Utorak, 09.03.2021.

08:00

Tim o Federeru: Govorim u ime svih

Austrijski teniser Dominik Tim podelio je utiske nakon dolaska u Dohu, gde ga očekuje turnir iz serije 250.

Izvor: MT

Tim o Federeru: Govorim u ime svih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 3 godine

@Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Za Lendla malo ko zna? Hahaha. Pa ti za Mekinroa jedino znas jer covek sada radi emisije za EuroSport kada se igraju GS turniri i prenosi meceve. Zato verovatno i mislis da je popularniji od Lendla i da je vece ime, jer pobogu, Lendl nije toliko u medijima i samo uziva u penziji. Koja si ti dileja, ogranicena kao terasa. Ne vredi takvima objasnjavati nista, Daning i Kruger su odavno dokazali zasto.

Govoriti bez smisla = Fedtard

pre 3 godine

@Govorim u ima sedam milijardi

Mnogo boli kad je "lopata" sa obe ruke efikasnija od "lepršavih esteta", protiv svih navedenih (pa i Tsitsipasa na srpskom) "neomiljeni" ima pozitivan skor ali Fedtardi misle da Rodžerovi poeni treba da vrede više nego što vrede za ostale igrače.

Tsonga

pre 3 godine

@hm
"Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova."
Lista je samo u Srbiji fetiš, ko je u vreme kad su Borg, Mekinro, Lendl, Beker, Sampras... igrali znao na kojem su mestu liste. To se ni u novinama nije potenciralo. Liste su zamišljene da u Open eri pomognu da se određuju parovi, a to što je Novak na prvom mestu s bodovima koji će uskoro ući u treću godinu, to je glupost ATP-a, nisu našli pravo rešenje za koronu. Njega su zamrzli na prvom mestu i niko nije mogao da mu se približi. Šta bi nolomančići rekli da je Nadal bio na prvom mestu a da su Noloa zamrzli? Kad će mu odmrznuti Vimbldon, prošlogodišnji AO, i onu pobedu protiv Conge 2008. godine?

Govorim u ima sedam milijardi

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman", dodao je on.
A ja bih dodao ovo: moraš da budeš noloman pa da pišeš kako je samo statistika važna. I Tim, na srbskom Thiem, i Cicipas, igraju sjajan jednoručni bekhend, kao Federer, a ne zamahuju s dve ruke lopatom, zato fanova nejvećeg svih vremena ima sedam milijardi a Nolo je na milion nolomana.

hm

pre 3 godine

@123
Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova.
Sva 4 GS drzao je Rod Lejver, sta ti nije jasno?
Zasto lazes da RF nije Nola pobedio u GS finalu?
Koliko puta je Nolo pobedio Vavrinku u GS finalima?
Sve Nolove pobede dosle kada je Federer vec ostario i kada nije bio ni bleda senka.
Dok nije ostario, Nolo plakao i hteo u penziju da bezi. Sam je priznao.
Plaky.

Matori Laki

pre 3 godine

(hm, 09. mart 2021 11:55)

Tebe sigurno puštaju na ulicu bez korpice. Sitan, bedan, krezav samo možeš da kevćeš, nema šanse da ujedeš.

kio BL

pre 3 godine

@kio BL
Kako je onda osvojio vise titula i vise GS od efikasnog Djokovica?
(hm, 09. mart 2021 11:56)

he he,polako,jos Goat No1e nije rekao kraj.

Nikol Dž. Femija

pre 3 godine

I sada će Dominika s punim pravom ambiviozni, jaki, drski i hrabri Aslan, željan uspega i novca kao i džet seta, da pobedi kao Lajovic Medvedeva u Roterdamu. I treba, naravno da i treba.

Aslan hoće sebi da dokaže i drugima da AO nije slučaj a i da nastavi da pravi sebi privilegije u žrebu, boljim plasmanom, kao i da odlično zarađuje. Pametan ruski sportista mešane razne krvi.

Tako da Tim čim izgubi može da uživa u Rodžerovim mečevima i lepo navija za njega.

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 11:55) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Kukavce, tebi nije dobro, buncas. Ostavicu te u bunilu.
Tesi se i veruj da je istina ovo sto pises, a ostali ce nastaviti da te pune cinjenicama kao curku. Ali to vec jeste tvoj problem.
Cao.

123

pre 3 godine

Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!
(hm, 9. mart 2021 11:04)


Hahaha..Ko drzi najvise nedelja na mestu br1? Ko je bio vlasnik u jednom trenutku SVA 4 GS? Federer? Nece moci. Novak. Pises o polufinalima? A u koliko je GS finala Rodzer pobedio Novaka? Ni jedno! Izgubio je od Novaka 4 PUTA! 4 GS je Federer izgubio od Novaka. Pa racunaj koliko bi sada RF imao GS trofeja? Koliko turnira 250..ups..1000 ima Rodzer a koliko rekorder Novak? Koji je medjusobi skor njih dvojice ? Vodi Federer? Ups..greska, vodi Novak!

111

pre 3 godine

Pustite vi turnire 250 i 500. Koliko neko ima turnire 1000? A ne zamlacuje se da bi imao sto veci broj trofeja sa slabo rangiranih turnira? Koliko njih ima SVE turnire 1000 i to cak po 2 puta? A ko nema sve turnire ni po jednom? Cak i zavrsni turnir? Koliko nih , od njih trojice ima sva 4 GS kao vlasnik u jednom trenutku? Samo Novak. A o tome nisu pisali ni nedelju dana. Verujem da ce Novak da osvoji najmanje jos 3 GS , najmanje i ja ne znam o cemu ce oni da pisu? Da Stefi Graf ima zlatni slem, sva 4 GS plus zlato sa OI?? Ja se slazem da su njih trojica obelezili jednu eru, da niko pre njih nije imao medjusobno takve protivnike, osvajace GS turnira, da je svako od njih morao da pobidi onog drugog ili cak obojicu da bi dosao do pehara ali Novak je ispred njih i to je cinjenca. Uz to mladjije i od RF i od RN. Samo gledajte..

hm

pre 3 godine

@ThoR
Najvise GS Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise zavrsnih Mastersa opet Federer, najvise US Opena Federer, najvise masters 500 Federer, najduze na prvom mestu bez prekida Federer, najvise titula na travi Federer, najvise titula na betonu Federer.
To je statistika.
Djokovic ima najvise velikih titula, a Federer najvise NAJVECIH titula (20 GS + 6 ZM= 26).

hm

pre 3 godine

@Sasa
Ne, vazno je ko je ukupno bio najduze prvi, ali je vazno i ko je najdominantniji na prvom mestu.
Na svim tim turnirima od 250 ucestvovali su i Nolo i Nadal. Sto ih nisu osvojili.
Da je Halle bio Masters 1000, kao sto je zasluzio, a ne masters 250 pa 500, sada tebi ni mastersi 1000 ne bi bili vazni.
Da li si isao u skolu? Ako jesi, seti se casova matematike.
Ako ti i ja imamo po 20 jabuka, sledeci ima 18, onda ja mogu da kazem da ih imam NAJVISE, jer niko nema vise od mene.
Da li si u stanju to da razumes?
Federerovo vreme traje i trajace.
Taj Rafael se "pojavio" 2005, uzeo RG i postao drugi teniser sveta. Tada je Federer imao samo 4 GS. Vidim kako je njegovo vreme tada proslo.
Nolo se "pojavio" 2011 kada je Federer usao u tridesete. Sve jasno.
17 od 18 GS osvojio od kada je RF postao teniski starac.
Od toga cak 12 od 2004 do danas.
2004 Federer napunio 33 godine...
Sve jasno.

Кљаја

pre 3 godine

Сад су Рођоптерећени у трку са Новаком укључили и Штефи Граф, дављеник се и за сламку хвата.

hm

pre 3 godine

@Nema bajke-samo realnost
Ne moze me pravopisu uciti osoba koja ne zna pravilno da upotrebljava zareze, velika slova i generalno znakove interpunkcije.
Kome to ne bi odgovaralo da ima najvise GS, najvise titula, najvise Vimbldona, najvise USO, najvise zavrsnih Mastersa, najvise titula na travi i betonu, 237 nedelja neprekidne dominacije?! Ko je taj?
Ne nabrajas rekorde koji mogu da se porede s navedenim, jer NE POSTOJE propalice jadna, a to je ono sto tebe i tebi slicne boli i tek ce da boli. Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!

hm

pre 3 godine

@Nemojte da izmisljate
237 nedelja UZASTOPNO na prvom mestu. Nauci nesto o tenisu.
Nego, kako je to vazan nolov rekord od najvise titula na AO, a nije vazan Federerov rekord od najvise titula na Vimbldonu i US Openu. Dakle, 2 od 4.
Nolo na RG i US Openu ima najvise poraza u finalima u istoriji tenisa.
Federer ima najvise titula na travi i betonu, Nadal na sljaci, Djokovic NIGDE.

Jasno

pre 3 godine

Meni su potpuno normalni ovakvi komentari mladjih tenisera koji su poceli da igraju tenis kad je Federer harao bez ikakve konkurencije. Tim je imao 10 godina kada je Federer zauzeo prvo mesto na atp listi. Pa ovaj mu je bio ikona dok je odrastao, isti mentalitet, susedna zemlja, decko igra jednorucni bekhend verovatno zbog idola.

Nemojte da izmišljate

pre 3 godine

Kada sam pročitao da Federer drži rekord od 238 nedelja na prvom mestu, zapitao sam se , prati li ta osoba tenis. Volim I Djokovica i Federera, ali kad čujem da se ,,odrasle osobe" prepucavaju oko toga ko je bolji, shvatim da ,,živimo u društvu ". Federer, Djokovic i Nadal su ispisali istoriju tenisa i bez ikakve sumnje se ističu od ostalih.Svako od njih trojice je po ostvarenjima drugačiji. Nadal po svom rekordnom broju titula na Roland-Garossu , Federer po najvise osvojenih titula na travi (za beton nisam siguran koliko je osvojio) i Djoković koji ima rekord od 9 titula na AO i koji je osvojio sve ATP MASTERS. Sada je ostvario cilj koji je priželjkivao od malih nogu, a to je da bude najbolji svih vremena. Po broju nedelja na prvom mestu (311 i još se broji) je uspeo, a za grand slamove će mo videti u narednom periodu

Jovan

pre 3 godine

RF je tenis. To ne kažem ja, to ne kaže Tim niko pojedinačno, to kaže ceo svet. Ne postoji stadion na svetu gde on nema većinu publike na svojoj strani.

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 10:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu

Sada je vazno ko je koliko nedelja u kontinuitetu bio prvi? Vise je nevazno ko ima najvise nedelja na prvom mestu ATP. :) Dobro. Federer ima najvise GS titula? Nema. Nadal i on imaju jednak broj. Nije usamljen u tome parametru. Ima najvise tilula, kazes, a ne spominjes najvise onih od 250. Novak i Rafael bi imali 150. da su igrali te turnire. Nije svaki kvantitet i kvalitet. Federerovo vrem je dolaskom Novaka i Rafaela proslo. Sada, sto ce on nekome biti najbolji svih vremena zato sto je omiljeni, je isprazan argument. Sada se sve svodi na Novaka i Rafaela.

Nema bajke-samo realnost

pre 3 godine

@ hm. Prvo paćeniče da te nešto edukujem,ne kaže se IZVINEŠ nego IZVINIŠ.Druga stvar nesrećniče,pobrojao si rekorde koji tebi odgovaraju,ne moram da ti sad nabrajam one za koje ti je muka da ih vidiš očima,znaš ih vrlo dobro i zbog njih ti je psiha u virtuelnom svetu.Džaba vam sva pompa oko lepršavog džemperka,kad se jednog dana sve sabere,od rekorda će ostati samo Bazel.Znam,da vam povratak u stvarnost teško pada ali morate naučiti da živite sa tim.

hm

pre 3 godine

@Milan
Cinjenica je da najvise teniskih rekorda drzi Federer.
Proveri to, pa dodji da se izvines za svoje lazi.
Ima najvise GS, dakle, cinjenica je da niko nema vise GS od njega. Sta nije jasno?
Zasto je vazna popularnost?
Zato nesreco, sto ce za ogromnu vecinu uvek najbolji biti onaj kojeg vole i za kojeg navijaju. A onaj za kojeg navija vecina, bice najbolji i sponzore i za medije. A mediji diktiraju realnost.
Kapiras? Ili da nacrtam?
Popularnost se itekako lako meri. Kad krenes u skolu, naucices.
Malo da te edukujem na kraju, najvise GS Federer, najvise titula Federer, najvise Zavrsnih Mastersa Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise USO Federer, najvise titula na travi, Federer, najvise titula na betonu Federer, 237 nedelja BEZ PREKIDA na prvom mestu, Federer...
Sta tebi nije jasno?!

ThoR

pre 3 godine

@hm
Najviše titula - Džimi Konors: 109
Najviše Masters 1000 titula - Đoković:36
Najviše velikih titula (Grand Slam, Završni turnir itd.) Đoković: 59
Najviše olimpijskih medalja - Mari i Del Potro po 2
Najviše ATP 500 titula RF izjednačen sa Lendlom
Najviše ATP 250 titula: Džimi Konors: 59
i još mnogo toga gde RF nije na prvom mestu...

Statistika je kada prikažeš sve, a ne samo ono što tebi odgovara. Ne znam da li možeš to da shavtiš i prihvatiš?

Iskljuci bojler

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Aha, sta god vam je lakse da pregurate noc. Ovolika patetika i nedostatak osnovnog ljudskog dostojanstva kod Federerovih ljubimaca je dobilo vec neku posebnu dimenziju, a licemerje izbija na sve strane kako rekordi padaju jedan za drugim.
Kad je Federer bio na vrhu tad se sve vrtelo oko statistike i brojeva, dok su sad jedini preostali argumenti popularnost, koliko te navijaci vole, mediji i sponzori odlucuju ko je najbolji, bla bla. Federer ≠ tenis, koliko god vi agresivno nametali takvo misljenje. I jos na kraju kaze da za Lendla malo ko zna, sta dalje raspravljati sa takvim likom? Postali su gora sekta od antivaksera.

Milan

pre 3 godine

Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Brojke jesu neumoljive koliko god ti lagao. Najpopularniji? Pa to ne moze bas brojkama da se kaze, ali verovatno jeste. Kako god, to je krajnje nebitno, pa ne znam zasto to i pominjes. Npr i Gulbis je jedan od popularnijih tenisera, to ne znaci da je jedan od boljih. Bas naprotiv. Dalje, najvise GS titula? Da, ali ne drzi sam taj rekord. Najvise rekorda? Laz. Znaci od tvojih neumoljivih brojki ostade samo 1 istinita i relevantna tvrdnja. Brojke jesu neumoljive.

Maksa

pre 3 godine

Federer je do sada 12 puta osvajao nagradu za fer pley igraca godine. Nadal 4 puta. Novak nijednom..Aj razumem da Novak nije nijednom,jer se emotivno ponasa na terenu,neki put preteruje,i nema cele godine lepe trenutke,jednostavno takav je..Ali da jedan Del Potro,Ferer,Nisikori itd nijednom ne osvoje???? A znate li zasto? Pa pogledajte kad je Federer zadnji put osvojio tu nagradu-2017 godine,a posle 3 puta Nadal. Neko ce reci kakve to sad veze ima. Pa od 2018 Federer vise ne nosi Nike i od tada ne dobija nagrade,vec samo Nadal i sad samo Nadal dobija nagradu jer je Nadalu takodje Nike sponzor. Razumete li vi koji je to PROJEKAT i ispiranje mozga zadnjih 20 godina? I posle se neki cude sto su svi omadjijani njegovom pojavom..To je masinerija za zgrtanje para koja je besprekorno funkcionisala i funkcionise i ne moze ni Djokovicevih 25 GS,ni 511 nedelja to da poremeti. Meni je tog Federera zao. Covek ima u karakteru da bude ljut i agresivan i takav je bio do 22 goidne i tako je izbacivao negativne emocije isto kao i Novak. A od kad je usao u masineriju ne sme ni grimasu da napravi!! To je uzasno potiskivanje emocija i to ne moze na dobro da izadje kad se kamere ugase i on ostane sam sa sobom..UZAS!!!

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda je Tim i dobar dečko,ali je Austrijanac,a to povlači razna pitanja.Ono što je bitno je to da više nije toliko važno gde će biti u žrebu za RG.Kako igra u polednje vreme tačno se vidi da je osvajanjem USopena postao "sit" teniser i više nije ni izbliza opasan kao kada je bio "gladan".Ipak ostaje mogućnost da se probudi na RG-u što može da bude neprijatno čak i za Rafu.

Milan

pre 3 godine

Glupo je pricati da je Novak najbolji, zato sto jos uvek trka traje izmedju njih troje.
Nije Nadal bilo ko pa ni Federer.
Inace, jos gluplja je fora sa turnirima serije 500 i turnirima 250 sto se po nekim sajtovima racuna u trci za GOAT.
Logicno je da budu samo veliki, GS, Mastersi, Zavrsni turnir, Broj nedelja na listi, Olimpijada mozda, i oni ostali parametri da se boduju tipa tezina nacina na koji si dosao do 4finala, polu finala, finala i osvajanja, jer nije isto igrati sa nekim iz top deset il pedeset, pa eto tu da bude neki koeficijent. Ovo sa turnirima 500 i 250 budalastina, i ne kontam cemu to?

BLuka

pre 3 godine

Strpite se još malo, vaš će bog pasti na teme....34 poena razlike na vječnoj GOAT listi e onda možete do mile bolje da slinite i cmizdrite.
RASTURI vam bre novak igračku kao krmača msnu krpu a vama nije žao Federera već vam je žao što vi Movaku niste ni do kolena i što sve radi pre vas i preko vaših leđa.

40-15 nema spavanja

pre 3 godine

@ hm. Naravno da se pitam,za mene je Novak najbolji i zabole me za belosvetske snobove šta misle i koji su im kriterijumi.Ti možeš da klimaš glavom na sve što oni kažu ali to sa W 2019 je naša neopisiva sreća i vaša neopisiva patnja,uživam u oba slučaja.

mix

pre 3 godine

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.
(fasader, 9. mart 2021 08:09)

Po čemu? Po dovođenju do savršenstva besomučnog prebacivanja loptice dok protivnik ne pogreši?

Koko

pre 3 godine

@gagi

Roger pomerio granice, tenisači sad idu u mirovinu sa 65, nadam se da nisi stariji od njega da možeš dočekati njegov posljednji meč.

Onokao..

pre 3 godine

(neocekivano, 9. mart 2021 08:46)

Sve je to lepo, ali kako si ti uspeo da spakujes 12000 karaktera u polje koje dozvoljava samo 1500 mi je glavna misterija.

fasader

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman".

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.

hm

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.

gagi

pre 3 godine

Novakov sam veliki navijac, gledam sve meceve koje uhvatim. Ali, gledacu svaki Federerov mec sada, to su mu poslednji mecevi, odigrace ih jos 20-tak najvise

nyc resident

pre 3 godine

Kako su ljudi nauceni ko roboti lepo da pricaju o njemu, izrazito, zahvaljujuci medijskoj pompi koja je vladala oko njega do pre recimo 4 jula 2011 Tacka

neocekivano

pre 3 godine

Novak Đoković je nadmašio svetski rekord Rodžera Federera po broju nedelja na ATP vrhu, a Asocijacija teniskih profesionalaca se tim povodom odlučila na neobičan korak.

Zatražila je od američkog novinara Dejva Seminare da napiše autorski tekst o tome, za zvaničan sajt ATP-a.
"Problem" je u tome što je Seminara veliki poštovalac lika i dela švajcarskog tenisera, čak je objavio knjigu "Koracima Federera: Pokloničko putovanje navijača kroz sedam švajcarskih kantona, u deset činova", a sada je dobio zadatak da piše o tome kako je Đoković oborio rekord Federera. I, evo kako je to uradio, a nikoga nije ostavio ravnodušnim:

"Jednog junskog dana 1992, mršavi petogodišnjak je stajao iza ograde teniskog terena na srpskoj planini i gledao tenisku kliniku za mlade igrače. Jelena Genčić, koja je kliniku vodila, imala je za sobom umetničku prošlost jer je o umetnosti i kulturi radila programe za Radio-televiziju Srbije. Pozvala je dečaka da se pridruži klinici. Umela je da prepozna talenat čim ga vidi - Genčićeva je trenirala Moniku Seleš na početku njene karijere. Kako priča dalje kaže, već na kraju prvog popodnevnog treninga, Jelena Genčić je znala da ima svetski talenat u rukama.
Dečakovo ime je bilo Novak Đoković (to na srpskom znači Đokov sin, a u ovom slučaju se to odnosi na jednog od Novakovih predaka po očevoj liniji - Đoko Damjanović) a njegovi roditelji su imali piceriju i palačnikarnicu prekoputa teniskih terena. Kris Bauers piše o tome u svojoj knjizi sledeće: "Jelena Genčić, veliko ime tamošnjeg sporta, odmarširala je s dečakom do restorana njegovih roditelja i rekla im 'Imate zlatno dete... Kada bude imao 17 godina, biće među pet najboljih na svetu'".

Novak je 'procvetao' kasnije nego što je predvidela - kao 17-godišnjak je varirao na ATP listi od 515. do 128. mesta. Ali, zamislite koliko je dugoročno, hrabro bila to njeno predviđanje. U tom trenutku Jugoslavija se raspadala i balkanski ratovi 90-ih su osakatili ceo region gotovo čitavu deceniju.
Po svakom osnovu, Srbija je bila siromašna zemlja u to vreme, sa bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika od samo 2.767 dolara. Ali, evo nas skoro 30 godina kasnije pred nestvarnim događajem koji ni Genčićeva nije mogla da zamisli: iz skromnog okruženja, dečak koji je izrastao iz ratom unazađene Srbije, sada je broj 1 ATP liste neverovatnih 311 sedmica - više nego što je to iko ikada uspeo u ovom sportu.
Isti kvaliteti koje je Genčićeva primetila na tom prvom treningu su oni koji su i lansirali njegovu zapanjujuću karijeru: rad nogu, koncentracija i, iznad svega, glad za uspehom. Samo 26 tenisera je došlo do broja 1 otkako su ATP rangiranja ustanovljena 1973, a uz svo poštovanje prema tim šampionima - nijedan nije bio tako gladan ostanka na vrhu kao što je Novak Đoković.
On je odbijao nalete konkurencije snagom i teniskom raskošnošću, letelo je perje u tim prilikama. Pokazivao nam je urnebesne imitacije drugih tenisera, njegovi roditelji su davali smela predviđenja koja su delovala nemogućim, ali su se sva ispunila. Jeo je i malo trave s Centralnog terena Vimbldona, cepao majice posle pobeda kao kečeri, terao publiku da prepoznaju njegovu briljantnost, a i slalo joj poljupce. On je druge šutirao u zadnjicu, nije se izvinjavao i pričao je iz srca.


Zamislite uspon nalik Mont Everestu koji mu je bio neophodan da prvi put dođe na vrh ATP liste, u julu 2011. Pobedio je Endija Mareja i Rodžera Federera na putu ka Australijan open tituli. Onda je savladao Federera, ponovo, za titulu u Dubaiju. A potom, iz zabave, pobedio je i Federera i Rafaela Nadala za trofej Indijan Velsa. Na to je nadovezao pobedu nad Nadalom za osvajanje Majamija, pa je Španca pobedio na šljaci u finalima Madrida i Rima, što je bilo kao da besnog krokodila uspevate da ukrotite dok imate povez na očima. Beogradski baron je toj seriji od 48:1 dodao i pobedu protiv Nadala u finalu Vimbldona, gde je svoj trijumf i prvi odlazak na ATP vrh proslavio onim probanjem ukusa vimbldonske trave sa centralnog terena.
- Za to sam i rođen, da budem teniski šampion, rekao je tada, dodavši: - Svi znamo kakva je situacija u našoj zemlji, kako je bilo za vreme ratova... Prošli smo kroz teška vremena, to nas je psihički ojačalo.
Posle pobede, priređen mu je doček kao za heroja u rodnom Beogradu, gde se oko 100.000 ljudi okupilo da slavi s njim. Ali, nije spavao na lovorikama. Nakon što je postao broj 1, uzeo je uzastopne titule u Montrealu i Sinsinatiju, pa jednu od najneverovatnijih sezona u teniskoj istoriji zaključio pobedivši i Federera i Nadala na putu ka svojoj prvoj US Open tituli. Bio je u strašnoj formi, ali to su bile samo uvodne sedmice onoga što je postalo 311 nedelja borbe prsa u prsa protiv najboljih tenisera na svetu.
Da bi se shvatila veličina Đokovićevog uspeha, čovek mora ne samo da razmišlja o šampionima koji su bili tu pre njegove ere, već i o tome da je on plivao u vodama punim ajkulama tokom čitave karijere.


Zamislite taj 'šamponski panteon' na startu jedne trke: Samo devetorica njih su bili na ATP vrhu trocifren broj nedelja, a svi su pritom u startnom bloku (kada se Nole pojavio). Đoković je prozujao pored Andrea Agasija (101 sedmica na prvoj poziciji), Rafaela Nadala (102) i Bjerna Borga (109) već 2014, kao 27-godišnjak. Sledeće godine, 2015, prešišao je Džona Mekinroa (170 nedelja). U tom trenutku te trke, još uvek je pred sobom, i to prilično udaljene, imao Džimija Konorsa (268), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (301). Nakon dominantnog držanja prvog mesta od 1. jula 2014. do 6. novembra 2016, kada je ostvario 'ludačkih' 167-17 u odnosu pobeda i poraza, izgleda da je malo promenio kurs i izgubio karakterističnu glad za uspesima.
Nije osvojio nijednu veliku titulu tokom 2017. koje su obeležile povrede, a vratio se u leto 2018. i to sa rangom van 20 najboljih. Sa Nadalom, oporavljenim Federerom, Marejom i ostalim konkurentima na terenu, neki bi pomislili da su za 31-godišnjeg Novaka najbolji dani već iza njega. Ali, ti koji sumnjaju u njega uvek su podgrevali unutrašnju Đokovićevu vatru, pa se uz urlik vratio te godine osvojivši i Vimbldon i US Open.

Sultan Srbije se vratio na pravi kurs i, u 2019, prozujao je pored Konorsa i Lendla. U 2020. godini je odbranio tron, imao učinak 41-5 u najčudnijoj i psihički najzahtevnijoj sezoni u teniskoj istoriji, pretekavši pritom i svog heroja iz detinjstva, Pita Samprasa. Pričao je sa američkom legendom o teškoćama ostanka na vrhu tokom završnog mastersa u Londonu i istakao čuđenje kako je Samprasu pošlo za rukom da bude svetski broj 1 šest uzastopnih godina:

- Ostati na vrhu na kraju sezona, što bi Pit rekao, je najveće dostignuće, a količina uloženog truda, posvećenosti koju morate da imate u životu, da biste se organizovali ne samo na terenu već i van njega, je ogromna, rekao je Novak.
Dok se borio sa takvim stresom godinama, uvek je bila tu jedna velika 'riba', ma, zapravo veliki beli kit koji bi se izmigoljio, Rodžer Federer, a kog bi trebalo stići. Srbin je pratio Federera tokom čitave karijere. Rodžer je kao 22-godišnjak prvi put postao najbolji na svetu, Novak sa 24 godine. Nole je sto sedmica na vrhu dostigao sa 26 godina, Federer sa 24. Rodžer je 300 dostigao kao 31-godišnjak, Novak sa 33 godine.

Iako bi stvarno mogao da osvoji više grend slem titula nego bilo koji drugi igrač u istoriji, Đoković je plivao u Federerovoj i Nadalovoj 'svetkovini' godinama. Te legende imaju legione strastvenih navijača koji su, prirodno, navijali protiv nadolazećeg Srbina, čija je pojava uzdrmala šanse njihovih heroja.
Presuđivanje omiljenim igračima takvih navijača je nešto što osnažuje Đokovića, koji prkosno diže bradu, ali i nivo svoje igre kada je to potrebno. Potcenjivan je tokom većeg dela uvodne faze karijere, a to je njegove uspehe činilo slađim. Zato je ovonedeljno nadmašivanje Federerovog rekorda po broju nedelja na ATP listi zaista kulminacija životnog posla, žrtve i posvećenosti njegovom zanatu. Ovaj rekord mu, bukvalno, sve znači.
- U našem sportu, osvajanje najviše grend slem pehara i biti na prvom mestu ATP liste najduže, to su dva najveća cilja, rekao je Đoković nakon što je prošle godine prestigao Samprasa.

Niko nije morao da radi napornije da dođe do tog vrha od Đokovića. U ranoj fazi karijere nije dobijao mnogo 'besplatnih poena' na servis, a i retko se dešavalo da 'oduva' rivala forhendom kojim se loptica šalje 150 kilometara na sat. On je svestranu igru krunisao svetskom kondicijom i pokretljivošću, ali je njegova najveća snaga bila - psihička. Njegova neprevaziđena sposobnost da se fokusira i ostane hladnokrvan kod velikih poena, da uključi svoj 'potpuno usredseređeno!' stil igre u taj-brejokovima, učinili su ga igračem koji jeste.
Zapanjujuće, Đoković je ostao na vrhu toliko dugo tokom teniske 'zlatne ere', boreći se i često nadvladavajući dve najveće legende ovog sporta, ali i brojne buduće članove Kuće slavnih, kao što su Endi Marej, Huan Martin del Potro, Stan Vavrinka, Dominik Tim i drugi. Ima bolji učinak u međusobnim duelima od svih ovih pobrojanih, a da ne pominjemo - i od Federera i od Nadala.
Usput je inspirisao neverovatan teniski 'bum' u Srbiji i širom Balkana. Sada postoji sedam juniora iz bivših jugoslovenskih republika (četvoro je iz Srbije) koji su u Top 100 na rang listi mladih igrača Međunarodne teniske federacije.

Ulazeći u sezonu 2021, dobar deo prognostičara je pomislio da bi izazivači poput Tima i Danila Medvedeva mogu da otmu poziciju broj 1 od Đokovića ove godine. Srbin je na to odgovorio osvajanjem devete titule na Australijan openu, razmontiravši pritom Medvedeva u tri seta finala.
Ako Đoković čuje hor onih koji ga prevremeno otpisuju iz teniskih orbita, čuvajte se. Kao 33-godišnjak, još uvek je u fantastičnoj formi. A njegova posvećenos kondiciji, ishrani i jogi će ga verovatno činiti spremnim da se nadmeće na najvišem nivou još nekoliko sezona. Šest godina je mlađi od Federera i izgledi da će pratiti Švajcarčev primer i igrati još dugo - trebalo bi da zabrinu sve druge koji planiraju da uzmu taj broj jedan koji on smatra svojim tronom.

Ali, da li će on biti dovoljno 'gladan' da gura i dalje posle 311 nedelja na vrhu? A što ne bi? Ima još rekorda koje treba oboriti. Sada je na dva grend slema udaljenosti od Federera i Nadala u toj 'večnoj trci', a treba mu još 28 titula na ATP turneji da bi nadmašio rekord Džimija Konorsa od 109, mada i Federer i Nadal nisu završili sa svojim osvajanjima. Konačno, njegov napad na sportske knjige rekorda zasniva se na izdržljivosti, a to je kvalitet koji je i te kako prikazivao, godinama već.
U svakom slučaju, čak i da više nikada ne dobije neki meč, Đokovićeva priča je ona koja je bila sjajna za sport. Tokom ranih godina u profesionalnoj konkurenciji, njegova fizička sprema nije ono što je danas, a morao je zato i da preda određen broj mečeva. U jednom trenutku mora da je mislio da je rođen u pogrešno vreme, smatrajući da možda nikada neće dostići Federera i Nadala.
Ali, on se razvio u najtežeg, najmanje kolebljivog takmičara u ovom sportu. Činjenica da je došao iz ratom razorene zemlje sa malo teniske infrastrukture, iz skromne porodice koja nije imala duboke korne u sportu, ilustruje da bi sledeći veliki teniski šampion mogao da dođe iz bilo kog ćoška sveta. Genčićeva je spazila njegov potencijal vrlo rano, ali, opet, Đoković nije bio rođen kao šampion. On se borio da dođe na vrh, popravljao sebe na svakoj prepreci i nadmetao se da ostane prvi jače nego bilo ko pre njega.
- Stvarno je, bar meni, uzbudljivo kada hodate stazom legendi... istinskih džinova ovog sporta, ističe Novak Đoković, dodajući: - Znati da sam zaslužio moje mesto među njima tako što sam pratio dečački san je divna potvrda da kada nešto radite iz ljubavi, potpuno posvećeno - sve je moguće!", zaključuje citatom ovaj tekst za sajt ATP-a Dejv Seminara, američki novinar koji je zbog ovako sačinjenog osvrta na Noletovu karijeru dobio odmah velike pohvale Novakovih pristalica, jer je, kao osvedočeni Federerov pristalica - napisao baš ovo što je napisao.

Go Pro

pre 3 godine

Veliki sam Novakov navijac. Thiem je najpitomiji i najkulturniji karakter medju najboljim teniserima. Momak za primjer i to sto bi Englezi rekli on and off the court. Nije mi zao kad on ili Medvedev od mladjih osvajaju trofeje. Nadam se da ce osvojiti mnogo trofeja nakon sto Novak obori rekord u GS-titulama. Btw. vodi protiv Federera u direktnim duelima 5-2. Odlican je i igrac.

Pa da vidimo

pre 3 godine

Eto da vidimo,koliko može još da igra ozbiljan tenis.Ne nije Federer=tenis jer su brojke neumoljive a paćenici koji to kažu,treba da znaju da se u tenisu ne daje ocena za umetnički dojam a najbolji primer je W 2019 gde je Federer igrao lepršavo bio bolji ali su mu ostali samo košmarni snovi posle tog meča.

fasader

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman".

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.

gagi

pre 3 godine

Novakov sam veliki navijac, gledam sve meceve koje uhvatim. Ali, gledacu svaki Federerov mec sada, to su mu poslednji mecevi, odigrace ih jos 20-tak najvise

Go Pro

pre 3 godine

Veliki sam Novakov navijac. Thiem je najpitomiji i najkulturniji karakter medju najboljim teniserima. Momak za primjer i to sto bi Englezi rekli on and off the court. Nije mi zao kad on ili Medvedev od mladjih osvajaju trofeje. Nadam se da ce osvojiti mnogo trofeja nakon sto Novak obori rekord u GS-titulama. Btw. vodi protiv Federera u direktnim duelima 5-2. Odlican je i igrac.

Pa da vidimo

pre 3 godine

Eto da vidimo,koliko može još da igra ozbiljan tenis.Ne nije Federer=tenis jer su brojke neumoljive a paćenici koji to kažu,treba da znaju da se u tenisu ne daje ocena za umetnički dojam a najbolji primer je W 2019 gde je Federer igrao lepršavo bio bolji ali su mu ostali samo košmarni snovi posle tog meča.

neocekivano

pre 3 godine

Novak Đoković je nadmašio svetski rekord Rodžera Federera po broju nedelja na ATP vrhu, a Asocijacija teniskih profesionalaca se tim povodom odlučila na neobičan korak.

Zatražila je od američkog novinara Dejva Seminare da napiše autorski tekst o tome, za zvaničan sajt ATP-a.
"Problem" je u tome što je Seminara veliki poštovalac lika i dela švajcarskog tenisera, čak je objavio knjigu "Koracima Federera: Pokloničko putovanje navijača kroz sedam švajcarskih kantona, u deset činova", a sada je dobio zadatak da piše o tome kako je Đoković oborio rekord Federera. I, evo kako je to uradio, a nikoga nije ostavio ravnodušnim:

"Jednog junskog dana 1992, mršavi petogodišnjak je stajao iza ograde teniskog terena na srpskoj planini i gledao tenisku kliniku za mlade igrače. Jelena Genčić, koja je kliniku vodila, imala je za sobom umetničku prošlost jer je o umetnosti i kulturi radila programe za Radio-televiziju Srbije. Pozvala je dečaka da se pridruži klinici. Umela je da prepozna talenat čim ga vidi - Genčićeva je trenirala Moniku Seleš na početku njene karijere. Kako priča dalje kaže, već na kraju prvog popodnevnog treninga, Jelena Genčić je znala da ima svetski talenat u rukama.
Dečakovo ime je bilo Novak Đoković (to na srpskom znači Đokov sin, a u ovom slučaju se to odnosi na jednog od Novakovih predaka po očevoj liniji - Đoko Damjanović) a njegovi roditelji su imali piceriju i palačnikarnicu prekoputa teniskih terena. Kris Bauers piše o tome u svojoj knjizi sledeće: "Jelena Genčić, veliko ime tamošnjeg sporta, odmarširala je s dečakom do restorana njegovih roditelja i rekla im 'Imate zlatno dete... Kada bude imao 17 godina, biće među pet najboljih na svetu'".

Novak je 'procvetao' kasnije nego što je predvidela - kao 17-godišnjak je varirao na ATP listi od 515. do 128. mesta. Ali, zamislite koliko je dugoročno, hrabro bila to njeno predviđanje. U tom trenutku Jugoslavija se raspadala i balkanski ratovi 90-ih su osakatili ceo region gotovo čitavu deceniju.
Po svakom osnovu, Srbija je bila siromašna zemlja u to vreme, sa bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika od samo 2.767 dolara. Ali, evo nas skoro 30 godina kasnije pred nestvarnim događajem koji ni Genčićeva nije mogla da zamisli: iz skromnog okruženja, dečak koji je izrastao iz ratom unazađene Srbije, sada je broj 1 ATP liste neverovatnih 311 sedmica - više nego što je to iko ikada uspeo u ovom sportu.
Isti kvaliteti koje je Genčićeva primetila na tom prvom treningu su oni koji su i lansirali njegovu zapanjujuću karijeru: rad nogu, koncentracija i, iznad svega, glad za uspehom. Samo 26 tenisera je došlo do broja 1 otkako su ATP rangiranja ustanovljena 1973, a uz svo poštovanje prema tim šampionima - nijedan nije bio tako gladan ostanka na vrhu kao što je Novak Đoković.
On je odbijao nalete konkurencije snagom i teniskom raskošnošću, letelo je perje u tim prilikama. Pokazivao nam je urnebesne imitacije drugih tenisera, njegovi roditelji su davali smela predviđenja koja su delovala nemogućim, ali su se sva ispunila. Jeo je i malo trave s Centralnog terena Vimbldona, cepao majice posle pobeda kao kečeri, terao publiku da prepoznaju njegovu briljantnost, a i slalo joj poljupce. On je druge šutirao u zadnjicu, nije se izvinjavao i pričao je iz srca.


Zamislite uspon nalik Mont Everestu koji mu je bio neophodan da prvi put dođe na vrh ATP liste, u julu 2011. Pobedio je Endija Mareja i Rodžera Federera na putu ka Australijan open tituli. Onda je savladao Federera, ponovo, za titulu u Dubaiju. A potom, iz zabave, pobedio je i Federera i Rafaela Nadala za trofej Indijan Velsa. Na to je nadovezao pobedu nad Nadalom za osvajanje Majamija, pa je Španca pobedio na šljaci u finalima Madrida i Rima, što je bilo kao da besnog krokodila uspevate da ukrotite dok imate povez na očima. Beogradski baron je toj seriji od 48:1 dodao i pobedu protiv Nadala u finalu Vimbldona, gde je svoj trijumf i prvi odlazak na ATP vrh proslavio onim probanjem ukusa vimbldonske trave sa centralnog terena.
- Za to sam i rođen, da budem teniski šampion, rekao je tada, dodavši: - Svi znamo kakva je situacija u našoj zemlji, kako je bilo za vreme ratova... Prošli smo kroz teška vremena, to nas je psihički ojačalo.
Posle pobede, priređen mu je doček kao za heroja u rodnom Beogradu, gde se oko 100.000 ljudi okupilo da slavi s njim. Ali, nije spavao na lovorikama. Nakon što je postao broj 1, uzeo je uzastopne titule u Montrealu i Sinsinatiju, pa jednu od najneverovatnijih sezona u teniskoj istoriji zaključio pobedivši i Federera i Nadala na putu ka svojoj prvoj US Open tituli. Bio je u strašnoj formi, ali to su bile samo uvodne sedmice onoga što je postalo 311 nedelja borbe prsa u prsa protiv najboljih tenisera na svetu.
Da bi se shvatila veličina Đokovićevog uspeha, čovek mora ne samo da razmišlja o šampionima koji su bili tu pre njegove ere, već i o tome da je on plivao u vodama punim ajkulama tokom čitave karijere.


Zamislite taj 'šamponski panteon' na startu jedne trke: Samo devetorica njih su bili na ATP vrhu trocifren broj nedelja, a svi su pritom u startnom bloku (kada se Nole pojavio). Đoković je prozujao pored Andrea Agasija (101 sedmica na prvoj poziciji), Rafaela Nadala (102) i Bjerna Borga (109) već 2014, kao 27-godišnjak. Sledeće godine, 2015, prešišao je Džona Mekinroa (170 nedelja). U tom trenutku te trke, još uvek je pred sobom, i to prilično udaljene, imao Džimija Konorsa (268), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (301). Nakon dominantnog držanja prvog mesta od 1. jula 2014. do 6. novembra 2016, kada je ostvario 'ludačkih' 167-17 u odnosu pobeda i poraza, izgleda da je malo promenio kurs i izgubio karakterističnu glad za uspesima.
Nije osvojio nijednu veliku titulu tokom 2017. koje su obeležile povrede, a vratio se u leto 2018. i to sa rangom van 20 najboljih. Sa Nadalom, oporavljenim Federerom, Marejom i ostalim konkurentima na terenu, neki bi pomislili da su za 31-godišnjeg Novaka najbolji dani već iza njega. Ali, ti koji sumnjaju u njega uvek su podgrevali unutrašnju Đokovićevu vatru, pa se uz urlik vratio te godine osvojivši i Vimbldon i US Open.

Sultan Srbije se vratio na pravi kurs i, u 2019, prozujao je pored Konorsa i Lendla. U 2020. godini je odbranio tron, imao učinak 41-5 u najčudnijoj i psihički najzahtevnijoj sezoni u teniskoj istoriji, pretekavši pritom i svog heroja iz detinjstva, Pita Samprasa. Pričao je sa američkom legendom o teškoćama ostanka na vrhu tokom završnog mastersa u Londonu i istakao čuđenje kako je Samprasu pošlo za rukom da bude svetski broj 1 šest uzastopnih godina:

- Ostati na vrhu na kraju sezona, što bi Pit rekao, je najveće dostignuće, a količina uloženog truda, posvećenosti koju morate da imate u životu, da biste se organizovali ne samo na terenu već i van njega, je ogromna, rekao je Novak.
Dok se borio sa takvim stresom godinama, uvek je bila tu jedna velika 'riba', ma, zapravo veliki beli kit koji bi se izmigoljio, Rodžer Federer, a kog bi trebalo stići. Srbin je pratio Federera tokom čitave karijere. Rodžer je kao 22-godišnjak prvi put postao najbolji na svetu, Novak sa 24 godine. Nole je sto sedmica na vrhu dostigao sa 26 godina, Federer sa 24. Rodžer je 300 dostigao kao 31-godišnjak, Novak sa 33 godine.

Iako bi stvarno mogao da osvoji više grend slem titula nego bilo koji drugi igrač u istoriji, Đoković je plivao u Federerovoj i Nadalovoj 'svetkovini' godinama. Te legende imaju legione strastvenih navijača koji su, prirodno, navijali protiv nadolazećeg Srbina, čija je pojava uzdrmala šanse njihovih heroja.
Presuđivanje omiljenim igračima takvih navijača je nešto što osnažuje Đokovića, koji prkosno diže bradu, ali i nivo svoje igre kada je to potrebno. Potcenjivan je tokom većeg dela uvodne faze karijere, a to je njegove uspehe činilo slađim. Zato je ovonedeljno nadmašivanje Federerovog rekorda po broju nedelja na ATP listi zaista kulminacija životnog posla, žrtve i posvećenosti njegovom zanatu. Ovaj rekord mu, bukvalno, sve znači.
- U našem sportu, osvajanje najviše grend slem pehara i biti na prvom mestu ATP liste najduže, to su dva najveća cilja, rekao je Đoković nakon što je prošle godine prestigao Samprasa.

Niko nije morao da radi napornije da dođe do tog vrha od Đokovića. U ranoj fazi karijere nije dobijao mnogo 'besplatnih poena' na servis, a i retko se dešavalo da 'oduva' rivala forhendom kojim se loptica šalje 150 kilometara na sat. On je svestranu igru krunisao svetskom kondicijom i pokretljivošću, ali je njegova najveća snaga bila - psihička. Njegova neprevaziđena sposobnost da se fokusira i ostane hladnokrvan kod velikih poena, da uključi svoj 'potpuno usredseređeno!' stil igre u taj-brejokovima, učinili su ga igračem koji jeste.
Zapanjujuće, Đoković je ostao na vrhu toliko dugo tokom teniske 'zlatne ere', boreći se i često nadvladavajući dve najveće legende ovog sporta, ali i brojne buduće članove Kuće slavnih, kao što su Endi Marej, Huan Martin del Potro, Stan Vavrinka, Dominik Tim i drugi. Ima bolji učinak u međusobnim duelima od svih ovih pobrojanih, a da ne pominjemo - i od Federera i od Nadala.
Usput je inspirisao neverovatan teniski 'bum' u Srbiji i širom Balkana. Sada postoji sedam juniora iz bivših jugoslovenskih republika (četvoro je iz Srbije) koji su u Top 100 na rang listi mladih igrača Međunarodne teniske federacije.

Ulazeći u sezonu 2021, dobar deo prognostičara je pomislio da bi izazivači poput Tima i Danila Medvedeva mogu da otmu poziciju broj 1 od Đokovića ove godine. Srbin je na to odgovorio osvajanjem devete titule na Australijan openu, razmontiravši pritom Medvedeva u tri seta finala.
Ako Đoković čuje hor onih koji ga prevremeno otpisuju iz teniskih orbita, čuvajte se. Kao 33-godišnjak, još uvek je u fantastičnoj formi. A njegova posvećenos kondiciji, ishrani i jogi će ga verovatno činiti spremnim da se nadmeće na najvišem nivou još nekoliko sezona. Šest godina je mlađi od Federera i izgledi da će pratiti Švajcarčev primer i igrati još dugo - trebalo bi da zabrinu sve druge koji planiraju da uzmu taj broj jedan koji on smatra svojim tronom.

Ali, da li će on biti dovoljno 'gladan' da gura i dalje posle 311 nedelja na vrhu? A što ne bi? Ima još rekorda koje treba oboriti. Sada je na dva grend slema udaljenosti od Federera i Nadala u toj 'večnoj trci', a treba mu još 28 titula na ATP turneji da bi nadmašio rekord Džimija Konorsa od 109, mada i Federer i Nadal nisu završili sa svojim osvajanjima. Konačno, njegov napad na sportske knjige rekorda zasniva se na izdržljivosti, a to je kvalitet koji je i te kako prikazivao, godinama već.
U svakom slučaju, čak i da više nikada ne dobije neki meč, Đokovićeva priča je ona koja je bila sjajna za sport. Tokom ranih godina u profesionalnoj konkurenciji, njegova fizička sprema nije ono što je danas, a morao je zato i da preda određen broj mečeva. U jednom trenutku mora da je mislio da je rođen u pogrešno vreme, smatrajući da možda nikada neće dostići Federera i Nadala.
Ali, on se razvio u najtežeg, najmanje kolebljivog takmičara u ovom sportu. Činjenica da je došao iz ratom razorene zemlje sa malo teniske infrastrukture, iz skromne porodice koja nije imala duboke korne u sportu, ilustruje da bi sledeći veliki teniski šampion mogao da dođe iz bilo kog ćoška sveta. Genčićeva je spazila njegov potencijal vrlo rano, ali, opet, Đoković nije bio rođen kao šampion. On se borio da dođe na vrh, popravljao sebe na svakoj prepreci i nadmetao se da ostane prvi jače nego bilo ko pre njega.
- Stvarno je, bar meni, uzbudljivo kada hodate stazom legendi... istinskih džinova ovog sporta, ističe Novak Đoković, dodajući: - Znati da sam zaslužio moje mesto među njima tako što sam pratio dečački san je divna potvrda da kada nešto radite iz ljubavi, potpuno posvećeno - sve je moguće!", zaključuje citatom ovaj tekst za sajt ATP-a Dejv Seminara, američki novinar koji je zbog ovako sačinjenog osvrta na Noletovu karijeru dobio odmah velike pohvale Novakovih pristalica, jer je, kao osvedočeni Federerov pristalica - napisao baš ovo što je napisao.

nyc resident

pre 3 godine

Kako su ljudi nauceni ko roboti lepo da pricaju o njemu, izrazito, zahvaljujuci medijskoj pompi koja je vladala oko njega do pre recimo 4 jula 2011 Tacka

Iskljuci bojler

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Aha, sta god vam je lakse da pregurate noc. Ovolika patetika i nedostatak osnovnog ljudskog dostojanstva kod Federerovih ljubimaca je dobilo vec neku posebnu dimenziju, a licemerje izbija na sve strane kako rekordi padaju jedan za drugim.
Kad je Federer bio na vrhu tad se sve vrtelo oko statistike i brojeva, dok su sad jedini preostali argumenti popularnost, koliko te navijaci vole, mediji i sponzori odlucuju ko je najbolji, bla bla. Federer ≠ tenis, koliko god vi agresivno nametali takvo misljenje. I jos na kraju kaze da za Lendla malo ko zna, sta dalje raspravljati sa takvim likom? Postali su gora sekta od antivaksera.

Maksa

pre 3 godine

Federer je do sada 12 puta osvajao nagradu za fer pley igraca godine. Nadal 4 puta. Novak nijednom..Aj razumem da Novak nije nijednom,jer se emotivno ponasa na terenu,neki put preteruje,i nema cele godine lepe trenutke,jednostavno takav je..Ali da jedan Del Potro,Ferer,Nisikori itd nijednom ne osvoje???? A znate li zasto? Pa pogledajte kad je Federer zadnji put osvojio tu nagradu-2017 godine,a posle 3 puta Nadal. Neko ce reci kakve to sad veze ima. Pa od 2018 Federer vise ne nosi Nike i od tada ne dobija nagrade,vec samo Nadal i sad samo Nadal dobija nagradu jer je Nadalu takodje Nike sponzor. Razumete li vi koji je to PROJEKAT i ispiranje mozga zadnjih 20 godina? I posle se neki cude sto su svi omadjijani njegovom pojavom..To je masinerija za zgrtanje para koja je besprekorno funkcionisala i funkcionise i ne moze ni Djokovicevih 25 GS,ni 511 nedelja to da poremeti. Meni je tog Federera zao. Covek ima u karakteru da bude ljut i agresivan i takav je bio do 22 goidne i tako je izbacivao negativne emocije isto kao i Novak. A od kad je usao u masineriju ne sme ni grimasu da napravi!! To je uzasno potiskivanje emocija i to ne moze na dobro da izadje kad se kamere ugase i on ostane sam sa sobom..UZAS!!!

Milan

pre 3 godine

Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Brojke jesu neumoljive koliko god ti lagao. Najpopularniji? Pa to ne moze bas brojkama da se kaze, ali verovatno jeste. Kako god, to je krajnje nebitno, pa ne znam zasto to i pominjes. Npr i Gulbis je jedan od popularnijih tenisera, to ne znaci da je jedan od boljih. Bas naprotiv. Dalje, najvise GS titula? Da, ali ne drzi sam taj rekord. Najvise rekorda? Laz. Znaci od tvojih neumoljivih brojki ostade samo 1 istinita i relevantna tvrdnja. Brojke jesu neumoljive.

ThoR

pre 3 godine

@hm
Najviše titula - Džimi Konors: 109
Najviše Masters 1000 titula - Đoković:36
Najviše velikih titula (Grand Slam, Završni turnir itd.) Đoković: 59
Najviše olimpijskih medalja - Mari i Del Potro po 2
Najviše ATP 500 titula RF izjednačen sa Lendlom
Najviše ATP 250 titula: Džimi Konors: 59
i još mnogo toga gde RF nije na prvom mestu...

Statistika je kada prikažeš sve, a ne samo ono što tebi odgovara. Ne znam da li možeš to da shavtiš i prihvatiš?

Onokao..

pre 3 godine

(neocekivano, 9. mart 2021 08:46)

Sve je to lepo, ali kako si ti uspeo da spakujes 12000 karaktera u polje koje dozvoljava samo 1500 mi je glavna misterija.

Кљаја

pre 3 godine

Сад су Рођоптерећени у трку са Новаком укључили и Штефи Граф, дављеник се и за сламку хвата.

40-15 nema spavanja

pre 3 godine

@ hm. Naravno da se pitam,za mene je Novak najbolji i zabole me za belosvetske snobove šta misle i koji su im kriterijumi.Ti možeš da klimaš glavom na sve što oni kažu ali to sa W 2019 je naša neopisiva sreća i vaša neopisiva patnja,uživam u oba slučaja.

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 10:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu

Sada je vazno ko je koliko nedelja u kontinuitetu bio prvi? Vise je nevazno ko ima najvise nedelja na prvom mestu ATP. :) Dobro. Federer ima najvise GS titula? Nema. Nadal i on imaju jednak broj. Nije usamljen u tome parametru. Ima najvise tilula, kazes, a ne spominjes najvise onih od 250. Novak i Rafael bi imali 150. da su igrali te turnire. Nije svaki kvantitet i kvalitet. Federerovo vrem je dolaskom Novaka i Rafaela proslo. Sada, sto ce on nekome biti najbolji svih vremena zato sto je omiljeni, je isprazan argument. Sada se sve svodi na Novaka i Rafaela.

123

pre 3 godine

Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!
(hm, 9. mart 2021 11:04)


Hahaha..Ko drzi najvise nedelja na mestu br1? Ko je bio vlasnik u jednom trenutku SVA 4 GS? Federer? Nece moci. Novak. Pises o polufinalima? A u koliko je GS finala Rodzer pobedio Novaka? Ni jedno! Izgubio je od Novaka 4 PUTA! 4 GS je Federer izgubio od Novaka. Pa racunaj koliko bi sada RF imao GS trofeja? Koliko turnira 250..ups..1000 ima Rodzer a koliko rekorder Novak? Koji je medjusobi skor njih dvojice ? Vodi Federer? Ups..greska, vodi Novak!

Nema bajke-samo realnost

pre 3 godine

@ hm. Prvo paćeniče da te nešto edukujem,ne kaže se IZVINEŠ nego IZVINIŠ.Druga stvar nesrećniče,pobrojao si rekorde koji tebi odgovaraju,ne moram da ti sad nabrajam one za koje ti je muka da ih vidiš očima,znaš ih vrlo dobro i zbog njih ti je psiha u virtuelnom svetu.Džaba vam sva pompa oko lepršavog džemperka,kad se jednog dana sve sabere,od rekorda će ostati samo Bazel.Znam,da vam povratak u stvarnost teško pada ali morate naučiti da živite sa tim.

Jasno

pre 3 godine

Meni su potpuno normalni ovakvi komentari mladjih tenisera koji su poceli da igraju tenis kad je Federer harao bez ikakve konkurencije. Tim je imao 10 godina kada je Federer zauzeo prvo mesto na atp listi. Pa ovaj mu je bio ikona dok je odrastao, isti mentalitet, susedna zemlja, decko igra jednorucni bekhend verovatno zbog idola.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda je Tim i dobar dečko,ali je Austrijanac,a to povlači razna pitanja.Ono što je bitno je to da više nije toliko važno gde će biti u žrebu za RG.Kako igra u polednje vreme tačno se vidi da je osvajanjem USopena postao "sit" teniser i više nije ni izbliza opasan kao kada je bio "gladan".Ipak ostaje mogućnost da se probudi na RG-u što može da bude neprijatno čak i za Rafu.

BLuka

pre 3 godine

Strpite se još malo, vaš će bog pasti na teme....34 poena razlike na vječnoj GOAT listi e onda možete do mile bolje da slinite i cmizdrite.
RASTURI vam bre novak igračku kao krmača msnu krpu a vama nije žao Federera već vam je žao što vi Movaku niste ni do kolena i što sve radi pre vas i preko vaših leđa.

Milan

pre 3 godine

Glupo je pricati da je Novak najbolji, zato sto jos uvek trka traje izmedju njih troje.
Nije Nadal bilo ko pa ni Federer.
Inace, jos gluplja je fora sa turnirima serije 500 i turnirima 250 sto se po nekim sajtovima racuna u trci za GOAT.
Logicno je da budu samo veliki, GS, Mastersi, Zavrsni turnir, Broj nedelja na listi, Olimpijada mozda, i oni ostali parametri da se boduju tipa tezina nacina na koji si dosao do 4finala, polu finala, finala i osvajanja, jer nije isto igrati sa nekim iz top deset il pedeset, pa eto tu da bude neki koeficijent. Ovo sa turnirima 500 i 250 budalastina, i ne kontam cemu to?

111

pre 3 godine

Pustite vi turnire 250 i 500. Koliko neko ima turnire 1000? A ne zamlacuje se da bi imao sto veci broj trofeja sa slabo rangiranih turnira? Koliko njih ima SVE turnire 1000 i to cak po 2 puta? A ko nema sve turnire ni po jednom? Cak i zavrsni turnir? Koliko nih , od njih trojice ima sva 4 GS kao vlasnik u jednom trenutku? Samo Novak. A o tome nisu pisali ni nedelju dana. Verujem da ce Novak da osvoji najmanje jos 3 GS , najmanje i ja ne znam o cemu ce oni da pisu? Da Stefi Graf ima zlatni slem, sva 4 GS plus zlato sa OI?? Ja se slazem da su njih trojica obelezili jednu eru, da niko pre njih nije imao medjusobno takve protivnike, osvajace GS turnira, da je svako od njih morao da pobidi onog drugog ili cak obojicu da bi dosao do pehara ali Novak je ispred njih i to je cinjenca. Uz to mladjije i od RF i od RN. Samo gledajte..

Nemojte da izmišljate

pre 3 godine

Kada sam pročitao da Federer drži rekord od 238 nedelja na prvom mestu, zapitao sam se , prati li ta osoba tenis. Volim I Djokovica i Federera, ali kad čujem da se ,,odrasle osobe" prepucavaju oko toga ko je bolji, shvatim da ,,živimo u društvu ". Federer, Djokovic i Nadal su ispisali istoriju tenisa i bez ikakve sumnje se ističu od ostalih.Svako od njih trojice je po ostvarenjima drugačiji. Nadal po svom rekordnom broju titula na Roland-Garossu , Federer po najvise osvojenih titula na travi (za beton nisam siguran koliko je osvojio) i Djoković koji ima rekord od 9 titula na AO i koji je osvojio sve ATP MASTERS. Sada je ostvario cilj koji je priželjkivao od malih nogu, a to je da bude najbolji svih vremena. Po broju nedelja na prvom mestu (311 i još se broji) je uspeo, a za grand slamove će mo videti u narednom periodu

hm

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.

hm

pre 3 godine

@Milan
Cinjenica je da najvise teniskih rekorda drzi Federer.
Proveri to, pa dodji da se izvines za svoje lazi.
Ima najvise GS, dakle, cinjenica je da niko nema vise GS od njega. Sta nije jasno?
Zasto je vazna popularnost?
Zato nesreco, sto ce za ogromnu vecinu uvek najbolji biti onaj kojeg vole i za kojeg navijaju. A onaj za kojeg navija vecina, bice najbolji i sponzore i za medije. A mediji diktiraju realnost.
Kapiras? Ili da nacrtam?
Popularnost se itekako lako meri. Kad krenes u skolu, naucices.
Malo da te edukujem na kraju, najvise GS Federer, najvise titula Federer, najvise Zavrsnih Mastersa Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise USO Federer, najvise titula na travi, Federer, najvise titula na betonu Federer, 237 nedelja BEZ PREKIDA na prvom mestu, Federer...
Sta tebi nije jasno?!

mix

pre 3 godine

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.
(fasader, 9. mart 2021 08:09)

Po čemu? Po dovođenju do savršenstva besomučnog prebacivanja loptice dok protivnik ne pogreši?

Jovan

pre 3 godine

RF je tenis. To ne kažem ja, to ne kaže Tim niko pojedinačno, to kaže ceo svet. Ne postoji stadion na svetu gde on nema većinu publike na svojoj strani.

kio BL

pre 3 godine

@kio BL
Kako je onda osvojio vise titula i vise GS od efikasnog Djokovica?
(hm, 09. mart 2021 11:56)

he he,polako,jos Goat No1e nije rekao kraj.

hm

pre 3 godine

@Nema bajke-samo realnost
Ne moze me pravopisu uciti osoba koja ne zna pravilno da upotrebljava zareze, velika slova i generalno znakove interpunkcije.
Kome to ne bi odgovaralo da ima najvise GS, najvise titula, najvise Vimbldona, najvise USO, najvise zavrsnih Mastersa, najvise titula na travi i betonu, 237 nedelja neprekidne dominacije?! Ko je taj?
Ne nabrajas rekorde koji mogu da se porede s navedenim, jer NE POSTOJE propalice jadna, a to je ono sto tebe i tebi slicne boli i tek ce da boli. Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!

Nikol Dž. Femija

pre 3 godine

I sada će Dominika s punim pravom ambiviozni, jaki, drski i hrabri Aslan, željan uspega i novca kao i džet seta, da pobedi kao Lajovic Medvedeva u Roterdamu. I treba, naravno da i treba.

Aslan hoće sebi da dokaže i drugima da AO nije slučaj a i da nastavi da pravi sebi privilegije u žrebu, boljim plasmanom, kao i da odlično zarađuje. Pametan ruski sportista mešane razne krvi.

Tako da Tim čim izgubi može da uživa u Rodžerovim mečevima i lepo navija za njega.

hm

pre 3 godine

@Nemojte da izmisljate
237 nedelja UZASTOPNO na prvom mestu. Nauci nesto o tenisu.
Nego, kako je to vazan nolov rekord od najvise titula na AO, a nije vazan Federerov rekord od najvise titula na Vimbldonu i US Openu. Dakle, 2 od 4.
Nolo na RG i US Openu ima najvise poraza u finalima u istoriji tenisa.
Federer ima najvise titula na travi i betonu, Nadal na sljaci, Djokovic NIGDE.

hm

pre 3 godine

@123
Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova.
Sva 4 GS drzao je Rod Lejver, sta ti nije jasno?
Zasto lazes da RF nije Nola pobedio u GS finalu?
Koliko puta je Nolo pobedio Vavrinku u GS finalima?
Sve Nolove pobede dosle kada je Federer vec ostario i kada nije bio ni bleda senka.
Dok nije ostario, Nolo plakao i hteo u penziju da bezi. Sam je priznao.
Plaky.

Matori Laki

pre 3 godine

(hm, 09. mart 2021 11:55)

Tebe sigurno puštaju na ulicu bez korpice. Sitan, bedan, krezav samo možeš da kevćeš, nema šanse da ujedeš.

Jovan

pre 3 godine

@Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Za Lendla malo ko zna? Hahaha. Pa ti za Mekinroa jedino znas jer covek sada radi emisije za EuroSport kada se igraju GS turniri i prenosi meceve. Zato verovatno i mislis da je popularniji od Lendla i da je vece ime, jer pobogu, Lendl nije toliko u medijima i samo uziva u penziji. Koja si ti dileja, ogranicena kao terasa. Ne vredi takvima objasnjavati nista, Daning i Kruger su odavno dokazali zasto.

Koko

pre 3 godine

@gagi

Roger pomerio granice, tenisači sad idu u mirovinu sa 65, nadam se da nisi stariji od njega da možeš dočekati njegov posljednji meč.

hm

pre 3 godine

@ThoR
Najvise GS Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise zavrsnih Mastersa opet Federer, najvise US Opena Federer, najvise masters 500 Federer, najduze na prvom mestu bez prekida Federer, najvise titula na travi Federer, najvise titula na betonu Federer.
To je statistika.
Djokovic ima najvise velikih titula, a Federer najvise NAJVECIH titula (20 GS + 6 ZM= 26).

hm

pre 3 godine

@Sasa
Ne, vazno je ko je ukupno bio najduze prvi, ali je vazno i ko je najdominantniji na prvom mestu.
Na svim tim turnirima od 250 ucestvovali su i Nolo i Nadal. Sto ih nisu osvojili.
Da je Halle bio Masters 1000, kao sto je zasluzio, a ne masters 250 pa 500, sada tebi ni mastersi 1000 ne bi bili vazni.
Da li si isao u skolu? Ako jesi, seti se casova matematike.
Ako ti i ja imamo po 20 jabuka, sledeci ima 18, onda ja mogu da kazem da ih imam NAJVISE, jer niko nema vise od mene.
Da li si u stanju to da razumes?
Federerovo vreme traje i trajace.
Taj Rafael se "pojavio" 2005, uzeo RG i postao drugi teniser sveta. Tada je Federer imao samo 4 GS. Vidim kako je njegovo vreme tada proslo.
Nolo se "pojavio" 2011 kada je Federer usao u tridesete. Sve jasno.
17 od 18 GS osvojio od kada je RF postao teniski starac.
Od toga cak 12 od 2004 do danas.
2004 Federer napunio 33 godine...
Sve jasno.

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 11:55) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Kukavce, tebi nije dobro, buncas. Ostavicu te u bunilu.
Tesi se i veruj da je istina ovo sto pises, a ostali ce nastaviti da te pune cinjenicama kao curku. Ali to vec jeste tvoj problem.
Cao.

Govorim u ima sedam milijardi

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman", dodao je on.
A ja bih dodao ovo: moraš da budeš noloman pa da pišeš kako je samo statistika važna. I Tim, na srbskom Thiem, i Cicipas, igraju sjajan jednoručni bekhend, kao Federer, a ne zamahuju s dve ruke lopatom, zato fanova nejvećeg svih vremena ima sedam milijardi a Nolo je na milion nolomana.

Tsonga

pre 3 godine

@hm
"Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova."
Lista je samo u Srbiji fetiš, ko je u vreme kad su Borg, Mekinro, Lendl, Beker, Sampras... igrali znao na kojem su mestu liste. To se ni u novinama nije potenciralo. Liste su zamišljene da u Open eri pomognu da se određuju parovi, a to što je Novak na prvom mestu s bodovima koji će uskoro ući u treću godinu, to je glupost ATP-a, nisu našli pravo rešenje za koronu. Njega su zamrzli na prvom mestu i niko nije mogao da mu se približi. Šta bi nolomančići rekli da je Nadal bio na prvom mestu a da su Noloa zamrzli? Kad će mu odmrznuti Vimbldon, prošlogodišnji AO, i onu pobedu protiv Conge 2008. godine?

Govoriti bez smisla = Fedtard

pre 3 godine

@Govorim u ima sedam milijardi

Mnogo boli kad je "lopata" sa obe ruke efikasnija od "lepršavih esteta", protiv svih navedenih (pa i Tsitsipasa na srpskom) "neomiljeni" ima pozitivan skor ali Fedtardi misle da Rodžerovi poeni treba da vrede više nego što vrede za ostale igrače.

hm

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.

hm

pre 3 godine

@Milan
Cinjenica je da najvise teniskih rekorda drzi Federer.
Proveri to, pa dodji da se izvines za svoje lazi.
Ima najvise GS, dakle, cinjenica je da niko nema vise GS od njega. Sta nije jasno?
Zasto je vazna popularnost?
Zato nesreco, sto ce za ogromnu vecinu uvek najbolji biti onaj kojeg vole i za kojeg navijaju. A onaj za kojeg navija vecina, bice najbolji i sponzore i za medije. A mediji diktiraju realnost.
Kapiras? Ili da nacrtam?
Popularnost se itekako lako meri. Kad krenes u skolu, naucices.
Malo da te edukujem na kraju, najvise GS Federer, najvise titula Federer, najvise Zavrsnih Mastersa Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise USO Federer, najvise titula na travi, Federer, najvise titula na betonu Federer, 237 nedelja BEZ PREKIDA na prvom mestu, Federer...
Sta tebi nije jasno?!

hm

pre 3 godine

@Nema bajke-samo realnost
Ne moze me pravopisu uciti osoba koja ne zna pravilno da upotrebljava zareze, velika slova i generalno znakove interpunkcije.
Kome to ne bi odgovaralo da ima najvise GS, najvise titula, najvise Vimbldona, najvise USO, najvise zavrsnih Mastersa, najvise titula na travi i betonu, 237 nedelja neprekidne dominacije?! Ko je taj?
Ne nabrajas rekorde koji mogu da se porede s navedenim, jer NE POSTOJE propalice jadna, a to je ono sto tebe i tebi slicne boli i tek ce da boli. Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!

fasader

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman".

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.

Jovan

pre 3 godine

RF je tenis. To ne kažem ja, to ne kaže Tim niko pojedinačno, to kaže ceo svet. Ne postoji stadion na svetu gde on nema većinu publike na svojoj strani.

mix

pre 3 godine

Tako je.
Njegov doprinos svetskom tenisu je ogroman.
I jedino je Noletov ogromniji od tog Rodžerovog.
(fasader, 9. mart 2021 08:09)

Po čemu? Po dovođenju do savršenstva besomučnog prebacivanja loptice dok protivnik ne pogreši?

hm

pre 3 godine

@ThoR
Najvise GS Federer, najvise Vimbldona Federer, najvise zavrsnih Mastersa opet Federer, najvise US Opena Federer, najvise masters 500 Federer, najduze na prvom mestu bez prekida Federer, najvise titula na travi Federer, najvise titula na betonu Federer.
To je statistika.
Djokovic ima najvise velikih titula, a Federer najvise NAJVECIH titula (20 GS + 6 ZM= 26).

hm

pre 3 godine

@Nemojte da izmisljate
237 nedelja UZASTOPNO na prvom mestu. Nauci nesto o tenisu.
Nego, kako je to vazan nolov rekord od najvise titula na AO, a nije vazan Federerov rekord od najvise titula na Vimbldonu i US Openu. Dakle, 2 od 4.
Nolo na RG i US Openu ima najvise poraza u finalima u istoriji tenisa.
Federer ima najvise titula na travi i betonu, Nadal na sljaci, Djokovic NIGDE.

hm

pre 3 godine

@Sasa
Ne, vazno je ko je ukupno bio najduze prvi, ali je vazno i ko je najdominantniji na prvom mestu.
Na svim tim turnirima od 250 ucestvovali su i Nolo i Nadal. Sto ih nisu osvojili.
Da je Halle bio Masters 1000, kao sto je zasluzio, a ne masters 250 pa 500, sada tebi ni mastersi 1000 ne bi bili vazni.
Da li si isao u skolu? Ako jesi, seti se casova matematike.
Ako ti i ja imamo po 20 jabuka, sledeci ima 18, onda ja mogu da kazem da ih imam NAJVISE, jer niko nema vise od mene.
Da li si u stanju to da razumes?
Federerovo vreme traje i trajace.
Taj Rafael se "pojavio" 2005, uzeo RG i postao drugi teniser sveta. Tada je Federer imao samo 4 GS. Vidim kako je njegovo vreme tada proslo.
Nolo se "pojavio" 2011 kada je Federer usao u tridesete. Sve jasno.
17 od 18 GS osvojio od kada je RF postao teniski starac.
Od toga cak 12 od 2004 do danas.
2004 Federer napunio 33 godine...
Sve jasno.

hm

pre 3 godine

@123
Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova.
Sva 4 GS drzao je Rod Lejver, sta ti nije jasno?
Zasto lazes da RF nije Nola pobedio u GS finalu?
Koliko puta je Nolo pobedio Vavrinku u GS finalima?
Sve Nolove pobede dosle kada je Federer vec ostario i kada nije bio ni bleda senka.
Dok nije ostario, Nolo plakao i hteo u penziju da bezi. Sam je priznao.
Plaky.

nyc resident

pre 3 godine

Kako su ljudi nauceni ko roboti lepo da pricaju o njemu, izrazito, zahvaljujuci medijskoj pompi koja je vladala oko njega do pre recimo 4 jula 2011 Tacka

Pa da vidimo

pre 3 godine

Eto da vidimo,koliko može još da igra ozbiljan tenis.Ne nije Federer=tenis jer su brojke neumoljive a paćenici koji to kažu,treba da znaju da se u tenisu ne daje ocena za umetnički dojam a najbolji primer je W 2019 gde je Federer igrao lepršavo bio bolji ali su mu ostali samo košmarni snovi posle tog meča.

neocekivano

pre 3 godine

Novak Đoković je nadmašio svetski rekord Rodžera Federera po broju nedelja na ATP vrhu, a Asocijacija teniskih profesionalaca se tim povodom odlučila na neobičan korak.

Zatražila je od američkog novinara Dejva Seminare da napiše autorski tekst o tome, za zvaničan sajt ATP-a.
"Problem" je u tome što je Seminara veliki poštovalac lika i dela švajcarskog tenisera, čak je objavio knjigu "Koracima Federera: Pokloničko putovanje navijača kroz sedam švajcarskih kantona, u deset činova", a sada je dobio zadatak da piše o tome kako je Đoković oborio rekord Federera. I, evo kako je to uradio, a nikoga nije ostavio ravnodušnim:

"Jednog junskog dana 1992, mršavi petogodišnjak je stajao iza ograde teniskog terena na srpskoj planini i gledao tenisku kliniku za mlade igrače. Jelena Genčić, koja je kliniku vodila, imala je za sobom umetničku prošlost jer je o umetnosti i kulturi radila programe za Radio-televiziju Srbije. Pozvala je dečaka da se pridruži klinici. Umela je da prepozna talenat čim ga vidi - Genčićeva je trenirala Moniku Seleš na početku njene karijere. Kako priča dalje kaže, već na kraju prvog popodnevnog treninga, Jelena Genčić je znala da ima svetski talenat u rukama.
Dečakovo ime je bilo Novak Đoković (to na srpskom znači Đokov sin, a u ovom slučaju se to odnosi na jednog od Novakovih predaka po očevoj liniji - Đoko Damjanović) a njegovi roditelji su imali piceriju i palačnikarnicu prekoputa teniskih terena. Kris Bauers piše o tome u svojoj knjizi sledeće: "Jelena Genčić, veliko ime tamošnjeg sporta, odmarširala je s dečakom do restorana njegovih roditelja i rekla im 'Imate zlatno dete... Kada bude imao 17 godina, biće među pet najboljih na svetu'".

Novak je 'procvetao' kasnije nego što je predvidela - kao 17-godišnjak je varirao na ATP listi od 515. do 128. mesta. Ali, zamislite koliko je dugoročno, hrabro bila to njeno predviđanje. U tom trenutku Jugoslavija se raspadala i balkanski ratovi 90-ih su osakatili ceo region gotovo čitavu deceniju.
Po svakom osnovu, Srbija je bila siromašna zemlja u to vreme, sa bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika od samo 2.767 dolara. Ali, evo nas skoro 30 godina kasnije pred nestvarnim događajem koji ni Genčićeva nije mogla da zamisli: iz skromnog okruženja, dečak koji je izrastao iz ratom unazađene Srbije, sada je broj 1 ATP liste neverovatnih 311 sedmica - više nego što je to iko ikada uspeo u ovom sportu.
Isti kvaliteti koje je Genčićeva primetila na tom prvom treningu su oni koji su i lansirali njegovu zapanjujuću karijeru: rad nogu, koncentracija i, iznad svega, glad za uspehom. Samo 26 tenisera je došlo do broja 1 otkako su ATP rangiranja ustanovljena 1973, a uz svo poštovanje prema tim šampionima - nijedan nije bio tako gladan ostanka na vrhu kao što je Novak Đoković.
On je odbijao nalete konkurencije snagom i teniskom raskošnošću, letelo je perje u tim prilikama. Pokazivao nam je urnebesne imitacije drugih tenisera, njegovi roditelji su davali smela predviđenja koja su delovala nemogućim, ali su se sva ispunila. Jeo je i malo trave s Centralnog terena Vimbldona, cepao majice posle pobeda kao kečeri, terao publiku da prepoznaju njegovu briljantnost, a i slalo joj poljupce. On je druge šutirao u zadnjicu, nije se izvinjavao i pričao je iz srca.


Zamislite uspon nalik Mont Everestu koji mu je bio neophodan da prvi put dođe na vrh ATP liste, u julu 2011. Pobedio je Endija Mareja i Rodžera Federera na putu ka Australijan open tituli. Onda je savladao Federera, ponovo, za titulu u Dubaiju. A potom, iz zabave, pobedio je i Federera i Rafaela Nadala za trofej Indijan Velsa. Na to je nadovezao pobedu nad Nadalom za osvajanje Majamija, pa je Španca pobedio na šljaci u finalima Madrida i Rima, što je bilo kao da besnog krokodila uspevate da ukrotite dok imate povez na očima. Beogradski baron je toj seriji od 48:1 dodao i pobedu protiv Nadala u finalu Vimbldona, gde je svoj trijumf i prvi odlazak na ATP vrh proslavio onim probanjem ukusa vimbldonske trave sa centralnog terena.
- Za to sam i rođen, da budem teniski šampion, rekao je tada, dodavši: - Svi znamo kakva je situacija u našoj zemlji, kako je bilo za vreme ratova... Prošli smo kroz teška vremena, to nas je psihički ojačalo.
Posle pobede, priređen mu je doček kao za heroja u rodnom Beogradu, gde se oko 100.000 ljudi okupilo da slavi s njim. Ali, nije spavao na lovorikama. Nakon što je postao broj 1, uzeo je uzastopne titule u Montrealu i Sinsinatiju, pa jednu od najneverovatnijih sezona u teniskoj istoriji zaključio pobedivši i Federera i Nadala na putu ka svojoj prvoj US Open tituli. Bio je u strašnoj formi, ali to su bile samo uvodne sedmice onoga što je postalo 311 nedelja borbe prsa u prsa protiv najboljih tenisera na svetu.
Da bi se shvatila veličina Đokovićevog uspeha, čovek mora ne samo da razmišlja o šampionima koji su bili tu pre njegove ere, već i o tome da je on plivao u vodama punim ajkulama tokom čitave karijere.


Zamislite taj 'šamponski panteon' na startu jedne trke: Samo devetorica njih su bili na ATP vrhu trocifren broj nedelja, a svi su pritom u startnom bloku (kada se Nole pojavio). Đoković je prozujao pored Andrea Agasija (101 sedmica na prvoj poziciji), Rafaela Nadala (102) i Bjerna Borga (109) već 2014, kao 27-godišnjak. Sledeće godine, 2015, prešišao je Džona Mekinroa (170 nedelja). U tom trenutku te trke, još uvek je pred sobom, i to prilično udaljene, imao Džimija Konorsa (268), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (301). Nakon dominantnog držanja prvog mesta od 1. jula 2014. do 6. novembra 2016, kada je ostvario 'ludačkih' 167-17 u odnosu pobeda i poraza, izgleda da je malo promenio kurs i izgubio karakterističnu glad za uspesima.
Nije osvojio nijednu veliku titulu tokom 2017. koje su obeležile povrede, a vratio se u leto 2018. i to sa rangom van 20 najboljih. Sa Nadalom, oporavljenim Federerom, Marejom i ostalim konkurentima na terenu, neki bi pomislili da su za 31-godišnjeg Novaka najbolji dani već iza njega. Ali, ti koji sumnjaju u njega uvek su podgrevali unutrašnju Đokovićevu vatru, pa se uz urlik vratio te godine osvojivši i Vimbldon i US Open.

Sultan Srbije se vratio na pravi kurs i, u 2019, prozujao je pored Konorsa i Lendla. U 2020. godini je odbranio tron, imao učinak 41-5 u najčudnijoj i psihički najzahtevnijoj sezoni u teniskoj istoriji, pretekavši pritom i svog heroja iz detinjstva, Pita Samprasa. Pričao je sa američkom legendom o teškoćama ostanka na vrhu tokom završnog mastersa u Londonu i istakao čuđenje kako je Samprasu pošlo za rukom da bude svetski broj 1 šest uzastopnih godina:

- Ostati na vrhu na kraju sezona, što bi Pit rekao, je najveće dostignuće, a količina uloženog truda, posvećenosti koju morate da imate u životu, da biste se organizovali ne samo na terenu već i van njega, je ogromna, rekao je Novak.
Dok se borio sa takvim stresom godinama, uvek je bila tu jedna velika 'riba', ma, zapravo veliki beli kit koji bi se izmigoljio, Rodžer Federer, a kog bi trebalo stići. Srbin je pratio Federera tokom čitave karijere. Rodžer je kao 22-godišnjak prvi put postao najbolji na svetu, Novak sa 24 godine. Nole je sto sedmica na vrhu dostigao sa 26 godina, Federer sa 24. Rodžer je 300 dostigao kao 31-godišnjak, Novak sa 33 godine.

Iako bi stvarno mogao da osvoji više grend slem titula nego bilo koji drugi igrač u istoriji, Đoković je plivao u Federerovoj i Nadalovoj 'svetkovini' godinama. Te legende imaju legione strastvenih navijača koji su, prirodno, navijali protiv nadolazećeg Srbina, čija je pojava uzdrmala šanse njihovih heroja.
Presuđivanje omiljenim igračima takvih navijača je nešto što osnažuje Đokovića, koji prkosno diže bradu, ali i nivo svoje igre kada je to potrebno. Potcenjivan je tokom većeg dela uvodne faze karijere, a to je njegove uspehe činilo slađim. Zato je ovonedeljno nadmašivanje Federerovog rekorda po broju nedelja na ATP listi zaista kulminacija životnog posla, žrtve i posvećenosti njegovom zanatu. Ovaj rekord mu, bukvalno, sve znači.
- U našem sportu, osvajanje najviše grend slem pehara i biti na prvom mestu ATP liste najduže, to su dva najveća cilja, rekao je Đoković nakon što je prošle godine prestigao Samprasa.

Niko nije morao da radi napornije da dođe do tog vrha od Đokovića. U ranoj fazi karijere nije dobijao mnogo 'besplatnih poena' na servis, a i retko se dešavalo da 'oduva' rivala forhendom kojim se loptica šalje 150 kilometara na sat. On je svestranu igru krunisao svetskom kondicijom i pokretljivošću, ali je njegova najveća snaga bila - psihička. Njegova neprevaziđena sposobnost da se fokusira i ostane hladnokrvan kod velikih poena, da uključi svoj 'potpuno usredseređeno!' stil igre u taj-brejokovima, učinili su ga igračem koji jeste.
Zapanjujuće, Đoković je ostao na vrhu toliko dugo tokom teniske 'zlatne ere', boreći se i često nadvladavajući dve najveće legende ovog sporta, ali i brojne buduće članove Kuće slavnih, kao što su Endi Marej, Huan Martin del Potro, Stan Vavrinka, Dominik Tim i drugi. Ima bolji učinak u međusobnim duelima od svih ovih pobrojanih, a da ne pominjemo - i od Federera i od Nadala.
Usput je inspirisao neverovatan teniski 'bum' u Srbiji i širom Balkana. Sada postoji sedam juniora iz bivših jugoslovenskih republika (četvoro je iz Srbije) koji su u Top 100 na rang listi mladih igrača Međunarodne teniske federacije.

Ulazeći u sezonu 2021, dobar deo prognostičara je pomislio da bi izazivači poput Tima i Danila Medvedeva mogu da otmu poziciju broj 1 od Đokovića ove godine. Srbin je na to odgovorio osvajanjem devete titule na Australijan openu, razmontiravši pritom Medvedeva u tri seta finala.
Ako Đoković čuje hor onih koji ga prevremeno otpisuju iz teniskih orbita, čuvajte se. Kao 33-godišnjak, još uvek je u fantastičnoj formi. A njegova posvećenos kondiciji, ishrani i jogi će ga verovatno činiti spremnim da se nadmeće na najvišem nivou još nekoliko sezona. Šest godina je mlađi od Federera i izgledi da će pratiti Švajcarčev primer i igrati još dugo - trebalo bi da zabrinu sve druge koji planiraju da uzmu taj broj jedan koji on smatra svojim tronom.

Ali, da li će on biti dovoljno 'gladan' da gura i dalje posle 311 nedelja na vrhu? A što ne bi? Ima još rekorda koje treba oboriti. Sada je na dva grend slema udaljenosti od Federera i Nadala u toj 'večnoj trci', a treba mu još 28 titula na ATP turneji da bi nadmašio rekord Džimija Konorsa od 109, mada i Federer i Nadal nisu završili sa svojim osvajanjima. Konačno, njegov napad na sportske knjige rekorda zasniva se na izdržljivosti, a to je kvalitet koji je i te kako prikazivao, godinama već.
U svakom slučaju, čak i da više nikada ne dobije neki meč, Đokovićeva priča je ona koja je bila sjajna za sport. Tokom ranih godina u profesionalnoj konkurenciji, njegova fizička sprema nije ono što je danas, a morao je zato i da preda određen broj mečeva. U jednom trenutku mora da je mislio da je rođen u pogrešno vreme, smatrajući da možda nikada neće dostići Federera i Nadala.
Ali, on se razvio u najtežeg, najmanje kolebljivog takmičara u ovom sportu. Činjenica da je došao iz ratom razorene zemlje sa malo teniske infrastrukture, iz skromne porodice koja nije imala duboke korne u sportu, ilustruje da bi sledeći veliki teniski šampion mogao da dođe iz bilo kog ćoška sveta. Genčićeva je spazila njegov potencijal vrlo rano, ali, opet, Đoković nije bio rođen kao šampion. On se borio da dođe na vrh, popravljao sebe na svakoj prepreci i nadmetao se da ostane prvi jače nego bilo ko pre njega.
- Stvarno je, bar meni, uzbudljivo kada hodate stazom legendi... istinskih džinova ovog sporta, ističe Novak Đoković, dodajući: - Znati da sam zaslužio moje mesto među njima tako što sam pratio dečački san je divna potvrda da kada nešto radite iz ljubavi, potpuno posvećeno - sve je moguće!", zaključuje citatom ovaj tekst za sajt ATP-a Dejv Seminara, američki novinar koji je zbog ovako sačinjenog osvrta na Noletovu karijeru dobio odmah velike pohvale Novakovih pristalica, jer je, kao osvedočeni Federerov pristalica - napisao baš ovo što je napisao.

Iskljuci bojler

pre 3 godine

@Pa da vidimo
Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Aha, sta god vam je lakse da pregurate noc. Ovolika patetika i nedostatak osnovnog ljudskog dostojanstva kod Federerovih ljubimaca je dobilo vec neku posebnu dimenziju, a licemerje izbija na sve strane kako rekordi padaju jedan za drugim.
Kad je Federer bio na vrhu tad se sve vrtelo oko statistike i brojeva, dok su sad jedini preostali argumenti popularnost, koliko te navijaci vole, mediji i sponzori odlucuju ko je najbolji, bla bla. Federer ≠ tenis, koliko god vi agresivno nametali takvo misljenje. I jos na kraju kaze da za Lendla malo ko zna, sta dalje raspravljati sa takvim likom? Postali su gora sekta od antivaksera.

Milan

pre 3 godine

Da, brojke su neumoljive. Najvise titula, najvise GS, najvise rekorda, najveca popularnost. Zna se ko je ko. Ne odredjujes ti sta je tenis.
Na Vimbldonu covek od 38 godina ima dve mec lopte protiv 6 godina mladjeg. To sve govori. Navijaci, sponzori, mediji, odlucuju ko je najbolji.
Tu ti i tvoj ljubimac nemate sta da trazite.
Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Brojke jesu neumoljive koliko god ti lagao. Najpopularniji? Pa to ne moze bas brojkama da se kaze, ali verovatno jeste. Kako god, to je krajnje nebitno, pa ne znam zasto to i pominjes. Npr i Gulbis je jedan od popularnijih tenisera, to ne znaci da je jedan od boljih. Bas naprotiv. Dalje, najvise GS titula? Da, ali ne drzi sam taj rekord. Najvise rekorda? Laz. Znaci od tvojih neumoljivih brojki ostade samo 1 istinita i relevantna tvrdnja. Brojke jesu neumoljive.

gagi

pre 3 godine

Novakov sam veliki navijac, gledam sve meceve koje uhvatim. Ali, gledacu svaki Federerov mec sada, to su mu poslednji mecevi, odigrace ih jos 20-tak najvise

Koko

pre 3 godine

@gagi

Roger pomerio granice, tenisači sad idu u mirovinu sa 65, nadam se da nisi stariji od njega da možeš dočekati njegov posljednji meč.

Govorim u ima sedam milijardi

pre 3 godine

"Mislim da govorim u ime svih, čak i u ime najvećih rivala. Kažem da i dalje volim da gledam njegov tenis. Taj tenis je prelep, način na koji pristupa igri. Sa te strane sam njegov veliki fan. Zaista je lepo što se vratio i što mogu ponovo da ga vidim. Tako razmišlja većina nas. Nadam se da je spreman", dodao je on.
A ja bih dodao ovo: moraš da budeš noloman pa da pišeš kako je samo statistika važna. I Tim, na srbskom Thiem, i Cicipas, igraju sjajan jednoručni bekhend, kao Federer, a ne zamahuju s dve ruke lopatom, zato fanova nejvećeg svih vremena ima sedam milijardi a Nolo je na milion nolomana.

Tsonga

pre 3 godine

@hm
"Jedini rekord od svega toga je ovo prvo mesto, ako se to moze vrednovati, s obzirom da je do toga dosao zahvaljujuci zamrzavanju bodova."
Lista je samo u Srbiji fetiš, ko je u vreme kad su Borg, Mekinro, Lendl, Beker, Sampras... igrali znao na kojem su mestu liste. To se ni u novinama nije potenciralo. Liste su zamišljene da u Open eri pomognu da se određuju parovi, a to što je Novak na prvom mestu s bodovima koji će uskoro ući u treću godinu, to je glupost ATP-a, nisu našli pravo rešenje za koronu. Njega su zamrzli na prvom mestu i niko nije mogao da mu se približi. Šta bi nolomančići rekli da je Nadal bio na prvom mestu a da su Noloa zamrzli? Kad će mu odmrznuti Vimbldon, prošlogodišnji AO, i onu pobedu protiv Conge 2008. godine?

40-15 nema spavanja

pre 3 godine

@ hm. Naravno da se pitam,za mene je Novak najbolji i zabole me za belosvetske snobove šta misle i koji su im kriterijumi.Ti možeš da klimaš glavom na sve što oni kažu ali to sa W 2019 je naša neopisiva sreća i vaša neopisiva patnja,uživam u oba slučaja.

Nema bajke-samo realnost

pre 3 godine

@ hm. Prvo paćeniče da te nešto edukujem,ne kaže se IZVINEŠ nego IZVINIŠ.Druga stvar nesrećniče,pobrojao si rekorde koji tebi odgovaraju,ne moram da ti sad nabrajam one za koje ti je muka da ih vidiš očima,znaš ih vrlo dobro i zbog njih ti je psiha u virtuelnom svetu.Džaba vam sva pompa oko lepršavog džemperka,kad se jednog dana sve sabere,od rekorda će ostati samo Bazel.Znam,da vam povratak u stvarnost teško pada ali morate naučiti da živite sa tim.

ThoR

pre 3 godine

@hm
Najviše titula - Džimi Konors: 109
Najviše Masters 1000 titula - Đoković:36
Najviše velikih titula (Grand Slam, Završni turnir itd.) Đoković: 59
Najviše olimpijskih medalja - Mari i Del Potro po 2
Najviše ATP 500 titula RF izjednačen sa Lendlom
Najviše ATP 250 titula: Džimi Konors: 59
i još mnogo toga gde RF nije na prvom mestu...

Statistika je kada prikažeš sve, a ne samo ono što tebi odgovara. Ne znam da li možeš to da shavtiš i prihvatiš?

Кљаја

pre 3 godine

Сад су Рођоптерећени у трку са Новаком укључили и Штефи Граф, дављеник се и за сламку хвата.

Jasno

pre 3 godine

Meni su potpuno normalni ovakvi komentari mladjih tenisera koji su poceli da igraju tenis kad je Federer harao bez ikakve konkurencije. Tim je imao 10 godina kada je Federer zauzeo prvo mesto na atp listi. Pa ovaj mu je bio ikona dok je odrastao, isti mentalitet, susedna zemlja, decko igra jednorucni bekhend verovatno zbog idola.

123

pre 3 godine

Koje to "rekorde" drzi Novak? Treci po broju GS, negde 5-6 po broju titula, najgori skor u istoriji finala US Opena i Frenc Opena... dakle, na 2 od 4 GS Federer je najbolji u istoriji, a Nolo na 2 od 4 ima najvise poraza u finalima.
Hahahahahahahaha!
(hm, 9. mart 2021 11:04)


Hahaha..Ko drzi najvise nedelja na mestu br1? Ko je bio vlasnik u jednom trenutku SVA 4 GS? Federer? Nece moci. Novak. Pises o polufinalima? A u koliko je GS finala Rodzer pobedio Novaka? Ni jedno! Izgubio je od Novaka 4 PUTA! 4 GS je Federer izgubio od Novaka. Pa racunaj koliko bi sada RF imao GS trofeja? Koliko turnira 250..ups..1000 ima Rodzer a koliko rekorder Novak? Koji je medjusobi skor njih dvojice ? Vodi Federer? Ups..greska, vodi Novak!

BLuka

pre 3 godine

Strpite se još malo, vaš će bog pasti na teme....34 poena razlike na vječnoj GOAT listi e onda možete do mile bolje da slinite i cmizdrite.
RASTURI vam bre novak igračku kao krmača msnu krpu a vama nije žao Federera već vam je žao što vi Movaku niste ni do kolena i što sve radi pre vas i preko vaših leđa.

Milan

pre 3 godine

Glupo je pricati da je Novak najbolji, zato sto jos uvek trka traje izmedju njih troje.
Nije Nadal bilo ko pa ni Federer.
Inace, jos gluplja je fora sa turnirima serije 500 i turnirima 250 sto se po nekim sajtovima racuna u trci za GOAT.
Logicno je da budu samo veliki, GS, Mastersi, Zavrsni turnir, Broj nedelja na listi, Olimpijada mozda, i oni ostali parametri da se boduju tipa tezina nacina na koji si dosao do 4finala, polu finala, finala i osvajanja, jer nije isto igrati sa nekim iz top deset il pedeset, pa eto tu da bude neki koeficijent. Ovo sa turnirima 500 i 250 budalastina, i ne kontam cemu to?

Maksa

pre 3 godine

Federer je do sada 12 puta osvajao nagradu za fer pley igraca godine. Nadal 4 puta. Novak nijednom..Aj razumem da Novak nije nijednom,jer se emotivno ponasa na terenu,neki put preteruje,i nema cele godine lepe trenutke,jednostavno takav je..Ali da jedan Del Potro,Ferer,Nisikori itd nijednom ne osvoje???? A znate li zasto? Pa pogledajte kad je Federer zadnji put osvojio tu nagradu-2017 godine,a posle 3 puta Nadal. Neko ce reci kakve to sad veze ima. Pa od 2018 Federer vise ne nosi Nike i od tada ne dobija nagrade,vec samo Nadal i sad samo Nadal dobija nagradu jer je Nadalu takodje Nike sponzor. Razumete li vi koji je to PROJEKAT i ispiranje mozga zadnjih 20 godina? I posle se neki cude sto su svi omadjijani njegovom pojavom..To je masinerija za zgrtanje para koja je besprekorno funkcionisala i funkcionise i ne moze ni Djokovicevih 25 GS,ni 511 nedelja to da poremeti. Meni je tog Federera zao. Covek ima u karakteru da bude ljut i agresivan i takav je bio do 22 goidne i tako je izbacivao negativne emocije isto kao i Novak. A od kad je usao u masineriju ne sme ni grimasu da napravi!! To je uzasno potiskivanje emocija i to ne moze na dobro da izadje kad se kamere ugase i on ostane sam sa sobom..UZAS!!!

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 10:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu

Sada je vazno ko je koliko nedelja u kontinuitetu bio prvi? Vise je nevazno ko ima najvise nedelja na prvom mestu ATP. :) Dobro. Federer ima najvise GS titula? Nema. Nadal i on imaju jednak broj. Nije usamljen u tome parametru. Ima najvise tilula, kazes, a ne spominjes najvise onih od 250. Novak i Rafael bi imali 150. da su igrali te turnire. Nije svaki kvantitet i kvalitet. Federerovo vrem je dolaskom Novaka i Rafaela proslo. Sada, sto ce on nekome biti najbolji svih vremena zato sto je omiljeni, je isprazan argument. Sada se sve svodi na Novaka i Rafaela.

111

pre 3 godine

Pustite vi turnire 250 i 500. Koliko neko ima turnire 1000? A ne zamlacuje se da bi imao sto veci broj trofeja sa slabo rangiranih turnira? Koliko njih ima SVE turnire 1000 i to cak po 2 puta? A ko nema sve turnire ni po jednom? Cak i zavrsni turnir? Koliko nih , od njih trojice ima sva 4 GS kao vlasnik u jednom trenutku? Samo Novak. A o tome nisu pisali ni nedelju dana. Verujem da ce Novak da osvoji najmanje jos 3 GS , najmanje i ja ne znam o cemu ce oni da pisu? Da Stefi Graf ima zlatni slem, sva 4 GS plus zlato sa OI?? Ja se slazem da su njih trojica obelezili jednu eru, da niko pre njih nije imao medjusobno takve protivnike, osvajace GS turnira, da je svako od njih morao da pobidi onog drugog ili cak obojicu da bi dosao do pehara ali Novak je ispred njih i to je cinjenca. Uz to mladjije i od RF i od RN. Samo gledajte..

Go Pro

pre 3 godine

Veliki sam Novakov navijac. Thiem je najpitomiji i najkulturniji karakter medju najboljim teniserima. Momak za primjer i to sto bi Englezi rekli on and off the court. Nije mi zao kad on ili Medvedev od mladjih osvajaju trofeje. Nadam se da ce osvojiti mnogo trofeja nakon sto Novak obori rekord u GS-titulama. Btw. vodi protiv Federera u direktnim duelima 5-2. Odlican je i igrac.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Možda je Tim i dobar dečko,ali je Austrijanac,a to povlači razna pitanja.Ono što je bitno je to da više nije toliko važno gde će biti u žrebu za RG.Kako igra u polednje vreme tačno se vidi da je osvajanjem USopena postao "sit" teniser i više nije ni izbliza opasan kao kada je bio "gladan".Ipak ostaje mogućnost da se probudi na RG-u što može da bude neprijatno čak i za Rafu.

Nemojte da izmišljate

pre 3 godine

Kada sam pročitao da Federer drži rekord od 238 nedelja na prvom mestu, zapitao sam se , prati li ta osoba tenis. Volim I Djokovica i Federera, ali kad čujem da se ,,odrasle osobe" prepucavaju oko toga ko je bolji, shvatim da ,,živimo u društvu ". Federer, Djokovic i Nadal su ispisali istoriju tenisa i bez ikakve sumnje se ističu od ostalih.Svako od njih trojice je po ostvarenjima drugačiji. Nadal po svom rekordnom broju titula na Roland-Garossu , Federer po najvise osvojenih titula na travi (za beton nisam siguran koliko je osvojio) i Djoković koji ima rekord od 9 titula na AO i koji je osvojio sve ATP MASTERS. Sada je ostvario cilj koji je priželjkivao od malih nogu, a to je da bude najbolji svih vremena. Po broju nedelja na prvom mestu (311 i još se broji) je uspeo, a za grand slamove će mo videti u narednom periodu

Nikol Dž. Femija

pre 3 godine

I sada će Dominika s punim pravom ambiviozni, jaki, drski i hrabri Aslan, željan uspega i novca kao i džet seta, da pobedi kao Lajovic Medvedeva u Roterdamu. I treba, naravno da i treba.

Aslan hoće sebi da dokaže i drugima da AO nije slučaj a i da nastavi da pravi sebi privilegije u žrebu, boljim plasmanom, kao i da odlično zarađuje. Pametan ruski sportista mešane razne krvi.

Tako da Tim čim izgubi može da uživa u Rodžerovim mečevima i lepo navija za njega.

kio BL

pre 3 godine

@kio BL
Kako je onda osvojio vise titula i vise GS od efikasnog Djokovica?
(hm, 09. mart 2021 11:56)

he he,polako,jos Goat No1e nije rekao kraj.

Matori Laki

pre 3 godine

(hm, 09. mart 2021 11:55)

Tebe sigurno puštaju na ulicu bez korpice. Sitan, bedan, krezav samo možeš da kevćeš, nema šanse da ujedeš.

Sasa

pre 3 godine

(hm, 9. mart 2021 11:55) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Kukavce, tebi nije dobro, buncas. Ostavicu te u bunilu.
Tesi se i veruj da je istina ovo sto pises, a ostali ce nastaviti da te pune cinjenicama kao curku. Ali to vec jeste tvoj problem.
Cao.

Govoriti bez smisla = Fedtard

pre 3 godine

@Govorim u ima sedam milijardi

Mnogo boli kad je "lopata" sa obe ruke efikasnija od "lepršavih esteta", protiv svih navedenih (pa i Tsitsipasa na srpskom) "neomiljeni" ima pozitivan skor ali Fedtardi misle da Rodžerovi poeni treba da vrede više nego što vrede za ostale igrače.

Onokao..

pre 3 godine

(neocekivano, 9. mart 2021 08:46)

Sve je to lepo, ali kako si ti uspeo da spakujes 12000 karaktera u polje koje dozvoljava samo 1500 mi je glavna misterija.

Jovan

pre 3 godine

@Lendl je bio bolji od Mekinroa i Bekera, ali oni su simboli tenisa, dok za njega malo ko zna.
Federer= tenis. Nista se ti tu ne pitas.
(hm, 9. mart 2021 08:49)

Za Lendla malo ko zna? Hahaha. Pa ti za Mekinroa jedino znas jer covek sada radi emisije za EuroSport kada se igraju GS turniri i prenosi meceve. Zato verovatno i mislis da je popularniji od Lendla i da je vece ime, jer pobogu, Lendl nije toliko u medijima i samo uziva u penziji. Koja si ti dileja, ogranicena kao terasa. Ne vredi takvima objasnjavati nista, Daning i Kruger su odavno dokazali zasto.