Utorak, 02.03.2021.

09:30

100

Na današnji dan postavljen je apsolutni rekord po broju poena jednog košarkaša na NBA utakmici.

Izvor: SN

100 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

marko djukanovic

pre 3 godine

Vilt Cemberlejn-nikad 6 licnih gresaka,SVAKU UTAKMICU ODIGRAO DO KRAJA...vlasnik 65% pojedinacnih rekorda od kojih ce vecina trajati dok postoji NBA...Mitsko bice.

Alen

pre 3 godine

Čovjek koji zna, 2. mart 2021 19:22

Vidi druze i za mene je najveci ali "Nike"? Brend je ipak ulozio u najboljeg igraca od 1990 do 2000 god mnogo para. Mogu mu srusiti sve rekorde ali jedan nece nikad a to je sozona od 50p 25sk preko 10 blokada i oko 5 asistencija e tu sezonu niko nikad nece skinuti to ne moze ni crni isus kako se jedan naziva a i niko drugi mozda samo bog licno. Ipak olimpisku norma u tri discipline je covek ispunjavao a i spritom da se bavio i 100 i 200m je moglo biti njegovo. 90 karijere nije imao dobrog igraca pored sebe a u bostonu 5 igraca bukvalno u kuci slavnih djaba 11 titula vilt je bog za rasela.daleko da je los rasel ali je velika razlika izmedju njih...

Čovjek koji zna

pre 3 godine

Za mene dokaz da je Vilt najveći svih vrmena je to što za skoro svaki rekord koji neko obori danas uvijek kad se prenosi u medijima mora da stoji ona fusnota "od 1970-te na ovamo" jer Vilt drži sve moguće rekorde... i ne samo to, nego su aktivno mijenjali pravila samo da bi ga mogli zaustaviti i usporiti a on je i pored toga bio toliko nevjerovatno dominantan.

E sad znam da će neko da upane sa pričom "Pa zašto onda nije osvojio svake godine on umjesto Russella, a?", e pa zato što, koliko god to ironično zvučalo, je bio previše dobar igrač... Bukvalno svi živi u ligi su ga mrzili koliko je bio dobar, niko nije htio ne da igra sa njim, nego nisu htjeli na da glasaju za njega kad se bira MVP iako ima 50 poena prosjek. Svi do jednog su bili ljubomorni na Vilta. Čovjeku bukvalno dune "ove sezone ću da predovdim ligu u asistencijama, sljedeće ću da dajem 50 poena, one tamo ću da lupam po 10 blokova po meču"... Još da vidite one statistike iz mečeva gdje su se u tom periodu pratile ukradene i blokovi, haha, pa on je imao po 10-15 komada opušteno svaku zabilježenu.

Što neko napisa u komentarima, uz Aleksandra Karelina ubjedljivo najveći atleta kojeg smo ikad imali prilike vidjeti. Interesanto, i njega je jedini način bilo zaustaviti da lupe neko besmisleno pravilo.

Beks

pre 3 godine

Urose tvoj lebron prodaje kineske patike i zbog toga mora da brani interese Kine. A daleko je slabiji igrac od Dzordana,pa ti vidi!

Zorowitzki

pre 3 godine

@Zorowitzki

A po čemu je MJ veći od Vilta?
(mozak, 2. mart 2021 12:31) # Link komentara

Samo 6/6 u finalima i 6 mvp-ja i 10 puta najbolji skorer u sezoni je samo po sebi dovoljno. Kad dodamo jos i to da je svaki tim imao barem po jednog superstara i konkurencija je bila ogromna, a on nije isao u drugu fransizu i gradio oko sebe supertim, nego je igrao i borio se, cekao da draftuju jos nekog dobrog igraca (Pipen) i da grade tim oko njega. Ako dodamo i to koliko je doprineo popularnosti kosarke i NBA-ja, u jednom trenutku je bio popularniji od samog sporta kojim se bavi (kao Roni Osaliven u snukeru). Pogledaj samo plate koje su dobijali igraci pre njega, pa posle njega. Dovoljno ti je, znas i sam zasto je najveci.

Uros

pre 3 godine

A ovi sto su devedesetih kupovali kineske patikice sa najki znakom u neverici. Neko ih je ubedio da je Dzordan najbolji, kad ono cvrc.

KOSTA1703

pre 3 godine

Sve je bio naj.
Bez ikakve dileme najbolji košarkaš svih vremena, igrač zbog kojeg su menjali pravila igre.
Meni lično ona priča sa basketa protiv Magica izgleda nestvarno, posebno jer je Magic malo pre toga rešio finale kao ruki.
Kada je bio takav sa 50 godina, mogu misliti kakav je bio u prajmu.

100PTS

pre 3 godine

Sinonim za DOMINACIJU i ČVRSTINU! Ubedljivo i uverljivo najdominantniji sportista svih vremena, vredan pomena je i ruska Zver i rvač grčko-rimskim stilom Aleksandar Kareljin - pogledate njegove rezultate sa najvećih takmičenja na Vikipediji i sve sama zlata - raj za oči!

Beks

pre 3 godine

Ne znam kako neko pri cistoj svesti moze napisati kako covek koji je bio duplo brzi i pokretljiviji od Gobera plus sa Fadeway sutom i ogromnim rasponom ruku ne bi dao 10 poena danas kada se igra jednako otvoreno i brzo kao i onda. Pa on bi samo na asistencije danasnjih igraca imao laganih 20 poena na svakom mecu plus ostalo. A i dodao bi jos vestina svojoj igri.

Gambeeet

pre 3 godine

Ubedljivo najveći atleta kojeg je naša planeta ikada videla, bez premca čudo prirode, to je bio 'Wilt the Stilt'! Na sve, čak i za današnje a sasvim sigurno i buduće uslove, teško pojmljive i potpuno neverovatne rekorde koje drži Čemberlen, pridodao bih još jednu njegovu partiju, podjednako impresivnu, ako ne i impresivniju od čuvene "stotke" Niksima, po mom mišljenju se ujedno i radi o najboljem individualnom košarkaškom performansu svih vremena: 53 poena, 32 skoka, 14 asistencija, 24 blokade i 11 ukradenih lopti protiv Lejkersa, tog 18. marta 1968. godine, i na igrici teško zamislivi o ostvarivi "quintuple-double", odnosno dvocifrenih svih pet pozitivnih košarkaških parametara. Prilažem i klip sa yt o verodostojnosti ove statistike (u to vreme se još uvek nisu računale blokade i ukradene lopte) i čoveka koji ju je tog dana vodio, a reč je o legendarnom Harviju Polaku, čoveku zvanom "Statistika" i koji je u to vreme vodio računa o svim mogućim statističkim parametrima i zahvaljujući kome imamo mnoge izveštaje iz tog vremena, osobi sa najviše ispraćenih NBA mečeva uživo i njenom aktivnom radniku od osnivanja 46/47, pa do smrti 2015. godine.
Razne priče još kruže o Viltu, stoji sve što je naveo jedan od komentatora ovde, da je komotno ostvarivao olimpijsku normu za skok uvis, dominirao u odbojci i drugim sportovima i disciplinama, trčao 100m za 11s, imao najveći odraz svih vremena u NBA od 48 inča, i to sa svojih 216cm, slika koju ste ovde postavili upravo govori u prilog ovoj tvrdnji, do toga da ni Švarciju nije bilo svejedno (podizao ga je sa lakoćom; primera radi, Vilt je tad imao skoro 50 godina) kad su u pauzama snimanja Konana radili u teretani, a Vilt odigrao čuveni lik Bombate. Tu su naravno i popularne priče o privatnom životu i broju žena.. Vremenom, postao je MIT i zauvek će ostati tako, jedno je sigurno, a to je da niko nije i neće biti novi Vilton Norman Čemberlen!!! Evo i jedan "handshake" sa Šekom ;))

https://m.youtube.com/watch?v=ZA0vQyqJOno&t=158s

https://m.youtube.com/watch?v=bU43dTuMuig

wilt russell

pre 3 godine

Za one koji sumnjaju u priče oko Wilta i njegove moći dosta toga je ipak sačuvano. Što se tiče brzine, ima dosta snimaka gde se vidi da trči kontru daleko brže od svih na terenu, uključujući i bekove. Zatim banane na samom vrhu table. Wilt je Jabbaru obananio nekoliko puta horok, a jednom je to uspeo to da uradi dva puta u istom napadu...sem toga samo su tri igrača u NBA uspeli po jednom to da urade. Zatim imate snimke iz teretane sa 50+ godina...Dokumentarni klipovi o Chamberlainu su jako zabavni, a i danas nedostižni za mnoge atlete. Pri tome je obično i pre i posle utakmicama bio sa gomilom žena. Čudo od čoveka.

mlekadžija

pre 3 godine

Имао сам срећу да гледам Чембрлена у финалу плејофа са Никсима (71/72). Навијао сам за Никсе који су тада имали сјајну екипу али све се вртело око Чембрлена у Лејкерсима..никад нећу заборавити слику на крају пете уталмице кад су играчи полетели у један другом у загрљај...Џери Вест грли око паса Вилта....разлика у висини.....

Aco

pre 3 godine

Najbolji!!!
Kakvo je to čudovište bilo, al ne možeš ti to dokazati mladim ljudima, koji misle da se NBA igra od devedesetih.
Kada samo vidim da se ljudi u komentarima spore oko toga ko je najbolji, a Wilta niko ne uzima ni u obzir.
Po njima je Wilt negdje između 20. i 50. mjesta.

Обркнежевић Ристо

pre 3 godine

Обичан набијач статистике, када су га удвајали-утрајали могао и требао да асистира али није. Најјачи је овај што каже да је човек висок 2.16м трчао 100метара за 10 сек.

izascene

pre 3 godine

Zasto niko ne spominje sta se desavalo pre te utakmice?
Vilt je bancio celo vece pre te utamice sa nekom devojkom u Njujorku. Igrao flipere, pio, i odradio trening sa njom. Onda ju je odbacio kuci u 6 ujutro, a on produzio na zeleznicku stanicu da uhvati voz za Filadelfiju u 8 ujuto. Mamuran, nije spavao celu noc. Rucao, skoro zakasnio na utakmiicu, ubacio 100 koseva.
Dzordan moze biti najveci kosarkas, ali Vilt je najveca igracina.

rim protector

pre 3 godine

Bilo je puno genijalnih igrača u NBA, ali Wilt i Jordan su nešto posebno. Oni su bili kao da su došli sa druge planete u smislu kako su promenili igru i koliko se njihova igra razlikovala od drugih i koliko su uticali na taj psort. Zbog Wilta su menjali pravila igre jer drugačije nije mogao da bude zaustavljen. Da je hteo mogao je prvih desetak sezona da ima non stop oko 50 koševa u proseku i preko 20 skokova, ali mu je to u nekom trenutku dosadilo pa se više orijentisao na odbranu i asistencije. Brzina Wilta i njegov odraz su nestvarni i za današnje pojmove što možete da vidite i na yt. Jedina mana su mu bila slaba slobodna bacanja (što se na ovoj utakmici gde je dao 100 nije desilo) i zbog toga je bio često brutalno fauliran od 2-3 igrača jer jedan nije mogao da ga čuva. Pri tome, zbog svoje fizičke dominacije on se uopšte nije mnogo bunio zbog toga. Vrlo često je igrao cleu utakmicu bez odomor ai ot mu nije predstavljao problem. Šteta što nije osvojio više titula jer je takva bila situacija u ligi da je Boston bio dominantan kao tim, ali ako za nekog igrača u nekom sportu može da se kaže da je bio "čovek tim" to je bio Wilt. S obzirom na fenomenalne fizičke predispozicije i neljudsku snagu koju je posedovao (bez nekog pretranog treninga) i danas bi uz par tehničkih korekcija na treningu bez problema igrao u savremenoj košarci...i teško da bi neko mogao da ga zaustavi.

Bane

pre 3 godine

Ranije su se igrale čvršće odbrane, a ne kao danas malo-malo pa se utakmica završi sa preko 250 poena. Na ovoj utakmici su jedva dali 316 poena.

Beobrad

pre 3 godine

Žućko Korać je u Evropi dao 99 koseva na jednoj utakmici.
A mislim da je i Drazen Petrovic u Realu dao neku bruka cifru.
Vilt Cembrlen drzi mnoge rekorde i najbolji je ikada, bolji od Dzordana!

Beks

pre 3 godine

@Oden na osnovu toga sto je neko mogao da igra 48 minuta u proseku i to sa priprema kakve su bile u to vreme ti ostavis taj komentar. Pa zamisli ga sa danasnjim novcem,pripremama i nutricionistima. A 60tih se igralo izuzetno brzo,nije bila staticna kosarka,pogledaj snimke iz njegovog prajma 62-67 bilo je non stop jurenja coast to coast. A imao je iz sut iz Fadewaya i fingerol i ulaz za razliku od Gobera na primer. Imao je i dobre konkurente posto je bilo 8 ekipa sto znaci da je svako vece igrao sa Raselom,Thurmondom,Belamijem,Reedom,Dzabarom,Unseldom. Gledajuci highlight Wilisa Reeda da ne poverujes koliko je skila i arsenala u svom repertoaru imao u ono vreme.

b.

pre 3 godine

Sudije tog vremena su govorile da ako bi svirali svaki faul koji je na njemu napravljen, ne bi bilo utakmice, sve vreme bi on bio na liniji za slobodnjake. Liga je promenila pravila kako bi ga ograničili, a on je nakon toga promenio stil igre i fokusirao se na dodavanja umesto na postizanje poena. Dizao je 250 kila iz benca a 100m istrcavao za 10 sekundi. Pojavio se jednom prilikom na nekom atletskom takmičenju i bez ikakve pripreme osvojio zlato za skok u vis. Nakon košarkaške karijere je igrao odbojku, a u 50oj godini je bio u toliko dobroj formi da su mu neki NBA-ligasi nudili ugovor da igra. Covek je košarkaški Pele. Najveći problem mu je bio Bil Rasel i Seltiksi, koji su tih godina bili nepobedivi. Da je osvojio još par titula ne bi bilo dileme ko je najveći ikada. Ovako po meni na drugom mestu.

miško

pre 3 godine

"Došao sam do 80 poena, niko nikad nije 80 dao. Bio sam umoran, tražili su da ubacim 100. To sam i uradio".

U tome je razlika, neko zbog publike iako umoran ubaci 100. Nekom fali skok za tripl dabl (što publika takođe voli) odmara celu zadnju četvrtinu iako nije umoran i može još. Ali statistika nije bitna jel da?
E zato će Vilt zauvek biti zapisan u istoriji.

NikolaKG80

pre 3 godine

@Djordje, da pojasnimo još malo, čovek je bio centar. Koliko trojki je šutirao Šekil u karijeri, Karim? Ne bi to ništa uticalo na njegov poenterski učinak

miško

pre 3 godine

"Došao sam do 80 poena, niko nikad nije 80 dao. Bio sam umoran, tražili su da ubacim 100. To sam i uradio".

U tome je razlika, neko zbog publike iako umoran ubaci 100. Nekom fali skok za tripl dabl (što publika takođe voli) odmara celu zadnju četvrtinu iako nije umoran i može još. Ali statistika nije bitna jel da?
E zato će Vilt zauvek biti zapisan u istoriji.

b.

pre 3 godine

Sudije tog vremena su govorile da ako bi svirali svaki faul koji je na njemu napravljen, ne bi bilo utakmice, sve vreme bi on bio na liniji za slobodnjake. Liga je promenila pravila kako bi ga ograničili, a on je nakon toga promenio stil igre i fokusirao se na dodavanja umesto na postizanje poena. Dizao je 250 kila iz benca a 100m istrcavao za 10 sekundi. Pojavio se jednom prilikom na nekom atletskom takmičenju i bez ikakve pripreme osvojio zlato za skok u vis. Nakon košarkaške karijere je igrao odbojku, a u 50oj godini je bio u toliko dobroj formi da su mu neki NBA-ligasi nudili ugovor da igra. Covek je košarkaški Pele. Najveći problem mu je bio Bil Rasel i Seltiksi, koji su tih godina bili nepobedivi. Da je osvojio još par titula ne bi bilo dileme ko je najveći ikada. Ovako po meni na drugom mestu.

izascene

pre 3 godine

Zasto niko ne spominje sta se desavalo pre te utakmice?
Vilt je bancio celo vece pre te utamice sa nekom devojkom u Njujorku. Igrao flipere, pio, i odradio trening sa njom. Onda ju je odbacio kuci u 6 ujutro, a on produzio na zeleznicku stanicu da uhvati voz za Filadelfiju u 8 ujuto. Mamuran, nije spavao celu noc. Rucao, skoro zakasnio na utakmiicu, ubacio 100 koseva.
Dzordan moze biti najveci kosarkas, ali Vilt je najveca igracina.

Bane

pre 3 godine

Ranije su se igrale čvršće odbrane, a ne kao danas malo-malo pa se utakmica završi sa preko 250 poena. Na ovoj utakmici su jedva dali 316 poena.

rim protector

pre 3 godine

Bilo je puno genijalnih igrača u NBA, ali Wilt i Jordan su nešto posebno. Oni su bili kao da su došli sa druge planete u smislu kako su promenili igru i koliko se njihova igra razlikovala od drugih i koliko su uticali na taj psort. Zbog Wilta su menjali pravila igre jer drugačije nije mogao da bude zaustavljen. Da je hteo mogao je prvih desetak sezona da ima non stop oko 50 koševa u proseku i preko 20 skokova, ali mu je to u nekom trenutku dosadilo pa se više orijentisao na odbranu i asistencije. Brzina Wilta i njegov odraz su nestvarni i za današnje pojmove što možete da vidite i na yt. Jedina mana su mu bila slaba slobodna bacanja (što se na ovoj utakmici gde je dao 100 nije desilo) i zbog toga je bio često brutalno fauliran od 2-3 igrača jer jedan nije mogao da ga čuva. Pri tome, zbog svoje fizičke dominacije on se uopšte nije mnogo bunio zbog toga. Vrlo često je igrao cleu utakmicu bez odomor ai ot mu nije predstavljao problem. Šteta što nije osvojio više titula jer je takva bila situacija u ligi da je Boston bio dominantan kao tim, ali ako za nekog igrača u nekom sportu može da se kaže da je bio "čovek tim" to je bio Wilt. S obzirom na fenomenalne fizičke predispozicije i neljudsku snagu koju je posedovao (bez nekog pretranog treninga) i danas bi uz par tehničkih korekcija na treningu bez problema igrao u savremenoj košarci...i teško da bi neko mogao da ga zaustavi.

Beks

pre 3 godine

@Oden na osnovu toga sto je neko mogao da igra 48 minuta u proseku i to sa priprema kakve su bile u to vreme ti ostavis taj komentar. Pa zamisli ga sa danasnjim novcem,pripremama i nutricionistima. A 60tih se igralo izuzetno brzo,nije bila staticna kosarka,pogledaj snimke iz njegovog prajma 62-67 bilo je non stop jurenja coast to coast. A imao je iz sut iz Fadewaya i fingerol i ulaz za razliku od Gobera na primer. Imao je i dobre konkurente posto je bilo 8 ekipa sto znaci da je svako vece igrao sa Raselom,Thurmondom,Belamijem,Reedom,Dzabarom,Unseldom. Gledajuci highlight Wilisa Reeda da ne poverujes koliko je skila i arsenala u svom repertoaru imao u ono vreme.

Aco

pre 3 godine

Najbolji!!!
Kakvo je to čudovište bilo, al ne možeš ti to dokazati mladim ljudima, koji misle da se NBA igra od devedesetih.
Kada samo vidim da se ljudi u komentarima spore oko toga ko je najbolji, a Wilta niko ne uzima ni u obzir.
Po njima je Wilt negdje između 20. i 50. mjesta.

wilt russell

pre 3 godine

Za one koji sumnjaju u priče oko Wilta i njegove moći dosta toga je ipak sačuvano. Što se tiče brzine, ima dosta snimaka gde se vidi da trči kontru daleko brže od svih na terenu, uključujući i bekove. Zatim banane na samom vrhu table. Wilt je Jabbaru obananio nekoliko puta horok, a jednom je to uspeo to da uradi dva puta u istom napadu...sem toga samo su tri igrača u NBA uspeli po jednom to da urade. Zatim imate snimke iz teretane sa 50+ godina...Dokumentarni klipovi o Chamberlainu su jako zabavni, a i danas nedostižni za mnoge atlete. Pri tome je obično i pre i posle utakmicama bio sa gomilom žena. Čudo od čoveka.

Gambeeet

pre 3 godine

Ubedljivo najveći atleta kojeg je naša planeta ikada videla, bez premca čudo prirode, to je bio 'Wilt the Stilt'! Na sve, čak i za današnje a sasvim sigurno i buduće uslove, teško pojmljive i potpuno neverovatne rekorde koje drži Čemberlen, pridodao bih još jednu njegovu partiju, podjednako impresivnu, ako ne i impresivniju od čuvene "stotke" Niksima, po mom mišljenju se ujedno i radi o najboljem individualnom košarkaškom performansu svih vremena: 53 poena, 32 skoka, 14 asistencija, 24 blokade i 11 ukradenih lopti protiv Lejkersa, tog 18. marta 1968. godine, i na igrici teško zamislivi o ostvarivi "quintuple-double", odnosno dvocifrenih svih pet pozitivnih košarkaških parametara. Prilažem i klip sa yt o verodostojnosti ove statistike (u to vreme se još uvek nisu računale blokade i ukradene lopte) i čoveka koji ju je tog dana vodio, a reč je o legendarnom Harviju Polaku, čoveku zvanom "Statistika" i koji je u to vreme vodio računa o svim mogućim statističkim parametrima i zahvaljujući kome imamo mnoge izveštaje iz tog vremena, osobi sa najviše ispraćenih NBA mečeva uživo i njenom aktivnom radniku od osnivanja 46/47, pa do smrti 2015. godine.
Razne priče još kruže o Viltu, stoji sve što je naveo jedan od komentatora ovde, da je komotno ostvarivao olimpijsku normu za skok uvis, dominirao u odbojci i drugim sportovima i disciplinama, trčao 100m za 11s, imao najveći odraz svih vremena u NBA od 48 inča, i to sa svojih 216cm, slika koju ste ovde postavili upravo govori u prilog ovoj tvrdnji, do toga da ni Švarciju nije bilo svejedno (podizao ga je sa lakoćom; primera radi, Vilt je tad imao skoro 50 godina) kad su u pauzama snimanja Konana radili u teretani, a Vilt odigrao čuveni lik Bombate. Tu su naravno i popularne priče o privatnom životu i broju žena.. Vremenom, postao je MIT i zauvek će ostati tako, jedno je sigurno, a to je da niko nije i neće biti novi Vilton Norman Čemberlen!!! Evo i jedan "handshake" sa Šekom ;))

https://m.youtube.com/watch?v=ZA0vQyqJOno&t=158s

https://m.youtube.com/watch?v=bU43dTuMuig

Beobrad

pre 3 godine

Žućko Korać je u Evropi dao 99 koseva na jednoj utakmici.
A mislim da je i Drazen Petrovic u Realu dao neku bruka cifru.
Vilt Cembrlen drzi mnoge rekorde i najbolji je ikada, bolji od Dzordana!

mlekadžija

pre 3 godine

Имао сам срећу да гледам Чембрлена у финалу плејофа са Никсима (71/72). Навијао сам за Никсе који су тада имали сјајну екипу али све се вртело око Чембрлена у Лејкерсима..никад нећу заборавити слику на крају пете уталмице кад су играчи полетели у један другом у загрљај...Џери Вест грли око паса Вилта....разлика у висини.....

NikolaKG80

pre 3 godine

@Djordje, da pojasnimo još malo, čovek je bio centar. Koliko trojki je šutirao Šekil u karijeri, Karim? Ne bi to ništa uticalo na njegov poenterski učinak

100PTS

pre 3 godine

Sinonim za DOMINACIJU i ČVRSTINU! Ubedljivo i uverljivo najdominantniji sportista svih vremena, vredan pomena je i ruska Zver i rvač grčko-rimskim stilom Aleksandar Kareljin - pogledate njegove rezultate sa najvećih takmičenja na Vikipediji i sve sama zlata - raj za oči!

Čovjek koji zna

pre 3 godine

Za mene dokaz da je Vilt najveći svih vrmena je to što za skoro svaki rekord koji neko obori danas uvijek kad se prenosi u medijima mora da stoji ona fusnota "od 1970-te na ovamo" jer Vilt drži sve moguće rekorde... i ne samo to, nego su aktivno mijenjali pravila samo da bi ga mogli zaustaviti i usporiti a on je i pored toga bio toliko nevjerovatno dominantan.

E sad znam da će neko da upane sa pričom "Pa zašto onda nije osvojio svake godine on umjesto Russella, a?", e pa zato što, koliko god to ironično zvučalo, je bio previše dobar igrač... Bukvalno svi živi u ligi su ga mrzili koliko je bio dobar, niko nije htio ne da igra sa njim, nego nisu htjeli na da glasaju za njega kad se bira MVP iako ima 50 poena prosjek. Svi do jednog su bili ljubomorni na Vilta. Čovjeku bukvalno dune "ove sezone ću da predovdim ligu u asistencijama, sljedeće ću da dajem 50 poena, one tamo ću da lupam po 10 blokova po meču"... Još da vidite one statistike iz mečeva gdje su se u tom periodu pratile ukradene i blokovi, haha, pa on je imao po 10-15 komada opušteno svaku zabilježenu.

Što neko napisa u komentarima, uz Aleksandra Karelina ubjedljivo najveći atleta kojeg smo ikad imali prilike vidjeti. Interesanto, i njega je jedini način bilo zaustaviti da lupe neko besmisleno pravilo.

Beks

pre 3 godine

Ne znam kako neko pri cistoj svesti moze napisati kako covek koji je bio duplo brzi i pokretljiviji od Gobera plus sa Fadeway sutom i ogromnim rasponom ruku ne bi dao 10 poena danas kada se igra jednako otvoreno i brzo kao i onda. Pa on bi samo na asistencije danasnjih igraca imao laganih 20 poena na svakom mecu plus ostalo. A i dodao bi jos vestina svojoj igri.

KOSTA1703

pre 3 godine

Sve je bio naj.
Bez ikakve dileme najbolji košarkaš svih vremena, igrač zbog kojeg su menjali pravila igre.
Meni lično ona priča sa basketa protiv Magica izgleda nestvarno, posebno jer je Magic malo pre toga rešio finale kao ruki.
Kada je bio takav sa 50 godina, mogu misliti kakav je bio u prajmu.

Zorowitzki

pre 3 godine

@Zorowitzki

A po čemu je MJ veći od Vilta?
(mozak, 2. mart 2021 12:31) # Link komentara

Samo 6/6 u finalima i 6 mvp-ja i 10 puta najbolji skorer u sezoni je samo po sebi dovoljno. Kad dodamo jos i to da je svaki tim imao barem po jednog superstara i konkurencija je bila ogromna, a on nije isao u drugu fransizu i gradio oko sebe supertim, nego je igrao i borio se, cekao da draftuju jos nekog dobrog igraca (Pipen) i da grade tim oko njega. Ako dodamo i to koliko je doprineo popularnosti kosarke i NBA-ja, u jednom trenutku je bio popularniji od samog sporta kojim se bavi (kao Roni Osaliven u snukeru). Pogledaj samo plate koje su dobijali igraci pre njega, pa posle njega. Dovoljno ti je, znas i sam zasto je najveci.

Alen

pre 3 godine

Čovjek koji zna, 2. mart 2021 19:22

Vidi druze i za mene je najveci ali "Nike"? Brend je ipak ulozio u najboljeg igraca od 1990 do 2000 god mnogo para. Mogu mu srusiti sve rekorde ali jedan nece nikad a to je sozona od 50p 25sk preko 10 blokada i oko 5 asistencija e tu sezonu niko nikad nece skinuti to ne moze ni crni isus kako se jedan naziva a i niko drugi mozda samo bog licno. Ipak olimpisku norma u tri discipline je covek ispunjavao a i spritom da se bavio i 100 i 200m je moglo biti njegovo. 90 karijere nije imao dobrog igraca pored sebe a u bostonu 5 igraca bukvalno u kuci slavnih djaba 11 titula vilt je bog za rasela.daleko da je los rasel ali je velika razlika izmedju njih...

Обркнежевић Ристо

pre 3 godine

Обичан набијач статистике, када су га удвајали-утрајали могао и требао да асистира али није. Најјачи је овај што каже да је човек висок 2.16м трчао 100метара за 10 сек.

Beks

pre 3 godine

Urose tvoj lebron prodaje kineske patike i zbog toga mora da brani interese Kine. A daleko je slabiji igrac od Dzordana,pa ti vidi!

Uros

pre 3 godine

A ovi sto su devedesetih kupovali kineske patikice sa najki znakom u neverici. Neko ih je ubedio da je Dzordan najbolji, kad ono cvrc.

marko djukanovic

pre 3 godine

Vilt Cemberlejn-nikad 6 licnih gresaka,SVAKU UTAKMICU ODIGRAO DO KRAJA...vlasnik 65% pojedinacnih rekorda od kojih ce vecina trajati dok postoji NBA...Mitsko bice.

Обркнежевић Ристо

pre 3 godine

Обичан набијач статистике, када су га удвајали-утрајали могао и требао да асистира али није. Најјачи је овај што каже да је човек висок 2.16м трчао 100метара за 10 сек.

miško

pre 3 godine

"Došao sam do 80 poena, niko nikad nije 80 dao. Bio sam umoran, tražili su da ubacim 100. To sam i uradio".

U tome je razlika, neko zbog publike iako umoran ubaci 100. Nekom fali skok za tripl dabl (što publika takođe voli) odmara celu zadnju četvrtinu iako nije umoran i može još. Ali statistika nije bitna jel da?
E zato će Vilt zauvek biti zapisan u istoriji.

Bane

pre 3 godine

Ranije su se igrale čvršće odbrane, a ne kao danas malo-malo pa se utakmica završi sa preko 250 poena. Na ovoj utakmici su jedva dali 316 poena.

Uros

pre 3 godine

A ovi sto su devedesetih kupovali kineske patikice sa najki znakom u neverici. Neko ih je ubedio da je Dzordan najbolji, kad ono cvrc.

b.

pre 3 godine

Sudije tog vremena su govorile da ako bi svirali svaki faul koji je na njemu napravljen, ne bi bilo utakmice, sve vreme bi on bio na liniji za slobodnjake. Liga je promenila pravila kako bi ga ograničili, a on je nakon toga promenio stil igre i fokusirao se na dodavanja umesto na postizanje poena. Dizao je 250 kila iz benca a 100m istrcavao za 10 sekundi. Pojavio se jednom prilikom na nekom atletskom takmičenju i bez ikakve pripreme osvojio zlato za skok u vis. Nakon košarkaške karijere je igrao odbojku, a u 50oj godini je bio u toliko dobroj formi da su mu neki NBA-ligasi nudili ugovor da igra. Covek je košarkaški Pele. Najveći problem mu je bio Bil Rasel i Seltiksi, koji su tih godina bili nepobedivi. Da je osvojio još par titula ne bi bilo dileme ko je najveći ikada. Ovako po meni na drugom mestu.

Beobrad

pre 3 godine

Žućko Korać je u Evropi dao 99 koseva na jednoj utakmici.
A mislim da je i Drazen Petrovic u Realu dao neku bruka cifru.
Vilt Cembrlen drzi mnoge rekorde i najbolji je ikada, bolji od Dzordana!

Aco

pre 3 godine

Najbolji!!!
Kakvo je to čudovište bilo, al ne možeš ti to dokazati mladim ljudima, koji misle da se NBA igra od devedesetih.
Kada samo vidim da se ljudi u komentarima spore oko toga ko je najbolji, a Wilta niko ne uzima ni u obzir.
Po njima je Wilt negdje između 20. i 50. mjesta.

Zorowitzki

pre 3 godine

@Zorowitzki

A po čemu je MJ veći od Vilta?
(mozak, 2. mart 2021 12:31) # Link komentara

Samo 6/6 u finalima i 6 mvp-ja i 10 puta najbolji skorer u sezoni je samo po sebi dovoljno. Kad dodamo jos i to da je svaki tim imao barem po jednog superstara i konkurencija je bila ogromna, a on nije isao u drugu fransizu i gradio oko sebe supertim, nego je igrao i borio se, cekao da draftuju jos nekog dobrog igraca (Pipen) i da grade tim oko njega. Ako dodamo i to koliko je doprineo popularnosti kosarke i NBA-ja, u jednom trenutku je bio popularniji od samog sporta kojim se bavi (kao Roni Osaliven u snukeru). Pogledaj samo plate koje su dobijali igraci pre njega, pa posle njega. Dovoljno ti je, znas i sam zasto je najveci.

izascene

pre 3 godine

Zasto niko ne spominje sta se desavalo pre te utakmice?
Vilt je bancio celo vece pre te utamice sa nekom devojkom u Njujorku. Igrao flipere, pio, i odradio trening sa njom. Onda ju je odbacio kuci u 6 ujutro, a on produzio na zeleznicku stanicu da uhvati voz za Filadelfiju u 8 ujuto. Mamuran, nije spavao celu noc. Rucao, skoro zakasnio na utakmiicu, ubacio 100 koseva.
Dzordan moze biti najveci kosarkas, ali Vilt je najveca igracina.

NikolaKG80

pre 3 godine

@Djordje, da pojasnimo još malo, čovek je bio centar. Koliko trojki je šutirao Šekil u karijeri, Karim? Ne bi to ništa uticalo na njegov poenterski učinak

wilt russell

pre 3 godine

Za one koji sumnjaju u priče oko Wilta i njegove moći dosta toga je ipak sačuvano. Što se tiče brzine, ima dosta snimaka gde se vidi da trči kontru daleko brže od svih na terenu, uključujući i bekove. Zatim banane na samom vrhu table. Wilt je Jabbaru obananio nekoliko puta horok, a jednom je to uspeo to da uradi dva puta u istom napadu...sem toga samo su tri igrača u NBA uspeli po jednom to da urade. Zatim imate snimke iz teretane sa 50+ godina...Dokumentarni klipovi o Chamberlainu su jako zabavni, a i danas nedostižni za mnoge atlete. Pri tome je obično i pre i posle utakmicama bio sa gomilom žena. Čudo od čoveka.

Beks

pre 3 godine

@Oden na osnovu toga sto je neko mogao da igra 48 minuta u proseku i to sa priprema kakve su bile u to vreme ti ostavis taj komentar. Pa zamisli ga sa danasnjim novcem,pripremama i nutricionistima. A 60tih se igralo izuzetno brzo,nije bila staticna kosarka,pogledaj snimke iz njegovog prajma 62-67 bilo je non stop jurenja coast to coast. A imao je iz sut iz Fadewaya i fingerol i ulaz za razliku od Gobera na primer. Imao je i dobre konkurente posto je bilo 8 ekipa sto znaci da je svako vece igrao sa Raselom,Thurmondom,Belamijem,Reedom,Dzabarom,Unseldom. Gledajuci highlight Wilisa Reeda da ne poverujes koliko je skila i arsenala u svom repertoaru imao u ono vreme.

mlekadžija

pre 3 godine

Имао сам срећу да гледам Чембрлена у финалу плејофа са Никсима (71/72). Навијао сам за Никсе који су тада имали сјајну екипу али све се вртело око Чембрлена у Лејкерсима..никад нећу заборавити слику на крају пете уталмице кад су играчи полетели у један другом у загрљај...Џери Вест грли око паса Вилта....разлика у висини.....

Gambeeet

pre 3 godine

Ubedljivo najveći atleta kojeg je naša planeta ikada videla, bez premca čudo prirode, to je bio 'Wilt the Stilt'! Na sve, čak i za današnje a sasvim sigurno i buduće uslove, teško pojmljive i potpuno neverovatne rekorde koje drži Čemberlen, pridodao bih još jednu njegovu partiju, podjednako impresivnu, ako ne i impresivniju od čuvene "stotke" Niksima, po mom mišljenju se ujedno i radi o najboljem individualnom košarkaškom performansu svih vremena: 53 poena, 32 skoka, 14 asistencija, 24 blokade i 11 ukradenih lopti protiv Lejkersa, tog 18. marta 1968. godine, i na igrici teško zamislivi o ostvarivi "quintuple-double", odnosno dvocifrenih svih pet pozitivnih košarkaških parametara. Prilažem i klip sa yt o verodostojnosti ove statistike (u to vreme se još uvek nisu računale blokade i ukradene lopte) i čoveka koji ju je tog dana vodio, a reč je o legendarnom Harviju Polaku, čoveku zvanom "Statistika" i koji je u to vreme vodio računa o svim mogućim statističkim parametrima i zahvaljujući kome imamo mnoge izveštaje iz tog vremena, osobi sa najviše ispraćenih NBA mečeva uživo i njenom aktivnom radniku od osnivanja 46/47, pa do smrti 2015. godine.
Razne priče još kruže o Viltu, stoji sve što je naveo jedan od komentatora ovde, da je komotno ostvarivao olimpijsku normu za skok uvis, dominirao u odbojci i drugim sportovima i disciplinama, trčao 100m za 11s, imao najveći odraz svih vremena u NBA od 48 inča, i to sa svojih 216cm, slika koju ste ovde postavili upravo govori u prilog ovoj tvrdnji, do toga da ni Švarciju nije bilo svejedno (podizao ga je sa lakoćom; primera radi, Vilt je tad imao skoro 50 godina) kad su u pauzama snimanja Konana radili u teretani, a Vilt odigrao čuveni lik Bombate. Tu su naravno i popularne priče o privatnom životu i broju žena.. Vremenom, postao je MIT i zauvek će ostati tako, jedno je sigurno, a to je da niko nije i neće biti novi Vilton Norman Čemberlen!!! Evo i jedan "handshake" sa Šekom ;))

https://m.youtube.com/watch?v=ZA0vQyqJOno&t=158s

https://m.youtube.com/watch?v=bU43dTuMuig

Beks

pre 3 godine

Ne znam kako neko pri cistoj svesti moze napisati kako covek koji je bio duplo brzi i pokretljiviji od Gobera plus sa Fadeway sutom i ogromnim rasponom ruku ne bi dao 10 poena danas kada se igra jednako otvoreno i brzo kao i onda. Pa on bi samo na asistencije danasnjih igraca imao laganih 20 poena na svakom mecu plus ostalo. A i dodao bi jos vestina svojoj igri.

Čovjek koji zna

pre 3 godine

Za mene dokaz da je Vilt najveći svih vrmena je to što za skoro svaki rekord koji neko obori danas uvijek kad se prenosi u medijima mora da stoji ona fusnota "od 1970-te na ovamo" jer Vilt drži sve moguće rekorde... i ne samo to, nego su aktivno mijenjali pravila samo da bi ga mogli zaustaviti i usporiti a on je i pored toga bio toliko nevjerovatno dominantan.

E sad znam da će neko da upane sa pričom "Pa zašto onda nije osvojio svake godine on umjesto Russella, a?", e pa zato što, koliko god to ironično zvučalo, je bio previše dobar igrač... Bukvalno svi živi u ligi su ga mrzili koliko je bio dobar, niko nije htio ne da igra sa njim, nego nisu htjeli na da glasaju za njega kad se bira MVP iako ima 50 poena prosjek. Svi do jednog su bili ljubomorni na Vilta. Čovjeku bukvalno dune "ove sezone ću da predovdim ligu u asistencijama, sljedeće ću da dajem 50 poena, one tamo ću da lupam po 10 blokova po meču"... Još da vidite one statistike iz mečeva gdje su se u tom periodu pratile ukradene i blokovi, haha, pa on je imao po 10-15 komada opušteno svaku zabilježenu.

Što neko napisa u komentarima, uz Aleksandra Karelina ubjedljivo najveći atleta kojeg smo ikad imali prilike vidjeti. Interesanto, i njega je jedini način bilo zaustaviti da lupe neko besmisleno pravilo.

marko djukanovic

pre 3 godine

Vilt Cemberlejn-nikad 6 licnih gresaka,SVAKU UTAKMICU ODIGRAO DO KRAJA...vlasnik 65% pojedinacnih rekorda od kojih ce vecina trajati dok postoji NBA...Mitsko bice.

rim protector

pre 3 godine

Bilo je puno genijalnih igrača u NBA, ali Wilt i Jordan su nešto posebno. Oni su bili kao da su došli sa druge planete u smislu kako su promenili igru i koliko se njihova igra razlikovala od drugih i koliko su uticali na taj psort. Zbog Wilta su menjali pravila igre jer drugačije nije mogao da bude zaustavljen. Da je hteo mogao je prvih desetak sezona da ima non stop oko 50 koševa u proseku i preko 20 skokova, ali mu je to u nekom trenutku dosadilo pa se više orijentisao na odbranu i asistencije. Brzina Wilta i njegov odraz su nestvarni i za današnje pojmove što možete da vidite i na yt. Jedina mana su mu bila slaba slobodna bacanja (što se na ovoj utakmici gde je dao 100 nije desilo) i zbog toga je bio često brutalno fauliran od 2-3 igrača jer jedan nije mogao da ga čuva. Pri tome, zbog svoje fizičke dominacije on se uopšte nije mnogo bunio zbog toga. Vrlo često je igrao cleu utakmicu bez odomor ai ot mu nije predstavljao problem. Šteta što nije osvojio više titula jer je takva bila situacija u ligi da je Boston bio dominantan kao tim, ali ako za nekog igrača u nekom sportu može da se kaže da je bio "čovek tim" to je bio Wilt. S obzirom na fenomenalne fizičke predispozicije i neljudsku snagu koju je posedovao (bez nekog pretranog treninga) i danas bi uz par tehničkih korekcija na treningu bez problema igrao u savremenoj košarci...i teško da bi neko mogao da ga zaustavi.

100PTS

pre 3 godine

Sinonim za DOMINACIJU i ČVRSTINU! Ubedljivo i uverljivo najdominantniji sportista svih vremena, vredan pomena je i ruska Zver i rvač grčko-rimskim stilom Aleksandar Kareljin - pogledate njegove rezultate sa najvećih takmičenja na Vikipediji i sve sama zlata - raj za oči!

KOSTA1703

pre 3 godine

Sve je bio naj.
Bez ikakve dileme najbolji košarkaš svih vremena, igrač zbog kojeg su menjali pravila igre.
Meni lično ona priča sa basketa protiv Magica izgleda nestvarno, posebno jer je Magic malo pre toga rešio finale kao ruki.
Kada je bio takav sa 50 godina, mogu misliti kakav je bio u prajmu.

Alen

pre 3 godine

Čovjek koji zna, 2. mart 2021 19:22

Vidi druze i za mene je najveci ali "Nike"? Brend je ipak ulozio u najboljeg igraca od 1990 do 2000 god mnogo para. Mogu mu srusiti sve rekorde ali jedan nece nikad a to je sozona od 50p 25sk preko 10 blokada i oko 5 asistencija e tu sezonu niko nikad nece skinuti to ne moze ni crni isus kako se jedan naziva a i niko drugi mozda samo bog licno. Ipak olimpisku norma u tri discipline je covek ispunjavao a i spritom da se bavio i 100 i 200m je moglo biti njegovo. 90 karijere nije imao dobrog igraca pored sebe a u bostonu 5 igraca bukvalno u kuci slavnih djaba 11 titula vilt je bog za rasela.daleko da je los rasel ali je velika razlika izmedju njih...

Beks

pre 3 godine

Urose tvoj lebron prodaje kineske patike i zbog toga mora da brani interese Kine. A daleko je slabiji igrac od Dzordana,pa ti vidi!