Sreda, 03.06.2020.

11:51

Maksimirski ispraćaj – dan kad su Hrvati navijali za Holandiju protiv Jugoslavije

Na današnji dan pre tačno 30 godina odigran je prijateljski susret između Jugoslavije i Holandije na zagrebačkom "Maksimiru".

Izvor: MT

Maksimirski ispraæaj – dan kad su Hrvati navijali za Holandiju protiv Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 6. jun 2020 13:05)

Za prvu YU i srpsku dominaciju se slažem, kraljevina sa srpskim kraljem na čelu, mada je do 1939 mnogo toga popravljeno.

Republika YU je imala mnogo bolju šansu. Ali deklarisati Srbe kao “kostitutivne” bez ikakvog mehanizma da svoju posebnost u Hrvatskoj iskažu je prazna fraza, na isti način su bili “konstitutivni” i Madjari, Italijani, i svi drugi. Ustavom 1974 hrvatski nacionalisti su nagradjeni nacionalnom državom, a srpski su kažnjeni tihom asimilacijom Srba u HR i cepanjem Srbije na tri dela čiji su predstavnici u predsedništvu YU mogli glasati jedni protiv drugih. Što se na kraju svima obilo o glavu kad je Milošević zajahao i odjednom (zajedno sa Crnom Gorom) imao kontrolu nad polovinom glasova predsedništva.

Sreo sam pre dve godine na moru mladića, vidim stranac je, i pitam ga odakle je. Kaže “Bavaria”. Imao je 25 godina. Bavarci definitivno imaju izgradjen identitet. Isto je sa mnogim drugim regionima u zapadnoj Evropi. U Italiji maltene svaki veći grad ima svoj dijalekt i posebnost oko koje je moguće izgraditi identitet. Kad bi ustavi dozvoljavali otcepljenje slika Evrope bi se menjala posle svake veće ekonomske krize. Oni koji su pisali ustav 1974 nisu bili toliko naivni do ne bi ovo razumeli. Sve navodi na samo jedan zaključak, da je sve uradjeno s namerom. Neko bi mogao reći da je ispunjen cilj Drezdenskog kongresa KPJ. A velika je šteta, jer su nove generacije u većini prihvatile ideju jugoslovenstva.

Kochees

pre 3 godine

Slazem se sa svime sta si napisao, samo sto povijest nije pocela ni sa Titom i Kardeljom. Jugoslavija je morala biti gradjena na principu kojem je, jer su i Srbi, i Hrvati, a i Slovenci vec imali izgradjeni nacionalni identitet. Sto nije bio slucaj u Italiji, Francuskoj ili Njemackoj prilikom ujedinjena. Od samog pocetka Jugoslavije bila je vrlo prisutna srpska ideja za dominacijom. Mogao bih upotrijebiti i koju tezu rijec. Svjesni toga, komunisti su politicki zeljeli politicki najvise oslabiti Srbiju, a poslije toga i drugu najvecu prijetnju Jugoslaviji, a to znaci Hrvatsku. Radilo se to sa pokrajinama u Srbiji, Srbima kao konstutivnima u Hrvatskoj, pokusavajuci vezati i Srbe i Hrvate zajednickim interesom u Bosni...... Da su odmah htjeli nacionalne drzave, drugacije bi se to u samom startu poslozilo. Imali su tu moc. Jos sezdesetih bilo im je jasno da ce prije ili poslije zapad prevladati, a da se ove stare i novokomponirane nacije mogu drzati samo cvrstom rukom. Vjerujuci da ce prevladati razum i zajednicki interes usljedio je ustav iz 1974. No previse toga loseg je vec bilo posijano. Pa eto cak i od strane tih istih komunista.

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 4. jun 2020 08:05)

Istorija ne počinje od Miloševića. Svi plaču zbog "srpske dominacije", a a zna se ko je pre njega dominirao u vrhu KPJ - Tito, Kardelj, Bakarić. Komunisti su, surovo osvajajući vlast, naneli puno patnji mnogima u YU, ali su istovremeno iz pepela podigli zemlju na pristojan nivo. Ono što je najbitnije, imali su šansu da naprave jaku državu po ugledu na Nemačku, Francusku, Italiju, sa jednom nacijom i više narodnosti, kao što je to slučaj u većini evropskih država. Umesto toga, zemlju su ustavom 1974. podelili na nacionalne države sa pravom na otcepljenje. Kakav paradoks, "internacionala" cepa multietničku zajednicu na nacionalne države! U relativno siromašnoj zemlji, gde se znalo da će prva veća kriza probuditi nezadovoljstvo koje je lako preneti na nacionalne osnove. Niko me ne može ubediti da to nije uradjeno sa ciljem. Da li bi Francuska trajala da je ustav dozvoljavao provincijama da se otcepe? Koliko dugo bi Bavarska bila u sastavu Nemačke kad bi ustav dozvoljavao otcepljenje?

A Milošević? Komunistički diktator koji je iskoristio nezadovoljstvo i krizu da zajaše srpski narod. Da nije bilo tako lako otcepiti se od YU, da nije počeo rat, Milošević bi bio prolazna pojava. Demostracije u Beogradu 9. marta 1991. su ugušene tenkovima, ali je bilo samo pitanje vremena kad će se komunizam raspasti i u samoj Srbiji. SLO i HR bi bile nezadovoljne neko vreme, do nekog novog dogovora. Mnogo bolje od ovoj strašnog rata i trenutnog stanja.

Boki

pre 3 godine

Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana Tvoji su te godine sami proglasili ujedinjenje. Kad sam udjes u neku zajednicu onda nisi okupiran. A sto se tice italijana ti si taj koji si njih prije jedno 1400 godina okupirao a ne oni tebe. Oni nikad nisu nikakvo ujedinjenje sa tobom proglasili...

alex

pre 3 godine

(Zagi, 4. jun 2020 13:39)A meni su vise smesni skoro pa svi hrvati koji misle da su se sami oslobodili, i izjavljuju budalastine u stilu srpska vojska je pobjegla na Krf...Nije vojska nigde pobegla, nego se vojnicki povukla pred mnogo jacim tehnicki i u ljudstvu(Nemacka, AO, Bugarska)protivnikom, a kasnije i prebila solunski front i oslobodila Srbiju i nazalost i vas.A Dalmatinci su bili u partizanima tek nakon 1943, i kapitulacije Italije, kada je svima bilo jasno da Nemci nece dobiti rat,a vi se uplasili da cete opet izgubit drzavu, pa ste masovno presli partizanima, zahvalite Titu sto vas je amnestirao za sve zlocine koje ste pocinili tokom tzv. NDH. Mozda je prvi pokret bio kod Siska, ali prvo oslobodjenje je doslo od Srba u tzv.NDH, i hercegovini od cetnika i partizana.Sta tacno je oslobodio Sisacki odred?Vojvodinu su oslobodili partizani najvise iz Srbije i Banije, Like, Crne Gore, 90 posto sastavljeni od Srba i crvena armija,a vi ste Dalmaciju ukrali Talijanima.
A vas kao svi vole?Slovenci koji su vama tokom rata oruzje prodavali, vas mrze zato jer vam vasa obala nije dovoljna, pa pokusavate da kradete ono malo obale i njima, Madjari vam crtaju granice u okviru svoje drzave(vracaju Slavoniju tamo gde je uvek bila),muslimani vasi saveznici tokom rata vas nevole zbog zlocina i zbog nepostivanja granica BiH,a sa crnogorcima imate lazno primirje zbog toga sto nam pokusavaju uzet crkve(korist nista vise),ali ni sa njima nemate cistih racuna na granici...

Realista

pre 3 godine

Do istrage vase ili nase napisao je Nikola Stojanovic tu je sve receno jos 1902. nazalost mnogi Srbi ne znaju nista o tome spisu.

vanbujten

pre 3 godine

Pozdrav prijatelji, vi gospodo naši susjedi delujete ko ovi naši Vučićevi botovi. Na našim sajtovima vas ima ko da ste navučeni , poštujem ja tuđe stavove a vi ste baš preterali. Gledam ja i onog vašeg Bujaneca na Z1 pa vi bez nas ne možete.Mi smo vam usud...Pozdrav iz Subotice. P.s knjige u ruke pa realno pogledajte povijest,istoriju kako vam volja.SMRT FAŠIZMU!

Kochees

pre 3 godine

Sto se tice srpske vojske iz 1918., meni se cini da je za danasnju Hrvatsku nekako bitnije oslobadjanje iz 1945. kada su tek vraceni Istra i Zadar, te mi se isto tako cini da srpska vojska iz 1918. se jako brzo potrudila izgubiti veliki kredibilitet koji je kod Hrvata imala. Zatim, ta srpska vojska je 1918. pricala kako je hrvatima oslobodila obalu, pa im je 1939. potvrdila tu obalu, 1945.je "zacementirala" tu obalu, a 1991. je zakljucila kako je to njihova obala.

kozara

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba
(Zagi, 4. jun 2020 13:39)

Sta ste to vi radili u Srbiji u Prvom svetskom ratu? Oslobadjali je od Srba. Sto se tice Drugog svetskog rata, ako ste bili u partizanima, ko je osnovao tu NDH na cetiri godine? gde nestalo pola miliona Srba sa teritorije tadasnje Hrvatske? Ko ih je ubijao po Kozari? Ne znate, niste bili tu, bili ste u partizanima. I otac nacije vam je prvo bio ujka, pa posle partizan. Niste znali? Pa niste bili tu, bili ste u partizanima. Sto se tice odlazaka od nas, nismo mi te srece, svi ste jos tu.

Petar

pre 3 godine

Ma sta pricas majke ti.Povladjivano je Hrvatima i njihovim zeljama da imaju nesto svoje posle toliko vekova.I nema nista lose u tome sto vam je dato, ali vi niste mogli voleti Jugoslaviju, ponasali ste se balkanski, hocu svoje selo da ucinim kraljevinom, drzavom...Aleksandar se odrekao zemlje svoje i svog identiteta, naravno za svoj licni racun, ali ako gledamo sire ta Jugoslavija je mogla stititi interese svih naroda bolje jer je veca, ima vise resursa. A slazem se da nije trebalo ni pokusavati mesati katolike i pravoslavne iako je jezik zajednicki.To nam je anticka istorija vec pokazala, da Rim nije mogao Vizantu nametnuti latinski jezik.Velikim kulturoloskim identitetima se ne moze nametnuti nesto izuzev silom na kraci rok. Nama ostaje da brinemo nase brige, a vi ste stigli kuci, tamo gde ste i bili 1000g, pripadate nemackoj ekonomskoj imperiji, a kakvu ulogu cete imati nije nas biznis.

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
"Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju."
Ovo nije hteo Kralj, on je postovao vas, on je izrazito bio protiv asimilacije jer je za razliku od "cope iz Kumrovca" bio visoko obrazovan drzavnik, on je bio svestan nastalih medjunacionalnih problema. Pogotovo nakon ubistva hrvatskog politicara u parlamentu....Kao sto sam vam rekao, obidjite muzej u Topoli, apsolutno ne stoji istorija koju su pisali komunisti iz njihovog licnog interesa.
Kralj je istinski zeleo Jugoslaviju, zato je drzavnost Srbije posle gubitka (smrti) 30% stanovnistva zrtvovao. Nije on bio toliko prost i naivan da veruje i podrzi asimilaciju drugih naroda. Tacno je da odredjeni politicki krugovi srpskog naroda u to vreme, isto kao i drugih naroda, su zarko zeleli konfrontaciju pokusajima asimilacije jedno drugih, plemenska posla.
Ja Karadjordjevicima zameram nedostatak postovanja prema srpskom narodu kojem su sluzili, Jugoslavija nije bila potrebna, ako vas je oslobodio (to ne mozete sporiti) trebao je vama prepustiti vasu sudbinu, snalazite se.
Mozemo uvek nesto popiti i kulturno otvoreno porazgovarati.
Posetite Topolu, tu ce te naci mnogo objektivnih dokaza o drugoj strani, a i odlicna sumadijsko domace gostoprimstvo.

Kochees

pre 3 godine

Da htio je prvo stvoriti naciju "Jugoslaven" sto samo po sebi nije moralo biti lose. Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju. No, zakasnio je jedno stotinjak godina kada su se u Europi vec slagale nacionalne drzave. Slovenci i hrvati su imali vec svoj izgradjen identitet. Ipak se radilo i o velikom periodu pripadanja zapadnim i istocnim krugovima. Potom, kada se vidjelo da to nece ici usljedila je represija koja se najvise ocitala u ubojstvu hrvatskog lidera u beogradskoj skupstini. Od tada pa nadalje bilo je jasno kamo vodi zajednicki suzivot. Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana. Na vojnu silu, inteligentan covjek kakav je bio Aleksandar nije uopce racunao jer je znao da se situacije i okolnosti mjenjaju i vojna sila je nesto sasvim drugo od politickih sputavanja i ogranicavanja, pa cak i isceniranih politickih ubojstava. Inace, mozemo popricati ti i ja ,svatko sa svojim argumentina ukoliko mozemo to izvesti gospodski. Pozdrav

Petar

pre 3 godine

@Kochees,Kralj Aleksandar je bio megaloman na svoga dedu kralja Nikolu. Nije ni mislio na Srbiju, pa ne bi Srbiji ukinuo drzavnost.Imao je bolesnu ambiciju da bude veliki kralj, veci od Cara Dusana,ali je to platio glavom.To su ustase i bugarasi udesili.Ali je on neosporno komandant vojske koja je bila na strani pobednika, zemlje koja je dala ogromne žrtve u Velikom ratu.Samo na bazi toga imao je pravo da spusti kamen Srbije dalje na zapad. Kako vi Hrvati mislite da je ispravno,da 1914 jurisate na Srbiju, a da 1918. pregovarate i dobijete drzavu. Vrhunski bezobrazluk. Srpska politika uopste nije bila losa po vas(nije bila dobra ni za Srbe) i to vi znate, nije bila losa ni za druge, npr muslimane. Grci su gotovo sve dzamije poravnali sa zemljom, svo slovensko stanovnistvo u Egejskoj Makedoniji helenizovali ili proterali.Evo ti jos jedan primer, kralj Aleksandar je priznao cinove vama iz Austrougarske vojske gde napredovanje za vreme rata nije bilo suspendovano, vec su vam cinovi priznati u novoj drzavi i tako su vasi oficiri postali nadredjeni srpskim vojnicima.U srpskoj vojsci napredovanje je suspenodovano jer drzava nije finansijski to mogla podrzati isplacujuci vece plate(rat je period u vojsci kada se najbrze napreduje).

Zagi

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
Odakle vam ove gluposti? On da je zeleo srpsku drzavu (kako god je nazivali "velikom", "malom") on bi se izborio za to jer je vojno oslobodio teritoriju cele Jugoslavije kao sila pobednica. Mogao je vama hrvatima ostaviti vasu teritoriju gde ste vi vecinski ziveli, a ostatak zna se...kad ce te to shvatiti da ste vi pripadali porazenoj Centralnoj sili, ne zaboravite ko je oslobodio Dalmaciju od italijana da bi ste vi danas bili vlasnik iste. Jugoslaviju ste molili kod naseg kralja vi, da bi ste odmah nakon nastanka poceli da je gasite, iskoristili ste srpsku vojsku da oslobodu teritoriju koju ste kasnije prisvojili, postojao je spomenik zahvalnosti srpskoj vojsci i srpskom kralju u Splitu za oslobodjenje, vratite bar iz pijeteta prema srpskim zrtvama za sta se ispostavilo za "Lijepu vasu".
Ovim stavom hocu samo da vam skrenem paznju na objektivno dokazive i dokumentovane cinjenice, bez komunisticko ideoloskih tumacenja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, i BEZ ikakve zelje za danasnjom hrvatskom teritorijom, to nama ne treba, imamo dovoljno svojih problema i izazova da razvijemo modernu drzavu, narocito i napokon bez vas i ostale boranije na nasim ledjima. Hocu takodje da ti skrenem paznju da smo svesni gresaka naseg Kralja i njegovog iskrenog jugoslovenstva a da bi ste to razumeli, dobro dosli ste u Topolu i posetite muzej Karadjordjevica bez komunisticki ideolosko montiranih predrasuda koje su Tito i crvena banda mogle samo da okace macku o rep.

Kochees

pre 3 godine

Kralj Aleksandar nije bio nikakav Jugoslaven, nego je pod imenom Jugoslavija stvarao nazalost veliku Srbiju. Situaciju treba zagrebati ispod povrsine i gledati kompleksnije. A sto se tice tebe Atila, imamo i mi takve "Madzare".

Mali Perica

pre 3 godine

Ko o kome Srbi o Hrvatima to se zove opsjednutost,a ako ne želite da Hrvati dođu na Srbski portal ne pišite o Hrvatima,ili makar pišite čirilicom jer Hrvati mlađi od 40 nemaju pojma,o tom pismu.

Petar

pre 3 godine

Kad vam stranac nesto da, onda on to moze kad tad i uzeti(moze i svako ko je jaci).Srbija sad u ovom "miru" sve vise lici na Srbiju za vreme 2.sv rata, sve su zemlje okolne skoro namirene, a ona je okupirana i pod kontrolom.Sta se ovi Hrvati pozivaju na unutrasnje granice prve i druge Jugoslavije. Ne moze Srbija izneti manje iz jednog dila nego sto je unela, Sta ste vi uneli u Jugoslaviju?Koliko zlata, drzavnosti? Kralj Aleksandar je kad pogledate ustrojstvo drzave, veci Jugosloven od svih komunista, njegove banovine nisu etnicke i te banovine kakve su ne mogu postati nacionalne drzave(Savska banovina zapravo Hrvatska u nastajanju) i zovu se po rekama.Komunisti su se kao "borili" protiv nacionalizma,a samo su ga raspirivali i sve pokrajine i republike su nacionalne, cak su nove nacije pravili(ocigledno je teritorijalno i nacionalno usitnjavanje na stetu Srbije).Nasa je nesreca sto su srpski komunisti velike naivcine i stetocine, izdali su svoju zemlju i zato smo prosli ovako.Ako smo bili braca, sto nismo i obalu bratski podelili, na ravne casti.Sad nam slovo drze oni koji vise od 1000g nisu znali sta je drzava i koji ruku na srce danas imaju zaokruzenu drzavu, iako istorijski Istra i Dalmacija pripadaju Italiji(sve su to italijanski prostori, arhitektura, cak i ime je italijansko)Danas Hrvati ubiraju veliki novac rentirajuci "svoje" primorske resurse stranim turistima i baštineći italijansku kulturu i arhitekturu. Uskoro ce to isto raditi i Albanci na KiM sa srpskom baštinom.

Atila

pre 3 godine

Vatreni

Pišete besmislice očigledno izazvane dubokim istorijskim kompleksom koji je u Hrvata uočljiv odavno, a ovoga puta i u vašim komentarima, ali to je već koletkivna dijagnoza. Od svih nacija u K&K, oduvek bili ste na dnu i to svojom zaslugom. Loši vojnici, umišljeni intelektualci sa kompleksom Beča i Pešte ophrvani provincijskim mentalitetom palanke. Frustracija je čudo.
Sada ste sami u svojoj maloj autističnoj državi i krivce za sve svoje poraze možete tražiti samo u sebi. Nema vam više ni Mađara niti Austirjanaca a ni Srba, bez kojih ne bi ste imali Istru i barem pola Dalmacije, a o Dubrovačkoj republici da i ne govorimo.
Nikada vi Mađarskoj nećete biti ni do kolena, kao što niste ni sad.

Kosmopolita

pre 3 godine

Sto se tice devedesetih, jasno je da je Hrvatska sve samo nije nevina. Tudjmanov rezim je koristio sve moguce zlocinacke metode da utera strah u kostima srba, tako da je doprineo balvan revoluciji PRE RATA. Najbolji primer drzavnog terora nad srbima PRE RATA je ubistvo zagrebacke srpske porodice Zec....a ima mnogo porodica Zec koji su ubijeni Tudjmanovom "miroljubivom" politikom PRE RATA, treba jos krivicno da se gone i odgovaraju "cinbenici" tog zlocinackog rezima.

Elem, mi srbi se drzimo komunistickog ustava i nekog konstitutivnog polozaja srba u Hrvatskoj, vrh birokratije kao nekakve zastite a taj ustav je postao prosto nebitan i nevazeci, osim srba niko u svetu ga nije priznavao. Neozbiljan srpski komunisticki aparat je nastavljao sam sebi da daje golove, drugi su gledali svoja posla.
Vrh komunisticke birokratije je bila ta fudbalska utakmica za nizozemce na domacem terenu, najbolji dokaz da se htelo glavom kroz zid jer tako politicki aparat nalaze, najbolji dokaz za uzrok srpskih poraza koji su sledeli jedan za drugim, a utakmica je bila samo uvod posle drame Zvezde na maksimiru par sedmica ranije.
Danas dan srbi vrte istu plocu, zao im groblja i politicki suicidalne deponije zvana Jugoslavija....
Jedino sto mi srbi treba da uradimo jeste da u udzbenike dokumentujemo svoje greske od ideje i stvaranja prve Jugoslavije pa sve do ovog raspada, da nam se tako nesto nikad vise ne bi desilo, cuvati i izgraditi ovo Srbije sto je ostalo.

Ante

pre 3 godine

Pa ko ima srca navijati protiv Gullita, Van Basten i ekipe.. Najjača Nizozemska repka svih vremena.
Što se tiče politike, u to vrijeme se već jasno i glasno zakuhalo, Jugoslavija je postojala samo na papiru, valjda je svima to jasno, barem nama koji smo živjeli tada. Već su završile Miloševićeve jogurt revolucije, imao je 4 glasa u skupštini, nadglasavajući sve u Jugoslaviji, jedan narod a 4 glasa, imao vojsku iza sebe, saveznu kasu kao samoposlugu itd.
Hrvatska i Slovenija u revoltu, neizvjesnoj sudbini, ali definitivno uvjereni da su nagrabusili ako se ne suprotstave.
I tako je krenulo, loša reakcija na lošu akciju, i tako u krug do potpune katastrofe.
Na kraju, netko je manje nastradao, netko više, netko je manje ispunio ciljeve, netko više, ali uglavnom, - ne ponovilo se.

Libar

pre 3 godine

Tri dokaza Dučičeve"Teorije o hrabrosti":1.doček nacista 2.zviždanje himni 3.silazak sa pobedničkog postolja
(Damir 1965, 3. jun 2020 16:35) 

Duciceva teorija samo je dokaz Ducicevog sovinizma, kao i sovinizma onih koji se pozivaju na pjesnika sovinista.

Kochees

pre 3 godine

Kao da je sve pocelo sa ovom utakmicom. Jos 88-e se navijalo za Jugu. A onda je po mojem sjecanju buknuo nacionalizam u Srba. Tudjman je dosao na vlast kao odgovor na to stanje. Valjda je jasno tko je prvi rusio ustavni poredak. Tko zeli znati istinu, vrlo lako moze do nje. Srbi su bili konstuititivni narod u Hrvatskoj, ali su i Kosovo i Vojvodina bile autonomne pokrajine, a Crna Gora republika. Sve je to Slobo stavio pod svoje prije Franje. To sto se u Splitu ili Zagrebu srpska vojska 1918. docekivala aplauzima produkt je tadasnjih okolnosti, i to je bila cinjenica koja je mogla posluziti za opce dobro. Nazalost, Srbi su od samog starta poceli primjenjivati svoju mitomansku, megalomansku, velikosrpsku politiku koja se tokom 20. st. najvise razbijala bas njima o glavu. Preskacuci cinjenice, te naglasavajuci samo one koje idu u prilog mita o jednom velikom junackom narodu kojemu nitko ne moze nista, naravno da ste postali prijetnja kompletnom modernom europskom stavu, koji se vec dugo ne bavi granicama, vec "okupacije" vrsi suptilnije. Naravno, ni Hrvati, ni Srbi nemaju nekih prijatelja, bar ne politickih. Austrijanci, Madjari i ostali tokom povijesti jos su vise zahuktavali taj nas odnos. Kako tko, kako kada, a sve u svrhu da i jedne i druge lakse kontroliraju. Zalosti me kad vidim prijetnje o buducum sukobima i sa srpske i sa hrvatske strane, jer trebalo bi i najglupljima biti jasno, da tu profitirati ne moze nitko.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.
(Vatreni, 03. jun 2020 16:10)

Ti zaista ne razumeš suštinu. Istorijska je činjenica da je srpski narod bio konstitutivni faktor u Federativnoj jedinici Hrvatska. Samim tim, otcepljenje ustavno nije bilo moguće bez saglasnosti srpskog naroda. Granice su ovde manje bitne, kakve god da su. Jel sad razumeš konačno?

Pit

pre 3 godine

(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Naravno da znamo šta se dešavalo. Milošević je tada imao najveću moć, i kao takav najveću odgovornost za sve što se dešavalo, i vukao je vrlo loše poteze za sve, a naročito za srpski narod. I slažem se da je većini ispran mozak. Jasno mi je da pre 30 godina niko nije mogao da razume šta se dešava u totalnom medijskom mraku, ali mi nije jasno da ljudi danas poriču stvari koje je lako proveriti.

Ja tebe potpuno razumem, kao i razloge nezadovoljstva Hrvata i svih ostalih. Ono što nedostaje je razumevanje ostalih za srpsko nezadovoljstvo. Srpski narod je, daleko najvećim žrtvama u oba rata, krvlju zalio ceo YU prostor. Da bi završio kao najveća žrtva komunizma. Ono što su zacrtali na Drezdenskom kongresu, komunisti su ispunili ustavom iz 1974. Republike su postale države sa pravom na otcepljenje, Srbija je pocepana na delove čiji su predstavnici u predsedništvu mogli da glasaju jedni protiv drugih, dok zaklani sprski narod u HR nije mogao dobiti autonomiju u državi svog krvnika već je to mogao dobiti jedino ratom (već si pomenuo Z4). Sve to, naravno, ne daje za pravo Srbima da tlače druge, ali lako objašnjava zašto su Srbi srce dali prvom koji je digao glas protiv. Ironija je da je to na kraju bio komunistički diktator, koga su interesi srpskog naroda interesovali samo dok su služili nezasitoj želji za vlašću, njegovoj i njegove supruge.

Vatreni

pre 3 godine

@Törökbalint

Još je samo Mađar istraumatiziran s Trianonom falio. Jednom smo vam ušli u Peštu, nemojte tražiti repete. Jake vam Mađarske u Hrvatskoj, svaki vaš velikaš se u Hrvatskoj pohrvatio, od Erdodya, Rattkaya, Banfya itd., dođu kao mađarski legati, unuci im postanu vatreni Hrvati, za tisuću godina niste uspjeli mađarizirati 1% Hrvatske dok ste ostale tamanili koliko ste mogli, danas ste hibrid svih mogućih Slavena koji pričaju neslavenski jezik. Jedini period kad ste imali neku vlast u Hrvatskoj je za vrijeme Khuena Hedervarya, ovo ostalo niste smjeli ni prismrditi, prvotno južno od Gvozda, a kasnije preko Drave.

Törökbalint

pre 3 godine

ja sam Madjar iz Temerina, i zivim u Budimpesti, ali Hrvati zaista ne poznaju svoju istoriju, postojala je Hrvatska unutar Ugarske, prakticno nikada u istoriji nije imala samostalnost, ni drzavnost. Da vam nije bilo Srba, vi bi sada bili i dalje deo Madjarske ili neke druge drzave, a o Istri i Dalmaciji bi mogli samo sanjati. Ovo nepoznavanje istorije ce vam se obiti o glavu, i nije bio kraj istorije ni sa propascu nase monarhije, ni sa propascu Jugoslaviji ili Italije.

Slovenac u Srbiji

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

I posle 30 godine niste otvorili oci. Kraj Jugoslavije je poceo kada je umro Broz a Zapadne sile preko Slovenije i Hrvatske napale Jugoslavije i njen najveci deo Srbiju. I to je to. Tacka. Pozz iz Srb.

volimijavas

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

Kraj je poceo posle Brionskog plenuma.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.

Vatreni

pre 3 godine

@Zurkolomac

kme kme, daj shvati da s nama ne možete izaći na kraj, možete samo po njonji dobiti. Ovaj put bi ugrozili banjalučke Srbe, oni su normalniji, znaju da im je HV 1995. isključio struju na HE Bočac i došao na topnički domet grada. Nisu ludi da ne vide mapu i da im je 2 i pol milijuna Hrvata sjeverno, a milijun i pol južno od njih. Međutim, ne potcjenjujem mogućnost za novim prije svega srbijanskim ludilom, samo kažem, već vidim koji će nastradati.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.

Vatreni

pre 3 godine

@autocorrecton

Dubrovnik je oduvijek za sebe, ali u više izvora je spomenut kao dio nekadašnjeg hrvatskog kraljevstva, istočni dio Istre je oduvijek etnički hrvatski, dok je zapadni bio većinski talijanski, ali valjda i mi imamo pravo na teritorijalno proširenje na račun poražene Italije. Ili misliš da je Istra trebala pripasti Srbiji? Isto tako u Dubrovniku i dubrovačkom području su živjeli i žive Hrvati 95%+, ako ćemo gledati povjesne granice može se reći da su se Hrvati odrekli Boke kotorske za račun Crne Gore te istočnog Srijema najmanje do Petrovaradina, ali u zamjenu za Baranju. Trebam li reći da je Cvetković 1939. potpisao Banovinu Hrvatsku u granicama koje su uključivale Šid i Petrovaradin kao dio Hrvatske, pola Fruške gore su Srbi potpisali da je Hrvatska. To ste potpisali prije početka 2. svjetskog rata, u državi u kojoj je vladao vaš kralj, i što ste onda maštali 90-tih? Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:02)

Pseto ustasko ne znam ko pusta te vase fasisticke komentare, verovatno neka vasa vaska koja radi u b92.
Srbija da je onda htela zgazili bi vas i zapisali za 3 dana, fasisticka koljacka govna.
Ali ne brini, dan konacnog obracuna ce doci i onda ustasa vise nece biti. U to mozes da se kladis, pseto kmetsko...

Jegda

pre 3 godine

(Bobi, 3. jun 2020 12:43)

Razlika izmedju Srba i Hrvata kako su dolazili do svojih nacionalnih ciljeva je u potpunosti razlicita. Recimo Hrvati su znali da se dogovaraju, pregovaraju pa i da menjaju stavove i misljenja u trenutku i da rasproznaju kada treba da se prestroje u drugi kolosek, dok pak Srbi su svoje ciljeve ostvarivali topovima, oruzijem, ogromnim zrtvama. Zato se recimo Srbi neizmerno ponose Cele-kulom, jer nama je mentalni sklop samozrtvovanja stavljen na pijedestal mucenistva i nesto sto je pozeljno. Budi siguran da bi Srbi uleteli i u trecoj Jugoslaviji ako bi se svetske okolnosti i interesi tako poklopili, a doduse ima tu malo i nedostatak samopostovanja.

partizan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vatreni, 3. jun 2020 15:02)

Imas u Beckoj Arhivi popis stanovnistva iz 1864 godine za Austro Ugarsku. Vrlo bi se iznenadio kako se narod izjasnjavao u nekim delovima, a narocito Dubrovnik i Dalmacija generalo.

Da nije bilo Jugoslavije, vi danas ne bi imali pola Hrvatske. Jugoslaviju je stvorila pobeda Srpske vojske a ne Becki konjusari. A sto se tice 90-tih, jel ste vi zaista mislili da cemo da vam dozvolimo da opet ubijate Srbe bez posledica kao 41-ve? Jel treba da podsetimo na docek Srpskoj vojsci u Zagrebu i Splitu?

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:07)

Ne bojite se vi nikoga, ali samo kada za leđima imate osvajače, to znamo mi najbolje. Ne pišem ja u kondicionalu, već ti kažem da ste neustavno sproveli šta ste sproveli i to samo zahvaljujući podršci Zapada. I na kraju, ne znam zašto si umislio da ste vi nešto bitniji od ostalih, pa da dogovor sa vama je okosnica države. Ni u stvaranju prve, a ni druge Jugoslavije niste učestvovali. Vaše tekovine su nacizam i koncentracioni logori.

BRE

pre 3 godine

Sve bre neki silni strucnjaci koji govore sta bi oni uradili 1918. godine, pa i tada je bila politika kao i danas, neko je drugi sve diktirao, ko je sta pitao narod. Ocekujem da za 50 god neko kaze kako ovo sa Kosovom nije trebalo ovako da bude, vec kako bi oni to uradili bolje. Taj neko jos nije ni rodjen. E sad 21. vek, svako svoju drzavu, nacionalnost, vera je privatna stvar i sta vas briga. Ako vam se ide do Hrvatske, otidjite. Ako se Hrvatima dolazi kod nas da posete, da upoznaju, da vide, svako normalan je dobrodosao.

Mрки поглед

pre 3 godine

Nikada vise u zajednickoj drzavi, nikada vise u nekoj novoj Jugoslaviji... Cak i ovo se evropskom unijom je diskutabilno, ne bi ja sa njima nista zajednicko samo komsijski odnosi zdravo za zdravo i mirna backa. Ajde bre vise nismo ni mi normalni hocemo uvek brak na silu. Ne ide brate mili.

Vatreni

pre 3 godine

Ne brinite za Talijane, Talijani su narod u najbržem nestajajanju u Europi, stopa nataliteta im se spustila ispod 8 pored svih imigranata koje imaju, naprosto se odbijaju reproducirati i ovo što im se sad događa gospodarski je samo dio te priče, pravo njihovo nazadovanje tek započinje jer ne možeš graditi budućnost ako ti je prosječna dob stanovništva blizu ili preko 50 godina, to je narod penzionera. Jako čudno jer su još 50-tih bili visoko fertilni narod i pričali su da je djece ima previše, a sad tuga. Nije mi drago, ipak su katolici, nositelji europske kulture, jezgra sveg europskog kako god okreneš.

madjar

pre 3 godine

na kraju ce Italija uzeti svoj deo, posto danas Hrvatska ima 3.5 miliona, a za 50 godina mozda 2-2.5 preostaje samo Krimski scenario, ulazak Italijana u teritorije gde su Rimski Koloseumi i njihovi preci do etnickog ciscenja ziveli 25 vekova.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Zar vi jos necete progledati!?O sudbini Balkana iskljucivo odlučuju Vatikan i Englezi u ratu sa Srbima.To traje od 1052 do danas.Prave veštačke nacije od Srba gurajuci ih za vlastite ciljeve.Uspeva im.Samo svemu tome ce doci kraj.
Ionako sve tzv. nove drzave nisu samostalne.Doduse Separisticke drzave su kolonije a Srbija je okupirana.
Padala su sve sile pa ce pasti i ova

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..
(Bobi, 3. jun 2020 12:43) Sve si tačno napisao, ali posle WW2 mi se nismo ama baš ništa pitali...Tito je, kao već tada veliki i visoko pozicioniran igrač i u Moskvi i kod Engleza, dobio mandat da radi šta hoće: svi su oni hteli da ostane Jugoslavija, a kako će je uređivati, bilo je na njemu i KPJ. Posle prvog rata, mogućnosti su bile veće, ali ne tako kako se sada priča: niko na Zapadu nije ni tada ni posle bio spreman na jaku nacionalnu državu Srba, pogotovo Englezi, koji imaju patološku opsesiju Rusima. A Tito, po meni, nije uopšte bio nekorektan prema Srbima: obnovio je srpsku državnost, ukinutu 1918.u okviru federalne jedinice SR Srbija, napravio pokrajine, doduše, ali mogao je i gore da nas urniše, da se ne lažemo. Problem je što ljudi ovde ne razmeju da ne možeš očekivati od austrijskog kaplara koji je pucao na Srbe, i moćnog agenta Kominterne, da voli Srbe i Srbiju više od njenih kraljeva, političara i intelektualne elite.

lolaj mala ujo

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije.
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lol, 3. jun 2020 12:02)

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.

mlada pred udaju

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.
(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Zasto se niste otcepili 1918. ili 1945? Zato sto ste dobro promislili o svemu.

Bgd

pre 3 godine

Jugoslavija je bila tvorevina sklepana kao konglomerat različitih želja i očekivanja. Hrvati i Slovenci su videli zgodnu priliku da se izvuku iz kandži Austrougarske i Italije a A.Karađorđević je bio opsednut željom da postane kralj Južnih Slovena. Hrvati i Slovenci su želeli federaciju, kralj čvrstu unitarnu državu, dakle u startu su već stvoreni preduslovi za budući konflikt. Ko je kriv? Svi snose podjednaku odgovornost zato što nisu bili iskreni jedni prema drugima. Da su bili, Jugoslavije ne bi bilo ili bi bila sastavljena na drugačijim osnovama gde bi svako bio slobodan da ode u bilo kom trenutku ako mu se ne sviđa. Ista greška je ponovljena i sa SFRJ i u ratu 90-ih. Srbi nisu imali razumevanje za težnje Hrvata za nezavisnošću, Hrvati nisu imali razumevanje za srpske strahove da im se ne ponovi 1941. Epilog je poznat. Ne znam šta je koštalo srpsko rukovodstvo da se dogovori sa Hrvatima oko mirnog razlaza uz puno poštovanje prava Srba u Hrvatskoj, umesto toga išlo se u pravcu oružanog sukoba bez jasnog cilja i strategije.

Банат

pre 3 godine

Posteno s njihove strane...uvek su pokazivali svoje nezadovoljstvo zajednickom drzavom, bili su barem iskreni
(Djordje Delic, 03. jun 2020 11:57)

Више него лицемерно с њихове стране! Што су хрлили у обе Југославије? вечито они незадовољни а директно смо им створили и дали државу ал' авај...

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.
(lolaj mala ujo, 03. jun 2020 14:09)A vama ljoticevcima su glavni argumenti kako je započelo rat u Hrvatskoj, dvije ili tri izjave izvučene iz konteksta. Pa ako ćemo o izjavama, podsjeti se što je Sloba još 1989 izjavio na gazimestanu. Tada je već znao da će doći do rata, kada za Tuđmana nitko u hr nije niti znao.

Juj

pre 3 godine

Sta ima srbi da se bune, cutali su kada je krajina pala, kada ih je milosevic izdao. Istocna hrvatska je usla u sastav hrvatske tek 98 mirnim putem, 90% ljudi ne zna to.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Nekad je u prvoj Jugoslaviji postojala hrvatsko-srpska koalicija (ne ju miješati s onom iz AU), tj. seljačko-demokratska između Hrvata i Srba prečana protiv srpskih radikala (najjača snaga u Srbiji) koji su bili unitaristi. Čudni su putevi Gospodnji, čas su hrvatski Srbi bili uz Hrvate, čas protiv, na njihovu žalost u ključnom trenutku su stali na stranu Beograda i gadno nastradali, odnosno uvijek su stradavali između dvije vatre, da je bilo pameti odfikarili bi Srbiju i Miloševića i danas bi bili ugledni građani Hrvatske, svoji na svom. Tko zna koje bi sve ustupke dobili od hrvatske strane. Teorija o krvi i tlu koju su Srbi propagirali od kraja 80-tih je na kraju gotovo najviše unesrećila Srbe (da nema Bošnjaka), a nisu se za mm pomakli, u Hrvatskoj ostali bez svega, u BIH doduše dobili entitet, ali na manjoj površini nego što bi dobili u bilo kojoj podjeli bez rata, kao posljedica rata s Hrvatima izgubili Kosovo i na kraju vas napustila Crna Gora što je zapravo i najveći gubitak za Srbiju. Uglavnom, nije vam se isplatilo ratovati s Hrvatima, da ste bili pametni kao 1939. sad bi imao praktički jednistvenu srpsku državu koja bi uključivala i Crnu Goru i Kosovu i barem 55% BIH, možda i cijelo Sarajevo. Sve bi vam to Hrvati potpisali bez metka ispaljenog.

Nebitno

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.

Банат

pre 3 godine

"Док су Хрватице рађале Хрвате и Словенке Словенце, Српкиње су рађале Југословене."

Ова реченица доста тога објашњава.

lebovitz

pre 3 godine

Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.
(Vatreni, 03. jun 2020 12:47)

I radovati se tome širom dijaspore radeći poslove koje niko neće, osim Afganistanaca i Marokanaca.

autocorrecton

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

nije to istina. npr. Dubrovnik je duže bio nezavisna republika, nego što je bio dio Hrvatske. Napoleon je pokorio Dubrovnik i pripojio ga Hrvatskoj. pod austrougarskom, Slavonija je bila kraljevina od 1699, i to je trajalo nekih 170 godina. o Istri i Dalmaciji vi već sami znate to vas ne moram podsjećati. prema tome granice Hrvatske su moderne a ne nešto što je postojalo vjekovima

leptirica

pre 3 godine

(seljadin, 03. jun 2020 13:52)

Mađarska daje pasoše jer želi učvrstiti Mađarsku manjinu. Danas Hrvatski pasoš vrijedi više od Mađarskog. Osim što je na EU tržištu rada bolje rangiran, jer su naši ljudi na glasu ko vrijedni i dobri radnici, u Mađarskoj su manje plaće nego u Hrvatskoj, o pravima koja su skresana od strane Orbana da i ne pričam.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 03. jun 2020 13:28)

Mogle su granice da budu i na Marsu, ali pravo na otcepljenje Federativna jedinica Hrvatska nije nikada imala po ustavu SFRJ. Izuzetno, o tome se moglo odlučivati, ali samo pod uslovom da su saglasna oba konstitutivna naroda, dakle Hrvata i Srba. Pošto ste nasilno proglasili Srbe nekonstitutivnim elementom, vaše otcepljenje je samo i isključivo secesionizam, pa vi slobodno i naredih 3000 godina uzivajte u mitomaniji.

lebovitz

pre 3 godine

Moje mišljenje je da je Jugoslaviji oteta prilika da barem 2 puta bude svjetski prvak i eventualno evropski. Prvi puta u devedesetim, kad su već '92. mogli da budu prvaci evrope, pa '94. SP, a ako ne tad onda sigurno '98.

Drugi puta su mogli biti prvaci nekad u posljednjih 10 godina. Da je ostala Jugoslavija, sasvim sigurno bismo imali Ibrahimovića u reprezentaciji.

paljevina

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

a kad su se doseljavali, zasto su Srbi pregovarali sa Becom, a ne sa Zagrebom?

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.
(ŠaptačBotovima, 03. jun 2020 13:21)

AP nije trebalo nikada ni da postoje. To je učinio "kumrovački" sin u cilju daljeg rasparčavanja Srbije. Zašto nije postojala nijedna pokrajina u Hrvatskoj, BIH, a srpsko stanovništvo je bilo ustavotvorni činilac u oba slučaja?

Omega Tri

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije.
(seljadin, 3. jun 2020 13:02)

Kako to misliš, kao šta su Kosovo i Vojvodina ostali bez autonomije?!
Sloba je izvršio stranački i državni udar, grubo prekršio Ustav na koji se ti pozivaš, i ti bi da onda mi dalje poštujemo taj Ustav?!
Osim toga Tuđman i Kučan su se rukama i nogama trgali da se Jugoslavija reformira u nekakvu konfederaciju, svi su to htjeli, jedino Sloba nije.
Laž je da to Tuđman nije htio i da se Hrvatska otcijepila, krajiški Srbi uz pomoć JNA su otkinuli trećinu Hrvatske i s te teritorije protjerali pola miliona Hrvata dok Hrvatska nije izražavala nikakvu namjeru da se otcjepljuje, još uvijek smo bili jugoslavenska republika čiji integritet je JNA bila dužna štiti a ne da u zaštitu uzmu drmske razbojnike!

xxxx

pre 3 godine

Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Samos, 3. jun 2020 13:01)
A tek kamo srece nama da nismo imali nista sa Hrvatima. Koliko bi samo Srbija danas bila jaka i stabilna. Bez Jugoslavije, ne biste imali Istru, to je sigurno, a mozda i celu Dalmaciju.

Kako da ne

pre 3 godine

@ Torcida Sarajevo.
Nije tačno da se u Sarajevu slavio poraz Jugoslavije. Ne znam u kom Sarajevu si ti živio, ali ja sa svojih 50-ak i kusur godina se dobro sjećam tog prvenstva. Pa na YouTube imaju snimci slavlja u Sarajevu nakon pobjede nad Španijom, auti sa zastavama, zaustavljen saobraćaj kod Vječne vatre, klicalo se i Osimu i Papetu i Piksiju, itd... Vjerovatno toliko slavlja nije bilo ni u jednom drugom gradu u Jugi. I hoćeš da kažeš da smo promijenili 'klupske boje' u roku od samo sedam dana?

YU mladici borovi i devojke jele

pre 3 godine

@Hrvati kao delije, uvek protiv Jugoslavije.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sone, 3. jun 2020 12:47)

NIKADA delije nisu bile protvi JU. To mozes da vidis i sada gde se priziva nova JU sa crnogorcima. Pusti ti forumaske fore i krivljenje istorije. Nisu culi za Srbiju do dolaska Arkana na tribinu, pa su onda resili malo da se igraju srBstva. Komedija.

seljadin

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije. Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama, jer kao i brak kad se razvodi, svako dobija svoj deo koji je uneo, a Hrvatska nije unela u Jugoslaviju ni Istru ni Dalmaciju bez Jugoslavije tj. bez pomoći Srpskog naroda koji je obilato krvario da bi Hrvatska ali kao deo Jugoslavije tj. unutar Jugoslavije dobila proširenje.
Mislim da je Tudjman nameravao poštovati ustav SFRK i član 5. da rata ne bi ni bilo, jer bi se moglo dogovorom obezbediti da svi budu zadovoljni, no Tudjmanu je rat trebao, što je i rekao na Trgu Bana Jelačića : Rata ne bi ni bilo da ga HRvatska nije željela.
Setite se kako je Špegelj snimljen kako sa svojim rodjakom priča kako će po stanovima ubijati ljude, to su i radili po Zagrebu, Sisku, Osijeku, Gospiću itd itd.

dzoni

pre 3 godine

Interesantno kako se promenilo brzo sve za godinu dana..odgledajte utakmice evropskog prvenstva u kosarci u Zagrebu 1989...sva publika zdusno navijala "Jugoslavija ,Jugoslavija" ..znaci samo godinu dana pre ovoga...ili ce biti da je publika na kosarkaskim i fudbalskim bila "drugacija" jer ova na fudbalskim peva ono sto im vodje navijaca kazu a te vodje su uvek bile sa politicarima u krevetu.

Logično

pre 3 godine

Trebalo se kao kod Ujedinjenog Kraljevstva dozvoliti zasebne sportske nastupe jugoslavenskih republika, a ne praviti monstruma od reprezentacije koja se radila po nacionalnom ključu. Sumnjam da bi nekom Hrvatu danas bio drag uspjeh reprezentacije punoj Bosanaca i Srba u odnosu na broncu 1998 i srebro 2018 samostalne Hrvatske. Druga je stvar što takva Frankenstein reprezentacija Jugoslavije ne bi ni došla do medalja što je bilo uobičajno za tu reprezentaciju.

seljadin

pre 3 godine

@Vatreni, ako su Srbi došli da žive u 16stom i 17stom veku u Hrvatsku, zašto danas Madjarska daje pasoše Srbima iz ih područja, Zagorja, Slavonije, Like, Banije, Korduna itd ? Možeš i ti dobiti pasoš ako želiš, jer su ti preci državljani Madjarske tj. Austrije.
Medjutim 1918ste i 1945te niste pričali tako kako ti sad govoriš, već je bilo "braćo Srbi, spašavajte Dalmaciju, Istru, Italijani oteše.
Evo da te podsetim malo smo jednog govora : "Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila!" reči su kojima je splitski gradonačelnik dr Josip Smodlaka dočekao na Rivi 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije 20. novembra 1918. godine

Znači na srpskoj krvi ste dobili republiku Hrvatsku ali unutar Jugoslavije, posle toga ste Srbe 90tih tretirali kao što Špegelj objasnjava : kad otvori vrata, metak u čelo.

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.

Камичак

pre 3 godine

Камо лепе среће да Александар Карађорђевић није био алави идеалиста и да није постао краљ јужним Словенима. Да је само заокружио Србију а осталима стегао руку и пожелео им срећан пут.
Чуј, хрвати дочекали слободу!? Били угњетавани од Срба?
А у то време пола Срба се у Србији изјашњавало као Југословени (а и ја будала међу њима).
Сада сте ви бивши наши еманципујте, показујте како сте ви одувек били Европа, фини и културни, а ми ћемо наше муке сами да решавамо. Да их има, тачно је. А било би их мање да није било те Југославије, да није било хрватских и словеначких комуниста које су српски југословени следили до самоуништења. Да није било Југославије, не би било ни Јасеновца, ни Олује, ни рата у Босни, нити проблема са Косовом и Метохијом.

aiiii

pre 3 godine

(key and peele, 03. jun 2020 12:53)
Lijepo i realno napisano,ali zašto sve malim slovom!?Što se tiče ovih odnosa,ja bih volio prvo da razumijemo da smo i jedni i drugi ljudi od krvi i mesa sa svim manama i da od drugog smrdi velika nužda dok svoju ne osjetimo.Poz svima,oladite malo,prođe život!!!

Sale

pre 3 godine

Skoro sam gledao intervju sa Bobanom, kaze on nema se cega stideti Maksimira itd itd..kaze on to je bio bes protiv Hrvatskog ugnjetavanja u SFRJ ili tako neko lupetaranje. Alo decko,da li toliko imas drskosti da tako nesto izgovoris nakon 30 god. Kakvo crno ugnjetavanje itd. Strasno. A za ovo zvizdanje, i ja bih zvizdao,ali Osimu koji je poveo pola vezara u svoju reprezentaciju. Jedva prosli grupu, i pobedili Spaniju jer mi veliku reprezentaciju pobedimo pobedimo na svakih 30 godina, zato sto stalno vezare igraju. Zato smo i beda bedna i posle 30 godina,nismo odmakli niti cemo,jer osim Slovenije,ne funkcionisemo na pravim osnovama. Pozdrav.

Samos

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.
(xxxx, 03. jun 2020 12:27)
Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.

e moj druže

pre 3 godine

Velika šteta za poraz od Argentine, a o publici u Zagrebu - šta reći!? Izmanipulisana rulja ili dobra organizacija i dokaz da čak i da ako su hteli razlaz to nisu hteli pristojno, kao Česi i Slovaci, nego agresivno, napadački ne prema Srbima, nego prema svima koji su želeli da sačuvaju državu. Razumljivo je i zašto - trebalo je doći do situacije u kojoj odradiš etničko čišćenje a ne ispadneš kriv.

ivanhoe

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.

mila ružica

pre 3 godine

@ Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.
(Marčulionis, 3. jun 2020 12:17)


Nije reč o pameti nego o podlosti.

Frerre Jacques

pre 3 godine

Ne znam ko je tamo bio kad je nekoliko dana kasnije na Svjetskom prvenstvu su igrali Njemačka i Jugoslavija 4:1 i svi smo navijali za Jugoslaviju, svi, čitav kvart, skroz do nakon Balvan revolucije nama nije bilo jasno šta se sprema.
To ako su neki tamo išli raditi nered, zviždati na jugoslavesnku himnu i vrijeđati igrače i Osima ne znači da su to bili Hrvati, tako su i kršćani Neronu zapalili Rim i Jevreji Reichstag, i Poljaci napali Njemačku.

ko sta

pre 3 godine

Sad smo mi kao ludi, a do 2008e smo branili tu Jugoslaviju i gledali da ostanemo u njoj. Osim sto smo nasledeli sve, pa umesto da nam se od tada racunaju trofeji i uspesi i titule, neeeee, ajde da uzmemo sve od jugoslavije. I sada kao mantramo o velikim srbima. Pa ljudi nama je i danas zvanicno najbolji strelac nase REPREZENTACIJE Stjepan Bobek. Toliko o svemu.

key and peele

pre 3 godine

vi mentoli koji mislite o velikoj srbiji 1918 pojma nemate. nije nudjena onako kako mislite. ucite pre no zalajete. srbija bi prvo morala da bugarima da pola makedonije po dijagonali kriva palanka-ohrid. banat ceo rumunima, do tise i panceva. izlaz na more bi delili srbija, crna gora i hrvatska ali nije precizirano kako. za bosni i hercegovinu bio je predvidjen referendum a tu se ne zna za sta bi glasali muslimani i hrvati. pogotovo muslimani koji su osecali stravicnu nostalgiju za turskom, toliku da su po stvaranju kraljevine shs stotine hiljada otise da zive u tursku, ponajvise u istambul. slavonija takodje nije definisana kao ni backa. i vi mislite sa vi takva rogobatna granica bila bolje, sa hrvatskom kao satelitom austrije, tek porazene, sa italijom na pola jadrana, sa madjarskom u subotici, sa rumunijom u pancevu, sa bugarskom u skoplju? pa da li ste krsteni? jugoslavija nije bila los izbor vec nacin njenog uredjenja: umesto federacije naroda mi smo ih zajahali, a ako ljudi nesto vise ne vole od tudjinske vlasti to je bratovljeva vlast.

lol

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. 
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.

Bata

pre 3 godine

Secam se te utakmice,sa svojih deset godina,i nezaboravan je detalj kada se Ivica Osim okrenuo ka zagrebackoj publici i ironicno im aplaudirao.Holandjani su bili u čudu tokom intoniranja himne " Hej Sloveni" povodom salvi zvizduka prisutnih dok su holandsku himnu zdusno pozdravili.Od igraca su posebno zvizdali Piksiju kapitenu i uzvikivali "Piksi pederu".Sve to je nekako pokusavao da primiri zagrebacki komentator tokom prenosa utakmice i osudio je ovakvo ponasanje publike.

dzericak

pre 3 godine

Sećam se da je u novinama pisalo kako se Rud Gulit pitao na konferenciji za štampu: "Šta se ovo događa sa Jugoslavijom?" i kako nikada nije osetio toliku mržnju protiv reprezentacije domaćina.

xxxx

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.

90 min

pre 3 godine

Stvarno bedno i primitivno. To se ne radi na nacionalnom nivou a za drzavni savez, ma koliko los bio i dokle god se ne raspadne, nastupa se jedinstveno. Mnogi su se stideli u ime tih zavedenih navijaca koji tada, kao i danas, bas nista ne shvataju i dozvoljavaju da ih tesko manipulisu...

Родитељ

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.
(ivanhoe, 03. jun 2020 12:38)

Proklet bio izdajica svoje domovine.
(nnn, 03. jun 2020 12:42)
Све је речено .

Miksajlo

pre 3 godine

Ne zaboravimo da su već tada autonomije AP vojvodine i AP kosova bile poništene u korist jedne od jugoslovenskih republika tako da o nagoveštanju kraja ne može biti reči. Ta je utakmica odigrana već posle kraja što se vidi po tome da hrvatski navijači umesto jugoslovenske pevaju hrvatsku himnu.

samo

pre 3 godine

Sa škotskom 89 u jesen i košrkaškom prvenstvu se navijalo.

"Svi prijedlozi slovenskog izaslanstva bili su odbijeni. Istovremeno, srpski su prijedlozi prihvaćani većinom glasova.Poslije dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, izaslanstvo Slovenskih komunista napustilo je 22. siječnja navečer kongresnu dvoranu centra "Sava", praćeni pljeskom srpskih predstavnika. Na poticaj Slobodana Langa[1], Ivica Račan koji je bio na čelu hrvatskog izaslanstva prišao je govornici i izjavljuje "da mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca" te nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres.

Odmah nakon toga, vođa srpske delegacije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad, da se uspostavi novi kvorum koji će kongresu omogućiti donošenje odluka, te da se prijeđe na glasovanje. Tada su i hrvatski izaslanici odlučili napustiti kongres. Taj je događaj označio kraj vladavine SKJ.

Nakon što su se hrvatskom stavu pridružila i izaslanstva Makedonije i Bosne i Hercegovine, predsjedatelj kongresa Momir Bulatović odredio je 22. siječnja u 22,45 sati stanku od petnaest minuta, no do nastavka rada kongresa u pravom smislu nije nikada došlo. Time je, nakon 45 godina, prekinuta vladavina SKJ. Ovaj događaj bio je jedan od ključnih u raspadu SFRJ.

Bez izaslanstava iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije kongres je zaključen 30. svibnja 1990., no upravo zbog njegova okrnjena sastava nije moguće govoriti o legitimnom nastavku kongresa."

Bobi

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..

Ma jok

pre 3 godine

@Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.
(nolofob, 3. jun 2020 12:30)

Pa samo sa 10 godina zakasnjenja. Kad smo vidili da smo najvise izgubili, onda smo se onako kiselo okrenuli i mi. S tim da smo branili dusno SVI Jugoslaviju do pre skoro 10ak godina, dok se i CG na kraju nije odvojila.

nolofob

pre 3 godine

Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.

seljadin

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.

Superoperater

pre 3 godine

Mučna atmosfera, mučna država, toliko o tome da ljudi koji imaju hiljadu maraka platu nisu za rat, da smo bili švajcarska naši zapadni sunarodnici bi bili za otcepljenje i rat!

Samos

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.
(seljadin, 03. jun 2020 12:08)
Prica za malu djecu gdje ima uporiste samo u Srbiji i nigdje vise.Ma vi ste nevini ma niste ni mrava zgazili.

Vatreni

pre 3 godine

@Frerre Jacques
Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Bio je to, poslednji, ekser u mrtvacki sanduk, pozorisne predstave, zvane Jugoslavija, izvodjene u periodu 1918-1990, na odru od Srpskih kostiju.

Marčulionis

pre 3 godine

Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.

Сале

pre 3 godine

Поздравио их је Јован Дучић још много година пре те утакмице,..
'...покажите ми ваше термопилске кланце...

Bg

pre 3 godine

Ja sam jugonostalgicar inace sam Srbin i kum mi je Madjar. Ovo pisem da bi vam bilo jasno ko sam. Gledao sam na Tv tu utakmicu i to je najjadnija publika i utakmica koju sam gledao. To je kao kada bi sada mi koji ne idemo da borimo našu Srpsku reprezentaciju napunili Marakanu i vredjali igrače. Ja navijam za našu reprezentaciju ali bojkotujem bandu u FSS. Ali ne pada mi na pamet da idem da zvizdim našoj himni i da 90 minuta navijam za protivnika. Posebno mi je bilo zao Osima divnog coveka na toj utakmici. Ja da sam bio selektor ili kapiten povukao bih ekipu sa terena. Bruka i sramota Zagreba.

Bobi

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..

xxxx

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.

e moj druže

pre 3 godine

Velika šteta za poraz od Argentine, a o publici u Zagrebu - šta reći!? Izmanipulisana rulja ili dobra organizacija i dokaz da čak i da ako su hteli razlaz to nisu hteli pristojno, kao Česi i Slovaci, nego agresivno, napadački ne prema Srbima, nego prema svima koji su želeli da sačuvaju državu. Razumljivo je i zašto - trebalo je doći do situacije u kojoj odradiš etničko čišćenje a ne ispadneš kriv.

Marčulionis

pre 3 godine

Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.

seljadin

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.

lol

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. 
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.

key and peele

pre 3 godine

vi mentoli koji mislite o velikoj srbiji 1918 pojma nemate. nije nudjena onako kako mislite. ucite pre no zalajete. srbija bi prvo morala da bugarima da pola makedonije po dijagonali kriva palanka-ohrid. banat ceo rumunima, do tise i panceva. izlaz na more bi delili srbija, crna gora i hrvatska ali nije precizirano kako. za bosni i hercegovinu bio je predvidjen referendum a tu se ne zna za sta bi glasali muslimani i hrvati. pogotovo muslimani koji su osecali stravicnu nostalgiju za turskom, toliku da su po stvaranju kraljevine shs stotine hiljada otise da zive u tursku, ponajvise u istambul. slavonija takodje nije definisana kao ni backa. i vi mislite sa vi takva rogobatna granica bila bolje, sa hrvatskom kao satelitom austrije, tek porazene, sa italijom na pola jadrana, sa madjarskom u subotici, sa rumunijom u pancevu, sa bugarskom u skoplju? pa da li ste krsteni? jugoslavija nije bila los izbor vec nacin njenog uredjenja: umesto federacije naroda mi smo ih zajahali, a ako ljudi nesto vise ne vole od tudjinske vlasti to je bratovljeva vlast.

seljadin

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije. Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama, jer kao i brak kad se razvodi, svako dobija svoj deo koji je uneo, a Hrvatska nije unela u Jugoslaviju ni Istru ni Dalmaciju bez Jugoslavije tj. bez pomoći Srpskog naroda koji je obilato krvario da bi Hrvatska ali kao deo Jugoslavije tj. unutar Jugoslavije dobila proširenje.
Mislim da je Tudjman nameravao poštovati ustav SFRK i član 5. da rata ne bi ni bilo, jer bi se moglo dogovorom obezbediti da svi budu zadovoljni, no Tudjmanu je rat trebao, što je i rekao na Trgu Bana Jelačića : Rata ne bi ni bilo da ga HRvatska nije željela.
Setite se kako je Špegelj snimljen kako sa svojim rodjakom priča kako će po stanovima ubijati ljude, to su i radili po Zagrebu, Sisku, Osijeku, Gospiću itd itd.

samo

pre 3 godine

Sa škotskom 89 u jesen i košrkaškom prvenstvu se navijalo.

"Svi prijedlozi slovenskog izaslanstva bili su odbijeni. Istovremeno, srpski su prijedlozi prihvaćani većinom glasova.Poslije dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, izaslanstvo Slovenskih komunista napustilo je 22. siječnja navečer kongresnu dvoranu centra "Sava", praćeni pljeskom srpskih predstavnika. Na poticaj Slobodana Langa[1], Ivica Račan koji je bio na čelu hrvatskog izaslanstva prišao je govornici i izjavljuje "da mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca" te nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres.

Odmah nakon toga, vođa srpske delegacije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad, da se uspostavi novi kvorum koji će kongresu omogućiti donošenje odluka, te da se prijeđe na glasovanje. Tada su i hrvatski izaslanici odlučili napustiti kongres. Taj je događaj označio kraj vladavine SKJ.

Nakon što su se hrvatskom stavu pridružila i izaslanstva Makedonije i Bosne i Hercegovine, predsjedatelj kongresa Momir Bulatović odredio je 22. siječnja u 22,45 sati stanku od petnaest minuta, no do nastavka rada kongresa u pravom smislu nije nikada došlo. Time je, nakon 45 godina, prekinuta vladavina SKJ. Ovaj događaj bio je jedan od ključnih u raspadu SFRJ.

Bez izaslanstava iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije kongres je zaključen 30. svibnja 1990., no upravo zbog njegova okrnjena sastava nije moguće govoriti o legitimnom nastavku kongresa."

Bg

pre 3 godine

Ja sam jugonostalgicar inace sam Srbin i kum mi je Madjar. Ovo pisem da bi vam bilo jasno ko sam. Gledao sam na Tv tu utakmicu i to je najjadnija publika i utakmica koju sam gledao. To je kao kada bi sada mi koji ne idemo da borimo našu Srpsku reprezentaciju napunili Marakanu i vredjali igrače. Ja navijam za našu reprezentaciju ali bojkotujem bandu u FSS. Ali ne pada mi na pamet da idem da zvizdim našoj himni i da 90 minuta navijam za protivnika. Posebno mi je bilo zao Osima divnog coveka na toj utakmici. Ja da sam bio selektor ili kapiten povukao bih ekipu sa terena. Bruka i sramota Zagreba.

Samos

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.
(xxxx, 03. jun 2020 12:27)
Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Bio je to, poslednji, ekser u mrtvacki sanduk, pozorisne predstave, zvane Jugoslavija, izvodjene u periodu 1918-1990, na odru od Srpskih kostiju.

Samos

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.
(seljadin, 03. jun 2020 12:08)
Prica za malu djecu gdje ima uporiste samo u Srbiji i nigdje vise.Ma vi ste nevini ma niste ni mrava zgazili.

Bgd

pre 3 godine

Jugoslavija je bila tvorevina sklepana kao konglomerat različitih želja i očekivanja. Hrvati i Slovenci su videli zgodnu priliku da se izvuku iz kandži Austrougarske i Italije a A.Karađorđević je bio opsednut željom da postane kralj Južnih Slovena. Hrvati i Slovenci su želeli federaciju, kralj čvrstu unitarnu državu, dakle u startu su već stvoreni preduslovi za budući konflikt. Ko je kriv? Svi snose podjednaku odgovornost zato što nisu bili iskreni jedni prema drugima. Da su bili, Jugoslavije ne bi bilo ili bi bila sastavljena na drugačijim osnovama gde bi svako bio slobodan da ode u bilo kom trenutku ako mu se ne sviđa. Ista greška je ponovljena i sa SFRJ i u ratu 90-ih. Srbi nisu imali razumevanje za težnje Hrvata za nezavisnošću, Hrvati nisu imali razumevanje za srpske strahove da im se ne ponovi 1941. Epilog je poznat. Ne znam šta je koštalo srpsko rukovodstvo da se dogovori sa Hrvatima oko mirnog razlaza uz puno poštovanje prava Srba u Hrvatskoj, umesto toga išlo se u pravcu oružanog sukoba bez jasnog cilja i strategije.

ivanhoe

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.

Omega Tri

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije.
(seljadin, 3. jun 2020 13:02)

Kako to misliš, kao šta su Kosovo i Vojvodina ostali bez autonomije?!
Sloba je izvršio stranački i državni udar, grubo prekršio Ustav na koji se ti pozivaš, i ti bi da onda mi dalje poštujemo taj Ustav?!
Osim toga Tuđman i Kučan su se rukama i nogama trgali da se Jugoslavija reformira u nekakvu konfederaciju, svi su to htjeli, jedino Sloba nije.
Laž je da to Tuđman nije htio i da se Hrvatska otcijepila, krajiški Srbi uz pomoć JNA su otkinuli trećinu Hrvatske i s te teritorije protjerali pola miliona Hrvata dok Hrvatska nije izražavala nikakvu namjeru da se otcjepljuje, još uvijek smo bili jugoslavenska republika čiji integritet je JNA bila dužna štiti a ne da u zaštitu uzmu drmske razbojnike!

Nebitno

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.

Сале

pre 3 godine

Поздравио их је Јован Дучић још много година пре те утакмице,..
'...покажите ми ваше термопилске кланце...

nolofob

pre 3 godine

Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.

seljadin

pre 3 godine

@Vatreni, ako su Srbi došli da žive u 16stom i 17stom veku u Hrvatsku, zašto danas Madjarska daje pasoše Srbima iz ih područja, Zagorja, Slavonije, Like, Banije, Korduna itd ? Možeš i ti dobiti pasoš ako želiš, jer su ti preci državljani Madjarske tj. Austrije.
Medjutim 1918ste i 1945te niste pričali tako kako ti sad govoriš, već je bilo "braćo Srbi, spašavajte Dalmaciju, Istru, Italijani oteše.
Evo da te podsetim malo smo jednog govora : "Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila!" reči su kojima je splitski gradonačelnik dr Josip Smodlaka dočekao na Rivi 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije 20. novembra 1918. godine

Znači na srpskoj krvi ste dobili republiku Hrvatsku ali unutar Jugoslavije, posle toga ste Srbe 90tih tretirali kao što Špegelj objasnjava : kad otvori vrata, metak u čelo.

dzericak

pre 3 godine

Sećam se da je u novinama pisalo kako se Rud Gulit pitao na konferenciji za štampu: "Šta se ovo događa sa Jugoslavijom?" i kako nikada nije osetio toliku mržnju protiv reprezentacije domaćina.

mila ružica

pre 3 godine

@ Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.
(Marčulionis, 3. jun 2020 12:17)


Nije reč o pameti nego o podlosti.

Ma jok

pre 3 godine

@Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.
(nolofob, 3. jun 2020 12:30)

Pa samo sa 10 godina zakasnjenja. Kad smo vidili da smo najvise izgubili, onda smo se onako kiselo okrenuli i mi. S tim da smo branili dusno SVI Jugoslaviju do pre skoro 10ak godina, dok se i CG na kraju nije odvojila.

paljevina

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

a kad su se doseljavali, zasto su Srbi pregovarali sa Becom, a ne sa Zagrebom?

Törökbalint

pre 3 godine

ja sam Madjar iz Temerina, i zivim u Budimpesti, ali Hrvati zaista ne poznaju svoju istoriju, postojala je Hrvatska unutar Ugarske, prakticno nikada u istoriji nije imala samostalnost, ni drzavnost. Da vam nije bilo Srba, vi bi sada bili i dalje deo Madjarske ili neke druge drzave, a o Istri i Dalmaciji bi mogli samo sanjati. Ovo nepoznavanje istorije ce vam se obiti o glavu, i nije bio kraj istorije ni sa propascu nase monarhije, ni sa propascu Jugoslaviji ili Italije.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.

xxxx

pre 3 godine

Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Samos, 3. jun 2020 13:01)
A tek kamo srece nama da nismo imali nista sa Hrvatima. Koliko bi samo Srbija danas bila jaka i stabilna. Bez Jugoslavije, ne biste imali Istru, to je sigurno, a mozda i celu Dalmaciju.

Vatreni

pre 3 godine

@autocorrecton

Dubrovnik je oduvijek za sebe, ali u više izvora je spomenut kao dio nekadašnjeg hrvatskog kraljevstva, istočni dio Istre je oduvijek etnički hrvatski, dok je zapadni bio većinski talijanski, ali valjda i mi imamo pravo na teritorijalno proširenje na račun poražene Italije. Ili misliš da je Istra trebala pripasti Srbiji? Isto tako u Dubrovniku i dubrovačkom području su živjeli i žive Hrvati 95%+, ako ćemo gledati povjesne granice može se reći da su se Hrvati odrekli Boke kotorske za račun Crne Gore te istočnog Srijema najmanje do Petrovaradina, ali u zamjenu za Baranju. Trebam li reći da je Cvetković 1939. potpisao Banovinu Hrvatsku u granicama koje su uključivale Šid i Petrovaradin kao dio Hrvatske, pola Fruške gore su Srbi potpisali da je Hrvatska. To ste potpisali prije početka 2. svjetskog rata, u državi u kojoj je vladao vaš kralj, i što ste onda maštali 90-tih? Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.

Vatreni

pre 3 godine

@Frerre Jacques
Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.

dzoni

pre 3 godine

Interesantno kako se promenilo brzo sve za godinu dana..odgledajte utakmice evropskog prvenstva u kosarci u Zagrebu 1989...sva publika zdusno navijala "Jugoslavija ,Jugoslavija" ..znaci samo godinu dana pre ovoga...ili ce biti da je publika na kosarkaskim i fudbalskim bila "drugacija" jer ova na fudbalskim peva ono sto im vodje navijaca kazu a te vodje su uvek bile sa politicarima u krevetu.

Камичак

pre 3 godine

Камо лепе среће да Александар Карађорђевић није био алави идеалиста и да није постао краљ јужним Словенима. Да је само заокружио Србију а осталима стегао руку и пожелео им срећан пут.
Чуј, хрвати дочекали слободу!? Били угњетавани од Срба?
А у то време пола Срба се у Србији изјашњавало као Југословени (а и ја будала међу њима).
Сада сте ви бивши наши еманципујте, показујте како сте ви одувек били Европа, фини и културни, а ми ћемо наше муке сами да решавамо. Да их има, тачно је. А било би их мање да није било те Југославије, да није било хрватских и словеначких комуниста које су српски југословени следили до самоуништења. Да није било Југославије, не би било ни Јасеновца, ни Олује, ни рата у Босни, нити проблема са Косовом и Метохијом.

Superoperater

pre 3 godine

Mučna atmosfera, mučna država, toliko o tome da ljudi koji imaju hiljadu maraka platu nisu za rat, da smo bili švajcarska naši zapadni sunarodnici bi bili za otcepljenje i rat!

Miksajlo

pre 3 godine

Ne zaboravimo da su već tada autonomije AP vojvodine i AP kosova bile poništene u korist jedne od jugoslovenskih republika tako da o nagoveštanju kraja ne može biti reči. Ta je utakmica odigrana već posle kraja što se vidi po tome da hrvatski navijači umesto jugoslovenske pevaju hrvatsku himnu.

lolaj mala ujo

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije.
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lol, 3. jun 2020 12:02)

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.

YU mladici borovi i devojke jele

pre 3 godine

@Hrvati kao delije, uvek protiv Jugoslavije.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sone, 3. jun 2020 12:47)

NIKADA delije nisu bile protvi JU. To mozes da vidis i sada gde se priziva nova JU sa crnogorcima. Pusti ti forumaske fore i krivljenje istorije. Nisu culi za Srbiju do dolaska Arkana na tribinu, pa su onda resili malo da se igraju srBstva. Komedija.

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.
(lolaj mala ujo, 03. jun 2020 14:09)A vama ljoticevcima su glavni argumenti kako je započelo rat u Hrvatskoj, dvije ili tri izjave izvučene iz konteksta. Pa ako ćemo o izjavama, podsjeti se što je Sloba još 1989 izjavio na gazimestanu. Tada je već znao da će doći do rata, kada za Tuđmana nitko u hr nije niti znao.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.

Vatreni

pre 3 godine

@Törökbalint

Još je samo Mađar istraumatiziran s Trianonom falio. Jednom smo vam ušli u Peštu, nemojte tražiti repete. Jake vam Mađarske u Hrvatskoj, svaki vaš velikaš se u Hrvatskoj pohrvatio, od Erdodya, Rattkaya, Banfya itd., dođu kao mađarski legati, unuci im postanu vatreni Hrvati, za tisuću godina niste uspjeli mađarizirati 1% Hrvatske dok ste ostale tamanili koliko ste mogli, danas ste hibrid svih mogućih Slavena koji pričaju neslavenski jezik. Jedini period kad ste imali neku vlast u Hrvatskoj je za vrijeme Khuena Hedervarya, ovo ostalo niste smjeli ni prismrditi, prvotno južno od Gvozda, a kasnije preko Drave.

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.

leptirica

pre 3 godine

(seljadin, 03. jun 2020 13:52)

Mađarska daje pasoše jer želi učvrstiti Mađarsku manjinu. Danas Hrvatski pasoš vrijedi više od Mađarskog. Osim što je na EU tržištu rada bolje rangiran, jer su naši ljudi na glasu ko vrijedni i dobri radnici, u Mađarskoj su manje plaće nego u Hrvatskoj, o pravima koja su skresana od strane Orbana da i ne pričam.

Frerre Jacques

pre 3 godine

Ne znam ko je tamo bio kad je nekoliko dana kasnije na Svjetskom prvenstvu su igrali Njemačka i Jugoslavija 4:1 i svi smo navijali za Jugoslaviju, svi, čitav kvart, skroz do nakon Balvan revolucije nama nije bilo jasno šta se sprema.
To ako su neki tamo išli raditi nered, zviždati na jugoslavesnku himnu i vrijeđati igrače i Osima ne znači da su to bili Hrvati, tako su i kršćani Neronu zapalili Rim i Jevreji Reichstag, i Poljaci napali Njemačku.

Bata

pre 3 godine

Secam se te utakmice,sa svojih deset godina,i nezaboravan je detalj kada se Ivica Osim okrenuo ka zagrebackoj publici i ironicno im aplaudirao.Holandjani su bili u čudu tokom intoniranja himne " Hej Sloveni" povodom salvi zvizduka prisutnih dok su holandsku himnu zdusno pozdravili.Od igraca su posebno zvizdali Piksiju kapitenu i uzvikivali "Piksi pederu".Sve to je nekako pokusavao da primiri zagrebacki komentator tokom prenosa utakmice i osudio je ovakvo ponasanje publike.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Nekad je u prvoj Jugoslaviji postojala hrvatsko-srpska koalicija (ne ju miješati s onom iz AU), tj. seljačko-demokratska između Hrvata i Srba prečana protiv srpskih radikala (najjača snaga u Srbiji) koji su bili unitaristi. Čudni su putevi Gospodnji, čas su hrvatski Srbi bili uz Hrvate, čas protiv, na njihovu žalost u ključnom trenutku su stali na stranu Beograda i gadno nastradali, odnosno uvijek su stradavali između dvije vatre, da je bilo pameti odfikarili bi Srbiju i Miloševića i danas bi bili ugledni građani Hrvatske, svoji na svom. Tko zna koje bi sve ustupke dobili od hrvatske strane. Teorija o krvi i tlu koju su Srbi propagirali od kraja 80-tih je na kraju gotovo najviše unesrećila Srbe (da nema Bošnjaka), a nisu se za mm pomakli, u Hrvatskoj ostali bez svega, u BIH doduše dobili entitet, ali na manjoj površini nego što bi dobili u bilo kojoj podjeli bez rata, kao posljedica rata s Hrvatima izgubili Kosovo i na kraju vas napustila Crna Gora što je zapravo i najveći gubitak za Srbiju. Uglavnom, nije vam se isplatilo ratovati s Hrvatima, da ste bili pametni kao 1939. sad bi imao praktički jednistvenu srpsku državu koja bi uključivala i Crnu Goru i Kosovu i barem 55% BIH, možda i cijelo Sarajevo. Sve bi vam to Hrvati potpisali bez metka ispaljenog.

Kako da ne

pre 3 godine

@ Torcida Sarajevo.
Nije tačno da se u Sarajevu slavio poraz Jugoslavije. Ne znam u kom Sarajevu si ti živio, ali ja sa svojih 50-ak i kusur godina se dobro sjećam tog prvenstva. Pa na YouTube imaju snimci slavlja u Sarajevu nakon pobjede nad Španijom, auti sa zastavama, zaustavljen saobraćaj kod Vječne vatre, klicalo se i Osimu i Papetu i Piksiju, itd... Vjerovatno toliko slavlja nije bilo ni u jednom drugom gradu u Jugi. I hoćeš da kažeš da smo promijenili 'klupske boje' u roku od samo sedam dana?

Jegda

pre 3 godine

(Bobi, 3. jun 2020 12:43)

Razlika izmedju Srba i Hrvata kako su dolazili do svojih nacionalnih ciljeva je u potpunosti razlicita. Recimo Hrvati su znali da se dogovaraju, pregovaraju pa i da menjaju stavove i misljenja u trenutku i da rasproznaju kada treba da se prestroje u drugi kolosek, dok pak Srbi su svoje ciljeve ostvarivali topovima, oruzijem, ogromnim zrtvama. Zato se recimo Srbi neizmerno ponose Cele-kulom, jer nama je mentalni sklop samozrtvovanja stavljen na pijedestal mucenistva i nesto sto je pozeljno. Budi siguran da bi Srbi uleteli i u trecoj Jugoslaviji ako bi se svetske okolnosti i interesi tako poklopili, a doduse ima tu malo i nedostatak samopostovanja.

ko sta

pre 3 godine

Sad smo mi kao ludi, a do 2008e smo branili tu Jugoslaviju i gledali da ostanemo u njoj. Osim sto smo nasledeli sve, pa umesto da nam se od tada racunaju trofeji i uspesi i titule, neeeee, ajde da uzmemo sve od jugoslavije. I sada kao mantramo o velikim srbima. Pa ljudi nama je i danas zvanicno najbolji strelac nase REPREZENTACIJE Stjepan Bobek. Toliko o svemu.

Банат

pre 3 godine

"Док су Хрватице рађале Хрвате и Словенке Словенце, Српкиње су рађале Југословене."

Ова реченица доста тога објашњава.

Vatreni

pre 3 godine

@Zurkolomac

kme kme, daj shvati da s nama ne možete izaći na kraj, možete samo po njonji dobiti. Ovaj put bi ugrozili banjalučke Srbe, oni su normalniji, znaju da im je HV 1995. isključio struju na HE Bočac i došao na topnički domet grada. Nisu ludi da ne vide mapu i da im je 2 i pol milijuna Hrvata sjeverno, a milijun i pol južno od njih. Međutim, ne potcjenjujem mogućnost za novim prije svega srbijanskim ludilom, samo kažem, već vidim koji će nastradati.

autocorrecton

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

nije to istina. npr. Dubrovnik je duže bio nezavisna republika, nego što je bio dio Hrvatske. Napoleon je pokorio Dubrovnik i pripojio ga Hrvatskoj. pod austrougarskom, Slavonija je bila kraljevina od 1699, i to je trajalo nekih 170 godina. o Istri i Dalmaciji vi već sami znate to vas ne moram podsjećati. prema tome granice Hrvatske su moderne a ne nešto što je postojalo vjekovima

Sale

pre 3 godine

Skoro sam gledao intervju sa Bobanom, kaze on nema se cega stideti Maksimira itd itd..kaze on to je bio bes protiv Hrvatskog ugnjetavanja u SFRJ ili tako neko lupetaranje. Alo decko,da li toliko imas drskosti da tako nesto izgovoris nakon 30 god. Kakvo crno ugnjetavanje itd. Strasno. A za ovo zvizdanje, i ja bih zvizdao,ali Osimu koji je poveo pola vezara u svoju reprezentaciju. Jedva prosli grupu, i pobedili Spaniju jer mi veliku reprezentaciju pobedimo pobedimo na svakih 30 godina, zato sto stalno vezare igraju. Zato smo i beda bedna i posle 30 godina,nismo odmakli niti cemo,jer osim Slovenije,ne funkcionisemo na pravim osnovama. Pozdrav.

BRE

pre 3 godine

Sve bre neki silni strucnjaci koji govore sta bi oni uradili 1918. godine, pa i tada je bila politika kao i danas, neko je drugi sve diktirao, ko je sta pitao narod. Ocekujem da za 50 god neko kaze kako ovo sa Kosovom nije trebalo ovako da bude, vec kako bi oni to uradili bolje. Taj neko jos nije ni rodjen. E sad 21. vek, svako svoju drzavu, nacionalnost, vera je privatna stvar i sta vas briga. Ako vam se ide do Hrvatske, otidjite. Ako se Hrvatima dolazi kod nas da posete, da upoznaju, da vide, svako normalan je dobrodosao.

mlada pred udaju

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.
(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Zasto se niste otcepili 1918. ili 1945? Zato sto ste dobro promislili o svemu.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:02)

Pseto ustasko ne znam ko pusta te vase fasisticke komentare, verovatno neka vasa vaska koja radi u b92.
Srbija da je onda htela zgazili bi vas i zapisali za 3 dana, fasisticka koljacka govna.
Ali ne brini, dan konacnog obracuna ce doci i onda ustasa vise nece biti. U to mozes da se kladis, pseto kmetsko...

Slovenac u Srbiji

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

I posle 30 godine niste otvorili oci. Kraj Jugoslavije je poceo kada je umro Broz a Zapadne sile preko Slovenije i Hrvatske napale Jugoslavije i njen najveci deo Srbiju. I to je to. Tacka. Pozz iz Srb.

Родитељ

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.
(ivanhoe, 03. jun 2020 12:38)

Proklet bio izdajica svoje domovine.
(nnn, 03. jun 2020 12:42)
Све је речено .

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 03. jun 2020 13:28)

Mogle su granice da budu i na Marsu, ali pravo na otcepljenje Federativna jedinica Hrvatska nije nikada imala po ustavu SFRJ. Izuzetno, o tome se moglo odlučivati, ali samo pod uslovom da su saglasna oba konstitutivna naroda, dakle Hrvata i Srba. Pošto ste nasilno proglasili Srbe nekonstitutivnim elementom, vaše otcepljenje je samo i isključivo secesionizam, pa vi slobodno i naredih 3000 godina uzivajte u mitomaniji.

Ante

pre 3 godine

Pa ko ima srca navijati protiv Gullita, Van Basten i ekipe.. Najjača Nizozemska repka svih vremena.
Što se tiče politike, u to vrijeme se već jasno i glasno zakuhalo, Jugoslavija je postojala samo na papiru, valjda je svima to jasno, barem nama koji smo živjeli tada. Već su završile Miloševićeve jogurt revolucije, imao je 4 glasa u skupštini, nadglasavajući sve u Jugoslaviji, jedan narod a 4 glasa, imao vojsku iza sebe, saveznu kasu kao samoposlugu itd.
Hrvatska i Slovenija u revoltu, neizvjesnoj sudbini, ali definitivno uvjereni da su nagrabusili ako se ne suprotstave.
I tako je krenulo, loša reakcija na lošu akciju, i tako u krug do potpune katastrofe.
Na kraju, netko je manje nastradao, netko više, netko je manje ispunio ciljeve, netko više, ali uglavnom, - ne ponovilo se.

Juj

pre 3 godine

Sta ima srbi da se bune, cutali su kada je krajina pala, kada ih je milosevic izdao. Istocna hrvatska je usla u sastav hrvatske tek 98 mirnim putem, 90% ljudi ne zna to.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.
(ŠaptačBotovima, 03. jun 2020 13:21)

AP nije trebalo nikada ni da postoje. To je učinio "kumrovački" sin u cilju daljeg rasparčavanja Srbije. Zašto nije postojala nijedna pokrajina u Hrvatskoj, BIH, a srpsko stanovništvo je bilo ustavotvorni činilac u oba slučaja?

Zagi

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba

kozara

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba
(Zagi, 4. jun 2020 13:39)

Sta ste to vi radili u Srbiji u Prvom svetskom ratu? Oslobadjali je od Srba. Sto se tice Drugog svetskog rata, ako ste bili u partizanima, ko je osnovao tu NDH na cetiri godine? gde nestalo pola miliona Srba sa teritorije tadasnje Hrvatske? Ko ih je ubijao po Kozari? Ne znate, niste bili tu, bili ste u partizanima. I otac nacije vam je prvo bio ujka, pa posle partizan. Niste znali? Pa niste bili tu, bili ste u partizanima. Sto se tice odlazaka od nas, nismo mi te srece, svi ste jos tu.

partizan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vatreni, 3. jun 2020 15:02)

Imas u Beckoj Arhivi popis stanovnistva iz 1864 godine za Austro Ugarsku. Vrlo bi se iznenadio kako se narod izjasnjavao u nekim delovima, a narocito Dubrovnik i Dalmacija generalo.

Da nije bilo Jugoslavije, vi danas ne bi imali pola Hrvatske. Jugoslaviju je stvorila pobeda Srpske vojske a ne Becki konjusari. A sto se tice 90-tih, jel ste vi zaista mislili da cemo da vam dozvolimo da opet ubijate Srbe bez posledica kao 41-ve? Jel treba da podsetimo na docek Srpskoj vojsci u Zagrebu i Splitu?

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:07)

Ne bojite se vi nikoga, ali samo kada za leđima imate osvajače, to znamo mi najbolje. Ne pišem ja u kondicionalu, već ti kažem da ste neustavno sproveli šta ste sproveli i to samo zahvaljujući podršci Zapada. I na kraju, ne znam zašto si umislio da ste vi nešto bitniji od ostalih, pa da dogovor sa vama je okosnica države. Ni u stvaranju prve, a ni druge Jugoslavije niste učestvovali. Vaše tekovine su nacizam i koncentracioni logori.

Pit

pre 3 godine

(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Naravno da znamo šta se dešavalo. Milošević je tada imao najveću moć, i kao takav najveću odgovornost za sve što se dešavalo, i vukao je vrlo loše poteze za sve, a naročito za srpski narod. I slažem se da je većini ispran mozak. Jasno mi je da pre 30 godina niko nije mogao da razume šta se dešava u totalnom medijskom mraku, ali mi nije jasno da ljudi danas poriču stvari koje je lako proveriti.

Ja tebe potpuno razumem, kao i razloge nezadovoljstva Hrvata i svih ostalih. Ono što nedostaje je razumevanje ostalih za srpsko nezadovoljstvo. Srpski narod je, daleko najvećim žrtvama u oba rata, krvlju zalio ceo YU prostor. Da bi završio kao najveća žrtva komunizma. Ono što su zacrtali na Drezdenskom kongresu, komunisti su ispunili ustavom iz 1974. Republike su postale države sa pravom na otcepljenje, Srbija je pocepana na delove čiji su predstavnici u predsedništvu mogli da glasaju jedni protiv drugih, dok zaklani sprski narod u HR nije mogao dobiti autonomiju u državi svog krvnika već je to mogao dobiti jedino ratom (već si pomenuo Z4). Sve to, naravno, ne daje za pravo Srbima da tlače druge, ali lako objašnjava zašto su Srbi srce dali prvom koji je digao glas protiv. Ironija je da je to na kraju bio komunistički diktator, koga su interesi srpskog naroda interesovali samo dok su služili nezasitoj želji za vlašću, njegovoj i njegove supruge.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.
(Vatreni, 03. jun 2020 16:10)

Ti zaista ne razumeš suštinu. Istorijska je činjenica da je srpski narod bio konstitutivni faktor u Federativnoj jedinici Hrvatska. Samim tim, otcepljenje ustavno nije bilo moguće bez saglasnosti srpskog naroda. Granice su ovde manje bitne, kakve god da su. Jel sad razumeš konačno?

madjar

pre 3 godine

na kraju ce Italija uzeti svoj deo, posto danas Hrvatska ima 3.5 miliona, a za 50 godina mozda 2-2.5 preostaje samo Krimski scenario, ulazak Italijana u teritorije gde su Rimski Koloseumi i njihovi preci do etnickog ciscenja ziveli 25 vekova.

Mрки поглед

pre 3 godine

Nikada vise u zajednickoj drzavi, nikada vise u nekoj novoj Jugoslaviji... Cak i ovo se evropskom unijom je diskutabilno, ne bi ja sa njima nista zajednicko samo komsijski odnosi zdravo za zdravo i mirna backa. Ajde bre vise nismo ni mi normalni hocemo uvek brak na silu. Ne ide brate mili.

Kochees

pre 3 godine

Kao da je sve pocelo sa ovom utakmicom. Jos 88-e se navijalo za Jugu. A onda je po mojem sjecanju buknuo nacionalizam u Srba. Tudjman je dosao na vlast kao odgovor na to stanje. Valjda je jasno tko je prvi rusio ustavni poredak. Tko zeli znati istinu, vrlo lako moze do nje. Srbi su bili konstuititivni narod u Hrvatskoj, ali su i Kosovo i Vojvodina bile autonomne pokrajine, a Crna Gora republika. Sve je to Slobo stavio pod svoje prije Franje. To sto se u Splitu ili Zagrebu srpska vojska 1918. docekivala aplauzima produkt je tadasnjih okolnosti, i to je bila cinjenica koja je mogla posluziti za opce dobro. Nazalost, Srbi su od samog starta poceli primjenjivati svoju mitomansku, megalomansku, velikosrpsku politiku koja se tokom 20. st. najvise razbijala bas njima o glavu. Preskacuci cinjenice, te naglasavajuci samo one koje idu u prilog mita o jednom velikom junackom narodu kojemu nitko ne moze nista, naravno da ste postali prijetnja kompletnom modernom europskom stavu, koji se vec dugo ne bavi granicama, vec "okupacije" vrsi suptilnije. Naravno, ni Hrvati, ni Srbi nemaju nekih prijatelja, bar ne politickih. Austrijanci, Madjari i ostali tokom povijesti jos su vise zahuktavali taj nas odnos. Kako tko, kako kada, a sve u svrhu da i jedne i druge lakse kontroliraju. Zalosti me kad vidim prijetnje o buducum sukobima i sa srpske i sa hrvatske strane, jer trebalo bi i najglupljima biti jasno, da tu profitirati ne moze nitko.

Libar

pre 3 godine

Tri dokaza Dučičeve"Teorije o hrabrosti":1.doček nacista 2.zviždanje himni 3.silazak sa pobedničkog postolja
(Damir 1965, 3. jun 2020 16:35) 

Duciceva teorija samo je dokaz Ducicevog sovinizma, kao i sovinizma onih koji se pozivaju na pjesnika sovinista.

Mali Perica

pre 3 godine

Ko o kome Srbi o Hrvatima to se zove opsjednutost,a ako ne želite da Hrvati dođu na Srbski portal ne pišite o Hrvatima,ili makar pišite čirilicom jer Hrvati mlađi od 40 nemaju pojma,o tom pismu.

Logično

pre 3 godine

Trebalo se kao kod Ujedinjenog Kraljevstva dozvoliti zasebne sportske nastupe jugoslavenskih republika, a ne praviti monstruma od reprezentacije koja se radila po nacionalnom ključu. Sumnjam da bi nekom Hrvatu danas bio drag uspjeh reprezentacije punoj Bosanaca i Srba u odnosu na broncu 1998 i srebro 2018 samostalne Hrvatske. Druga je stvar što takva Frankenstein reprezentacija Jugoslavije ne bi ni došla do medalja što je bilo uobičajno za tu reprezentaciju.

Vatreni

pre 3 godine

Ne brinite za Talijane, Talijani su narod u najbržem nestajajanju u Europi, stopa nataliteta im se spustila ispod 8 pored svih imigranata koje imaju, naprosto se odbijaju reproducirati i ovo što im se sad događa gospodarski je samo dio te priče, pravo njihovo nazadovanje tek započinje jer ne možeš graditi budućnost ako ti je prosječna dob stanovništva blizu ili preko 50 godina, to je narod penzionera. Jako čudno jer su još 50-tih bili visoko fertilni narod i pričali su da je djece ima previše, a sad tuga. Nije mi drago, ipak su katolici, nositelji europske kulture, jezgra sveg europskog kako god okreneš.

90 min

pre 3 godine

Stvarno bedno i primitivno. To se ne radi na nacionalnom nivou a za drzavni savez, ma koliko los bio i dokle god se ne raspadne, nastupa se jedinstveno. Mnogi su se stideli u ime tih zavedenih navijaca koji tada, kao i danas, bas nista ne shvataju i dozvoljavaju da ih tesko manipulisu...

aiiii

pre 3 godine

(key and peele, 03. jun 2020 12:53)
Lijepo i realno napisano,ali zašto sve malim slovom!?Što se tiče ovih odnosa,ja bih volio prvo da razumijemo da smo i jedni i drugi ljudi od krvi i mesa sa svim manama i da od drugog smrdi velika nužda dok svoju ne osjetimo.Poz svima,oladite malo,prođe život!!!

Банат

pre 3 godine

Posteno s njihove strane...uvek su pokazivali svoje nezadovoljstvo zajednickom drzavom, bili su barem iskreni
(Djordje Delic, 03. jun 2020 11:57)

Више него лицемерно с њихове стране! Што су хрлили у обе Југославије? вечито они незадовољни а директно смо им створили и дали државу ал' авај...

Kochees

pre 3 godine

Kralj Aleksandar nije bio nikakav Jugoslaven, nego je pod imenom Jugoslavija stvarao nazalost veliku Srbiju. Situaciju treba zagrebati ispod povrsine i gledati kompleksnije. A sto se tice tebe Atila, imamo i mi takve "Madzare".

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..
(Bobi, 3. jun 2020 12:43) Sve si tačno napisao, ali posle WW2 mi se nismo ama baš ništa pitali...Tito je, kao već tada veliki i visoko pozicioniran igrač i u Moskvi i kod Engleza, dobio mandat da radi šta hoće: svi su oni hteli da ostane Jugoslavija, a kako će je uređivati, bilo je na njemu i KPJ. Posle prvog rata, mogućnosti su bile veće, ali ne tako kako se sada priča: niko na Zapadu nije ni tada ni posle bio spreman na jaku nacionalnu državu Srba, pogotovo Englezi, koji imaju patološku opsesiju Rusima. A Tito, po meni, nije uopšte bio nekorektan prema Srbima: obnovio je srpsku državnost, ukinutu 1918.u okviru federalne jedinice SR Srbija, napravio pokrajine, doduše, ali mogao je i gore da nas urniše, da se ne lažemo. Problem je što ljudi ovde ne razmeju da ne možeš očekivati od austrijskog kaplara koji je pucao na Srbe, i moćnog agenta Kominterne, da voli Srbe i Srbiju više od njenih kraljeva, političara i intelektualne elite.

Atila

pre 3 godine

Vatreni

Pišete besmislice očigledno izazvane dubokim istorijskim kompleksom koji je u Hrvata uočljiv odavno, a ovoga puta i u vašim komentarima, ali to je već koletkivna dijagnoza. Od svih nacija u K&K, oduvek bili ste na dnu i to svojom zaslugom. Loši vojnici, umišljeni intelektualci sa kompleksom Beča i Pešte ophrvani provincijskim mentalitetom palanke. Frustracija je čudo.
Sada ste sami u svojoj maloj autističnoj državi i krivce za sve svoje poraze možete tražiti samo u sebi. Nema vam više ni Mađara niti Austirjanaca a ni Srba, bez kojih ne bi ste imali Istru i barem pola Dalmacije, a o Dubrovačkoj republici da i ne govorimo.
Nikada vi Mađarskoj nećete biti ni do kolena, kao što niste ni sad.

volimijavas

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

Kraj je poceo posle Brionskog plenuma.

Petar

pre 3 godine

Kad vam stranac nesto da, onda on to moze kad tad i uzeti(moze i svako ko je jaci).Srbija sad u ovom "miru" sve vise lici na Srbiju za vreme 2.sv rata, sve su zemlje okolne skoro namirene, a ona je okupirana i pod kontrolom.Sta se ovi Hrvati pozivaju na unutrasnje granice prve i druge Jugoslavije. Ne moze Srbija izneti manje iz jednog dila nego sto je unela, Sta ste vi uneli u Jugoslaviju?Koliko zlata, drzavnosti? Kralj Aleksandar je kad pogledate ustrojstvo drzave, veci Jugosloven od svih komunista, njegove banovine nisu etnicke i te banovine kakve su ne mogu postati nacionalne drzave(Savska banovina zapravo Hrvatska u nastajanju) i zovu se po rekama.Komunisti su se kao "borili" protiv nacionalizma,a samo su ga raspirivali i sve pokrajine i republike su nacionalne, cak su nove nacije pravili(ocigledno je teritorijalno i nacionalno usitnjavanje na stetu Srbije).Nasa je nesreca sto su srpski komunisti velike naivcine i stetocine, izdali su svoju zemlju i zato smo prosli ovako.Ako smo bili braca, sto nismo i obalu bratski podelili, na ravne casti.Sad nam slovo drze oni koji vise od 1000g nisu znali sta je drzava i koji ruku na srce danas imaju zaokruzenu drzavu, iako istorijski Istra i Dalmacija pripadaju Italiji(sve su to italijanski prostori, arhitektura, cak i ime je italijansko)Danas Hrvati ubiraju veliki novac rentirajuci "svoje" primorske resurse stranim turistima i baštineći italijansku kulturu i arhitekturu. Uskoro ce to isto raditi i Albanci na KiM sa srpskom baštinom.

Kosmopolita

pre 3 godine

Sto se tice devedesetih, jasno je da je Hrvatska sve samo nije nevina. Tudjmanov rezim je koristio sve moguce zlocinacke metode da utera strah u kostima srba, tako da je doprineo balvan revoluciji PRE RATA. Najbolji primer drzavnog terora nad srbima PRE RATA je ubistvo zagrebacke srpske porodice Zec....a ima mnogo porodica Zec koji su ubijeni Tudjmanovom "miroljubivom" politikom PRE RATA, treba jos krivicno da se gone i odgovaraju "cinbenici" tog zlocinackog rezima.

Elem, mi srbi se drzimo komunistickog ustava i nekog konstitutivnog polozaja srba u Hrvatskoj, vrh birokratije kao nekakve zastite a taj ustav je postao prosto nebitan i nevazeci, osim srba niko u svetu ga nije priznavao. Neozbiljan srpski komunisticki aparat je nastavljao sam sebi da daje golove, drugi su gledali svoja posla.
Vrh komunisticke birokratije je bila ta fudbalska utakmica za nizozemce na domacem terenu, najbolji dokaz da se htelo glavom kroz zid jer tako politicki aparat nalaze, najbolji dokaz za uzrok srpskih poraza koji su sledeli jedan za drugim, a utakmica je bila samo uvod posle drame Zvezde na maksimiru par sedmica ranije.
Danas dan srbi vrte istu plocu, zao im groblja i politicki suicidalne deponije zvana Jugoslavija....
Jedino sto mi srbi treba da uradimo jeste da u udzbenike dokumentujemo svoje greske od ideje i stvaranja prve Jugoslavije pa sve do ovog raspada, da nam se tako nesto nikad vise ne bi desilo, cuvati i izgraditi ovo Srbije sto je ostalo.

lebovitz

pre 3 godine

Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.
(Vatreni, 03. jun 2020 12:47)

I radovati se tome širom dijaspore radeći poslove koje niko neće, osim Afganistanaca i Marokanaca.

Kochees

pre 3 godine

Sto se tice srpske vojske iz 1918., meni se cini da je za danasnju Hrvatsku nekako bitnije oslobadjanje iz 1945. kada su tek vraceni Istra i Zadar, te mi se isto tako cini da srpska vojska iz 1918. se jako brzo potrudila izgubiti veliki kredibilitet koji je kod Hrvata imala. Zatim, ta srpska vojska je 1918. pricala kako je hrvatima oslobodila obalu, pa im je 1939. potvrdila tu obalu, 1945.je "zacementirala" tu obalu, a 1991. je zakljucila kako je to njihova obala.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Zar vi jos necete progledati!?O sudbini Balkana iskljucivo odlučuju Vatikan i Englezi u ratu sa Srbima.To traje od 1052 do danas.Prave veštačke nacije od Srba gurajuci ih za vlastite ciljeve.Uspeva im.Samo svemu tome ce doci kraj.
Ionako sve tzv. nove drzave nisu samostalne.Doduse Separisticke drzave su kolonije a Srbija je okupirana.
Padala su sve sile pa ce pasti i ova

lebovitz

pre 3 godine

Moje mišljenje je da je Jugoslaviji oteta prilika da barem 2 puta bude svjetski prvak i eventualno evropski. Prvi puta u devedesetim, kad su već '92. mogli da budu prvaci evrope, pa '94. SP, a ako ne tad onda sigurno '98.

Drugi puta su mogli biti prvaci nekad u posljednjih 10 godina. Da je ostala Jugoslavija, sasvim sigurno bismo imali Ibrahimovića u reprezentaciji.

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
Odakle vam ove gluposti? On da je zeleo srpsku drzavu (kako god je nazivali "velikom", "malom") on bi se izborio za to jer je vojno oslobodio teritoriju cele Jugoslavije kao sila pobednica. Mogao je vama hrvatima ostaviti vasu teritoriju gde ste vi vecinski ziveli, a ostatak zna se...kad ce te to shvatiti da ste vi pripadali porazenoj Centralnoj sili, ne zaboravite ko je oslobodio Dalmaciju od italijana da bi ste vi danas bili vlasnik iste. Jugoslaviju ste molili kod naseg kralja vi, da bi ste odmah nakon nastanka poceli da je gasite, iskoristili ste srpsku vojsku da oslobodu teritoriju koju ste kasnije prisvojili, postojao je spomenik zahvalnosti srpskoj vojsci i srpskom kralju u Splitu za oslobodjenje, vratite bar iz pijeteta prema srpskim zrtvama za sta se ispostavilo za "Lijepu vasu".
Ovim stavom hocu samo da vam skrenem paznju na objektivno dokazive i dokumentovane cinjenice, bez komunisticko ideoloskih tumacenja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, i BEZ ikakve zelje za danasnjom hrvatskom teritorijom, to nama ne treba, imamo dovoljno svojih problema i izazova da razvijemo modernu drzavu, narocito i napokon bez vas i ostale boranije na nasim ledjima. Hocu takodje da ti skrenem paznju da smo svesni gresaka naseg Kralja i njegovog iskrenog jugoslovenstva a da bi ste to razumeli, dobro dosli ste u Topolu i posetite muzej Karadjordjevica bez komunisticki ideolosko montiranih predrasuda koje su Tito i crvena banda mogle samo da okace macku o rep.

Kochees

pre 3 godine

Da htio je prvo stvoriti naciju "Jugoslaven" sto samo po sebi nije moralo biti lose. Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju. No, zakasnio je jedno stotinjak godina kada su se u Europi vec slagale nacionalne drzave. Slovenci i hrvati su imali vec svoj izgradjen identitet. Ipak se radilo i o velikom periodu pripadanja zapadnim i istocnim krugovima. Potom, kada se vidjelo da to nece ici usljedila je represija koja se najvise ocitala u ubojstvu hrvatskog lidera u beogradskoj skupstini. Od tada pa nadalje bilo je jasno kamo vodi zajednicki suzivot. Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana. Na vojnu silu, inteligentan covjek kakav je bio Aleksandar nije uopce racunao jer je znao da se situacije i okolnosti mjenjaju i vojna sila je nesto sasvim drugo od politickih sputavanja i ogranicavanja, pa cak i isceniranih politickih ubojstava. Inace, mozemo popricati ti i ja ,svatko sa svojim argumentina ukoliko mozemo to izvesti gospodski. Pozdrav

alex

pre 3 godine

(Zagi, 4. jun 2020 13:39)A meni su vise smesni skoro pa svi hrvati koji misle da su se sami oslobodili, i izjavljuju budalastine u stilu srpska vojska je pobjegla na Krf...Nije vojska nigde pobegla, nego se vojnicki povukla pred mnogo jacim tehnicki i u ljudstvu(Nemacka, AO, Bugarska)protivnikom, a kasnije i prebila solunski front i oslobodila Srbiju i nazalost i vas.A Dalmatinci su bili u partizanima tek nakon 1943, i kapitulacije Italije, kada je svima bilo jasno da Nemci nece dobiti rat,a vi se uplasili da cete opet izgubit drzavu, pa ste masovno presli partizanima, zahvalite Titu sto vas je amnestirao za sve zlocine koje ste pocinili tokom tzv. NDH. Mozda je prvi pokret bio kod Siska, ali prvo oslobodjenje je doslo od Srba u tzv.NDH, i hercegovini od cetnika i partizana.Sta tacno je oslobodio Sisacki odred?Vojvodinu su oslobodili partizani najvise iz Srbije i Banije, Like, Crne Gore, 90 posto sastavljeni od Srba i crvena armija,a vi ste Dalmaciju ukrali Talijanima.
A vas kao svi vole?Slovenci koji su vama tokom rata oruzje prodavali, vas mrze zato jer vam vasa obala nije dovoljna, pa pokusavate da kradete ono malo obale i njima, Madjari vam crtaju granice u okviru svoje drzave(vracaju Slavoniju tamo gde je uvek bila),muslimani vasi saveznici tokom rata vas nevole zbog zlocina i zbog nepostivanja granica BiH,a sa crnogorcima imate lazno primirje zbog toga sto nam pokusavaju uzet crkve(korist nista vise),ali ni sa njima nemate cistih racuna na granici...

Petar

pre 3 godine

Ma sta pricas majke ti.Povladjivano je Hrvatima i njihovim zeljama da imaju nesto svoje posle toliko vekova.I nema nista lose u tome sto vam je dato, ali vi niste mogli voleti Jugoslaviju, ponasali ste se balkanski, hocu svoje selo da ucinim kraljevinom, drzavom...Aleksandar se odrekao zemlje svoje i svog identiteta, naravno za svoj licni racun, ali ako gledamo sire ta Jugoslavija je mogla stititi interese svih naroda bolje jer je veca, ima vise resursa. A slazem se da nije trebalo ni pokusavati mesati katolike i pravoslavne iako je jezik zajednicki.To nam je anticka istorija vec pokazala, da Rim nije mogao Vizantu nametnuti latinski jezik.Velikim kulturoloskim identitetima se ne moze nametnuti nesto izuzev silom na kraci rok. Nama ostaje da brinemo nase brige, a vi ste stigli kuci, tamo gde ste i bili 1000g, pripadate nemackoj ekonomskoj imperiji, a kakvu ulogu cete imati nije nas biznis.

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
"Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju."
Ovo nije hteo Kralj, on je postovao vas, on je izrazito bio protiv asimilacije jer je za razliku od "cope iz Kumrovca" bio visoko obrazovan drzavnik, on je bio svestan nastalih medjunacionalnih problema. Pogotovo nakon ubistva hrvatskog politicara u parlamentu....Kao sto sam vam rekao, obidjite muzej u Topoli, apsolutno ne stoji istorija koju su pisali komunisti iz njihovog licnog interesa.
Kralj je istinski zeleo Jugoslaviju, zato je drzavnost Srbije posle gubitka (smrti) 30% stanovnistva zrtvovao. Nije on bio toliko prost i naivan da veruje i podrzi asimilaciju drugih naroda. Tacno je da odredjeni politicki krugovi srpskog naroda u to vreme, isto kao i drugih naroda, su zarko zeleli konfrontaciju pokusajima asimilacije jedno drugih, plemenska posla.
Ja Karadjordjevicima zameram nedostatak postovanja prema srpskom narodu kojem su sluzili, Jugoslavija nije bila potrebna, ako vas je oslobodio (to ne mozete sporiti) trebao je vama prepustiti vasu sudbinu, snalazite se.
Mozemo uvek nesto popiti i kulturno otvoreno porazgovarati.
Posetite Topolu, tu ce te naci mnogo objektivnih dokaza o drugoj strani, a i odlicna sumadijsko domace gostoprimstvo.

vanbujten

pre 3 godine

Pozdrav prijatelji, vi gospodo naši susjedi delujete ko ovi naši Vučićevi botovi. Na našim sajtovima vas ima ko da ste navučeni , poštujem ja tuđe stavove a vi ste baš preterali. Gledam ja i onog vašeg Bujaneca na Z1 pa vi bez nas ne možete.Mi smo vam usud...Pozdrav iz Subotice. P.s knjige u ruke pa realno pogledajte povijest,istoriju kako vam volja.SMRT FAŠIZMU!

Petar

pre 3 godine

@Kochees,Kralj Aleksandar je bio megaloman na svoga dedu kralja Nikolu. Nije ni mislio na Srbiju, pa ne bi Srbiji ukinuo drzavnost.Imao je bolesnu ambiciju da bude veliki kralj, veci od Cara Dusana,ali je to platio glavom.To su ustase i bugarasi udesili.Ali je on neosporno komandant vojske koja je bila na strani pobednika, zemlje koja je dala ogromne žrtve u Velikom ratu.Samo na bazi toga imao je pravo da spusti kamen Srbije dalje na zapad. Kako vi Hrvati mislite da je ispravno,da 1914 jurisate na Srbiju, a da 1918. pregovarate i dobijete drzavu. Vrhunski bezobrazluk. Srpska politika uopste nije bila losa po vas(nije bila dobra ni za Srbe) i to vi znate, nije bila losa ni za druge, npr muslimane. Grci su gotovo sve dzamije poravnali sa zemljom, svo slovensko stanovnistvo u Egejskoj Makedoniji helenizovali ili proterali.Evo ti jos jedan primer, kralj Aleksandar je priznao cinove vama iz Austrougarske vojske gde napredovanje za vreme rata nije bilo suspendovano, vec su vam cinovi priznati u novoj drzavi i tako su vasi oficiri postali nadredjeni srpskim vojnicima.U srpskoj vojsci napredovanje je suspenodovano jer drzava nije finansijski to mogla podrzati isplacujuci vece plate(rat je period u vojsci kada se najbrze napreduje).

Realista

pre 3 godine

Do istrage vase ili nase napisao je Nikola Stojanovic tu je sve receno jos 1902. nazalost mnogi Srbi ne znaju nista o tome spisu.

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 4. jun 2020 08:05)

Istorija ne počinje od Miloševića. Svi plaču zbog "srpske dominacije", a a zna se ko je pre njega dominirao u vrhu KPJ - Tito, Kardelj, Bakarić. Komunisti su, surovo osvajajući vlast, naneli puno patnji mnogima u YU, ali su istovremeno iz pepela podigli zemlju na pristojan nivo. Ono što je najbitnije, imali su šansu da naprave jaku državu po ugledu na Nemačku, Francusku, Italiju, sa jednom nacijom i više narodnosti, kao što je to slučaj u većini evropskih država. Umesto toga, zemlju su ustavom 1974. podelili na nacionalne države sa pravom na otcepljenje. Kakav paradoks, "internacionala" cepa multietničku zajednicu na nacionalne države! U relativno siromašnoj zemlji, gde se znalo da će prva veća kriza probuditi nezadovoljstvo koje je lako preneti na nacionalne osnove. Niko me ne može ubediti da to nije uradjeno sa ciljem. Da li bi Francuska trajala da je ustav dozvoljavao provincijama da se otcepe? Koliko dugo bi Bavarska bila u sastavu Nemačke kad bi ustav dozvoljavao otcepljenje?

A Milošević? Komunistički diktator koji je iskoristio nezadovoljstvo i krizu da zajaše srpski narod. Da nije bilo tako lako otcepiti se od YU, da nije počeo rat, Milošević bi bio prolazna pojava. Demostracije u Beogradu 9. marta 1991. su ugušene tenkovima, ali je bilo samo pitanje vremena kad će se komunizam raspasti i u samoj Srbiji. SLO i HR bi bile nezadovoljne neko vreme, do nekog novog dogovora. Mnogo bolje od ovoj strašnog rata i trenutnog stanja.

Boki

pre 3 godine

Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana Tvoji su te godine sami proglasili ujedinjenje. Kad sam udjes u neku zajednicu onda nisi okupiran. A sto se tice italijana ti si taj koji si njih prije jedno 1400 godina okupirao a ne oni tebe. Oni nikad nisu nikakvo ujedinjenje sa tobom proglasili...

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 6. jun 2020 13:05)

Za prvu YU i srpsku dominaciju se slažem, kraljevina sa srpskim kraljem na čelu, mada je do 1939 mnogo toga popravljeno.

Republika YU je imala mnogo bolju šansu. Ali deklarisati Srbe kao “kostitutivne” bez ikakvog mehanizma da svoju posebnost u Hrvatskoj iskažu je prazna fraza, na isti način su bili “konstitutivni” i Madjari, Italijani, i svi drugi. Ustavom 1974 hrvatski nacionalisti su nagradjeni nacionalnom državom, a srpski su kažnjeni tihom asimilacijom Srba u HR i cepanjem Srbije na tri dela čiji su predstavnici u predsedništvu YU mogli glasati jedni protiv drugih. Što se na kraju svima obilo o glavu kad je Milošević zajahao i odjednom (zajedno sa Crnom Gorom) imao kontrolu nad polovinom glasova predsedništva.

Sreo sam pre dve godine na moru mladića, vidim stranac je, i pitam ga odakle je. Kaže “Bavaria”. Imao je 25 godina. Bavarci definitivno imaju izgradjen identitet. Isto je sa mnogim drugim regionima u zapadnoj Evropi. U Italiji maltene svaki veći grad ima svoj dijalekt i posebnost oko koje je moguće izgraditi identitet. Kad bi ustavi dozvoljavali otcepljenje slika Evrope bi se menjala posle svake veće ekonomske krize. Oni koji su pisali ustav 1974 nisu bili toliko naivni do ne bi ovo razumeli. Sve navodi na samo jedan zaključak, da je sve uradjeno s namerom. Neko bi mogao reći da je ispunjen cilj Drezdenskog kongresa KPJ. A velika je šteta, jer su nove generacije u većini prihvatile ideju jugoslovenstva.

Kochees

pre 3 godine

Slazem se sa svime sta si napisao, samo sto povijest nije pocela ni sa Titom i Kardeljom. Jugoslavija je morala biti gradjena na principu kojem je, jer su i Srbi, i Hrvati, a i Slovenci vec imali izgradjeni nacionalni identitet. Sto nije bio slucaj u Italiji, Francuskoj ili Njemackoj prilikom ujedinjena. Od samog pocetka Jugoslavije bila je vrlo prisutna srpska ideja za dominacijom. Mogao bih upotrijebiti i koju tezu rijec. Svjesni toga, komunisti su politicki zeljeli politicki najvise oslabiti Srbiju, a poslije toga i drugu najvecu prijetnju Jugoslaviji, a to znaci Hrvatsku. Radilo se to sa pokrajinama u Srbiji, Srbima kao konstutivnima u Hrvatskoj, pokusavajuci vezati i Srbe i Hrvate zajednickim interesom u Bosni...... Da su odmah htjeli nacionalne drzave, drugacije bi se to u samom startu poslozilo. Imali su tu moc. Jos sezdesetih bilo im je jasno da ce prije ili poslije zapad prevladati, a da se ove stare i novokomponirane nacije mogu drzati samo cvrstom rukom. Vjerujuci da ce prevladati razum i zajednicki interes usljedio je ustav iz 1974. No previse toga loseg je vec bilo posijano. Pa eto cak i od strane tih istih komunista.

lol

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije. 
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.

Bg

pre 3 godine

Ja sam jugonostalgicar inace sam Srbin i kum mi je Madjar. Ovo pisem da bi vam bilo jasno ko sam. Gledao sam na Tv tu utakmicu i to je najjadnija publika i utakmica koju sam gledao. To je kao kada bi sada mi koji ne idemo da borimo našu Srpsku reprezentaciju napunili Marakanu i vredjali igrače. Ja navijam za našu reprezentaciju ali bojkotujem bandu u FSS. Ali ne pada mi na pamet da idem da zvizdim našoj himni i da 90 minuta navijam za protivnika. Posebno mi je bilo zao Osima divnog coveka na toj utakmici. Ja da sam bio selektor ili kapiten povukao bih ekipu sa terena. Bruka i sramota Zagreba.

Samos

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.
(seljadin, 03. jun 2020 12:08)
Prica za malu djecu gdje ima uporiste samo u Srbiji i nigdje vise.Ma vi ste nevini ma niste ni mrava zgazili.

seljadin

pre 3 godine

Hrvatska je dobila Istru i Dalmaciju na Srpskoj krvi iz prvog i drugog svetskog rata, očevi ujaci su ostavili kosti u Istri.
Ovo se uklapa u govor Franje Tudjmana na Trgu bana Jelačića :" Rata ne bi ni bilo da ga Hrvatska nije željela "
Josip Boljkovac Tudjmanov ministar iz 1991 : "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska".
Takodje gledali smo teroriste kako su 60tih, 70tih dolazili i postavljali bombe u Beogradu, u bioskopu, planirali trovanje naroda cijanidom u vodovodu, otimali avione, ubijali ambasadore, zbog veza sa teroristima i planiranja rata je Tudjman i Alija išao u zatvor.

Samos

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.
(xxxx, 03. jun 2020 12:27)
Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.

seljadin

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije. Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama, jer kao i brak kad se razvodi, svako dobija svoj deo koji je uneo, a Hrvatska nije unela u Jugoslaviju ni Istru ni Dalmaciju bez Jugoslavije tj. bez pomoći Srpskog naroda koji je obilato krvario da bi Hrvatska ali kao deo Jugoslavije tj. unutar Jugoslavije dobila proširenje.
Mislim da je Tudjman nameravao poštovati ustav SFRK i član 5. da rata ne bi ni bilo, jer bi se moglo dogovorom obezbediti da svi budu zadovoljni, no Tudjmanu je rat trebao, što je i rekao na Trgu Bana Jelačića : Rata ne bi ni bilo da ga HRvatska nije željela.
Setite se kako je Špegelj snimljen kako sa svojim rodjakom priča kako će po stanovima ubijati ljude, to su i radili po Zagrebu, Sisku, Osijeku, Gospiću itd itd.

xxxx

pre 3 godine

Samo da podsetim drage komsije, da nije formirana zajednicka drzava 1918-te, danas ne bi imali ni trecinu svoje drzave u sadasnjim granicama. Bukvalno treba da dignu spomenik tadasnjoj vladi Srbije koji su propustili istorijsku sansu da naprave nezavisnu Veliku Srbiju i Hrvate i Slovence prepuste Austrijancima ili ko zna kome vec. Ko ne veruje, nek procita pismo Zivojina Misica Srpskoj vladi.

e moj druže

pre 3 godine

Velika šteta za poraz od Argentine, a o publici u Zagrebu - šta reći!? Izmanipulisana rulja ili dobra organizacija i dokaz da čak i da ako su hteli razlaz to nisu hteli pristojno, kao Česi i Slovaci, nego agresivno, napadački ne prema Srbima, nego prema svima koji su želeli da sačuvaju državu. Razumljivo je i zašto - trebalo je doći do situacije u kojoj odradiš etničko čišćenje a ne ispadneš kriv.

ivanhoe

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.

mila ružica

pre 3 godine

@ Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.
(Marčulionis, 3. jun 2020 12:17)


Nije reč o pameti nego o podlosti.

Zurkolomac

pre 3 godine

Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:02)

Pseto ustasko ne znam ko pusta te vase fasisticke komentare, verovatno neka vasa vaska koja radi u b92.
Srbija da je onda htela zgazili bi vas i zapisali za 3 dana, fasisticka koljacka govna.
Ali ne brini, dan konacnog obracuna ce doci i onda ustasa vise nece biti. U to mozes da se kladis, pseto kmetsko...

key and peele

pre 3 godine

vi mentoli koji mislite o velikoj srbiji 1918 pojma nemate. nije nudjena onako kako mislite. ucite pre no zalajete. srbija bi prvo morala da bugarima da pola makedonije po dijagonali kriva palanka-ohrid. banat ceo rumunima, do tise i panceva. izlaz na more bi delili srbija, crna gora i hrvatska ali nije precizirano kako. za bosni i hercegovinu bio je predvidjen referendum a tu se ne zna za sta bi glasali muslimani i hrvati. pogotovo muslimani koji su osecali stravicnu nostalgiju za turskom, toliku da su po stvaranju kraljevine shs stotine hiljada otise da zive u tursku, ponajvise u istambul. slavonija takodje nije definisana kao ni backa. i vi mislite sa vi takva rogobatna granica bila bolje, sa hrvatskom kao satelitom austrije, tek porazene, sa italijom na pola jadrana, sa madjarskom u subotici, sa rumunijom u pancevu, sa bugarskom u skoplju? pa da li ste krsteni? jugoslavija nije bila los izbor vec nacin njenog uredjenja: umesto federacije naroda mi smo ih zajahali, a ako ljudi nesto vise ne vole od tudjinske vlasti to je bratovljeva vlast.

Törökbalint

pre 3 godine

ja sam Madjar iz Temerina, i zivim u Budimpesti, ali Hrvati zaista ne poznaju svoju istoriju, postojala je Hrvatska unutar Ugarske, prakticno nikada u istoriji nije imala samostalnost, ni drzavnost. Da vam nije bilo Srba, vi bi sada bili i dalje deo Madjarske ili neke druge drzave, a o Istri i Dalmaciji bi mogli samo sanjati. Ovo nepoznavanje istorije ce vam se obiti o glavu, i nije bio kraj istorije ni sa propascu nase monarhije, ni sa propascu Jugoslaviji ili Italije.

lolaj mala ujo

pre 3 godine

Ne, nego je sve počelo na Vidovdan. Slobodan Milošević na Vidovdan 1989. održao je agresivan govor koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije.
Miloševićev govor na Gazimestanu najpoznatiji je po riječima o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.” Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom ili bar prijetnjom budućih ratnih sukoba u Jugoslaviji. I mitinzi po Hrvatskoj 1999/90 i 91-ve na kojima je bilo govora, onaj ko kaže da ovo nije Srbija možete da ga ubijete ko kera pored tarabe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lol, 3. jun 2020 12:02)

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.

madjar

pre 3 godine

na kraju ce Italija uzeti svoj deo, posto danas Hrvatska ima 3.5 miliona, a za 50 godina mozda 2-2.5 preostaje samo Krimski scenario, ulazak Italijana u teritorije gde su Rimski Koloseumi i njihovi preci do etnickog ciscenja ziveli 25 vekova.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.

Sale

pre 3 godine

Skoro sam gledao intervju sa Bobanom, kaze on nema se cega stideti Maksimira itd itd..kaze on to je bio bes protiv Hrvatskog ugnjetavanja u SFRJ ili tako neko lupetaranje. Alo decko,da li toliko imas drskosti da tako nesto izgovoris nakon 30 god. Kakvo crno ugnjetavanje itd. Strasno. A za ovo zvizdanje, i ja bih zvizdao,ali Osimu koji je poveo pola vezara u svoju reprezentaciju. Jedva prosli grupu, i pobedili Spaniju jer mi veliku reprezentaciju pobedimo pobedimo na svakih 30 godina, zato sto stalno vezare igraju. Zato smo i beda bedna i posle 30 godina,nismo odmakli niti cemo,jer osim Slovenije,ne funkcionisemo na pravim osnovama. Pozdrav.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 03. jun 2020 13:28)

Mogle su granice da budu i na Marsu, ali pravo na otcepljenje Federativna jedinica Hrvatska nije nikada imala po ustavu SFRJ. Izuzetno, o tome se moglo odlučivati, ali samo pod uslovom da su saglasna oba konstitutivna naroda, dakle Hrvata i Srba. Pošto ste nasilno proglasili Srbe nekonstitutivnim elementom, vaše otcepljenje je samo i isključivo secesionizam, pa vi slobodno i naredih 3000 godina uzivajte u mitomaniji.

Omega Tri

pre 3 godine

nemojte nas komšije iz Hrvatske pogrešno shvatiti, niko nije bio protiv otcepljenja Hrvatske, ali se po članu 5. ustava SFRJ moralo o tome razgovarati i dogovarati, jer bez saglanostni svih naroda unutar republika, i bez saglasnosti svih republika nije bilo moguće menjati granice Jugoslavije.
(seljadin, 3. jun 2020 13:02)

Kako to misliš, kao šta su Kosovo i Vojvodina ostali bez autonomije?!
Sloba je izvršio stranački i državni udar, grubo prekršio Ustav na koji se ti pozivaš, i ti bi da onda mi dalje poštujemo taj Ustav?!
Osim toga Tuđman i Kučan su se rukama i nogama trgali da se Jugoslavija reformira u nekakvu konfederaciju, svi su to htjeli, jedino Sloba nije.
Laž je da to Tuđman nije htio i da se Hrvatska otcijepila, krajiški Srbi uz pomoć JNA su otkinuli trećinu Hrvatske i s te teritorije protjerali pola miliona Hrvata dok Hrvatska nije izražavala nikakvu namjeru da se otcjepljuje, još uvijek smo bili jugoslavenska republika čiji integritet je JNA bila dužna štiti a ne da u zaštitu uzmu drmske razbojnike!

sin lovca na medvede

pre 3 godine

Bio je to, poslednji, ekser u mrtvacki sanduk, pozorisne predstave, zvane Jugoslavija, izvodjene u periodu 1918-1990, na odru od Srpskih kostiju.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.
(Vatreni, 03. jun 2020 15:07)

Ne bojite se vi nikoga, ali samo kada za leđima imate osvajače, to znamo mi najbolje. Ne pišem ja u kondicionalu, već ti kažem da ste neustavno sproveli šta ste sproveli i to samo zahvaljujući podršci Zapada. I na kraju, ne znam zašto si umislio da ste vi nešto bitniji od ostalih, pa da dogovor sa vama je okosnica države. Ni u stvaranju prve, a ni druge Jugoslavije niste učestvovali. Vaše tekovine su nacizam i koncentracioni logori.

partizan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vatreni, 3. jun 2020 15:02)

Imas u Beckoj Arhivi popis stanovnistva iz 1864 godine za Austro Ugarsku. Vrlo bi se iznenadio kako se narod izjasnjavao u nekim delovima, a narocito Dubrovnik i Dalmacija generalo.

Da nije bilo Jugoslavije, vi danas ne bi imali pola Hrvatske. Jugoslaviju je stvorila pobeda Srpske vojske a ne Becki konjusari. A sto se tice 90-tih, jel ste vi zaista mislili da cemo da vam dozvolimo da opet ubijate Srbe bez posledica kao 41-ve? Jel treba da podsetimo na docek Srpskoj vojsci u Zagrebu i Splitu?

Bobi

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..

seljadin

pre 3 godine

@Vatreni, ako su Srbi došli da žive u 16stom i 17stom veku u Hrvatsku, zašto danas Madjarska daje pasoše Srbima iz ih područja, Zagorja, Slavonije, Like, Banije, Korduna itd ? Možeš i ti dobiti pasoš ako želiš, jer su ti preci državljani Madjarske tj. Austrije.
Medjutim 1918ste i 1945te niste pričali tako kako ti sad govoriš, već je bilo "braćo Srbi, spašavajte Dalmaciju, Istru, Italijani oteše.
Evo da te podsetim malo smo jednog govora : "Dobro nam došli nepobjedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvijete, najljepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas vidjesmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila!" reči su kojima je splitski gradonačelnik dr Josip Smodlaka dočekao na Rivi 2. bataljon 13. pešadijskog puka Timočke divizije 20. novembra 1918. godine

Znači na srpskoj krvi ste dobili republiku Hrvatsku ali unutar Jugoslavije, posle toga ste Srbe 90tih tretirali kao što Špegelj objasnjava : kad otvori vrata, metak u čelo.

xxxx

pre 3 godine

Kamo srece da smo bili sa austrijancima danas bi bili jos uredjenija i bogatija drzava nego sa gedzama sa istoka koji traze tudju krv.Eto toliko o tvom momentaru.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Samos, 3. jun 2020 13:01)
A tek kamo srece nama da nismo imali nista sa Hrvatima. Koliko bi samo Srbija danas bila jaka i stabilna. Bez Jugoslavije, ne biste imali Istru, to je sigurno, a mozda i celu Dalmaciju.

Slovenac u Srbiji

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

I posle 30 godine niste otvorili oci. Kraj Jugoslavije je poceo kada je umro Broz a Zapadne sile preko Slovenije i Hrvatske napale Jugoslavije i njen najveci deo Srbiju. I to je to. Tacka. Pozz iz Srb.

90 min

pre 3 godine

Stvarno bedno i primitivno. To se ne radi na nacionalnom nivou a za drzavni savez, ma koliko los bio i dokle god se ne raspadne, nastupa se jedinstveno. Mnogi su se stideli u ime tih zavedenih navijaca koji tada, kao i danas, bas nista ne shvataju i dozvoljavaju da ih tesko manipulisu...

Nebitno

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.

Vatreni

pre 3 godine

@autocorrecton

Dubrovnik je oduvijek za sebe, ali u više izvora je spomenut kao dio nekadašnjeg hrvatskog kraljevstva, istočni dio Istre je oduvijek etnički hrvatski, dok je zapadni bio većinski talijanski, ali valjda i mi imamo pravo na teritorijalno proširenje na račun poražene Italije. Ili misliš da je Istra trebala pripasti Srbiji? Isto tako u Dubrovniku i dubrovačkom području su živjeli i žive Hrvati 95%+, ako ćemo gledati povjesne granice može se reći da su se Hrvati odrekli Boke kotorske za račun Crne Gore te istočnog Srijema najmanje do Petrovaradina, ali u zamjenu za Baranju. Trebam li reći da je Cvetković 1939. potpisao Banovinu Hrvatsku u granicama koje su uključivale Šid i Petrovaradin kao dio Hrvatske, pola Fruške gore su Srbi potpisali da je Hrvatska. To ste potpisali prije početka 2. svjetskog rata, u državi u kojoj je vladao vaš kralj, i što ste onda maštali 90-tih? Mislili ste iskoristiti priliku dok je Hrvatska trenutačno bilo razoružana, ali to se već uvelike promjenilo do kraja 1991. godine, o kasnije vremenu da i ne govorimo, mi bi i do atomske došli da se rat nastavio.

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.

leptirica

pre 3 godine

(seljadin, 03. jun 2020 13:52)

Mađarska daje pasoše jer želi učvrstiti Mađarsku manjinu. Danas Hrvatski pasoš vrijedi više od Mađarskog. Osim što je na EU tržištu rada bolje rangiran, jer su naši ljudi na glasu ko vrijedni i dobri radnici, u Mađarskoj su manje plaće nego u Hrvatskoj, o pravima koja su skresana od strane Orbana da i ne pričam.

Atila

pre 3 godine

Vatreni

Pišete besmislice očigledno izazvane dubokim istorijskim kompleksom koji je u Hrvata uočljiv odavno, a ovoga puta i u vašim komentarima, ali to je već koletkivna dijagnoza. Od svih nacija u K&K, oduvek bili ste na dnu i to svojom zaslugom. Loši vojnici, umišljeni intelektualci sa kompleksom Beča i Pešte ophrvani provincijskim mentalitetom palanke. Frustracija je čudo.
Sada ste sami u svojoj maloj autističnoj državi i krivce za sve svoje poraze možete tražiti samo u sebi. Nema vam više ni Mađara niti Austirjanaca a ni Srba, bez kojih ne bi ste imali Istru i barem pola Dalmacije, a o Dubrovačkoj republici da i ne govorimo.
Nikada vi Mađarskoj nećete biti ni do kolena, kao što niste ni sad.

Сале

pre 3 godine

Поздравио их је Јован Дучић још много година пре те утакмице,..
'...покажите ми ваше термопилске кланце...

Frerre Jacques

pre 3 godine

Ne znam ko je tamo bio kad je nekoliko dana kasnije na Svjetskom prvenstvu su igrali Njemačka i Jugoslavija 4:1 i svi smo navijali za Jugoslaviju, svi, čitav kvart, skroz do nakon Balvan revolucije nama nije bilo jasno šta se sprema.
To ako su neki tamo išli raditi nered, zviždati na jugoslavesnku himnu i vrijeđati igrače i Osima ne znači da su to bili Hrvati, tako su i kršćani Neronu zapalili Rim i Jevreji Reichstag, i Poljaci napali Njemačku.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Zar vi jos necete progledati!?O sudbini Balkana iskljucivo odlučuju Vatikan i Englezi u ratu sa Srbima.To traje od 1052 do danas.Prave veštačke nacije od Srba gurajuci ih za vlastite ciljeve.Uspeva im.Samo svemu tome ce doci kraj.
Ionako sve tzv. nove drzave nisu samostalne.Doduse Separisticke drzave su kolonije a Srbija je okupirana.
Padala su sve sile pa ce pasti i ova

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.
(Vatreni, 03. jun 2020 16:10)

Ti zaista ne razumeš suštinu. Istorijska je činjenica da je srpski narod bio konstitutivni faktor u Federativnoj jedinici Hrvatska. Samim tim, otcepljenje ustavno nije bilo moguće bez saglasnosti srpskog naroda. Granice su ovde manje bitne, kakve god da su. Jel sad razumeš konačno?

Miksajlo

pre 3 godine

Ne zaboravimo da su već tada autonomije AP vojvodine i AP kosova bile poništene u korist jedne od jugoslovenskih republika tako da o nagoveštanju kraja ne može biti reči. Ta je utakmica odigrana već posle kraja što se vidi po tome da hrvatski navijači umesto jugoslovenske pevaju hrvatsku himnu.

Vatreni

pre 3 godine

@Törökbalint

Još je samo Mađar istraumatiziran s Trianonom falio. Jednom smo vam ušli u Peštu, nemojte tražiti repete. Jake vam Mađarske u Hrvatskoj, svaki vaš velikaš se u Hrvatskoj pohrvatio, od Erdodya, Rattkaya, Banfya itd., dođu kao mađarski legati, unuci im postanu vatreni Hrvati, za tisuću godina niste uspjeli mađarizirati 1% Hrvatske dok ste ostale tamanili koliko ste mogli, danas ste hibrid svih mogućih Slavena koji pričaju neslavenski jezik. Jedini period kad ste imali neku vlast u Hrvatskoj je za vrijeme Khuena Hedervarya, ovo ostalo niste smjeli ni prismrditi, prvotno južno od Gvozda, a kasnije preko Drave.

Родитељ

pre 3 godine

Ovo se prije svega treba staviti u kontekst vremena. Samo 3 tjedna prije ove utakmice tzv. delije su na ovom istom stadionu, uz blagonaklonost tadašnje milicije, izazvale nerede koji su samo bili potvrda što se sprema nesrbima u Jugoslaviji. Pa tko bi pljeskao himni države koja to više i nije bila i koja je otvoreno pokazivala zube svima koji su protiv tzv. velike Srbije ?! Samo 2 mjeseca kasnije krenule su barikade oko Knina, a ostatak priče svi znamo.

Pamtim jednu rečenicu danas pokojnog Vlatka Markovića koju je izrekao prije jedne utakmice jugo prvenstva 90. godine : "Nemamo mi ništa protiv Jugoslavije, ali u ovakvoj Jugoslaviji mi više ne želimo živjeti." Tako je mislilo i ovih 25 tisuća ljudi na stadionu. Bili su 100% u pravu.
(ivanhoe, 03. jun 2020 12:38)

Proklet bio izdajica svoje domovine.
(nnn, 03. jun 2020 12:42)
Све је речено .

paljevina

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
(Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

a kad su se doseljavali, zasto su Srbi pregovarali sa Becom, a ne sa Zagrebom?

mlada pred udaju

pre 3 godine

Stvarno ne mogu vjerovati tko je većini sa srpske strane, u ovim komentarima, isprao mozak!? Znate li vi što se događalo krajem 80-ih i na samom početku 90-ih?! Što je sve nuđeno Miloševiću od strane Slovenaca i Hrvata da se sačuvao Jugoslavija? Ni konfederalni oblik nije želio razmotriti. Jeste li svjesni da je vaša politika ( ne mislim na običan narod!) bila hegemonistička od samog početka?! Upitate li se ikad ZAŠTO su se svi željeli, a to su i ostvarili, otcijepiti se od vas!? Zar je teško zbrojiti dva i dva? Kasnije, u ratu, odbili ste plan Z4! Pronađite negdje i pogledajte što se sve nudilo krajiškim Srbima tim planom. I to vam je bilo malo!? Sad se, odjednom, čudite kako ovo, kako ono...? Iz najboljih namjera savjetujem, prst na čelo i dobro promislite o svemu.
(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Zasto se niste otcepili 1918. ili 1945? Zato sto ste dobro promislili o svemu.

lebovitz

pre 3 godine

Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.
(Vatreni, 03. jun 2020 12:47)

I radovati se tome širom dijaspore radeći poslove koje niko neće, osim Afganistanaca i Marokanaca.

ŠaptačBotovima

pre 3 godine

A vidi ovog uje papagaja :D Svaki dan jednu istu pricu ponavlja u koju ni sam ne veruje :D Znas ti vrlo dobro kako je sve pocelo.Pocelo je dolaskom Tudjmana koji je oduzeo ustavna prava Srbima,oduzeo im pravo da budu ravnopravni gradjani u Hrvatskoj,naredio progone,napade na kasarne JNA i izazvao rat.Kasnije je to i sam priznao "Rata nikada ne bi bilo da ga Hrvatska nije zeljela" i "Naneti Srbima takav udarac da prakticki vise ne postoje ovdje".Kraj price.
(lolaj mala ujo, 03. jun 2020 14:09)A vama ljoticevcima su glavni argumenti kako je započelo rat u Hrvatskoj, dvije ili tri izjave izvučene iz konteksta. Pa ako ćemo o izjavama, podsjeti se što je Sloba još 1989 izjavio na gazimestanu. Tada je već znao da će doći do rata, kada za Tuđmana nitko u hr nije niti znao.

Vatreni

pre 3 godine

@Zurkolomac

kme kme, daj shvati da s nama ne možete izaći na kraj, možete samo po njonji dobiti. Ovaj put bi ugrozili banjalučke Srbe, oni su normalniji, znaju da im je HV 1995. isključio struju na HE Bočac i došao na topnički domet grada. Nisu ludi da ne vide mapu i da im je 2 i pol milijuna Hrvata sjeverno, a milijun i pol južno od njih. Međutim, ne potcjenjujem mogućnost za novim prije svega srbijanskim ludilom, samo kažem, već vidim koji će nastradati.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Propast je u tome sto srbi to nisu prvi uradili. Srbi su bili najzesci da budu jugosloveni
(Utin, 03. jun 2020 12:50) Normalno da su i bili kada su bili najbrojniji narod u Jugoslaviji. Sa ukidanjem AP Vojvodine i AP Kosova i glasom Crne gore imali su sve poluge vlasti i mogli su krojiti politiku Jugoslavije kako je Srbima odgovaralo.
(ŠaptačBotovima, 03. jun 2020 13:21)

AP nije trebalo nikada ni da postoje. To je učinio "kumrovački" sin u cilju daljeg rasparčavanja Srbije. Zašto nije postojala nijedna pokrajina u Hrvatskoj, BIH, a srpsko stanovništvo je bilo ustavotvorni činilac u oba slučaja?

Petar

pre 3 godine

Kad vam stranac nesto da, onda on to moze kad tad i uzeti(moze i svako ko je jaci).Srbija sad u ovom "miru" sve vise lici na Srbiju za vreme 2.sv rata, sve su zemlje okolne skoro namirene, a ona je okupirana i pod kontrolom.Sta se ovi Hrvati pozivaju na unutrasnje granice prve i druge Jugoslavije. Ne moze Srbija izneti manje iz jednog dila nego sto je unela, Sta ste vi uneli u Jugoslaviju?Koliko zlata, drzavnosti? Kralj Aleksandar je kad pogledate ustrojstvo drzave, veci Jugosloven od svih komunista, njegove banovine nisu etnicke i te banovine kakve su ne mogu postati nacionalne drzave(Savska banovina zapravo Hrvatska u nastajanju) i zovu se po rekama.Komunisti su se kao "borili" protiv nacionalizma,a samo su ga raspirivali i sve pokrajine i republike su nacionalne, cak su nove nacije pravili(ocigledno je teritorijalno i nacionalno usitnjavanje na stetu Srbije).Nasa je nesreca sto su srpski komunisti velike naivcine i stetocine, izdali su svoju zemlju i zato smo prosli ovako.Ako smo bili braca, sto nismo i obalu bratski podelili, na ravne casti.Sad nam slovo drze oni koji vise od 1000g nisu znali sta je drzava i koji ruku na srce danas imaju zaokruzenu drzavu, iako istorijski Istra i Dalmacija pripadaju Italiji(sve su to italijanski prostori, arhitektura, cak i ime je italijansko)Danas Hrvati ubiraju veliki novac rentirajuci "svoje" primorske resurse stranim turistima i baštineći italijansku kulturu i arhitekturu. Uskoro ce to isto raditi i Albanci na KiM sa srpskom baštinom.

nolofob

pre 3 godine

Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.

Vatreni

pre 3 godine

@Frerre Jacques
Da su svi navijali za Jugoslaviju je zabluda, jako se dobro sjećam fešte nakon što je Argentina izbacila Jugoslaviju, pola Zagreba je slavilo. Tko bi tad rekao da ćemo kao Hrvatska otad imati polufinale i finale svjetskog prvenstva.

autocorrecton

pre 3 godine

@seljadin
Kako misliš Hrvatska je mogla dobiti samostalnost, ali ne u ovim granicama? Nego u kojim je to dobila? Varaš se ako misliš da će se Srbe i Srbiju pitati koje su granice Hrvatske. Uostalom vaši su još 1939. u doba Kraljevine potpisali Banovinu Hrvatsku, pogledaj si malo granice (donekle su drukčije samo na krajnjem istoku), nikad nije bio upitan nijedan dio Hrvatske koji je danas u njoj, naprosto to nikad nije bilo ništa drugo doli Hrvatska, usprkos tome što se dio Srba doselio bježeći pred Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vatreni, 3. jun 2020 13:28)

nije to istina. npr. Dubrovnik je duže bio nezavisna republika, nego što je bio dio Hrvatske. Napoleon je pokorio Dubrovnik i pripojio ga Hrvatskoj. pod austrougarskom, Slavonija je bila kraljevina od 1699, i to je trajalo nekih 170 godina. o Istri i Dalmaciji vi već sami znate to vas ne moram podsjećati. prema tome granice Hrvatske su moderne a ne nešto što je postojalo vjekovima

Libar

pre 3 godine

Tri dokaza Dučičeve"Teorije o hrabrosti":1.doček nacista 2.zviždanje himni 3.silazak sa pobedničkog postolja
(Damir 1965, 3. jun 2020 16:35) 

Duciceva teorija samo je dokaz Ducicevog sovinizma, kao i sovinizma onih koji se pozivaju na pjesnika sovinista.

Marčulionis

pre 3 godine

Oduvek su bili pametniji od nas Srba i uvek su znali šta žele i šta hoće, svi ko jedan nema kod njih razlike. Dok smo mi i dalje bili Jugosloveni oni su znali svoj pravac.

YU mladici borovi i devojke jele

pre 3 godine

@Hrvati kao delije, uvek protiv Jugoslavije.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sone, 3. jun 2020 12:47)

NIKADA delije nisu bile protvi JU. To mozes da vidis i sada gde se priziva nova JU sa crnogorcima. Pusti ti forumaske fore i krivljenje istorije. Nisu culi za Srbiju do dolaska Arkana na tribinu, pa su onda resili malo da se igraju srBstva. Komedija.

Superoperater

pre 3 godine

Mučna atmosfera, mučna država, toliko o tome da ljudi koji imaju hiljadu maraka platu nisu za rat, da smo bili švajcarska naši zapadni sunarodnici bi bili za otcepljenje i rat!

lebovitz

pre 3 godine

Moje mišljenje je da je Jugoslaviji oteta prilika da barem 2 puta bude svjetski prvak i eventualno evropski. Prvi puta u devedesetim, kad su već '92. mogli da budu prvaci evrope, pa '94. SP, a ako ne tad onda sigurno '98.

Drugi puta su mogli biti prvaci nekad u posljednjih 10 godina. Da je ostala Jugoslavija, sasvim sigurno bismo imali Ibrahimovića u reprezentaciji.

ko sta

pre 3 godine

Sad smo mi kao ludi, a do 2008e smo branili tu Jugoslaviju i gledali da ostanemo u njoj. Osim sto smo nasledeli sve, pa umesto da nam se od tada racunaju trofeji i uspesi i titule, neeeee, ajde da uzmemo sve od jugoslavije. I sada kao mantramo o velikim srbima. Pa ljudi nama je i danas zvanicno najbolji strelac nase REPREZENTACIJE Stjepan Bobek. Toliko o svemu.

Logično

pre 3 godine

Trebalo se kao kod Ujedinjenog Kraljevstva dozvoliti zasebne sportske nastupe jugoslavenskih republika, a ne praviti monstruma od reprezentacije koja se radila po nacionalnom ključu. Sumnjam da bi nekom Hrvatu danas bio drag uspjeh reprezentacije punoj Bosanaca i Srba u odnosu na broncu 1998 i srebro 2018 samostalne Hrvatske. Druga je stvar što takva Frankenstein reprezentacija Jugoslavije ne bi ni došla do medalja što je bilo uobičajno za tu reprezentaciju.

Vatreni

pre 3 godine

@seljadin
Nekad je u prvoj Jugoslaviji postojala hrvatsko-srpska koalicija (ne ju miješati s onom iz AU), tj. seljačko-demokratska između Hrvata i Srba prečana protiv srpskih radikala (najjača snaga u Srbiji) koji su bili unitaristi. Čudni su putevi Gospodnji, čas su hrvatski Srbi bili uz Hrvate, čas protiv, na njihovu žalost u ključnom trenutku su stali na stranu Beograda i gadno nastradali, odnosno uvijek su stradavali između dvije vatre, da je bilo pameti odfikarili bi Srbiju i Miloševića i danas bi bili ugledni građani Hrvatske, svoji na svom. Tko zna koje bi sve ustupke dobili od hrvatske strane. Teorija o krvi i tlu koju su Srbi propagirali od kraja 80-tih je na kraju gotovo najviše unesrećila Srbe (da nema Bošnjaka), a nisu se za mm pomakli, u Hrvatskoj ostali bez svega, u BIH doduše dobili entitet, ali na manjoj površini nego što bi dobili u bilo kojoj podjeli bez rata, kao posljedica rata s Hrvatima izgubili Kosovo i na kraju vas napustila Crna Gora što je zapravo i najveći gubitak za Srbiju. Uglavnom, nije vam se isplatilo ratovati s Hrvatima, da ste bili pametni kao 1939. sad bi imao praktički jednistvenu srpsku državu koja bi uključivala i Crnu Goru i Kosovu i barem 55% BIH, možda i cijelo Sarajevo. Sve bi vam to Hrvati potpisali bez metka ispaljenog.

volimijavas

pre 3 godine

I posle 30 godina niste otvorili oći.Kraj Jugoslavije počeo je tad kad je Milošević preuzeo vlast.I to je to.Tačka.Pozz iz Slo.
(Yonny, 3. jun 2020 15:30)

Kraj je poceo posle Brionskog plenuma.

Камичак

pre 3 godine

Камо лепе среће да Александар Карађорђевић није био алави идеалиста и да није постао краљ јужним Словенима. Да је само заокружио Србију а осталима стегао руку и пожелео им срећан пут.
Чуј, хрвати дочекали слободу!? Били угњетавани од Срба?
А у то време пола Срба се у Србији изјашњавало као Југословени (а и ја будала међу њима).
Сада сте ви бивши наши еманципујте, показујте како сте ви одувек били Европа, фини и културни, а ми ћемо наше муке сами да решавамо. Да их има, тачно је. А било би их мање да није било те Југославије, да није било хрватских и словеначких комуниста које су српски југословени следили до самоуништења. Да није било Југославије, не би било ни Јасеновца, ни Олује, ни рата у Босни, нити проблема са Косовом и Метохијом.

Банат

pre 3 godine

Posteno s njihove strane...uvek su pokazivali svoje nezadovoljstvo zajednickom drzavom, bili su barem iskreni
(Djordje Delic, 03. jun 2020 11:57)

Више него лицемерно с њихове стране! Што су хрлили у обе Југославије? вечито они незадовољни а директно смо им створили и дали државу ал' авај...

kozara

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba
(Zagi, 4. jun 2020 13:39)

Sta ste to vi radili u Srbiji u Prvom svetskom ratu? Oslobadjali je od Srba. Sto se tice Drugog svetskog rata, ako ste bili u partizanima, ko je osnovao tu NDH na cetiri godine? gde nestalo pola miliona Srba sa teritorije tadasnje Hrvatske? Ko ih je ubijao po Kozari? Ne znate, niste bili tu, bili ste u partizanima. I otac nacije vam je prvo bio ujka, pa posle partizan. Niste znali? Pa niste bili tu, bili ste u partizanima. Sto se tice odlazaka od nas, nismo mi te srece, svi ste jos tu.

alex

pre 3 godine

(Zagi, 4. jun 2020 13:39)A meni su vise smesni skoro pa svi hrvati koji misle da su se sami oslobodili, i izjavljuju budalastine u stilu srpska vojska je pobjegla na Krf...Nije vojska nigde pobegla, nego se vojnicki povukla pred mnogo jacim tehnicki i u ljudstvu(Nemacka, AO, Bugarska)protivnikom, a kasnije i prebila solunski front i oslobodila Srbiju i nazalost i vas.A Dalmatinci su bili u partizanima tek nakon 1943, i kapitulacije Italije, kada je svima bilo jasno da Nemci nece dobiti rat,a vi se uplasili da cete opet izgubit drzavu, pa ste masovno presli partizanima, zahvalite Titu sto vas je amnestirao za sve zlocine koje ste pocinili tokom tzv. NDH. Mozda je prvi pokret bio kod Siska, ali prvo oslobodjenje je doslo od Srba u tzv.NDH, i hercegovini od cetnika i partizana.Sta tacno je oslobodio Sisacki odred?Vojvodinu su oslobodili partizani najvise iz Srbije i Banije, Like, Crne Gore, 90 posto sastavljeni od Srba i crvena armija,a vi ste Dalmaciju ukrali Talijanima.
A vas kao svi vole?Slovenci koji su vama tokom rata oruzje prodavali, vas mrze zato jer vam vasa obala nije dovoljna, pa pokusavate da kradete ono malo obale i njima, Madjari vam crtaju granice u okviru svoje drzave(vracaju Slavoniju tamo gde je uvek bila),muslimani vasi saveznici tokom rata vas nevole zbog zlocina i zbog nepostivanja granica BiH,a sa crnogorcima imate lazno primirje zbog toga sto nam pokusavaju uzet crkve(korist nista vise),ali ni sa njima nemate cistih racuna na granici...

Kosmopolita

pre 3 godine

Sto se tice devedesetih, jasno je da je Hrvatska sve samo nije nevina. Tudjmanov rezim je koristio sve moguce zlocinacke metode da utera strah u kostima srba, tako da je doprineo balvan revoluciji PRE RATA. Najbolji primer drzavnog terora nad srbima PRE RATA je ubistvo zagrebacke srpske porodice Zec....a ima mnogo porodica Zec koji su ubijeni Tudjmanovom "miroljubivom" politikom PRE RATA, treba jos krivicno da se gone i odgovaraju "cinbenici" tog zlocinackog rezima.

Elem, mi srbi se drzimo komunistickog ustava i nekog konstitutivnog polozaja srba u Hrvatskoj, vrh birokratije kao nekakve zastite a taj ustav je postao prosto nebitan i nevazeci, osim srba niko u svetu ga nije priznavao. Neozbiljan srpski komunisticki aparat je nastavljao sam sebi da daje golove, drugi su gledali svoja posla.
Vrh komunisticke birokratije je bila ta fudbalska utakmica za nizozemce na domacem terenu, najbolji dokaz da se htelo glavom kroz zid jer tako politicki aparat nalaze, najbolji dokaz za uzrok srpskih poraza koji su sledeli jedan za drugim, a utakmica je bila samo uvod posle drame Zvezde na maksimiru par sedmica ranije.
Danas dan srbi vrte istu plocu, zao im groblja i politicki suicidalne deponije zvana Jugoslavija....
Jedino sto mi srbi treba da uradimo jeste da u udzbenike dokumentujemo svoje greske od ideje i stvaranja prve Jugoslavije pa sve do ovog raspada, da nam se tako nesto nikad vise ne bi desilo, cuvati i izgraditi ovo Srbije sto je ostalo.

Kochees

pre 3 godine

Kao da je sve pocelo sa ovom utakmicom. Jos 88-e se navijalo za Jugu. A onda je po mojem sjecanju buknuo nacionalizam u Srba. Tudjman je dosao na vlast kao odgovor na to stanje. Valjda je jasno tko je prvi rusio ustavni poredak. Tko zeli znati istinu, vrlo lako moze do nje. Srbi su bili konstuititivni narod u Hrvatskoj, ali su i Kosovo i Vojvodina bile autonomne pokrajine, a Crna Gora republika. Sve je to Slobo stavio pod svoje prije Franje. To sto se u Splitu ili Zagrebu srpska vojska 1918. docekivala aplauzima produkt je tadasnjih okolnosti, i to je bila cinjenica koja je mogla posluziti za opce dobro. Nazalost, Srbi su od samog starta poceli primjenjivati svoju mitomansku, megalomansku, velikosrpsku politiku koja se tokom 20. st. najvise razbijala bas njima o glavu. Preskacuci cinjenice, te naglasavajuci samo one koje idu u prilog mita o jednom velikom junackom narodu kojemu nitko ne moze nista, naravno da ste postali prijetnja kompletnom modernom europskom stavu, koji se vec dugo ne bavi granicama, vec "okupacije" vrsi suptilnije. Naravno, ni Hrvati, ni Srbi nemaju nekih prijatelja, bar ne politickih. Austrijanci, Madjari i ostali tokom povijesti jos su vise zahuktavali taj nas odnos. Kako tko, kako kada, a sve u svrhu da i jedne i druge lakse kontroliraju. Zalosti me kad vidim prijetnje o buducum sukobima i sa srpske i sa hrvatske strane, jer trebalo bi i najglupljima biti jasno, da tu profitirati ne moze nitko.

Zagi

pre 3 godine

Meni su smiješni neki Srbi koji misle da su nam napravili nekakvu uslugu. Pa Srbija je već 1915. bila u potpunosti okupirana od Austrije i Njemačke te je srpska vojska i vlada bježala preko Albanije na Krf. Zahvalite se Britancima i Francuzima što su pobijedili rat za vas te se zbog njih možete smatrat "pobjednicima". U Drugom svjetskom ratu su najviše Dalmatinci bili u partizanima i Tito Hrvat koji je bio vođa otpora i antifašističke borbe na području Jugoslavije. Također je prvi pokret otpora protiv fašizma na području Jugoslavije bio osnovan u Hrvatskoj kod Siska. Isto tako svi oni su se borili i za vašu Vojvodinu koja je bila dio Mađarske u to vrijeme. Dakle te gluposti da zbog vas imamo Dalmaciju koja je oduvijek Hrvatska bila i ostala možete samo sebi prodavat. Nitko iz bivše juge vas ne podnosi, eto i Crnogorci, vaši jedini saveznici tijekom ratova su vam okrenuli leđa... Pitate li se ikada zašto je to tako?
Pozdrav iz Zagreba

samo

pre 3 godine

Sa škotskom 89 u jesen i košrkaškom prvenstvu se navijalo.

"Svi prijedlozi slovenskog izaslanstva bili su odbijeni. Istovremeno, srpski su prijedlozi prihvaćani većinom glasova.Poslije dva dana rada i oštrih verbalnih sukoba, izaslanstvo Slovenskih komunista napustilo je 22. siječnja navečer kongresnu dvoranu centra "Sava", praćeni pljeskom srpskih predstavnika. Na poticaj Slobodana Langa[1], Ivica Račan koji je bio na čelu hrvatskog izaslanstva prišao je govornici i izjavljuje "da mi (izaslanstvo SKH) ne možemo prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca" te nakon toga i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres.

Odmah nakon toga, vođa srpske delegacije, Slobodan Milošević, predložio je da kongres nastavi rad, da se uspostavi novi kvorum koji će kongresu omogućiti donošenje odluka, te da se prijeđe na glasovanje. Tada su i hrvatski izaslanici odlučili napustiti kongres. Taj je događaj označio kraj vladavine SKJ.

Nakon što su se hrvatskom stavu pridružila i izaslanstva Makedonije i Bosne i Hercegovine, predsjedatelj kongresa Momir Bulatović odredio je 22. siječnja u 22,45 sati stanku od petnaest minuta, no do nastavka rada kongresa u pravom smislu nije nikada došlo. Time je, nakon 45 godina, prekinuta vladavina SKJ. Ovaj događaj bio je jedan od ključnih u raspadu SFRJ.

Bez izaslanstava iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije kongres je zaključen 30. svibnja 1990., no upravo zbog njegova okrnjena sastava nije moguće govoriti o legitimnom nastavku kongresa."

Bgd

pre 3 godine

Jugoslavija je bila tvorevina sklepana kao konglomerat različitih želja i očekivanja. Hrvati i Slovenci su videli zgodnu priliku da se izvuku iz kandži Austrougarske i Italije a A.Karađorđević je bio opsednut željom da postane kralj Južnih Slovena. Hrvati i Slovenci su želeli federaciju, kralj čvrstu unitarnu državu, dakle u startu su već stvoreni preduslovi za budući konflikt. Ko je kriv? Svi snose podjednaku odgovornost zato što nisu bili iskreni jedni prema drugima. Da su bili, Jugoslavije ne bi bilo ili bi bila sastavljena na drugačijim osnovama gde bi svako bio slobodan da ode u bilo kom trenutku ako mu se ne sviđa. Ista greška je ponovljena i sa SFRJ i u ratu 90-ih. Srbi nisu imali razumevanje za težnje Hrvata za nezavisnošću, Hrvati nisu imali razumevanje za srpske strahove da im se ne ponovi 1941. Epilog je poznat. Ne znam šta je koštalo srpsko rukovodstvo da se dogovori sa Hrvatima oko mirnog razlaza uz puno poštovanje prava Srba u Hrvatskoj, umesto toga išlo se u pravcu oružanog sukoba bez jasnog cilja i strategije.

Pit

pre 3 godine

(Nebitno, 3. jun 2020 14:30)

Naravno da znamo šta se dešavalo. Milošević je tada imao najveću moć, i kao takav najveću odgovornost za sve što se dešavalo, i vukao je vrlo loše poteze za sve, a naročito za srpski narod. I slažem se da je većini ispran mozak. Jasno mi je da pre 30 godina niko nije mogao da razume šta se dešava u totalnom medijskom mraku, ali mi nije jasno da ljudi danas poriču stvari koje je lako proveriti.

Ja tebe potpuno razumem, kao i razloge nezadovoljstva Hrvata i svih ostalih. Ono što nedostaje je razumevanje ostalih za srpsko nezadovoljstvo. Srpski narod je, daleko najvećim žrtvama u oba rata, krvlju zalio ceo YU prostor. Da bi završio kao najveća žrtva komunizma. Ono što su zacrtali na Drezdenskom kongresu, komunisti su ispunili ustavom iz 1974. Republike su postale države sa pravom na otcepljenje, Srbija je pocepana na delove čiji su predstavnici u predsedništvu mogli da glasaju jedni protiv drugih, dok zaklani sprski narod u HR nije mogao dobiti autonomiju u državi svog krvnika već je to mogao dobiti jedino ratom (već si pomenuo Z4). Sve to, naravno, ne daje za pravo Srbima da tlače druge, ali lako objašnjava zašto su Srbi srce dali prvom koji je digao glas protiv. Ironija je da je to na kraju bio komunistički diktator, koga su interesi srpskog naroda interesovali samo dok su služili nezasitoj želji za vlašću, njegovoj i njegove supruge.

vanbujten

pre 3 godine

Pozdrav prijatelji, vi gospodo naši susjedi delujete ko ovi naši Vučićevi botovi. Na našim sajtovima vas ima ko da ste navučeni , poštujem ja tuđe stavove a vi ste baš preterali. Gledam ja i onog vašeg Bujaneca na Z1 pa vi bez nas ne možete.Mi smo vam usud...Pozdrav iz Subotice. P.s knjige u ruke pa realno pogledajte povijest,istoriju kako vam volja.SMRT FAŠIZMU!

Petar

pre 3 godine

@Kochees,Kralj Aleksandar je bio megaloman na svoga dedu kralja Nikolu. Nije ni mislio na Srbiju, pa ne bi Srbiji ukinuo drzavnost.Imao je bolesnu ambiciju da bude veliki kralj, veci od Cara Dusana,ali je to platio glavom.To su ustase i bugarasi udesili.Ali je on neosporno komandant vojske koja je bila na strani pobednika, zemlje koja je dala ogromne žrtve u Velikom ratu.Samo na bazi toga imao je pravo da spusti kamen Srbije dalje na zapad. Kako vi Hrvati mislite da je ispravno,da 1914 jurisate na Srbiju, a da 1918. pregovarate i dobijete drzavu. Vrhunski bezobrazluk. Srpska politika uopste nije bila losa po vas(nije bila dobra ni za Srbe) i to vi znate, nije bila losa ni za druge, npr muslimane. Grci su gotovo sve dzamije poravnali sa zemljom, svo slovensko stanovnistvo u Egejskoj Makedoniji helenizovali ili proterali.Evo ti jos jedan primer, kralj Aleksandar je priznao cinove vama iz Austrougarske vojske gde napredovanje za vreme rata nije bilo suspendovano, vec su vam cinovi priznati u novoj drzavi i tako su vasi oficiri postali nadredjeni srpskim vojnicima.U srpskoj vojsci napredovanje je suspenodovano jer drzava nije finansijski to mogla podrzati isplacujuci vece plate(rat je period u vojsci kada se najbrze napreduje).

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
Odakle vam ove gluposti? On da je zeleo srpsku drzavu (kako god je nazivali "velikom", "malom") on bi se izborio za to jer je vojno oslobodio teritoriju cele Jugoslavije kao sila pobednica. Mogao je vama hrvatima ostaviti vasu teritoriju gde ste vi vecinski ziveli, a ostatak zna se...kad ce te to shvatiti da ste vi pripadali porazenoj Centralnoj sili, ne zaboravite ko je oslobodio Dalmaciju od italijana da bi ste vi danas bili vlasnik iste. Jugoslaviju ste molili kod naseg kralja vi, da bi ste odmah nakon nastanka poceli da je gasite, iskoristili ste srpsku vojsku da oslobodu teritoriju koju ste kasnije prisvojili, postojao je spomenik zahvalnosti srpskoj vojsci i srpskom kralju u Splitu za oslobodjenje, vratite bar iz pijeteta prema srpskim zrtvama za sta se ispostavilo za "Lijepu vasu".
Ovim stavom hocu samo da vam skrenem paznju na objektivno dokazive i dokumentovane cinjenice, bez komunisticko ideoloskih tumacenja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, i BEZ ikakve zelje za danasnjom hrvatskom teritorijom, to nama ne treba, imamo dovoljno svojih problema i izazova da razvijemo modernu drzavu, narocito i napokon bez vas i ostale boranije na nasim ledjima. Hocu takodje da ti skrenem paznju da smo svesni gresaka naseg Kralja i njegovog iskrenog jugoslovenstva a da bi ste to razumeli, dobro dosli ste u Topolu i posetite muzej Karadjordjevica bez komunisticki ideolosko montiranih predrasuda koje su Tito i crvena banda mogle samo da okace macku o rep.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo
Zašto pišeš u kondicionalu? Kao da nismo uspješno proveli što smo zamislili? O Ustavu ste trebali razmišljati prije jogurt revolucija na Kosovu, u Vojvodini i Crnoj Gori, prije upadanja u državni trezor, ovladavanja nad JNA i slično. Kad ste takvi legalisti zašto se kršili božićni Ustav SRH ili Ustav RBIH prije početka ratnih sukoba? To je samo puko izvlačenje. Ako ste mislili da će Hrvati samo gledati dok silom namećete svoje rješenje za cijelu Jugoslaviju, gadno ste se zeznuli, to se i pokazalo, mi se Srba ne bojimo, a Jugoslavija je mogla samo funkcionirati na hrvatsko-srpskom dogovoru, ostale se onda ništa ne pita, ali je zinula gusca za više.

Vatreni

pre 3 godine

@Vojvoda Momčilo

To što pišeš je samo tvoje mišljenje i stav, osjećam čak i dozu ljutnje dok s druge strane pišem potpuno hladnokrvno i objektivno, meni nije problem sagledati sve aspekte, čak i uvažiti vaše argumente kad ih ima. Ovo što pišeš nisu argumenti nego refleks ljutnje. Granice su i u drugoj Jugoslaviji dogovarane i to godinama, minuciozno, pogotovo između Hrvatske i Srbije, tj. tada AP Vojvodine, sve je u tančine dogovoreno i potpisano od sprskih predstavnika. I onda opet 40 godina kasnije puj pike ne važi, nismo mi tako mislili. Dakle 2 put potpisali granice, prvo 1939. u prvoj Jugoslaviji, pa opet 1947. u drugoj i onda opet morali priznati 1995.

Mali Perica

pre 3 godine

Ko o kome Srbi o Hrvatima to se zove opsjednutost,a ako ne želite da Hrvati dođu na Srbski portal ne pišite o Hrvatima,ili makar pišite čirilicom jer Hrvati mlađi od 40 nemaju pojma,o tom pismu.

Kochees

pre 3 godine

Kralj Aleksandar nije bio nikakav Jugoslaven, nego je pod imenom Jugoslavija stvarao nazalost veliku Srbiju. Situaciju treba zagrebati ispod povrsine i gledati kompleksnije. A sto se tice tebe Atila, imamo i mi takve "Madzare".

Kochees

pre 3 godine

Sto se tice srpske vojske iz 1918., meni se cini da je za danasnju Hrvatsku nekako bitnije oslobadjanje iz 1945. kada su tek vraceni Istra i Zadar, te mi se isto tako cini da srpska vojska iz 1918. se jako brzo potrudila izgubiti veliki kredibilitet koji je kod Hrvata imala. Zatim, ta srpska vojska je 1918. pricala kako je hrvatima oslobodila obalu, pa im je 1939. potvrdila tu obalu, 1945.je "zacementirala" tu obalu, a 1991. je zakljucila kako je to njihova obala.

Petar

pre 3 godine

Ma sta pricas majke ti.Povladjivano je Hrvatima i njihovim zeljama da imaju nesto svoje posle toliko vekova.I nema nista lose u tome sto vam je dato, ali vi niste mogli voleti Jugoslaviju, ponasali ste se balkanski, hocu svoje selo da ucinim kraljevinom, drzavom...Aleksandar se odrekao zemlje svoje i svog identiteta, naravno za svoj licni racun, ali ako gledamo sire ta Jugoslavija je mogla stititi interese svih naroda bolje jer je veca, ima vise resursa. A slazem se da nije trebalo ni pokusavati mesati katolike i pravoslavne iako je jezik zajednicki.To nam je anticka istorija vec pokazala, da Rim nije mogao Vizantu nametnuti latinski jezik.Velikim kulturoloskim identitetima se ne moze nametnuti nesto izuzev silom na kraci rok. Nama ostaje da brinemo nase brige, a vi ste stigli kuci, tamo gde ste i bili 1000g, pripadate nemackoj ekonomskoj imperiji, a kakvu ulogu cete imati nije nas biznis.

dzericak

pre 3 godine

Sećam se da je u novinama pisalo kako se Rud Gulit pitao na konferenciji za štampu: "Šta se ovo događa sa Jugoslavijom?" i kako nikada nije osetio toliku mržnju protiv reprezentacije domaćina.

Vatreni

pre 3 godine

Ne brinite za Talijane, Talijani su narod u najbržem nestajajanju u Europi, stopa nataliteta im se spustila ispod 8 pored svih imigranata koje imaju, naprosto se odbijaju reproducirati i ovo što im se sad događa gospodarski je samo dio te priče, pravo njihovo nazadovanje tek započinje jer ne možeš graditi budućnost ako ti je prosječna dob stanovništva blizu ili preko 50 godina, to je narod penzionera. Jako čudno jer su još 50-tih bili visoko fertilni narod i pričali su da je djece ima previše, a sad tuga. Nije mi drago, ipak su katolici, nositelji europske kulture, jezgra sveg europskog kako god okreneš.

cinik ovdašnji

pre 3 godine

Ajde sto smo usli s njima u prvu Jugoslaviju (a na stetu nudjene nam prosirene Srbije nakon pobede u prvom svetskom ratu).. ali sto smo nakon NDH ponovo usli s njima u drugu Jugoslaviju, e to dok sam ziv necu shvatiti. Napravis gresku veka i onda je ponovis posle 30 godina. Sada nemamo pravo da se bunimo, izigrali su nas i nadmudrili i stvorili nezavisnu drzavu na temelju jugoslovenske republike Hrvatske koja nas sad sije u svim poljima, nas koji smo bili nezavisna kraljevina sa svojom valutom, zastavom, vojskom, istorijom..
(Bobi, 3. jun 2020 12:43) Sve si tačno napisao, ali posle WW2 mi se nismo ama baš ništa pitali...Tito je, kao već tada veliki i visoko pozicioniran igrač i u Moskvi i kod Engleza, dobio mandat da radi šta hoće: svi su oni hteli da ostane Jugoslavija, a kako će je uređivati, bilo je na njemu i KPJ. Posle prvog rata, mogućnosti su bile veće, ali ne tako kako se sada priča: niko na Zapadu nije ni tada ni posle bio spreman na jaku nacionalnu državu Srba, pogotovo Englezi, koji imaju patološku opsesiju Rusima. A Tito, po meni, nije uopšte bio nekorektan prema Srbima: obnovio je srpsku državnost, ukinutu 1918.u okviru federalne jedinice SR Srbija, napravio pokrajine, doduše, ali mogao je i gore da nas urniše, da se ne lažemo. Problem je što ljudi ovde ne razmeju da ne možeš očekivati od austrijskog kaplara koji je pucao na Srbe, i moćnog agenta Kominterne, da voli Srbe i Srbiju više od njenih kraljeva, političara i intelektualne elite.

Ma jok

pre 3 godine

@Zviždalo se himni Jugoslavije i na "Marakani"...Sećam se kvalifikacija za SP 1998 protiv Španije i Mađarske u Beogradu, oba puta sam bio na zapadnoj tribini. Čim su pustili "Hej Sloveni" publika (naročito sa severne i južne tribine) je zviždala.
(nolofob, 3. jun 2020 12:30)

Pa samo sa 10 godina zakasnjenja. Kad smo vidili da smo najvise izgubili, onda smo se onako kiselo okrenuli i mi. S tim da smo branili dusno SVI Jugoslaviju do pre skoro 10ak godina, dok se i CG na kraju nije odvojila.

Bata

pre 3 godine

Secam se te utakmice,sa svojih deset godina,i nezaboravan je detalj kada se Ivica Osim okrenuo ka zagrebackoj publici i ironicno im aplaudirao.Holandjani su bili u čudu tokom intoniranja himne " Hej Sloveni" povodom salvi zvizduka prisutnih dok su holandsku himnu zdusno pozdravili.Od igraca su posebno zvizdali Piksiju kapitenu i uzvikivali "Piksi pederu".Sve to je nekako pokusavao da primiri zagrebacki komentator tokom prenosa utakmice i osudio je ovakvo ponasanje publike.

Kako da ne

pre 3 godine

@ Torcida Sarajevo.
Nije tačno da se u Sarajevu slavio poraz Jugoslavije. Ne znam u kom Sarajevu si ti živio, ali ja sa svojih 50-ak i kusur godina se dobro sjećam tog prvenstva. Pa na YouTube imaju snimci slavlja u Sarajevu nakon pobjede nad Španijom, auti sa zastavama, zaustavljen saobraćaj kod Vječne vatre, klicalo se i Osimu i Papetu i Piksiju, itd... Vjerovatno toliko slavlja nije bilo ni u jednom drugom gradu u Jugi. I hoćeš da kažeš da smo promijenili 'klupske boje' u roku od samo sedam dana?

Банат

pre 3 godine

"Док су Хрватице рађале Хрвате и Словенке Словенце, Српкиње су рађале Југословене."

Ова реченица доста тога објашњава.

Ante

pre 3 godine

Pa ko ima srca navijati protiv Gullita, Van Basten i ekipe.. Najjača Nizozemska repka svih vremena.
Što se tiče politike, u to vrijeme se već jasno i glasno zakuhalo, Jugoslavija je postojala samo na papiru, valjda je svima to jasno, barem nama koji smo živjeli tada. Već su završile Miloševićeve jogurt revolucije, imao je 4 glasa u skupštini, nadglasavajući sve u Jugoslaviji, jedan narod a 4 glasa, imao vojsku iza sebe, saveznu kasu kao samoposlugu itd.
Hrvatska i Slovenija u revoltu, neizvjesnoj sudbini, ali definitivno uvjereni da su nagrabusili ako se ne suprotstave.
I tako je krenulo, loša reakcija na lošu akciju, i tako u krug do potpune katastrofe.
Na kraju, netko je manje nastradao, netko više, netko je manje ispunio ciljeve, netko više, ali uglavnom, - ne ponovilo se.

Kosmopolita

pre 3 godine

@Kochees,
"Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju."
Ovo nije hteo Kralj, on je postovao vas, on je izrazito bio protiv asimilacije jer je za razliku od "cope iz Kumrovca" bio visoko obrazovan drzavnik, on je bio svestan nastalih medjunacionalnih problema. Pogotovo nakon ubistva hrvatskog politicara u parlamentu....Kao sto sam vam rekao, obidjite muzej u Topoli, apsolutno ne stoji istorija koju su pisali komunisti iz njihovog licnog interesa.
Kralj je istinski zeleo Jugoslaviju, zato je drzavnost Srbije posle gubitka (smrti) 30% stanovnistva zrtvovao. Nije on bio toliko prost i naivan da veruje i podrzi asimilaciju drugih naroda. Tacno je da odredjeni politicki krugovi srpskog naroda u to vreme, isto kao i drugih naroda, su zarko zeleli konfrontaciju pokusajima asimilacije jedno drugih, plemenska posla.
Ja Karadjordjevicima zameram nedostatak postovanja prema srpskom narodu kojem su sluzili, Jugoslavija nije bila potrebna, ako vas je oslobodio (to ne mozete sporiti) trebao je vama prepustiti vasu sudbinu, snalazite se.
Mozemo uvek nesto popiti i kulturno otvoreno porazgovarati.
Posetite Topolu, tu ce te naci mnogo objektivnih dokaza o drugoj strani, a i odlicna sumadijsko domace gostoprimstvo.

dzoni

pre 3 godine

Interesantno kako se promenilo brzo sve za godinu dana..odgledajte utakmice evropskog prvenstva u kosarci u Zagrebu 1989...sva publika zdusno navijala "Jugoslavija ,Jugoslavija" ..znaci samo godinu dana pre ovoga...ili ce biti da je publika na kosarkaskim i fudbalskim bila "drugacija" jer ova na fudbalskim peva ono sto im vodje navijaca kazu a te vodje su uvek bile sa politicarima u krevetu.

aiiii

pre 3 godine

(key and peele, 03. jun 2020 12:53)
Lijepo i realno napisano,ali zašto sve malim slovom!?Što se tiče ovih odnosa,ja bih volio prvo da razumijemo da smo i jedni i drugi ljudi od krvi i mesa sa svim manama i da od drugog smrdi velika nužda dok svoju ne osjetimo.Poz svima,oladite malo,prođe život!!!

Kochees

pre 3 godine

Da htio je prvo stvoriti naciju "Jugoslaven" sto samo po sebi nije moralo biti lose. Problem je sto je ta nacija trebala bastiniti srpsku kulturu i tradiciju. No, zakasnio je jedno stotinjak godina kada su se u Europi vec slagale nacionalne drzave. Slovenci i hrvati su imali vec svoj izgradjen identitet. Ipak se radilo i o velikom periodu pripadanja zapadnim i istocnim krugovima. Potom, kada se vidjelo da to nece ici usljedila je represija koja se najvise ocitala u ubojstvu hrvatskog lidera u beogradskoj skupstini. Od tada pa nadalje bilo je jasno kamo vodi zajednicki suzivot. Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana. Na vojnu silu, inteligentan covjek kakav je bio Aleksandar nije uopce racunao jer je znao da se situacije i okolnosti mjenjaju i vojna sila je nesto sasvim drugo od politickih sputavanja i ogranicavanja, pa cak i isceniranih politickih ubojstava. Inace, mozemo popricati ti i ja ,svatko sa svojim argumentina ukoliko mozemo to izvesti gospodski. Pozdrav

Boki

pre 3 godine

Zasuge srpskoj vojsci iz 1918. postoje, no ono sto je usljedilo poslije bila je okupacija ista onakva kakva bi bila vjerojatno od talijana Tvoji su te godine sami proglasili ujedinjenje. Kad sam udjes u neku zajednicu onda nisi okupiran. A sto se tice italijana ti si taj koji si njih prije jedno 1400 godina okupirao a ne oni tebe. Oni nikad nisu nikakvo ujedinjenje sa tobom proglasili...

Juj

pre 3 godine

Sta ima srbi da se bune, cutali su kada je krajina pala, kada ih je milosevic izdao. Istocna hrvatska je usla u sastav hrvatske tek 98 mirnim putem, 90% ljudi ne zna to.

Mрки поглед

pre 3 godine

Nikada vise u zajednickoj drzavi, nikada vise u nekoj novoj Jugoslaviji... Cak i ovo se evropskom unijom je diskutabilno, ne bi ja sa njima nista zajednicko samo komsijski odnosi zdravo za zdravo i mirna backa. Ajde bre vise nismo ni mi normalni hocemo uvek brak na silu. Ne ide brate mili.

Jegda

pre 3 godine

(Bobi, 3. jun 2020 12:43)

Razlika izmedju Srba i Hrvata kako su dolazili do svojih nacionalnih ciljeva je u potpunosti razlicita. Recimo Hrvati su znali da se dogovaraju, pregovaraju pa i da menjaju stavove i misljenja u trenutku i da rasproznaju kada treba da se prestroje u drugi kolosek, dok pak Srbi su svoje ciljeve ostvarivali topovima, oruzijem, ogromnim zrtvama. Zato se recimo Srbi neizmerno ponose Cele-kulom, jer nama je mentalni sklop samozrtvovanja stavljen na pijedestal mucenistva i nesto sto je pozeljno. Budi siguran da bi Srbi uleteli i u trecoj Jugoslaviji ako bi se svetske okolnosti i interesi tako poklopili, a doduse ima tu malo i nedostatak samopostovanja.

BRE

pre 3 godine

Sve bre neki silni strucnjaci koji govore sta bi oni uradili 1918. godine, pa i tada je bila politika kao i danas, neko je drugi sve diktirao, ko je sta pitao narod. Ocekujem da za 50 god neko kaze kako ovo sa Kosovom nije trebalo ovako da bude, vec kako bi oni to uradili bolje. Taj neko jos nije ni rodjen. E sad 21. vek, svako svoju drzavu, nacionalnost, vera je privatna stvar i sta vas briga. Ako vam se ide do Hrvatske, otidjite. Ako se Hrvatima dolazi kod nas da posete, da upoznaju, da vide, svako normalan je dobrodosao.

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 6. jun 2020 13:05)

Za prvu YU i srpsku dominaciju se slažem, kraljevina sa srpskim kraljem na čelu, mada je do 1939 mnogo toga popravljeno.

Republika YU je imala mnogo bolju šansu. Ali deklarisati Srbe kao “kostitutivne” bez ikakvog mehanizma da svoju posebnost u Hrvatskoj iskažu je prazna fraza, na isti način su bili “konstitutivni” i Madjari, Italijani, i svi drugi. Ustavom 1974 hrvatski nacionalisti su nagradjeni nacionalnom državom, a srpski su kažnjeni tihom asimilacijom Srba u HR i cepanjem Srbije na tri dela čiji su predstavnici u predsedništvu YU mogli glasati jedni protiv drugih. Što se na kraju svima obilo o glavu kad je Milošević zajahao i odjednom (zajedno sa Crnom Gorom) imao kontrolu nad polovinom glasova predsedništva.

Sreo sam pre dve godine na moru mladića, vidim stranac je, i pitam ga odakle je. Kaže “Bavaria”. Imao je 25 godina. Bavarci definitivno imaju izgradjen identitet. Isto je sa mnogim drugim regionima u zapadnoj Evropi. U Italiji maltene svaki veći grad ima svoj dijalekt i posebnost oko koje je moguće izgraditi identitet. Kad bi ustavi dozvoljavali otcepljenje slika Evrope bi se menjala posle svake veće ekonomske krize. Oni koji su pisali ustav 1974 nisu bili toliko naivni do ne bi ovo razumeli. Sve navodi na samo jedan zaključak, da je sve uradjeno s namerom. Neko bi mogao reći da je ispunjen cilj Drezdenskog kongresa KPJ. A velika je šteta, jer su nove generacije u većini prihvatile ideju jugoslovenstva.

Realista

pre 3 godine

Do istrage vase ili nase napisao je Nikola Stojanovic tu je sve receno jos 1902. nazalost mnogi Srbi ne znaju nista o tome spisu.

Kochees

pre 3 godine

Slazem se sa svime sta si napisao, samo sto povijest nije pocela ni sa Titom i Kardeljom. Jugoslavija je morala biti gradjena na principu kojem je, jer su i Srbi, i Hrvati, a i Slovenci vec imali izgradjeni nacionalni identitet. Sto nije bio slucaj u Italiji, Francuskoj ili Njemackoj prilikom ujedinjena. Od samog pocetka Jugoslavije bila je vrlo prisutna srpska ideja za dominacijom. Mogao bih upotrijebiti i koju tezu rijec. Svjesni toga, komunisti su politicki zeljeli politicki najvise oslabiti Srbiju, a poslije toga i drugu najvecu prijetnju Jugoslaviji, a to znaci Hrvatsku. Radilo se to sa pokrajinama u Srbiji, Srbima kao konstutivnima u Hrvatskoj, pokusavajuci vezati i Srbe i Hrvate zajednickim interesom u Bosni...... Da su odmah htjeli nacionalne drzave, drugacije bi se to u samom startu poslozilo. Imali su tu moc. Jos sezdesetih bilo im je jasno da ce prije ili poslije zapad prevladati, a da se ove stare i novokomponirane nacije mogu drzati samo cvrstom rukom. Vjerujuci da ce prevladati razum i zajednicki interes usljedio je ustav iz 1974. No previse toga loseg je vec bilo posijano. Pa eto cak i od strane tih istih komunista.

Pit

pre 3 godine

(Kochees, 4. jun 2020 08:05)

Istorija ne počinje od Miloševića. Svi plaču zbog "srpske dominacije", a a zna se ko je pre njega dominirao u vrhu KPJ - Tito, Kardelj, Bakarić. Komunisti su, surovo osvajajući vlast, naneli puno patnji mnogima u YU, ali su istovremeno iz pepela podigli zemlju na pristojan nivo. Ono što je najbitnije, imali su šansu da naprave jaku državu po ugledu na Nemačku, Francusku, Italiju, sa jednom nacijom i više narodnosti, kao što je to slučaj u većini evropskih država. Umesto toga, zemlju su ustavom 1974. podelili na nacionalne države sa pravom na otcepljenje. Kakav paradoks, "internacionala" cepa multietničku zajednicu na nacionalne države! U relativno siromašnoj zemlji, gde se znalo da će prva veća kriza probuditi nezadovoljstvo koje je lako preneti na nacionalne osnove. Niko me ne može ubediti da to nije uradjeno sa ciljem. Da li bi Francuska trajala da je ustav dozvoljavao provincijama da se otcepe? Koliko dugo bi Bavarska bila u sastavu Nemačke kad bi ustav dozvoljavao otcepljenje?

A Milošević? Komunistički diktator koji je iskoristio nezadovoljstvo i krizu da zajaše srpski narod. Da nije bilo tako lako otcepiti se od YU, da nije počeo rat, Milošević bi bio prolazna pojava. Demostracije u Beogradu 9. marta 1991. su ugušene tenkovima, ali je bilo samo pitanje vremena kad će se komunizam raspasti i u samoj Srbiji. SLO i HR bi bile nezadovoljne neko vreme, do nekog novog dogovora. Mnogo bolje od ovoj strašnog rata i trenutnog stanja.