Sreda, 15.04.2020.

10:30

Srpsko-hrvatski golgeter iz kanala

Izvor: MS

Srpsko-hrvatski golgeter iz kanala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

221 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Ja zaista ne znam da li su moje formulacije toliko slozene, ili vi prosto uopste ne razumete ono sto sam ja navela u svom postu. Najpre, da jasno naglasim da se ja uopste ne slazem sa srpskim nacionalistima koji Hrvate nazivaju "pokatolicenim Srbima". Razumem da to zvuci vrlo degutantno, ali svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ma koliko ono bilo pogresno, ili se nekome ne svidjalo. Ono sto jeste vazno, to je da zvanicna politika drzave Srbije nije zasnovana na nekanju bilo cijeg etnoidentiteta, pa ni hrvatskog.
Sto se tice vase opaske o "nesrpstvu" Dubrovnika, vi izgleda mislite da je srpsko ili hrvatsko samo ono sto se nalazi u granicama tih danasnjih drzava, potpuno zapostavljajuci istorijsku multikulturalnost koja je potpuno "nezavisna" od bilo kakvih granica. Dubrovnik je za srpsku istoriju i kulturu izuzetno znacajan, jos od srednjeg veka kada su razvijene vrlo zive veze i odnosi izmedju te samostalne Republike i srednjovekovne Srbije, pa do vremena kada se u tom gradu tokom 19-og veka zaceo vrlo jak kulturni i politicki pokret Srba katolika, ali i pravoslavaca. To, sto to vama mozda nije poznato, sasvim je drugo pitanje. Sto se tice etnoidentiteta juznoslovenskih katolika, oni su sve do pocetka 19-og veka bili potpuno etnicki neartikulisani. Najcesce su se poistovecivali sa oblascu ili mestom rodjenja ili zivljenja, ali znacajan deo njih se poistovecivao sa kulturom i tradicijom srednjovekovne Srbije i negovao ideje panslavizma, a ne hrvatstva.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Dragi Ivane, da i ja jos nesto dodam kada su u pitanju neke vase opaske, najpre ona na racun Tesle. On je americki pronalazac srpskog porekla i projugoslovenske opredeljenosti, a sto se veroispovesti tice ona je grckopravoslavna, jer je istocno hriscanstvo vezano za Vizantiju sa cijom se kulturom i istorijom identifikuju Grci. Bartol Kasic je jezuitski kanonik poreklom sa ostrva Paga koji je za racun Rimske Kurije, napisao recnik juznoslovenske stokavice, koja se u proslosti najcesce nazivala ilirskim ili slovinskim jezikom, kojim danas govorimo i vi i ja, samo sto ga danas u zavisnosti od etnickog opredeljenja nazivamo srpskim, hrvatskim....da ne nabrajam dalje. Sustina je da vi u Hrvatskoj politizujete pojam etnoidentiteta, tretirajuci ga kao nekakvu "datost", koja postoji sama po sebi, a ne kao slozenu drustvenoistorijsku, kulturolosku pojavu koja se u zavisnosti od uslova i okolnosti moze razvijati vekovima. U tom smislu hrvatski etnoidentitet je potpuno artikulisan tek u drugoj polovini 20-og veka, sto je na kraju ishodilo budjenjem etnicke svesti i stvaranjem vase danasnje drzave. Svako dobro!

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06) Draga Keti još jedna stvar. Poznati srpski naučnik Nikola Tesla, Srbin jer se tako osjeća, to nitko ne spori. U njegovoj krštenici za vjeru piše "istočno grčko pravoslavna", ne piše srpska nigdje. Kad pričaš sa Srbima oni kažu pa naravno da se podrazumijeva da je to srpska. Bartol Kašić je napisao ilirsko latinski rječnik, nigdje ne piše da je to hrvatsko latinski, i kad pričaš s Hrvatima kažu pa to se podrazumijeva. Nine sve crno bijelo.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06), Slažem se sa vama u nekim stvarima. Dubrovnik je najviše talijanski a tako i Dalmacija, Mlečani su vladali i gradili i to je ostali. Slaveni su živjeli i bili uvijek u večini. Ali ni Dubrovnik ni Dalmacija nisu nikad bili srpski niti su ikada Srbi bili večina. I Dalmatinci i Dubrovčani su sebe zvali Slovini ili Iliri. Nikada Srbi a od 19 stoljeća su se vratili nazivu Hrvati, kao što je bilo prije Turskih osvajanja. Problem u Srbiji je što su svaki naziv Slovini preveli u Srbi. I počinje mit, i teško ga je ispraviti. Sreća pa vas nitko relevantan ne sluša.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan "Draga Keti, ja znam da se vi ne mozete pomiriti sa tim da su Dubrovnik i Dalmacija Hrvatska...."

Dragi Ivane, ja nemam nikakav problem sa cinjenicom da su Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj, jer je moj nacin razmisljanja potpuno suprotan vasem. Ja postujem istorijsku multikulturalnost svakog grada, oblasti ili drzave. To drugim recima znaci da se drzavne granice menjaju i potiru, ali ono sto ostaje su istorija i kultura kao trajni dokazi i tragovi postojanja razlicitih etniciteta. Prema tome, bili Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, oni ce uvek u svojoj multikulturalnosti biti i srpski isto onoliko koliko su i hrvatski ili italijanski. Jedino sa cim ja, kao i svaka druga iole normalna osoba imam problem, je etnocentricna iskljucivost i netrpeljivost koji do izrazaja dolaze i u vasem nacinu razmisljanja, sto je pretpostavljam posledica zivljenja u jednoj etnocentricnoj drzavi, kao sto je vasa. Razmislite malo o tome!

Ivan

pre 4 godine

(www, 18. april 2020 09:47), u slučaju NOVJ postoji istina i zna se kako je bilo i postoji vaša srpska "istina" koju nitko u normalnom zapadnom svijetu ne uzima u obzir kao relevantno.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 17. april 2020 23:04), Draga Keti, ja znam da se vi ne možete pomiriti s tim da je Dalmacija i Dubrovnik Hrvatska, možda nisu bili stoljećima Hrvatska al Hrvatski duh je ostao a potvrda je došla početkom 19 stoljeća. Dalmatinska književnost i kulrura je Hrvatska, sviđalo se to vama ili ne. Bilo je i Kosovo pod Turcima 500 godina pa se vratilo u Srbiju, tako je i Dalmacija.

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 22:05)

nema se tu sta analizirati,uciti,opservirati... 70% Hrvata je doslo iz Srpskog stabla, pa dovoljno je videti popise Austrugarske iz 19. veka i videces da se malo njih iznjasnjavaju kao Hrvati. druga je stvar sto se vi identifikujete sa nekom srednjovekovnom drzavicom sa kojom nemate ni lingvistickih niti bilo kakvih drugih veza.

zanimljivo da mi niko od vas nije odgovorio na ovaj komentar dole u vezi NOVJ.

ketiS

pre 4 godine

@sivo

Ja bih rekla da ti ili nisi procitao moj post, ili ga nisi razumeo. Gde sam ja to u svom postu navela da Hrvati ne postoje? Hrvati postoje, ali se vas etnoidentitet daleko sporije razvijao od srpskog i bugarskog. Ne postoje nikakve slicnosti izmedju Hrvata i Srba. To su dva evropska etniciteta potpuno razlicitog istorijskog i kulturnog kontinuiteta, pri cemu je srpski daleko raznovrsniji i bogatiji. To je sustina onoga sto sam ja zelela da naglasim u svom postu, a sto ti ocigledno nisi razumeo. Dakle, nije poenta u tome da li vi imate iii nemate istoriju. Poenta je u cinjenici da je ta istorija ili povest svejedno, jako siromasna i oskudna u kulturnoj i duhovnoj zaostavstini i u juznoslovenskim, a kamoli u evropskim okvirima. Mozda ovo sto navodim zvuci "surovo" i za levicarske "cistunce" neprihvatljivo, ali sam bar iskrena i otvorena. Dakle, ako nista drugo bar ceni moju iskrenost. Svako dobro zelim!

Hrvat

pre 4 godine

Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?
(www, 17. april 2020 14:48)
Imam potrebu da se zabavim, zato posjećujem "vaše" sajtove, kad ste već nacionalizirali B92.
Ja ne ubeđujem nikog, ništa nisam napisao, ni tvrdio. Povijest me ne zanima mnogo, ali eto, sjećam se ponečeg iz škole. Evo sad sam bacio oko na službenu povijest koja se uči u Srbiji, pa malo i srpsku vikipediju, i još par stranica.
Vidim, i oni pišu o staroj Hrvatskoj, kraljevima, itd, nigdje nisam vidio da su Hrvati porijeklom Srbi.
Tako da mi onda nije jasno, gdje vi učite tu povijest koju tako dobro znate u detaljima? Što ne rušite općeprihvaćene teze? Nije povijest matematika. Istražiš, skupiš činjenice, objaviš znanstveni rad, i logički dokažeš da je tvoja teorija ispravna, a tuđa nije.
Naravno, postoje i drugi stručnjaci, i uzima se kao najvjerodostojnije ono što većina stručnjaka misli da je vjerodostojno. Nitko neće tvrditi da je 100% tako, nego da je najvjerojatnije. I to učimo u školama, najvjerojatniju opciju.
A o svakom događaju ima sto pogleda, ovisi s koje strane gledaš.
Tako da samo nastavite, zanimljivi su mi vaši pogledi, pogotovo kad su tako živopisni.

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 17. april 2020 17:12),po srpskoj priči Ruđerov otac je bio bogati srpski seljak iz Popova polja i oženio se za dubrovačku plemkinju. To nema šanse da je bila istina, ma da je bio i katolik ili Albanac ili bilo što drugo nema šanse za brak. Dubrovački plemići se nisu miješali s seljacima. Točka. A porijeklo od Ruđerova oca se ne zna, a zasigurno nije seljak.
A ako njegova svetost Patrijarh Irinej i sabor SPC kažu da je katolički biskup, Isusovac i predstavnik svete stolice u Beču i Parizu Srbin onda se treba dobro istražiti porijeklo.

A.M.

pre 4 godine

@dr Igy
Pa ban Jelačić i jeste bio srpskog porijekla po ocu, njegovi Jelačići su doselili iz Bosne, dio njih i danas živi u Mađarskoj, Rozske ili tu negdje i Srbi su.
On je bio ban Hrvatske, bio je i Kueh Hedervari, pa nije bio Hrvat. Bio je i Janko Drašković, pa je srpskog porijekla.
Ban Jelačić je po materi bio Nijemac, sa Hrvatima nije imao nikakvog srodstva.

A.M.

pre 4 godine

@Ivan
A kakve to veze ima da li je neko bio pravoslavan ili katolik?
Ruđerov otac je primio katoličku vjeru jer je doselio u Dubrovnik, a u to vrijeme nije mogao drugačije da napreduje.
U Popovom polju nikada nije bilo katolika, a rodom je odatle.
I Vićentije Zmajević ke bio zadarski biskup, a brat mu je bio pravoslavni Srbin, ruski oficir.
Vi nijako ne možeze izbiti iz glava tu religijsku podvalu.
1900-te je odlučeno da katolici srpskog jezika(štokavskog)moraju biti Hrvati.

Dragan

pre 4 godine

Poznato je da Srbe najvise mrze bivsi Srbi, bilo da se oni danas nazivaju Bosnjacima ili Hrvatima. Najmanje trecina Hrvata su pokatoliceni Srbi koji da bi se dokazali "moraju* sve samo najgore o Srbima. Pravi Hrvati su mnogo tolerantniji od ovih "usvojenih" koji moraju stalno da se dokazuju da su i oni pravi.

Normalan - realan

pre 4 godine

Ljudi, sin mu se zove Lorenzo. Tačka. A neko je Srbin ili Hrvat jer se tako oseća. Onda po tome ne postoji nacija amerikanaca, kanađana...

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?

Др. Уги

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?
(doberman, 15. april 2020 18:51



По тој логици бан Јелачић је један од највећих српских војсковођа....
Војвода бан Јелачић!
хахахахахаха....

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

Ekspo

pre 4 godine

Uh, hrvatske povijesne tlapnje...ko će se s time zamlaćivati...Samo nek mi neko od njih dokaže gde je Ruđer Bošković (čiji je otac nesumnjivo pravoslavac iz Hercegovine) rekao ili napisao da je Hrvat? Teško da je i mogao, u njegovo vreme malo ko je u Dubrovniku i znao za nešto što se zove "Hrvat". A što se tiče Hrvata u partizanima, moj komentar je - hahahahahaha....

A.M.

pre 4 godine

@sivo
Nema tu nikakve senzacije, jedan jezik=jedan narod. Hrvati su od Beča i bečkih emisara dobili na poklon srpski jezik, a od tog momenta počinje sva zbrka.
Vi sad mislite da je pripadnost nekom narodu u stvari ono šta vi osjećate, a osjećanje vam je sugerisano od malih nogu. Srbi i Srbija su poprilično nebitni u toj priči, jer na ništa ne mogu uticati.
Tako ste vi nakon 500 godina mraka, krajem 19. st. ustanovili da su vam Srbi iskonski neprijatelji, iako istorija nije zabilježila NI JEDAN JEDINI RAT između Srba i Hrvata.
I sad nas ubjeđujete da je nebitno to šta kradete srpsku istoriju, jer bi mi trebali zdušno da prihvatimo sve šta katolička crkva izmisli.

A.M.

pre 4 godine

Tzv. hrvatski povjesničari se mogu staviti u isti koš sa braćom Grim, Andersenom i sličnima, jer njihova pisanija imaju jednako veze sa realnošću kao i od pomenutih.
Tako su npr. izmislili nekakvu "hrvatsku" starohrišćansku crkvu, jer su svi povijesni dokumenti koje su pronašli u Dalmaciji, Bosni i Zahimlju pisani na ćirilici. Kao npr. Povaljska listina, Poljički statut, Humska ploča, Kočerinska ploča... a i crkve koje su starije od 15. stoljeća su zidane po vizantijskim običajima. I danas kad iskopaju neke ostatke starih crkaca, vide da to nema nikakve veze sa katolicima.
Znači ovako, Hrvati su veći katolici od pape, a u srednjem vijeku su imali svoju crkvu, pisali na ćirilici sve do ranog 15. stoljeća, a onda nisu ništa pisali do 19. st., jer nije ni postojalo drugačije pismo za jezik kojim su govorili.
To su vjerovatno jedini katolici na svijetu koji su vršili službu ba maternjem jeziku i pisali na ćirilici.
Vjerovatno su to jedini katolici ba svijetu čije su crkve građene uz blagoslov vizantijskih vladara, kao nor crkva sv. Trojstva(Donat) i sv. Anastasija(Stošija) u Zadru.
I te "katoličke" crkve su rušili katolički krstaši, jer je to tako logično.🤣🤣🤣🤣
I niko nikada nije spominjao hrvatstvo, jer su oni bili internacionalisti...

A.M.

pre 4 godine

@Tvtrtko
Ne bi bilo loše da i sam potražiš šta su pisali Kačić-Miošić, Reljković i slični. I da se zapitaš pp čemu ste vi uopšte zaključili da su oni "Hrvati".
Šta se tiče Ruđera Boškovića, tu ste više nego smiješni. Njegov otac je iz Popovog polja, a tamo nikada u istoriji nisu postojali Hrvati. Uostalom kao ni u Dubrovniku.
Evo, navedi mi JEDAN JEDINI DOKUMENT iz Dubrovnika đe se spominju Hrvati u zom gradu!?
Čak si uzeo ime srpskog kralja Tvrtka za svoj nik, jer su ti fratri lagali da je on bio katolik, a svi katolici su bili hrvati😂😂😂🤣🤣🤣.

Pako Alkaser

pre 4 godine

#(Susjed, 16. april 2020 21:48)



Znaš ti vrlo dobro ko je spavao u bečkim štalama, jer sam siguran da vrlo dobro poznaješ istorijat svog prađeda, a Srbi u Austriji rade i kao doktori, inžinjeri..., ima ih svakakvih i ne samo u Austriji, već svugde u svetu, neverovatno pronicljiv i snalažljiv narod, a neki od bečke štale nikako da maknete.

sivo

pre 4 godine

@ketiS

naravno to bi imalo smisla ako su hrvati srbi..to bi znacilo da je srbska srednjovjekovna literatura mnogo oskudnija od hrvatske, sto i nije toliki problem posto su hrvati srbi tako da je to srbska literatura. hrvati nisu postojali to su sada svima jasne stvari. kaze jedan dole da se 1900 prvi put pojavljuju. to je isto u redu. bitno je da su sad tu, valjda jesu?
komplicirane jednadžbe se ovdje odigravaju i tesko je donijeti zakljucak jer su hrvati srbi koji izmisljaju svoje hrvatstvo da pobjegnu od srbstva. vrlo delikatna tema. vidio sam slicnu teoriju kao vasu napisanu fekalijama u jednoj ludnici na zidu klozeta. vrlo zanimljive teze. slazem se s vama u potpunosti.
sad idem nastaviti sa svojom hrvatskom propagandom da bi me od takvih kao ti i onih dole djelila cvrsta granica. mora se.

ketiS

pre 4 godine

Zahvaljujem na objavi komentara, ali ne mogu da izdrzim da se ponovo ne oglasim. Jasno je da ova "prepucavanja" nemaju nikakvog smisla jer Hrvati imaju svoj ispolitiziran pristup istoriji, kulturi, jeziku, pa cak i sportu i turizmu, te je nemoguce postici bilo kakvu saglasnost sa njima po tom pitanju. U svakom slucaju, njihova i politicka i kulturna povest je strahovito oskudna u poredjenju sa srpskom i bugarskom, te da bi popunili tu svojevrsnu "prazninu" posezu za dnevnopolitickim tumacenjem sveukupnog drustvenog miljea. Na kraju, samo cu napomenuti da je prihvacena teza hrvatskih istoricara Ferda Sisica i Nade Klaic o ranofeudalnoj Trpimirovica Hrvatskoj, ali podaci o istoj su uzasno oskudni i posredni, tako da se u svakoj objektivnoj i kritickoj studiji, citava ta "hrvatska prica" uzima sa najvecom mogucom suzdrzanoscu. No cak i da to nije slucaj, nakon propasti te ranofeudalne drzave, nastaje neverovatni "Dark Age", drugim recima prethodno pomenuta u evropskim okvirima nevidjena istorijska praznina, koja se do danas od strane hrvatske politicke elite "popunjava" uz pomoc dnevne politike.

Tvrtko

pre 4 godine

Ajde momci pustite prepipke, ove koji tvrde da su Kačić-Miočić, Ruđer Bošković, Gundulić..... a sad po prvi puta čitam da je i Tin Ujević Srbin, njima nema pomoći. To stanje duha je neizlječivo. Svi su Srbi ali eto jadni ne znaju ili ne žele biti. Evo jedan čak tvrdi da je i prezime Pevec srpsko, Pevec, kajakavska izvedenica od "Pjevca ili Pevca".Ma ludilo brale, što bi rekli Dalmatinci.

Susjed

pre 4 godine

U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.
(Pako Alkaser, 16. april 2020 04:22)
Tko je gdje spavao u vrijeme Austro-Ugarske, ne znamo ni ti ni ja. U njoj je bilo 17 nacija, a Srba tek nešto manje od Hrvata. Znam zato nešto drugo, da vi Srbi danas baš rado odlazite na rad u Austriju, mnogi i nakon što dobiju hrvatske dokumente (EU, je li...), i danas doduše konjušnica slabo ima, ali rado vas upošljavaju Austrijanci kao smetlare, čistačice, sobarice...

SOS

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)



12 hiljada Srba je stradalo u 6-o aprilskom bombardovanju Beograda, o tom Beogradu ja pišem, u isto to vreme u Zagrebu je tim takvim Nemcima priređen svečani doček. Učesnici NOB-a u NDH su u 90% posto slučajeva bili Srbi koji su uspeli da preteknu pred ustaškom kamom, sve ostalo su vaše Pavelićevske laži.

Dux

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
(Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Alija, Makedonci se dele na Srbe, tj. oni čija prezimena se završavaju na -ski, i na Bugare, čija se prezimena završavaju na -ov.

E sada, ti moraš samo da plaćaš porez i da umreš. To su jedine dve stvari u životu koje su pod moranje. Inače, budi ti i Mongolac, predak Džingis Kana ako ti je to želja, tvoja stvar. Mada za tako nešto će ti verovatno trebati izuzetan plastični hirurg. A takvi dosta koštaju. U zdravlje i neka ti je sa srećom!

Boki

pre 4 godine

SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava Mozda je sa tom izjavom Mislio na tipove poput ovog... Evo ovaj se laze da je Hrvat...

srecko

pre 4 godine

Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.
(SOS, 16. april 2020 16:34) # Link komentara

Jel to pricas o Beogradu u kome su od 41-45 ubijena dva njemacka vojnika?
Evo ti jedan podatak objavljen u Politici pa ti provjeri. U NOBu su Hrvati bili proporcionalno najzastupljeniji narod. Hrvati su cinili 20% jugoslavenske populacije, a 30% partizana su cinili Hrvati.
Kako to objasnjavas i kako to dovodis u vezu sa "bacanjem cveca u Zagrebu"?
Hvala

SOS

pre 4 godine

Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.
(Ivan, 16. april 2020 17:51)




Vaauu, dostigo si vrhunac svog intelekta, citirao si izmišljeni lik iz romana jednog sasvim prosečnog, čak ne ni srpskog, nego komunističkog pisca.

Bolje bi ti bilo da umesto Dobrice Ćosića i njegove komunističke propagande u romanima o zlim četnicima počneš da čitaš neke mnogo ozbiljnije stvari, na primer srednjevekovne povelje iz Bosne, tamo ti sve lepo piše i sve ti je dobrano objašnjeno ko je ko i šta je šta, a to isto važi i za konvertite iz redova lokalnih muslimana, nećete se tamo puno pronaći ni jedni, ni drugi osim ako niste Srbi.

Inače, daleko je Dobrica Ćosić od srpskog oca nacije, nije ni blizu toga, to čak nije ni Sveti Sava, mada bi mogao da bude, no ipak korenovi srpstva su mnogo. mnogo dublji.

Boki

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet Kakav glup komentar. Pa ni oni iz Banja Luke ne idu vec su I dalje u njoj I sutra da I’m ponudis da budu dio Srbije kao ne bi prihvatili ili na primjer Albanac iz Velikog Trnovca dio Albanije. A da je Serbedzija u Vukovaru ili bilo ko od ovih gore nabrojanih gore I da imaju priliku da se spoje da maticom oni bi kao odbili. Hahaha ma da sigurno kao sto su oni 91 u Vukovaru htjeli biti dio Hrvatske. To sto neko ima neku kucu u nekoj drzavi van matice jer je istorijskim okolnostima ispalo da je ona van nje ne Znaci ako I dalje u njoj hoce da zivi da je sutra ne bi smjestio u nju... po tvojoj logici oni iz sirokog brijega djela mostara itd su zaljubljenici u Bosnu I zele bili u njoj samo svi znamo da je realnost 180 stepeni drukcija.

www

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)

drugar ne bih da se raspravljam ali o kakvim procentima pricas kad je i sam Tito izjavo da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u? a valjda on zna ko se borio u njegovoj vojsci. Hrvati su tek nakon sloma Italije i kad je vec bilo izvesno da sile osovine gube rat poceli u vecem broju da pristupaju Partizanima. u Srbiji je okupator sprovodio pravilo 100 za 1, prva slobodna oblast u Jugoslaviji je bila poznata kao Uzicka republika.prema zvanicnim podacima u NOVJ je bilo 70% Srba i 30% svih ostalih zajedno.

6. Licka Divizja- 96% Srba
7. Banijska Divizija-92% Srba
8. Kordunaska Divizija-95% Srba
12. Slavonska divizija-85% Srba

i u ostalim jedinicama je bio slican odnos.

Id3

pre 4 godine

Lako će ti vi sa nama hrvatima(srbima katolicima)to ste dokazali,nego recite vi nama sta sa kosovom.
Možda da i njima budete vazali,to znate najbolje.

SOS

pre 4 godine

Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.
(Ivan, 16. april 2020 17:10)




Specijalan status koga ste imali i svi drugi robovi koji su na svojoj teritoriji imali tuđe vladare i tuđu vojsku i to tako skoro pa cirka jedno 1000 godinica, za to vreme ste nestali ili bolje rečeno hungarizovani ste skoro do poslednjeg, ostalo je svega nekoliko plemićkih porodica, svi ostali ste rodom od pokatoličenih Srba kao i ovaj Dado Pršo, vi to znate, ali vas više boli što to znamo i mi, pa vam to neprekidno ponavljamo. Kraljevi kažeš, koji kraljevi, gde su im grobovi, gde su im zadužbine, gde su im povelje, NIGDE! Klasična mitomanija zbog koje morate da kleptomanišete od Srba da biste napabirčili nešto čime biste i vi mogli da se pohvalite, ali slaba vajda, ne može od ništa da bude nešto.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.

djedmedjed

pre 4 godine

Ne treba se nervirati, problem je u tome što je još davno ustvrdio srpski praučitelj Vuk Karadžić kako se "...oni zakona rimskog i oni zakona turskog..." nikako ne žele izjasniti Srbima. Tu je problem , jer mu projekt nije uspio

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 15:18), Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 15:18)



"Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.

A.M.

pre 4 godine

@Marko
Ne radi se tu o tome šta bih ja volio ili ne, činjeca je da je kralja Tomislava prvi otkrio V. Klajić, nazvavši ga prvim hrvatskim kraljem. Npr. mnogo pre toga u Dalimilovoj hronici je zapisano da se Srbi dele, a često i nazivaju po krajevima đe žive, te da postoji srpska zemlja koja se zove Hrvatska.
To niko ne uzima u obzir.
Kralja Tomislava ne spominje niko pre Klajića, a onda se naprasno pojavi pismo pape Jovana X, koji ga eto spominje. I nigdje nije sačuvan neki Tomislavov odgovor, a katolička crkva nije nigdje mrdala iz Hrvatske.
Tako ste i srpskog kneza Bornu prisvojoli za svog, a tobože ne možete odgonetnuti šta znači "vojvoda Guduščana i Timočana", zato šta vam nisu rekli da se Kučevo nazivalo Guduscum u vreme Rimljana, a da je Timok rijeka u istočnoj Srbiji.
Tako su vaši fratri izmislili i Pactu Conventu, za koju samo vi znate. I to se uči u školama, a i poznati hrvatski povjesničari su tvrdili da je to falsifikat.
Tako su tvrdili i utvrdili da je čitava tzv. hrvatska sekcija u Ljetopisu popa Dukljanina naknadno ubačena.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 14:05),Postojala je mogučnost polovinom 19 stoljeća da se stvori jedna jugoslovenska nacija, povijesne prilike to nisu dopustile a jugoslovenstvo je originalno hrvatska ideja. A kad se pjevala ta pjesma koju spominjete Hrvatska je imala 500000 izbjeglica i rat je bio na vrhuncu.

ispocetka

pre 4 godine

Pročitajte svoje komentare pa stavite prst na čelo, neće vam trebati dugo da shvatite zašto se čovjek osjeća kao što se osjeća. I nije prvi niti je zadnji od generala Borojevića pa do danas. Ima i suprotnih primjera npr. Ivo Andrić. Poanta ostaje da nikom ne možeš određivati kako će se osjećati niti mu imaš pravo išta oko toga predbacivati.

A.M.

pre 4 godine

@eh da tu...
Slažem se sa dijelom Vašeg komentara, ali ne znam otkud Vam informacija da je Ivo Amdrić bio Hrvat. On je itekako znao svoje porijrklo i jezik kojim je pisao, a to šta mu je otac bio katolik i šta je pohađao jezuitsku školu nije promjenilo njegovo porijeklo.
Znam da je danas teško shvatiti da je veliki broj istaknutih katolika sebe smatrao Srbima.
Dživo Gundulić, Torkvat-Brlić, Matiha Reljković, Antun Kačić-Miošić, don Ivo Stojanović, Ruđer Bošković...
Tek je 1900. na Biskupskoj konferenciji odlučeno da se svi katolici štokavskog, tj. srpskog, jezika nazovu Hrvatima.
Tako danas imate Hrvate koji se prezivaju Jovanović, Pevec, Marenzzi, Srbić, Tepeš... i kako god.

Marko

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.
(SOS, 16. april 2020 14:05) #

Ne, nego baš takvi poput tebe. Kažeš oni koji su pjevali "Danke Deutchland". Uzimaš neku glupu pjesmicu koja se jednom prikazala na HTVu, od nekog anonimnog pjevača, u kontekstu Njemačkog priznanja Hrvatske neovisnosti, kao činjenicu da je neki narod uliznički lizao d.. e jednoj Njemačkoj. Jel to?
Eto, i od toga ćeš stvoriti mit i činjenicu. A naravno da se nećeš sjetiti spomenika "zahvalnosti Francuskoj" u sred Beograda, o ulizivanju vlasti današnjoj Rusiji da ne spominjem, Kinezi još ne vjeruju što gledaju svojim očima svaki put kad im Vučić dođe, sve to ne vidiš, glavno da si se sjetio jednog spota na HTVu, kojeg 99% Hrvata nije ni vidjelo, nego čulo od vas. Moje i tvoje podbadanje po komentarima, nema nikakvog utjecaja na državu ni na ikoga ko ima imalo pameti u glavi, jer smo nebitni oboje. Imaš pravo na svoje mišljenje, kao i ja, i na osnovu takvog mišljenja, biraj svoju vlast i živi s posljedicama iste. Tako to ide. Takvi kao ti često postignu većinu, i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zato mi to smeta, jer ja onda imam 3 izbora, šutjeti i trpiti, odgovoriti ti, ili jednostavno se maknuti i otići gdje je normalnije društvo. A meni se ne ide nigdje, a i volim brbljati, kao što vidiš.
U zdravlje.

Ivan

pre 4 godine

(Hammer, 16. april 2020 12:28), dragi Hammer, Vi u Srbiji sve ono gdje piše Slaveni, Sloveni, Slavensko prevodite u Srpsko. Počeo je Vuk Karadžić a tzv. Istoričari nastavljaju. A veze se istinom nema.

Eh, a šta uopšte i očekujete od jednog fudbalera

pre 4 godine

Ne razumem, jedan fudbaler iz Hrvatske (od srpskog oca i srpske majke) - postane hrvatski katolik.
Meni je draže što je jedan Hrvat - IVO ANDRIĆ - počeo da piše na srpskom, da voli Srbe i da izabere Beograd, e da bi tu lepo poživio i tu bio sahranjen.

srecko

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.
(Dule, 15. april 2020 19:19)

Dragi Dule, kod psihologa bi trebao ici ti. Psiholog bi ti objasnio da se odgovor na tvoje pitanje nalazi u tvome komentaru.
Puno pozdrava od pokatolicenog Srbina koji se prodao za veceru. Bio pasulj za veceru, a ja bas to volim.
U zdravlje

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.

Sulic igor

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 10:52)


Svi ti navodni vaši duxevi i silni neki kraljevi iza sebe nisu ostavili nijedan dokaz da su ikada postojali, njima se čak ni grobovi ne znaju, a vatikanski papir trpi sve, pisao je taj Vatikan u poslednje vreme sve i svašta, ali je mimo toga ipak najvažnije šta su u prošlosti svi ti naši preci pisali i pričali sami o sebi.

Mnogo veći problem od toga u šta Srbi veruju ili ne veruju je u tome što Hrvaćani ne veruju svome Franji Račkom koji im u oči kaže da su se svi Sloveni nekad zvali Srbima te da su tako i oni sami Srbi po svom poreklu ili što se na primer ne veruje Vatroslavu Jagići kad kaže da je povelja Kulina bana pisana na srpskom jeziku ili što Stefan Tvrtko za sebe kaže da su mu praroditelji gospoda srpska i ima toga još, ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.

Hammer

pre 4 godine

Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

@(Ivan, 16. april 2020 09:44)



Poštovani, češki vitez i istoričar Dalimil u svojoj hronici o nastanku Čeha iz 1314-e je zapisao da: "u srpskom narodu ima zemlja Horvacija joj je ime", ali vrlo je moguće da je taj Čeh bio srpski mitoman i velikosrpski velikohegemonista, Miloševićev plaćenik i srbo-četnički agresor, a pazi sad ovo:

Nešto slično, čak i mnogo gore bi se moglo reći i za Ivana Gundulića iz Dubrovnika koji napisa za Aleksandra Makedonskog da je on ustvari: "Lesandro Srbljanin vrh svih careva cara slavna", šta tek reći za ovu velikosrpsku mitomaniju, ah ti Dubrovčani iz srednjeg i 19-og veka, stvarno baš ništa nisu znali, kakva je to samo velikosrpska propaganda ccc...

Бананамен

pre 4 godine

Миладин је Србин и то је јасно свакоме, вероватно су га жестоко уценили да мора то да каже да би добио неки уговор, привилегију итд. То што он каже да је хрват не вреди ништа јер он своје порекло да промени не може, а оно не лаже.

Marko

pre 4 godine

Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?
(A.M., 16. april 2020 09:16)

Pa na temelju te "korespodencije" i jeste postavljena službena povijest Hrvatske, gdje se jasno vidi datum, pisma pape vladarima, nazivanje titule "dux croatum", i tako dalje. Ako nekog naziva kraljem Hrvatske, znači da ona negdje postoji.
Problem je što upravo vi ne priznajete te dokumente, nazivajući ih greškom, ili zašto taj dokument ne postoji negdje drugo. Glupost.
A da ne govorim, kažeš da su o tome pisali Srbi katolici, pa eto, ajde da ne vjeruješ Vatikanu, iz kojeg se valjda 90% povijesti Evrope crpi, al da ne vjeruješ ni svojim Srbima katolicima?
Pa nije povijest crno bijela, niti se ona gleda u današnjem kontekstu, niti su narodi, države, kraljevstva bili kao danas, puno se izgubi, puno se nađe novog, ali spisi svake crkve se uzimaju kao najvjerodostojniji izvori povijesti, pogotovo zbog tadašnje povezanosti crkava i "država".
I Bugari uče o ratu s Hrvatima, ali eto, Srbi u sredini objašnjavaju jednima i drugima kako tog rata nije bilo. Cijela Evropa piše jednu povijest, samo Srbi drugu, jer eto, svi drugi su "nasjeli" na Vatikansku urotu. Ako i priznate nešto, onda tvrdite da tadašnji Hrvati više ne postoje, jer je svo plemstvo izginulo u Krbavskoj bitki, i da je ostalo nešto sitno Hrvata oko Zagreba.
Al ajde, ako ti to baš toliko znači, vjeruj i dalje.

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 09:16), Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

Roque Santa Cruz

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)




More ajde, verovatno tu u prvom redu mislišna na "plavušastog" Šimeta Vrsaljka, Vedrana Ćorluku, Badelja, Brekala..., sve "plavušan" do "plavušana" sušta suprotnost spram "Anadolaca" ko što su Bane Ivanović, Nemanja Matić, Dušan Basta, Miloš Krasić i ostali

Iksde

pre 4 godine

Pa tko još želi biti srbin? Hrvat je šminka, kao francuz itd. Svaki alžirac sanja da ga zovu francuzom, tako i srbin da bude hrvat. Crvena Hrvatska je zapisana u genima.

Džoni

pre 4 godine

On Hrvat a roditelji mu Srbi i to izbegli od Hrvata. Ok, svako može da se izjašnjava kako hoće i kako oseća, ali jeste malo šizofreno to ovde na Balkanu. Kao kad dva rođena brata uđu u verbalni "sukob" i ubiše se dokazivati jedan drugome kako su Srbi, a drugi kako su Crnogorci. Jedan Srbin, drugi Crnogorac a od istog oca i iste majke?

A.M.

pre 4 godine

@ivo
Lagali su te, Hrvati i Bugari nisu nikada ratovali međusobno. NIKADA.
Nije dokazano da je kralj Tomislav ikada postojao, čak nije ni utvrđeno da li se taj neko zvao Tomislav ili Sebeslav. I nigdje ne postoji nikakav dokaz o tome da je bio kralj nekakve Hrvatske.
On postoji samo u knjigama koje su napisali Srbi katolici F. Šišić i V. Klajić. I tobože na nekom odlomljenom kamenom natpisu.
Ništa drugo ne postoji, niti je postojalo vezano za tog "kralja".
Evo, ako mogu da dam predlog za tzv. hrvatske povjesničare...
Neka zamole vatikanske bibliotekare da im daju bilo kakve dokumente vezane za Tomislava, Zvonimira i slične izmišljene likove, da Hrvati konačno potvrde svoje porijeklo.
Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?

Ante

pre 4 godine

Dado Pršo je legenda Hrvatske reprezentacije, Hrvat koji je odabran da igra za Hrvatsku u trenutku kad je bio najveća zvijezda i svi se otimali za njega. Doslovno je uništio svoju karijeru u reprezentaciji, uslijed ozljeda koje je dobio svojom borbenošću na terenu.
Legenda, koji voli Hrvatsku i gine za njen dres i grb, što je onda, nego Hrvat??
Koga zanima dalje, nek zna da je dijete oca i majke srpske nacionalnosti. Možda je i vodoinstalater. Najvjerojatnije je i straight. I Dalmatinac. Zadranin. Obrovčanin. Pravoslavac. Panker. Ma stotine epiteta gdje ga možemo svrstati u neku grupu ljudi, i što je od toga bitno? Da je igrao za Hrvatsku, i da je to želio, i da su ga navijači obožavali.
Zamislite da Englezi osporavaju Amerikancima da su nacija, da se ljute na Amerikanca jer kaže da je Amerikanac, a porijeklom je Englez?
Ja to stvarno ne kužim.. Kod nas je još gore, zato što je jasno da Srbi nisu ništa stariji narod od Hrvata, pa ni njihovo pravo poricanja postojanja Hrvata ne pije vodu nikako.. Kao da su Rusi-Rusi, Turci - Turci...

joca

pre 4 godine

Njegovo je pravo da se oseca ovako ili onako. U ovom slucaju fudbaler Miladin Prso se oseca Hrvatom i to svi trebaju postovati. Tamo je ostvario sve snove igrao za odlicnu reprezentaciju bio najbolji golgeter u te 2 godine kaze da je Hrvat i to je u redu. Mesati Backu Topolu izbeglistvo i sve ovo je bespredmetno ako se on oseca Hrvatom neka mu bude i svi zadovoljni.

PFC

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)
‘Jedina’ razlika u tvojoj teoriji je, sto je Miladin Prao odrastao u Hrvatskoj koja je u tom trenutku imala oko 300.000 Srba, u srpskoj porodici, u takoreći srpskom okruženju. A mali Nakic u mešovitom braku, u sred Beograda. Pa kao sto vidiš nema veze jedno sa drugim. A naravno poštujem ličan izbor. Uostalom da nije toga i dan danas bi u Hrvatskoj bilo stotine hiljada Srba, ovako su samo asimilirani. Usudio bih se da kažem prinudno, a ne prirodno.

Pauna

pre 4 godine

Dado Pršo ima daljnje korijene srpske,on to poœtuje,djed i otac su mu rođeni u Hrvatskoj i on želi i živi bit Hrvat,ja imam prijatelja u Beogradu kojem su otac i majka Hrvati,on je rođen u Beogradu,katolik je,al za sebe kaže da je Srbin.

Mikloš Salamander

pre 4 godine

Mogao je da igra i za tadasnju SRJ sigurno,igrao je u Francuskoj,Monako,finansije i neki drugi problem ili pritisak nije imao,ko mu je branio,a tek je ako sam siguran 2003 nastapio za Hrvatsku sa 29 god.Nisam bas preterano citao o ovom liku,ali ocigledno ga je bilo sramota sto je Srbin u to vreme pa je morao da promeni i ime,nacionalnost pa mozda i veru neznam,.Tako da po meni ovaj lik je za duboku psihoanalizu!.

Јабучило

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Вероватно има неке везе са етногенезом појединих балканских народа.

Crno da crnje ne može biti

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)

Da nisam bio u Dalmaciji, iz tvog posta bih pomislio da tamo žive Skandinavci. Kad ono...

A.M.

pre 4 godine

@Alija Sirotanović
Vidite, gospodine, ja nemam ništa protiv toga da se Vi "osjećate" kao Makedonac ili bilo kako drugačije, ne vidim ni jedan razlog zašto bih Vam to uskratio.
Ali kad dođemo na polje zvano činjenice, to Vaše osjećanje nema mnogo veze sa realnošću.
Navedite mi bar jednog Makedonca, koji je živeo u periodu od postanka svijeta, do kraja 19. stoljeća, a da je sebe tako nazivao!?
Naravno, izuzećemo Aleksandra i Filipa, jer su i njih(u makedonskim narodnim pjrsmama, a i kod ranijih autora npr. kod Džive Gundulića) nazivali Srbljanima.

A.M.

pre 4 godine

Nisu te stvari vezane za Srbe i Hrvate uopšte toliko komplikovane za shvatanje. Ne postoje 2 različita naroda, koja govore istim jezikom. To je vrlo prosto.
Svo ovo zlo je počelo tzv. Bečkim sporazumom, kad su Nijemci izdejstvovali da se srpski jezik nazove srpskohrvatskim.
Do tada se znalo šta je "hrvatski"(kajkavština), a šta srpski(štokavica).
Nakon te prevare, u kojoj su učestvovali i Srbi, tj. srpski prevaranti, sve je dobilo drugačiji tok.
Odjednom je postala stvar izbora šta će ko da bude, ili kako neki kažu "kako se ko osjeća".
Tako da danas imamo "Hrvate" koji govore srpkim kezikom i Hrvate koji polako zaboravljaju svoj tzv. kajkavski.
I ovo zlo neće nikada prestati, jer gazde iz Beča, Berlina i Vatikana nemaju interes da to završi.

memorija

pre 4 godine

Ljudi su ili sazreli ili nisu. Učite od Noleta, njega bar možemo da pratimo. Prso nije razumeo da postoji i sutra i zarad kratke slave je doneo pogrešnu odluku o odricanju. Jedino treba imati u vidu kontekst vremena u kome je to uradio. Život ne traje 3 dana ili godinu. Zar ne bi bilo divno da je shvatio i rekao da je Srbin kome je Hrvatska domovina i da to misli i pored toga što su roditelji morali da izbegnu (sigurno nisu otišli jer im je bilo dobro), da prezre mrznju. I da peva Lijepa naša, naravno. Zerom Boateng peva Dojcland iber ales, i?

Big_black

pre 4 godine

"Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska."
(Vile sampion izraziti favorit, 15. april 2020 23:22)

"Bvavo!", rekao bi ti autor "činjenica" koje navodiš.

Hammer

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

@(MaxBunker, 15. april 2020 22:42)



Svi Filipovići i Pilipovići su po poreklu Srbi bez obzira na versku pripadnost, bilo oni pravoslavci, muslimani ili katolici. Ime Filip od koga su i izvedena predhodno navedena prezimena je u srpski narod došlo od Grka preko pravoslavne crkve i bilo je jedno vreme izuzetno popularno među Srbima. Filipovići i Pilipovići kao Srbi i pravoslavci su delom islamizovani, a delom su pokatoličeni od strane osmanskog odnosno austro-ugarskog okupatora te oni danas više nisu Srbi, jedan od takvih je i istaknuti "bošnjački" intelektualac Muhamed Tunjo Filipović.

Pako Alkaser

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)

#(Pa, 15. april 2020 23:15)



U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.

ax

pre 4 godine

Što bi ova priča trebala da inspitiše mlade? Jeli zato što je prodo veru za večeru. Prosečan fudbaler, a loš čovek koji menja ime sa bi se ulizao onim što su mu oca i majku proterali ne treba da bude ničiji uzor.

Realno

pre 4 godine

Dali se je taj covjek bas odrekao srpske nacionalnosti ili je on ono da je hrvat mislio u smislu pripadnosti reprezentaciji tj. drzavi kao sto i mnogi drugi igraju za svoju drzavu iako nisu po nacionalnosti pripadnici vecinskog naroda?
Ako se je odrekao onda je to na osobnoj razini jer ga nitko to nije tjerao kao sto nijednog srbina nije koji je igrao za hrvatsku tako da pricate gluposti. Lik je bio u fr. i mogao je za srbiju nastupati da je htio i nitko nebi ni primjetio

Djura

pre 4 godine

Naravno da je hrvat. Miladin, tako često ime kod hrvata. I toliko je hrvata došlo u Bačku Topolu za vreme rata. Izvinjavam se što ne mogu da se oduševim ovoj romansiranoj biografiji, ali mnogo me podseća na onog klovna Nestor Nešto. Ni on nije srbin samo su mu mama i tata, sa čudnim načinom vaspitanja.

ivo

pre 4 godine

@Vile sampion izraziti favorit , deder mi reci jesul ikad bugari i srbi ratovali bijaše 920 i neke? onda neki tamo konstantin pise u svoj dnevnik, dokumentira. odlaze srbi da se povuku u nepostojecu hrvatsku sa nepostojecim kraljem tomislavom. onda bugari napadaju hrvate i bijahu potisnuti do danasnje bosansko srbske granice i porazeni. i onda hrvati opet isparavaju do sljedeceg pojavljivanja i tako kroz povijest. sve izmisljeno..sve smisljeno protiv srba. nepostojeci narod hrvati lebde kao ukleti holandez nad napacenim srbskim narodom

zvezdan

pre 4 godine

ti si hrvat ako tako kazes i tacka.Ali zivot je jedan moj miladine brzo prodje i kad ostaris pitaces se sta si i ko si.Pa i otac njihove nacije starcevic je cisti srbin i po ocu i po majci ,pa i himnu im je komponovao josip runjanin cist srbin ali sta ces miladine ti si takav kakav si sa greskom i cao.

Sreten

pre 4 godine

Zašto ljudi u jednoj lijepoj priči o životu, sportu i uspjehu vide samo riječi, svi su Srbi, svi su ovdje nastali od Srba itd.?! Čemu to služi, kakvi jadi se time liječe i čemu potreba za takva dokazivanja? Svašta.

Zigzaga

pre 4 godine

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.
(prijatelj nekih prijatelja, 15. april 2020 18:23)
Nije ni Dado rekao da je Srbin po toj logici ,pogledaj tko su joj roditelji nema tu s od Srbina...to vam je najveca kazna,sto je najveci od vas najcisci moguci Crnogorac i Hrvat

Ilija

pre 4 godine

Bitno je kazati da za Hrvatsku igraju uvek najbolji, i da se ne gleda igračima ni poreklo ni boja kože, i da svi daju maksimum, i da zaista s ponosom nose taj dres. Ako može Baloteli za Italiju ili Ozil za nemačku, ili Zlatan za Švedsku, onda valjda mogu i Prso i Eduardo za Hrvatsku. To što mi to ne razumemo, i to što gomila Srba odbija da igra za svoju matičnu zemlju, to dovoljno govori o tome da kasnimo i zapinjemo u mnogim segmentima.

lol

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Obrovac je Bukovica, i tu su oduvek bili Srbi, kao i u Zadru izmedju ostalog. Ovo je samo jedan o mnogobrojnih primera kako su Srbi prodali veru za veceru i postali "hrvati"

Pa pa

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)
(Pa, 15. april 2020 23:15)

Ma da, samo nas je 1,5 miliona u Republici Srpskoj, 400.000 u CG :) A i u Hrvatskoj nas je mnogo, to sto se kriju da sacuvaju zivot i to ce proci. Ljubomorisi, sabijen si u zagrebacki pasaluk, a kad ne ostane nista od Dalmacije i Istre, BG za tebe biti Rusija :) Italija se ne sali :)

ketiS

pre 4 godine

@prika iz susjedstva ".....zaguglajte" malo Branimira, Zvonimira, Marulica, Vinodolski zakonik....."

Ja sam "priko" to vec odavno "izguglala" i veruj mi na rec nisam nimalo impresionirana. Branimir i Zvonimir se ne mogu porediti sa recimo Milutinom i Dusanom, Vinodolski zakonik nema nikave veze sa u njegovo vreme nepostojecom drzavom Hrvatskom, a ostali koji su spomenuti nisu se ni osecali Hrvatima za razliku od Miladina Prse, cije etnicko opredeljenje moja malenkost apsolutno postuje. Konacno, kada bih ja tebi nalozila sta sve treba da "proguglas" kada su Srbija i Srbi u pitanju, ne da ti ne bi bila dovoljna aktuelna samoizolacija, vec ni citavo skolovanje.

dare slovenac

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49) # Link komentara
Preporučujem (+124)Ne preporučujem (-60)

Alija, makedonski srbine, lažu te...

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska. To su teritorije, geografske odresnice isto kao Sumadija, Pomoravlje, zapadna Srbija, isto kao sto Crna Gora nije ovo sto je danas vec mala teritorija oko Cetinje samim tim se i zvala Crna gora i brda, Kuči nikada ne mogu biti Crnogorci kao sto nikada ne mogu biti Sumadinci vec samo mogu biti Srbi pleme Kuči. Tako i Miladin moze biti samo Dalmatinac Srbin, nikako Hrvat. A ima covek pravo za sebe da kaze i da je Eskim ako zeli. Sve najbolje.

War Inside My Head

pre 4 godine

Ok,igrao za Hrvatsku reprezentaciju,poštujem,ali,ako ti je cijela porodica izbjegla u Srbiju za vrijeme rata,onda je njegova priča za ozbiljnu psihoanalizu,nešto u njihovim odnosima sigurno ne štima!?Nekako bih mogao da razumijem da su ostali tamo,čak bi i za pohvalu bilo da kao pripadnik srpske manjine uspije da bude dio reprezentacije Hrvatske,međutim,sa ovim činjenicama,još uz promjenu imena,Pršo moj,na tebi je da vidiš šta i kako???

Miloš Degenek voli HR

pre 4 godine

Dado srce vatreno! U svetom dresu ponosni Hrvat, a u kući, na ulici i u javnosti može biti što god želi. Hvala mu za sve što je napravio u hrvatskoj reprezentaciji. A kakvo mu je ime, bolje neka ga je promijenio.

MaxBunker

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

Marinko

pre 4 godine

(Mario, 15. april 2020 20:37)

Mi imamo nasu domovinu Srbiju, nase Srbe svuda okolo, nase saveznike Rusiju i Kinu, a vi uskoro ostajete bez Dalmacija i Istre, poslednja ste rupa u EU i u sve ste gorem stanju. Poseban pozdrav iz Novog Sada za Vedranu Rudan, Tvrtka Jakovinu, Nevena Cvijanovica i naravno Miljenka Jergovica, Hrvata koji je svoje Hrvate najbolje opisao "Hrvati su karikatura Srba. Hrvati su Srbi sa neizljecivim kompleksom manje vrijednosti".

Микајло

pre 4 godine

"Priča koja bi mogla mnoge da inspiriše, pre svega mlade"

Прича може да инспирише само ватиканске конвертите за наставак унијаћења преосталог српског становништва на тој територији. Подконтекст ове приче је трагичан. Честитке на спортској каријери, али личност овог младог човека је за заборав. Ко жели даље да истражује, погледајте мало ко су били Дубровчани у 18. и 19. веку... Објавите коментар, ово су чињенице, обуставите цензуру!

Monaco - Deportivo 8-3, Pršo 4 gola

pre 4 godine

Dado Pršo, legendarna devetka, najbolji hrvatski napadač 2004.-2006. godine. Šteta što su ga ozljede uništile

Tutankamon

pre 4 godine

Hrvatski pravoslavac a ne Srbin. Mnogima to biti jasno neće isto kao što im nije jasno da je Ljajić Srbin islamske vjeroispovjesti. Ali dobro.

gedzo

pre 4 godine

Ja sam Srbin i rodjen u Srbiji ali me zbog toga sto ne podnosim podilazenje Rusima, popove KGB-oficire, zbog toga sto bivsu Jugu smatram boljom od svih novonastalih drzava, mislim da treba biti deo EU...u Srbiji smatraju ustasom.

Osijek

pre 4 godine

Šta ima veze ako je iz srpske obitelji, popularizirao je Hrvatsku. Stranac će reći: "gle što Hrvatska ima dobre nogometaše"...neće ići rodoslovlje proučavati

Istina leči...

pre 4 godine

Njegova braća od strica su izbegli i žve u Negotinu, u Istočnoj Srbiji. Snažni, vredi i pošteni ljudi. Godinama su radili na drvima, nateži mogući posao, i svi su uz mnogo znoja sebi napravili kuće i svi imaju porodice. Naravno, Srbi su, baš kao i Dado, koji je odlučio da ne bude Srbin. Poštovanja za takav čin nema ni u Hrvatskoj ni od svoje rodbine, naravno. Može se tešiti samo sa sebi sličnima, ali svi osećaju prezer od obe strane. No, to je krst koji je sam izabrao, pa neka ga nosi..

ivan

pre 4 godine

Dadova žena je francuzica i imao je i francusko državljanstvo kada je počeo igrati za Hrvatsku. Ako su mu roditelji bili u Srbiji, ništa ga nije vezivalo
za Hrvatsku. U to isto vrijeme je mogao zaigrati i za Srbiju. Zašto nije? Mislim da tekst nije potpun i da fali dosta informacija.

Mario

pre 4 godine

Jedan od onih koji je premalo puta obukao dres Hrvatske. Hrvat je jer se tako osijeca, kao i 20 000 pripadnika HV koji su sudjelovali u Oluji a po nacionalnosti su srbi. Ne vidim u cemu je problem? Prvi kojeg su pobunjenici ubili bio je srbin a prvi kojeg su hrvati ubili bio je hrvat. Alavanja i Jovic.Oboje u odori Hrvatske policije. Meni osobno najdrazi igrac Hajduka 90-ih je Milan Rapaic,srbin iz Nove Gradiske, ljubimac torcide ali i svakog kluba za koji je igrao, danas je za navijace Perugie kao Maradona u Napoliju. I kad sam zivija u Italiji s ponosom sam govoria da je grande Miki iz moje Hrvatske. Isto sta bi govorija i za Sinisu Mihajlovica da je odlucio igrati za svoju domovinu.Ali nije i to treba postovati jer Hrvat se ne rada, Hrvat se postaje. Jean Michele Nicolier i Thomas Crowley su hrvati, kapi krvi hrvatske nemaju a zadnju kap krvi su dali za domovinu. Mi imamo Domovinu a vi vasu Srbiju i srpske zemlje ( Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu,Hercegovinu, Crnu Goru,Kosovo,Albaniju,Makedoniju,Bugarsku, Rumunjsku....). Pozdrav iz Splita svima a posebno Milojku Panticu.

Dule

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.

pera kojot

pre 4 godine

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.
(Jos nagovjestaja, 15. april 2020 18:43)

Hahahahahaha.Nista jadnije nisam cuo.Pa vi mrzite pravoslavne vise nego leba da jedete.Jer trebaju primeri?

Rd

pre 4 godine

@Alija Sirotanovic,

jos jedan, mnogo veći primjer:

Srbin rođen od mame i tate Srba, u Bosni, u Republici Srpskoj, je Bosanac!

Moj primjer takođe- ja sam Srpkinja, rođena u Beogradu, ali pošto su mi roditelji iz Bosne, uvijek ću biti prozvana Bosankom.


P.S. Oko glupih stvari se zamajavamo.

ja i mi

pre 4 godine

onaj koji obuce dres hrvatske za mene je hrvat kao sto je to i onaj koji obuce dres srbije.ne razumijem tko ste vi da sudite necijem zivotu.milan badlj je srbin igra za hrvatsku.otac mu je hrvatski ratni vojni invalid sa cinom i opet su imali idiota koji su mu vikali srbine ali na jako ruzan nacin kao sto vi imate onu koju pjevate vojvodini.sve je to jedna velika sramota.nigdje slicnijih naroda sa slicnijim jezikom i navikama i obicajima a toliko mrznje.sto vas to dijeli crkva mozda.

Dragisa

pre 4 godine

Ljudi iz Srbije, narocito iz centralne Srbije nemaju pojma sta znaci biti manjinski Srbin, narocito u CRO. Tamo je vekovni progon i netrpeljivost prema pravoslavcima Nemojte ga osudjivati, neka bude sta hoce pa i Hrvat od roditelja Srba, moje saucesce.

zdravko

pre 4 godine

Jasam reko mom drugu daje prso srbin. on mi nije verovao sve dok nisam pokazo vesti novine koje se prodavana u svajcerskoj i dajie te izlaze novine u Nemackoj. u tim novinama je pisalo 1995 izbeglim sportistima iz Hrvatske a poreklom dasu srbi a medju njima pisano o Prsi koji se jado kako hrvati vrse progon na srbima i dasu njegovi otac i majka izbegli u srbiju. Staje posle sa njim bilo da tako okrene se protiv srpskog porekla i da promeni ime toje opasno po njegovo potomstvo jer po bozijoj zapovesti se kaze kad se dete u crkvi krsti i kum da ime tose pred bogom prikazuje ime deteta potom bog opredli ili uslisi andjela cuvara tom detetu i onga cuva od svi zla kroz njegov zivot kao mi svi kojismo krsteni u crkvi i mi imamo svog andjela cuvara. jasam to dozivio usnu kao neki park a ja znam u svesti da moram ujutru na posov i onda prodjem dva kruga u parku a to dete vidje da ja necu damu kazem nista onmi je presreo i kaze meni imenom stoti zdravko meni ne kazes dobar dan ja sam odgovorio da je dete. Onmije odgovorio znas dasam ja tvoj andjeo cuvar i onda mije reko doslovce jer znas zdravko da je se bog kanio da te tri puta uzme ipak te ostavijo da zivs. Toje bilo 1990 godine posle tog sna sam se setio dasam triput mogo da poginem jednom od groma jednom i firmi i u svajcerskoj sa bagerom kad sam radio i firmi a tose desilo sve pre sna andjela. posle tog sna imosam udes jer me je pono led i samnom bijo moj brat i on je poviko brate ginemo kako je on to izgovorio men dodje ono stoje andjeo reko i nadosam se daceme bog opet spasti i rekosam bratu pri sletanju da necemo poginiti i takoje bilo auto svo unisteno a nama nista nije bilo.Kad je policija izasla na uvidjaj jedan mi policajac reko ovakav sletanja sa puta od hijiadu jedan ostaje ziv a jasam mu reko stasam sanjo i da nas bog spaso policajac mi reko nisam dosad iso ucrkvu prva nedejia ja idem dase pomolim bogu. Sta bude taj policajac ode na kosovo 1999 Godine u rato i bude izresetan mnogo metaka ga pogodi i ostane ziv u bolinici kad je bio on je sanjo nekog svetca kojimu uje usnu rekao spaslismo ti zivot jer so poverovao coveku koji ti reko staje sanjo i po imenu reko moje i njegovo ime.ovo sam napiso opsirno neka vid jiudi kad se ime da u crkvi da nevajia menjati jer ovoje ziva istina i treba narod da svsti kako ono se kaze bog pa kum vera u boga svoga jedinog koji nas stvorio.Pozdrav

Neka pati kome smeta Hrvatska je rupa sveta

pre 4 godine

Ognjen Vukojevic, Marko Babic, Danijel Subasic, Miladin Dado Prso, Ivan Perisic, Ivan Bosnjak, Igor Budan, Luka Modric, Milan Rapajic, Bosko Balaban, Marijan Mrmic, Andre Mijatovic, Petar Krpan, Aljosa Asanovic, Goran Vlaovic, Boris Zivkovic, Nenad Bjelica, Danijel Saric, Milan Badelj, Nikola Kalinic itd.... itd.... Samo su neki od na desetine Srba koju su igrali ili igraju za Hrvatsku.

pipen

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.

Zoki

pre 4 godine

Za one koje muči pitanje gdje su HR kraljevi pokopani ima otkriće iz 1898 godine gdje je pronađena sarkofag u temeljima stare crkve gdje se danas nalazi crkva Gospe od Otoka u Solinu. Također i razbijena ploča u kojoj piše kako počiva ovjde kraljica Jelena žena Mihajla ili Mihovila Krešimira ako se ne varam i majka Stjepana. Također i mnogi drugi kraljevi su pokapani u Solinu, ali pošto su Turci tu došli crkvu, grobnice razbili i zapalili. P. S. ta grobnica datira iz 976. godine.

sve je relativno

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)

Nije za poređenje, nikako. Prvo Prši su roditelji Srbi, rastao u Obrovcu gde je bilo 90% Srba, a ne u Zagorju. Igraj brate za Hrvatsku, niko ti ne spori, ali ne možeš biti veći papa od pape. "Malom" Nakiću je majka Srpkinja, otac Hrvat iz Rijeke, koji je najlepše igračke dane i afirmaciju doživeo u Beogradu. Ivo je normalan čovek, kulturan, fin. Uopšte nije čudno ako Nakić zaigra za Srbiju, jer ne mora da kaže da je Srbin da bi igrao, a niko ga ne bi ni pitao. Mi ćemo ga bodriti i radovati se njegovim koševima kako god se izjašnjava.

oberin martel

pre 4 godine

Ako je Hrvat što mu je porodica izbegla u Bačku Topolu. I ja sam iz tih krajeva, moji su u Zadru živeli unazad 300 i više godina, proterani 90-tih ali mi ne pada na pamet i da pomislim da sam Hrvat.

shone

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...
(prika iz susjedstva, 15. april 2020 17:41)

Ni vi nikada niste bili drzava,a kamo li u tim okvirima koje pominjes,a kada tako mozes nabrajati do sutra vasu fingiranu `historiju`,onda nabroj bar nekoliko grobnica za koje se zna,tih vasih silnih kraljeva,knezeva....ako moze?

A.M.

pre 4 godine

@prika iz susjedstva
Kao neko ko je odrastao u Dalmaciji, a pritom se i dugo bavio istorijom iste, odgovorno tvrdim da je hrvatska povijest poprilično neutemeljena.
Ne postoje skoro nikakvi dokazi da su Dalmacija, Lika, Slavonija ikada bili u sastavu Hrvatske.
Hrvatska istorija se bazira na nekoliko knjiga pisanih u 19. i 20. stoljeću.
Bartol Kašić jeste bio katolički sveštenik, ali on nikada i nigdje ne spominje Hrvate.

Just

pre 4 godine

Hrvatska danasnje granice duguje drugoj sednici AVNOJ i nicemu drugom. Drugačije je to izgledalo pre toga. Pršo se oseća Hrvatom i stvarno mislim da je pitanje porekla onda u tom slučaju nebitno. Ne mozes ti naterati nekoga da bude Srbin zato sto su mu majka i otac. To kakav on odnos ima sa njima ili kako je njima bilo kada su dosli u Bačku Topolu jer su morali je interna stvar te porodice. Inače on lično je uvek imao korektan stav i igrao lep fudbal. Nije Srbin? Nikakav problem. Svaka čast za odličnu karijeru i fin tekst B92! Ovi sto guraju politiku kao sto rekoh gore danasnja Hrvatska sve duguje toj jednoj sednici i tome sto su imali dovoljno svojih elemenata u SFRJ da im nameste priliku koju su propustali pre toga u WW1 i WW2 iako su se uvek izvlačili bez posledica.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tada je postao tek treći fudbaler kome je to pošlo za nogom u Ligi šampiona, nakon Marka van Bastena i Simonea Inzagija, a kasnije će uraditi samo još Leo Mesi, Luiz Adrijano i Josip Iličić."

dva naša Hrvata među zvezdama!

Jos nagovjestaja

pre 4 godine

evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika
 (jedan od mnogih, 15. april 2020 17:59)

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.

koliko ste iskompleksirani

pre 4 godine

@da li je sada jasno - i tu kaze da mu je DEO Majcine porodice iz Hr i to ne znaci da je Hrvatica ,pa ti nisi u stanju da ni ono sta objavis da poslusas kako spada

Kulinar

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48) #
Drugar ti vjerovatno nisi citao tekst,kako moze od oca Srbina i majke Srpkinje dijete biti Hrvat,ajd da mu je neko od roditelja Hrvat to bi razumio ali ovako nikako nemoze biti jer mu je rod srpski cist kao suza.

Kampango

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)
Ako ima ista za sta je bilo besmisleno da se uhvatis, to je toga da je bilo ko Crnogorac. Znaci etnicki srpsko stanovnistvo, kulture (jezik, pripadnost crkvi) koja je nista drugo do srpska, cije nelegitimne vlasti u kojoj ucestvuju neki drugi narodi guraju neku agendu gde prave kao neki drugi etnicki identitet na temelju toga sto se drzava (isto nelegitimno) osamostalila. I pritom, taj o kom govoris sam za sebe kaze da je Srbin.

prijatelj nekih prijatelja

pre 4 godine

@pipen

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.

doberman

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?

okani se komentarisanja

pre 4 godine

@pipen "Mi smo Srbi iz srpskih plemena" Srdjan Djokovic, Srdjan Djokovic prilikom kmecanja hrvata sto Novak peva Mars na Drinu- Novak je Srbin srpksog porekla i moze da peva srpske pesme , Srdjan nikakve veze nema s Crnogorcima njegova mama je pravoslavka iz Beograda posto u vas nema pravoslavaca vereme je da prestanete da svojatate coveka koji nema veze s vama, ovaj tvoj komentar samo pokazuje koliko ste daleko od istine

Kolk

pre 4 godine

Razlika između Hrvatske i Srbije je što ovde Muslin može da bude Hrvat i selektor, što svi sportisti drugih nacija ne treba da kriju i da se stide ko su i šta su, Čaba je srpski plivač i etnički Mađar, Asmir Bošnjak itd itd. Tamo su im Srbi dobri samo ako od njih imaju korist a oni se pokrete i ponize. Žao mi je Miladina i njemu sličnih. Nema tu sreće

djuro

pre 4 godine

@Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
(HARIS, 15. april 2020 18:13)




Dje ti odluta Srbine??

Kraj priče

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presretan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo donijeti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti

Hajduk

pre 4 godine

Ljudi, ne brojite crvena krvna zrnca. Neka svako bude ono sto hoce i samo da bude mir. On sigurni nije radio nista na prisilu a takvih ima mnogo. Znam da je tesko prihvatiti ali samo povirite u svoje dvoriste... Vanja Udovicic naprimjer. Zar in nije bio Franjo? Znaci pustite ime, trazite covjeka. Dado je to bio u svakom pogledu i nikad nista lose za Srbe nije rekao!

Milan

pre 4 godine

Prso je samo eklatantan primer asimilacije, tj. unijacenja koje traje vekovima u Hrvatskoj. Bilo je zaustavljeno samo za vreme Kralja Aleksandra, jer tada vladar Srbin nije dozvolio da se u tim krajevima vrsi pritisak na njegov narod. Sve ostalo vreme je konstantan pritisak na taj nas narod tamo da promeni veru i naciju. E da usput tog kralja su ti isti ubili da bi mogli da nastave pricu.

C i n i k

pre 4 godine

Ako nko misli da je lako i prosto da u hr izjavis da si Srbin, onda taj ima veliko problem i nma pojma kako je u hr.
I sada su im 1/2 igraca u fudbalskoj reprez.srpskog porekla ali o tome moraju da cute.
Ali, kolo srece se okrece, videcemo do kada ce to tako biti..
Ta stvar je inace 1 od razloga zasto uvek pisem da bi SRB bilo najracionalnije da udje u Nato,cak pre ngo u Eu.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!

detektiv kokni kol

pre 4 godine

@Ghfjj

Familija Pršo je srpska. Kao i gotovo svi Obrovčani. Jagodić Kuridže, od čuvenog junaka popa Petra Kuridže do košarkaša Marka Jagodića Kuridže. Redom Srbi iz Bukovice, komšiluk, obrovački kraj. U čemu je problem reći elementarne činjenice?

Koji Hrvat detetu daje ime Miladin? On ima lično pravo da se oseća kako hoće, ali to ne menja istoriju svoje porodice, kraja i familije. Možda njegovi sinovi ili unuci budu Srbi, to niko ne može da zna. Svako nosi svoj krst.

ćavi

pre 4 godine

Mi Srbi definitivno imamo dvostruke standarde.Dakle,Nadj,Rukavina,Kolarov,i jos koliko njih smatramo za svoje,kao sto i jesu naravno,a ne dajemo 'nase' drugim zemljama u kojima su rodjeni i koje smatraju svojim.Drazen Petrovic,Subasic,Saric itd mogu biti Srbi sto puta,ali ako oni sebe smatraju Hrvatima,i vole tu zemlju,to treba postovati.Koliko je takvih slučajeva u svetu,a jedino mi Balkanci i dalje brojimo krvna zrnca umesto da se okrenemo nekim normalnim stvarima.Jedino sto se coveku moze zameriti je promena imena sto znaci da se stidio svog porekla,ali treba uzeti u obzir i pritisak koji je mozda nametnut ljudima u takvim situacijama,tako da ne treba osudjivati.

Nema veze

pre 4 godine

Covek je rodjen i odrastao u Hrvatskoj pa ne vidim zasto bi bio problem da se izjasnjava kao Hrvat bez obzira na poreklo roditelja.

Ako su ti se baba i deda nekad davno preselili iz recimo Kragujevca u Beograd, ti se poput tvojih roditelja rodio u Beogradu, da si Beogradjanin ili Kragujevcanin?

Blagoje Jovovic i Punisa Racic

pre 4 godine

Koji kompleks ovih ujaka.Djokovic Srbin poreklom iz Crne Gore,tj Stare Hercegovine.Otac Srbin,majka i da mu je Hrvatica a to je pitanje nema nikakve veze.Pa Modricu je majka Srpskinja ali on je Hrvat po ocu.Isto tako Robiju Prosineckom.Ne mogu Hrvati da shvate da Srbi nisu samo gedzovani i opancari vec ih je bilo svuda.Nik govori vise od reci.

Alien

pre 4 godine

@Prika iz susedstva: I zbog cega je uzor svih Hrvatskih gradjana?
Zato sto porice da su mu roditelji srbi i on isto samim tim.
Ako su roditelji Srbi ne moze biti Japanac etnicki ili hrvat on moze biti gradjanin druge zemlje inace ispada 1+1=3
A za tvoje guglanje internet nije najbolji izvor informacije posebno ako ne kritikujes i gledas odakle je informacija originalno i ako ne uporedis sa stranim izvorima.

Rajko

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
(pipen, 15. april 2020 18:02)Vi najbolje znate da se uvlacite svabama i ostalim zapadnjacima..porediti Djokovica i ovog je u namjanju ruku smijesno,odrekao se imena?Ko zna za sta je to bio uslov i ko ga je uslovio..i da,Crnogorci su Srbi,zapamti to,ne gledaj previse Milu kako besjedi jer 70% ga ne ferma ni 5% u Srpskoj Crnoj Gori.

Usput

pre 4 godine

Jel se zapitamo nekad zašto se milioni ljudi stidi srpskog porekla? Naravno da ne. A trebalo bi. Baš bi trebalo da bar malo razmislimo o tome.

za razliku od Novaka ,ovo oko Dade nije izmisljotina

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu a mi to znamo posto ste nacija koja najvise prisvaja tudje i lazete sami sebe

zZz

pre 4 godine

To je covek koji na vrhuncu karijere i bogatsva dodje na leto u Topolu i igra poker aparat, na pitanje zasto igra poker aparat kad je milioner odgovori nije meni zbog para nego volim kako svira. Molim zato da se ne cudite o njegovom izjasnjavanju nacionalnosti posto vidim da vas ima dosta kad uzmete u obzir toliki IQ koji ovaj momak koji je dobrica u dusi ima.

Gvozdje 79

pre 4 godine

Ne znam ko forsira ove tex.,malo Dokic,malo ovaj,malo onaj.Daj bre neke koji nisu nasi a izjasnjavaju se tako,obrnuto nam nije potrebno.
Zivela Srbija

domantas

pre 4 godine

@jedan od mnogih njih uce da su Srbi katolici ustvari bili Hrvati. Tesko je s nekim voditi polemiku ko nije procitao nista osim vikipedije, a ni ne znaju ko su Gundulic, Orbin, Kacic Miocic, itd.

analiticar_amater

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)

Djokovicu je stari Srbin. Odakle vama to da mu je otac Crnogoracm, molim lepo? A vi nekome pricate o dvostrukim kriterijumima? Dvostruki pobednici Drugog svetskog rata? Da li je moguce?

Sasa

pre 4 godine

Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 15. april 2020 18:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Bosnjak pravoslavac ne moze biti nikada. Bosna je srpska drzava. Kakvi bosnjaci haRse.

prestanite da lazete

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu

Xxx

pre 4 godine

Interesantna fudbalska priča, svaka čast sa te strane. Ali, nefudbalski deo je još interesantniji. I ja bih tako oleo da sam Švajcarac, ali šta da radim, oac Srbin, majka Srpkinja. Poreklo nije nešto o čemu mi odlučujemo izjavom.Jedan i jedan su dva, ako ja izjavim da su tri, to ne menja činjenicu.Ali, dobro, ina čovek pravo da se oseća kako želi...

pivljanin

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Izbegao je sa porodicom u Srbiju od "oslobodilačke" hrvatske vojske. Rođeni brat mu je Srbin... Stvarno, za koga je trebao igrati?

Vladan

pre 4 godine

E tako su i postali Hrvati.Što su se Srbi pravili veći katolici od pape.Sramota je da se stidiš svog porekla.A roditelji u Srbiji što ne odoše kod Hrvata.

Da li je sada jasno?

pre 4 godine

Ajde, jednom za sva vremena, Noletova majka je HRVATICA, Nole to ponosno ističe, i da mu dio rodbine živi u Hrvatskoj. (njegov intervjuu u videu)
U čemu je problem, ne razumijem?
https://gol.dnevnik.hr › TenisWeb-rezultatiNovak Đoković ekskluzivni intervju za GOL.hr: O vezama s Hrvatskom i potpori ...

bob

pre 4 godine

zena mu hrvatica, klasika. znam momka koji je otisao igrati fudbal u hrvatsku sa 20 god. dugo bio odlican u rijeci. ozenio se u hrvatskoj i presao na katolicanstvo. a bio sa nama srbin do svoje 20-e. jbg tako to ide u zivotu. samo dadu bih pitao sta mu je stari po nacionalnosti i sta njegovi sugradjani misle o njegovom ocu. inace, izbor nacije je potpuno subjektivna stvar. treba postovati

Djordje Delic

pre 4 godine

Tako ce i danasnji Srbi, malobrojni ostali dole...ozeniti Hrvatice i gotovo s asimilacijom. I onda za 200 godina ce pricati kako nisu postali od Srba. A svi redom, posebno od Dubrovnika do Splita, da malo proceprkaju po svom poreklu videli bi da su Srbi. Ali nece, jer se plase istine. Naterali sebe u neke izmisljene kraljeve, u neku istoriju Hrvata, a svi znamo da su Srbi..zamislite za Nikolu Subica kazu Hrvat.

lako

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Ko ga prisvaja?
On se zove Miladin čoveče, jel razumeš? Srbin po rođenju.
E sad je druga stvar što oduvek postoje ljudi koji ne vole svoje korene.

Jedan Bobi Fišer kao Jevrej je bio najveći antisemita ikada.

coach

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca

uip

pre 4 godine

I ja mogu da kazem da sam po nacionalnosti Eskim ali ako su mi majka i otac Srbi ja mogu samo biti Srbin. Miladin je je rezultat nasilne asimilacije i progona,uspeo je da ubedi sebe da nije Srbin..

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Tendenciozan naslov, ovo je kao da o djokovicu stavite naslov hrvatsko-srpski tenisac.
:D

Drugo. Zoran vulic je u nantesu bio kapetan dessailyu, karembueu i makeleleu.
Bio je u kontaktu s njima i nakon igracke karijere a oni su mu govorili o prsi i onda je vulic, koji je tad bio u strucnom stozeru, to prenio baricu.

Trece, nikakav sukob bilic nije imao s prsom, ne znam odakle ste to izvukli.
Prso je odmah nakon sp najavio povlacenje iz reprezentacije. Vlatko markovic i bilic su odletili u glasgow i molili ga da se vrati ali nije vise mogao igrat na vise frontova, tijelo mu je bilo unisteno.
Velika legenda i vatreno hrabro srce, dado prso.

Bojan

pre 4 godine

Kao njegov zemljak koji se nije odrekao Srpstva, u neku ruku ga mogu razumjeti jer mu tamo zive roditelji i to je sigurno imalo presudni uticaj na ovakve izjave , medjutim opet neka ga je sramota. Ne kazem da je trebao istetovirati Djujica na grudima, ali sto je mnogo mnogo je.

analiticar_amater

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48

Iz srpske porodice od oca i majke Srba, eto po cemu. Procitaj tekst.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 4 godine

Mare srbendo zato si ti veliki vjernik a jos zivis sa roditeljima

Sulic igor

pre 4 godine

Naklon majstore. Vukao si nas na sp i euro kada nismo relno imali neku ekipu. Nakon sukera, bobana, robija, boksica, jarnija uslijedio je pad ali zahvaljujuci tebi opstali smo. Sretno ti gdje god da si

prika iz susjedstva

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...

NN

pre 4 godine

Ne mogu ovo da pojmim...
Kako je ovaj covek bio Hrvat? Po kom rezonu? Roditelji mu Srbi, nakon izbijanja rata prebegli u Srbiju. Nije mu ostao neko da bi se plasio sta ce hrvati da kazu, tj. nije bio prisiljen na to.
Kako je taj decko zakljucio da je hrvat? Neka mi pomogne neko da razumem, ne osudjujem. Sve najbolje mu zelim.
Sportski pozdrav u doba korone

jedan od mnogih

pre 4 godine

@prika iz ..... protiv Hrvatske i Hrvata nemam nista, kao ni protiv tebe, ali moj izvor nisu samo hrvatski povjesnicari, hrvatsko izdanje Wikipedia-e i nacionalno obojeni tisak...idi procitaj malo Mletacke zapise, zapise iz riznice Vatikana i zapise u Beckim bibliotekama od istoricara koji to jesu bili u ono doba i mnogo ce ti toga biti jasnije...i o Marku Marulicu, i o Bartolu Kasicu,, i o Tinu Ujevicu....ma o mnogima.....evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika

r

pre 4 godine

Unijaćenje.Veliki je pritisak na naše ljude u Hrvatskoj.Živeo sam u ZG,znam o čemu pričam.Mada to nije razlog da Miladin misli da je Hrvat ili da će ga Hrvati ikad prihvatiti kao svog.

Ghfjj

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?

r

pre 4 godine

Unijaćenje.Veliki je pritisak na naše ljude u Hrvatskoj.Živeo sam u ZG,znam o čemu pričam.Mada to nije razlog da Miladin misli da je Hrvat ili da će ga Hrvati ikad prihvatiti kao svog.

Bojan

pre 4 godine

Kao njegov zemljak koji se nije odrekao Srpstva, u neku ruku ga mogu razumjeti jer mu tamo zive roditelji i to je sigurno imalo presudni uticaj na ovakve izjave , medjutim opet neka ga je sramota. Ne kazem da je trebao istetovirati Djujica na grudima, ali sto je mnogo mnogo je.

Ghfjj

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?

oberin martel

pre 4 godine

Ako je Hrvat što mu je porodica izbegla u Bačku Topolu. I ja sam iz tih krajeva, moji su u Zadru živeli unazad 300 i više godina, proterani 90-tih ali mi ne pada na pamet i da pomislim da sam Hrvat.

uip

pre 4 godine

I ja mogu da kazem da sam po nacionalnosti Eskim ali ako su mi majka i otac Srbi ja mogu samo biti Srbin. Miladin je je rezultat nasilne asimilacije i progona,uspeo je da ubedi sebe da nije Srbin..

Dule

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.

Dragisa

pre 4 godine

Ljudi iz Srbije, narocito iz centralne Srbije nemaju pojma sta znaci biti manjinski Srbin, narocito u CRO. Tamo je vekovni progon i netrpeljivost prema pravoslavcima Nemojte ga osudjivati, neka bude sta hoce pa i Hrvat od roditelja Srba, moje saucesce.

coach

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca

Neka pati kome smeta Hrvatska je rupa sveta

pre 4 godine

Ognjen Vukojevic, Marko Babic, Danijel Subasic, Miladin Dado Prso, Ivan Perisic, Ivan Bosnjak, Igor Budan, Luka Modric, Milan Rapajic, Bosko Balaban, Marijan Mrmic, Andre Mijatovic, Petar Krpan, Aljosa Asanovic, Goran Vlaovic, Boris Zivkovic, Nenad Bjelica, Danijel Saric, Milan Badelj, Nikola Kalinic itd.... itd.... Samo su neki od na desetine Srba koju su igrali ili igraju za Hrvatsku.

Istina leči...

pre 4 godine

Njegova braća od strica su izbegli i žve u Negotinu, u Istočnoj Srbiji. Snažni, vredi i pošteni ljudi. Godinama su radili na drvima, nateži mogući posao, i svi su uz mnogo znoja sebi napravili kuće i svi imaju porodice. Naravno, Srbi su, baš kao i Dado, koji je odlučio da ne bude Srbin. Poštovanja za takav čin nema ni u Hrvatskoj ni od svoje rodbine, naravno. Može se tešiti samo sa sebi sličnima, ali svi osećaju prezer od obe strane. No, to je krst koji je sam izabrao, pa neka ga nosi..

jedan od mnogih

pre 4 godine

@prika iz ..... protiv Hrvatske i Hrvata nemam nista, kao ni protiv tebe, ali moj izvor nisu samo hrvatski povjesnicari, hrvatsko izdanje Wikipedia-e i nacionalno obojeni tisak...idi procitaj malo Mletacke zapise, zapise iz riznice Vatikana i zapise u Beckim bibliotekama od istoricara koji to jesu bili u ono doba i mnogo ce ti toga biti jasnije...i o Marku Marulicu, i o Bartolu Kasicu,, i o Tinu Ujevicu....ma o mnogima.....evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika

detektiv kokni kol

pre 4 godine

@Ghfjj

Familija Pršo je srpska. Kao i gotovo svi Obrovčani. Jagodić Kuridže, od čuvenog junaka popa Petra Kuridže do košarkaša Marka Jagodića Kuridže. Redom Srbi iz Bukovice, komšiluk, obrovački kraj. U čemu je problem reći elementarne činjenice?

Koji Hrvat detetu daje ime Miladin? On ima lično pravo da se oseća kako hoće, ali to ne menja istoriju svoje porodice, kraja i familije. Možda njegovi sinovi ili unuci budu Srbi, to niko ne može da zna. Svako nosi svoj krst.

analiticar_amater

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48

Iz srpske porodice od oca i majke Srba, eto po cemu. Procitaj tekst.

NN

pre 4 godine

Ne mogu ovo da pojmim...
Kako je ovaj covek bio Hrvat? Po kom rezonu? Roditelji mu Srbi, nakon izbijanja rata prebegli u Srbiju. Nije mu ostao neko da bi se plasio sta ce hrvati da kazu, tj. nije bio prisiljen na to.
Kako je taj decko zakljucio da je hrvat? Neka mi pomogne neko da razumem, ne osudjujem. Sve najbolje mu zelim.
Sportski pozdrav u doba korone

prijatelj nekih prijatelja

pre 4 godine

@pipen

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.

Mario

pre 4 godine

Jedan od onih koji je premalo puta obukao dres Hrvatske. Hrvat je jer se tako osijeca, kao i 20 000 pripadnika HV koji su sudjelovali u Oluji a po nacionalnosti su srbi. Ne vidim u cemu je problem? Prvi kojeg su pobunjenici ubili bio je srbin a prvi kojeg su hrvati ubili bio je hrvat. Alavanja i Jovic.Oboje u odori Hrvatske policije. Meni osobno najdrazi igrac Hajduka 90-ih je Milan Rapaic,srbin iz Nove Gradiske, ljubimac torcide ali i svakog kluba za koji je igrao, danas je za navijace Perugie kao Maradona u Napoliju. I kad sam zivija u Italiji s ponosom sam govoria da je grande Miki iz moje Hrvatske. Isto sta bi govorija i za Sinisu Mihajlovica da je odlucio igrati za svoju domovinu.Ali nije i to treba postovati jer Hrvat se ne rada, Hrvat se postaje. Jean Michele Nicolier i Thomas Crowley su hrvati, kapi krvi hrvatske nemaju a zadnju kap krvi su dali za domovinu. Mi imamo Domovinu a vi vasu Srbiju i srpske zemlje ( Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu,Hercegovinu, Crnu Goru,Kosovo,Albaniju,Makedoniju,Bugarsku, Rumunjsku....). Pozdrav iz Splita svima a posebno Milojku Panticu.

pipen

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.

prika iz susjedstva

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...

A.M.

pre 4 godine

@prika iz susjedstva
Kao neko ko je odrastao u Dalmaciji, a pritom se i dugo bavio istorijom iste, odgovorno tvrdim da je hrvatska povijest poprilično neutemeljena.
Ne postoje skoro nikakvi dokazi da su Dalmacija, Lika, Slavonija ikada bili u sastavu Hrvatske.
Hrvatska istorija se bazira na nekoliko knjiga pisanih u 19. i 20. stoljeću.
Bartol Kašić jeste bio katolički sveštenik, ali on nikada i nigdje ne spominje Hrvate.

ćavi

pre 4 godine

Mi Srbi definitivno imamo dvostruke standarde.Dakle,Nadj,Rukavina,Kolarov,i jos koliko njih smatramo za svoje,kao sto i jesu naravno,a ne dajemo 'nase' drugim zemljama u kojima su rodjeni i koje smatraju svojim.Drazen Petrovic,Subasic,Saric itd mogu biti Srbi sto puta,ali ako oni sebe smatraju Hrvatima,i vole tu zemlju,to treba postovati.Koliko je takvih slučajeva u svetu,a jedino mi Balkanci i dalje brojimo krvna zrnca umesto da se okrenemo nekim normalnim stvarima.Jedino sto se coveku moze zameriti je promena imena sto znaci da se stidio svog porekla,ali treba uzeti u obzir i pritisak koji je mozda nametnut ljudima u takvim situacijama,tako da ne treba osudjivati.

lako

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Ko ga prisvaja?
On se zove Miladin čoveče, jel razumeš? Srbin po rođenju.
E sad je druga stvar što oduvek postoje ljudi koji ne vole svoje korene.

Jedan Bobi Fišer kao Jevrej je bio najveći antisemita ikada.

Just

pre 4 godine

Hrvatska danasnje granice duguje drugoj sednici AVNOJ i nicemu drugom. Drugačije je to izgledalo pre toga. Pršo se oseća Hrvatom i stvarno mislim da je pitanje porekla onda u tom slučaju nebitno. Ne mozes ti naterati nekoga da bude Srbin zato sto su mu majka i otac. To kakav on odnos ima sa njima ili kako je njima bilo kada su dosli u Bačku Topolu jer su morali je interna stvar te porodice. Inače on lično je uvek imao korektan stav i igrao lep fudbal. Nije Srbin? Nikakav problem. Svaka čast za odličnu karijeru i fin tekst B92! Ovi sto guraju politiku kao sto rekoh gore danasnja Hrvatska sve duguje toj jednoj sednici i tome sto su imali dovoljno svojih elemenata u SFRJ da im nameste priliku koju su propustali pre toga u WW1 i WW2 iako su se uvek izvlačili bez posledica.

Osijek

pre 4 godine

Šta ima veze ako je iz srpske obitelji, popularizirao je Hrvatsku. Stranac će reći: "gle što Hrvatska ima dobre nogometaše"...neće ići rodoslovlje proučavati

Gvozdje 79

pre 4 godine

Ne znam ko forsira ove tex.,malo Dokic,malo ovaj,malo onaj.Daj bre neke koji nisu nasi a izjasnjavaju se tako,obrnuto nam nije potrebno.
Zivela Srbija

sve je relativno

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)

Nije za poređenje, nikako. Prvo Prši su roditelji Srbi, rastao u Obrovcu gde je bilo 90% Srba, a ne u Zagorju. Igraj brate za Hrvatsku, niko ti ne spori, ali ne možeš biti veći papa od pape. "Malom" Nakiću je majka Srpkinja, otac Hrvat iz Rijeke, koji je najlepše igračke dane i afirmaciju doživeo u Beogradu. Ivo je normalan čovek, kulturan, fin. Uopšte nije čudno ako Nakić zaigra za Srbiju, jer ne mora da kaže da je Srbin da bi igrao, a niko ga ne bi ni pitao. Mi ćemo ga bodriti i radovati se njegovim koševima kako god se izjašnjava.

zZz

pre 4 godine

To je covek koji na vrhuncu karijere i bogatsva dodje na leto u Topolu i igra poker aparat, na pitanje zasto igra poker aparat kad je milioner odgovori nije meni zbog para nego volim kako svira. Molim zato da se ne cudite o njegovom izjasnjavanju nacionalnosti posto vidim da vas ima dosta kad uzmete u obzir toliki IQ koji ovaj momak koji je dobrica u dusi ima.

pera kojot

pre 4 godine

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.
(Jos nagovjestaja, 15. april 2020 18:43)

Hahahahahaha.Nista jadnije nisam cuo.Pa vi mrzite pravoslavne vise nego leba da jedete.Jer trebaju primeri?

Hajduk

pre 4 godine

Ljudi, ne brojite crvena krvna zrnca. Neka svako bude ono sto hoce i samo da bude mir. On sigurni nije radio nista na prisilu a takvih ima mnogo. Znam da je tesko prihvatiti ali samo povirite u svoje dvoriste... Vanja Udovicic naprimjer. Zar in nije bio Franjo? Znaci pustite ime, trazite covjeka. Dado je to bio u svakom pogledu i nikad nista lose za Srbe nije rekao!

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Tendenciozan naslov, ovo je kao da o djokovicu stavite naslov hrvatsko-srpski tenisac.
:D

Drugo. Zoran vulic je u nantesu bio kapetan dessailyu, karembueu i makeleleu.
Bio je u kontaktu s njima i nakon igracke karijere a oni su mu govorili o prsi i onda je vulic, koji je tad bio u strucnom stozeru, to prenio baricu.

Trece, nikakav sukob bilic nije imao s prsom, ne znam odakle ste to izvukli.
Prso je odmah nakon sp najavio povlacenje iz reprezentacije. Vlatko markovic i bilic su odletili u glasgow i molili ga da se vrati ali nije vise mogao igrat na vise frontova, tijelo mu je bilo unisteno.
Velika legenda i vatreno hrabro srce, dado prso.

ivan

pre 4 godine

Dadova žena je francuzica i imao je i francusko državljanstvo kada je počeo igrati za Hrvatsku. Ako su mu roditelji bili u Srbiji, ništa ga nije vezivalo
za Hrvatsku. U to isto vrijeme je mogao zaigrati i za Srbiju. Zašto nije? Mislim da tekst nije potpun i da fali dosta informacija.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!

Kraj priče

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presretan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo donijeti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti

Vladan

pre 4 godine

E tako su i postali Hrvati.Što su se Srbi pravili veći katolici od pape.Sramota je da se stidiš svog porekla.A roditelji u Srbiji što ne odoše kod Hrvata.

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska. To su teritorije, geografske odresnice isto kao Sumadija, Pomoravlje, zapadna Srbija, isto kao sto Crna Gora nije ovo sto je danas vec mala teritorija oko Cetinje samim tim se i zvala Crna gora i brda, Kuči nikada ne mogu biti Crnogorci kao sto nikada ne mogu biti Sumadinci vec samo mogu biti Srbi pleme Kuči. Tako i Miladin moze biti samo Dalmatinac Srbin, nikako Hrvat. A ima covek pravo za sebe da kaze i da je Eskim ako zeli. Sve najbolje.

pivljanin

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Izbegao je sa porodicom u Srbiju od "oslobodilačke" hrvatske vojske. Rođeni brat mu je Srbin... Stvarno, za koga je trebao igrati?

Djordje Delic

pre 4 godine

Tako ce i danasnji Srbi, malobrojni ostali dole...ozeniti Hrvatice i gotovo s asimilacijom. I onda za 200 godina ce pricati kako nisu postali od Srba. A svi redom, posebno od Dubrovnika do Splita, da malo proceprkaju po svom poreklu videli bi da su Srbi. Ali nece, jer se plase istine. Naterali sebe u neke izmisljene kraljeve, u neku istoriju Hrvata, a svi znamo da su Srbi..zamislite za Nikolu Subica kazu Hrvat.

ja i mi

pre 4 godine

onaj koji obuce dres hrvatske za mene je hrvat kao sto je to i onaj koji obuce dres srbije.ne razumijem tko ste vi da sudite necijem zivotu.milan badlj je srbin igra za hrvatsku.otac mu je hrvatski ratni vojni invalid sa cinom i opet su imali idiota koji su mu vikali srbine ali na jako ruzan nacin kao sto vi imate onu koju pjevate vojvodini.sve je to jedna velika sramota.nigdje slicnijih naroda sa slicnijim jezikom i navikama i obicajima a toliko mrznje.sto vas to dijeli crkva mozda.

shone

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...
(prika iz susjedstva, 15. april 2020 17:41)

Ni vi nikada niste bili drzava,a kamo li u tim okvirima koje pominjes,a kada tako mozes nabrajati do sutra vasu fingiranu `historiju`,onda nabroj bar nekoliko grobnica za koje se zna,tih vasih silnih kraljeva,knezeva....ako moze?

doberman

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?

Milan

pre 4 godine

Prso je samo eklatantan primer asimilacije, tj. unijacenja koje traje vekovima u Hrvatskoj. Bilo je zaustavljeno samo za vreme Kralja Aleksandra, jer tada vladar Srbin nije dozvolio da se u tim krajevima vrsi pritisak na njegov narod. Sve ostalo vreme je konstantan pritisak na taj nas narod tamo da promeni veru i naciju. E da usput tog kralja su ti isti ubili da bi mogli da nastave pricu.

Sulic igor

pre 4 godine

Naklon majstore. Vukao si nas na sp i euro kada nismo relno imali neku ekipu. Nakon sukera, bobana, robija, boksica, jarnija uslijedio je pad ali zahvaljujuci tebi opstali smo. Sretno ti gdje god da si

Kolk

pre 4 godine

Razlika između Hrvatske i Srbije je što ovde Muslin može da bude Hrvat i selektor, što svi sportisti drugih nacija ne treba da kriju i da se stide ko su i šta su, Čaba je srpski plivač i etnički Mađar, Asmir Bošnjak itd itd. Tamo su im Srbi dobri samo ako od njih imaju korist a oni se pokrete i ponize. Žao mi je Miladina i njemu sličnih. Nema tu sreće

Kulinar

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48) #
Drugar ti vjerovatno nisi citao tekst,kako moze od oca Srbina i majke Srpkinje dijete biti Hrvat,ajd da mu je neko od roditelja Hrvat to bi razumio ali ovako nikako nemoze biti jer mu je rod srpski cist kao suza.

Blagoje Jovovic i Punisa Racic

pre 4 godine

Koji kompleks ovih ujaka.Djokovic Srbin poreklom iz Crne Gore,tj Stare Hercegovine.Otac Srbin,majka i da mu je Hrvatica a to je pitanje nema nikakve veze.Pa Modricu je majka Srpskinja ali on je Hrvat po ocu.Isto tako Robiju Prosineckom.Ne mogu Hrvati da shvate da Srbi nisu samo gedzovani i opancari vec ih je bilo svuda.Nik govori vise od reci.

Микајло

pre 4 godine

"Priča koja bi mogla mnoge da inspiriše, pre svega mlade"

Прича може да инспирише само ватиканске конвертите за наставак унијаћења преосталог српског становништва на тој територији. Подконтекст ове приче је трагичан. Честитке на спортској каријери, али личност овог младог човека је за заборав. Ко жели даље да истражује, погледајте мало ко су били Дубровчани у 18. и 19. веку... Објавите коментар, ово су чињенице, обуставите цензуру!

Marinko

pre 4 godine

(Mario, 15. april 2020 20:37)

Mi imamo nasu domovinu Srbiju, nase Srbe svuda okolo, nase saveznike Rusiju i Kinu, a vi uskoro ostajete bez Dalmacija i Istre, poslednja ste rupa u EU i u sve ste gorem stanju. Poseban pozdrav iz Novog Sada za Vedranu Rudan, Tvrtka Jakovinu, Nevena Cvijanovica i naravno Miljenka Jergovica, Hrvata koji je svoje Hrvate najbolje opisao "Hrvati su karikatura Srba. Hrvati su Srbi sa neizljecivim kompleksom manje vrijednosti".

Rd

pre 4 godine

@Alija Sirotanovic,

jos jedan, mnogo veći primjer:

Srbin rođen od mame i tate Srba, u Bosni, u Republici Srpskoj, je Bosanac!

Moj primjer takođe- ja sam Srpkinja, rođena u Beogradu, ali pošto su mi roditelji iz Bosne, uvijek ću biti prozvana Bosankom.


P.S. Oko glupih stvari se zamajavamo.

gedzo

pre 4 godine

Ja sam Srbin i rodjen u Srbiji ali me zbog toga sto ne podnosim podilazenje Rusima, popove KGB-oficire, zbog toga sto bivsu Jugu smatram boljom od svih novonastalih drzava, mislim da treba biti deo EU...u Srbiji smatraju ustasom.

Pa pa

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)
(Pa, 15. april 2020 23:15)

Ma da, samo nas je 1,5 miliona u Republici Srpskoj, 400.000 u CG :) A i u Hrvatskoj nas je mnogo, to sto se kriju da sacuvaju zivot i to ce proci. Ljubomorisi, sabijen si u zagrebacki pasaluk, a kad ne ostane nista od Dalmacije i Istre, BG za tebe biti Rusija :) Italija se ne sali :)

MaxBunker

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

bob

pre 4 godine

zena mu hrvatica, klasika. znam momka koji je otisao igrati fudbal u hrvatsku sa 20 god. dugo bio odlican u rijeci. ozenio se u hrvatskoj i presao na katolicanstvo. a bio sa nama srbin do svoje 20-e. jbg tako to ide u zivotu. samo dadu bih pitao sta mu je stari po nacionalnosti i sta njegovi sugradjani misle o njegovom ocu. inace, izbor nacije je potpuno subjektivna stvar. treba postovati

Usput

pre 4 godine

Jel se zapitamo nekad zašto se milioni ljudi stidi srpskog porekla? Naravno da ne. A trebalo bi. Baš bi trebalo da bar malo razmislimo o tome.

Zoki

pre 4 godine

Za one koje muči pitanje gdje su HR kraljevi pokopani ima otkriće iz 1898 godine gdje je pronađena sarkofag u temeljima stare crkve gdje se danas nalazi crkva Gospe od Otoka u Solinu. Također i razbijena ploča u kojoj piše kako počiva ovjde kraljica Jelena žena Mihajla ili Mihovila Krešimira ako se ne varam i majka Stjepana. Također i mnogi drugi kraljevi su pokapani u Solinu, ali pošto su Turci tu došli crkvu, grobnice razbili i zapalili. P. S. ta grobnica datira iz 976. godine.

analiticar_amater

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)

Djokovicu je stari Srbin. Odakle vama to da mu je otac Crnogoracm, molim lepo? A vi nekome pricate o dvostrukim kriterijumima? Dvostruki pobednici Drugog svetskog rata? Da li je moguce?

Da li je sada jasno?

pre 4 godine

Ajde, jednom za sva vremena, Noletova majka je HRVATICA, Nole to ponosno ističe, i da mu dio rodbine živi u Hrvatskoj. (njegov intervjuu u videu)
U čemu je problem, ne razumijem?
https://gol.dnevnik.hr › TenisWeb-rezultatiNovak Đoković ekskluzivni intervju za GOL.hr: O vezama s Hrvatskom i potpori ...

prestanite da lazete

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu

Tutankamon

pre 4 godine

Hrvatski pravoslavac a ne Srbin. Mnogima to biti jasno neće isto kao što im nije jasno da je Ljajić Srbin islamske vjeroispovjesti. Ali dobro.

Kampango

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)
Ako ima ista za sta je bilo besmisleno da se uhvatis, to je toga da je bilo ko Crnogorac. Znaci etnicki srpsko stanovnistvo, kulture (jezik, pripadnost crkvi) koja je nista drugo do srpska, cije nelegitimne vlasti u kojoj ucestvuju neki drugi narodi guraju neku agendu gde prave kao neki drugi etnicki identitet na temelju toga sto se drzava (isto nelegitimno) osamostalila. I pritom, taj o kom govoris sam za sebe kaze da je Srbin.

Miloš Degenek voli HR

pre 4 godine

Dado srce vatreno! U svetom dresu ponosni Hrvat, a u kući, na ulici i u javnosti može biti što god želi. Hvala mu za sve što je napravio u hrvatskoj reprezentaciji. A kakvo mu je ime, bolje neka ga je promijenio.

Sasa

pre 4 godine

Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 15. april 2020 18:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Bosnjak pravoslavac ne moze biti nikada. Bosna je srpska drzava. Kakvi bosnjaci haRse.

djuro

pre 4 godine

@Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
(HARIS, 15. april 2020 18:13)




Dje ti odluta Srbine??

Xxx

pre 4 godine

Interesantna fudbalska priča, svaka čast sa te strane. Ali, nefudbalski deo je još interesantniji. I ja bih tako oleo da sam Švajcarac, ali šta da radim, oac Srbin, majka Srpkinja. Poreklo nije nešto o čemu mi odlučujemo izjavom.Jedan i jedan su dva, ako ja izjavim da su tri, to ne menja činjenicu.Ali, dobro, ina čovek pravo da se oseća kako želi...

Monaco - Deportivo 8-3, Pršo 4 gola

pre 4 godine

Dado Pršo, legendarna devetka, najbolji hrvatski napadač 2004.-2006. godine. Šteta što su ga ozljede uništile

Jos nagovjestaja

pre 4 godine

evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika
 (jedan od mnogih, 15. april 2020 17:59)

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.

Rajko

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
(pipen, 15. april 2020 18:02)Vi najbolje znate da se uvlacite svabama i ostalim zapadnjacima..porediti Djokovica i ovog je u namjanju ruku smijesno,odrekao se imena?Ko zna za sta je to bio uslov i ko ga je uslovio..i da,Crnogorci su Srbi,zapamti to,ne gledaj previse Milu kako besjedi jer 70% ga ne ferma ni 5% u Srpskoj Crnoj Gori.

Nema veze

pre 4 godine

Covek je rodjen i odrastao u Hrvatskoj pa ne vidim zasto bi bio problem da se izjasnjava kao Hrvat bez obzira na poreklo roditelja.

Ako su ti se baba i deda nekad davno preselili iz recimo Kragujevca u Beograd, ti se poput tvojih roditelja rodio u Beogradu, da si Beogradjanin ili Kragujevcanin?

okani se komentarisanja

pre 4 godine

@pipen "Mi smo Srbi iz srpskih plemena" Srdjan Djokovic, Srdjan Djokovic prilikom kmecanja hrvata sto Novak peva Mars na Drinu- Novak je Srbin srpksog porekla i moze da peva srpske pesme , Srdjan nikakve veze nema s Crnogorcima njegova mama je pravoslavka iz Beograda posto u vas nema pravoslavaca vereme je da prestanete da svojatate coveka koji nema veze s vama, ovaj tvoj komentar samo pokazuje koliko ste daleko od istine

domantas

pre 4 godine

@jedan od mnogih njih uce da su Srbi katolici ustvari bili Hrvati. Tesko je s nekim voditi polemiku ko nije procitao nista osim vikipedije, a ni ne znaju ko su Gundulic, Orbin, Kacic Miocic, itd.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tada je postao tek treći fudbaler kome je to pošlo za nogom u Ligi šampiona, nakon Marka van Bastena i Simonea Inzagija, a kasnije će uraditi samo još Leo Mesi, Luiz Adrijano i Josip Iličić."

dva naša Hrvata među zvezdama!

zdravko

pre 4 godine

Jasam reko mom drugu daje prso srbin. on mi nije verovao sve dok nisam pokazo vesti novine koje se prodavana u svajcerskoj i dajie te izlaze novine u Nemackoj. u tim novinama je pisalo 1995 izbeglim sportistima iz Hrvatske a poreklom dasu srbi a medju njima pisano o Prsi koji se jado kako hrvati vrse progon na srbima i dasu njegovi otac i majka izbegli u srbiju. Staje posle sa njim bilo da tako okrene se protiv srpskog porekla i da promeni ime toje opasno po njegovo potomstvo jer po bozijoj zapovesti se kaze kad se dete u crkvi krsti i kum da ime tose pred bogom prikazuje ime deteta potom bog opredli ili uslisi andjela cuvara tom detetu i onga cuva od svi zla kroz njegov zivot kao mi svi kojismo krsteni u crkvi i mi imamo svog andjela cuvara. jasam to dozivio usnu kao neki park a ja znam u svesti da moram ujutru na posov i onda prodjem dva kruga u parku a to dete vidje da ja necu damu kazem nista onmi je presreo i kaze meni imenom stoti zdravko meni ne kazes dobar dan ja sam odgovorio da je dete. Onmije odgovorio znas dasam ja tvoj andjeo cuvar i onda mije reko doslovce jer znas zdravko da je se bog kanio da te tri puta uzme ipak te ostavijo da zivs. Toje bilo 1990 godine posle tog sna sam se setio dasam triput mogo da poginem jednom od groma jednom i firmi i u svajcerskoj sa bagerom kad sam radio i firmi a tose desilo sve pre sna andjela. posle tog sna imosam udes jer me je pono led i samnom bijo moj brat i on je poviko brate ginemo kako je on to izgovorio men dodje ono stoje andjeo reko i nadosam se daceme bog opet spasti i rekosam bratu pri sletanju da necemo poginiti i takoje bilo auto svo unisteno a nama nista nije bilo.Kad je policija izasla na uvidjaj jedan mi policajac reko ovakav sletanja sa puta od hijiadu jedan ostaje ziv a jasam mu reko stasam sanjo i da nas bog spaso policajac mi reko nisam dosad iso ucrkvu prva nedejia ja idem dase pomolim bogu. Sta bude taj policajac ode na kosovo 1999 Godine u rato i bude izresetan mnogo metaka ga pogodi i ostane ziv u bolinici kad je bio on je sanjo nekog svetca kojimu uje usnu rekao spaslismo ti zivot jer so poverovao coveku koji ti reko staje sanjo i po imenu reko moje i njegovo ime.ovo sam napiso opsirno neka vid jiudi kad se ime da u crkvi da nevajia menjati jer ovoje ziva istina i treba narod da svsti kako ono se kaze bog pa kum vera u boga svoga jedinog koji nas stvorio.Pozdrav

Alien

pre 4 godine

@Prika iz susedstva: I zbog cega je uzor svih Hrvatskih gradjana?
Zato sto porice da su mu roditelji srbi i on isto samim tim.
Ako su roditelji Srbi ne moze biti Japanac etnicki ili hrvat on moze biti gradjanin druge zemlje inace ispada 1+1=3
A za tvoje guglanje internet nije najbolji izvor informacije posebno ako ne kritikujes i gledas odakle je informacija originalno i ako ne uporedis sa stranim izvorima.

Iksde

pre 4 godine

Pa tko još želi biti srbin? Hrvat je šminka, kao francuz itd. Svaki alžirac sanja da ga zovu francuzom, tako i srbin da bude hrvat. Crvena Hrvatska je zapisana u genima.

Ante

pre 4 godine

Dado Pršo je legenda Hrvatske reprezentacije, Hrvat koji je odabran da igra za Hrvatsku u trenutku kad je bio najveća zvijezda i svi se otimali za njega. Doslovno je uništio svoju karijeru u reprezentaciji, uslijed ozljeda koje je dobio svojom borbenošću na terenu.
Legenda, koji voli Hrvatsku i gine za njen dres i grb, što je onda, nego Hrvat??
Koga zanima dalje, nek zna da je dijete oca i majke srpske nacionalnosti. Možda je i vodoinstalater. Najvjerojatnije je i straight. I Dalmatinac. Zadranin. Obrovčanin. Pravoslavac. Panker. Ma stotine epiteta gdje ga možemo svrstati u neku grupu ljudi, i što je od toga bitno? Da je igrao za Hrvatsku, i da je to želio, i da su ga navijači obožavali.
Zamislite da Englezi osporavaju Amerikancima da su nacija, da se ljute na Amerikanca jer kaže da je Amerikanac, a porijeklom je Englez?
Ja to stvarno ne kužim.. Kod nas je još gore, zato što je jasno da Srbi nisu ništa stariji narod od Hrvata, pa ni njihovo pravo poricanja postojanja Hrvata ne pije vodu nikako.. Kao da su Rusi-Rusi, Turci - Turci...

joca

pre 4 godine

Njegovo je pravo da se oseca ovako ili onako. U ovom slucaju fudbaler Miladin Prso se oseca Hrvatom i to svi trebaju postovati. Tamo je ostvario sve snove igrao za odlicnu reprezentaciju bio najbolji golgeter u te 2 godine kaze da je Hrvat i to je u redu. Mesati Backu Topolu izbeglistvo i sve ovo je bespredmetno ako se on oseca Hrvatom neka mu bude i svi zadovoljni.

koliko ste iskompleksirani

pre 4 godine

@da li je sada jasno - i tu kaze da mu je DEO Majcine porodice iz Hr i to ne znaci da je Hrvatica ,pa ti nisi u stanju da ni ono sta objavis da poslusas kako spada

Marko

pre 4 godine

Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?
(A.M., 16. april 2020 09:16)

Pa na temelju te "korespodencije" i jeste postavljena službena povijest Hrvatske, gdje se jasno vidi datum, pisma pape vladarima, nazivanje titule "dux croatum", i tako dalje. Ako nekog naziva kraljem Hrvatske, znači da ona negdje postoji.
Problem je što upravo vi ne priznajete te dokumente, nazivajući ih greškom, ili zašto taj dokument ne postoji negdje drugo. Glupost.
A da ne govorim, kažeš da su o tome pisali Srbi katolici, pa eto, ajde da ne vjeruješ Vatikanu, iz kojeg se valjda 90% povijesti Evrope crpi, al da ne vjeruješ ni svojim Srbima katolicima?
Pa nije povijest crno bijela, niti se ona gleda u današnjem kontekstu, niti su narodi, države, kraljevstva bili kao danas, puno se izgubi, puno se nađe novog, ali spisi svake crkve se uzimaju kao najvjerodostojniji izvori povijesti, pogotovo zbog tadašnje povezanosti crkava i "država".
I Bugari uče o ratu s Hrvatima, ali eto, Srbi u sredini objašnjavaju jednima i drugima kako tog rata nije bilo. Cijela Evropa piše jednu povijest, samo Srbi drugu, jer eto, svi drugi su "nasjeli" na Vatikansku urotu. Ako i priznate nešto, onda tvrdite da tadašnji Hrvati više ne postoje, jer je svo plemstvo izginulo u Krbavskoj bitki, i da je ostalo nešto sitno Hrvata oko Zagreba.
Al ajde, ako ti to baš toliko znači, vjeruj i dalje.

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 09:16), Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

C i n i k

pre 4 godine

Ako nko misli da je lako i prosto da u hr izjavis da si Srbin, onda taj ima veliko problem i nma pojma kako je u hr.
I sada su im 1/2 igraca u fudbalskoj reprez.srpskog porekla ali o tome moraju da cute.
Ali, kolo srece se okrece, videcemo do kada ce to tako biti..
Ta stvar je inace 1 od razloga zasto uvek pisem da bi SRB bilo najracionalnije da udje u Nato,cak pre ngo u Eu.

Ilija

pre 4 godine

Bitno je kazati da za Hrvatsku igraju uvek najbolji, i da se ne gleda igračima ni poreklo ni boja kože, i da svi daju maksimum, i da zaista s ponosom nose taj dres. Ako može Baloteli za Italiju ili Ozil za nemačku, ili Zlatan za Švedsku, onda valjda mogu i Prso i Eduardo za Hrvatsku. To što mi to ne razumemo, i to što gomila Srba odbija da igra za svoju matičnu zemlju, to dovoljno govori o tome da kasnimo i zapinjemo u mnogim segmentima.

za razliku od Novaka ,ovo oko Dade nije izmisljotina

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu a mi to znamo posto ste nacija koja najvise prisvaja tudje i lazete sami sebe

ivo

pre 4 godine

@Vile sampion izraziti favorit , deder mi reci jesul ikad bugari i srbi ratovali bijaše 920 i neke? onda neki tamo konstantin pise u svoj dnevnik, dokumentira. odlaze srbi da se povuku u nepostojecu hrvatsku sa nepostojecim kraljem tomislavom. onda bugari napadaju hrvate i bijahu potisnuti do danasnje bosansko srbske granice i porazeni. i onda hrvati opet isparavaju do sljedeceg pojavljivanja i tako kroz povijest. sve izmisljeno..sve smisljeno protiv srba. nepostojeci narod hrvati lebde kao ukleti holandez nad napacenim srbskim narodom

Pauna

pre 4 godine

Dado Pršo ima daljnje korijene srpske,on to poœtuje,djed i otac su mu rođeni u Hrvatskoj i on želi i živi bit Hrvat,ja imam prijatelja u Beogradu kojem su otac i majka Hrvati,on je rođen u Beogradu,katolik je,al za sebe kaže da je Srbin.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 4 godine

Mare srbendo zato si ti veliki vjernik a jos zivis sa roditeljima

Big_black

pre 4 godine

"Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska."
(Vile sampion izraziti favorit, 15. april 2020 23:22)

"Bvavo!", rekao bi ti autor "činjenica" koje navodiš.

Marko

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.
(SOS, 16. april 2020 14:05) #

Ne, nego baš takvi poput tebe. Kažeš oni koji su pjevali "Danke Deutchland". Uzimaš neku glupu pjesmicu koja se jednom prikazala na HTVu, od nekog anonimnog pjevača, u kontekstu Njemačkog priznanja Hrvatske neovisnosti, kao činjenicu da je neki narod uliznički lizao d.. e jednoj Njemačkoj. Jel to?
Eto, i od toga ćeš stvoriti mit i činjenicu. A naravno da se nećeš sjetiti spomenika "zahvalnosti Francuskoj" u sred Beograda, o ulizivanju vlasti današnjoj Rusiji da ne spominjem, Kinezi još ne vjeruju što gledaju svojim očima svaki put kad im Vučić dođe, sve to ne vidiš, glavno da si se sjetio jednog spota na HTVu, kojeg 99% Hrvata nije ni vidjelo, nego čulo od vas. Moje i tvoje podbadanje po komentarima, nema nikakvog utjecaja na državu ni na ikoga ko ima imalo pameti u glavi, jer smo nebitni oboje. Imaš pravo na svoje mišljenje, kao i ja, i na osnovu takvog mišljenja, biraj svoju vlast i živi s posljedicama iste. Tako to ide. Takvi kao ti često postignu većinu, i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zato mi to smeta, jer ja onda imam 3 izbora, šutjeti i trpiti, odgovoriti ti, ili jednostavno se maknuti i otići gdje je normalnije društvo. A meni se ne ide nigdje, a i volim brbljati, kao što vidiš.
U zdravlje.

Tvrtko

pre 4 godine

Ajde momci pustite prepipke, ove koji tvrde da su Kačić-Miočić, Ruđer Bošković, Gundulić..... a sad po prvi puta čitam da je i Tin Ujević Srbin, njima nema pomoći. To stanje duha je neizlječivo. Svi su Srbi ali eto jadni ne znaju ili ne žele biti. Evo jedan čak tvrdi da je i prezime Pevec srpsko, Pevec, kajakavska izvedenica od "Pjevca ili Pevca".Ma ludilo brale, što bi rekli Dalmatinci.

srecko

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.
(Dule, 15. april 2020 19:19)

Dragi Dule, kod psihologa bi trebao ici ti. Psiholog bi ti objasnio da se odgovor na tvoje pitanje nalazi u tvome komentaru.
Puno pozdrava od pokatolicenog Srbina koji se prodao za veceru. Bio pasulj za veceru, a ja bas to volim.
U zdravlje

srecko

pre 4 godine

Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.
(SOS, 16. april 2020 16:34) # Link komentara

Jel to pricas o Beogradu u kome su od 41-45 ubijena dva njemacka vojnika?
Evo ti jedan podatak objavljen u Politici pa ti provjeri. U NOBu su Hrvati bili proporcionalno najzastupljeniji narod. Hrvati su cinili 20% jugoslavenske populacije, a 30% partizana su cinili Hrvati.
Kako to objasnjavas i kako to dovodis u vezu sa "bacanjem cveca u Zagrebu"?
Hvala

www

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)

drugar ne bih da se raspravljam ali o kakvim procentima pricas kad je i sam Tito izjavo da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u? a valjda on zna ko se borio u njegovoj vojsci. Hrvati su tek nakon sloma Italije i kad je vec bilo izvesno da sile osovine gube rat poceli u vecem broju da pristupaju Partizanima. u Srbiji je okupator sprovodio pravilo 100 za 1, prva slobodna oblast u Jugoslaviji je bila poznata kao Uzicka republika.prema zvanicnim podacima u NOVJ je bilo 70% Srba i 30% svih ostalih zajedno.

6. Licka Divizja- 96% Srba
7. Banijska Divizija-92% Srba
8. Kordunaska Divizija-95% Srba
12. Slavonska divizija-85% Srba

i u ostalim jedinicama je bio slican odnos.

Susjed

pre 4 godine

U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.
(Pako Alkaser, 16. april 2020 04:22)
Tko je gdje spavao u vrijeme Austro-Ugarske, ne znamo ni ti ni ja. U njoj je bilo 17 nacija, a Srba tek nešto manje od Hrvata. Znam zato nešto drugo, da vi Srbi danas baš rado odlazite na rad u Austriju, mnogi i nakon što dobiju hrvatske dokumente (EU, je li...), i danas doduše konjušnica slabo ima, ali rado vas upošljavaju Austrijanci kao smetlare, čistačice, sobarice...

Sreten

pre 4 godine

Zašto ljudi u jednoj lijepoj priči o životu, sportu i uspjehu vide samo riječi, svi su Srbi, svi su ovdje nastali od Srba itd.?! Čemu to služi, kakvi jadi se time liječe i čemu potreba za takva dokazivanja? Svašta.

Sulic igor

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet

Ivan

pre 4 godine

(Hammer, 16. april 2020 12:28), dragi Hammer, Vi u Srbiji sve ono gdje piše Slaveni, Sloveni, Slavensko prevodite u Srpsko. Počeo je Vuk Karadžić a tzv. Istoričari nastavljaju. A veze se istinom nema.

Pako Alkaser

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)

#(Pa, 15. april 2020 23:15)



U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.

War Inside My Head

pre 4 godine

Ok,igrao za Hrvatsku reprezentaciju,poštujem,ali,ako ti je cijela porodica izbjegla u Srbiju za vrijeme rata,onda je njegova priča za ozbiljnu psihoanalizu,nešto u njihovim odnosima sigurno ne štima!?Nekako bih mogao da razumijem da su ostali tamo,čak bi i za pohvalu bilo da kao pripadnik srpske manjine uspije da bude dio reprezentacije Hrvatske,međutim,sa ovim činjenicama,još uz promjenu imena,Pršo moj,na tebi je da vidiš šta i kako???

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 15:18), Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.

Zigzaga

pre 4 godine

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.
(prijatelj nekih prijatelja, 15. april 2020 18:23)
Nije ni Dado rekao da je Srbin po toj logici ,pogledaj tko su joj roditelji nema tu s od Srbina...to vam je najveca kazna,sto je najveci od vas najcisci moguci Crnogorac i Hrvat

A.M.

pre 4 godine

Tzv. hrvatski povjesničari se mogu staviti u isti koš sa braćom Grim, Andersenom i sličnima, jer njihova pisanija imaju jednako veze sa realnošću kao i od pomenutih.
Tako su npr. izmislili nekakvu "hrvatsku" starohrišćansku crkvu, jer su svi povijesni dokumenti koje su pronašli u Dalmaciji, Bosni i Zahimlju pisani na ćirilici. Kao npr. Povaljska listina, Poljički statut, Humska ploča, Kočerinska ploča... a i crkve koje su starije od 15. stoljeća su zidane po vizantijskim običajima. I danas kad iskopaju neke ostatke starih crkaca, vide da to nema nikakve veze sa katolicima.
Znači ovako, Hrvati su veći katolici od pape, a u srednjem vijeku su imali svoju crkvu, pisali na ćirilici sve do ranog 15. stoljeća, a onda nisu ništa pisali do 19. st., jer nije ni postojalo drugačije pismo za jezik kojim su govorili.
To su vjerovatno jedini katolici na svijetu koji su vršili službu ba maternjem jeziku i pisali na ćirilici.
Vjerovatno su to jedini katolici ba svijetu čije su crkve građene uz blagoslov vizantijskih vladara, kao nor crkva sv. Trojstva(Donat) i sv. Anastasija(Stošija) u Zadru.
I te "katoličke" crkve su rušili katolički krstaši, jer je to tako logično.🤣🤣🤣🤣
I niko nikada nije spominjao hrvatstvo, jer su oni bili internacionalisti...

Realno

pre 4 godine

Dali se je taj covjek bas odrekao srpske nacionalnosti ili je on ono da je hrvat mislio u smislu pripadnosti reprezentaciji tj. drzavi kao sto i mnogi drugi igraju za svoju drzavu iako nisu po nacionalnosti pripadnici vecinskog naroda?
Ako se je odrekao onda je to na osobnoj razini jer ga nitko to nije tjerao kao sto nijednog srbina nije koji je igrao za hrvatsku tako da pricate gluposti. Lik je bio u fr. i mogao je za srbiju nastupati da je htio i nitko nebi ni primjetio

Hammer

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

@(MaxBunker, 15. april 2020 22:42)



Svi Filipovići i Pilipovići su po poreklu Srbi bez obzira na versku pripadnost, bilo oni pravoslavci, muslimani ili katolici. Ime Filip od koga su i izvedena predhodno navedena prezimena je u srpski narod došlo od Grka preko pravoslavne crkve i bilo je jedno vreme izuzetno popularno među Srbima. Filipovići i Pilipovići kao Srbi i pravoslavci su delom islamizovani, a delom su pokatoličeni od strane osmanskog odnosno austro-ugarskog okupatora te oni danas više nisu Srbi, jedan od takvih je i istaknuti "bošnjački" intelektualac Muhamed Tunjo Filipović.

A.M.

pre 4 godine

Nisu te stvari vezane za Srbe i Hrvate uopšte toliko komplikovane za shvatanje. Ne postoje 2 različita naroda, koja govore istim jezikom. To je vrlo prosto.
Svo ovo zlo je počelo tzv. Bečkim sporazumom, kad su Nijemci izdejstvovali da se srpski jezik nazove srpskohrvatskim.
Do tada se znalo šta je "hrvatski"(kajkavština), a šta srpski(štokavica).
Nakon te prevare, u kojoj su učestvovali i Srbi, tj. srpski prevaranti, sve je dobilo drugačiji tok.
Odjednom je postala stvar izbora šta će ko da bude, ili kako neki kažu "kako se ko osjeća".
Tako da danas imamo "Hrvate" koji govore srpkim kezikom i Hrvate koji polako zaboravljaju svoj tzv. kajkavski.
I ovo zlo neće nikada prestati, jer gazde iz Beča, Berlina i Vatikana nemaju interes da to završi.

PFC

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)
‘Jedina’ razlika u tvojoj teoriji je, sto je Miladin Prao odrastao u Hrvatskoj koja je u tom trenutku imala oko 300.000 Srba, u srpskoj porodici, u takoreći srpskom okruženju. A mali Nakic u mešovitom braku, u sred Beograda. Pa kao sto vidiš nema veze jedno sa drugim. A naravno poštujem ličan izbor. Uostalom da nije toga i dan danas bi u Hrvatskoj bilo stotine hiljada Srba, ovako su samo asimilirani. Usudio bih se da kažem prinudno, a ne prirodno.

SOS

pre 4 godine

Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.
(Ivan, 16. april 2020 17:10)




Specijalan status koga ste imali i svi drugi robovi koji su na svojoj teritoriji imali tuđe vladare i tuđu vojsku i to tako skoro pa cirka jedno 1000 godinica, za to vreme ste nestali ili bolje rečeno hungarizovani ste skoro do poslednjeg, ostalo je svega nekoliko plemićkih porodica, svi ostali ste rodom od pokatoličenih Srba kao i ovaj Dado Pršo, vi to znate, ali vas više boli što to znamo i mi, pa vam to neprekidno ponavljamo. Kraljevi kažeš, koji kraljevi, gde su im grobovi, gde su im zadužbine, gde su im povelje, NIGDE! Klasična mitomanija zbog koje morate da kleptomanišete od Srba da biste napabirčili nešto čime biste i vi mogli da se pohvalite, ali slaba vajda, ne može od ništa da bude nešto.

SOS

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)



12 hiljada Srba je stradalo u 6-o aprilskom bombardovanju Beograda, o tom Beogradu ja pišem, u isto to vreme u Zagrebu je tim takvim Nemcima priređen svečani doček. Učesnici NOB-a u NDH su u 90% posto slučajeva bili Srbi koji su uspeli da preteknu pred ustaškom kamom, sve ostalo su vaše Pavelićevske laži.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.

Ekspo

pre 4 godine

Uh, hrvatske povijesne tlapnje...ko će se s time zamlaćivati...Samo nek mi neko od njih dokaže gde je Ruđer Bošković (čiji je otac nesumnjivo pravoslavac iz Hercegovine) rekao ili napisao da je Hrvat? Teško da je i mogao, u njegovo vreme malo ko je u Dubrovniku i znao za nešto što se zove "Hrvat". A što se tiče Hrvata u partizanima, moj komentar je - hahahahahaha....

ketiS

pre 4 godine

@prika iz susjedstva ".....zaguglajte" malo Branimira, Zvonimira, Marulica, Vinodolski zakonik....."

Ja sam "priko" to vec odavno "izguglala" i veruj mi na rec nisam nimalo impresionirana. Branimir i Zvonimir se ne mogu porediti sa recimo Milutinom i Dusanom, Vinodolski zakonik nema nikave veze sa u njegovo vreme nepostojecom drzavom Hrvatskom, a ostali koji su spomenuti nisu se ni osecali Hrvatima za razliku od Miladina Prse, cije etnicko opredeljenje moja malenkost apsolutno postuje. Konacno, kada bih ja tebi nalozila sta sve treba da "proguglas" kada su Srbija i Srbi u pitanju, ne da ti ne bi bila dovoljna aktuelna samoizolacija, vec ni citavo skolovanje.

Crno da crnje ne može biti

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)

Da nisam bio u Dalmaciji, iz tvog posta bih pomislio da tamo žive Skandinavci. Kad ono...

ispocetka

pre 4 godine

Pročitajte svoje komentare pa stavite prst na čelo, neće vam trebati dugo da shvatite zašto se čovjek osjeća kao što se osjeća. I nije prvi niti je zadnji od generala Borojevića pa do danas. Ima i suprotnih primjera npr. Ivo Andrić. Poanta ostaje da nikom ne možeš određivati kako će se osjećati niti mu imaš pravo išta oko toga predbacivati.

Roque Santa Cruz

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)




More ajde, verovatno tu u prvom redu mislišna na "plavušastog" Šimeta Vrsaljka, Vedrana Ćorluku, Badelja, Brekala..., sve "plavušan" do "plavušana" sušta suprotnost spram "Anadolaca" ko što su Bane Ivanović, Nemanja Matić, Dušan Basta, Miloš Krasić i ostali

Dragan

pre 4 godine

Poznato je da Srbe najvise mrze bivsi Srbi, bilo da se oni danas nazivaju Bosnjacima ili Hrvatima. Najmanje trecina Hrvata su pokatoliceni Srbi koji da bi se dokazali "moraju* sve samo najgore o Srbima. Pravi Hrvati su mnogo tolerantniji od ovih "usvojenih" koji moraju stalno da se dokazuju da su i oni pravi.

Djura

pre 4 godine

Naravno da je hrvat. Miladin, tako često ime kod hrvata. I toliko je hrvata došlo u Bačku Topolu za vreme rata. Izvinjavam se što ne mogu da se oduševim ovoj romansiranoj biografiji, ali mnogo me podseća na onog klovna Nestor Nešto. Ni on nije srbin samo su mu mama i tata, sa čudnim načinom vaspitanja.

ax

pre 4 godine

Što bi ova priča trebala da inspitiše mlade? Jeli zato što je prodo veru za večeru. Prosečan fudbaler, a loš čovek koji menja ime sa bi se ulizao onim što su mu oca i majku proterali ne treba da bude ničiji uzor.

A.M.

pre 4 godine

@ivo
Lagali su te, Hrvati i Bugari nisu nikada ratovali međusobno. NIKADA.
Nije dokazano da je kralj Tomislav ikada postojao, čak nije ni utvrđeno da li se taj neko zvao Tomislav ili Sebeslav. I nigdje ne postoji nikakav dokaz o tome da je bio kralj nekakve Hrvatske.
On postoji samo u knjigama koje su napisali Srbi katolici F. Šišić i V. Klajić. I tobože na nekom odlomljenom kamenom natpisu.
Ništa drugo ne postoji, niti je postojalo vezano za tog "kralja".
Evo, ako mogu da dam predlog za tzv. hrvatske povjesničare...
Neka zamole vatikanske bibliotekare da im daju bilo kakve dokumente vezane za Tomislava, Zvonimira i slične izmišljene likove, da Hrvati konačno potvrde svoje porijeklo.
Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?

Hammer

pre 4 godine

Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

@(Ivan, 16. april 2020 09:44)



Poštovani, češki vitez i istoričar Dalimil u svojoj hronici o nastanku Čeha iz 1314-e je zapisao da: "u srpskom narodu ima zemlja Horvacija joj je ime", ali vrlo je moguće da je taj Čeh bio srpski mitoman i velikosrpski velikohegemonista, Miloševićev plaćenik i srbo-četnički agresor, a pazi sad ovo:

Nešto slično, čak i mnogo gore bi se moglo reći i za Ivana Gundulića iz Dubrovnika koji napisa za Aleksandra Makedonskog da je on ustvari: "Lesandro Srbljanin vrh svih careva cara slavna", šta tek reći za ovu velikosrpsku mitomaniju, ah ti Dubrovčani iz srednjeg i 19-og veka, stvarno baš ništa nisu znali, kakva je to samo velikosrpska propaganda ccc...

Id3

pre 4 godine

Lako će ti vi sa nama hrvatima(srbima katolicima)to ste dokazali,nego recite vi nama sta sa kosovom.
Možda da i njima budete vazali,to znate najbolje.

A.M.

pre 4 godine

@sivo
Nema tu nikakve senzacije, jedan jezik=jedan narod. Hrvati su od Beča i bečkih emisara dobili na poklon srpski jezik, a od tog momenta počinje sva zbrka.
Vi sad mislite da je pripadnost nekom narodu u stvari ono šta vi osjećate, a osjećanje vam je sugerisano od malih nogu. Srbi i Srbija su poprilično nebitni u toj priči, jer na ništa ne mogu uticati.
Tako ste vi nakon 500 godina mraka, krajem 19. st. ustanovili da su vam Srbi iskonski neprijatelji, iako istorija nije zabilježila NI JEDAN JEDINI RAT između Srba i Hrvata.
I sad nas ubjeđujete da je nebitno to šta kradete srpsku istoriju, jer bi mi trebali zdušno da prihvatimo sve šta katolička crkva izmisli.

Džoni

pre 4 godine

On Hrvat a roditelji mu Srbi i to izbegli od Hrvata. Ok, svako može da se izjašnjava kako hoće i kako oseća, ali jeste malo šizofreno to ovde na Balkanu. Kao kad dva rođena brata uđu u verbalni "sukob" i ubiše se dokazivati jedan drugome kako su Srbi, a drugi kako su Crnogorci. Jedan Srbin, drugi Crnogorac a od istog oca i iste majke?

dare slovenac

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49) # Link komentara
Preporučujem (+124)Ne preporučujem (-60)

Alija, makedonski srbine, lažu te...

A.M.

pre 4 godine

@Tvtrtko
Ne bi bilo loše da i sam potražiš šta su pisali Kačić-Miošić, Reljković i slični. I da se zapitaš pp čemu ste vi uopšte zaključili da su oni "Hrvati".
Šta se tiče Ruđera Boškovića, tu ste više nego smiješni. Njegov otac je iz Popovog polja, a tamo nikada u istoriji nisu postojali Hrvati. Uostalom kao ni u Dubrovniku.
Evo, navedi mi JEDAN JEDINI DOKUMENT iz Dubrovnika đe se spominju Hrvati u zom gradu!?
Čak si uzeo ime srpskog kralja Tvrtka za svoj nik, jer su ti fratri lagali da je on bio katolik, a svi katolici su bili hrvati😂😂😂🤣🤣🤣.

A.M.

pre 4 godine

@dr Igy
Pa ban Jelačić i jeste bio srpskog porijekla po ocu, njegovi Jelačići su doselili iz Bosne, dio njih i danas živi u Mađarskoj, Rozske ili tu negdje i Srbi su.
On je bio ban Hrvatske, bio je i Kueh Hedervari, pa nije bio Hrvat. Bio je i Janko Drašković, pa je srpskog porijekla.
Ban Jelačić je po materi bio Nijemac, sa Hrvatima nije imao nikakvog srodstva.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 14:05),Postojala je mogučnost polovinom 19 stoljeća da se stvori jedna jugoslovenska nacija, povijesne prilike to nisu dopustile a jugoslovenstvo je originalno hrvatska ideja. A kad se pjevala ta pjesma koju spominjete Hrvatska je imala 500000 izbjeglica i rat je bio na vrhuncu.

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?

lol

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Obrovac je Bukovica, i tu su oduvek bili Srbi, kao i u Zadru izmedju ostalog. Ovo je samo jedan o mnogobrojnih primera kako su Srbi prodali veru za veceru i postali "hrvati"

A.M.

pre 4 godine

@Alija Sirotanović
Vidite, gospodine, ja nemam ništa protiv toga da se Vi "osjećate" kao Makedonac ili bilo kako drugačije, ne vidim ni jedan razlog zašto bih Vam to uskratio.
Ali kad dođemo na polje zvano činjenice, to Vaše osjećanje nema mnogo veze sa realnošću.
Navedite mi bar jednog Makedonca, koji je živeo u periodu od postanka svijeta, do kraja 19. stoljeća, a da je sebe tako nazivao!?
Naravno, izuzećemo Aleksandra i Filipa, jer su i njih(u makedonskim narodnim pjrsmama, a i kod ranijih autora npr. kod Džive Gundulića) nazivali Srbljanima.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 10:52)


Svi ti navodni vaši duxevi i silni neki kraljevi iza sebe nisu ostavili nijedan dokaz da su ikada postojali, njima se čak ni grobovi ne znaju, a vatikanski papir trpi sve, pisao je taj Vatikan u poslednje vreme sve i svašta, ali je mimo toga ipak najvažnije šta su u prošlosti svi ti naši preci pisali i pričali sami o sebi.

Mnogo veći problem od toga u šta Srbi veruju ili ne veruju je u tome što Hrvaćani ne veruju svome Franji Račkom koji im u oči kaže da su se svi Sloveni nekad zvali Srbima te da su tako i oni sami Srbi po svom poreklu ili što se na primer ne veruje Vatroslavu Jagići kad kaže da je povelja Kulina bana pisana na srpskom jeziku ili što Stefan Tvrtko za sebe kaže da su mu praroditelji gospoda srpska i ima toga još, ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.

SOS

pre 4 godine

Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.
(Ivan, 16. april 2020 17:51)




Vaauu, dostigo si vrhunac svog intelekta, citirao si izmišljeni lik iz romana jednog sasvim prosečnog, čak ne ni srpskog, nego komunističkog pisca.

Bolje bi ti bilo da umesto Dobrice Ćosića i njegove komunističke propagande u romanima o zlim četnicima počneš da čitaš neke mnogo ozbiljnije stvari, na primer srednjevekovne povelje iz Bosne, tamo ti sve lepo piše i sve ti je dobrano objašnjeno ko je ko i šta je šta, a to isto važi i za konvertite iz redova lokalnih muslimana, nećete se tamo puno pronaći ni jedni, ni drugi osim ako niste Srbi.

Inače, daleko je Dobrica Ćosić od srpskog oca nacije, nije ni blizu toga, to čak nije ni Sveti Sava, mada bi mogao da bude, no ipak korenovi srpstva su mnogo. mnogo dublji.

zvezdan

pre 4 godine

ti si hrvat ako tako kazes i tacka.Ali zivot je jedan moj miladine brzo prodje i kad ostaris pitaces se sta si i ko si.Pa i otac njihove nacije starcevic je cisti srbin i po ocu i po majci ,pa i himnu im je komponovao josip runjanin cist srbin ali sta ces miladine ti si takav kakav si sa greskom i cao.

memorija

pre 4 godine

Ljudi su ili sazreli ili nisu. Učite od Noleta, njega bar možemo da pratimo. Prso nije razumeo da postoji i sutra i zarad kratke slave je doneo pogrešnu odluku o odricanju. Jedino treba imati u vidu kontekst vremena u kome je to uradio. Život ne traje 3 dana ili godinu. Zar ne bi bilo divno da je shvatio i rekao da je Srbin kome je Hrvatska domovina i da to misli i pored toga što su roditelji morali da izbegnu (sigurno nisu otišli jer im je bilo dobro), da prezre mrznju. I da peva Lijepa naša, naravno. Zerom Boateng peva Dojcland iber ales, i?

Бананамен

pre 4 godine

Миладин је Србин и то је јасно свакоме, вероватно су га жестоко уценили да мора то да каже да би добио неки уговор, привилегију итд. То што он каже да је хрват не вреди ништа јер он своје порекло да промени не може, а оно не лаже.

A.M.

pre 4 godine

@eh da tu...
Slažem se sa dijelom Vašeg komentara, ali ne znam otkud Vam informacija da je Ivo Amdrić bio Hrvat. On je itekako znao svoje porijrklo i jezik kojim je pisao, a to šta mu je otac bio katolik i šta je pohađao jezuitsku školu nije promjenilo njegovo porijeklo.
Znam da je danas teško shvatiti da je veliki broj istaknutih katolika sebe smatrao Srbima.
Dživo Gundulić, Torkvat-Brlić, Matiha Reljković, Antun Kačić-Miošić, don Ivo Stojanović, Ruđer Bošković...
Tek je 1900. na Biskupskoj konferenciji odlučeno da se svi katolici štokavskog, tj. srpskog, jezika nazovu Hrvatima.
Tako danas imate Hrvate koji se prezivaju Jovanović, Pevec, Marenzzi, Srbić, Tepeš... i kako god.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 15:18)



"Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.

Mikloš Salamander

pre 4 godine

Mogao je da igra i za tadasnju SRJ sigurno,igrao je u Francuskoj,Monako,finansije i neki drugi problem ili pritisak nije imao,ko mu je branio,a tek je ako sam siguran 2003 nastapio za Hrvatsku sa 29 god.Nisam bas preterano citao o ovom liku,ali ocigledno ga je bilo sramota sto je Srbin u to vreme pa je morao da promeni i ime,nacionalnost pa mozda i veru neznam,.Tako da po meni ovaj lik je za duboku psihoanalizu!.

A.M.

pre 4 godine

@Marko
Ne radi se tu o tome šta bih ja volio ili ne, činjeca je da je kralja Tomislava prvi otkrio V. Klajić, nazvavši ga prvim hrvatskim kraljem. Npr. mnogo pre toga u Dalimilovoj hronici je zapisano da se Srbi dele, a često i nazivaju po krajevima đe žive, te da postoji srpska zemlja koja se zove Hrvatska.
To niko ne uzima u obzir.
Kralja Tomislava ne spominje niko pre Klajića, a onda se naprasno pojavi pismo pape Jovana X, koji ga eto spominje. I nigdje nije sačuvan neki Tomislavov odgovor, a katolička crkva nije nigdje mrdala iz Hrvatske.
Tako ste i srpskog kneza Bornu prisvojoli za svog, a tobože ne možete odgonetnuti šta znači "vojvoda Guduščana i Timočana", zato šta vam nisu rekli da se Kučevo nazivalo Guduscum u vreme Rimljana, a da je Timok rijeka u istočnoj Srbiji.
Tako su vaši fratri izmislili i Pactu Conventu, za koju samo vi znate. I to se uči u školama, a i poznati hrvatski povjesničari su tvrdili da je to falsifikat.
Tako su tvrdili i utvrdili da je čitava tzv. hrvatska sekcija u Ljetopisu popa Dukljanina naknadno ubačena.

Dux

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
(Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Alija, Makedonci se dele na Srbe, tj. oni čija prezimena se završavaju na -ski, i na Bugare, čija se prezimena završavaju na -ov.

E sada, ti moraš samo da plaćaš porez i da umreš. To su jedine dve stvari u životu koje su pod moranje. Inače, budi ti i Mongolac, predak Džingis Kana ako ti je to želja, tvoja stvar. Mada za tako nešto će ti verovatno trebati izuzetan plastični hirurg. A takvi dosta koštaju. U zdravlje i neka ti je sa srećom!

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Dragi Ivane, da i ja jos nesto dodam kada su u pitanju neke vase opaske, najpre ona na racun Tesle. On je americki pronalazac srpskog porekla i projugoslovenske opredeljenosti, a sto se veroispovesti tice ona je grckopravoslavna, jer je istocno hriscanstvo vezano za Vizantiju sa cijom se kulturom i istorijom identifikuju Grci. Bartol Kasic je jezuitski kanonik poreklom sa ostrva Paga koji je za racun Rimske Kurije, napisao recnik juznoslovenske stokavice, koja se u proslosti najcesce nazivala ilirskim ili slovinskim jezikom, kojim danas govorimo i vi i ja, samo sto ga danas u zavisnosti od etnickog opredeljenja nazivamo srpskim, hrvatskim....da ne nabrajam dalje. Sustina je da vi u Hrvatskoj politizujete pojam etnoidentiteta, tretirajuci ga kao nekakvu "datost", koja postoji sama po sebi, a ne kao slozenu drustvenoistorijsku, kulturolosku pojavu koja se u zavisnosti od uslova i okolnosti moze razvijati vekovima. U tom smislu hrvatski etnoidentitet je potpuno artikulisan tek u drugoj polovini 20-og veka, sto je na kraju ishodilo budjenjem etnicke svesti i stvaranjem vase danasnje drzave. Svako dobro!

Boki

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet Kakav glup komentar. Pa ni oni iz Banja Luke ne idu vec su I dalje u njoj I sutra da I’m ponudis da budu dio Srbije kao ne bi prihvatili ili na primjer Albanac iz Velikog Trnovca dio Albanije. A da je Serbedzija u Vukovaru ili bilo ko od ovih gore nabrojanih gore I da imaju priliku da se spoje da maticom oni bi kao odbili. Hahaha ma da sigurno kao sto su oni 91 u Vukovaru htjeli biti dio Hrvatske. To sto neko ima neku kucu u nekoj drzavi van matice jer je istorijskim okolnostima ispalo da je ona van nje ne Znaci ako I dalje u njoj hoce da zivi da je sutra ne bi smjestio u nju... po tvojoj logici oni iz sirokog brijega djela mostara itd su zaljubljenici u Bosnu I zele bili u njoj samo svi znamo da je realnost 180 stepeni drukcija.

ketiS

pre 4 godine

Zahvaljujem na objavi komentara, ali ne mogu da izdrzim da se ponovo ne oglasim. Jasno je da ova "prepucavanja" nemaju nikakvog smisla jer Hrvati imaju svoj ispolitiziran pristup istoriji, kulturi, jeziku, pa cak i sportu i turizmu, te je nemoguce postici bilo kakvu saglasnost sa njima po tom pitanju. U svakom slucaju, njihova i politicka i kulturna povest je strahovito oskudna u poredjenju sa srpskom i bugarskom, te da bi popunili tu svojevrsnu "prazninu" posezu za dnevnopolitickim tumacenjem sveukupnog drustvenog miljea. Na kraju, samo cu napomenuti da je prihvacena teza hrvatskih istoricara Ferda Sisica i Nade Klaic o ranofeudalnoj Trpimirovica Hrvatskoj, ali podaci o istoj su uzasno oskudni i posredni, tako da se u svakoj objektivnoj i kritickoj studiji, citava ta "hrvatska prica" uzima sa najvecom mogucom suzdrzanoscu. No cak i da to nije slucaj, nakon propasti te ranofeudalne drzave, nastaje neverovatni "Dark Age", drugim recima prethodno pomenuta u evropskim okvirima nevidjena istorijska praznina, koja se do danas od strane hrvatske politicke elite "popunjava" uz pomoc dnevne politike.

Pako Alkaser

pre 4 godine

#(Susjed, 16. april 2020 21:48)



Znaš ti vrlo dobro ko je spavao u bečkim štalama, jer sam siguran da vrlo dobro poznaješ istorijat svog prađeda, a Srbi u Austriji rade i kao doktori, inžinjeri..., ima ih svakakvih i ne samo u Austriji, već svugde u svetu, neverovatno pronicljiv i snalažljiv narod, a neki od bečke štale nikako da maknete.

Boki

pre 4 godine

SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava Mozda je sa tom izjavom Mislio na tipove poput ovog... Evo ovaj se laze da je Hrvat...

Normalan - realan

pre 4 godine

Ljudi, sin mu se zove Lorenzo. Tačka. A neko je Srbin ili Hrvat jer se tako oseća. Onda po tome ne postoji nacija amerikanaca, kanađana...

Eh, a šta uopšte i očekujete od jednog fudbalera

pre 4 godine

Ne razumem, jedan fudbaler iz Hrvatske (od srpskog oca i srpske majke) - postane hrvatski katolik.
Meni je draže što je jedan Hrvat - IVO ANDRIĆ - počeo da piše na srpskom, da voli Srbe i da izabere Beograd, e da bi tu lepo poživio i tu bio sahranjen.

A.M.

pre 4 godine

@Ivan
A kakve to veze ima da li je neko bio pravoslavan ili katolik?
Ruđerov otac je primio katoličku vjeru jer je doselio u Dubrovnik, a u to vrijeme nije mogao drugačije da napreduje.
U Popovom polju nikada nije bilo katolika, a rodom je odatle.
I Vićentije Zmajević ke bio zadarski biskup, a brat mu je bio pravoslavni Srbin, ruski oficir.
Vi nijako ne možeze izbiti iz glava tu religijsku podvalu.
1900-te je odlučeno da katolici srpskog jezika(štokavskog)moraju biti Hrvati.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Ja zaista ne znam da li su moje formulacije toliko slozene, ili vi prosto uopste ne razumete ono sto sam ja navela u svom postu. Najpre, da jasno naglasim da se ja uopste ne slazem sa srpskim nacionalistima koji Hrvate nazivaju "pokatolicenim Srbima". Razumem da to zvuci vrlo degutantno, ali svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ma koliko ono bilo pogresno, ili se nekome ne svidjalo. Ono sto jeste vazno, to je da zvanicna politika drzave Srbije nije zasnovana na nekanju bilo cijeg etnoidentiteta, pa ni hrvatskog.
Sto se tice vase opaske o "nesrpstvu" Dubrovnika, vi izgleda mislite da je srpsko ili hrvatsko samo ono sto se nalazi u granicama tih danasnjih drzava, potpuno zapostavljajuci istorijsku multikulturalnost koja je potpuno "nezavisna" od bilo kakvih granica. Dubrovnik je za srpsku istoriju i kulturu izuzetno znacajan, jos od srednjeg veka kada su razvijene vrlo zive veze i odnosi izmedju te samostalne Republike i srednjovekovne Srbije, pa do vremena kada se u tom gradu tokom 19-og veka zaceo vrlo jak kulturni i politicki pokret Srba katolika, ali i pravoslavaca. To, sto to vama mozda nije poznato, sasvim je drugo pitanje. Sto se tice etnoidentiteta juznoslovenskih katolika, oni su sve do pocetka 19-og veka bili potpuno etnicki neartikulisani. Najcesce su se poistovecivali sa oblascu ili mestom rodjenja ili zivljenja, ali znacajan deo njih se poistovecivao sa kulturom i tradicijom srednjovekovne Srbije i negovao ideje panslavizma, a ne hrvatstva.

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.

Јабучило

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Вероватно има неке везе са етногенезом појединих балканских народа.

sivo

pre 4 godine

@ketiS

naravno to bi imalo smisla ako su hrvati srbi..to bi znacilo da je srbska srednjovjekovna literatura mnogo oskudnija od hrvatske, sto i nije toliki problem posto su hrvati srbi tako da je to srbska literatura. hrvati nisu postojali to su sada svima jasne stvari. kaze jedan dole da se 1900 prvi put pojavljuju. to je isto u redu. bitno je da su sad tu, valjda jesu?
komplicirane jednadžbe se ovdje odigravaju i tesko je donijeti zakljucak jer su hrvati srbi koji izmisljaju svoje hrvatstvo da pobjegnu od srbstva. vrlo delikatna tema. vidio sam slicnu teoriju kao vasu napisanu fekalijama u jednoj ludnici na zidu klozeta. vrlo zanimljive teze. slazem se s vama u potpunosti.
sad idem nastaviti sa svojom hrvatskom propagandom da bi me od takvih kao ti i onih dole djelila cvrsta granica. mora se.

ketiS

pre 4 godine

@sivo

Ja bih rekla da ti ili nisi procitao moj post, ili ga nisi razumeo. Gde sam ja to u svom postu navela da Hrvati ne postoje? Hrvati postoje, ali se vas etnoidentitet daleko sporije razvijao od srpskog i bugarskog. Ne postoje nikakve slicnosti izmedju Hrvata i Srba. To su dva evropska etniciteta potpuno razlicitog istorijskog i kulturnog kontinuiteta, pri cemu je srpski daleko raznovrsniji i bogatiji. To je sustina onoga sto sam ja zelela da naglasim u svom postu, a sto ti ocigledno nisi razumeo. Dakle, nije poenta u tome da li vi imate iii nemate istoriju. Poenta je u cinjenici da je ta istorija ili povest svejedno, jako siromasna i oskudna u kulturnoj i duhovnoj zaostavstini i u juznoslovenskim, a kamoli u evropskim okvirima. Mozda ovo sto navodim zvuci "surovo" i za levicarske "cistunce" neprihvatljivo, ali sam bar iskrena i otvorena. Dakle, ako nista drugo bar ceni moju iskrenost. Svako dobro zelim!

Hrvat

pre 4 godine

Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?
(www, 17. april 2020 14:48)
Imam potrebu da se zabavim, zato posjećujem "vaše" sajtove, kad ste već nacionalizirali B92.
Ja ne ubeđujem nikog, ništa nisam napisao, ni tvrdio. Povijest me ne zanima mnogo, ali eto, sjećam se ponečeg iz škole. Evo sad sam bacio oko na službenu povijest koja se uči u Srbiji, pa malo i srpsku vikipediju, i još par stranica.
Vidim, i oni pišu o staroj Hrvatskoj, kraljevima, itd, nigdje nisam vidio da su Hrvati porijeklom Srbi.
Tako da mi onda nije jasno, gdje vi učite tu povijest koju tako dobro znate u detaljima? Što ne rušite općeprihvaćene teze? Nije povijest matematika. Istražiš, skupiš činjenice, objaviš znanstveni rad, i logički dokažeš da je tvoja teorija ispravna, a tuđa nije.
Naravno, postoje i drugi stručnjaci, i uzima se kao najvjerodostojnije ono što većina stručnjaka misli da je vjerodostojno. Nitko neće tvrditi da je 100% tako, nego da je najvjerojatnije. I to učimo u školama, najvjerojatniju opciju.
A o svakom događaju ima sto pogleda, ovisi s koje strane gledaš.
Tako da samo nastavite, zanimljivi su mi vaši pogledi, pogotovo kad su tako živopisni.

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 22:05)

nema se tu sta analizirati,uciti,opservirati... 70% Hrvata je doslo iz Srpskog stabla, pa dovoljno je videti popise Austrugarske iz 19. veka i videces da se malo njih iznjasnjavaju kao Hrvati. druga je stvar sto se vi identifikujete sa nekom srednjovekovnom drzavicom sa kojom nemate ni lingvistickih niti bilo kakvih drugih veza.

zanimljivo da mi niko od vas nije odgovorio na ovaj komentar dole u vezi NOVJ.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan "Draga Keti, ja znam da se vi ne mozete pomiriti sa tim da su Dubrovnik i Dalmacija Hrvatska...."

Dragi Ivane, ja nemam nikakav problem sa cinjenicom da su Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj, jer je moj nacin razmisljanja potpuno suprotan vasem. Ja postujem istorijsku multikulturalnost svakog grada, oblasti ili drzave. To drugim recima znaci da se drzavne granice menjaju i potiru, ali ono sto ostaje su istorija i kultura kao trajni dokazi i tragovi postojanja razlicitih etniciteta. Prema tome, bili Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, oni ce uvek u svojoj multikulturalnosti biti i srpski isto onoliko koliko su i hrvatski ili italijanski. Jedino sa cim ja, kao i svaka druga iole normalna osoba imam problem, je etnocentricna iskljucivost i netrpeljivost koji do izrazaja dolaze i u vasem nacinu razmisljanja, sto je pretpostavljam posledica zivljenja u jednoj etnocentricnoj drzavi, kao sto je vasa. Razmislite malo o tome!

djedmedjed

pre 4 godine

Ne treba se nervirati, problem je u tome što je još davno ustvrdio srpski praučitelj Vuk Karadžić kako se "...oni zakona rimskog i oni zakona turskog..." nikako ne žele izjasniti Srbima. Tu je problem , jer mu projekt nije uspio

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 17. april 2020 17:12),po srpskoj priči Ruđerov otac je bio bogati srpski seljak iz Popova polja i oženio se za dubrovačku plemkinju. To nema šanse da je bila istina, ma da je bio i katolik ili Albanac ili bilo što drugo nema šanse za brak. Dubrovački plemići se nisu miješali s seljacima. Točka. A porijeklo od Ruđerova oca se ne zna, a zasigurno nije seljak.
A ako njegova svetost Patrijarh Irinej i sabor SPC kažu da je katolički biskup, Isusovac i predstavnik svete stolice u Beču i Parizu Srbin onda se treba dobro istražiti porijeklo.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.

Др. Уги

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?
(doberman, 15. april 2020 18:51



По тој логици бан Јелачић је један од највећих српских војсковођа....
Војвода бан Јелачић!
хахахахахаха....

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06), Slažem se sa vama u nekim stvarima. Dubrovnik je najviše talijanski a tako i Dalmacija, Mlečani su vladali i gradili i to je ostali. Slaveni su živjeli i bili uvijek u večini. Ali ni Dubrovnik ni Dalmacija nisu nikad bili srpski niti su ikada Srbi bili večina. I Dalmatinci i Dubrovčani su sebe zvali Slovini ili Iliri. Nikada Srbi a od 19 stoljeća su se vratili nazivu Hrvati, kao što je bilo prije Turskih osvajanja. Problem u Srbiji je što su svaki naziv Slovini preveli u Srbi. I počinje mit, i teško ga je ispraviti. Sreća pa vas nitko relevantan ne sluša.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06) Draga Keti još jedna stvar. Poznati srpski naučnik Nikola Tesla, Srbin jer se tako osjeća, to nitko ne spori. U njegovoj krštenici za vjeru piše "istočno grčko pravoslavna", ne piše srpska nigdje. Kad pričaš sa Srbima oni kažu pa naravno da se podrazumijeva da je to srpska. Bartol Kašić je napisao ilirsko latinski rječnik, nigdje ne piše da je to hrvatsko latinski, i kad pričaš s Hrvatima kažu pa to se podrazumijeva. Nine sve crno bijelo.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 17. april 2020 23:04), Draga Keti, ja znam da se vi ne možete pomiriti s tim da je Dalmacija i Dubrovnik Hrvatska, možda nisu bili stoljećima Hrvatska al Hrvatski duh je ostao a potvrda je došla početkom 19 stoljeća. Dalmatinska književnost i kulrura je Hrvatska, sviđalo se to vama ili ne. Bilo je i Kosovo pod Turcima 500 godina pa se vratilo u Srbiju, tako je i Dalmacija.

Ivan

pre 4 godine

(www, 18. april 2020 09:47), u slučaju NOVJ postoji istina i zna se kako je bilo i postoji vaša srpska "istina" koju nitko u normalnom zapadnom svijetu ne uzima u obzir kao relevantno.

prika iz susjedstva

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...

pipen

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.

Neka pati kome smeta Hrvatska je rupa sveta

pre 4 godine

Ognjen Vukojevic, Marko Babic, Danijel Subasic, Miladin Dado Prso, Ivan Perisic, Ivan Bosnjak, Igor Budan, Luka Modric, Milan Rapajic, Bosko Balaban, Marijan Mrmic, Andre Mijatovic, Petar Krpan, Aljosa Asanovic, Goran Vlaovic, Boris Zivkovic, Nenad Bjelica, Danijel Saric, Milan Badelj, Nikola Kalinic itd.... itd.... Samo su neki od na desetine Srba koju su igrali ili igraju za Hrvatsku.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.

Tutankamon

pre 4 godine

Hrvatski pravoslavac a ne Srbin. Mnogima to biti jasno neće isto kao što im nije jasno da je Ljajić Srbin islamske vjeroispovjesti. Ali dobro.

Dule

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.

r

pre 4 godine

Unijaćenje.Veliki je pritisak na naše ljude u Hrvatskoj.Živeo sam u ZG,znam o čemu pričam.Mada to nije razlog da Miladin misli da je Hrvat ili da će ga Hrvati ikad prihvatiti kao svog.

Marinko

pre 4 godine

(Mario, 15. april 2020 20:37)

Mi imamo nasu domovinu Srbiju, nase Srbe svuda okolo, nase saveznike Rusiju i Kinu, a vi uskoro ostajete bez Dalmacija i Istre, poslednja ste rupa u EU i u sve ste gorem stanju. Poseban pozdrav iz Novog Sada za Vedranu Rudan, Tvrtka Jakovinu, Nevena Cvijanovica i naravno Miljenka Jergovica, Hrvata koji je svoje Hrvate najbolje opisao "Hrvati su karikatura Srba. Hrvati su Srbi sa neizljecivim kompleksom manje vrijednosti".

Mario

pre 4 godine

Jedan od onih koji je premalo puta obukao dres Hrvatske. Hrvat je jer se tako osijeca, kao i 20 000 pripadnika HV koji su sudjelovali u Oluji a po nacionalnosti su srbi. Ne vidim u cemu je problem? Prvi kojeg su pobunjenici ubili bio je srbin a prvi kojeg su hrvati ubili bio je hrvat. Alavanja i Jovic.Oboje u odori Hrvatske policije. Meni osobno najdrazi igrac Hajduka 90-ih je Milan Rapaic,srbin iz Nove Gradiske, ljubimac torcide ali i svakog kluba za koji je igrao, danas je za navijace Perugie kao Maradona u Napoliju. I kad sam zivija u Italiji s ponosom sam govoria da je grande Miki iz moje Hrvatske. Isto sta bi govorija i za Sinisu Mihajlovica da je odlucio igrati za svoju domovinu.Ali nije i to treba postovati jer Hrvat se ne rada, Hrvat se postaje. Jean Michele Nicolier i Thomas Crowley su hrvati, kapi krvi hrvatske nemaju a zadnju kap krvi su dali za domovinu. Mi imamo Domovinu a vi vasu Srbiju i srpske zemlje ( Hrvatsku, Dalmaciju, Bosnu,Hercegovinu, Crnu Goru,Kosovo,Albaniju,Makedoniju,Bugarsku, Rumunjsku....). Pozdrav iz Splita svima a posebno Milojku Panticu.

Miloš Degenek voli HR

pre 4 godine

Dado srce vatreno! U svetom dresu ponosni Hrvat, a u kući, na ulici i u javnosti može biti što god želi. Hvala mu za sve što je napravio u hrvatskoj reprezentaciji. A kakvo mu je ime, bolje neka ga je promijenio.

oberin martel

pre 4 godine

Ako je Hrvat što mu je porodica izbegla u Bačku Topolu. I ja sam iz tih krajeva, moji su u Zadru živeli unazad 300 i više godina, proterani 90-tih ali mi ne pada na pamet i da pomislim da sam Hrvat.

zdravko

pre 4 godine

Jasam reko mom drugu daje prso srbin. on mi nije verovao sve dok nisam pokazo vesti novine koje se prodavana u svajcerskoj i dajie te izlaze novine u Nemackoj. u tim novinama je pisalo 1995 izbeglim sportistima iz Hrvatske a poreklom dasu srbi a medju njima pisano o Prsi koji se jado kako hrvati vrse progon na srbima i dasu njegovi otac i majka izbegli u srbiju. Staje posle sa njim bilo da tako okrene se protiv srpskog porekla i da promeni ime toje opasno po njegovo potomstvo jer po bozijoj zapovesti se kaze kad se dete u crkvi krsti i kum da ime tose pred bogom prikazuje ime deteta potom bog opredli ili uslisi andjela cuvara tom detetu i onga cuva od svi zla kroz njegov zivot kao mi svi kojismo krsteni u crkvi i mi imamo svog andjela cuvara. jasam to dozivio usnu kao neki park a ja znam u svesti da moram ujutru na posov i onda prodjem dva kruga u parku a to dete vidje da ja necu damu kazem nista onmi je presreo i kaze meni imenom stoti zdravko meni ne kazes dobar dan ja sam odgovorio da je dete. Onmije odgovorio znas dasam ja tvoj andjeo cuvar i onda mije reko doslovce jer znas zdravko da je se bog kanio da te tri puta uzme ipak te ostavijo da zivs. Toje bilo 1990 godine posle tog sna sam se setio dasam triput mogo da poginem jednom od groma jednom i firmi i u svajcerskoj sa bagerom kad sam radio i firmi a tose desilo sve pre sna andjela. posle tog sna imosam udes jer me je pono led i samnom bijo moj brat i on je poviko brate ginemo kako je on to izgovorio men dodje ono stoje andjeo reko i nadosam se daceme bog opet spasti i rekosam bratu pri sletanju da necemo poginiti i takoje bilo auto svo unisteno a nama nista nije bilo.Kad je policija izasla na uvidjaj jedan mi policajac reko ovakav sletanja sa puta od hijiadu jedan ostaje ziv a jasam mu reko stasam sanjo i da nas bog spaso policajac mi reko nisam dosad iso ucrkvu prva nedejia ja idem dase pomolim bogu. Sta bude taj policajac ode na kosovo 1999 Godine u rato i bude izresetan mnogo metaka ga pogodi i ostane ziv u bolinici kad je bio on je sanjo nekog svetca kojimu uje usnu rekao spaslismo ti zivot jer so poverovao coveku koji ti reko staje sanjo i po imenu reko moje i njegovo ime.ovo sam napiso opsirno neka vid jiudi kad se ime da u crkvi da nevajia menjati jer ovoje ziva istina i treba narod da svsti kako ono se kaze bog pa kum vera u boga svoga jedinog koji nas stvorio.Pozdrav

Ghfjj

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?

A.M.

pre 4 godine

@prika iz susjedstva
Kao neko ko je odrastao u Dalmaciji, a pritom se i dugo bavio istorijom iste, odgovorno tvrdim da je hrvatska povijest poprilično neutemeljena.
Ne postoje skoro nikakvi dokazi da su Dalmacija, Lika, Slavonija ikada bili u sastavu Hrvatske.
Hrvatska istorija se bazira na nekoliko knjiga pisanih u 19. i 20. stoljeću.
Bartol Kašić jeste bio katolički sveštenik, ali on nikada i nigdje ne spominje Hrvate.

uip

pre 4 godine

I ja mogu da kazem da sam po nacionalnosti Eskim ali ako su mi majka i otac Srbi ja mogu samo biti Srbin. Miladin je je rezultat nasilne asimilacije i progona,uspeo je da ubedi sebe da nije Srbin..

jedan od mnogih

pre 4 godine

@prika iz ..... protiv Hrvatske i Hrvata nemam nista, kao ni protiv tebe, ali moj izvor nisu samo hrvatski povjesnicari, hrvatsko izdanje Wikipedia-e i nacionalno obojeni tisak...idi procitaj malo Mletacke zapise, zapise iz riznice Vatikana i zapise u Beckim bibliotekama od istoricara koji to jesu bili u ono doba i mnogo ce ti toga biti jasnije...i o Marku Marulicu, i o Bartolu Kasicu,, i o Tinu Ujevicu....ma o mnogima.....evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika

Dragisa

pre 4 godine

Ljudi iz Srbije, narocito iz centralne Srbije nemaju pojma sta znaci biti manjinski Srbin, narocito u CRO. Tamo je vekovni progon i netrpeljivost prema pravoslavcima Nemojte ga osudjivati, neka bude sta hoce pa i Hrvat od roditelja Srba, moje saucesce.

Bojan

pre 4 godine

Kao njegov zemljak koji se nije odrekao Srpstva, u neku ruku ga mogu razumjeti jer mu tamo zive roditelji i to je sigurno imalo presudni uticaj na ovakve izjave , medjutim opet neka ga je sramota. Ne kazem da je trebao istetovirati Djujica na grudima, ali sto je mnogo mnogo je.

Djordje Delic

pre 4 godine

Tako ce i danasnji Srbi, malobrojni ostali dole...ozeniti Hrvatice i gotovo s asimilacijom. I onda za 200 godina ce pricati kako nisu postali od Srba. A svi redom, posebno od Dubrovnika do Splita, da malo proceprkaju po svom poreklu videli bi da su Srbi. Ali nece, jer se plase istine. Naterali sebe u neke izmisljene kraljeve, u neku istoriju Hrvata, a svi znamo da su Srbi..zamislite za Nikolu Subica kazu Hrvat.

shone

pre 4 godine

Pravi uzor svim hrvatskim građanima. A ne da se pale na nekakve granice do Karlobaga, trpaju Vukovar i Knin u države u kojima nikad nisu bili. Usput, za one koji forsiraju “Hrvati konjušari, bez povijesti” zaguglajte Branimira, Zvonimira, Marka Marulica, Vinodolski zakonik, Frankopane, Zrinske, Belostenca, Kasica, pogledajte malo kontekst i godine. Mogao bih do sutra nabrajati. Imate vremena, zatvoreni danima...
(prika iz susjedstva, 15. april 2020 17:41)

Ni vi nikada niste bili drzava,a kamo li u tim okvirima koje pominjes,a kada tako mozes nabrajati do sutra vasu fingiranu `historiju`,onda nabroj bar nekoliko grobnica za koje se zna,tih vasih silnih kraljeva,knezeva....ako moze?

prijatelj nekih prijatelja

pre 4 godine

@pipen

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.

ćavi

pre 4 godine

Mi Srbi definitivno imamo dvostruke standarde.Dakle,Nadj,Rukavina,Kolarov,i jos koliko njih smatramo za svoje,kao sto i jesu naravno,a ne dajemo 'nase' drugim zemljama u kojima su rodjeni i koje smatraju svojim.Drazen Petrovic,Subasic,Saric itd mogu biti Srbi sto puta,ali ako oni sebe smatraju Hrvatima,i vole tu zemlju,to treba postovati.Koliko je takvih slučajeva u svetu,a jedino mi Balkanci i dalje brojimo krvna zrnca umesto da se okrenemo nekim normalnim stvarima.Jedino sto se coveku moze zameriti je promena imena sto znaci da se stidio svog porekla,ali treba uzeti u obzir i pritisak koji je mozda nametnut ljudima u takvim situacijama,tako da ne treba osudjivati.

gedzo

pre 4 godine

Ja sam Srbin i rodjen u Srbiji ali me zbog toga sto ne podnosim podilazenje Rusima, popove KGB-oficire, zbog toga sto bivsu Jugu smatram boljom od svih novonastalih drzava, mislim da treba biti deo EU...u Srbiji smatraju ustasom.

Blagoje Jovovic i Punisa Racic

pre 4 godine

Koji kompleks ovih ujaka.Djokovic Srbin poreklom iz Crne Gore,tj Stare Hercegovine.Otac Srbin,majka i da mu je Hrvatica a to je pitanje nema nikakve veze.Pa Modricu je majka Srpskinja ali on je Hrvat po ocu.Isto tako Robiju Prosineckom.Ne mogu Hrvati da shvate da Srbi nisu samo gedzovani i opancari vec ih je bilo svuda.Nik govori vise od reci.

Milan

pre 4 godine

Prso je samo eklatantan primer asimilacije, tj. unijacenja koje traje vekovima u Hrvatskoj. Bilo je zaustavljeno samo za vreme Kralja Aleksandra, jer tada vladar Srbin nije dozvolio da se u tim krajevima vrsi pritisak na njegov narod. Sve ostalo vreme je konstantan pritisak na taj nas narod tamo da promeni veru i naciju. E da usput tog kralja su ti isti ubili da bi mogli da nastave pricu.

analiticar_amater

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48

Iz srpske porodice od oca i majke Srba, eto po cemu. Procitaj tekst.

C i n i k

pre 4 godine

Ako nko misli da je lako i prosto da u hr izjavis da si Srbin, onda taj ima veliko problem i nma pojma kako je u hr.
I sada su im 1/2 igraca u fudbalskoj reprez.srpskog porekla ali o tome moraju da cute.
Ali, kolo srece se okrece, videcemo do kada ce to tako biti..
Ta stvar je inace 1 od razloga zasto uvek pisem da bi SRB bilo najracionalnije da udje u Nato,cak pre ngo u Eu.

Istina leči...

pre 4 godine

Njegova braća od strica su izbegli i žve u Negotinu, u Istočnoj Srbiji. Snažni, vredi i pošteni ljudi. Godinama su radili na drvima, nateži mogući posao, i svi su uz mnogo znoja sebi napravili kuće i svi imaju porodice. Naravno, Srbi su, baš kao i Dado, koji je odlučio da ne bude Srbin. Poštovanja za takav čin nema ni u Hrvatskoj ni od svoje rodbine, naravno. Može se tešiti samo sa sebi sličnima, ali svi osećaju prezer od obe strane. No, to je krst koji je sam izabrao, pa neka ga nosi..

Pa pa

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)
(Pa, 15. april 2020 23:15)

Ma da, samo nas je 1,5 miliona u Republici Srpskoj, 400.000 u CG :) A i u Hrvatskoj nas je mnogo, to sto se kriju da sacuvaju zivot i to ce proci. Ljubomorisi, sabijen si u zagrebacki pasaluk, a kad ne ostane nista od Dalmacije i Istre, BG za tebe biti Rusija :) Italija se ne sali :)

Vile sampion izraziti favorit

pre 4 godine

Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska. To su teritorije, geografske odresnice isto kao Sumadija, Pomoravlje, zapadna Srbija, isto kao sto Crna Gora nije ovo sto je danas vec mala teritorija oko Cetinje samim tim se i zvala Crna gora i brda, Kuči nikada ne mogu biti Crnogorci kao sto nikada ne mogu biti Sumadinci vec samo mogu biti Srbi pleme Kuči. Tako i Miladin moze biti samo Dalmatinac Srbin, nikako Hrvat. A ima covek pravo za sebe da kaze i da je Eskim ako zeli. Sve najbolje.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!

Nema veze

pre 4 godine

Covek je rodjen i odrastao u Hrvatskoj pa ne vidim zasto bi bio problem da se izjasnjava kao Hrvat bez obzira na poreklo roditelja.

Ako su ti se baba i deda nekad davno preselili iz recimo Kragujevca u Beograd, ti se poput tvojih roditelja rodio u Beogradu, da si Beogradjanin ili Kragujevcanin?

Kulinar

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48) #
Drugar ti vjerovatno nisi citao tekst,kako moze od oca Srbina i majke Srpkinje dijete biti Hrvat,ajd da mu je neko od roditelja Hrvat to bi razumio ali ovako nikako nemoze biti jer mu je rod srpski cist kao suza.

doberman

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?

Sasa

pre 4 godine

Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (HARIS, 15. april 2020 18:13) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Bosnjak pravoslavac ne moze biti nikada. Bosna je srpska drzava. Kakvi bosnjaci haRse.

Kolk

pre 4 godine

Razlika između Hrvatske i Srbije je što ovde Muslin može da bude Hrvat i selektor, što svi sportisti drugih nacija ne treba da kriju i da se stide ko su i šta su, Čaba je srpski plivač i etnički Mađar, Asmir Bošnjak itd itd. Tamo su im Srbi dobri samo ako od njih imaju korist a oni se pokrete i ponize. Žao mi je Miladina i njemu sličnih. Nema tu sreće

pivljanin

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Izbegao je sa porodicom u Srbiju od "oslobodilačke" hrvatske vojske. Rođeni brat mu je Srbin... Stvarno, za koga je trebao igrati?

pera kojot

pre 4 godine

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.
(Jos nagovjestaja, 15. april 2020 18:43)

Hahahahahaha.Nista jadnije nisam cuo.Pa vi mrzite pravoslavne vise nego leba da jedete.Jer trebaju primeri?

NN

pre 4 godine

Ne mogu ovo da pojmim...
Kako je ovaj covek bio Hrvat? Po kom rezonu? Roditelji mu Srbi, nakon izbijanja rata prebegli u Srbiju. Nije mu ostao neko da bi se plasio sta ce hrvati da kazu, tj. nije bio prisiljen na to.
Kako je taj decko zakljucio da je hrvat? Neka mi pomogne neko da razumem, ne osudjujem. Sve najbolje mu zelim.
Sportski pozdrav u doba korone

Zoki

pre 4 godine

Za one koje muči pitanje gdje su HR kraljevi pokopani ima otkriće iz 1898 godine gdje je pronađena sarkofag u temeljima stare crkve gdje se danas nalazi crkva Gospe od Otoka u Solinu. Također i razbijena ploča u kojoj piše kako počiva ovjde kraljica Jelena žena Mihajla ili Mihovila Krešimira ako se ne varam i majka Stjepana. Također i mnogi drugi kraljevi su pokapani u Solinu, ali pošto su Turci tu došli crkvu, grobnice razbili i zapalili. P. S. ta grobnica datira iz 976. godine.

MaxBunker

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

Kraj priče

pre 4 godine

Ja sam Hrvat, presretan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo donijeti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti

Just

pre 4 godine

Hrvatska danasnje granice duguje drugoj sednici AVNOJ i nicemu drugom. Drugačije je to izgledalo pre toga. Pršo se oseća Hrvatom i stvarno mislim da je pitanje porekla onda u tom slučaju nebitno. Ne mozes ti naterati nekoga da bude Srbin zato sto su mu majka i otac. To kakav on odnos ima sa njima ili kako je njima bilo kada su dosli u Bačku Topolu jer su morali je interna stvar te porodice. Inače on lično je uvek imao korektan stav i igrao lep fudbal. Nije Srbin? Nikakav problem. Svaka čast za odličnu karijeru i fin tekst B92! Ovi sto guraju politiku kao sto rekoh gore danasnja Hrvatska sve duguje toj jednoj sednici i tome sto su imali dovoljno svojih elemenata u SFRJ da im nameste priliku koju su propustali pre toga u WW1 i WW2 iako su se uvek izvlačili bez posledica.

prestanite da lazete

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu

Vladan

pre 4 godine

E tako su i postali Hrvati.Što su se Srbi pravili veći katolici od pape.Sramota je da se stidiš svog porekla.A roditelji u Srbiji što ne odoše kod Hrvata.

Jos nagovjestaja

pre 4 godine

evo ti malog nagovestaja - nekada je bilo Srba katolika
 (jedan od mnogih, 15. april 2020 17:59)

A takodjer i Hrvata pravoslavaca.

Kampango

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)
Ako ima ista za sta je bilo besmisleno da se uhvatis, to je toga da je bilo ko Crnogorac. Znaci etnicki srpsko stanovnistvo, kulture (jezik, pripadnost crkvi) koja je nista drugo do srpska, cije nelegitimne vlasti u kojoj ucestvuju neki drugi narodi guraju neku agendu gde prave kao neki drugi etnicki identitet na temelju toga sto se drzava (isto nelegitimno) osamostalila. I pritom, taj o kom govoris sam za sebe kaze da je Srbin.

lako

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Ko ga prisvaja?
On se zove Miladin čoveče, jel razumeš? Srbin po rođenju.
E sad je druga stvar što oduvek postoje ljudi koji ne vole svoje korene.

Jedan Bobi Fišer kao Jevrej je bio najveći antisemita ikada.

Rajko

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
(pipen, 15. april 2020 18:02)Vi najbolje znate da se uvlacite svabama i ostalim zapadnjacima..porediti Djokovica i ovog je u namjanju ruku smijesno,odrekao se imena?Ko zna za sta je to bio uslov i ko ga je uslovio..i da,Crnogorci su Srbi,zapamti to,ne gledaj previse Milu kako besjedi jer 70% ga ne ferma ni 5% u Srpskoj Crnoj Gori.

analiticar_amater

pre 4 godine

Kad Đoković kaže da je Srbin, ja mu vjerujem, bez obzira što mu je mama Hrvatica a stari Crnogorac. Njegovo je pravo osjećati se kako hoće. To samo potvrđuje kako imate dvostruke kriterije, ali mi to znamo već 100 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pipen, 15. april 2020 18:02)

Djokovicu je stari Srbin. Odakle vama to da mu je otac Crnogoracm, molim lepo? A vi nekome pricate o dvostrukim kriterijumima? Dvostruki pobednici Drugog svetskog rata? Da li je moguce?

okani se komentarisanja

pre 4 godine

@pipen "Mi smo Srbi iz srpskih plemena" Srdjan Djokovic, Srdjan Djokovic prilikom kmecanja hrvata sto Novak peva Mars na Drinu- Novak je Srbin srpksog porekla i moze da peva srpske pesme , Srdjan nikakve veze nema s Crnogorcima njegova mama je pravoslavka iz Beograda posto u vas nema pravoslavaca vereme je da prestanete da svojatate coveka koji nema veze s vama, ovaj tvoj komentar samo pokazuje koliko ste daleko od istine

Usput

pre 4 godine

Jel se zapitamo nekad zašto se milioni ljudi stidi srpskog porekla? Naravno da ne. A trebalo bi. Baš bi trebalo da bar malo razmislimo o tome.

Rd

pre 4 godine

@Alija Sirotanovic,

jos jedan, mnogo veći primjer:

Srbin rođen od mame i tate Srba, u Bosni, u Republici Srpskoj, je Bosanac!

Moj primjer takođe- ja sam Srpkinja, rođena u Beogradu, ali pošto su mi roditelji iz Bosne, uvijek ću biti prozvana Bosankom.


P.S. Oko glupih stvari se zamajavamo.

Osijek

pre 4 godine

Šta ima veze ako je iz srpske obitelji, popularizirao je Hrvatsku. Stranac će reći: "gle što Hrvatska ima dobre nogometaše"...neće ići rodoslovlje proučavati

Da li je sada jasno?

pre 4 godine

Ajde, jednom za sva vremena, Noletova majka je HRVATICA, Nole to ponosno ističe, i da mu dio rodbine živi u Hrvatskoj. (njegov intervjuu u videu)
U čemu je problem, ne razumijem?
https://gol.dnevnik.hr › TenisWeb-rezultatiNovak Đoković ekskluzivni intervju za GOL.hr: O vezama s Hrvatskom i potpori ...

coach

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca

ja i mi

pre 4 godine

onaj koji obuce dres hrvatske za mene je hrvat kao sto je to i onaj koji obuce dres srbije.ne razumijem tko ste vi da sudite necijem zivotu.milan badlj je srbin igra za hrvatsku.otac mu je hrvatski ratni vojni invalid sa cinom i opet su imali idiota koji su mu vikali srbine ali na jako ruzan nacin kao sto vi imate onu koju pjevate vojvodini.sve je to jedna velika sramota.nigdje slicnijih naroda sa slicnijim jezikom i navikama i obicajima a toliko mrznje.sto vas to dijeli crkva mozda.

detektiv kokni kol

pre 4 godine

@Ghfjj

Familija Pršo je srpska. Kao i gotovo svi Obrovčani. Jagodić Kuridže, od čuvenog junaka popa Petra Kuridže do košarkaša Marka Jagodića Kuridže. Redom Srbi iz Bukovice, komšiluk, obrovački kraj. U čemu je problem reći elementarne činjenice?

Koji Hrvat detetu daje ime Miladin? On ima lično pravo da se oseća kako hoće, ali to ne menja istoriju svoje porodice, kraja i familije. Možda njegovi sinovi ili unuci budu Srbi, to niko ne može da zna. Svako nosi svoj krst.

sve je relativno

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)

Nije za poređenje, nikako. Prvo Prši su roditelji Srbi, rastao u Obrovcu gde je bilo 90% Srba, a ne u Zagorju. Igraj brate za Hrvatsku, niko ti ne spori, ali ne možeš biti veći papa od pape. "Malom" Nakiću je majka Srpkinja, otac Hrvat iz Rijeke, koji je najlepše igračke dane i afirmaciju doživeo u Beogradu. Ivo je normalan čovek, kulturan, fin. Uopšte nije čudno ako Nakić zaigra za Srbiju, jer ne mora da kaže da je Srbin da bi igrao, a niko ga ne bi ni pitao. Mi ćemo ga bodriti i radovati se njegovim koševima kako god se izjašnjava.

Oliver Nedeljković, zapamtite to ime

pre 4 godine

"Tada je postao tek treći fudbaler kome je to pošlo za nogom u Ligi šampiona, nakon Marka van Bastena i Simonea Inzagija, a kasnije će uraditi samo još Leo Mesi, Luiz Adrijano i Josip Iličić."

dva naša Hrvata među zvezdama!

domantas

pre 4 godine

@jedan od mnogih njih uce da su Srbi katolici ustvari bili Hrvati. Tesko je s nekim voditi polemiku ko nije procitao nista osim vikipedije, a ni ne znaju ko su Gundulic, Orbin, Kacic Miocic, itd.

zZz

pre 4 godine

To je covek koji na vrhuncu karijere i bogatsva dodje na leto u Topolu i igra poker aparat, na pitanje zasto igra poker aparat kad je milioner odgovori nije meni zbog para nego volim kako svira. Molim zato da se ne cudite o njegovom izjasnjavanju nacionalnosti posto vidim da vas ima dosta kad uzmete u obzir toliki IQ koji ovaj momak koji je dobrica u dusi ima.

bob

pre 4 godine

zena mu hrvatica, klasika. znam momka koji je otisao igrati fudbal u hrvatsku sa 20 god. dugo bio odlican u rijeci. ozenio se u hrvatskoj i presao na katolicanstvo. a bio sa nama srbin do svoje 20-e. jbg tako to ide u zivotu. samo dadu bih pitao sta mu je stari po nacionalnosti i sta njegovi sugradjani misle o njegovom ocu. inace, izbor nacije je potpuno subjektivna stvar. treba postovati

A.M.

pre 4 godine

@ivo
Lagali su te, Hrvati i Bugari nisu nikada ratovali međusobno. NIKADA.
Nije dokazano da je kralj Tomislav ikada postojao, čak nije ni utvrđeno da li se taj neko zvao Tomislav ili Sebeslav. I nigdje ne postoji nikakav dokaz o tome da je bio kralj nekakve Hrvatske.
On postoji samo u knjigama koje su napisali Srbi katolici F. Šišić i V. Klajić. I tobože na nekom odlomljenom kamenom natpisu.
Ništa drugo ne postoji, niti je postojalo vezano za tog "kralja".
Evo, ako mogu da dam predlog za tzv. hrvatske povjesničare...
Neka zamole vatikanske bibliotekare da im daju bilo kakve dokumente vezane za Tomislava, Zvonimira i slične izmišljene likove, da Hrvati konačno potvrde svoje porijeklo.
Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Tendenciozan naslov, ovo je kao da o djokovicu stavite naslov hrvatsko-srpski tenisac.
:D

Drugo. Zoran vulic je u nantesu bio kapetan dessailyu, karembueu i makeleleu.
Bio je u kontaktu s njima i nakon igracke karijere a oni su mu govorili o prsi i onda je vulic, koji je tad bio u strucnom stozeru, to prenio baricu.

Trece, nikakav sukob bilic nije imao s prsom, ne znam odakle ste to izvukli.
Prso je odmah nakon sp najavio povlacenje iz reprezentacije. Vlatko markovic i bilic su odletili u glasgow i molili ga da se vrati ali nije vise mogao igrat na vise frontova, tijelo mu je bilo unisteno.
Velika legenda i vatreno hrabro srce, dado prso.

Микајло

pre 4 godine

"Priča koja bi mogla mnoge da inspiriše, pre svega mlade"

Прича може да инспирише само ватиканске конвертите за наставак унијаћења преосталог српског становништва на тој територији. Подконтекст ове приче је трагичан. Честитке на спортској каријери, али личност овог младог човека је за заборав. Ко жели даље да истражује, погледајте мало ко су били Дубровчани у 18. и 19. веку... Објавите коментар, ово су чињенице, обуставите цензуру!

djuro

pre 4 godine

@Moze da bude hrvat pravoslavac, nista sporno. Isto tako moze da bude i srbin katolik ili bosnjak pravoslavac ili musliman.
(HARIS, 15. april 2020 18:13)




Dje ti odluta Srbine??

A.M.

pre 4 godine

@eh da tu...
Slažem se sa dijelom Vašeg komentara, ali ne znam otkud Vam informacija da je Ivo Amdrić bio Hrvat. On je itekako znao svoje porijrklo i jezik kojim je pisao, a to šta mu je otac bio katolik i šta je pohađao jezuitsku školu nije promjenilo njegovo porijeklo.
Znam da je danas teško shvatiti da je veliki broj istaknutih katolika sebe smatrao Srbima.
Dživo Gundulić, Torkvat-Brlić, Matiha Reljković, Antun Kačić-Miošić, don Ivo Stojanović, Ruđer Bošković...
Tek je 1900. na Biskupskoj konferenciji odlučeno da se svi katolici štokavskog, tj. srpskog, jezika nazovu Hrvatima.
Tako danas imate Hrvate koji se prezivaju Jovanović, Pevec, Marenzzi, Srbić, Tepeš... i kako god.

za razliku od Novaka ,ovo oko Dade nije izmisljotina

pre 4 godine

@pipen nikakvi dvostruki kriteriji Djokovic je cisti Srbin sta je Srdjan sam rekao ,ovo je vasa izmisljotina posto niste u stanju da proizvedete takvog sportistu a mi to znamo posto ste nacija koja najvise prisvaja tudje i lazete sami sebe

www

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)

drugar ne bih da se raspravljam ali o kakvim procentima pricas kad je i sam Tito izjavo da su Srbi izneli najveci teret u NOB-u? a valjda on zna ko se borio u njegovoj vojsci. Hrvati su tek nakon sloma Italije i kad je vec bilo izvesno da sile osovine gube rat poceli u vecem broju da pristupaju Partizanima. u Srbiji je okupator sprovodio pravilo 100 za 1, prva slobodna oblast u Jugoslaviji je bila poznata kao Uzicka republika.prema zvanicnim podacima u NOVJ je bilo 70% Srba i 30% svih ostalih zajedno.

6. Licka Divizja- 96% Srba
7. Banijska Divizija-92% Srba
8. Kordunaska Divizija-95% Srba
12. Slavonska divizija-85% Srba

i u ostalim jedinicama je bio slican odnos.

Sulic igor

pre 4 godine

Naklon majstore. Vukao si nas na sp i euro kada nismo relno imali neku ekipu. Nakon sukera, bobana, robija, boksica, jarnija uslijedio je pad ali zahvaljujuci tebi opstali smo. Sretno ti gdje god da si

ketiS

pre 4 godine

@prika iz susjedstva ".....zaguglajte" malo Branimira, Zvonimira, Marulica, Vinodolski zakonik....."

Ja sam "priko" to vec odavno "izguglala" i veruj mi na rec nisam nimalo impresionirana. Branimir i Zvonimir se ne mogu porediti sa recimo Milutinom i Dusanom, Vinodolski zakonik nema nikave veze sa u njegovo vreme nepostojecom drzavom Hrvatskom, a ostali koji su spomenuti nisu se ni osecali Hrvatima za razliku od Miladina Prse, cije etnicko opredeljenje moja malenkost apsolutno postuje. Konacno, kada bih ja tebi nalozila sta sve treba da "proguglas" kada su Srbija i Srbi u pitanju, ne da ti ne bi bila dovoljna aktuelna samoizolacija, vec ni citavo skolovanje.

koliko ste iskompleksirani

pre 4 godine

@da li je sada jasno - i tu kaze da mu je DEO Majcine porodice iz Hr i to ne znaci da je Hrvatica ,pa ti nisi u stanju da ni ono sta objavis da poslusas kako spada

Gvozdje 79

pre 4 godine

Ne znam ko forsira ove tex.,malo Dokic,malo ovaj,malo onaj.Daj bre neke koji nisu nasi a izjasnjavaju se tako,obrnuto nam nije potrebno.
Zivela Srbija

SOS

pre 4 godine

Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.
(Ivan, 16. april 2020 17:10)




Specijalan status koga ste imali i svi drugi robovi koji su na svojoj teritoriji imali tuđe vladare i tuđu vojsku i to tako skoro pa cirka jedno 1000 godinica, za to vreme ste nestali ili bolje rečeno hungarizovani ste skoro do poslednjeg, ostalo je svega nekoliko plemićkih porodica, svi ostali ste rodom od pokatoličenih Srba kao i ovaj Dado Pršo, vi to znate, ali vas više boli što to znamo i mi, pa vam to neprekidno ponavljamo. Kraljevi kažeš, koji kraljevi, gde su im grobovi, gde su im zadužbine, gde su im povelje, NIGDE! Klasična mitomanija zbog koje morate da kleptomanišete od Srba da biste napabirčili nešto čime biste i vi mogli da se pohvalite, ali slaba vajda, ne može od ništa da bude nešto.

SOS

pre 4 godine

Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.
(Ivan, 16. april 2020 17:51)




Vaauu, dostigo si vrhunac svog intelekta, citirao si izmišljeni lik iz romana jednog sasvim prosečnog, čak ne ni srpskog, nego komunističkog pisca.

Bolje bi ti bilo da umesto Dobrice Ćosića i njegove komunističke propagande u romanima o zlim četnicima počneš da čitaš neke mnogo ozbiljnije stvari, na primer srednjevekovne povelje iz Bosne, tamo ti sve lepo piše i sve ti je dobrano objašnjeno ko je ko i šta je šta, a to isto važi i za konvertite iz redova lokalnih muslimana, nećete se tamo puno pronaći ni jedni, ni drugi osim ako niste Srbi.

Inače, daleko je Dobrica Ćosić od srpskog oca nacije, nije ni blizu toga, to čak nije ni Sveti Sava, mada bi mogao da bude, no ipak korenovi srpstva su mnogo. mnogo dublji.

strucnjak za ugradjivanje plina u auto i analiticar za ugradjivanje plina u auto

pre 4 godine

Mare srbendo zato si ti veliki vjernik a jos zivis sa roditeljima

Hammer

pre 4 godine

Pa i čuveni Mirko Filipović Cro Cop kik bokser je Srbin po ocu. A da ne govorim o ivaniševiću čiji je deda 1941. bio u četničkoj komandi u Splitu.

@(MaxBunker, 15. april 2020 22:42)



Svi Filipovići i Pilipovići su po poreklu Srbi bez obzira na versku pripadnost, bilo oni pravoslavci, muslimani ili katolici. Ime Filip od koga su i izvedena predhodno navedena prezimena je u srpski narod došlo od Grka preko pravoslavne crkve i bilo je jedno vreme izuzetno popularno među Srbima. Filipovići i Pilipovići kao Srbi i pravoslavci su delom islamizovani, a delom su pokatoličeni od strane osmanskog odnosno austro-ugarskog okupatora te oni danas više nisu Srbi, jedan od takvih je i istaknuti "bošnjački" intelektualac Muhamed Tunjo Filipović.

A.M.

pre 4 godine

Nisu te stvari vezane za Srbe i Hrvate uopšte toliko komplikovane za shvatanje. Ne postoje 2 različita naroda, koja govore istim jezikom. To je vrlo prosto.
Svo ovo zlo je počelo tzv. Bečkim sporazumom, kad su Nijemci izdejstvovali da se srpski jezik nazove srpskohrvatskim.
Do tada se znalo šta je "hrvatski"(kajkavština), a šta srpski(štokavica).
Nakon te prevare, u kojoj su učestvovali i Srbi, tj. srpski prevaranti, sve je dobilo drugačiji tok.
Odjednom je postala stvar izbora šta će ko da bude, ili kako neki kažu "kako se ko osjeća".
Tako da danas imamo "Hrvate" koji govore srpkim kezikom i Hrvate koji polako zaboravljaju svoj tzv. kajkavski.
I ovo zlo neće nikada prestati, jer gazde iz Beča, Berlina i Vatikana nemaju interes da to završi.

Xxx

pre 4 godine

Interesantna fudbalska priča, svaka čast sa te strane. Ali, nefudbalski deo je još interesantniji. I ja bih tako oleo da sam Švajcarac, ali šta da radim, oac Srbin, majka Srpkinja. Poreklo nije nešto o čemu mi odlučujemo izjavom.Jedan i jedan su dva, ako ja izjavim da su tri, to ne menja činjenicu.Ali, dobro, ina čovek pravo da se oseća kako želi...

lol

pre 4 godine

“Ja sam Hrvat, presrećan sam što sam dobio majicu s hrvatskim grbom i što sam mogao Hrvatskoj nešto malo doneti. Ja sam Hrvat, sve ostalo su gluposti", pričao je Pršo.
I po čemu je to on hrvatsko-srpski? Zašto uvek prisvajamo tudje ljude?
(Ghfjj, 15. april 2020 17:48)

Obrovac je Bukovica, i tu su oduvek bili Srbi, kao i u Zadru izmedju ostalog. Ovo je samo jedan o mnogobrojnih primera kako su Srbi prodali veru za veceru i postali "hrvati"

A.M.

pre 4 godine

@Marko
Ne radi se tu o tome šta bih ja volio ili ne, činjeca je da je kralja Tomislava prvi otkrio V. Klajić, nazvavši ga prvim hrvatskim kraljem. Npr. mnogo pre toga u Dalimilovoj hronici je zapisano da se Srbi dele, a često i nazivaju po krajevima đe žive, te da postoji srpska zemlja koja se zove Hrvatska.
To niko ne uzima u obzir.
Kralja Tomislava ne spominje niko pre Klajića, a onda se naprasno pojavi pismo pape Jovana X, koji ga eto spominje. I nigdje nije sačuvan neki Tomislavov odgovor, a katolička crkva nije nigdje mrdala iz Hrvatske.
Tako ste i srpskog kneza Bornu prisvojoli za svog, a tobože ne možete odgonetnuti šta znači "vojvoda Guduščana i Timočana", zato šta vam nisu rekli da se Kučevo nazivalo Guduscum u vreme Rimljana, a da je Timok rijeka u istočnoj Srbiji.
Tako su vaši fratri izmislili i Pactu Conventu, za koju samo vi znate. I to se uči u školama, a i poznati hrvatski povjesničari su tvrdili da je to falsifikat.
Tako su tvrdili i utvrdili da je čitava tzv. hrvatska sekcija u Ljetopisu popa Dukljanina naknadno ubačena.

Mikloš Salamander

pre 4 godine

Mogao je da igra i za tadasnju SRJ sigurno,igrao je u Francuskoj,Monako,finansije i neki drugi problem ili pritisak nije imao,ko mu je branio,a tek je ako sam siguran 2003 nastapio za Hrvatsku sa 29 god.Nisam bas preterano citao o ovom liku,ali ocigledno ga je bilo sramota sto je Srbin u to vreme pa je morao da promeni i ime,nacionalnost pa mozda i veru neznam,.Tako da po meni ovaj lik je za duboku psihoanalizu!.

Hammer

pre 4 godine

Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

@(Ivan, 16. april 2020 09:44)



Poštovani, češki vitez i istoričar Dalimil u svojoj hronici o nastanku Čeha iz 1314-e je zapisao da: "u srpskom narodu ima zemlja Horvacija joj je ime", ali vrlo je moguće da je taj Čeh bio srpski mitoman i velikosrpski velikohegemonista, Miloševićev plaćenik i srbo-četnički agresor, a pazi sad ovo:

Nešto slično, čak i mnogo gore bi se moglo reći i za Ivana Gundulića iz Dubrovnika koji napisa za Aleksandra Makedonskog da je on ustvari: "Lesandro Srbljanin vrh svih careva cara slavna", šta tek reći za ovu velikosrpsku mitomaniju, ah ti Dubrovčani iz srednjeg i 19-og veka, stvarno baš ništa nisu znali, kakva je to samo velikosrpska propaganda ccc...

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 10:52)


Svi ti navodni vaši duxevi i silni neki kraljevi iza sebe nisu ostavili nijedan dokaz da su ikada postojali, njima se čak ni grobovi ne znaju, a vatikanski papir trpi sve, pisao je taj Vatikan u poslednje vreme sve i svašta, ali je mimo toga ipak najvažnije šta su u prošlosti svi ti naši preci pisali i pričali sami o sebi.

Mnogo veći problem od toga u šta Srbi veruju ili ne veruju je u tome što Hrvaćani ne veruju svome Franji Račkom koji im u oči kaže da su se svi Sloveni nekad zvali Srbima te da su tako i oni sami Srbi po svom poreklu ili što se na primer ne veruje Vatroslavu Jagići kad kaže da je povelja Kulina bana pisana na srpskom jeziku ili što Stefan Tvrtko za sebe kaže da su mu praroditelji gospoda srpska i ima toga još, ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.

zvezdan

pre 4 godine

ti si hrvat ako tako kazes i tacka.Ali zivot je jedan moj miladine brzo prodje i kad ostaris pitaces se sta si i ko si.Pa i otac njihove nacije starcevic je cisti srbin i po ocu i po majci ,pa i himnu im je komponovao josip runjanin cist srbin ali sta ces miladine ti si takav kakav si sa greskom i cao.

Roque Santa Cruz

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)




More ajde, verovatno tu u prvom redu mislišna na "plavušastog" Šimeta Vrsaljka, Vedrana Ćorluku, Badelja, Brekala..., sve "plavušan" do "plavušana" sušta suprotnost spram "Anadolaca" ko što su Bane Ivanović, Nemanja Matić, Dušan Basta, Miloš Krasić i ostali

Pako Alkaser

pre 4 godine

Marinko nekako vas vise nema svuda okolo... sabilo vas malo u bg pasaluk :-)

#(Pa, 15. april 2020 23:15)



U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.

A.M.

pre 4 godine

@Alija Sirotanović
Vidite, gospodine, ja nemam ništa protiv toga da se Vi "osjećate" kao Makedonac ili bilo kako drugačije, ne vidim ni jedan razlog zašto bih Vam to uskratio.
Ali kad dođemo na polje zvano činjenice, to Vaše osjećanje nema mnogo veze sa realnošću.
Navedite mi bar jednog Makedonca, koji je živeo u periodu od postanka svijeta, do kraja 19. stoljeća, a da je sebe tako nazivao!?
Naravno, izuzećemo Aleksandra i Filipa, jer su i njih(u makedonskim narodnim pjrsmama, a i kod ranijih autora npr. kod Džive Gundulića) nazivali Srbljanima.

srecko

pre 4 godine

Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.
(SOS, 16. april 2020 16:34) # Link komentara

Jel to pricas o Beogradu u kome su od 41-45 ubijena dva njemacka vojnika?
Evo ti jedan podatak objavljen u Politici pa ti provjeri. U NOBu su Hrvati bili proporcionalno najzastupljeniji narod. Hrvati su cinili 20% jugoslavenske populacije, a 30% partizana su cinili Hrvati.
Kako to objasnjavas i kako to dovodis u vezu sa "bacanjem cveca u Zagrebu"?
Hvala

ketiS

pre 4 godine

Zahvaljujem na objavi komentara, ali ne mogu da izdrzim da se ponovo ne oglasim. Jasno je da ova "prepucavanja" nemaju nikakvog smisla jer Hrvati imaju svoj ispolitiziran pristup istoriji, kulturi, jeziku, pa cak i sportu i turizmu, te je nemoguce postici bilo kakvu saglasnost sa njima po tom pitanju. U svakom slucaju, njihova i politicka i kulturna povest je strahovito oskudna u poredjenju sa srpskom i bugarskom, te da bi popunili tu svojevrsnu "prazninu" posezu za dnevnopolitickim tumacenjem sveukupnog drustvenog miljea. Na kraju, samo cu napomenuti da je prihvacena teza hrvatskih istoricara Ferda Sisica i Nade Klaic o ranofeudalnoj Trpimirovica Hrvatskoj, ali podaci o istoj su uzasno oskudni i posredni, tako da se u svakoj objektivnoj i kritickoj studiji, citava ta "hrvatska prica" uzima sa najvecom mogucom suzdrzanoscu. No cak i da to nije slucaj, nakon propasti te ranofeudalne drzave, nastaje neverovatni "Dark Age", drugim recima prethodno pomenuta u evropskim okvirima nevidjena istorijska praznina, koja se do danas od strane hrvatske politicke elite "popunjava" uz pomoc dnevne politike.

Alien

pre 4 godine

@Prika iz susedstva: I zbog cega je uzor svih Hrvatskih gradjana?
Zato sto porice da su mu roditelji srbi i on isto samim tim.
Ako su roditelji Srbi ne moze biti Japanac etnicki ili hrvat on moze biti gradjanin druge zemlje inace ispada 1+1=3
A za tvoje guglanje internet nije najbolji izvor informacije posebno ako ne kritikujes i gledas odakle je informacija originalno i ako ne uporedis sa stranim izvorima.

ax

pre 4 godine

Što bi ova priča trebala da inspitiše mlade? Jeli zato što je prodo veru za večeru. Prosečan fudbaler, a loš čovek koji menja ime sa bi se ulizao onim što su mu oca i majku proterali ne treba da bude ničiji uzor.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.

SOS

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 15:18)



"Danke Deuschland" je samo vrh ledenog brega, paradigma, ali ti to očito nisi shvatio, elem sve je počelo mnogo, mnogo ranije, vrhunac je bio u periodu od 1941-e, kada je u Zagrebu bacano cveće na dojčlandske tenkove dok su istovremeno u Beogradu ljudi ginuli od dojčlandskih avio-bombi i to je sve tako trajalo do 1945-e, a ludi Srbi su čak i to hteli da vam oproste, no ste vi ipak na kraju pokazali da ste nepopravljivi, jednostavno je psihologija konvertita ozbiljan patološki problem.

SOS

pre 4 godine

(srecko, 16. april 2020 18:10)



12 hiljada Srba je stradalo u 6-o aprilskom bombardovanju Beograda, o tom Beogradu ja pišem, u isto to vreme u Zagrebu je tim takvim Nemcima priređen svečani doček. Učesnici NOB-a u NDH su u 90% posto slučajeva bili Srbi koji su uspeli da preteknu pred ustaškom kamom, sve ostalo su vaše Pavelićevske laži.

Iksde

pre 4 godine

Pa tko još želi biti srbin? Hrvat je šminka, kao francuz itd. Svaki alžirac sanja da ga zovu francuzom, tako i srbin da bude hrvat. Crvena Hrvatska je zapisana u genima.

PFC

pre 4 godine

P dobro, deckonse tako osecao. Odradrao je tamo i svi prijatelji su mu bili tamo. Ne treba osudjivati nikog. Isto tako ce hrvati da osudjuju ovog malog Nakica iz real madrida u basketu kada izaberr Srbiju. Otac mu je hrvat al decko odrasrao u beogradu i tako se oseca
(coach, 15. april 2020 17:46)
‘Jedina’ razlika u tvojoj teoriji je, sto je Miladin Prao odrastao u Hrvatskoj koja je u tom trenutku imala oko 300.000 Srba, u srpskoj porodici, u takoreći srpskom okruženju. A mali Nakic u mešovitom braku, u sred Beograda. Pa kao sto vidiš nema veze jedno sa drugim. A naravno poštujem ličan izbor. Uostalom da nije toga i dan danas bi u Hrvatskoj bilo stotine hiljada Srba, ovako su samo asimilirani. Usudio bih se da kažem prinudno, a ne prirodno.

A.M.

pre 4 godine

Tzv. hrvatski povjesničari se mogu staviti u isti koš sa braćom Grim, Andersenom i sličnima, jer njihova pisanija imaju jednako veze sa realnošću kao i od pomenutih.
Tako su npr. izmislili nekakvu "hrvatsku" starohrišćansku crkvu, jer su svi povijesni dokumenti koje su pronašli u Dalmaciji, Bosni i Zahimlju pisani na ćirilici. Kao npr. Povaljska listina, Poljički statut, Humska ploča, Kočerinska ploča... a i crkve koje su starije od 15. stoljeća su zidane po vizantijskim običajima. I danas kad iskopaju neke ostatke starih crkaca, vide da to nema nikakve veze sa katolicima.
Znači ovako, Hrvati su veći katolici od pape, a u srednjem vijeku su imali svoju crkvu, pisali na ćirilici sve do ranog 15. stoljeća, a onda nisu ništa pisali do 19. st., jer nije ni postojalo drugačije pismo za jezik kojim su govorili.
To su vjerovatno jedini katolici na svijetu koji su vršili službu ba maternjem jeziku i pisali na ćirilici.
Vjerovatno su to jedini katolici ba svijetu čije su crkve građene uz blagoslov vizantijskih vladara, kao nor crkva sv. Trojstva(Donat) i sv. Anastasija(Stošija) u Zadru.
I te "katoličke" crkve su rušili katolički krstaši, jer je to tako logično.🤣🤣🤣🤣
I niko nikada nije spominjao hrvatstvo, jer su oni bili internacionalisti...

Monaco - Deportivo 8-3, Pršo 4 gola

pre 4 godine

Dado Pršo, legendarna devetka, najbolji hrvatski napadač 2004.-2006. godine. Šteta što su ga ozljede uništile

Zigzaga

pre 4 godine

Koliko znam Dijana Đoković nikad nije rekla da je Hrvatica, rođena Beograđanka. Srđanovi jesu iz Crne gore, Nikšićani ali to ne negira srpstvo, naprotiv, samo pojačava.

Mnogo ste smešni sa Novakom, to upinjanje i svojatanje je vaša disertacija. Mada kada ste dete sveštenika, poklane familije i spaljenih kuća bezblamno proglasili Hrvatom jer eto naučnik je, i može nam koristi, šta dalje. Vi ste odavno prerasli naciju, vi ste dijagnoza.

Hrvati su dokaz da Srbi mogu biti nešto najgore u istoriji čovečanstva. Vi ste naša bruka i sramota, od toga ne smemo bežati.
(prijatelj nekih prijatelja, 15. april 2020 18:23)
Nije ni Dado rekao da je Srbin po toj logici ,pogledaj tko su joj roditelji nema tu s od Srbina...to vam je najveca kazna,sto je najveci od vas najcisci moguci Crnogorac i Hrvat

Džoni

pre 4 godine

On Hrvat a roditelji mu Srbi i to izbegli od Hrvata. Ok, svako može da se izjašnjava kako hoće i kako oseća, ali jeste malo šizofreno to ovde na Balkanu. Kao kad dva rođena brata uđu u verbalni "sukob" i ubiše se dokazivati jedan drugome kako su Srbi, a drugi kako su Crnogorci. Jedan Srbin, drugi Crnogorac a od istog oca i iste majke?

A.M.

pre 4 godine

@Tvtrtko
Ne bi bilo loše da i sam potražiš šta su pisali Kačić-Miošić, Reljković i slični. I da se zapitaš pp čemu ste vi uopšte zaključili da su oni "Hrvati".
Šta se tiče Ruđera Boškovića, tu ste više nego smiješni. Njegov otac je iz Popovog polja, a tamo nikada u istoriji nisu postojali Hrvati. Uostalom kao ni u Dubrovniku.
Evo, navedi mi JEDAN JEDINI DOKUMENT iz Dubrovnika đe se spominju Hrvati u zom gradu!?
Čak si uzeo ime srpskog kralja Tvrtka za svoj nik, jer su ti fratri lagali da je on bio katolik, a svi katolici su bili hrvati😂😂😂🤣🤣🤣.

A.M.

pre 4 godine

@sivo
Nema tu nikakve senzacije, jedan jezik=jedan narod. Hrvati su od Beča i bečkih emisara dobili na poklon srpski jezik, a od tog momenta počinje sva zbrka.
Vi sad mislite da je pripadnost nekom narodu u stvari ono šta vi osjećate, a osjećanje vam je sugerisano od malih nogu. Srbi i Srbija su poprilično nebitni u toj priči, jer na ništa ne mogu uticati.
Tako ste vi nakon 500 godina mraka, krajem 19. st. ustanovili da su vam Srbi iskonski neprijatelji, iako istorija nije zabilježila NI JEDAN JEDINI RAT između Srba i Hrvata.
I sad nas ubjeđujete da je nebitno to šta kradete srpsku istoriju, jer bi mi trebali zdušno da prihvatimo sve šta katolička crkva izmisli.

Eh, a šta uopšte i očekujete od jednog fudbalera

pre 4 godine

Ne razumem, jedan fudbaler iz Hrvatske (od srpskog oca i srpske majke) - postane hrvatski katolik.
Meni je draže što je jedan Hrvat - IVO ANDRIĆ - počeo da piše na srpskom, da voli Srbe i da izabere Beograd, e da bi tu lepo poživio i tu bio sahranjen.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Dragi Ivane, da i ja jos nesto dodam kada su u pitanju neke vase opaske, najpre ona na racun Tesle. On je americki pronalazac srpskog porekla i projugoslovenske opredeljenosti, a sto se veroispovesti tice ona je grckopravoslavna, jer je istocno hriscanstvo vezano za Vizantiju sa cijom se kulturom i istorijom identifikuju Grci. Bartol Kasic je jezuitski kanonik poreklom sa ostrva Paga koji je za racun Rimske Kurije, napisao recnik juznoslovenske stokavice, koja se u proslosti najcesce nazivala ilirskim ili slovinskim jezikom, kojim danas govorimo i vi i ja, samo sto ga danas u zavisnosti od etnickog opredeljenja nazivamo srpskim, hrvatskim....da ne nabrajam dalje. Sustina je da vi u Hrvatskoj politizujete pojam etnoidentiteta, tretirajuci ga kao nekakvu "datost", koja postoji sama po sebi, a ne kao slozenu drustvenoistorijsku, kulturolosku pojavu koja se u zavisnosti od uslova i okolnosti moze razvijati vekovima. U tom smislu hrvatski etnoidentitet je potpuno artikulisan tek u drugoj polovini 20-og veka, sto je na kraju ishodilo budjenjem etnicke svesti i stvaranjem vase danasnje drzave. Svako dobro!

Јабучило

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Вероватно има неке везе са етногенезом појединих балканских народа.

Pako Alkaser

pre 4 godine

#(Susjed, 16. april 2020 21:48)



Znaš ti vrlo dobro ko je spavao u bečkim štalama, jer sam siguran da vrlo dobro poznaješ istorijat svog prađeda, a Srbi u Austriji rade i kao doktori, inžinjeri..., ima ih svakakvih i ne samo u Austriji, već svugde u svetu, neverovatno pronicljiv i snalažljiv narod, a neki od bečke štale nikako da maknete.

Tvrtko

pre 4 godine

Ajde momci pustite prepipke, ove koji tvrde da su Kačić-Miočić, Ruđer Bošković, Gundulić..... a sad po prvi puta čitam da je i Tin Ujević Srbin, njima nema pomoći. To stanje duha je neizlječivo. Svi su Srbi ali eto jadni ne znaju ili ne žele biti. Evo jedan čak tvrdi da je i prezime Pevec srpsko, Pevec, kajakavska izvedenica od "Pjevca ili Pevca".Ma ludilo brale, što bi rekli Dalmatinci.

Hajduk

pre 4 godine

Ljudi, ne brojite crvena krvna zrnca. Neka svako bude ono sto hoce i samo da bude mir. On sigurni nije radio nista na prisilu a takvih ima mnogo. Znam da je tesko prihvatiti ali samo povirite u svoje dvoriste... Vanja Udovicic naprimjer. Zar in nije bio Franjo? Znaci pustite ime, trazite covjeka. Dado je to bio u svakom pogledu i nikad nista lose za Srbe nije rekao!

ivan

pre 4 godine

Dadova žena je francuzica i imao je i francusko državljanstvo kada je počeo igrati za Hrvatsku. Ako su mu roditelji bili u Srbiji, ništa ga nije vezivalo
za Hrvatsku. U to isto vrijeme je mogao zaigrati i za Srbiju. Zašto nije? Mislim da tekst nije potpun i da fali dosta informacija.

War Inside My Head

pre 4 godine

Ok,igrao za Hrvatsku reprezentaciju,poštujem,ali,ako ti je cijela porodica izbjegla u Srbiju za vrijeme rata,onda je njegova priča za ozbiljnu psihoanalizu,nešto u njihovim odnosima sigurno ne štima!?Nekako bih mogao da razumijem da su ostali tamo,čak bi i za pohvalu bilo da kao pripadnik srpske manjine uspije da bude dio reprezentacije Hrvatske,međutim,sa ovim činjenicama,još uz promjenu imena,Pršo moj,na tebi je da vidiš šta i kako???

ivo

pre 4 godine

@Vile sampion izraziti favorit , deder mi reci jesul ikad bugari i srbi ratovali bijaše 920 i neke? onda neki tamo konstantin pise u svoj dnevnik, dokumentira. odlaze srbi da se povuku u nepostojecu hrvatsku sa nepostojecim kraljem tomislavom. onda bugari napadaju hrvate i bijahu potisnuti do danasnje bosansko srbske granice i porazeni. i onda hrvati opet isparavaju do sljedeceg pojavljivanja i tako kroz povijest. sve izmisljeno..sve smisljeno protiv srba. nepostojeci narod hrvati lebde kao ukleti holandez nad napacenim srbskim narodom

Djura

pre 4 godine

Naravno da je hrvat. Miladin, tako često ime kod hrvata. I toliko je hrvata došlo u Bačku Topolu za vreme rata. Izvinjavam se što ne mogu da se oduševim ovoj romansiranoj biografiji, ali mnogo me podseća na onog klovna Nestor Nešto. Ni on nije srbin samo su mu mama i tata, sa čudnim načinom vaspitanja.

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 09:16), Poštovani, Vatikan je priznao Hrvatsku još 879, gdje je poslao poruku dragom knezu Branimiru, Dux Chroatorum. Vaša mitomanija je bolesna.

Dux

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
(Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49)

Alija, Makedonci se dele na Srbe, tj. oni čija prezimena se završavaju na -ski, i na Bugare, čija se prezimena završavaju na -ov.

E sada, ti moraš samo da plaćaš porez i da umreš. To su jedine dve stvari u životu koje su pod moranje. Inače, budi ti i Mongolac, predak Džingis Kana ako ti je to želja, tvoja stvar. Mada za tako nešto će ti verovatno trebati izuzetan plastični hirurg. A takvi dosta koštaju. U zdravlje i neka ti je sa srećom!

Ekspo

pre 4 godine

Uh, hrvatske povijesne tlapnje...ko će se s time zamlaćivati...Samo nek mi neko od njih dokaže gde je Ruđer Bošković (čiji je otac nesumnjivo pravoslavac iz Hercegovine) rekao ili napisao da je Hrvat? Teško da je i mogao, u njegovo vreme malo ko je u Dubrovniku i znao za nešto što se zove "Hrvat". A što se tiče Hrvata u partizanima, moj komentar je - hahahahahaha....

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

Ante

pre 4 godine

Dado Pršo je legenda Hrvatske reprezentacije, Hrvat koji je odabran da igra za Hrvatsku u trenutku kad je bio najveća zvijezda i svi se otimali za njega. Doslovno je uništio svoju karijeru u reprezentaciji, uslijed ozljeda koje je dobio svojom borbenošću na terenu.
Legenda, koji voli Hrvatsku i gine za njen dres i grb, što je onda, nego Hrvat??
Koga zanima dalje, nek zna da je dijete oca i majke srpske nacionalnosti. Možda je i vodoinstalater. Najvjerojatnije je i straight. I Dalmatinac. Zadranin. Obrovčanin. Pravoslavac. Panker. Ma stotine epiteta gdje ga možemo svrstati u neku grupu ljudi, i što je od toga bitno? Da je igrao za Hrvatsku, i da je to želio, i da su ga navijači obožavali.
Zamislite da Englezi osporavaju Amerikancima da su nacija, da se ljute na Amerikanca jer kaže da je Amerikanac, a porijeklom je Englez?
Ja to stvarno ne kužim.. Kod nas je još gore, zato što je jasno da Srbi nisu ništa stariji narod od Hrvata, pa ni njihovo pravo poricanja postojanja Hrvata ne pije vodu nikako.. Kao da su Rusi-Rusi, Turci - Turci...

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?

ketiS

pre 4 godine

@sivo

Ja bih rekla da ti ili nisi procitao moj post, ili ga nisi razumeo. Gde sam ja to u svom postu navela da Hrvati ne postoje? Hrvati postoje, ali se vas etnoidentitet daleko sporije razvijao od srpskog i bugarskog. Ne postoje nikakve slicnosti izmedju Hrvata i Srba. To su dva evropska etniciteta potpuno razlicitog istorijskog i kulturnog kontinuiteta, pri cemu je srpski daleko raznovrsniji i bogatiji. To je sustina onoga sto sam ja zelela da naglasim u svom postu, a sto ti ocigledno nisi razumeo. Dakle, nije poenta u tome da li vi imate iii nemate istoriju. Poenta je u cinjenici da je ta istorija ili povest svejedno, jako siromasna i oskudna u kulturnoj i duhovnoj zaostavstini i u juznoslovenskim, a kamoli u evropskim okvirima. Mozda ovo sto navodim zvuci "surovo" i za levicarske "cistunce" neprihvatljivo, ali sam bar iskrena i otvorena. Dakle, ako nista drugo bar ceni moju iskrenost. Svako dobro zelim!

Бананамен

pre 4 godine

Миладин је Србин и то је јасно свакоме, вероватно су га жестоко уценили да мора то да каже да би добио неки уговор, привилегију итд. То што он каже да је хрват не вреди ништа јер он своје порекло да промени не може, а оно не лаже.

Boki

pre 4 godine

SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava Mozda je sa tom izjavom Mislio na tipove poput ovog... Evo ovaj se laze da je Hrvat...

Ivan

pre 4 godine

(Ekspo, 17. april 2020 10:42),Odakle vam te informacije da je otac Ruđera Boškovića pravoslavac? To su nekakve srpske istine pretpostavljam! Na zar stvarno mislite da se jedan hercegovački pravoslavac mogao oženiti za dubrovačku plemkinju, pogotovo u to doba. Ma molim vas, uključite mozak!

Dragan

pre 4 godine

Poznato je da Srbe najvise mrze bivsi Srbi, bilo da se oni danas nazivaju Bosnjacima ili Hrvatima. Najmanje trecina Hrvata su pokatoliceni Srbi koji da bi se dokazali "moraju* sve samo najgore o Srbima. Pravi Hrvati su mnogo tolerantniji od ovih "usvojenih" koji moraju stalno da se dokazuju da su i oni pravi.

dare slovenac

pre 4 godine

Moji sugrađani imaju čudne kriterijume... Ako, su ti roditelji Srbi, a rođen si u Hrvatskoj, onda mora da si Srbin (Dadin primer). A, ako si Makedonac, od roditelja Makedonaca, a rođen si u Srbiji, onda mora da si Srbin (moj primer)!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Alija Sirotanović, 15. april 2020 18:49) # Link komentara
Preporučujem (+124)Ne preporučujem (-60)

Alija, makedonski srbine, lažu te...

memorija

pre 4 godine

Ljudi su ili sazreli ili nisu. Učite od Noleta, njega bar možemo da pratimo. Prso nije razumeo da postoji i sutra i zarad kratke slave je doneo pogrešnu odluku o odricanju. Jedino treba imati u vidu kontekst vremena u kome je to uradio. Život ne traje 3 dana ili godinu. Zar ne bi bilo divno da je shvatio i rekao da je Srbin kome je Hrvatska domovina i da to misli i pored toga što su roditelji morali da izbegnu (sigurno nisu otišli jer im je bilo dobro), da prezre mrznju. I da peva Lijepa naša, naravno. Zerom Boateng peva Dojcland iber ales, i?

Ivan

pre 4 godine

(Hammer, 16. april 2020 12:28), dragi Hammer, Vi u Srbiji sve ono gdje piše Slaveni, Sloveni, Slavensko prevodite u Srpsko. Počeo je Vuk Karadžić a tzv. Istoričari nastavljaju. A veze se istinom nema.

Susjed

pre 4 godine

U vreme tog toliko pominjanog Beogradskog pašaluka treba znati da je to bio jedini slobodni prostor na Balkanu, sve ostalo je bilo pod okupacijom Otomanske imperije ili Austro-Ugarske, neki su tada živeli i spavali u bečkim štalama zajedno sa konjima, zato ih valjda i zovu bečki konjušari.
(Pako Alkaser, 16. april 2020 04:22)
Tko je gdje spavao u vrijeme Austro-Ugarske, ne znamo ni ti ni ja. U njoj je bilo 17 nacija, a Srba tek nešto manje od Hrvata. Znam zato nešto drugo, da vi Srbi danas baš rado odlazite na rad u Austriju, mnogi i nakon što dobiju hrvatske dokumente (EU, je li...), i danas doduše konjušnica slabo ima, ali rado vas upošljavaju Austrijanci kao smetlare, čistačice, sobarice...

ketiS

pre 4 godine

@Ivan

Ja zaista ne znam da li su moje formulacije toliko slozene, ili vi prosto uopste ne razumete ono sto sam ja navela u svom postu. Najpre, da jasno naglasim da se ja uopste ne slazem sa srpskim nacionalistima koji Hrvate nazivaju "pokatolicenim Srbima". Razumem da to zvuci vrlo degutantno, ali svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ma koliko ono bilo pogresno, ili se nekome ne svidjalo. Ono sto jeste vazno, to je da zvanicna politika drzave Srbije nije zasnovana na nekanju bilo cijeg etnoidentiteta, pa ni hrvatskog.
Sto se tice vase opaske o "nesrpstvu" Dubrovnika, vi izgleda mislite da je srpsko ili hrvatsko samo ono sto se nalazi u granicama tih danasnjih drzava, potpuno zapostavljajuci istorijsku multikulturalnost koja je potpuno "nezavisna" od bilo kakvih granica. Dubrovnik je za srpsku istoriju i kulturu izuzetno znacajan, jos od srednjeg veka kada su razvijene vrlo zive veze i odnosi izmedju te samostalne Republike i srednjovekovne Srbije, pa do vremena kada se u tom gradu tokom 19-og veka zaceo vrlo jak kulturni i politicki pokret Srba katolika, ali i pravoslavaca. To, sto to vama mozda nije poznato, sasvim je drugo pitanje. Sto se tice etnoidentiteta juznoslovenskih katolika, oni su sve do pocetka 19-og veka bili potpuno etnicki neartikulisani. Najcesce su se poistovecivali sa oblascu ili mestom rodjenja ili zivljenja, ali znacajan deo njih se poistovecivao sa kulturom i tradicijom srednjovekovne Srbije i negovao ideje panslavizma, a ne hrvatstva.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 17:29), Mi nismo pravoslavci da imamo zadužbine a za ostala naklapanja te je pozdravio tvoj otac nacije Dobrica Ćosić."Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo.. itd".
Za mene s ovim svaka rasprava završava.

Boki

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet Kakav glup komentar. Pa ni oni iz Banja Luke ne idu vec su I dalje u njoj I sutra da I’m ponudis da budu dio Srbije kao ne bi prihvatili ili na primjer Albanac iz Velikog Trnovca dio Albanije. A da je Serbedzija u Vukovaru ili bilo ko od ovih gore nabrojanih gore I da imaju priliku da se spoje da maticom oni bi kao odbili. Hahaha ma da sigurno kao sto su oni 91 u Vukovaru htjeli biti dio Hrvatske. To sto neko ima neku kucu u nekoj drzavi van matice jer je istorijskim okolnostima ispalo da je ona van nje ne Znaci ako I dalje u njoj hoce da zivi da je sutra ne bi smjestio u nju... po tvojoj logici oni iz sirokog brijega djela mostara itd su zaljubljenici u Bosnu I zele bili u njoj samo svi znamo da je realnost 180 stepeni drukcija.

Hrvat

pre 4 godine

Hrvat, 17. april 2020 13:38)

mene cudi da vi imate potrebu da dolazite na nase sajtove i sirite svoja ubedjenja , pa kad vidite da su vam argumenti nikakvi onda prelazite na sarkazam kao vid odbrambenog mehanizma da bi svoje stavove odbranili bez istih. ako verujete u to sto pisete cemu onda potreba da nas ubedite? jel to dok ne ubedite druge necete ubediti ni sebe?
(www, 17. april 2020 14:48)
Imam potrebu da se zabavim, zato posjećujem "vaše" sajtove, kad ste već nacionalizirali B92.
Ja ne ubeđujem nikog, ništa nisam napisao, ni tvrdio. Povijest me ne zanima mnogo, ali eto, sjećam se ponečeg iz škole. Evo sad sam bacio oko na službenu povijest koja se uči u Srbiji, pa malo i srpsku vikipediju, i još par stranica.
Vidim, i oni pišu o staroj Hrvatskoj, kraljevima, itd, nigdje nisam vidio da su Hrvati porijeklom Srbi.
Tako da mi onda nije jasno, gdje vi učite tu povijest koju tako dobro znate u detaljima? Što ne rušite općeprihvaćene teze? Nije povijest matematika. Istražiš, skupiš činjenice, objaviš znanstveni rad, i logički dokažeš da je tvoja teorija ispravna, a tuđa nije.
Naravno, postoje i drugi stručnjaci, i uzima se kao najvjerodostojnije ono što većina stručnjaka misli da je vjerodostojno. Nitko neće tvrditi da je 100% tako, nego da je najvjerojatnije. I to učimo u školama, najvjerojatniju opciju.
A o svakom događaju ima sto pogleda, ovisi s koje strane gledaš.
Tako da samo nastavite, zanimljivi su mi vaši pogledi, pogotovo kad su tako živopisni.

Sulic igor

pre 4 godine

Shvatite da vam hrvatska nije bosna niti cg niti kosovo. U hrv zivi 240 000 srba. Hocete pjevace -massimo savic, goran karan, tedi spalato ,luky, gtupa more, momcilo popadic (sve oliverovi prijatelji )itd glumci -serbedzija, kojadinovic, ljustina, tihana lazovic itd, sportasi kojih je koliko hoces, sve predvodeni lrgendarnim Arsenom. ..Niti jedan od njih nije otisao. Niti ih je privukao zov majcice. .Njihova3 majka je hrvatska, kao i mom satniku srbinu, .Kao sto je vecina od izbjeglih uzrela hrv papire i svako ljeto obilaze imanja i rodbinu. Velim, nije to ni bosna, ni cg ni. ..Drugi je to svijet

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 16. april 2020 15:18), Kažete Srpska zemlja Hrvatska, pa jeste li vi svjesni koje bedastoće pišete? Slavenska zemlja Hrvatska je ispravno. A što se tiče Pacta Conventa, postoji mogućnost da je krivotvorena,ali činjenica je da je Hrvatsko kraljevstvo postojalo, da se kralj krunio u Zadru i Biogradu i da je u kraljevo ime vladao ban ili herceg, najčešće kraljev mlađi brat. Mađari i danas niječu pactu conventu ali priznaju specijalan status Hrvatske u kraljevstvu.

A.M.

pre 4 godine

@Ivan
A kakve to veze ima da li je neko bio pravoslavan ili katolik?
Ruđerov otac je primio katoličku vjeru jer je doselio u Dubrovnik, a u to vrijeme nije mogao drugačije da napreduje.
U Popovom polju nikada nije bilo katolika, a rodom je odatle.
I Vićentije Zmajević ke bio zadarski biskup, a brat mu je bio pravoslavni Srbin, ruski oficir.
Vi nijako ne možeze izbiti iz glava tu religijsku podvalu.
1900-te je odlučeno da katolici srpskog jezika(štokavskog)moraju biti Hrvati.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06), Slažem se sa vama u nekim stvarima. Dubrovnik je najviše talijanski a tako i Dalmacija, Mlečani su vladali i gradili i to je ostali. Slaveni su živjeli i bili uvijek u večini. Ali ni Dubrovnik ni Dalmacija nisu nikad bili srpski niti su ikada Srbi bili večina. I Dalmatinci i Dubrovčani su sebe zvali Slovini ili Iliri. Nikada Srbi a od 19 stoljeća su se vratili nazivu Hrvati, kao što je bilo prije Turskih osvajanja. Problem u Srbiji je što su svaki naziv Slovini preveli u Srbi. I počinje mit, i teško ga je ispraviti. Sreća pa vas nitko relevantan ne sluša.

Marko

pre 4 godine

Vatikan nije niti rušen, niti paljen, niti pljačkan unazad 1600 godina. Valjda je postojala nekakva korespodencija između Vatikana i navodne Hrvatske. Ili ipak nije!?
(A.M., 16. april 2020 09:16)

Pa na temelju te "korespodencije" i jeste postavljena službena povijest Hrvatske, gdje se jasno vidi datum, pisma pape vladarima, nazivanje titule "dux croatum", i tako dalje. Ako nekog naziva kraljem Hrvatske, znači da ona negdje postoji.
Problem je što upravo vi ne priznajete te dokumente, nazivajući ih greškom, ili zašto taj dokument ne postoji negdje drugo. Glupost.
A da ne govorim, kažeš da su o tome pisali Srbi katolici, pa eto, ajde da ne vjeruješ Vatikanu, iz kojeg se valjda 90% povijesti Evrope crpi, al da ne vjeruješ ni svojim Srbima katolicima?
Pa nije povijest crno bijela, niti se ona gleda u današnjem kontekstu, niti su narodi, države, kraljevstva bili kao danas, puno se izgubi, puno se nađe novog, ali spisi svake crkve se uzimaju kao najvjerodostojniji izvori povijesti, pogotovo zbog tadašnje povezanosti crkava i "država".
I Bugari uče o ratu s Hrvatima, ali eto, Srbi u sredini objašnjavaju jednima i drugima kako tog rata nije bilo. Cijela Evropa piše jednu povijest, samo Srbi drugu, jer eto, svi drugi su "nasjeli" na Vatikansku urotu. Ako i priznate nešto, onda tvrdite da tadašnji Hrvati više ne postoje, jer je svo plemstvo izginulo u Krbavskoj bitki, i da je ostalo nešto sitno Hrvata oko Zagreba.
Al ajde, ako ti to baš toliko znači, vjeruj i dalje.

Sreten

pre 4 godine

Zašto ljudi u jednoj lijepoj priči o životu, sportu i uspjehu vide samo riječi, svi su Srbi, svi su ovdje nastali od Srba itd.?! Čemu to služi, kakvi jadi se time liječe i čemu potreba za takva dokazivanja? Svašta.

Big_black

pre 4 godine

"Imam samo jednu stvar da kazem koja je apsolutno zasnovana na cinjenicama a to se moze dokazati. Do musavog kralja Aleksandra Baranja, Dalmacija, Slavonija nikada nisu bile Hrvatska."
(Vile sampion izraziti favorit, 15. april 2020 23:22)

"Bvavo!", rekao bi ti autor "činjenica" koje navodiš.

Др. Уги

pre 4 godine

Opet ovi poremeceni o 'unijacenju' i slicno. Rodjen u hr, zivio u hr... za koga bi trebao igrati?
Jel onda unijacenje sto za srbiju igra antonio rukavina ili ivica kralj? Ili nadj?
I cuj ovo 'nikad nece bit prihvacen' a svi su ga voljeli i vole ga i danas?
Srbin u hr nece bit prihvacen samo ako ima mokre snove o velikoj srbiji, oni srbi koji prihvacaju hrvatsku kao svoju zemlju nikad nece imati probleme.
(Pijani zlotvor, 15. april 2020 18:13)

Kakve veze ima gde je rodjen?Sta je onda Ban Jelacic?
(doberman, 15. april 2020 18:51



По тој логици бан Јелачић је један од највећих српских војсковођа....
Војвода бан Јелачић!
хахахахахаха....

Ivan

pre 4 godine

(A.M., 17. april 2020 17:12),po srpskoj priči Ruđerov otac je bio bogati srpski seljak iz Popova polja i oženio se za dubrovačku plemkinju. To nema šanse da je bila istina, ma da je bio i katolik ili Albanac ili bilo što drugo nema šanse za brak. Dubrovački plemići se nisu miješali s seljacima. Točka. A porijeklo od Ruđerova oca se ne zna, a zasigurno nije seljak.
A ako njegova svetost Patrijarh Irinej i sabor SPC kažu da je katolički biskup, Isusovac i predstavnik svete stolice u Beču i Parizu Srbin onda se treba dobro istražiti porijeklo.

sivo

pre 4 godine

@ketiS

naravno to bi imalo smisla ako su hrvati srbi..to bi znacilo da je srbska srednjovjekovna literatura mnogo oskudnija od hrvatske, sto i nije toliki problem posto su hrvati srbi tako da je to srbska literatura. hrvati nisu postojali to su sada svima jasne stvari. kaze jedan dole da se 1900 prvi put pojavljuju. to je isto u redu. bitno je da su sad tu, valjda jesu?
komplicirane jednadžbe se ovdje odigravaju i tesko je donijeti zakljucak jer su hrvati srbi koji izmisljaju svoje hrvatstvo da pobjegnu od srbstva. vrlo delikatna tema. vidio sam slicnu teoriju kao vasu napisanu fekalijama u jednoj ludnici na zidu klozeta. vrlo zanimljive teze. slazem se s vama u potpunosti.
sad idem nastaviti sa svojom hrvatskom propagandom da bi me od takvih kao ti i onih dole djelila cvrsta granica. mora se.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 17. april 2020 23:04), Draga Keti, ja znam da se vi ne možete pomiriti s tim da je Dalmacija i Dubrovnik Hrvatska, možda nisu bili stoljećima Hrvatska al Hrvatski duh je ostao a potvrda je došla početkom 19 stoljeća. Dalmatinska književnost i kulrura je Hrvatska, sviđalo se to vama ili ne. Bilo je i Kosovo pod Turcima 500 godina pa se vratilo u Srbiju, tako je i Dalmacija.

Ilija

pre 4 godine

Bitno je kazati da za Hrvatsku igraju uvek najbolji, i da se ne gleda igračima ni poreklo ni boja kože, i da svi daju maksimum, i da zaista s ponosom nose taj dres. Ako može Baloteli za Italiju ili Ozil za nemačku, ili Zlatan za Švedsku, onda valjda mogu i Prso i Eduardo za Hrvatsku. To što mi to ne razumemo, i to što gomila Srba odbija da igra za svoju matičnu zemlju, to dovoljno govori o tome da kasnimo i zapinjemo u mnogim segmentima.

A.M.

pre 4 godine

@dr Igy
Pa ban Jelačić i jeste bio srpskog porijekla po ocu, njegovi Jelačići su doselili iz Bosne, dio njih i danas živi u Mađarskoj, Rozske ili tu negdje i Srbi su.
On je bio ban Hrvatske, bio je i Kueh Hedervari, pa nije bio Hrvat. Bio je i Janko Drašković, pa je srpskog porijekla.
Ban Jelačić je po materi bio Nijemac, sa Hrvatima nije imao nikakvog srodstva.

Ivan

pre 4 godine

(www, 18. april 2020 09:47), u slučaju NOVJ postoji istina i zna se kako je bilo i postoji vaša srpska "istina" koju nitko u normalnom zapadnom svijetu ne uzima u obzir kao relevantno.

Ivan

pre 4 godine

(ketiS, 18. april 2020 23:06) Draga Keti još jedna stvar. Poznati srpski naučnik Nikola Tesla, Srbin jer se tako osjeća, to nitko ne spori. U njegovoj krštenici za vjeru piše "istočno grčko pravoslavna", ne piše srpska nigdje. Kad pričaš sa Srbima oni kažu pa naravno da se podrazumijeva da je to srpska. Bartol Kašić je napisao ilirsko latinski rječnik, nigdje ne piše da je to hrvatsko latinski, i kad pričaš s Hrvatima kažu pa to se podrazumijeva. Nine sve crno bijelo.

Pauna

pre 4 godine

Dado Pršo ima daljnje korijene srpske,on to poœtuje,djed i otac su mu rođeni u Hrvatskoj i on želi i živi bit Hrvat,ja imam prijatelja u Beogradu kojem su otac i majka Hrvati,on je rođen u Beogradu,katolik je,al za sebe kaže da je Srbin.

Crno da crnje ne može biti

pre 4 godine

Naši dalmatinski, visoki, plavooki Srbi su izgubili poveznicu s crnomanjastim Anadolcima s područja Srbije.
(dominacija, 16. april 2020 07:51)

Da nisam bio u Dalmaciji, iz tvog posta bih pomislio da tamo žive Skandinavci. Kad ono...

srecko

pre 4 godine

Uvek mi je zanimljivo kad sretnem/upoznam pravog Hrvata. Ti pravi su i drugačijeg ponašanja, imaju nešto finije u sebi. Ali pravog Hrvata je tako teško sresti jer ih je, čini mi se, tamo nekih 90% Srba, molim poštovane susjede da me isprave ako grešim. Isto tako mi je interesantno da sretnem pravog Turčina, a ne ove naše muslimane, oni nisu pravi, dosadni su. I u mržnji prema svemu srpskom uvek su prvi upravo ti bivši Srbi pravoslavci koji su postali katolici ili muslimani i kojih su prepune i Hrvatska i Bosna. Zašto je to tako pitanje je za psihologe.
(Dule, 15. april 2020 19:19)

Dragi Dule, kod psihologa bi trebao ici ti. Psiholog bi ti objasnio da se odgovor na tvoje pitanje nalazi u tvome komentaru.
Puno pozdrava od pokatolicenog Srbina koji se prodao za veceru. Bio pasulj za veceru, a ja bas to volim.
U zdravlje

Id3

pre 4 godine

Lako će ti vi sa nama hrvatima(srbima katolicima)to ste dokazali,nego recite vi nama sta sa kosovom.
Možda da i njima budete vazali,to znate najbolje.

ketiS

pre 4 godine

@Ivan "Draga Keti, ja znam da se vi ne mozete pomiriti sa tim da su Dubrovnik i Dalmacija Hrvatska...."

Dragi Ivane, ja nemam nikakav problem sa cinjenicom da su Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj, jer je moj nacin razmisljanja potpuno suprotan vasem. Ja postujem istorijsku multikulturalnost svakog grada, oblasti ili drzave. To drugim recima znaci da se drzavne granice menjaju i potiru, ali ono sto ostaje su istorija i kultura kao trajni dokazi i tragovi postojanja razlicitih etniciteta. Prema tome, bili Dalmacija i Dubrovnik u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, oni ce uvek u svojoj multikulturalnosti biti i srpski isto onoliko koliko su i hrvatski ili italijanski. Jedino sa cim ja, kao i svaka druga iole normalna osoba imam problem, je etnocentricna iskljucivost i netrpeljivost koji do izrazaja dolaze i u vasem nacinu razmisljanja, sto je pretpostavljam posledica zivljenja u jednoj etnocentricnoj drzavi, kao sto je vasa. Razmislite malo o tome!

djedmedjed

pre 4 godine

Ne treba se nervirati, problem je u tome što je još davno ustvrdio srpski praučitelj Vuk Karadžić kako se "...oni zakona rimskog i oni zakona turskog..." nikako ne žele izjasniti Srbima. Tu je problem , jer mu projekt nije uspio

Normalan - realan

pre 4 godine

Ljudi, sin mu se zove Lorenzo. Tačka. A neko je Srbin ili Hrvat jer se tako oseća. Onda po tome ne postoji nacija amerikanaca, kanađana...

joca

pre 4 godine

Njegovo je pravo da se oseca ovako ili onako. U ovom slucaju fudbaler Miladin Prso se oseca Hrvatom i to svi trebaju postovati. Tamo je ostvario sve snove igrao za odlicnu reprezentaciju bio najbolji golgeter u te 2 godine kaze da je Hrvat i to je u redu. Mesati Backu Topolu izbeglistvo i sve ovo je bespredmetno ako se on oseca Hrvatom neka mu bude i svi zadovoljni.

Ivan

pre 4 godine

(SOS, 16. april 2020 14:05),Postojala je mogučnost polovinom 19 stoljeća da se stvori jedna jugoslovenska nacija, povijesne prilike to nisu dopustile a jugoslovenstvo je originalno hrvatska ideja. A kad se pjevala ta pjesma koju spominjete Hrvatska je imala 500000 izbjeglica i rat je bio na vrhuncu.

Marko

pre 4 godine

(Marko, 16. april 2020 13:51)



"narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO" nisu rastavili oni koju su bili poput mene, već oni koji su mu pevali "Danke Deutschland", toliko.
(SOS, 16. april 2020 14:05) #

Ne, nego baš takvi poput tebe. Kažeš oni koji su pjevali "Danke Deutchland". Uzimaš neku glupu pjesmicu koja se jednom prikazala na HTVu, od nekog anonimnog pjevača, u kontekstu Njemačkog priznanja Hrvatske neovisnosti, kao činjenicu da je neki narod uliznički lizao d.. e jednoj Njemačkoj. Jel to?
Eto, i od toga ćeš stvoriti mit i činjenicu. A naravno da se nećeš sjetiti spomenika "zahvalnosti Francuskoj" u sred Beograda, o ulizivanju vlasti današnjoj Rusiji da ne spominjem, Kinezi još ne vjeruju što gledaju svojim očima svaki put kad im Vučić dođe, sve to ne vidiš, glavno da si se sjetio jednog spota na HTVu, kojeg 99% Hrvata nije ni vidjelo, nego čulo od vas. Moje i tvoje podbadanje po komentarima, nema nikakvog utjecaja na državu ni na ikoga ko ima imalo pameti u glavi, jer smo nebitni oboje. Imaš pravo na svoje mišljenje, kao i ja, i na osnovu takvog mišljenja, biraj svoju vlast i živi s posljedicama iste. Tako to ide. Takvi kao ti često postignu većinu, i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zato mi to smeta, jer ja onda imam 3 izbora, šutjeti i trpiti, odgovoriti ti, ili jednostavno se maknuti i otići gdje je normalnije društvo. A meni se ne ide nigdje, a i volim brbljati, kao što vidiš.
U zdravlje.

www

pre 4 godine

(Hrvat, 17. april 2020 22:05)

nema se tu sta analizirati,uciti,opservirati... 70% Hrvata je doslo iz Srpskog stabla, pa dovoljno je videti popise Austrugarske iz 19. veka i videces da se malo njih iznjasnjavaju kao Hrvati. druga je stvar sto se vi identifikujete sa nekom srednjovekovnom drzavicom sa kojom nemate ni lingvistickih niti bilo kakvih drugih veza.

zanimljivo da mi niko od vas nije odgovorio na ovaj komentar dole u vezi NOVJ.

Realno

pre 4 godine

Dali se je taj covjek bas odrekao srpske nacionalnosti ili je on ono da je hrvat mislio u smislu pripadnosti reprezentaciji tj. drzavi kao sto i mnogi drugi igraju za svoju drzavu iako nisu po nacionalnosti pripadnici vecinskog naroda?
Ako se je odrekao onda je to na osobnoj razini jer ga nitko to nije tjerao kao sto nijednog srbina nije koji je igrao za hrvatsku tako da pricate gluposti. Lik je bio u fr. i mogao je za srbiju nastupati da je htio i nitko nebi ni primjetio

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.

ispocetka

pre 4 godine

Pročitajte svoje komentare pa stavite prst na čelo, neće vam trebati dugo da shvatite zašto se čovjek osjeća kao što se osjeća. I nije prvi niti je zadnji od generala Borojevića pa do danas. Ima i suprotnih primjera npr. Ivo Andrić. Poanta ostaje da nikom ne možeš određivati kako će se osjećati niti mu imaš pravo išta oko toga predbacivati.

Marko

pre 4 godine

"... ali verujem da ti je i ovo bolno čitati s obzirom na to da istina boli najviše, a ja nekako ne volim da povređujem druge.
(SOS, 16. april 2020 12:01)"

Bolno? Jeste, upravo mi je pukao 3 pršljen u kičmenom stubu kad sam pročitao tvoje otkrivenje, previjam se od fizičkog i psihičkog bola.
JEL ti stvarno misliš da je meni ili nekom drugom bolno da mi eto imamo Srpsko porijeklo??
To je blesavo. To bi moglo biti samo na ponos. Za razliku od novije povijesti, ona starija je mnogo povoljnija po srpsku reputaciju, mada i u njoj ima crnih trenutaka koje nisu za ponos, al tako je u svakom narodu.
Prika moj, ja sam ponosan na svakog Srbina koji je stvarao Hrvatsku, a ima ih na tisuće, velikih ljudi, doslovno Hrvatska ne bi postojala u ovakvom obliku da nije tih ljudi.
Nije meni to bolno, bolno mi je da postoje takvi kao ti. Takvi su i rastavili narod koji je mogao i trebao biti ko JEDNO.