Sreda, 20.05.2020.

10:15

GOAT

Izvor: Marko Ðinðiæ

GOAT IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

163 Komentari

Sortiraj po:

Vucko

pre 3 godine

Dobar tekst, bio bi odlican da niste nepravedno izostavili Kobija, a mogli ste i za Lebrona da napisete osvrt o njegovoj dosadasnjoj karijeri, bez pozicioniranja na listi.

Maestro

pre 3 godine

Pričajte šta hoćete, ali Džon Stokton bi uvek trebao da se nađe na ovim listama, što po statistici, što po svim ostalim parametrima... Sad, što je doživljavao basket kao posao i on je tu da odradi smenu, izgledao je kao neki radnik iz kancelarije, takvi su mu bili i intervjui, uvek sa kratkim odgovorima, jednostavno nikad nije bio neki igrač da tera rijaliti van terena, kao što se danas tera. Mislim da se NBA dosta ogrešio o njega i jako mi je žao, što ga nikad ne pominju na listama, a zaslužio je što kao igrač, što kao osoba.

2ndplace1stloser

pre 3 godine

Od kad se ulazak u Finale poceo racunati kao monumentalni uspeh? Trofeji za ucestvovanje i slicne gubitnicke kategorije. Cilj igre je pobediti a ne ucestvovati koliko me sluzi logika. Koliko vas pamti ko je bi drugi u trci na 100m u atletici ili 4*100 mesovito u plivanju na bilo kojoj olimpijadi ili SP? Ili si osvojio ili nisi. Drugi, sedmi ili poslednji-nisi osvojio. Niko ne broji ulaske u finala Noletu, Rafi ili Federeru (ili ko je dalje dogurao 3,4 kolo i sl.). Ili si uzeo GS, Masters ili ne. Da li je veci onaj koji je osvojio npr 3 vimbldona u tri pojavljivanja ili onaj koji je uzeo 1 u 10 finala? Jerry West je bio u 8 finala (osvojio samo jednom) pa se ne smatra boljim od Birda ili Duncana koji su bili u manje finala. Tako da te varijante Jordan ispadao u prvim kolima, Lebron nije ni usao u pay off prve 2 godine itd nemaju blage veze. Racuna se da li si ostvario cilj zbog kog igras.

slobinator

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)
verovatno i mnogo realnije džordan,pele ili maradaona (više sam za božju ruku).mohamed ali,ajrton sena,a za tenis ćemo tek videti.

Miodrag

pre 3 godine

Samo mogu da se slozim sto se tice Jordana, no popularizaija, brend, globalizacija kosarke sasvim sigurno nije njegovo delo.
Tu NBA ima nda zahvali pokojnom Sternu. Naravno i tehnoloskom napretku, televizje i komunikacija pre svega.
Pa 80ih smo na VHS sacekivali utakmice, preko Sarajeva, ili JaATom poznatog pirata tada, ili JATom cetvrtkom, dolazile su kasete u Beograd sa 4-5 dana zakasnjenja. Onda je DSF poceo da daje jucerasnje utakmice u skracenom formatu. Ne secam se da smo mogli da uhvatimo ovde ikakav sat sa NBA utakmicama sve do 90ih.

Stari basketas

pre 3 godine

GOAT u sportu moze biti samo fudbaler, s obzorom na neuporedivu konkurenciju, rasirenost tog sporta, njegovu "prirodnost" (svi se sportovi "uce" od osnova, fudbal je "najbrzi" u tom smislu i ne zahteva neke posebne fizikalije (visinu npr., crnicu su prirodno bolji sprinteri, belci plivaci))

ognjen

pre 3 godine

Nikad vise nece biti covek kao Majkl Dzordan. That Black Cat, Black Jesus, Superman. A tako je na svakoj utakmici postajao Bozanstvo.

.

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)



Bukvalno nijednog nisi pogodio.Sportski pozdrav

Sid

pre 3 godine

I sva 3 zakucavanja ceo korak ispred linije,ali ceo korak! Komentatori su poludeli na dzordanovo kucanje tek na usporenom snimku na kontestu posto je dok je leteo drzao ruku pored tela pa zakucao,naravno da niko ne pominje Janisa jer je sve to vec vidjeno,Jordan je zakucao u igri isto jedan korak ispred. Poenta je da nijedno kucanje Janisa nije bilo iza linije a svojom rukom je dohvatio obruc,Jordan je skocio daleko vise. Jedini koji peni si ti i to vec duze vremena sto sam tvoj nik govori :) @Jaran Vins igra za Atlantu,ne znam zasto ga pominjes!!! Dzeferson jer je cuvao Dzordana sa Kidom i dobio 45,ako ne znas sta je poenta ne komentarisi.

Nenad ali onaj drugi

pre 3 godine

@Outsider pravi
Vako
2 dnevno će reći oko 700 godišnje. Znači za 30 godina bez problema preko 20.000.
Naravno da je preterao kad je to rekao. Debelo. ?

Sid

pre 3 godine

Cika Sid 32:0 i 80:0 prva dva komentara,tako se to radi Najkle,ne pljuvati druge vec sa respektom govoriti i uvazavati legende!!! Licis mi na onog sto vodi kanal "the universe galaxy" koji je poceo da urla posle debate sa mnom,jer pored toga sto sam ga unistio nisam vredjao druge igrace sto je on ocekivao i pokazao sam mu da znam vise o njegovim omiljenim igracima nego on sam :))

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Samo ti postavljaj linkove i ljudi ce lakse shvatiti da lazes. Posto si me zainatio, nasao sam na Jutjubu da je Janis postigao TRI kosa sa linije slobodnih bacanja od koji je samo jedan gde kako lazes jedan metar unutra. To je onaj za koji si rekao da je i Dzordanka zakucala sa slicane udaljenosti i pozicije, gde jos jednom lazes jer je taj kos Dzordanka zakucala SA METAR unutar linije slobodnih bacanja. Ostala dva Janisa su tacno sa linije za slobodna bacanja. Jedan je protiv Indijane a jedan protiv Detroita. Lako se pro erava tvoja LAŽ. Tu je doduse i Lebron sa zakucavanjem uzivo, za razliku od tvoje Dzordanke.
Eto ti dokaza a ti se i dalje bavi time kako je bitno to kako je Dzordanka drzala ruku dok je zakucavala!!!!

Outsider pravi

pre 3 godine

Zvučaće krajnje seksistički, ali Wilt-ova kolona u kojoj je prebacio 20.000... Mislim da je dodata jedna nula, ali opet, "mnogo je kume"!

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Nemoj samo pena na usta da ti krene. Ja nista nisam slagao. Samo sam naveo podatak da je po vama dzordankama Bil Raselovih 11 finala i 11 titula MANJE od Dzordankina 6 finala i 6 titula !!!! Znaci nigde nisam napisao da je Rasel imao 11 od 11 vec tacno ono sto sam napisao!!! Znaci ti si taj koji je zabagovao i lagao. Pod dva, lazes da je Janis IMAO CEO TEREN kada je zakucao sa linije slobodnih bacanja vec je presekao napad sa svoje polovine i krenuo u kontru. Sa igracem na ledjima(sto bi se reklo). Lazes i to da je bio JEDAN metar unutar linije, vec mozda malo sto se ne moze kontrolisati dok je ziva igra u pitanju. Tvojoj Dzordanki su za malo otvorili ulazna vrata hale koliko mu je trebao zalet. Pod dva Dzordanka nije bila ni prva ni poslednja koja je to uradila, ali su mitomani kao ti ucinili da od toga naprave nekakvo cudo i nekakav "let". A dokaz tome je i tvoja recenica gde pominjes nekakvu "ruku koja je bila pozadi?!?!" kao da time zelis dati na jos vecoj vaznosti njegovom zakucavanju sto je ravno....nece mi objaviti komentar ako kazem sta!!!

Sid

pre 3 godine

Penzioner Dzordan je sasuo 41 poen tadasnjem all staru Shawn Marionu i 45 tadasnjoj najboljoj defanzivi finalistima Netsima sa Prajm Kiddom,plus dzefersonu. "Sid" nije rekao da je Dzordan unistavao Dirka posto je ovaj krilni centar,kapiras? Ali u mecu kada je protiv prvoplasiranog Dalasa sa 60 pobeda sasuo 30 poena kada su izgubili u produzecima imao je fenomenalan potez na Dirku.

Jaran

pre 3 godine

vince carter
Baki, uzmem da proverim one h2h statistike zbog Hakima i jel znas cega se setim? Tvojih izjava kako je penzioner MJ unistavao Novickog!

Dirk 3 - 0 Dzordan

Dirk: 27.3ppg
Dzordan: 17.7ppg

Sid

pre 3 godine

@Jaran vrlo je prosto,to je regularna sezona. Klivlend je oba puta dobio Spurse 2007 a u playoffu je bilo ciscenje. Mnogo je impresivnije sto su Hakim i Hjuston skoro pocistili Dzabara,Medzika,Whortija,Scotta u finalu zapada.

Milan

pre 3 godine

@gistro Covek je napisao da je Bird ubprvoj sezoninl proglasen za Rukija godine (regularnog dela). Medzik je osvojio titulu kao ruki i proglasen za MVPa finala, ali ne moze se zanemariti danje imao Big game James-a i Karima koji i dan danas vazi za najboljeg centra svih vremena. Takodje je Medzik proglasen za MVPa finala ker Karim nije mogao da igra u zavrsnoj utakmici i nijen i otputovao na gostovanje, a to se poklopilo sa sjajnom partijom Medzika na centru, cime je svakako zaradio veliko postovanje za vrhunsku partiju na skroz suprotnoj poziciji od svoje. Inace Karim je nosio Lejkerse na utakmicama finala pre te zavrsne, pa se mnogi slazu da jenon trebalo da bude MVP, ali nije jer su hteli da tu titulu uruce iste veceri u TV prenosu. A Bird je dosao u Seltikse koji su bili losi, ali ih je vec u ruki sezoni preporodio, cini mi se 35 pobeda vise nego prethodne sezone. I da, Bird je na kraju igrao sa mnogim HOF igracima, ali za razliku od Medzika koji je dobio vec gotove Karima i Vortija, injos neke odlicne igrace usput, Kevin MekHejl i ostali Seltiksi kazu da su postali HOF igraci zahvaljujuci Birdu. Da me ne shvatis pogresno, Medzik je odlican igrac. Pitanje jenko je bolji. Svakako uz rivalstvo Vilta i Rasela,najvece rivalstvo Medzik-Bird. Dva igraca sa mozda najvecim IQ u istoriji kosarke. Svako ima svog favorita, i za obojicu ima validnih argumenata da su GOAT nivo. Toliko su podigli popularnost kosarke da su spasili ligu bankrota.

Tuko Salamanka

pre 3 godine

Ti sto mrzis najk patike,vrlo je prosto proveriti da Janis nije zakucao sa linije za slobodna bacanja vec je bio za metar ispred,takodje Dzordan ima isto zakucavanje u mecu sa Finixom iz 1992 godine. @Dzabar hmm Dzordan ima najvise poena u proseku u regularnoj sezoni i playoffu,najvise poena na jednoj playoff utakmici. Mislim da bek suter i ne treba da ima najvise skokova,blokada,asistencija. Dzabar koji je bio centar i igrao 20 godina nema najvise skokova i blokada,sta sa tim? Jordan,Kobi i Garnet su jedini igraci koji su 9x birani u prvu defanzivnu petorku.

Jaran

pre 3 godine

Gambeeet
Hakim ima bolji medjusobni skor, 13-10 protiv Dzordana. Bas me zanima kakav ce sad izgovor da smisle u Dzordanovu odbranu...

Sid

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!
(Sid,
Sid. Toliko si se uzivio u tome da glorifikujes Dzordanku da si poveo da "preskaces" !!!! Kao prvo, nemoj da lazes da Janis nije zakucao kao Dzordan sa linije za slobodna bacanja, jer je decko to uradio u utakmici a ne na takmicenju kao ovaj tvoj. Kao drugo, ja nigde nisam rekao da je Dzordan "napravio korake"(jer korake je nemoguce napraviti na takmicenju gde je sve dozvoljeno!!!), vec sam rekao da je tvojoj Dzordanki bila potrebna cela hala kao zaletiste da vi izveo to za razliku od Janisa !!! Da li si ukapirai sada sta sam ja ptedhodno napisao?!?
Prestani vise sa glupim komentarima. Dojadio si vise sa velicanjem.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .
(Danilo,
Bil Rasel kojeg si pomenuo je usao u 11 finala i svih 11 osvojio. Ili su ta 11 finala i 11 titula manje od ovi 6 "velicanstvenih" finala Jordana?!?! Po vama Jordanovcima ispada da je to tako!!!

Karim Abdul Dzabar

pre 3 godine

U kojim statistikama je Jordan najbolji? Jel dao najvise koseva u NBA? Da li je dao najvise koseva na jednoj utakmici? Da li ima najvise skokova u NBA? Da li ima najvise blokada u NBA? Da li ima najvise asistencija u istoriji NBA? Modza najvise ukradenih lopti ima? Da li je osvojio najvise titula u NBA?
???

Sid

pre 3 godine

@Najkl moja prva dva komentara na ovoj vesti 26:0 i 58:0 sto ti nikada neces imati i cik pogodi sta,nisu o Dzordanu vec su pohvala drugim igracima za razliku od tvojih opsesivnih komentara koji se granice sa ludilom :) Kao sto je izjavio Lebron za sebe "Ja sam student kosarke,koji je proucavao istoriju" pa tako sam i ja proucio Wilta,Rusella i druge. Ovo su izjave Lebrona "Wilt bi dominirao u bilo kojoj eri" "Dzeri West bi danas imao 24-27p i 8 asistencija" za razliku od njegovih fanova koji pljuju onako kako ti pljujes Dzordana. Pricas kako mladi Dzordan sa Orlando Wooldridzom nije mogo da pobedi 5hof Celticsa a Medzik nije osvojio ni kada mu je Wooldridz bio sesti igrac a ne najbolji saigrac. Bird je isto imao paklen tim,njegov saigrac maxvell je bio mvp finala prvi put,Denis Johnson je bio mvp finala sa Sijetlom pre Bostona izmedju ostalih. Dovoljno je videti nacin igre Bad Boysa protiv Dzordana i to sto je liga pokrala Pistonse protiv Lejkersa,gde je Thomas igrao na jednoj nozi a James Whorty bio mvp. Dva tima ciji su igraci uhvatili prajm 90tih su 80tih dobijali LAL..finix i hjuston a Juta zamalo.

Sid

pre 3 godine

@Jaran Naravno da ne skace,ima preduge ruke kojima moze iz udaljenosti dohvatiti obruc. On sa 211cm da preskoci Hardawaya,ne zezaj? :)) pa i Tom Chambers je mnogo impresivnije preskocio bukvalno Mark Jacksona. Osim sto je Dzordan skakao imao je najbolju kontrolu tela pa je ostajao u vazduhu kad drugi padaju. Uostalom postoje merenja Wilt,Darrell Griffit,Jordan...!!

Istina

pre 3 godine

Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...
(gistro, 20. maj 2020 16:05)
Provjeri da sam napisa mvp 3 puta, ne 3 puta finals mvp tako da procitaj prije nego napadnes. A sta se pravopisa tice, na mobu tipkan ovaj autosuggest mi minja rici, a ne da mi se minjat. Jer ovo je komentar, ljudi su skuzili sta san tio rec, a svima vama kojima je do pravopisa idite u knjiznicu pa komentirajte ne na portalima. Jezik je ziv, ja san iz dalmacije I logicno da necu isto pricat ko covik iz zg, bg. A kladin se da I ovi sta kvocaju oko toga ne pricaju tako zapravo. Bit je sporazumit se a to Sam uspio. Lip pozdrav

gistro

pre 3 godine

@(Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...

Pera Ždera?

pre 3 godine

Za ove sto trabunjaju o sebicnosti i jednodimenzionalnosti MJa.
Jordan je u svojim sampionskim sezonama imao najmanji prosek poena 28,7 a najveci 32,6 poen. Nista spektakularno vise od danasnjih superstarova (od nekih i manje) koje ne nazivate sebicnjacima. Iz to je imao 5,3 asistencije u proseku tokom karijere i 8 u najboljoj sezoni - Prosek boljih plejmejkera danas a bio je prvenstveno poenter pa sve ostalo. Da se ne vracam na milioniti put na brutalnu odbranu, tri puta kradljivac lige, defanzivac godine itd itd. Covek sve radio na terenu a pritom nezaustavljiv poenterski. Na obe strane brutalan.

I konstantna kontradiktornost se nastavlja. Kada Lebron sam vuce npr Klivlend na ledjima kroz sezonu, pritom igrajuci svih pet pozicija bukvalno, ne ispustajuci loptu u svakom posedu, on je supermen, heroj, nikako sebicnjak itd.
Kada debilima odgovara on igra sam, nema superstarove pored sebe da pomognu (kako da ne) a za Jordana prozivanje, imao je Pippena, Rodmana - Pa kako onda sebicnjak, igrao sam? Dogovorite se sa mozgom i logikom molim vas.

Ista prica kao za Rodmana sto pre neki dan komentarisah. Kada hejterima odgovara on je preagresivan, fizicki predominantan za danasnje pojmove, danas bi ga izbacili sa svake utakmice (previse zasticeni igraci danas, mekana igra) a kada je potrebno obrnu pricu - Danas su atletske zveri koje bi pojele tadasnje igrace. Pa kad je bio bolji atleticizam, tad, sad, grublja igra, fizicki zahtevnija? Dogovorite se, ne obrcite po potrebi.

ma da

pre 3 godine

Ne znam zasto, skoro svi, komentatori navode - da je Lebron imao skor 2/6 u finalima PO? To moze dovesti u zabunu one koji ne prate NBA. Lebron je igrao 9 finala - izgubio 6!
Dakle, njegov skor je 3/9.

Znači Haoos (čisto onako komentar)

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi
(Daa, 20. maj 2020 15:48)

Bolji je šuter što naravno statistika ne kaže, jer je Kobi nažalost baš preterivao sa šutevima i silio prečesto ali ko ga je gledao, jasno je to, odbrana takođe, 1 na 1, Kobi je u top 10 najboljih defanzivaca ikada, to definitivno, zastrašujuće je taj njegov deo igre slabo pominjan.
Ovo ti kažem kao najveći mogući obožavatelj Lebrona.
Samo realno pričajmo.

gistro

pre 3 godine

Ko je bolji Michael Jackson ili Fredy Mercurry? glupost
(Ducato, 20. maj 2020 14:59)

Bolji u čemu, pevanju, igranju, veći zabavljač? Jedan je bio timski igrač kroz celu karijeru a ovaj drugi je postao internacionalno popularan kao individualac...

Eldorado

pre 3 godine

koza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joca, 20. maj 2020 10:55)

Bravo!
Dosadiše i Bogu i narodu s ovim GOAT, GOAT, GOAT, svaki dan.
Od slenga tinejdžera do marketinške mašinjerije.
Postalo je izlizano i iritantno. Podrška za koze. :D

Sid

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Sid
Evo ga ovo dete opet i opet iopet. Brani Dzordanku kao da mu je tata. Vadi nekakve statistike i uporedjenja. A nije dete ni gledalo Dzordanku.

Danilo

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .

Pera Ždera?

pre 3 godine

Ogromna razlika izmedju dve ere kosarke (MJ vs LJ) jeste i takmicarski duh tj agresivnost i izazov koji su svakodnevno isticali i naglasavali... sto se jasno i vidi u ovom dokumentarcu.

Posle svake utakmice, gde god da se sretnu, igraci su tada "provocirali" jedni druge, sportski naravno... izazivali, ironicno, bockali, zbijali zdrave al i brutalne sale... stavrao se konstantno taj takmicarski duh, naboj, sto na terenu sto van. KONSTANTNO I SVUDA.

Danas toga nema. Akcenat je na ugovorima, platama, garderobi, igraci puni sujete, razmazeni... ispod casti im je da se i pozdrave pre i posle. Zdav Trash talkng ne postoji ni u najblazem obliku. Paze da im to ne pokvari imidz, pratioce na instagramu. Vrhunac takmicarskog naboja vrv dozivljavaju igrajuci igrice medjusobno.

Jedan Karl Maloune, izgubivsi dve finalne serije u 6 utakmica, na kos, dve godine zaredom, ulazi u autobus Bullsa i cestita svakome ponaosob na tituli. Danas je to toliko nezamislivo. Jordan nakon izbacivanja Indijane grli se sa Redzijem, u hodniku zbija sale sa Birdom (tada trenerom Indijane), zdrava sportska obostrana komunikacija u fazonu, dobih te ovaj put, idi vezbaj.

Zato su ere neuporedive. Fizicki, psihicki, takmicarski, sportski, smekerski itd. Zato je MJ najbolji ikada. Prebijes ga, pobedi, otrujes hranom, pobedi, porodicna tragedija, pobedi... neverovatna harizma, humor i borbenost. Sport u najsmislenijem obliku. Takmicarski naboj u svojoj prelepoj brutalnosti.

Gorila

pre 3 godine

Individualna statistika, titule, MVP zvanja, MVP u finalima, zvanje odbrambenog igraca godine, su neki parametri po kojima se moze racunati zvanje GOATa.

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

mate

pre 3 godine

vidim da su u Vas u Srbiji novinari Jordana nazivali " letece visocanstvo" .. u Hrvatskoj su ga dok je bio igrac Bullsa zvali " gospodin zrak" .. a za Goat pricu- ima argumente i jordan i bill russel i karem (doda bi i igraca koji je bio debelo ispred vremena- oscar robertson )...

cccc

pre 3 godine

Dzordan,i to je kraj svake price,kako neko moze da kaze da je Lebron bolji,taj se ne razume u sport.Ljudi Dzordan je batalio kosarku na vrhuncu karijere i nije igrao 2 sezone,da bi se posle vratio i osvvojio jos 3 prstena,osvojio bi on jos 1 sigurno u jendoj od te 2 sezone kada je batalio,govori li vam to nesto
Statistika : 1072 utakmice,38 minuta po utakmici,jedini on i Wilt imaju 30+ poena u proseku tokom cele karijere,i pazite sada u ovome se racuna i vreme provedeno u Wizzardsima :),znaci zamislite sada da je odigrao te 2 sezone u Cikagu kada je bio najbolji i da nije igrao ove u Wizzardsima.Znaci imao bi sigurno 7 prstenova,i statistiku koju gledate jos brutalniju nego sto jeste.E to vam je Dzordan deco.Da nije prekidao,bio bi jos veci,mada eto,sa svim tim opet je daleko najbolji i mozda ga neko i stigne i prestigne i voleo bih da gledam boljeg od njega da ponovo uzivam u kosarci i nadam se da ce biti,da cu gledati nekoga ko ce dominirati kao on i da ce neko osvojiti 7 uzastopno i da ce dominirati kao Majkl,onako kulturno,sampionski.Ne cine Majkla titule najvecim ikada,cini ga njegova igra i doprinos istoj.
Po meni
1.Majkl Dzordan 1072 utakmice,38 min po utakmici,30.1 poena u proseku,6 skokova,5 asistenija,6 prstenova.
2.Wilt Chamberlain 1045 utakmica,45 min po utakmici,30.1 poena u proseku,23 skoka,4 asistencije u proseku,2 prstena
3.Karim Abdul 1560 utakmica,36 min,24 poena,11 skokova,6 prstenova

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

samo kažem

pre 3 godine

Za mene je Manu Dzinobili GOAT.
(Will Mosley, 20. maj 2020 15:02)

Onda je krajnje vreme da naučiš da nije Džinobili nego Đinobili ;-)

nista o nicemu

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lola, 20. maj 2020 15:07) # Link komentara

MJ je GOAT. Prihvati to.

Daa

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi

nista o nicemu

pre 3 godine

Sid
Janis ne skace kao Dzordan? Lik preskocio Hardaveja kad je zakucao pre godinu-dve...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jaran, 20. maj 2020 15:48) # Link komentara


Dzordan leti, Janis skace. Tu je razlika.

stanke...

pre 3 godine

Svaka čast svima, sta god da su osvojili, nikada nece biti kao Dzordan, Rossi, Vuds, Federer, jer jednostavno oni su sport koji su igrali doveli do savršenstva...verovatno, da ne kažem sigurno,i Rossievi i Federerovi rekordi ce biti oboreni, ali njihova popularnost nikada...

roarrr

pre 3 godine

Zasto bi se kod nas toliko pisalo o americkoj kosarkaskoj ligi ? Sto im dajemo publicitet ? Jel oni pisu o nama, o ABA ligi, o srpskoj ligi ?

WillyWonka

pre 3 godine

Opet ista tema i opet se otvara rasprava. Pratim košarku već dugo, ali opet, nisam gledao Rasela i Vilta, pa kako da budem objektivan i kako da se uopšte usudim da kažem GOAT je taj i taj. Pratim NBA od Džabarove ere, pa sve dosad i mogu reći da je igrač kojeg sam najviše volio gledati bio Medžik Džonson, bio je jedinstven, inteligentan, nepredvidiv, nije bio fizički dominantan, ali je bio košarkaški dominantan. Ako smijem reći, nakon njega se dugo nije pojavio niko sličan, sve do pojave Jokića, koji tek treba da se dokaže.
E sad da kažem nešto o tome kako se danas ne igraju odbrane. Pogledajte ovaj video klip sa Džabarom i recite mi šta vidite? Čovjek šeta kroz reket, svi se sklanjaju. Toliko o tome kako su se nekad igrale odbrane.

evoba

pre 3 godine

Nema jednog. Rasel, Vilt, Karim, Medzik, Bird, Dzordan su GOAT klasa. Kobi je imao nesrecu da u najboljim godinama igra u ocajnom timu, da nije sigurno bi i on bio tu, a mozda i ovako jeste, tesko za proceniti. Lebron nije sigurno.

Pera

pre 3 godine

Moze da se raspravlja samo ko je najbolji posle Jordana. Devedesete su ubedljivo najbolja era NBA lige.. Mogao je Bil Rasel da ima i 20 titula, al' tad je NBA bila prakticno folklor u odnosu na osamdesete, devedesete itd.. Dzejms po meni nije ni u top 5 najboljih.. Ne znam zasto, ali ESPN dosta potcenio Kobija. Po meni jedini koji je bio priblizno dobar kao i Dzordan je Kobi. Dzabar, Cemberlejn.. bi danas bili na nivou Janisa, samo jos bolji zbog svojih tehnickih mogucnosti, Janis pre svega igra na cistu snagu i koristi svoj atleticizam maksimalno. A da napravi nesto konkretno niti ume niti moze, zato onako lako i pukli prosle godine, a puci ce i ove. Dejvis je za njega recimo pojam. U svakom aspektu bolji, osim te sirove snage. Sek bi recimo danas razgrcao redom po reketu, jer ako je Jokic ovoliko dominantan, mogu samo da zamislim njega. Sta bi Hjuston branio protiv Seka kad nemaju jednog igraca preko 2 metra. Sek bi urnisao i Janisa. Ali nije samo ni do igraca, da je Lebron imao recimo Fila Dzeksona na klupi, a ne nekog Spolstru tamo ili Lua, verovatno bi i on imao sad minimum dve, tri titule vise. Fil i sam rek'o da je otisao u Lejkerse jer je u Kobiju imao novog Dzordana. Lebron bi verovatno isto prosao kao i Kobi kod Fila. Dzordan je bio dominantan, ali kad se lomilo Fil je odredjivao sta ce da se radi, a ne Dzordan. A i sam Dzordan, kad je akcija crtana za njega znao je da kaze, ocekivace to, idemo na Kera ili Kukoca.. Lebron nije takav.

CJC

pre 3 godine

Ok, vidim da ovde neki guraju i Brajanta u top5.
Svaka čast Kobiju, sigurno jeste u top 10 igrača svih vremena ali ispred MJ, Birda, Magica, Jabbara i Wilta ne može nikako pre svega jer je igrao u najslabijoj eri NBA 1998-2010 (Tad je i osvojio sve titule).
Liga je posle odlaska Jordana bila krš, prvo zato što je u ligu ušlo nekoliko novih timova i kvalitet je drastično opao ( pa danas Kavaj odmara kad mu se ne igra). Igrački kadar isto slab, crno doba za Amerikance, 1998-2008 uzeli samo OI 2000-te.
Uporedite taj period NBA i period 1980-1998, pa kakve su samo legende otisle u penziju bez prstena.
I zbog toga su ove Jordanove titule jos vrednije, on u finalu nije igrao protiv Howarda i sličnih.

Zoki

pre 3 godine

Ali najjači su ovi sa "Lebrona guraju od početka karijere".

Šta, da nije možda imao vezu u medijima? Tata mu bio direktor? Došlo dete iz najveće bede i naravno da ga niko nije gurao, nego su ljudi u srednjoj školi shvatili da je košarkaško čudo pa su skauti i mediji navalili. Kao sada na Dončića i Zajona, a on je bio i još dominantiji. Pa je onda u NBA nastavio da dominira, odveo raspali Klivlend do finala i evo ga sa 35 i dalje na vrhuncu.

A ovaj tekst, vidi se da mu je glavni cilj da umanji vrednost Lebronu. Kao da ga je neki komentator odavde pisao.

Tonyy

pre 3 godine

Ovakve liste nemaju smisla, jer mozes uporediti puno razlicitih stvari. Kao i u fudbalu, ako gledamo ko je napravio najvecu karijeru, onda ispod Mesija i Ronalda treba biti 10 praznih mesta. Jer su konstantni 15 godina. Ako gledamo igrace individualno koliko su dobri na vrhuncu, onda je Ronaldinjo jedan od najboljih svih vremena. A ne mozes mu karijeru koja je trajala 3 sezone na tom top nivou porediti sa Mesijevom. Ali kvalitet mozes. Onda su i Ronaldo Brazilac, Anri, Zidan, Maradona i mnogi drugi u igri jer se njihove sezone na vrhuncu apsolutno mogu porediti sa Mesijem i Ronaldom. Samo sto ova dvojica imaju takvih 15 sezona. Tako je i u kosarci. Mekgrejdi je nesto kao Ronaldinjo u fudbalu. Najatraktivniji kosarkas, ono je bilo savrsenstvo kada je bio u top formi. I takav nista nije losiji ni od Dzordana ni od Lebrona ni od Kobija. Ali imao je tesku povredu, imao je samo dve ili tri top sezone i to je to. A nabrojani 15 takvih sezona. Kada se prave ovakva poredjenja treba jasno reci sta konkretno poredis.

Sid

pre 3 godine

@optimus jel Dzordan sa prelosim Bullsima trebao da osvoji titulu u te prve 3 godine i pobedi sampione Celticse. Da te podsetim da je Lebron igrao u 3x slabijoj konferenciji i onda u finalu takodje bio pociscen. Da je Klivlend bio na zapadu u prvom kolu bi sreli Spurse! Pipen je dosao kao ruki,ne kao superstar...Wejd je vec bio superstar a Kajri Irving je unistio Karija u finalu i bio drugi najbolji igrac finala,skoro pa jednako je zasluzan za preokret sa 33ppg nakon game 2 i sa 41poenom uz 70% suta u mecu broj 5 ili 6! Cuo sam sta Lebron misli o Dzordanu kao kosarkasu i kao lideru pa zato necu da govorim nista protiv njega jer covek ima IQ. Postoje mnogi segmenti gde je MJ superiorniji Post igra,fadeway,footwork,jump shoot,driblinzi,prvi korak,hang time,defanziva..mislim da se skokovi sada i onda ne mogu nikako uporedjivati,lebron je bolji passer ali i to je MJ odlicno radio kad treba.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.
(Goran
U pravu si, Dzordan je u posebnoj kategoriji i jedini je u njoj. Ta kategorija se zove NAJPRECENJENIJI IGRAC SVIH VREMENA !!
Dzordan jeste vrhunski kosarkas ali je kosarkas oko kojeg je ispletena jedna bajka da je to cudo jedno. Evo jedan mali primer. Kada je svojevremeno na takmicenju u zakucavanju zakucao sa linije slobodnih bacanja, o tom potezu se pricalo u svim mogucim superlativima. Cak je i dobio onaj naziv "leteci"!!!!! A na tom zakucavanju je recimo uzeo zalet skroz sa drugog kraja terena. Zamalo da su mu otvorili vrata hale da uzme zalet van hale. Prosle godine je recimo Antetekumpo zakucao sa linije slobodnih bacanja i to u "zivoj" utakmici a ne na takmicenju, gde je presekao loptu protivnickom igracu i u kontri je zakucao sa istog mesta gde je i ovaj svojevremeno. O tom potezu Antetekumpa se skoro pa i nije pricalo?!?!!! To je samo jedan primer kako se od onog pravile nekakve bajke!!!
Drago mi je da su najzad u tu pricu ubacili Dzabara. Kosarkasa koji je zaista bio neprikosnoven i kao mlad igrac i kao NBA igrac. Daleko vise zasluzuje naziv GOAT od ovog kojeg je NAJK uzdigao marketinski kao da je ko zna sta.

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

drvobradi

pre 3 godine

Par stvari za Lerija Birda. Leri Bird je titule osvojio protiv najjacih igraca te decenije. Da uzme Istok, morao je da pobedi Filadelfiju (Dr J, Mozes Meloun, Moris Ciks, kasnije i Barkli), Detroit (Tomas, Dumars, Laimbeer), Bulls-e (Bird protiv Dzordana ima skor 23-11, 6-0 u plejofu (2x metla u prvom kolu)), solidnu Atlantu (Dominik Vilkins).
U finalu je igrao protiv Hjustona (Hakim i Ralf Sampson, ranije Mozes Meloun) ili protiv super tima Lejkersa (Medzik, Karim, Vorti, od kojih su prva dvojica medju 5 najboljih ikada), koji bas i nisu imali konkurenciju na Zapadu. Imao je vrhunske saigrace, ali ni blizu kao Medzik.

Dvorska budala

pre 3 godine

Svakako je najbolji od svih Njegovo Leteće Visočanstvo
Michael Jordan
MJ23
Ostalo je GRAŠAK.
(Boto, 20. maj 2020 14:18)

Veličanstvo je titula kralja i kraljice, odnosno cara i carice.

Izraz visočanstvo (ili visost) upotrebljava se za prinčeve i princeze.

Džordan je princ a LeBron je veličanstvo.

Ducato

pre 3 godine

Neki kažu da je Sena, neki Šumaher, neki Hamilton, Sebi, Alonso, Alesi koji je uradio čuda, Prost...ko? glupost je forsirati GOAT jer je svako bio na svoj način i zbog nečega u vrhu godinama.

opt1mus

pre 3 godine

Ovako,mislim da je ovo moje vidjenje objektivno:Ne bih se bas slozio da titule u ekipnim sportovima treba pripisivati kao individualna priznanja,pa i sam Dzordan je rekao da je to glupo i da treba praviti listu o najboljem timu svih vremena jer je timski sport a ne o najboljim igracima.Bilo kako bilo,cinjenica je da Dzordan sigurno ne bi nista uradio bez svojih saigraca sto se i vidi po tome da je imao 0 titula u NBA a onda je dosao Pipen.E sad,indivdualno,statisticki,Lebron je bolji igrac.Smijesno je porediti Lebronove timove sa Dzordanovim Bulsima.Zamislite osvojiti titulu sa Klivlendom posle 3:1(prvi put se to desilo u istoriji) i to na terenu tima koji je imao 70 pobjeda u sezoni.Ili uci u 8 finala za redom.E sad,ja znam da svi mi volimo Dzordana i da smo odrasli uz njega i sve ostalo,mozemo da pricamo kojeg igraca vise volimo,ali bolji je Lebron.Moramo biti fer i priznati to.
Jer jednostavno ne postoji parametar po kojem bi konstatovali da je Dzordan bolji.Mozemo da kazem elegantniji,legendarniji,popularniji,jednostavno ikona,ali ne i bolji igrac.Pozdrav

Neko ko zna

pre 3 godine

I ako nisam nikada volio Džordana smatram da jeste GOAT. Što se tiče igrača koje sam ja više volio da gledam to su bili centri i krilni centri. Hakeem Olajuvon, Charles Barkley, Carl Malone, Shawn Kemp, Patric Ewing, David Robinson i Shaquille O'Neal iz mladjih dana. Kareem Abdul Jabbar i Chamberlain bi po mom mišljenju bili zvijeri i danas, i žao mi je što za razliku od gore navedenih njih nisam imao priliku da gledam osim na youtube.

pribil

pre 3 godine

Goat je fraza, izmisljena da bi lobiji i sponzori zaradjivali jos vise, jer sport vise nije sport, sve je pretvoreno u masinu za pravljenje milijardi. Zato je potreban Goat. I naravno histerija, primer Federer i Mesi i Dzejms. Kad oni odu, vec su u godinama, lobi ce naci adekvatne zamene. Show must go on.

sgdp

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 20. maj 2020 12:41)

Ovo je već prevelika priča "šta bi bilo, kad bi bilo". Otkud znaš da mu ne bi srce otkazalo u 25-oj godini upravo zbog toga što bi ga treneri dovodili do granica izdržljivosti, a i ovako je imao problema sa srcem i od toga i umro. U tom slučaju ne bi mogao ni da primiriše priči o GOAT-u.

Straight Outta München

pre 3 godine

teta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42

Poluigraci??? Koji su to po tebi poluigraci? Oni ooji su osvojili 3 ili vise titula, bili MVP Finala i imaju preko 30 hiljada poena. Imenuj da vidimo ko su to “poluigraci” na ovoj listi. Realno u top 30 na ovoj listi nema poluigraca.

ja

pre 3 godine

Nema šta da se pričao Džordanu - 6 finala, 6 titula, 6 puta MVP finala. Tačka! Nema šta dalje da se razglaba, niti da se drvi o drugim dostignućima. Tek kad neko uradi nešto slično, onda možemo da razmatramo i sve drugo - statistiku, ulogu u defanzivi i u ofanzivi, mentalnu snagu, želju za pobedom, akrobatske sposobnosti, radnu etiku, rekorde i tsl...

Goran

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)

Bravo za komentar! Ja bih samo da dodam da je njihovo rivalstvo vratilo NBA na američku nacionalnu televiziju i stavilo košarku odmah uz NFL i MBL. Džordan je sve to podigao na internacionalni nivo i popularizovao NBA širom sveta. Ako se gleda koji su igrači imali najviše uticaja na popularizovanje NBA, bez sumnje je Džordan prvi a Medžik i Bird odmah iza njega...

Ostin A

pre 3 godine

Upravo ja na ovaj način pokušavam drugarima da objasnim šta je sve potrebno osim statistike Đokoviću da bude GOAT.

Jer da gledamo titule, broj pobeda/poraza, MVP lige... Bil Rasel je na papiru definitivno GOAT. 5 MVP nagrada, 11 titula, samo 1x poražen u finalu, a samo 2x u svojoj karijeri nije uzeo titulu. Da ne spominjem da je u zadnje 2 titule bio i igrač i trener (danas je to za nezamislivo). I da je samo te zadnje sezone postojala MVP finala nagrada. A tada je već imao 35+ godina.

Sa druge strane opet u to vreme je ligom i statistikama dominirao Vilt Čejmbrlent. A siguran sam da bi obojicu i Džordan i LeBron Džejms razvalili 1 na 1.

Gambeeet

pre 3 godine

@marko djukanovic

Izuzetno mi je drago što je neko pomenuo legendarnog trenera, a potom i GM-a i predsedavajućeg Seltiksa - Reda Ojerbaha, pa čovek ima 16 titula sveukupno u 29 sezona, i ono što je najimpresivnije 13 u 19 sezona od momenta kada je uzeo prvu titulu sa Seltiksima!!! To je rekord koji teško da će ikada pasti (dopunio kolekciju sa još 3 u Birdovoj eri). Što se tiče čisto košarkaškog umeća (kompletan utisak), kao parametra po kojem bih ja birao najbolje svih vremena, tu bi bilo mesta za sledećih 5 velikana: Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Medžika Džonsona, Leri Birda i da, Hakima Olajdžuvona (mislim da ga niko nije spomenuo u komentaru), po mom mišljenju najboljeg centra svih vremena, govorimo o čoveku koji je lider po blokadama, među najboljim kradljivcima lopti, ako ne i najbolji od centara, najbolja leđna tehnika svih vremena, dva nestvarna "kvadripl-dabla", jedini čovek koji je izdominirao jednog Šeka, što ofanzivno što defanzivno (da ne pričam šta je radio "Admiralu"), majstror koji ni u ludilu ne može biti van TOP 10 košarkaša ikada, a po umeću kao što rekoh u samom vrhu, centar sa koordinacijom i kretanjem beka, usavršio leđnu tehniku i igru na postu "Crne Mambe" i podučavao ostale velike zvezde, LeBrona i Mela, od centara Hauarda i ostale. Igračina u svakom smislu te reči :DD

Borko Savic

pre 3 godine

Ne bi nikako trebalo podcenjivati ucinak Dr J i ptice. Dr J je bio prvi letac lige uopste, uz Tompsona. Verovatno bi mu ucinak bio daleko veci da nije najbolje godine proveo u konkurenstkoj ABA ligi. Tamo je bio glavna zvezda i bio ubedljivo najbolje placen igrac, mozda i u obe lige. Bird je imao kosarku u malom prstu i dominirao ligom u, mozda i najjacim godinama NBA-a. Mislim, mozda i gresim, da je igrac sa najvise pogodjenih odlucujucih suteva u istoriji NBA. Sta reci za Vilta? U onoj sezoni kada je bio najbolji asistent lige imao bi bar 10-20 kvadripl-dabla i ko zna koliko u karijeri, da su se tada racunale blokade. Od kad se blokade racunaju,za cetrdeset godina, samo su cetvorica igraca ostvarila kvadr-dabl. Ukupno pet puta.

srb

pre 3 godine

Mislim da su jedini u debati za GOAT-a LeBron i Jordan, i to samo iz razloga što su njih dvojica jedini koji se na svim GOAT listama nalaze u top 3. Personalno, Jordan je GOAT.

JeRemija

pre 3 godine

@scholes

Brajant nije u GOAT priči, pitanje je da li je čovek u top 10 ikada.

Od 5 titula koje je osvojio, za čak 3 je ubedljivo najzaslužniji Šekil O Nil ( 3 puta MVP finala ).

Mariborcan1970

pre 3 godine

Veoma teško i nezahvalno je porediti različita vremena. Takodje kada biramo najveće mislim da je pošteno da govorimo samo o onim velikanima koje smo gledali. Teško mogu dati mišljenje o Jabbaru jer sam ga gledao kada je bio na kraju karijere u Lakersima (mislim da je bio oko 40 star). Od tih vremena je definitivno Jordan najveći i najbolji. Kada poredimo MJ i LeBrona mislim da se veoma zanemaruje da je MJ sa svojom ekipom osvojio sve naslove i titule. Tada su najveće zvijezde imale svoje ekipe i bilo je nezamislivo da npr. Bird nakon izgubljenog finala ode u Lakerse ili Karl Malone u Bullse samo da bi lakše osvojio prsten. Zato mislim da je Kobe ispred LeBrona (koji je svakako fantastičan košarkaš).

manuginobili

pre 3 godine

Kod ovakvih listi jedino je jasno ko je broj jedan,MJ-o ostalima se moze diskutovati...bode mi oci LeBron na drugom mjestu,tog covjeka toliko guraju od pocetka karijere pa sve do danas da je to nevjerovatno...sve u vezi njega je nekako vjestacki,prenapuhano,preuvelicano,tako i ovo...po cemu je on bolji od recimo Jabbara volio bih da mi neko objasni?!...ima 3-6 u finalima(relano 2-7 jer ono protiv San Antonia je bukvalno cudo),jeste top ten ili top 5 maximalno,nemam nista protiv njega ali gura da se tamo gdje mu nije mjesto realno...jos samo nesto,za ove mladje sto vide Wiltove rekorde koji djeluju vanzemaljski i cude se kako ga rijetko spominju u ovakvim GOAT konverzacijama-Wilt u playoffu ima prosjek 22,5 koseva,ako ne vjerujete provjerite...a playoff je ono sto se broji i sto se pamti a ne regularna sezona,evo jos samo jedan primjer zasto je Jordan najveci-statistika broja utakmica sa 40+ koseva u playoffu,Jordan takvih ima 38 a drugi na toj listi je Jerry West sa 20...real GOAT!

Darko

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.

Milan K.

pre 3 godine

Samo dva igraca mogu da budu GOAT zbog svoje superiornosti. To su Wilt Chemberlen i M. Jordan. Svi drugi su u poredjenju sa njima samo odlichni igraci. Cemberlen je bio totalno cudo od igraca. Njega je bilo nemoguce zaustaviti. Isto tako i M. Jordan. Tako da su sve ove price suvisne.

sir oliver

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)
Zato sto se mnogi ne secaju toga, cak i oni koji su ih pratili, ostali su zasenjeni Dzordanom i prenosima na 3 kanalu! Imao sam srecu, pa sam zbog Olimpijade zimske imao satelitsku tv u Sa jos '83 i gledao pomenutu dvojicu cesto! I jedan i drugi, bar za mene, bolji, korisniji i kompletniji igraci od Dzordana! Mogli su igrati na svim pozicijama u timu uspesno! Izgubljene utakmice nisu nikakvo merilo!

quixver

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43

Bird je najpotcjenjeniji igrac u povijesti jer ga gotovo nitko ne stavlja na drugo mjesto. Da nije bijelac i da ima crnacke fizikalije bio bi uvjerljivo najbolji ikada

Jaran

pre 3 godine

DzeRemi
Kobi nije u GOAT prici? Sta, on je mahao peskirom dok je Sek igrao? Kapiras da je onaj seks skandal oduzeo brdo nagrada i sansi za obnavljanje sampionskog tima Kobiju i Lejkersima???

8 putnik

pre 3 godine

Lepo si Marko sve napisao samo gde su ti Rasko Katic i Gagic??
(Bice Kalemegdan, 20. maj 2020 10:29)

Odmah posle Adama Morisona i Avodzobija... mrtva trka izmedju njih...

Fox

pre 3 godine

Niti je Mekgrejdi ikada vazio za najboljeg igraca na svetu, niti bilo ko normalan smatra da je Robert Ori ispred Ti Meka na GOAT listi. Ko vam pise ove clanke? Gde je Kobi? Najbolji igrac od Dzordana na ovamo, ni reci o njemu?

Back in Black

pre 3 godine

Zbog tog GOAT,MVP,Trpl dabl,forsiranja licne statistike i ako taj igrac sa svojim timom izgubi današnji NBA više lici na cirkus nego pravu kosarku.Najgore je sto su za sve to krivi Americki mediji i njihovi sportski novinari pretvorili su kosarku u pravi cirkus.Klasicni primer je neverovatno forsiranje na silu Zejona Vilijamsa znaci covek postigne 15 poena a neki njegov saigrac preko 35 ali highlights na recimo NBA TV samo Zejon.Znaci po dva sata se prica o njemu,jeste on cudo od igraca,ali toliko forsiranje je stvarno preterano.Znaci u Americi se o NBA o svemu prica samo ne o timskoj kosarci.Recimo Šak i Barkli koji dok se zezaju su baš zanimljivi kada se uozbilje nalupaju se gluposti kao da nikada nisu igrali kosarku.Recimo kako su savetovali Embida da je malo za njega 25 poena da on mora da ima preko 30 a Fila je u to vreme pobedjivala,pa kakve veze koliko on ima poena.Ali jednostavno forsira se samo licna statistika prave se neki vestacki superstarovi.Za njih bi bilo smrt da se pojavi neki tim koji ce timskom igrom da osvoji prsten.Nisu oni bas gotivili San Antonio koji je na evrposki nacin osvajao NBA.Danakan,Parker i Ginobili nisu igraci koji njima odgovaraju,da je tu bio recimo neki Harden ili Lebron to bi vec bila neka druga prica.Zato danas imamo rukije koji se ponašaju kao da su jedini na parketu to je 80-tih i 90 bilo nezamislivo.

Sid

pre 3 godine

Ti sto mislis da je smesno stavljati Birda ispred Shaqa ili Kobija i citiras izjavu Ajzee Thomasa o Birdu zbog cega je bila sazvana konferencija za medije sa njima dvojicom gde se Thomas satro izvinio,ocigledno nemas percepciju o cemu pricas. Bird je imao kosarku u malom prstu,pre povrede ledja nije bio ni los atleta,igrao je protiv mnogo brzih i jacih crnih igraca na pozicijama 3 i 4 kao sto su Rodman,malone,wilkins,doktor,pipen i drugi pa ih opet nadmudrivao. Atlanta sa Wilkinsom,Riversom,Wilisom koji je igrao do 2007,spud webom bila je mnogo "atletskija" ekipa od Kelta pa su gubili. Velicina Birda se najbolje vidi u playoffu 1991 protiv mnogo mladjeg i poletnog tima Indiane u odlucujucem mecu broj 5 gde je vec igrao sa ogromnim bolovima u kicmi i oporavio se od teske povrede 89te,pao je na glavu u prvoj cetvrtini,napustio teren sa frakturom,vratio se u poslednjoj cetvrtini uprkos jakom udarcu u glavu i preokrenuo rezultat i dobio seriju.

Sid

pre 3 godine

Na netu i u Medijima se svake godine prave rasprave i ovakve liste,sad ispade da se posle dokumentarca prvi put povela rasprava!!! Karim je jedini igrac koje osvojio MVP nagradu a da se nije plasirao u playoff,70tih sa Lejkersima. Bill Russell je covek koji je isto 2x osvojio ncaa ligu,olimpijsko zlato,11 titula a zadnje dve kao igrac trener. Boston je sa njim kao veteranom 1969 osvojio titulu a naredne nije usao u playoff kada se Russell povukao. John Havlicek je sa Bostonom osvojio jos 2 titule 70tih,jednu vise od Dzabara u toj eri. Oscar Robertson je dosao u Milvoki u drugoj Dzabarovoj sezoni kada su uzeli titulu. Naravno ali da Dzordan ne postoji i da su Russell ili Dzabar u goat konverzaciji,moderni fanovi bi ih ismejavali i pricali o amaterskoj kosarci. Da sada ima 8 timova u nba konkurencija bi bila najjaca jer bi samo najbolji igraci ostali,tako su tada Russell,Wilt,Willis Reed,Nate Thurmond,Walt Bellamy,Zelmo Beaty,Wes Unseld svako vece igrali jedni protiv drugih. Uostalom ljudi ce uvek imati svoj licni izbor ko im je najbolji a to i ide sa tim ko im je "omiljen".

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Najkompletniji igrač od svih nabrojanih je Magic.Jedini koji je mogao da igra sve pozicije 30 godina pre svih,te je za mene on GOAT.

Heisenberg

pre 3 godine

“Medžik je devet puta igrao finale i u GOAT priči zamera mu se što je četiri puta bio poražen, a dva puta dobio „metlu“ u finalima, isto kao i Karimu”.

Ali zato Lebron Dzejms sa 3-6 u finalima se uveliko stavlja na drugo mesto i cak i na prvo!
Odlican tekst, svaka cast za to da se Karim stavi odmah iza Majkla jer realno to i jeste tako da ne znam na osnovu cega je Lebron stavljen ispred njega. Takodje Ervin i Leri, o njima ne treba trositi reci iako je za mene Medzik bolji. Na listi se trebao naci i Kobi Brajant jer je on maltene Dzordan posle Dzordana i osvojio je 5 titula iz 7 finala, i to bez setnje iz kluba u klub. Tek posle ovih legendi moze Lebron, sto svakako nije uopste los rezultat. Da se razumemo, Lebron je vanserijski igrac ali tek posle ovih legendi.

Sreten Zujkic

pre 3 godine

Jezivo je koliko je Vilt potcenjen u tim goat pricama, pre svega na racuna Dzabara. Stvarno je steta sto se nije vodila statistika potpuno tada kao danas i sto nema snimaka mnogih utakmica, ali ono sto sam citao o Viltu je kao da citas strip o super heroju nekom, neke stvari deluju potpuno neverovatne, a zaista verujem da jeste bilo tako. I zbog nedostatka konkretnog dokumentovanja onda se olako preskoci i ono sto jeste dokumentovano, a to su po sebi skroz ludi podaci...

HARIS

pre 3 godine

Znam sta nije bajo moj,Nolo,MJ,Mesi lebe mekani
(Goran Loznica, 20. maj 2020 10:27)

To 'bajo moj' je bilo popularno prije 6-7 god.

Zlobnik

pre 3 godine

Nije u redu prebacivati Karimu i Medžiku čišćenje u finalu od strane Detroita 1989 jer su Lejkersi celo finale igrali bez Medžika i Bajrona Skota , dakle startnih bekova, i to su bile zadnje utakmice koje je Karim odigrao u karijeri.

Aleksa

pre 3 godine

Karim je u finalu 83. godine počišćen od Filadelfije i Mouzesa Malouna sa 4-0, tako da njegova kandidatura za titulu ima ozbiljnu mrlju u tom smislu.

8 putnik

pre 3 godine

ovoliki tekst i onda nema liste za glasanje, da najpametniji ljudi na svetu mi koji citamo b92 odlucimo ko je KOZA ove igre pihhhh

brana

pre 3 godine

Samo pitam,da li je ovo podvlačenje neke crte i odjava čovečanstva pa se odjednom proglašavaju najbolji sportisti ikada u raznim sportovima?Jel to mozda kraj,nema više?

CJC

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43)

Idi pokrij se ušima i ne brukaj se, Leri je za 13 godina svoje karijere uvek bio faktor u ligi, ili titula ili finale u najgorem slučaju finale konferencije ili drugo kolo plej ofa. Plus je morao da igra protiv Ervingovih 76ersa, Showtime Lakersa, Jordana u usponu, Bad Boys Pistonsa...do kraja karijere je bio bitan igrač. Kobijevih poslednjih 6 sezona je za bogu plakati, imao je i posle odlaska Šeka par loših sezona. Šek je takodje poslednjih par sezona pravio cirkus od sebe. I da, osvajali su titule u naslabijoj eri NBA 1998-2008.

aca

pre 3 godine

I kad zavrse karijere ne moze se reci ko je GOAT. Ako neko zna kako se pravi razlika izmedju 22. i 23. na listi, tu me seci.
Subjektivne gluposti, ne razumem zasto neko toliko oseca potrebu da dokazuje ko je najbolji?
Kako se zove taj sindrom?

Alek

pre 3 godine

Samo jedan igrač može biti GOAT i jasno je da je to Michael Jordan!
Zašto?
Majkl je prvi igrač koje je ovu igru kompletno pomerio na novu lestvicu bilo da to gledamo kroz prizmu igračkog umeća ili komercijalne moći koju njegov brend vuče!
Da li postoje ofanzivno bolji igrači od njega? Sigurno je da da! Niko nije imao bolji krosover od Ajversona, Horog od Karim Abdul Dzabara, sut od Rej Alena, Snagu od Lebrona....
ali u kombinaciji svih segmenata isplivaće samo jedan igrač koji je imao snagu da igra na oba kraja terena sa takvom strašću i gladju za pobedom!
On je prototip igrača koje zelimo i danas gledamo. Fizički besprekoran, sa vizijom kako se utakmica dobija. Surovi lider! U ostalom da li bi jedan Kobi bio to što jeste da nije imao ispred sebe jednog takvog igrača, isto tako i Lebron. Zašto i dalje pola lige nosi broj 23! MJ je čovek koji je kosarku doveo do savršenstva!
Stvar je ukusa da li ga lično simpatišemo kao osobu. Kao profesionalca moramo svakako!Čovek je pomerio granicu!

Vukk

pre 3 godine

Mislim da se vrhunski razumijem u kosarku i po mom ukusu neprikosnoven je Dzordan, zatim Medzik, Kobi, Cemberlend u drugom novou. I na trecem Rasel, Dzabar, Lebron, Rasel i td. Marketing ubija sa Lebronom, televiziske kuce i td a realno nije ni primaci Kobiju i Medziku npr. Prosto je morao da ide u druge klubove, puno finala je izgubio i nema tu leprsavost, kosarkasku klasu kao npr Kobi, niti tan instikt ubice u prelomnim trenucima cesto.

...

pre 3 godine

Odlican tekst i onda ovo:
"Raselu se zamera što nikada nije bio MVP finala u 11 pobedničkih pohoda i zanimljivo je da se nagrada za MVP finala zove upravo po njemu."

Nagrada za MVP finala je uvedena u godini poslednje Raselove titule i sezone uopste (1969), i te godine je dobio Dzeri Vest kao clan porazenog tima sto se nikada vise nije ponovilo. Imao je 38 poena u proseku i tripl dabl sa 40 poena u sedmom mecu. Istina, Rasel verovatno ne bi dobio nagradu i da je dodeljena Bostonu iako je imao prosecno 21 skok i 5 asistencija uz 9 poena, jer je Havlicek imao 28 poena, 11 skokova i 4 asistencije po mecu. Ipak, reci da mu neko "zamera" sto nije osvojio nepostojecu nagradu je previse.

zzz

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..

dino menegin

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.

marko djukanovic

pre 3 godine

Rasel je nesumnjivo bio vrhunski igrac i sigurno u top 10 svih vremena,ali je tokom citave karijere bio okruzen mnostvom "fejmera"- od Boba Kuzija,Toma Hejnsona,Sema Dzonsa,Bila Sermana,Kej Si Dzonsa,Dzona Havliceka,samo da pomenem najpoznatije,tako da njegovo mesto u istoriji igre,prevashodno mozemo posmatrati kao mesto "prvog medju jednakima" u najizbalansiranijem timu svih vremena,koji je,sa manjim izmenama,dominirao vise od decenije,usudio bih se reci...i sve to pod komandnom palicom Reda Ojerbaha,jednog od najpriznatijih kosarkaskih stratega svih vremena.

dino menegin

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.

...

pre 3 godine

Odlican tekst i onda ovo:
"Raselu se zamera što nikada nije bio MVP finala u 11 pobedničkih pohoda i zanimljivo je da se nagrada za MVP finala zove upravo po njemu."

Nagrada za MVP finala je uvedena u godini poslednje Raselove titule i sezone uopste (1969), i te godine je dobio Dzeri Vest kao clan porazenog tima sto se nikada vise nije ponovilo. Imao je 38 poena u proseku i tripl dabl sa 40 poena u sedmom mecu. Istina, Rasel verovatno ne bi dobio nagradu i da je dodeljena Bostonu iako je imao prosecno 21 skok i 5 asistencija uz 9 poena, jer je Havlicek imao 28 poena, 11 skokova i 4 asistencije po mecu. Ipak, reci da mu neko "zamera" sto nije osvojio nepostojecu nagradu je previse.

Heisenberg

pre 3 godine

“Medžik je devet puta igrao finale i u GOAT priči zamera mu se što je četiri puta bio poražen, a dva puta dobio „metlu“ u finalima, isto kao i Karimu”.

Ali zato Lebron Dzejms sa 3-6 u finalima se uveliko stavlja na drugo mesto i cak i na prvo!
Odlican tekst, svaka cast za to da se Karim stavi odmah iza Majkla jer realno to i jeste tako da ne znam na osnovu cega je Lebron stavljen ispred njega. Takodje Ervin i Leri, o njima ne treba trositi reci iako je za mene Medzik bolji. Na listi se trebao naci i Kobi Brajant jer je on maltene Dzordan posle Dzordana i osvojio je 5 titula iz 7 finala, i to bez setnje iz kluba u klub. Tek posle ovih legendi moze Lebron, sto svakako nije uopste los rezultat. Da se razumemo, Lebron je vanserijski igrac ali tek posle ovih legendi.

Alek

pre 3 godine

Samo jedan igrač može biti GOAT i jasno je da je to Michael Jordan!
Zašto?
Majkl je prvi igrač koje je ovu igru kompletno pomerio na novu lestvicu bilo da to gledamo kroz prizmu igračkog umeća ili komercijalne moći koju njegov brend vuče!
Da li postoje ofanzivno bolji igrači od njega? Sigurno je da da! Niko nije imao bolji krosover od Ajversona, Horog od Karim Abdul Dzabara, sut od Rej Alena, Snagu od Lebrona....
ali u kombinaciji svih segmenata isplivaće samo jedan igrač koji je imao snagu da igra na oba kraja terena sa takvom strašću i gladju za pobedom!
On je prototip igrača koje zelimo i danas gledamo. Fizički besprekoran, sa vizijom kako se utakmica dobija. Surovi lider! U ostalom da li bi jedan Kobi bio to što jeste da nije imao ispred sebe jednog takvog igrača, isto tako i Lebron. Zašto i dalje pola lige nosi broj 23! MJ je čovek koji je kosarku doveo do savršenstva!
Stvar je ukusa da li ga lično simpatišemo kao osobu. Kao profesionalca moramo svakako!Čovek je pomerio granicu!

Back in Black

pre 3 godine

Zbog tog GOAT,MVP,Trpl dabl,forsiranja licne statistike i ako taj igrac sa svojim timom izgubi današnji NBA više lici na cirkus nego pravu kosarku.Najgore je sto su za sve to krivi Americki mediji i njihovi sportski novinari pretvorili su kosarku u pravi cirkus.Klasicni primer je neverovatno forsiranje na silu Zejona Vilijamsa znaci covek postigne 15 poena a neki njegov saigrac preko 35 ali highlights na recimo NBA TV samo Zejon.Znaci po dva sata se prica o njemu,jeste on cudo od igraca,ali toliko forsiranje je stvarno preterano.Znaci u Americi se o NBA o svemu prica samo ne o timskoj kosarci.Recimo Šak i Barkli koji dok se zezaju su baš zanimljivi kada se uozbilje nalupaju se gluposti kao da nikada nisu igrali kosarku.Recimo kako su savetovali Embida da je malo za njega 25 poena da on mora da ima preko 30 a Fila je u to vreme pobedjivala,pa kakve veze koliko on ima poena.Ali jednostavno forsira se samo licna statistika prave se neki vestacki superstarovi.Za njih bi bilo smrt da se pojavi neki tim koji ce timskom igrom da osvoji prsten.Nisu oni bas gotivili San Antonio koji je na evrposki nacin osvajao NBA.Danakan,Parker i Ginobili nisu igraci koji njima odgovaraju,da je tu bio recimo neki Harden ili Lebron to bi vec bila neka druga prica.Zato danas imamo rukije koji se ponašaju kao da su jedini na parketu to je 80-tih i 90 bilo nezamislivo.

Sreten Zujkic

pre 3 godine

Jezivo je koliko je Vilt potcenjen u tim goat pricama, pre svega na racuna Dzabara. Stvarno je steta sto se nije vodila statistika potpuno tada kao danas i sto nema snimaka mnogih utakmica, ali ono sto sam citao o Viltu je kao da citas strip o super heroju nekom, neke stvari deluju potpuno neverovatne, a zaista verujem da jeste bilo tako. I zbog nedostatka konkretnog dokumentovanja onda se olako preskoci i ono sto jeste dokumentovano, a to su po sebi skroz ludi podaci...

Darko

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.

Zlobnik

pre 3 godine

Nije u redu prebacivati Karimu i Medžiku čišćenje u finalu od strane Detroita 1989 jer su Lejkersi celo finale igrali bez Medžika i Bajrona Skota , dakle startnih bekova, i to su bile zadnje utakmice koje je Karim odigrao u karijeri.

Sid

pre 3 godine

Ti sto mislis da je smesno stavljati Birda ispred Shaqa ili Kobija i citiras izjavu Ajzee Thomasa o Birdu zbog cega je bila sazvana konferencija za medije sa njima dvojicom gde se Thomas satro izvinio,ocigledno nemas percepciju o cemu pricas. Bird je imao kosarku u malom prstu,pre povrede ledja nije bio ni los atleta,igrao je protiv mnogo brzih i jacih crnih igraca na pozicijama 3 i 4 kao sto su Rodman,malone,wilkins,doktor,pipen i drugi pa ih opet nadmudrivao. Atlanta sa Wilkinsom,Riversom,Wilisom koji je igrao do 2007,spud webom bila je mnogo "atletskija" ekipa od Kelta pa su gubili. Velicina Birda se najbolje vidi u playoffu 1991 protiv mnogo mladjeg i poletnog tima Indiane u odlucujucem mecu broj 5 gde je vec igrao sa ogromnim bolovima u kicmi i oporavio se od teske povrede 89te,pao je na glavu u prvoj cetvrtini,napustio teren sa frakturom,vratio se u poslednjoj cetvrtini uprkos jakom udarcu u glavu i preokrenuo rezultat i dobio seriju.

quixver

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43

Bird je najpotcjenjeniji igrac u povijesti jer ga gotovo nitko ne stavlja na drugo mjesto. Da nije bijelac i da ima crnacke fizikalije bio bi uvjerljivo najbolji ikada

8 putnik

pre 3 godine

ovoliki tekst i onda nema liste za glasanje, da najpametniji ljudi na svetu mi koji citamo b92 odlucimo ko je KOZA ove igre pihhhh

marko djukanovic

pre 3 godine

Rasel je nesumnjivo bio vrhunski igrac i sigurno u top 10 svih vremena,ali je tokom citave karijere bio okruzen mnostvom "fejmera"- od Boba Kuzija,Toma Hejnsona,Sema Dzonsa,Bila Sermana,Kej Si Dzonsa,Dzona Havliceka,samo da pomenem najpoznatije,tako da njegovo mesto u istoriji igre,prevashodno mozemo posmatrati kao mesto "prvog medju jednakima" u najizbalansiranijem timu svih vremena,koji je,sa manjim izmenama,dominirao vise od decenije,usudio bih se reci...i sve to pod komandnom palicom Reda Ojerbaha,jednog od najpriznatijih kosarkaskih stratega svih vremena.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)

Bravo za komentar! Ja bih samo da dodam da je njihovo rivalstvo vratilo NBA na američku nacionalnu televiziju i stavilo košarku odmah uz NFL i MBL. Džordan je sve to podigao na internacionalni nivo i popularizovao NBA širom sveta. Ako se gleda koji su igrači imali najviše uticaja na popularizovanje NBA, bez sumnje je Džordan prvi a Medžik i Bird odmah iza njega...

Vukk

pre 3 godine

Mislim da se vrhunski razumijem u kosarku i po mom ukusu neprikosnoven je Dzordan, zatim Medzik, Kobi, Cemberlend u drugom novou. I na trecem Rasel, Dzabar, Lebron, Rasel i td. Marketing ubija sa Lebronom, televiziske kuce i td a realno nije ni primaci Kobiju i Medziku npr. Prosto je morao da ide u druge klubove, puno finala je izgubio i nema tu leprsavost, kosarkasku klasu kao npr Kobi, niti tan instikt ubice u prelomnim trenucima cesto.

brana

pre 3 godine

Samo pitam,da li je ovo podvlačenje neke crte i odjava čovečanstva pa se odjednom proglašavaju najbolji sportisti ikada u raznim sportovima?Jel to mozda kraj,nema više?

Gambeeet

pre 3 godine

@marko djukanovic

Izuzetno mi je drago što je neko pomenuo legendarnog trenera, a potom i GM-a i predsedavajućeg Seltiksa - Reda Ojerbaha, pa čovek ima 16 titula sveukupno u 29 sezona, i ono što je najimpresivnije 13 u 19 sezona od momenta kada je uzeo prvu titulu sa Seltiksima!!! To je rekord koji teško da će ikada pasti (dopunio kolekciju sa još 3 u Birdovoj eri). Što se tiče čisto košarkaškog umeća (kompletan utisak), kao parametra po kojem bih ja birao najbolje svih vremena, tu bi bilo mesta za sledećih 5 velikana: Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Medžika Džonsona, Leri Birda i da, Hakima Olajdžuvona (mislim da ga niko nije spomenuo u komentaru), po mom mišljenju najboljeg centra svih vremena, govorimo o čoveku koji je lider po blokadama, među najboljim kradljivcima lopti, ako ne i najbolji od centara, najbolja leđna tehnika svih vremena, dva nestvarna "kvadripl-dabla", jedini čovek koji je izdominirao jednog Šeka, što ofanzivno što defanzivno (da ne pričam šta je radio "Admiralu"), majstror koji ni u ludilu ne može biti van TOP 10 košarkaša ikada, a po umeću kao što rekoh u samom vrhu, centar sa koordinacijom i kretanjem beka, usavršio leđnu tehniku i igru na postu "Crne Mambe" i podučavao ostale velike zvezde, LeBrona i Mela, od centara Hauarda i ostale. Igračina u svakom smislu te reči :DD

Milan K.

pre 3 godine

Samo dva igraca mogu da budu GOAT zbog svoje superiornosti. To su Wilt Chemberlen i M. Jordan. Svi drugi su u poredjenju sa njima samo odlichni igraci. Cemberlen je bio totalno cudo od igraca. Njega je bilo nemoguce zaustaviti. Isto tako i M. Jordan. Tako da su sve ove price suvisne.

aca

pre 3 godine

I kad zavrse karijere ne moze se reci ko je GOAT. Ako neko zna kako se pravi razlika izmedju 22. i 23. na listi, tu me seci.
Subjektivne gluposti, ne razumem zasto neko toliko oseca potrebu da dokazuje ko je najbolji?
Kako se zove taj sindrom?

Sid

pre 3 godine

Na netu i u Medijima se svake godine prave rasprave i ovakve liste,sad ispade da se posle dokumentarca prvi put povela rasprava!!! Karim je jedini igrac koje osvojio MVP nagradu a da se nije plasirao u playoff,70tih sa Lejkersima. Bill Russell je covek koji je isto 2x osvojio ncaa ligu,olimpijsko zlato,11 titula a zadnje dve kao igrac trener. Boston je sa njim kao veteranom 1969 osvojio titulu a naredne nije usao u playoff kada se Russell povukao. John Havlicek je sa Bostonom osvojio jos 2 titule 70tih,jednu vise od Dzabara u toj eri. Oscar Robertson je dosao u Milvoki u drugoj Dzabarovoj sezoni kada su uzeli titulu. Naravno ali da Dzordan ne postoji i da su Russell ili Dzabar u goat konverzaciji,moderni fanovi bi ih ismejavali i pricali o amaterskoj kosarci. Da sada ima 8 timova u nba konkurencija bi bila najjaca jer bi samo najbolji igraci ostali,tako su tada Russell,Wilt,Willis Reed,Nate Thurmond,Walt Bellamy,Zelmo Beaty,Wes Unseld svako vece igrali jedni protiv drugih. Uostalom ljudi ce uvek imati svoj licni izbor ko im je najbolji a to i ide sa tim ko im je "omiljen".

Fox

pre 3 godine

Niti je Mekgrejdi ikada vazio za najboljeg igraca na svetu, niti bilo ko normalan smatra da je Robert Ori ispred Ti Meka na GOAT listi. Ko vam pise ove clanke? Gde je Kobi? Najbolji igrac od Dzordana na ovamo, ni reci o njemu?

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

CJC

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43)

Idi pokrij se ušima i ne brukaj se, Leri je za 13 godina svoje karijere uvek bio faktor u ligi, ili titula ili finale u najgorem slučaju finale konferencije ili drugo kolo plej ofa. Plus je morao da igra protiv Ervingovih 76ersa, Showtime Lakersa, Jordana u usponu, Bad Boys Pistonsa...do kraja karijere je bio bitan igrač. Kobijevih poslednjih 6 sezona je za bogu plakati, imao je i posle odlaska Šeka par loših sezona. Šek je takodje poslednjih par sezona pravio cirkus od sebe. I da, osvajali su titule u naslabijoj eri NBA 1998-2008.

Pera Ždera?

pre 3 godine

Ogromna razlika izmedju dve ere kosarke (MJ vs LJ) jeste i takmicarski duh tj agresivnost i izazov koji su svakodnevno isticali i naglasavali... sto se jasno i vidi u ovom dokumentarcu.

Posle svake utakmice, gde god da se sretnu, igraci su tada "provocirali" jedni druge, sportski naravno... izazivali, ironicno, bockali, zbijali zdrave al i brutalne sale... stavrao se konstantno taj takmicarski duh, naboj, sto na terenu sto van. KONSTANTNO I SVUDA.

Danas toga nema. Akcenat je na ugovorima, platama, garderobi, igraci puni sujete, razmazeni... ispod casti im je da se i pozdrave pre i posle. Zdav Trash talkng ne postoji ni u najblazem obliku. Paze da im to ne pokvari imidz, pratioce na instagramu. Vrhunac takmicarskog naboja vrv dozivljavaju igrajuci igrice medjusobno.

Jedan Karl Maloune, izgubivsi dve finalne serije u 6 utakmica, na kos, dve godine zaredom, ulazi u autobus Bullsa i cestita svakome ponaosob na tituli. Danas je to toliko nezamislivo. Jordan nakon izbacivanja Indijane grli se sa Redzijem, u hodniku zbija sale sa Birdom (tada trenerom Indijane), zdrava sportska obostrana komunikacija u fazonu, dobih te ovaj put, idi vezbaj.

Zato su ere neuporedive. Fizicki, psihicki, takmicarski, sportski, smekerski itd. Zato je MJ najbolji ikada. Prebijes ga, pobedi, otrujes hranom, pobedi, porodicna tragedija, pobedi... neverovatna harizma, humor i borbenost. Sport u najsmislenijem obliku. Takmicarski naboj u svojoj prelepoj brutalnosti.

.

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)



Bukvalno nijednog nisi pogodio.Sportski pozdrav

manuginobili

pre 3 godine

Kod ovakvih listi jedino je jasno ko je broj jedan,MJ-o ostalima se moze diskutovati...bode mi oci LeBron na drugom mjestu,tog covjeka toliko guraju od pocetka karijere pa sve do danas da je to nevjerovatno...sve u vezi njega je nekako vjestacki,prenapuhano,preuvelicano,tako i ovo...po cemu je on bolji od recimo Jabbara volio bih da mi neko objasni?!...ima 3-6 u finalima(relano 2-7 jer ono protiv San Antonia je bukvalno cudo),jeste top ten ili top 5 maximalno,nemam nista protiv njega ali gura da se tamo gdje mu nije mjesto realno...jos samo nesto,za ove mladje sto vide Wiltove rekorde koji djeluju vanzemaljski i cude se kako ga rijetko spominju u ovakvim GOAT konverzacijama-Wilt u playoffu ima prosjek 22,5 koseva,ako ne vjerujete provjerite...a playoff je ono sto se broji i sto se pamti a ne regularna sezona,evo jos samo jedan primjer zasto je Jordan najveci-statistika broja utakmica sa 40+ koseva u playoffu,Jordan takvih ima 38 a drugi na toj listi je Jerry West sa 20...real GOAT!

samo kažem

pre 3 godine

Za mene je Manu Dzinobili GOAT.
(Will Mosley, 20. maj 2020 15:02)

Onda je krajnje vreme da naučiš da nije Džinobili nego Đinobili ;-)

nista o nicemu

pre 3 godine

Sid
Janis ne skace kao Dzordan? Lik preskocio Hardaveja kad je zakucao pre godinu-dve...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jaran, 20. maj 2020 15:48) # Link komentara


Dzordan leti, Janis skace. Tu je razlika.

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Najkompletniji igrač od svih nabrojanih je Magic.Jedini koji je mogao da igra sve pozicije 30 godina pre svih,te je za mene on GOAT.

Mariborcan1970

pre 3 godine

Veoma teško i nezahvalno je porediti različita vremena. Takodje kada biramo najveće mislim da je pošteno da govorimo samo o onim velikanima koje smo gledali. Teško mogu dati mišljenje o Jabbaru jer sam ga gledao kada je bio na kraju karijere u Lakersima (mislim da je bio oko 40 star). Od tih vremena je definitivno Jordan najveći i najbolji. Kada poredimo MJ i LeBrona mislim da se veoma zanemaruje da je MJ sa svojom ekipom osvojio sve naslove i titule. Tada su najveće zvijezde imale svoje ekipe i bilo je nezamislivo da npr. Bird nakon izgubljenog finala ode u Lakerse ili Karl Malone u Bullse samo da bi lakše osvojio prsten. Zato mislim da je Kobe ispred LeBrona (koji je svakako fantastičan košarkaš).

Borko Savic

pre 3 godine

Ne bi nikako trebalo podcenjivati ucinak Dr J i ptice. Dr J je bio prvi letac lige uopste, uz Tompsona. Verovatno bi mu ucinak bio daleko veci da nije najbolje godine proveo u konkurenstkoj ABA ligi. Tamo je bio glavna zvezda i bio ubedljivo najbolje placen igrac, mozda i u obe lige. Bird je imao kosarku u malom prstu i dominirao ligom u, mozda i najjacim godinama NBA-a. Mislim, mozda i gresim, da je igrac sa najvise pogodjenih odlucujucih suteva u istoriji NBA. Sta reci za Vilta? U onoj sezoni kada je bio najbolji asistent lige imao bi bar 10-20 kvadripl-dabla i ko zna koliko u karijeri, da su se tada racunale blokade. Od kad se blokade racunaju,za cetrdeset godina, samo su cetvorica igraca ostvarila kvadr-dabl. Ukupno pet puta.

evoba

pre 3 godine

Nema jednog. Rasel, Vilt, Karim, Medzik, Bird, Dzordan su GOAT klasa. Kobi je imao nesrecu da u najboljim godinama igra u ocajnom timu, da nije sigurno bi i on bio tu, a mozda i ovako jeste, tesko za proceniti. Lebron nije sigurno.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .
(Danilo,
Bil Rasel kojeg si pomenuo je usao u 11 finala i svih 11 osvojio. Ili su ta 11 finala i 11 titula manje od ovi 6 "velicanstvenih" finala Jordana?!?! Po vama Jordanovcima ispada da je to tako!!!

Pera Ždera?

pre 3 godine

Za ove sto trabunjaju o sebicnosti i jednodimenzionalnosti MJa.
Jordan je u svojim sampionskim sezonama imao najmanji prosek poena 28,7 a najveci 32,6 poen. Nista spektakularno vise od danasnjih superstarova (od nekih i manje) koje ne nazivate sebicnjacima. Iz to je imao 5,3 asistencije u proseku tokom karijere i 8 u najboljoj sezoni - Prosek boljih plejmejkera danas a bio je prvenstveno poenter pa sve ostalo. Da se ne vracam na milioniti put na brutalnu odbranu, tri puta kradljivac lige, defanzivac godine itd itd. Covek sve radio na terenu a pritom nezaustavljiv poenterski. Na obe strane brutalan.

I konstantna kontradiktornost se nastavlja. Kada Lebron sam vuce npr Klivlend na ledjima kroz sezonu, pritom igrajuci svih pet pozicija bukvalno, ne ispustajuci loptu u svakom posedu, on je supermen, heroj, nikako sebicnjak itd.
Kada debilima odgovara on igra sam, nema superstarove pored sebe da pomognu (kako da ne) a za Jordana prozivanje, imao je Pippena, Rodmana - Pa kako onda sebicnjak, igrao sam? Dogovorite se sa mozgom i logikom molim vas.

Ista prica kao za Rodmana sto pre neki dan komentarisah. Kada hejterima odgovara on je preagresivan, fizicki predominantan za danasnje pojmove, danas bi ga izbacili sa svake utakmice (previse zasticeni igraci danas, mekana igra) a kada je potrebno obrnu pricu - Danas su atletske zveri koje bi pojele tadasnje igrace. Pa kad je bio bolji atleticizam, tad, sad, grublja igra, fizicki zahtevnija? Dogovorite se, ne obrcite po potrebi.

sir oliver

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)
Zato sto se mnogi ne secaju toga, cak i oni koji su ih pratili, ostali su zasenjeni Dzordanom i prenosima na 3 kanalu! Imao sam srecu, pa sam zbog Olimpijade zimske imao satelitsku tv u Sa jos '83 i gledao pomenutu dvojicu cesto! I jedan i drugi, bar za mene, bolji, korisniji i kompletniji igraci od Dzordana! Mogli su igrati na svim pozicijama u timu uspesno! Izgubljene utakmice nisu nikakvo merilo!

ja

pre 3 godine

Nema šta da se pričao Džordanu - 6 finala, 6 titula, 6 puta MVP finala. Tačka! Nema šta dalje da se razglaba, niti da se drvi o drugim dostignućima. Tek kad neko uradi nešto slično, onda možemo da razmatramo i sve drugo - statistiku, ulogu u defanzivi i u ofanzivi, mentalnu snagu, želju za pobedom, akrobatske sposobnosti, radnu etiku, rekorde i tsl...

pribil

pre 3 godine

Goat je fraza, izmisljena da bi lobiji i sponzori zaradjivali jos vise, jer sport vise nije sport, sve je pretvoreno u masinu za pravljenje milijardi. Zato je potreban Goat. I naravno histerija, primer Federer i Mesi i Dzejms. Kad oni odu, vec su u godinama, lobi ce naci adekvatne zamene. Show must go on.

drvobradi

pre 3 godine

Par stvari za Lerija Birda. Leri Bird je titule osvojio protiv najjacih igraca te decenije. Da uzme Istok, morao je da pobedi Filadelfiju (Dr J, Mozes Meloun, Moris Ciks, kasnije i Barkli), Detroit (Tomas, Dumars, Laimbeer), Bulls-e (Bird protiv Dzordana ima skor 23-11, 6-0 u plejofu (2x metla u prvom kolu)), solidnu Atlantu (Dominik Vilkins).
U finalu je igrao protiv Hjustona (Hakim i Ralf Sampson, ranije Mozes Meloun) ili protiv super tima Lejkersa (Medzik, Karim, Vorti, od kojih su prva dvojica medju 5 najboljih ikada), koji bas i nisu imali konkurenciju na Zapadu. Imao je vrhunske saigrace, ali ni blizu kao Medzik.

Outsider pravi

pre 3 godine

Zvučaće krajnje seksistički, ali Wilt-ova kolona u kojoj je prebacio 20.000... Mislim da je dodata jedna nula, ali opet, "mnogo je kume"!

gistro

pre 3 godine

Ko je bolji Michael Jackson ili Fredy Mercurry? glupost
(Ducato, 20. maj 2020 14:59)

Bolji u čemu, pevanju, igranju, veći zabavljač? Jedan je bio timski igrač kroz celu karijeru a ovaj drugi je postao internacionalno popularan kao individualac...

ma da

pre 3 godine

Ne znam zasto, skoro svi, komentatori navode - da je Lebron imao skor 2/6 u finalima PO? To moze dovesti u zabunu one koji ne prate NBA. Lebron je igrao 9 finala - izgubio 6!
Dakle, njegov skor je 3/9.

8 putnik

pre 3 godine

Lepo si Marko sve napisao samo gde su ti Rasko Katic i Gagic??
(Bice Kalemegdan, 20. maj 2020 10:29)

Odmah posle Adama Morisona i Avodzobija... mrtva trka izmedju njih...

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

Znači Haoos (čisto onako komentar)

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi
(Daa, 20. maj 2020 15:48)

Bolji je šuter što naravno statistika ne kaže, jer je Kobi nažalost baš preterivao sa šutevima i silio prečesto ali ko ga je gledao, jasno je to, odbrana takođe, 1 na 1, Kobi je u top 10 najboljih defanzivaca ikada, to definitivno, zastrašujuće je taj njegov deo igre slabo pominjan.
Ovo ti kažem kao najveći mogući obožavatelj Lebrona.
Samo realno pričajmo.

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

Sid

pre 3 godine

@optimus jel Dzordan sa prelosim Bullsima trebao da osvoji titulu u te prve 3 godine i pobedi sampione Celticse. Da te podsetim da je Lebron igrao u 3x slabijoj konferenciji i onda u finalu takodje bio pociscen. Da je Klivlend bio na zapadu u prvom kolu bi sreli Spurse! Pipen je dosao kao ruki,ne kao superstar...Wejd je vec bio superstar a Kajri Irving je unistio Karija u finalu i bio drugi najbolji igrac finala,skoro pa jednako je zasluzan za preokret sa 33ppg nakon game 2 i sa 41poenom uz 70% suta u mecu broj 5 ili 6! Cuo sam sta Lebron misli o Dzordanu kao kosarkasu i kao lideru pa zato necu da govorim nista protiv njega jer covek ima IQ. Postoje mnogi segmenti gde je MJ superiorniji Post igra,fadeway,footwork,jump shoot,driblinzi,prvi korak,hang time,defanziva..mislim da se skokovi sada i onda ne mogu nikako uporedjivati,lebron je bolji passer ali i to je MJ odlicno radio kad treba.

Goran

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

Milan

pre 3 godine

@gistro Covek je napisao da je Bird ubprvoj sezoninl proglasen za Rukija godine (regularnog dela). Medzik je osvojio titulu kao ruki i proglasen za MVPa finala, ali ne moze se zanemariti danje imao Big game James-a i Karima koji i dan danas vazi za najboljeg centra svih vremena. Takodje je Medzik proglasen za MVPa finala ker Karim nije mogao da igra u zavrsnoj utakmici i nijen i otputovao na gostovanje, a to se poklopilo sa sjajnom partijom Medzika na centru, cime je svakako zaradio veliko postovanje za vrhunsku partiju na skroz suprotnoj poziciji od svoje. Inace Karim je nosio Lejkerse na utakmicama finala pre te zavrsne, pa se mnogi slazu da jenon trebalo da bude MVP, ali nije jer su hteli da tu titulu uruce iste veceri u TV prenosu. A Bird je dosao u Seltikse koji su bili losi, ali ih je vec u ruki sezoni preporodio, cini mi se 35 pobeda vise nego prethodne sezone. I da, Bird je na kraju igrao sa mnogim HOF igracima, ali za razliku od Medzika koji je dobio vec gotove Karima i Vortija, injos neke odlicne igrace usput, Kevin MekHejl i ostali Seltiksi kazu da su postali HOF igraci zahvaljujuci Birdu. Da me ne shvatis pogresno, Medzik je odlican igrac. Pitanje jenko je bolji. Svakako uz rivalstvo Vilta i Rasela,najvece rivalstvo Medzik-Bird. Dva igraca sa mozda najvecim IQ u istoriji kosarke. Svako ima svog favorita, i za obojicu ima validnih argumenata da su GOAT nivo. Toliko su podigli popularnost kosarke da su spasili ligu bankrota.

slobinator

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)
verovatno i mnogo realnije džordan,pele ili maradaona (više sam za božju ruku).mohamed ali,ajrton sena,a za tenis ćemo tek videti.

JeRemija

pre 3 godine

@scholes

Brajant nije u GOAT priči, pitanje je da li je čovek u top 10 ikada.

Od 5 titula koje je osvojio, za čak 3 je ubedljivo najzaslužniji Šekil O Nil ( 3 puta MVP finala ).

Jaran

pre 3 godine

DzeRemi
Kobi nije u GOAT prici? Sta, on je mahao peskirom dok je Sek igrao? Kapiras da je onaj seks skandal oduzeo brdo nagrada i sansi za obnavljanje sampionskog tima Kobiju i Lejkersima???

cccc

pre 3 godine

Dzordan,i to je kraj svake price,kako neko moze da kaze da je Lebron bolji,taj se ne razume u sport.Ljudi Dzordan je batalio kosarku na vrhuncu karijere i nije igrao 2 sezone,da bi se posle vratio i osvvojio jos 3 prstena,osvojio bi on jos 1 sigurno u jendoj od te 2 sezone kada je batalio,govori li vam to nesto
Statistika : 1072 utakmice,38 minuta po utakmici,jedini on i Wilt imaju 30+ poena u proseku tokom cele karijere,i pazite sada u ovome se racuna i vreme provedeno u Wizzardsima :),znaci zamislite sada da je odigrao te 2 sezone u Cikagu kada je bio najbolji i da nije igrao ove u Wizzardsima.Znaci imao bi sigurno 7 prstenova,i statistiku koju gledate jos brutalniju nego sto jeste.E to vam je Dzordan deco.Da nije prekidao,bio bi jos veci,mada eto,sa svim tim opet je daleko najbolji i mozda ga neko i stigne i prestigne i voleo bih da gledam boljeg od njega da ponovo uzivam u kosarci i nadam se da ce biti,da cu gledati nekoga ko ce dominirati kao on i da ce neko osvojiti 7 uzastopno i da ce dominirati kao Majkl,onako kulturno,sampionski.Ne cine Majkla titule najvecim ikada,cini ga njegova igra i doprinos istoj.
Po meni
1.Majkl Dzordan 1072 utakmice,38 min po utakmici,30.1 poena u proseku,6 skokova,5 asistenija,6 prstenova.
2.Wilt Chamberlain 1045 utakmica,45 min po utakmici,30.1 poena u proseku,23 skoka,4 asistencije u proseku,2 prstena
3.Karim Abdul 1560 utakmica,36 min,24 poena,11 skokova,6 prstenova

stanke...

pre 3 godine

Svaka čast svima, sta god da su osvojili, nikada nece biti kao Dzordan, Rossi, Vuds, Federer, jer jednostavno oni su sport koji su igrali doveli do savršenstva...verovatno, da ne kažem sigurno,i Rossievi i Federerovi rekordi ce biti oboreni, ali njihova popularnost nikada...

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!
(Sid,
Sid. Toliko si se uzivio u tome da glorifikujes Dzordanku da si poveo da "preskaces" !!!! Kao prvo, nemoj da lazes da Janis nije zakucao kao Dzordan sa linije za slobodna bacanja, jer je decko to uradio u utakmici a ne na takmicenju kao ovaj tvoj. Kao drugo, ja nigde nisam rekao da je Dzordan "napravio korake"(jer korake je nemoguce napraviti na takmicenju gde je sve dozvoljeno!!!), vec sam rekao da je tvojoj Dzordanki bila potrebna cela hala kao zaletiste da vi izveo to za razliku od Janisa !!! Da li si ukapirai sada sta sam ja ptedhodno napisao?!?
Prestani vise sa glupim komentarima. Dojadio si vise sa velicanjem.

Istina

pre 3 godine

Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...
(gistro, 20. maj 2020 16:05)
Provjeri da sam napisa mvp 3 puta, ne 3 puta finals mvp tako da procitaj prije nego napadnes. A sta se pravopisa tice, na mobu tipkan ovaj autosuggest mi minja rici, a ne da mi se minjat. Jer ovo je komentar, ljudi su skuzili sta san tio rec, a svima vama kojima je do pravopisa idite u knjiznicu pa komentirajte ne na portalima. Jezik je ziv, ja san iz dalmacije I logicno da necu isto pricat ko covik iz zg, bg. A kladin se da I ovi sta kvocaju oko toga ne pricaju tako zapravo. Bit je sporazumit se a to Sam uspio. Lip pozdrav

Pera

pre 3 godine

Moze da se raspravlja samo ko je najbolji posle Jordana. Devedesete su ubedljivo najbolja era NBA lige.. Mogao je Bil Rasel da ima i 20 titula, al' tad je NBA bila prakticno folklor u odnosu na osamdesete, devedesete itd.. Dzejms po meni nije ni u top 5 najboljih.. Ne znam zasto, ali ESPN dosta potcenio Kobija. Po meni jedini koji je bio priblizno dobar kao i Dzordan je Kobi. Dzabar, Cemberlejn.. bi danas bili na nivou Janisa, samo jos bolji zbog svojih tehnickih mogucnosti, Janis pre svega igra na cistu snagu i koristi svoj atleticizam maksimalno. A da napravi nesto konkretno niti ume niti moze, zato onako lako i pukli prosle godine, a puci ce i ove. Dejvis je za njega recimo pojam. U svakom aspektu bolji, osim te sirove snage. Sek bi recimo danas razgrcao redom po reketu, jer ako je Jokic ovoliko dominantan, mogu samo da zamislim njega. Sta bi Hjuston branio protiv Seka kad nemaju jednog igraca preko 2 metra. Sek bi urnisao i Janisa. Ali nije samo ni do igraca, da je Lebron imao recimo Fila Dzeksona na klupi, a ne nekog Spolstru tamo ili Lua, verovatno bi i on imao sad minimum dve, tri titule vise. Fil i sam rek'o da je otisao u Lejkerse jer je u Kobiju imao novog Dzordana. Lebron bi verovatno isto prosao kao i Kobi kod Fila. Dzordan je bio dominantan, ali kad se lomilo Fil je odredjivao sta ce da se radi, a ne Dzordan. A i sam Dzordan, kad je akcija crtana za njega znao je da kaze, ocekivace to, idemo na Kera ili Kukoca.. Lebron nije takav.

Eldorado

pre 3 godine

koza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joca, 20. maj 2020 10:55)

Bravo!
Dosadiše i Bogu i narodu s ovim GOAT, GOAT, GOAT, svaki dan.
Od slenga tinejdžera do marketinške mašinjerije.
Postalo je izlizano i iritantno. Podrška za koze. :D

Jaran

pre 3 godine

Gambeeet
Hakim ima bolji medjusobni skor, 13-10 protiv Dzordana. Bas me zanima kakav ce sad izgovor da smisle u Dzordanovu odbranu...

mate

pre 3 godine

vidim da su u Vas u Srbiji novinari Jordana nazivali " letece visocanstvo" .. u Hrvatskoj su ga dok je bio igrac Bullsa zvali " gospodin zrak" .. a za Goat pricu- ima argumente i jordan i bill russel i karem (doda bi i igraca koji je bio debelo ispred vremena- oscar robertson )...

sgdp

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 20. maj 2020 12:41)

Ovo je već prevelika priča "šta bi bilo, kad bi bilo". Otkud znaš da mu ne bi srce otkazalo u 25-oj godini upravo zbog toga što bi ga treneri dovodili do granica izdržljivosti, a i ovako je imao problema sa srcem i od toga i umro. U tom slučaju ne bi mogao ni da primiriše priči o GOAT-u.

CJC

pre 3 godine

Ok, vidim da ovde neki guraju i Brajanta u top5.
Svaka čast Kobiju, sigurno jeste u top 10 igrača svih vremena ali ispred MJ, Birda, Magica, Jabbara i Wilta ne može nikako pre svega jer je igrao u najslabijoj eri NBA 1998-2010 (Tad je i osvojio sve titule).
Liga je posle odlaska Jordana bila krš, prvo zato što je u ligu ušlo nekoliko novih timova i kvalitet je drastično opao ( pa danas Kavaj odmara kad mu se ne igra). Igrački kadar isto slab, crno doba za Amerikance, 1998-2008 uzeli samo OI 2000-te.
Uporedite taj period NBA i period 1980-1998, pa kakve su samo legende otisle u penziju bez prstena.
I zbog toga su ove Jordanove titule jos vrednije, on u finalu nije igrao protiv Howarda i sličnih.

Neko ko zna

pre 3 godine

I ako nisam nikada volio Džordana smatram da jeste GOAT. Što se tiče igrača koje sam ja više volio da gledam to su bili centri i krilni centri. Hakeem Olajuvon, Charles Barkley, Carl Malone, Shawn Kemp, Patric Ewing, David Robinson i Shaquille O'Neal iz mladjih dana. Kareem Abdul Jabbar i Chamberlain bi po mom mišljenju bili zvijeri i danas, i žao mi je što za razliku od gore navedenih njih nisam imao priliku da gledam osim na youtube.

Karim Abdul Dzabar

pre 3 godine

U kojim statistikama je Jordan najbolji? Jel dao najvise koseva u NBA? Da li je dao najvise koseva na jednoj utakmici? Da li ima najvise skokova u NBA? Da li ima najvise blokada u NBA? Da li ima najvise asistencija u istoriji NBA? Modza najvise ukradenih lopti ima? Da li je osvojio najvise titula u NBA?
???

Tuko Salamanka

pre 3 godine

Ti sto mrzis najk patike,vrlo je prosto proveriti da Janis nije zakucao sa linije za slobodna bacanja vec je bio za metar ispred,takodje Dzordan ima isto zakucavanje u mecu sa Finixom iz 1992 godine. @Dzabar hmm Dzordan ima najvise poena u proseku u regularnoj sezoni i playoffu,najvise poena na jednoj playoff utakmici. Mislim da bek suter i ne treba da ima najvise skokova,blokada,asistencija. Dzabar koji je bio centar i igrao 20 godina nema najvise skokova i blokada,sta sa tim? Jordan,Kobi i Garnet su jedini igraci koji su 9x birani u prvu defanzivnu petorku.

Sid

pre 3 godine

@Jaran vrlo je prosto,to je regularna sezona. Klivlend je oba puta dobio Spurse 2007 a u playoffu je bilo ciscenje. Mnogo je impresivnije sto su Hakim i Hjuston skoro pocistili Dzabara,Medzika,Whortija,Scotta u finalu zapada.

Sid

pre 3 godine

Penzioner Dzordan je sasuo 41 poen tadasnjem all staru Shawn Marionu i 45 tadasnjoj najboljoj defanzivi finalistima Netsima sa Prajm Kiddom,plus dzefersonu. "Sid" nije rekao da je Dzordan unistavao Dirka posto je ovaj krilni centar,kapiras? Ali u mecu kada je protiv prvoplasiranog Dalasa sa 60 pobeda sasuo 30 poena kada su izgubili u produzecima imao je fenomenalan potez na Dirku.

Ducato

pre 3 godine

Neki kažu da je Sena, neki Šumaher, neki Hamilton, Sebi, Alonso, Alesi koji je uradio čuda, Prost...ko? glupost je forsirati GOAT jer je svako bio na svoj način i zbog nečega u vrhu godinama.

Daa

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.
(Goran
U pravu si, Dzordan je u posebnoj kategoriji i jedini je u njoj. Ta kategorija se zove NAJPRECENJENIJI IGRAC SVIH VREMENA !!
Dzordan jeste vrhunski kosarkas ali je kosarkas oko kojeg je ispletena jedna bajka da je to cudo jedno. Evo jedan mali primer. Kada je svojevremeno na takmicenju u zakucavanju zakucao sa linije slobodnih bacanja, o tom potezu se pricalo u svim mogucim superlativima. Cak je i dobio onaj naziv "leteci"!!!!! A na tom zakucavanju je recimo uzeo zalet skroz sa drugog kraja terena. Zamalo da su mu otvorili vrata hale da uzme zalet van hale. Prosle godine je recimo Antetekumpo zakucao sa linije slobodnih bacanja i to u "zivoj" utakmici a ne na takmicenju, gde je presekao loptu protivnickom igracu i u kontri je zakucao sa istog mesta gde je i ovaj svojevremeno. O tom potezu Antetekumpa se skoro pa i nije pricalo?!?!!! To je samo jedan primer kako se od onog pravile nekakve bajke!!!
Drago mi je da su najzad u tu pricu ubacili Dzabara. Kosarkasa koji je zaista bio neprikosnoven i kao mlad igrac i kao NBA igrac. Daleko vise zasluzuje naziv GOAT od ovog kojeg je NAJK uzdigao marketinski kao da je ko zna sta.

opt1mus

pre 3 godine

Ovako,mislim da je ovo moje vidjenje objektivno:Ne bih se bas slozio da titule u ekipnim sportovima treba pripisivati kao individualna priznanja,pa i sam Dzordan je rekao da je to glupo i da treba praviti listu o najboljem timu svih vremena jer je timski sport a ne o najboljim igracima.Bilo kako bilo,cinjenica je da Dzordan sigurno ne bi nista uradio bez svojih saigraca sto se i vidi po tome da je imao 0 titula u NBA a onda je dosao Pipen.E sad,indivdualno,statisticki,Lebron je bolji igrac.Smijesno je porediti Lebronove timove sa Dzordanovim Bulsima.Zamislite osvojiti titulu sa Klivlendom posle 3:1(prvi put se to desilo u istoriji) i to na terenu tima koji je imao 70 pobjeda u sezoni.Ili uci u 8 finala za redom.E sad,ja znam da svi mi volimo Dzordana i da smo odrasli uz njega i sve ostalo,mozemo da pricamo kojeg igraca vise volimo,ali bolji je Lebron.Moramo biti fer i priznati to.
Jer jednostavno ne postoji parametar po kojem bi konstatovali da je Dzordan bolji.Mozemo da kazem elegantniji,legendarniji,popularniji,jednostavno ikona,ali ne i bolji igrac.Pozdrav

Sid

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Nemoj samo pena na usta da ti krene. Ja nista nisam slagao. Samo sam naveo podatak da je po vama dzordankama Bil Raselovih 11 finala i 11 titula MANJE od Dzordankina 6 finala i 6 titula !!!! Znaci nigde nisam napisao da je Rasel imao 11 od 11 vec tacno ono sto sam napisao!!! Znaci ti si taj koji je zabagovao i lagao. Pod dva, lazes da je Janis IMAO CEO TEREN kada je zakucao sa linije slobodnih bacanja vec je presekao napad sa svoje polovine i krenuo u kontru. Sa igracem na ledjima(sto bi se reklo). Lazes i to da je bio JEDAN metar unutar linije, vec mozda malo sto se ne moze kontrolisati dok je ziva igra u pitanju. Tvojoj Dzordanki su za malo otvorili ulazna vrata hale koliko mu je trebao zalet. Pod dva Dzordanka nije bila ni prva ni poslednja koja je to uradila, ali su mitomani kao ti ucinili da od toga naprave nekakvo cudo i nekakav "let". A dokaz tome je i tvoja recenica gde pominjes nekakvu "ruku koja je bila pozadi?!?!" kao da time zelis dati na jos vecoj vaznosti njegovom zakucavanju sto je ravno....nece mi objaviti komentar ako kazem sta!!!

2ndplace1stloser

pre 3 godine

Od kad se ulazak u Finale poceo racunati kao monumentalni uspeh? Trofeji za ucestvovanje i slicne gubitnicke kategorije. Cilj igre je pobediti a ne ucestvovati koliko me sluzi logika. Koliko vas pamti ko je bi drugi u trci na 100m u atletici ili 4*100 mesovito u plivanju na bilo kojoj olimpijadi ili SP? Ili si osvojio ili nisi. Drugi, sedmi ili poslednji-nisi osvojio. Niko ne broji ulaske u finala Noletu, Rafi ili Federeru (ili ko je dalje dogurao 3,4 kolo i sl.). Ili si uzeo GS, Masters ili ne. Da li je veci onaj koji je osvojio npr 3 vimbldona u tri pojavljivanja ili onaj koji je uzeo 1 u 10 finala? Jerry West je bio u 8 finala (osvojio samo jednom) pa se ne smatra boljim od Birda ili Duncana koji su bili u manje finala. Tako da te varijante Jordan ispadao u prvim kolima, Lebron nije ni usao u pay off prve 2 godine itd nemaju blage veze. Racuna se da li si ostvario cilj zbog kog igras.

zzz

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..

Tonyy

pre 3 godine

Ovakve liste nemaju smisla, jer mozes uporediti puno razlicitih stvari. Kao i u fudbalu, ako gledamo ko je napravio najvecu karijeru, onda ispod Mesija i Ronalda treba biti 10 praznih mesta. Jer su konstantni 15 godina. Ako gledamo igrace individualno koliko su dobri na vrhuncu, onda je Ronaldinjo jedan od najboljih svih vremena. A ne mozes mu karijeru koja je trajala 3 sezone na tom top nivou porediti sa Mesijevom. Ali kvalitet mozes. Onda su i Ronaldo Brazilac, Anri, Zidan, Maradona i mnogi drugi u igri jer se njihove sezone na vrhuncu apsolutno mogu porediti sa Mesijem i Ronaldom. Samo sto ova dvojica imaju takvih 15 sezona. Tako je i u kosarci. Mekgrejdi je nesto kao Ronaldinjo u fudbalu. Najatraktivniji kosarkas, ono je bilo savrsenstvo kada je bio u top formi. I takav nista nije losiji ni od Dzordana ni od Lebrona ni od Kobija. Ali imao je tesku povredu, imao je samo dve ili tri top sezone i to je to. A nabrojani 15 takvih sezona. Kada se prave ovakva poredjenja treba jasno reci sta konkretno poredis.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Sid
Evo ga ovo dete opet i opet iopet. Brani Dzordanku kao da mu je tata. Vadi nekakve statistike i uporedjenja. A nije dete ni gledalo Dzordanku.

Danilo

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .

Sid

pre 3 godine

@Jaran Naravno da ne skace,ima preduge ruke kojima moze iz udaljenosti dohvatiti obruc. On sa 211cm da preskoci Hardawaya,ne zezaj? :)) pa i Tom Chambers je mnogo impresivnije preskocio bukvalno Mark Jacksona. Osim sto je Dzordan skakao imao je najbolju kontrolu tela pa je ostajao u vazduhu kad drugi padaju. Uostalom postoje merenja Wilt,Darrell Griffit,Jordan...!!

Sid

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.

Jaran

pre 3 godine

vince carter
Baki, uzmem da proverim one h2h statistike zbog Hakima i jel znas cega se setim? Tvojih izjava kako je penzioner MJ unistavao Novickog!

Dirk 3 - 0 Dzordan

Dirk: 27.3ppg
Dzordan: 17.7ppg

HARIS

pre 3 godine

Znam sta nije bajo moj,Nolo,MJ,Mesi lebe mekani
(Goran Loznica, 20. maj 2020 10:27)

To 'bajo moj' je bilo popularno prije 6-7 god.

srb

pre 3 godine

Mislim da su jedini u debati za GOAT-a LeBron i Jordan, i to samo iz razloga što su njih dvojica jedini koji se na svim GOAT listama nalaze u top 3. Personalno, Jordan je GOAT.

Zoki

pre 3 godine

Ali najjači su ovi sa "Lebrona guraju od početka karijere".

Šta, da nije možda imao vezu u medijima? Tata mu bio direktor? Došlo dete iz najveće bede i naravno da ga niko nije gurao, nego su ljudi u srednjoj školi shvatili da je košarkaško čudo pa su skauti i mediji navalili. Kao sada na Dončića i Zajona, a on je bio i još dominantiji. Pa je onda u NBA nastavio da dominira, odveo raspali Klivlend do finala i evo ga sa 35 i dalje na vrhuncu.

A ovaj tekst, vidi se da mu je glavni cilj da umanji vrednost Lebronu. Kao da ga je neki komentator odavde pisao.

nista o nicemu

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lola, 20. maj 2020 15:07) # Link komentara

MJ je GOAT. Prihvati to.

Sid

pre 3 godine

I sva 3 zakucavanja ceo korak ispred linije,ali ceo korak! Komentatori su poludeli na dzordanovo kucanje tek na usporenom snimku na kontestu posto je dok je leteo drzao ruku pored tela pa zakucao,naravno da niko ne pominje Janisa jer je sve to vec vidjeno,Jordan je zakucao u igri isto jedan korak ispred. Poenta je da nijedno kucanje Janisa nije bilo iza linije a svojom rukom je dohvatio obruc,Jordan je skocio daleko vise. Jedini koji peni si ti i to vec duze vremena sto sam tvoj nik govori :) @Jaran Vins igra za Atlantu,ne znam zasto ga pominjes!!! Dzeferson jer je cuvao Dzordana sa Kidom i dobio 45,ako ne znas sta je poenta ne komentarisi.

Maestro

pre 3 godine

Pričajte šta hoćete, ali Džon Stokton bi uvek trebao da se nađe na ovim listama, što po statistici, što po svim ostalim parametrima... Sad, što je doživljavao basket kao posao i on je tu da odradi smenu, izgledao je kao neki radnik iz kancelarije, takvi su mu bili i intervjui, uvek sa kratkim odgovorima, jednostavno nikad nije bio neki igrač da tera rijaliti van terena, kao što se danas tera. Mislim da se NBA dosta ogrešio o njega i jako mi je žao, što ga nikad ne pominju na listama, a zaslužio je što kao igrač, što kao osoba.

Aleksa

pre 3 godine

Karim je u finalu 83. godine počišćen od Filadelfije i Mouzesa Malouna sa 4-0, tako da njegova kandidatura za titulu ima ozbiljnu mrlju u tom smislu.

Straight Outta München

pre 3 godine

teta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42

Poluigraci??? Koji su to po tebi poluigraci? Oni ooji su osvojili 3 ili vise titula, bili MVP Finala i imaju preko 30 hiljada poena. Imenuj da vidimo ko su to “poluigraci” na ovoj listi. Realno u top 30 na ovoj listi nema poluigraca.

Stari basketas

pre 3 godine

GOAT u sportu moze biti samo fudbaler, s obzorom na neuporedivu konkurenciju, rasirenost tog sporta, njegovu "prirodnost" (svi se sportovi "uce" od osnova, fudbal je "najbrzi" u tom smislu i ne zahteva neke posebne fizikalije (visinu npr., crnicu su prirodno bolji sprinteri, belci plivaci))

Miodrag

pre 3 godine

Samo mogu da se slozim sto se tice Jordana, no popularizaija, brend, globalizacija kosarke sasvim sigurno nije njegovo delo.
Tu NBA ima nda zahvali pokojnom Sternu. Naravno i tehnoloskom napretku, televizje i komunikacija pre svega.
Pa 80ih smo na VHS sacekivali utakmice, preko Sarajeva, ili JaATom poznatog pirata tada, ili JATom cetvrtkom, dolazile su kasete u Beograd sa 4-5 dana zakasnjenja. Onda je DSF poceo da daje jucerasnje utakmice u skracenom formatu. Ne secam se da smo mogli da uhvatimo ovde ikakav sat sa NBA utakmicama sve do 90ih.

gistro

pre 3 godine

@(Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Samo ti postavljaj linkove i ljudi ce lakse shvatiti da lazes. Posto si me zainatio, nasao sam na Jutjubu da je Janis postigao TRI kosa sa linije slobodnih bacanja od koji je samo jedan gde kako lazes jedan metar unutra. To je onaj za koji si rekao da je i Dzordanka zakucala sa slicane udaljenosti i pozicije, gde jos jednom lazes jer je taj kos Dzordanka zakucala SA METAR unutar linije slobodnih bacanja. Ostala dva Janisa su tacno sa linije za slobodna bacanja. Jedan je protiv Indijane a jedan protiv Detroita. Lako se pro erava tvoja LAŽ. Tu je doduse i Lebron sa zakucavanjem uzivo, za razliku od tvoje Dzordanke.
Eto ti dokaza a ti se i dalje bavi time kako je bitno to kako je Dzordanka drzala ruku dok je zakucavala!!!!

ognjen

pre 3 godine

Nikad vise nece biti covek kao Majkl Dzordan. That Black Cat, Black Jesus, Superman. A tako je na svakoj utakmici postajao Bozanstvo.

Vucko

pre 3 godine

Dobar tekst, bio bi odlican da niste nepravedno izostavili Kobija, a mogli ste i za Lebrona da napisete osvrt o njegovoj dosadasnjoj karijeri, bez pozicioniranja na listi.

WillyWonka

pre 3 godine

Opet ista tema i opet se otvara rasprava. Pratim košarku već dugo, ali opet, nisam gledao Rasela i Vilta, pa kako da budem objektivan i kako da se uopšte usudim da kažem GOAT je taj i taj. Pratim NBA od Džabarove ere, pa sve dosad i mogu reći da je igrač kojeg sam najviše volio gledati bio Medžik Džonson, bio je jedinstven, inteligentan, nepredvidiv, nije bio fizički dominantan, ali je bio košarkaški dominantan. Ako smijem reći, nakon njega se dugo nije pojavio niko sličan, sve do pojave Jokića, koji tek treba da se dokaže.
E sad da kažem nešto o tome kako se danas ne igraju odbrane. Pogledajte ovaj video klip sa Džabarom i recite mi šta vidite? Čovjek šeta kroz reket, svi se sklanjaju. Toliko o tome kako su se nekad igrale odbrane.

Sid

pre 3 godine

@Najkl moja prva dva komentara na ovoj vesti 26:0 i 58:0 sto ti nikada neces imati i cik pogodi sta,nisu o Dzordanu vec su pohvala drugim igracima za razliku od tvojih opsesivnih komentara koji se granice sa ludilom :) Kao sto je izjavio Lebron za sebe "Ja sam student kosarke,koji je proucavao istoriju" pa tako sam i ja proucio Wilta,Rusella i druge. Ovo su izjave Lebrona "Wilt bi dominirao u bilo kojoj eri" "Dzeri West bi danas imao 24-27p i 8 asistencija" za razliku od njegovih fanova koji pljuju onako kako ti pljujes Dzordana. Pricas kako mladi Dzordan sa Orlando Wooldridzom nije mogo da pobedi 5hof Celticsa a Medzik nije osvojio ni kada mu je Wooldridz bio sesti igrac a ne najbolji saigrac. Bird je isto imao paklen tim,njegov saigrac maxvell je bio mvp finala prvi put,Denis Johnson je bio mvp finala sa Sijetlom pre Bostona izmedju ostalih. Dovoljno je videti nacin igre Bad Boysa protiv Dzordana i to sto je liga pokrala Pistonse protiv Lejkersa,gde je Thomas igrao na jednoj nozi a James Whorty bio mvp. Dva tima ciji su igraci uhvatili prajm 90tih su 80tih dobijali LAL..finix i hjuston a Juta zamalo.

Sid

pre 3 godine

Cika Sid 32:0 i 80:0 prva dva komentara,tako se to radi Najkle,ne pljuvati druge vec sa respektom govoriti i uvazavati legende!!! Licis mi na onog sto vodi kanal "the universe galaxy" koji je poceo da urla posle debate sa mnom,jer pored toga sto sam ga unistio nisam vredjao druge igrace sto je on ocekivao i pokazao sam mu da znam vise o njegovim omiljenim igracima nego on sam :))

Ostin A

pre 3 godine

Upravo ja na ovaj način pokušavam drugarima da objasnim šta je sve potrebno osim statistike Đokoviću da bude GOAT.

Jer da gledamo titule, broj pobeda/poraza, MVP lige... Bil Rasel je na papiru definitivno GOAT. 5 MVP nagrada, 11 titula, samo 1x poražen u finalu, a samo 2x u svojoj karijeri nije uzeo titulu. Da ne spominjem da je u zadnje 2 titule bio i igrač i trener (danas je to za nezamislivo). I da je samo te zadnje sezone postojala MVP finala nagrada. A tada je već imao 35+ godina.

Sa druge strane opet u to vreme je ligom i statistikama dominirao Vilt Čejmbrlent. A siguran sam da bi obojicu i Džordan i LeBron Džejms razvalili 1 na 1.

roarrr

pre 3 godine

Zasto bi se kod nas toliko pisalo o americkoj kosarkaskoj ligi ? Sto im dajemo publicitet ? Jel oni pisu o nama, o ABA ligi, o srpskoj ligi ?

Gorila

pre 3 godine

Individualna statistika, titule, MVP zvanja, MVP u finalima, zvanje odbrambenog igraca godine, su neki parametri po kojima se moze racunati zvanje GOATa.

Nenad ali onaj drugi

pre 3 godine

@Outsider pravi
Vako
2 dnevno će reći oko 700 godišnje. Znači za 30 godina bez problema preko 20.000.
Naravno da je preterao kad je to rekao. Debelo. ?

Dvorska budala

pre 3 godine

Svakako je najbolji od svih Njegovo Leteće Visočanstvo
Michael Jordan
MJ23
Ostalo je GRAŠAK.
(Boto, 20. maj 2020 14:18)

Veličanstvo je titula kralja i kraljice, odnosno cara i carice.

Izraz visočanstvo (ili visost) upotrebljava se za prinčeve i princeze.

Džordan je princ a LeBron je veličanstvo.

zzz

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..

srb

pre 3 godine

Mislim da su jedini u debati za GOAT-a LeBron i Jordan, i to samo iz razloga što su njih dvojica jedini koji se na svim GOAT listama nalaze u top 3. Personalno, Jordan je GOAT.

opt1mus

pre 3 godine

Ovako,mislim da je ovo moje vidjenje objektivno:Ne bih se bas slozio da titule u ekipnim sportovima treba pripisivati kao individualna priznanja,pa i sam Dzordan je rekao da je to glupo i da treba praviti listu o najboljem timu svih vremena jer je timski sport a ne o najboljim igracima.Bilo kako bilo,cinjenica je da Dzordan sigurno ne bi nista uradio bez svojih saigraca sto se i vidi po tome da je imao 0 titula u NBA a onda je dosao Pipen.E sad,indivdualno,statisticki,Lebron je bolji igrac.Smijesno je porediti Lebronove timove sa Dzordanovim Bulsima.Zamislite osvojiti titulu sa Klivlendom posle 3:1(prvi put se to desilo u istoriji) i to na terenu tima koji je imao 70 pobjeda u sezoni.Ili uci u 8 finala za redom.E sad,ja znam da svi mi volimo Dzordana i da smo odrasli uz njega i sve ostalo,mozemo da pricamo kojeg igraca vise volimo,ali bolji je Lebron.Moramo biti fer i priznati to.
Jer jednostavno ne postoji parametar po kojem bi konstatovali da je Dzordan bolji.Mozemo da kazem elegantniji,legendarniji,popularniji,jednostavno ikona,ali ne i bolji igrac.Pozdrav

Fox

pre 3 godine

Niti je Mekgrejdi ikada vazio za najboljeg igraca na svetu, niti bilo ko normalan smatra da je Robert Ori ispred Ti Meka na GOAT listi. Ko vam pise ove clanke? Gde je Kobi? Najbolji igrac od Dzordana na ovamo, ni reci o njemu?

Karim Abdul Dzabar

pre 3 godine

U kojim statistikama je Jordan najbolji? Jel dao najvise koseva u NBA? Da li je dao najvise koseva na jednoj utakmici? Da li ima najvise skokova u NBA? Da li ima najvise blokada u NBA? Da li ima najvise asistencija u istoriji NBA? Modza najvise ukradenih lopti ima? Da li je osvojio najvise titula u NBA?
???

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.
(Goran
U pravu si, Dzordan je u posebnoj kategoriji i jedini je u njoj. Ta kategorija se zove NAJPRECENJENIJI IGRAC SVIH VREMENA !!
Dzordan jeste vrhunski kosarkas ali je kosarkas oko kojeg je ispletena jedna bajka da je to cudo jedno. Evo jedan mali primer. Kada je svojevremeno na takmicenju u zakucavanju zakucao sa linije slobodnih bacanja, o tom potezu se pricalo u svim mogucim superlativima. Cak je i dobio onaj naziv "leteci"!!!!! A na tom zakucavanju je recimo uzeo zalet skroz sa drugog kraja terena. Zamalo da su mu otvorili vrata hale da uzme zalet van hale. Prosle godine je recimo Antetekumpo zakucao sa linije slobodnih bacanja i to u "zivoj" utakmici a ne na takmicenju, gde je presekao loptu protivnickom igracu i u kontri je zakucao sa istog mesta gde je i ovaj svojevremeno. O tom potezu Antetekumpa se skoro pa i nije pricalo?!?!!! To je samo jedan primer kako se od onog pravile nekakve bajke!!!
Drago mi je da su najzad u tu pricu ubacili Dzabara. Kosarkasa koji je zaista bio neprikosnoven i kao mlad igrac i kao NBA igrac. Daleko vise zasluzuje naziv GOAT od ovog kojeg je NAJK uzdigao marketinski kao da je ko zna sta.

Vukk

pre 3 godine

Mislim da se vrhunski razumijem u kosarku i po mom ukusu neprikosnoven je Dzordan, zatim Medzik, Kobi, Cemberlend u drugom novou. I na trecem Rasel, Dzabar, Lebron, Rasel i td. Marketing ubija sa Lebronom, televiziske kuce i td a realno nije ni primaci Kobiju i Medziku npr. Prosto je morao da ide u druge klubove, puno finala je izgubio i nema tu leprsavost, kosarkasku klasu kao npr Kobi, niti tan instikt ubice u prelomnim trenucima cesto.

Aleksa

pre 3 godine

Karim je u finalu 83. godine počišćen od Filadelfije i Mouzesa Malouna sa 4-0, tako da njegova kandidatura za titulu ima ozbiljnu mrlju u tom smislu.

Zoki

pre 3 godine

Ali najjači su ovi sa "Lebrona guraju od početka karijere".

Šta, da nije možda imao vezu u medijima? Tata mu bio direktor? Došlo dete iz najveće bede i naravno da ga niko nije gurao, nego su ljudi u srednjoj školi shvatili da je košarkaško čudo pa su skauti i mediji navalili. Kao sada na Dončića i Zajona, a on je bio i još dominantiji. Pa je onda u NBA nastavio da dominira, odveo raspali Klivlend do finala i evo ga sa 35 i dalje na vrhuncu.

A ovaj tekst, vidi se da mu je glavni cilj da umanji vrednost Lebronu. Kao da ga je neki komentator odavde pisao.

Alek

pre 3 godine

Samo jedan igrač može biti GOAT i jasno je da je to Michael Jordan!
Zašto?
Majkl je prvi igrač koje je ovu igru kompletno pomerio na novu lestvicu bilo da to gledamo kroz prizmu igračkog umeća ili komercijalne moći koju njegov brend vuče!
Da li postoje ofanzivno bolji igrači od njega? Sigurno je da da! Niko nije imao bolji krosover od Ajversona, Horog od Karim Abdul Dzabara, sut od Rej Alena, Snagu od Lebrona....
ali u kombinaciji svih segmenata isplivaće samo jedan igrač koji je imao snagu da igra na oba kraja terena sa takvom strašću i gladju za pobedom!
On je prototip igrača koje zelimo i danas gledamo. Fizički besprekoran, sa vizijom kako se utakmica dobija. Surovi lider! U ostalom da li bi jedan Kobi bio to što jeste da nije imao ispred sebe jednog takvog igrača, isto tako i Lebron. Zašto i dalje pola lige nosi broj 23! MJ je čovek koji je kosarku doveo do savršenstva!
Stvar je ukusa da li ga lično simpatišemo kao osobu. Kao profesionalca moramo svakako!Čovek je pomerio granicu!

JeRemija

pre 3 godine

@scholes

Brajant nije u GOAT priči, pitanje je da li je čovek u top 10 ikada.

Od 5 titula koje je osvojio, za čak 3 je ubedljivo najzaslužniji Šekil O Nil ( 3 puta MVP finala ).

Ostin A

pre 3 godine

Upravo ja na ovaj način pokušavam drugarima da objasnim šta je sve potrebno osim statistike Đokoviću da bude GOAT.

Jer da gledamo titule, broj pobeda/poraza, MVP lige... Bil Rasel je na papiru definitivno GOAT. 5 MVP nagrada, 11 titula, samo 1x poražen u finalu, a samo 2x u svojoj karijeri nije uzeo titulu. Da ne spominjem da je u zadnje 2 titule bio i igrač i trener (danas je to za nezamislivo). I da je samo te zadnje sezone postojala MVP finala nagrada. A tada je već imao 35+ godina.

Sa druge strane opet u to vreme je ligom i statistikama dominirao Vilt Čejmbrlent. A siguran sam da bi obojicu i Džordan i LeBron Džejms razvalili 1 na 1.

Dvorska budala

pre 3 godine

Svakako je najbolji od svih Njegovo Leteće Visočanstvo
Michael Jordan
MJ23
Ostalo je GRAŠAK.
(Boto, 20. maj 2020 14:18)

Veličanstvo je titula kralja i kraljice, odnosno cara i carice.

Izraz visočanstvo (ili visost) upotrebljava se za prinčeve i princeze.

Džordan je princ a LeBron je veličanstvo.

Heisenberg

pre 3 godine

“Medžik je devet puta igrao finale i u GOAT priči zamera mu se što je četiri puta bio poražen, a dva puta dobio „metlu“ u finalima, isto kao i Karimu”.

Ali zato Lebron Dzejms sa 3-6 u finalima se uveliko stavlja na drugo mesto i cak i na prvo!
Odlican tekst, svaka cast za to da se Karim stavi odmah iza Majkla jer realno to i jeste tako da ne znam na osnovu cega je Lebron stavljen ispred njega. Takodje Ervin i Leri, o njima ne treba trositi reci iako je za mene Medzik bolji. Na listi se trebao naci i Kobi Brajant jer je on maltene Dzordan posle Dzordana i osvojio je 5 titula iz 7 finala, i to bez setnje iz kluba u klub. Tek posle ovih legendi moze Lebron, sto svakako nije uopste los rezultat. Da se razumemo, Lebron je vanserijski igrac ali tek posle ovih legendi.

ja

pre 3 godine

Nema šta da se pričao Džordanu - 6 finala, 6 titula, 6 puta MVP finala. Tačka! Nema šta dalje da se razglaba, niti da se drvi o drugim dostignućima. Tek kad neko uradi nešto slično, onda možemo da razmatramo i sve drugo - statistiku, ulogu u defanzivi i u ofanzivi, mentalnu snagu, želju za pobedom, akrobatske sposobnosti, radnu etiku, rekorde i tsl...

roarrr

pre 3 godine

Zasto bi se kod nas toliko pisalo o americkoj kosarkaskoj ligi ? Sto im dajemo publicitet ? Jel oni pisu o nama, o ABA ligi, o srpskoj ligi ?

nista o nicemu

pre 3 godine

Sid
Janis ne skace kao Dzordan? Lik preskocio Hardaveja kad je zakucao pre godinu-dve...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jaran, 20. maj 2020 15:48) # Link komentara


Dzordan leti, Janis skace. Tu je razlika.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!
(Sid,
Sid. Toliko si se uzivio u tome da glorifikujes Dzordanku da si poveo da "preskaces" !!!! Kao prvo, nemoj da lazes da Janis nije zakucao kao Dzordan sa linije za slobodna bacanja, jer je decko to uradio u utakmici a ne na takmicenju kao ovaj tvoj. Kao drugo, ja nigde nisam rekao da je Dzordan "napravio korake"(jer korake je nemoguce napraviti na takmicenju gde je sve dozvoljeno!!!), vec sam rekao da je tvojoj Dzordanki bila potrebna cela hala kao zaletiste da vi izveo to za razliku od Janisa !!! Da li si ukapirai sada sta sam ja ptedhodno napisao?!?
Prestani vise sa glupim komentarima. Dojadio si vise sa velicanjem.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Samo ti postavljaj linkove i ljudi ce lakse shvatiti da lazes. Posto si me zainatio, nasao sam na Jutjubu da je Janis postigao TRI kosa sa linije slobodnih bacanja od koji je samo jedan gde kako lazes jedan metar unutra. To je onaj za koji si rekao da je i Dzordanka zakucala sa slicane udaljenosti i pozicije, gde jos jednom lazes jer je taj kos Dzordanka zakucala SA METAR unutar linije slobodnih bacanja. Ostala dva Janisa su tacno sa linije za slobodna bacanja. Jedan je protiv Indijane a jedan protiv Detroita. Lako se pro erava tvoja LAŽ. Tu je doduse i Lebron sa zakucavanjem uzivo, za razliku od tvoje Dzordanke.
Eto ti dokaza a ti se i dalje bavi time kako je bitno to kako je Dzordanka drzala ruku dok je zakucavala!!!!

Stari basketas

pre 3 godine

GOAT u sportu moze biti samo fudbaler, s obzorom na neuporedivu konkurenciju, rasirenost tog sporta, njegovu "prirodnost" (svi se sportovi "uce" od osnova, fudbal je "najbrzi" u tom smislu i ne zahteva neke posebne fizikalije (visinu npr., crnicu su prirodno bolji sprinteri, belci plivaci))

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Najkompletniji igrač od svih nabrojanih je Magic.Jedini koji je mogao da igra sve pozicije 30 godina pre svih,te je za mene on GOAT.

Straight Outta München

pre 3 godine

teta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42

Poluigraci??? Koji su to po tebi poluigraci? Oni ooji su osvojili 3 ili vise titula, bili MVP Finala i imaju preko 30 hiljada poena. Imenuj da vidimo ko su to “poluigraci” na ovoj listi. Realno u top 30 na ovoj listi nema poluigraca.

Daa

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.
(Sid
Nemoj samo pena na usta da ti krene. Ja nista nisam slagao. Samo sam naveo podatak da je po vama dzordankama Bil Raselovih 11 finala i 11 titula MANJE od Dzordankina 6 finala i 6 titula !!!! Znaci nigde nisam napisao da je Rasel imao 11 od 11 vec tacno ono sto sam napisao!!! Znaci ti si taj koji je zabagovao i lagao. Pod dva, lazes da je Janis IMAO CEO TEREN kada je zakucao sa linije slobodnih bacanja vec je presekao napad sa svoje polovine i krenuo u kontru. Sa igracem na ledjima(sto bi se reklo). Lazes i to da je bio JEDAN metar unutar linije, vec mozda malo sto se ne moze kontrolisati dok je ziva igra u pitanju. Tvojoj Dzordanki su za malo otvorili ulazna vrata hale koliko mu je trebao zalet. Pod dva Dzordanka nije bila ni prva ni poslednja koja je to uradila, ali su mitomani kao ti ucinili da od toga naprave nekakvo cudo i nekakav "let". A dokaz tome je i tvoja recenica gde pominjes nekakvu "ruku koja je bila pozadi?!?!" kao da time zelis dati na jos vecoj vaznosti njegovom zakucavanju sto je ravno....nece mi objaviti komentar ako kazem sta!!!

sgdp

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Darko, 20. maj 2020 12:41)

Ovo je već prevelika priča "šta bi bilo, kad bi bilo". Otkud znaš da mu ne bi srce otkazalo u 25-oj godini upravo zbog toga što bi ga treneri dovodili do granica izdržljivosti, a i ovako je imao problema sa srcem i od toga i umro. U tom slučaju ne bi mogao ni da primiriše priči o GOAT-u.

WillyWonka

pre 3 godine

Opet ista tema i opet se otvara rasprava. Pratim košarku već dugo, ali opet, nisam gledao Rasela i Vilta, pa kako da budem objektivan i kako da se uopšte usudim da kažem GOAT je taj i taj. Pratim NBA od Džabarove ere, pa sve dosad i mogu reći da je igrač kojeg sam najviše volio gledati bio Medžik Džonson, bio je jedinstven, inteligentan, nepredvidiv, nije bio fizički dominantan, ali je bio košarkaški dominantan. Ako smijem reći, nakon njega se dugo nije pojavio niko sličan, sve do pojave Jokića, koji tek treba da se dokaže.
E sad da kažem nešto o tome kako se danas ne igraju odbrane. Pogledajte ovaj video klip sa Džabarom i recite mi šta vidite? Čovjek šeta kroz reket, svi se sklanjaju. Toliko o tome kako su se nekad igrale odbrane.

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .
(Danilo,
Bil Rasel kojeg si pomenuo je usao u 11 finala i svih 11 osvojio. Ili su ta 11 finala i 11 titula manje od ovi 6 "velicanstvenih" finala Jordana?!?! Po vama Jordanovcima ispada da je to tako!!!

dino menegin

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.

Milan K.

pre 3 godine

Samo dva igraca mogu da budu GOAT zbog svoje superiornosti. To su Wilt Chemberlen i M. Jordan. Svi drugi su u poredjenju sa njima samo odlichni igraci. Cemberlen je bio totalno cudo od igraca. Njega je bilo nemoguce zaustaviti. Isto tako i M. Jordan. Tako da su sve ove price suvisne.

Goran

pre 3 godine

Dzordan je posebna kategorija i za sada je jedini u njoj. Zovite je GOAT ili kako god hocete. Sledeca kategorija su igraci poput Medzika, Lebrona i slicno.

Danilo

pre 3 godine

Vilt je cudo prirode ,al njega je ustupovao Bil Rase,Dzbabar gomila trofej ,Medzik sinonim lepote u igri .Mesjutim Dzordan je neponovljiv usao je u 6 finala i sva ta finala je dobio .To su veliki igracki al nikk nije imao zeljz za pobedom kao Dzordan .

Jaran

pre 3 godine

vince carter
Baki, uzmem da proverim one h2h statistike zbog Hakima i jel znas cega se setim? Tvojih izjava kako je penzioner MJ unistavao Novickog!

Dirk 3 - 0 Dzordan

Dirk: 27.3ppg
Dzordan: 17.7ppg

NAJKL Dzordan

pre 3 godine

Sid
Evo ga ovo dete opet i opet iopet. Brani Dzordanku kao da mu je tata. Vadi nekakve statistike i uporedjenja. A nije dete ni gledalo Dzordanku.

Jaran

pre 3 godine

Gambeeet
Hakim ima bolji medjusobni skor, 13-10 protiv Dzordana. Bas me zanima kakav ce sad izgovor da smisle u Dzordanovu odbranu...

ognjen

pre 3 godine

Nikad vise nece biti covek kao Majkl Dzordan. That Black Cat, Black Jesus, Superman. A tako je na svakoj utakmici postajao Bozanstvo.

...

pre 3 godine

Odlican tekst i onda ovo:
"Raselu se zamera što nikada nije bio MVP finala u 11 pobedničkih pohoda i zanimljivo je da se nagrada za MVP finala zove upravo po njemu."

Nagrada za MVP finala je uvedena u godini poslednje Raselove titule i sezone uopste (1969), i te godine je dobio Dzeri Vest kao clan porazenog tima sto se nikada vise nije ponovilo. Imao je 38 poena u proseku i tripl dabl sa 40 poena u sedmom mecu. Istina, Rasel verovatno ne bi dobio nagradu i da je dodeljena Bostonu iako je imao prosecno 21 skok i 5 asistencija uz 9 poena, jer je Havlicek imao 28 poena, 11 skokova i 4 asistencije po mecu. Ipak, reci da mu neko "zamera" sto nije osvojio nepostojecu nagradu je previse.

stanke...

pre 3 godine

Svaka čast svima, sta god da su osvojili, nikada nece biti kao Dzordan, Rossi, Vuds, Federer, jer jednostavno oni su sport koji su igrali doveli do savršenstva...verovatno, da ne kažem sigurno,i Rossievi i Federerovi rekordi ce biti oboreni, ali njihova popularnost nikada...

brana

pre 3 godine

Samo pitam,da li je ovo podvlačenje neke crte i odjava čovečanstva pa se odjednom proglašavaju najbolji sportisti ikada u raznim sportovima?Jel to mozda kraj,nema više?

8 putnik

pre 3 godine

Lepo si Marko sve napisao samo gde su ti Rasko Katic i Gagic??
(Bice Kalemegdan, 20. maj 2020 10:29)

Odmah posle Adama Morisona i Avodzobija... mrtva trka izmedju njih...

manuginobili

pre 3 godine

Kod ovakvih listi jedino je jasno ko je broj jedan,MJ-o ostalima se moze diskutovati...bode mi oci LeBron na drugom mjestu,tog covjeka toliko guraju od pocetka karijere pa sve do danas da je to nevjerovatno...sve u vezi njega je nekako vjestacki,prenapuhano,preuvelicano,tako i ovo...po cemu je on bolji od recimo Jabbara volio bih da mi neko objasni?!...ima 3-6 u finalima(relano 2-7 jer ono protiv San Antonia je bukvalno cudo),jeste top ten ili top 5 maximalno,nemam nista protiv njega ali gura da se tamo gdje mu nije mjesto realno...jos samo nesto,za ove mladje sto vide Wiltove rekorde koji djeluju vanzemaljski i cude se kako ga rijetko spominju u ovakvim GOAT konverzacijama-Wilt u playoffu ima prosjek 22,5 koseva,ako ne vjerujete provjerite...a playoff je ono sto se broji i sto se pamti a ne regularna sezona,evo jos samo jedan primjer zasto je Jordan najveci-statistika broja utakmica sa 40+ koseva u playoffu,Jordan takvih ima 38 a drugi na toj listi je Jerry West sa 20...real GOAT!

sir oliver

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)
Zato sto se mnogi ne secaju toga, cak i oni koji su ih pratili, ostali su zasenjeni Dzordanom i prenosima na 3 kanalu! Imao sam srecu, pa sam zbog Olimpijade zimske imao satelitsku tv u Sa jos '83 i gledao pomenutu dvojicu cesto! I jedan i drugi, bar za mene, bolji, korisniji i kompletniji igraci od Dzordana! Mogli su igrati na svim pozicijama u timu uspesno! Izgubljene utakmice nisu nikakvo merilo!

nista o nicemu

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lola, 20. maj 2020 15:07) # Link komentara

MJ je GOAT. Prihvati to.

Sid

pre 3 godine

Penzioner Dzordan je sasuo 41 poen tadasnjem all staru Shawn Marionu i 45 tadasnjoj najboljoj defanzivi finalistima Netsima sa Prajm Kiddom,plus dzefersonu. "Sid" nije rekao da je Dzordan unistavao Dirka posto je ovaj krilni centar,kapiras? Ali u mecu kada je protiv prvoplasiranog Dalasa sa 60 pobeda sasuo 30 poena kada su izgubili u produzecima imao je fenomenalan potez na Dirku.

HARIS

pre 3 godine

Znam sta nije bajo moj,Nolo,MJ,Mesi lebe mekani
(Goran Loznica, 20. maj 2020 10:27)

To 'bajo moj' je bilo popularno prije 6-7 god.

CJC

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43)

Idi pokrij se ušima i ne brukaj se, Leri je za 13 godina svoje karijere uvek bio faktor u ligi, ili titula ili finale u najgorem slučaju finale konferencije ili drugo kolo plej ofa. Plus je morao da igra protiv Ervingovih 76ersa, Showtime Lakersa, Jordana u usponu, Bad Boys Pistonsa...do kraja karijere je bio bitan igrač. Kobijevih poslednjih 6 sezona je za bogu plakati, imao je i posle odlaska Šeka par loših sezona. Šek je takodje poslednjih par sezona pravio cirkus od sebe. I da, osvajali su titule u naslabijoj eri NBA 1998-2008.

Sreten Zujkic

pre 3 godine

Jezivo je koliko je Vilt potcenjen u tim goat pricama, pre svega na racuna Dzabara. Stvarno je steta sto se nije vodila statistika potpuno tada kao danas i sto nema snimaka mnogih utakmica, ali ono sto sam citao o Viltu je kao da citas strip o super heroju nekom, neke stvari deluju potpuno neverovatne, a zaista verujem da jeste bilo tako. I zbog nedostatka konkretnog dokumentovanja onda se olako preskoci i ono sto jeste dokumentovano, a to su po sebi skroz ludi podaci...

CJC

pre 3 godine

Ok, vidim da ovde neki guraju i Brajanta u top5.
Svaka čast Kobiju, sigurno jeste u top 10 igrača svih vremena ali ispred MJ, Birda, Magica, Jabbara i Wilta ne može nikako pre svega jer je igrao u najslabijoj eri NBA 1998-2010 (Tad je i osvojio sve titule).
Liga je posle odlaska Jordana bila krš, prvo zato što je u ligu ušlo nekoliko novih timova i kvalitet je drastično opao ( pa danas Kavaj odmara kad mu se ne igra). Igrački kadar isto slab, crno doba za Amerikance, 1998-2008 uzeli samo OI 2000-te.
Uporedite taj period NBA i period 1980-1998, pa kakve su samo legende otisle u penziju bez prstena.
I zbog toga su ove Jordanove titule jos vrednije, on u finalu nije igrao protiv Howarda i sličnih.

Tonyy

pre 3 godine

Ovakve liste nemaju smisla, jer mozes uporediti puno razlicitih stvari. Kao i u fudbalu, ako gledamo ko je napravio najvecu karijeru, onda ispod Mesija i Ronalda treba biti 10 praznih mesta. Jer su konstantni 15 godina. Ako gledamo igrace individualno koliko su dobri na vrhuncu, onda je Ronaldinjo jedan od najboljih svih vremena. A ne mozes mu karijeru koja je trajala 3 sezone na tom top nivou porediti sa Mesijevom. Ali kvalitet mozes. Onda su i Ronaldo Brazilac, Anri, Zidan, Maradona i mnogi drugi u igri jer se njihove sezone na vrhuncu apsolutno mogu porediti sa Mesijem i Ronaldom. Samo sto ova dvojica imaju takvih 15 sezona. Tako je i u kosarci. Mekgrejdi je nesto kao Ronaldinjo u fudbalu. Najatraktivniji kosarkas, ono je bilo savrsenstvo kada je bio u top formi. I takav nista nije losiji ni od Dzordana ni od Lebrona ni od Kobija. Ali imao je tesku povredu, imao je samo dve ili tri top sezone i to je to. A nabrojani 15 takvih sezona. Kada se prave ovakva poredjenja treba jasno reci sta konkretno poredis.

Sid

pre 3 godine

@optimus jel Dzordan sa prelosim Bullsima trebao da osvoji titulu u te prve 3 godine i pobedi sampione Celticse. Da te podsetim da je Lebron igrao u 3x slabijoj konferenciji i onda u finalu takodje bio pociscen. Da je Klivlend bio na zapadu u prvom kolu bi sreli Spurse! Pipen je dosao kao ruki,ne kao superstar...Wejd je vec bio superstar a Kajri Irving je unistio Karija u finalu i bio drugi najbolji igrac finala,skoro pa jednako je zasluzan za preokret sa 33ppg nakon game 2 i sa 41poenom uz 70% suta u mecu broj 5 ili 6! Cuo sam sta Lebron misli o Dzordanu kao kosarkasu i kao lideru pa zato necu da govorim nista protiv njega jer covek ima IQ. Postoje mnogi segmenti gde je MJ superiorniji Post igra,fadeway,footwork,jump shoot,driblinzi,prvi korak,hang time,defanziva..mislim da se skokovi sada i onda ne mogu nikako uporedjivati,lebron je bolji passer ali i to je MJ odlicno radio kad treba.

cccc

pre 3 godine

Dzordan,i to je kraj svake price,kako neko moze da kaze da je Lebron bolji,taj se ne razume u sport.Ljudi Dzordan je batalio kosarku na vrhuncu karijere i nije igrao 2 sezone,da bi se posle vratio i osvvojio jos 3 prstena,osvojio bi on jos 1 sigurno u jendoj od te 2 sezone kada je batalio,govori li vam to nesto
Statistika : 1072 utakmice,38 minuta po utakmici,jedini on i Wilt imaju 30+ poena u proseku tokom cele karijere,i pazite sada u ovome se racuna i vreme provedeno u Wizzardsima :),znaci zamislite sada da je odigrao te 2 sezone u Cikagu kada je bio najbolji i da nije igrao ove u Wizzardsima.Znaci imao bi sigurno 7 prstenova,i statistiku koju gledate jos brutalniju nego sto jeste.E to vam je Dzordan deco.Da nije prekidao,bio bi jos veci,mada eto,sa svim tim opet je daleko najbolji i mozda ga neko i stigne i prestigne i voleo bih da gledam boljeg od njega da ponovo uzivam u kosarci i nadam se da ce biti,da cu gledati nekoga ko ce dominirati kao on i da ce neko osvojiti 7 uzastopno i da ce dominirati kao Majkl,onako kulturno,sampionski.Ne cine Majkla titule najvecim ikada,cini ga njegova igra i doprinos istoj.
Po meni
1.Majkl Dzordan 1072 utakmice,38 min po utakmici,30.1 poena u proseku,6 skokova,5 asistenija,6 prstenova.
2.Wilt Chamberlain 1045 utakmica,45 min po utakmici,30.1 poena u proseku,23 skoka,4 asistencije u proseku,2 prstena
3.Karim Abdul 1560 utakmica,36 min,24 poena,11 skokova,6 prstenova

Back in Black

pre 3 godine

Zbog tog GOAT,MVP,Trpl dabl,forsiranja licne statistike i ako taj igrac sa svojim timom izgubi današnji NBA više lici na cirkus nego pravu kosarku.Najgore je sto su za sve to krivi Americki mediji i njihovi sportski novinari pretvorili su kosarku u pravi cirkus.Klasicni primer je neverovatno forsiranje na silu Zejona Vilijamsa znaci covek postigne 15 poena a neki njegov saigrac preko 35 ali highlights na recimo NBA TV samo Zejon.Znaci po dva sata se prica o njemu,jeste on cudo od igraca,ali toliko forsiranje je stvarno preterano.Znaci u Americi se o NBA o svemu prica samo ne o timskoj kosarci.Recimo Šak i Barkli koji dok se zezaju su baš zanimljivi kada se uozbilje nalupaju se gluposti kao da nikada nisu igrali kosarku.Recimo kako su savetovali Embida da je malo za njega 25 poena da on mora da ima preko 30 a Fila je u to vreme pobedjivala,pa kakve veze koliko on ima poena.Ali jednostavno forsira se samo licna statistika prave se neki vestacki superstarovi.Za njih bi bilo smrt da se pojavi neki tim koji ce timskom igrom da osvoji prsten.Nisu oni bas gotivili San Antonio koji je na evrposki nacin osvajao NBA.Danakan,Parker i Ginobili nisu igraci koji njima odgovaraju,da je tu bio recimo neki Harden ili Lebron to bi vec bila neka druga prica.Zato danas imamo rukije koji se ponašaju kao da su jedini na parketu to je 80-tih i 90 bilo nezamislivo.

Darko

pre 3 godine

Wilt Čemberlen bi danas imao 30 skokova , 30 poena , i jedno 7,8 blokada po mečui asistencija , čovjek koji je sa 60 godina podizao iz bendža 150 kg , a šek na vrhuncu primjera radi podizao je 140 . Odraz metar , a težina od 125 pa do 145 kg u kasnijim godina , a brz kao gepard . Dakle sa strucnjacima i trenerima koji danas disu za vrat igračima ne bi li ih napravili boljim Wilt bi bio još bolji , strahopoštovanje za njega.

Pera

pre 3 godine

Moze da se raspravlja samo ko je najbolji posle Jordana. Devedesete su ubedljivo najbolja era NBA lige.. Mogao je Bil Rasel da ima i 20 titula, al' tad je NBA bila prakticno folklor u odnosu na osamdesete, devedesete itd.. Dzejms po meni nije ni u top 5 najboljih.. Ne znam zasto, ali ESPN dosta potcenio Kobija. Po meni jedini koji je bio priblizno dobar kao i Dzordan je Kobi. Dzabar, Cemberlejn.. bi danas bili na nivou Janisa, samo jos bolji zbog svojih tehnickih mogucnosti, Janis pre svega igra na cistu snagu i koristi svoj atleticizam maksimalno. A da napravi nesto konkretno niti ume niti moze, zato onako lako i pukli prosle godine, a puci ce i ove. Dejvis je za njega recimo pojam. U svakom aspektu bolji, osim te sirove snage. Sek bi recimo danas razgrcao redom po reketu, jer ako je Jokic ovoliko dominantan, mogu samo da zamislim njega. Sta bi Hjuston branio protiv Seka kad nemaju jednog igraca preko 2 metra. Sek bi urnisao i Janisa. Ali nije samo ni do igraca, da je Lebron imao recimo Fila Dzeksona na klupi, a ne nekog Spolstru tamo ili Lua, verovatno bi i on imao sad minimum dve, tri titule vise. Fil i sam rek'o da je otisao u Lejkerse jer je u Kobiju imao novog Dzordana. Lebron bi verovatno isto prosao kao i Kobi kod Fila. Dzordan je bio dominantan, ali kad se lomilo Fil je odredjivao sta ce da se radi, a ne Dzordan. A i sam Dzordan, kad je akcija crtana za njega znao je da kaze, ocekivace to, idemo na Kera ili Kukoca.. Lebron nije takav.

Sid

pre 3 godine

Najkle samo ti nastavi samo ces jos vise pribliziti Dzordana ljudima :)) Janis nikada nije zakucao sa linije za slobodna bacanja kao prvo,kao drugo Janis ne skace kao Dzordan ali ima preduge ruke,drugo Dzordan nije uopste napravio korake kada je zakucao za razliku od Lavina na primer,a sad pogledaj odakle se zaleteo Doktor Dzej 70tih..pa isto kao i MJ. MJ je jos na koledzu protiv Len Biasa imao kucanje za anale i uopste nije fora u tome sto je skocio sa linije bacanja vec ono sto se tek videlo u usporenom snimku,covek je povukao ruku nazad i zakucao u stilu sto je prelepo izgledalo. MJ sa Lejkersima nikada ne bi izgubio od Finixa 90te niti bi Bird i Medzik uzeli titule sa Bullsima 1984-90,smesan si!!!

Znači Haoos (čisto onako komentar)

pre 3 godine

Meni nije jasno po cemu je to Brajant bolji od Lebrona sem po broju titula koje mu je doneo Sek. MJ je veci od Lebrona, ali tvrditi da je Brajant veci je smesno. Ovde uglavnom stariji ljudi komentarisu koji nikako da prezale za mladoscu, sve je bilo bolje u njihovo vreme i slicni mitovi
(Daa, 20. maj 2020 15:48)

Bolji je šuter što naravno statistika ne kaže, jer je Kobi nažalost baš preterivao sa šutevima i silio prečesto ali ko ga je gledao, jasno je to, odbrana takođe, 1 na 1, Kobi je u top 10 najboljih defanzivaca ikada, to definitivno, zastrašujuće je taj njegov deo igre slabo pominjan.
Ovo ti kažem kao najveći mogući obožavatelj Lebrona.
Samo realno pričajmo.

Sid

pre 3 godine

@Najkl moja prva dva komentara na ovoj vesti 26:0 i 58:0 sto ti nikada neces imati i cik pogodi sta,nisu o Dzordanu vec su pohvala drugim igracima za razliku od tvojih opsesivnih komentara koji se granice sa ludilom :) Kao sto je izjavio Lebron za sebe "Ja sam student kosarke,koji je proucavao istoriju" pa tako sam i ja proucio Wilta,Rusella i druge. Ovo su izjave Lebrona "Wilt bi dominirao u bilo kojoj eri" "Dzeri West bi danas imao 24-27p i 8 asistencija" za razliku od njegovih fanova koji pljuju onako kako ti pljujes Dzordana. Pricas kako mladi Dzordan sa Orlando Wooldridzom nije mogo da pobedi 5hof Celticsa a Medzik nije osvojio ni kada mu je Wooldridz bio sesti igrac a ne najbolji saigrac. Bird je isto imao paklen tim,njegov saigrac maxvell je bio mvp finala prvi put,Denis Johnson je bio mvp finala sa Sijetlom pre Bostona izmedju ostalih. Dovoljno je videti nacin igre Bad Boysa protiv Dzordana i to sto je liga pokrala Pistonse protiv Lejkersa,gde je Thomas igrao na jednoj nozi a James Whorty bio mvp. Dva tima ciji su igraci uhvatili prajm 90tih su 80tih dobijali LAL..finix i hjuston a Juta zamalo.

Tuko Salamanka

pre 3 godine

Ti sto mrzis najk patike,vrlo je prosto proveriti da Janis nije zakucao sa linije za slobodna bacanja vec je bio za metar ispred,takodje Dzordan ima isto zakucavanje u mecu sa Finixom iz 1992 godine. @Dzabar hmm Dzordan ima najvise poena u proseku u regularnoj sezoni i playoffu,najvise poena na jednoj playoff utakmici. Mislim da bek suter i ne treba da ima najvise skokova,blokada,asistencija. Dzabar koji je bio centar i igrao 20 godina nema najvise skokova i blokada,sta sa tim? Jordan,Kobi i Garnet su jedini igraci koji su 9x birani u prvu defanzivnu petorku.

Sid

pre 3 godine

@najkl Wrong,Russell je izgubio jedno finale..eto opet si slagao,postavljam linkove gde se vidi kako lazes da je Janis zakucao sa linije bacanja posto je bio ceo metar ispred i imao zalet skoro ceo teren i gde se jasno vidi da su vise bile preduge ruke nego skok ali iz nekog razloga ne objavljuju,takodje na netu je i zakucavanje Majkla Dzordna u samom mecu kao i Janis "Longest dunk ever in a game" i ponovo ponavljam uopste nije bio u pitanju sam skok ppsto je Doktor vec skakao sa tog mesta vec nacin kada je povukao ruku nazad pa zakucao.

.

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)



Bukvalno nijednog nisi pogodio.Sportski pozdrav

2ndplace1stloser

pre 3 godine

Od kad se ulazak u Finale poceo racunati kao monumentalni uspeh? Trofeji za ucestvovanje i slicne gubitnicke kategorije. Cilj igre je pobediti a ne ucestvovati koliko me sluzi logika. Koliko vas pamti ko je bi drugi u trci na 100m u atletici ili 4*100 mesovito u plivanju na bilo kojoj olimpijadi ili SP? Ili si osvojio ili nisi. Drugi, sedmi ili poslednji-nisi osvojio. Niko ne broji ulaske u finala Noletu, Rafi ili Federeru (ili ko je dalje dogurao 3,4 kolo i sl.). Ili si uzeo GS, Masters ili ne. Da li je veci onaj koji je osvojio npr 3 vimbldona u tri pojavljivanja ili onaj koji je uzeo 1 u 10 finala? Jerry West je bio u 8 finala (osvojio samo jednom) pa se ne smatra boljim od Birda ili Duncana koji su bili u manje finala. Tako da te varijante Jordan ispadao u prvim kolima, Lebron nije ni usao u pay off prve 2 godine itd nemaju blage veze. Racuna se da li si ostvario cilj zbog kog igras.

marko djukanovic

pre 3 godine

Rasel je nesumnjivo bio vrhunski igrac i sigurno u top 10 svih vremena,ali je tokom citave karijere bio okruzen mnostvom "fejmera"- od Boba Kuzija,Toma Hejnsona,Sema Dzonsa,Bila Sermana,Kej Si Dzonsa,Dzona Havliceka,samo da pomenem najpoznatije,tako da njegovo mesto u istoriji igre,prevashodno mozemo posmatrati kao mesto "prvog medju jednakima" u najizbalansiranijem timu svih vremena,koji je,sa manjim izmenama,dominirao vise od decenije,usudio bih se reci...i sve to pod komandnom palicom Reda Ojerbaha,jednog od najpriznatijih kosarkaskih stratega svih vremena.

quixver

pre 3 godine

Samo lud covjek moze na GOAT listi staviti Birda ispred Kobija i Shaqa.
Da nije bijelac i da nije postojalo rivalstvo kotirao bi se kao Julius Erving ili slicno..
(zzz, 20. maj 2020 10:43

Bird je najpotcjenjeniji igrac u povijesti jer ga gotovo nitko ne stavlja na drugo mjesto. Da nije bijelac i da ima crnacke fizikalije bio bi uvjerljivo najbolji ikada

Gambeeet

pre 3 godine

@marko djukanovic

Izuzetno mi je drago što je neko pomenuo legendarnog trenera, a potom i GM-a i predsedavajućeg Seltiksa - Reda Ojerbaha, pa čovek ima 16 titula sveukupno u 29 sezona, i ono što je najimpresivnije 13 u 19 sezona od momenta kada je uzeo prvu titulu sa Seltiksima!!! To je rekord koji teško da će ikada pasti (dopunio kolekciju sa još 3 u Birdovoj eri). Što se tiče čisto košarkaškog umeća (kompletan utisak), kao parametra po kojem bih ja birao najbolje svih vremena, tu bi bilo mesta za sledećih 5 velikana: Majkla Džordana, Kobija Brajanta, Medžika Džonsona, Leri Birda i da, Hakima Olajdžuvona (mislim da ga niko nije spomenuo u komentaru), po mom mišljenju najboljeg centra svih vremena, govorimo o čoveku koji je lider po blokadama, među najboljim kradljivcima lopti, ako ne i najbolji od centara, najbolja leđna tehnika svih vremena, dva nestvarna "kvadripl-dabla", jedini čovek koji je izdominirao jednog Šeka, što ofanzivno što defanzivno (da ne pričam šta je radio "Admiralu"), majstror koji ni u ludilu ne može biti van TOP 10 košarkaša ikada, a po umeću kao što rekoh u samom vrhu, centar sa koordinacijom i kretanjem beka, usavršio leđnu tehniku i igru na postu "Crne Mambe" i podučavao ostale velike zvezde, LeBrona i Mela, od centara Hauarda i ostale. Igračina u svakom smislu te reči :DD

Gorila

pre 3 godine

Individualna statistika, titule, MVP zvanja, MVP u finalima, zvanje odbrambenog igraca godine, su neki parametri po kojima se moze racunati zvanje GOATa.

Borko Savic

pre 3 godine

Ne bi nikako trebalo podcenjivati ucinak Dr J i ptice. Dr J je bio prvi letac lige uopste, uz Tompsona. Verovatno bi mu ucinak bio daleko veci da nije najbolje godine proveo u konkurenstkoj ABA ligi. Tamo je bio glavna zvezda i bio ubedljivo najbolje placen igrac, mozda i u obe lige. Bird je imao kosarku u malom prstu i dominirao ligom u, mozda i najjacim godinama NBA-a. Mislim, mozda i gresim, da je igrac sa najvise pogodjenih odlucujucih suteva u istoriji NBA. Sta reci za Vilta? U onoj sezoni kada je bio najbolji asistent lige imao bi bar 10-20 kvadripl-dabla i ko zna koliko u karijeri, da su se tada racunale blokade. Od kad se blokade racunaju,za cetrdeset godina, samo su cetvorica igraca ostvarila kvadr-dabl. Ukupno pet puta.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 3 godine

Šteta je velika što se Medžik i Bird godinama nipodstavaju na nacin sto se na ovim listama ispred njih stavljaju kojekakvi polu igraci.. Moram tako da ih nazovem.
Doprinos pomenutog dvojca je nemjerljiv za kosarku uopste. Ne treba gledati samo brojke.
(dino menegin, 20. maj 2020 10:42)

Bravo za komentar! Ja bih samo da dodam da je njihovo rivalstvo vratilo NBA na američku nacionalnu televiziju i stavilo košarku odmah uz NFL i MBL. Džordan je sve to podigao na internacionalni nivo i popularizovao NBA širom sveta. Ako se gleda koji su igrači imali najviše uticaja na popularizovanje NBA, bez sumnje je Džordan prvi a Medžik i Bird odmah iza njega...

evoba

pre 3 godine

Nema jednog. Rasel, Vilt, Karim, Medzik, Bird, Dzordan su GOAT klasa. Kobi je imao nesrecu da u najboljim godinama igra u ocajnom timu, da nije sigurno bi i on bio tu, a mozda i ovako jeste, tesko za proceniti. Lebron nije sigurno.

samo kažem

pre 3 godine

Za mene je Manu Dzinobili GOAT.
(Will Mosley, 20. maj 2020 15:02)

Onda je krajnje vreme da naučiš da nije Džinobili nego Đinobili ;-)

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

Pera Ždera?

pre 3 godine

Ogromna razlika izmedju dve ere kosarke (MJ vs LJ) jeste i takmicarski duh tj agresivnost i izazov koji su svakodnevno isticali i naglasavali... sto se jasno i vidi u ovom dokumentarcu.

Posle svake utakmice, gde god da se sretnu, igraci su tada "provocirali" jedni druge, sportski naravno... izazivali, ironicno, bockali, zbijali zdrave al i brutalne sale... stavrao se konstantno taj takmicarski duh, naboj, sto na terenu sto van. KONSTANTNO I SVUDA.

Danas toga nema. Akcenat je na ugovorima, platama, garderobi, igraci puni sujete, razmazeni... ispod casti im je da se i pozdrave pre i posle. Zdav Trash talkng ne postoji ni u najblazem obliku. Paze da im to ne pokvari imidz, pratioce na instagramu. Vrhunac takmicarskog naboja vrv dozivljavaju igrajuci igrice medjusobno.

Jedan Karl Maloune, izgubivsi dve finalne serije u 6 utakmica, na kos, dve godine zaredom, ulazi u autobus Bullsa i cestita svakome ponaosob na tituli. Danas je to toliko nezamislivo. Jordan nakon izbacivanja Indijane grli se sa Redzijem, u hodniku zbija sale sa Birdom (tada trenerom Indijane), zdrava sportska obostrana komunikacija u fazonu, dobih te ovaj put, idi vezbaj.

Zato su ere neuporedive. Fizicki, psihicki, takmicarski, sportski, smekerski itd. Zato je MJ najbolji ikada. Prebijes ga, pobedi, otrujes hranom, pobedi, porodicna tragedija, pobedi... neverovatna harizma, humor i borbenost. Sport u najsmislenijem obliku. Takmicarski naboj u svojoj prelepoj brutalnosti.

gistro

pre 3 godine

@(Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...

Pera Ždera?

pre 3 godine

Za ove sto trabunjaju o sebicnosti i jednodimenzionalnosti MJa.
Jordan je u svojim sampionskim sezonama imao najmanji prosek poena 28,7 a najveci 32,6 poen. Nista spektakularno vise od danasnjih superstarova (od nekih i manje) koje ne nazivate sebicnjacima. Iz to je imao 5,3 asistencije u proseku tokom karijere i 8 u najboljoj sezoni - Prosek boljih plejmejkera danas a bio je prvenstveno poenter pa sve ostalo. Da se ne vracam na milioniti put na brutalnu odbranu, tri puta kradljivac lige, defanzivac godine itd itd. Covek sve radio na terenu a pritom nezaustavljiv poenterski. Na obe strane brutalan.

I konstantna kontradiktornost se nastavlja. Kada Lebron sam vuce npr Klivlend na ledjima kroz sezonu, pritom igrajuci svih pet pozicija bukvalno, ne ispustajuci loptu u svakom posedu, on je supermen, heroj, nikako sebicnjak itd.
Kada debilima odgovara on igra sam, nema superstarove pored sebe da pomognu (kako da ne) a za Jordana prozivanje, imao je Pippena, Rodmana - Pa kako onda sebicnjak, igrao sam? Dogovorite se sa mozgom i logikom molim vas.

Ista prica kao za Rodmana sto pre neki dan komentarisah. Kada hejterima odgovara on je preagresivan, fizicki predominantan za danasnje pojmove, danas bi ga izbacili sa svake utakmice (previse zasticeni igraci danas, mekana igra) a kada je potrebno obrnu pricu - Danas su atletske zveri koje bi pojele tadasnje igrace. Pa kad je bio bolji atleticizam, tad, sad, grublja igra, fizicki zahtevnija? Dogovorite se, ne obrcite po potrebi.

Sid

pre 3 godine

@Jaran Naravno da ne skace,ima preduge ruke kojima moze iz udaljenosti dohvatiti obruc. On sa 211cm da preskoci Hardawaya,ne zezaj? :)) pa i Tom Chambers je mnogo impresivnije preskocio bukvalno Mark Jacksona. Osim sto je Dzordan skakao imao je najbolju kontrolu tela pa je ostajao u vazduhu kad drugi padaju. Uostalom postoje merenja Wilt,Darrell Griffit,Jordan...!!

slobinator

pre 3 godine

Ja znam.. Lebron.. James.. Roger.. Federer.. Tyson.. Fury i naravno.. Veliki.. Lionel.. Messi.. Pametnom.. Dosta.. Cao
(Milos, 20. maj 2020 18:55)
verovatno i mnogo realnije džordan,pele ili maradaona (više sam za božju ruku).mohamed ali,ajrton sena,a za tenis ćemo tek videti.

aca

pre 3 godine

I kad zavrse karijere ne moze se reci ko je GOAT. Ako neko zna kako se pravi razlika izmedju 22. i 23. na listi, tu me seci.
Subjektivne gluposti, ne razumem zasto neko toliko oseca potrebu da dokazuje ko je najbolji?
Kako se zove taj sindrom?

8 putnik

pre 3 godine

ovoliki tekst i onda nema liste za glasanje, da najpametniji ljudi na svetu mi koji citamo b92 odlucimo ko je KOZA ove igre pihhhh

Jaran

pre 3 godine

DzeRemi
Kobi nije u GOAT prici? Sta, on je mahao peskirom dok je Sek igrao? Kapiras da je onaj seks skandal oduzeo brdo nagrada i sansi za obnavljanje sampionskog tima Kobiju i Lejkersima???

pribil

pre 3 godine

Goat je fraza, izmisljena da bi lobiji i sponzori zaradjivali jos vise, jer sport vise nije sport, sve je pretvoreno u masinu za pravljenje milijardi. Zato je potreban Goat. I naravno histerija, primer Federer i Mesi i Dzejms. Kad oni odu, vec su u godinama, lobi ce naci adekvatne zamene. Show must go on.

drvobradi

pre 3 godine

Par stvari za Lerija Birda. Leri Bird je titule osvojio protiv najjacih igraca te decenije. Da uzme Istok, morao je da pobedi Filadelfiju (Dr J, Mozes Meloun, Moris Ciks, kasnije i Barkli), Detroit (Tomas, Dumars, Laimbeer), Bulls-e (Bird protiv Dzordana ima skor 23-11, 6-0 u plejofu (2x metla u prvom kolu)), solidnu Atlantu (Dominik Vilkins).
U finalu je igrao protiv Hjustona (Hakim i Ralf Sampson, ranije Mozes Meloun) ili protiv super tima Lejkersa (Medzik, Karim, Vorti, od kojih su prva dvojica medju 5 najboljih ikada), koji bas i nisu imali konkurenciju na Zapadu. Imao je vrhunske saigrace, ali ni blizu kao Medzik.

Neko ko zna

pre 3 godine

I ako nisam nikada volio Džordana smatram da jeste GOAT. Što se tiče igrača koje sam ja više volio da gledam to su bili centri i krilni centri. Hakeem Olajuvon, Charles Barkley, Carl Malone, Shawn Kemp, Patric Ewing, David Robinson i Shaquille O'Neal iz mladjih dana. Kareem Abdul Jabbar i Chamberlain bi po mom mišljenju bili zvijeri i danas, i žao mi je što za razliku od gore navedenih njih nisam imao priliku da gledam osim na youtube.

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

Ducato

pre 3 godine

Neki kažu da je Sena, neki Šumaher, neki Hamilton, Sebi, Alonso, Alesi koji je uradio čuda, Prost...ko? glupost je forsirati GOAT jer je svako bio na svoj način i zbog nečega u vrhu godinama.

gistro

pre 3 godine

Ne postoji GOAT, ne mogu se porediti igraci raznih perioda. Ko je bolji, Pikaso ili Vangog?
(lola, 20. maj 2020 15:07)

Sportisti su takmičari što ne bi moglo da se kaže za umetnike. Ili je možda postojala neka takmičarska liga slikara za koju ne znam?

ma da

pre 3 godine

Ne znam zasto, skoro svi, komentatori navode - da je Lebron imao skor 2/6 u finalima PO? To moze dovesti u zabunu one koji ne prate NBA. Lebron je igrao 9 finala - izgubio 6!
Dakle, njegov skor je 3/9.

Sid

pre 3 godine

@Jaran vrlo je prosto,to je regularna sezona. Klivlend je oba puta dobio Spurse 2007 a u playoffu je bilo ciscenje. Mnogo je impresivnije sto su Hakim i Hjuston skoro pocistili Dzabara,Medzika,Whortija,Scotta u finalu zapada.

Outsider pravi

pre 3 godine

Zvučaće krajnje seksistički, ali Wilt-ova kolona u kojoj je prebacio 20.000... Mislim da je dodata jedna nula, ali opet, "mnogo je kume"!

Sid

pre 3 godine

I sva 3 zakucavanja ceo korak ispred linije,ali ceo korak! Komentatori su poludeli na dzordanovo kucanje tek na usporenom snimku na kontestu posto je dok je leteo drzao ruku pored tela pa zakucao,naravno da niko ne pominje Janisa jer je sve to vec vidjeno,Jordan je zakucao u igri isto jedan korak ispred. Poenta je da nijedno kucanje Janisa nije bilo iza linije a svojom rukom je dohvatio obruc,Jordan je skocio daleko vise. Jedini koji peni si ti i to vec duze vremena sto sam tvoj nik govori :) @Jaran Vins igra za Atlantu,ne znam zasto ga pominjes!!! Dzeferson jer je cuvao Dzordana sa Kidom i dobio 45,ako ne znas sta je poenta ne komentarisi.

Sid

pre 3 godine

Cika Sid 32:0 i 80:0 prva dva komentara,tako se to radi Najkle,ne pljuvati druge vec sa respektom govoriti i uvazavati legende!!! Licis mi na onog sto vodi kanal "the universe galaxy" koji je poceo da urla posle debate sa mnom,jer pored toga sto sam ga unistio nisam vredjao druge igrace sto je on ocekivao i pokazao sam mu da znam vise o njegovim omiljenim igracima nego on sam :))

Sid

pre 3 godine

Na netu i u Medijima se svake godine prave rasprave i ovakve liste,sad ispade da se posle dokumentarca prvi put povela rasprava!!! Karim je jedini igrac koje osvojio MVP nagradu a da se nije plasirao u playoff,70tih sa Lejkersima. Bill Russell je covek koji je isto 2x osvojio ncaa ligu,olimpijsko zlato,11 titula a zadnje dve kao igrac trener. Boston je sa njim kao veteranom 1969 osvojio titulu a naredne nije usao u playoff kada se Russell povukao. John Havlicek je sa Bostonom osvojio jos 2 titule 70tih,jednu vise od Dzabara u toj eri. Oscar Robertson je dosao u Milvoki u drugoj Dzabarovoj sezoni kada su uzeli titulu. Naravno ali da Dzordan ne postoji i da su Russell ili Dzabar u goat konverzaciji,moderni fanovi bi ih ismejavali i pricali o amaterskoj kosarci. Da sada ima 8 timova u nba konkurencija bi bila najjaca jer bi samo najbolji igraci ostali,tako su tada Russell,Wilt,Willis Reed,Nate Thurmond,Walt Bellamy,Zelmo Beaty,Wes Unseld svako vece igrali jedni protiv drugih. Uostalom ljudi ce uvek imati svoj licni izbor ko im je najbolji a to i ide sa tim ko im je "omiljen".

Mariborcan1970

pre 3 godine

Veoma teško i nezahvalno je porediti različita vremena. Takodje kada biramo najveće mislim da je pošteno da govorimo samo o onim velikanima koje smo gledali. Teško mogu dati mišljenje o Jabbaru jer sam ga gledao kada je bio na kraju karijere u Lakersima (mislim da je bio oko 40 star). Od tih vremena je definitivno Jordan najveći i najbolji. Kada poredimo MJ i LeBrona mislim da se veoma zanemaruje da je MJ sa svojom ekipom osvojio sve naslove i titule. Tada su najveće zvijezde imale svoje ekipe i bilo je nezamislivo da npr. Bird nakon izgubljenog finala ode u Lakerse ili Karl Malone u Bullse samo da bi lakše osvojio prsten. Zato mislim da je Kobe ispred LeBrona (koji je svakako fantastičan košarkaš).

gistro

pre 3 godine

Ko je bolji Michael Jackson ili Fredy Mercurry? glupost
(Ducato, 20. maj 2020 14:59)

Bolji u čemu, pevanju, igranju, veći zabavljač? Jedan je bio timski igrač kroz celu karijeru a ovaj drugi je postao internacionalno popularan kao individualac...

Istina

pre 3 godine

Istina, 20. maj 2020 14:59)

Leri Bird je u svojoj drugoj sezoni osvojio NBA i nije bio MVP finala. Medžik je to uradio u ruki sezoni i bio MVP finala. Njih dvojica su neosporno imali najveći košarkaški IQ. Generalno se slažem da svako treba da poštuje tuđe mišljenje ali proveri malo podatke koje imaš jer za nekog ko se potpisuje kao Istina ne priliči da tako fula činjenice. A i negaciju glagola bi mogao malo da obnoviš...
(gistro, 20. maj 2020 16:05)
Provjeri da sam napisa mvp 3 puta, ne 3 puta finals mvp tako da procitaj prije nego napadnes. A sta se pravopisa tice, na mobu tipkan ovaj autosuggest mi minja rici, a ne da mi se minjat. Jer ovo je komentar, ljudi su skuzili sta san tio rec, a svima vama kojima je do pravopisa idite u knjiznicu pa komentirajte ne na portalima. Jezik je ziv, ja san iz dalmacije I logicno da necu isto pricat ko covik iz zg, bg. A kladin se da I ovi sta kvocaju oko toga ne pricaju tako zapravo. Bit je sporazumit se a to Sam uspio. Lip pozdrav

Zlobnik

pre 3 godine

Nije u redu prebacivati Karimu i Medžiku čišćenje u finalu od strane Detroita 1989 jer su Lejkersi celo finale igrali bez Medžika i Bajrona Skota , dakle startnih bekova, i to su bile zadnje utakmice koje je Karim odigrao u karijeri.

Sid

pre 3 godine

Ti sto mislis da je smesno stavljati Birda ispred Shaqa ili Kobija i citiras izjavu Ajzee Thomasa o Birdu zbog cega je bila sazvana konferencija za medije sa njima dvojicom gde se Thomas satro izvinio,ocigledno nemas percepciju o cemu pricas. Bird je imao kosarku u malom prstu,pre povrede ledja nije bio ni los atleta,igrao je protiv mnogo brzih i jacih crnih igraca na pozicijama 3 i 4 kao sto su Rodman,malone,wilkins,doktor,pipen i drugi pa ih opet nadmudrivao. Atlanta sa Wilkinsom,Riversom,Wilisom koji je igrao do 2007,spud webom bila je mnogo "atletskija" ekipa od Kelta pa su gubili. Velicina Birda se najbolje vidi u playoffu 1991 protiv mnogo mladjeg i poletnog tima Indiane u odlucujucem mecu broj 5 gde je vec igrao sa ogromnim bolovima u kicmi i oporavio se od teske povrede 89te,pao je na glavu u prvoj cetvrtini,napustio teren sa frakturom,vratio se u poslednjoj cetvrtini uprkos jakom udarcu u glavu i preokrenuo rezultat i dobio seriju.

Istina

pre 3 godine

Ja nevolim stalna svadjanja,takoder ni nepostivanje tudjeg razmisljanja ako se neko ne slaze da je u ovom slucaju mj goat.Za mene je Larry najbolji i imam svoje razloge. S malom collegom je dosao u finale. Kao rookie je uzeu titulu rookie godine, te pomoga Bostonu da uhvati 35pobjeda vise nego godinu ranije. Zavrsava kao 4.u trci za mvpa. Iducih 9godina dok je jos od ozljeda mogao nikad nije bio ispod 3mista u trci za mvpa. Uzeo je tri titlule, 3mvpa u razdoblju najvece konkurencije. Svi uvijek spominju 90te Al 80te na istoku tad ni mj nije nista mogao. Bird je prolazi kroz mj ove bullse, bad boyse, wilkinskove hawkse, Kingove knickse, Dr j, Malone barkley u philli. A kad prodje to ceka ga kareem, magic, worthy I lakersi. Tih 10sezona je imao 27/10/7/2 s 51/39.5/90 posto suta. Play u rangu magica, killer u clutchu u rangu Jordana, skakac koji je hvata 10skokova po utskmici a suter koji je otac 50/40/90 kluba. Najveci iq ikad sta se shvacanja igre tice, a kad vidite sve ozljede vidite da je je najborbeniji igrac koji je krocio terenima. Sta se skilla tice pogledajte kako je davao 30koseva s livom rukom na istoj utskmici ili kako prije game winnera u par navrata govori kako ce ga dat prije svom cuvaru. Tih 80ih je imao i najveci postotak dobijenih utskmica u povijesti. Steta sta su ga ledja unistila da nisu Jos bi vise ova legenda rasla. Legenda o larryu, od igracu cije shvacanje kosarke je do dana danasnjeg neponovljivo. Timski igrac, onakakav kakav sport I zasluzuje. Moj goat

mate

pre 3 godine

vidim da su u Vas u Srbiji novinari Jordana nazivali " letece visocanstvo" .. u Hrvatskoj su ga dok je bio igrac Bullsa zvali " gospodin zrak" .. a za Goat pricu- ima argumente i jordan i bill russel i karem (doda bi i igraca koji je bio debelo ispred vremena- oscar robertson )...

Eldorado

pre 3 godine

koza.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (joca, 20. maj 2020 10:55)

Bravo!
Dosadiše i Bogu i narodu s ovim GOAT, GOAT, GOAT, svaki dan.
Od slenga tinejdžera do marketinške mašinjerije.
Postalo je izlizano i iritantno. Podrška za koze. :D

Milan

pre 3 godine

@gistro Covek je napisao da je Bird ubprvoj sezoninl proglasen za Rukija godine (regularnog dela). Medzik je osvojio titulu kao ruki i proglasen za MVPa finala, ali ne moze se zanemariti danje imao Big game James-a i Karima koji i dan danas vazi za najboljeg centra svih vremena. Takodje je Medzik proglasen za MVPa finala ker Karim nije mogao da igra u zavrsnoj utakmici i nijen i otputovao na gostovanje, a to se poklopilo sa sjajnom partijom Medzika na centru, cime je svakako zaradio veliko postovanje za vrhunsku partiju na skroz suprotnoj poziciji od svoje. Inace Karim je nosio Lejkerse na utakmicama finala pre te zavrsne, pa se mnogi slazu da jenon trebalo da bude MVP, ali nije jer su hteli da tu titulu uruce iste veceri u TV prenosu. A Bird je dosao u Seltikse koji su bili losi, ali ih je vec u ruki sezoni preporodio, cini mi se 35 pobeda vise nego prethodne sezone. I da, Bird je na kraju igrao sa mnogim HOF igracima, ali za razliku od Medzika koji je dobio vec gotove Karima i Vortija, injos neke odlicne igrace usput, Kevin MekHejl i ostali Seltiksi kazu da su postali HOF igraci zahvaljujuci Birdu. Da me ne shvatis pogresno, Medzik je odlican igrac. Pitanje jenko je bolji. Svakako uz rivalstvo Vilta i Rasela,najvece rivalstvo Medzik-Bird. Dva igraca sa mozda najvecim IQ u istoriji kosarke. Svako ima svog favorita, i za obojicu ima validnih argumenata da su GOAT nivo. Toliko su podigli popularnost kosarke da su spasili ligu bankrota.

Nenad ali onaj drugi

pre 3 godine

@Outsider pravi
Vako
2 dnevno će reći oko 700 godišnje. Znači za 30 godina bez problema preko 20.000.
Naravno da je preterao kad je to rekao. Debelo. ?

Miodrag

pre 3 godine

Samo mogu da se slozim sto se tice Jordana, no popularizaija, brend, globalizacija kosarke sasvim sigurno nije njegovo delo.
Tu NBA ima nda zahvali pokojnom Sternu. Naravno i tehnoloskom napretku, televizje i komunikacija pre svega.
Pa 80ih smo na VHS sacekivali utakmice, preko Sarajeva, ili JaATom poznatog pirata tada, ili JATom cetvrtkom, dolazile su kasete u Beograd sa 4-5 dana zakasnjenja. Onda je DSF poceo da daje jucerasnje utakmice u skracenom formatu. Ne secam se da smo mogli da uhvatimo ovde ikakav sat sa NBA utakmicama sve do 90ih.

Maestro

pre 3 godine

Pričajte šta hoćete, ali Džon Stokton bi uvek trebao da se nađe na ovim listama, što po statistici, što po svim ostalim parametrima... Sad, što je doživljavao basket kao posao i on je tu da odradi smenu, izgledao je kao neki radnik iz kancelarije, takvi su mu bili i intervjui, uvek sa kratkim odgovorima, jednostavno nikad nije bio neki igrač da tera rijaliti van terena, kao što se danas tera. Mislim da se NBA dosta ogrešio o njega i jako mi je žao, što ga nikad ne pominju na listama, a zaslužio je što kao igrač, što kao osoba.

Vucko

pre 3 godine

Dobar tekst, bio bi odlican da niste nepravedno izostavili Kobija, a mogli ste i za Lebrona da napisete osvrt o njegovoj dosadasnjoj karijeri, bez pozicioniranja na listi.