Četvrtak, 22.04.2021.

10:22

"Rekao sam im: 'Dajte mi 24 sata i Superliga više neće postojati'"

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin za slovenačke medije je govorio kroz šta je sve prošao u poslednjih nedelju dana.

Izvor: MT

"Rekao sam im: 'Dajte mi 24 sata i Superliga više neæe postojati'" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Dr Hitch

pre 3 godine

Majstore, samo se ti zanosi da si uspeo. Ovo im je bio test, da vide kako će proći i šta treba da menjaju. Za par godina, mislim da nećeš imati šanse.

hani

pre 3 godine

rešiće se problemi fudbala kad svi kolektivno prestanete da budete alavi preko svake mere, kad se fudbaleri ne budu plaćali stotinama miliona a i vi 'administracija' suludim ciframa, kao da se radi o ne znam čemu a ne o glupavom jurcanju za loptom

NRC

pre 3 godine

Čitam razne u najmanju ruke čudne komentare. Pa stvari kada se ne bi komercijalizovale, ne bi ni postojale u savremenom društvu. Ne komercijalizuju se samo strateške stvari poput poljoprivrede, zdravstva, školstva i tome slično. Tu država uskače i subvencioniše, mada je i školstvo i zdravstvo delom privatno i u zemlji Srbiji. Sportisti kada igraju sa nekom ekipom koja je širem auditorijumu poznata pod nayivom npr Spartak (Subotica), reći će igramo protiv Subotice, čak se to sve više čuje i na konferencijama za štampu. Rivalitet medju gradovima i to je dobra strana sporta. Ali nemojmo žmureti , ti timovi se finansiraju iz gradskih budžeta, koliko grad da pare toliko je klub i jak, sa izuzetkom nekih. Masa klubova sa tradicijom su odavno propali, ili se jedva održavaju u životu.
Da li biste vi i ljudi iz Vaše okoline volonteri? Da li u preduzeću radite iz ljubavi, a ne zbog para?
Da li može od Vas da se očekuje neki društveno korisni rad gde nema novca(ali istinski, da ne bude samo na rečima)?
Evo neka neko za godinu dana napravi plan šta će uraditi za dušu opšteg dobra, pa posle neka kaže uradio sam to i to?
Nemoj da se lažemo interesi su u pitanju. Interes vlasnika je kapital, verujem da dobar deo vlasnika iz USA ne zna mnogo o fudbalu.
Interes fudbalera je prestiž i novac.
A interes navijača je da im klub koji ih simbolizuje pobedi konkurenta.
Interes sponzora da kroz reklamiranje poboljša svoje rezultate.
E, sada se otvara novo tržište prvenstveno Kina.

Budimir Djokić

pre 3 godine

Sve je ovo fora. Da su stvarno bili ozbiljni to bi uradili posle finala LŠ a ne da rizikuju izbacivanje. Drugo, najavili bi ranije namere. Hteli su samo da pritisnu UEFU da dobiju veće parče kolača i to je to.

Milan Ilić

pre 3 godine

Komercijalizacija fudbala traje više decenija, ali dosad smo uspevali da sačuvamo privid otvorenosti. Čak i kada je Liga šampiona promenila format i umesto takmičenja otvorenog za najbolje klubove svih evropskih zemalja postala takmičenje u kom se veći broj mesta rezerviše za klubove iz najjačih liga, vrata nisu bila sasvim zatvorena. Mali klubovi u jakim ligama mogli su se nadati da će se kvalifikovati zahvaljujući dobrim rezultatima u zemlji; veliki klubovi iz slabijih liga mogli su se nadati da će se plasirati dobrom igrom u kvalifikacijama. Tako su vrata za susrete malih i velikih bila pritvorena, ali ne i sasvim zatvorena.

Sada bi bila zaključana. Komercijalizovano je sve i mi u tome saučestvujemo svaki dan. Fudbal će propasti kao sport i to niko više ne može zaustaviti. A kada propadne za 20-30 godina možda se ponovo digne iz pepela ali na potpuno drugim osnovama. Mada, čisto summjam.

NRC

pre 3 godine

Uspeo je da sačuva brendove pod svojim krovom a samim tim i da ih eksplatiše.
Profi sport je decenijama unazad surov. Kada će neko poput Steaue ili Zvezde igrati finale u Ligi šampiona. Ovde nije reč o spašavanju sporta, već je reč o profitu. Ima i negativnih ali i poyitivnih strana superlige. Najgora je recimo za srednjejake učesnike lige šampiona i klubove tog kalibra, ali u finansijskom smislu jer prihodi od tv prava biti znatno manja nego da su u ligi Real i slični velikani. Crvena Zvezda i Partizan će imati više šansi, iako neki smatraju da nisu kalibar da budu konkurenti ni sa jednim članom npr Serije A (kao što su italijani pričali i pisali pred susret sa Milanom).
Ja sam za Superligu jer bi ta liga podigla posao prodaje igrača, a samim tim i šansama malih sredina da kroz prodaju igrača dobro i zarade. Velikim klubovima bi omogućilo stabilnost da se ne plaše da će ostati bez prihoda iz evrope, a samim tim i da manje rizikuju u konceptualnom sastavljenju svojih timova.

MHS

pre 3 godine

Ne bi englezi ni izasli da im nisi ponudio vece novce. Navijači bi divljali nedelju, dve, a onda bi se polako počeli smirivati i razilaziti.

Koliko čitam novčani fond povećat će se sa 2 milijarde na 8 milijardi. Osigurat će se i da klubovi sa najvećim rankingom ulaze direktno u LP. Što bi reklo u slučaju engleza, da Liverpool završi 8-9, a West Ham recimo 4, u LP ulazi Liverpool a WHU ulazi u Europa ligu.

Ovo nije pobeda navijača, već engleza, odnosno top 6 klubova koji su dobili ono što su hteli. Stvorili su za sebe svoju Super ligu u Ligi prvaka, a i dobit će i daleko više novca.

Davor

pre 3 godine

Svaka ti čast majstore, volim što je hladnom vodom istuširao Real i ostale snobovske klubove. Fudbal je igra za publiku a ne za novac. Nije to FIBA koju može da pregazi 10-ak klubova. Obavezno da se uvede limit za kupovinu pojačanja po jednoj sezoni.

Dule

pre 3 godine

Navijaci su ustali, to jenorica za lakovjerne i naivne. Par stotina navijaca pred stadionima, 40 bucnih navijaca pred Stamford Bridge. Ne, podmicivanje, podizanje uloga da se zadovolje interesi nezadovoljnih i politicke ucjene u UK.
Na stranu, svidha li se meni format Super lige ili ne, ovo su mafijaske metode.
Na kraju, jedino Uefa administracija ne trpi krizu u vremenu pandemije. Ceferinu je povecana plata sa bonusima na 2,2 miliona eur godisnje. I drugi imaku basnoslovna primanja. A klubovi trpe gubitke i traze promjene. To su promjene koje trazi trziste.

le saux

pre 3 godine

Sačuvao si ti druže svoju bratiju da se i dalje bogate na račun velikih klubova koji donose najviše para UEFI i FIFI. A o malim zemljama UEFA i dalje ne brine, kod nas se raspadaju stadioni, uslovi katastrofa. Ne znam da li su bar neki semafor donirali. Inače, ćeferin ima platu od 1,5 miliona chf, infantini preko 3 miliona, blater se već nafatirao a i oni što ih pohapsiše za mito kod organizacije SP.

dzonson

pre 3 godine

Nisi ti nista resio. Mogli su da ti daju i 100 godina, ti bi mogao samo da sedis i places. Navijaci su sve uradili. Da se oni nisu digli, ti ne bi mogao nista. Sada kaznjavaj ostro i bez izuzetka, da im tako nesto vise nikada ne padne na pamet. Pokazi na delu da si tako jak, kao sto se busas da jesi. Inace ces opet ispasti mlakonja, a superliga ce se odloziti na par godina.

ranko

pre 3 godine

E moj mangupe...Nisi ti sprecio Super Ligu, nego si povecao budjet od 2.3b na 7b za ligu sampiona, i servirao si pricu Borisu da ce izgubiti status Premier Liga...Boris se upecao..i zapretio vlasnicima u Engleskoj...To se ne zove liderstvo nego zloupotreba vlasti. Danas niko ne igra Fifu nego svi igraju Fortnine, i za to nije kriva Super Liga...

ma daj

pre 3 godine

(Som, 22. april 2021 11:28)

Some, šta sad od navijača pravite heroje? Jeste, ustali su, kao što u milion prethodnih slučajeva nisu, kad su pustili formiranje LŠ, i dalje ko slepci prate svoje klubove u kojima igraju fudbaleri bogataši, a oni plaćaju basnoslovne pare (u UK je karta za jednu utakmicu PL oko 60 - 70 funti), i na sve to navijači su ćutali i ćute.
Uvek mi ide na živce kada se od tupavih navijača prave heroji.
SuperLiga je samo vrh ledenog brega pohlepe. Dobro je što su je odmah srušili, ali to bi trebalo da bude tek početak, a ne kraj.

ajaJaZeMšipA

pre 3 godine

UEFA jeste loša, tu nema govora, ali i kao takva, bolja je organizacija od ESL.
Koliko toliko pomaže i finansira neke nerazvijene saveze i ima neke projekte.
Ko moze da me ubedi da su čelnici ovih 12 klubova pre svega seli i rekli, gospodo hajde da vidimo kako ćemo da pomognemo fudbalu na svetskom nivou...
I kako može da p?dstakne popularizaciju fudbala liga u kojoj klub za koji ti navijaš apsolutno nikada neće moći da odmeri snage sa tim velikanima.Glupost.

Mariborcan1970

pre 3 godine

Čeferin je sjajan, rijetko pametan tip. Vrhunski advokat (uopšte mu nije bilo potrebo da ide u UEFA-u), uspješan, sa obadvije noge na zemlji. Gledao sam taj intervju sinoć - svaka riječ na svom mjestu. Naravno, da nije on sve sam zaustavio. Samo je rekao da je znao ko sve stoji iza fudbala u Evropi (od navijača preko podrške npr. njemačkih klubova do političara - npr. Johnson, Macron...). Klubovima koji troše preko svih granica nikada neće biti dovoljno para (čak i da su osnovali Superligu). Zanimljivo da višestruki i aktuelni evropski prvak Bayern nije u dugovima, ili npr. Borussia Dortmund. Sve je pogodila corona-kriza ali niti približno nisu u istoj finansijskoj kondiciji. Ako plaćaš prosječne igrače po 50-80 mio EUR naravno da ćeš biti u ogromnom minusu. Ali, za to nije kriva UEFA ili neko drugi. To je vlastita nesposobnost!!!

Pitam se

pre 3 godine

Brate Čeferine,lepo si ti to rasterao,ali priča se u našim krajevima,da si povećao sebi platu.Pogledaj rodoslov,neki predak mora da ti je bio Srbin.Tako to kod nas ide,kad pobediš u nečemu sledi čuvena rečenica "A,gde sam tu ja"

ljubitelj fudbala i okolo fudbala

pre 3 godine

Malo se pravi nablesikav, doduše to mu je i pozicija. Zna i Čeferin dobro koje srušio SL i stegao za vrat Romana, Arape i Amere. Ima jedna ekipica tamo gore na ostrvu, koja je elita vekovima i umeju da oslušnu narod i njegove potrebe. Premijer i Čempionšip su pobedili ovo zlo i njima treba biti zahvalan.

Masha

pre 3 godine

Kako te nije sramota? Pricas kao kriminalni boss, a predsednik si UEFE. Cije ti interese u stvari stitis? Sto Brihu nisi pokazao vrata ili mu udelio supenziju?

mr

pre 3 godine

Лепо се овај самопромовише, али ајде мало да се вратимо назад. Неколико ликова типа Невил и сличних се огласило да се не слаже. Више њих онако немушто. Али један човек је одбио да води тим на тренинг, дакле отворено протествовао и изгубио посао. Пошто је препкршио уговор то значи да остаје без пар десетина милиона еура. То је Мурињо. Ови сви су трубили нако, једино је овај човек ризиковао озбиљне паре тако што је показао став. Једини човек са ставом који га озбиљно кошта, и коштаће га у будућности јер га многи од ових тзв великих неће хтети због тог пркоса. Ако неко може да наведе још неког попут Муриња да је платио (то што неки пишу да ће добити лову због раскида уговора је само добра воља власника, а ништа му нису дужни пошто је овај самовољно престао са радом).

duxxx

pre 3 godine

Bez obzira što je izgleda propalo, ostaviće ovo i te kako posledica na dalje funkcionisanje evropskog fudbala. Superligaši su napravili grešku jer su preko noći ovo objavili (bez obzira što se šuškalo o tome dugo), bez odrađenog lobiranja, pripreme javnosti, navijača, novinara, fudbalera i struke, a to je neophodno kada menjaš nešto iz korena. Mislim da su svesni toga i sledeći put će to mnogo detaljnije i studioznije isplanirati i preduzeti pred-korake da taj put uspeju, i verovatno će uspeti.
Druga stvar je što će i u okviru UEFA-e neminovno doći do potresa i moraće se zbog ovoga još više polarizovati bogati i siromašni. Moraće nešto da se menja u korist pučista, prećutno ili otvoreno, jer oni ipak nose ogroman deo para, navijača, TV prava, marketinga i sl. Onda možda neće ni biti potrebe za njihovim formalnim otcepljivanjem, dobiće većinu onoga što žele regularnim kanalima na kraju. Voleo bih da grešim...

sasa

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.
(Фактор мира и стабилности, 22. april 2021 10:43) # Link komentara

Slazem se. Neka proglase bankrot kao sto je to uradio Rendzer pre nekoliko sezona. Odu u beton ligu, rasciste dugove pa polako mic po mic na zdravim osnovama da dodju u elitu. Ili neka propadnu. Dok god se njima gleda kroz prste propadaju drugi. Kazu ovih 12 klubova duzni 5 milijardi EUR. Pa duzni su drugim klubovima od kojih su uzeli igrace a nisu platili. A ovi su ulagali u njihov razvoj i na kraju krajeva zive od prodaje igraca.

Goks

pre 3 godine

Da, da, kako da ne. Da nije bilo Borisa Džonsona, koji je poručio premierligašima, lezi gotovs...vratio bi se ti na Bledajo...na Bledajao .

Dejo

pre 3 godine

Sjajan lik,dobar covek,izvrstan pravnik,uspesan covek u svakom pogledu iako znam da cu sada dobiti brdo minusa jer sam ocvo napisao zato sto smo mi takav narod da ko god je uspesan kod nas to ne prolazi pa cak i ako je u pitanju nas covek,kao naprimer Novak Djokovic,ima petina stanovnistva koji ga ne podnose.

Stipsa

pre 3 godine

Kakvo samoreklamiranje! Da nije bilo navijača i eks igrača koji su digli glas protiv ovaj klovn bi se u narednih par godina kandidovao na mesto u menadzmentu super lige!

giStro

pre 3 godine

Ne brini znamo mi za Slovence kako brzo deluju i uništavaju samo Evropljani to još ne znaju... Ali polako ima vremena naučiće.
Prodaćete i njih samo polako. Jednom dupljak uvek dupljak.

helloo

pre 3 godine

Nisi je ti ugasio, nego fanovi, opet zaboravljate jednu najvazniju stvar u fudbalu, to jesu njeni najvjerniji fanovi, ti si isti kao Anjeli i Peres, gledas samo pare. Da su fanovi htjeli Super Ligu, bilo bi je sigurno, i ti je ne bi sprijecio nikada, a ne u 24h. E sad smanjite svoju gladnu guzicu u LS, nego povecajte budzet, jer ne moze osvajac LS da dobije 120 miliona eura, a iz Norwich iz Championship-a kad ulazi u Premier Ligu da dobije 70-80 miliona

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.

sasa

pre 3 godine

Druze nisi ti bitan jer si samo druga strana medalje, i ti primas milione prodavajuci maglu. Malo manje sebe eksponiraj, svi ste iz iste price nezasitih pohlepnika.

sasa

pre 3 godine

Druze nisi ti bitan jer si samo druga strana medalje, i ti primas milione prodavajuci maglu. Malo manje sebe eksponiraj, svi ste iz iste price nezasitih pohlepnika.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.

Goks

pre 3 godine

Da, da, kako da ne. Da nije bilo Borisa Džonsona, koji je poručio premierligašima, lezi gotovs...vratio bi se ti na Bledajo...na Bledajao .

Masha

pre 3 godine

Kako te nije sramota? Pricas kao kriminalni boss, a predsednik si UEFE. Cije ti interese u stvari stitis? Sto Brihu nisi pokazao vrata ili mu udelio supenziju?

helloo

pre 3 godine

Nisi je ti ugasio, nego fanovi, opet zaboravljate jednu najvazniju stvar u fudbalu, to jesu njeni najvjerniji fanovi, ti si isti kao Anjeli i Peres, gledas samo pare. Da su fanovi htjeli Super Ligu, bilo bi je sigurno, i ti je ne bi sprijecio nikada, a ne u 24h. E sad smanjite svoju gladnu guzicu u LS, nego povecajte budzet, jer ne moze osvajac LS da dobije 120 miliona eura, a iz Norwich iz Championship-a kad ulazi u Premier Ligu da dobije 70-80 miliona

Stipsa

pre 3 godine

Kakvo samoreklamiranje! Da nije bilo navijača i eks igrača koji su digli glas protiv ovaj klovn bi se u narednih par godina kandidovao na mesto u menadzmentu super lige!

Dejo

pre 3 godine

Sjajan lik,dobar covek,izvrstan pravnik,uspesan covek u svakom pogledu iako znam da cu sada dobiti brdo minusa jer sam ocvo napisao zato sto smo mi takav narod da ko god je uspesan kod nas to ne prolazi pa cak i ako je u pitanju nas covek,kao naprimer Novak Djokovic,ima petina stanovnistva koji ga ne podnose.

ajaJaZeMšipA

pre 3 godine

UEFA jeste loša, tu nema govora, ali i kao takva, bolja je organizacija od ESL.
Koliko toliko pomaže i finansira neke nerazvijene saveze i ima neke projekte.
Ko moze da me ubedi da su čelnici ovih 12 klubova pre svega seli i rekli, gospodo hajde da vidimo kako ćemo da pomognemo fudbalu na svetskom nivou...
I kako može da p?dstakne popularizaciju fudbala liga u kojoj klub za koji ti navijaš apsolutno nikada neće moći da odmeri snage sa tim velikanima.Glupost.

duxxx

pre 3 godine

Bez obzira što je izgleda propalo, ostaviće ovo i te kako posledica na dalje funkcionisanje evropskog fudbala. Superligaši su napravili grešku jer su preko noći ovo objavili (bez obzira što se šuškalo o tome dugo), bez odrađenog lobiranja, pripreme javnosti, navijača, novinara, fudbalera i struke, a to je neophodno kada menjaš nešto iz korena. Mislim da su svesni toga i sledeći put će to mnogo detaljnije i studioznije isplanirati i preduzeti pred-korake da taj put uspeju, i verovatno će uspeti.
Druga stvar je što će i u okviru UEFA-e neminovno doći do potresa i moraće se zbog ovoga još više polarizovati bogati i siromašni. Moraće nešto da se menja u korist pučista, prećutno ili otvoreno, jer oni ipak nose ogroman deo para, navijača, TV prava, marketinga i sl. Onda možda neće ni biti potrebe za njihovim formalnim otcepljivanjem, dobiće većinu onoga što žele regularnim kanalima na kraju. Voleo bih da grešim...

Mariborcan1970

pre 3 godine

Čeferin je sjajan, rijetko pametan tip. Vrhunski advokat (uopšte mu nije bilo potrebo da ide u UEFA-u), uspješan, sa obadvije noge na zemlji. Gledao sam taj intervju sinoć - svaka riječ na svom mjestu. Naravno, da nije on sve sam zaustavio. Samo je rekao da je znao ko sve stoji iza fudbala u Evropi (od navijača preko podrške npr. njemačkih klubova do političara - npr. Johnson, Macron...). Klubovima koji troše preko svih granica nikada neće biti dovoljno para (čak i da su osnovali Superligu). Zanimljivo da višestruki i aktuelni evropski prvak Bayern nije u dugovima, ili npr. Borussia Dortmund. Sve je pogodila corona-kriza ali niti približno nisu u istoj finansijskoj kondiciji. Ako plaćaš prosječne igrače po 50-80 mio EUR naravno da ćeš biti u ogromnom minusu. Ali, za to nije kriva UEFA ili neko drugi. To je vlastita nesposobnost!!!

giStro

pre 3 godine

Ne brini znamo mi za Slovence kako brzo deluju i uništavaju samo Evropljani to još ne znaju... Ali polako ima vremena naučiće.
Prodaćete i njih samo polako. Jednom dupljak uvek dupljak.

mr

pre 3 godine

Лепо се овај самопромовише, али ајде мало да се вратимо назад. Неколико ликова типа Невил и сличних се огласило да се не слаже. Више њих онако немушто. Али један човек је одбио да води тим на тренинг, дакле отворено протествовао и изгубио посао. Пошто је препкршио уговор то значи да остаје без пар десетина милиона еура. То је Мурињо. Ови сви су трубили нако, једино је овај човек ризиковао озбиљне паре тако што је показао став. Једини човек са ставом који га озбиљно кошта, и коштаће га у будућности јер га многи од ових тзв великих неће хтети због тог пркоса. Ако неко може да наведе још неког попут Муриња да је платио (то што неки пишу да ће добити лову због раскида уговора је само добра воља власника, а ништа му нису дужни пошто је овај самовољно престао са радом).

sasa

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.
(Фактор мира и стабилности, 22. april 2021 10:43) # Link komentara

Slazem se. Neka proglase bankrot kao sto je to uradio Rendzer pre nekoliko sezona. Odu u beton ligu, rasciste dugove pa polako mic po mic na zdravim osnovama da dodju u elitu. Ili neka propadnu. Dok god se njima gleda kroz prste propadaju drugi. Kazu ovih 12 klubova duzni 5 milijardi EUR. Pa duzni su drugim klubovima od kojih su uzeli igrace a nisu platili. A ovi su ulagali u njihov razvoj i na kraju krajeva zive od prodaje igraca.

Dr Hitch

pre 3 godine

Majstore, samo se ti zanosi da si uspeo. Ovo im je bio test, da vide kako će proći i šta treba da menjaju. Za par godina, mislim da nećeš imati šanse.

ma daj

pre 3 godine

(Som, 22. april 2021 11:28)

Some, šta sad od navijača pravite heroje? Jeste, ustali su, kao što u milion prethodnih slučajeva nisu, kad su pustili formiranje LŠ, i dalje ko slepci prate svoje klubove u kojima igraju fudbaleri bogataši, a oni plaćaju basnoslovne pare (u UK je karta za jednu utakmicu PL oko 60 - 70 funti), i na sve to navijači su ćutali i ćute.
Uvek mi ide na živce kada se od tupavih navijača prave heroji.
SuperLiga je samo vrh ledenog brega pohlepe. Dobro je što su je odmah srušili, ali to bi trebalo da bude tek početak, a ne kraj.

ljubitelj fudbala i okolo fudbala

pre 3 godine

Malo se pravi nablesikav, doduše to mu je i pozicija. Zna i Čeferin dobro koje srušio SL i stegao za vrat Romana, Arape i Amere. Ima jedna ekipica tamo gore na ostrvu, koja je elita vekovima i umeju da oslušnu narod i njegove potrebe. Premijer i Čempionšip su pobedili ovo zlo i njima treba biti zahvalan.

hani

pre 3 godine

rešiće se problemi fudbala kad svi kolektivno prestanete da budete alavi preko svake mere, kad se fudbaleri ne budu plaćali stotinama miliona a i vi 'administracija' suludim ciframa, kao da se radi o ne znam čemu a ne o glupavom jurcanju za loptom

Davor

pre 3 godine

Svaka ti čast majstore, volim što je hladnom vodom istuširao Real i ostale snobovske klubove. Fudbal je igra za publiku a ne za novac. Nije to FIBA koju može da pregazi 10-ak klubova. Obavezno da se uvede limit za kupovinu pojačanja po jednoj sezoni.

Pitam se

pre 3 godine

Brate Čeferine,lepo si ti to rasterao,ali priča se u našim krajevima,da si povećao sebi platu.Pogledaj rodoslov,neki predak mora da ti je bio Srbin.Tako to kod nas ide,kad pobediš u nečemu sledi čuvena rečenica "A,gde sam tu ja"

le saux

pre 3 godine

Sačuvao si ti druže svoju bratiju da se i dalje bogate na račun velikih klubova koji donose najviše para UEFI i FIFI. A o malim zemljama UEFA i dalje ne brine, kod nas se raspadaju stadioni, uslovi katastrofa. Ne znam da li su bar neki semafor donirali. Inače, ćeferin ima platu od 1,5 miliona chf, infantini preko 3 miliona, blater se već nafatirao a i oni što ih pohapsiše za mito kod organizacije SP.

Budimir Djokić

pre 3 godine

Sve je ovo fora. Da su stvarno bili ozbiljni to bi uradili posle finala LŠ a ne da rizikuju izbacivanje. Drugo, najavili bi ranije namere. Hteli su samo da pritisnu UEFU da dobiju veće parče kolača i to je to.

NRC

pre 3 godine

Čitam razne u najmanju ruke čudne komentare. Pa stvari kada se ne bi komercijalizovale, ne bi ni postojale u savremenom društvu. Ne komercijalizuju se samo strateške stvari poput poljoprivrede, zdravstva, školstva i tome slično. Tu država uskače i subvencioniše, mada je i školstvo i zdravstvo delom privatno i u zemlji Srbiji. Sportisti kada igraju sa nekom ekipom koja je širem auditorijumu poznata pod nayivom npr Spartak (Subotica), reći će igramo protiv Subotice, čak se to sve više čuje i na konferencijama za štampu. Rivalitet medju gradovima i to je dobra strana sporta. Ali nemojmo žmureti , ti timovi se finansiraju iz gradskih budžeta, koliko grad da pare toliko je klub i jak, sa izuzetkom nekih. Masa klubova sa tradicijom su odavno propali, ili se jedva održavaju u životu.
Da li biste vi i ljudi iz Vaše okoline volonteri? Da li u preduzeću radite iz ljubavi, a ne zbog para?
Da li može od Vas da se očekuje neki društveno korisni rad gde nema novca(ali istinski, da ne bude samo na rečima)?
Evo neka neko za godinu dana napravi plan šta će uraditi za dušu opšteg dobra, pa posle neka kaže uradio sam to i to?
Nemoj da se lažemo interesi su u pitanju. Interes vlasnika je kapital, verujem da dobar deo vlasnika iz USA ne zna mnogo o fudbalu.
Interes fudbalera je prestiž i novac.
A interes navijača je da im klub koji ih simbolizuje pobedi konkurenta.
Interes sponzora da kroz reklamiranje poboljša svoje rezultate.
E, sada se otvara novo tržište prvenstveno Kina.

Milan Ilić

pre 3 godine

Komercijalizacija fudbala traje više decenija, ali dosad smo uspevali da sačuvamo privid otvorenosti. Čak i kada je Liga šampiona promenila format i umesto takmičenja otvorenog za najbolje klubove svih evropskih zemalja postala takmičenje u kom se veći broj mesta rezerviše za klubove iz najjačih liga, vrata nisu bila sasvim zatvorena. Mali klubovi u jakim ligama mogli su se nadati da će se kvalifikovati zahvaljujući dobrim rezultatima u zemlji; veliki klubovi iz slabijih liga mogli su se nadati da će se plasirati dobrom igrom u kvalifikacijama. Tako su vrata za susrete malih i velikih bila pritvorena, ali ne i sasvim zatvorena.

Sada bi bila zaključana. Komercijalizovano je sve i mi u tome saučestvujemo svaki dan. Fudbal će propasti kao sport i to niko više ne može zaustaviti. A kada propadne za 20-30 godina možda se ponovo digne iz pepela ali na potpuno drugim osnovama. Mada, čisto summjam.

dzonson

pre 3 godine

Nisi ti nista resio. Mogli su da ti daju i 100 godina, ti bi mogao samo da sedis i places. Navijaci su sve uradili. Da se oni nisu digli, ti ne bi mogao nista. Sada kaznjavaj ostro i bez izuzetka, da im tako nesto vise nikada ne padne na pamet. Pokazi na delu da si tako jak, kao sto se busas da jesi. Inace ces opet ispasti mlakonja, a superliga ce se odloziti na par godina.

Dule

pre 3 godine

Navijaci su ustali, to jenorica za lakovjerne i naivne. Par stotina navijaca pred stadionima, 40 bucnih navijaca pred Stamford Bridge. Ne, podmicivanje, podizanje uloga da se zadovolje interesi nezadovoljnih i politicke ucjene u UK.
Na stranu, svidha li se meni format Super lige ili ne, ovo su mafijaske metode.
Na kraju, jedino Uefa administracija ne trpi krizu u vremenu pandemije. Ceferinu je povecana plata sa bonusima na 2,2 miliona eur godisnje. I drugi imaku basnoslovna primanja. A klubovi trpe gubitke i traze promjene. To su promjene koje trazi trziste.

ranko

pre 3 godine

E moj mangupe...Nisi ti sprecio Super Ligu, nego si povecao budjet od 2.3b na 7b za ligu sampiona, i servirao si pricu Borisu da ce izgubiti status Premier Liga...Boris se upecao..i zapretio vlasnicima u Engleskoj...To se ne zove liderstvo nego zloupotreba vlasti. Danas niko ne igra Fifu nego svi igraju Fortnine, i za to nije kriva Super Liga...

MHS

pre 3 godine

Ne bi englezi ni izasli da im nisi ponudio vece novce. Navijači bi divljali nedelju, dve, a onda bi se polako počeli smirivati i razilaziti.

Koliko čitam novčani fond povećat će se sa 2 milijarde na 8 milijardi. Osigurat će se i da klubovi sa najvećim rankingom ulaze direktno u LP. Što bi reklo u slučaju engleza, da Liverpool završi 8-9, a West Ham recimo 4, u LP ulazi Liverpool a WHU ulazi u Europa ligu.

Ovo nije pobeda navijača, već engleza, odnosno top 6 klubova koji su dobili ono što su hteli. Stvorili su za sebe svoju Super ligu u Ligi prvaka, a i dobit će i daleko više novca.

NRC

pre 3 godine

Uspeo je da sačuva brendove pod svojim krovom a samim tim i da ih eksplatiše.
Profi sport je decenijama unazad surov. Kada će neko poput Steaue ili Zvezde igrati finale u Ligi šampiona. Ovde nije reč o spašavanju sporta, već je reč o profitu. Ima i negativnih ali i poyitivnih strana superlige. Najgora je recimo za srednjejake učesnike lige šampiona i klubove tog kalibra, ali u finansijskom smislu jer prihodi od tv prava biti znatno manja nego da su u ligi Real i slični velikani. Crvena Zvezda i Partizan će imati više šansi, iako neki smatraju da nisu kalibar da budu konkurenti ni sa jednim članom npr Serije A (kao što su italijani pričali i pisali pred susret sa Milanom).
Ja sam za Superligu jer bi ta liga podigla posao prodaje igrača, a samim tim i šansama malih sredina da kroz prodaju igrača dobro i zarade. Velikim klubovima bi omogućilo stabilnost da se ne plaše da će ostati bez prihoda iz evrope, a samim tim i da manje rizikuju u konceptualnom sastavljenju svojih timova.

giStro

pre 3 godine

Ne brini znamo mi za Slovence kako brzo deluju i uništavaju samo Evropljani to još ne znaju... Ali polako ima vremena naučiće.
Prodaćete i njih samo polako. Jednom dupljak uvek dupljak.

Masha

pre 3 godine

Kako te nije sramota? Pricas kao kriminalni boss, a predsednik si UEFE. Cije ti interese u stvari stitis? Sto Brihu nisi pokazao vrata ili mu udelio supenziju?

Dejo

pre 3 godine

Sjajan lik,dobar covek,izvrstan pravnik,uspesan covek u svakom pogledu iako znam da cu sada dobiti brdo minusa jer sam ocvo napisao zato sto smo mi takav narod da ko god je uspesan kod nas to ne prolazi pa cak i ako je u pitanju nas covek,kao naprimer Novak Djokovic,ima petina stanovnistva koji ga ne podnose.

ranko

pre 3 godine

E moj mangupe...Nisi ti sprecio Super Ligu, nego si povecao budjet od 2.3b na 7b za ligu sampiona, i servirao si pricu Borisu da ce izgubiti status Premier Liga...Boris se upecao..i zapretio vlasnicima u Engleskoj...To se ne zove liderstvo nego zloupotreba vlasti. Danas niko ne igra Fifu nego svi igraju Fortnine, i za to nije kriva Super Liga...

sasa

pre 3 godine

Druze nisi ti bitan jer si samo druga strana medalje, i ti primas milione prodavajuci maglu. Malo manje sebe eksponiraj, svi ste iz iste price nezasitih pohlepnika.

Goks

pre 3 godine

Da, da, kako da ne. Da nije bilo Borisa Džonsona, koji je poručio premierligašima, lezi gotovs...vratio bi se ti na Bledajo...na Bledajao .

NRC

pre 3 godine

Uspeo je da sačuva brendove pod svojim krovom a samim tim i da ih eksplatiše.
Profi sport je decenijama unazad surov. Kada će neko poput Steaue ili Zvezde igrati finale u Ligi šampiona. Ovde nije reč o spašavanju sporta, već je reč o profitu. Ima i negativnih ali i poyitivnih strana superlige. Najgora je recimo za srednjejake učesnike lige šampiona i klubove tog kalibra, ali u finansijskom smislu jer prihodi od tv prava biti znatno manja nego da su u ligi Real i slični velikani. Crvena Zvezda i Partizan će imati više šansi, iako neki smatraju da nisu kalibar da budu konkurenti ni sa jednim članom npr Serije A (kao što su italijani pričali i pisali pred susret sa Milanom).
Ja sam za Superligu jer bi ta liga podigla posao prodaje igrača, a samim tim i šansama malih sredina da kroz prodaju igrača dobro i zarade. Velikim klubovima bi omogućilo stabilnost da se ne plaše da će ostati bez prihoda iz evrope, a samim tim i da manje rizikuju u konceptualnom sastavljenju svojih timova.

Stipsa

pre 3 godine

Kakvo samoreklamiranje! Da nije bilo navijača i eks igrača koji su digli glas protiv ovaj klovn bi se u narednih par godina kandidovao na mesto u menadzmentu super lige!

dzonson

pre 3 godine

Nisi ti nista resio. Mogli su da ti daju i 100 godina, ti bi mogao samo da sedis i places. Navijaci su sve uradili. Da se oni nisu digli, ti ne bi mogao nista. Sada kaznjavaj ostro i bez izuzetka, da im tako nesto vise nikada ne padne na pamet. Pokazi na delu da si tako jak, kao sto se busas da jesi. Inace ces opet ispasti mlakonja, a superliga ce se odloziti na par godina.

le saux

pre 3 godine

Sačuvao si ti druže svoju bratiju da se i dalje bogate na račun velikih klubova koji donose najviše para UEFI i FIFI. A o malim zemljama UEFA i dalje ne brine, kod nas se raspadaju stadioni, uslovi katastrofa. Ne znam da li su bar neki semafor donirali. Inače, ćeferin ima platu od 1,5 miliona chf, infantini preko 3 miliona, blater se već nafatirao a i oni što ih pohapsiše za mito kod organizacije SP.

helloo

pre 3 godine

Nisi je ti ugasio, nego fanovi, opet zaboravljate jednu najvazniju stvar u fudbalu, to jesu njeni najvjerniji fanovi, ti si isti kao Anjeli i Peres, gledas samo pare. Da su fanovi htjeli Super Ligu, bilo bi je sigurno, i ti je ne bi sprijecio nikada, a ne u 24h. E sad smanjite svoju gladnu guzicu u LS, nego povecajte budzet, jer ne moze osvajac LS da dobije 120 miliona eura, a iz Norwich iz Championship-a kad ulazi u Premier Ligu da dobije 70-80 miliona

ljubitelj fudbala i okolo fudbala

pre 3 godine

Malo se pravi nablesikav, doduše to mu je i pozicija. Zna i Čeferin dobro koje srušio SL i stegao za vrat Romana, Arape i Amere. Ima jedna ekipica tamo gore na ostrvu, koja je elita vekovima i umeju da oslušnu narod i njegove potrebe. Premijer i Čempionšip su pobedili ovo zlo i njima treba biti zahvalan.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.

Dule

pre 3 godine

Navijaci su ustali, to jenorica za lakovjerne i naivne. Par stotina navijaca pred stadionima, 40 bucnih navijaca pred Stamford Bridge. Ne, podmicivanje, podizanje uloga da se zadovolje interesi nezadovoljnih i politicke ucjene u UK.
Na stranu, svidha li se meni format Super lige ili ne, ovo su mafijaske metode.
Na kraju, jedino Uefa administracija ne trpi krizu u vremenu pandemije. Ceferinu je povecana plata sa bonusima na 2,2 miliona eur godisnje. I drugi imaku basnoslovna primanja. A klubovi trpe gubitke i traze promjene. To su promjene koje trazi trziste.

ajaJaZeMšipA

pre 3 godine

UEFA jeste loša, tu nema govora, ali i kao takva, bolja je organizacija od ESL.
Koliko toliko pomaže i finansira neke nerazvijene saveze i ima neke projekte.
Ko moze da me ubedi da su čelnici ovih 12 klubova pre svega seli i rekli, gospodo hajde da vidimo kako ćemo da pomognemo fudbalu na svetskom nivou...
I kako može da p?dstakne popularizaciju fudbala liga u kojoj klub za koji ti navijaš apsolutno nikada neće moći da odmeri snage sa tim velikanima.Glupost.

Davor

pre 3 godine

Svaka ti čast majstore, volim što je hladnom vodom istuširao Real i ostale snobovske klubove. Fudbal je igra za publiku a ne za novac. Nije to FIBA koju može da pregazi 10-ak klubova. Obavezno da se uvede limit za kupovinu pojačanja po jednoj sezoni.

Pitam se

pre 3 godine

Brate Čeferine,lepo si ti to rasterao,ali priča se u našim krajevima,da si povećao sebi platu.Pogledaj rodoslov,neki predak mora da ti je bio Srbin.Tako to kod nas ide,kad pobediš u nečemu sledi čuvena rečenica "A,gde sam tu ja"

Mariborcan1970

pre 3 godine

Čeferin je sjajan, rijetko pametan tip. Vrhunski advokat (uopšte mu nije bilo potrebo da ide u UEFA-u), uspješan, sa obadvije noge na zemlji. Gledao sam taj intervju sinoć - svaka riječ na svom mjestu. Naravno, da nije on sve sam zaustavio. Samo je rekao da je znao ko sve stoji iza fudbala u Evropi (od navijača preko podrške npr. njemačkih klubova do političara - npr. Johnson, Macron...). Klubovima koji troše preko svih granica nikada neće biti dovoljno para (čak i da su osnovali Superligu). Zanimljivo da višestruki i aktuelni evropski prvak Bayern nije u dugovima, ili npr. Borussia Dortmund. Sve je pogodila corona-kriza ali niti približno nisu u istoj finansijskoj kondiciji. Ako plaćaš prosječne igrače po 50-80 mio EUR naravno da ćeš biti u ogromnom minusu. Ali, za to nije kriva UEFA ili neko drugi. To je vlastita nesposobnost!!!

MHS

pre 3 godine

Ne bi englezi ni izasli da im nisi ponudio vece novce. Navijači bi divljali nedelju, dve, a onda bi se polako počeli smirivati i razilaziti.

Koliko čitam novčani fond povećat će se sa 2 milijarde na 8 milijardi. Osigurat će se i da klubovi sa najvećim rankingom ulaze direktno u LP. Što bi reklo u slučaju engleza, da Liverpool završi 8-9, a West Ham recimo 4, u LP ulazi Liverpool a WHU ulazi u Europa ligu.

Ovo nije pobeda navijača, već engleza, odnosno top 6 klubova koji su dobili ono što su hteli. Stvorili su za sebe svoju Super ligu u Ligi prvaka, a i dobit će i daleko više novca.

mr

pre 3 godine

Лепо се овај самопромовише, али ајде мало да се вратимо назад. Неколико ликова типа Невил и сличних се огласило да се не слаже. Више њих онако немушто. Али један човек је одбио да води тим на тренинг, дакле отворено протествовао и изгубио посао. Пошто је препкршио уговор то значи да остаје без пар десетина милиона еура. То је Мурињо. Ови сви су трубили нако, једино је овај човек ризиковао озбиљне паре тако што је показао став. Једини човек са ставом који га озбиљно кошта, и коштаће га у будућности јер га многи од ових тзв великих неће хтети због тог пркоса. Ако неко може да наведе још неког попут Муриња да је платио (то што неки пишу да ће добити лову због раскида уговора је само добра воља власника, а ништа му нису дужни пошто је овај самовољно престао са радом).

ma daj

pre 3 godine

(Som, 22. april 2021 11:28)

Some, šta sad od navijača pravite heroje? Jeste, ustali su, kao što u milion prethodnih slučajeva nisu, kad su pustili formiranje LŠ, i dalje ko slepci prate svoje klubove u kojima igraju fudbaleri bogataši, a oni plaćaju basnoslovne pare (u UK je karta za jednu utakmicu PL oko 60 - 70 funti), i na sve to navijači su ćutali i ćute.
Uvek mi ide na živce kada se od tupavih navijača prave heroji.
SuperLiga je samo vrh ledenog brega pohlepe. Dobro je što su je odmah srušili, ali to bi trebalo da bude tek početak, a ne kraj.

Milan Ilić

pre 3 godine

Komercijalizacija fudbala traje više decenija, ali dosad smo uspevali da sačuvamo privid otvorenosti. Čak i kada je Liga šampiona promenila format i umesto takmičenja otvorenog za najbolje klubove svih evropskih zemalja postala takmičenje u kom se veći broj mesta rezerviše za klubove iz najjačih liga, vrata nisu bila sasvim zatvorena. Mali klubovi u jakim ligama mogli su se nadati da će se kvalifikovati zahvaljujući dobrim rezultatima u zemlji; veliki klubovi iz slabijih liga mogli su se nadati da će se plasirati dobrom igrom u kvalifikacijama. Tako su vrata za susrete malih i velikih bila pritvorena, ali ne i sasvim zatvorena.

Sada bi bila zaključana. Komercijalizovano je sve i mi u tome saučestvujemo svaki dan. Fudbal će propasti kao sport i to niko više ne može zaustaviti. A kada propadne za 20-30 godina možda se ponovo digne iz pepela ali na potpuno drugim osnovama. Mada, čisto summjam.

hani

pre 3 godine

rešiće se problemi fudbala kad svi kolektivno prestanete da budete alavi preko svake mere, kad se fudbaleri ne budu plaćali stotinama miliona a i vi 'administracija' suludim ciframa, kao da se radi o ne znam čemu a ne o glupavom jurcanju za loptom

Dr Hitch

pre 3 godine

Majstore, samo se ti zanosi da si uspeo. Ovo im je bio test, da vide kako će proći i šta treba da menjaju. Za par godina, mislim da nećeš imati šanse.

duxxx

pre 3 godine

Bez obzira što je izgleda propalo, ostaviće ovo i te kako posledica na dalje funkcionisanje evropskog fudbala. Superligaši su napravili grešku jer su preko noći ovo objavili (bez obzira što se šuškalo o tome dugo), bez odrađenog lobiranja, pripreme javnosti, navijača, novinara, fudbalera i struke, a to je neophodno kada menjaš nešto iz korena. Mislim da su svesni toga i sledeći put će to mnogo detaljnije i studioznije isplanirati i preduzeti pred-korake da taj put uspeju, i verovatno će uspeti.
Druga stvar je što će i u okviru UEFA-e neminovno doći do potresa i moraće se zbog ovoga još više polarizovati bogati i siromašni. Moraće nešto da se menja u korist pučista, prećutno ili otvoreno, jer oni ipak nose ogroman deo para, navijača, TV prava, marketinga i sl. Onda možda neće ni biti potrebe za njihovim formalnim otcepljivanjem, dobiće većinu onoga što žele regularnim kanalima na kraju. Voleo bih da grešim...

Budimir Djokić

pre 3 godine

Sve je ovo fora. Da su stvarno bili ozbiljni to bi uradili posle finala LŠ a ne da rizikuju izbacivanje. Drugo, najavili bi ranije namere. Hteli su samo da pritisnu UEFU da dobiju veće parče kolača i to je to.

NRC

pre 3 godine

Čitam razne u najmanju ruke čudne komentare. Pa stvari kada se ne bi komercijalizovale, ne bi ni postojale u savremenom društvu. Ne komercijalizuju se samo strateške stvari poput poljoprivrede, zdravstva, školstva i tome slično. Tu država uskače i subvencioniše, mada je i školstvo i zdravstvo delom privatno i u zemlji Srbiji. Sportisti kada igraju sa nekom ekipom koja je širem auditorijumu poznata pod nayivom npr Spartak (Subotica), reći će igramo protiv Subotice, čak se to sve više čuje i na konferencijama za štampu. Rivalitet medju gradovima i to je dobra strana sporta. Ali nemojmo žmureti , ti timovi se finansiraju iz gradskih budžeta, koliko grad da pare toliko je klub i jak, sa izuzetkom nekih. Masa klubova sa tradicijom su odavno propali, ili se jedva održavaju u životu.
Da li biste vi i ljudi iz Vaše okoline volonteri? Da li u preduzeću radite iz ljubavi, a ne zbog para?
Da li može od Vas da se očekuje neki društveno korisni rad gde nema novca(ali istinski, da ne bude samo na rečima)?
Evo neka neko za godinu dana napravi plan šta će uraditi za dušu opšteg dobra, pa posle neka kaže uradio sam to i to?
Nemoj da se lažemo interesi su u pitanju. Interes vlasnika je kapital, verujem da dobar deo vlasnika iz USA ne zna mnogo o fudbalu.
Interes fudbalera je prestiž i novac.
A interes navijača je da im klub koji ih simbolizuje pobedi konkurenta.
Interes sponzora da kroz reklamiranje poboljša svoje rezultate.
E, sada se otvara novo tržište prvenstveno Kina.

sasa

pre 3 godine

Типичан капиталистички приступ! Упали у дугове, па би цео свет да повуку са собом, као и инвестициони фондови. Свака сличност са Лиман брадерсом и ЏП Морганом је намерна, јер је то иста америчка фела. Нека пропадне Барцелона. Опоравиће се за десетак година или никад.
(Фактор мира и стабилности, 22. april 2021 10:43) # Link komentara

Slazem se. Neka proglase bankrot kao sto je to uradio Rendzer pre nekoliko sezona. Odu u beton ligu, rasciste dugove pa polako mic po mic na zdravim osnovama da dodju u elitu. Ili neka propadnu. Dok god se njima gleda kroz prste propadaju drugi. Kazu ovih 12 klubova duzni 5 milijardi EUR. Pa duzni su drugim klubovima od kojih su uzeli igrace a nisu platili. A ovi su ulagali u njihov razvoj i na kraju krajeva zive od prodaje igraca.