Sreda, 11.11.2020.

09:00

Nadalova Ahilova peta

Izvor: Milan Tomiæ

Nadalova Ahilova peta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

No name

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

Baš lepo primećeno. Neko je već napisao zato što mnogo više ima turnira na betonu, Nolo i Fedja su to iskoristili da imaju više nedelja na broju 1.

Na travi se ubedljivo najmanje igra turnira, nema nijedan mastersa na toj podlozi. Tu je Fedja malo oštećen, imao bi mnogo više mastersa.

Nadal je šlakju bolje odbranio, kao njegovu najbolju podlogu, nego Nolo i Fedja beton. Prema tome Nadal je bolji na šljaci od njih dvojice, nego njih dvojica od njega na betonu. A to mu se uzima kao minus.

I da najbitnije, ATP nije uzeo beton kao neko merilo podloge. Nego je najlakša za održavanje. Tako se Olimpijada u tenisu održava prema tradiciji, bila je na betonu, bila na travi, biće i na šljaci.

Danilo

pre 3 godine

Ni spomenuo nisam broj nedelja na broju 1. Naravno da je bitno, uz broj slemova i broj turnira ukupno. Samo si se setio toga tek kad se Novak približio Federeru po jedinom bitnom parametru.

Statističar

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 11. novembar 2020 15:54)

Ma kakav Kirjos, Ivo Karlović ima 3-0 protiv Novaka na betonu.
Srećom za Nola, nisu se sretali na travi, jer bi palo još gore branje ušiju.

Ja

pre 3 godine

Danilo dete broj nedelja na prvom mestu nisu sitna creva već nešto (da ti pojasnim ) što je odraz konstantnosti i vreme koje si bio bolji od ostalih.Za neke teniske veličine bitnija stavka od broja GS titula.Znaš sine ti to dobro ali eto pakost.....mržnja šta god da je sputava te da racionalno razmišljaš.

Milan_PT

pre 3 godine

@Rafa goat
Tako je. Nije osvojio ni Hamburg i taj Madrid. Igrao.oba. Nema sve masterse
(Gedza, 11. novembar 2020 15:22)

Ako ne shvataš šta je to franšiza i kako je Hamburg postao novi Madrid i kako je stari Madrid postao Šangaj, onda je najbolje da nekom navijaču Los Anđeles Lejkersa kažeš da im se prvih 5 titula ne važe, jer su tad bili Mineapolis Lejkersi. Učini nam to, molim Te.
Ili još bolje. Pošto se iduće godine ATP Finals seli u Torino, javi tad Federeru da je on nula od igrača, jer nikad nije osvojio ATP Finals Torino, tako da mu ovih 6 titula ne važe, samo zato što je neki novi grad ponudio bolje uslove za održavanje tog turnira.
Ili još bolje od boljeg. Objasni ATPu da Rafi ne nedostaje samo pehar sa jednog Finals turnira, već sa 4-5 Finals turnira, pošto su se od 2001, kad je Rafa postao profi, ti turniri igrali u Sidneju, Šangaju, Hjustonu, opet Šangaju i Londonu. Nećeš verovati, Rafa nije osvojio nijedan od tih 5 turnira. Kakav GOAT, kakvi bakrači.
Ako Te interesuje, a znam da to znaš, a nećeš da priznaš, to što je Nole postigao sa Mastersima, ATP i ZVANIČNO zove "Karijerni dupli zlatni masters", dok novinari jednostruki karijerni zlatni masters u žargonu zovu "Nole masters". E sad, ako Ti bolje znaš od svih, onda on to nije osvojio. Nedostaju mu Hamburg i stari Madrid...

Rape

pre 3 godine

Pratim tenis....daj mi neku knjigu o tenisu,sajt,zvanični podatak,komentar nekog igrača,trenera,novinara gde mogu da pročitam da se turniri tako vrednuju.Jadnici samo pripremate teran da u nekoj skorijoj budućnosti osporite i Novakovih 20...sine pojma nemaš šta je činjenica a šta nečije mišljenje.

Predo 2

pre 3 godine

Поштујем свачије мишљење, али верујте да је поента у искрености и објективности. Сви ви већином наводите тачне податке, али ни то није гаранција тачног закључка. Ево рецимо последњи РГ, какве су противнике имали Новак у прва 3 кола и Надал у првих 5 кола? па то је на нивоу 250, чак и испод тога, а та титула ће се рачунати више него титула на мастерс купу, где мораш победити 4 или 5 топ 10 тенисера. Да не буде да вучем на једну воденицу, сећате се и Мастерса у Канади 2012. године после ОИ. Освојио га је Новак, али у каквој конкуренцији и каквом игром ... као да је освојио 250 просечном игром, на то је личило. А упоредите то са Римом 2011. године, када је Ноле добио Вавринку, Содерлинга, Мареја (меч живота Мареја на шљаци) и Надала у финалу. Једнако се броји и Канада и Рим зар не, а разлика и у игри и у противницима небо и земља. Није увек све у цифрама. И победа Новака над Надалом на РГ 2015. године и Содерлинга 2009. су много различите, јер је Надал 2009. године био непобедив, а 2015. ипак у много лошијој форми. Да га је Ноле добиооне несрећене 2013. године у полуфиналу, то би било то, али ето није због нијанси. 2012-те, 2013-те и 2014-те године Новак јесте био најбољи, али није то толико материјализовао у титулама колико јесте био најбољи, а рецимо на Вимблдону 2018. године у полуфиналу је добио тада бољег од себе, као и 2019. у финалу, када је добио у финалу бољег од себе (Ноле је те године био бољи, али у финалу је Рођа био бољи). Закључак је да су сви ту негде близу.

Djordje Prodanovic

pre 3 godine

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.
(Mikii, 11. novembar 2020 13:26)

Na tvoju veliku žalost tvoje poznavanje tenisa je vrlo, vrlo površno kao što si u mnogo situacija to pokazao. U tenisu nije jedino važan broj GS titula (vrlo je važan podatak ali ne i najvažniji). Zato su gleda i meri broj najvećih titula (Big titles), broj nedelja na prvom mestu ATP liste i broj završenih nedelja na prvom mestu na kraju godine (kako i sam Pit Sampras kaže da je to po njemu najjači parametar, ili možda misliš da si bolji poznavalac prilika u tenisu od njega?). A o H2H duelima između glavnih konkurenata ne bih ni trošio reči. Tako da jedan ili 2 Grand slema u nečiju korist sigurno ne predstavlja presudni faktor, jer da si ti u pravu onda bi Nadal imao veći broj bodova na Tennis GOAT listi od Novaka što ni blizu nije takav slučaj. Tako da dečko, prvo malo poznavanja sporta o kojem govorimo pa onda komentariši...

Milan_PT

pre 3 godine

Činjenice umesto želja:
1) Turnir vredi onoliko koliko poena donosi pobedniku. Završni turnir počesto ima više interesantnijih mečeva od mnogih GSova, ali nije na nivou važnosti GSa. Poslednja 2 GSa su imala 3-4 dobra meča, a za očekivati je da ih bude više dobrih već u grupnoj fazi Završnog turnira. To je nepobitna činjenica, ali ATP ovaj turnir procenjuje na 1500 poena. Dakle, važniji od Mastersa, ali ne i od bilo kog GSa. Dejvis Kup odavno je donosi nikakve poene, jer je to ekipno, a ne individualno takmičenje. Možda su Olimpijske igre potcenjene, jer se tu više ne daju poeni, ali ATP to smatra reprezentativnim mečevima. Inače, do pre 12 godina, pobednik je dobijao 800 poena za zlatnu medalju. Dakle, negde između ATP 500 i Masters 1000 turnira.
2) Ni šljaka ni trava nisu najcenjenije podloge u tenisu, već beton. Nekada su 3 GSa, svi sem RG, igrani na travi. Onda je primećeno da je igra na šljaci prespora i prenaporna, dok je trava davala preveliku prednost serverima i volej na mreži igračima. 1975 US open je probao sa šljakom, ali su 3 godine kasnije odustali i prešli na beton. Australija Open nije ni eksperimentisao, 1988 je odmah prešao na beton i takvu situaciju imamo i dan-danas. Vimbldon zbog tradicije nije menjao svoju legendarnu travu. I dobro je što je tako. Imamo GSove na sve 3 podloge. Ali činjenica je da su, osim RG i WB, svi važniji turniri izabrali beton kao svoju podlogu. Postoje 3 turnira, gde svaki zovu petim GSom: Završni, Šangaj i Indijan Vels. Beton...

Milos

pre 3 godine

@Predo
Jeste sve u statistici.
Mozda su Mensel i Alonso bolji od Fetela, ali cinjenica je da nisu uspeli da osvoje titula koliko on, tako da nema dokaza da su bolji. Statistika je ono sto se vrednuje u sportu, licni utisak je tu manje vazan.
Nikako, ali nikako, ne mozes Nadala iz prve grupe, prebaciti u drugu.
Ta glupost kako mu uspehe umanjuje cinjenica da nije preskakao RG, a jeste ostale GS, samo je dokaz njegove velicine.
Jer, sta bi bilo da u najboljim godinama nije morao da preskace US Open, AO i Vimbldon? Na US Openu je uspesniji od Djokovica, tako da bi sigurno imao bar jos 2 titule, na ostala dva, ko zna.
Imao je i on nekoliko RG na kojima je igrao nespreman, pa su drugi to iskoristili, pre svega Novak i Federer.
Nadal moze biti samo u grupi sa Federerom i Lejverom, koji su najdominantniji teniseri u istoriji.
U drugoj grupi mogu biti Novak, Borg i Sampras. Kojom logikom si ti Lendla stavio ispred Samprasa, samo ti znas...
Novak ne spada u prvu grupu, bar ne jos uvek, jer je cinjenica da u njegovoj eri postoje cak DVOJICA koji su uspesniji od njega.
Pitanje je da li Novak uopste i moze biti deo cak i druge grupe, jer je jednostavno on covek koji konstantno kaska za Federerom i Nadalom.

Milos

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rape, 11. novembar 2020 15:16)

Da, baš mu komentar pada u vodu.
Evo i Safin ima bolji skor sa Novakom na travi i šta je sad on bolji na toj podlozi.
Fedrerer je rekorder po broju osvojenih titula na najprestižnijem svetskom turniru Vimbldonu sa osam titula.
Posle njega idu Sampras i Borg i tu se priča završava.
Sledeći po vrednovanju je Rolan Garos i tu je Nadal neprikosnoven.
Onda dosta dalje od ova dva ide US Open, tu su Sampras, Federer i Konors najuspešniji.
Na kraju dolazi Australija Open, realno najmanje cenjen među igračima (Borg namerno nije hteo da se cima i igra tamo), gde su najbolji Novak, Federer i Agasi.
Kad bi h2h bio važniji od osvojenih titula, onda bi i Sonego bio veličina, a kamoli Rodik ili Kirjos.

Predo 2

pre 3 godine

Према томе, није све у статистици. Погледајте рецимо Формулу 1. Фетел има 4 титуле, а Сена 3, па да ли ико мисли да је Фетел болји возач?
Менсел и Алонсо са по 1 и 2 титуле су бољи возачи од Фетела и то знају сви који гледају формулу последњих 40 година, а статистика увке може да каже другачије.
Но, да се вратимо на тенис ... тачно је да би рецимо Борг и Конорс требали да замене места на оној ГОАТ листи и да се Лејвер угура у првих 5 (па и Борг да прекочи Лендла) и то би отприлике било објективно, а опет, не може се много ни приговорити критеријумима те листе.
Да опет узмем за пример несрећног Виландера, он и Мекинро имају по 7 ГС, а од њих 100, 101 би рекао да је Мек бољи играч и јесте био много бољи играч од Виландера, као и Лендл, који има само 1 ГС више од Матса. И тачно је да Надал стоји ипак макар мало лошије у тој трци од Новака и Роџера, ако ни због чег'другог, а оно због чињенице да НИКАДА није пропустио РГ и 3 мастерса на шљаци, а од 2-5 пута је пропуштао све остале ГС и осталих 6 Мастерса, а Мастерс куп није чак 8 пута. Немогуће је да никада није повређен у сезони шљаке, а да су се све повреде догодиле током остатка године. С друге стране, Новак и Роџер (до 2016. године, када је почео да тактизира) имају много уједначенију листу учешћа на турнирима, изузев необавезног Монте Карла, који је Роџер доста пута прекакако и Мадрида, који је Новак прескочио пар пута због сукоба са публиком. Објкетивно, Новак, Лејвер и Федерер су бар мало испред Борга, Надала и Лендла.

Predo 2

pre 3 godine

Увек занимљива тема и никада доћи до тачног одговора. Било би лепо да сви који дискутују и износе своје мишљење избаце острашћеност, а не би било лоше ни да избаце суву статистику, јер ни она не открива увек све. Сматрам да би 99 од 10 људи који су неострашћени, упућени и објективни рекли да су Бекер и Едберг бољи тенисери од Виландера, иако Виландер има 7 ГС, а ова двојица по 6.
Један од коментатора је рекао да му је тешко појмљиво да је Лендл испред Борга и Сампраса. Видите, испред Брога није, али за Сампраса баш и не бих био толико децидан, јер је Сампрас освојио 11 мастерса, а Лендл 22, док су у завршним мастерсима и завршеним годинама ту негде. Јесте да Пит има 14 титула из 18 финала, а Иван 8 из 19 финала, али Пит је имао несталног Агасија и Иванишевића, Куријера, Ченга, Мустера и Рафтера, а Лендл је на почетку имао Конорса, Борга и Мекинроа, а после Бекера, Едберга и Виландера, да би га докачили и Сампрас и Агаси, а то никако не може да буде исто. Због тога није све у сувој статистици. Новакова 2011-та је сигурно најјача година по свему, јер је туако Рођу, Надала, Мареја и остал кад су били у пуној форми. 2015. године Надал је био у лошој форми, Рођа онако, а Енди је једини био у пуној форми, а када се гледију табеле и статистика, испада да је 2015. године била успешнија. Јесте по трофејима и статистици, али је 2011. године играо највиши ниво тениса и тукао их је све, где је стигао.

Milos

pre 3 godine

@Predo
Tvojom logikom, Novak je slabiji od Lendla i Vilandera, jer je 16 od 17 GS osvojio protiv matorog Federera, povredjenog Nadala i nestalnog Mareja.
Tako kako si ti unizio Samprasa, jos efikasnije moze da se unizi Novak.
Ipak je Novak imao najstariju konkurenciju u istoriji i ipak je on cekao da Federer udje u tridesete pa da pocne da osvaja.

Danilo

pre 3 godine

Sve argumente koje predo navodi možemo uzeti u obzir tek kao dodatni kriterijum kad su igrači izjednačeni u onim egzaktnim stvarima. Ako Novak ima čak 3 najvažnija trofeja u tenisu manje od svojih konkurenata ne može tu činjenicu amortizovati neki podatak o tome ko su bili protivnici, ko je tad u kakvoj formi bio i sl. Kad i ako dođe na 20, e tad možemo u "tanka crevca"...

Rape

pre 3 godine

Mihael to je samo tvoje mišljenje koje ti i slični tebi predstavljate kao činjenice.Odakle ti ideja da recimo Nadal neće osvojiti bar još jedan GS,i kako reče a velika je verovatnoća da će ga i Novak prestići po broju nedelja na prvom mestu obojica imaju bolji H2H i više mastersa pa po kom parametru on može biti GOAT majstore.Neće biti ni po jednom parametru najbolji a ti RFa proglašavan goatom.Smešno.Ko je to odlučio da se jedino GS gleda ko je najbolji,zašto se onda igraju ostali turniri.Kažeš matematika evo ti jedna lako za sabiranje.Tri GS vrede 6000 bodova Nadal ih ima toliko više od Novaka, 5 završni mastersa manje što je 7500 više,Rafa 0 Novak 5.Care u sportu se gleda sve pogotovu u pojedinačnom .Tvoje mišljenje nije činjenica .Eto recimo mnogo je važnije broj nedelja na prvom mestu jer govore da je neko više vremenski bio bolji od drugoga.Znaš eto ja tako ja mislim i to je kraj priče.Samprasu je bitnije bilo da završi godinu kao prvi,nego bilo šta drugo....ok Novak je 2016 i 2019 skoro celu bio prvi a na kraju su bili Mari i Nadal.Ponoviću u pojedinačnom sportu sve je bitno a to što vama ne odgovara iz vaših razloga da tako gledate ..vaš problem .

Rape

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.

Jumko

pre 3 godine

'Ajmo jednu anketicu u praznicnom raspolozenju... Koja to intelektualna gromada misli da ce "Goat 17" osvojiti jos 4 Grend Slema, a znamo da ga tuku Busta i Sonego na betonu, a Rafa oducava od tenisa na najtezoj podlozi, neka lupi plus i ne pita za posledice!

Bez nebuloza molim

pre 3 godine

Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
(Djed Gavrilo, 11. novembar 2020 11:24)

Gde nema provlačenja bre, pa upravo je ovo jedini turnir gde možeš sa dva poraza i tri pobede da ovojiš turnir.
To nema nigde, ni na fjučersima.
Na GS turniru, MORAŠ da igraš bez greške i ostvariš 7 pobeda uzstopce na tri dobijena seta, a niko ti ne garantuje da ćeš od početka biti raspoložen, motivisan ili zdrav, kako bi dočekao zadnjih par kola i sudar sa najjačima ili ćeš da izgubiš od nekog napaljenog Čekinata ili Sonega.
Ako negde ima izvlačenja i provlačenja, to je završni masters.

питам за друга

pre 3 godine

Дејвис куп је тимски подухват. Можеш да будеш тениски Боготац, али га нећеш освојити ако ти остатак екипе чине пајсери. Што се тиче Олимпијских игара, само финале се игра у три добијена сета, тако да нема тежину Грен Слема.

manuginobili

pre 3 godine

Sva trojica pretendenata na GOAT titulu imaju svoje pluseve i minuse...Novak prakticno ima "samo" jedan minus ali na nasu zalost taj je i najvazniji a to su naravno GS titule,gotovo sve ostalo je na njegovoj strani,da recimo sada imaju sva trojica po 20 GS titula Novak bi po svemu bio ispred ove dvojice...Nadal ima najvise minusa,realno previse toga mu fali da bi bio GOAT a Federer je prakticno ispao iz trke i ima obezbijedjeno trece mjesto...Znaci sve je jasno,Novak mora nekako stici Nadala u GS titulama i to je to,prica je zavrsena...propustio je puno sansi do sada i nema previse prostora za greske,AO jednostavno mora osvojiti,mislim da ce tu biti pod velikim pritiskom jer ako ga slucajno ne osvoji a ubrzo stize novi RG...ode Nadal na 4 GS razlike a to je relano previse za stizanje...Realno Novak ima najvise sansi kada se crta podvuce,ali sa njim se ocito vise nista ne zna,sto bi se reklo-ocekujte neocekivano,postao je nepredvidiv...Nadam se samo da ce sklopiti kockice u glavi i da nece propustiti ovu sansu koju ima,jer kada je Novak "sav svoj" niko nema nikakvih sansi protiv njega,i nije ovo nikakvo podcjenjivanje ni Nadala ni ostalih protivnika vec realnost-toliko puta do sada dokazana.

zozonpb

pre 3 godine

Da li će Novak biti u nekom trenutku GOAT ne znam, ali da niko nikad nije igrao bolji tenis neko Đoković 2011. godine to je sigurno.

Nikola

pre 3 godine

Kad Nadal planira Šangaj da osvoji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Blitz, 11. novembar 2020 10:25)

Kad i Novak Hamburg.
Igrao ga i nikad nije osvojio, Masters ATP 1000.
Inače, Ivan lendl je prvi koji je osvjio sve tadašnje Masterse.
Znaš koje nije osvojio ? One koji tada nisu ni postojali, isto kao što ni Novak neće uzeti neke koji budu uvedeni, pred kraj ili posle završetka njegove karijere.
Broj osvojenih mastersa svakako je vredna statistika, ali gledati u kom gradu si ga osvojio ili ne, je potpuna besmilsica jer se to menja tokom vremena.
Jedina konstanta su GS turniri, to je kruna karijere svakog tenisera, nemojte da vas više neko laže.

Nikola

pre 3 godine

(Ivica, 11. novembar 2020 11:26)

Bravo za komentar, ovo bi trebalo da ide kao "sticky", na početku svakog komentara, da se neupućeni malo edukuju, šta je šljaka i zašto je bazična podloga u tenisu.
Pitali su pre dosta godina Agasija, pred početak Vimbldona, zašto neće da igra pripremne turnire na travi, a on im je odogvorio - Neću da kvarim svoje dobre udarce.
Ili što bi rekao legendarni Ivan Lendl - trava je za krave.
Ove veštačke podloge su novijeg datuma, sa najmanjom tradicijom, mi stariji pamtimo dok se Australija Open još igrao na travi.
Mogu samo da zamislim kakav bi skor tek imali Nadal ili Federer, da se igra dva GS turnira na šljaci ili na travi, a ne na betonu.
Zbog toga njihova dostignuća imaju još veću težinu.

matori

pre 3 godine

@Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

pročitaj moj komentar dole, pa se saberi. mislim da sam lepo sumirao situaciju...

Fed je tenis, ostalo su nadničari

pre 3 godine

Nadal nema nijedan zavrsni masters a Djokovic 5
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Urke, 11. novembar 2020 10:13)

A ko ima više od Djokovića ?
The GOAT.

Nikola srb

pre 3 godine

Neko je to vec uradio

[link]
(Nikola mkd, 11. novembar 2020 11:26)

Videli smo kako su uradili.
Lendl ispred Borga i Samprasa, to pas s maslom ne bi pojeo.
A teko ono Marej ispred Lejvera, već spada u perverziju teže vrste.

Tamni vilajet

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CHE, 11. novembar 2020 11:24)

Prvo skočiš, pa kažeš hop.

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

(Marko 8282, 11. novembar 2020 11:24)

GS turniri se ne mešaju kao babe i žabe sa duplo manje značajnim Mastersima, to pod jedan.
Nisu to podjednako bitni "najveći" turniri pa da ih tako sabiraš, nego se dobro zna kako se koji vrednuje kod ATP-a, a posebno kod samih tenisera.
Ono pod dva, si se nešto zbunio, greške se dešavaju.
Kod ostalog si pomenuo samo statistiku koja tebi prija, a zaboravio ko ima najviše turnira, najviše pobeda na turu, zlatnih medalje na OI, Devis kupova, najviše pobeda na GS turnirima i gomilu drugih podataka, koji nikada neće biti bitni kao onaj najvažniji za sve tenisere na svetu, a to je broj Gren Slem titula.

Milos

pre 3 godine

@Cinjenica
Razlika je u tome sto se 2/3 turnira igra na tvrdoj podlozi. Na sljaci se igra mesec ipo dana. Dakle, Djokovic i Federer su dominirali u vecem delu sezone, dok je Nadal dominirao mesec dana.
Eto u cemu je razlika.

Milos

pre 3 godine

Dejvis kup je timsko takmicenje i ne moze biti parametar u debati oko najboljeg ikada.
Nadal je imao generaciju spanskih tenisera koja se ubraja medju najbolje ikada i zato ima toliko DC. Ferer, Ferero, Verdasko, Lopez... sve top 10 igraci s kojima bih i ja osvojio nekoliko DC, a kamoli Nadal.
Nadal je tek treci po nedeljama provedenim na prvom mestu, jednostran je u odnosu na Djokovica i Federera, nema nijedan Zavrsni Masters i nikada nije dominirao svetskim tenisom, kao Federer i Djokovic.
Ne postoji Nadalova era, samo ere Federera i Djokovica.
Kako onda Nadal moze biti GOAT?

Cinjenica

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zero Flyer, 11. novembar 2020 11:39)

Zanimljivo je da šljakaš Nadal ima više titula Na US Open od Novaka, a igra se, gle čuda na betonu.
Zanimljivo je da ima 16-10 u pobedama protiv Djokovića, na na svim GS turnirima, a vodi i u finalima ovih turnira.
Šljakaš Nadal ima dva Vimbldona, na podlozi koja mu najmanje leži, a Novak samo 1 RG, na podlozi koja mu svakako više leži, nego Nadalu trava.
Nadal bez šljake, 7 GS turnira, Novak bez betona 6 GS turnira.
Što reče neko, da je slučajno Novak osvojio 13 Vimbldona, niko, ali niko na ovom svetu ne bi smeo da pisne i ospori mu titulu najvećeg svih vremena.
Ali u ovom našem paralelnom univerzumu, važniji je jedan masters više, koji Novak ima, nego svi Davis kupovi i zlatne medalje koje je Nadal osvojio u karijeri.

Mikii

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).
(Djordje NS, 11. novembar 2020 12:57)

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.

koca

pre 3 godine

Skontajte da su Federer ili Djokovic nekim cudom osvojili Wimbldon 13 puta, pa tu se onda uopste nebi ni postavljalo pitanje ko je GOAT. Mislim da citav svijet nije ni svjestan Nadalovog dostignuca od 13 RG, greh je potcjeniti jedno takvo dostignuce i Nadala ne staviti u najuzi krug za GOAT-a, alooo 13 RG, to je po meni GOAT bez ikakve diskusije.

Jumko

pre 3 godine

Ono i da krenes sa nolinama da se prepucavas i argumentujes oko pitanja Goata, da oni nisu i kada je "Goat 17" imao 12 Slemova pisali da je Goat... Pa po toj cinjenici vidis da nema smisla! Oni ako su nesto zamislili da je tako, onda je tako! Kao i po mnogim stvarima... 'Ajde ti se sa njima prepiri da je Djokovic opravdano isutiran sa Us opena ili da postoji situacija da je izgubio mec i kada mu se igralo...

Mikii

pre 3 godine

Prosecan igrac koji je 80% turnira osvojio vracajuci loptice 6 metara iza linije na sljaci
(Viktor, 11. novembar 2020 09:17)

Kada pogledate odnos plus-minus na ovakav komentar, jasno vam je koliko su Srbi kompetentni kada je ovakva tema u pitanju. To bi detetu i sladoled ogadilo.

Danilo

pre 3 godine

Realno gledajući, po egzaktnim stvarima, a to su suvi brojevi, osvojeni turniri, Novak je treći u svojoj eri. Po ovim drugim kriterijumima, stil igre, doprinos tenisu kao sportu, zainteresovanost sponzora, navijača, medija itd definitivno nije ni u prvih 10.

NS oldtajmer

pre 3 godine

Sta je ostalo da osvojis ? pa na primer PARIZ..... pri tome ne mislim na RG..... pa da istovremeno drzis sva cetiri GS...... pa 6 puta prvi na kraju godine...... pa bar 294 nedelje na prvom mestu...
.pa..itd itd itd itd

Jumko

pre 3 godine

Samo da Djokovic ostane na 17 i svi mirni! A i ostace, realno... Mozda bude nekim slucajem 18, ali nikada 20! Ali nikada! I zato uzivamo...

Zaklina Jolic

pre 3 godine

Opet ove gluposti? Gde su titlu sa atp 500 i atp 250? Gde su Olimpijade? Gde su single duble pehari? Gde su Dajvis kupovi?
Uracunajte sve to i trka za GOAT ne postoji niti ce ikada postojati. Kraj

Mile

pre 3 godine

"Zamera mu se svojevrsna jednoličnost, odnosno dominacija samo na pojedinim turnirima, koja mu je "nabudžila" brojke.
To se odnosi kako na Grend slemove (13 RG, 1 AO, 2 WB, 4 USO), tako i na Masterse."

Kakvo potcjenivanje Nadala i Rolan Garosa. A da su nekim slucajem Djokovic ili Federer 13 puta osvojili Wimbldon, oni bi onda automatski bili proglaseni za GOAT-a(jer eto kao ipak je Wimbldon Wimbldon). Gren Slem je Gren Slem, svaki od 4 GS vredi podjednako, s tim sto je ubjedljivo najteze osvojiti RG, ipak je to sljaka, tu moras da kopas i kopas.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Marjan

Prema tome to znaci da nismo kompetentni da pričamo o tome... Ko zna više poklopio bi nas u dva minuta ako, kojim slučajem, nismo u pravu

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

Djoka Nola

pre 3 godine

Nadal i Fed imaju kvantitet,RGx10 20gs itd...Nole ima kvalitet, raznovrsnost u rekordima (da ih ne nabrajam sad) plus je najmlađi i može samo da napreduje u odnosu na gore pomenutu dvojicu. Nole će biti nesumnjivo GOAT ako ga zdravlje posluži još par godina, a trebalo bi da igra duže od Fed-a.

Milan

pre 3 godine

@zozonpb
Poenta naziva GOAT nije da se neko " bira", poenta je da suva statistika odredi tu titulu. Da se "bira" može samo najpopularniji teniser, to nema veze sa titulama.

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

5ar

pre 3 godine

Ko bude imao najviše GS titula biće smatran najboljim ikada.
To je realnost. Ako budu imali isti broj GS, onda može da se sabira i oduzima ko je GOAT. Dakle, trka još traje, a Novak zadnja dva GS nije uzeo,
a neće igrati još mnogo; tako da mu je bolje da trenira i igra tenis
umesto da glumi mesiju i filozofira o smislu života.

zozonpb

pre 3 godine

Da se danas bira GOAT to bi svakako bio Federer. Za nekoliko godina će to možda biti neko drugi, za neku deceniju neko treći. I tako u nedogled. Zato ne vidim toliku polemiku oko svega toga.

Zoki

pre 3 godine

Rafin najveći minus je 200 sedmica koliko će imati manje od Novaka a 100 od Federera. GOAT mora da igra dobro uvek i svuda, Rafa je u završnici sezone tek sparing partner. U Majamiju, Šangaju, Parizu i Londonu ne da nikad nije dobio Novaka u finalu već nije nikog. Na ta 4 velika turnira Novak ima 20 titula a Nadal 0.

Баук или ала

pre 3 godine

Како који критеријум Новак узме, тако он постаје неважан. На крају ће остати само један критеријум који је пресудан, елеганција.
Само кажем.
И по чему је шљака најважнија подлога?

Zuti

pre 3 godine

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.
(Milan, 11. novembar 2020 10:48)

Stvarno ne razumem što želiš dokazati - da igrač koji na mastersu izgubi 2 meča u skupini, pobedi 3ći te zbog neke matematike ide dalje i pobedi u polufinalu i finalu je bolji od onog koji je pobedio 7 mečeva u 3 seta na GSu?? Pa to i jeste lepota i težina GSa, svaki meč moram gristi 100% i znati se izvuči kada ti nisi na 100%.

VUK

pre 3 godine

Nije peta, nego kažiprst kojim je nesportski pokazao na Đokovića na RG kada je izgubio poen ,a Đoković dodirnuo mrežu u proklizavanju u trenutku kada je loptica već bila u ruci dohvatača. Istog dana je insistirao na rominjanju kiše odlaganje. Neko ko želi da ostane upamćen kao najbolji sportista sveta , ne samo teniser, zna kada je izgubio poen i igra fer.

Rape

pre 3 godine

Mihael čak i da se složim sa tobom da Novak ne može biti GOAT sa 17 GS titula jer neko ima 20 nisam pročitao ko je po tebi goat a i to da obrazložio objektivno?...Ovaj Teks je nepotpun .Rafa je tek 6 po nedeljama na prvom mestu,što je veliki minus u trci za najboljeg,ima lošiji H2H sa Novakom,nema pomenute turnire,itd,itd...neću o RF jer on postaje nevažan za ovu priču.

Cinique

pre 3 godine

Ako se tenis na šljaci računa u tenis, onda je licemerno omalovažavati Nadalove rezultate. Sasvim je nešto drugo što se u tom ATP cirkusu tenisom zove sve i svašta, čudi me da nisu uveli i tenis na ledu, publika bi bila oduševljena zabavnim padovima i lomljenjem kostiju takmičara. Mogla bi da se popuni prazna zimska sezona, a neki turnir bi mogao da se igra i na Arktiku, naravno na otvorenom. Beli sport.

Ili na pesku? Što bi to bilo gluplje od Vimbldona gde ako i počnu na travi, turnir završe na drljanoj oranici? Na pesku bi bar uvek igrali na istoj podlozi, osim ako ne pokisne.

Naravno, ciničan sam, ali tenis se već sada igra na zatvorenom i otvorenom, na bar četiri različite podloge, sa pravilima koja su različita od turnira do turnira, pa i na njima ne tokom celog turnira i ne za sve isto, sa linijskim sudijama i bez, kako kome padne na pamet.

Zero Flyer

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.
(šljaka caruje, 11. novembar 2020 11:19)

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.

Djed Gavrilo

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)
Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
Drugo u vezi šljake i sl:
Šljaka je spora podloga i samim tim daje više sanse onima koji nisu sa savršenom motorikom.
Šljaka je prošlost i pitanje je koliko će se zadrzati.Neznam ti godine,ali si čuo za parnulokomotivu i njenu fantastičnu brzinu od 40km/čas.Danas imamo novo vreme i lokomotive koje tutnje sa 300 i više km/čas.Seki,pojam fudbalske veštine onda,danas Nebi bio toliko zapažen,jer nije imao brzinu.Da li si gledao kako je Rafa prrgazio(u prva dva seta )Novaka.Novak je kriv jer nije nasao odgovor na spore i visoke balon lopte.Može li se tako na betonu?Ne!Moras brzo i efikasno i nema balona.Neda ti protivnik i brzina lopte.Da ne iznosim sumnju da je Rafa imao loptice i dok je Novak igrao Američku turneju,vežbao je.Ja bih smeo potpisati ovo.
Rafu cenim,ali bez šljake bi bio u rangu Maria.
Dakle odličan teniser,ali limitiran motorikom za tvrde(brze )terene,koji su budućnost tenisa.
Novak ima najširu lepezu onoga sto bi ga moglo staviti na presto,ali ostaje da se vidi.Novak je u minusu za GS,ali sam je najviše kriv.

Igor 63

pre 3 godine

@Zuti
Potpisujem da je završni Masters teže ili bar podjednako osvojiti kao GS turnir. Igra se GS na tri seta, treba 7 pobeda do trofeja, ali postoji ali. Pogledajmo recimo poslednji RG, Rafa u prvih pet kola igra protiv čelendžer i fjučers igrača, polufinale Šfarcman, i finale. A, recimo pogledaj npr. grupu na završnom Mastersu, Tim, Zverev, Rubljov. Ako to prodje, onda polufinale Medvedev, pa finale Djoković.

CHE

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.

Mihael

pre 3 godine

Rape - Ako bi ostalo ovako kako jest i da Novak preživi naviše nedelja na 1 mesto, bojim se da če Federer ostat GOAT. Ima isto GS kao Nadal ali je puno više nedelja na 1 mestu. Novak ima svu statistiku ali ima najmanje GS što se najviše računa. Jednostavna matematika. Jednostavno mora uzeti bar 3 GS. To je i on svestan zato mu je to i cilj, da nema na kraju pitanja ko je GOAT. Ako ne osvoji uvek če ostati statistika na strani Federera i Nadala jer imaju više največih turnira. Tako, da ga neče smatrati najboljim nikada. A kad uzme najviše GS onda ne možemo reči da je 2+2=3

surova istina

pre 3 godine

Nolo nema sve masters. Nolo je igrao na masters Hamburgu i nije ga osvojio! Kasnije se taj masters ugasio. Znaci nije ga osvojio!!!

šljaka caruje

pre 3 godine

Nadal je prevara koja ima 7GS van sljake, 10 Mastersa van sljake, igrac u rangu Mareja da mu nije te sljake
(moris, 11. novembar 2020 10:24)

Da, ali šljaka je NAJVAŽNIJA!

šljaka caruje

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.

Marko 8282

pre 3 godine

Novak je vec u ovom trenutku GOAT. Samo oni koji ga mrze mogu to da poreknu, krajnje neobjektivni ljudi. Dakle :

1. Ima najvise velikih turnira ( GS + mastersi + zavrsni mastersi)
2. Ima najvise nedelja kao svetski broj jedan
3. Ima najbolji medjusobni skor protiv obojice i Nadala i Federera
4. Jedini ima sva 4 GS u isto vreme
5. Jedini ima sve masterse i to po DVA PUTA
6. Najvise puta zavrsavao godinu kao broj 1 na svetu.

Ne vidim potrebu za te kao polemike kad je sve jasno osim ako je cilj da se pune novinski članci.

Ivica

pre 3 godine

*Šou Biznis
Treba razjasniti jednu stvar. Sva trojica najboljih igraju odlično na svim podlogama. Zbog svojih različitih stilova nekome najviše odgovara šljaka, nekom drugom opet tvrda podloga ili trava. Na šljaci je prosto najteže "zamaskirati" slabe tačke u svojoj igri dobrim servisom ili agresivnom bam-bam igrom. Moraš biti kompletan u svakom segmentu teniske igre počevši od kondicione pripreme pa do tehničkog, taktičkog i mentalnog aspekta. Zato je šljaka najzahtevnija podloga. Nadal je imao samo tu "nesreću" da se procentualno daleko manje turnira igra na podlozi koja njemu više odgovara od npr. turnira na tvrdoj podlozi koji nesporno više odgovaraju Federeru i Djokoviću. Čak i tako on statistički gledano ne zaostaje za ovom dvojicom, čak je u nekim kategorijama i daleko bolji. Uspeo je svojom nadljudskom posvećenošću i izgaranjem do poslednjeg atoma snage na svakom treningu i meču da anulira taj početni "hendikep" i bude apsolutno konkurentan u trci za GOAT-a sa drugom dvojicom.

Tacan odgovor

pre 3 godine

Federer je najbolji na svetu kada ne igra ptotiv Nadala ili Djokovica. Od 14 gren slem finala protiv njih dvojice osvojio je samo 4, od cega su 3 pobede bile 2006. i 2007, a samo jedna za poslednjih 13 godina (2017. je pobedio Nadala). Nadal uglavnom pobedjuje samo na sljaci, a na drugim velikim turnirima je prvi kad nije tu Djokovic.

Nikola mkd

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Zinjak, 11. novembar 2020 09:25)

Neko je to vec uradio

https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList

Igor Obrenovac

pre 3 godine

Nadal izjavljuje već sada je medju dva najbolja. Čitaj izmedju redova Noleta je otpisao, a Federera i sebe označio kao najbolje. Ta Nadalova izjava je reakcija na Ivaniševićevu izjavu pre finala RG. Vreme je da se Novak mane bratstva i jedinstva i da se reši tog nazovi trenera, jer ništa sa njim nije dobio osim što ponekad gadja T liniju drugim servisom sa 190 km\h. Vajda je tu, da vrati Griča, i nek igra dok mu se igra.

Milan

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.

Баук или ала

pre 3 godine

Тренутно јесте, нема шта.
Коначна црта се може подвући за пет година.

Aleksej

pre 3 godine

Nadal najveci sljaka igrac svih vremena toliko. Djokovic Goat nijansu ispod Rodzer treci Rafa GS titule ne smeju jedino merilo biti jer po tome recimo ni Dzordan ne treba biti Goat nego Bil Rasel a slazemo se da je smesno to.

Гиле

pre 3 godine

Сам Надал каже има људи који се озбиљно баве ко је најбољи не само на основу једног параметра. Али како је наш човек најпаметнији звао се он Микии, Ђидо, Алфабет или Јумко...., свеједно они најбоље знају.

Soko sivi

pre 3 godine

Voleo bih da Novak izjednači Rodžerov rekord od 6 završnih mastersa ali teško. Lakše će ubuduće osvojiti gren slem nego ovaj turnir, posebno ove godine će biti potrebno dobro se oznojiti za titulu. Ranije je uvek u grupi bio neki lik za pravljenje set razlike tipa Beretini, Gaske, Tipsa :-), Ferer... Ove godine su svi teški za igranje.

G. T.

pre 3 godine

Niko i ne pominje da Novak ima dva zlatna mastersa, da je jedini od pomenutih koji je drzao u rukama sva cetiri grend slema istovremeno. Al ima vremena, bice on prvi i po broju grend slemova. E, kad dodje do toga, interesuje me cime ce mu osporavati da je GOAT, a hoce sigurno...

Šou Biznis

pre 3 godine

@Ivica

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..

matori

pre 3 godine

@Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.
(Jesse, 11. novembar 2020 09:08)

niko ne kaže da je Rafa prosečan igrač na podlogama van šljake. ovde se radi o najboljima.
Rafa na 6 mastersa na betonu ima 11 titula. Novak na 3 mastersa na šljaci ima 10 titula. računaj još završni masters koji Rafa nije osvojio.
na betonu, koji Rafi ne leži najbolje, mada je i tu odličan, je mnogo veća gužva bila u poslednjih 15 godina. bilo je 3 izuzetna igrača koji su delili titule na betonu. stoga, Rafa ima 3 turnira na kojima je dominantan, a Novak, Rodžer i Endi ukupno 6 turnira. ovo može da se preslika i na GS, gde imamo 3 podloge, a Rafa nije igrao finale Vimbldona od 2011. totalni kolaps...

Robert

pre 3 godine

Sećam se nekih top komentara ovde nakon Rafinog prošlonedeljnog poraza u Parizu, kako je on "van šljake samo prosečan igrač". Kad pogledam brojke, taman da mu ostavimo samo titule osvojene na drugim podlogama, bio bi u top 10 svih vremena. Da, zaista prosečan igrač na tvrdim podlogama.

Mihael

pre 3 godine

Kolko god mi volili Novaka i navijali za njega i govorili da je GOAT treba malo biti objektivan. Novak mora osvojit bar 20GS ako ne i koji više da se smatra tim nazivom. Ne može bit GOAT sa 17 GS. Kao u fudbalu, osvojene zlatne se lopte računaju. Golovi ovakvi onakvi, gde su se davali, ništa to ne igra ulogu nego na kraju osvojene zlatne lopte. Tako u tenisu največi turniri. Ne fali mu puno. Ima snage, pameti, izkustva, samo neka ide dalje. Jedna dobra sezona i eto ga na 20 GS. Kad je došaop do 17GS u zadnjih 10 godina u ovoj eri. Ne vidim razloga da ne može uzet u naredne 4 godine bar po 1GS

Ivica

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T

Saša

pre 3 godine

Ako se smatra bitnim to što Nadal nije osvojio izmišljotinu zvanu zlatni masters, onda je još važnija činjenica da se ni jedan od tih navodno vrlo bitnih turnira ne igra na travi, čime automatski sami mastersi gube vrednost kao kriterijum. Veću vrednost ima ukupan broj osvojenih turnira jer se igraju na svim podlogama, a svaki veliki šampion želi da osvoji svaki turnir na koji je prijavljen, bez obzira na rang, bodove, novac...

Mislim

pre 3 godine

Zameraju mu Srbi i navijaci Djokovica, ocigledno najbitniji ziri za Goat.Prvo ce sve vas da pitaju kad se bude odlucivalo,mislim, kako drugačije?

glukozamin

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci...
(Miki, 11. novembar 2020 09:19)

Ne misliš dobro. Da je tako onda bi Nadal trebao, doslovce, da rastura sve žive na ostalim podlogama, ali stvari ne stoje tako.

Lale gator

pre 3 godine

Nadal je bolji od Federera: isti br. GS, međusobno vodi 24-16, veći br. mastersa. Svakako da je sada Nadal najveći. Ceni ceo svet da će on biti najkraći GOAT ikada. Možda godinu i po, prema redovnom toku stvari.

Milan

pre 3 godine

Na uzorku od preko 100 međusobnih mečeva na kraju najviše vredi međusobni skor. Đoković > Nadal> Federer.
Nadalu je najveći minus u trci za GOAT broj nedelja kao broj 1, koji govori o konzistentnosti i nedostatak osvojenog završnog mastersa. Drugo sve ima, čak bi se moglo reći da ima najvredniju kolekciju GS.

Tenis20

pre 3 godine

I zasto se zavrsni masters iskljucivo igra indoor hard? Zasto nije 5 godina tako, pa 5godina sljaka, pa 5 trava. Ionako se beton vec favorizuje najvise jer ima 2gs i najvise mastersa.

Zuti

pre 3 godine

Samo 1 argument - 1 od 4 GS se igraju na "Nadalovoj" podlozi dok ostala 3 odgovaraju Federeru i Djokovicu - pa ipak taj Nadal ima 20GSa. Kako to???

A ova tabela gdje netko izjednači završni masters sa GSom je kao da u fudbalu kažeš da je mudijal jednak ligi nacija.
Nije da pobijam rezultate Rođe i Noleta na završnom mastersu ali taj turnir se igra sa pola gasa i više dođe do druženje i odrađivanje sponzorskih obveza na kraju godine, doslovno ga možeš osvojiti sa 2 poraza i 3 pobede.
Ako netko misli da je to jednako GSu, OK, onda je Nole prvi.

Šou Biznis

pre 3 godine

Ljudi,jedna je činjenica, za ovu temu o Goat-u treba sačekati da svi zavrse i definitivno karijere... Niko ne zna šta sve može da se desi za godinu dana a kamoli za dve, tri... Trenutno Djokovic malo kaska za ovom dvojicom... Da li ce uzeti jos 5 grend slemova ili neće vise nijedan, to ne možemo znati...isto važi i za Nadala, tako da priča sve do tada može da ide u nedogled

Tenis20

pre 3 godine

Ima 11 mastersa na betonu, nekoliko finala na ovima sto nije osvojio i 5gs na betonu. Svakako je mnogo bolji igrac na betonu nego Federer na sljaci.

miki

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.

Simke_007

pre 3 godine

Covjek je osvojio 4 Us Opena,1 AO,i 2 Vimbldona...Jos uz to bio u mnogo finala gren slemova na tvrdoj podlozi...Nadal nikako ne moze biti jednolican teniser...Ljudi su tog misljenja jer ima nestvarnu dominaciju na sljaci,pa im se cini kako je on jeenolican i igra samo na jeenoj podlozi,ali to je daleko od istine,realno....Da nije bilo Federera i Djokovica,2 najbolja igraca na tvrdoj podlozi ikada,Nadal bi imao mnogo gren slemova na trvdoj podlozi,a to isto vazi za Novaka i Rodzera,imali bi mnogo vise osvojenih turnira na sljaci,da nije bilo Nadala koji je najbolji sljaker svih vremena.

Субјективно-објективно

pre 3 godine

У сваком спорту више од стотину година постоје шампиони,ствар личних емоција код сваког љубитеља спорта одређују најбољег,тако је било и тако ће бити и у будућности.Рафа,Роџер и Новак како год их поређали што се мене лично тиче увек су у истој реченици и не могу се одвајати.Никад се није десило у тенису да у двадесетак година три играча имају највише свих трофеја који постоје.Ове године ће пастк и задњи Сампрасов рекорд(шест година завршавао сезону на броју један)и њих тројица ће имати буквално све.Како ће их ко у будућности распоредити биће лични став али као што рекох биће у истој реченици.Великој тројци хвала за све ове године радости,туге,усхићења у овом лепом спорту

Jesse

pre 3 godine

Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.

Miki

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci. Na sljaci nema prevare. Da bi bio najbolji moras da budes savrseno tehnicki potkovan,moras da si odlican takticar i moras da si besprekorno fizicki spreman. Lako je na betonu i travi,tu mozes da budes i prosecan a ako savrsen servis ti si konkurentan..a na saljci nema skrivanja iza servisa,moras da si spreman za milion sprinteva(fizicka priprema),moras da si precizan ko laser(tehnicka savrsenost) i moras ko sahista da gradis poteze(taktika). Zato smatram da je Nadal najbolji ikad ali da ne mozemo ni Novaka da iskljucimo iz trke jer je ipak one godine Nadala na sljaci odrao bezbroj meceva sto se sa druge strane ne moze tvrditi jer Nadal nad Novakom nikad nije van sljake pokazao dominaciju..Federera odavno ne racunam,covek je u jednom trenutku imao 23-10 protiv Nadala od toga izjednaceno van sljake,a od Novaka toliki silni porazi u finalima GS skoz su ga izbacili iz bilo kakve konkurencije osim u konkurenciji najgracioznijeg i najpopularnijeg.

alfabet

pre 3 godine

ja npr više gotivim Nadala nego Federera, tj Federera ne gotivim uopšte. Ali ako se priča o goatu, sa ove tačke gledišta sada i dalje stojim pri tome da više argumenata ima Federer za goata nego Nadal i da zaista Nadalu mnogo toga nedostaje.

Fica

pre 3 godine

Svaka cast Nadalu ali covek nema zavrsni Masters, najjaci turnir na svetu, jaci od bilo kog grend slema gde igraju samo 8 najboljih, Nadal nema ni Pariz a ni Majami

Šou Biznis

pre 3 godine

@Tenis20

Tako je od pocetka open ere... Jeste možda bezveze ali tako je, nekom odgovara nekom ne.. Poenta je da ako ai najbolji, trebalo je nekada uzeti taj turnir, kao sto su Federer i Djokovic uzeli po jednom Roland Garos...

Vračarac

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.
(miki, 11. novembar 2020 09:17)

Prvo, nije trka u popularnosti, tako da je poslednji deo komentara irelevantan i služi babama da pravdaju svoje idolopoklonstvo prema Federeru pre svega, sada kada vide da ne mogu više na statistiku da se pozivaju.
Problem u glavi? Čovek koji ima pozitivan skor protiv Nadala i Federera? Koji je preokrenuo meč lopte na GS protiv publike i Federera više puta, koji je mnogo puta uništio Nadala u pojam? Nemoj da si smešan.
Jeste poslednje finale RG izuzetno loše izdanje Novaka, ali jedan meč ne sumira preko sto susreta ove trojice i 15 godina pro karijere.

Zinjak

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...

Субјективно-објективно

pre 3 godine

У сваком спорту више од стотину година постоје шампиони,ствар личних емоција код сваког љубитеља спорта одређују најбољег,тако је било и тако ће бити и у будућности.Рафа,Роџер и Новак како год их поређали што се мене лично тиче увек су у истој реченици и не могу се одвајати.Никад се није десило у тенису да у двадесетак година три играча имају највише свих трофеја који постоје.Ове године ће пастк и задњи Сампрасов рекорд(шест година завршавао сезону на броју један)и њих тројица ће имати буквално све.Како ће их ко у будућности распоредити биће лични став али као што рекох биће у истој реченици.Великој тројци хвала за све ове године радости,туге,усхићења у овом лепом спорту

Tenis20

pre 3 godine

Ima 11 mastersa na betonu, nekoliko finala na ovima sto nije osvojio i 5gs na betonu. Svakako je mnogo bolji igrac na betonu nego Federer na sljaci.

Vračarac

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.
(miki, 11. novembar 2020 09:17)

Prvo, nije trka u popularnosti, tako da je poslednji deo komentara irelevantan i služi babama da pravdaju svoje idolopoklonstvo prema Federeru pre svega, sada kada vide da ne mogu više na statistiku da se pozivaju.
Problem u glavi? Čovek koji ima pozitivan skor protiv Nadala i Federera? Koji je preokrenuo meč lopte na GS protiv publike i Federera više puta, koji je mnogo puta uništio Nadala u pojam? Nemoj da si smešan.
Jeste poslednje finale RG izuzetno loše izdanje Novaka, ali jedan meč ne sumira preko sto susreta ove trojice i 15 godina pro karijere.

Fica

pre 3 godine

Svaka cast Nadalu ali covek nema zavrsni Masters, najjaci turnir na svetu, jaci od bilo kog grend slema gde igraju samo 8 najboljih, Nadal nema ni Pariz a ni Majami

G. T.

pre 3 godine

Niko i ne pominje da Novak ima dva zlatna mastersa, da je jedini od pomenutih koji je drzao u rukama sva cetiri grend slema istovremeno. Al ima vremena, bice on prvi i po broju grend slemova. E, kad dodje do toga, interesuje me cime ce mu osporavati da je GOAT, a hoce sigurno...

Šou Biznis

pre 3 godine

Ljudi,jedna je činjenica, za ovu temu o Goat-u treba sačekati da svi zavrse i definitivno karijere... Niko ne zna šta sve može da se desi za godinu dana a kamoli za dve, tri... Trenutno Djokovic malo kaska za ovom dvojicom... Da li ce uzeti jos 5 grend slemova ili neće vise nijedan, to ne možemo znati...isto važi i za Nadala, tako da priča sve do tada može da ide u nedogled

Simke_007

pre 3 godine

Covjek je osvojio 4 Us Opena,1 AO,i 2 Vimbldona...Jos uz to bio u mnogo finala gren slemova na tvrdoj podlozi...Nadal nikako ne moze biti jednolican teniser...Ljudi su tog misljenja jer ima nestvarnu dominaciju na sljaci,pa im se cini kako je on jeenolican i igra samo na jeenoj podlozi,ali to je daleko od istine,realno....Da nije bilo Federera i Djokovica,2 najbolja igraca na tvrdoj podlozi ikada,Nadal bi imao mnogo gren slemova na trvdoj podlozi,a to isto vazi za Novaka i Rodzera,imali bi mnogo vise osvojenih turnira na sljaci,da nije bilo Nadala koji je najbolji sljaker svih vremena.

Lale gator

pre 3 godine

Nadal je bolji od Federera: isti br. GS, međusobno vodi 24-16, veći br. mastersa. Svakako da je sada Nadal najveći. Ceni ceo svet da će on biti najkraći GOAT ikada. Možda godinu i po, prema redovnom toku stvari.

Milan

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.

Miki

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci. Na sljaci nema prevare. Da bi bio najbolji moras da budes savrseno tehnicki potkovan,moras da si odlican takticar i moras da si besprekorno fizicki spreman. Lako je na betonu i travi,tu mozes da budes i prosecan a ako savrsen servis ti si konkurentan..a na saljci nema skrivanja iza servisa,moras da si spreman za milion sprinteva(fizicka priprema),moras da si precizan ko laser(tehnicka savrsenost) i moras ko sahista da gradis poteze(taktika). Zato smatram da je Nadal najbolji ikad ali da ne mozemo ni Novaka da iskljucimo iz trke jer je ipak one godine Nadala na sljaci odrao bezbroj meceva sto se sa druge strane ne moze tvrditi jer Nadal nad Novakom nikad nije van sljake pokazao dominaciju..Federera odavno ne racunam,covek je u jednom trenutku imao 23-10 protiv Nadala od toga izjednaceno van sljake,a od Novaka toliki silni porazi u finalima GS skoz su ga izbacili iz bilo kakve konkurencije osim u konkurenciji najgracioznijeg i najpopularnijeg.

Aleksej

pre 3 godine

Nadal najveci sljaka igrac svih vremena toliko. Djokovic Goat nijansu ispod Rodzer treci Rafa GS titule ne smeju jedino merilo biti jer po tome recimo ni Dzordan ne treba biti Goat nego Bil Rasel a slazemo se da je smesno to.

matori

pre 3 godine

@Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.
(Jesse, 11. novembar 2020 09:08)

niko ne kaže da je Rafa prosečan igrač na podlogama van šljake. ovde se radi o najboljima.
Rafa na 6 mastersa na betonu ima 11 titula. Novak na 3 mastersa na šljaci ima 10 titula. računaj još završni masters koji Rafa nije osvojio.
na betonu, koji Rafi ne leži najbolje, mada je i tu odličan, je mnogo veća gužva bila u poslednjih 15 godina. bilo je 3 izuzetna igrača koji su delili titule na betonu. stoga, Rafa ima 3 turnira na kojima je dominantan, a Novak, Rodžer i Endi ukupno 6 turnira. ovo može da se preslika i na GS, gde imamo 3 podloge, a Rafa nije igrao finale Vimbldona od 2011. totalni kolaps...

Marko 8282

pre 3 godine

Novak je vec u ovom trenutku GOAT. Samo oni koji ga mrze mogu to da poreknu, krajnje neobjektivni ljudi. Dakle :

1. Ima najvise velikih turnira ( GS + mastersi + zavrsni mastersi)
2. Ima najvise nedelja kao svetski broj jedan
3. Ima najbolji medjusobni skor protiv obojice i Nadala i Federera
4. Jedini ima sva 4 GS u isto vreme
5. Jedini ima sve masterse i to po DVA PUTA
6. Najvise puta zavrsavao godinu kao broj 1 na svetu.

Ne vidim potrebu za te kao polemike kad je sve jasno osim ako je cilj da se pune novinski članci.

Zero Flyer

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.
(šljaka caruje, 11. novembar 2020 11:19)

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Tenis20

Tako je od pocetka open ere... Jeste možda bezveze ali tako je, nekom odgovara nekom ne.. Poenta je da ako ai najbolji, trebalo je nekada uzeti taj turnir, kao sto su Federer i Djokovic uzeli po jednom Roland Garos...

Milan

pre 3 godine

Na uzorku od preko 100 međusobnih mečeva na kraju najviše vredi međusobni skor. Đoković > Nadal> Federer.
Nadalu je najveći minus u trci za GOAT broj nedelja kao broj 1, koji govori o konzistentnosti i nedostatak osvojenog završnog mastersa. Drugo sve ima, čak bi se moglo reći da ima najvredniju kolekciju GS.

Zuti

pre 3 godine

Samo 1 argument - 1 od 4 GS se igraju na "Nadalovoj" podlozi dok ostala 3 odgovaraju Federeru i Djokovicu - pa ipak taj Nadal ima 20GSa. Kako to???

A ova tabela gdje netko izjednači završni masters sa GSom je kao da u fudbalu kažeš da je mudijal jednak ligi nacija.
Nije da pobijam rezultate Rođe i Noleta na završnom mastersu ali taj turnir se igra sa pola gasa i više dođe do druženje i odrađivanje sponzorskih obveza na kraju godine, doslovno ga možeš osvojiti sa 2 poraza i 3 pobede.
Ako netko misli da je to jednako GSu, OK, onda je Nole prvi.

VUK

pre 3 godine

Nije peta, nego kažiprst kojim je nesportski pokazao na Đokovića na RG kada je izgubio poen ,a Đoković dodirnuo mrežu u proklizavanju u trenutku kada je loptica već bila u ruci dohvatača. Istog dana je insistirao na rominjanju kiše odlaganje. Neko ko želi da ostane upamćen kao najbolji sportista sveta , ne samo teniser, zna kada je izgubio poen i igra fer.

Tenis20

pre 3 godine

I zasto se zavrsni masters iskljucivo igra indoor hard? Zasto nije 5 godina tako, pa 5godina sljaka, pa 5 trava. Ionako se beton vec favorizuje najvise jer ima 2gs i najvise mastersa.

Zoki

pre 3 godine

Rafin najveći minus je 200 sedmica koliko će imati manje od Novaka a 100 od Federera. GOAT mora da igra dobro uvek i svuda, Rafa je u završnici sezone tek sparing partner. U Majamiju, Šangaju, Parizu i Londonu ne da nikad nije dobio Novaka u finalu već nije nikog. Na ta 4 velika turnira Novak ima 20 titula a Nadal 0.

Robert

pre 3 godine

Sećam se nekih top komentara ovde nakon Rafinog prošlonedeljnog poraza u Parizu, kako je on "van šljake samo prosečan igrač". Kad pogledam brojke, taman da mu ostavimo samo titule osvojene na drugim podlogama, bio bi u top 10 svih vremena. Da, zaista prosečan igrač na tvrdim podlogama.

Igor Obrenovac

pre 3 godine

Nadal izjavljuje već sada je medju dva najbolja. Čitaj izmedju redova Noleta je otpisao, a Federera i sebe označio kao najbolje. Ta Nadalova izjava je reakcija na Ivaniševićevu izjavu pre finala RG. Vreme je da se Novak mane bratstva i jedinstva i da se reši tog nazovi trenera, jer ništa sa njim nije dobio osim što ponekad gadja T liniju drugim servisom sa 190 km\h. Vajda je tu, da vrati Griča, i nek igra dok mu se igra.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Ivica

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..

Mihael

pre 3 godine

Kolko god mi volili Novaka i navijali za njega i govorili da je GOAT treba malo biti objektivan. Novak mora osvojit bar 20GS ako ne i koji više da se smatra tim nazivom. Ne može bit GOAT sa 17 GS. Kao u fudbalu, osvojene zlatne se lopte računaju. Golovi ovakvi onakvi, gde su se davali, ništa to ne igra ulogu nego na kraju osvojene zlatne lopte. Tako u tenisu največi turniri. Ne fali mu puno. Ima snage, pameti, izkustva, samo neka ide dalje. Jedna dobra sezona i eto ga na 20 GS. Kad je došaop do 17GS u zadnjih 10 godina u ovoj eri. Ne vidim razloga da ne može uzet u naredne 4 godine bar po 1GS

Rape

pre 3 godine

Mihael čak i da se složim sa tobom da Novak ne može biti GOAT sa 17 GS titula jer neko ima 20 nisam pročitao ko je po tebi goat a i to da obrazložio objektivno?...Ovaj Teks je nepotpun .Rafa je tek 6 po nedeljama na prvom mestu,što je veliki minus u trci za najboljeg,ima lošiji H2H sa Novakom,nema pomenute turnire,itd,itd...neću o RF jer on postaje nevažan za ovu priču.

Баук или ала

pre 3 godine

Како који критеријум Новак узме, тако он постаје неважан. На крају ће остати само један критеријум који је пресудан, елеганција.
Само кажем.
И по чему је шљака најважнија подлога?

Гиле

pre 3 godine

Сам Надал каже има људи који се озбиљно баве ко је најбољи не само на основу једног параметра. Али како је наш човек најпаметнији звао се он Микии, Ђидо, Алфабет или Јумко...., свеједно они најбоље знају.

Djed Gavrilo

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)
Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
Drugo u vezi šljake i sl:
Šljaka je spora podloga i samim tim daje više sanse onima koji nisu sa savršenom motorikom.
Šljaka je prošlost i pitanje je koliko će se zadrzati.Neznam ti godine,ali si čuo za parnulokomotivu i njenu fantastičnu brzinu od 40km/čas.Danas imamo novo vreme i lokomotive koje tutnje sa 300 i više km/čas.Seki,pojam fudbalske veštine onda,danas Nebi bio toliko zapažen,jer nije imao brzinu.Da li si gledao kako je Rafa prrgazio(u prva dva seta )Novaka.Novak je kriv jer nije nasao odgovor na spore i visoke balon lopte.Može li se tako na betonu?Ne!Moras brzo i efikasno i nema balona.Neda ti protivnik i brzina lopte.Da ne iznosim sumnju da je Rafa imao loptice i dok je Novak igrao Američku turneju,vežbao je.Ja bih smeo potpisati ovo.
Rafu cenim,ali bez šljake bi bio u rangu Maria.
Dakle odličan teniser,ali limitiran motorikom za tvrde(brze )terene,koji su budućnost tenisa.
Novak ima najširu lepezu onoga sto bi ga moglo staviti na presto,ali ostaje da se vidi.Novak je u minusu za GS,ali sam je najviše kriv.

Djoka Nola

pre 3 godine

Nadal i Fed imaju kvantitet,RGx10 20gs itd...Nole ima kvalitet, raznovrsnost u rekordima (da ih ne nabrajam sad) plus je najmlađi i može samo da napreduje u odnosu na gore pomenutu dvojicu. Nole će biti nesumnjivo GOAT ako ga zdravlje posluži još par godina, a trebalo bi da igra duže od Fed-a.

Zinjak

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...

Tacan odgovor

pre 3 godine

Federer je najbolji na svetu kada ne igra ptotiv Nadala ili Djokovica. Od 14 gren slem finala protiv njih dvojice osvojio je samo 4, od cega su 3 pobede bile 2006. i 2007, a samo jedna za poslednjih 13 godina (2017. je pobedio Nadala). Nadal uglavnom pobedjuje samo na sljaci, a na drugim velikim turnirima je prvi kad nije tu Djokovic.

Saša

pre 3 godine

Ako se smatra bitnim to što Nadal nije osvojio izmišljotinu zvanu zlatni masters, onda je još važnija činjenica da se ni jedan od tih navodno vrlo bitnih turnira ne igra na travi, čime automatski sami mastersi gube vrednost kao kriterijum. Veću vrednost ima ukupan broj osvojenih turnira jer se igraju na svim podlogama, a svaki veliki šampion želi da osvoji svaki turnir na koji je prijavljen, bez obzira na rang, bodove, novac...

Ivica

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T

Mikii

pre 3 godine

Prosecan igrac koji je 80% turnira osvojio vracajuci loptice 6 metara iza linije na sljaci
(Viktor, 11. novembar 2020 09:17)

Kada pogledate odnos plus-minus na ovakav komentar, jasno vam je koliko su Srbi kompetentni kada je ovakva tema u pitanju. To bi detetu i sladoled ogadilo.

Jesse

pre 3 godine

Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zero Flyer, 11. novembar 2020 11:39)

Zanimljivo je da šljakaš Nadal ima više titula Na US Open od Novaka, a igra se, gle čuda na betonu.
Zanimljivo je da ima 16-10 u pobedama protiv Djokovića, na na svim GS turnirima, a vodi i u finalima ovih turnira.
Šljakaš Nadal ima dva Vimbldona, na podlozi koja mu najmanje leži, a Novak samo 1 RG, na podlozi koja mu svakako više leži, nego Nadalu trava.
Nadal bez šljake, 7 GS turnira, Novak bez betona 6 GS turnira.
Što reče neko, da je slučajno Novak osvojio 13 Vimbldona, niko, ali niko na ovom svetu ne bi smeo da pisne i ospori mu titulu najvećeg svih vremena.
Ali u ovom našem paralelnom univerzumu, važniji je jedan masters više, koji Novak ima, nego svi Davis kupovi i zlatne medalje koje je Nadal osvojio u karijeri.

Soko sivi

pre 3 godine

Voleo bih da Novak izjednači Rodžerov rekord od 6 završnih mastersa ali teško. Lakše će ubuduće osvojiti gren slem nego ovaj turnir, posebno ove godine će biti potrebno dobro se oznojiti za titulu. Ranije je uvek u grupi bio neki lik za pravljenje set razlike tipa Beretini, Gaske, Tipsa :-), Ferer... Ove godine su svi teški za igranje.

CHE

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.

5ar

pre 3 godine

Ko bude imao najviše GS titula biće smatran najboljim ikada.
To je realnost. Ako budu imali isti broj GS, onda može da se sabira i oduzima ko je GOAT. Dakle, trka još traje, a Novak zadnja dva GS nije uzeo,
a neće igrati još mnogo; tako da mu je bolje da trenira i igra tenis
umesto da glumi mesiju i filozofira o smislu života.

Milan

pre 3 godine

@zozonpb
Poenta naziva GOAT nije da se neko " bira", poenta je da suva statistika odredi tu titulu. Da se "bira" može samo najpopularniji teniser, to nema veze sa titulama.

Mislim

pre 3 godine

Zameraju mu Srbi i navijaci Djokovica, ocigledno najbitniji ziri za Goat.Prvo ce sve vas da pitaju kad se bude odlucivalo,mislim, kako drugačije?

glukozamin

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci...
(Miki, 11. novembar 2020 09:19)

Ne misliš dobro. Da je tako onda bi Nadal trebao, doslovce, da rastura sve žive na ostalim podlogama, ali stvari ne stoje tako.

zozonpb

pre 3 godine

Da li će Novak biti u nekom trenutku GOAT ne znam, ali da niko nikad nije igrao bolji tenis neko Đoković 2011. godine to je sigurno.

Djordje Prodanovic

pre 3 godine

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.
(Mikii, 11. novembar 2020 13:26)

Na tvoju veliku žalost tvoje poznavanje tenisa je vrlo, vrlo površno kao što si u mnogo situacija to pokazao. U tenisu nije jedino važan broj GS titula (vrlo je važan podatak ali ne i najvažniji). Zato su gleda i meri broj najvećih titula (Big titles), broj nedelja na prvom mestu ATP liste i broj završenih nedelja na prvom mestu na kraju godine (kako i sam Pit Sampras kaže da je to po njemu najjači parametar, ili možda misliš da si bolji poznavalac prilika u tenisu od njega?). A o H2H duelima između glavnih konkurenata ne bih ni trošio reči. Tako da jedan ili 2 Grand slema u nečiju korist sigurno ne predstavlja presudni faktor, jer da si ti u pravu onda bi Nadal imao veći broj bodova na Tennis GOAT listi od Novaka što ni blizu nije takav slučaj. Tako da dečko, prvo malo poznavanja sporta o kojem govorimo pa onda komentariši...

miki

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.

Igor 63

pre 3 godine

@Zuti
Potpisujem da je završni Masters teže ili bar podjednako osvojiti kao GS turnir. Igra se GS na tri seta, treba 7 pobeda do trofeja, ali postoji ali. Pogledajmo recimo poslednji RG, Rafa u prvih pet kola igra protiv čelendžer i fjučers igrača, polufinale Šfarcman, i finale. A, recimo pogledaj npr. grupu na završnom Mastersu, Tim, Zverev, Rubljov. Ako to prodje, onda polufinale Medvedev, pa finale Djoković.

Mihael

pre 3 godine

Rape - Ako bi ostalo ovako kako jest i da Novak preživi naviše nedelja na 1 mesto, bojim se da če Federer ostat GOAT. Ima isto GS kao Nadal ali je puno više nedelja na 1 mestu. Novak ima svu statistiku ali ima najmanje GS što se najviše računa. Jednostavna matematika. Jednostavno mora uzeti bar 3 GS. To je i on svestan zato mu je to i cilj, da nema na kraju pitanja ko je GOAT. Ako ne osvoji uvek če ostati statistika na strani Federera i Nadala jer imaju više največih turnira. Tako, da ga neče smatrati najboljim nikada. A kad uzme najviše GS onda ne možemo reči da je 2+2=3

Mile

pre 3 godine

"Zamera mu se svojevrsna jednoličnost, odnosno dominacija samo na pojedinim turnirima, koja mu je "nabudžila" brojke.
To se odnosi kako na Grend slemove (13 RG, 1 AO, 2 WB, 4 USO), tako i na Masterse."

Kakvo potcjenivanje Nadala i Rolan Garosa. A da su nekim slucajem Djokovic ili Federer 13 puta osvojili Wimbldon, oni bi onda automatski bili proglaseni za GOAT-a(jer eto kao ipak je Wimbldon Wimbldon). Gren Slem je Gren Slem, svaki od 4 GS vredi podjednako, s tim sto je ubjedljivo najteze osvojiti RG, ipak je to sljaka, tu moras da kopas i kopas.

zozonpb

pre 3 godine

Da se danas bira GOAT to bi svakako bio Federer. Za nekoliko godina će to možda biti neko drugi, za neku deceniju neko treći. I tako u nedogled. Zato ne vidim toliku polemiku oko svega toga.

koca

pre 3 godine

Skontajte da su Federer ili Djokovic nekim cudom osvojili Wimbldon 13 puta, pa tu se onda uopste nebi ni postavljalo pitanje ko je GOAT. Mislim da citav svijet nije ni svjestan Nadalovog dostignuca od 13 RG, greh je potcjeniti jedno takvo dostignuce i Nadala ne staviti u najuzi krug za GOAT-a, alooo 13 RG, to je po meni GOAT bez ikakve diskusije.

Jumko

pre 3 godine

'Ajmo jednu anketicu u praznicnom raspolozenju... Koja to intelektualna gromada misli da ce "Goat 17" osvojiti jos 4 Grend Slema, a znamo da ga tuku Busta i Sonego na betonu, a Rafa oducava od tenisa na najtezoj podlozi, neka lupi plus i ne pita za posledice!

Predo 2

pre 3 godine

Поштујем свачије мишљење, али верујте да је поента у искрености и објективности. Сви ви већином наводите тачне податке, али ни то није гаранција тачног закључка. Ево рецимо последњи РГ, какве су противнике имали Новак у прва 3 кола и Надал у првих 5 кола? па то је на нивоу 250, чак и испод тога, а та титула ће се рачунати више него титула на мастерс купу, где мораш победити 4 или 5 топ 10 тенисера. Да не буде да вучем на једну воденицу, сећате се и Мастерса у Канади 2012. године после ОИ. Освојио га је Новак, али у каквој конкуренцији и каквом игром ... као да је освојио 250 просечном игром, на то је личило. А упоредите то са Римом 2011. године, када је Ноле добио Вавринку, Содерлинга, Мареја (меч живота Мареја на шљаци) и Надала у финалу. Једнако се броји и Канада и Рим зар не, а разлика и у игри и у противницима небо и земља. Није увек све у цифрама. И победа Новака над Надалом на РГ 2015. године и Содерлинга 2009. су много различите, јер је Надал 2009. године био непобедив, а 2015. ипак у много лошијој форми. Да га је Ноле добиооне несрећене 2013. године у полуфиналу, то би било то, али ето није због нијанси. 2012-те, 2013-те и 2014-те године Новак јесте био најбољи, али није то толико материјализовао у титулама колико јесте био најбољи, а рецимо на Вимблдону 2018. године у полуфиналу је добио тада бољег од себе, као и 2019. у финалу, када је добио у финалу бољег од себе (Ноле је те године био бољи, али у финалу је Рођа био бољи). Закључак је да су сви ту негде близу.

Milan_PT

pre 3 godine

@Rafa goat
Tako je. Nije osvojio ni Hamburg i taj Madrid. Igrao.oba. Nema sve masterse
(Gedza, 11. novembar 2020 15:22)

Ako ne shvataš šta je to franšiza i kako je Hamburg postao novi Madrid i kako je stari Madrid postao Šangaj, onda je najbolje da nekom navijaču Los Anđeles Lejkersa kažeš da im se prvih 5 titula ne važe, jer su tad bili Mineapolis Lejkersi. Učini nam to, molim Te.
Ili još bolje. Pošto se iduće godine ATP Finals seli u Torino, javi tad Federeru da je on nula od igrača, jer nikad nije osvojio ATP Finals Torino, tako da mu ovih 6 titula ne važe, samo zato što je neki novi grad ponudio bolje uslove za održavanje tog turnira.
Ili još bolje od boljeg. Objasni ATPu da Rafi ne nedostaje samo pehar sa jednog Finals turnira, već sa 4-5 Finals turnira, pošto su se od 2001, kad je Rafa postao profi, ti turniri igrali u Sidneju, Šangaju, Hjustonu, opet Šangaju i Londonu. Nećeš verovati, Rafa nije osvojio nijedan od tih 5 turnira. Kakav GOAT, kakvi bakrači.
Ako Te interesuje, a znam da to znaš, a nećeš da priznaš, to što je Nole postigao sa Mastersima, ATP i ZVANIČNO zove "Karijerni dupli zlatni masters", dok novinari jednostruki karijerni zlatni masters u žargonu zovu "Nole masters". E sad, ako Ti bolje znaš od svih, onda on to nije osvojio. Nedostaju mu Hamburg i stari Madrid...

Predo 2

pre 3 godine

Према томе, није све у статистици. Погледајте рецимо Формулу 1. Фетел има 4 титуле, а Сена 3, па да ли ико мисли да је Фетел болји возач?
Менсел и Алонсо са по 1 и 2 титуле су бољи возачи од Фетела и то знају сви који гледају формулу последњих 40 година, а статистика увке може да каже другачије.
Но, да се вратимо на тенис ... тачно је да би рецимо Борг и Конорс требали да замене места на оној ГОАТ листи и да се Лејвер угура у првих 5 (па и Борг да прекочи Лендла) и то би отприлике било објективно, а опет, не може се много ни приговорити критеријумима те листе.
Да опет узмем за пример несрећног Виландера, он и Мекинро имају по 7 ГС, а од њих 100, 101 би рекао да је Мек бољи играч и јесте био много бољи играч од Виландера, као и Лендл, који има само 1 ГС више од Матса. И тачно је да Надал стоји ипак макар мало лошије у тој трци од Новака и Роџера, ако ни због чег'другог, а оно због чињенице да НИКАДА није пропустио РГ и 3 мастерса на шљаци, а од 2-5 пута је пропуштао све остале ГС и осталих 6 Мастерса, а Мастерс куп није чак 8 пута. Немогуће је да никада није повређен у сезони шљаке, а да су се све повреде догодиле током остатка године. С друге стране, Новак и Роџер (до 2016. године, када је почео да тактизира) имају много уједначенију листу учешћа на турнирима, изузев необавезног Монте Карла, који је Роџер доста пута прекакако и Мадрида, који је Новак прескочио пар пута због сукоба са публиком. Објкетивно, Новак, Лејвер и Федерер су бар мало испред Борга, Надала и Лендла.

No name

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

Baš lepo primećeno. Neko je već napisao zato što mnogo više ima turnira na betonu, Nolo i Fedja su to iskoristili da imaju više nedelja na broju 1.

Na travi se ubedljivo najmanje igra turnira, nema nijedan mastersa na toj podlozi. Tu je Fedja malo oštećen, imao bi mnogo više mastersa.

Nadal je šlakju bolje odbranio, kao njegovu najbolju podlogu, nego Nolo i Fedja beton. Prema tome Nadal je bolji na šljaci od njih dvojice, nego njih dvojica od njega na betonu. A to mu se uzima kao minus.

I da najbitnije, ATP nije uzeo beton kao neko merilo podloge. Nego je najlakša za održavanje. Tako se Olimpijada u tenisu održava prema tradiciji, bila je na betonu, bila na travi, biće i na šljaci.

Ivica

pre 3 godine

*Šou Biznis
Treba razjasniti jednu stvar. Sva trojica najboljih igraju odlično na svim podlogama. Zbog svojih različitih stilova nekome najviše odgovara šljaka, nekom drugom opet tvrda podloga ili trava. Na šljaci je prosto najteže "zamaskirati" slabe tačke u svojoj igri dobrim servisom ili agresivnom bam-bam igrom. Moraš biti kompletan u svakom segmentu teniske igre počevši od kondicione pripreme pa do tehničkog, taktičkog i mentalnog aspekta. Zato je šljaka najzahtevnija podloga. Nadal je imao samo tu "nesreću" da se procentualno daleko manje turnira igra na podlozi koja njemu više odgovara od npr. turnira na tvrdoj podlozi koji nesporno više odgovaraju Federeru i Djokoviću. Čak i tako on statistički gledano ne zaostaje za ovom dvojicom, čak je u nekim kategorijama i daleko bolji. Uspeo je svojom nadljudskom posvećenošću i izgaranjem do poslednjeg atoma snage na svakom treningu i meču da anulira taj početni "hendikep" i bude apsolutno konkurentan u trci za GOAT-a sa drugom dvojicom.

Jumko

pre 3 godine

Samo da Djokovic ostane na 17 i svi mirni! A i ostace, realno... Mozda bude nekim slucajem 18, ali nikada 20! Ali nikada! I zato uzivamo...

Nikola srb

pre 3 godine

Neko je to vec uradio

[link]
(Nikola mkd, 11. novembar 2020 11:26)

Videli smo kako su uradili.
Lendl ispred Borga i Samprasa, to pas s maslom ne bi pojeo.
A teko ono Marej ispred Lejvera, već spada u perverziju teže vrste.

alfabet

pre 3 godine

ja npr više gotivim Nadala nego Federera, tj Federera ne gotivim uopšte. Ali ako se priča o goatu, sa ove tačke gledišta sada i dalje stojim pri tome da više argumenata ima Federer za goata nego Nadal i da zaista Nadalu mnogo toga nedostaje.

Баук или ала

pre 3 godine

Тренутно јесте, нема шта.
Коначна црта се може подвући за пет година.

Mikii

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).
(Djordje NS, 11. novembar 2020 12:57)

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.

manuginobili

pre 3 godine

Sva trojica pretendenata na GOAT titulu imaju svoje pluseve i minuse...Novak prakticno ima "samo" jedan minus ali na nasu zalost taj je i najvazniji a to su naravno GS titule,gotovo sve ostalo je na njegovoj strani,da recimo sada imaju sva trojica po 20 GS titula Novak bi po svemu bio ispred ove dvojice...Nadal ima najvise minusa,realno previse toga mu fali da bi bio GOAT a Federer je prakticno ispao iz trke i ima obezbijedjeno trece mjesto...Znaci sve je jasno,Novak mora nekako stici Nadala u GS titulama i to je to,prica je zavrsena...propustio je puno sansi do sada i nema previse prostora za greske,AO jednostavno mora osvojiti,mislim da ce tu biti pod velikim pritiskom jer ako ga slucajno ne osvoji a ubrzo stize novi RG...ode Nadal na 4 GS razlike a to je relano previse za stizanje...Realno Novak ima najvise sansi kada se crta podvuce,ali sa njim se ocito vise nista ne zna,sto bi se reklo-ocekujte neocekivano,postao je nepredvidiv...Nadam se samo da ce sklopiti kockice u glavi i da nece propustiti ovu sansu koju ima,jer kada je Novak "sav svoj" niko nema nikakvih sansi protiv njega,i nije ovo nikakvo podcjenjivanje ni Nadala ni ostalih protivnika vec realnost-toliko puta do sada dokazana.

Predo 2

pre 3 godine

Увек занимљива тема и никада доћи до тачног одговора. Било би лепо да сви који дискутују и износе своје мишљење избаце острашћеност, а не би било лоше ни да избаце суву статистику, јер ни она не открива увек све. Сматрам да би 99 од 10 људи који су неострашћени, упућени и објективни рекли да су Бекер и Едберг бољи тенисери од Виландера, иако Виландер има 7 ГС, а ова двојица по 6.
Један од коментатора је рекао да му је тешко појмљиво да је Лендл испред Борга и Сампраса. Видите, испред Брога није, али за Сампраса баш и не бих био толико децидан, јер је Сампрас освојио 11 мастерса, а Лендл 22, док су у завршним мастерсима и завршеним годинама ту негде. Јесте да Пит има 14 титула из 18 финала, а Иван 8 из 19 финала, али Пит је имао несталног Агасија и Иванишевића, Куријера, Ченга, Мустера и Рафтера, а Лендл је на почетку имао Конорса, Борга и Мекинроа, а после Бекера, Едберга и Виландера, да би га докачили и Сампрас и Агаси, а то никако не може да буде исто. Због тога није све у сувој статистици. Новакова 2011-та је сигурно најјача година по свему, јер је туако Рођу, Надала, Мареја и остал кад су били у пуној форми. 2015. године Надал је био у лошој форми, Рођа онако, а Енди је једини био у пуној форми, а када се гледију табеле и статистика, испада да је 2015. године била успешнија. Јесте по трофејима и статистици, али је 2011. године играо највиши ниво тениса и тукао их је све, где је стигао.

Jumko

pre 3 godine

Ono i da krenes sa nolinama da se prepucavas i argumentujes oko pitanja Goata, da oni nisu i kada je "Goat 17" imao 12 Slemova pisali da je Goat... Pa po toj cinjenici vidis da nema smisla! Oni ako su nesto zamislili da je tako, onda je tako! Kao i po mnogim stvarima... 'Ajde ti se sa njima prepiri da je Djokovic opravdano isutiran sa Us opena ili da postoji situacija da je izgubio mec i kada mu se igralo...

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

(Marko 8282, 11. novembar 2020 11:24)

GS turniri se ne mešaju kao babe i žabe sa duplo manje značajnim Mastersima, to pod jedan.
Nisu to podjednako bitni "najveći" turniri pa da ih tako sabiraš, nego se dobro zna kako se koji vrednuje kod ATP-a, a posebno kod samih tenisera.
Ono pod dva, si se nešto zbunio, greške se dešavaju.
Kod ostalog si pomenuo samo statistiku koja tebi prija, a zaboravio ko ima najviše turnira, najviše pobeda na turu, zlatnih medalje na OI, Devis kupova, najviše pobeda na GS turnirima i gomilu drugih podataka, koji nikada neće biti bitni kao onaj najvažniji za sve tenisere na svetu, a to je broj Gren Slem titula.

Milan_PT

pre 3 godine

Činjenice umesto želja:
1) Turnir vredi onoliko koliko poena donosi pobedniku. Završni turnir počesto ima više interesantnijih mečeva od mnogih GSova, ali nije na nivou važnosti GSa. Poslednja 2 GSa su imala 3-4 dobra meča, a za očekivati je da ih bude više dobrih već u grupnoj fazi Završnog turnira. To je nepobitna činjenica, ali ATP ovaj turnir procenjuje na 1500 poena. Dakle, važniji od Mastersa, ali ne i od bilo kog GSa. Dejvis Kup odavno je donosi nikakve poene, jer je to ekipno, a ne individualno takmičenje. Možda su Olimpijske igre potcenjene, jer se tu više ne daju poeni, ali ATP to smatra reprezentativnim mečevima. Inače, do pre 12 godina, pobednik je dobijao 800 poena za zlatnu medalju. Dakle, negde između ATP 500 i Masters 1000 turnira.
2) Ni šljaka ni trava nisu najcenjenije podloge u tenisu, već beton. Nekada su 3 GSa, svi sem RG, igrani na travi. Onda je primećeno da je igra na šljaci prespora i prenaporna, dok je trava davala preveliku prednost serverima i volej na mreži igračima. 1975 US open je probao sa šljakom, ali su 3 godine kasnije odustali i prešli na beton. Australija Open nije ni eksperimentisao, 1988 je odmah prešao na beton i takvu situaciju imamo i dan-danas. Vimbldon zbog tradicije nije menjao svoju legendarnu travu. I dobro je što je tako. Imamo GSove na sve 3 podloge. Ali činjenica je da su, osim RG i WB, svi važniji turniri izabrali beton kao svoju podlogu. Postoje 3 turnira, gde svaki zovu petim GSom: Završni, Šangaj i Indijan Vels. Beton...

Statističar

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 11. novembar 2020 15:54)

Ma kakav Kirjos, Ivo Karlović ima 3-0 protiv Novaka na betonu.
Srećom za Nola, nisu se sretali na travi, jer bi palo još gore branje ušiju.

Zuti

pre 3 godine

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.
(Milan, 11. novembar 2020 10:48)

Stvarno ne razumem što želiš dokazati - da igrač koji na mastersu izgubi 2 meča u skupini, pobedi 3ći te zbog neke matematike ide dalje i pobedi u polufinalu i finalu je bolji od onog koji je pobedio 7 mečeva u 3 seta na GSu?? Pa to i jeste lepota i težina GSa, svaki meč moram gristi 100% i znati se izvuči kada ti nisi na 100%.

NS oldtajmer

pre 3 godine

Sta je ostalo da osvojis ? pa na primer PARIZ..... pri tome ne mislim na RG..... pa da istovremeno drzis sva cetiri GS...... pa 6 puta prvi na kraju godine...... pa bar 294 nedelje na prvom mestu...
.pa..itd itd itd itd

Cinjenica

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?

Danilo

pre 3 godine

Sve argumente koje predo navodi možemo uzeti u obzir tek kao dodatni kriterijum kad su igrači izjednačeni u onim egzaktnim stvarima. Ako Novak ima čak 3 najvažnija trofeja u tenisu manje od svojih konkurenata ne može tu činjenicu amortizovati neki podatak o tome ko su bili protivnici, ko je tad u kakvoj formi bio i sl. Kad i ako dođe na 20, e tad možemo u "tanka crevca"...

Ja

pre 3 godine

Danilo dete broj nedelja na prvom mestu nisu sitna creva već nešto (da ti pojasnim ) što je odraz konstantnosti i vreme koje si bio bolji od ostalih.Za neke teniske veličine bitnija stavka od broja GS titula.Znaš sine ti to dobro ali eto pakost.....mržnja šta god da je sputava te da racionalno razmišljaš.

Bez nebuloza molim

pre 3 godine

Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
(Djed Gavrilo, 11. novembar 2020 11:24)

Gde nema provlačenja bre, pa upravo je ovo jedini turnir gde možeš sa dva poraza i tri pobede da ovojiš turnir.
To nema nigde, ni na fjučersima.
Na GS turniru, MORAŠ da igraš bez greške i ostvariš 7 pobeda uzstopce na tri dobijena seta, a niko ti ne garantuje da ćeš od početka biti raspoložen, motivisan ili zdrav, kako bi dočekao zadnjih par kola i sudar sa najjačima ili ćeš da izgubiš od nekog napaljenog Čekinata ili Sonega.
Ako negde ima izvlačenja i provlačenja, to je završni masters.

Nikola

pre 3 godine

Kad Nadal planira Šangaj da osvoji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Blitz, 11. novembar 2020 10:25)

Kad i Novak Hamburg.
Igrao ga i nikad nije osvojio, Masters ATP 1000.
Inače, Ivan lendl je prvi koji je osvjio sve tadašnje Masterse.
Znaš koje nije osvojio ? One koji tada nisu ni postojali, isto kao što ni Novak neće uzeti neke koji budu uvedeni, pred kraj ili posle završetka njegove karijere.
Broj osvojenih mastersa svakako je vredna statistika, ali gledati u kom gradu si ga osvojio ili ne, je potpuna besmilsica jer se to menja tokom vremena.
Jedina konstanta su GS turniri, to je kruna karijere svakog tenisera, nemojte da vas više neko laže.

Milos

pre 3 godine

Dejvis kup je timsko takmicenje i ne moze biti parametar u debati oko najboljeg ikada.
Nadal je imao generaciju spanskih tenisera koja se ubraja medju najbolje ikada i zato ima toliko DC. Ferer, Ferero, Verdasko, Lopez... sve top 10 igraci s kojima bih i ja osvojio nekoliko DC, a kamoli Nadal.
Nadal je tek treci po nedeljama provedenim na prvom mestu, jednostran je u odnosu na Djokovica i Federera, nema nijedan Zavrsni Masters i nikada nije dominirao svetskim tenisom, kao Federer i Djokovic.
Ne postoji Nadalova era, samo ere Federera i Djokovica.
Kako onda Nadal moze biti GOAT?

Nikola

pre 3 godine

(Ivica, 11. novembar 2020 11:26)

Bravo za komentar, ovo bi trebalo da ide kao "sticky", na početku svakog komentara, da se neupućeni malo edukuju, šta je šljaka i zašto je bazična podloga u tenisu.
Pitali su pre dosta godina Agasija, pred početak Vimbldona, zašto neće da igra pripremne turnire na travi, a on im je odogvorio - Neću da kvarim svoje dobre udarce.
Ili što bi rekao legendarni Ivan Lendl - trava je za krave.
Ove veštačke podloge su novijeg datuma, sa najmanjom tradicijom, mi stariji pamtimo dok se Australija Open još igrao na travi.
Mogu samo da zamislim kakav bi skor tek imali Nadal ili Federer, da se igra dva GS turnira na šljaci ili na travi, a ne na betonu.
Zbog toga njihova dostignuća imaju još veću težinu.

Rape

pre 3 godine

Mihael to je samo tvoje mišljenje koje ti i slični tebi predstavljate kao činjenice.Odakle ti ideja da recimo Nadal neće osvojiti bar još jedan GS,i kako reče a velika je verovatnoća da će ga i Novak prestići po broju nedelja na prvom mestu obojica imaju bolji H2H i više mastersa pa po kom parametru on može biti GOAT majstore.Neće biti ni po jednom parametru najbolji a ti RFa proglašavan goatom.Smešno.Ko je to odlučio da se jedino GS gleda ko je najbolji,zašto se onda igraju ostali turniri.Kažeš matematika evo ti jedna lako za sabiranje.Tri GS vrede 6000 bodova Nadal ih ima toliko više od Novaka, 5 završni mastersa manje što je 7500 više,Rafa 0 Novak 5.Care u sportu se gleda sve pogotovu u pojedinačnom .Tvoje mišljenje nije činjenica .Eto recimo mnogo je važnije broj nedelja na prvom mestu jer govore da je neko više vremenski bio bolji od drugoga.Znaš eto ja tako ja mislim i to je kraj priče.Samprasu je bitnije bilo da završi godinu kao prvi,nego bilo šta drugo....ok Novak je 2016 i 2019 skoro celu bio prvi a na kraju su bili Mari i Nadal.Ponoviću u pojedinačnom sportu sve je bitno a to što vama ne odgovara iz vaših razloga da tako gledate ..vaš problem .

Milos

pre 3 godine

@Predo
Tvojom logikom, Novak je slabiji od Lendla i Vilandera, jer je 16 od 17 GS osvojio protiv matorog Federera, povredjenog Nadala i nestalnog Mareja.
Tako kako si ti unizio Samprasa, jos efikasnije moze da se unizi Novak.
Ipak je Novak imao najstariju konkurenciju u istoriji i ipak je on cekao da Federer udje u tridesete pa da pocne da osvaja.

šljaka caruje

pre 3 godine

Nadal je prevara koja ima 7GS van sljake, 10 Mastersa van sljake, igrac u rangu Mareja da mu nije te sljake
(moris, 11. novembar 2020 10:24)

Da, ali šljaka je NAJVAŽNIJA!

Cinique

pre 3 godine

Ako se tenis na šljaci računa u tenis, onda je licemerno omalovažavati Nadalove rezultate. Sasvim je nešto drugo što se u tom ATP cirkusu tenisom zove sve i svašta, čudi me da nisu uveli i tenis na ledu, publika bi bila oduševljena zabavnim padovima i lomljenjem kostiju takmičara. Mogla bi da se popuni prazna zimska sezona, a neki turnir bi mogao da se igra i na Arktiku, naravno na otvorenom. Beli sport.

Ili na pesku? Što bi to bilo gluplje od Vimbldona gde ako i počnu na travi, turnir završe na drljanoj oranici? Na pesku bi bar uvek igrali na istoj podlozi, osim ako ne pokisne.

Naravno, ciničan sam, ali tenis se već sada igra na zatvorenom i otvorenom, na bar četiri različite podloge, sa pravilima koja su različita od turnira do turnira, pa i na njima ne tokom celog turnira i ne za sve isto, sa linijskim sudijama i bez, kako kome padne na pamet.

Tamni vilajet

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CHE, 11. novembar 2020 11:24)

Prvo skočiš, pa kažeš hop.

Rape

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.

Milos

pre 3 godine

@Predo
Jeste sve u statistici.
Mozda su Mensel i Alonso bolji od Fetela, ali cinjenica je da nisu uspeli da osvoje titula koliko on, tako da nema dokaza da su bolji. Statistika je ono sto se vrednuje u sportu, licni utisak je tu manje vazan.
Nikako, ali nikako, ne mozes Nadala iz prve grupe, prebaciti u drugu.
Ta glupost kako mu uspehe umanjuje cinjenica da nije preskakao RG, a jeste ostale GS, samo je dokaz njegove velicine.
Jer, sta bi bilo da u najboljim godinama nije morao da preskace US Open, AO i Vimbldon? Na US Openu je uspesniji od Djokovica, tako da bi sigurno imao bar jos 2 titule, na ostala dva, ko zna.
Imao je i on nekoliko RG na kojima je igrao nespreman, pa su drugi to iskoristili, pre svega Novak i Federer.
Nadal moze biti samo u grupi sa Federerom i Lejverom, koji su najdominantniji teniseri u istoriji.
U drugoj grupi mogu biti Novak, Borg i Sampras. Kojom logikom si ti Lendla stavio ispred Samprasa, samo ti znas...
Novak ne spada u prvu grupu, bar ne jos uvek, jer je cinjenica da u njegovoj eri postoje cak DVOJICA koji su uspesniji od njega.
Pitanje je da li Novak uopste i moze biti deo cak i druge grupe, jer je jednostavno on covek koji konstantno kaska za Federerom i Nadalom.

surova istina

pre 3 godine

Nolo nema sve masters. Nolo je igrao na masters Hamburgu i nije ga osvojio! Kasnije se taj masters ugasio. Znaci nije ga osvojio!!!

šljaka caruje

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.

Nikola mkd

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Zinjak, 11. novembar 2020 09:25)

Neko je to vec uradio

https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList

Danilo

pre 3 godine

Realno gledajući, po egzaktnim stvarima, a to su suvi brojevi, osvojeni turniri, Novak je treći u svojoj eri. Po ovim drugim kriterijumima, stil igre, doprinos tenisu kao sportu, zainteresovanost sponzora, navijača, medija itd definitivno nije ni u prvih 10.

Zaklina Jolic

pre 3 godine

Opet ove gluposti? Gde su titlu sa atp 500 i atp 250? Gde su Olimpijade? Gde su single duble pehari? Gde su Dajvis kupovi?
Uracunajte sve to i trka za GOAT ne postoji niti ce ikada postojati. Kraj

Fed je tenis, ostalo su nadničari

pre 3 godine

Nadal nema nijedan zavrsni masters a Djokovic 5
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Urke, 11. novembar 2020 10:13)

A ko ima više od Djokovića ?
The GOAT.

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rape, 11. novembar 2020 15:16)

Da, baš mu komentar pada u vodu.
Evo i Safin ima bolji skor sa Novakom na travi i šta je sad on bolji na toj podlozi.
Fedrerer je rekorder po broju osvojenih titula na najprestižnijem svetskom turniru Vimbldonu sa osam titula.
Posle njega idu Sampras i Borg i tu se priča završava.
Sledeći po vrednovanju je Rolan Garos i tu je Nadal neprikosnoven.
Onda dosta dalje od ova dva ide US Open, tu su Sampras, Federer i Konors najuspešniji.
Na kraju dolazi Australija Open, realno najmanje cenjen među igračima (Borg namerno nije hteo da se cima i igra tamo), gde su najbolji Novak, Federer i Agasi.
Kad bi h2h bio važniji od osvojenih titula, onda bi i Sonego bio veličina, a kamoli Rodik ili Kirjos.

Rape

pre 3 godine

Pratim tenis....daj mi neku knjigu o tenisu,sajt,zvanični podatak,komentar nekog igrača,trenera,novinara gde mogu da pročitam da se turniri tako vrednuju.Jadnici samo pripremate teran da u nekoj skorijoj budućnosti osporite i Novakovih 20...sine pojma nemaš šta je činjenica a šta nečije mišljenje.

питам за друга

pre 3 godine

Дејвис куп је тимски подухват. Можеш да будеш тениски Боготац, али га нећеш освојити ако ти остатак екипе чине пајсери. Што се тиче Олимпијских игара, само финале се игра у три добијена сета, тако да нема тежину Грен Слема.

Milos

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.

Danilo

pre 3 godine

Ni spomenuo nisam broj nedelja na broju 1. Naravno da je bitno, uz broj slemova i broj turnira ukupno. Samo si se setio toga tek kad se Novak približio Federeru po jedinom bitnom parametru.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Marjan

Prema tome to znaci da nismo kompetentni da pričamo o tome... Ko zna više poklopio bi nas u dva minuta ako, kojim slučajem, nismo u pravu

Milos

pre 3 godine

@Cinjenica
Razlika je u tome sto se 2/3 turnira igra na tvrdoj podlozi. Na sljaci se igra mesec ipo dana. Dakle, Djokovic i Federer su dominirali u vecem delu sezone, dok je Nadal dominirao mesec dana.
Eto u cemu je razlika.

matori

pre 3 godine

@Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

pročitaj moj komentar dole, pa se saberi. mislim da sam lepo sumirao situaciju...

Zuti

pre 3 godine

Samo 1 argument - 1 od 4 GS se igraju na "Nadalovoj" podlozi dok ostala 3 odgovaraju Federeru i Djokovicu - pa ipak taj Nadal ima 20GSa. Kako to???

A ova tabela gdje netko izjednači završni masters sa GSom je kao da u fudbalu kažeš da je mudijal jednak ligi nacija.
Nije da pobijam rezultate Rođe i Noleta na završnom mastersu ali taj turnir se igra sa pola gasa i više dođe do druženje i odrađivanje sponzorskih obveza na kraju godine, doslovno ga možeš osvojiti sa 2 poraza i 3 pobede.
Ako netko misli da je to jednako GSu, OK, onda je Nole prvi.

Jesse

pre 3 godine

Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.

miki

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.

Miki

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci. Na sljaci nema prevare. Da bi bio najbolji moras da budes savrseno tehnicki potkovan,moras da si odlican takticar i moras da si besprekorno fizicki spreman. Lako je na betonu i travi,tu mozes da budes i prosecan a ako savrsen servis ti si konkurentan..a na saljci nema skrivanja iza servisa,moras da si spreman za milion sprinteva(fizicka priprema),moras da si precizan ko laser(tehnicka savrsenost) i moras ko sahista da gradis poteze(taktika). Zato smatram da je Nadal najbolji ikad ali da ne mozemo ni Novaka da iskljucimo iz trke jer je ipak one godine Nadala na sljaci odrao bezbroj meceva sto se sa druge strane ne moze tvrditi jer Nadal nad Novakom nikad nije van sljake pokazao dominaciju..Federera odavno ne racunam,covek je u jednom trenutku imao 23-10 protiv Nadala od toga izjednaceno van sljake,a od Novaka toliki silni porazi u finalima GS skoz su ga izbacili iz bilo kakve konkurencije osim u konkurenciji najgracioznijeg i najpopularnijeg.

Fica

pre 3 godine

Svaka cast Nadalu ali covek nema zavrsni Masters, najjaci turnir na svetu, jaci od bilo kog grend slema gde igraju samo 8 najboljih, Nadal nema ni Pariz a ni Majami

Ivica

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T

surova istina

pre 3 godine

Nolo nema sve masters. Nolo je igrao na masters Hamburgu i nije ga osvojio! Kasnije se taj masters ugasio. Znaci nije ga osvojio!!!

Saša

pre 3 godine

Ako se smatra bitnim to što Nadal nije osvojio izmišljotinu zvanu zlatni masters, onda je još važnija činjenica da se ni jedan od tih navodno vrlo bitnih turnira ne igra na travi, čime automatski sami mastersi gube vrednost kao kriterijum. Veću vrednost ima ukupan broj osvojenih turnira jer se igraju na svim podlogama, a svaki veliki šampion želi da osvoji svaki turnir na koji je prijavljen, bez obzira na rang, bodove, novac...

šljaka caruje

pre 3 godine

Nadal je prevara koja ima 7GS van sljake, 10 Mastersa van sljake, igrac u rangu Mareja da mu nije te sljake
(moris, 11. novembar 2020 10:24)

Da, ali šljaka je NAJVAŽNIJA!

šljaka caruje

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.

Jumko

pre 3 godine

Samo da Djokovic ostane na 17 i svi mirni! A i ostace, realno... Mozda bude nekim slucajem 18, ali nikada 20! Ali nikada! I zato uzivamo...

alfabet

pre 3 godine

ja npr više gotivim Nadala nego Federera, tj Federera ne gotivim uopšte. Ali ako se priča o goatu, sa ove tačke gledišta sada i dalje stojim pri tome da više argumenata ima Federer za goata nego Nadal i da zaista Nadalu mnogo toga nedostaje.

Danilo

pre 3 godine

Realno gledajući, po egzaktnim stvarima, a to su suvi brojevi, osvojeni turniri, Novak je treći u svojoj eri. Po ovim drugim kriterijumima, stil igre, doprinos tenisu kao sportu, zainteresovanost sponzora, navijača, medija itd definitivno nije ni u prvih 10.

Lale gator

pre 3 godine

Nadal je bolji od Federera: isti br. GS, međusobno vodi 24-16, veći br. mastersa. Svakako da je sada Nadal najveći. Ceni ceo svet da će on biti najkraći GOAT ikada. Možda godinu i po, prema redovnom toku stvari.

zozonpb

pre 3 godine

Da se danas bira GOAT to bi svakako bio Federer. Za nekoliko godina će to možda biti neko drugi, za neku deceniju neko treći. I tako u nedogled. Zato ne vidim toliku polemiku oko svega toga.

Milos

pre 3 godine

@Predo
Jeste sve u statistici.
Mozda su Mensel i Alonso bolji od Fetela, ali cinjenica je da nisu uspeli da osvoje titula koliko on, tako da nema dokaza da su bolji. Statistika je ono sto se vrednuje u sportu, licni utisak je tu manje vazan.
Nikako, ali nikako, ne mozes Nadala iz prve grupe, prebaciti u drugu.
Ta glupost kako mu uspehe umanjuje cinjenica da nije preskakao RG, a jeste ostale GS, samo je dokaz njegove velicine.
Jer, sta bi bilo da u najboljim godinama nije morao da preskace US Open, AO i Vimbldon? Na US Openu je uspesniji od Djokovica, tako da bi sigurno imao bar jos 2 titule, na ostala dva, ko zna.
Imao je i on nekoliko RG na kojima je igrao nespreman, pa su drugi to iskoristili, pre svega Novak i Federer.
Nadal moze biti samo u grupi sa Federerom i Lejverom, koji su najdominantniji teniseri u istoriji.
U drugoj grupi mogu biti Novak, Borg i Sampras. Kojom logikom si ti Lendla stavio ispred Samprasa, samo ti znas...
Novak ne spada u prvu grupu, bar ne jos uvek, jer je cinjenica da u njegovoj eri postoje cak DVOJICA koji su uspesniji od njega.
Pitanje je da li Novak uopste i moze biti deo cak i druge grupe, jer je jednostavno on covek koji konstantno kaska za Federerom i Nadalom.

Tenis20

pre 3 godine

I zasto se zavrsni masters iskljucivo igra indoor hard? Zasto nije 5 godina tako, pa 5godina sljaka, pa 5 trava. Ionako se beton vec favorizuje najvise jer ima 2gs i najvise mastersa.

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Rape, 11. novembar 2020 15:16)

Da, baš mu komentar pada u vodu.
Evo i Safin ima bolji skor sa Novakom na travi i šta je sad on bolji na toj podlozi.
Fedrerer je rekorder po broju osvojenih titula na najprestižnijem svetskom turniru Vimbldonu sa osam titula.
Posle njega idu Sampras i Borg i tu se priča završava.
Sledeći po vrednovanju je Rolan Garos i tu je Nadal neprikosnoven.
Onda dosta dalje od ova dva ide US Open, tu su Sampras, Federer i Konors najuspešniji.
Na kraju dolazi Australija Open, realno najmanje cenjen među igračima (Borg namerno nije hteo da se cima i igra tamo), gde su najbolji Novak, Federer i Agasi.
Kad bi h2h bio važniji od osvojenih titula, onda bi i Sonego bio veličina, a kamoli Rodik ili Kirjos.

Aleksej

pre 3 godine

Nadal najveci sljaka igrac svih vremena toliko. Djokovic Goat nijansu ispod Rodzer treci Rafa GS titule ne smeju jedino merilo biti jer po tome recimo ni Dzordan ne treba biti Goat nego Bil Rasel a slazemo se da je smesno to.

Tenis20

pre 3 godine

Ima 11 mastersa na betonu, nekoliko finala na ovima sto nije osvojio i 5gs na betonu. Svakako je mnogo bolji igrac na betonu nego Federer na sljaci.

Ivica

pre 3 godine

*Šou Biznis
Treba razjasniti jednu stvar. Sva trojica najboljih igraju odlično na svim podlogama. Zbog svojih različitih stilova nekome najviše odgovara šljaka, nekom drugom opet tvrda podloga ili trava. Na šljaci je prosto najteže "zamaskirati" slabe tačke u svojoj igri dobrim servisom ili agresivnom bam-bam igrom. Moraš biti kompletan u svakom segmentu teniske igre počevši od kondicione pripreme pa do tehničkog, taktičkog i mentalnog aspekta. Zato je šljaka najzahtevnija podloga. Nadal je imao samo tu "nesreću" da se procentualno daleko manje turnira igra na podlozi koja njemu više odgovara od npr. turnira na tvrdoj podlozi koji nesporno više odgovaraju Federeru i Djokoviću. Čak i tako on statistički gledano ne zaostaje za ovom dvojicom, čak je u nekim kategorijama i daleko bolji. Uspeo je svojom nadljudskom posvećenošću i izgaranjem do poslednjeg atoma snage na svakom treningu i meču da anulira taj početni "hendikep" i bude apsolutno konkurentan u trci za GOAT-a sa drugom dvojicom.

Jumko

pre 3 godine

'Ajmo jednu anketicu u praznicnom raspolozenju... Koja to intelektualna gromada misli da ce "Goat 17" osvojiti jos 4 Grend Slema, a znamo da ga tuku Busta i Sonego na betonu, a Rafa oducava od tenisa na najtezoj podlozi, neka lupi plus i ne pita za posledice!

Vračarac

pre 3 godine

Nadal je već sada najbolji. Nema šta da juri Federera. Pri tome je sličnih godina kao Nole ali u dooosta boljoj kondiciji i sa većom mentalnom stabilnoscu. Nole ima veliki problem u glavi i tesko će da se vrati stabilnoj igri. Uz to, Nadal je veoma popularan u svetu a Nole je čudnim izjavama navukao gnev svih. Jednostavno ga ne vole.
(miki, 11. novembar 2020 09:17)

Prvo, nije trka u popularnosti, tako da je poslednji deo komentara irelevantan i služi babama da pravdaju svoje idolopoklonstvo prema Federeru pre svega, sada kada vide da ne mogu više na statistiku da se pozivaju.
Problem u glavi? Čovek koji ima pozitivan skor protiv Nadala i Federera? Koji je preokrenuo meč lopte na GS protiv publike i Federera više puta, koji je mnogo puta uništio Nadala u pojam? Nemoj da si smešan.
Jeste poslednje finale RG izuzetno loše izdanje Novaka, ali jedan meč ne sumira preko sto susreta ove trojice i 15 godina pro karijere.

G. T.

pre 3 godine

Niko i ne pominje da Novak ima dva zlatna mastersa, da je jedini od pomenutih koji je drzao u rukama sva cetiri grend slema istovremeno. Al ima vremena, bice on prvi i po broju grend slemova. E, kad dodje do toga, interesuje me cime ce mu osporavati da je GOAT, a hoce sigurno...

Mihael

pre 3 godine

Kolko god mi volili Novaka i navijali za njega i govorili da je GOAT treba malo biti objektivan. Novak mora osvojit bar 20GS ako ne i koji više da se smatra tim nazivom. Ne može bit GOAT sa 17 GS. Kao u fudbalu, osvojene zlatne se lopte računaju. Golovi ovakvi onakvi, gde su se davali, ništa to ne igra ulogu nego na kraju osvojene zlatne lopte. Tako u tenisu največi turniri. Ne fali mu puno. Ima snage, pameti, izkustva, samo neka ide dalje. Jedna dobra sezona i eto ga na 20 GS. Kad je došaop do 17GS u zadnjih 10 godina u ovoj eri. Ne vidim razloga da ne može uzet u naredne 4 godine bar po 1GS

Mikii

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).
(Djordje NS, 11. novembar 2020 12:57)

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.

Milos

pre 3 godine

Dejvis kup je timsko takmicenje i ne moze biti parametar u debati oko najboljeg ikada.
Nadal je imao generaciju spanskih tenisera koja se ubraja medju najbolje ikada i zato ima toliko DC. Ferer, Ferero, Verdasko, Lopez... sve top 10 igraci s kojima bih i ja osvojio nekoliko DC, a kamoli Nadal.
Nadal je tek treci po nedeljama provedenim na prvom mestu, jednostran je u odnosu na Djokovica i Federera, nema nijedan Zavrsni Masters i nikada nije dominirao svetskim tenisom, kao Federer i Djokovic.
Ne postoji Nadalova era, samo ere Federera i Djokovica.
Kako onda Nadal moze biti GOAT?

Marko 8282

pre 3 godine

Novak je vec u ovom trenutku GOAT. Samo oni koji ga mrze mogu to da poreknu, krajnje neobjektivni ljudi. Dakle :

1. Ima najvise velikih turnira ( GS + mastersi + zavrsni mastersi)
2. Ima najvise nedelja kao svetski broj jedan
3. Ima najbolji medjusobni skor protiv obojice i Nadala i Federera
4. Jedini ima sva 4 GS u isto vreme
5. Jedini ima sve masterse i to po DVA PUTA
6. Najvise puta zavrsavao godinu kao broj 1 na svetu.

Ne vidim potrebu za te kao polemike kad je sve jasno osim ako je cilj da se pune novinski članci.

VUK

pre 3 godine

Nije peta, nego kažiprst kojim je nesportski pokazao na Đokovića na RG kada je izgubio poen ,a Đoković dodirnuo mrežu u proklizavanju u trenutku kada je loptica već bila u ruci dohvatača. Istog dana je insistirao na rominjanju kiše odlaganje. Neko ko želi da ostane upamćen kao najbolji sportista sveta , ne samo teniser, zna kada je izgubio poen i igra fer.

Zuti

pre 3 godine

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.
(Milan, 11. novembar 2020 10:48)

Stvarno ne razumem što želiš dokazati - da igrač koji na mastersu izgubi 2 meča u skupini, pobedi 3ći te zbog neke matematike ide dalje i pobedi u polufinalu i finalu je bolji od onog koji je pobedio 7 mečeva u 3 seta na GSu?? Pa to i jeste lepota i težina GSa, svaki meč moram gristi 100% i znati se izvuči kada ti nisi na 100%.

Fed je tenis, ostalo su nadničari

pre 3 godine

Nadal nema nijedan zavrsni masters a Djokovic 5
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Urke, 11. novembar 2020 10:13)

A ko ima više od Djokovića ?
The GOAT.

Simke_007

pre 3 godine

Covjek je osvojio 4 Us Opena,1 AO,i 2 Vimbldona...Jos uz to bio u mnogo finala gren slemova na tvrdoj podlozi...Nadal nikako ne moze biti jednolican teniser...Ljudi su tog misljenja jer ima nestvarnu dominaciju na sljaci,pa im se cini kako je on jeenolican i igra samo na jeenoj podlozi,ali to je daleko od istine,realno....Da nije bilo Federera i Djokovica,2 najbolja igraca na tvrdoj podlozi ikada,Nadal bi imao mnogo gren slemova na trvdoj podlozi,a to isto vazi za Novaka i Rodzera,imali bi mnogo vise osvojenih turnira na sljaci,da nije bilo Nadala koji je najbolji sljaker svih vremena.

Predo 2

pre 3 godine

Према томе, није све у статистици. Погледајте рецимо Формулу 1. Фетел има 4 титуле, а Сена 3, па да ли ико мисли да је Фетел болји возач?
Менсел и Алонсо са по 1 и 2 титуле су бољи возачи од Фетела и то знају сви који гледају формулу последњих 40 година, а статистика увке може да каже другачије.
Но, да се вратимо на тенис ... тачно је да би рецимо Борг и Конорс требали да замене места на оној ГОАТ листи и да се Лејвер угура у првих 5 (па и Борг да прекочи Лендла) и то би отприлике било објективно, а опет, не може се много ни приговорити критеријумима те листе.
Да опет узмем за пример несрећног Виландера, он и Мекинро имају по 7 ГС, а од њих 100, 101 би рекао да је Мек бољи играч и јесте био много бољи играч од Виландера, као и Лендл, који има само 1 ГС више од Матса. И тачно је да Надал стоји ипак макар мало лошије у тој трци од Новака и Роџера, ако ни због чег'другог, а оно због чињенице да НИКАДА није пропустио РГ и 3 мастерса на шљаци, а од 2-5 пута је пропуштао све остале ГС и осталих 6 Мастерса, а Мастерс куп није чак 8 пута. Немогуће је да никада није повређен у сезони шљаке, а да су се све повреде догодиле током остатка године. С друге стране, Новак и Роџер (до 2016. године, када је почео да тактизира) имају много уједначенију листу учешћа на турнирима, изузев необавезног Монте Карла, који је Роџер доста пута прекакако и Мадрида, који је Новак прескочио пар пута због сукоба са публиком. Објкетивно, Новак, Лејвер и Федерер су бар мало испред Борга, Надала и Лендла.

Mikii

pre 3 godine

Prosecan igrac koji je 80% turnira osvojio vracajuci loptice 6 metara iza linije na sljaci
(Viktor, 11. novembar 2020 09:17)

Kada pogledate odnos plus-minus na ovakav komentar, jasno vam je koliko su Srbi kompetentni kada je ovakva tema u pitanju. To bi detetu i sladoled ogadilo.

Milos

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.

Ja

pre 3 godine

Danilo dete broj nedelja na prvom mestu nisu sitna creva već nešto (da ti pojasnim ) što je odraz konstantnosti i vreme koje si bio bolji od ostalih.Za neke teniske veličine bitnija stavka od broja GS titula.Znaš sine ti to dobro ali eto pakost.....mržnja šta god da je sputava te da racionalno razmišljaš.

Robert

pre 3 godine

Sećam se nekih top komentara ovde nakon Rafinog prošlonedeljnog poraza u Parizu, kako je on "van šljake samo prosečan igrač". Kad pogledam brojke, taman da mu ostavimo samo titule osvojene na drugim podlogama, bio bi u top 10 svih vremena. Da, zaista prosečan igrač na tvrdim podlogama.

Mislim

pre 3 godine

Zameraju mu Srbi i navijaci Djokovica, ocigledno najbitniji ziri za Goat.Prvo ce sve vas da pitaju kad se bude odlucivalo,mislim, kako drugačije?

Rape

pre 3 godine

Mihael čak i da se složim sa tobom da Novak ne može biti GOAT sa 17 GS titula jer neko ima 20 nisam pročitao ko je po tebi goat a i to da obrazložio objektivno?...Ovaj Teks je nepotpun .Rafa je tek 6 po nedeljama na prvom mestu,što je veliki minus u trci za najboljeg,ima lošiji H2H sa Novakom,nema pomenute turnire,itd,itd...neću o RF jer on postaje nevažan za ovu priču.

koca

pre 3 godine

Skontajte da su Federer ili Djokovic nekim cudom osvojili Wimbldon 13 puta, pa tu se onda uopste nebi ni postavljalo pitanje ko je GOAT. Mislim da citav svijet nije ni svjestan Nadalovog dostignuca od 13 RG, greh je potcjeniti jedno takvo dostignuce i Nadala ne staviti u najuzi krug za GOAT-a, alooo 13 RG, to je po meni GOAT bez ikakve diskusije.

Nikola

pre 3 godine

(Ivica, 11. novembar 2020 11:26)

Bravo za komentar, ovo bi trebalo da ide kao "sticky", na početku svakog komentara, da se neupućeni malo edukuju, šta je šljaka i zašto je bazična podloga u tenisu.
Pitali su pre dosta godina Agasija, pred početak Vimbldona, zašto neće da igra pripremne turnire na travi, a on im je odogvorio - Neću da kvarim svoje dobre udarce.
Ili što bi rekao legendarni Ivan Lendl - trava je za krave.
Ove veštačke podloge su novijeg datuma, sa najmanjom tradicijom, mi stariji pamtimo dok se Australija Open još igrao na travi.
Mogu samo da zamislim kakav bi skor tek imali Nadal ili Federer, da se igra dva GS turnira na šljaci ili na travi, a ne na betonu.
Zbog toga njihova dostignuća imaju još veću težinu.

Milos

pre 3 godine

@Predo
Tvojom logikom, Novak je slabiji od Lendla i Vilandera, jer je 16 od 17 GS osvojio protiv matorog Federera, povredjenog Nadala i nestalnog Mareja.
Tako kako si ti unizio Samprasa, jos efikasnije moze da se unizi Novak.
Ipak je Novak imao najstariju konkurenciju u istoriji i ipak je on cekao da Federer udje u tridesete pa da pocne da osvaja.

Djordje Prodanovic

pre 3 godine

Federer je i dalje prvi na listi najboljeg svih vremena, jer osim tih 20 grend slemova, ima i titule na zavrsnom turniru, kao i najveci broj uzastopnih nedelja na prvom mestu, ili ih makar ima vise od Nadala, sto je u ovom momentu jedino bitno. Kada Nadal osvoji, AKO osvoji 21-vi grend slem, tada Federeru i zavrsni turniri i uzastopne nedelje padaju u vodu, jer smo, nadam se, dosad naucili koji je parametar najvazniji. Nolo je taj koji je zacementiran na trecem mestu vec vise od decenije i bilo bi greota pomerati ga odatle.
(Mikii, 11. novembar 2020 13:26)

Na tvoju veliku žalost tvoje poznavanje tenisa je vrlo, vrlo površno kao što si u mnogo situacija to pokazao. U tenisu nije jedino važan broj GS titula (vrlo je važan podatak ali ne i najvažniji). Zato su gleda i meri broj najvećih titula (Big titles), broj nedelja na prvom mestu ATP liste i broj završenih nedelja na prvom mestu na kraju godine (kako i sam Pit Sampras kaže da je to po njemu najjači parametar, ili možda misliš da si bolji poznavalac prilika u tenisu od njega?). A o H2H duelima između glavnih konkurenata ne bih ni trošio reči. Tako da jedan ili 2 Grand slema u nečiju korist sigurno ne predstavlja presudni faktor, jer da si ti u pravu onda bi Nadal imao veći broj bodova na Tennis GOAT listi od Novaka što ni blizu nije takav slučaj. Tako da dečko, prvo malo poznavanja sporta o kojem govorimo pa onda komentariši...

Milan_PT

pre 3 godine

Činjenice umesto želja:
1) Turnir vredi onoliko koliko poena donosi pobedniku. Završni turnir počesto ima više interesantnijih mečeva od mnogih GSova, ali nije na nivou važnosti GSa. Poslednja 2 GSa su imala 3-4 dobra meča, a za očekivati je da ih bude više dobrih već u grupnoj fazi Završnog turnira. To je nepobitna činjenica, ali ATP ovaj turnir procenjuje na 1500 poena. Dakle, važniji od Mastersa, ali ne i od bilo kog GSa. Dejvis Kup odavno je donosi nikakve poene, jer je to ekipno, a ne individualno takmičenje. Možda su Olimpijske igre potcenjene, jer se tu više ne daju poeni, ali ATP to smatra reprezentativnim mečevima. Inače, do pre 12 godina, pobednik je dobijao 800 poena za zlatnu medalju. Dakle, negde između ATP 500 i Masters 1000 turnira.
2) Ni šljaka ni trava nisu najcenjenije podloge u tenisu, već beton. Nekada su 3 GSa, svi sem RG, igrani na travi. Onda je primećeno da je igra na šljaci prespora i prenaporna, dok je trava davala preveliku prednost serverima i volej na mreži igračima. 1975 US open je probao sa šljakom, ali su 3 godine kasnije odustali i prešli na beton. Australija Open nije ni eksperimentisao, 1988 je odmah prešao na beton i takvu situaciju imamo i dan-danas. Vimbldon zbog tradicije nije menjao svoju legendarnu travu. I dobro je što je tako. Imamo GSove na sve 3 podloge. Ali činjenica je da su, osim RG i WB, svi važniji turniri izabrali beton kao svoju podlogu. Postoje 3 turnira, gde svaki zovu petim GSom: Završni, Šangaj i Indijan Vels. Beton...

Tacan odgovor

pre 3 godine

Federer je najbolji na svetu kada ne igra ptotiv Nadala ili Djokovica. Od 14 gren slem finala protiv njih dvojice osvojio je samo 4, od cega su 3 pobede bile 2006. i 2007, a samo jedna za poslednjih 13 godina (2017. je pobedio Nadala). Nadal uglavnom pobedjuje samo na sljaci, a na drugim velikim turnirima je prvi kad nije tu Djokovic.

питам за друга

pre 3 godine

Дејвис куп је тимски подухват. Можеш да будеш тениски Боготац, али га нећеш освојити ако ти остатак екипе чине пајсери. Што се тиче Олимпијских игара, само финале се игра у три добијена сета, тако да нема тежину Грен Слема.

Bez nebuloza molim

pre 3 godine

Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
(Djed Gavrilo, 11. novembar 2020 11:24)

Gde nema provlačenja bre, pa upravo je ovo jedini turnir gde možeš sa dva poraza i tri pobede da ovojiš turnir.
To nema nigde, ni na fjučersima.
Na GS turniru, MORAŠ da igraš bez greške i ostvariš 7 pobeda uzstopce na tri dobijena seta, a niko ti ne garantuje da ćeš od početka biti raspoložen, motivisan ili zdrav, kako bi dočekao zadnjih par kola i sudar sa najjačima ili ćeš da izgubiš od nekog napaljenog Čekinata ili Sonega.
Ako negde ima izvlačenja i provlačenja, to je završni masters.

Milos

pre 3 godine

@Cinjenica
Razlika je u tome sto se 2/3 turnira igra na tvrdoj podlozi. Na sljaci se igra mesec ipo dana. Dakle, Djokovic i Federer su dominirali u vecem delu sezone, dok je Nadal dominirao mesec dana.
Eto u cemu je razlika.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Tenis20

Tako je od pocetka open ere... Jeste možda bezveze ali tako je, nekom odgovara nekom ne.. Poenta je da ako ai najbolji, trebalo je nekada uzeti taj turnir, kao sto su Federer i Djokovic uzeli po jednom Roland Garos...

Milan

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)

Razlika je sto na zavrsnom mastersu tih 8 najboljih imaju i drugi, nekad i trecu sansu. Na GS turnirima 1 los dan, ili 1 dan kad autsajderu ide sve od ruke, i bilo ko od 8 najboljih moze da ispadne. Ovde je taj faktor srece, dobrog ili loseg dana znacajno umanjen. I samim tim je veca sansa da onaj ko je stvarno najbolji osvoji turnir.

Djed Gavrilo

pre 3 godine

Neko napisa, bez imalo razmišljanja, da je završni masters najjači turnir na svetu jer učestvuje 8 najboljih igrača. To je apsulutni nonsens jer na gren slemovima pored tih 8 najboljih igra još na desetine odličnih, motivisanih igrača željnih pobede i svojih pet minuta slave. I još nešto, zamislimo da se završni masters igra oduvek na šljaci. Pitanje o GOAT-u u tom slučaju bilo bi izlišno. Ili npr. da se umesto na tvrdoj podlozi igraju 2 gren slema na šljaci. U celoj toj GOAT trci Nadal je najmanje povlašćen od svih. I zato je, pored svih ostalih činjenica, upravo on G. O. A. T
(Ivica, 11. novembar 2020 10:07)
Mislim da grešiš.
Završni masters je megdan sa najjačim.Nema provlacenja i kalkulacija kroz žreb.Daleko najveća šansa da pokažeš gde si međju najboljima.
Drugo u vezi šljake i sl:
Šljaka je spora podloga i samim tim daje više sanse onima koji nisu sa savršenom motorikom.
Šljaka je prošlost i pitanje je koliko će se zadrzati.Neznam ti godine,ali si čuo za parnulokomotivu i njenu fantastičnu brzinu od 40km/čas.Danas imamo novo vreme i lokomotive koje tutnje sa 300 i više km/čas.Seki,pojam fudbalske veštine onda,danas Nebi bio toliko zapažen,jer nije imao brzinu.Da li si gledao kako je Rafa prrgazio(u prva dva seta )Novaka.Novak je kriv jer nije nasao odgovor na spore i visoke balon lopte.Može li se tako na betonu?Ne!Moras brzo i efikasno i nema balona.Neda ti protivnik i brzina lopte.Da ne iznosim sumnju da je Rafa imao loptice i dok je Novak igrao Američku turneju,vežbao je.Ja bih smeo potpisati ovo.
Rafu cenim,ali bez šljake bi bio u rangu Maria.
Dakle odličan teniser,ali limitiran motorikom za tvrde(brze )terene,koji su budućnost tenisa.
Novak ima najširu lepezu onoga sto bi ga moglo staviti na presto,ali ostaje da se vidi.Novak je u minusu za GS,ali sam je najviše kriv.

NS oldtajmer

pre 3 godine

Sta je ostalo da osvojis ? pa na primer PARIZ..... pri tome ne mislim na RG..... pa da istovremeno drzis sva cetiri GS...... pa 6 puta prvi na kraju godine...... pa bar 294 nedelje na prvom mestu...
.pa..itd itd itd itd

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zero Flyer, 11. novembar 2020 11:39)

Zanimljivo je da šljakaš Nadal ima više titula Na US Open od Novaka, a igra se, gle čuda na betonu.
Zanimljivo je da ima 16-10 u pobedama protiv Djokovića, na na svim GS turnirima, a vodi i u finalima ovih turnira.
Šljakaš Nadal ima dva Vimbldona, na podlozi koja mu najmanje leži, a Novak samo 1 RG, na podlozi koja mu svakako više leži, nego Nadalu trava.
Nadal bez šljake, 7 GS turnira, Novak bez betona 6 GS turnira.
Što reče neko, da je slučajno Novak osvojio 13 Vimbldona, niko, ali niko na ovom svetu ne bi smeo da pisne i ospori mu titulu najvećeg svih vremena.
Ali u ovom našem paralelnom univerzumu, važniji je jedan masters više, koji Novak ima, nego svi Davis kupovi i zlatne medalje koje je Nadal osvojio u karijeri.

Zinjak

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...

Субјективно-објективно

pre 3 godine

У сваком спорту више од стотину година постоје шампиони,ствар личних емоција код сваког љубитеља спорта одређују најбољег,тако је било и тако ће бити и у будућности.Рафа,Роџер и Новак како год их поређали што се мене лично тиче увек су у истој реченици и не могу се одвајати.Никад се није десило у тенису да у двадесетак година три играча имају највише свих трофеја који постоје.Ове године ће пастк и задњи Сампрасов рекорд(шест година завршавао сезону на броју један)и њих тројица ће имати буквално све.Како ће их ко у будућности распоредити биће лични став али као што рекох биће у истој реченици.Великој тројци хвала за све ове године радости,туге,усхићења у овом лепом спорту

Zoki

pre 3 godine

Rafin najveći minus je 200 sedmica koliko će imati manje od Novaka a 100 od Federera. GOAT mora da igra dobro uvek i svuda, Rafa je u završnici sezone tek sparing partner. U Majamiju, Šangaju, Parizu i Londonu ne da nikad nije dobio Novaka u finalu već nije nikog. Na ta 4 velika turnira Novak ima 20 titula a Nadal 0.

Igor 63

pre 3 godine

@Zuti
Potpisujem da je završni Masters teže ili bar podjednako osvojiti kao GS turnir. Igra se GS na tri seta, treba 7 pobeda do trofeja, ali postoji ali. Pogledajmo recimo poslednji RG, Rafa u prvih pet kola igra protiv čelendžer i fjučers igrača, polufinale Šfarcman, i finale. A, recimo pogledaj npr. grupu na završnom Mastersu, Tim, Zverev, Rubljov. Ako to prodje, onda polufinale Medvedev, pa finale Djoković.

Mihael

pre 3 godine

Rape - Ako bi ostalo ovako kako jest i da Novak preživi naviše nedelja na 1 mesto, bojim se da če Federer ostat GOAT. Ima isto GS kao Nadal ali je puno više nedelja na 1 mestu. Novak ima svu statistiku ali ima najmanje GS što se najviše računa. Jednostavna matematika. Jednostavno mora uzeti bar 3 GS. To je i on svestan zato mu je to i cilj, da nema na kraju pitanja ko je GOAT. Ako ne osvoji uvek če ostati statistika na strani Federera i Nadala jer imaju više največih turnira. Tako, da ga neče smatrati najboljim nikada. A kad uzme najviše GS onda ne možemo reči da je 2+2=3

matori

pre 3 godine

@Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

pročitaj moj komentar dole, pa se saberi. mislim da sam lepo sumirao situaciju...

Predo 2

pre 3 godine

Увек занимљива тема и никада доћи до тачног одговора. Било би лепо да сви који дискутују и износе своје мишљење избаце острашћеност, а не би било лоше ни да избаце суву статистику, јер ни она не открива увек све. Сматрам да би 99 од 10 људи који су неострашћени, упућени и објективни рекли да су Бекер и Едберг бољи тенисери од Виландера, иако Виландер има 7 ГС, а ова двојица по 6.
Један од коментатора је рекао да му је тешко појмљиво да је Лендл испред Борга и Сампраса. Видите, испред Брога није, али за Сампраса баш и не бих био толико децидан, јер је Сампрас освојио 11 мастерса, а Лендл 22, док су у завршним мастерсима и завршеним годинама ту негде. Јесте да Пит има 14 титула из 18 финала, а Иван 8 из 19 финала, али Пит је имао несталног Агасија и Иванишевића, Куријера, Ченга, Мустера и Рафтера, а Лендл је на почетку имао Конорса, Борга и Мекинроа, а после Бекера, Едберга и Виландера, да би га докачили и Сампрас и Агаси, а то никако не може да буде исто. Због тога није све у сувој статистици. Новакова 2011-та је сигурно најјача година по свему, јер је туако Рођу, Надала, Мареја и остал кад су били у пуној форми. 2015. године Надал је био у лошој форми, Рођа онако, а Енди је једини био у пуној форми, а када се гледију табеле и статистика, испада да је 2015. године била успешнија. Јесте по трофејима и статистици, али је 2011. године играо највиши ниво тениса и тукао их је све, где је стигао.

Rape

pre 3 godine

Nikola čisto da napomenem da Novak ima bolje rezultate na travi od RFa kada se gleda međusobni skor između njih .Tako da ti komentar pada u vodu.

Statističar

pre 3 godine

@Rape
Isto tako Kirijos ima bolje rezultate na tvrdoj podlozi od Novaka, kada se gleda medjusobni skor. Tako da ti sva prica o Novaku kao velikanu pada u vodu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 11. novembar 2020 15:54)

Ma kakav Kirjos, Ivo Karlović ima 3-0 protiv Novaka na betonu.
Srećom za Nola, nisu se sretali na travi, jer bi palo još gore branje ušiju.

Djoka Nola

pre 3 godine

Nadal i Fed imaju kvantitet,RGx10 20gs itd...Nole ima kvalitet, raznovrsnost u rekordima (da ih ne nabrajam sad) plus je najmlađi i može samo da napreduje u odnosu na gore pomenutu dvojicu. Nole će biti nesumnjivo GOAT ako ga zdravlje posluži još par godina, a trebalo bi da igra duže od Fed-a.

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

Jumko

pre 3 godine

Ono i da krenes sa nolinama da se prepucavas i argumentujes oko pitanja Goata, da oni nisu i kada je "Goat 17" imao 12 Slemova pisali da je Goat... Pa po toj cinjenici vidis da nema smisla! Oni ako su nesto zamislili da je tako, onda je tako! Kao i po mnogim stvarima... 'Ajde ti se sa njima prepiri da je Djokovic opravdano isutiran sa Us opena ili da postoji situacija da je izgubio mec i kada mu se igralo...

manuginobili

pre 3 godine

Sva trojica pretendenata na GOAT titulu imaju svoje pluseve i minuse...Novak prakticno ima "samo" jedan minus ali na nasu zalost taj je i najvazniji a to su naravno GS titule,gotovo sve ostalo je na njegovoj strani,da recimo sada imaju sva trojica po 20 GS titula Novak bi po svemu bio ispred ove dvojice...Nadal ima najvise minusa,realno previse toga mu fali da bi bio GOAT a Federer je prakticno ispao iz trke i ima obezbijedjeno trece mjesto...Znaci sve je jasno,Novak mora nekako stici Nadala u GS titulama i to je to,prica je zavrsena...propustio je puno sansi do sada i nema previse prostora za greske,AO jednostavno mora osvojiti,mislim da ce tu biti pod velikim pritiskom jer ako ga slucajno ne osvoji a ubrzo stize novi RG...ode Nadal na 4 GS razlike a to je relano previse za stizanje...Realno Novak ima najvise sansi kada se crta podvuce,ali sa njim se ocito vise nista ne zna,sto bi se reklo-ocekujte neocekivano,postao je nepredvidiv...Nadam se samo da ce sklopiti kockice u glavi i da nece propustiti ovu sansu koju ima,jer kada je Novak "sav svoj" niko nema nikakvih sansi protiv njega,i nije ovo nikakvo podcjenjivanje ni Nadala ni ostalih protivnika vec realnost-toliko puta do sada dokazana.

Danilo

pre 3 godine

Sve argumente koje predo navodi možemo uzeti u obzir tek kao dodatni kriterijum kad su igrači izjednačeni u onim egzaktnim stvarima. Ako Novak ima čak 3 najvažnija trofeja u tenisu manje od svojih konkurenata ne može tu činjenicu amortizovati neki podatak o tome ko su bili protivnici, ko je tad u kakvoj formi bio i sl. Kad i ako dođe na 20, e tad možemo u "tanka crevca"...

Milan_PT

pre 3 godine

@Rafa goat
Tako je. Nije osvojio ni Hamburg i taj Madrid. Igrao.oba. Nema sve masterse
(Gedza, 11. novembar 2020 15:22)

Ako ne shvataš šta je to franšiza i kako je Hamburg postao novi Madrid i kako je stari Madrid postao Šangaj, onda je najbolje da nekom navijaču Los Anđeles Lejkersa kažeš da im se prvih 5 titula ne važe, jer su tad bili Mineapolis Lejkersi. Učini nam to, molim Te.
Ili još bolje. Pošto se iduće godine ATP Finals seli u Torino, javi tad Federeru da je on nula od igrača, jer nikad nije osvojio ATP Finals Torino, tako da mu ovih 6 titula ne važe, samo zato što je neki novi grad ponudio bolje uslove za održavanje tog turnira.
Ili još bolje od boljeg. Objasni ATPu da Rafi ne nedostaje samo pehar sa jednog Finals turnira, već sa 4-5 Finals turnira, pošto su se od 2001, kad je Rafa postao profi, ti turniri igrali u Sidneju, Šangaju, Hjustonu, opet Šangaju i Londonu. Nećeš verovati, Rafa nije osvojio nijedan od tih 5 turnira. Kakav GOAT, kakvi bakrači.
Ako Te interesuje, a znam da to znaš, a nećeš da priznaš, to što je Nole postigao sa Mastersima, ATP i ZVANIČNO zove "Karijerni dupli zlatni masters", dok novinari jednostruki karijerni zlatni masters u žargonu zovu "Nole masters". E sad, ako Ti bolje znaš od svih, onda on to nije osvojio. Nedostaju mu Hamburg i stari Madrid...

Milan

pre 3 godine

Na uzorku od preko 100 međusobnih mečeva na kraju najviše vredi međusobni skor. Đoković > Nadal> Federer.
Nadalu je najveći minus u trci za GOAT broj nedelja kao broj 1, koji govori o konzistentnosti i nedostatak osvojenog završnog mastersa. Drugo sve ima, čak bi se moglo reći da ima najvredniju kolekciju GS.

matori

pre 3 godine

@Uz poštovanje Novaku i Federeru ali po meni je Nadal goat. Imaće najviše slemova na kraju karijere i to je jedino sto ce ljudi gledati. Neki kazu da je dominantan samo na sljaci ali on ima 4 US opena, 2 Vimbldona i 1 AO to ne moze prosečan igrac na tvrdoj podlozi da osvoji. Zato mislim da ce imati najvise grend slemova na kraju, najmanje jos 4 ce osvojiti.
(Jesse, 11. novembar 2020 09:08)

niko ne kaže da je Rafa prosečan igrač na podlogama van šljake. ovde se radi o najboljima.
Rafa na 6 mastersa na betonu ima 11 titula. Novak na 3 mastersa na šljaci ima 10 titula. računaj još završni masters koji Rafa nije osvojio.
na betonu, koji Rafi ne leži najbolje, mada je i tu odličan, je mnogo veća gužva bila u poslednjih 15 godina. bilo je 3 izuzetna igrača koji su delili titule na betonu. stoga, Rafa ima 3 turnira na kojima je dominantan, a Novak, Rodžer i Endi ukupno 6 turnira. ovo može da se preslika i na GS, gde imamo 3 podloge, a Rafa nije igrao finale Vimbldona od 2011. totalni kolaps...

Баук или ала

pre 3 godine

Како који критеријум Новак узме, тако он постаје неважан. На крају ће остати само један критеријум који је пресудан, елеганција.
Само кажем.
И по чему је шљака најважнија подлога?

Cinique

pre 3 godine

Ako se tenis na šljaci računa u tenis, onda je licemerno omalovažavati Nadalove rezultate. Sasvim je nešto drugo što se u tom ATP cirkusu tenisom zove sve i svašta, čudi me da nisu uveli i tenis na ledu, publika bi bila oduševljena zabavnim padovima i lomljenjem kostiju takmičara. Mogla bi da se popuni prazna zimska sezona, a neki turnir bi mogao da se igra i na Arktiku, naravno na otvorenom. Beli sport.

Ili na pesku? Što bi to bilo gluplje od Vimbldona gde ako i počnu na travi, turnir završe na drljanoj oranici? Na pesku bi bar uvek igrali na istoj podlozi, osim ako ne pokisne.

Naravno, ciničan sam, ali tenis se već sada igra na zatvorenom i otvorenom, na bar četiri različite podloge, sa pravilima koja su različita od turnira do turnira, pa i na njima ne tokom celog turnira i ne za sve isto, sa linijskim sudijama i bez, kako kome padne na pamet.

Tamni vilajet

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (CHE, 11. novembar 2020 11:24)

Prvo skočiš, pa kažeš hop.

zozonpb

pre 3 godine

Da li će Novak biti u nekom trenutku GOAT ne znam, ali da niko nikad nije igrao bolji tenis neko Đoković 2011. godine to je sigurno.

Rape

pre 3 godine

Mihael to je samo tvoje mišljenje koje ti i slični tebi predstavljate kao činjenice.Odakle ti ideja da recimo Nadal neće osvojiti bar još jedan GS,i kako reče a velika je verovatnoća da će ga i Novak prestići po broju nedelja na prvom mestu obojica imaju bolji H2H i više mastersa pa po kom parametru on može biti GOAT majstore.Neće biti ni po jednom parametru najbolji a ti RFa proglašavan goatom.Smešno.Ko je to odlučio da se jedino GS gleda ko je najbolji,zašto se onda igraju ostali turniri.Kažeš matematika evo ti jedna lako za sabiranje.Tri GS vrede 6000 bodova Nadal ih ima toliko više od Novaka, 5 završni mastersa manje što je 7500 više,Rafa 0 Novak 5.Care u sportu se gleda sve pogotovu u pojedinačnom .Tvoje mišljenje nije činjenica .Eto recimo mnogo je važnije broj nedelja na prvom mestu jer govore da je neko više vremenski bio bolji od drugoga.Znaš eto ja tako ja mislim i to je kraj priče.Samprasu je bitnije bilo da završi godinu kao prvi,nego bilo šta drugo....ok Novak je 2016 i 2019 skoro celu bio prvi a na kraju su bili Mari i Nadal.Ponoviću u pojedinačnom sportu sve je bitno a to što vama ne odgovara iz vaših razloga da tako gledate ..vaš problem .

Rape

pre 3 godine

Pratim tenis....daj mi neku knjigu o tenisu,sajt,zvanični podatak,komentar nekog igrača,trenera,novinara gde mogu da pročitam da se turniri tako vrednuju.Jadnici samo pripremate teran da u nekoj skorijoj budućnosti osporite i Novakovih 20...sine pojma nemaš šta je činjenica a šta nečije mišljenje.

Гиле

pre 3 godine

Сам Надал каже има људи који се озбиљно баве ко је најбољи не само на основу једног параметра. Али како је наш човек најпаметнији звао се он Микии, Ђидо, Алфабет или Јумко...., свеједно они најбоље знају.

glukozamin

pre 3 godine

Mislim da je najbolji teniser sveta onaj koji ne najbolji na sljaci...
(Miki, 11. novembar 2020 09:19)

Ne misliš dobro. Da je tako onda bi Nadal trebao, doslovce, da rastura sve žive na ostalim podlogama, ali stvari ne stoje tako.

Баук или ала

pre 3 godine

Тренутно јесте, нема шта.
Коначна црта се може подвући за пет година.

CHE

pre 3 godine

Novak je na svim podlogama podjednako dobar za razliku od Nadala i Federera. Ima sve masterse za razliku od njih. Uskoro ce i imati najvise nedelja na broju 1 a i sesti put najbolji na kraju godine sto je jako tesko postici. Jos samo nekoliko GS titula i to je to.

Igor Obrenovac

pre 3 godine

Nadal izjavljuje već sada je medju dva najbolja. Čitaj izmedju redova Noleta je otpisao, a Federera i sebe označio kao najbolje. Ta Nadalova izjava je reakcija na Ivaniševićevu izjavu pre finala RG. Vreme je da se Novak mane bratstva i jedinstva i da se reši tog nazovi trenera, jer ništa sa njim nije dobio osim što ponekad gadja T liniju drugim servisom sa 190 km\h. Vajda je tu, da vrati Griča, i nek igra dok mu se igra.

Zero Flyer

pre 3 godine

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..
(Šou Biznis, 11. novembar 2020 10:46)

Šljaka je carica tenisa. Beton je nova izmišljotina i ne bih ga preferirao u trci za GOAT.
(šljaka caruje, 11. novembar 2020 11:19)

Aham, znači onaj ko igra dobro na sve tri podloge je lošiji od onog ko dobro igra samo na šljaci. Zanimljivo.

Djordje NS

pre 3 godine

U ovoj trci za G.O.A.T.-a jedino je Federer siguran jer je njegovo treće mesto zacementirano. On od početka marta meseca 2021. godine postaje nebitan po svim parametrima i nema nijednu stavku za koju može da se uhvati i kaže da je najbolji (osim consecutive weeks - ali gleda se samo najviše nedelja).

Mile

pre 3 godine

"Zamera mu se svojevrsna jednoličnost, odnosno dominacija samo na pojedinim turnirima, koja mu je "nabudžila" brojke.
To se odnosi kako na Grend slemove (13 RG, 1 AO, 2 WB, 4 USO), tako i na Masterse."

Kakvo potcjenivanje Nadala i Rolan Garosa. A da su nekim slucajem Djokovic ili Federer 13 puta osvojili Wimbldon, oni bi onda automatski bili proglaseni za GOAT-a(jer eto kao ipak je Wimbldon Wimbldon). Gren Slem je Gren Slem, svaki od 4 GS vredi podjednako, s tim sto je ubjedljivo najteze osvojiti RG, ipak je to sljaka, tu moras da kopas i kopas.

Nikola

pre 3 godine

Kad Nadal planira Šangaj da osvoji?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Blitz, 11. novembar 2020 10:25)

Kad i Novak Hamburg.
Igrao ga i nikad nije osvojio, Masters ATP 1000.
Inače, Ivan lendl je prvi koji je osvjio sve tadašnje Masterse.
Znaš koje nije osvojio ? One koji tada nisu ni postojali, isto kao što ni Novak neće uzeti neke koji budu uvedeni, pred kraj ili posle završetka njegove karijere.
Broj osvojenih mastersa svakako je vredna statistika, ali gledati u kom gradu si ga osvojio ili ne, je potpuna besmilsica jer se to menja tokom vremena.
Jedina konstanta su GS turniri, to je kruna karijere svakog tenisera, nemojte da vas više neko laže.

No name

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?
(Cinjenica, 11. novembar 2020 14:01)

Baš lepo primećeno. Neko je već napisao zato što mnogo više ima turnira na betonu, Nolo i Fedja su to iskoristili da imaju više nedelja na broju 1.

Na travi se ubedljivo najmanje igra turnira, nema nijedan mastersa na toj podlozi. Tu je Fedja malo oštećen, imao bi mnogo više mastersa.

Nadal je šlakju bolje odbranio, kao njegovu najbolju podlogu, nego Nolo i Fedja beton. Prema tome Nadal je bolji na šljaci od njih dvojice, nego njih dvojica od njega na betonu. A to mu se uzima kao minus.

I da najbitnije, ATP nije uzeo beton kao neko merilo podloge. Nego je najlakša za održavanje. Tako se Olimpijada u tenisu održava prema tradiciji, bila je na betonu, bila na travi, biće i na šljaci.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Ivica

A Zar GOAT ne treba da igra na svim podlogama dobro? On bas zato nije najbolji ako bi mu trebalo na sljaci i zavrsni masters i dva grend slema godišnje..

5ar

pre 3 godine

Ko bude imao najviše GS titula biće smatran najboljim ikada.
To je realnost. Ako budu imali isti broj GS, onda može da se sabira i oduzima ko je GOAT. Dakle, trka još traje, a Novak zadnja dva GS nije uzeo,
a neće igrati još mnogo; tako da mu je bolje da trenira i igra tenis
umesto da glumi mesiju i filozofira o smislu života.

Predo 2

pre 3 godine

Поштујем свачије мишљење, али верујте да је поента у искрености и објективности. Сви ви већином наводите тачне податке, али ни то није гаранција тачног закључка. Ево рецимо последњи РГ, какве су противнике имали Новак у прва 3 кола и Надал у првих 5 кола? па то је на нивоу 250, чак и испод тога, а та титула ће се рачунати више него титула на мастерс купу, где мораш победити 4 или 5 топ 10 тенисера. Да не буде да вучем на једну воденицу, сећате се и Мастерса у Канади 2012. године после ОИ. Освојио га је Новак, али у каквој конкуренцији и каквом игром ... као да је освојио 250 просечном игром, на то је личило. А упоредите то са Римом 2011. године, када је Ноле добио Вавринку, Содерлинга, Мареја (меч живота Мареја на шљаци) и Надала у финалу. Једнако се броји и Канада и Рим зар не, а разлика и у игри и у противницима небо и земља. Није увек све у цифрама. И победа Новака над Надалом на РГ 2015. године и Содерлинга 2009. су много различите, јер је Надал 2009. године био непобедив, а 2015. ипак у много лошијој форми. Да га је Ноле добиооне несрећене 2013. године у полуфиналу, то би било то, али ето није због нијанси. 2012-те, 2013-те и 2014-те године Новак јесте био најбољи, али није то толико материјализовао у титулама колико јесте био најбољи, а рецимо на Вимблдону 2018. године у полуфиналу је добио тада бољег од себе, као и 2019. у финалу, када је добио у финалу бољег од себе (Ноле је те године био бољи, али у финалу је Рођа био бољи). Закључак је да су сви ту негде близу.

Šou Biznis

pre 3 godine

Ljudi,jedna je činjenica, za ovu temu o Goat-u treba sačekati da svi zavrse i definitivno karijere... Niko ne zna šta sve može da se desi za godinu dana a kamoli za dve, tri... Trenutno Djokovic malo kaska za ovom dvojicom... Da li ce uzeti jos 5 grend slemova ili neće vise nijedan, to ne možemo znati...isto važi i za Nadala, tako da priča sve do tada može da ide u nedogled

Soko sivi

pre 3 godine

Voleo bih da Novak izjednači Rodžerov rekord od 6 završnih mastersa ali teško. Lakše će ubuduće osvojiti gren slem nego ovaj turnir, posebno ove godine će biti potrebno dobro se oznojiti za titulu. Ranije je uvek u grupi bio neki lik za pravljenje set razlike tipa Beretini, Gaske, Tipsa :-), Ferer... Ove godine su svi teški za igranje.

Zaklina Jolic

pre 3 godine

Opet ove gluposti? Gde su titlu sa atp 500 i atp 250? Gde su Olimpijade? Gde su single duble pehari? Gde su Dajvis kupovi?
Uracunajte sve to i trka za GOAT ne postoji niti ce ikada postojati. Kraj

Cinjenica

pre 3 godine

Nadal 60 titula na sljaci, 22 na betonu, 4 na travi.

Djokovic 60 na betonu, 15 na sljaci, 6 na travi.

Koja je razlika izmedju sljakasa i betonasa?

Danilo

pre 3 godine

Ni spomenuo nisam broj nedelja na broju 1. Naravno da je bitno, uz broj slemova i broj turnira ukupno. Samo si se setio toga tek kad se Novak približio Federeru po jedinom bitnom parametru.

Nikola mkd

pre 3 godine

Ona slika gde se porede njih trojica bi imala smisla jedino ako se stavi procenat težine na svaki masters/GS/OI itd...onda mi nekako ima smisla. Tipa GS ima težinu od 20%, OI 10% itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Zinjak, 11. novembar 2020 09:25)

Neko je to vec uradio

https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList

Milan

pre 3 godine

@zozonpb
Poenta naziva GOAT nije da se neko " bira", poenta je da suva statistika odredi tu titulu. Da se "bira" može samo najpopularniji teniser, to nema veze sa titulama.

Šou Biznis

pre 3 godine

@Marjan

Prema tome to znaci da nismo kompetentni da pričamo o tome... Ko zna više poklopio bi nas u dva minuta ako, kojim slučajem, nismo u pravu

Nikola srb

pre 3 godine

Neko je to vec uradio

[link]
(Nikola mkd, 11. novembar 2020 11:26)

Videli smo kako su uradili.
Lendl ispred Borga i Samprasa, to pas s maslom ne bi pojeo.
A teko ono Marej ispred Lejvera, već spada u perverziju teže vrste.

pratim tenis od 2011-e

pre 3 godine

(Marko 8282, 11. novembar 2020 11:24)

GS turniri se ne mešaju kao babe i žabe sa duplo manje značajnim Mastersima, to pod jedan.
Nisu to podjednako bitni "najveći" turniri pa da ih tako sabiraš, nego se dobro zna kako se koji vrednuje kod ATP-a, a posebno kod samih tenisera.
Ono pod dva, si se nešto zbunio, greške se dešavaju.
Kod ostalog si pomenuo samo statistiku koja tebi prija, a zaboravio ko ima najviše turnira, najviše pobeda na turu, zlatnih medalje na OI, Devis kupova, najviše pobeda na GS turnirima i gomilu drugih podataka, koji nikada neće biti bitni kao onaj najvažniji za sve tenisere na svetu, a to je broj Gren Slem titula.