Utorak, 19.05.2020.

16:49

Kristijano Ronaldo pomogao devojčici iz Beograda

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo pomogao je devojčici iz Beograda Sofiji Markuljević, koja skuplja novac da ode na operaciju.

Izvor: SS

Kristijano Ronaldo pomogao devojèici iz Beograda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Jo

pre 3 godine

Za sve koji misle da je cena leka visoka - pojasnjenje:

- Da bi se lek nasao na trzistu mora da prodje najpre eskperimentalne faze (na celijama, kulturama tkiva itd.) - tu treba platiti naucnike, opremu, infrastrukturu, cesto i inzenjere, statisticare, laborante
- Isto na zivotinjama.
- Isto to na ljudima (dobrovoljcima) u tri faze (klinicka studija) - opet tu treba platiti te doborvoljce, pa principal invstigators, pa koordinatore, laborante, statisticare, podneske regulatornim telima (IRB, FDA, ili vec kojima), laborante, bolnicku infrastrukturu gde ti pacijenti dolaze...
- Da ne pominjem da istrazivanje moze da pokaze u bilo kojoj od ovih faza da lek nije efikasan i - ode sve ad acta
- ovaj lek nije lek za krvni pritisak, pa da ga koriste milioni po nekoliko puta dnevno, vec vrlo mali broj pacijenata (meri se desetinama) i to u jednoj dozi - to dodatno povecava cenu
- obzirom na gore navedeno, kompanije iz zarade lekova koje trenutno proizvode finansiraju buduca istrazivanja, dakle, donekle ekonomisu kao banke. Bez trenutnog profita, nema razvoja buducih terapija.
- Govorimo o procesu koji traje godinama, ukljucuje veliki broj visoko kvalifikovanih pojedinaca, na velikom broju lokacija, cesto medjunarodnim, i ogromnim troskovima. U ekonomskom pogledu, i sa administrativne strane - vise vremena treba za jedan lek, nego za ceo projekat "Mehnetn". Zato to toliko kosta.

Slazem se da na prvi pogled to zvuci sumanuto mnogo, ali postoji razlog.

Beoman

pre 3 godine

A nole nek placa plate nekim teniserima i teniserkama koji ti isti diskriminusu ljude izbeglice sa mediterana. Aj napravite neki SMS pa da smobilima uplatimo u kratkom vremenu.

Nikola

pre 3 godine

Stani, jel ako se skupe sve pare, jel to garancija da ce dijete na kraju 100% biti zdravo..??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Banja Luka, 20. maj 2020 08:45)

Pa da, zato je bolje ne dati nista, je li tako? Strasno...

SPQR

pre 3 godine

@Belcha, 19. maj 2020 20:14

Sve što ste napisali je tačno. Genska terapija ove veoma retke bolesti uključuje jednu dozu Zolgensma preparata koja košta 2,1 milion dolara, a na to treba dodati i bolničke troškove. Pored toga, efikasna je (navodno) ukoliko se primeni do druge godine starosti deteta, a kliničke studije pokazuju da u mnogim slučajevima dolazi samo do delimičnog poboljšanja stanja pacijenta a ne do potpunog izlečenja. Ova cena je najbolja ilustracija alavosti farmaceutskih kompanija; trenutno se u svetu bar 7-8 biotehnoloških kompanija bavi razvojem vakcine protiv koronavirusa koja se zasniva na istom principu- genska terapija u kojoj se koristi adenoviralni ili neki drugi vektor. Koja će cena biti ispostavljena, videćemo.

.

pre 3 godine

Strucnjacima u komentarima je sasvim normalno da FUDBALSKI DRES polupismenog fudbalera kosta vise nego stan, normalno im i da fudbaler zaradjuje stotine miliona, a smeta im sto terapija koja SPASAVA ZIVOT kosta dva miliona.
Pa, ici cemo vasom logikom, lekari, farmaceuti i ostali su se skolovali za spasavanje zivota, a zivot kosta. Doci ce ovo i u Srbiju, ima da placate skupo lecenje, pa nek vas lece onda Luna, Nolo i Soraja.

Milos

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam
**************"""
Nije u pitanju operacija i troškovi nisu uračunati (na ime troškova još 300k dolara ide) - u pitanju je samo i isključivo cena leka...

opet drvlje i kamenje na medicinsku struku i velicanje fudbalera koji je potpisao dres i dao na aukciju

pre 3 godine

Alo majstori, nije operacija!!! Terapija je u pitanju, medikamentozna, farmacija ne hirurgija. Tako tesko ukapirati???

Igor

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.
(Aleksandar, 19. maj 2020 18:26)
Sve ovo što si napisao je ok,ali je ipak ova cifra više nego bolesna,čovečanstvo je na žalost odavno na dnu i nema nam pomoći.

J.

pre 3 godine

Naravno da se ne radi o operaciji.
Spinraza - Nusinersen pokazuju poboljšanje simptoma bolesti kod 51% slučajeva, pogotovo lakših, ali ne radi se o izlečenju. Ovo je bolest sa kojom se rađa 1 u 10.000. Dakle, lek se ne proizvodi serijski, što ga čini skupim. Na žalost, s obzirom na pozitivne, ali ne definitivne rezultate, i s obzirom na cenu, strašno je reći, surovo, ali istinito, mogao bi se spasiti veliki broj dece koja boluju od teških, ali izlečivh bolesti, koja takođe u Srbiji ne mogu da se leče.

Belcha

pre 3 godine

Zato je pojava “Zolgensme” toliko ustalasala svetsku javnost kada je reč o terapiji retkih bolesti – uzima se jedna jedina doza leka, ali mora da se primi pre navršene druge godine života.
“Zolgensmu” i ne treba nazivati lekom, već genskom terapijom, a upravo način njenog delovanja, koji može da, uprošćeno rečeno, “ublaži” posledice genetskog nedostatka kod obolelih posle samo jedne doze, je razlog zašto ju je njen proizvođač, kompanija “Novartis”, nazvala “istorijskim iskorakom” u lečenju obolelih od spinalne mišićne atrofije.
U istoriju će, međutim, ući i to da je “Zolgensma” najskuplji lek na svetu, pošto tretman koji podrazumeva davanje jedne doze košta 2,1 milion dolara, a pre izlaska na tržište spekulisalo se da će cena dostići čak pet miliona dolara.

Kun'-fu Panda

pre 3 godine

Braco Srbi, pozdrav iz Republike Srpske. 'Ajdemo taj dres da mi svi zajedno kupimo za 2 000 000 evra. Evo rado cu se odazvati sa 100 eura, ali ajde napravite neku medijsku kampanju na ovaj fazon pa da pregazimo Drinu i kupimo Ronaldov dres. Prica bi mogla uspjeti, javili bi se mnogi....

maconii

pre 3 godine

da li sam ja dobro procitao ili je greska u tekstu???preko 2 miliona evra za operaciju???jel moze neko da objasni zasto toliko kosta neka operacija...ja u ovo ne mogu da poverujem...hvala Ronaldu

Boris

pre 3 godine

Polako ljudi, 2 100 000 je cijena terapije, placa se na pet godina, radi se o genetskoj terapiji, tako da ovde nije neka gramzivost u pitanju vec se radi o necemu ekstremno naprednom i revolucionarnom. Kompanija je ulozila ko zna koliko za ovakav lijek nezamisliv prije par godina. Drzave treba da naprave fondove za ovakve slucajeve, rijetke bolesti, a i mi da se solidarisemo u slicnim situacijama.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Ja prvi put vidim da se za ovako retke bolesti mora izdvojiti ovoliko,ovo je maltene ne moguca misija,dace dragi Bog da se skupe te ogromne pare i pomogne devojcici. uplaticu 6000 dinara jer nemam vise,ali ako se skupi sav novac bice mi drago da sam bar mrvicu pomogao tom detetu.

Bice Kalemegdan

pre 3 godine

@kakvo je to lečenje od 2 miliona evra. svaka čast medicini i farmaceutima
(perke, 19. maj 2020 16:59)
Ma sad ce da ti kazu srbi poznavaoci kako pare umesto u sport treba da se guraju doktorima

kengur88

pre 3 godine

'ajde sada svi kojima nije preko potrebna pomoć države od 100e da uplatimo na račun za lečenje devojčici. Evo ja ću prvi, bitnije je njeno lečenje od jednog izlaska, zar ne?

kamiondzija

pre 3 godine

Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06)

Бураз, опет те ј... та астма.

Užas

pre 3 godine

Za ta 2 miliona evra mogu da ne naprave dve savremene, potpuno opremljene bolnice, a ne da se obavi operacija deteta, ma koliko ona složena bila. Ucenjivanje novcem bilo kog bolesnika, a posebno deteta, nije medicina, niti ima bilo kakve veze sa Hipokritovom zakletvi, niti pokazuje bilo kakvu empatiju prema pacijentima.

Maler

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.
(Srbin, 19. maj 2020 17:45)
Medicinska sestra ima oko 4000 dolara.

O tebi Mile sve se zna

pre 3 godine

А да објавите неки жиро рачун?
(Јабучило, 19. maj 2020 17:06)

A da pročitaš tekst do kraja, pre komentarisanja?

Mark

pre 3 godine

Pa jel ovde svi prosipaju pamet kako lekari treba da imaju najvece plate a ne "neki tamo fudbaleri".Pa evo,naplate operaciju 2 miliona i imaju najvece plate i svi komentatori zadovoljni

hugo

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.
(qwerty, 19. maj 2020 17:51)

Mislim da ceo proces kosta toliko. Dijagnosticki i predoperativni pregledi boravak u bolnici postoperativno lecenje i nega koja moze dugo da potraje i gde se koriste mnogi skupi lekovi.

Obrazovanje lekara i istrazivanje na lekovima kosta mnogo. Svi napadamo farmaceutske kompanije a zaboravljamo da one rizikuju dosta u istrazivanju. Placaju unapred platu naucnicima za pet godina a cak ni ne znaju da li ce posle 5 godina da dobiju lek. A kad ga dobiju cudimo se sto kosta vise hiljada evra.

Aleksandar

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.

kiki

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.
(Sport klub, 19. maj 2020 17:37)

Messijevo ime se pominjalo u "Panama Papers" a Ronaldovo nije, tako da je sto se toga tice lako izvuci zakljucak.

K. Ronaldo je utajio vise novca od Mesija

pre 3 godine

lol, 19. maj 2020 17:10
Kristijano Ronaldo je utajio oko 14 miliona evra poreza u Spaniji, dok je Mesi mnogo manji iznos utajio (oko 4 miliona).
Koliko ja znam, 4 je manje od 14, tj. 4

Ra

pre 3 godine

(lol, 19. maj 2020 17:10)

Svaka njemu cast za ovo ali Mesija bolje ne spominji. Prvo zato jer i on redovno radi ovakve stvari, a drugo sto ni Ronaldo nije nista bolji sto se tice poreza. Da je pravde obojica bi bila u zatvoru kao i Uli Henes.

Marko

pre 3 godine

A u Beogradu ma svaki dodir vikali Mesi Mesi, daće neko u skorije vreme izgraditi neki velelepni stadion na istoku Srbije, da vidite kako vlaska krajina dočekuje ovakve šampione, Bravo Šampione... Cr 7

Tenis

pre 3 godine

Za spinalnu misicnu atrofiju ne postoji lek i ova operacija je na zalost privremena
(nemanja, 19. maj 2020 17:02)
Stvarno? Koliko privremena? Nije mi realno da bi neko dao 2 miliona eura za nesto sto traje godinu dana. Skroz laici pitam, ako sam rekao nesto glupo.

Protoss

pre 3 godine

Kada zivis u svetu, gde za lecenje i zivot "obicnog" deteta, kako oni to vole da nazovu, treba skupiti ovoliki novac, jasno ti je da su sam po sebi ovaj svet i covecanstvo izgubili i odavno pali na testu ikakvih prava, ljudskih vrednosti i samoga zivota.. Materijalizam, kapitalizam prozdire, pravi selekciju, nejednakost i sam po sebi stvara destrukciju i posast.

qwerty

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.

Roland g7fantom

pre 3 godine

Ronaldo je samo dao svoj dres. Novac od prodaje tog dresa ce ici u fond za lecenje i operaciju.
Eto tako

taj dres ce prodati za bar 5000 evra. sto ti ne prodas nesto svoje za bar 300 i pomognes?

Smeh

pre 3 godine

Lečenje 2 miliona evra? I posle kažu da rade za pomoć ljudima. Sramota da su potrebne tolike pare detetu, osobi u nevolji. A ovom Milošu ni milijarde ne mogu pomoći da otkloni idiotizam. Jednostavno, kada je neko idiot nema pomoći.

Sport klub

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.

dzontra

pre 3 godine

ja sam poslao sms, toliko mogu, ne pusim, ne pijem, mogu da se otvorim za toliko. Naravno, posaljem nekoliko poruka na 3030 u toku meseca.Nije to neki udar na dzep, a nekome znaci

Markos

pre 3 godine

Roki
Daj ti nekom 100 dinara za pocetak.Jel znas ti koliko dece ima na svetu koja su bolesna,malo su i stotine milijardi a kamoli novac koji on poseduje

boki

pre 3 godine

kazu naj bitnije je zdravlje...

rekao bi pre da je naj bitniji novac,ako imas novac imas i zdravlje a ako nemas novac molis boga da ne zakacis ni obicnu kijavicu

Ali Baba

pre 3 godine

@Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06) Tebi...Misko...Nazalost...Nema pomoci... A nije da ti...Ne treba

GnR

pre 3 godine

2 miliona za operaciju? a ako se ne skupi lova znaci nista? i pitam se kakvi su to ljudi koji bi na tudjoj nesreci da zaradjuju. mislite sta hocete ali ovo je premnogo.

Milan

pre 3 godine

Ne postoji operacija za SMA, postoje dve nedavno odobrene terapije, Spiranza i Zolgensma. Devojčici sve najbolje, moguć je izuzetan napredak sa jednom (ili obe) terapije

Srbin

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.

Ivan

pre 3 godine

ovakve stvari stalno radi al to nije zanimljivo da se pise dok nije neko od srba u pitanju
(duelmare, 19. maj 2020 16:57)


Bas je za pohvalu sto je dao samo dres. Nadam se da barem nije oznojen.

Milan

pre 3 godine

Ne postoji operacija za SMA, postoje dve nedavno odobrene terapije, Spiranza i Zolgensma. Devojčici sve najbolje, moguć je izuzetan napredak sa jednom (ili obe) terapije

qwerty

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.

Markos

pre 3 godine

Roki
Daj ti nekom 100 dinara za pocetak.Jel znas ti koliko dece ima na svetu koja su bolesna,malo su i stotine milijardi a kamoli novac koji on poseduje

Protoss

pre 3 godine

Kada zivis u svetu, gde za lecenje i zivot "obicnog" deteta, kako oni to vole da nazovu, treba skupiti ovoliki novac, jasno ti je da su sam po sebi ovaj svet i covecanstvo izgubili i odavno pali na testu ikakvih prava, ljudskih vrednosti i samoga zivota.. Materijalizam, kapitalizam prozdire, pravi selekciju, nejednakost i sam po sebi stvara destrukciju i posast.

Ali Baba

pre 3 godine

@Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06) Tebi...Misko...Nazalost...Nema pomoci... A nije da ti...Ne treba

GnR

pre 3 godine

2 miliona za operaciju? a ako se ne skupi lova znaci nista? i pitam se kakvi su to ljudi koji bi na tudjoj nesreci da zaradjuju. mislite sta hocete ali ovo je premnogo.

Roland g7fantom

pre 3 godine

Ronaldo je samo dao svoj dres. Novac od prodaje tog dresa ce ici u fond za lecenje i operaciju.
Eto tako

taj dres ce prodati za bar 5000 evra. sto ti ne prodas nesto svoje za bar 300 i pomognes?

Smeh

pre 3 godine

Lečenje 2 miliona evra? I posle kažu da rade za pomoć ljudima. Sramota da su potrebne tolike pare detetu, osobi u nevolji. A ovom Milošu ni milijarde ne mogu pomoći da otkloni idiotizam. Jednostavno, kada je neko idiot nema pomoći.

Tenis

pre 3 godine

Za spinalnu misicnu atrofiju ne postoji lek i ova operacija je na zalost privremena
(nemanja, 19. maj 2020 17:02)
Stvarno? Koliko privremena? Nije mi realno da bi neko dao 2 miliona eura za nesto sto traje godinu dana. Skroz laici pitam, ako sam rekao nesto glupo.

dzontra

pre 3 godine

ja sam poslao sms, toliko mogu, ne pusim, ne pijem, mogu da se otvorim za toliko. Naravno, posaljem nekoliko poruka na 3030 u toku meseca.Nije to neki udar na dzep, a nekome znaci

boki

pre 3 godine

kazu naj bitnije je zdravlje...

rekao bi pre da je naj bitniji novac,ako imas novac imas i zdravlje a ako nemas novac molis boga da ne zakacis ni obicnu kijavicu

O tebi Mile sve se zna

pre 3 godine

А да објавите неки жиро рачун?
(Јабучило, 19. maj 2020 17:06)

A da pročitaš tekst do kraja, pre komentarisanja?

Boris

pre 3 godine

Polako ljudi, 2 100 000 je cijena terapije, placa se na pet godina, radi se o genetskoj terapiji, tako da ovde nije neka gramzivost u pitanju vec se radi o necemu ekstremno naprednom i revolucionarnom. Kompanija je ulozila ko zna koliko za ovakav lijek nezamisliv prije par godina. Drzave treba da naprave fondove za ovakve slucajeve, rijetke bolesti, a i mi da se solidarisemo u slicnim situacijama.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Ja prvi put vidim da se za ovako retke bolesti mora izdvojiti ovoliko,ovo je maltene ne moguca misija,dace dragi Bog da se skupe te ogromne pare i pomogne devojcici. uplaticu 6000 dinara jer nemam vise,ali ako se skupi sav novac bice mi drago da sam bar mrvicu pomogao tom detetu.

Srbin

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.

Kun'-fu Panda

pre 3 godine

Braco Srbi, pozdrav iz Republike Srpske. 'Ajdemo taj dres da mi svi zajedno kupimo za 2 000 000 evra. Evo rado cu se odazvati sa 100 eura, ali ajde napravite neku medijsku kampanju na ovaj fazon pa da pregazimo Drinu i kupimo Ronaldov dres. Prica bi mogla uspjeti, javili bi se mnogi....

Igor

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.
(Aleksandar, 19. maj 2020 18:26)
Sve ovo što si napisao je ok,ali je ipak ova cifra više nego bolesna,čovečanstvo je na žalost odavno na dnu i nema nam pomoći.

Marko

pre 3 godine

A u Beogradu ma svaki dodir vikali Mesi Mesi, daće neko u skorije vreme izgraditi neki velelepni stadion na istoku Srbije, da vidite kako vlaska krajina dočekuje ovakve šampione, Bravo Šampione... Cr 7

kamiondzija

pre 3 godine

Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06)

Бураз, опет те ј... та астма.

kengur88

pre 3 godine

'ajde sada svi kojima nije preko potrebna pomoć države od 100e da uplatimo na račun za lečenje devojčici. Evo ja ću prvi, bitnije je njeno lečenje od jednog izlaska, zar ne?

maconii

pre 3 godine

da li sam ja dobro procitao ili je greska u tekstu???preko 2 miliona evra za operaciju???jel moze neko da objasni zasto toliko kosta neka operacija...ja u ovo ne mogu da poverujem...hvala Ronaldu

Mark

pre 3 godine

Pa jel ovde svi prosipaju pamet kako lekari treba da imaju najvece plate a ne "neki tamo fudbaleri".Pa evo,naplate operaciju 2 miliona i imaju najvece plate i svi komentatori zadovoljni

kiki

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.
(Sport klub, 19. maj 2020 17:37)

Messijevo ime se pominjalo u "Panama Papers" a Ronaldovo nije, tako da je sto se toga tice lako izvuci zakljucak.

Maler

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.
(Srbin, 19. maj 2020 17:45)
Medicinska sestra ima oko 4000 dolara.

opet drvlje i kamenje na medicinsku struku i velicanje fudbalera koji je potpisao dres i dao na aukciju

pre 3 godine

Alo majstori, nije operacija!!! Terapija je u pitanju, medikamentozna, farmacija ne hirurgija. Tako tesko ukapirati???

Aleksandar

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.

Užas

pre 3 godine

Za ta 2 miliona evra mogu da ne naprave dve savremene, potpuno opremljene bolnice, a ne da se obavi operacija deteta, ma koliko ona složena bila. Ucenjivanje novcem bilo kog bolesnika, a posebno deteta, nije medicina, niti ima bilo kakve veze sa Hipokritovom zakletvi, niti pokazuje bilo kakvu empatiju prema pacijentima.

Belcha

pre 3 godine

Zato je pojava “Zolgensme” toliko ustalasala svetsku javnost kada je reč o terapiji retkih bolesti – uzima se jedna jedina doza leka, ali mora da se primi pre navršene druge godine života.
“Zolgensmu” i ne treba nazivati lekom, već genskom terapijom, a upravo način njenog delovanja, koji može da, uprošćeno rečeno, “ublaži” posledice genetskog nedostatka kod obolelih posle samo jedne doze, je razlog zašto ju je njen proizvođač, kompanija “Novartis”, nazvala “istorijskim iskorakom” u lečenju obolelih od spinalne mišićne atrofije.
U istoriju će, međutim, ući i to da je “Zolgensma” najskuplji lek na svetu, pošto tretman koji podrazumeva davanje jedne doze košta 2,1 milion dolara, a pre izlaska na tržište spekulisalo se da će cena dostići čak pet miliona dolara.

Sport klub

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.

J.

pre 3 godine

Naravno da se ne radi o operaciji.
Spinraza - Nusinersen pokazuju poboljšanje simptoma bolesti kod 51% slučajeva, pogotovo lakših, ali ne radi se o izlečenju. Ovo je bolest sa kojom se rađa 1 u 10.000. Dakle, lek se ne proizvodi serijski, što ga čini skupim. Na žalost, s obzirom na pozitivne, ali ne definitivne rezultate, i s obzirom na cenu, strašno je reći, surovo, ali istinito, mogao bi se spasiti veliki broj dece koja boluju od teških, ali izlečivh bolesti, koja takođe u Srbiji ne mogu da se leče.

hugo

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.
(qwerty, 19. maj 2020 17:51)

Mislim da ceo proces kosta toliko. Dijagnosticki i predoperativni pregledi boravak u bolnici postoperativno lecenje i nega koja moze dugo da potraje i gde se koriste mnogi skupi lekovi.

Obrazovanje lekara i istrazivanje na lekovima kosta mnogo. Svi napadamo farmaceutske kompanije a zaboravljamo da one rizikuju dosta u istrazivanju. Placaju unapred platu naucnicima za pet godina a cak ni ne znaju da li ce posle 5 godina da dobiju lek. A kad ga dobiju cudimo se sto kosta vise hiljada evra.

Bice Kalemegdan

pre 3 godine

@kakvo je to lečenje od 2 miliona evra. svaka čast medicini i farmaceutima
(perke, 19. maj 2020 16:59)
Ma sad ce da ti kazu srbi poznavaoci kako pare umesto u sport treba da se guraju doktorima

.

pre 3 godine

Strucnjacima u komentarima je sasvim normalno da FUDBALSKI DRES polupismenog fudbalera kosta vise nego stan, normalno im i da fudbaler zaradjuje stotine miliona, a smeta im sto terapija koja SPASAVA ZIVOT kosta dva miliona.
Pa, ici cemo vasom logikom, lekari, farmaceuti i ostali su se skolovali za spasavanje zivota, a zivot kosta. Doci ce ovo i u Srbiju, ima da placate skupo lecenje, pa nek vas lece onda Luna, Nolo i Soraja.

Nikola

pre 3 godine

Stani, jel ako se skupe sve pare, jel to garancija da ce dijete na kraju 100% biti zdravo..??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Banja Luka, 20. maj 2020 08:45)

Pa da, zato je bolje ne dati nista, je li tako? Strasno...

Ra

pre 3 godine

(lol, 19. maj 2020 17:10)

Svaka njemu cast za ovo ali Mesija bolje ne spominji. Prvo zato jer i on redovno radi ovakve stvari, a drugo sto ni Ronaldo nije nista bolji sto se tice poreza. Da je pravde obojica bi bila u zatvoru kao i Uli Henes.

Milos

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam
**************"""
Nije u pitanju operacija i troškovi nisu uračunati (na ime troškova još 300k dolara ide) - u pitanju je samo i isključivo cena leka...

K. Ronaldo je utajio vise novca od Mesija

pre 3 godine

lol, 19. maj 2020 17:10
Kristijano Ronaldo je utajio oko 14 miliona evra poreza u Spaniji, dok je Mesi mnogo manji iznos utajio (oko 4 miliona).
Koliko ja znam, 4 je manje od 14, tj. 4

SPQR

pre 3 godine

@Belcha, 19. maj 2020 20:14

Sve što ste napisali je tačno. Genska terapija ove veoma retke bolesti uključuje jednu dozu Zolgensma preparata koja košta 2,1 milion dolara, a na to treba dodati i bolničke troškove. Pored toga, efikasna je (navodno) ukoliko se primeni do druge godine starosti deteta, a kliničke studije pokazuju da u mnogim slučajevima dolazi samo do delimičnog poboljšanja stanja pacijenta a ne do potpunog izlečenja. Ova cena je najbolja ilustracija alavosti farmaceutskih kompanija; trenutno se u svetu bar 7-8 biotehnoloških kompanija bavi razvojem vakcine protiv koronavirusa koja se zasniva na istom principu- genska terapija u kojoj se koristi adenoviralni ili neki drugi vektor. Koja će cena biti ispostavljena, videćemo.

Ivan

pre 3 godine

ovakve stvari stalno radi al to nije zanimljivo da se pise dok nije neko od srba u pitanju
(duelmare, 19. maj 2020 16:57)


Bas je za pohvalu sto je dao samo dres. Nadam se da barem nije oznojen.

Beoman

pre 3 godine

A nole nek placa plate nekim teniserima i teniserkama koji ti isti diskriminusu ljude izbeglice sa mediterana. Aj napravite neki SMS pa da smobilima uplatimo u kratkom vremenu.

Jo

pre 3 godine

Za sve koji misle da je cena leka visoka - pojasnjenje:

- Da bi se lek nasao na trzistu mora da prodje najpre eskperimentalne faze (na celijama, kulturama tkiva itd.) - tu treba platiti naucnike, opremu, infrastrukturu, cesto i inzenjere, statisticare, laborante
- Isto na zivotinjama.
- Isto to na ljudima (dobrovoljcima) u tri faze (klinicka studija) - opet tu treba platiti te doborvoljce, pa principal invstigators, pa koordinatore, laborante, statisticare, podneske regulatornim telima (IRB, FDA, ili vec kojima), laborante, bolnicku infrastrukturu gde ti pacijenti dolaze...
- Da ne pominjem da istrazivanje moze da pokaze u bilo kojoj od ovih faza da lek nije efikasan i - ode sve ad acta
- ovaj lek nije lek za krvni pritisak, pa da ga koriste milioni po nekoliko puta dnevno, vec vrlo mali broj pacijenata (meri se desetinama) i to u jednoj dozi - to dodatno povecava cenu
- obzirom na gore navedeno, kompanije iz zarade lekova koje trenutno proizvode finansiraju buduca istrazivanja, dakle, donekle ekonomisu kao banke. Bez trenutnog profita, nema razvoja buducih terapija.
- Govorimo o procesu koji traje godinama, ukljucuje veliki broj visoko kvalifikovanih pojedinaca, na velikom broju lokacija, cesto medjunarodnim, i ogromnim troskovima. U ekonomskom pogledu, i sa administrativne strane - vise vremena treba za jedan lek, nego za ceo projekat "Mehnetn". Zato to toliko kosta.

Slazem se da na prvi pogled to zvuci sumanuto mnogo, ali postoji razlog.

Ivan

pre 3 godine

ovakve stvari stalno radi al to nije zanimljivo da se pise dok nije neko od srba u pitanju
(duelmare, 19. maj 2020 16:57)


Bas je za pohvalu sto je dao samo dres. Nadam se da barem nije oznojen.

Sport klub

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.

hugo

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.
(qwerty, 19. maj 2020 17:51)

Mislim da ceo proces kosta toliko. Dijagnosticki i predoperativni pregledi boravak u bolnici postoperativno lecenje i nega koja moze dugo da potraje i gde se koriste mnogi skupi lekovi.

Obrazovanje lekara i istrazivanje na lekovima kosta mnogo. Svi napadamo farmaceutske kompanije a zaboravljamo da one rizikuju dosta u istrazivanju. Placaju unapred platu naucnicima za pet godina a cak ni ne znaju da li ce posle 5 godina da dobiju lek. A kad ga dobiju cudimo se sto kosta vise hiljada evra.

K. Ronaldo je utajio vise novca od Mesija

pre 3 godine

lol, 19. maj 2020 17:10
Kristijano Ronaldo je utajio oko 14 miliona evra poreza u Spaniji, dok je Mesi mnogo manji iznos utajio (oko 4 miliona).
Koliko ja znam, 4 je manje od 14, tj. 4

Marko

pre 3 godine

A u Beogradu ma svaki dodir vikali Mesi Mesi, daće neko u skorije vreme izgraditi neki velelepni stadion na istoku Srbije, da vidite kako vlaska krajina dočekuje ovakve šampione, Bravo Šampione... Cr 7

.

pre 3 godine

Strucnjacima u komentarima je sasvim normalno da FUDBALSKI DRES polupismenog fudbalera kosta vise nego stan, normalno im i da fudbaler zaradjuje stotine miliona, a smeta im sto terapija koja SPASAVA ZIVOT kosta dva miliona.
Pa, ici cemo vasom logikom, lekari, farmaceuti i ostali su se skolovali za spasavanje zivota, a zivot kosta. Doci ce ovo i u Srbiju, ima da placate skupo lecenje, pa nek vas lece onda Luna, Nolo i Soraja.

Srbin

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.

GnR

pre 3 godine

2 miliona za operaciju? a ako se ne skupi lova znaci nista? i pitam se kakvi su to ljudi koji bi na tudjoj nesreci da zaradjuju. mislite sta hocete ali ovo je premnogo.

Boris

pre 3 godine

Polako ljudi, 2 100 000 je cijena terapije, placa se na pet godina, radi se o genetskoj terapiji, tako da ovde nije neka gramzivost u pitanju vec se radi o necemu ekstremno naprednom i revolucionarnom. Kompanija je ulozila ko zna koliko za ovakav lijek nezamisliv prije par godina. Drzave treba da naprave fondove za ovakve slucajeve, rijetke bolesti, a i mi da se solidarisemo u slicnim situacijama.

Tenis

pre 3 godine

Za spinalnu misicnu atrofiju ne postoji lek i ova operacija je na zalost privremena
(nemanja, 19. maj 2020 17:02)
Stvarno? Koliko privremena? Nije mi realno da bi neko dao 2 miliona eura za nesto sto traje godinu dana. Skroz laici pitam, ako sam rekao nesto glupo.

boki

pre 3 godine

kazu naj bitnije je zdravlje...

rekao bi pre da je naj bitniji novac,ako imas novac imas i zdravlje a ako nemas novac molis boga da ne zakacis ni obicnu kijavicu

Aleksandar

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.

J.

pre 3 godine

Naravno da se ne radi o operaciji.
Spinraza - Nusinersen pokazuju poboljšanje simptoma bolesti kod 51% slučajeva, pogotovo lakših, ali ne radi se o izlečenju. Ovo je bolest sa kojom se rađa 1 u 10.000. Dakle, lek se ne proizvodi serijski, što ga čini skupim. Na žalost, s obzirom na pozitivne, ali ne definitivne rezultate, i s obzirom na cenu, strašno je reći, surovo, ali istinito, mogao bi se spasiti veliki broj dece koja boluju od teških, ali izlečivh bolesti, koja takođe u Srbiji ne mogu da se leče.

Roland g7fantom

pre 3 godine

Ronaldo je samo dao svoj dres. Novac od prodaje tog dresa ce ici u fond za lecenje i operaciju.
Eto tako

taj dres ce prodati za bar 5000 evra. sto ti ne prodas nesto svoje za bar 300 i pomognes?

Protoss

pre 3 godine

Kada zivis u svetu, gde za lecenje i zivot "obicnog" deteta, kako oni to vole da nazovu, treba skupiti ovoliki novac, jasno ti je da su sam po sebi ovaj svet i covecanstvo izgubili i odavno pali na testu ikakvih prava, ljudskih vrednosti i samoga zivota.. Materijalizam, kapitalizam prozdire, pravi selekciju, nejednakost i sam po sebi stvara destrukciju i posast.

Ra

pre 3 godine

(lol, 19. maj 2020 17:10)

Svaka njemu cast za ovo ali Mesija bolje ne spominji. Prvo zato jer i on redovno radi ovakve stvari, a drugo sto ni Ronaldo nije nista bolji sto se tice poreza. Da je pravde obojica bi bila u zatvoru kao i Uli Henes.

Mark

pre 3 godine

Pa jel ovde svi prosipaju pamet kako lekari treba da imaju najvece plate a ne "neki tamo fudbaleri".Pa evo,naplate operaciju 2 miliona i imaju najvece plate i svi komentatori zadovoljni

opet drvlje i kamenje na medicinsku struku i velicanje fudbalera koji je potpisao dres i dao na aukciju

pre 3 godine

Alo majstori, nije operacija!!! Terapija je u pitanju, medikamentozna, farmacija ne hirurgija. Tako tesko ukapirati???

Smeh

pre 3 godine

Lečenje 2 miliona evra? I posle kažu da rade za pomoć ljudima. Sramota da su potrebne tolike pare detetu, osobi u nevolji. A ovom Milošu ni milijarde ne mogu pomoći da otkloni idiotizam. Jednostavno, kada je neko idiot nema pomoći.

Igor

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam.
(Aleksandar, 19. maj 2020 18:26)
Sve ovo što si napisao je ok,ali je ipak ova cifra više nego bolesna,čovečanstvo je na žalost odavno na dnu i nema nam pomoći.

Beoman

pre 3 godine

A nole nek placa plate nekim teniserima i teniserkama koji ti isti diskriminusu ljude izbeglice sa mediterana. Aj napravite neki SMS pa da smobilima uplatimo u kratkom vremenu.

Ali Baba

pre 3 godine

@Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06) Tebi...Misko...Nazalost...Nema pomoci... A nije da ti...Ne treba

Maler

pre 3 godine

Ljudi sta se cudite. Pa doktori, farmaceuti i cela ta industrija su tu da oderu bolesne ljude koji nemaju vise gde. Pogledajte na netu pricu o tome kako je maloj bebici u Americi izvrsena transplatacija pluca. Roditelji na zalost nisu placali osiguranje...racun posle operacije i lezanja u bolnici 4 MILIONA $. Zasto toliko to sve kosta, zato sto su alavi na pare, zato sto je to sve jedan veliki biznis, zato sto doktori u americi imaju 20 do 30 puta vece plate od nekog drugog fakultetski obrazovanog gradjanina(plate doktora sa specijalizacijom su oko 40-60000 dolara mesecno). Medicinske sestre primaju platu od 8-9000 dolara a neko sa inzenjerskim faksom zaradjuje sa druge strane 5000 dolara.
(Srbin, 19. maj 2020 17:45)
Medicinska sestra ima oko 4000 dolara.

Užas

pre 3 godine

Za ta 2 miliona evra mogu da ne naprave dve savremene, potpuno opremljene bolnice, a ne da se obavi operacija deteta, ma koliko ona složena bila. Ucenjivanje novcem bilo kog bolesnika, a posebno deteta, nije medicina, niti ima bilo kakve veze sa Hipokritovom zakletvi, niti pokazuje bilo kakvu empatiju prema pacijentima.

Bice Kalemegdan

pre 3 godine

@kakvo je to lečenje od 2 miliona evra. svaka čast medicini i farmaceutima
(perke, 19. maj 2020 16:59)
Ma sad ce da ti kazu srbi poznavaoci kako pare umesto u sport treba da se guraju doktorima

Milan

pre 3 godine

Ne postoji operacija za SMA, postoje dve nedavno odobrene terapije, Spiranza i Zolgensma. Devojčici sve najbolje, moguć je izuzetan napredak sa jednom (ili obe) terapije

qwerty

pre 3 godine

2 miliona za operaciju deteta? FUJ FUJ FUJ FUJ
Ne može me niko ubediti da je to normalna cifra. Stoko jedna bedna. Užas....da i do njih stižu najsocnije psovke.

kiki

pre 3 godine

utajivac poreza
(lol, 19. maj 2020 17:10)

Stvar je u tome sto ovaj daje dres, a Mesi donira 600.000 evra za izgradnju bolnice u Argentini. I to je samo jedan od mnogih primera.

Inace, sreca je pa Ronaldo placa porez... Utajio je vise poreza nego svi igraci zajedno.
(Sport klub, 19. maj 2020 17:37)

Messijevo ime se pominjalo u "Panama Papers" a Ronaldovo nije, tako da je sto se toga tice lako izvuci zakljucak.

O tebi Mile sve se zna

pre 3 godine

А да објавите неки жиро рачун?
(Јабучило, 19. maj 2020 17:06)

A da pročitaš tekst do kraja, pre komentarisanja?

Kun'-fu Panda

pre 3 godine

Braco Srbi, pozdrav iz Republike Srpske. 'Ajdemo taj dres da mi svi zajedno kupimo za 2 000 000 evra. Evo rado cu se odazvati sa 100 eura, ali ajde napravite neku medijsku kampanju na ovaj fazon pa da pregazimo Drinu i kupimo Ronaldov dres. Prica bi mogla uspjeti, javili bi se mnogi....

Markos

pre 3 godine

Roki
Daj ti nekom 100 dinara za pocetak.Jel znas ti koliko dece ima na svetu koja su bolesna,malo su i stotine milijardi a kamoli novac koji on poseduje

maconii

pre 3 godine

da li sam ja dobro procitao ili je greska u tekstu???preko 2 miliona evra za operaciju???jel moze neko da objasni zasto toliko kosta neka operacija...ja u ovo ne mogu da poverujem...hvala Ronaldu

Nikola

pre 3 godine

Stani, jel ako se skupe sve pare, jel to garancija da ce dijete na kraju 100% biti zdravo..??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Banja Luka, 20. maj 2020 08:45)

Pa da, zato je bolje ne dati nista, je li tako? Strasno...

Jo

pre 3 godine

Za sve koji misle da je cena leka visoka - pojasnjenje:

- Da bi se lek nasao na trzistu mora da prodje najpre eskperimentalne faze (na celijama, kulturama tkiva itd.) - tu treba platiti naucnike, opremu, infrastrukturu, cesto i inzenjere, statisticare, laborante
- Isto na zivotinjama.
- Isto to na ljudima (dobrovoljcima) u tri faze (klinicka studija) - opet tu treba platiti te doborvoljce, pa principal invstigators, pa koordinatore, laborante, statisticare, podneske regulatornim telima (IRB, FDA, ili vec kojima), laborante, bolnicku infrastrukturu gde ti pacijenti dolaze...
- Da ne pominjem da istrazivanje moze da pokaze u bilo kojoj od ovih faza da lek nije efikasan i - ode sve ad acta
- ovaj lek nije lek za krvni pritisak, pa da ga koriste milioni po nekoliko puta dnevno, vec vrlo mali broj pacijenata (meri se desetinama) i to u jednoj dozi - to dodatno povecava cenu
- obzirom na gore navedeno, kompanije iz zarade lekova koje trenutno proizvode finansiraju buduca istrazivanja, dakle, donekle ekonomisu kao banke. Bez trenutnog profita, nema razvoja buducih terapija.
- Govorimo o procesu koji traje godinama, ukljucuje veliki broj visoko kvalifikovanih pojedinaca, na velikom broju lokacija, cesto medjunarodnim, i ogromnim troskovima. U ekonomskom pogledu, i sa administrativne strane - vise vremena treba za jedan lek, nego za ceo projekat "Mehnetn". Zato to toliko kosta.

Slazem se da na prvi pogled to zvuci sumanuto mnogo, ali postoji razlog.

kamiondzija

pre 3 godine

Pa sto nije.. Pomogao.. Realu.. Nego mu.. Urucili.. Otkaz
(Milos, 19. maj 2020 17:06)

Бураз, опет те ј... та астма.

Belcha

pre 3 godine

Zato je pojava “Zolgensme” toliko ustalasala svetsku javnost kada je reč o terapiji retkih bolesti – uzima se jedna jedina doza leka, ali mora da se primi pre navršene druge godine života.
“Zolgensmu” i ne treba nazivati lekom, već genskom terapijom, a upravo način njenog delovanja, koji može da, uprošćeno rečeno, “ublaži” posledice genetskog nedostatka kod obolelih posle samo jedne doze, je razlog zašto ju je njen proizvođač, kompanija “Novartis”, nazvala “istorijskim iskorakom” u lečenju obolelih od spinalne mišićne atrofije.
U istoriju će, međutim, ući i to da je “Zolgensma” najskuplji lek na svetu, pošto tretman koji podrazumeva davanje jedne doze košta 2,1 milion dolara, a pre izlaska na tržište spekulisalo se da će cena dostići čak pet miliona dolara.

Milos

pre 3 godine

Za sve koji se pitaju zasto tolika cena,jesu li se mozda zapitali koji su troškovi bolnice?Koliko kosta oprema i koje su plate vrhunskih stručnjaka koji ce tu operaciju odraditi.Niko ne kuka na državu koja nije sposobna da napravi vrhunske bolnice i gde ce raditi najbolji stručnjaci,gde bi se lecili ovakvi slučajevi.Niko ne može da me ubedi da je to nemoguće kad vidim na koje sve gluposti odlaze pare,da ne nabrajam
**************"""
Nije u pitanju operacija i troškovi nisu uračunati (na ime troškova još 300k dolara ide) - u pitanju je samo i isključivo cena leka...

SPQR

pre 3 godine

@Belcha, 19. maj 2020 20:14

Sve što ste napisali je tačno. Genska terapija ove veoma retke bolesti uključuje jednu dozu Zolgensma preparata koja košta 2,1 milion dolara, a na to treba dodati i bolničke troškove. Pored toga, efikasna je (navodno) ukoliko se primeni do druge godine starosti deteta, a kliničke studije pokazuju da u mnogim slučajevima dolazi samo do delimičnog poboljšanja stanja pacijenta a ne do potpunog izlečenja. Ova cena je najbolja ilustracija alavosti farmaceutskih kompanija; trenutno se u svetu bar 7-8 biotehnoloških kompanija bavi razvojem vakcine protiv koronavirusa koja se zasniva na istom principu- genska terapija u kojoj se koristi adenoviralni ili neki drugi vektor. Koja će cena biti ispostavljena, videćemo.

dzontra

pre 3 godine

ja sam poslao sms, toliko mogu, ne pusim, ne pijem, mogu da se otvorim za toliko. Naravno, posaljem nekoliko poruka na 3030 u toku meseca.Nije to neki udar na dzep, a nekome znaci

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 3 godine

Ja prvi put vidim da se za ovako retke bolesti mora izdvojiti ovoliko,ovo je maltene ne moguca misija,dace dragi Bog da se skupe te ogromne pare i pomogne devojcici. uplaticu 6000 dinara jer nemam vise,ali ako se skupi sav novac bice mi drago da sam bar mrvicu pomogao tom detetu.

kengur88

pre 3 godine

'ajde sada svi kojima nije preko potrebna pomoć države od 100e da uplatimo na račun za lečenje devojčici. Evo ja ću prvi, bitnije je njeno lečenje od jednog izlaska, zar ne?