Petak, 30.10.2020.

09:28

Novak srušio Nadala i ispisao istoriju tenisa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ovu godinu definitivno završiće na prvom mestu ATP liste.

Izvor: MS

Novak srušio Nadala i ispisao istoriju tenisa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

U našega Rajka golema svirajka

pre 3 godine

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjeriloAko je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu.
(drago, 30. oktobar 2020 19:46)

Broj nedelja na prvom mestu je samo statistika i ništa više. Važno je ko godinu završi na prvom mestu. Kad bi se tako računalo to bi isto bilo kao pre neku godinu kad je Liverpul 30 nedelja bio na prvom mestu a Siti mu u poslednjem kolu oduzeo titulu. Posle grem slemova najvažniji su mastersi (1000 plus završni) a tu su i Nadal i Đoković daleko ispred Federera (i pošto su nekoliko godina mlađi to će još više nadmašiti). To je kao na olimpijadi kad dva takmičara (plivača, atletičara...) imaju isti broj zlatnih gleda se sledeći element – broj srebrnih medalja. Dakle, trenutno je prvi Nadal ali Novak ima šanse da ga prestigne do kraja karijere, kao što će i Nadal daleko odmaći Federeru u slemovima (a i nije pošteno da neko igra 6 godina duže i da se računa da je bolji). Federer je imao sreće što je prvih nekoliko godina igrao sa raznim Bagditisima, Safinima i sličnim, realno je tek 5-6 u istoriji (Zverev, Tim, Medvedev ili ranije Marej, Vavrinka, Del Potro bi brisali pod sa tim Federerovim protivnicima sa kojima je osvojio prvih 8 slemova).
Federer verovatno igra najlepši i najelegantniji tenis u istoriji, ali umetnički utisak se ocenjuje u umetničkom klizanju, plivanju, ritmičkoj gimnastici a u tenisu se računaju samo poeni i pobede.

drago

pre 3 godine

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi
(mile, 

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjerilo. Ako je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu. Nakon toga Završni Mastersi. Zato se ispravljam, Federer je i dalje broj 1. Ali ako ga Nadal prestigne na RG-u, on će biti najveći. A prestici će ga slijedeće sezone.
Sto se tice podloga Djokovic na čak 2 GS-a ima negativan omjer u finalima, Federer i Nadal na po jednom. Ali opet kažem broj GS-ova.

Požuri polako

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00)

Tamo gde je najvažnije i najteže, na GS turnirima je 16-10 za Nadala.
A bilo bi i ukupno, da nije bežao od duela sa njim u onom periodu kad mu se "nije igralo" i namerno gubio od nekakvih Čekinata i sličnih, samo da sačuva svoj dragoceni h2h.

To je tako

pre 3 godine

Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Алфабет, 30. oktobar 2020 12:26)

Mogao je on to da učini odavno još pre četiri godine, ali nije.
To je taj X-Faktor zvani Novak, koji se uvek može pojaviti.
Zato priče, šta će možda biti u budućnosti, ostavi za pijacu.
Treutno nije goat, a da bi bio, MORA da ima najviše osvojenih najvažnijih turnira u sportu kojim se bavi.

Tamna je noć

pre 3 godine

(Preženo oblačno, sa kišom, 30. 2020 16:20)

Odličan komentar, sve si lepo rekao, ali kome ?
Ovima što pogledaju poneki Novakov meč u pauzi između dve sesije Parova i Zadruge ?
Odavno se ovde reklo zbogom pameti, logici i zdravom razumu.

Trolerske laži

pre 3 godine

(NO1e GOAT already!, 30. oktobar 2020 14:22)

Dokle ćeš bre da lažeš pod raličitim imenima, da je Djoković jedini u istoriji imao sva 4 slema u nizu.
Prvo, imao je 4 slema u dve različite sezone, što nije isto kao kad moraš da osvojiš Rolan garos i Vimbldon u samo mesec dana.
Drugo, pre njega je to postigao Lejver u open eri (i još jednom pre toga) i to sva četiri u istoj godini, što nikom drugom nije pošlo od ruke.
Ostale gluposti da ne komentarišem, pitaj Djokovića i sve druge tenisere koji trofeji su im najvredniji, da se ne brukaš više.

Preženo oblačno, sa kišom

pre 3 godine

@Saci
Ko ti je rekao da je najbolji i najveći svih vremena isto? Najveći može neko da bude, kad u svesti većine postane najveći, prosto uđe u legendu, kao Leteći Finac Pavo Nurmi, a niko ne može da bude najbolji jer se sportska takmičenja odvijaju u različitim vremenima. Kako da ih uporediš, izmeriš, proceniš, kako zamišljaš meč između Lejvera i Novaka, kad je Lejver igao Novak nije bio rođen, danas Novak ima 33 a Lejver 88, što ne bi odmerili snage? U svoje vreme, Lejver je bio ikona, kako bi to metaforično zvučalo, a konkurencija je bila nezamisliva - Krejmer, Pančo Gomzales, Rouzvol, Peti Badž, Jaroslav Drobni, Sedžmen, imali su profesionalne turnire "svako sa svakim", nije bilo šanse da Rouzvol ili Pančo igraju sa Fićom Krajinom, tih profi-igrača na World turu bilo je desetak, bilo je to u stvari svetsko prvenstvo profesionalaca, koji nisu mogli da igraju GS turnire, a kad bi neki amater dobio GS odmah bi išao u trupu profesionalaca. "Kad sam osvojio prvi Vimbldon dobio sam 15 funti, a kad sam prešao u profesionalce zaradio sam milion i po" (Rod Lejver).
Ne možemo zaboraviti vreme pre "Open ere", jer je tenis 130 godina stariji od ATP liste.

Saci

pre 3 godine

Nadal ne moze biti goat pa ako ima i 15 rg zato sto ipak treba sve da se gleda a ne samo gs.Najbolji primer zavrsni masters gde je on ili povredjen ili odustao ili porazen i nema jos titulu.Na zavrsnom turniru ucestvuje 8 najboljih tenisera i on ne moze da pobedi recimo Noleta ili Federera dvaput u 7 dana.Ova dvojica imaju 11 titula na ovom turniru.A gs jeste najteze osvojiti ali ipak bas u slucaju Nadala pre tri godine na us openu uzeo je titulu a nijedan protivnik u 7 meceva nije bio u prvih 20.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 3 godine

Kele sad je 20=20 i opet je rodjeni goat jel hahaha?
2 0I > 0 OI
24>16
35>28
Neka nije djokovic goat ali nije ni baletan osim u vasim glavama umjetnickog dojma. Od sledeceg rg cete pisati da je 20>21>18, jer u vasim tupavim hlavam je tako.

Klinci, ugasite se malo

pre 3 godine

Znači, kad izjednačiš neki rekord ispisao si istoriju, znači da stari rekord više ne važi, znači dok raja prdi pasulj nije poskupeo.

Samo pitam

pre 3 godine

Kad imate 5 pluseva i to stoji pola sata, a onda za pet minuta stigne 57 minusa, jasno je da Novak ima botove. Kako ga nije sramota? Nešto se ućutao oko "Korona Novak asosiješn", da li je ta mašina za rušenje ATP proradila? Sam je rekao da su Ameri protiv, a ja mislim da su mu rekli: ako nastaviš da rovariš protiv ATP, bićeš skinut s liste i igraćeš samo turnire koje ti organizuješ. Mogli bi i da mu oduzmu sva "znamenja" koja je pod njihovom zastavom stekao. Privatna su firma, kao Vartolomej u košarci, radi šta hoće. Ajde još jednom: da li je proradila Novakova asocijacija (asosiješn)?

Brzi Gonzales

pre 3 godine

Počeo je da ruši Nadala na
papiru a na teren bolje da ne izlazi sa njim. Tako mi je delovao poslednji njihov meč.
(zoran, 30. oktobar 2020 13:02)

Na terenu je 29-27 za Djokovica.

Hak Fin

pre 3 godine

ATP jos nista zvanično nije objavio, mislim svima je jasno da je Novak prvi u ovoj 2020. nego se ceka valjda da Novak osvoji titulu u Beču ili da Nadal zvanicno prizna da odustaje od nemoguce misije tj 15 pobeda u nizu. U svakom slucaju valjda će na novoj listi pisati tih 6 puta na kraju godine na 1. mestu....

NO1e GOAT already!

pre 3 godine

@Ko je GOAT:

Racunica ti je uglavnom dobra ali si potpuno ignorisao sledece:
*najbolja sezona u istoriji tenisa
*najvise ATP poena u jednoj sezoni ikada
*najbolja dekada u istoriji tenisa
*pozitivan h2h sa SVIM glavnim konkurentima
*najbolji ELO rating ikada
*najvise nedelja provedenih na broju jedan
*najvise godina zavrsenih na broju jedan
*jedini u istoriji tenisa koji je osvojio sve masterse (i to dva puta)
*jedini u istoriji tenisa koji je ISTOVREMENo drzao sva 4 GS naslova i Zavrsni Masters

Ne moze Nadal nikada biti GOAT kada ne drzi ni jedan jedini rekord samostalno, dok Djokovic drze sve gore navedene najvaznije teniske rekorde sam samcat!!!

E, kad sve to ubacis u racunicu, onda bez imalo razmisljanja dobijes pravog GOAT-a tenisa, jednog i jedingo, naseg Novaka GOATovica!!!

mile

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.
(drago, 30. oktobar 2020 12:50)

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi

CroFed

pre 3 godine

@Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

Što bi duplo osvojili? Pa Roger defacto je tih godina jedino od Rafe gubio, dok Nadalu su se događali porazi od Mullera (Wimbledon), Južnog (US Open), Gonzaleza (Aus Open) itd dok je Novak gubio od Safina (Wimbledon), Kohlschreibera (Roland Garros) itd

bane

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00) # Link komentara

I 15-2 na brzim podlogama u poslednjih 10 godina. Ko misli da Nadal može da dobije Đokovića na londonskom betonu, taj nije pročitao tenisku vest do ovogodišnjeg Roland Garosa.

Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

pre 3 godine

(Maratonac trči poslednji krug i pada, 30. oktobar 2020 12:02)

Dok se Nadal i Djoković nisu pojavili Fed nije ni imao konkurenciju (osim 11 godina starijeg Agasija koji 2003 ima već 32g vs Fed 22g) tako da sve te titule od Fed može okačiti mačku o rep...jeste, broje se ali protiv koga je igrao da je bilo koji od ove druge dvojice bio tada sam osvojio bi bar duplo od Fed-a...

Npovak je srpski goat, dovoljno

pre 3 godine

"Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega", kad bi ti mogao da razumeš suštinu "narodne" izreke "najveći svih vremena", ne bi nudio statistiku i brojeve. Federer je iskočio rano, u 25. godini bio je već najveći, Novak u 34. godini juri bodove i nedelje, prosto mi je odbojan da ga gledam kako se pod stare dane, sav izobličen, trudi da obori rekord i to još u doba korone. Obarati rekorde u vreme svetske zaraze mene je degutantno. Otišao je u Beč zbog bodova, a nije otišao u Pariz da brani titulu?! Jer mu 1000 stoji u zamrzivaču. Koliko briga svet za te sitne smicalice? Kad su nas izbacili sa Evropskog prvenstva i ubacili Dansku, a oni uzeli titulu, da li je to čista titula, da li blista kao čaša posle "taša", ili je ipak mutna? Ma koliko se vi trudili da brojite i sabirate, niste krivi, tako su vas učili, ali nemojte da se brukate i da lepotu u igri omalovažavate glupim mišljenjem - kome je do lepote neka gleda umetničko klizanje. Šta vi znate o "umjetničkom dojmu" sjajne Milke Babović? Na studijama ni Tesla, ni Andrić, ni Anštajn nisu imali najbolju statistiku, Andrić je jedan razred gimnazije ponavljao, Crnjanski diplomirao blizu tridesete, Tomas Man nije ni studirao, Đaja nema nijednu evropsku titulu, Sena samo tri svetske, ali su najveći. Upamti, Novak nema ni igru ni harizmu, ni publiku iza sebe, iako je možda najbolji, da bi bio najveći.

Nikola

pre 3 godine

(Ko je GOAT, 30. oktobar 2020 11:49)

Sve si lepo napisao i jasno pokazao zašto je Nadal trenutno GOAT.
Ipak ti se potkrala mala greška, koju bih ispravio,
Odnos pobeda u GS finalima je 5:4 za Nadala, a ne za Novaka, čisto da ne bude zabune.
Takođe, Nadal vodi 16:10 u svim njihovim međusobnim susretima na GS turnirima.

Od prirode niko nije jači

pre 3 godine

Ne mislim da umem da pišem, za razliku od klinaca koji pišu stručno i misaono ("Nole, zgazi ih sve"), niti mi smetaju minusi, ali zašto ih najviše dobijam kad napišem istinu - od Novaka je samo Nadal stariji (11 meseci), Novak je na pragu 35, najveći deo sledeće sezone igraće u teškim veteranskim godinama, igra mu se zasniva na dugim poenima i maratonskom trčanju, nema u toj igra mladalačkog žara, samo cimnanja i prebacivanja preko mreže, i čekanja na taj-brek. Čak da ovi mlađi i nisu klasa, kako će on, u njegovim godinama Federer je bio deda, i Novak je onda deda, i još izgleda starije od Federera danas, da pobedi sportsku starost? U vojsku sam otišao sa 27 godina, i zezali su me, zvali me Stari. Vaši minusi neće podmladiti Novaka, bolje da se ne opirete majci prirodi.

Алфабет

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)

Постоји разлика између твојих жеља и твог мишљења и онога што је званично. А званично нигде не пише да су гренд слемови најбитнији! Али узмимо у обзир и да јесу. То су само 3 слема, Новак је то својевремено узимао у року од 10 месеци. Најмлађи је, фаворит на више подлога него Надал, Роџер има 39 година. Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?

Lars

pre 3 godine

Super Nole, ostaju samo te GS titule... da me pogresno ne razumete, Novak moze odmah u penziju sto se mene tice ali ako pricamo o GOATu, tu se gledaju GS titule.

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Kada se godina bude završavala imaće 33 i 7 meseci (rodjen krajem maja 1997)!
(Dex, 30. oktobar 2020 11:29)

Lako mu je, kad je 11 godina mlađi. ;)

drago

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.

Stole

pre 3 godine

Само се то гледа.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)
Lud čovek može da gleda i samo u jednu tačku i da tvrdi kako samo u tu tačku treba svi da gledaju. Ludaku je ta jedna tačka čitav svet, sve.

Maratonac trči poslednji krug i pada

pre 3 godine

Ako je neko sa 28 godina imao GS titula koliko sada ima Novak, i nedelja koliko ih sada ima čovek od 34 godine, tada se u svetu pojavio najbolji svih vremena, imao je igru i pojavu, Novak može da obara rekorde i do 45, ima te meditacije i semirovsku energiju, ali starost u tenisu kukavna je zabluda prema mladosti. Letva, letvica, postavljena je visoko, i na vreme, ne može je Novak, koji je sa Nadalom najstariji igrač, toliko se u licu izmenio da ga ne prepoznajem, zaista je ostario, preskočiti. Još jedna godina, to mu je 35, i biće kraj. I kad obori stare rekorde, ni to mu neće pomoći da preskoči letvicu koja podignuta pre deset godina.

sakupljač minusa

pre 3 godine

Vidim, svi ostali igrači mu čestitaju i javljaju se. Evo sad će i ovi naši. a i Ronaldo i Mesi priznali na istagramu da nema većeg uspeha od ovog Novakovog

fd

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.

Svakodnevni istorijski rekordi mogu da uguše istoriju

pre 3 godine

U redu, svi njegovi rekordi su istorijski, sa svih strana samo zurle i talambasi, i poneki kontrabas, slavlje za istoriju, a da li cenzor (izvinite, 21. je vek?!) misli da mala sumnje, ako je slobodni građanin iskaže, ne sme da bude objavljena? Ja sam samo posumnjao da li je istorija toliko široka da u nju mogu da stanu svi njegovi rekordi, jer ih postiže, prema pisanju medija, svakog dana. Zašto svi moramo da mislimo kako su svi njegovi rekordi istorijski? Ove godine mnogi turniri nisu odigrani, nekoliko je odigrano u neregularnim uslovima, bez publike, živelo se u mehurima, mnogo otkaza najboljih tenisera, ne-re-gu-lar-na godina, ako vetar jače duva u atletici se rekordi ne priznaju. Ovi što čekaju zvanično proglašenje "goata", zašto ne kažu i nama kad je taj dan i gde će odvijati svečanost, svi želimo da dođemo. Zašto niko pre Novaka nije proglasio "goata", da li je u istoriji bio još neko ko je držao najviše rekorda? Novaku su izvesne samo nedelje i ništa više. Za sve ostalo mora da se igra - GS titule, broj osvojenih turnira. "Novak je za mene već sada goat", napisao je Milan_PT 2015. godine. Tako znači?

Vagar

pre 3 godine

Ako bude išlo sve kako treba,u martu će da uđe u istoriju ovog sporta sa najviše nedelja na prvom mestu ikad.Čini mi se 8.marta,kao poklon Jeleni.Da nije bilo korone i da nije bilo zaustavljanja vremena,to bi se već dogodilo ovog oktobra.

Сеновић

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.

Ko je GOAT

pre 3 godine

Zašto Federer više nije GOAT i zašto je Nadal trenutno GOAT

Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega.
Tokom cele svoje karijere, protiv Nadala i Đokovića, Federer je pobedio ukupno samo 4 od 14 Grand Slam finala odigranih sa svoja dva velika rivala. Takođe, Federer nema zlatne olimpijske medalje, i ima 7 odnosno 8 master titula manje od Federera i Đokovića.
Đoković je pobedio u 4 Grand Slam finala (od 5) protiv Federera. Federer je samo jednom u karijeri pobedio Đokovića u Grand Slam finalu (pre 13 godina na US Openu 2007).
Nadal je pobedio 6 i izgubio 3 Grand Slam finala protiv Federera (Vimbldon 2006 i 2007, i Australija 2017).
Federer je osvojio 4 Grand Slam titule (od 20) protiv Nadala i Đokovića, i u 13 Grand Slam finala koje je igrao sa svoja dva velika rivala.
Nadal je osvojio 10 grend slem titula (od 20) protiv Federera i Đokovića.
Đoković je osvojio 8 grend slem titula (od 17) protiv Federera i Nadala.
Odnos u pobedama u Grand Slam finalu Đoković - Nadal je 5 : 4.
Nadal ima isti broj Grand Slam titula (20) kao i Federer, ali Rafael ima 7 Masters titula više (35) od Federera (28).
Nadal ima 2 zlatne olimpijske medalje, a Federer nula.
Đoković ima 17 Grand Slam titula, ali ima rekordne (36) Master titule i ima samo jednu titulu na Finalnom turniru na kraju godine (5) manje od Federera (6).
Na osnovu svega rečenog, može se zaključiti da je Nadal, u ovom trenutku, GOAT.

Sasa

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)
(Boyka, 30. oktobar 2020 10:10) # Link komentara

Nije mogao uticati na Wimbldon, turnir je otkazan. Na USO jeste napravio budalastinu. Govoreci o RG-u, opet ludost jer je imao zelju da menja igru u odnosu na onu kojom se inace uspesno suprotstavljao Nadalu i pobrdjivao ma sljaci. Sada neka bude pametniji. I dalje zavisi od njega. Ili....

Da li će Novak igrat' u Sofiji? Naravno!

pre 3 godine

U našem tenisu imali smo dve jake teniserke, jedna je igrala samo velike turnire i slikala se za ženske listove, povukla se u 28. godini, osvojila je i GS, i danas je na naslovnim stranama, jedna je igrala sve turnire, naročito kineske, da bi imala što više titula, GS nikad nije osvojila. Novak juri bodove i nedelje, Nadal ne juri. Nije išao u Tokijo da ispita teren uoči OI (otkazane i ne zna se kada će biti), kad se ženio, dve nedelje je propustio, nije išao u Šangaj a otkazao je sve do kraja iako je mogao da bude prvi na kraju godine. Nedelje Novaku neće doneti "najveći svih vremena", navijači širom sveta imaju idola i ne zanimaju ih liste.

Dex

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Tih 237 uzastopnih nedelja na svojevrstan način opisuje konkurenciju koju je imao. Novak se na prvom mestu smenjivao s Federerom, Nadalom u Marijem što svedoči o ipak jakoj konkurenciji. Oboriće Novak sve rekorde, i te Grenslemove, 100%

Roi

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Novakov niz od 122 uzastopne nedelje je odavno završen.
Sada je trenutno na 11 uzastopnih nedelja!

Cane

pre 3 godine

Mislim da će Novak pobediti Nadala u "tie-breaku" njihovih karijera. Zasad zapravo niko nije napravio brejk, svaki dobija svoje.

Đoković sada ima servis na svoja dva: završni i AO. Ako izgubi i jedan, moraće da se "vadi" na Garosu i olimpijskim igrama. Naravno, ukoliko niko od njih dvojice na zatraži "medical time-out" jer i ovaj "meč života" igraju već jako dugo, čitav život zapravo.

Goran

pre 3 godine

Gledao sam juce egzibicioni mec parova iz 2010. u kome su ucestvovali Nadal i Agasi sa jedne strane a Federer i Sampras sa druge. Ono sto mi je upalo u oci je da je vec tada sa 28 godina Federer imao 16 slemova i 275 nedelja na prvom mestu i bio je tretiran kao bog. Nadal je imao 6 slemova i 23 godine a Novak koji nije ucestvovao u mecu je tada imao samo 1 slem i nula nedelja na prvom mestu. Ovde postoji vise poenti. Prvo, Federer je skoro sve nedelje na prvom mestu imao do 2010. dok su Novak i Nadal bili vrlo mladi ili nisu ni igrali. Drugo, Novak je danas bolji nego tada Federer ali ne uziva ni delic postovanja koji je tada uzivao Federer. Problem je sto je lestvica podignuta do neba.

Bracalic

pre 3 godine

Sad jos zavrsni da osvoji i onda lagano.
Samo da ga zdravlje posluzi, i da tempira formu za slemove na travi i betonu. Ne mora na RG ni da ide, neka Rafi to.

Boyka

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)

Klub 311+

pre 3 godine

Klub rezervisan za jednog člana.Godine uspona,godine padova, niko mu ništa nije poklonio,pobedio je vetrenjače svetskog tenisa u obliku Atp glavešina, velikih sponzora, organizatore GS. Bravo Novače i hvala ti za sva nerviranja i velike radosti.

Goran

pre 3 godine

Gledao sam juce egzibicioni mec parova iz 2010. u kome su ucestvovali Nadal i Agasi sa jedne strane a Federer i Sampras sa druge. Ono sto mi je upalo u oci je da je vec tada sa 28 godina Federer imao 16 slemova i 275 nedelja na prvom mestu i bio je tretiran kao bog. Nadal je imao 6 slemova i 23 godine a Novak koji nije ucestvovao u mecu je tada imao samo 1 slem i nula nedelja na prvom mestu. Ovde postoji vise poenti. Prvo, Federer je skoro sve nedelje na prvom mestu imao do 2010. dok su Novak i Nadal bili vrlo mladi ili nisu ni igrali. Drugo, Novak je danas bolji nego tada Federer ali ne uziva ni delic postovanja koji je tada uzivao Federer. Problem je sto je lestvica podignuta do neba.

Klub 311+

pre 3 godine

Klub rezervisan za jednog člana.Godine uspona,godine padova, niko mu ništa nije poklonio,pobedio je vetrenjače svetskog tenisa u obliku Atp glavešina, velikih sponzora, organizatore GS. Bravo Novače i hvala ti za sva nerviranja i velike radosti.

Bracalic

pre 3 godine

Sad jos zavrsni da osvoji i onda lagano.
Samo da ga zdravlje posluzi, i da tempira formu za slemove na travi i betonu. Ne mora na RG ni da ide, neka Rafi to.

Boyka

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)

Алфабет

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)

Постоји разлика између твојих жеља и твог мишљења и онога што је званично. А званично нигде не пише да су гренд слемови најбитнији! Али узмимо у обзир и да јесу. То су само 3 слема, Новак је то својевремено узимао у року од 10 месеци. Најмлађи је, фаворит на више подлога него Надал, Роџер има 39 година. Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?

Vagar

pre 3 godine

Ako bude išlo sve kako treba,u martu će da uđe u istoriju ovog sporta sa najviše nedelja na prvom mestu ikad.Čini mi se 8.marta,kao poklon Jeleni.Da nije bilo korone i da nije bilo zaustavljanja vremena,to bi se već dogodilo ovog oktobra.

Sasa

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)
(Boyka, 30. oktobar 2020 10:10) # Link komentara

Nije mogao uticati na Wimbldon, turnir je otkazan. Na USO jeste napravio budalastinu. Govoreci o RG-u, opet ludost jer je imao zelju da menja igru u odnosu na onu kojom se inace uspesno suprotstavljao Nadalu i pobrdjivao ma sljaci. Sada neka bude pametniji. I dalje zavisi od njega. Ili....

Cane

pre 3 godine

Mislim da će Novak pobediti Nadala u "tie-breaku" njihovih karijera. Zasad zapravo niko nije napravio brejk, svaki dobija svoje.

Đoković sada ima servis na svoja dva: završni i AO. Ako izgubi i jedan, moraće da se "vadi" na Garosu i olimpijskim igrama. Naravno, ukoliko niko od njih dvojice na zatraži "medical time-out" jer i ovaj "meč života" igraju već jako dugo, čitav život zapravo.

Stole

pre 3 godine

Само се то гледа.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)
Lud čovek može da gleda i samo u jednu tačku i da tvrdi kako samo u tu tačku treba svi da gledaju. Ludaku je ta jedna tačka čitav svet, sve.

Lars

pre 3 godine

Super Nole, ostaju samo te GS titule... da me pogresno ne razumete, Novak moze odmah u penziju sto se mene tice ali ako pricamo o GOATu, tu se gledaju GS titule.

Dex

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Tih 237 uzastopnih nedelja na svojevrstan način opisuje konkurenciju koju je imao. Novak se na prvom mestu smenjivao s Federerom, Nadalom u Marijem što svedoči o ipak jakoj konkurenciji. Oboriće Novak sve rekorde, i te Grenslemove, 100%

NO1e GOAT already!

pre 3 godine

@Ko je GOAT:

Racunica ti je uglavnom dobra ali si potpuno ignorisao sledece:
*najbolja sezona u istoriji tenisa
*najvise ATP poena u jednoj sezoni ikada
*najbolja dekada u istoriji tenisa
*pozitivan h2h sa SVIM glavnim konkurentima
*najbolji ELO rating ikada
*najvise nedelja provedenih na broju jedan
*najvise godina zavrsenih na broju jedan
*jedini u istoriji tenisa koji je osvojio sve masterse (i to dva puta)
*jedini u istoriji tenisa koji je ISTOVREMENo drzao sva 4 GS naslova i Zavrsni Masters

Ne moze Nadal nikada biti GOAT kada ne drzi ni jedan jedini rekord samostalno, dok Djokovic drze sve gore navedene najvaznije teniske rekorde sam samcat!!!

E, kad sve to ubacis u racunicu, onda bez imalo razmisljanja dobijes pravog GOAT-a tenisa, jednog i jedingo, naseg Novaka GOATovica!!!

Сеновић

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.

drago

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.

Brzi Gonzales

pre 3 godine

Počeo je da ruši Nadala na
papiru a na teren bolje da ne izlazi sa njim. Tako mi je delovao poslednji njihov meč.
(zoran, 30. oktobar 2020 13:02)

Na terenu je 29-27 za Djokovica.

fd

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.

Maratonac trči poslednji krug i pada

pre 3 godine

Ako je neko sa 28 godina imao GS titula koliko sada ima Novak, i nedelja koliko ih sada ima čovek od 34 godine, tada se u svetu pojavio najbolji svih vremena, imao je igru i pojavu, Novak može da obara rekorde i do 45, ima te meditacije i semirovsku energiju, ali starost u tenisu kukavna je zabluda prema mladosti. Letva, letvica, postavljena je visoko, i na vreme, ne može je Novak, koji je sa Nadalom najstariji igrač, toliko se u licu izmenio da ga ne prepoznajem, zaista je ostario, preskočiti. Još jedna godina, to mu je 35, i biće kraj. I kad obori stare rekorde, ni to mu neće pomoći da preskoči letvicu koja podignuta pre deset godina.

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Kada se godina bude završavala imaće 33 i 7 meseci (rodjen krajem maja 1997)!
(Dex, 30. oktobar 2020 11:29)

Lako mu je, kad je 11 godina mlađi. ;)

mile

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.
(drago, 30. oktobar 2020 12:50)

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi

sakupljač minusa

pre 3 godine

Vidim, svi ostali igrači mu čestitaju i javljaju se. Evo sad će i ovi naši. a i Ronaldo i Mesi priznali na istagramu da nema većeg uspeha od ovog Novakovog

Ko je GOAT

pre 3 godine

Zašto Federer više nije GOAT i zašto je Nadal trenutno GOAT

Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega.
Tokom cele svoje karijere, protiv Nadala i Đokovića, Federer je pobedio ukupno samo 4 od 14 Grand Slam finala odigranih sa svoja dva velika rivala. Takođe, Federer nema zlatne olimpijske medalje, i ima 7 odnosno 8 master titula manje od Federera i Đokovića.
Đoković je pobedio u 4 Grand Slam finala (od 5) protiv Federera. Federer je samo jednom u karijeri pobedio Đokovića u Grand Slam finalu (pre 13 godina na US Openu 2007).
Nadal je pobedio 6 i izgubio 3 Grand Slam finala protiv Federera (Vimbldon 2006 i 2007, i Australija 2017).
Federer je osvojio 4 Grand Slam titule (od 20) protiv Nadala i Đokovića, i u 13 Grand Slam finala koje je igrao sa svoja dva velika rivala.
Nadal je osvojio 10 grend slem titula (od 20) protiv Federera i Đokovića.
Đoković je osvojio 8 grend slem titula (od 17) protiv Federera i Nadala.
Odnos u pobedama u Grand Slam finalu Đoković - Nadal je 5 : 4.
Nadal ima isti broj Grand Slam titula (20) kao i Federer, ali Rafael ima 7 Masters titula više (35) od Federera (28).
Nadal ima 2 zlatne olimpijske medalje, a Federer nula.
Đoković ima 17 Grand Slam titula, ali ima rekordne (36) Master titule i ima samo jednu titulu na Finalnom turniru na kraju godine (5) manje od Federera (6).
Na osnovu svega rečenog, može se zaključiti da je Nadal, u ovom trenutku, GOAT.

Hak Fin

pre 3 godine

ATP jos nista zvanično nije objavio, mislim svima je jasno da je Novak prvi u ovoj 2020. nego se ceka valjda da Novak osvoji titulu u Beču ili da Nadal zvanicno prizna da odustaje od nemoguce misije tj 15 pobeda u nizu. U svakom slucaju valjda će na novoj listi pisati tih 6 puta na kraju godine na 1. mestu....

Klinci, ugasite se malo

pre 3 godine

Znači, kad izjednačiš neki rekord ispisao si istoriju, znači da stari rekord više ne važi, znači dok raja prdi pasulj nije poskupeo.

Trolerske laži

pre 3 godine

(NO1e GOAT already!, 30. oktobar 2020 14:22)

Dokle ćeš bre da lažeš pod raličitim imenima, da je Djoković jedini u istoriji imao sva 4 slema u nizu.
Prvo, imao je 4 slema u dve različite sezone, što nije isto kao kad moraš da osvojiš Rolan garos i Vimbldon u samo mesec dana.
Drugo, pre njega je to postigao Lejver u open eri (i još jednom pre toga) i to sva četiri u istoj godini, što nikom drugom nije pošlo od ruke.
Ostale gluposti da ne komentarišem, pitaj Djokovića i sve druge tenisere koji trofeji su im najvredniji, da se ne brukaš više.

Preženo oblačno, sa kišom

pre 3 godine

@Saci
Ko ti je rekao da je najbolji i najveći svih vremena isto? Najveći može neko da bude, kad u svesti većine postane najveći, prosto uđe u legendu, kao Leteći Finac Pavo Nurmi, a niko ne može da bude najbolji jer se sportska takmičenja odvijaju u različitim vremenima. Kako da ih uporediš, izmeriš, proceniš, kako zamišljaš meč između Lejvera i Novaka, kad je Lejver igao Novak nije bio rođen, danas Novak ima 33 a Lejver 88, što ne bi odmerili snage? U svoje vreme, Lejver je bio ikona, kako bi to metaforično zvučalo, a konkurencija je bila nezamisliva - Krejmer, Pančo Gomzales, Rouzvol, Peti Badž, Jaroslav Drobni, Sedžmen, imali su profesionalne turnire "svako sa svakim", nije bilo šanse da Rouzvol ili Pančo igraju sa Fićom Krajinom, tih profi-igrača na World turu bilo je desetak, bilo je to u stvari svetsko prvenstvo profesionalaca, koji nisu mogli da igraju GS turnire, a kad bi neki amater dobio GS odmah bi išao u trupu profesionalaca. "Kad sam osvojio prvi Vimbldon dobio sam 15 funti, a kad sam prešao u profesionalce zaradio sam milion i po" (Rod Lejver).
Ne možemo zaboraviti vreme pre "Open ere", jer je tenis 130 godina stariji od ATP liste.

Da li će Novak igrat' u Sofiji? Naravno!

pre 3 godine

U našem tenisu imali smo dve jake teniserke, jedna je igrala samo velike turnire i slikala se za ženske listove, povukla se u 28. godini, osvojila je i GS, i danas je na naslovnim stranama, jedna je igrala sve turnire, naročito kineske, da bi imala što više titula, GS nikad nije osvojila. Novak juri bodove i nedelje, Nadal ne juri. Nije išao u Tokijo da ispita teren uoči OI (otkazane i ne zna se kada će biti), kad se ženio, dve nedelje je propustio, nije išao u Šangaj a otkazao je sve do kraja iako je mogao da bude prvi na kraju godine. Nedelje Novaku neće doneti "najveći svih vremena", navijači širom sveta imaju idola i ne zanimaju ih liste.

bane

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00) # Link komentara

I 15-2 na brzim podlogama u poslednjih 10 godina. Ko misli da Nadal može da dobije Đokovića na londonskom betonu, taj nije pročitao tenisku vest do ovogodišnjeg Roland Garosa.

Požuri polako

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00)

Tamo gde je najvažnije i najteže, na GS turnirima je 16-10 za Nadala.
A bilo bi i ukupno, da nije bežao od duela sa njim u onom periodu kad mu se "nije igralo" i namerno gubio od nekakvih Čekinata i sličnih, samo da sačuva svoj dragoceni h2h.

Npovak je srpski goat, dovoljno

pre 3 godine

"Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega", kad bi ti mogao da razumeš suštinu "narodne" izreke "najveći svih vremena", ne bi nudio statistiku i brojeve. Federer je iskočio rano, u 25. godini bio je već najveći, Novak u 34. godini juri bodove i nedelje, prosto mi je odbojan da ga gledam kako se pod stare dane, sav izobličen, trudi da obori rekord i to još u doba korone. Obarati rekorde u vreme svetske zaraze mene je degutantno. Otišao je u Beč zbog bodova, a nije otišao u Pariz da brani titulu?! Jer mu 1000 stoji u zamrzivaču. Koliko briga svet za te sitne smicalice? Kad su nas izbacili sa Evropskog prvenstva i ubacili Dansku, a oni uzeli titulu, da li je to čista titula, da li blista kao čaša posle "taša", ili je ipak mutna? Ma koliko se vi trudili da brojite i sabirate, niste krivi, tako su vas učili, ali nemojte da se brukate i da lepotu u igri omalovažavate glupim mišljenjem - kome je do lepote neka gleda umetničko klizanje. Šta vi znate o "umjetničkom dojmu" sjajne Milke Babović? Na studijama ni Tesla, ni Andrić, ni Anštajn nisu imali najbolju statistiku, Andrić je jedan razred gimnazije ponavljao, Crnjanski diplomirao blizu tridesete, Tomas Man nije ni studirao, Đaja nema nijednu evropsku titulu, Sena samo tri svetske, ali su najveći. Upamti, Novak nema ni igru ni harizmu, ni publiku iza sebe, iako je možda najbolji, da bi bio najveći.

Od prirode niko nije jači

pre 3 godine

Ne mislim da umem da pišem, za razliku od klinaca koji pišu stručno i misaono ("Nole, zgazi ih sve"), niti mi smetaju minusi, ali zašto ih najviše dobijam kad napišem istinu - od Novaka je samo Nadal stariji (11 meseci), Novak je na pragu 35, najveći deo sledeće sezone igraće u teškim veteranskim godinama, igra mu se zasniva na dugim poenima i maratonskom trčanju, nema u toj igra mladalačkog žara, samo cimnanja i prebacivanja preko mreže, i čekanja na taj-brek. Čak da ovi mlađi i nisu klasa, kako će on, u njegovim godinama Federer je bio deda, i Novak je onda deda, i još izgleda starije od Federera danas, da pobedi sportsku starost? U vojsku sam otišao sa 27 godina, i zezali su me, zvali me Stari. Vaši minusi neće podmladiti Novaka, bolje da se ne opirete majci prirodi.

Nikola

pre 3 godine

(Ko je GOAT, 30. oktobar 2020 11:49)

Sve si lepo napisao i jasno pokazao zašto je Nadal trenutno GOAT.
Ipak ti se potkrala mala greška, koju bih ispravio,
Odnos pobeda u GS finalima je 5:4 za Nadala, a ne za Novaka, čisto da ne bude zabune.
Takođe, Nadal vodi 16:10 u svim njihovim međusobnim susretima na GS turnirima.

Roi

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Novakov niz od 122 uzastopne nedelje je odavno završen.
Sada je trenutno na 11 uzastopnih nedelja!

Svakodnevni istorijski rekordi mogu da uguše istoriju

pre 3 godine

U redu, svi njegovi rekordi su istorijski, sa svih strana samo zurle i talambasi, i poneki kontrabas, slavlje za istoriju, a da li cenzor (izvinite, 21. je vek?!) misli da mala sumnje, ako je slobodni građanin iskaže, ne sme da bude objavljena? Ja sam samo posumnjao da li je istorija toliko široka da u nju mogu da stanu svi njegovi rekordi, jer ih postiže, prema pisanju medija, svakog dana. Zašto svi moramo da mislimo kako su svi njegovi rekordi istorijski? Ove godine mnogi turniri nisu odigrani, nekoliko je odigrano u neregularnim uslovima, bez publike, živelo se u mehurima, mnogo otkaza najboljih tenisera, ne-re-gu-lar-na godina, ako vetar jače duva u atletici se rekordi ne priznaju. Ovi što čekaju zvanično proglašenje "goata", zašto ne kažu i nama kad je taj dan i gde će odvijati svečanost, svi želimo da dođemo. Zašto niko pre Novaka nije proglasio "goata", da li je u istoriji bio još neko ko je držao najviše rekorda? Novaku su izvesne samo nedelje i ništa više. Za sve ostalo mora da se igra - GS titule, broj osvojenih turnira. "Novak je za mene već sada goat", napisao je Milan_PT 2015. godine. Tako znači?

To je tako

pre 3 godine

Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Алфабет, 30. oktobar 2020 12:26)

Mogao je on to da učini odavno još pre četiri godine, ali nije.
To je taj X-Faktor zvani Novak, koji se uvek može pojaviti.
Zato priče, šta će možda biti u budućnosti, ostavi za pijacu.
Treutno nije goat, a da bi bio, MORA da ima najviše osvojenih najvažnijih turnira u sportu kojim se bavi.

Tamna je noć

pre 3 godine

(Preženo oblačno, sa kišom, 30. 2020 16:20)

Odličan komentar, sve si lepo rekao, ali kome ?
Ovima što pogledaju poneki Novakov meč u pauzi između dve sesije Parova i Zadruge ?
Odavno se ovde reklo zbogom pameti, logici i zdravom razumu.

Samo pitam

pre 3 godine

Kad imate 5 pluseva i to stoji pola sata, a onda za pet minuta stigne 57 minusa, jasno je da Novak ima botove. Kako ga nije sramota? Nešto se ućutao oko "Korona Novak asosiješn", da li je ta mašina za rušenje ATP proradila? Sam je rekao da su Ameri protiv, a ja mislim da su mu rekli: ako nastaviš da rovariš protiv ATP, bićeš skinut s liste i igraćeš samo turnire koje ti organizuješ. Mogli bi i da mu oduzmu sva "znamenja" koja je pod njihovom zastavom stekao. Privatna su firma, kao Vartolomej u košarci, radi šta hoće. Ajde još jednom: da li je proradila Novakova asocijacija (asosiješn)?

Saci

pre 3 godine

Nadal ne moze biti goat pa ako ima i 15 rg zato sto ipak treba sve da se gleda a ne samo gs.Najbolji primer zavrsni masters gde je on ili povredjen ili odustao ili porazen i nema jos titulu.Na zavrsnom turniru ucestvuje 8 najboljih tenisera i on ne moze da pobedi recimo Noleta ili Federera dvaput u 7 dana.Ova dvojica imaju 11 titula na ovom turniru.A gs jeste najteze osvojiti ali ipak bas u slucaju Nadala pre tri godine na us openu uzeo je titulu a nijedan protivnik u 7 meceva nije bio u prvih 20.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 3 godine

Kele sad je 20=20 i opet je rodjeni goat jel hahaha?
2 0I > 0 OI
24>16
35>28
Neka nije djokovic goat ali nije ni baletan osim u vasim glavama umjetnickog dojma. Od sledeceg rg cete pisati da je 20>21>18, jer u vasim tupavim hlavam je tako.

U našega Rajka golema svirajka

pre 3 godine

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjeriloAko je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu.
(drago, 30. oktobar 2020 19:46)

Broj nedelja na prvom mestu je samo statistika i ništa više. Važno je ko godinu završi na prvom mestu. Kad bi se tako računalo to bi isto bilo kao pre neku godinu kad je Liverpul 30 nedelja bio na prvom mestu a Siti mu u poslednjem kolu oduzeo titulu. Posle grem slemova najvažniji su mastersi (1000 plus završni) a tu su i Nadal i Đoković daleko ispred Federera (i pošto su nekoliko godina mlađi to će još više nadmašiti). To je kao na olimpijadi kad dva takmičara (plivača, atletičara...) imaju isti broj zlatnih gleda se sledeći element – broj srebrnih medalja. Dakle, trenutno je prvi Nadal ali Novak ima šanse da ga prestigne do kraja karijere, kao što će i Nadal daleko odmaći Federeru u slemovima (a i nije pošteno da neko igra 6 godina duže i da se računa da je bolji). Federer je imao sreće što je prvih nekoliko godina igrao sa raznim Bagditisima, Safinima i sličnim, realno je tek 5-6 u istoriji (Zverev, Tim, Medvedev ili ranije Marej, Vavrinka, Del Potro bi brisali pod sa tim Federerovim protivnicima sa kojima je osvojio prvih 8 slemova).
Federer verovatno igra najlepši i najelegantniji tenis u istoriji, ali umetnički utisak se ocenjuje u umetničkom klizanju, plivanju, ritmičkoj gimnastici a u tenisu se računaju samo poeni i pobede.

Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

pre 3 godine

(Maratonac trči poslednji krug i pada, 30. oktobar 2020 12:02)

Dok se Nadal i Djoković nisu pojavili Fed nije ni imao konkurenciju (osim 11 godina starijeg Agasija koji 2003 ima već 32g vs Fed 22g) tako da sve te titule od Fed može okačiti mačku o rep...jeste, broje se ali protiv koga je igrao da je bilo koji od ove druge dvojice bio tada sam osvojio bi bar duplo od Fed-a...

CroFed

pre 3 godine

@Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

Što bi duplo osvojili? Pa Roger defacto je tih godina jedino od Rafe gubio, dok Nadalu su se događali porazi od Mullera (Wimbledon), Južnog (US Open), Gonzaleza (Aus Open) itd dok je Novak gubio od Safina (Wimbledon), Kohlschreibera (Roland Garros) itd

drago

pre 3 godine

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi
(mile, 

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjerilo. Ako je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu. Nakon toga Završni Mastersi. Zato se ispravljam, Federer je i dalje broj 1. Ali ako ga Nadal prestigne na RG-u, on će biti najveći. A prestici će ga slijedeće sezone.
Sto se tice podloga Djokovic na čak 2 GS-a ima negativan omjer u finalima, Federer i Nadal na po jednom. Ali opet kažem broj GS-ova.

Сеновић

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.

drago

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.

Npovak je srpski goat, dovoljno

pre 3 godine

"Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega", kad bi ti mogao da razumeš suštinu "narodne" izreke "najveći svih vremena", ne bi nudio statistiku i brojeve. Federer je iskočio rano, u 25. godini bio je već najveći, Novak u 34. godini juri bodove i nedelje, prosto mi je odbojan da ga gledam kako se pod stare dane, sav izobličen, trudi da obori rekord i to još u doba korone. Obarati rekorde u vreme svetske zaraze mene je degutantno. Otišao je u Beč zbog bodova, a nije otišao u Pariz da brani titulu?! Jer mu 1000 stoji u zamrzivaču. Koliko briga svet za te sitne smicalice? Kad su nas izbacili sa Evropskog prvenstva i ubacili Dansku, a oni uzeli titulu, da li je to čista titula, da li blista kao čaša posle "taša", ili je ipak mutna? Ma koliko se vi trudili da brojite i sabirate, niste krivi, tako su vas učili, ali nemojte da se brukate i da lepotu u igri omalovažavate glupim mišljenjem - kome je do lepote neka gleda umetničko klizanje. Šta vi znate o "umjetničkom dojmu" sjajne Milke Babović? Na studijama ni Tesla, ni Andrić, ni Anštajn nisu imali najbolju statistiku, Andrić je jedan razred gimnazije ponavljao, Crnjanski diplomirao blizu tridesete, Tomas Man nije ni studirao, Đaja nema nijednu evropsku titulu, Sena samo tri svetske, ali su najveći. Upamti, Novak nema ni igru ni harizmu, ni publiku iza sebe, iako je možda najbolji, da bi bio najveći.

fd

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.

Maratonac trči poslednji krug i pada

pre 3 godine

Ako je neko sa 28 godina imao GS titula koliko sada ima Novak, i nedelja koliko ih sada ima čovek od 34 godine, tada se u svetu pojavio najbolji svih vremena, imao je igru i pojavu, Novak može da obara rekorde i do 45, ima te meditacije i semirovsku energiju, ali starost u tenisu kukavna je zabluda prema mladosti. Letva, letvica, postavljena je visoko, i na vreme, ne može je Novak, koji je sa Nadalom najstariji igrač, toliko se u licu izmenio da ga ne prepoznajem, zaista je ostario, preskočiti. Još jedna godina, to mu je 35, i biće kraj. I kad obori stare rekorde, ni to mu neće pomoći da preskoči letvicu koja podignuta pre deset godina.

Da li će Novak igrat' u Sofiji? Naravno!

pre 3 godine

U našem tenisu imali smo dve jake teniserke, jedna je igrala samo velike turnire i slikala se za ženske listove, povukla se u 28. godini, osvojila je i GS, i danas je na naslovnim stranama, jedna je igrala sve turnire, naročito kineske, da bi imala što više titula, GS nikad nije osvojila. Novak juri bodove i nedelje, Nadal ne juri. Nije išao u Tokijo da ispita teren uoči OI (otkazane i ne zna se kada će biti), kad se ženio, dve nedelje je propustio, nije išao u Šangaj a otkazao je sve do kraja iako je mogao da bude prvi na kraju godine. Nedelje Novaku neće doneti "najveći svih vremena", navijači širom sveta imaju idola i ne zanimaju ih liste.

Ko je GOAT

pre 3 godine

Zašto Federer više nije GOAT i zašto je Nadal trenutno GOAT

Iako mnogi misle da je Federer GOAT, brojevi i statistika su protiv njega.
Tokom cele svoje karijere, protiv Nadala i Đokovića, Federer je pobedio ukupno samo 4 od 14 Grand Slam finala odigranih sa svoja dva velika rivala. Takođe, Federer nema zlatne olimpijske medalje, i ima 7 odnosno 8 master titula manje od Federera i Đokovića.
Đoković je pobedio u 4 Grand Slam finala (od 5) protiv Federera. Federer je samo jednom u karijeri pobedio Đokovića u Grand Slam finalu (pre 13 godina na US Openu 2007).
Nadal je pobedio 6 i izgubio 3 Grand Slam finala protiv Federera (Vimbldon 2006 i 2007, i Australija 2017).
Federer je osvojio 4 Grand Slam titule (od 20) protiv Nadala i Đokovića, i u 13 Grand Slam finala koje je igrao sa svoja dva velika rivala.
Nadal je osvojio 10 grend slem titula (od 20) protiv Federera i Đokovića.
Đoković je osvojio 8 grend slem titula (od 17) protiv Federera i Nadala.
Odnos u pobedama u Grand Slam finalu Đoković - Nadal je 5 : 4.
Nadal ima isti broj Grand Slam titula (20) kao i Federer, ali Rafael ima 7 Masters titula više (35) od Federera (28).
Nadal ima 2 zlatne olimpijske medalje, a Federer nula.
Đoković ima 17 Grand Slam titula, ali ima rekordne (36) Master titule i ima samo jednu titulu na Finalnom turniru na kraju godine (5) manje od Federera (6).
Na osnovu svega rečenog, može se zaključiti da je Nadal, u ovom trenutku, GOAT.

Klub 311+

pre 3 godine

Klub rezervisan za jednog člana.Godine uspona,godine padova, niko mu ništa nije poklonio,pobedio je vetrenjače svetskog tenisa u obliku Atp glavešina, velikih sponzora, organizatore GS. Bravo Novače i hvala ti za sva nerviranja i velike radosti.

Goran

pre 3 godine

Gledao sam juce egzibicioni mec parova iz 2010. u kome su ucestvovali Nadal i Agasi sa jedne strane a Federer i Sampras sa druge. Ono sto mi je upalo u oci je da je vec tada sa 28 godina Federer imao 16 slemova i 275 nedelja na prvom mestu i bio je tretiran kao bog. Nadal je imao 6 slemova i 23 godine a Novak koji nije ucestvovao u mecu je tada imao samo 1 slem i nula nedelja na prvom mestu. Ovde postoji vise poenti. Prvo, Federer je skoro sve nedelje na prvom mestu imao do 2010. dok su Novak i Nadal bili vrlo mladi ili nisu ni igrali. Drugo, Novak je danas bolji nego tada Federer ali ne uziva ni delic postovanja koji je tada uzivao Federer. Problem je sto je lestvica podignuta do neba.

Boyka

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)

Svakodnevni istorijski rekordi mogu da uguše istoriju

pre 3 godine

U redu, svi njegovi rekordi su istorijski, sa svih strana samo zurle i talambasi, i poneki kontrabas, slavlje za istoriju, a da li cenzor (izvinite, 21. je vek?!) misli da mala sumnje, ako je slobodni građanin iskaže, ne sme da bude objavljena? Ja sam samo posumnjao da li je istorija toliko široka da u nju mogu da stanu svi njegovi rekordi, jer ih postiže, prema pisanju medija, svakog dana. Zašto svi moramo da mislimo kako su svi njegovi rekordi istorijski? Ove godine mnogi turniri nisu odigrani, nekoliko je odigrano u neregularnim uslovima, bez publike, živelo se u mehurima, mnogo otkaza najboljih tenisera, ne-re-gu-lar-na godina, ako vetar jače duva u atletici se rekordi ne priznaju. Ovi što čekaju zvanično proglašenje "goata", zašto ne kažu i nama kad je taj dan i gde će odvijati svečanost, svi želimo da dođemo. Zašto niko pre Novaka nije proglasio "goata", da li je u istoriji bio još neko ko je držao najviše rekorda? Novaku su izvesne samo nedelje i ništa više. Za sve ostalo mora da se igra - GS titule, broj osvojenih turnira. "Novak je za mene već sada goat", napisao je Milan_PT 2015. godine. Tako znači?

Lars

pre 3 godine

Super Nole, ostaju samo te GS titule... da me pogresno ne razumete, Novak moze odmah u penziju sto se mene tice ali ako pricamo o GOATu, tu se gledaju GS titule.

Bracalic

pre 3 godine

Sad jos zavrsni da osvoji i onda lagano.
Samo da ga zdravlje posluzi, i da tempira formu za slemove na travi i betonu. Ne mora na RG ni da ide, neka Rafi to.

NO1e GOAT already!

pre 3 godine

@Ko je GOAT:

Racunica ti je uglavnom dobra ali si potpuno ignorisao sledece:
*najbolja sezona u istoriji tenisa
*najvise ATP poena u jednoj sezoni ikada
*najbolja dekada u istoriji tenisa
*pozitivan h2h sa SVIM glavnim konkurentima
*najbolji ELO rating ikada
*najvise nedelja provedenih na broju jedan
*najvise godina zavrsenih na broju jedan
*jedini u istoriji tenisa koji je osvojio sve masterse (i to dva puta)
*jedini u istoriji tenisa koji je ISTOVREMENo drzao sva 4 GS naslova i Zavrsni Masters

Ne moze Nadal nikada biti GOAT kada ne drzi ni jedan jedini rekord samostalno, dok Djokovic drze sve gore navedene najvaznije teniske rekorde sam samcat!!!

E, kad sve to ubacis u racunicu, onda bez imalo razmisljanja dobijes pravog GOAT-a tenisa, jednog i jedingo, naseg Novaka GOATovica!!!

sakupljač minusa

pre 3 godine

Vidim, svi ostali igrači mu čestitaju i javljaju se. Evo sad će i ovi naši. a i Ronaldo i Mesi priznali na istagramu da nema većeg uspeha od ovog Novakovog

Алфабет

pre 3 godine

То вам је исто као када би Бразил освајао свако светско првенство, а Немачка у међувремену ван светског , побеђивала све редом и била прва репрезентација на листи ФИФА. Схватите већ једном, ово је турнирски такмичење и броје се само титуле , али само СЛЕМОВИ. О томе се на крају прича. Само се то гледа. О броју недеља нико није причао док Надал није почео да стиже и изједначи са Федерером.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)

Постоји разлика између твојих жеља и твог мишљења и онога што је званично. А званично нигде не пише да су гренд слемови најбитнији! Али узмимо у обзир и да јесу. То су само 3 слема, Новак је то својевремено узимао у року од 10 месеци. Најмлађи је, фаворит на више подлога него Надал, Роџер има 39 година. Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?

Roi

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Novakov niz od 122 uzastopne nedelje je odavno završen.
Sada je trenutno na 11 uzastopnih nedelja!

Od prirode niko nije jači

pre 3 godine

Ne mislim da umem da pišem, za razliku od klinaca koji pišu stručno i misaono ("Nole, zgazi ih sve"), niti mi smetaju minusi, ali zašto ih najviše dobijam kad napišem istinu - od Novaka je samo Nadal stariji (11 meseci), Novak je na pragu 35, najveći deo sledeće sezone igraće u teškim veteranskim godinama, igra mu se zasniva na dugim poenima i maratonskom trčanju, nema u toj igra mladalačkog žara, samo cimnanja i prebacivanja preko mreže, i čekanja na taj-brek. Čak da ovi mlađi i nisu klasa, kako će on, u njegovim godinama Federer je bio deda, i Novak je onda deda, i još izgleda starije od Federera danas, da pobedi sportsku starost? U vojsku sam otišao sa 27 godina, i zezali su me, zvali me Stari. Vaši minusi neće podmladiti Novaka, bolje da se ne opirete majci prirodi.

Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

pre 3 godine

(Maratonac trči poslednji krug i pada, 30. oktobar 2020 12:02)

Dok se Nadal i Djoković nisu pojavili Fed nije ni imao konkurenciju (osim 11 godina starijeg Agasija koji 2003 ima već 32g vs Fed 22g) tako da sve te titule od Fed može okačiti mačku o rep...jeste, broje se ali protiv koga je igrao da je bilo koji od ove druge dvojice bio tada sam osvojio bi bar duplo od Fed-a...

Saci

pre 3 godine

Nadal ne moze biti goat pa ako ima i 15 rg zato sto ipak treba sve da se gleda a ne samo gs.Najbolji primer zavrsni masters gde je on ili povredjen ili odustao ili porazen i nema jos titulu.Na zavrsnom turniru ucestvuje 8 najboljih tenisera i on ne moze da pobedi recimo Noleta ili Federera dvaput u 7 dana.Ova dvojica imaju 11 titula na ovom turniru.A gs jeste najteze osvojiti ali ipak bas u slucaju Nadala pre tri godine na us openu uzeo je titulu a nijedan protivnik u 7 meceva nije bio u prvih 20.

Vagar

pre 3 godine

Ako bude išlo sve kako treba,u martu će da uđe u istoriju ovog sporta sa najviše nedelja na prvom mestu ikad.Čini mi se 8.marta,kao poklon Jeleni.Da nije bilo korone i da nije bilo zaustavljanja vremena,to bi se već dogodilo ovog oktobra.

Požuri polako

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00)

Tamo gde je najvažnije i najteže, na GS turnirima je 16-10 za Nadala.
A bilo bi i ukupno, da nije bežao od duela sa njim u onom periodu kad mu se "nije igralo" i namerno gubio od nekakvih Čekinata i sličnih, samo da sačuva svoj dragoceni h2h.

Dex

pre 3 godine

Ono sto ja hocu da vidim je lomljenje Federerovih 237 uzastopnih nedelja (2004-2008 naravno, jer nije bilo konkurencije), Novak je na 122 i mora da ostane broj 1 jos dve godine da to srusi.
(fd, 30. oktobar 2020 11:02)

Tih 237 uzastopnih nedelja na svojevrstan način opisuje konkurenciju koju je imao. Novak se na prvom mestu smenjivao s Federerom, Nadalom u Marijem što svedoči o ipak jakoj konkurenciji. Oboriće Novak sve rekorde, i te Grenslemove, 100%

Nikola

pre 3 godine

(Ko je GOAT, 30. oktobar 2020 11:49)

Sve si lepo napisao i jasno pokazao zašto je Nadal trenutno GOAT.
Ipak ti se potkrala mala greška, koju bih ispravio,
Odnos pobeda u GS finalima je 5:4 za Nadala, a ne za Novaka, čisto da ne bude zabune.
Takođe, Nadal vodi 16:10 u svim njihovim međusobnim susretima na GS turnirima.

Brzi Gonzales

pre 3 godine

Počeo je da ruši Nadala na
papiru a na teren bolje da ne izlazi sa njim. Tako mi je delovao poslednji njihov meč.
(zoran, 30. oktobar 2020 13:02)

Na terenu je 29-27 za Djokovica.

Samo pitam

pre 3 godine

Kad imate 5 pluseva i to stoji pola sata, a onda za pet minuta stigne 57 minusa, jasno je da Novak ima botove. Kako ga nije sramota? Nešto se ućutao oko "Korona Novak asosiješn", da li je ta mašina za rušenje ATP proradila? Sam je rekao da su Ameri protiv, a ja mislim da su mu rekli: ako nastaviš da rovariš protiv ATP, bićeš skinut s liste i igraćeš samo turnire koje ti organizuješ. Mogli bi i da mu oduzmu sva "znamenja" koja je pod njihovom zastavom stekao. Privatna su firma, kao Vartolomej u košarci, radi šta hoće. Ajde još jednom: da li je proradila Novakova asocijacija (asosiješn)?

Sasa

pre 3 godine

Ostaje samo zal za ovom sezonom jer je propustio 2 GS na kojima je bio najveci favorit ( US open i Wimbldon). Ko zna mozda je mogao uzeti cak oba. To ne bi bila tako velika steta da on ima 28 god kao Tiem ali njemu je sad svaka sezona kljucna i nije mu ostalo jos toliko vrhunskih godina. Nadal je stvarno imao srece ove godine da se odrzi njegov GS a Nole da propusti 2 na kojima bi ga mogao sustici u trci za najvise GS. Jos kada kazu kako je Nole imao srece ove godine zbog rang liste... Treba dobro razmisliti ko je najbolje prosao (br.4 cele godine a da odigra samo jedan turnir, najveci rivali spreceni da igraju GS, zamrznute nedelje koje nikad nece moci da se vrate...)
(Boyka, 30. oktobar 2020 10:10) # Link komentara

Nije mogao uticati na Wimbldon, turnir je otkazan. Na USO jeste napravio budalastinu. Govoreci o RG-u, opet ludost jer je imao zelju da menja igru u odnosu na onu kojom se inace uspesno suprotstavljao Nadalu i pobrdjivao ma sljaci. Sada neka bude pametniji. I dalje zavisi od njega. Ili....

Cane

pre 3 godine

Mislim da će Novak pobediti Nadala u "tie-breaku" njihovih karijera. Zasad zapravo niko nije napravio brejk, svaki dobija svoje.

Đoković sada ima servis na svoja dva: završni i AO. Ako izgubi i jedan, moraće da se "vadi" na Garosu i olimpijskim igrama. Naravno, ukoliko niko od njih dvojice na zatraži "medical time-out" jer i ovaj "meč života" igraju već jako dugo, čitav život zapravo.

Stole

pre 3 godine

Само се то гледа.
(Сеновић, 30. oktobar 2020 11:13)
Lud čovek može da gleda i samo u jednu tačku i da tvrdi kako samo u tu tačku treba svi da gledaju. Ludaku je ta jedna tačka čitav svet, sve.

mile

pre 3 godine

Djokovic i njegovi navijači se vesele nebitnim rekordima (da su bitni Nadal bi igrao i Beč i Sofiju) dok je Nadal postao nedostizan za Djokovica (3 FS,a vise).
Da, Rafa je najveći. Odigrao je čak 19 GS-ova manje od Federera a osvojio je isto turnira. Čak i Djokovic ima 2 nastupa vise.
Ima i najbolji postotak dobivenih finala od njih trojice.
(drago, 30. oktobar 2020 12:50)

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi

bane

pre 3 godine

Na terenu je 29-27 za Djokovica.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brzi Gonzales, 30. oktobar 2020 14:00) # Link komentara

I 15-2 na brzim podlogama u poslednjih 10 godina. Ko misli da Nadal može da dobije Đokovića na londonskom betonu, taj nije pročitao tenisku vest do ovogodišnjeg Roland Garosa.

Trolerske laži

pre 3 godine

(NO1e GOAT already!, 30. oktobar 2020 14:22)

Dokle ćeš bre da lažeš pod raličitim imenima, da je Djoković jedini u istoriji imao sva 4 slema u nizu.
Prvo, imao je 4 slema u dve različite sezone, što nije isto kao kad moraš da osvojiš Rolan garos i Vimbldon u samo mesec dana.
Drugo, pre njega je to postigao Lejver u open eri (i još jednom pre toga) i to sva četiri u istoj godini, što nikom drugom nije pošlo od ruke.
Ostale gluposti da ne komentarišem, pitaj Djokovića i sve druge tenisere koji trofeji su im najvredniji, da se ne brukaš više.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 3 godine

Kele sad je 20=20 i opet je rodjeni goat jel hahaha?
2 0I > 0 OI
24>16
35>28
Neka nije djokovic goat ali nije ni baletan osim u vasim glavama umjetnickog dojma. Od sledeceg rg cete pisati da je 20>21>18, jer u vasim tupavim hlavam je tako.

Hak Fin

pre 3 godine

ATP jos nista zvanično nije objavio, mislim svima je jasno da je Novak prvi u ovoj 2020. nego se ceka valjda da Novak osvoji titulu u Beču ili da Nadal zvanicno prizna da odustaje od nemoguce misije tj 15 pobeda u nizu. U svakom slucaju valjda će na novoj listi pisati tih 6 puta na kraju godine na 1. mestu....

Klinci, ugasite se malo

pre 3 godine

Znači, kad izjednačiš neki rekord ispisao si istoriju, znači da stari rekord više ne važi, znači dok raja prdi pasulj nije poskupeo.

To je tako

pre 3 godine

Да ли заиста мислиш да Новак не може то учинити? Када то буде учинио , шта ћеш онда јадо говорити?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Алфабет, 30. oktobar 2020 12:26)

Mogao je on to da učini odavno još pre četiri godine, ali nije.
To je taj X-Faktor zvani Novak, koji se uvek može pojaviti.
Zato priče, šta će možda biti u budućnosti, ostavi za pijacu.
Treutno nije goat, a da bi bio, MORA da ima najviše osvojenih najvažnijih turnira u sportu kojim se bavi.

drago

pre 3 godine

Videcemo na zavrsnom mastersu ko je ko. Tu Nadal nema gde da se sakrije. Nego da mu ne presedne na betonu, ako bude mogao da nekoga pobedi u grupi
(mile, 

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjerilo. Ako je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu. Nakon toga Završni Mastersi. Zato se ispravljam, Federer je i dalje broj 1. Ali ako ga Nadal prestigne na RG-u, on će biti najveći. A prestici će ga slijedeće sezone.
Sto se tice podloga Djokovic na čak 2 GS-a ima negativan omjer u finalima, Federer i Nadal na po jednom. Ali opet kažem broj GS-ova.

CroFed

pre 3 godine

@Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa

Što bi duplo osvojili? Pa Roger defacto je tih godina jedino od Rafe gubio, dok Nadalu su se događali porazi od Mullera (Wimbledon), Južnog (US Open), Gonzaleza (Aus Open) itd dok je Novak gubio od Safina (Wimbledon), Kohlschreibera (Roland Garros) itd

Preženo oblačno, sa kišom

pre 3 godine

@Saci
Ko ti je rekao da je najbolji i najveći svih vremena isto? Najveći može neko da bude, kad u svesti većine postane najveći, prosto uđe u legendu, kao Leteći Finac Pavo Nurmi, a niko ne može da bude najbolji jer se sportska takmičenja odvijaju u različitim vremenima. Kako da ih uporediš, izmeriš, proceniš, kako zamišljaš meč između Lejvera i Novaka, kad je Lejver igao Novak nije bio rođen, danas Novak ima 33 a Lejver 88, što ne bi odmerili snage? U svoje vreme, Lejver je bio ikona, kako bi to metaforično zvučalo, a konkurencija je bila nezamisliva - Krejmer, Pančo Gomzales, Rouzvol, Peti Badž, Jaroslav Drobni, Sedžmen, imali su profesionalne turnire "svako sa svakim", nije bilo šanse da Rouzvol ili Pančo igraju sa Fićom Krajinom, tih profi-igrača na World turu bilo je desetak, bilo je to u stvari svetsko prvenstvo profesionalaca, koji nisu mogli da igraju GS turnire, a kad bi neki amater dobio GS odmah bi išao u trupu profesionalaca. "Kad sam osvojio prvi Vimbldon dobio sam 15 funti, a kad sam prešao u profesionalce zaradio sam milion i po" (Rod Lejver).
Ne možemo zaboraviti vreme pre "Open ere", jer je tenis 130 godina stariji od ATP liste.

Glava nije samo za šišanje

pre 3 godine

Kada se godina bude završavala imaće 33 i 7 meseci (rodjen krajem maja 1997)!
(Dex, 30. oktobar 2020 11:29)

Lako mu je, kad je 11 godina mlađi. ;)

Tamna je noć

pre 3 godine

(Preženo oblačno, sa kišom, 30. 2020 16:20)

Odličan komentar, sve si lepo rekao, ali kome ?
Ovima što pogledaju poneki Novakov meč u pauzi između dve sesije Parova i Zadruge ?
Odavno se ovde reklo zbogom pameti, logici i zdravom razumu.

U našega Rajka golema svirajka

pre 3 godine

Nije bitna podloga već broj GS-ova. To je prvo mjeriloAko je to podjednako onda se gleda broj tjedana na prvom mjestu.
(drago, 30. oktobar 2020 19:46)

Broj nedelja na prvom mestu je samo statistika i ništa više. Važno je ko godinu završi na prvom mestu. Kad bi se tako računalo to bi isto bilo kao pre neku godinu kad je Liverpul 30 nedelja bio na prvom mestu a Siti mu u poslednjem kolu oduzeo titulu. Posle grem slemova najvažniji su mastersi (1000 plus završni) a tu su i Nadal i Đoković daleko ispred Federera (i pošto su nekoliko godina mlađi to će još više nadmašiti). To je kao na olimpijadi kad dva takmičara (plivača, atletičara...) imaju isti broj zlatnih gleda se sledeći element – broj srebrnih medalja. Dakle, trenutno je prvi Nadal ali Novak ima šanse da ga prestigne do kraja karijere, kao što će i Nadal daleko odmaći Federeru u slemovima (a i nije pošteno da neko igra 6 godina duže i da se računa da je bolji). Federer je imao sreće što je prvih nekoliko godina igrao sa raznim Bagditisima, Safinima i sličnim, realno je tek 5-6 u istoriji (Zverev, Tim, Medvedev ili ranije Marej, Vavrinka, Del Potro bi brisali pod sa tim Federerovim protivnicima sa kojima je osvojio prvih 8 slemova).
Federer verovatno igra najlepši i najelegantniji tenis u istoriji, ali umetnički utisak se ocenjuje u umetničkom klizanju, plivanju, ritmičkoj gimnastici a u tenisu se računaju samo poeni i pobede.