Tursku mada su turci slabi. Teško da može u gostima da dobije Veliku Britqniju. Srbija može da dobije sve tri ekipe pogotovu što se ovaj prozor igra u avgustu. Proći će Srbija dalje

Мијалко

pre 1 godinu

Шта кажу гробари за домаће играче у клубовима? Или су од ове сезоне престали да их пребројавају?

Xima

pre 1 godinu

Mnogi su postali teški konformisti i kalkulanti. Preče im je da isplaniraju gde ce na odmor nego da se dodatno iscimaju za nešto sto je njima apstraktno. Ne radi se ovde o ne znam kakvom patriotizmu, oni jednostavno nemaju postovanje prema prelepoj igri koja im je omogucila da postanu neko i nešto u životu i sistemu koji je taj talenat prepoznao. Nije Srbija najbolje mesto za život, ali voleo bih da vidim kako bi mnogi od njih prosli u životu da su se rodili u recimo u Finskoj.

kafa s ukusom slobode

pre 1 godinu

Fibu treba rasformirati…jednostavno ta organizacija samo i iskljucivo steti i igracima i kosarci.
To sta oni rade da bi sto vise zemalja ucestvovalo,da bi oni uzimali kotizacije to je sramota.

kladzom do bola

pre 1 godinu

braco , imamo par igraca koji su u Nba , sinoc ih gledam znaci najgori su na terenu . Dali je moguce da su ti likovi toliko tamo placeni a da ovde juce da zabiju makar 10 koseva za celu utakmicu . Kako su se " slogirali " da toliko veze nemaju znaci neverovatno .

Све јасно

pre 1 godinu

Сале је прошао на светско са још лошијим играчима. И тамо је био пети. Пре тога други.
А пре њега смо били седми на европском, да истим играчима да којима је он био други на светском и на Олимпијади.
Али није ваљао, чак и да је освојио сва злата неким искомплексираним људима не би ваљао.
По резултатима Саша Ђорђевић је, уз Жељка, наш најуспешнији тренер у последњих десет година.

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

Švaler

pre 1 godinu

Ovako moze na trening ili pripremnim utakmicama da se igra. Ovo je nedopustivo. Napravi prvu postavu, zaveta akcije i kreni da dereš redom. Ne može da se postigne bilo šta kad na svakih 5 min vidiš igrače napolje.

SrbEUin

pre 1 godinu

Neodlazak na SP bi bio blam nad blamovima za jednu košarkašku naciju kao što smo mi! (Djole_Kg, 1. jul 2022 11:12)

Ne možemo ništa bolje ako nismo apsolutno kompletni. Bez najjboljih (Jokić, Vasa, Milutinov, Kalinić, Lučić, Bogi, Gudurić, Teo, Nedovič...) smo evropski prosek. Od ovih juče u top 12 mogu samo Bjelica, DeDa, Avram (kao indijanac protiv autsajdera), Bobi (spec na 5 minuta) i Petrušev kao pripravnk. Nikakvo iznenađenje ne bi bilo da se ne plasiramo. Kao što nas je Italija u sred BG izbacila sa OI. Da ne beše one sulude trojke u poslednjoj sec protiv Haustrije u Beču, ne bismo ni Kinu videli (2019).

ljuba

pre 1 godinu

Ovim se ponovo postavlja isto pitanje. Da li je bolje imati vrhunske igrače ili trenera te ko pobeđuje utakmice trener ili igrači. Kad imaš vrhunske igrače samo moraš imati sreće da te neko postavi za trenera istih.
Neosporno je da ćeš postati vrhunski trener.

Avangarda

pre 1 godinu

Sramota, a sledece godine se obelezava 100 godina kosarke u Srbiji a mi se kako stvari stoje vrlo verovatno necemo kvalifikovati na SP. Ja stvarno ne znam gde su Lucic, Micic, Nedovic, Milutinov? Zasto ne igra Balsa Koprivica umesto Marjanovica koji ne moze da se pomeri, zasto se neda sansa malom Tristanu Vukcevicu koji je sigurno bolji od Bjelice trenutno? Gde je Ognjen Dobric koji bi uz Avrama i DeDu u onom sastavu bio najbolji igrac???

Marko

pre 1 godinu

Nemojte se ni kvalifikovati, sta je bilo bilo je, ako im se ne igra, ni nama se ne gleda. Ljubav prema kosarci ostaje, u parku, dvoristu, sportskim terenima.

?

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

Blaster

pre 1 godinu

Bravo za savez. Uspeli ste da uništite reprezentaciju dovođenjem Kokoškova. Bravo. Sada dovedite i Jokića pa da se pozxravimo sa učešćem kao i Hrvati na jedno 20 godina. Svaka čast još jednom.

?

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.

Dacha

pre 1 godinu

Mislim da je najvaznije da je novi selektor nasao pravu poziciju Jokicu u ovim utakmicama. Sad se jasno vidi koliko je taj Djordjevic unistavao srpsku kosarku i naseg najboljeg igraca MVP-. Sreca pa imamo Miska zalizanog i Covketa legendu, inace propali bi nacisto od tih grobara srpske kosarke, ovako ide sve kao sto treba da ide...

matori 2

pre 1 godinu

Javno-privatno partnerstvo ( javni novac u privatnom klubu iz Železnika)donosi prave rezultate nakon nekoliko godina iživljavanja nad srpskom košarkom. Poslednji ozbiljan igrač iz naše lige je Bogdan Bogdanović a od tada je prošlo skoro 10 godina. Ostali, proizvod "šampiona" i Miškove mege realno su nekvalitetni.Ipak sve ovo je i prihvatljivo u odnosu na pustoš koja će ostati kad Legenda digne sidro i dugove ostavi ionako posrnuloj državi

Мијалко

pre 1 godinu

Шта кажу гробари за домаће играче у клубовима? Или су од ове сезоне престали да их пребројавају?

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

Pljuvac svih stilova

pre 1 godinu

Cemu drama, pa jos uvek se ekipa uigrava. U narednoj grupi cemo lagano, videcete. Sta je sa vama, pa kakva Belgija, LEtonija, Turska, Grcka.. to su nase musterije, redovno ih cepamo kad god zatreba.

Hombre

pre 1 godinu

Rukovodstvo KSS da ima obraza odavno bi podnelo kolektivnu ostavku.Ne mogu ni da pobrojim niz neuspeha počev od mlađih kategorija pa sve do A tima.
Nije valjao Kokoškov nismo otišli na OI.Doveden je legendarni ali vremešni trener čija je filozofija prevaziđena dakle napravljen je korak unazad.I opet se isto dešava kao lane.Šamaraju nas gde stignu i ko stigne.Prošle godine sam napisao nadam se da ćete mi i sad objaviti komentar.Mi treba da krenemo od 0.Novi selektor mlad moderan.Nova reprezentacija.Ni jedan igrač da ne bude iznad 25g.Početi sve izpočetka.Tako je radio Duda i stvorio ovu generaciju.Tako su radili Španci,Francuzi...To je put.Rezultati možda nece doći preko noći ali hoće vremenom.Ovako svedoci smo da naša košarka umire i tone iz poniženja u poniženje.I nema govora o nekom novom dobu i trendovima u svetskoj košarci bla bla.To su izgovori.Pogledajmo šta radi Australija ili u Evropi Francuska.Na kraju krajeva tu kod nas Slovenija.Nije sramota priznati grešku i učiti od boljih.Sramota je zabiti glavu u pesak i praviti se kao da sve štima dok se sve raspada.

C i n i k

pre 1 godinu

Tesko da cemo da pobedimo BEL, prosto nemamo bar 15 prvotimaca u ekipi a Bobi i Bjleica su vise nego bleda izdanja nekadanjih igraca, Bjelica narocito..
Nekome je u Fiba bilo stalo da unisti basket kao i najbolje ekipe u Evropi poput SRB ili ESP, i ovo su samo posledice te zavere..

Smehotres

pre 1 godinu

Ništa čudno za samoproglašenu košarkašku velesilu, jer od samostalnosti Srbije od moguča četiri sudjelovanja na OI plasirala se samo jedanput, a u istom razdoblju Hrvatska se plasirala dva puta.
(?, 1. jul 2022 10:42)

Ima se obraza da se posle jučerašnje kataklizme sa Slovenijom, ostavljaju ovakvi komentari, a mi ćemo se praviti da ne znamo u kakvom smo sastavu igrali i ko nam je sve falio. Još je veća komedija da se sadašnju Hrvatsku na bilo koji način stavlja u kontekst ozbiljne košarke.

Blaster

pre 1 godinu

Bravo za savez. Uspeli ste da uništite reprezentaciju dovođenjem Kokoškova. Bravo. Sada dovedite i Jokića pa da se pozxravimo sa učešćem kao i Hrvati na jedno 20 godina. Svaka čast još jednom.

basketaš

pre 1 godinu

Previše se nonšalantno ponašamo prema kvalifikacijama. Svi ubeđeni da i sa trećim i četvrtim timom sigurno ulazimo.
I kod Đorđevića i Kokoškova je igra bila isto ovako užasno rastrzana, igrači nabacani većina bez forme itd. Savez mora da počne da radi nešto konkretno. Kako je moguće da jedino Srbija ne može da igra ni sa jednim krštenim Nba igračem ni van sezone? Što nije mogao Jokić sinoć da pomogne? On odmara već 2 meseca. Pokuševski takođe, ima 20 godina a nijednu utakmicu još uvek.

Još su počeli i EL igrači da se ponašaju isto, ne pamtim Micića, Gudurića, Lučića, Milutinova da su se skoro odazvali. To su sve pitanje sa savez koji ništa živo ne radi niti gradi neku priču. Kari ima 72 godine i ovo što je uspeo da prodrma i obiđe nije dovoljno. Bojim se da tu mnogo toga ne funkcioniše, samo ne sme da se talasa kao uvek kod nas.

Mrki

pre 1 godinu

Teško da Letonija može da pobedi i Grčku i Tursku mada su turci slabi. Teško da može u gostima da dobije Veliku Britqniju. Srbija može da dobije sve tri ekipe pogotovu što se ovaj prozor igra u avgustu. Proći će Srbija dalje

zuja

pre 1 godinu

Nije Kari kriv. Jednostavno nemamo tim. Ovo juče nije tim. Pitam Danilovića zašto nije obezbedio Jokića, Milutinova, Micića, Gudurića, Kalinića..
Verovatno će ovi igrati drugi krug kfalufikacija. Ako nismo mogli prethodne prozore da igramo kompletni bez igrača EL, NBA mogao je neko od ovih. Kari ima znanje ali ne može on da skače u reketu, da šutira. Marinković, Jaramaz, Bobi, Nedović..? Ajde da oprostimo Bjelici igrao finale NBA do pre neku nedelju a šta je sa ostalima

Deda

pre 1 godinu

Ja cu poceti od kraja. Čini mi se da je krah nastao kada se pocelo finansiranje samo dva kluba, a oni trose lovu na osrednje strance, svi ostali klubovi ostavljeni sami sebi! Koliko se centara ugasilo. Rad sa mladima nikakav, nestaju i kvalitetni treneri, logicno, nema ni mladih igraca. Mislim da je lek za nas sport, ugasite dva drzavna kluba i usmerite lovu u bivse kvalitetne centre, Čacak, Kraljevo, Valjevo itd, uz zabranu igranja stranaca u tim ekipama. Znam da je to nemoguca misija, ali bilo bi bolje, čistije, postenije!

ljuba

pre 1 godinu

Ovim se ponovo postavlja isto pitanje. Da li je bolje imati vrhunske igrače ili trenera te ko pobeđuje utakmice trener ili igrači. Kad imaš vrhunske igrače samo moraš imati sreće da te neko postavi za trenera istih.
Neosporno je da ćeš postati vrhunski trener.

Kritički Mislilac

pre 1 godinu

Kad se samo setim kako su svi pljuvali Kokoškova prošle godine. Lako smo ga se odrekli. Pešiću hvala i svaka čast, ali njegovo vreme je prošlo. Trebalo je nastaviti rad sa njim posle 2002., a ne kao što su uradili i doveli Vujoševića. Tada je Peđa poslednji put nastupao za reprezentaciju. Lako se odričemo i trošimo kvalitetne ljude.

Xima

pre 1 godinu

Mnogi su postali teški konformisti i kalkulanti. Preče im je da isplaniraju gde ce na odmor nego da se dodatno iscimaju za nešto sto je njima apstraktno. Ne radi se ovde o ne znam kakvom patriotizmu, oni jednostavno nemaju postovanje prema prelepoj igri koja im je omogucila da postanu neko i nešto u životu i sistemu koji je taj talenat prepoznao. Nije Srbija najbolje mesto za život, ali voleo bih da vidim kako bi mnogi od njih prosli u životu da su se rodili u recimo u Finskoj.

Predo

pre 1 godinu

Eps, nažalost, potpuno ste u pravu. NBA je dugo vremena iznad FIBA, a sada i Euroliga, sve se svodi na novac i reprezentativna košarka je obesmišljena, jer zavisite od milosti bogatih klubova. To ne postoji ni u jednom drugom sportu, da vam kvalifikacije igra treći ili četvrti tim, koji treba da obezbedi onim najboljim da igraju na tom prvenstvu. Da ilustrujem, zamislite da se istovremeno igraju FIFA kvalifikacije i Liga šampiona u fudbalu ili lige petice. Da li bi se mogle kvalifikovati ekipe Brazila, Argentine, Francuske, Španije. Ovo je smešno. Ekipe Turske i Grčke su u blagoj prednosti, jer većina njihovih reprezentativaca igra u turskim i grčkim klubovima, koji igraju Evroligu. A i ova glupost sa naturalizovanim, plaćenim Amerikancima u jakim reprezentacijama, poput Slovenije, Turske itd. je još jedna glupost, koja uništava lepote košarke

kfd

pre 1 godinu

Ove kvalifikacije su trebali da igraju igrači iz Zvezde, Mege, FMP-a i Aleksa Avramović. Ovi naši internacionalci su jedna velika nula. Marinković koji levi ulaz završava desnom rukom, Bobi spor toliko da je to bolno, Bjelica ništa bolji...

Zrenjanin

pre 1 godinu

@Danas svi igraju košarku.
(bg, 1. jul 2022 10:46)

Pogrešio si... Danas svi igraju fudbal! Košarka je verovatno slabija nego nekada jer više nemaš top Evropske reprezentacije već je taj kvalitet razvodnjen. Npr, naša reprezentacija iz 90-ih bi sve ove današnje ekipe u grupi počistila sa 30+ razlike bez problema! Znači, nije problem u kvalitetu protivnika, nego je problem u tome što mi nismo ni blizu kao nekada i to je to!

Све јасно

pre 1 godinu

Сале је прошао на светско са још лошијим играчима. И тамо је био пети. Пре тога други.
А пре њега смо били седми на европском, да истим играчима да којима је он био други на светском и на Олимпијади.
Али није ваљао, чак и да је освојио сва злата неким искомплексираним људима не би ваљао.
По резултатима Саша Ђорђевић је, уз Жељка, наш најуспешнији тренер у последњих десет година.

Wabbit

pre 1 godinu

Mi smo sebi zakomplikovali situaciju porazom od Belgije u proslom prozoru. Poraz od Letonije u Rigi sam po sebi nije kiks i ne znam kakvo iznenadjenje.

gogibre

pre 1 godinu

Ako nedemo na svetsko onda je kosarka umrela u potpunosti kod nas ! Generacija Teodosica ide polako u penziju a mladja generacija nema nazalost toliko talenta!

B93

pre 1 godinu

Postaje bitan svaki vrhunski igrac koji moze da se obezbedi da igra nama je sinoc mozda bio dovoljan za pobedu samo jedan Lucic ili Teodosic. Ali ocigledno da se ovde radi o tome da se pitaju menadzeri ili igraci ko ce da nastupi savez je ocigledno nemocan i selektor na kraju ide linijom manjeg otpora...

Delija

pre 1 godinu

Iskreno tesko cemo se plasirati, prvenstveno zato sto nemamo igrace koji ce da iznesu kvalifikacije ner nisu igrali vecinom igraci iz EL.

Iskren

pre 1 godinu

Kakav smo cemer i jad…ovo su ekipe koje treba da dobijamo u proseku sa 30-50 razlike…slovenci bi se igrali sa nama kao sa malom decom..

Avangarda

pre 1 godinu

Sramota, a sledece godine se obelezava 100 godina kosarke u Srbiji a mi se kako stvari stoje vrlo verovatno necemo kvalifikovati na SP. Ja stvarno ne znam gde su Lucic, Micic, Nedovic, Milutinov? Zasto ne igra Balsa Koprivica umesto Marjanovica koji ne moze da se pomeri, zasto se neda sansa malom Tristanu Vukcevicu koji je sigurno bolji od Bjelice trenutno? Gde je Ognjen Dobric koji bi uz Avrama i DeDu u onom sastavu bio najbolji igrac???

okvaldo

pre 1 godinu

Baš zamišljam sada već dobrano ugojenog Bodirogu kako puši kvalitetan tompus na terasi nekog kafića, gleda utakmicu i suza mu u uglu oka stoji. I ima isti onaj pogled kaod dok je gledao kako Predrag Drobnjak polazi u dribling bez spušanja lopte umesto da mu doda loptu na evropskom prventstvu 2001. Taj pogled je govorio: ovaj Drobnjak ne može bolje...

Sasa

pre 1 godinu

Kalinic Lucic Micic Guduric Milutinov nisu bili zainteresovani pa onda sta ja da brinem. Fiba jeste upropastila reprezentativnu kosarku ali eto ovaj termin je bio slobodan. Ipak nek misli o tome ko treba da ovo budu poslednje kvalifikacije sa prozorima.

Džoni

pre 1 godinu

Ništa od toga. Kad je nama jedan Avramović najveća uzdanica i pokretač reprezentacije nema tu puno priče. Da se razumemo, dečku svaka čast, igra odlično i da nije njega ovo bi bilo još veće blamiranje. Ovo je više upućeno na neke igrače koji su izgleda po svemu sudeći nekad bili igrači, a sada zreli za penziju, što se videlo možda i najbolje na SP u Kini, a i na neke što misle da su već igrači a trebaće još punooo da to stvarno i postanu.

Neumorni ispravljač krive Drine

pre 1 godinu

Sinoć smo gledali atomsku košarku Slovenije i Hrvatske, šamaranje bez garda. Njihovima nije bilo teško da dođu i igraju.
Niko nikog ne tera da igra, ali ako našima nije stalo, onda nemamo čemu da se nadamo. Sada i mi idemo u drugu ligu reprezentacija i to je tako.

kladzom do bola

pre 1 godinu

braco , imamo par igraca koji su u Nba , sinoc ih gledam znaci najgori su na terenu . Dali je moguce da su ti likovi toliko tamo placeni a da ovde juce da zabiju makar 10 koseva za celu utakmicu . Kako su se " slogirali " da toliko veze nemaju znaci neverovatno .

SrbEUin

pre 1 godinu

Neodlazak na SP bi bio blam nad blamovima za jednu košarkašku naciju kao što smo mi! (Djole_Kg, 1. jul 2022 11:12)

Ne možemo ništa bolje ako nismo apsolutno kompletni. Bez najjboljih (Jokić, Vasa, Milutinov, Kalinić, Lučić, Bogi, Gudurić, Teo, Nedovič...) smo evropski prosek. Od ovih juče u top 12 mogu samo Bjelica, DeDa, Avram (kao indijanac protiv autsajdera), Bobi (spec na 5 minuta) i Petrušev kao pripravnk. Nikakvo iznenađenje ne bi bilo da se ne plasiramo. Kao što nas je Italija u sred BG izbacila sa OI. Da ne beše one sulude trojke u poslednjoj sec protiv Haustrije u Beču, ne bismo ni Kinu videli (2019).

kafa s ukusom slobode

pre 1 godinu

Fibu treba rasformirati…jednostavno ta organizacija samo i iskljucivo steti i igracima i kosarci.
To sta oni rade da bi sto vise zemalja ucestvovalo,da bi oni uzimali kotizacije to je sramota.

Švaler

pre 1 godinu

Ovako moze na trening ili pripremnim utakmicama da se igra. Ovo je nedopustivo. Napravi prvu postavu, zaveta akcije i kreni da dereš redom. Ne može da se postigne bilo šta kad na svakih 5 min vidiš igrače napolje.

Marko

pre 1 godinu

Nemojte se ni kvalifikovati, sta je bilo bilo je, ako im se ne igra, ni nama se ne gleda. Ljubav prema kosarci ostaje, u parku, dvoristu, sportskim terenima.