Ponedeljak, 18.05.2020.

12:45

Preminula legenda Zvezde i jugoslovenskog fudbala

Bivši slovenački fudbaler Marko Elsner preminuo je u 61. godini života.

Izvor: SS

Preminula legenda Zvezde i jugoslovenskog fudbala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

Bucko Chicago

pre 3 godine

Imao sam privilegiju da gledam mnogo njegovih utakmica u Zvezdinom dresu. Jedan od onih igraca kog se medju prvima setim kad nabrajam zvezdine legende. Klasicno za nekog ko nije bio napumpan misicima i ko nije bio visok, bio je inteligentan, koristio je mozak. Jedan od najintelegentnijih fudbalera koji su igrali u jugoslovenskoj ligi.
Neka ti je laka zamlja Marko

Sova966

pre 3 godine

Ja u mojoj sobi imao njegov poster na vratima.u dresu olimpije.zeleni sa smelt reklamom..voleo sam ga kao igraca..mnogo.imao je neku eleganciju i lucidnost iako je igrao libera.steta..rano za umiranje.

srpski seljak

pre 3 godine

Slava mu. Eto do danas sam mislio da se zove... zvao... Marko Elzner, sa 'z'. Tako su ga zvali na radio prenosima koje je moj deda slusao, Elzner.

Владимир

pre 3 godine

Нисам пропуштао домаће Звездине утакмице тамо од неке 1984 па до 1989. Марко је био феноменалан играч. Изузетна фудбалска интелигенција и лакоћа баратања са лоптом. Како је само читао акције противника и спречавао опасне ситуације.
Да је био виши једно 5-10 цм био би светска класа за његову позицију.

Био ми је један од 2-3 најдража играча Звезде које сам икада гледао.

Баш ми је жао.

sandzaklija

pre 3 godine

@ ime sampiona,

sjecam se toga jako dobro, i ostavla je uvijek ta sumnja da je prodao utakmicu, Mislim nije moglo da se dokaze, ali ko bi trenirao izvodjenje indirektnog udarca, to je malo smijesno.

War Inside My Head

pre 3 godine

@Pelcujte Nola,taman htdjedoh da podsjetim na tu utakmicu,1:4 protiv Engleza,kiksevi Elznera i golmana Mauro Ravnića!Međutim,svakom se kiksevi dešavaju,a Elzner je svakako bio dobar i inteligentan igrač,svakako zaslužuje poštovanje.Iznenađujuća vijest,61-a godina,nije prestar čovjek bio,žao mi je!Nekako je tada brzo nestao sa scene,evo prilike za redakciju B92 da urade in memoriam,zaslužio je,a i zadužio fudbal tih godina.

Stari zvezdaš

pre 3 godine

Gledao sam uživo mnogo velikih igrača, na Marakani pogotovo, ali Marko Elsner je jedan od onih koji se zauvek pamte. Saučešće njegovoj porodici...a u našim sećanjima živećeš večno !

Ajvarko

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i veliko, bezgranično poštovanje za nekadašnjeg kapitena od iskrenih i prvih navijača, ljubitelja fudbala sa JUGA.
Čast je bilo igrati protiv ovakvog džentlmena i sportiste.
Nadam se da si otišao na neko lepše i bolje mesto.
Čak i mi, Partizanovci, imamo potrebu da ovim mlađim naraštajima pričamo kakve smo majstore i legende gledali, bez obzira ko za koga navija.
Ljudi kao što je buo Marko Elsner brisali su granice

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Počivaj u miru.

Marko kiksara urnisao nas protiv Engleza. Ali bilo ekstra na stadionu, ceo stadion je posle 25 minuta navijao za Engleze a engleski navijači se zbunili ali su provalili foru pa su od poluvremena navijali za Jugu. Dosuše tada Zvezda nije bila stub srBstva.

Slovenec

pre 3 godine

Veliki igrač iz čuvene fudbalske porodice Elsner. Branko, njegov otac, bio je selektor austrijske reprezentacije, a Markov sin Luka danas je trener Amiensa. Pozdrav iz Slovenije!

Ime šampiona

pre 3 godine

@Sandžaklija

Nije Tempo, njega sam skupljao, bio je neki na jeftinijoj hartiji i većeg formata, izlazio godinu dve...

Mauro Ravnić je branio samo za Rijeku kod nas.

I nije bio autogol, pogrešio sam, ipak mu je Englez uklizao...

boban

pre 3 godine

zasluzio je vevno pamcenje i postovanje.Nek ti je vecna slava i hvala sto si bio deo Zvezde,i to ogroman.Poslednji pozdrav.Porodici iskreno saucesce.

mr čović i dr terzić

pre 3 godine

Osim kad je igrao za reprezentaciju, navijao sam protiv njega, ali o njemu kao čoveku i sportisti stvarno sve najbolje.

Rano je otišao. Prerano.

tom pus

pre 3 godine

Najinteligentniji odbranbeni igrac u istoriji naseg fudbala.Svoju nejaku gradju nadoknadjiva je glavom.Bila je milina gledati ga.
(Miki, 18. maj 2020 12:48)

Zahvaljujemo se na glasu

isto mislim..

OsamdeseteZvezdine

pre 3 godine

Legenda.. Dosoa je u Zvezdu kao zadnji vezni,u limpiji je bio tata,kapiten i mlade reprezentacije Jugoslavije.Znao je da iznese loptu bolje nego Zajec u tadasnje vreme isto legenda fudbala i Bekenbauera bolje. Onda su ga vratili na halfa gde je igrao sa Bankovicem,Sugarom. Bio je inteligentan halh,tanan,smeker bas.
Zalosno sto ga neki prozivaju znog kiksa protiv Engleza,a zaboravljaju njegovo majstorstvo i retko koju utakmicu da je uopste odigrao a da nije bila vrlo dobra. Pocivaj u miru legendo.

Mustra

pre 3 godine

Saučešće porodici i neka ti je laka zemlja veliki majstore.

Već su mnogi pomenuli utakmicu sa Engleskom, a ja bih dodao i to da je on tada već prešao u Nicu i tamo igrao zadnjeg veznog i nije bilo lako prešaltati se ponovo na mesto libera. Tome dodajte i neuigranost ekipe i novog golmana i dobijete to što se i desilo.

Realan

pre 3 godine

Ispratio sam celu njegovu karijeru, od toga dobar deo uzivo. Divan, skroman, fer, sa velikom lakocom baratanja loptom ... Otisao je prerano. Saucesce porodici ....

Bolesni skot

pre 3 godine

Kiksnuo i Vidić u Južnoj sfrici (ruka, penal) pa ga niko nije pljuvao da je prodao utakmicu... Ne jedite g....
Marko je bio u svemu OK, samo visinu nije imao.

Sandzaklija

pre 3 godine

(Ime šampiona, 18. maj 2020 15:19)
Sve tacno samo je on prodao utakmici. Tempo se zvao casopis.
Treba mu kao epitaf zapisati da je prodao tekmu a onom golmanom Partizana. Nisu oni bas tek tako mogöi trenirati indirektni.

Šifra 013

pre 3 godine

Setim se te godine u zvezdu su došli marko elzner mitar mrkela zoran bankovic i golman tomica ivkovic i pred pocetak prvenstva na
Marakani se igrao turnir na turniru su igrali zvezda partizan radnicki iz niša i vardar naravno u finalu su se sastali zvezda i partizan vec u 5 minutu zvezda je povela gol je dao marko elzner glavom ali partizan je pobedio u tom finalu prvo je dragan mance poravnao rezultat u 44 minutu a onda preki prekazi sa 35 metara u 88 minutu doneo pobedu partizanu i to je bila jedna od najboljih utakmica u istoriji vecitih rivala a i mrkeli ostala u ne baš lepom secanju

Sandzaklija

pre 3 godine

više nikad za reprezentaciju.
(vidim sve, 18. maj 2020 16:03)

..

Nije to bio kiks nego je zajedno sa Rankom Srojicem prodao utakmicu, jer dsu englezi vjezbali indirektne udarce.
Nisam siguran da se golman zvao Stojic , al on jeste prodao urakmicu

Звездаш из Скопља

pre 3 godine

Сви добри људи прерано оду. Поздрав мајсторе, гледао сам те неколико пута у Скопљу кад је наша Звезда играла са Вардаром. Живели Јужни Словени!

Милорад

pre 3 godine

Моје саучешће породици и свима онима који воле фудбал. Био је невероватан уграч. Интелигенција, лакоћа играња без фаула, изношење лопте далеко од гола. Савршенство игре. Ко га је гледао зна да не претерујем нимало.

Andria

pre 3 godine

Bio je moj idol. Kakva inteligencija, anticipacija, lakoća igranja. Da je imao još fizičke predispozicije jednog Vidića... Ali to bi već bilo previše. Počivaj u miru legendo.

marko992

pre 3 godine

Vidim neki spominju i tu nesrecnu utakmicu sa Englezima.Imali smo dobar tim,retko se dogadja da padnu 4 gola za 20 min.Lose vreme,vetar, kisa,blatnjav teren i veliki kiksevi odbrane su obelezili taj mec.Gledao sam ga uzivo sa istoka Marakane.

Vesely

pre 3 godine

edan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)

Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.
(Nikola, 18. maj 2020 14:08)

Na toj utakmici, spontano je promovisan onaj "dzivdzans" zvižduk, a ja sam rešio da ne malerišem više na Severu, jer sam tamo bio i kada nas je dobila Španija, a Huanito čokanjče u glavu.

Ahtung

pre 3 godine

Čovek je igrao ko Bekenbauer! Malo je igrača u istoriji fudbala, koji su sa takvom lakoćom i elegancijom mogli da iznesu loptu iz šesnaesterca i munjevito uposle vezni red. Neka mu je laka zemlja!

vit

pre 3 godine

Bio je to ples sa loptom. Nešto što nije bilo do tada, a bogami ni do danas. Fudbal je izgledao tako jednostavna igra. Igrao ga je Marko Elzner. Zaista smo mi bili. privilegovani da tako nešto gledamo. Kakva gracioznost. Majstore, neka ti je večna slava i hvala ti što si igrao u CZ. Ti si nekrunisani Zvezdina zvezda.

Sale

pre 3 godine

(Paket, 18. maj 2020 13:04)
Kako smo se kao klinci lozili da gledamo taj mec,odlucujuci za EP protiv Engleza i vec gubimo 4:0 na pola poluvremena. Ravnic se pogubio i tek na poluvremenu Osim ubacuje Radacu legendu Rada. Taj lik je bio u neverovatnoj formi nisu mogli da mu daju gol u ligi.

Zvezda je večna

pre 3 godine

Gremo Marko, u Zvedanu večnost! Hvala ti i neka ti je večna slava, vole te zauvek tvoji Zvezdaši, iz ''šezdeset i neke'' ...

Ime šampiona

pre 3 godine

Dobri naš Marko... :(

Danas sam drugi i poslednji put tužan zbog njega, ovog puta najjače.

Prvi i jedini put do sada je bilo na toj pomenutoj utakmici sa Engleskom.

Ne zato što smo izgubili i zbog velikog razočaranja, jer to je nama često najnormalnije znalo da se desi, već zbog toga što je Elsner ispao najveći krivac.

Igrala nam je samo pobeda za prvo mesto u grupi, i sa obzirom da smo na Vembilju odigrali dobro a ipak izgubili 2:0 zbog legendarnih promašenih šansi Zlatka Vujovića, stvorila se kao i obično atmosfera da je to moguće.

Na samom početku, Marko lagano vraća loptu Ravniću, ali Mauro pre toga izleće pored u prazno i lopta sporo ali neminovno ulazi u (auto)gol. Samo malo kasnije, opet mu vraća loptu, ovaj je hvata u ruke ali nakon što nije izašla iz šesnaesterca i to je po tadašnjim pravilima indirekt nakon koga Englezi zakucavaju loptu u našu mrežu. Potom se raspadamo, ubrzo je 0:4 a Marko biva zamenjen pre poluvremena. Zanimljivost je da je tadašnji sportski nedeljnik, mislim da se zvao "Tim", sutra objavio fotografije sa treninga Engleza na kojima se jasno vidi da uvežbavaju izvođenje indirekta!

Zašto ovo pišem iako nije lep epitaf? Pa zato što Elsner nije umeo da pogreši, ne kardinalno, nego uopšte, ne ponekad, već nikad, igrao je kao kompjuter godinama i za Zvezdu i za reprezentaciju i lakše je opisati njegovu grešku nego mnoštvo utakmica na kojima nisu postojale.

Onima koji misle da je 18 utakmica malo, treba da bude jasno da je Džajić bio rekorder sa 85, da se tada drugačije i igralo i biralo, da su tada nastupali prvenstveno bosanski igrači zbog Osima, a da su ga te greške i otpisale nadalje, iako je sigurno zaslužio još neku šansu. A šta je bio razlog njima, ko će ga znati, nije bio sam u tome, Mauro Ravnić je bio nov, nisu bili uigrani niti se razumeli, došao je jednom slab dan, jedini u karijeri, na najgorem mogućem mestu i u najgore moguće vreme.

Osim i po ovome, više ćemo nadam se pamtiti Marka po igračkim kvalitetima, koreknosti i fer pleju, finoći i pristojnosti i jednoj dobroj i skromnoj duši koja je najranjivija, zbog čega takvi ljudi rano odlaze.

Neka je večna slava i hvala velikom zvezdašu i čoveku Marku Elsneru.

Meropah Bukara

pre 3 godine

Cast i pokoj dusi preminulom Elzneru, bio je dobar igrac, ali malo ga preteraste sa epitetima. O mrtvima sve najlepse, ali nijedan Zvezdin odbrambeni igrac u poslednjih 40 godina ne moze da se uporedi sa Miletom Belodidicem i Nemanjom Vidicem. Ni blizu. Belodedic i Vidic su bili sam krem svetskog fudbala na svojim pozicijama libera/stopera. Ostali nisu.

Alergolog

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i slovenačkom fudbalu. Marko je bio i ostao legenda YU fudbala, onda kada je fudbal to i bio u pravom smislu reči, za razliku od ovog danas. Stetan Vam put gospodine Elsner.

Pomm

pre 3 godine

Uz Vidica, Belodedica, Stojkovskog jedan od najboljih odbrambenih igraca koji su igrali u Zvezdi.

(Profesor BG, 18. maj 2020 13:03)

Počivaj u miru, saučešće porodici.

Bleki Profesore, prvo Bleki i na kraju Bleki.

Don Quijote

pre 3 godine

Bio je stvarno fantastican igrac. Uz Belodedica najbolji igrac odbrane koga je Zvezda imala. Bilo je veliko zadovoljstvo gledati njegovu igru i dresu najdrazih boja. Ono nije bila igra, ono je bio ples sa loptom.
Legenda.
Bog da mu dusu prosti.

santa justa

pre 3 godine

Rekao je jednom da je u Beograd dosao kao “smucar” a otisao kao kralj. Da je imao visinu Belodedica i odraz S Ramosa bio bi bolji od obojice.

NNN

pre 3 godine

Bio je Belodedić pre Belodedića!
Lepo ga ovde svi upisuju sa gospodin i elegantan
što prvo što pada na pamet kada se setimo Marka Elsnera.
Vrlo inteligentan igrač, gledajući ga delovalo je kao da je oduzeti nekome loptu nešto najjednostavnije...
Fudbal sam počeo da pratim sredinom 80-ih i posle Šestića, Elsner mi je bio omiljeni fudbaler... kako vreme leti :(

reakcija vs kožni kaputi

pre 3 godine

Hvala ti legendo za nezaboravnu utakmicu protiv Reala i za sve sto si ucinio u crveno-belom dresu. Ovo su legende mog detinjstva

Nikola

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)


Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 3 godine

Vrhunski libero, čitao je igru kao knjigu...na kliker i mozak, sa uživanjem sam ga gledao.
Počuvaj u miru majstore!

Dejan

pre 3 godine

Zatecen sam,zivim u Sloveniji i covek je dosta gostovao na tv i komentarisao utakmice,uopste nije izgledao bolestan,doduse od ove korone dalje ga nisam vise video ali to je dva tri meseca samo.Bio je odlican half,eleganan,odlican u Zvezdi te 4 godine,uz Oblaka,Kataneca i Zahovica najbolji slovenacki igrac u istoriji.

(S)Tipsa

pre 3 godine

U to vreme sam i zavoleo fudbal, secam se da da mi je iz prva bio simpatičan zbog prezimena jer mi je bilo neobično u tom sastavu sa većinom prezimena na ić , ispostaviće secda je bio odličan fudbaler.
Prerano je otišao, iskreno saučešće porodici.

Bora

pre 3 godine

Na nebeskooj Marakani
sada trci Marko.
Gospodski, fino u koraku lako.
U nebeski duel ulazi jako
zato sto Zvezdu on voli zarko.
Marko hvala ti za sve.
Zvezdas

Moca NS

pre 3 godine

Neki, pre ovog mog komentara, su pomenuli: Krhku građu, pamet, inteligenciju, mozak, eleganciju...I bili su više nego U PRAVU.

Ja, kao osvedočeni Partizanovac i živi posmatrač globalno fudbalskih događanja u poslednjih 55 godina, gotovo da nemam još koji epitet da pridodam onim prethodno izrečenim, osim da sam i tada bio uveren, gledajući Marka, da je gotovo nemoguće da se pored takvih fudbalskih ne radi i o pravim Ljudskim kvalitetima.

Slava ti i počivaj u miru

Storno

pre 3 godine

Bio je inteligentan, vredan, uporan i lopte oduzimao tehnikom bez faula! Kada smo kao deca igrali fudbala svi su hteli da budu kao Piksi a samo ja kao Marko Elzner! Počivaj u miru!

realista

pre 3 godine

Poslednji pozdrav majstoru fudbalske igre! Jedan od mojih omiljenih odbrambenih igraca ikada i razlog zasto sam i poceo da igram fudbal... Hvala!

Tubic

pre 3 godine

Mi Zvezdasi bi trebali vise da vodimo racuna o nasim igracima koji su presli 60 a i onima mladjima.
Sve su zo bili majstori i nasi ljubimci .
Nije ovo prijatno kad nam ovakav covjek ode a mi nista neznamo kako mu je i sa cim se borio.
Oni trebaju da znaju da ih nismo zaboravili i to bi im bilo dosta.

Paket

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!

Bolton

pre 3 godine

Uz postovanje za mrtvog coveka i nekad odlicnog igraca,realno preteraste sa ovim legenda.Ipak ima samo 18 meceva za reprezentaciju.Legende su Dzaja,Sekularac,Piksi,Bobek,Galic,Pancev

tuzan

pre 3 godine

Bio je gospodin na terenu. Jugoslovenska verzija Bekenbauera, fudbalska inteligencija, tehnika, lakoća igranja fudbala. Tužna vest danas.

Uvek Zvezdaš nikad Delija

pre 3 godine

Žao mi je što mladji posetioci ovog sajta nisu imali priliku da uživo gledaju Marka Elznera. Ja sam imao tu sreću i smatram ga jednim od najboljih fudbalera koji su u poslednjih 40 godina igrali u Zvezdi. Možda se neko seća utakmice protiv Benfike... Tu ga je trebalo gledati. Pamtim i njegovu poslednju utakmicu u Zvezdi. Igralo se protiv Radničkog , Zvezda je vodila sa nekoliko golova razlike, ceo stadiom je tražio da on izvede penal - ali on nije hteo. To nije bio njegov posao za 4 godine koliko je bio u Zvezdi i nije želeo da se oprašta nečim atipičnim za njega. Takav je bio Marko Elzner. Čvrst igrač , čvrst karakter.

marko992

pre 3 godine

Pravi umetnik,kakvo kretanje,anticipacija.Tada se igralo sa zadnjim covekom u odbrani,Elzner je sve situacije sa lakocom resavao.
Pocivaj u miru majstore.

objektivan

pre 3 godine

Otišao na neko drugo bolje mesto. Febomenalan igrač, jedan od mojih omiljenih u to vreme. Bio sam siguran da će sprečiti svaki opasan napad protivnika, retko inteligentan fudbaler.

Vlasta Skokoglavac iz Kozjaka

pre 3 godine

Pamtim ga vrlo dobro. Bio je omalen defanzivni igrač al umeo je da se ušunja kod druge stative i da da gol. Pozrtvovan i pametan fudbaler. Počivaj u miru.

Sike

pre 3 godine

Hvala Ti majtore za sve. Nismo brinuli za odbranu kada je tebe bilo.
Real nije trebao da prodje da je sve bilo čisto. To da nije bilo sve čisto svi znamo, a zbog takvih kao što si ti mi je tada bilo užasno.
Počivaj u miru legendo!

Zvezdas

pre 3 godine

Bio sam te 1983 na Marakani onog dana kada ste pred 50.000 ljudi predstavljeni jedno popodne Ti, Mrkela, Ivkovic... Bio sam srecan najviše zbog tebe. Jako sam tuzan danas.Laka ti zemlja majstore

Nis-Zvezdin grad

pre 3 godine

Auuu,kakav sok,zalost,nevera... posle Belodedica,moj najomiljeniji stoper,odnosno libero u Zvezdi i nasem fudbalu.Saucesce porodici i neka mu je vecna slava i hvala.

Zvezdas

pre 3 godine

Bio sam te 1983 na Marakani onog dana kada ste pred 50.000 ljudi predstavljeni jedno popodne Ti, Mrkela, Ivkovic... Bio sam srecan najviše zbog tebe. Jako sam tuzan danas.Laka ti zemlja majstore

Nis-Zvezdin grad

pre 3 godine

Auuu,kakav sok,zalost,nevera... posle Belodedica,moj najomiljeniji stoper,odnosno libero u Zvezdi i nasem fudbalu.Saucesce porodici i neka mu je vecna slava i hvala.

Uvek Zvezdaš nikad Delija

pre 3 godine

Žao mi je što mladji posetioci ovog sajta nisu imali priliku da uživo gledaju Marka Elznera. Ja sam imao tu sreću i smatram ga jednim od najboljih fudbalera koji su u poslednjih 40 godina igrali u Zvezdi. Možda se neko seća utakmice protiv Benfike... Tu ga je trebalo gledati. Pamtim i njegovu poslednju utakmicu u Zvezdi. Igralo se protiv Radničkog , Zvezda je vodila sa nekoliko golova razlike, ceo stadiom je tražio da on izvede penal - ali on nije hteo. To nije bio njegov posao za 4 godine koliko je bio u Zvezdi i nije želeo da se oprašta nečim atipičnim za njega. Takav je bio Marko Elzner. Čvrst igrač , čvrst karakter.

Moca NS

pre 3 godine

Neki, pre ovog mog komentara, su pomenuli: Krhku građu, pamet, inteligenciju, mozak, eleganciju...I bili su više nego U PRAVU.

Ja, kao osvedočeni Partizanovac i živi posmatrač globalno fudbalskih događanja u poslednjih 55 godina, gotovo da nemam još koji epitet da pridodam onim prethodno izrečenim, osim da sam i tada bio uveren, gledajući Marka, da je gotovo nemoguće da se pored takvih fudbalskih ne radi i o pravim Ljudskim kvalitetima.

Slava ti i počivaj u miru

tuzan

pre 3 godine

Bio je gospodin na terenu. Jugoslovenska verzija Bekenbauera, fudbalska inteligencija, tehnika, lakoća igranja fudbala. Tužna vest danas.

objektivan

pre 3 godine

Otišao na neko drugo bolje mesto. Febomenalan igrač, jedan od mojih omiljenih u to vreme. Bio sam siguran da će sprečiti svaki opasan napad protivnika, retko inteligentan fudbaler.

Ime šampiona

pre 3 godine

Dobri naš Marko... :(

Danas sam drugi i poslednji put tužan zbog njega, ovog puta najjače.

Prvi i jedini put do sada je bilo na toj pomenutoj utakmici sa Engleskom.

Ne zato što smo izgubili i zbog velikog razočaranja, jer to je nama često najnormalnije znalo da se desi, već zbog toga što je Elsner ispao najveći krivac.

Igrala nam je samo pobeda za prvo mesto u grupi, i sa obzirom da smo na Vembilju odigrali dobro a ipak izgubili 2:0 zbog legendarnih promašenih šansi Zlatka Vujovića, stvorila se kao i obično atmosfera da je to moguće.

Na samom početku, Marko lagano vraća loptu Ravniću, ali Mauro pre toga izleće pored u prazno i lopta sporo ali neminovno ulazi u (auto)gol. Samo malo kasnije, opet mu vraća loptu, ovaj je hvata u ruke ali nakon što nije izašla iz šesnaesterca i to je po tadašnjim pravilima indirekt nakon koga Englezi zakucavaju loptu u našu mrežu. Potom se raspadamo, ubrzo je 0:4 a Marko biva zamenjen pre poluvremena. Zanimljivost je da je tadašnji sportski nedeljnik, mislim da se zvao "Tim", sutra objavio fotografije sa treninga Engleza na kojima se jasno vidi da uvežbavaju izvođenje indirekta!

Zašto ovo pišem iako nije lep epitaf? Pa zato što Elsner nije umeo da pogreši, ne kardinalno, nego uopšte, ne ponekad, već nikad, igrao je kao kompjuter godinama i za Zvezdu i za reprezentaciju i lakše je opisati njegovu grešku nego mnoštvo utakmica na kojima nisu postojale.

Onima koji misle da je 18 utakmica malo, treba da bude jasno da je Džajić bio rekorder sa 85, da se tada drugačije i igralo i biralo, da su tada nastupali prvenstveno bosanski igrači zbog Osima, a da su ga te greške i otpisale nadalje, iako je sigurno zaslužio još neku šansu. A šta je bio razlog njima, ko će ga znati, nije bio sam u tome, Mauro Ravnić je bio nov, nisu bili uigrani niti se razumeli, došao je jednom slab dan, jedini u karijeri, na najgorem mogućem mestu i u najgore moguće vreme.

Osim i po ovome, više ćemo nadam se pamtiti Marka po igračkim kvalitetima, koreknosti i fer pleju, finoći i pristojnosti i jednoj dobroj i skromnoj duši koja je najranjivija, zbog čega takvi ljudi rano odlaze.

Neka je večna slava i hvala velikom zvezdašu i čoveku Marku Elsneru.

Storno

pre 3 godine

Bio je inteligentan, vredan, uporan i lopte oduzimao tehnikom bez faula! Kada smo kao deca igrali fudbala svi su hteli da budu kao Piksi a samo ja kao Marko Elzner! Počivaj u miru!

Don Quijote

pre 3 godine

Bio je stvarno fantastican igrac. Uz Belodedica najbolji igrac odbrane koga je Zvezda imala. Bilo je veliko zadovoljstvo gledati njegovu igru i dresu najdrazih boja. Ono nije bila igra, ono je bio ples sa loptom.
Legenda.
Bog da mu dusu prosti.

Bora

pre 3 godine

Na nebeskooj Marakani
sada trci Marko.
Gospodski, fino u koraku lako.
U nebeski duel ulazi jako
zato sto Zvezdu on voli zarko.
Marko hvala ti za sve.
Zvezdas

Sike

pre 3 godine

Hvala Ti majtore za sve. Nismo brinuli za odbranu kada je tebe bilo.
Real nije trebao da prodje da je sve bilo čisto. To da nije bilo sve čisto svi znamo, a zbog takvih kao što si ti mi je tada bilo užasno.
Počivaj u miru legendo!

marko992

pre 3 godine

Pravi umetnik,kakvo kretanje,anticipacija.Tada se igralo sa zadnjim covekom u odbrani,Elzner je sve situacije sa lakocom resavao.
Pocivaj u miru majstore.

Nikola

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)


Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.

vit

pre 3 godine

Bio je to ples sa loptom. Nešto što nije bilo do tada, a bogami ni do danas. Fudbal je izgledao tako jednostavna igra. Igrao ga je Marko Elzner. Zaista smo mi bili. privilegovani da tako nešto gledamo. Kakva gracioznost. Majstore, neka ti je večna slava i hvala ti što si igrao u CZ. Ti si nekrunisani Zvezdina zvezda.

OsamdeseteZvezdine

pre 3 godine

Legenda.. Dosoa je u Zvezdu kao zadnji vezni,u limpiji je bio tata,kapiten i mlade reprezentacije Jugoslavije.Znao je da iznese loptu bolje nego Zajec u tadasnje vreme isto legenda fudbala i Bekenbauera bolje. Onda su ga vratili na halfa gde je igrao sa Bankovicem,Sugarom. Bio je inteligentan halh,tanan,smeker bas.
Zalosno sto ga neki prozivaju znog kiksa protiv Engleza,a zaboravljaju njegovo majstorstvo i retko koju utakmicu da je uopste odigrao a da nije bila vrlo dobra. Pocivaj u miru legendo.

Zvezda je večna

pre 3 godine

Gremo Marko, u Zvedanu večnost! Hvala ti i neka ti je večna slava, vole te zauvek tvoji Zvezdaši, iz ''šezdeset i neke'' ...

Slovenec

pre 3 godine

Veliki igrač iz čuvene fudbalske porodice Elsner. Branko, njegov otac, bio je selektor austrijske reprezentacije, a Markov sin Luka danas je trener Amiensa. Pozdrav iz Slovenije!

Tubic

pre 3 godine

Mi Zvezdasi bi trebali vise da vodimo racuna o nasim igracima koji su presli 60 a i onima mladjima.
Sve su zo bili majstori i nasi ljubimci .
Nije ovo prijatno kad nam ovakav covjek ode a mi nista neznamo kako mu je i sa cim se borio.
Oni trebaju da znaju da ih nismo zaboravili i to bi im bilo dosta.

Bolesni skot

pre 3 godine

Kiksnuo i Vidić u Južnoj sfrici (ruka, penal) pa ga niko nije pljuvao da je prodao utakmicu... Ne jedite g....
Marko je bio u svemu OK, samo visinu nije imao.

Милорад

pre 3 godine

Моје саучешће породици и свима онима који воле фудбал. Био је невероватан уграч. Интелигенција, лакоћа играња без фаула, изношење лопте далеко од гола. Савршенство игре. Ко га је гледао зна да не претерујем нимало.

NNN

pre 3 godine

Bio je Belodedić pre Belodedića!
Lepo ga ovde svi upisuju sa gospodin i elegantan
što prvo što pada na pamet kada se setimo Marka Elsnera.
Vrlo inteligentan igrač, gledajući ga delovalo je kao da je oduzeti nekome loptu nešto najjednostavnije...
Fudbal sam počeo da pratim sredinom 80-ih i posle Šestića, Elsner mi je bio omiljeni fudbaler... kako vreme leti :(

Andria

pre 3 godine

Bio je moj idol. Kakva inteligencija, anticipacija, lakoća igranja. Da je imao još fizičke predispozicije jednog Vidića... Ali to bi već bilo previše. Počivaj u miru legendo.

Vlasta Skokoglavac iz Kozjaka

pre 3 godine

Pamtim ga vrlo dobro. Bio je omalen defanzivni igrač al umeo je da se ušunja kod druge stative i da da gol. Pozrtvovan i pametan fudbaler. Počivaj u miru.

Звездаш из Скопља

pre 3 godine

Сви добри људи прерано оду. Поздрав мајсторе, гледао сам те неколико пута у Скопљу кад је наша Звезда играла са Вардаром. Живели Јужни Словени!

Ajvarko

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i veliko, bezgranično poštovanje za nekadašnjeg kapitena od iskrenih i prvih navijača, ljubitelja fudbala sa JUGA.
Čast je bilo igrati protiv ovakvog džentlmena i sportiste.
Nadam se da si otišao na neko lepše i bolje mesto.
Čak i mi, Partizanovci, imamo potrebu da ovim mlađim naraštajima pričamo kakve smo majstore i legende gledali, bez obzira ko za koga navija.
Ljudi kao što je buo Marko Elsner brisali su granice

Dejan

pre 3 godine

Zatecen sam,zivim u Sloveniji i covek je dosta gostovao na tv i komentarisao utakmice,uopste nije izgledao bolestan,doduse od ove korone dalje ga nisam vise video ali to je dva tri meseca samo.Bio je odlican half,eleganan,odlican u Zvezdi te 4 godine,uz Oblaka,Kataneca i Zahovica najbolji slovenacki igrac u istoriji.

tom pus

pre 3 godine

Najinteligentniji odbranbeni igrac u istoriji naseg fudbala.Svoju nejaku gradju nadoknadjiva je glavom.Bila je milina gledati ga.
(Miki, 18. maj 2020 12:48)

Zahvaljujemo se na glasu

isto mislim..

realista

pre 3 godine

Poslednji pozdrav majstoru fudbalske igre! Jedan od mojih omiljenih odbrambenih igraca ikada i razlog zasto sam i poceo da igram fudbal... Hvala!

santa justa

pre 3 godine

Rekao je jednom da je u Beograd dosao kao “smucar” a otisao kao kralj. Da je imao visinu Belodedica i odraz S Ramosa bio bi bolji od obojice.

Realan

pre 3 godine

Ispratio sam celu njegovu karijeru, od toga dobar deo uzivo. Divan, skroman, fer, sa velikom lakocom baratanja loptom ... Otisao je prerano. Saucesce porodici ....

marko992

pre 3 godine

Vidim neki spominju i tu nesrecnu utakmicu sa Englezima.Imali smo dobar tim,retko se dogadja da padnu 4 gola za 20 min.Lose vreme,vetar, kisa,blatnjav teren i veliki kiksevi odbrane su obelezili taj mec.Gledao sam ga uzivo sa istoka Marakane.

Paket

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!

reakcija vs kožni kaputi

pre 3 godine

Hvala ti legendo za nezaboravnu utakmicu protiv Reala i za sve sto si ucinio u crveno-belom dresu. Ovo su legende mog detinjstva

Ahtung

pre 3 godine

Čovek je igrao ko Bekenbauer! Malo je igrača u istoriji fudbala, koji su sa takvom lakoćom i elegancijom mogli da iznesu loptu iz šesnaesterca i munjevito uposle vezni red. Neka mu je laka zemlja!

Alergolog

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i slovenačkom fudbalu. Marko je bio i ostao legenda YU fudbala, onda kada je fudbal to i bio u pravom smislu reči, za razliku od ovog danas. Stetan Vam put gospodine Elsner.

Stari zvezdaš

pre 3 godine

Gledao sam uživo mnogo velikih igrača, na Marakani pogotovo, ali Marko Elsner je jedan od onih koji se zauvek pamte. Saučešće njegovoj porodici...a u našim sećanjima živećeš večno !

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 3 godine

Vrhunski libero, čitao je igru kao knjigu...na kliker i mozak, sa uživanjem sam ga gledao.
Počuvaj u miru majstore!

mr čović i dr terzić

pre 3 godine

Osim kad je igrao za reprezentaciju, navijao sam protiv njega, ali o njemu kao čoveku i sportisti stvarno sve najbolje.

Rano je otišao. Prerano.

Šifra 013

pre 3 godine

Setim se te godine u zvezdu su došli marko elzner mitar mrkela zoran bankovic i golman tomica ivkovic i pred pocetak prvenstva na
Marakani se igrao turnir na turniru su igrali zvezda partizan radnicki iz niša i vardar naravno u finalu su se sastali zvezda i partizan vec u 5 minutu zvezda je povela gol je dao marko elzner glavom ali partizan je pobedio u tom finalu prvo je dragan mance poravnao rezultat u 44 minutu a onda preki prekazi sa 35 metara u 88 minutu doneo pobedu partizanu i to je bila jedna od najboljih utakmica u istoriji vecitih rivala a i mrkeli ostala u ne baš lepom secanju

boban

pre 3 godine

zasluzio je vevno pamcenje i postovanje.Nek ti je vecna slava i hvala sto si bio deo Zvezde,i to ogroman.Poslednji pozdrav.Porodici iskreno saucesce.

(S)Tipsa

pre 3 godine

U to vreme sam i zavoleo fudbal, secam se da da mi je iz prva bio simpatičan zbog prezimena jer mi je bilo neobično u tom sastavu sa većinom prezimena na ić , ispostaviće secda je bio odličan fudbaler.
Prerano je otišao, iskreno saučešće porodici.

Vesely

pre 3 godine

edan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)

Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.
(Nikola, 18. maj 2020 14:08)

Na toj utakmici, spontano je promovisan onaj "dzivdzans" zvižduk, a ja sam rešio da ne malerišem više na Severu, jer sam tamo bio i kada nas je dobila Španija, a Huanito čokanjče u glavu.

Mustra

pre 3 godine

Saučešće porodici i neka ti je laka zemlja veliki majstore.

Već su mnogi pomenuli utakmicu sa Engleskom, a ja bih dodao i to da je on tada već prešao u Nicu i tamo igrao zadnjeg veznog i nije bilo lako prešaltati se ponovo na mesto libera. Tome dodajte i neuigranost ekipe i novog golmana i dobijete to što se i desilo.

Pomm

pre 3 godine

Uz Vidica, Belodedica, Stojkovskog jedan od najboljih odbrambenih igraca koji su igrali u Zvezdi.

(Profesor BG, 18. maj 2020 13:03)

Počivaj u miru, saučešće porodici.

Bleki Profesore, prvo Bleki i na kraju Bleki.

Владимир

pre 3 godine

Нисам пропуштао домаће Звездине утакмице тамо од неке 1984 па до 1989. Марко је био феноменалан играч. Изузетна фудбалска интелигенција и лакоћа баратања са лоптом. Како је само читао акције противника и спречавао опасне ситуације.
Да је био виши једно 5-10 цм био би светска класа за његову позицију.

Био ми је један од 2-3 најдража играча Звезде које сам икада гледао.

Баш ми је жао.

Sale

pre 3 godine

(Paket, 18. maj 2020 13:04)
Kako smo se kao klinci lozili da gledamo taj mec,odlucujuci za EP protiv Engleza i vec gubimo 4:0 na pola poluvremena. Ravnic se pogubio i tek na poluvremenu Osim ubacuje Radacu legendu Rada. Taj lik je bio u neverovatnoj formi nisu mogli da mu daju gol u ligi.

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Počivaj u miru.

Marko kiksara urnisao nas protiv Engleza. Ali bilo ekstra na stadionu, ceo stadion je posle 25 minuta navijao za Engleze a engleski navijači se zbunili ali su provalili foru pa su od poluvremena navijali za Jugu. Dosuše tada Zvezda nije bila stub srBstva.

War Inside My Head

pre 3 godine

@Pelcujte Nola,taman htdjedoh da podsjetim na tu utakmicu,1:4 protiv Engleza,kiksevi Elznera i golmana Mauro Ravnića!Međutim,svakom se kiksevi dešavaju,a Elzner je svakako bio dobar i inteligentan igrač,svakako zaslužuje poštovanje.Iznenađujuća vijest,61-a godina,nije prestar čovjek bio,žao mi je!Nekako je tada brzo nestao sa scene,evo prilike za redakciju B92 da urade in memoriam,zaslužio je,a i zadužio fudbal tih godina.

Bucko Chicago

pre 3 godine

Imao sam privilegiju da gledam mnogo njegovih utakmica u Zvezdinom dresu. Jedan od onih igraca kog se medju prvima setim kad nabrajam zvezdine legende. Klasicno za nekog ko nije bio napumpan misicima i ko nije bio visok, bio je inteligentan, koristio je mozak. Jedan od najintelegentnijih fudbalera koji su igrali u jugoslovenskoj ligi.
Neka ti je laka zamlja Marko

Sova966

pre 3 godine

Ja u mojoj sobi imao njegov poster na vratima.u dresu olimpije.zeleni sa smelt reklamom..voleo sam ga kao igraca..mnogo.imao je neku eleganciju i lucidnost iako je igrao libera.steta..rano za umiranje.

Ime šampiona

pre 3 godine

@Sandžaklija

Nije Tempo, njega sam skupljao, bio je neki na jeftinijoj hartiji i većeg formata, izlazio godinu dve...

Mauro Ravnić je branio samo za Rijeku kod nas.

I nije bio autogol, pogrešio sam, ipak mu je Englez uklizao...

srpski seljak

pre 3 godine

Slava mu. Eto do danas sam mislio da se zove... zvao... Marko Elzner, sa 'z'. Tako su ga zvali na radio prenosima koje je moj deda slusao, Elzner.

Bolton

pre 3 godine

Uz postovanje za mrtvog coveka i nekad odlicnog igraca,realno preteraste sa ovim legenda.Ipak ima samo 18 meceva za reprezentaciju.Legende su Dzaja,Sekularac,Piksi,Bobek,Galic,Pancev

Meropah Bukara

pre 3 godine

Cast i pokoj dusi preminulom Elzneru, bio je dobar igrac, ali malo ga preteraste sa epitetima. O mrtvima sve najlepse, ali nijedan Zvezdin odbrambeni igrac u poslednjih 40 godina ne moze da se uporedi sa Miletom Belodidicem i Nemanjom Vidicem. Ni blizu. Belodedic i Vidic su bili sam krem svetskog fudbala na svojim pozicijama libera/stopera. Ostali nisu.

sandzaklija

pre 3 godine

@ ime sampiona,

sjecam se toga jako dobro, i ostavla je uvijek ta sumnja da je prodao utakmicu, Mislim nije moglo da se dokaze, ali ko bi trenirao izvodjenje indirektnog udarca, to je malo smijesno.

Sandzaklija

pre 3 godine

više nikad za reprezentaciju.
(vidim sve, 18. maj 2020 16:03)

..

Nije to bio kiks nego je zajedno sa Rankom Srojicem prodao utakmicu, jer dsu englezi vjezbali indirektne udarce.
Nisam siguran da se golman zvao Stojic , al on jeste prodao urakmicu

Sandzaklija

pre 3 godine

(Ime šampiona, 18. maj 2020 15:19)
Sve tacno samo je on prodao utakmici. Tempo se zvao casopis.
Treba mu kao epitaf zapisati da je prodao tekmu a onom golmanom Partizana. Nisu oni bas tek tako mogöi trenirati indirektni.

Bolton

pre 3 godine

Uz postovanje za mrtvog coveka i nekad odlicnog igraca,realno preteraste sa ovim legenda.Ipak ima samo 18 meceva za reprezentaciju.Legende su Dzaja,Sekularac,Piksi,Bobek,Galic,Pancev

Sandzaklija

pre 3 godine

(Ime šampiona, 18. maj 2020 15:19)
Sve tacno samo je on prodao utakmici. Tempo se zvao casopis.
Treba mu kao epitaf zapisati da je prodao tekmu a onom golmanom Partizana. Nisu oni bas tek tako mogöi trenirati indirektni.

Pelcujte Nola

pre 3 godine

Počivaj u miru.

Marko kiksara urnisao nas protiv Engleza. Ali bilo ekstra na stadionu, ceo stadion je posle 25 minuta navijao za Engleze a engleski navijači se zbunili ali su provalili foru pa su od poluvremena navijali za Jugu. Dosuše tada Zvezda nije bila stub srBstva.

Sandzaklija

pre 3 godine

više nikad za reprezentaciju.
(vidim sve, 18. maj 2020 16:03)

..

Nije to bio kiks nego je zajedno sa Rankom Srojicem prodao utakmicu, jer dsu englezi vjezbali indirektne udarce.
Nisam siguran da se golman zvao Stojic , al on jeste prodao urakmicu

Meropah Bukara

pre 3 godine

Cast i pokoj dusi preminulom Elzneru, bio je dobar igrac, ali malo ga preteraste sa epitetima. O mrtvima sve najlepse, ali nijedan Zvezdin odbrambeni igrac u poslednjih 40 godina ne moze da se uporedi sa Miletom Belodidicem i Nemanjom Vidicem. Ni blizu. Belodedic i Vidic su bili sam krem svetskog fudbala na svojim pozicijama libera/stopera. Ostali nisu.

sandzaklija

pre 3 godine

@ ime sampiona,

sjecam se toga jako dobro, i ostavla je uvijek ta sumnja da je prodao utakmicu, Mislim nije moglo da se dokaze, ali ko bi trenirao izvodjenje indirektnog udarca, to je malo smijesno.

Paket

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!

Šifra 013

pre 3 godine

Setim se te godine u zvezdu su došli marko elzner mitar mrkela zoran bankovic i golman tomica ivkovic i pred pocetak prvenstva na
Marakani se igrao turnir na turniru su igrali zvezda partizan radnicki iz niša i vardar naravno u finalu su se sastali zvezda i partizan vec u 5 minutu zvezda je povela gol je dao marko elzner glavom ali partizan je pobedio u tom finalu prvo je dragan mance poravnao rezultat u 44 minutu a onda preki prekazi sa 35 metara u 88 minutu doneo pobedu partizanu i to je bila jedna od najboljih utakmica u istoriji vecitih rivala a i mrkeli ostala u ne baš lepom secanju

Moca NS

pre 3 godine

Neki, pre ovog mog komentara, su pomenuli: Krhku građu, pamet, inteligenciju, mozak, eleganciju...I bili su više nego U PRAVU.

Ja, kao osvedočeni Partizanovac i živi posmatrač globalno fudbalskih događanja u poslednjih 55 godina, gotovo da nemam još koji epitet da pridodam onim prethodno izrečenim, osim da sam i tada bio uveren, gledajući Marka, da je gotovo nemoguće da se pored takvih fudbalskih ne radi i o pravim Ljudskim kvalitetima.

Slava ti i počivaj u miru

Don Quijote

pre 3 godine

Bio je stvarno fantastican igrac. Uz Belodedica najbolji igrac odbrane koga je Zvezda imala. Bilo je veliko zadovoljstvo gledati njegovu igru i dresu najdrazih boja. Ono nije bila igra, ono je bio ples sa loptom.
Legenda.
Bog da mu dusu prosti.

Zvezdas

pre 3 godine

Bio sam te 1983 na Marakani onog dana kada ste pred 50.000 ljudi predstavljeni jedno popodne Ti, Mrkela, Ivkovic... Bio sam srecan najviše zbog tebe. Jako sam tuzan danas.Laka ti zemlja majstore

Ime šampiona

pre 3 godine

@Sandžaklija

Nije Tempo, njega sam skupljao, bio je neki na jeftinijoj hartiji i većeg formata, izlazio godinu dve...

Mauro Ravnić je branio samo za Rijeku kod nas.

I nije bio autogol, pogrešio sam, ipak mu je Englez uklizao...

Nikola

pre 3 godine

Jedan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)


Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.

Nis-Zvezdin grad

pre 3 godine

Auuu,kakav sok,zalost,nevera... posle Belodedica,moj najomiljeniji stoper,odnosno libero u Zvezdi i nasem fudbalu.Saucesce porodici i neka mu je vecna slava i hvala.

Tubic

pre 3 godine

Mi Zvezdasi bi trebali vise da vodimo racuna o nasim igracima koji su presli 60 a i onima mladjima.
Sve su zo bili majstori i nasi ljubimci .
Nije ovo prijatno kad nam ovakav covjek ode a mi nista neznamo kako mu je i sa cim se borio.
Oni trebaju da znaju da ih nismo zaboravili i to bi im bilo dosta.

Uvek Zvezdaš nikad Delija

pre 3 godine

Žao mi je što mladji posetioci ovog sajta nisu imali priliku da uživo gledaju Marka Elznera. Ja sam imao tu sreću i smatram ga jednim od najboljih fudbalera koji su u poslednjih 40 godina igrali u Zvezdi. Možda se neko seća utakmice protiv Benfike... Tu ga je trebalo gledati. Pamtim i njegovu poslednju utakmicu u Zvezdi. Igralo se protiv Radničkog , Zvezda je vodila sa nekoliko golova razlike, ceo stadiom je tražio da on izvede penal - ali on nije hteo. To nije bio njegov posao za 4 godine koliko je bio u Zvezdi i nije želeo da se oprašta nečim atipičnim za njega. Takav je bio Marko Elzner. Čvrst igrač , čvrst karakter.

tuzan

pre 3 godine

Bio je gospodin na terenu. Jugoslovenska verzija Bekenbauera, fudbalska inteligencija, tehnika, lakoća igranja fudbala. Tužna vest danas.

Bora

pre 3 godine

Na nebeskooj Marakani
sada trci Marko.
Gospodski, fino u koraku lako.
U nebeski duel ulazi jako
zato sto Zvezdu on voli zarko.
Marko hvala ti za sve.
Zvezdas

Ahtung

pre 3 godine

Čovek je igrao ko Bekenbauer! Malo je igrača u istoriji fudbala, koji su sa takvom lakoćom i elegancijom mogli da iznesu loptu iz šesnaesterca i munjevito uposle vezni red. Neka mu je laka zemlja!

Sale

pre 3 godine

(Paket, 18. maj 2020 13:04)
Kako smo se kao klinci lozili da gledamo taj mec,odlucujuci za EP protiv Engleza i vec gubimo 4:0 na pola poluvremena. Ravnic se pogubio i tek na poluvremenu Osim ubacuje Radacu legendu Rada. Taj lik je bio u neverovatnoj formi nisu mogli da mu daju gol u ligi.

Bolesni skot

pre 3 godine

Kiksnuo i Vidić u Južnoj sfrici (ruka, penal) pa ga niko nije pljuvao da je prodao utakmicu... Ne jedite g....
Marko je bio u svemu OK, samo visinu nije imao.

OsamdeseteZvezdine

pre 3 godine

Legenda.. Dosoa je u Zvezdu kao zadnji vezni,u limpiji je bio tata,kapiten i mlade reprezentacije Jugoslavije.Znao je da iznese loptu bolje nego Zajec u tadasnje vreme isto legenda fudbala i Bekenbauera bolje. Onda su ga vratili na halfa gde je igrao sa Bankovicem,Sugarom. Bio je inteligentan halh,tanan,smeker bas.
Zalosno sto ga neki prozivaju znog kiksa protiv Engleza,a zaboravljaju njegovo majstorstvo i retko koju utakmicu da je uopste odigrao a da nije bila vrlo dobra. Pocivaj u miru legendo.

mr čović i dr terzić

pre 3 godine

Osim kad je igrao za reprezentaciju, navijao sam protiv njega, ali o njemu kao čoveku i sportisti stvarno sve najbolje.

Rano je otišao. Prerano.

Ajvarko

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i veliko, bezgranično poštovanje za nekadašnjeg kapitena od iskrenih i prvih navijača, ljubitelja fudbala sa JUGA.
Čast je bilo igrati protiv ovakvog džentlmena i sportiste.
Nadam se da si otišao na neko lepše i bolje mesto.
Čak i mi, Partizanovci, imamo potrebu da ovim mlađim naraštajima pričamo kakve smo majstore i legende gledali, bez obzira ko za koga navija.
Ljudi kao što je buo Marko Elsner brisali su granice

marko992

pre 3 godine

Pravi umetnik,kakvo kretanje,anticipacija.Tada se igralo sa zadnjim covekom u odbrani,Elzner je sve situacije sa lakocom resavao.
Pocivaj u miru majstore.

Vlasta Skokoglavac iz Kozjaka

pre 3 godine

Pamtim ga vrlo dobro. Bio je omalen defanzivni igrač al umeo je da se ušunja kod druge stative i da da gol. Pozrtvovan i pametan fudbaler. Počivaj u miru.

Sike

pre 3 godine

Hvala Ti majtore za sve. Nismo brinuli za odbranu kada je tebe bilo.
Real nije trebao da prodje da je sve bilo čisto. To da nije bilo sve čisto svi znamo, a zbog takvih kao što si ti mi je tada bilo užasno.
Počivaj u miru legendo!

Dejan

pre 3 godine

Zatecen sam,zivim u Sloveniji i covek je dosta gostovao na tv i komentarisao utakmice,uopste nije izgledao bolestan,doduse od ove korone dalje ga nisam vise video ali to je dva tri meseca samo.Bio je odlican half,eleganan,odlican u Zvezdi te 4 godine,uz Oblaka,Kataneca i Zahovica najbolji slovenacki igrac u istoriji.

reakcija vs kožni kaputi

pre 3 godine

Hvala ti legendo za nezaboravnu utakmicu protiv Reala i za sve sto si ucinio u crveno-belom dresu. Ovo su legende mog detinjstva

(S)Tipsa

pre 3 godine

U to vreme sam i zavoleo fudbal, secam se da da mi je iz prva bio simpatičan zbog prezimena jer mi je bilo neobično u tom sastavu sa većinom prezimena na ić , ispostaviće secda je bio odličan fudbaler.
Prerano je otišao, iskreno saučešće porodici.

Alergolog

pre 3 godine

Iskreno saučešće porodici i slovenačkom fudbalu. Marko je bio i ostao legenda YU fudbala, onda kada je fudbal to i bio u pravom smislu reči, za razliku od ovog danas. Stetan Vam put gospodine Elsner.

Vesely

pre 3 godine

edan od najboljih zadnjih veznih u ex Yu. Kiksao je samo jednom koliko se sjecam, i to u odlucujucoj utakmici repke 1987. u Bg protiv Engleske. U borbi za Euro 88 trebalo nam je da dobijemo. A u 25. minuti smo vec gubili 0:4. Elzner je napravio 2 kardinalne greske. Na kraju je bilo 1:4 (Katanec smanjio) i nismo otisli na Euro. Vjecna slava Marku Elzneru!
(Paket, 18. maj 2020 13:04)

Baš tako, on i Mauro Ravnic golman Rijeke tada....po kiši, kao juče bilo.Pokoj mu duši.PS.Ovi klinci što lupaju minuse nek puste nas starije da nešto pomenemo što pamtimo.
(Nikola, 18. maj 2020 14:08)

Na toj utakmici, spontano je promovisan onaj "dzivdzans" zvižduk, a ja sam rešio da ne malerišem više na Severu, jer sam tamo bio i kada nas je dobila Španija, a Huanito čokanjče u glavu.

Ime šampiona

pre 3 godine

Dobri naš Marko... :(

Danas sam drugi i poslednji put tužan zbog njega, ovog puta najjače.

Prvi i jedini put do sada je bilo na toj pomenutoj utakmici sa Engleskom.

Ne zato što smo izgubili i zbog velikog razočaranja, jer to je nama često najnormalnije znalo da se desi, već zbog toga što je Elsner ispao najveći krivac.

Igrala nam je samo pobeda za prvo mesto u grupi, i sa obzirom da smo na Vembilju odigrali dobro a ipak izgubili 2:0 zbog legendarnih promašenih šansi Zlatka Vujovića, stvorila se kao i obično atmosfera da je to moguće.

Na samom početku, Marko lagano vraća loptu Ravniću, ali Mauro pre toga izleće pored u prazno i lopta sporo ali neminovno ulazi u (auto)gol. Samo malo kasnije, opet mu vraća loptu, ovaj je hvata u ruke ali nakon što nije izašla iz šesnaesterca i to je po tadašnjim pravilima indirekt nakon koga Englezi zakucavaju loptu u našu mrežu. Potom se raspadamo, ubrzo je 0:4 a Marko biva zamenjen pre poluvremena. Zanimljivost je da je tadašnji sportski nedeljnik, mislim da se zvao "Tim", sutra objavio fotografije sa treninga Engleza na kojima se jasno vidi da uvežbavaju izvođenje indirekta!

Zašto ovo pišem iako nije lep epitaf? Pa zato što Elsner nije umeo da pogreši, ne kardinalno, nego uopšte, ne ponekad, već nikad, igrao je kao kompjuter godinama i za Zvezdu i za reprezentaciju i lakše je opisati njegovu grešku nego mnoštvo utakmica na kojima nisu postojale.

Onima koji misle da je 18 utakmica malo, treba da bude jasno da je Džajić bio rekorder sa 85, da se tada drugačije i igralo i biralo, da su tada nastupali prvenstveno bosanski igrači zbog Osima, a da su ga te greške i otpisale nadalje, iako je sigurno zaslužio još neku šansu. A šta je bio razlog njima, ko će ga znati, nije bio sam u tome, Mauro Ravnić je bio nov, nisu bili uigrani niti se razumeli, došao je jednom slab dan, jedini u karijeri, na najgorem mogućem mestu i u najgore moguće vreme.

Osim i po ovome, više ćemo nadam se pamtiti Marka po igračkim kvalitetima, koreknosti i fer pleju, finoći i pristojnosti i jednoj dobroj i skromnoj duši koja je najranjivija, zbog čega takvi ljudi rano odlaze.

Neka je večna slava i hvala velikom zvezdašu i čoveku Marku Elsneru.

vit

pre 3 godine

Bio je to ples sa loptom. Nešto što nije bilo do tada, a bogami ni do danas. Fudbal je izgledao tako jednostavna igra. Igrao ga je Marko Elzner. Zaista smo mi bili. privilegovani da tako nešto gledamo. Kakva gracioznost. Majstore, neka ti je večna slava i hvala ti što si igrao u CZ. Ti si nekrunisani Zvezdina zvezda.

marko992

pre 3 godine

Vidim neki spominju i tu nesrecnu utakmicu sa Englezima.Imali smo dobar tim,retko se dogadja da padnu 4 gola za 20 min.Lose vreme,vetar, kisa,blatnjav teren i veliki kiksevi odbrane su obelezili taj mec.Gledao sam ga uzivo sa istoka Marakane.

Pomm

pre 3 godine

Uz Vidica, Belodedica, Stojkovskog jedan od najboljih odbrambenih igraca koji su igrali u Zvezdi.

(Profesor BG, 18. maj 2020 13:03)

Počivaj u miru, saučešće porodici.

Bleki Profesore, prvo Bleki i na kraju Bleki.

Милорад

pre 3 godine

Моје саучешће породици и свима онима који воле фудбал. Био је невероватан уграч. Интелигенција, лакоћа играња без фаула, изношење лопте далеко од гола. Савршенство игре. Ко га је гледао зна да не претерујем нимало.

Звездаш из Скопља

pre 3 godine

Сви добри људи прерано оду. Поздрав мајсторе, гледао сам те неколико пута у Скопљу кад је наша Звезда играла са Вардаром. Живели Јужни Словени!

Realan

pre 3 godine

Ispratio sam celu njegovu karijeru, od toga dobar deo uzivo. Divan, skroman, fer, sa velikom lakocom baratanja loptom ... Otisao je prerano. Saucesce porodici ....

Mustra

pre 3 godine

Saučešće porodici i neka ti je laka zemlja veliki majstore.

Već su mnogi pomenuli utakmicu sa Engleskom, a ja bih dodao i to da je on tada već prešao u Nicu i tamo igrao zadnjeg veznog i nije bilo lako prešaltati se ponovo na mesto libera. Tome dodajte i neuigranost ekipe i novog golmana i dobijete to što se i desilo.

tom pus

pre 3 godine

Najinteligentniji odbranbeni igrac u istoriji naseg fudbala.Svoju nejaku gradju nadoknadjiva je glavom.Bila je milina gledati ga.
(Miki, 18. maj 2020 12:48)

Zahvaljujemo se na glasu

isto mislim..

Slovenec

pre 3 godine

Veliki igrač iz čuvene fudbalske porodice Elsner. Branko, njegov otac, bio je selektor austrijske reprezentacije, a Markov sin Luka danas je trener Amiensa. Pozdrav iz Slovenije!

Stari zvezdaš

pre 3 godine

Gledao sam uživo mnogo velikih igrača, na Marakani pogotovo, ali Marko Elsner je jedan od onih koji se zauvek pamte. Saučešće njegovoj porodici...a u našim sećanjima živećeš večno !

War Inside My Head

pre 3 godine

@Pelcujte Nola,taman htdjedoh da podsjetim na tu utakmicu,1:4 protiv Engleza,kiksevi Elznera i golmana Mauro Ravnića!Međutim,svakom se kiksevi dešavaju,a Elzner je svakako bio dobar i inteligentan igrač,svakako zaslužuje poštovanje.Iznenađujuća vijest,61-a godina,nije prestar čovjek bio,žao mi je!Nekako je tada brzo nestao sa scene,evo prilike za redakciju B92 da urade in memoriam,zaslužio je,a i zadužio fudbal tih godina.

realista

pre 3 godine

Poslednji pozdrav majstoru fudbalske igre! Jedan od mojih omiljenih odbrambenih igraca ikada i razlog zasto sam i poceo da igram fudbal... Hvala!

Storno

pre 3 godine

Bio je inteligentan, vredan, uporan i lopte oduzimao tehnikom bez faula! Kada smo kao deca igrali fudbala svi su hteli da budu kao Piksi a samo ja kao Marko Elzner! Počivaj u miru!

objektivan

pre 3 godine

Otišao na neko drugo bolje mesto. Febomenalan igrač, jedan od mojih omiljenih u to vreme. Bio sam siguran da će sprečiti svaki opasan napad protivnika, retko inteligentan fudbaler.

NNN

pre 3 godine

Bio je Belodedić pre Belodedića!
Lepo ga ovde svi upisuju sa gospodin i elegantan
što prvo što pada na pamet kada se setimo Marka Elsnera.
Vrlo inteligentan igrač, gledajući ga delovalo je kao da je oduzeti nekome loptu nešto najjednostavnije...
Fudbal sam počeo da pratim sredinom 80-ih i posle Šestića, Elsner mi je bio omiljeni fudbaler... kako vreme leti :(

santa justa

pre 3 godine

Rekao je jednom da je u Beograd dosao kao “smucar” a otisao kao kralj. Da je imao visinu Belodedica i odraz S Ramosa bio bi bolji od obojice.

hoćemo var u "super ligi" povilo

pre 3 godine

Vrhunski libero, čitao je igru kao knjigu...na kliker i mozak, sa uživanjem sam ga gledao.
Počuvaj u miru majstore!

Zvezda je večna

pre 3 godine

Gremo Marko, u Zvedanu večnost! Hvala ti i neka ti je večna slava, vole te zauvek tvoji Zvezdaši, iz ''šezdeset i neke'' ...

Andria

pre 3 godine

Bio je moj idol. Kakva inteligencija, anticipacija, lakoća igranja. Da je imao još fizičke predispozicije jednog Vidića... Ali to bi već bilo previše. Počivaj u miru legendo.

boban

pre 3 godine

zasluzio je vevno pamcenje i postovanje.Nek ti je vecna slava i hvala sto si bio deo Zvezde,i to ogroman.Poslednji pozdrav.Porodici iskreno saucesce.

Владимир

pre 3 godine

Нисам пропуштао домаће Звездине утакмице тамо од неке 1984 па до 1989. Марко је био феноменалан играч. Изузетна фудбалска интелигенција и лакоћа баратања са лоптом. Како је само читао акције противника и спречавао опасне ситуације.
Да је био виши једно 5-10 цм био би светска класа за његову позицију.

Био ми је један од 2-3 најдража играча Звезде које сам икада гледао.

Баш ми је жао.

srpski seljak

pre 3 godine

Slava mu. Eto do danas sam mislio da se zove... zvao... Marko Elzner, sa 'z'. Tako su ga zvali na radio prenosima koje je moj deda slusao, Elzner.

Sova966

pre 3 godine

Ja u mojoj sobi imao njegov poster na vratima.u dresu olimpije.zeleni sa smelt reklamom..voleo sam ga kao igraca..mnogo.imao je neku eleganciju i lucidnost iako je igrao libera.steta..rano za umiranje.

Bucko Chicago

pre 3 godine

Imao sam privilegiju da gledam mnogo njegovih utakmica u Zvezdinom dresu. Jedan od onih igraca kog se medju prvima setim kad nabrajam zvezdine legende. Klasicno za nekog ko nije bio napumpan misicima i ko nije bio visok, bio je inteligentan, koristio je mozak. Jedan od najintelegentnijih fudbalera koji su igrali u jugoslovenskoj ligi.
Neka ti je laka zamlja Marko