Subota, 19.09.2020.

12:52

Prve detaljne vesti o Šumaheru: Budan je, diše, može i da sedne

Nemački neurolog Erih Riderer izneo je detalje o zdravstvenom stanju Mihaela Šumahera, legendarnog vozača Formule 1 koji je nastradao 2013. godine.

Izvor: SS

Prve detaljne vesti o Šumaheru: Budan je, diše, može i da sedne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Ona stvar

pre 3 godine

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.
(Dragan, 19. septembar 2020 14:16)

I razmak bi neki mogli koristiti. Zlu ne trebalo.

Jo

pre 3 godine

Zahvaljujem se komentatoru Oliveru na tekstu, vrlo poucno. Potpuni sam laik, pa mi nije jasno kako se po recima svedoka dogodilo sledece: Sumaher je pao, udario je glavu, krv je pocela da curi, a on je bio vidno uznemiren. Dakle, svestan, komunikativan, i vrlo uznemiren dok nisu dosli da ga odnesu i to helikopterom. Kako to da jos jedno vreme covek zadrzava i svest i svesnost onoga sto se dogodilo, a zatim nastaju (od cega?) trajne posledice prakticno kome sa otvorenim ocima? Pretpostavljam od unutrasnjeg krvarenja, ali mi nije do kraja jasno da li je to tako, ili je nesto mnogo slozenije u pitanju. Inace onaj opis njegovog stanja je potpuno deprimirajuci, uzas i ocaj.

Kimiko

pre 3 godine

Nikada ga nisam voleo, Hakinen je bio moj izbor. Nisam odobravao neke njegove poteze na stazi. Ali duša me boli kad pročitam ovako nešto, nije zaslužio ovakav život.
I za ove sitne duše - Šumaher je bio jedan od najvećih humanitaraca, desetine miliona dolara je dao u humanitarne svrhe.
Jedina stvar koja me raduje je što će mu sin od sledeće sezone biti uz Kimija u Alfi, da poslednji Ferarijev šampion nauči momka kako se pobedjuje.

Хумска БГ

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Westy, 19. septembar 2020 13:54)
Дечко, ЛОЛчина до неба. Ово је докторска дисертација на тему Ф1. Браво мајсторе, свака част.

Mirko Didu

pre 3 godine

@King Roger, pa nije od čelika da se njemu ne može desiti povreda. Ljudsko biće taman aka i svi drugi. Ako je bio dobar vozač, ne znači da je i dobar skijaš.

Misa

pre 3 godine

Nisam ja nigde rekao da je kimi prljav vozac, nisam ni za ostale rekao da du prljavi nego da voze do krajnjih granica pa i preko. Nije to prljavo, to je trkanje. Ti ili nisi shvatio sta sam rekao ili neces da shvatis, nije ni bitno.

daki

pre 3 godine

Njegove reci "tamo gde drugi koce ja dajem gas" ! Ne znam koliko je komentatora ozbiljno pratilo F1 u njegovo vreme, ja sam bio i ostao njegov veliki navijac. Period kada je ferari imao dominantan bolid je samo jedan deo njegove karijere. Nije bilo ovako kao Mercedes, i kada je ferari mao najbolji bolid recimo u kvalifikacijama je pobedjivao Wiliams BMW.Titule je osvajao borice se sa velikim vozacima Hil, Vilnev, Montoja, Hakinen, Alonso...Ni priblizno lako kao sto Hamilton danas pobedjuje i obara rekorde, bez i jednog konkurenta i sa nadprosecno dominantnim bolidom.

Dragan

pre 3 godine

Svim srcem uz mog idola iz detinjstva ?
(pera, 19. septembar 2020 13:20)

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.

brm

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.
(ja, 19. septembar 2020 13:28)

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.

Eugen

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...
(Jumko, 19. septembar 2020 13:59)

Razumes li uopste procitano?

Misa

pre 3 godine

Vi sto pljujete sumahera kao bio prljav vozac, nemate pojma o ovom sportu. Pa najveci vozaci su uvek tako vozili, lauda i hant su ratovali na stazi isto tako sena i prost, svi su gazili do daske, ne stedeci ni sebe ni bolide, isto tako i kimi naprimer od aktivnih vozaca i alonso a tako isto i sumaher.

zavesa sa tufnama

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.
(pera, 19. septembar 2020 13:58)

@pera
e jesi pera. zivot je bitan balvane, a ne pare.

ja

pre 3 godine

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.
(brm, 19. septembar 2020 14:08)

Pa bez obzira, nije takmicarsko, niti se pripremao za trku. Cim tako skijas to je rekreativno. To sto je on sebe gurao do granica mogucnosti, je druga prica.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Od prvog dana su svi znali da ce do kraja života biti biljka.
U isto vreme mi je i sin imao slican udes na skijanju.01.01.2013 u 10.35h suncano toplo vreme.Klinac odskijao milion puta istu streku.Blaza staza sa jednim malo strmijim delom.E bas tu gde mislis nista se ne moze desiti tu se desavaju ovakve stvari.
Jos mi sin kaze da ga uslikam za fejs.Tek 14 godina ajd reko.I zamisli situaciju on krece ja slikam i gledam uslikano a u tom trenutku cujem skije koje udaraju od sneg.Znam pao je ali se ne diže.
E to ko nije doziveo ne zna sta su sekunde...Večnost.Krv krkljanje naocare u deset delova...Strahota.
Ne znam ali u par minuta je bio doktor,helikopter i ode.
Uzmes skije i zelis da te nema.
Taj sat vremena mi je bio najtezi u zivotu.
Ne znas sta te ceka u bolnici.
Sreca u nesreci.Potres mozga i rame ugruvano...
Nikad ne znas na kojem ćošku krivini te ceka tvoj zadnji sekund...
Šumaher ce do kraja zivota biti biljka na zalost cele familije

bbcnasrpskom idi odavde.

pre 3 godine

Uskoro kada nestane para znaće se u kakvom je stanju. Biće kukanja za donacije za zalivanje biljke...Stevan ovlažio.

komentator

pre 3 godine

@Misa, 19. septembar 2020 14:05
Za druge koje si naveo i mogu da razumem, posebno za Šumahera i Alonsa, ali mi nije jasno gde si za Kimija našao da je bio prljav vozač tokom karijere???
Ako moežeš, navedi jedan jedini slučaj.
Ja mogu samo za jedan slučaj da se setim, koji to i nije u pravom smislu.
U Meksiku da je došlo do incidenta sa Botasom ali kao razlog nije bilo nesportska vožnja, već Kimijevo nepopuštanje jer na prethodnoj trci Botas nije bio popustljiv prema njemu. Jedan ocenjen kao trkački incident a drugi ne.
Ne sećam se drugog slučaja sa Kimijem a pratim F1 od 1998.
Jedan je od `nakorektnijih` vozača u F1 zbog čega je ostvario mnogo manje nego što je potencijalno mogao. Samo zbog toga i svog temperamenta i jeste toliko popularan.

Oliver

pre 3 godine

To je PVS - Perzistentno Vegetativno Stanje. To znaci da je mozdano stablo zivo,a kora mozga je mrtva. Posto su u mozdanom stablu centri za rad srca,disanja i krvni pritisak,covek je ziv. Srce mu kuca,dise samostalno,pritisak je tu. PVS dakle nije ekvivalentan sa smrcu. Da bi covek umro,mora da mu bude mrtvo mozdano stablo. Ali kora mozga je odgovorna za sadrzaje svesti,za sve ono sto nas cini ljudskim bicem koje misli,oseca,razmislja,memorise,govori. Veliko je pitanje da li bilo sta postoji u Sumaherovom polju svesti. Verovatno ne postoji nista ili vrlo malo. To vam je kao upaljen televizor koji nema nikakav program,sliku ili ton,nego samo onu sumecu sliku. Uz vrhunsku negu tako je moguce ziveti godinama. Poslednji poznati primer je bivsi izraelski premijer Arijel Saron,koji je dugo ziveo u PVS-u,nakon mozdanog udara.

veliki strumf

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.

Jumko

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

King Roger

pre 3 godine

Jos ne mogu da shvatim zasto se to desilo ovom velikom,uvek ce ostati kao veliki sampion i kao legenda sporta i Formule 1.Posle Laude moj omiljeni vozac formule 1.

Eugen

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.
(veliki strumf, 19. septembar 2020 13:06)

No comment... Kao da si mene pitao sta treba da napises.

Stevan

pre 3 godine

Da moze samo na jedan minut da progovori, verovatno bi rekao da prestanu sa tim i prekinu to mucenje. ☹☹☹
Place mi se od same pomisli da je jedna onakva velicina, u ovakvom stanju. ☹
Uvek ces mi biti u srcu i ostati u pamcenju kao najveci vozac ikada...
Kad ga se samo setim kako izlazi iz crvenog ferarijevog bolida, u crvenom kombinezonu, sa kacigom u jednoj ruci, onako sampionski, pun... suze same krenu.
J***m ti zivot!!!

Westy

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...

Jumko

pre 3 godine

@veliki strumf Strucnjak, ne bi prosao sa cvorugom ni da je 1, 2 ili 3 cm bilo levo ili desno, jer je pao na kamen a i sam tok oporavka pokazuje da je nemoguc scenario sa laksim povredama koji god deo glave da je udario! Pod 2, slucajevi kome koje si nabrojao nemaju veze sa ovim Sumaherovim stanjem, ali ne bih ti objasnjavao... Kratki primer, Sumaher mozda moze treptajem ili pomeranjem prsta da da odgovor na pitanje, oni koje si pomenuo nisu mogli ni to!

pera

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.

ja

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.

Tubic

pre 3 godine

Nekoliko puta je izazvao namerne sudare da bi pobedio i ostao sampion.
Ugrozio je zivote nekoliko vozaca , nije birao sredstva da pobedi.
Sve je podredio sebi
Nije lepo gaziti preko ljudi da bi uspeo.
Dobio je strasnu kaznu i verujem da je toga dobro svestan.
Gledajte ljudi i ucite se na greskama.
Nesretni Sumaher je to skupo platio

T67

pre 3 godine

Nisam ga volio kao vozača, hladan švabo sa ubjeđenjem " cilj opravdava sretstvo" što je u sport nedopustivo. Da je neki drugi sport u pitanju to bi bio doping, ovako doping bolida nije tad bio kažnjiv. Međutim žao mi ga je kao čovjema. Iskreno volio bi da je nastavio voziti i da su ga svi iznadimali, ali ovako mi ga je žao kao i svakog čovjeka koji ovako završi.

Dule renta bubreg

pre 3 godine

Црна стрела, 19. septembar 2020 13:10)
Ne lupaj častiti...on je biljka odavno,kakva crna formula,taj što je vozio,vozio je...sad samo mogu da ga voze u bolnički krevet sa 4 točka

Jumko

pre 3 godine

Da, sedi kada ga stave u neku vrstu stolice sa svim pomocnim sadrzajima da ne padne! Nazalost... Ali ova vest da ne moze da komunicira je bas losa! Ipak smo se nadali da je bolje, ali i ocekivano da je u takvom stanju kada su 7 godina cutali...

Aleksa78

pre 3 godine

Ma to je njegovo mišljenje, nije sigurno da je tako. Bila je preksinoć reportaža na fr. tv, od tada je polemika oko toga. Niko u stvari sem najblizih ne zna tačno stanje. Nagađanja samo.

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

Црна стрела

pre 3 godine

Ајде легендо, можеш ти то, па још једном да те видимо у формули, да сви виде ко је најбољи!
Живео!

Stevan

pre 3 godine

Da moze samo na jedan minut da progovori, verovatno bi rekao da prestanu sa tim i prekinu to mucenje. ☹☹☹
Place mi se od same pomisli da je jedna onakva velicina, u ovakvom stanju. ☹
Uvek ces mi biti u srcu i ostati u pamcenju kao najveci vozac ikada...
Kad ga se samo setim kako izlazi iz crvenog ferarijevog bolida, u crvenom kombinezonu, sa kacigom u jednoj ruci, onako sampionski, pun... suze same krenu.
J***m ti zivot!!!

Jumko

pre 3 godine

Da, sedi kada ga stave u neku vrstu stolice sa svim pomocnim sadrzajima da ne padne! Nazalost... Ali ova vest da ne moze da komunicira je bas losa! Ipak smo se nadali da je bolje, ali i ocekivano da je u takvom stanju kada su 7 godina cutali...

veliki strumf

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.

Aleksa78

pre 3 godine

Ma to je njegovo mišljenje, nije sigurno da je tako. Bila je preksinoć reportaža na fr. tv, od tada je polemika oko toga. Niko u stvari sem najblizih ne zna tačno stanje. Nagađanja samo.

Westy

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...

Oliver

pre 3 godine

To je PVS - Perzistentno Vegetativno Stanje. To znaci da je mozdano stablo zivo,a kora mozga je mrtva. Posto su u mozdanom stablu centri za rad srca,disanja i krvni pritisak,covek je ziv. Srce mu kuca,dise samostalno,pritisak je tu. PVS dakle nije ekvivalentan sa smrcu. Da bi covek umro,mora da mu bude mrtvo mozdano stablo. Ali kora mozga je odgovorna za sadrzaje svesti,za sve ono sto nas cini ljudskim bicem koje misli,oseca,razmislja,memorise,govori. Veliko je pitanje da li bilo sta postoji u Sumaherovom polju svesti. Verovatno ne postoji nista ili vrlo malo. To vam je kao upaljen televizor koji nema nikakav program,sliku ili ton,nego samo onu sumecu sliku. Uz vrhunsku negu tako je moguce ziveti godinama. Poslednji poznati primer je bivsi izraelski premijer Arijel Saron,koji je dugo ziveo u PVS-u,nakon mozdanog udara.

King Roger

pre 3 godine

Jos ne mogu da shvatim zasto se to desilo ovom velikom,uvek ce ostati kao veliki sampion i kao legenda sporta i Formule 1.Posle Laude moj omiljeni vozac formule 1.

ja

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Od prvog dana su svi znali da ce do kraja života biti biljka.
U isto vreme mi je i sin imao slican udes na skijanju.01.01.2013 u 10.35h suncano toplo vreme.Klinac odskijao milion puta istu streku.Blaza staza sa jednim malo strmijim delom.E bas tu gde mislis nista se ne moze desiti tu se desavaju ovakve stvari.
Jos mi sin kaze da ga uslikam za fejs.Tek 14 godina ajd reko.I zamisli situaciju on krece ja slikam i gledam uslikano a u tom trenutku cujem skije koje udaraju od sneg.Znam pao je ali se ne diže.
E to ko nije doziveo ne zna sta su sekunde...Večnost.Krv krkljanje naocare u deset delova...Strahota.
Ne znam ali u par minuta je bio doktor,helikopter i ode.
Uzmes skije i zelis da te nema.
Taj sat vremena mi je bio najtezi u zivotu.
Ne znas sta te ceka u bolnici.
Sreca u nesreci.Potres mozga i rame ugruvano...
Nikad ne znas na kojem ćošku krivini te ceka tvoj zadnji sekund...
Šumaher ce do kraja zivota biti biljka na zalost cele familije

brm

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.
(ja, 19. septembar 2020 13:28)

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.

Црна стрела

pre 3 godine

Ајде легендо, можеш ти то, па још једном да те видимо у формули, да сви виде ко је најбољи!
Живео!

daki

pre 3 godine

Njegove reci "tamo gde drugi koce ja dajem gas" ! Ne znam koliko je komentatora ozbiljno pratilo F1 u njegovo vreme, ja sam bio i ostao njegov veliki navijac. Period kada je ferari imao dominantan bolid je samo jedan deo njegove karijere. Nije bilo ovako kao Mercedes, i kada je ferari mao najbolji bolid recimo u kvalifikacijama je pobedjivao Wiliams BMW.Titule je osvajao borice se sa velikim vozacima Hil, Vilnev, Montoja, Hakinen, Alonso...Ni priblizno lako kao sto Hamilton danas pobedjuje i obara rekorde, bez i jednog konkurenta i sa nadprosecno dominantnim bolidom.

Dragan

pre 3 godine

Svim srcem uz mog idola iz detinjstva ?
(pera, 19. septembar 2020 13:20)

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.

Dule renta bubreg

pre 3 godine

Црна стрела, 19. septembar 2020 13:10)
Ne lupaj častiti...on je biljka odavno,kakva crna formula,taj što je vozio,vozio je...sad samo mogu da ga voze u bolnički krevet sa 4 točka

T67

pre 3 godine

Nisam ga volio kao vozača, hladan švabo sa ubjeđenjem " cilj opravdava sretstvo" što je u sport nedopustivo. Da je neki drugi sport u pitanju to bi bio doping, ovako doping bolida nije tad bio kažnjiv. Međutim žao mi ga je kao čovjema. Iskreno volio bi da je nastavio voziti i da su ga svi iznadimali, ali ovako mi ga je žao kao i svakog čovjeka koji ovako završi.

Misa

pre 3 godine

Vi sto pljujete sumahera kao bio prljav vozac, nemate pojma o ovom sportu. Pa najveci vozaci su uvek tako vozili, lauda i hant su ratovali na stazi isto tako sena i prost, svi su gazili do daske, ne stedeci ni sebe ni bolide, isto tako i kimi naprimer od aktivnih vozaca i alonso a tako isto i sumaher.

ja

pre 3 godine

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.
(brm, 19. septembar 2020 14:08)

Pa bez obzira, nije takmicarsko, niti se pripremao za trku. Cim tako skijas to je rekreativno. To sto je on sebe gurao do granica mogucnosti, je druga prica.

komentator

pre 3 godine

@Misa, 19. septembar 2020 14:05
Za druge koje si naveo i mogu da razumem, posebno za Šumahera i Alonsa, ali mi nije jasno gde si za Kimija našao da je bio prljav vozač tokom karijere???
Ako moežeš, navedi jedan jedini slučaj.
Ja mogu samo za jedan slučaj da se setim, koji to i nije u pravom smislu.
U Meksiku da je došlo do incidenta sa Botasom ali kao razlog nije bilo nesportska vožnja, već Kimijevo nepopuštanje jer na prethodnoj trci Botas nije bio popustljiv prema njemu. Jedan ocenjen kao trkački incident a drugi ne.
Ne sećam se drugog slučaja sa Kimijem a pratim F1 od 1998.
Jedan je od `nakorektnijih` vozača u F1 zbog čega je ostvario mnogo manje nego što je potencijalno mogao. Samo zbog toga i svog temperamenta i jeste toliko popularan.

pera

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.

Хумска БГ

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Westy, 19. septembar 2020 13:54)
Дечко, ЛОЛчина до неба. Ово је докторска дисертација на тему Ф1. Браво мајсторе, свака част.

Eugen

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.
(veliki strumf, 19. septembar 2020 13:06)

No comment... Kao da si mene pitao sta treba da napises.

Eugen

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...
(Jumko, 19. septembar 2020 13:59)

Razumes li uopste procitano?

Jumko

pre 3 godine

@veliki strumf Strucnjak, ne bi prosao sa cvorugom ni da je 1, 2 ili 3 cm bilo levo ili desno, jer je pao na kamen a i sam tok oporavka pokazuje da je nemoguc scenario sa laksim povredama koji god deo glave da je udario! Pod 2, slucajevi kome koje si nabrojao nemaju veze sa ovim Sumaherovim stanjem, ali ne bih ti objasnjavao... Kratki primer, Sumaher mozda moze treptajem ili pomeranjem prsta da da odgovor na pitanje, oni koje si pomenuo nisu mogli ni to!

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

Kimiko

pre 3 godine

Nikada ga nisam voleo, Hakinen je bio moj izbor. Nisam odobravao neke njegove poteze na stazi. Ali duša me boli kad pročitam ovako nešto, nije zaslužio ovakav život.
I za ove sitne duše - Šumaher je bio jedan od najvećih humanitaraca, desetine miliona dolara je dao u humanitarne svrhe.
Jedina stvar koja me raduje je što će mu sin od sledeće sezone biti uz Kimija u Alfi, da poslednji Ferarijev šampion nauči momka kako se pobedjuje.

Misa

pre 3 godine

Nisam ja nigde rekao da je kimi prljav vozac, nisam ni za ostale rekao da du prljavi nego da voze do krajnjih granica pa i preko. Nije to prljavo, to je trkanje. Ti ili nisi shvatio sta sam rekao ili neces da shvatis, nije ni bitno.

Jumko

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...

Tubic

pre 3 godine

Nekoliko puta je izazvao namerne sudare da bi pobedio i ostao sampion.
Ugrozio je zivote nekoliko vozaca , nije birao sredstva da pobedi.
Sve je podredio sebi
Nije lepo gaziti preko ljudi da bi uspeo.
Dobio je strasnu kaznu i verujem da je toga dobro svestan.
Gledajte ljudi i ucite se na greskama.
Nesretni Sumaher je to skupo platio

Jo

pre 3 godine

Zahvaljujem se komentatoru Oliveru na tekstu, vrlo poucno. Potpuni sam laik, pa mi nije jasno kako se po recima svedoka dogodilo sledece: Sumaher je pao, udario je glavu, krv je pocela da curi, a on je bio vidno uznemiren. Dakle, svestan, komunikativan, i vrlo uznemiren dok nisu dosli da ga odnesu i to helikopterom. Kako to da jos jedno vreme covek zadrzava i svest i svesnost onoga sto se dogodilo, a zatim nastaju (od cega?) trajne posledice prakticno kome sa otvorenim ocima? Pretpostavljam od unutrasnjeg krvarenja, ali mi nije do kraja jasno da li je to tako, ili je nesto mnogo slozenije u pitanju. Inace onaj opis njegovog stanja je potpuno deprimirajuci, uzas i ocaj.

Mirko Didu

pre 3 godine

@King Roger, pa nije od čelika da se njemu ne može desiti povreda. Ljudsko biće taman aka i svi drugi. Ako je bio dobar vozač, ne znači da je i dobar skijaš.

zavesa sa tufnama

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.
(pera, 19. septembar 2020 13:58)

@pera
e jesi pera. zivot je bitan balvane, a ne pare.

bbcnasrpskom idi odavde.

pre 3 godine

Uskoro kada nestane para znaće se u kakvom je stanju. Biće kukanja za donacije za zalivanje biljke...Stevan ovlažio.

Ona stvar

pre 3 godine

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.
(Dragan, 19. septembar 2020 14:16)

I razmak bi neki mogli koristiti. Zlu ne trebalo.

bbcnasrpskom idi odavde.

pre 3 godine

Uskoro kada nestane para znaće se u kakvom je stanju. Biće kukanja za donacije za zalivanje biljke...Stevan ovlažio.

Црна стрела

pre 3 godine

Ајде легендо, можеш ти то, па још једном да те видимо у формули, да сви виде ко је најбољи!
Живео!

Tubic

pre 3 godine

Nekoliko puta je izazvao namerne sudare da bi pobedio i ostao sampion.
Ugrozio je zivote nekoliko vozaca , nije birao sredstva da pobedi.
Sve je podredio sebi
Nije lepo gaziti preko ljudi da bi uspeo.
Dobio je strasnu kaznu i verujem da je toga dobro svestan.
Gledajte ljudi i ucite se na greskama.
Nesretni Sumaher je to skupo platio

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

Vokri Fadilj

pre 3 godine

King Roger, 19. septembar 2020 13:00)
Tako će i Rodžer...sa reketom i kolicima do 70,a Mirka da glavu u šake drži i ne smije da gleda 2 meč lopte

Stevan

pre 3 godine

Da moze samo na jedan minut da progovori, verovatno bi rekao da prestanu sa tim i prekinu to mucenje. ☹☹☹
Place mi se od same pomisli da je jedna onakva velicina, u ovakvom stanju. ☹
Uvek ces mi biti u srcu i ostati u pamcenju kao najveci vozac ikada...
Kad ga se samo setim kako izlazi iz crvenog ferarijevog bolida, u crvenom kombinezonu, sa kacigom u jednoj ruci, onako sampionski, pun... suze same krenu.
J***m ti zivot!!!

King Roger

pre 3 godine

Jos ne mogu da shvatim zasto se to desilo ovom velikom,uvek ce ostati kao veliki sampion i kao legenda sporta i Formule 1.Posle Laude moj omiljeni vozac formule 1.

veliki strumf

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.

Jumko

pre 3 godine

@veliki strumf Strucnjak, ne bi prosao sa cvorugom ni da je 1, 2 ili 3 cm bilo levo ili desno, jer je pao na kamen a i sam tok oporavka pokazuje da je nemoguc scenario sa laksim povredama koji god deo glave da je udario! Pod 2, slucajevi kome koje si nabrojao nemaju veze sa ovim Sumaherovim stanjem, ali ne bih ti objasnjavao... Kratki primer, Sumaher mozda moze treptajem ili pomeranjem prsta da da odgovor na pitanje, oni koje si pomenuo nisu mogli ni to!

Misa

pre 3 godine

Vi sto pljujete sumahera kao bio prljav vozac, nemate pojma o ovom sportu. Pa najveci vozaci su uvek tako vozili, lauda i hant su ratovali na stazi isto tako sena i prost, svi su gazili do daske, ne stedeci ni sebe ni bolide, isto tako i kimi naprimer od aktivnih vozaca i alonso a tako isto i sumaher.

Dragan

pre 3 godine

Svim srcem uz mog idola iz detinjstva ?
(pera, 19. septembar 2020 13:20)

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.

Dule renta bubreg

pre 3 godine

Црна стрела, 19. septembar 2020 13:10)
Ne lupaj častiti...on je biljka odavno,kakva crna formula,taj što je vozio,vozio je...sad samo mogu da ga voze u bolnički krevet sa 4 točka

T67

pre 3 godine

Nisam ga volio kao vozača, hladan švabo sa ubjeđenjem " cilj opravdava sretstvo" što je u sport nedopustivo. Da je neki drugi sport u pitanju to bi bio doping, ovako doping bolida nije tad bio kažnjiv. Međutim žao mi ga je kao čovjema. Iskreno volio bi da je nastavio voziti i da su ga svi iznadimali, ali ovako mi ga je žao kao i svakog čovjeka koji ovako završi.

Jumko

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...

Eugen

pre 3 godine

Ovakvi slučajevi su poznati u praksi. Verovatno najpoznatiji je slučaj Eluane Englaro iz Italije, ali bio je takav slučaj i u Hrvatskoj (momak koji je pao sa motora). Sigurno u medicinskoj literaturi ima mnogo takvih opisanih slučajeva. Radi se o ireverzibilnoj komi, bez obzira sto su čoveku ovi otvorene. Šumahera kao sportistu nikad nisam voleo, uvek je bio privilegovan i neretko je na kvarno pobedjivao i osvajao titule. Medjutim, zao mi ga kao čoveka. Eto, trenutak nepažnje, udario glavom tačno gde ne treba (centimetar levo-desno i možda bi samo sa čvorugom prošao) i sve za šta se borio i stvarao - za njega je u toj sekundi nestalo.
(veliki strumf, 19. septembar 2020 13:06)

No comment... Kao da si mene pitao sta treba da napises.

Хумска БГ

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Westy, 19. septembar 2020 13:54)
Дечко, ЛОЛчина до неба. Ово је докторска дисертација на тему Ф1. Браво мајсторе, свака част.

Westy

pre 3 godine

Ovaj gospodin i sportista je vozio formulu bez ikakvih pomagala, kad su u krivine ulazili sa ogromnim upitnikom da li ce iz nje izaci. Do 1995. godine su formulu vozili magovi, talenti i m..nje. Toliko strasti u trkama da sam jedva cekao svaku narednu i od starta do cilja pratio sve kao hipnotisan. Ustajalo se nocu zbog Interlagosa. Od srca mu svi zelimo da odveze bar jos jedan pocasni krug u zivotu. Zao mi je sto ce Hamilton postati najtrofejniji vozac ikad, ona instagram lutkica. Senna i Schumacher ne zasluzuju da ih iko prevazidje. Trebalo je razdvojiti eru trofeja bez pomagala u bolidu i eru dzojstik formule...

zavesa sa tufnama

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.
(pera, 19. septembar 2020 13:58)

@pera
e jesi pera. zivot je bitan balvane, a ne pare.

pera

pre 3 godine

Ne znam zasto ovo rade i vestacki ga odrzavaju u zivotu. To sigurno nije ono sto bi on zeleo, narocito nakon nacina na koji je ziveo. Ovo je samo mucenje i za njega i za sve oko njega. Vrv ce ga doktori iskljuciti kada mu budu uzeli i poslednji cent koji je zaradio.

brm

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.
(ja, 19. septembar 2020 13:28)

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.

Aleksa78

pre 3 godine

Ma to je njegovo mišljenje, nije sigurno da je tako. Bila je preksinoć reportaža na fr. tv, od tada je polemika oko toga. Niko u stvari sem najblizih ne zna tačno stanje. Nagađanja samo.

daki

pre 3 godine

Njegove reci "tamo gde drugi koce ja dajem gas" ! Ne znam koliko je komentatora ozbiljno pratilo F1 u njegovo vreme, ja sam bio i ostao njegov veliki navijac. Period kada je ferari imao dominantan bolid je samo jedan deo njegove karijere. Nije bilo ovako kao Mercedes, i kada je ferari mao najbolji bolid recimo u kvalifikacijama je pobedjivao Wiliams BMW.Titule je osvajao borice se sa velikim vozacima Hil, Vilnev, Montoja, Hakinen, Alonso...Ni priblizno lako kao sto Hamilton danas pobedjuje i obara rekorde, bez i jednog konkurenta i sa nadprosecno dominantnim bolidom.

komentator

pre 3 godine

@Misa, 19. septembar 2020 14:05
Za druge koje si naveo i mogu da razumem, posebno za Šumahera i Alonsa, ali mi nije jasno gde si za Kimija našao da je bio prljav vozač tokom karijere???
Ako moežeš, navedi jedan jedini slučaj.
Ja mogu samo za jedan slučaj da se setim, koji to i nije u pravom smislu.
U Meksiku da je došlo do incidenta sa Botasom ali kao razlog nije bilo nesportska vožnja, već Kimijevo nepopuštanje jer na prethodnoj trci Botas nije bio popustljiv prema njemu. Jedan ocenjen kao trkački incident a drugi ne.
Ne sećam se drugog slučaja sa Kimijem a pratim F1 od 1998.
Jedan je od `nakorektnijih` vozača u F1 zbog čega je ostvario mnogo manje nego što je potencijalno mogao. Samo zbog toga i svog temperamenta i jeste toliko popularan.

Misa

pre 3 godine

Nisam ja nigde rekao da je kimi prljav vozac, nisam ni za ostale rekao da du prljavi nego da voze do krajnjih granica pa i preko. Nije to prljavo, to je trkanje. Ti ili nisi shvatio sta sam rekao ili neces da shvatis, nije ni bitno.

ja

pre 3 godine

Sta ti je okrutna igra sudbine. Bavis se godina jednim od najopasnijih sportova ikada, gde ti glava visi na koncu svake sekunde i gde je sam trenutak dovoljan da ozbiljno nastradas i sve to prezivis da bi zaradio ovakvu povredu na odmoru i rekreativnom skijanju u penziji.

Jumko

pre 3 godine

Da, sedi kada ga stave u neku vrstu stolice sa svim pomocnim sadrzajima da ne padne! Nazalost... Ali ova vest da ne moze da komunicira je bas losa! Ipak smo se nadali da je bolje, ali i ocekivano da je u takvom stanju kada su 7 godina cutali...

Mirko Didu

pre 3 godine

@King Roger, pa nije od čelika da se njemu ne može desiti povreda. Ljudsko biće taman aka i svi drugi. Ako je bio dobar vozač, ne znači da je i dobar skijaš.

Kimiko

pre 3 godine

Nikada ga nisam voleo, Hakinen je bio moj izbor. Nisam odobravao neke njegove poteze na stazi. Ali duša me boli kad pročitam ovako nešto, nije zaslužio ovakav život.
I za ove sitne duše - Šumaher je bio jedan od najvećih humanitaraca, desetine miliona dolara je dao u humanitarne svrhe.
Jedina stvar koja me raduje je što će mu sin od sledeće sezone biti uz Kimija u Alfi, da poslednji Ferarijev šampion nauči momka kako se pobedjuje.

Eugen

pre 3 godine

@Eugen Hahahahaha, jos jedan strucnjak! Koliko vi nemate pojma, nego samo napisete nesto da bi napisali i skupljali pluseve, to je cudo! Cuj, "ireverzibilna koma"!? Hahahahaha...
(Jumko, 19. septembar 2020 13:59)

Razumes li uopste procitano?

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Od prvog dana su svi znali da ce do kraja života biti biljka.
U isto vreme mi je i sin imao slican udes na skijanju.01.01.2013 u 10.35h suncano toplo vreme.Klinac odskijao milion puta istu streku.Blaza staza sa jednim malo strmijim delom.E bas tu gde mislis nista se ne moze desiti tu se desavaju ovakve stvari.
Jos mi sin kaze da ga uslikam za fejs.Tek 14 godina ajd reko.I zamisli situaciju on krece ja slikam i gledam uslikano a u tom trenutku cujem skije koje udaraju od sneg.Znam pao je ali se ne diže.
E to ko nije doziveo ne zna sta su sekunde...Večnost.Krv krkljanje naocare u deset delova...Strahota.
Ne znam ali u par minuta je bio doktor,helikopter i ode.
Uzmes skije i zelis da te nema.
Taj sat vremena mi je bio najtezi u zivotu.
Ne znas sta te ceka u bolnici.
Sreca u nesreci.Potres mozga i rame ugruvano...
Nikad ne znas na kojem ćošku krivini te ceka tvoj zadnji sekund...
Šumaher ce do kraja zivota biti biljka na zalost cele familije

Jo

pre 3 godine

Zahvaljujem se komentatoru Oliveru na tekstu, vrlo poucno. Potpuni sam laik, pa mi nije jasno kako se po recima svedoka dogodilo sledece: Sumaher je pao, udario je glavu, krv je pocela da curi, a on je bio vidno uznemiren. Dakle, svestan, komunikativan, i vrlo uznemiren dok nisu dosli da ga odnesu i to helikopterom. Kako to da jos jedno vreme covek zadrzava i svest i svesnost onoga sto se dogodilo, a zatim nastaju (od cega?) trajne posledice prakticno kome sa otvorenim ocima? Pretpostavljam od unutrasnjeg krvarenja, ali mi nije do kraja jasno da li je to tako, ili je nesto mnogo slozenije u pitanju. Inace onaj opis njegovog stanja je potpuno deprimirajuci, uzas i ocaj.

Oliver

pre 3 godine

To je PVS - Perzistentno Vegetativno Stanje. To znaci da je mozdano stablo zivo,a kora mozga je mrtva. Posto su u mozdanom stablu centri za rad srca,disanja i krvni pritisak,covek je ziv. Srce mu kuca,dise samostalno,pritisak je tu. PVS dakle nije ekvivalentan sa smrcu. Da bi covek umro,mora da mu bude mrtvo mozdano stablo. Ali kora mozga je odgovorna za sadrzaje svesti,za sve ono sto nas cini ljudskim bicem koje misli,oseca,razmislja,memorise,govori. Veliko je pitanje da li bilo sta postoji u Sumaherovom polju svesti. Verovatno ne postoji nista ili vrlo malo. To vam je kao upaljen televizor koji nema nikakav program,sliku ili ton,nego samo onu sumecu sliku. Uz vrhunsku negu tako je moguce ziveti godinama. Poslednji poznati primer je bivsi izraelski premijer Arijel Saron,koji je dugo ziveo u PVS-u,nakon mozdanog udara.

ja

pre 3 godine

To "rekreativno" skijanje je bilo po divljim neobeleženim stazama, punih stenčuga. On je poprilično ozbiljno skijao, bio je bliže nekom profesionalcu nego običnom rekreativcu.
(brm, 19. septembar 2020 14:08)

Pa bez obzira, nije takmicarsko, niti se pripremao za trku. Cim tako skijas to je rekreativno. To sto je on sebe gurao do granica mogucnosti, je druga prica.

Ona stvar

pre 3 godine

Znas li to uopste sta znaci znak pitanja,znas li uopste razliku izmedju ? i !, kakva ste to neskolovana generacija nepismeni stvore.Fuj.
(Dragan, 19. septembar 2020 14:16)

I razmak bi neki mogli koristiti. Zlu ne trebalo.